donderdag 28 mei 2015

Voorzitter OKB: 'Tellen stemmen Paramaribo door veel fouten zal nog dagen duren'

Van Dijk-Silos: Diverse stembureaus in Paramaribo hebben veel fouten gemaakt en deel is niet ingevuld

Voorzitter hoofdstembureau Paramaribo Miranda: 'Veel fouten, maar niks aan de hand'


Het tellen van de uitgebrachte stemmen in kiesdistrict Paramaribo zal zoals het nu naar uitziet dagen duren. De voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer van Dijk-Silos, zegt vanavond, donderdag 28 mei 2015, op Starnieuws dat er veel fouten zijn gemaakt in de processen-verbaal. Verschillende stembureaus hebben processen-verbaal niet goed ingevuld, een deel is helemaal niet ingevuld. Er zijn heel veel fouten gemaakt, aldus Van Dijk-Silos.

Van Dijk-Silos heeft zich gisteren georiënteerd in het hoofdstembureau van Paramaribo en met voorzitter Jerry Miranda en andere leden gesproken over de fouten die geconstateerd zijn.

'Ik ben volledig op de hoogte van de problemen. Er zijn continu toezichthouders van het OKB bij die het proces nauwlettend gadeslaan. Hoewel er veel fouten zijn gemaakt op de stembureaus is er niks aan de hand. Het betekent alleen, dat het tellen veel langer zal duren, omdat sommige stembureaus opnieuw geteld moeten worden. Daarbij worden de stembureaus ook betrokken, zoals aangegeven in de wet', aldus Van Dijk-Silos

Sinds de telling vanmiddag is begonnen in de Anthony Nesty Sporthal zijn ook vertegenwoordigers van diverse politieke partijen, voornamelijk V7, aanwezig.

Van de twaalf ressorten in Paramaribo is Blauwgrond nu geteld. Silos zegt, dat ook in Sipaliwini en Wanica soortgelijke problemen ontdekt zijn. Sommige stembureaus moesten opnieuw worden geteld.

'Het proces is transparant. De politieke partijen, media en publiek mogen aanwezig zijn om alles gade te slaan', zegt Silos.

Dat er fouten zijn gemaakt is niet zo vreemd, in ogenschouw nemend dat stembuspersoneel op de dag van de verkiezingen vele uren heeft moeten werken. Zo was op een stembureau in Paramaribo personeel al om half vijf 's morgens (25 mei) aanwezig en verliet de volgende ochtend (26 mei) pas tussen half drie en half zes het stembureau met overdag, maandag de 25e, slechts een uur 'pauze' om zelf te kunnen gaan stemmen en een uur pauze tussen zeven en acht uur 's avonds. Onder dat personeel ook mensen op leeftijd. Vermoeidheid zal dus zeker hebben bijgedragen aan de kennelijke vele fouten die zijn gemaakt.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Richard Kalloe: 'Vorming coalitie tegen NDP ligt meest voor de hand'

'Partijen zullen niet in rij staan om met NDP samen te werken'


Het vormen van een coalitie tegen de NDP is volgens Richard Kalloe, oud-minister, ondernemer en politiek analist, een scenario met de meeste waarschijnlijkheid. Dit op basis van de verkiezingsresultaten en de mogelijkheden die de grondwet biedt. ‘NDP staat bekend vanwege haar slechte cultuur van samenwerken’, stelt Kalloe vandaag, 28 mei 2015, in het Dagblad Suriname.

Reden waarom hij niet verwacht dat partijen in de rij zullen staan om met de paarse partij samen te werken. Hij stelt, dat de NDP de vereiste 34 stemmen voor het kiezen van een president niet haalt en gedwongen zal zijn om naar de VVV (Verenigde Volks Vergadering) te gaan.

‘In het laatste geval heeft niet Desi Bouterse, maar Chandrikapersad Santokhi (VHP/V7) de beste kans om gekozen te worden’, aldus Kalloe. ‘In die tussentijd zal de financiële situatie in het land verder verslechterd zijn en dit zal niet in het voordeel van de NDP werken, omdat zij steeds minder middelen ter beschikking zal hebben.’ 

Kalloe zegt voorts, dat hij de situatie op het Centraal Hoofdstembureau, waarbij zaken achter gesloten deuren gebeuren, afkeurt. ‘Het is tegen de wet en tegen de filosofie van verkiezingen. Men hoefde dan net zo goed niet te gaan stemmen.’ Er zouden volgens hem twee dingen kunnen gebeuren: een hertelling van Paramaribo in het openbaar of mogelijk zelfs een herstemming voor dit kiesdistrict.

Korps Politie Suriname treedt op tegen rattenplaag in bureau Nieuwe Haven

Grootscheepse bestrijdingsactie zaterdag 30 en zondag 31 mei


Nadat het Dagblad Suriname vanochtend, donderdag 28 mei 2015, berichtte over een rattenplaag in het politiebureau Nieuwe Haven in Paramaribo en de klachten hierover van personeel, laat de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname later op de dag weten, dat een ongedierte bestrijdingsbedrijf is ingeschakeld om de rattenplaag aan te pakken. 

Er zijn inmiddels kokers met gif geplaatst in het gebouw. In het weekend zal een grootscheepse bestrijdingsactie op touw gezet worden.

Niet alleen het gebouw van de politie te Nieuwe Haven zal aangepakt worden, maar ook de directe omgeving, zodat zoveel mogelijk alle ratten uitgeroeid kunnen worden, aldus de politie.

PALU verleent medewerking om president in Assemblee gekozen te krijgen

PALU-voorzitter Hok dankt Suriname voor voorbeeldige verkiezingen


Jim Hok, voorzitter van de Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie (PALU), feliciteert vandaag, donderdag 28 mei 2015, via Starnieuws de samenleving met het voorbeeldige verloop van de verkiezingen. Hok zegt, dat de NDP een meerderheid van 26 zetels in DNA heeft weten te behalen. Het volk heeft duidelijk het volksgericht beleid van de afgelopen bijna vijf jaar beloond en heeft gekozen voor een voortzetting ervan, aldus Hok. De PALU zal zeker haar medewerking verlenen om de president in De Nationale Assemblee gekozen te krijgen, in plaats van in de Verenigde Volksvergadering.

De PALU stelt, als altijd, gereed te staan om haar bijdrage te leveren aan elke ontwikkeling die in het voordeel is van de gemeenschap. De PALU heeft haar zetel in Coronie behouden. Hok zegt dat het gestelde vertrouwen in de partij niet zal worden beschaamd.

Suriname heeft een traditie en goede reputatie hoog te houden met de wijze waarop deze verkiezingen open en transparant georganiseerd worden. Hok geeft aan, dat weer blijkt dat er altijd nog verbeteringen aangebracht kunnen worden zoals in de automatische verwerking van de verkiezingsuitslagen, betere faciliteiten voor mensen met een beperking en het nieuwe format van de stembiljetten.

'We moeten voortgaan met het steeds verder verbeteren van het proces tot kandidaatstelling en het stemproces. De wil is er, nu moeten we met vereende krachten de schouders eronder zetten en de nodige verbeterde wetgeving nog hieraan toevoegen', stelt de PALU voorzitter.

Hok bedankt ook de PALU-achterban die zich heeft ingezet in de organisatie van de verkiezingen in de vier districten waar de partij kandidaten had gesteld. De inzet van deze leden van de PALU heeft geresulteerd in behoud van een fractie van de partij in de DNA. Binnen een korte tijd van propaganda is een redelijk succesvol resultaat neergezet met de winst van een zetel in Coronie. De Coroniaanse gemeenschap wordt gefeliciteerd met de verkiezing van de ervaren Anton Paal, aldus Hok.

Jessurun (DA91): 'Niet verwacht dat weldenkende Surinamers deze beslissingen zouden nemen'

Voorzitter DA91 vindt resultaat verkiezingen teleurstellend


'Natuurlijk is het resultaat teleurstellend’, is de eerste reactie van Winston Jessurun, voorzitter van DA91. 'We hadden niet verwacht dat de weldenkende Surinamers deze beslissingen zouden nemen. Het is niet anders. We zijn democraten en zullen ons hoofd buigen voor de uitslag wanneer die is vastgesteld’, zegt Jessurun vandaag, donderdag 28 mei 2015, in het Dagblad Suriname.

Volgens de politicus zijn er vooralsnog wat indicaties dat bepaalde zaken niet correct verlopen zijn. Bij hem rijst de vraag waarom de definitieve uitslag, waar het om enkele stembureaus gaat, zo lang op zich laat wachten.

Jessurun weet niet of hij gekozen is, omdat een aantal kandidaten op voorkeurstemmen naar binnen zal komen. ‘Daarvan zijn we dus compleet niet op de hoogte. Zelfs van de zetel die van links naar rechts pendelt, zijn we niet op de hoogte.’ Hij zegt, dat hij een definitief resultaat afwacht voor hij commentaar geeft.

Volgens Jessurun moet de uitslag definitief zijn om te zeggen of er een mogelijke samenwerking komt met de NDP. ‘Het is koffiedik kijken. Misschien heeft de NDP zelfs 29 en heeft ze niemand nodig. We moeten dan de verhoudingen en de mogelijkheden bekijken.’

Jessurun zegt wel dat mocht er vanuit de NDP een voorstel komen, dat binnen V7 besproken zal worden. Het is volgens hem niet verantwoord om te speculeren of er al dan niet een uitnodiging komt.

De Ware Tijd verschijnt morgen

Directie en hoofdredactie werken met diverse afdelingen om krant uit te brengen


Vanaf morgen zal de Ware Tijd weer verschijnen. De directie en hoofdredactie stellen in een vanmiddag, donderdag 28 mei 2015, uitgebrachte verklaring zich bewust te zijn van de maatschappelijke functie van de krant. Tijd noch moeite is gespaard om samen met diverse afdelingen het dagblad weer te doen uitkomen, aldus de verklaring. De leiding van de krant breekt hiermee de staking van het personeel.

Vakbondsleden bij de Ware Tijd zijn sinds dinsdag in actie. Het personeel staakt uit onvrede over het verloop van de onderhandelingen om te komen tot een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (CAO). Er is nog geen overeenstemming bereikt tussen bond en directie. De krant is twee dagen niet verschenen door de staking.

De leiding van de krant zegt zich te hebben laten inspireren door de vele sympathiebetuigingen van lezers, waaruit het gemis van hun ochtendblad blijkt.

'U heeft, na een fantastische verkiezingskrant op dinsdag, waarvoor het gehele de Ware Tijd-team zich heeft ingezet, op woensdag en donderdag de krant moeten missen door een staking van het personeel. Onze welgemeende verontschuldigingen daarvoor. Ondertussen wordt gestaag gewerkt naar normalisatie van de situatie', stellen de directie en de hoofdredactie in hun uitgebrachte verklaring.

Rechtszaak tegen twee verdachten dubbele moord op Curaçaose luchthaven Hato

Strenge beveiliging bij rechtszaak

Drie andere verdachten staan 29 mei voor rechtbank


De zaak tegen de verdachten Gyvency M. en Renaldo M. inzake hun betrokkenheid bij de dubbele moord 15 juli 2014 op het vliegveld Hato verliep vanochtend, donderdag 28 mei 2015, aldus de Amigoe, soepel.

Zoals aangekondigd was er sprake van aangescherpte beveiliging. De persleden moesten voor controle ruim een uur voor aanvang van de zitting aanwezig zijn en verder werd iedereen die in het Stadhuis aanwezig wilde of moest zijn uitvoerig gecontroleerd. Er was zero tolerance binnen en buiten de zaal, ruim 40 agenten hielden alles scherp in de gaten.

Eenmaal binnen mocht niemand kort voor de zitting rondlopen of de zaal verlaten. De verdachten werden door de rechter gehoord. Officier van Jusitie Gert Rip stelde ook enkele vragen.

Na de middag bracht hij zijn requisitoir naar voren en morgen zal Officier van Justitie  Clarelli Hato-Willems dat doen in de zaken tegen de andere verdachten/schutters, Raily B., Judrin M. en Adrian M.

Wegdek van Van 't Hogerhuysstraat met de dag erger

Zware regenval en zwaar transport funest voor wegdek belangrijke verkeersader Paramaribo


De aanhoudende zware regens van de laatste dagen zorgen ervoor, dat vele straten onder water lopen. Mede vanwege verstopte rioleringen blijft het water heel lang in straten staan. Omdat er frequent zoveel en ook nog met heel zware voertuigen over de straten wordt gereden, gaat het asfalt kapot. Er ontstaan grote kuilen in het wegdek waardoor het verkeer gestremd wordt, aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 28 mei 2015.

Vooral tijdens de spitsuren ontstaan er files en worden de verkeersdeelnemers onnodig opgehouden.


Het ministerie van Openbare Werken laat heel vaak zaken op zijn beloop, zo schrijft de krant. Er ontstaan daarbij gevaarlijke situaties die gemakkelijk kunnen leiden tot ongelukken.

De kuilen zijn soms zodanig, dat voertuigen het trottoir op moeten om voorbij te rijden. Op de foto's een beeld van de situatie op de Van ’t Hogerhuysstraat in de omgeving van de splitstrook. Door de wegversmalling is ontwijken heel vaak onmogelijk, waardoor het onderstel van de voertuigen beschadigd wordt.

De Van 't Hogerhuysstraat is een belangrijke verkeersader in Paramaribo. Ondanks dat gegeven, lijkt de regering nauwelijks aandacht te besteden aan de kwaliteit van deze weg. Al vele jaren zorgt regenval voor gevaarlijke situaties. Het water stroomt vaak over de randen langs de weg. Verkeer moet tot aan de assen door het water rijden, met alle gevolgen voor de voertuigen van dien.  Daarenboven kunnen voetgangers nauwelijks met droge voeten de weg oversteken om bijvoorbeeld in een bus te kunnen stappen. Asfalteren van de weg naar bijvoorbeeld West-Suriname is prima, maar de regering moet niet vergeten, dat dichter bij huis - in Paramaribo - ook wegen de nodige aandacht behoeven.

(Red. De Surinaamse Krant/Dagblad Suriname)

Politie van bureau Nieuwe Haven wordt al maanden geteisterd door rattenplaag - Overal rattenpoep 's morgens op vloer

Leiding treedt, nog, niet op tegen de ratten en geluidsoverlast door havenactiviteiten

Havenactiviteiten zorgen voor geluidsoverlast bij politiebureau Nieuwe Haven. (Bron foto: Dagblad Suriname)

Personeel Forensische Opsporing en Recherche willen gebouw niet binnen


De politie van het Bureau Nieuwe Haven klaagt al maanden over een rattenplaag in het gebouw. Het was gisteren zo erg, dat de afdeling Forensische Opsporing en de Recherche het gebouw niet wilden betreden, aldus bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 28 mei 2015. 

De politiefunctionarissen hebben vaak aan de bel getrokken, maar vanuit de leiding zijn er nog geen maatregelen getroffen. Zij hebben daarom besloten om de deuren voorlopig dicht te houden totdat men met de daadwerkelijke bestrijding van de plaag begint.

Naast dit probleem ondervinden de agenten ook hinder van geluidsoverlast. Een bron liet het Dagblad Suriname weten, dat hij niet eens geconcentreerd een verklaring kon afleggen aan de politie. Ook de verbalisant werd steeds afgeleid door het lawaai, afkomstig van de vele werkzaamheden die op de haven verricht worden. Het probleem is dat het politiebureau niet op een goede locatie staat. Vooral de Forensische Opsporing en de Recherche moeten hun werk in een gezonde en een rustige omgeving kunnen doen. Zij stellen, dat zij al maanden en zelfs jaren met dit probleem zitten zonder dat er naar een oplossing gewerkt wordt.

De rattenplaag is zo erg dat er ‘s morgens overval rattenpoep op de vloer te zien is. 

‘Nergens op de bovenverdieping kan je op je gemak eten. Er hangt een doordringende rattengeur en rennen er regelmatig ratten op de vloer, het meubilair en over de documenten. Ook de indeling van manschappen is niet ideaal. Als de ene agent bezig is met een verhoor, klappen de getuigen dicht vanwege het feit dat zij geen privacy hebben. De tussenmuren bestaan uit hardboardplaten en zijn niet geluiddicht. Alles wat in de ene kamer wordt besproken, is in de andere kamer te horen en dat wekt irritatie op.’

Ratten staan erom bekend ziektes te verspreiden middels hun uitwerpselen, urine en speeksel. Daarnaast kan hun constante geknaag veel schade aan de machines en paperassen op het bureau aanrichten. Zowel bruine als zwarte ratten zijn dragers van virussen, bacteriën en parasieten. Het risico dat de gezondheid van vooral de werkers wordt geschaad, is dus heel groot. Uiteindelijk gaat de kwaliteit van het werk hieronder lijden. Men kan ziek worden door het aanraken van door ratten besmette plaatsen. De kans hierop is vooral groot als men de handen niet wast voor het eten of drinken of een schaafwond of sneetje in de huid heeft, aldus de krant.

Ondanks meeste stemmen in Commewijne blijft Ann Sadi (NDP) buiten Assemblee

Commewijne stemt massaal, 3.357, op Sadi

Sadi weet meer kiezers aan zich te binden dan VHP'er Girjasing (3.159 stemmen)


Ann Sadi (NDP) heeft het hoogste aantal stemmen behaald in district Commewijne, maar toch komt ze niet in De Nationale Assemblee (DNA), net als het geval is in Nickerie met Harriët Ramdien van de VHP. Voor de NDP zullen Jenny Warsodikromo en Rajiv Ramsahai toegelaten worden tot DNA. Verder zijn Shailendra Girjasing (VHP) en Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) gekozen als volksvertegenwoordigers uit Commewijne.

Sadi laat vandaag, donderdag 28 mei 2015, aan Starnieuws weten, dat zij het jammer vindt dat ze niet is gekozen, terwijl de kiezers in Commewijne met 3.357 massaal op haar hebben gestemd.

Haar partijgenoot en Assambleelid Warsodikromo heeft slechts 803 kiezers achter zich gekregen en Ramsahai 1.363 stemmen. Revenlo Elsenhout (de kandidaat van districtscommissaris Remy Pollack) wist 1.942 stemmen binnen te hengelen. Door de hoge kiesdeler (3.920) is niemand in Commewijne bij voorkeur gekozen.

Op Girjasing hebben 3.159 kiezers gestemd. De Pertjajah Luhur had gehoopt om Enrique Ralim op basis van voorkeur binnen te halen. Hij kreeg 2.334 stemmen. Lijsttrekker Karta-Bink wist 575 stemmen te behalen. Samen heeft de Pertjajah Luhur 2.909 stemmen gekregen in Commewijne. De kandidaat van de NPS in Commewijne, Marlon Budike behaalde slechts 324 stemmen.

Sadi zegt verder, at zij dankbaar is voor het vertrouwen dat de kiezers in haar hebben gesteld. Zij zal zich blijven inzetten voor het district. Ze vindt het kiesstelsel onrechtvaardig, want ondanks dat ze de meeste stemmen heeft gekregen, mag zij het volk toch niet vertegenwoordigen in het parlement. 'Ik bedank de kiezers van Commewijne en zal op alle mogelijke manieren mij inzetten voor de verdere ontwikkeling van het district.'

Bakken vol immigratiekaartjes onbeheerd op Curaçaose luchthaven Hato

Antilliaans Dagblad vraagt zich af: waarom?


Bakken vol met immigratiekaarten staan onbeheerd op een kar op de Curaçaose luchthaven Hato. Dat bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 28 mei 2015.

eze kaartjes worden door passagiers die niet woonachtig op het eiland zijn ingevuld bij aankomst op de luchthaven.

Waarom deze bakken vol kaartjes onbeheerd zijn achtergebleven is de vraag.

Start asfaltering weg naar West-Suriname

(Bron foto's: BIC Para)
Dalian asfalteert weg tussen afslag Matta en Zanderij


Er is gisteren een aanvang gemaakt met de asfaltering van de weg naar West-Suriname. China Dalian Cooperation Group is daartoe begonnen met de asfaltering vanaf de afslag Matta richting Zanderij, aldus bericht vandaag, donderdag 28 mei 2015, het Burger Informatie Centrum (BIC) Para.

De regering had beloofd de weg in fasen te verharden.

De eerste fase moet binnen een week zijn afgerond afhankelijk van de weersomstandigheden. Het gedeelte waar de werkzaamheden zullen plaatsvinden zal volledig zijn afgesloten voor het verkeer.

Personenauto’s en overig langzaam verkeer zullen op gezette tijden via de bermen worden geleid.

Gregory Rusland doet geen afstand van voorzitterschap NPS

'Partij werkt aan een herstelplan'

'NPS heeft gewenste resultaat niet behaald mede door actie Van Coblijn'


Ondanks dat de NPS bij de verkiezingen van afgelopen maandag, 25 mei, een slecht resultaat heeft behaald, zal Gregory Rusland geen afstand doen van het voorzitterschap. In juni zal de partij een nieuw bestuur kiezen en zal er ook een nieuwe voorzitter gekozen worden. Dit is vandaag, 28 mei 2015, te lezen op de website Suriname Herald.
 
Volgens Rusland is de partij nu bezig met een herstelplan. Er is al gestart met de evaluatie van het behaalde resultaat.

'Er zijn reguliere bestuursverkiezingen in juni en die moeten voorbereid worden. Ik ben juist begonnen met de evaluatie van de verkiezingen. Ook de acties en activiteiten om ons klaar te maken voor de verkiezingen van 2020 om een beter resultaat te krijgen, zijn al gestart. Ik ben nog geen drie jaar voorzitter en zal ik ook geen afstand doen. We moesten uit een moeilijke situatie en herstellen en dat moet doorgaan. Het bestuur zal bepalen als ik weer gekozen wordt als voorzitter en als ik niet gekozen wordt is het geen probleem, wat ik niet denk. Als je afstemt met het congres is het geen probleem.'

Hij zegt dat er een verkiezing in 2012 is geweest en er direct begonnen is om de eenheid terug te brengen binnen de NPS. 'We zijn nog steeds bezig op weg naar volledigheid.'

Volgens Rusland is er ook rust in de organisatie ondanks dat er wat ontevredenheid was tussen de kandidaat en voorzitter van de afdeling Paramaribo van de partij John van Coblijn en de voorzitter over de positionering van Van Coblijn op de kandidatenlijst.

'Het bestuur heeft een advies gegeven en je moet dat volgen en dat van Van Coblijn heeft ook gezorgd voor verwarring bij de achterban.' Dat is volgens Rusland ook een van de redenen waarom de NPS niet het gewenste resultaat heeft geboekt.

Politie neemt vaartuig te Waterland in beslag

Vijf personen bezig zo'n 100.000 liter diesel over te pompen

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

De politie heeft afgelopen dinsdagavond een vaartuig, dat aangemeerd lag te Waterland aan de Surinamerivier in het ressort Paranam, in beslag genomen. Agenten waren na een tip meteen naar de locatie gegaan, aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 28 mei 2015.

Ter plaatse waren vijf personen bezig zo'n 100.000 liter diesel over te pompen in een bulk. De politie heeft de vijf onmiddellijk aangehouden als verdachten van overtreding van de Wet Economische Delicten en of medeplichtigheid.

Hangende het verdere onderzoek is de benzine door de politie in beslag genomen. De verdachten worden voorgeleid en het Openbaar Ministerie bepaalt verder over de eventuele inverzekeringstelling. Afhankelijk van het verdere onderzoek kan deze zaak ook buiten proces worden afgehandeld, waarbij aan de verdachten een geldboete kan worden opgelegd aldus de krant.

Ondanks behalen meeste stemmen in Nickerie komt Ramdien (VHP/V7) niet in parlement

Ramdien heeft 297 te weinig stemmen om met voorkeur in Assemblee te belandenHarriët Ramdien (V7/VHP), oud-districtscommissaris van Coronie, heeft van alle kandidaten die in Nickerie meegedaan hebben aan de verkiezingen, de meeste stemmen behaald. Met 3342 stemmen is zij niet bij voorkeur gekozen. Zij is door de VHP op de vierde plaats gekandideerd. Aanvankelijk werd gedacht dat Ramdien binnen zou komen op basis van dit aantal stemmen. Dit bericht Starnieuws vanochtend, donderdag 28 mei 2015.

Ramdien had 3.639 stemmen nodig om op basis van voorkeursstemmen gekozen te worden als lid van De Nationale Assemblee. Zij heeft echter 297 stemmen te weinig binnen weten te halen.

In Nickerie zullen Djoties Jaggernath (VHP), William Waidoe (Pertjajah Luhur) en Jitendra Kalloe (VHP) gekozen worden als nieuwe parlementsleden. William Waidoe heeft na Ramdien de meeste stemmen behaald in het rijstdistrict. Starnieuws schrijft te hebben vernomen op basis van de officieuze resultaten, dat Waidoe 3.038 stemmen heeft gekregen.

De lijsttrekker van V7 in het rijstdistrict, Jaggernath, heeft 2.613 stemmen behaald. Jitendra Kalloe die als derde was gekandideerd kreeg 1.193 kiezers achter zich. De VHP heeft slechts twee vrouwen gekandideerd. Ramdien heeft het niet gehaald.

In Wanica heeft V7 vier zetels in de wacht gesleept. Krishna Husseinali-Mathoera, oud-politiecommissaris bij het Korps Politie Suriname, die net als Ramdien op plek nummer 4vier gekandideerd stond, is wel gekozen.

Strategie NPS in Nickerie met PVF-voorzitter Jairam heeft gefaald

Met samenwerking beoogde NPS zetelwinst in rijstdistrict


De strategie van de Nationale Partij Suriname (NPS) om te proberen op eigen kracht een zetel te vergaren in kiesdistrict Nickerie heeft jammerlijk gefaald. Dat schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 28 mei 2015. 

De NPS, die in V7-combinatie de verkiezingen was ingegaan, heeft in februari een samenwerking met PVF-voorzitter Soedeschand Jairam (Politieke Vleugel van de Federatie van Agrariërs en Landarbeiders) getekend. De samenwerking was gericht op zetelwinst voor NPS via Jairam.

Jairam was de NPS-kandidaat in Nickerie en stond als nummer vijf op de lijst. De NPS streefde ernaar om op basis van voorkeursstemmen Jairam binnen te krijgen. Als Jairam was gekozen, zou de zetel aan de NPS toebehoren. De samenwerking tussen de NPS en PVF is aangegaan tot de verkiezingen van 2020. Bij de samenwerking is de nadruk gelegd op de ontwikkeling van de agrarische sector.

De NPS-kandidaat in Nickerie heeft bij de verkiezingen van maandag 731 kiezers achter zich gekregen. Vergeleken met de vorige verkiezingen in 2010 hebben minder mensen op Jairam gestemd. In BVD/PVF-verband had hij 771 stemmen vergaard. Hij heeft nu 41 stemmen minder stemmen weten binnen te slepen.

De samenwerking tussen de NPS en PVF moest ook Prim Sardjoe, die op nummer drie op de lijst in Saramacca stond binnenhalen. Sardjoe was in 2010 kandidaat van de PVF. Hij kreeg toen 758 stemmen. Sardjoe is al enkele jaren lid van de NPS en woont in Jarikaba, dat een bolwerk van de PVF werd geacht te zijn. Maar, ook Sardjoe heeft het niet gehaald.

Surinaamse kruidendokter hoort voor rechtbank Utrecht 9 jaar celstraf tegen zich eisen

André P. (60) verdacht van jarenlang misbruik van dochters


Tegen de 60-jarige Surinaamse kruidendokter André P. (60) is gisteren, woensdag 27 mei 2015, door de rechtbank te Utrecht negen jaar celstraf geëist voor het jarenlange misbruiken van een dochter. Hij misbruikte ook andere dochters en gedroeg zich volgens het Openbaar Ministerie (OM) in zijn gezin als een tiran, aldus het persbureau ANP.

Het meisje werd volgens het OM misbruikt van haar twaalfde tot haar negentiende, van 2003 tot 2010. Haar zou zijn verteld dat zij ziek zou worden of dood zou gaan. Om haar te beschermen moest zij seks hebben met haar vader, die over bijzondere krachten zou beschikken.

P. ontleende zijn macht aan zijn hoge positie in de Surinaamse marron-gemeenschap.

De aanklager heeft niet alleen straf geëist voor de vader van het meisje, maar ook voor haar moeder en stiefmoeder (beiden vier jaar waarvan één jaar voorwaardelijk) en haar elf jaar oudere zus (twee jaar voorwaardelijk). De vrouwen zouden het meisje psychisch onder druk hebben gezet om haar te bewegen tot seks met haar vader.

André P.  kreeg hoge onderscheidingen in Suriname en kreeg in Nederland de Koninklijke onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.