maandag 1 juni 2015

Nieuwe tenues voor Surinaamse nationale voetbalselecties

SVB sluit samenwerkingscontract met Klupp Sportswear in Amsterdam

Glynor Plet (Go Ahead Eagles, Deventer) en Milano Koenders (Heracles, Almelo)poseren in het nieuwe uit- en
thuistenue.

De nationale voetbalselecties gaan voortaan in een compleet nieuw tenue de velden op. Een delegatie van de Surinaamse Voetbal Bond, SVB, heeft daartoe gisteren in Amsterdam een samenwerkingscontract gesloten met kledingfabrikant Klupp Sportswear uit Barendrecht.

Voorzitter John Krishnadath en penningmeester Waldo Gobardhan namen de eerste exemplaren van de nieuwe kledinglijn in ontvangst. Beide officials waren in Nederland op doorreis vanuit Genève waar ze het FIFA-congres met de herverkiezing van president Sepp Blatter bijwoonden.

Krishnadath toont zich ingenomen met de nieuwe kledingsponsor. Volgens hem is de sponsordeal precies op het juiste moment tot stand gekomen. De nationale selectie treedt immers aanstaande zondag in Nicaragua aan voor de eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK 2018 in Rusland. Bovendien maakt de voetbalbond zich op voor het 95-jarig bestaan, later dit jaar.

De overeenkomst is tot stand gekomen door bemiddeling van de Stichting Soccer Development Suriname (SDS). De kledinglijn bestaat uit een uit- en thuistenue, trainingspak, reispak, warming up-shirt en reistas.

SDS-oprichters Steven Dijksteel en Ara Heuvel zijn enthousiast over de eerste bijdrage van hun stichting: ‘Het is voor ons een mooie opmaat naar de verdere activiteiten die we willen ondernemen om het Surinaamse voetbal te professionaliseren. We zijn van plan om binnenkort ook clubs te ondersteunen’, zegt Dijksteel, aldus berichten vandaag, maandag 1 juni 2015, onder andere Starnieuws en GFC Nieuws.

Overigens waren de Surinaamse Voetbal Bond en Klupp Sportswear al begin maart van dit jaar een overeenkomst aangegaan, waarin onder meer is bepaald dat het teamwearmerk het Surinaams nationaal elftal van een officieel tenue voorziet.

Klupp Sportswear ondersteunt het nationale voetbalteam van Suriname op weg naar kwalificatie voor deelname aan het WK 2018. Volgens het Nederlandse bedrijf achter het teamwearmerk is er veel belangstelling voor het nieuwe tenue, zowel vanuit Suriname als Nederland.

Het thuisshirt is overwegend wit, met groene en rode details in de polokraag en manchetten en heeft een chique uitstraling door het ‘watermerk’ van sterren over de borst en de mouwen. De kleuren zijn afgeleid van de nationale vlag van Suriname. Het logo van de SVB en het logo van Klupp maken het shirt compleet. Beide logo’s keren terug op het witte short en de eveneens witte kousen. Ook het uitshirt is gebaseerd op de kleuren van de Surinaamse vlag, waarbij het overwegend rood is.

Jeroen van der Horst, salesmanager van Klupp Sportswear, zei in maart over het partnerschap: 'We verwachten door de samenwerking met de SVB ook goed te scoren in de merchandising. In Suriname wil de SVB in het bondsgebouw zelfs een fanshop starten waar de tenues van het nationale elftal verkocht kunnen worden, maar ook vanuit Nederland krijgen we veel aanvragen.'

(Red. De Surinaamse Krant)

'Overheid Curaçao lijkt uitstoot zwaveldioxide en fijnstof weinig te kunnen schelen'

SMOC: Absurde uitstoot SO2 en fijnstof in mei


'De uitstoot van zwaveldioxide (SO2) en fijnstof (TSP, zoals bijvoorbeeld ook de groene aanslag op huizen) lijkt de overheid weinig te kunnen schelen, maar SMOC wel. De mensen onder de rook laten alsmaar blijken dat ze het zat zijn.' Dit schrijft de stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) in een maandelijkse update op haar website. De stichting stelt de afgelopen maand te zijn ‘overspoeld met telefoontjes van bezorgde mensen’. De Amigoe besteedt hier vandaag, 1 juni 2015, aandacht aan.


 
SMOC verwijst hierbij naar de voorlopige luchtmetingsgegevens over de maand mei, die door de overheid op de website www.luchtmetingen.org worden weergegeven.


'De bezorgdheid van de mensen onder de rook is terecht, zo blijkt althans uit de eerste metingen. Ter hoogte van de meetstations Beth Chaim en Kas Chikitu werden de WHO-normen voor zwaveldioxide tig maal overschreden', aldus SMOC die wederom de normen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO aanhaalt. Daarbij wordt gesteld, dat een persoon niet langer dan tien minuten mag worden blootgesteld aan waarden van 500 microgram per kubieke meter en is het 24-uursgemiddelde op 20 microgram per kubieke meter vastgesteld.

'Opvallend is ditmaal ook de uitstoot van fijnstof, de ‘Total Suspended Particulate’ (TSP), wat ons zorgen baart, met name voor de ouderen. De uitstoot van TSP was over de maand mei, zo blijkt uit de metingen, fors. Voor TSP lijkt dit haast een record te zijn afgaande op de piek van ongeveer 640 microgram per kubieke meter, zoals deze op 5 mei geregistreerd staat', aldus SMOC.

SMOC-voorzitter Peter van Leeuwen verwijst in dit kader naar een onderzoek uit 2004, dat in opdracht van de overheid door DCMR Milieudienst Rijnmond werd samengesteld naar aanleiding van een groene aanslag. 'Het ‘Fact Finding Missie’-rapport vermeldde toen al dat ook fijnstof beter geregistreerd zou moeten worden, aangezien de aanslag gevaarlijker was door de hogere concentraties van zware metalen en vanadium', aldus Van Leeuwen.

De groene neerslag, zo bleek uit het rapport, bestond toentertijd voor een belangrijk deel uit zwavelverbindingen, maar bevatte ook vanadium en nikkel en had een hoog corrosief gehalte. SMOC heeft in het verleden herhaaldelijk het belang benadrukt van metingen naar meer stoffen dan de SO2-uitstoot en fijnstof. Van Leeuwen merkt verder op, dat TSP als waarde/standaard in milieutermen als ‘prehistorisch’ wordt aangemerkt.

Zo stelt het Amerikaanse Environmental Protection Agency (EPA) op haar website over TSP, omtrent de effecten voor de gezondheid van mens- en milieu, het volgende:

'EPA heeft in 1987 de vroegere luchtkwaliteitstandaard Total Suspended Particulate (TSP) door de PM-10 standaard vervangen. De nieuwe standaard focust zich op kleinere deeltjes, die waarschijnlijk verantwoordelijk zijn voor nadelige effecten op de gezondheid, vanwege hun vermogen om de lagere luchtwegen te bereiken. De PM-10 standaard omvat deeltjes met een diameter van 10 micrometer en minder (een zevende deel van een menselijk haar).'

EPA stelt verder als jaarlijkse norm 50 microgram per kubieke meter voor de PM-10 standaard te hanteren en 150 µg/m3 als dagelijkse concentratie.

'De grootste zorgen omtrent de effecten voor de gezondheid van mensen zijn als volgt: effecten voor de ademhalingswegen, schade voor longweefsel, kanker en voortijdig overlijden. Ouderen, kinderen en mensen met een chronische longaandoening, astma en influenza, zijn bijzonder vatbaar voor de effecten van Particulate Matter (PM-10). Ook kan Particulate Matter met hogere zuurwaarden, mensgemaakte materialen beschadigen en tot vermindering van de helderheid van de lucht leiden.'

Van Leeuwen: 'Overigens is het wel zo dat het meetstation Kas Chikitu ook metingen verricht naar de PM-10 waarden.' 

Binnenkort nieuw wapenbeleid voor ondernemers op Curaçao

Voorwaarden voor ondernemers om wapen ter eigen bescherming te mogen dragen


Korpschef Mauricio Sambo van het Korps Politie Curaçao (KPC) zal binnenkort het nieuwe wapenbeleid voor ondernemers officieel aankondigen. Er ligt een nieuw beleid klaar dat onder meer de voorwaarden regelt waaraan ondernemers moeten voldoen om een wapen voor eigen bescherming te kunnen dragen in hun bedrijf, aldus minister van Justitie Nelson Navarro (PAIS), zo bericht de Amigoe vanmiddag, maandag 1 juni 2015.
 
De minister heeft zijn plannen om ondernemers in gevarenzones de mogelijkheid te geven zich onder bepaalde voorwaarden te bewapenen, al in januari bekendgemaakt in de Amigoe. Zoals de krant berichtte, droeg hij in verband hiermee het politiekorps KPC op om het beleid voor de afgifte van vuurwapenvergunningen te vernieuwen. Het nieuwe beleid werd door het KPC ingediend en wordt dus binnenkort door Sambo aangekondigd.

Conform dat beleid zullen dan gevarenzones worden aangewezen. Dit aan de hand van onder meer de resultaten van de Criminaliteitsbeeldanalyse (CBA) over hotspots op het eiland, maar er zal voornamelijk rekening gehouden worden met de resultaten van een veiligheidsscan. Uit die scan zal dan moeten blijken welke bedrijven in de gevarenzones vallen.

Navarro legde in januari uit dat men hierbij vooral moet denken aan bedrijven waar veel contant geld in omloop is, zoals juwelierszaken en andere ondernemingen die vaak te maken hebben met overvallen en dergelijke. De eigenaren daarvan krijgen dus de kans zich beter te beschermen door een wapen te dragen.

In het beleid zijn ook de voorwaarden opgenomen waaraan de ondernemers zich moeten houden, de manier waarop de controles van de politie moeten plaatsvinden en welke sancties worden opgelegd indien de wapendragers zich niet aan de regels houden.
De ondernemers die hier niet voor in aanmerking komen worden wel geadviseerd over de veiligheidsmaatregelen die zij kunnen nemen om zich beter te beschermen, ondanks het feit dat de minister voor meer blauw op straat zorgt. Dit is ook de reden waarom het Openbaar Ministerie heeft besloten de ‘Toko di Prevenshon’ (preventiewinkel) op te richten.

Korpschef Sambo zal later in details treden over het nieuwe beleid.

Automobilist (32) omgekomen bij eenzijdig ongeluk in Saramacca

Bestuurder verliest controle over auto door vermoedelijk te hoge snelheid


De 32-jarige automobilist Kries Khedoe is gistermorgen om het leven gekomen bij een eenzijdig ongeluk op de Misgunstweg in Saramacca. Dat bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 1 juni 2015.

Khedoe zat alleen in het voertuig en reed vermoedelijk met een hoge snelheid, waardoor hij de controle over de auto heeft verloren.

De auto kwam op de berm van de weg terecht en kwam vervolgens tegen een schutting, twee vlaggenmasten en drie palmbomen. Het slachtoffer werd uit de auto geslingerd en overleed ter plaatse.

Voorzitter hoofdstembureau Miranda: 'Hertelling aantal stembureaus Paramaribo om correcte uitslag vast te stellen'

'Geen hertelling vanwege protest van NDP'


Het hoofdstembureau moet de cijfers van Paramaribo verwerken en een aantal stembureaus hertellen om een correcte uitslag vast te kunnen stellen. Dit zegt de voorzitter van het hoofdstembureau, districtscommissaris Jerry Miranda, vanavond, maandag 1 juni 2015, op Starnieuws. Volgens hem wordt er niet opnieuw geteld vanwege het ingediende protest van de NDP, maar alle stembureaus die op de lijst staan worden opnieuw gecontroleerd.

Er vindt hertelling plaats van 38 stembureaus. De NDP had extra aandacht gevraagd voor 21 stembureaus. De rest is toegevoegd aan de lijst. 'Om te tellen moet ik de juiste cijfers hebben. Dat er alleen door het protest van de NDP wordt geteld, is bezijden de waarheid. Ik tel ook die bureaus, want ze staan toevallig op mijn lijst. Alle bureaus op de lijst worden geëvalueerd. Indien de verschillen wezenlijk zijn en eigenlijk een beetje twijfelachtig, wordt opnieuw geteld. Ik beschuldig niemand, mensen kunnen fouten hebben gemaakt door vermoeidheid. Dat is het. En iedereen maakt er zo'n heisa van.'

Er zijn veel misstanden geconstateerd. Stembiljetten in dozen zouden later zijn toegevoegd. Hierover zegt de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, Jennifer van Dijk-Silos, dat het helemaal niet zo dramatisch is als hoe men doet voorkomen. 'Belangrijk is dat de biljetten verpakt en verzegeld waren. En dat het zegel niet is verbroken. Ik denk dat we ons daarop moeten focussen dan op een verhaal van dozen die open liggen.'

Alleen aan de hand van correcte cijfers zal een uitspraak gedaan worden, stelt Miranda. Hij zegt verder, dat er zomaar commotie is over de zetelwinst van de politieke partijen in Paramaribo. Dit hoeft volgens hem niet, omdat officieel niemand nog een zetel heeft behaald. De cijfers zullen pas nadat alles geteld is, worden doorgegeven, aldis Miranda. 'Er zijn geen grote verschillen, anders zou u van mij horen.'

Woning aan Floralaan, Paramaribo, in de as gelegd

25 Bewoners door brand dakloos


Een laagbouwwoning aan de Floralaan in Paramaribo is vanmorgen, maandag 1 juni 2015, rond kwart voor tien afgebrand. Uit het voorlopig onderzoek blijkt, dat de brand werd veroorzaakt door een lekkende gascilinder, aldus de webeditie van het Dagblad Suriname. 

Omstanders vermoeden dat het gelekte gas in het huis is blijven hangen. Rond half tien, toen de bewoner het gasfornuis aanstak, ontstond er vuur in het huis. De gehele inboedel en het huis zijn in de vlammen verloren gegaan.

Volgens de Ware Tijd Online zijn 25 personen door de brand dakloos geworden. Het aangrezende pand nummer liep de nodige schroeischade op.


Voorzitter SPA bedankt leden voor inzet en steun bij verkiezingen

'SPA gaat voort met strijd voor lotsverbetering alle Surinamers en bescherming rechtsstaat'


'De Voorzitter, mede namens het bestuur van de Surinaamse Partij van de Arbeid, de SPA, wil middels deze hartgrondige dank uitbrengen aan alle structuren, afdelingen, kernen, partijgenoten en sympathisanten voor hun inspanningen, inzet en ondersteuning bij de laatst gehouden Algemene Vrije geheime verkiezingen op 25 mei. De SPA respecteert de uitslag van de verkiezingen en feliciteert het volk van Suriname haar keuze en wenst haar het allerbeste toe. De SPA spreekt de hoop uit dat de nieuwe regering die politieke wil en daadkracht zal demonstreren, onder condities van vrijheid en de principes van gelijkheid en democratische rechtsbeleving, voor groei en voorspoed van onze natie.'

Dit laat voorzitter Guno Castelen van de SPA vandaag, maandag 1 juni 2015, weten in een verklaring.

De SPA wil benadrukken, dat ondanks dat de partij geen zetelwinst heeft verkregen is e niet terugkeert in De Nationale Assemblee en de verkiezingen een andere niet gewenst resultaat heeft opgeleverd, de SPA onverkort zal voortgaan in de strijd voor de lotsverbetering van alle Surinamers en het behoud en de bescherming van de democratische rechtstaat.

De SPA heeft vanaf 1987 haar kracht meer dan getoond en heeft een enorme belangrijke rol en bijdrage geleverd aan maatschappelijke ontwikkelingen en vooruitgang in Suriname.

Bejaard echtpaar overvallen in Anemoonstraat, Kwatta

Man (81) wordt door overvallers geslagen

Daders er vandoor met geldbedragen in Surinaamse dollar en euro

 
Twee mannen hebben gistermiddag een bejaard echtpaar overvallen in een woning aan de Anemoonstraat te Kwatta. Het stel zat op dat moment op het balkon te eten, toen de twee overvallers de heer des huizes overmeesterden. Hij heeft klappen in het gelaat moeten incasseren, aldus bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 1 juni 2015.

Het 81-jarige slachtoffer S.C. en zijn vrouw werden beroofd van hun geld. Volgens verklaring van de slachtoffers hebben de daders ruim Euro 4.000 en Srd 3.500 buitgemaakt.

De man werd voor medische behandeling verwezen naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en mocht daarna alweer naar huis.

Het vermoeden bestaat dat de twee daders na de overval zijn opgepikt door een gereedstaande wagen. De politie van Kwatta heeft het verder onderzoek overgedragen aan de recherche.

Miljoenen verliezen Refineria di Kòrsou op Curaçao door BOO-centrale

Herstructurering BOO leidt tot grote verliezen


Zowel overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) - ‘huisbaas’ van de Isla/PdVSA-raffinaderij - als de door de RdK overgenomen CUC Holdings nv hebben in verband met de BOO-centrale (Built Own and Operate-centrale) miljoenenverliezen geleden. Dat blijkt uit de jaarrekeningen 2011 die pas onlangs zijn aangeboden aan de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA), vertegenwoordigd door premier Ivar Asjes (PS), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 1 juni 2015. 

De herstructurering van BOO stond in 2011 voor RdK centraal, schrijft directeur Jose van den Wall-Arnemann aan de regering.

President-commissaris van RdK is Mariselle Maduro. Doel van de herstructurering was het waarborgen van de continuïteit van energielevering door de BOO-plant aan de Isla-raffinaderij en elektra aan de samenleving.

Ten tijde van het kabinet Schotte heeft RdK het eigendom van BOO verworven. Daartoe zijn in 2011 de aandelen van Aqualectra en van Caribbean Energy Company (CEC) in CUC Holdings aan RdK overgedragen. CUC Holdings is de moedermaatschappij van Curaçao Utilities Company (CUC), die eigenaar was van BOO. RdK kreeg zowel het juridisch als het economisch eigendom van de BOO.

De herstructurering van de BOO-plant heeft geleid tot een netto verlies van 124,9 miljoen gulden voor Refineria di Kòrsou. RdK had een resultaat van 1,26 miljoen uit de gewone bedrijfsvoering, maar met het verlies uit de acquisitie van BOO van 126,2 miljoen komt het netto resultaat uit op de genoemde -124,9 miljoen. Voor CUC Holdings - eigendom dus van RdK - is sprake van een verlies over 2011 van maar liefst 293 miljoen gulden.

Leerlingen scholen op Curaçao zitten al maand voor start vakantie thuis

Onderwijsinspecteur: 'Ik praat het niet goed, maar verantwoordelijk bij schoolbesturen'


De inspecteur van onderwijs op Curaçao, Rubia Bitorina, trekt haar handen af van het feit dat leerlingen van HAVO- en VWO-scholen en mogelijk ook andere middelbare scholen al vanaf deze week thuis zitten, een maand voordat de vakantie officieel begint. Bitorina laat vandaag, maandag 1 juni 2015, in het Antilliaans Dagblad weten, dat alles volgens de wetgeving verloopt en dat de schoolwerkplannen en roosters zoals de wet Curaçao voorschrijft zijn goedgekeurd door de onderwijsinspectie. 


Op de vraag of het zomaar kan dat leerlingen al. in het meest extreme geval van Kolegio Alejandro Paula (KAP), vanaf 5 juni thuis zitten, antwoordt zij: 'Ik praat het niet goed hoor, maar men moet zich realiseren dat de verantwoordelijkheid ligt bij de schoolbesturen, die maken samen met de scholen het programma. Verder moet men ook weten dat de onderwijsinspectie geen politieagent of brandweer is. De onderwijsinspectie staat dan ook los van de leerplicht en de leerplichtambtenaren.'

'Ook zijn scholen geen opvangcentra en dus zijn ouders in de eerste plaats hoofdverantwoordelijk voor de opvang van hun kinderen als deze niet meer naar school gaan. Zolang de inspectie niet officieel van een schending van de wet op de hoogte is, kan er niets aan gedaan worden.'

Het Antilliaans Dagblad schrijft te hebben geïnformeerd bij verschillende HAVO-VWO-scholen, schoolbesturen, overheidsinstellingen en kenners op onderwijsgebied, nadat al jaren bekend is dat scholen soms al een maand voor de officiële eerste vakantiedag, dit jaar 6 juli, de kinderen naar huis sturen wanneer de laatste proefwerkweek is afgelopen.

Vanuit de scholen wordt steevast geargumenteerd. dat het docentenkorps druk is met afrondende vergaderingen die tijdens de lesuren van de leerlingen gehouden moeten worden. Er is dit jaar één uitzondering en dat is het Albert Schweitzer College (ASC) HAVO-VWO dat de proefwerkweek als laatste begint en bovendien nog twee weken een volledig programma heeft ingevuld voor de leerlingen.

Om een idee te geven van de verschillen: KAP is de proefwerkweek begonnen op 28 mei en eindigt 5 juni, Maria Immaculata Lyceum (MIL) begint vandaag en eindigt 10 juni, Radulphus College (RC) begint morgen en eindigt op 9 juni en ASC start op 8 juni en eindigt op 15 juni. Op het ASC zijn twee dagen ingeroosterd waarop de leerlingen een snuffelstage moeten lopen, daar verslag van moeten doen en moeten presenteren. Verder is er een kunstdag, een sportdag, een toneelproject en een dag van het respect.

Van Roland Guribaldi, directeur van het Openbaar Onderwijs en Lisette van Lamoen-Garmers, directeur van het Rooms Katholiek Centraal Schoolbestuur (RKCS) mocht de redactie van de krant geen reactie ontvangen. Ook van de directeur Leerplicht, Jolanda Ng, kwam geen reactie.

Voormalig onderwijsgedeputeerde Marilyn Alcalá-Wallé verwees in een reactie op het feit dat de verantwoordelijkheid bij de schoolbesturen ligt en dat de schoolbesturen in de tijd dat zij gedeputeerde was verplicht zijn gesteld een programma in elkaar te zetten voor alle leerlingen tot en met de vakantie. Op de stelling van deze krant dat daar nimmer gehoor aan is gegeven, had zij geen commentaar.

Kunnen Surinaams-Nederlandse voetballers voor Suriname uitkomen?

Opinie Volkskrant: Sport en nationaliteit - Kunnen Surinaams-Nederlandse sporters voor Suriname uitkomen? Het hangt af van Den Haag. 

Maandag 1 juni 2015


Het was een gezellige boel, daar bij die onofficiële oefeninterland van Suriname tegen Curaçao in het volgepakte stadion van Almere City. Maar er was ook iets vreemds: voor Suriname stonden een aantal Nederlandse eredivisiespelers van Surinaamse origine opgesteld. Moet men dan niet de nationaliteit bezitten van het land waarvoor men uitkomt. Jawel, maar daarom was dit treffen niet officieel. Het nam een voorschot op de behoefte van Suriname om spelers van Surinaamse afkomst in te lijven als Surinamers, zodat het land hoger op de internationale sportieve ladder kan komen te staan. De kwalificatiewedstrijden voor het wereldkampioenschap komen er aan.

Suriname heeft een tweetrapsraket ingezet om mensen met een Surinaamse achtergrond geschikt te maken om voor Suriname uit te komen. De eerste trap is een wet van begin 2014 die de status instelt van Persoon van Surinaamse Afkomst (PSA). Daarvoor komt iemand in aanmerking die in Suriname is geboren, of die afstamt van een ouder of grootouder die in Suriname is geboren. Dat zijn vrijwel alle Nederlandse Surinamers. Wie de status aanvraagt heeft geen inreisvisum meer nodig, mag werken in Suriname zonder werkvergunning, mag daar zes maanden blijven en zich melden voor het ingezetenschap.

Daarop sluit de tweede trap van de raket aan: een ontwerp, waarvan men hoopt dat het snel zal worden aangenomen. Volgens dit wetsvoorstel wordt de Surinaamse nationaliteit van rechtswege, automatisch, verkregen door iemand die is aangesteld in een bijzondere functie, beroep of positie, als deze aan een drietal vereisten voldoet. In de eerste plaats de PSA-status bezitten, in de tweede plaats moet de Surinaamse nationaliteit wenselijk zijn in het kader van die functie, dat beroep of die positie, en tenslotte moeten die posities het Surinaamse staatsbelang dienen.

Suriname vindt het daarbij niet erg, als deze mensen naast de Surinaamse nationaliteit nog een andere nationaliteit behouden, en speculeert erop dat het land van de andere nationaliteit daar net zo over denkt.

Daar zitten toch de nodige haken en ogen aan. Er zijn veel landen, waaronder Nederland, die het verlies van de nationaliteit verbinden aan het vrijwillige verkrijgen van een andere nationaliteit. Suriname denkt dit verlies te kunnen omzeilen door formeel te spreken van het van rechtswege verkrijgen van de Surinaamse nationaliteit door topatleten van Surinaamse origine.

'Gesteld kan worden dat de wil van een persoon niet gericht is op het verkrijgen van de Surinaamse nationaliteit, maar gericht is op het bekleden van een bepaalde functie', aldus de toelichting op het wetsvoorstel. Maar kan daar niet doorheen geprikt worden? Als men zich meldt voor de status van PSA met het oog op opname in een nationaal sportteam, kan men dan niet zeggen dat die verkrijging volkomen vrijwillig is?

Men weet toch dat uitkomen voor het nationale team meebrengt dat men ook de nationaliteit van het betrokken land dient te bezitten? Vrijwillig aanvragen van de PSA status en het zich melden, na uitnodiging, voor een nationale afvaardiging, dat is toch allemaal niet gedwongen? Men verliest dan op grond van het Nederlandse nationaliteitsrecht zijn Nederlandse nationaliteit door vrijwillige verkrijging van de Surinaamse, al heet die 'van rechtswege'. Dat lijkt ook de positie te zijn van de Nederlandse ambassade in Paramaribo.

En toch. Vrijwilligheid is een glibberig begrip en daar houdt men niet van in het nationaliteitsrecht, waar rechtszekerheid hoog in bet vaandel gedragen wordt. Daarom staat in de Handleiding bij onze Rijkswet Nederlanderschap dat het moet gaan om 'een wilsdaad die specifiek is gericht op het verkrijgen van een andere nationaliteit'.

Dat is niet het geval 'indien de andere nationaliteit van rechtswege is verkregen als automatisch gevolg van een aanstelling in een bepaalde functie in dienst van het land van die nationaliteit.' In Suriname heeft men deze passage kennelijk heel goed gelezen!

Daar komt nog iets bij: alle landen doen hun best om met min of meer vreemde veren te pronken, en Nederland is daarbij geen uitzondering. Chinese tafeltennissters, Oost-Afrikaanse loopsters, en noem maar op; we zijn maar wat trots op ze. Waarom zouden we dat Suriname misgunnen, ook gegeven de echte band van de sporters met het land van oorsprong?

Naar mijn mening verliezen zij dus hun Nederlandse nationaliteit niet, en kunnen zij, na eventueel afstand te hebben gedaan van hun Surinaamse nationaliteit na het beëindigen van hun actieve sportloopbaan, de Surinaamse nationaliteit weer opgeven en zich weer in Nederland vestigen. Het is wenselijk dat de Nederlandse overheid snel duidelijkheid verschaft over de handhaving van de Nederlandse nationaliteit van sporters die voor Suriname willen uitkomen.

Rijstboeren Nickerie willen dat LVV snel beloofde compensatie uitbetaalt

Opkopers betalen rijstboeren niet uit

Boeren willen beter producerende rijstrassen, maar ADRON functioneert nauwelijks


De rijstboeren in het district Nickerie doen een dringend beroep op minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij om de hun toegezegde compensatie zo snel mogelijk uit te keren. Ze hebben het geld en de meststoffen nodig om hun percelen in te kunnen zaaien voor het komende rijstseizoen. Dat staat in een brief die de Surinaamse Paddieboeren Associatie (SPBA) afgelopen week naar de minister heeft gestuurd, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 1 juni 2015.

Begin april zegde de regering de rijstboeren toe 60 Amerikaanse dollar per hectare uit te keren plus twee zakken kunstmest te weten een zak ureum en een zak NPK-meststof. De compensatie vanuit de overheid is nodig, omdat de opkopers de rijstboeren niet uitbetalen, zo schrijft SPBA-voorzitter Harinandan Oemraw.

Geldgebrek is niet het enige waar de rijstboeren zich zorgen over maken. Als de sector echt vooruit wil om mee te kunnen doen op de wereldmarkt, dan zullen ze beter producerende rijstrassen moeten gaan gebruiken.

 Maar, voorlopig zit dat er volgens Oemraw niet in, omdat het Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum (ADRON) nauwelijks functioneert. Sinds begin dit jaar directeur Soedeschand Jairam is weggestuurd gebeurt er niks meer volgens hem

'ADRON moet weer goede veredelaars krijgen die nieuwe lijnen kunnen ontwikkelen. Maar, die zijn er nu niet. Ook is er geen leiding nu. Op deze manier kan ADRON beter gesloten worden.'

Nog geen besluit V7 over al of niet verkiezing president in Assemblee

Voorzitters partijen in V7-verband verrast over uitspraak Somohardjo (PL)


Binnen het politiek samenwerkingsverband V7 is nog niet niet duidelijk of meegewerkt gaat worden aan de verkiezing van de president en vicepresident in De Nationale Assemblee. Voorzitters van politieke partijen in V7 zijn verrast, dat Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur zijn mening wel kenbaar heeft gemaakt via de media. De politicus liet via Starnieuws weten, dat het verlies van de verkiezingen erkend moet worden. Hij vindt dat het land veel geld bespaard kan worden door de president en vicepresident in het parlement te kiezen, aldus bericht Starnieuws vanochtend, maandag 1 juni 2015.

Somohardjo nuanceert nu echter zijn eerdere uitlatingen. 'Als wij hebben verloren op ressortraadsniveau, dan kunnen we liever de president en vicepresident in De Nationale Assemblee kiezen.'

Nu de hertelling van uitgebrachte stemmen nog plaatsvindt en de ressortraadsuitslagen niet bekend zijn, zegt Somohardjo daarop te wachten. Volgens hem zal het het land heel wat geld gaan als Verenigde Volks Vergadering.(VVV) gehouden moet worden.

Chandrikapersad Santokhi, coördinator van V7, zegt dat binnen V7 nog geen besluiten zijn genomen. Op de vergadering die afgelopen zaterdag is gehouden, hebben diverse partners hun visie gegeven. Er zijn verschillende inzichten.

Santokhi zegt dat voorlopig de officiële uitslag van de verkiezingen wordt afgewacht. Het ligt aan de NDP om met initiatieven te komen over een coalitievorming. Binnen V7 is afgesproken, dat indien er een uitnodiging komt om te praten, hierop ingegaan zal worden. V7 zal zich nationaal opstellen.

Suriname ligt niet wakker van uitlatingen Nederlands premier Rutte - Rutte weigert Suriname te feliciteren met herverkiezing Bouterse

Santokhi (VHP): 'Duidelijk is dat relatie Suriname en Nederland niet volledig is hersteld'

Bijna alle UNASUR- en CARICOM-lidlanden hebben Suriname wel felicitaties overgebracht


Suriname moet er niet wakker van liggen, dat de Nederlandse premier Mark Rutte weigert Suriname te feliciteren met de herverkiezing van Desi Bouterse. Dit zegt bestuurskundige August Boldewijn vandaag, maandag 1 juni 2015, in de Ware Tijd.

Op basis van de bejegening van toenmalig Nederlands ambassadeur Aart Jacobi door Suriname bij de inauguratie van Bouterse in 2010 had Boldewijn niet anders verwacht. Ook de veroordeling van Bouterse voor drugshandel in Nederland speelt volgens hem nog steeds mee.

De bestuurskundige staat overigens niet achter de 'voorbarige' stap die president Bouterse in november 2014 nam door Ernst Noorman agrement te verlenen waardoor Nederland hem kon benoemen als ambassadeur in Suriname.

Boldewijn vindt, dat Nederland de geheime archieven uit de jaren tachtig over de acht decembermoorden eerst openbaar moet maken. Dat dit nog niet is gebeurd toont volgens hem, aan dat de betrekkingen tussen de landen nog altijd wankel zijn. Boldewijn noemt de beschuldiging van Nederland dat Bouterse drugsverdachte is, een politieke kwestie.

V7-coördinator en voorzitter van de VHP Chandrikapersad Santokhi, groot voorstander van een optimale relatie met Nederland: 'Ik heb slechts kennis genomen van de uitspraak en ik zou niet weten welke overwegingen gegolden hebben bij die boodschap. Maar, feit is dat de relatie tussen Suriname en Nederland dus niet volledig hersteld is.'

Ook minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken lijkt niet wakker te liggen van de houding van Rutte. Lackin vindt het belangrijker, dat hij de dag na de verkiezingen al van veel ministers van Buitenlandse Zaken van UNASUR-lidlanden felicitatietelefoontjes heeft ontvangen. Ook heeft hij van bijna alle CARICOM-lidlanden felicitaties gehad. Volgens hem zal de relatie met Nederland niet veranderen ten opzichte van de afgelopen maanden, nadat Noorman benoemd werd tot ambassadeur.

EU-verkiezingswaarnemers hebben zich in Nickerie 'ernstig misdragen' en zijn niet meer welkom bij verkiezingen Suriname

Woedende OKB-voorzitter: 'Die mensen denken dat het hier een apenland is'


Verkiezingswaarnemers van de Europese Unie (EU) zijn niet meer welkom bij het observeren van verkiezingen in Suriname. 'Zij hebben zich maandag 25 mei tijdens in het district Nickerie ernstig misdragen', zegt Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Ze is nog steeds woedend, dat twee vertegenwoordigers van de EU-waarnemersmissie zich met interne zaken van zeker twee stembureaus in Nickerie hebben bemoeid.

De EU-vertegenwoordigers waren alleen in het rijstdistrict aanwezig op de verkiezingsdag. 'Ik ben heel boos op de EU-waarnemers en op de districtscommissaris die op stembureaus ook allerlei dingen is gaan uitspoken', stelt de OKB-voorzitter. Haar is gerapporteerd, dat de EU-vertegenwoordigers op de stembureaus het personeel instructies hebben gegeven.


Vooral de 'aanmatigende' toon waarop de EU-delegatieleden de verkiezingswerkers hebben aangesproken, heeft kwaad bloed gezet. 'De mensen denken dat hier een apenland is', aldus Van Dijk-Silos.

Bij één van de incidenten zou de leider van de EU-waarnemersmissie op commanderende toon een persoon die zich in een stembureau bevond hebben gevraagd waarom die zich daar ophield. De man had, aldus Van Dijk-Silos, niet door dat hij tegen een vertegenwoordiger van het OKB sprak. Naderhand probeerde de delegatieleider de voorzitter van het OKB te spreken te krijgen, maar zij heeft dat van de hand gewezen.

'Ik heb voor het eerst meegemaakt dat buitenlandse waarnemers zich waanden de baas te zijn', zegt de OKB-voorzitter. Ze stelt, dat buitenlandse waarnemers feitelijk een verlengstuk zijn van het OKB en geen bevoegdheden hebben die het OKB ook niet heeft.

Bondscoach natio kijkt uit naar WK-kwalificatie duels tegen Midden-Amerikaanse Nicaragua

'We gaan in Nicaragua een goed resultaat neerzetten en dan maken we het thuis af'


Dean Gorré, de bondscoach van het Surinaamse voetbalelftal, natio, kijkt uit naar de dubbele WK-kwalificatie ontmoeting met Nicaragua op 7 en 16 juni. ‘Ik heb de jongens nu een paar keer bij elkaar gehad en nu moet het gaan gebeuren. Wij gaan in de uitwedstrijd een goed resultaat neerzetten en dan maken we het thuis af', aldus de coach vandaag, maandag 1juni 2015, op Starnieuws.

Gorré kijkt terug op een goede voorbereiding. Hij is de afgelopen maanden drie keer vanuit zijn woonplaats Londen overgekomen naar Suriname om een week met de selectie te trainen. ‘Dat is best veel in vergelijking met andere bondscoaches. Die moeten in een paar dagen hun team zien klaar te stomen. Maar goed, een oefenwedstrijd zoals tegen Guyana is leuk, maar nu komt het erop aan. Ik heb de groep nog ruim een week bij elkaar voor de eerste kwalificatiewedstrijd. Dat is prima voor de teambuilding. ’

Natio speelt in het kwalificatietoernooi voor het WK van 2018 op zondag 7 juni eerst uit tegen Nicaragua. Op dinsdag 16 juni volgt de return in het André Kamperveen Stadion.

Als de Midden-Amerikanen zouden worden verslagen dan volgt eind augustus, begin september de laatste knock-out ronde. Komt Suriname ook daarin als winnaar uit de strijd, dan plaatst het zich voor de groepsfase met drie poules van vier landen. De twee beste landen uit elke groep plaatsen zich vervolgens voor de eindpoule van de CONCACAF-zone van Noord- en Midden-Amerikaanse en Caribische landen.

Gorré geeft morgen, een dag voor vertrek naar Nicaragua, een persconferentie. Dan maakt hij ook zijn definitieve selectie bekend.

Oud-voorzitter NPS-afdeling Paramaribo zoekt oorzaak verlies verkiezingen bij partijleiding

Kritiek op functioneren Rusland van oud-voorzitter afdeling Paramaribo
Lelie: 'Soms leek het, dat NPS 2 voorzitters had, Rusland en Van Coblijn'

'Tijd voor een brede evaluatie'


De macht van de Nationale Partij Suriname (NPS), die vaak overwicht had in het parlement, is teruggedrongen tot slechts twee parlementszetels. Erwin Lelie, oud-voorzitter van de afdeling Paramaribo van de partij, zegt vandaag, maandag 1 juni 2015, in de Ware Tijd diep teleurgesteld te zijn in de voorlopige resultaten van de stembusgang van afgelopen maandag en zoekt de fout bij de partijleiding. 

Lelie was ruim twintig jaar voorzitter van de afdeling, toen hij in 2010 de weg vrij maakte voor vernieuwing, verjonging en verandering. Hij is vooral ontevreden over voorzitter Gregory Rusland. 'Op sommige momenten de afgelopen tijd heeft het erop geleken dat de NPS twee voorzitters heeft: Rusland en John van Coblijn.' Van Coblijn is voorzitter van de NPS-afdeling Paramaribo en voerde zijn eigen verkiezingscampagne.

De oud-voorzitter pleit voor een brede evaluatie waarbij alle structuren moeten worden betrokken.

Op de vraag waar het misging, verwijst Lelie naar Paramaribo die de grootste afdeling is. 'Hier moet je bijzonder hard werken als je die verandering wil brengen. En niet met elkaar vechten voor posities. In plaats van vooruitgang zien we diepe achteruitgang en in geen enkel district is er echt iets gedaan. De schuld moet je altijd bij de partijleiding zoeken.'

Lelie stelt, dat hij daarmee niet bedoelt dat Rusland de eer aan zichzelf moet houden. 'Wel moet hij harder optreden, meer daadkracht tonen en weten de knoop door te hakken daar waar het nodig is.'

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Karta-Bink (PL): 'Onmogelijk, dat in Commewijne ruim 3.000 mensen sociale bijstand ontvangen'

Gekozen Assembleelid Karta-Bink: 'Hoe groter beperking, hoe hoger uitkeringsbedrag'

'Aantal sociale bijstand ontvangers is belediging aan adres inwoners Commewijne' - 'Politieke partij heeft sociale bijstand gebruikt om kiezers te werven'


Volgens het pas gekozen Pertjajah Luhur-Assembleelid Ingrid Karta- Bink, oud-districtscommissaris van Commewijne, kan het niet dat in dit district ruim 3.000 personen sociale bijstand krijgen. Dat zoveel mensen in dit district sociale bijstand ontvangen, is volgens haar een belediging aan het adres van het volk van Commewijne. Dit bericht vandaag, maandag 1 juni 2015, de Ware Tijd.

Karta- Bink weet dat haar district voldoende gezonde, capabele en deskundige burgers heeft die niet afhankelijk zouden moeten zijn van sociale bijstand.

Volgens haar heeft een politieke partij het toekennen van sociale bijstand gebruikt om mensen naar zich toe te trekken en stemmen te winnen. Gezonde personen die in feite niet in aanmerking zouden moeten komen, hebben hierdoor bijstand ontvangen, terwijl de mensen die wel recht hebben op deze uitkering, niet uitkomen met het bedrag dat zij ontvangen.

Een bedlegerige persoon heeft aan Srd 355 per maand niet genoeg om pampers te kopen, laat staan voldoende eten, aldus Karta-Bink. Ter vergelijking geeft zij aan aan, dat iemand die een pink heeft verloren ook het bedrag van Srd 355 krijgt, maar die persoon is nog wel in staat om te werken.

De kersvers gekozen volksvertegenwoordiger pleit er voor dat hoe groter de beperking, hoe hoger het uitkeringsbedrag moet zijn. 'Blinden kun je geen Srd 355 geven. Zij zijn volledig afhankelijk van hun begeleiders. En er zijn slechts enkele bedrijven die bereid zijn om hen in dienst te nemen. We moeten opkomen voor deze mensen.'

'Charlie Charlie Challenge' hype heerst ook in Suriname

De psycholoog: 'Spelletje kan uit de hand lopen'

De theoloog: 'Gemeenschap moet zeker alert zijn vanwege negatieve gevolgen'


De ‘Charlie Charlie Challenge’ heeft ook Suriname weten te bereiken en wordt met de dag populairder, wereldwijd. Het is een spel waarmee de Mexicaanse demon Charlie kan worden oproepen. Ook in Suriname blijken, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 1 juni 2015, heel wat pubers, maar ook volwassenen, zichzelf hiervan te overtuigen. 

Psycholoog Harry Mungra zegt, dat het spelletje uit de hand kan lopen. Hij stelt, dat je kennis van zaken moet hebben als je in de spirituele wereld bezig wil zijn. 'Als je dingen oproept moet je ze weer laten weggaan en dat kan men, vooral de jeugdigen, niet. De geest kan dan bij jou blijven hangen. Roep geen geesten op die je niet kan bezweren.' Mungra vindt dat de personen die hiermee bezig zijn geen respect hebben voor anderen.

Theoloog en DOE-voorzitter en -Assembleelid Carl Breeveld zegt, dat dit spel iets is waarvoor de gemeenschap zeker alert moet zijn omdat er negatieve gevolgen aan gekoppeld zijn. Hij brengt in herinnering, dat niet zo lang geleden er een situatie van geestelijke instabiliteit was op verschillende Surinaamse scholen, waardoor scholieren in trance raakten. Het is volgens hem raadzaam dat ouders hun kinderen zo ver mogelijk proberen te houden van de Charlie Charlie Challenge.

'Het is belangrijk dat ouders goed contact hebben met hun kinderen en dat ze hun tijd goed invullen, zodat ze geen ruimte hebben voor dit soort dingen.'

Het lijkt Breeveld verstandig, dat leerkrachten openlijk hierover praten met de kinderen. Ter bescherming kan er volgens hem ook elke morgen gebeden worden op de openbare scholen, zoals dat op de christelijke scholen gebeurt. Ook de kerkgemeenschappen moeten hiervoor bidden. 'We moeten ons weerbaar maken tegen de invloeden van de boze.'

Op Curaçao zijn ouders al massaal in de pen geklommen om scholen te waarschuwen voor de Charlie Charlie Challenge. Dat berichtte de krant de Amigoe woensdag 27 mei zo is hier te lezen.

Brunswijk (ABOP): 'Onnodig veel ophef over verkiezingen'

'Ik heb mij neergelegd bij de vijf zetels die wij gekregen hebben'


Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP, vindt dat er onnodig veel ophef is gemaakt over de verkiezingen. 'Ik had ook meer zetels gewild, maar ik heb mij neergelegd bij de vijf zetels die wij gekregen hebben. Onze partij is flink gegroeid', aldus Brunswijk vandaag, maandag 1 juni 2015 op gesprek met Starnieuws. Hij was gisteren urenlang in de Anthony Nesty Sporthal waar waarnemers van zijn partij het proces van telling van de stemmen bekeken.

Volgens de voorlopige uitslag heeft de ABOP/Alternatieve Combinatie (AC) één zetel in Paramaribo. Voorzitter Jerry Miranda van het hoofdstembureau Paramaribo vindt, dat nog niemand een zetel heeft. 'Iedereen heeft nul zetels, want de verwerking van de stemmen vindt nog plaats', aldus Miranda.

Huidig minister van Justitie en Politie Edward Belfort wordt waarschijnlijk namens de ABOP/AC gekozen in Paramaribo. Het stemadvies van de partij was om op de lijstduwer, Belfort, te stemmen. Brunswijk had echter minstens twee zetels verwacht. Alice Amafo, huidig minister van Sociale Zaken en Volkshuisvesting, was lijsttrekker in Paramaribo. Als de ABOP één zetel heeft dan is zij niet gekozen. Aangezien Belfort meer stemmen heeft gekregen, zal hij gekozen worden verklaard.

'Mijn zetel in Paramaribo is in elk geval niet in gevaar. De Alternatieve Combinatie kan nog een zetel krijgen, maar we kunnen onze zetel niet verliezen', zegt Brunswijk. Hij vindt wel dat het hoofdstembureau Paramaribo uitleg moet geven aan de politieke partijen en dat het nodeloos tijdverlies is met de hertellingen. Als het nodig is moet dat goed onderbouwd gebeuren en dat moet kenbaar worden gemaakt aan de politieke partijen, aldus Brunswijk.

Voorzitter OKB: 'Veel ophef gemaakt over stembiljetten in dozen'

Bij diverse stembureaus blijken stembiljetten in stembussen te zijn gedaan en niet in stemkisten...


Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), zegt vandaag, maandag 1 juni 2015, op Starnieuws dat er veel ophef is gemaakt over stembiljetten in dozen. Er zijn fouten gemaakt in stembureaus. Stembiljetten behoorden verpakt en dichtgeplakt te worden en in een stemkist te worden gedaan en niet in stembussen. Bij diverse stembureaus in Paramaribo is dat niet gebeurd, omdat niet alles in de stemkist kon. Dichtgeplakte stembiljetten werden daarom op een stemkist geplaatst, zoals het geval is geweest bij stembureau nummer 16 in ressort Blauwgrond, waarvan de stembiljetten niet meteen in de Anthony Nesty Sporthal gevonden konden worden.

Er was gisteren in de sporthal de nodige beroering toen een deel van de stembiljetten aanvankelijk niet te vinden was. Diverse keren werd in de dozen gekeken, maar de stembiljetten van stembureau 16 werden pas na lang zoeken gevonden. Het verpakte pakket was in een doos gedaan op het hoofdstembureau.

Het stembureaupersoneel liet weten, dat er geen stembiljetten in een doos waren gedaan. Voorzitter Jerry Miranda van het hoofdstembureau stelde vervolgens dat er een herverkiezing gehouden moest worden bij dat stembureau en stopte de telling. Na enige tijd kwam hij terug en zei dat de telling hervat kon worden. Aanwezige vertegenwoordigers van politieke partijen vroegen hier uitleg over, maar kregen geen antwoord.

Silos zegt, dat zij een gesprek heeft gehad met de waarnemer van OKB die in het stembureau was. Het was al in de vroege ochtend van de 26e mei toen het tellen afgerond was. Een pakket dichtgeplakte stembiljetten werd op de stemkist geplaatst, maar daar was geen toestemming vor gegeven. Het pakket werd pas in het hoofdstembureau in een doos gedaan. Dat pakket werd in dezelfde staat teruggevonden.

Ter plekke zijn zaken ook doorgenomen met de voorzitter van het stembureau. De waarneming van het OKB klopt met de rapportage van de stembusvoorzitter en dat maakte een herverkiezing niet nodig. Bij de hertelling van dit stembureau, nummer 16, bleken geen verschillen te zijn. Dit stembureau was niet door de NDP op de lijst geplaatst, maar door het hoofdstembureau Paramaribo.

Abdoel (NDP) wijst samenwerking met VHP af: 'VHP heeft lastercampagne gevoerd en onwaarheden verkondigd'

'Ik kies liever voor samenwerking met DOE of PALU'

Nederlandse aanhangers NDP en VHP zouden samenwerking wel zien zitten


Amzad Abdoel, NDP-Assembleelid, ziet een samenwerking met de VHP niet zitten. De VHP heeft niet alleen het regeerbeleid van de afgelopen vijf jaren afgekraakt, maar ook een lastercampagne gevoerd op weg naar de verkiezingen en het volk onwaarheden voorgehouden, aldus de NDP’er vandaag, maandag 1 juni 2015, in de Ware Tijd.

'Ik heb er geen moeite mee als men wil samenwerken met de NPS, maar ik ben een felle tegenstander van een samenwerking met de VHP.'

De enige partij binnen V7 die toch nog volgens Abdoel 'op niveau' campagne heeft gevoerd is de NPS. 'Maar, ik kies toch liever voor een samenwerking met DOE of PALU. Laat de V7 nog een termijn in de oppositie gaan.'  In geval de NDP toch anders beslist, zal Abdoel zich erbij neerleggen.

VHP-ondervoorzitter Radjkoemar Randjietsingh, één van de felle critici van het regeerbeleid aldus de Ware Tijd, zegt dat de VHP de deuren openhoudt voor een samenwerking, maar benadrukt dat het aan de NDP ligt om toenadering te zoeken, gezien zij tot nu toe het meeste aantal zetels heeft. Aan de onderhandelingstafel zal meer duidelijkheid worden geëist over het financiële beleid van de afgelopen regeerperiode en wat er zal gebeuren met de Amnestiewet.

Randjietsingh zegt, dat de kwestie over de persoon Desi Bouterse als president nog steeds meespeelt binnen de VHP. Toenmalig VHP-voorzitter Ramdien Sardjoe had er bij de verkiezingen in 2010 geen doekjes om gewonden. 'Dat was toen inderdaad een issue. Iemand die veroordeeld is zou geen president moeten worden, maar ik heb niet te beslissen. De structuren van de partijen binnen de V7 gaan zich hierover moeten uitspreken.'

Sympathisanten van de NDP en de VHP in Nederland zouden, zo bericht de Ware Tijd, niet afwijzend staan tegenover een eventuele samenwerking tussen de partijen. VHP-sympathisant en ondernemer in Aalsmeer en een van de financiers van de VHP/V7-campagne Max Ghazi zegt, dat in ’s lands belang die samenwerking wel moet komen. Volgens hem heeft niemand er baat bij dat het land 'verder afglijdt' en de financiële problemen waarmee Suriname te kampen heeft nog groter worden.

Met een samenwerking kan de VHP bewerkstelligen, aldus Ghazi, dat delen van haar eigen programma uitgevoerd kunnen worden en dat Suriname economisch weer op de goede rails gebracht kan worden.

Ghazi pleit voor het zogenoemde Zuid Afrikaanse harmonie- en dialoogmodel, waarin Nelson Mandela alle belanghebbenden betrokken heeft bij de opbouw van het land. Suriname moet ook die weg bewandelen van samenwerking tussen oppositie en coalitie bij de opbouw van het land. Volgens Ghazi zullen de economische vooruitzichten anders niet rooskleurig zijn.

Hij roept de VHP-leidingop niet zelf contact met de NDP op te nemen voor een samenwerking, maar te wachten totdat die partij zelf aangeeft dat ze die samenwerking wil.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

NCCR schakelt buitenlandse steun in bij zoektocht vermiste Hi-Jet helikopter

Buitenlandse deskundigen adviseren NCCR

Plaatselijke omstandigheden in groot zoekgebied bemoeilijken zoektocht


Bij de zoektocht naar de vermiste Hi-Jet helikopter is de hulp van deskundigen uit bevriende landen ingeroepen. Het toestel, met de piloot en een technici, wordt al negen dagen vermist. 

'Wij hebben informatie verstrekt aan deskundigen uit diverse landen over onze strategieën. Zij zullen op hun beurt ons adviseren over welke stappen er verder ondernomen kunnen worden. Daarnaast hebben wij gevraagd als zij toepasselijke technologie beschikbaar kunnen stellen', zegt Jerry Slijngard van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) vandaag, maandag 1 juni 2015, in de Ware Tijd.Wat voor deskundigen dit zijn en uit welke landen wordt niet vermeld.

Hij verwacht vandaag informatie over beschikbare middelen en adviezen van de buitenlandse deskundigen. Suriname maakt gebruik van vijf helikopters en een vliegtuig om vanuit de lucht het gebied, waar de kist vermoedelijk kan zijn neergegaan, af te kammen. Vanaf de grond worden manschappen van het Nationaal Leger, boswachters van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht, goudzoekers en woudlopers ingezet.

'Wij hebben een immens gebied afgebakend gebied tussen Pusugrunu in het zuidoosten en Nieuw Jakobkondre in het zuidwesten, en de Goliathberg in het zuiden tot aan Witagron richting het noorden. Dit gebied is geselecteerd op basis van informatie van ooggetuigen en de laatste technologische signalen die van de kist zijn ontvangen', aldus Slijngard.

Diverse omstandigheden bemoeilijken volgens hem de zoektocht: 'De omvang en onherbergzaamheid van ons oerwoud, de vele bergen en diepe dalen in het gebied dat wordt doorzocht, het gebrek aan radiocontact met de slachtoffers en het slechte weer bemoeilijken allemaal de zoektocht.'