zondag 31 mei 2015

FIFA-uitzendrechten 2015-2018 voor SCCN

WK 2018 te zien bij SCCN


De Suriname Cable & Communication Network NV (SCCN) heeft de exclusieve televisie uitzendrechten en niet-exclusieve radio-rechten in Suriname van FIFA (Fédération Internationale de Football Association) voetbalevenementen van 2015 tot en met 2018 gekocht. Binnen deze rechten valt ook de uitzending van het WK 2018 in Rusland, aldus QN-Sports afgelopen vrijdag, 29 mei 2015.

SCCN mag via haar kanaal 17 exclusief de FIFA Women's World Cup 2015 in Canada, de 2018 FIFA World Cup in Rusland, de FIFA Confederations Cup en alle FIFA u-20 en u-17 WK-wedstrijden in deze periode uitzenden.

'We zijn erg trots dat DIRECTV ons heeft gekozen als partner om meer topvoetbal aan ons sportgezind publiek te laten zien', zegt Isfahany Nagessersing, managing director van SCCN.

DIRECTV Caribbean is de rechtenhouder voor het Caribisch gebied. Bernard Pantin, de algemeen directeur van DIRECTV Caribbean, zegt ook verheugd te zijn over het partnerschap met SCCN.

VHP groeit landelijk tussen de 25 en 30%

'Sterke groei VHP voorbode van een nieuw elan voor een beter Suriname'


De VHP onder leiding van voorzitter Chandrikapersad Santokhi heeft landelijk een sterke groei doorgemaakt. De partij is in slechts 3,5 jaar tijd tussen de 25 en 30% gegroeid. In het district Wanica is de VHP met 30% gegroeid. De VHP-voorzitter behaalde zo'n 18.000 stemmen, zijn populariteit is ook sterk gegroeid. Landelijk zal de VHP minimaal 9 zetels behalen. De partij heeft heel hard gewerkt om dit resultaat te kunnen neerzetten. 

De sterke groei is te danken aan de visie en leiderschapskwaliteiten van de partijvoorzitter en de inzet en vastberadenheid van het hoofdbestuur en alle partijorganen. Voorts, dankzij een transparant politiek bestuur en gelijke toegankelijkheid voor eenieder tot de partij. In alle opzichten onderging de partij een ware metamorfose. Samen met alle actoren van de partij is voorzitter Santokhi constant bezig geweest de partij op een hoger niveau te tillen en dat is aardig gelukt. De partij is van een traditionele naar een niet-traditionele partij getransformeerd. Dit transformatieproces zal verder voortgezet worden en de partij zal ongetwijfeld uitgroeien tot een moderne partij met modern leiderschap.

De voorzitter van de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP), Chandrikapersad Santokhi, heeft zich landelijk breed georiënteerd binnen onze samenleving. Hij en partijgenoten waren dagelijks bezig hun voelhorens uit te steken naar wat er zich afspeelde in de samenleving. Elke week was de voorzitter in het veld met de 'Meet the people campagne'. Door die campagne te voeren heeft voorzitter Santokhi een goed beleid en strategie kunnen ontwikkelen voor de partij. Op basis daarvan heeft hij de kiezers kunnen overtuigen om op de VHP te stemmen.

De sterke groei van de VHP is een voorbode van een nieuw elan voor een beter Suriname. De politiek wordt niet gezien als een doel op zich, maar als een weg om gewenste veranderingen te realiseren. De partij wil niet alleen laten leiden door zaken op de korte termijn, maar doelen formuleren op basis van een langetermijnvisie.

De VHP bedankt alle kiezers die bij de verkiezingen gestemd hebben op de partij en het vertrouwen dat zij aan onze kandidaten en partij gegeven hebben. Ook de sympathisanten, de diasporamensen en de samenleving willen wij hartelijk bedanken voor hun onvoorwaardelijke steun en hoop aan de partij.

Graag rekenen wij ook in de toekomst weer op steun en vertrouwen van u allen. Uw steun zien wij als bevestiging van onze wens om koers te houden en het land weer gezond te maken.

VHP

V7 stuurt protestbrief naar OKB

Protest tegen gang van zaken rond hertelling uitgebrachte stemmen op stembureaus Paramaribo


V7 heeft vandaag, zondag 31 mei 2015, in de loop van de middag een protestbrief gestuurd naar de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer van Dijk-Silos. Er wordt protest aangetekend tegen de gang van zaken bij de hertelling van uitgebrachte stemmen in de stembureaus van Paramaribo. Aangegeven wordt dat vertegenwoordigers van V7 onheus zijn behandeld, omdat ze protest aantekenden. Gedreigd werd hen uit de zaal van de Anthony Nesty Sporthal te zetten.

Aangegeven wordt. dat in plaats van 21 stembureaus, zoals de NDP had aangegeven, nu een hertelling plaatsvindt van 38 stembureaus.

De brief is inhoudelijk vandaag voorbereid door deskundigen uit verschillende partijen binnen het politiek samenwerkingsverband V7. Er is ook een kopie gestuurd naar minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken:

Grote delen Suriname staan blank

Zware regenval zorgt voor ondergelopen percelen, landbouwgronden en wegen

Ook hoofdstad Guyana, Georgetown, door zware regenval getroffen


Diverse delen van het land hebben last van wateroverlast door de zware regenval van afgelopen nacht en vandaag, zondag 31 mei 2015, overdag. De grond is verzadigd, lozingen zijn volgeraakt, percelen, landerijen en wegen staan onder water. Door de hoge waterstand in de rivieren kan het water niet snel genoeg wegstromen.

Niet alleen straten en percelen in woonwijken van Paramaribo staan onder water, maar ook percelen van landbouwers. In de middaguren, toen het ophield met regenen, inspecteerden velen hun percelen. 'Alles is onder water. Mijn kool, peper, amsoi, alles zit onder water' ,aldus landbouwe Anand op Starnieuws.

Uit het hele land komen er klachten over de wateroverlast. 'Het water zakt niet hier op Zoelen. En de straten van Mariënburg zijn onder water', vertelt Pemla.

De problemen door wateroverlast vandaag, veroorzaakt door zware lange regenval, maken weer eens duidelijk, dat in het land nog veel moet gebeuren aan de waterhuishouding en de ontwatering in Paramaribo. Jaarlijks worden bewoners getroffen door wateroverlast en de daarmee gepaard gaande problemen.

De Meteorologische Dienst voorspelt voor de komende dagen perioden met regenbuien, zwaar op sommige plaatsen. In late middag en avond gaan de buien gepaard met onweer.

(Bron foto's: Stabroek News, Guyana)
Ook de Guyanese hoofdstad is getroffen door zware regenval.  Het ministerie van Landbouw heeft vandaag een verklaring uitgebracht waarin burgers gewaarschuwd worden voor zware regenbuien en onweersbuien de komende 72 uur.

Het ministerie en diverse overheidsagentschappen doen een beroep op de inwoners om al het mogelijke te doen om zich in veiligheid te brengen en ook hun eigendommen, gewassen en veestapel.

Ook vragen ze burgers om hun kinderen te beschermen tegen het water en om drinkwater eerst te koken. As men toch het water in moet, dan wordt geadviseerd om beschermende laarzen aan te trekken en om de voeten te wassen met een mengsel van bleekmiddel en water.


Guyana verwachte vandaag 20 tot 60 millimeter regenwater in het noorden van het land, waaronder Georgetown en de East Coast Demerara.

Van morgen tot en met donderdag wordt 20 tot 50 millimeter regenwater verwacht.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

NDP wil geen herverkiezing kiesdistrict 1 Paramaribo

'Fouten gemaakt na de verkiezingen, mogelijk door vermoeidheid personeel stembureaus'


NDP-woordvoerder en minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin zegt vanmiddag, zondag 31 mei 2015, via Starnieuws, dat de Nationale Democratische Partij geen voorstander is van herverkiezingen in kiesdistrict 1, Paramaribo. Het ging volgens hem bij zijn partij om  ongeregeldheden die zij hadden geconstateerd. 'En nu al blijkt dat er verschillen zijn. Op sommige bureaus zelfs 20 stemmen.'

Ook zegt hij, dat de NDP om hertelling van 21 stembureaus had gevraagd. Als er volgens hem meer worden geteld dan is dat het besluit van het hoofdstembureau Paramaribo. Hij vindt een herverkiezing in Paramaribo niet nodig, omdat volgens hem de onvolkomenheden na de verkiezingen hebben plaatsgevonden. De fouten zijn, aldus Lackin, gemaakt bij het tellen, bij de processen-verbaal. Het kan volgens Lackin hebben gelegen aan vermoeidheid van het personeel.

Op sommige stembureaus was het uit tien personen bestaande personeel maandag 25 mei 's morgens al rond half vijf aanwezig en verliet het stembureau pas de volgende ochtend, 26 mei, rond half drie of nog later. Personeel kreeg overdag een uurtje de tijd om zelf zijn of haar stem uit te brengen, van een echte pauze was dan ook geen sprake. Tussen zeven uur en acht uur 's avonds, 25 mei, was een uur pauze ingelast om te rusten, maar bij diverse stembureaus werkte het personeel gewoon door. Het ligt dan ook voor de hand dat er inderdaad sprake is geweest van ernstige vermoeidheid onder stembuspersoneel, waaronder ook medewerk(st)ers op leeftijd.

Als de protesterende politieke leiders een volledige hertelling willen, zou dat volgens Lackin alleen mogelijk zijn als ze met steekhoudende argumenten komen. Hij stelt, dat er geen fouten tijdens de verkiezingen zelf zijn gemaakt, maar bij de telling.

Uit de hertelling zou een miniem verschil van 1 stem bij 3 van deze stembureaus blijken, aldus Starnieus.
Bij kiesbureau 5 is hetzelfde aantal geteld als bij de eerste telling, 267 voor V7 en 163 voor NDP. 
Bij stembureaus 2, 10 en 17 is er een verschil van 1 stem. Bij de eerste telling bij stembureau 2 had V7 199 stemmen en NDP 182. 
Na hertelling is het resultaat 198 voor V7 en 183 voor NDP. 
Bij stembureau 10 is het resultaat na hertelling 192 voor V7 en 191 voor NDP, dat is 1 minder voor V7 en 1 meer voor NDP dan bij de eerste telling. 
V7 heeft op stembureau 17 bij de hertelling 265 stemmen en NDP 180; voor beide partijen is dat 1 minder.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Hertelling stemmen stembureau 16 weer begonnen - Santokhi: 'We geloven niet meer in de hertelling'

Santokhi: 'Geen sprake van onafhankelijke telling'
'Alles wijst er nu op dat er duidelijk is gemanipuleerd bij verkiezingen'

ABOP-voorzitter Brunswijk zou worden afgesnauwd


De voorzitter van het hoofdstembureau Paramaribo, districtscommissaris Jerry Miranda, die op een moment vanmiddag, zondag 31 mei 2015, de telling van de stemmen van stembureau 16 van ressort Blauwgrond, nog had aangehouden, heeft inmiddels toestemming gegeven voor hervatting van de telling. Van dit stembureau ontbrak een deel van de stembiljetten, dat na ongeveer een uur zoeken in een niet verzegelde doos en in een niet verzegeld pakket werd gevonden.

Er zijn heel veel protesten van de V7-vertegenwoordigers en ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk op het verloop van de hertelling. V7-coördinator Chandrikapersad Santokhi die met alle andere V7-leiders in de Anthony Nesty Sporthal is, zegt op Starnieuws dat er zwaar wordt gemanipuleerd. 'De wijze waarop het nu eraan toe gaan is alles behalve transparant. Dit alles wijst erop dat er duidelijk is gemanipuleerd bij de verkiezingen.'

Na grimmige rapportages van de vertegenwoordigers van V7 was Santokhi zelf naar het hoofdstembureau Paramaribo gereden. Het wordt er steeds drukker en de bezorgdheid neemt toe, aldus Starnieuws. Er is een overleg moment geweest tussen ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk en de V7-leiders. Ook Brunswijk zegt dat hij wordt afgesnauwd als hij vragen stelt en dat niemand van de leidinggevenden behoorlijk luistert.

Juristen van V7 zijn drukdoende na te gaan welke stappen moeten worden ondernomen. 'We geloven niet meer in de hertelling', zegt Santokhi. Hij vindt dat er nu geen sprake is van een onafhankelijke telling.

De NDP is te indringend bezig om van een onafhankelijke hertelling te spreken, zegt hij. Er wordt geen antwoord gegeven op vragen van de protesterenden en wordt iedereen afgesnauwd. Duidelijk is dat niet alleen V7 zeer ontevreden is, maar ook de Alternatieve Combinatie van Brunswijk.

Chaos rond hertelling uitgebrachte stemmen stembureaus Paramaribo

Plotseling worden geen 21, maar 38 stembureaus opnieuw geteld

Stembiljetten stembureau 16 ressort Blauwgrond zoek


De hertelling van 21 stembureaus van het kiesdistrict Paramaribo in de Anthony Nesty Sporthal in Paramaribo lijkt met het uur chaotischer en rommeliger te worden. Nu worden er ongeveer 38 stembureaus herteld, aldus Starnieuws vanmiddag, zondag 31 mei 2015. De Nationale Democratische Partij (NDP) had gevraagd om hertelling van 21 stembureaus. Het is niet duidelijk wie heeft besloten om meer stembureaus te hertellen.

In de stemkist van stembureau 16 van ressort Blauwgrond is een deel stembiljet aangetroffen nadat deze werd heropend. Personeel van het stembureau is naarstig op zoek naar de stembiljetten, die in de verzegelde kist behoorden te zijn. Op dit stembureau konden 676 kiezers hun stem uitbrengen. Bij de zoek geraakte stembiljetten gaat het om de blauwe, waarop gestemd kon worden voor De Nationale Assemblee.

Ruth Wijdenbosch (NPS) zegt, dat ze van de voorzitter van het stembureau heeft begrepen dat alles in de kist zat toen ze die heeft afgeleverd. Maar, een deel van de blauwe biljetten blijkt er niet in te zitten.

Stembiljetten mochten in verzegelde enveloppen worden aangeleverd. Er is tot nog toe geen spoor van de stembiljetten van stembureau 16. Het gaat er, aldus Starnieuws, heel amateuristisch aan toe. De voorzitter van het hoofdstembureau Paramaribo is met de politie in een ruimte waar de stembussen zich bevinden.

Het pakket is nu gevonden in een doos die niet verzegeld is en ook het pakje met biljetten is niet verzegeld. De voorzitter van stembureau 16 zegt, dat zij het pakje op de stemkist had gelegd, maar omdat het niet stevig genoeg was hebben anderen het in een doos gedaan. Er is protest hiertegen aangetekend. De telling, die al was begonnen, is gestopt, omdat onduidelijk is wat er moet gaan gebeuren rond dit stembureau.

Somohardjo (PL) verwijderd van locatie met dozen met stembiljetten in Anthony Nesty Sporthal

Veel vraagtekens rond gang van zaken dozen met stembiljetten


Paul Somohardjo, Pertjajah Luhur-voorzitter, is vanmiddag, zondag 31 mei 2015, verwijderd van de plek in de Anthony Nesty Sporthal in Paramaribo waar de dozen met stembiljetten staan. Hij was enkele dozen met stembiljetten aan het inspecteren en dat viel niet in goede aarde van de voorzitter en ondervoorzitter van het hoofdstembureau Paramaribo. Somohardjo bevond zich in een afgebakend gebied, zo schrijft Starnieuws.

De hertelling van 21 stembureaus in het kiesdistrict Paramaribo vindt plaats te midden van heel wat onvolkomenheden, aldus de nieuwswebsite. Zo zijn er dozen met een beetje lak 'verzegeld' waarin stembiljetten zijn aangeleverd. Uit sommige 'verzegelde' dozen komen stembiljetten tevoorschijn. Er is ook een doos geopend waarin geen stembiljetten voor kandidaten voor De Nationale Assemblee zaten.Veel vertegenwoordigers van verschillende politieke partijen zijn aanwezig bij de hertelling.

Er zijn veel vragen gesteld over de 'verzegelde' dozen, die er tot gisteravond nog niet waren.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen van een medewerker van een stembureau, dat de stembiljetten die niet in de kist pasten, in dozen zijn gedaan.

Ook ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk heeft zijn ongenoegen over de gang van zaken kenbaar gemaakt. Hij zegt, dat hij zich bij de voorlopige uitslag heeft neergelegd en de hertelling niet snapt. Wel weet hij al te melden, dat zijn partij op basis van het resultaat, in de regering hoort te zijn.

Santokhi (V7/VHP) krijgt in ingezonden stuk wind van voren van NDP'er André Misiekaba

'VHP/V7 is kwaadaardig bezig'

'Laat de NDP met rust'


Santokhi is de hele dag en nacht in de media bezig om allerlei ongefundeerde uitspraken te doen. Maar, ook verdachtmakingen, beschuldigingen en insinuaties zijn aan de orde van de dag, met het kennelijk doel het volk in de war te brengen. Alle reacties van de V7-leiders, inclusief de coördinator, die ik na de verkiezingen gehoord heb, bevestigen wat de samenleving al weet: de huidige oppositieleiders zijn slechte verliezers. Ze weigeren toe te geven dat ze op een niet mis te verstane wijze zijn afgewezen door het volk en dat de NDP (volgens officieuze cijfers) de verkiezingen heeft gewonnen.

Mijn klomp brak toen Santokhi met een gladgestreken gezicht kwam uitleggen dat NDP bezig is de verkiezingsuitslag te manipuleren. Santokhi weet als geen ander dat de verkiezingen niet door de politieke organisatie NDP zijn georganiseerd, maar door de regering (ministerie van Binnenlandse Zaken) bijgestaan door de onafhankelijke verkiezingsautoriteiten. De belangrijkste ambtenaar op dat ministerie, de directeur, is een politieke topper van de VHP. De regering heeft niet ervoor gekozen om deze VHP'er te ontheffen. Toen de VHP het beheer had over het ministerie van Binnenlandse Zaken (2000 tot 2010), had men alle NDP'ers die op strategische posten waren, ontheven. We mogen gerust stellen, dat belangrijke VHP-kaderleden hele grote verantwoordelijkheden hebben bij deze verkiezingen. Deze Nieuw Front (nu V7) toppers hebben onder andere ervoor gezorgd, dat hun mensen ruimschoots geplaatst zijn op de stembureaus. De bemensing van de stembureaus is politiek gezien nooit zo divers geweest. Meer nog, vele van de stembureauvoorzitters behoren niet tot het politiek huis van de NDP. Bij de verkiezingen van 2010 onder leiding van een VHP-minister was de invulling van de stembureaus een Nieuw Front/VHP aangelegenheid.
VHP exponenten hebben dus grote invloed op de organisatie van deze verkiezingen.

Wanneer nu de NDP als één van de partijen die deel heeft genomen aan de verkiezingen, op basis van haar verantwoordelijkheid, geconstateerde onregelmatigheden aan de kaak stelt, en aan de verkiezingsautoriteiten vraagt om een onderzoek in te stellen, dan is de VHP/V7 kwaadaardig bezig als zij stelt dat de NDP daardoor de verkiezingsuitslag bezig is te manipuleren.
Heeft de VHP/V7 geen vertrouwen in de onafhankelijke verkiezingsautoriteiten?
Heeft de VHP/V7 geen vertrouwen in belangrijke VHP exponenten die deel en onderdeel zijn van de verkiezingsautoriteiten? Of heeft de VHP/V7 iets te verbergen?
Wat zou men tegen een dergelijk onderzoek kunnen hebben? Hoe zou er dan gemanipuleerd worden?

Worden de kisten met de stembiljetten, indien nodig, niet ten overstaan van het publiek, de politie, vertegenwoordigers van politieke organisaties, vertegenwoordigers van het OKB (Onafhankelijk Kiesbureau), vertegenwoordigers van het CHS (Centraal Hoofdstembureau) en de pers, geopend? Hoe zou iemand dan ongemerkt kunnen manipuleren?

De NDP is bij deze verkiezingen - qua zetels - groter dan alle andere politieke partijen bij elkaar! Als grootste politieke organisatie van Suriname, met zo'n enorme verantwoordelijkheid, kan er niets anders van de NDP verwacht worden dan de leiding te nemen in zaken die dreigen mis te gaan. We begrijpen dat de VHP als een veel kleinere politieke organisatie niet dezelfde verantwoordelijkheid heeft.
De beschuldigingen van manipulatie zijn nauwelijks verwerkt of Santokhi komt met een andere ongefundeerde beschuldiging. Het moet heten dat de NDP kiezers in onder andere Kwamalasamutu zou hebben omgekocht voor minimaal Srd 350. Dit laat me denken aan het spreekwoord: zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.
Wie beschuldigt moet toch bewijzen?
Waar zijn de bewijzen die Santokhi heeft gepresenteerd? Laat het duidelijk zijn, de NDP bedient zich niet van deze verfoeilijke praktijken. We willen deze praktijken ook niet van anderen overnemen.

De NDP overtuigt kiezers door de boodschap die zij brengt en doordat zij werkt voor het volk.
Weet Santokhi waar het dorp Kwalamasamutu is?
Weet Santokhi dat het dorp Kwalamasamutu nu over leiding water beschikt?
Weet hij dat deze regering geld noch moeite heeft gespaard om de nodige basisvoorzieningen voor de dorpsbewoners te bewerkstelligen?
Weet hij dat NF/VHP nooit heeft omgezien naar dit dorp?
Weet hij dat de dorpsbewoners op de NDP gestemd hebben, zodat de ontwikkeling in dat gebied kan worden voortgezet?
Het zou Santokhi sieren om te proberen één kwart bewijs te presenteren van één van zijn vele beschuldigingen.

Ten slotte heb ik enkele adviezen voor de coördinator van V7:
- Erken dat V7 de verkiezingen (op basis van de officieuze cijfers) heeft verloren en afgewezen is door het volk.
- Erken dat u als V7-coördinator niet in staat bent geweest om de combinatie verkiezingswinst te bezorgen en geeft u het mandaat terug.
- Erken dat het volk van Suriname u niet als president wilt; de vorengenoemde ongefundeerde uitspraken zijn het zoveelste bewijs waarom het volk u niet als president wenst.
- Erken dat de NDP groter is dan de VHP.
- Gaat u werken aan de ontevredenheid die broeit binnen de VHP na de afwijzing van V7, omdat belangrijke delen van uw partij niet voor nog 5 jaren in de oppositie plaats willen nemen.
- Maakt u zich klaar voor een tweede termijn President Bouterse en DNA voorzitter Simons.
- Probeert u V7 en de VHP bij elkaar te houden, maar laat de NDP met rust!

André Misiekaba
Ondervoorzitter NDP

Dozen met stembiljetten nauwelijks verzegeld - Bezorgdheid over wijze van aanlevering stembiljetten

Somohardjo (PL): 'Dozen gewoon met plakband geplakt, stembiljetten horen in stembus'

Voorzitter OKB heeft geen goed woord over voor stembuspersoneel

'Ze weten niet eens hoe ze dozen moeten verzegelen'  - Geleverde lak zou van slechte, oude, kwaliteit zijn geweest


Dozen op de verzegelde stemkisten in de Anthony Nesty Sporthal leiden tot veel vragen bij verschillende personen. De hertelling van 21 stembureaus op het hoofdstembureau Paramaribo in de Anthony Nesty Sporthal kon maar niet beginnen. De hertelling was gepland vanaf twaalf uur vanmiddag, zondag 31 mei 2015, maar kon tegen twee uur pas beginnen. Dat meldt Starnieuws.

In de dozen die slecht verzegeld zijn, zit ook materiaal van de verschillende stembureaus. Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (één van de V7-leiders), zegt dat hij een onbehaaglijk gevoel krijgt hierover. 'Gisteravond waren die dozen niet hier. Hoe komen ze hier, de dozen zijn gewoon geplakt met plakband. Stembiljetten horen in een stembus', zegt hij.

De voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer Van Dijk-Silos, wordt overstelpt met vragen van vertegenwoordigers van V7 die aanwezig zijn in de sporthal.

'Wat ik ze probeer aan te tonen is, don’t jump into conclusions. Wat ik probeer te voorkomen is dat de mensen opschuif maken om niets.' Ze heeft geen goed woord over voor het stembureau-personeel. 'Ze weten niet eens hoe ze die dozen moeten verzegelen. Hier en daar is er een druppeltje lak.' Ze zegt dat wat ze daar ziet, zal bespreken met het hoofdstembureau zelf.

Er zijn echter geluiden, dat de geleverde lak van slechte kwaliteit was. De lak zou nauwelijks hebben geplakt en waarschijnlijk oud zijn geweest. De schuld van de nauwelijks verzegelde dozen of bussen ligt dan ook niet alleen bij het stembuspersoneel, maar mogelijk ook bij het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Silos wijst erop, dat de dozen waarschijnlijk gewoon gesmeten zijn in op een truck om vervolgens de sporthal te bereiken. 'Ik weet niet hoe het zo komt, de dozen springen zo open. Dit hoeft echter niet te betekenen dat er is gerommeld. Ik heb vooralsnog geen reden om te geloven dat er is gerommeld. Ik kijk hoe het hoofdstembureau ermee omgaat en ik wil niet voor mijn beurt praten.'

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Voorlopige uitslag 21 stembureaus Paramaribo: 2 stemmen verschil tussen NDP en V7

In kiesdistrict Paramaribo officieus 3.738 stemmen voor NDP en 3.736 voor V7...


Van de 21 stembureaus die in kiesdistrict 1, Paramaribo vandaag, zondag 31 mei 2015, worden herteld, zijn 6 van het ressort Blauwgrond, 2 van Centrum, 1 van Beekhuizen, 1 van Rainville, 3 van Latour en 8 van Flora. Bij de aanvankelijke telling van deze 21 stembureaus had de Nationale Democratische Partij (NDP) in totaal 3.738 stemmen vergaard en V7 3.736 stemmen. Er is een miniem verschil van 2 stemmen. Dit bericht Starnieuws.

Cijfers zijn van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het gaat om voorlopige uitslagen.
 
Deze 21 stembureaus waren in totaal goed voor 12.583 kiezers, maar uit de voorlopige cijfers blijkt dat 8.993 geldige stemmen zijn uitgebracht. 3.590 Kiezers hebben niet gestemd inclusief de ongeldige stembiljetten.

De NDP heeft om een hertelling van deze stembureaus gevraagd, omdat zij vermoedt dat er sprake is van malversaties. Op een spoedpersconferentie gisteren in Ocer heeft NDP-woordvoerder Winston Lackin gezegd, dat uit de turflijsten van de partijvertegenwoordigers is gebleken, dat de NDP minder stemmen heeft vergaard dan zij hadden verwacht.

Lackin somde tal van zaken op om te staven dat er ongeregeldheden hebben plaatsgevonden bij deze 21 stembureaus. Ten tijde van de persconferentie was voor de NDP al duidelijk dat er een hertelling zou volgen. De partij had in een schrijven aan voorzitter van het hoofdstembureau Paramaribo, districtscommissaris Jerry Miranda, gevraagd om een hertelling.

De coördinator van de politieke combinatie V7 en voorzitter en Assembleelid van de VHP, Chandrikapersad Santokhi, heeft gisteren geprotesteerd tegen deze gang van zaken. Hij zegt, dat om een hertelling wordt gevraagd, terwijl de ressortraadsstemmen nog niet geteld zijn. Voor Santokhi is hier duidelijk sprake van een opgezette zaak, omdat de NDP meer zetels had verwacht te behalen bij de verkiezingen. Lackin zei op de persconferentie dat de NDP 1 of 2 zetels meer in Paramaribo had verwacht. De NDP komt landelijk op 26 zetels.

Drie medewerksters modezaak verdacht van verduistering en diefstal

Eigenaar zaak voor duizenden Surinaamse dollars benadeeld


Drie medewerksters van een modezaak zijn in de afgelopen week aangehouden en in verzekering gesteld als verdachten van verduistering en diefstal. Op 19 mei heeft de manager van de zaak aangifte bij de politie gedaan, toen bleek dat producten die verkocht waren niet voorkwamen op de lijst van de totale verkopen van die dag. Dat is vandaag, zondag 31 mei 2015, bekendgemaakt door de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

Inmiddels is uit het politieonderzoek gebleken, dat de zaak sinds december vorig jaar voor duizenden Surinaamse dollars benadeeld is. Waar deze zaak is gevestigd vermeldt de politie niet.

De verdachten Asmaa S., Chandene S. en Sharon B. hebben een volmondige bekentenis afgelegd.

Er zijn ook spullen in beslag genomen bij de verdachten die zijn gekocht met geld dat ze uit de modezaak hadden gestolen.

De afdeling Kapitale Delicten van het politiekoros onderzoekt deze zaak.

Weer arrestatie in zaak half verkoold lichaam Mertotaroeno te Leonsberg

Eerder werden al drie verdachten aangehouden in moordzaak


In verband met het onderzoek naar de moord op Mitchell Mertotaroeno heeft de afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname weer een verdachte aangehouden en ingesloten. Dat meldt de afdeling Public Relations van het korps vandaag, zondag 31 mei 2015, in een persbericht. 

De man werd afgelopen week aangehouden en hangende het onderzoek in verzekering gesteld. Nadere informatie over de aanhouding zijn niet door de politie bekendgemaakt.

Op 1 mei werd het half verkoolde lichaam van Mitchell Mertotaroeno aangetroffen voor de inrit van een leegstaande woning aan de Condorstraat te Leonsberg.

De politie had 6 mei al drie verdachten aangehouden.

29-Jarige inwoner Almere neergeschoten bij Surinaams feest in Antwerpen

(Bron foto: het Nieuwsblad)
Slachtoffer buiten levensgevaar - Dader vlucht weg in auto met Nederlandse nummerplaat


Een 29-man man uit Almere is vanochtend, zondag 31 mei 2015, neergeschoten bij een Surinaams feest in Antwerpen. Hij is buiten levensgevaar. De schutter is voortvluchtig. Dit berichten onder de Belgische kranten het Nieuwsblad en de Standaard.

De schietpartij gebeurde tegen zeven uur vanochtend lokale tijd bij een ruzie op de parkeerplaats bij de feestruimte. Een van de betrokkenen liep naar zijn auto, pakte een wapen en schoot twee keer. Eén schot trof een long van het slachtoffer.

Op dat moment was het feest ‘White Night’ met onder andere de populaire muziekgroep Aptijt uit Suriname net afgelopen. De schutter vluchtte weg in een auto met Nederlandse nummerplaat. Hij is voorlopig spoorloos.
Over de identiteit van de dader en de aanleiding voor het incident is volgens de politie nog geen duidelijkheid.


Met voorkeurstemmen gekozen Waidoe (PL) in Nickerie staat zetel niet af aan Ramdien (VHP)

'Ik ben op eigen kracht binnengekomen en Nickerie heeft vertrouwen in mij'


William Waidoe (Pertjajah Luhur), die na Harriet Ramdien (VHP) de meeste stemmen in kiesdistrict 3 Nickerie wist binnen te halen, is niet van plan zijn zetel terug te geven. De nieuw gekozen kandidaat voor het parlement zegt vandaag, zondag 31 mei 2015, op Starnieuws dat hij nimmer heeft gezegd dat hij op voorkeursstemmen binnen moest komen. 'Ik ben op eigen kracht binnengekomen en de Nickerianen hebben het vertrouwen in mij', beweert Waidoe.

Tijdens een vergadering te Solom in Nickerie had Waidoe gesteld, dat als hij de meerderheid aan stemmen niet zou halen en niet op eigen kracht zou binnenkomen, hij zijn zetel zou teruggeven.

'Over voorkeurstemmen heb ik het niet gehad. Bovendien is niemand in Nickerie op voorkeur gekozen.' Hij zegt, dat hij zelfs 436 stemmen meer heeft gehaald dan de lijsttrekker van de NDP, Rashied Doekhie. 'Ik ben niet gekozen met stemmen van andere partijgenoten.' Een video gemaakt door SBBS over Waidoe wordt via diverse onlinemedia, waaronder YouTube, vertoond:


Waidoe die op nummer drie stond op de lijst van V7 heeft bij de verkiezingen van afgelopen maandag 3.038 kiezers achter zich weten te krijgen.

'Ik heb meer stemmen dan elk lid van de tegenpartij behaald. Dat er nu overal een video circuleert en dat de tegenpartij stelt dat ik mijn zetel moet teruggeven, is belachelijk.'

Als nieuwkomer vindt hij het een prestatie, dat hij zonder bereidverklaringen en geld te verdelen, met zoveel stemmen is gekozen. Hij vindt dat de tegenpartij op social media bezig is spijkers op laag water te zoeken en probeert hem negatief te belichten.

V7 heeft drie van de vijf zetels in Nickerie bemachtigd. Harriet Ramdien die met 3.342 de meeste stemmen heeft, is echter niet gekozen, omdat ze als nummer 4 op de lijst stond. Behalve Waidoe zijn gekozen lijsttrekker Djoties Jaggernath met 2.613 stemmen en Jitendra Kalloe met 1.193. Voor de NDP zijn gekozen Rashied Doekhie met 2.602 stemmen en Guiliano Snip met 1.502. Hanisha Jairam van de NDP heeft 2.052 stemmen, maar werd niet gekozen, omdat ze lager op de lijst stond.

NDP-voorzitter Bouterse te moe om partijfeestje Brokopondo bij te wonen

Bezoekers feestje te Ananistrand teleurgesteld in hun 'baas, volksleider of volkspresident'


Voorzitter Desi Bouterse van de NDP heeft vanwege vermoeidheid de feestvergadering gisteravond van zijn partij te Ananistrand in Brokopondo niet kunnen bijwonen. Dat zei de gekozen kandidaat voor De Nationale Assemblee Sergio Akiemboto, directeur van het staatsmijnbouwbedrijf Grassalco, in zijn toespraak waarin hij de verontschuldiging van Bouterse overbracht aan de aanwezigen. De voorzitter zou volgens het programma de mensen toespreken, aldus de Ware Tijd Online vandaag, zondag 31 mei 2015. Overigens liet onlangs het gekozen Assembleelid Diana Pokie (ABOP) weten niet zo blij te zijn met de verkiezing van Akiemboto, omdat die niet eens in het district woont, maar in de stad, Paramaribo, en volgens haar vrijwel nooit in de dorpen te zien is.
 
De aanwezigen die voor hun partijvoorzitter naar Ananistrand waren getogen waren teleurgesteld. 'Ik wilde hem feliciteren met onze overwinning', aldus Carmen Zegelaar. Zij ziet graag dat Bouterse het district binnenkort aandoet.

'Hij is de baas toch, onze volksleider of volkspresident en daarom wil ik hem zien', zei Haidy Finkie die ook wil dat Bouterse spoedig een bezoek brengt aan Brokopondo.

Tijdens de feestvergadering hebben kerkelijke leiders van Brokopondo gebeden voor districtscommissaris Yvonne Pinas en het gekozen parlementslid Sergio Akiemboto en het herkozen parlementslid Frederik Finisie. Ze zijn aangemoedigd om God als hun adviseur te nemen bij hun werk.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Politicoloog Breeveld: 'Leiderschap binnen aantal V7-partijen onder druk'

'VHP en NPS moeten hun leiderschap nader overwegen'

'Alleen Pertjajah Luhur weet zich staande te houden onder Somohardjo'


Het leiderschap binnen de VHP, NPS, BEP, SPA en DA’91 staat na de verkiezingsuitslag onder druk, omdat de leiders van deze vijf partijen zich niet hebben kunnen bewijzen. Tot deze conclusie komt politicoloog Hans Breeveld, zo bericht de Ware Tijd Online vandaag, zondag 31 mei 2015.

Volgens hem staat het leiderschap van de Pertjajah Luhur niet onder druk, omdat deze partij zich staande heeft weten te houden, ook is er intern geen concurrentie voor partijleider Paul Somohardjo.

'In elk geval moeten de VHP en de NPS hun leiderschap nader overwegen en kijken wat ze ermee doen', zegt Breeveld. Hij laat in het midden of dit ook betekent, dat Chandrikapersad Santhoki en Gregory Rusland het voorzitterschap moeten neerleggen. De bevindingen van hun achterban zullen doorslaggevend zijn bij het nemen van een besluit.

Maar sowieso, zegt Breeveld, zullen consequenties verbonden worden aan de verkiezingsuitslag. Dit geldt ook voor de BEP. Binnen V7 moet nagegaan worden wat het bestaansrecht is van partijen als SPA en DA'91, die niet terugkeren in De Nationale Assemblee.

Breeveld zegt verder, dat hij het niet eens is met de stelling, dat de NDP de enige partij is in de geschiedenis van Suriname die in zijn eentje regeermacht heeft weten te bemachtigen. In de jaren veertig van de vorige eeuw heeft de NPS dat tot tweemaal toe gepresteerd.

Directeur Kabinet van de President: 'De VHP is kampioen manipulator'

'Totale leiding verkiezingen was in handen van aldaar functionerende VHP-leden'


Santokhi moet zich schamen over zijn uitspraak 'NDP bezig met politieke manipulatie', omdat hij als voorzitter van de VHP bliksemgoed weet, dat de leiding van de organisatie van deze verkiezingen praktisch in handen ligt van de op het ministerie van Binnenlandse Zaken werkzaam zijnde leden van de VHP.

De directeur Moensi, die toen samen met Joella-Sewnandun, de minister in het jaar 2000, het ministerie van Binnenlandse Zaken binnenwandelde en de kamer van ondergetekende als acting director opeiste, zit er nog steeds bij. Reeds tijdens de verkiezingen van mei 2005 hebben zij een nest gevormd onder leiding van de toenmalige minister Joella-Sewnandun. Die knoeierijen met de kiezerslijsten en de uitsluiting van het OKB (Onafhankelijk Kiesbureau)zijn bekend.

Daarna gebeurde hetzelfde in mei 2010 onder leiding van de VHP-minister Maurits Hassankhan met een aangepaste groep met Moensi in de leiding. Daarbij werd voor het eerst geëxperimenteerd met het elektronisch versturen van de resultaten van de stembureaus waarmee nu blijkbaar wordt gerommeld.

Hoewel de verkiezingen van mei 2015 onder minister Edmund Leilis plaatsvinden, zijn het dezelfde functionarissen van de VHP in de leiding. Wie houdt wie voor de gek met allerlei drogredenen. Overigens zaken die ik langer dan een jaar terug in het openbaar heb behandeld als kenner van het systeem, met name artikel 7 van de Kiesregeling, decreet politieke organisatie et cetera, worden nu door Santokhi gebruikt om de samenleving te misleiden. 'Shame on you', het zijn allemaal legale onderwerpen.

De VHP is kampioen manipulator en zij beschuldigt anderen van valsheid en manipulatie. Ik blijf erbij dat de totale leiding van de verkiezingen in handen is geweest van aldaar functionerende VHP-leden. De NDP is een papieren tijger. Welke regering zou deze functionarissen zo uitdrukkelijk in deze strategische posities handhaven? Het orakel wijst nog steeds aan: tenminste 27 zetels voor de NDP en één voor de NPS dankzij de VHP. Dus Santokhi ga op het dak zitten.

Eugéne van der San

Tjin-A-Tsoi (NPS) keert niet terug in Assemblee

Vertrouwd gezicht keert niet terug
Klap voor NPS: alleen voorzitter Rusland en Patricia Etnel gekozen


Arthur Tjin-A-Tsoi (NPS) komt niet terug in het parlement. Hij grijpt naast de Assembleezetel, omdat VHP’er Dew Sharman, die op de zestiende plaats op de V7-lijst stond, op basis van voorkeurstemmen is gekozen. Bij de telling gisteren van de in Paramaribo uitgebrachte stemmen bleek dat Sharman de kiesdeler van V7 ruimschoots had gehaald. 

Met het wegvallen van de oud-parlementariër wordt het verkiezingsresultaat voor de NPS nog slechter. Volgens de huidige stand van zaken zijn alleen lijsttrekker Gregory Rusland en Patricia Etnel gekozen.

Al bij de verkiezingen van 2010 bleek Sharman een stemmentrekker met meer dan 4.500 kiezers achter zich. De VHP adviseerde haar achterban massaal op Sharman te stemmen zodat hij op voorkeur gekozen kon worden. V7 heeft tot nu toe zes parlementszetels in Paramaribo behaald.

Indien niemand de kiesdeler had gehaald zou Tjin-A-Tsoi die als nr. 6 op de kandidatenlijst stond, zijn gekozen.

De NPS-leiding had de achterban en het electoraat als stemadvies gegeven om op lijstduwer Wayne Telgt te stemmen. Tot maandagmiddag laat had Telgt de kiesdeler nog niet gehaald. Mocht hij uiteindelijk op voorkeur binnenkomen, dan zal dat ten koste gaan van de BEP. Voorzitter Celsius Waterberg (kandidaat nr. 4) zal dan zijn plaats verliezen, aldus bericht de Ware Tijd Online zondag 31 mei 2015.

In 'Welgeïnformeerd', Radio Tamara, Amsterdam, zondagavond 31 mei: Gesprek met opiniepeiler Maurice de Hond

Peiling bekritiseerde De Hond blijkt meest accuraat van opiniepeilingen Suriname

Is Maurice de Hond de lachende derde 'onder' Surinaamse opiniepeilers?


Het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 30 mei 2015, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd), weer diverse interessante en vooral actuele gespreksonderwerpen, zoals: 

* VS pakt FIFA aan, maar voorzitter Blatter toch 'gewoon' herkozen
Twee dagen voor de verkiezing van de voorzitter van de FIFA, zijn 7 FIFA-officials in Zwitserland gearresteerd op last van de Amerikaanse Justitie. De aanklacht is fraude, omkoping en witwassen. De Amerikaanse actie heeft de herverkiezing van de door velen verafschuwde Sep Blatter niet kunnen voorkomen. Blatter heeft beterschap beloofd. Hoe sterk is Blatters positie? Is zijn belofte van beterschap geloofwaardig? Zal de VS ook hem laten arresteren? Gaat de Europese voetbal federatie UEFA zich afscheiden van de FIFA?

* Nieuw Eerste Kamer: constructieve coalitie verliest meerderheid
Met steun van D66, de ChristenUnie en de SGP, slaagde het VVD-PvdA kabinet er twee jaar in om wetten door de Eerste Kamer te loodsen. Met de installatie van de nieuwe Eerste Kamer afgelopen week, is de meerderheid van deze zogeheten constructieve coalitie verdwenen. Het kabinet kijkt nu naar het CDA en de SP voor steun in de Eerste Kamer. Deze partijen hebben echter niet toegezegd. Duidelijk is dat het huidige kabinet geen draagvlak meer heeft onder het electoraat; de meerderheid in de Tweede Kamer is slechts een zetel nota bene.
Is het niet beter om nu verkiezingen uit te schrijven in plaats van te bedelen om steun?
Opvallend is dat de SP meer zetels in de Eerste Kamer heeft dan de PvdA. Heeft de SP de rol van de PvdA als linkse voorhoede overgenomen?

* Rutte: weg met de grote dikke-ik mentaliteit
Op het VVD-congres afgelopen week uitte premier Rutte zijn weerzin tegen de zogeheten grote dikke-ik mentaliteit. Hij heeft het over mensen die denken alles te kunnen maken, de schuld buiten zichzelf zoeken en gretig profiteren van voorzieningen.


Hij brak een lans voor hard werken en verantwoordelijkheidsbesef. Ook kritiseerde hij de hufterigheid van bankiers. Heeft Rutte gelijk?

* EU en de vluchtelingen: quota, vernietiging boten en ontwikkelingshulp
De Europese Unie (EU) en beleid geformuleerd om de stroom bootvluchtelingen in te dammen.
Er is veel kritiek op de voorgenomen maatregelen. De vernietiging van boten voor de Libische kust zou een militarisering van het probleem betekenen met alle gevolgen van dien. Verder heeft de vele miljarden reeds gegeven ontwikkelingshulp nimmer gezorgd voor 1 Afrikaanse vluchteling minder. En bijna alle EU-lidstaten zijn tegen de verplichte quota op te nemen vluchtelingen.
Is dit het zoveelste voorbeeld van Europees aanmodderen?
Zal dit beleid effect sorteren? Te meer daar het redden van bootvluchtelingen en hen verspreiden over Europa een aanzuigende werking heeft?
Wat is het juiste recept?

In het tweede uur, van zeven uur tot acht uur (Nederlandse Tijd), aandacht voor Surinamers en Surinaamse actuele onderwerpen:

De verkiezingen in Suriname zijn achter de rug. Hoewel de officiële uitslag op zich laat wachten, is de winst van de NDP historisch te noemen. Duidelijk is dat de NDP aanhang dik tevreden is over de eerste vijf jaar van president Desi Bouterse. Wat betreft de oppositie, heeft met name de VHP goed gescoord. Die partij is niet alleen als grootse V7-partij uit de bus gekomen, maar boekte ook één zetel winst ten opzichte van de vorige verkiezing. Zoals het nu naar uitziet, is de NPS de grote verliezer. En wat te denken van de telling in Paramaribo; bijna een week na de verkiezingen is deze nog niet afgerond. Boze tongen spreken van fraude.
Het panel praat met peiler Maurice de Hond; zijn peiling was het meest accuraat. Met actueel commentaar uit Paramaribo.

 'Welgeinformeerd' wordt vanavond gepresenteerd door Krishna Salikram en het panel bestaat uit Owen Venloo en Iwan Bottse. 

Dit programma wordt vanavond (zondag 30 mei 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 19.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.