vrijdag 29 mei 2015

Advent Ziekenhuis koopt op veiling ziekenhuisgebouw en terreinen Taams Kliniek op Curaçao

Opbrengst veilig om schuld bij Orco Bank af te lossen


Het Advent Ziekenhuis is vanmorgen, vrijdag 29 mei 2015, tijdens de veiling van het complex van de Taams Kliniek in Willemstad op Curaçao, de nieuwe eigenaar geworden van het ziekenhuisgebouw en terreinen op Damacor. Het Advent Ziekenhuis was de enige geïnteresseerde partij op de veiling. Volgens niet-bevestigde berichten heeft dit 12,6 miljoen gulden gekost, aldus de Amigoe vanmiddag.
 
Al sins eind vorig jaar probeert de directie van de Orco Bank de kliniek te ontruimen en de panden te veilen. De noodlijdende Taams Kliniek kan niet aan de hypotheeklasten voldoen. Na vier jaar wanbetaling vond de bank het genoeg. De opbrengst van de veiling, die bij notaris Eshuis plaatsvond, wordt gebruikt om de schuld bij de Orco Bank af te lossen. Het bestuur en de aandeelhouders van de Taams Kliniek moeten nu om de tafel zitten met het Advent Ziekenhuis voor de continuïteit van de kliniek.

Het gaat om de vier gebouwen van de kliniek die onder de hamer zijn gegaan, omdat de kliniek een schuld van enkele miljoenen had bij de Orco Bank. Een van de gebouwen is gevestigd aan de Schout bij Nacht Doormanweg, twee aan de Warawaraweg en één aan de Kinikiniweg.

Al geruime tijd verkeerde de Taams Kliniek in financiële problemen. In een eerder stadium had Orco Bank de schuld van enkele miljoenen al proberen weg te werken via veiling van de percelen. Dat ging toen niet door.

Algemeen directeur van de Taams Kliniek, Earl Essenboom, liet begin vorige maand weten alles in het werk te zullen stellen om de veiling tegen te houden. De investeerders zouden er nog in geloven en hij had het over een mogelijke partner en medisch toerisme als speerpunt. 'De investeerders geloven er nog steeds in, want ze hebben niet afgehaakt. Ze zijn nog bezig met berekeningen. Daarom heeft de rechter ook ingestemd met de verschuiving van de crediteurenvergadering naar juni', aldus Essenboom begin april tegenover de Amigoe.

De buitenlandse investeerders zouden toentertijd nog in onderhandeling zijn met de bank. Dat de bank desondanks de onderhandelingen voor de veiling doorzette, temperde het optimisme van Essenboom niet.

Wat het Advent Ziekenhuis met de panden gaat doen en wat er met het personeel gebeurt, is op dit moment niet duidelijk.

Advocates twee verdachten Hato-zaak op Curaçao eisen nader onderzoek

OM ziet noodzaak nader onderzoek niet in

Verdachten beweren op moment schietpartij niet op Hato te zijn geweest
 

De advocates Marije Vaders en Paula Janssen eisten vanochtend, vrijdag 29 mei 2015, namens hun cliënten, respectievelijk Judrin M. en Raily B., nader onderzoek in de zaak Hato-shooting, aldus bericht de Amigoe. Het Openbaar Ministerie ziet de noodzaak hiervan echter niet in. De rechter zal op 18 juni aanstaande zijn beslissing bekend maken.
 
De advocates haalden diverse getuigenverklaringen aan om hun verzoek te onderbouwen, waaronder de belastende verklaringen van de medeverdachten Gyvency M. en Renaldo M. tegen hun cliënten. Advocaat Janssen liet zelfs videobeelden van de schietpartij op de luchthaven zien, om de volgens haar tegenstrijdige getuigenverklaringen toe te lichten.

De verdachten kregen ook de kans om te reageren op het verzoek van hun advocaten. Zij beweren allemaal onschuldig te zijn en benadrukten destijds, 14 juli 2014, niet eens aanwezig te zijn geweest op Hato.

Advocaat Russel Martis heeft namens zijn cliënt Adrian M. geen verzoeken ingediend.

Verder werden vanochtend de persoonlijke omstandigheden van de verdachten behandeld, lichtte een vertegenwoordiger van Slachtofferhulp de schadeclaims van de benadeelde partijen toe, net als gisteren, en kregen de advocates na de middag kans om te pleiten.

NDP schrijft geschiedenis in district Para

Gekozen parlementslid Kensenhuis een van toehoorders. (Bron foto: BIC Para)
Alle 3 Assemblee-, 53 ressortraads- en 9 districtsraadszetels naar NDP


De NDP schrijft geschiedenis in het district Para, kiesdistrict 8. Voor het eerst zijn alle 53 ressortraads-, 9 districtsraads- en 3 Assembleezetels door de partij binnen gesleept. Dat meldt het Burger Informatie Centrum (BIC) Para vanmiddag, vrijdag 29 mei 2015.

De voorzitter van het hoofdstembureau, districtscommissaris John de La Fuente, zegt dat niemand bezwaar heeft  ingebracht, waardoor het proces-verbaal in tegenwoordigheid van allen, kon worden opgemaakt en opgestuurd naar het Centraal Hoofdstembureau (CHS).

De NDP heeft 7.789 stemmen behaald in Para. V7 behaalde 2.055 stemmen, gevolgd door AC met 1.143 stemmen. Het Mega Front was goed voor 35 stemmen en Ping scoorde het laagste met slechts 26 stemmen. DOE wist 391 stemmen binnen te halen in Para, de ANC 29, NOP 76 en APS 397.

Geen enkele zetel voor het Megafront

Voorzitter De Nieuwe Leeuw denkt aan gesjoemel en fraude op grote schaal

'Er is geweld gepleegd door NDP met kapitaal'


Het Megafront heeft bij de afgelopen verkiezingen geen enkele zetel in de wacht kunnen slepen. De lijsttrekker van het Megafront en voorzitter van de Nieuwe Leeuw (DNL), Dharm Mungra, laat vandaag, 29 mei 2015, via het Dagblad Suriname weten, dat zij niet aan de indruk omtkomen, dat er op megaschaal gesjoemeld en gefraudeerd is. 

Volgens Mungra was het Megafront ook niet bestand tegen zoveel geweld van geld. Waar het Megafront, die volgens Mungra geen rijke mans partij is en het moest doen met kleine vergoedingen, bleek dat de NDP behoorlijk veel met geld heeft gesmeten. Volgens Mungra zouden zelfs stembureaucolporteurs zijn omgekocht.

Verder heeft de NDP, die als overwinnaar met 26 stemmen is geëindigd, het hele staatsmedium, het ambtelijk apparaat en grote lappen grond waarvan ze de bereidverklaringen hebben uitgedeeld, voor zich. En hiertegen zou geen enkele politieke partij en combinatie opgewassen zijn, is Mungra van oordeel.

Mungra die zegt dat het Megafront zich neerlegt bij de verkiezingsuitslag herinnert eraan, dat de combinatie niet dik in de centen zit en het zich niet kon permitteren om overal personen af te vaardigen voor het turven gedurende de telling.

Waar het Megafront er zeker van is dat zij honderden stemmen heeft behaald, blijkt dat slechts enkele stemmen op haar naam staan. Deze wijze van het verloop van de verkiezingen is naar zeggen van Mungra niet het beleven van de democratie zoals die behoort te zijn. Het betreft meer een oorlog waar geweld gepleegd wordt met kapitaal.

Gangaram Panday (NDP): 'Vicepresidentschap Adhin staat nog niet vast'

'Het was een belofte van Bouterse en geen feit'


'Dat Adhin de vicepresident wordt, moet nog een feit worden’, zegt de kandidaat van de NDP voor De Nationale Assemblee in Paramaribo, Keshopersad Gangaram Panday, vandaag, 29 mei 2015, in het Dagblad Suriname. Gangaram Panday weet nog niet hoeveel stemmen hij heeft behaald. De verwachting is dat hij middels opschuiving als Assembleelid wordt gekozen.

De belofte die president Desi Bouterse een paar dagen voor de verkiezingen heeft gedaan is, dat minister Ashwin Adhin van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur de nieuwe vicepresident wordt. Dit is volgens Gangaram Panday tot nog toe slechts een belofte en geen feit. Om Adhin daadwerkelijk te benoemen tot vicepresident zal er rekening moeten worden gehouden met een aantal zaken. Zo moet de combinatie en of partijen waarmee de NDP zal samenwerken, tevreden zijn dat Adhin de vicepresident wordt. Ook moet Adhin nog aangeven of hij de functie wel of niet zal aanvaarden.

Dat door de belofte van Bouterse dat Adhin de nieuwe vicepresident wordt, veel meer mensen op de NDP hebben gestemd, sluit Gangaram Panday niet uit. Volgens hem zal vooral een grote groep jongeren op hem gestemd hebben. ‘Om hem de draagkracht te geven voor de post van vicepresident.’
Opmerkelijk was, aldus het Dagblad Suriname, de onzichtbaarheid van huidig vicepresident Robert Ameerali voor en na de verkiezingen. ‘Ik weet niet wat de reden is dat hij zich niet zichtbaar heeft gemaakt’, zegt Gangaram Panday. Panday is van oordeel, dat het vicepresidentschap nog steeds een machtige functie is. Dat door de onzichtbaarheid van Ameerali, personen en of combinaties en partijen bij een eventuele samenwerken niet te staat popelen voor deze functie, gelooft hij niet.

Gangaram Panday, die pas enkele dagen voor de verkiezingen aan zelfpromotie heeft gedaan, is er trots op dat door zijn inzet de NDP alle drie zetels heeft behaald in het district Para. ‘We kennen allemaal het verhaal nog toen ik zei dat honderden VHP’ers in Para-Oost waren overgestapt naar de NDP.’

VHP-kandidate Mathoera vindt het 'een mooie uitslag'

'We mogen trots zijn op groei van VHP'


‘Elke combinatie gaat voor bestuursverantwoordelijkheid. Duidelijk is dat gelet op de voorlopige resultaten wij dat van het volk niet hebben gehad. Wat dat betreft hebben wij onze doelstelling niet gehaald’, zegt Krishna Hussainali-Mathoera van V7 vandaag, vrijdag 29 mei 2015, in het Dagblad Suriname. 

Volgens Mathoera, als er gekeken wordt naar het verschil in stemmen tussen de NDP en V7, is het iets minder dan 20.000. Er is dus naar haar zeggen wel een behoorlijk deel van de samenleving die voor V7 heeft gekozen.

Wat de VHP betreft, concludeert Mathoera voorzichtig dat de partij is gegroeid. ‘Daar mogen wij trots op zijn. Wij hebben ons als partij kunnen handhaven. Het is een mooie uitslag.’

Gezien de aanvallen die vanuit de tegenpartijen zijn gekomen, vindt Mathoera het geweldig dat de V7 stand heeft kunnen houden. Wat Wanica betreft, kan Mathoera nog niet beoordelen hoeveel stemmen V7 heeft gehaald, waardoor het voor haar moeilijk is een conclusie te trekken. Mathoera is wel blij met de 4 zetels. Wie de gekozen kandidaten zijn, moet volgens haar nog blijken.

Voor wat het proces van de verkiezingen betreft, is het voor Mathoera een enerverende en leerrijke geweest. ‘Het is mijn eerste vuurdoop in de politiek geweest. Als ik voor mezelf de conclusie trek, heb ik het goed gedaan. Er waren momenten die mij bij het bezoeken van gezinnen ontroerden. De aanvallen van de andere kant waren ook schokkend voor mij, maar ik heb ook mooie dingen gezien. Dit heeft mij bovenal bemoedigd om verder te gaan, omdat ik vind dat er heel veel werk te verzetten is.’

Mathoera geeft tenslotte aan vastberaden te zijn om door te gaan. Zij wacht de officiële resultaten af.

Twee zussen op J.A. Pengelluchthaven gepakt met 35.3 kilo cocaïne in bagage

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Drugs in geïmpregneerde kleding


De 48-jarige Sawbhagwatie J. en haar 45-jarige zus Sardakoemarie J. zijn gisteren op de Johan Adolf Pengelluchthaven te Zanderij aangehouden met 35.3 kilo drugs in hun bezit. De Surinaamse vrouwen hadden twee koffers vol kleding bij zich. De cocaïne zat verwerkt in geïmpregneerde kleren. Dit meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 29 mei 2015.

Leden van het BID-team (Bestrijding Internationale Drugshandel) van het Korps Politie ontdekten de drugs in de koffers. In de eerste koffer werden  kledingstukken met een totaal gewicht van 18 kilo  geïmpregneerde cocaïne aangetroffen en in de tweede koffer werd een totaal gewicht van 17.3 kilo  kleding met doordrenkte cocaïne aangetroffen.

De cocaïne en de verdachten werden overgedragen aan de Anti-Narcotica Brigade. Hangende het verder onderzoek blijven de zussen in verzekering.

DOE voor een gesprek met de NDP uitgenodigd

DOE-voorzitter: De bal ligt bij de NDP


De Partij voor Democratie Ontwikkeling en Eenheid (DOE) heeft een uitnodiging gehad om een gesprek te voeren met de Nationale Democratische Partij (NDP). DOE voorzitter Carl Breeveld zegt vanmiddag, vrijdag 29 mei 2015, op de webeditie van het Dagblad Suriname, dat hij in dit stadium niets over de uitnodiging kan zeggen, aangezien de gesprekken formeel nog niet zijn gevoerd.

Breeveld zegt, dat zijn partij in de eerste plaats vindt, dat de persoon of partij die aan zet is de kaarten in handen heeft. In dit geval is dat natuurlijk de NDP van president Desi Bouterse die met 26 zetels als winnaar van de verkiezingen kan worden aangemerkt.

Aan de hand van wat de winnende partij te zeggen heeft, kun je volgens Breeveld verder gaan nadenken over stappen die genomen moeten worden.

Hoofdstembureau Wanica maakt uitslag verkiezingen zaterdag 30 mei bekend

V7 heeft vier zetels in Wanica en NDP drie


Het Hoofdstembureau Wanica houdt morgenochtend vanaf elf uur een openbare zitting waarin de resultaten van de verkiezingen in het tweede grootste district bekendgemaakt zullen worden. De voorzitter van het hoofdstembureau, districtscommissaris Roline Samsoedien, zegt vandaag, vrijdag 20 mei 2015, op Starnieuws dat alle 129 stembureaus zijn ingevoerd. Er waren enkele kleine fouten, maar die zouden niet noemenswaardig zijn geweest.

Wanica zou eerder klaar kunnen zijn geweest met de telling als de elektriciteit niet was uitgevallen in de ochtend van 26 mei, toen de telling al was begonnen. Ook heeft het 's nachts heel hard geregend, waardoor sommige stembureaus erg laat binnenkwamen.

Wanica heeft ruim 80.000 kiezers. Samsoedien zegt, dat er heel hard gewerkt is om alles rond te hebben. Het systeem van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) heeft goed gewerkt bij Wanica. 'Vooral bij de zetelberekening ging het veel gemakkelijker met het systeem', aldus de voorzitter van het hoofdstembureau mee.

In Wanica heeft V7 vier zetels en NDP drie. Niemand is bij voorkeur gekozen, hoewel sommige kandidaten veel stemmen hebben weten binnen te halen. Zij hebben de kiesdeler niet gehaald om bij voorkeur gekozen te kunnen worden.

Premier Rutte weigert president Bouterse met verkiezingsoverwinning te feliciteren

'We respecteren wel de verkiezingsuitslag'
Premier Mark Rutte is niet van plan de Surinaamse president Desi Bouterse te feliciteren met zijn verkiezingsoverwinning. Dat zei hij vandaag, vrijdag 29 mei 2015, tijdens zijn wekelijkse persconferentie. 'Maar. we respecteren de verkiezingsuitslag in Suriname', aldus Rutte.

De zittend president Bouterse won met zijn Nationale Democratische Partij (NDP) de parlementsverkiezingen in de voormalig Nederlandse kolonie met overmacht. Zijn partij haalde 26 van de 51 zetels binnen en Bouterse zal vrijwel zeker ook de komende vijf jaar president van Suriname zijn.

Fellicitaties van het Nederlandse kabinet heeft de oud-legerleider niet gehad. 'Dat ga ik ook niet doen', aldus Rutte. 'Wij beperken onze contacten met het Surinaams staatshoofd tot wat functioneel noodzakelijk is.'

De nieuwswebsite nu.nl bericht nog, dat in 2000 Bouterse in Nederland bij verstek werd veroordeeld tot 11 jaar cel vanwege zijn betrokkenheid bij grootschalig cocaïnetransport en sindsdien wordt de Surinaame president achtervolgd door een internationaal arrestatiebevel. 'Dat lijkt mij een relevant feit.'

Dat betekent niet dat Nederland alle contacten met de oud-kolonie verbreekt, stelde Rutte.
'Wij blijven inzetten, zoals we dat de afgelopen vijf jaar hebben gedaan, op het bevorderen van samenwerking, uitwisselen van contacten en kennis tussen beide samenlevingen. We hebben immers meer dan 300 jaar geschiedenis met elkaar, dat verbindt Nederland en Suriname.'

Sinds Bouterse vanaf 2010 de presidentiële ambtsketting om zijn schouders draagt is de relatie tussen Nederland en Suriname gebrouilleerd geraakt.

De oud-dictator is hoofdverdachte in het proces rond de Decembermoorden van 1982 waarbij vijftien tegenstanders van het militaire bewind, dat van 1980 tot 1988 duurde, zijn vermoord.
Als president nam hij in 2012 de omstreden Amnestiewet aan die de daders van de moorden zou vrijwaren van strafrechtelijke vervolging.

Dat was voor Nederland reden de ambassadeur uit Paramaribo terug te roepen, omdat het kabinet van mening is dat de wet indruist tegen de nationale en internationale wetten. De wet is overigens nog niet aangenomen, die moet namelijk getoetst worden door een nog op te richten Constitutioneel Hof. Tot die tijd ligt het strafproces stil.

Sinds 2014 heeft Nederland weer een ambassadeur in de Surinaamse hoofdstad. 'Het is voor Suriname en Nederland van belang een zakelijke en betrokken relatie te behouden die recht doet aan onze historische, culturele en maatschappelijke banden', zei minister Koenders (Buitenlandse Zaken) onlangs.

De Surinamers hebben sinds 2010 geen diplomatiek aanspreekpunt. Volgens Bouterse heeft het benoemen van een ambassadeur in Den Haag 'geen prioriteit'.

Den Blauwvinger: Het volk kiest blind voor charisma, demagogie en populisme en laat duister verleden voor wat het is

COLUMN: Wachten op eerste motie van wantrouwen nieuwe oppositie in Assemblee...


De verkiezingen zijn achter de rug. Grote winnaars zijn de Nationale Democratische Partij (NDP) en haar voorzitter en president Desi Bouterse. Het volk heeft gekozen, het volk heeft beslist. Uit de uitslag van de verkiezingen zou geconcludeerd kunnen worden, dat de NDP (met 26 tot 27 zetels) alleen kan gaan regeren. Het is nu nog onduidelijk of de NDP dat werkelijk gaat doen. De kans is reëler, dat de partij een paar coalitiegenootjes gaat zoeken om verzekerd te zijn van een aanzienlijke meerderheid in De Nationale Assemblee, het parlement.

Blindstaren op regeermacht en aanzien
Tijdens de verkiezingscampagne hebben politici en kandidaten elkaar voor rotte vis uitgemaakt, op de politieke podia werd ongegeneerd met vuil gesmeten, propagandamaterialen (billboards, vlaggen) werden al dan niet door politieke opponenten of gewoon door baldadige figuren vernield, de ethische gedragscode, waar zo mee werd gezwaaid, bleek van tafel te zijn geveegd. Bij het formeren van de regering zullen politici zich waarschijnlijk blindstaren op slechts regeermacht en aanzien en wordt vermeende vijandschap even in een kast gezet. Dat is politiek, een onbetrouwbaar spel met vooral macht en aanzien als inzet en nauwelijks oog voor de dagelijkse problemen van vele burgers.

Jongeren negeren duister verleden Bouterse en NDP
Niemand, nationaal en internationaal, lijkt verrast te zijn door de uitslag. De winst zou vooral het gevolg zijn van het stemgedrag van jongeren. Jongeren voor wie een duister Surinaams verleden in dit tijdsgewricht totaal oninteressant is. Zij leven nu en in het onderwijs wordt nauwelijks aandacht besteed aan het militaire verleden van Bouterse, laat staan aan zijn drugsveroordeling in 1991 van elf jaar gevangenisstraf in Nederland en zijn directe betrokkenheid bij de ernstige mishandeling van- en moord op vijftien onschuldige vermeende opponenten op 8 december 1982. Het was bij de verkiezingen geen issue. Niemand lijkt er wakker van te liggen dat het land de komende jaren weer geregeerd gaat worden door Bouterse, die vooral door buitenlandse media en niet door de lokale pers constant herinnerd wordt aan zijn 'criminele' verleden.

Nabestaanden van de vijftien 8 decemberslachtoffers zullen hier compleet anders over denken. Zij blijven volharden in een correcte afwikkeling van het strafproces. Zij leven dagelijks met een trauma en met verdachten en daders die nog steeds in vrijheid mogen leven. De jeugd staat daar niet bij stil. De jeugd denkt niet na, maar staart zich vooral blind op Iphone, Damaru, Facebook en Bryan B. De jeugd, voor wie De Nationale Assemblee, onbekend terrein is, leeft in een bekrompen koker.

De verfoeide issues.....
Volgens Bouterse had zijn grootste concurrentie tijdens de verkiezingscampagne, het politieke samenwerkingsverband V7 (VHP, NPS, SPA, DA91, PL en BEP), geen issues. Het enige waar de oppositie tijdens de verkiezingscampagne toe in staat bleek te zijn, was het ophemelen van de regering Venetiaan-Sardjoe. Zo zouden diverse projecten waar de regering Bouterse-Ameerali mooie sier mee heeft lopen maken, feitelijk uit de koker zijn gekomen van de vorige regering. Het was een zwakke verkiezingscampagne, ondanks de vele door de VHP gedomineerde V7-verkiezingsspotjes op televisie, en dat gold zeker voor partijen als de NPS, DA91 en de SPA. De Surinaamse Partij van de Arbeid en het Democratisch Alternatief '91 keren zelfs niet terug in het parlement en de NPS heeft een zetel verloren. Dramatisch en grotendeels te wijten aan hun wijze van campagnevoeren.

Regering van ad-hoc beleid en van projecten achterstevoren uitvoeren
Maar, ook de NDP had een inhoudelijk zwakke campagne. De partij leek het vooral te moeten hebben van vlaggen, vlaggetjes, petjes, T-shirts, auto's, motoren en scooters in paarse kleuren gespoten en voorzien van afbeeldingen van Bouterse en van het eenzijdige staatsvoorlichtingsprogramma InfoAct met gelikte filmpjes om het gevoerde beleid van de regering Bouterse-Ameerali maar zo zonnig mogelijk in de huiskamers te brengen.
Tijdens de diverse zogenoemde massameetings van de NDP kon Bouterse niets meer doen, dan alleen maar tot vervelends toe opsommen wat zijn regering de afgelopen vijf jaren zou hebben bereikt. Natuurlijk, de gebruikelijke verkiezingsretoriek, vooral maar constant blijven hameren op de drie tot stand gekomen sociale weten (met nog vele niet uitgewerkte en opgeloste haken en ogen), op de overeenkomsten met de Canadese goudmijnmultinational IAmGold en het Amerikaanse Newmont (die veel milieuschade veroorzaken en afhankelijk zijn van de prijs van goud op een onzekere wereldmarkt), de Chinese prefabwoningbouwfabriek te Smalkalden aan de Surinamerivier in het district Para, de nieuwe Staatsolie raffinaderij, op de verhoging van de Kinderbijslag en de Algemene Oudedagsvoorziening, op de bouw van een dijkje hier en een dijkje daar en de asfaltering en rehabilitatie van een wegje hier en een wegje daar. Van enig gestructureerd beleid op lange termijn is nauwelijks sprake geweest de afgelopen vijf jaren.

De regering Bouterse-Ameerali was een ad hoc-regering, waarin eerst plannen werden ontwikkeld en met veel tamtam werden aangekondigd waarna vervolgens bleek, dat er allerlei problemen rond bijvoorbeeld grondrechten waren. De regering werkte van achteren naar voren. De regering plande eerste en dacht vervolgens pas na over de haalbaarheid en realiteitszin van haar plannen. De spoorlijn bestaat nog slechts op papier en de Surinamerivier bij Paramaribo moet nog steeds worden uitgebaggerd en een groots ontwateringsplan voor de stad moet ook nog steeds op de rails worden gezet.
Natuurlijk er zijn issues bereikt, maar niet vergeten mag worden, dat ook diverse projecten nog niet zijn afgerond en zelfs, vanwege financiële redenen, zijn uitgesteld, zoals het beruchte spoorlijnproject (de aanleg van een spoorlijn van Paramaribo naar het dorp Onverwacht in het district Para, een paar kilometer voor de nationale luchthaven Johan Adolf Pengel). Gezwegen werd, uiteraard, over het wegsturen en reshuffelen van diverse ministers, ook eigen ministers, over de aanzienlijke schulden van de regering, over de geringe inhoud van de staatskas, over het niet uitbetalen van bedrijven, aannemers en burgers die diensten voor de overheid hebben geleverd, over het disfunctioneren van de presidentiële Commissie Ordening Goudsector, over de steeds aanwezige goudpontons op het stuwmeer die vernietigend zijn voor de biodiversiteit en de gezondheid van lokale bewoners, de inheemsen en marrons, over de wanprestaties van de NV Elektriciteitsbedrijven Suriname (EBS), over de problemen in de rijstsector in het district Nickerie, over de problemen rond de invoering van digitale televisie, over de problemen rond het auteursrecht, enzovoorts, enzovoorts.

Kiezer ziet slechts charisma Bouterse en hoort slechts het geschreeuw van Misiekaba
Dit interesseert de doorsnee kiezer echter niet. Die ziet alleen het charisma van Bouterse, die hoort het hysterisch geschreeuw van het Assembleelid en pastor en volksmenner/demagoog André Misiekaba (amusant om te zien en te horen, maar weinig inhoudelijk), die ziet een paar geasfalteerde wegen, die ziet dat er iets wordt gedaan aan dijkenbouw her en der, die ziet een paar sociale wetten aangenomen worden in parlement, die ziet her en der wat nieuwe woningen verrijzen, die ziet dat het project Naschoolse Opvang functioneert, die ziet dat Bouterse, met zijn diverse bezoeken aan dorpjes in het binnenland, het binnenland niet vergeet, en ziet niet dat het nog steeds schort aan de uitbetaling van leerkrachten, die ziet dat her en der wat kanalen en trenzen worden opgeschoond, dat her en der wat extra schooltjes en klaslokalen zijn gebouwd, maar het merendeel van de binnenlandbewoners zit nog steeds grote delen van de dag zonder elektriciteit en zonder schoon drinkwater en bij zware regenval stromen overal nog steeds percelen onder water.

Het wachten is op de eerste oppositionele motie van wantrouwen
Bouterse wordt nu de mogelijkheid geboden om de komende vijf jaren onder andere zijn projecten af te ronden, de staatskas aan te zuiveren, de schuldenlast te verlagen, belangrijke wetten aangenomen te krijgen in het parlement, schulden aan bedrijven, burgers en aannemers te voldoen, de goudsector in het binnenland eindelijk eens goed te ordenen en om het 8 decemberstrafproces niet langer te traineren. De vraag is of de aanstaande oppositie hem de gelegenheid gaat geven om zijn plannen te realiseren. Het wachten is op de eerste motie van wantrouwen vanuit de oppositie tegen de regering.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
29 mei 2015
Amsterdam-Paramaribo

Rosaria (PAIS) grijpt Ipko in Den Haag aan voor bezoekje aan wedstrijd Curaçao Neptunus

Alex Rosaria is groot honkballiefhebber

(Bron foto: PAIS)

Tijdens zijn bezoek aan Nederland voor deelname aan het Interparlementair Koninkrijksoverleg (Ipko) in Den Haag, heeft Alex Rosaria (PAIS) woensdagavond - als groot honkbalfanaat - een honkbalwedstrijd bijgewoond tussen Curaçao Neptunus en de Amsterdam Pirates. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vanochtend, vrijdag 29 mei 2015.

Voor de wedstrijd heeft Rosaria met enkele sprekers gesproken. Op de foto staat Rosaria met  Melfried Comenencia, Raily Legito en Dwayne Kemp.

Taams Kliniek in Willemstad, Curaçao, dient klacht in tegen adviesbureau Berenschot

Berenschot zou onzorgvuldig, niet-onafhankelijk en onbetrouwbaar, niet integer handelen


Adviesbureau Berenschot, betrokken bij het project Hospital Nobo Otrobanda (HNO), is door de Taams Kliniek te Willemstad op Curaçao officieel aangeklaagd voor onzorgvuldig, niet-onafhankelijk en onbetrouwbaar, niet integer handelen. De klacht is deze week ingediend bij de Nederlandse Raad van Organisatie-Adviesbureaus (ROA) waar Berenschot lid van is, aldus bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 29 mei 2015.

Het gaat om de opdracht die Berenschot heeft gekregen van de regering om een onderzoek uit te voeren bij Taams naar de levensvatbaarheid van de kliniek. Dit onderzoek zou in een businessplan worden vastgelegd. Op de vraag van de Taams Kliniek wat het doel was van het onderzoek, heeft Berenschot geantwoord: 'Om een businesscase op te stellen voor Taams in het licht van HNO en een gestroomlijnde tweedelijnszorg en de plaats van de kliniek hierin.' Uiteindelijk komt er een businesscase uit waarin geconcludeerd wordt: 'Taams Kliniek is technisch failliet. Een doorstart met de huidige schulden is niet mogelijk.'

De businesscase wordt gepresenteerd aan de Raad van Ministers (RvM), maar nimmer voor commentaar aan de Taams Kliniek voorgelegd. De inmiddels ingestelde bewindvoerder van de kliniek krijgt het rapport uiteindelijk gecensureerd opgestuurd en uit een toegevoegde brief wordt duidelijk dat de opdracht van de regering aan Berenschot helemaal niet de levensvatbaarheid van de Taams Kliniek betrof maar, zo staat in de klacht: 'Berenschot is door de overheid ingehuurd om een doorstart na faillissement conform de businesscase locatie Taams voor te bereiden.'

Verwijzend naar de gedragsregels en kernwaarden van de ROA komt de Taams Kliniek tot de conclusie dat Berenschot onzorgvuldig heeft gehandeld. 'De Taams Kliniek heeft Berenschot diverse malen gevraagd naar de precieze inhoud van de opdracht van de minister. Daaruit zou immers direct blijken welke plannen de overheid met Taams had. Berenschot weigerde structureel hieromtrent duidelijkheid te verschaffen. Het is enkel en alleen na talloze verzoeken van de bewindvoerder, dat Berenschot uiteindelijk in een brief de opdracht prijsgeeft. Terwijl met Taams nog werd gesproken over een onderzoek naar de levensvatbaarheid van de kliniek, was voor Berenschot van meet af aan, dus nog vóórdat er sprake was van een onderzoek en een businessplan, duidelijk wat de opdracht van de overheid precies inhield, te weten het voorbereiden van een doorstart van de kliniek na faillissement, aldus in een nieuwe entiteit', zo staat in de klacht.

Dit blijkt, zo wordt verder aangevoerd, uit dat al ruim een maand voor afronding van het onderzoek door Berenschot een stichting HNO-locatie Damacor wordt opgericht. Concluderend stelt de Taams Kliniek: 'Door Berenschot is de indruk gewekt dat, middels opstelling van een businessplan, de voortzetting van de Taams Kliniek het beoogde doel van het onderzoek was. De Taams Kliniek is door Berenschot in die waan gelaten. Deze handelswijze van Berenschot kan alles behalve integer genoemd worden.'

Winkelcentrum Sambil op Curaçao geopend

(Bron foto: Jeu Olimpio/Antilliaans Dagblad)
Officiële opening is vandaag, vrijdag 29 mei


Na lang wachten was het gisteren eindelijk zover: Sambil opende haar deuren voor het publiek. Aanwezigen konden gisteren door de gangen van het winkelcentrum te Veeris wandelen en de verschillende winkels en restaurants bezoeken,zo bericht vandaag, vrijdag 29 mei 2015, het Antilliaans Dagblad. 

Speciaal voor de opening werden gisteren verschillende activiteiten georganiseerd. Er was live muziek te horen en er waren hapjes voor de aanwezigen.

De officiële opening vindt vandaag plaats.

Slachtoffers schietpartij op Curaçaose luchthaven Hato eisen twee ton aan schadevergoedingen

Rechtbank behandelt Hato-zaak inhoudelijk

OM eist 12 jaar gevangenisstraf tegen verdachten Maria en Marina


De slachtoffers van de schietpartij op Hato in op 14 juli vorig jaar hebben bij elkaar zo’n twee ton aan schadevergoedingen gevorderd. Dit betreft medische kosten, materiële schade en immateriële schade. Stichting Slachtofferhulp lichtte de schadeclaims gistermiddag toe tijdens de inhoudelijke  behandeling van de Hato-zaak, waarbij de twee verdachten Givency Maria en Renaldo Martina terechtstonden, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 29 mei 2015.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste gistermiddag twaalf jaar celstraf tegen beide verdachten.

In hun slotwoord betuigden de verdachten spijt aan de onschuldige omstanders die gewond zijn geraakt en aan de nabestaanden van Jais Juliana en Shantley Arnhem die bij de massale schietpartij zijn omgebracht. De vorderingen op de vijf verdachten variëren van 2.473,62 gulden tot 49.758,04 gulden. Dit laatste bedrag is geëist door het slachtoffer Chloe Jansen. Deze jongedame heeft niet alleen nog altijd veel pijn nadat een kogel in haar borst terechtkwam, ook heeft zij haar modellencarrière moeten beëindigen en slaapt zij nog altijd slecht.

Het OM was gisteren, aldus de krant, mild in het formuleren van haar strafeis tegen verdachten Maria en Martina. 'Een strafeis van twintig tot vierentwintig jaar zou op zijn plaats zijn. Toch eist het OM twaalf jaar voor beide verdachten, vanwege hun bijdrage aan het oplossen van deze zaak. Ik durf wel te zeggen, dat zonder de medewerking van deze verdachten het bewijs tegen de daadwerkelijke schutters niet rond was gekomen', aldus Officier van Justitie Gert Rip in zijn requisitoir. Samen met zijn collega Clarelli Hato-Willems is hij op deze grote zaak gezet, die volgens rechter Constantijn van Dam van Isselt een enorme impact op de maatschappij heeft gehad.

'De vorderingen doen ook geen recht aan het verdriet en de ellende die deze gebeurtenis met zich heeft meegebracht', aldus de rechter. 'Die impact is groot door de hevigheid van het feit dat er op een internationale luchthaven, een publieke plaats met omstanders, een bendeoorlog is uitgevochten met automatische geweren.'

Maria en Martina ontkenden gisteren in de rechtszaal te hebben geschoten. Wel had Martina een groot vuurwapen onder zijn stoel in de auto gelegd en een patroonhouder aangenomen van medeverdachte Judrin Martis. Maria gaf aan niet geweten te hebben wat er met het vuurwapen zou gebeuren. 'Als ik het had geweten was ik niet meegegaan. Ik was onder invloed van drugs die avond.'

Maria reed, Martina zat op de bijrijdersstoel in de witte Huyndai Accent die achter een zwarte Kia Sportage aanreed. In die voorste auto zaten Martis, Adrian ‘Venenu’ Martha en Raily Bart die de auto bestuurde. Volgens Rip hebben de twee verdachten die gisteren terechtstonden ‘welbewust deel uitgemaakt van het moordcommando dat naar Hato is vertrokken’. Volgens het OM zijn het Martha en Martis geweest die op Hato al schietend op Juliana zijn afgerend, waar Martis van dichtbij zijn huls zou hebben leeggeschoten op het hoofd van Juliana die inmiddels op de grond in elkaar was gezakt.

Martina zou van het plan hebben af geweten om Juliana te vermoorden, zei zijn advocaat Humphrey Johannes gisteren ter zitting. 'Maar, hij wist niet dat dit zou gebeuren terwijl er omstanders bij waren.'

NDP behaalt meeste ressortraadszetels (38) in Commewijne

Alle ressortraadszetels Nieuw-Amsterdam en Tamanredjo naar NDP


De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft in Commewijne 38 ressortraadszetels (rr) behaald. De politieke combinatie V7 volgt met 26 zetels, terwijl de Alternatieve Combinatie (AC) 1 zetel wist te behalen, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 29 mei 2015.

De voorzitter van het hoofdstembureau, districtscommissaris Remy Pollack van Commewijne, heeft de cijfers gisteren tijdens een openbare vergadering vrijgegeven.

De NDP heeft in twee van de zes ressorten alle zetels voor de ressortraad gehaald: Nieuw-Amsterdam en Tamanredjo die elk over 13 zetels beschikken. Het ressort Bakkie heeft zeven zetels en daarvan werden er vijf door de NDP binnen gesleept en twee door V7.

In Meerzorg loopt V7 vooruit met 13 rr-zetels, terwijl de NDP er 2 heeft. Ook in Alkmaar heeft V7 de meerderheid, namelijk 9 van de 13 rr-zetels. De NDP behaalde daar 4 zetels. Behalve de NDP en V7 heeft de AC in ressort Margaretha rr-zetels weten te bemachtigen, te weten 4 en V7 2.

In het kiesdistrict 6 hebben zes partijen om de zetels gestreden. Naast de NDP, V7 en de AC waren ook DOE, PING en het Mega Front actief in Commewijne. De partij met de meeste rr- zetels maakt ook kans op de meeste districtsraads(dr)- zetels. De verdeling vindt plaats naar evenredigheid van de rr-zetels. Van de 11 dr-zetels in Commewijne gaan 6 naar de NDP, 4 naar V7 en de AC krijgt 1 dr-zetel.

Sipaliwini kiest voor twee niet-lijsttrekkers - NDP grote winnaar ressortraadszetel Sipaliwini

Dinotha Vorswijk (AC) en Rudolf Zeeman (V7) door kiezers gekozen

NDP verovert 62 van 64 ressortraadszetel in Sipaliwini: een zetel resteert voor V7 en een voor de AC


In het kiesdistrict Sipaliwini zijn twee kandidaten gekozen die geen lijsttrekkers zijn, te weten Dinotha Vorswijk van de Alternatieve Combinatie (AC) en Rudolf Zeeman van V7. In Sipaliwini gaan twee zetels naar de NDP, terwijl AC en V7 elk één hebben. Starnieuws bericht vrijdag 29 mei 2015 te hebben vernomen, dat de NDP 62 van de 64 ressortraadszetels in dit district heeft veroverd. V7 en AC hebben slechts één ressortraadszetel in Sipaliwini.

Dinotha Vorswijk heeft 1.074 stemmen achter haar naam gekregen. Walter Bonjaski, lid van de vorige Nationale Assemblee, was lijsttrekker. Op hem stemden 695 personen. De rest van de kandidaten kreeg minder stemmen. Indien een partij één zetel krijgt, gaat deze naar de kandidaat met de meeste stemmen.

Thea Huur van V7 die de lijst aanvoerde werd niet gekozen. Zij behaale 339 stemmen. Rudolf Zeeman, die ook Assembleelid was, heeft 1.285 kiezers achter zich gekregen. Omdat hij de meeste stemmen heeft op de lijst van V7 werd hij gekozen en keert dus terug in het parlement.

Van de NDP-kandidaten werd niemand met voorkeur gekozen. Dan geldt de lijstvolgorde. Erwin Linga (lijsttrekker) is gekozen met 1.652 stemmen. Aida Nading kreeg 461 kiezers achter zich en . Carlo Lewis en Nolitha Pansa wisten respectievelijk 1.688 en 1.402 stemmen binnen te slepen.
De openbare zitting van Sipaliwini moet nog plaatsvinden.

Rudo Walker signeert zaterdag 30 mei in Groningen zijn boek 'Een dag in Paramaribo en andere portretten'

Ontmoetingen in Paramaribo vastgelegd in verzen


Rudo Walker signeert morgen, zaterdag 30 mei, in Jazzcafé New Orléans in Groningen zijn boek ‘Een dag in Paramaribo en andere portretten’, aldus de Groninger Gezinsbode vandaag, vrijdag 29 mei 2015. De in Suriname geboren Groninger is vanaf half vijf 's middags aanwezig.

Rudo Walker komt in de hoofdstad van Suriname, vaak meer in gedachten, haar inwoners en zichzelf tegen in zijn ervaringen en fantasieën van toen en nu, en in zijn fantasieën over vandaag en morgen.
De ontmoetingen resulteerden in verschillende verzen waarin min of meer expliciet bepaalde thema’s aan de orde komen, waarvan sommige nog spelen in het leven van alledag.

Deze dynamiek is terug te vinden in de meerdimensionale gedichten, hun verhalen, de stukjes geschiedenis en de literaire pretenties die vanuit een bepaald gezichtspunt weerspiegelen in 'Een dag in Paramaribo en andere portretten'.

VHP-voorzitter Santokhi: 'De VHP heeft vertrouwen gekregen van de kiezers en vertrouwen is niet te koop'

VHP door verkiezingen met 25% gegroeid

Alle andere partijen binnen V7 hebben verlies geleden


De VHP is met 25% gegroeid tijdens de verkiezingen van afgelopen maandag. Er zal een evaluatie volgen van het proces naar de stembusgang en de landelijke verkiezingsresultaten. Ook de samenwerking binnen V7 zal door de partijen individueel en gezamenlijk worden geëvalueerd. VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi zegt vandaag, vrijdag 29 mei 2015, op Starnieuws, dat de felicitatiebrief voor de winnaar NDP in concept klaar ligt. Er wordt gewacht op de officiële eindresultaten op het niveau van De Nationale Assemblee en ressortraad.

Santokhi zegt, dat op de VHP na alle vijf partijen in V7 achteruit zijn gegaan. Onderzocht moet worden binnen die partijen wat er mis is gegaan. Uit de evaluatie moet blijken wat de wens is van de afzonderlijke partijen en de combinatie als geheel. De VHP-voorzitter stelt, dat de V7-partijen samen een goede oppositie kunnen voeren, maar wacht de evaluatie af.

De VHP belegde gisteravond een dankdienst om de vele medewerkers te bedanken voor hun inzet. Santokhi is, zo schrijft Starnieuws, 'best tevreden' met de resultaten die zijn partij geboekt heeft. In Nickerie, Wanica en Saramacca werd de NDP verslagen. In Commewijne zijn de zetels verdeeld.

De voorzitter van de VHP zegt ook, dat de NDP staatsmedia en middelen heeft ingezet in de propagandavoering. 'Mensen hebben grondpapieren, kunstmest, pakketten, banen en andere zaken aangeboden gekregen om stemmen te kunnen winnen. De VHP heeft vertrouwen gekregen van de kiezers. Vertrouwen is niet te koop. De regeringspartij heeft minder dan 45% van de stemmen gekregen. Vertrouwen is niet te koop', aldus Santokhi.

Over het eventueel vormen van regeercoalitie zegt Santokhi, dat de NDP moet beslissen hoe ze verder zal gaan. 'Wij zijn niet in de positie om een regering te kunnen vormen. Wij zullen handelen in belang van het land.'

Hij wacht ook de resultaten af van de uitslag op ressortraadsniveau. De politicus zegt tot slot, dat de nieuwe regering constructief zal worden begeleid. 'Het is belangrijk dat er herstel komt van de economie, de armoede wordt aangepakt, de veiligheid de maximale aandacht krijgt. Er moeten oplossingen komen voor de nationale vraagstukken', aldus Santokhi.

Verkiezingsuitslag laat door stemgedrag kiezers en gebrekkig getraind stembuspersoneel - Sommige leden stembureaus wisten niet te turven...

De kiezer stemt niet meer gedisciplineerd


Voorzitter OKB: 'Stembureaupersoneel gebrekkig getraind'


Het stemgedrag van kiezers is aanmerkelijk aan het veranderen. Volgens Arun Hardien, lid van het managementteam van de verkiezingen, vandaag, vrijdag 29 mei 2015, in de Times of Suriname, is het stemgedrag grilliger dan ooit.

Was het vroeger zo dat kiezers ‘gedisciplineerd’ stemden, thans doen ze dit niet meer. Gedisciplineerd moet dan vertaald worden als uitsluitend stemmen op de kandidaten van één politieke partij.

Bij het kiezen van leden van de ressortraden mag de kiezer ook op meerdere lijsten stemmen. Het gebruik maken van dit recht maakt het tellen wel lastiger. Hardien zegt, dat het gebleken is bij de telling.

Het stembureaupersoneel moet nauwgezetter te werk gaan bij het toekennen van stemmen. Het turven is er niet makkelijker op geworden. Het tellen en controleren vergt nu meer tijd. Dit is de voornaamste oorzaak van het vertraagde verwerkingsproces in vooral Paramaribo.

De dataverwerking van stembureaus grenst aan amateurisme. Volgens Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, OKB, is de trage gang te wijten aan gebrekkig getraind personeel. Het is niet de eerste keer.

Al bij vorige verkiezingen voor parlement en ressortraden is aan de bel getrokken. 'Ik zeg iedere keer: train de mensen professioneel', zegt Van Dijk-Silos in de Times of Suriname. Het gebeurt maar niet en nu worden de wrange vruchten geplukt. Vooral oppositieblok V7 ergert zich mateloos. Hier en daar wordt zelfs gesuggereerd dat er opzet in het spel is. De mogelijkheid van fraude wordt niet uitgesloten.

De onhandigheid van personeel op stembureaus is schrijnend. Gebleken is dat sommige personeelsleden niet eens wisten te turven. Ook werden fouten gemaakt bij het optellen. Bij het hoofdstembureau van Paramaribo wordt het meeste oponthoud ondervonden. V7 vindt het onbegrijpelijk. Van Dijk-Silos wacht op de officiële data van alle districten. De verwachting is dat ze begin juni de verkiezingen bindend kan verklaren.

Het grootste kiesdistrict van Suriname wordt nog onder de loep gehouden. Intussen is al ongeveer een kwart van de stembureaus afgewerkt.

Voorzitter vakbond bij de Ware Tijd voelt zich door directie 'gepakt, bedrogen, misleid'

Directie doorbreekt staking door freelancers in te huren


Vertrouwen in leiding krant heeft dieptepunt bereikt


'Gepakt, bedrogen, misleid.' Zo voelt Robby Naarendorp, die de personeelsbond bij de Ware Tijd zich nu de krant vandaag, vrijdag 29 mei 2015, toch verschijnt. 'Dit is een dolksteek in de rug', zegt hij nadat hij kennis had genomen van een gistermiddag uitgebracht communiqué van de directie dat de krant vandaag weer uitkomt.

Naarendorp zegt op Starnieuws, dat hij om een uur gistermiddag nog contact had met directeur Ben Halfhide. Die liet hem toen nog weten bezig te zijn met de in Canada woonachtige uitgever, maar zodra er nieuws zou zijn dan zou Halfhide die informatie direct doorspelen.

'Afgaande op de woorden van de directeur ging ik ervan uit, dat er in goed vertrouwen werd gewerkt aan een oplossing. We waren in alle eerlijkheid en oprechtheid bezig met de directie. En dan krijg je dit.'

De bondsvoorzitter zegt dat het vertrouwen nu 'diep diep is geschonden'. Als hij nu terugkijkt naar de gesprekken van de afgelopen dagen, heeft hij het gevoel dat hij aan het lijntje is gehouden. De directie was volgens hem achter zijn rug om bezig te proberen de krant op de een of andere manier uit te brengen. Hij zegt dat hij er geen moeite mee zou hebben als de directie hem eerlijk had gezegd dat ze proberen de krant op een andere manier uit te brengen. 'Dan had ik daar rekening mee gehouden.' Volgens hem zijn er geen stakingsbrekers onder zijn leden. De leiding van de krant zou freelancers hebben ingehuurd.

De bond en directie moeten vanavond naar de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname. Naarendorp zegt dat het duidelijk is, dat de directie niet zoekt naar een oplossing. Hij betreurt het dat de directie niet dezelfde inspanning heeft gepleegd in het zoeken naar een oplossing van het conflict, als ze heeft gedaan om de krant uit te brengen.

Het personeel komt morgen weer bijeen om verdere stappen te bespreken. De ruim honderd werknemers van de krant hebben het werk sinds maandag neergelegd uit onvrede met de onderhandelingen om te komen tot een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. De krant is twee dagen niet uitgekomen. Een eerdere poging om de krant dinsdag te laten uitkomen mislukte.