dinsdag 2 juni 2015

Tientallen bewoners Cotticagebied geëvacueerd vanwege wateroverlast

Ook wateroverlast Akale Kondre in mei 2013 (Bron foto: st. Corantijn)
Waterpeil Cotticarivier aanzienlijk gestegen

NCCR in actie gekomen


In het Cotticagebied, in het oosten van Suriname, zijn tientallen bewoners geëvacueerd vanwege wateroverlast. Zeker één marronleefgemeenschap heeft te lijden van de gevolgen van aanhoudend regenweer. Het waterpeil in de Cotticarivier is aanmerkelijk toestegen, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 2 juni 2015.

In de leefgemeenschap Akalé Kondré stroomt water de huizen binnen. Ongeveer veertig burgers moesten overgebracht worden naar droger gebied.

'Ze zijn voorlopig ondergebracht bij een ressortraadslid', zegt Nicolaas Priesierie, ondervoorzitter van de districtsraad van Marowijne. Inmiddels is ook het Nationaal Rampen Coördinatie Centrum, NCCR, in actie gekomen. In Akalé Kondré zijn nog inwoners gebleven.

De mensen zijn wel het een en ander gewend. Het gebeurt vaker, dat het rivierwater het woongebied binnenstroomt door weersomstandigheden. 'Het grootste deel is nog in het dorp, maar zodra ze het sein geven dat ze weg willen, zullen ook zijn worden geëvacueerd. We staan gereed', aldus Priesierie.

Een andere oplossing dan verhuizen is niet voorhanden. Een probleem is echter de gehechtheid aan de geboortegrond van de bewoners.

Rechter kondigt mediastilte aan in Kort Geding-zaak oud-CEO De Lima tegen oud-werkgever Ctex

Berichten voor en tijdens Kort Geding aanleiding voor mediastilte

Rechter wil geen vonnis, maar onderhandelingen tussen partijen


Naar aanleiding van publicaties voor en tijdens het Kort Geding dat ex-CEO (Chief Executive Officer) Anthony De Lima tegen oud-werkgever Ctex heeft aangespannen, heeft de rechter een mediastilte aangekondigd. Ook heeft de rechter verzocht het niet tot een vonnis te laten komen, maar om met elkaar te onderhandelen om tot een wederzijds akkoord te komen, zo schrijft de Amigoe vandaag, dinsdag 2 juni 2015.
 
De partijen stonden 26 mei voor de rechter. De Lima eist een eenmalige beëindigingvergoeding van 288.750 dollar van zijn oude opdrachtgever. Dat bedrag is gelijk aan 75 procent van de maandelijkse vergoeding die hij kreeg, vermenigvuldigd met twaalf.

De Lima werd op 9 maart door de general board van Ctex als CEO van Ctex ontslagen. De oud-CEO kwam in opspraak vanwege publicaties in de media over mogelijke vervalsingen van Letters Of Intent (LOI’s) die Ctex in haar startfase de deur uitdeed om mogelijke investeerders, klanten en personeel te interesseren voor het datacenter op Curaçao. Telecombedrijf UTS is een van de deelnemers en aandeelhouders.

Op 15 januari van dit jaar werd de Ctex-directeur op grond van de publicaties op non-actief gesteld lopende een onderzoek hiernaar. Van een van die LOI’s is volgens de rechter vast komen te staan dat die inderdaad vervalst was. Uit forensisch onderzoek zou blijken dat De Lima daar niets mee te maken zou hebben gehad. Verder heeft het datacenter vanaf het begin te kampen gehad met financiële problemen

Eerste verdachte gearresteerd in goudroof-zaak op vliegveld Hato, Curaçao

25-Jarige man aangehouden op Veerisweg te Willemstad


De 25-jarige R.T.R.M. is gistermiddag op de Veerisweg in Willemstad aangehouden voor zijn mogelijke betrokkenheid bij de fatale goudroof op 6 maart bij de Vrije Zone op het vliegveld Hato.  Dit bericht de Amigoe vanmiddag, dinsdag 2 juni 2015.

Bij die roofoverval werd een medewerker van Servicio Pan Americano de Protección Curaçao, Zhadiro Zevenhuizen (36), doodgeschoten.

Volgens politiewoordvoerder Imro Zwerwer is dit de eerste aanhouding in deze zaak. Hiermee worden eerdere berichten in media over meerdere aanhoudingen weersproken. Zo werd gemeld, dat de man Sh.R., die begin vorige maand werd aangehouden in een woning aan de Bèshiweg voor illegaal vuurwapenbezit, ook betrokken zou zijn bij deze zaak. Zwerwer wilde dat toen niet bevestigen noch ontkennen.

Dreigbrieven voor hoofd Douane Suriname

Naar woning Mendonça werd enige tijd geleden een granaat gegooid


Het hoofd van de Douane, Ruben Mendonça, heeft drie dreigbrieven ontvangen die vermoedelijk afkomstig zijn van enkele gemuteerde medewerkers. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 2 juni 2015.

Mendonça nam in december 2014 de leiding over bij de Douane.

Deze zaak is in onderzoek bij de afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname. Het vermoeden bestaat dat de dreigbrief bedoeld is om het hoofd vrees aan te jagen.

Mendonça is momenteel met verlof en was niet bereikbaar voor een reactie.

Volgens het Dagblad Suriname is het niet de eerste keer dat Mendonça het slachtoffer wordt van bedreiging. Enige tijd geleden werd een granaat naar zijn woning gegooid. De politie heeft tot nu toe geen aanhoudingen verricht. Het onderzoek is nog gaande.

Obligatielening Staatsolie brengt ruim 99 miljoen Amerikaanse dollar op

Streefbedrag was 55 miljoen Amerikaanse dollar


De Surinaamsche Bank N.V., arrangeur/ administrateur voor de Staatsolie-olbligatielening 2015-2020, heeft vandaag, dinsdag 2 juni 2015, het proces-verbaal van de obligatielening overhandigd aan Staatsolie Maatschappij Suriname N.V. Het resultaat van de lening is veel meer dan de beoogde 55 miljoen Amerikaanse dollar. De opbrengst bedraagt na storting van de toegewezen inschrijvingen 99.142.100 dollar.

Het totaal aantal beleggers bedraagt 3.221. De obligatielening heeft als doel deelfinanciering van investeringsprogramma 2015-2020 van Staatsolie. Dit programma is begroot op ongeveer 1 miljard Amerikaanse dollar.

De investeringen worden hoofdzakelijk gefinancierd uit eigen middelen, aangevuld met leningen van een internationale groep van banken en de obligatielening, aldus bericht de afdeling Voorlichting van Staatsolie.

De obligatielening, met een jaarlijkse rente van 7,75%, loopt van 14 mei 2015 tot en met 14 mei 2020. De rente-uitkering vindt halfjaarlijks plaats, steeds op 14 mei en 14 november.

Arnold Kruisland: 'Bouterse geschiedenis in als 1e president met meest wanordelijke, chaotische verkiezingen'

'Chaos, rommel en zeer onbetrouwbaar'

 
‘Chaos, rommel en zeer onbetrouwbaar’, zijn de drie woorden die oud-diplomaat en NPS-politicus Arnold Kruisland toekent aan de hertelling van de stemmen in Paramaribo. Hij windt er vandaag, dinsdag 2 juni 2015, in het Dagblad Suriname, geen doekjes om en zegt dat president Desi Bouterse de geschiedenis zal ingaan als de eerste president die de meest wanordelijke en chaotische verkiezingen heeft gehouden vanwege de onbetrouwbare hertelling.

De hertelling op zich heeft voor de eerste keer plaatsgevonden in de Surinaamse geschiedenis. Kruisland is ook van oordeel, dat de corruptie bij het regeringsbeleid doorgetrokken is tot de verkiezingen. ‘Dit maak ik voor het eerst mee in de geschiedenis, we hebben nooit een situatie van hertelling gekend’, zegt Kruisland.

Inmiddels heeft de combinatie V7, die de gang van zaken ten zeerste verafschuwt, protest aangetekend bij het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB). Kruisland wijst erop, dat vanwege de onzekerheid, het OKB de verkiezingen in Paramaribo niet bindend zal kunnen verklaren. Verder zijn alle mogelijkheden open om deze toestand bij de rechter aan te vechten.

‘Want het staat nergens in de Grondwet dat de uitslag van de verkiezingen niet aanvechtbaar is.’ Als eis kan gesteld worden, dat er herverkiezingen in Paramaribo en vooral op stembureau 16 plaatsvinden. Volgens Kruisland zijn er wel juridische mogelijkheden aanwezig om de wantoestand, waarvan er sprake is bij de hertelling, bij de rechter aan te vechten.

Dat de DNA-stembiljetten (De Nationale Assemblee) van stembureau 16 (ressort Blauwgrond) in eerste instantie nergens te vinden waren, gaat zijn verstand te boven. ‘Als de doos nota bene niet verzegeld, na een lange zoektocht, wordt gevonden, wordt door de voorzitter van stembureau 16 verklaard dat deze niet de doos was waarin de stembiljetten lagen. Dat die in een verzegelde doos waren afgegeven.’

Kruisland zegt steevast dat districtscommissaris Jerry Miranda, hoofd van het hoofdstembureau Paramaribo, die opperde voor een herverkiezing voor dat stembureau, is teruggefloten. Kruisland legt de vinger op de zere plek en geeft aan dat de totale hertelling een onbetrouwbaar karakter heeft. Stembiljetten van de overige stembureaus kunnen ook op deze wijze vervalst zijn.

Ook is het Kruisland opgevallen, dat veelal onervaren districtscommissarissen hebben gefungeerd als voorzitters van de hoofdstembureaus. Dit heeft ook voor de eerste keer plaatsgevonden in Suriname. Bij de voorgaande verkiezingen betrof het allemaal distrctscommissarissen met een bagage aan kennis en ervaring. Ook de bemensing van het stembureaupersoneel en het aantrekken van colporteurs voor het verdelen van de oproepingskaarten was niet naar wens van velen. Het had veel beter gekund.

Volgens Kruisland is het een en ander te wijten aan het aantrekken van personen via een ‘schijnsollicitatie’, terwijl vooraf al bepaald was wie te werk gesteld zouden worden. ‘Suriname heeft altijd bekend gestaan om eerlijke verkiezingen en kijk maar wat wij nu hebben’, aldus Kruisland die grote vraagtekens plaatst achter de eerlijkheid en betrouwbaarheid van de afgelopen verkiezingen.

Nationaal voetbalelftal Curaçao compleet

Elftal speelt 10 juni tegen Cuba

(Bron foto: FFK, Federashon Futbol Curaçao)

Het nationaal voetbalelftal van Curaçao is compleet. Een groot deel van de spelers arriveerde gisteren op Curaçao, eerder kwamen er al andere voetballers aan, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 2 juni 2015.

Het elftal zal zich klaarmaken, onder leiding van adviseur Patrick Kluivert, voor de wedstrijd tegen Cuba op 10 juni. De komende dagen zal geoefend worden op het pas gelegde kunstgras van het Ergilio Hato Stadion (SDK).

Ook de staf, waaronder keepertrainer Etiene Stomp, fysieke trainer Mirano Carrilho en fysiotherapeut Carlo Tosti, is aanwezig om de selectie klaar te stomen voor de wedstrijd. 

Ondernemers in winkelcentrum Colon, Willemstad (Curaçao), ondervinden overlast bouw HNO

Groep ondernemers neemt advocate in arm voor overlast bouw nieuw ziekenhuis


Veel ondernemers die een bedrijfs- of winkelruimte exploiteren in het winkelcentrum te Colon, Otrobanda, zouden grote overlast door de werkzaamheden rondom de bouw van het nieuwe ziekenhuis (Hospital Nobo Otrobanda, HNO) ondervinden. Daarom heeft de groep advocate Olga Saleh-Kostrzewski benaderd en is het Land inmiddels aangeschreven en aansprakelijk gesteld voor alle schade die de ondernemers als gevolg van voornoemd handelen lijden, aldus bericht vandaag, dinsdag 2juni 2015, het Antilliaans Dagblad.

Volgens de advocate ondervinden de ondernemers veel overlast door de constructie van het nieuwe ziekenhuis en de daarmee gepaarde afsluiting van parkeerplaatsen en wegen.

'Er vinden tevens werkzaamheden en afsluitingen plaats die ondanks eerder verstrekte informatie niet zouden plaatsvinden. Als gevolg hiervan lijden deze ondernemers ernstige schade. Zo is er onder meer sprake van een drastische daling in hun omzet en winst.'

Pogingen van de ondernemers om toenadering te zoeken tot het Land teneinde gezamenlijk tot een oplossing van voornoemde problemen te komen, zouden tot niets hebben geleid. 'Daarbij komt dat het Land in deze kwestie de hoedanigheid heeft van niet alleen directie of indirecte opdrachtgever van de bouw van het ziekenhuis, maar ook van verhuurder van de ondernemers aangezien het winkelcentrum aan het Land in eigendom behoort', aldus Saleh-Kostrzewski. Het land heeft immers enige tijd voordat de sloopwerkzaamheden ter realisatie van de bouw aanvingen het winkelcentrum te Colon gekocht. Ondertussen verloopt de bouw gestaag.

'Er wordt steeds meer op het winkelcentrum ingebouwd terwijl de noodkreten van de ondernemers naar het Land en andere betrokkenen om dit een halt toe te roepen, onbeantwoord blijven', aldus de advocate die vervolgens te kennen geeft dat er volgens de ondernemers van het winkelcentrum te Colon volstrekt geen rekening wordt gehouden met hun belangen: er wordt niet naar hen geluisterd.

'Op enig moment is namens het Land in onder meer haar hoedanigheid van nieuwe eigenaar van het winkelcentrum ten overstaan van een aantal ondernemers zelfs verklaard dat huurders normaliter bij verkoop van het huurobject door de nieuwe eigenaar verplicht worden gesteld om het pand binnen een aantal dagen of zelfs uren te ontruimen en dat huurders dit in de regel zonder enige vorm van tegemoetkoming maar hebben te accepteren.'

Voor een groot aantal ondernemers is de maat volgens de advocate dan ook vol en is het Land aangeschreven en aansprakelijk gesteld voor alle schade die de ondernemers als gevolg van voornoemd handelen lijden. 'Indien het Land en de andere tevens aangeschreven instellingen voorts niet zullen voldoen aan de in datzelfde schrijven verwoorde sommaties, zullen deze ondernemers zich genoodzaakt zien om rechtsmaatregelen te treffen.'

Het zou in deze zaak volgens Saleh-Kostrzewski om veertien ondernemers gaan die gevestigd zijn in het winkelcentrum te Colon.

Minister Ben Whiteman (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur is in het buitenland en was niet beschikbaar voor commentaar.

Cft Curaçao waarschuwt voor dreigend tekort zogenoemd AOV 'schommelfonds'

Cft dringt aan op snellere maatregelen bij AOV 


Het College financieel toezicht (Cft) waarschuwt de regering van Curaçao voor een dreigend tekort voor het zogenoemde schommelfonds. Weliswaar was er eind 2014 nog steeds 164 miljoen gulden in kas, maar dat ligt nog maar 11 miljoen boven de wettelijke reserve van 153 miljoen gulden. Het Cft noemt de afnemende buffer ‘hoewel niet geheel onverwacht toch zorgwekkend’, aldus bericht vandaag, dinsdag 2 juni 2015, het Antilliaans Dagblad.

'De sneller dan verwachte uitputting betekent dat in de eerste helft van 2015 de bodem is bereikt.'

Eerder werd dit pas eind 2015 of begin 2016 verwacht. Als de bodem is bereikt dan zal de regering het fonds moeten aanzuiveren. Het college baseert de waarschuwing op de eerste Uitvoeringsrapportage over het eerste kwartaal van 2015. Het Cft waarschuwde ook vorig jaar al enkele malen dat er maatregelen genomen moesten op het terrein van de sociale uitkeringen, en met name de ouderdomsuitkering AOV, om het schommelfonds op peil te kunnen houden. Daarvoor is nu 30,6 miljoen gulden gereserveerd.

Hoewel de toezichthouders daar steeds optimistisch over waren, lijkt het college er nu minder vertrouwen in te hebben dat het leeglopen van het fonds hiermee op tijd wordt gestopt. 'Het Cft adviseert het proces rond goedkeuring en invoering van reeds aangekondigde maatregelen maximaal te versnellen en aanvullende maatregelen uit te werken.' Dit laatste voor het geval dat de geplande maatregelen onvoldoende soelaas bieden.

Overigens heeft de regering verzuimd in de Uitvoeringsrapportage informatie op te nemen over de stand van zaken bij de voorgenomen maatregelen voor het AOV-fonds. Naast het schommelfonds maakt het Cft zich ook zorgen over de investeringsuitgaven. Die worden te optimistisch begroot, waardoor de uitgaven op de kapitaaldienst sterk achterblijven bij de ramingen.

'Het Cft ontvangt graag nadere informatie ten aanzien van de nog dit jaar te verwachten investeringen.'

Volgens de laatste verwachting zal de kapitaaldienst in 2015 een tekort opleveren van 47,1 miljoen gulden, terwijl in de begroting was gerekend op een saldo van ‘nihil’. Curaçao verwacht dit jaar een overschot van 60,4 miljoen gulden op de gewone dienst. Dit noemt het Cft een positieve ontwikkeling, omdat in de begroting 2015 nog werd gerekend op een saldo van nul. De geraamde lasten zijn met 23,1 miljoen gulden gedaald en de baten zijn gestegen met 37,3 miljoen vergeleken met de begroting. Het college merkt wel op dat dit laatste vooral door een eenmalige bate van 57 miljoen komt uit de BRK-regeling.

Surinaams elftal, natio, vertrekt 3 juni naar Nicaragua

Nationaal voetbalstadion Nicaragua in Managua (Bron foto: soccerway.com)
SVB maakt selectie van 20 spelers bekend


De nationale voetbalselectie vertrekt morgenochtend in alle vroegte via Aruba en Panama naar Nicaragua voor de WK-kwalificatie- wedstrijd van komende zondag in en tegen Nicaragua. De Surinaamse Voetbalbond (SVB) maakte vanmiddag, dinsdag 2 juni 2015, de definitieve selectie bekend. Dit bericht Starnieuws.

Landskampioen Inter Moengotapoe is met negen spelers het best vertegenwoordigd in de selectie. Walking Boyz Company levert vier spelers onder wie beoogd aanvoerder en spelverdeler Vangelino Sastromedjo.
De internationals met de meeste ervaring zijn behalve Sastromedjo ook doelman Obrendo Huiswoud, middenvelder Gregory Pokie (beide Inter) en Transvaal-speler Ray Fränkel.

Bondcoach Dean Gorré neemt zes aanvallers mee naar Nicaragua. Behalve de twee topscorers uit de hoofdklasse Gregory Rigters (WBC, 20 goals) en Galgyto Talea (SV Notch, 17) heeft hij ook de beschikking over Stefano Rijssel (Inter), Giovanni Waal (WBC), Dimitrie Apai (W-Connection) en Evanie Esperance (Botopasie).

Een opvallende naam is verder de jonge, aanvallende middenvelder Roxey Fer, dit seizoen een van de smaakmakers bij Robinhood dat nog in de race is voor promotie naar de hoofdklasse. Apai is de enige international die in het buitenland onder contract staat. Hij komt dit seizoen in actie voor W-Connection, de kampioen van Trinidad & Tobago.

Naast Gorré zitten zondag assistent-coach Ervin Lee en keeperstrainer Jack Mangalie op de bank. De delegatie van in totaal 29 man staat onder leiding van SVB-secretaris Bernard Abia.

Bij eerste vergadering parlement kan DNA-lid Bouterse niet stemmen

NDP kan met 25 Assembleeleden stemmen over voorzitter en ondervoorzitter parlement


Op de eerste vergadering van De Nationale Assemblee (DNA), waar de nieuwe beëdigde leden een voorzitter en ondervoorzitter zullen kiezen, zal de NDP niet met alle gekozen mensen kunnen meestemmen. Dat komt, omdat volgens de regels van DNA een zittende president niet beëdigd kan worden. Dat zegt Mahinder Rathipal, jurist en secretaris van het politieke samenwerkingsverband V7, vandaag, dinsdag 2 juni 2015, in de Ware Tijd. 

Uitgaande van de voorlopige verkiezingsuitslag, waarin de NDP 26 zetels heeft behaald, betekent dit dat de NDP met 25 mensen mag stemmen over wie voorzitter en ondervoorzitter worden. Om een kandidaat te kunnen kiezen is een meerderheid van 26 zetels nodig.

Rathipal en andere V7-juristen hebben zich ook intensief gebogen over de terugroepwet, zegt Rathipal. Deze wet biedt in principe de mogelijkheid aan een politieke partij of samenwerkingsverband om een gekozen DNA-lid dat wil overlopen naar een andere partij, terug te roepen. Dat kan echter alleen als de partij of het samenwerkingsverband van de 'overloper' nog formeel bestaat.

In de praktijk zou dit kunnen voorkomen wanneer bijvoorbeeld een gekozen V7 DNA-kandidaat besluit mee te gaan werken met de NDP. V7 kan deze persoon dan terugroepen. Als echter een gehele partij uit V7 weg wil gaan dan is de terugroepregeling niet van toepassing, aldus Rathipal. Ook al is het een partij met maar een of twee zetels zoals de NPS.

Rathipal erkent, dat het geen eenvoudige procedure is om iemand terug te roepen. In het geval van V7 moeten namelijk alle bestuurders die de partijen wettelijk mogen vertegenwoordigen zo'n terugroepbrief tekenen. Bij V7 gaat dat al snel om 12 tot 18 personen. Toch vertrouwt hij erop, dat als het nodig is deze mensen zullen tekenen. 'We hebben die afspraak van tevoren met elkaar gemaakt en op papier gezet. We rekenen er op dat iedereen zich daaraan houdt.'

Stichting 8 december 1982 roept V7 op kandidaatstelling Bouterse als president af te wijzen

Stichting verwerpt in verklaring uitspraak Somohardjo, Pertjajah Luhur-voorzitter


De stichting 8 december 1982, waarin nabestaanden van de 8  decembermoorden zijn verenigd, roept vandaag, dinsdag 2 juni 2015, in een op haar Facebookpagina geplaatste verklaring, V7 op om tegen de kandidaatstelling van Desi Bouterse als president te zijn. 

Met deze oproep spreekt de stichting haar afkeuring uit over de uitspraak onlangs van Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo, die ondersteuning wil geven bij een eventuele herverkiezing van Bouterse in de Nationale Assemblee.

De volledige tekst van de verklaring:

Presidentskandidaat D.D.Bouterse onacceptabel.

De stichting 8 december 1982 wenst de Surinaamse gemeenschap en de gekozen DNA-kandidaten van de partijen VHP en NPS bij de verkiezingen op 25 mei 2015 het volgende voor te houden:
De voorzitter van de Pertjajah Luhur Paul Somohardjo, partner in de politieke combinatie V7, heeft in de media naar voren gebracht dat zijn partij ondersteuning gaat verlenen bij de eventuele verkiezing van de verwachte presidentskandidaat D.D. Bouterse in DNA. Het argument dat gebruikt wordt is, dat het de Republiek minder tijd en geld gaat kosten omdat de NDP in de VVV toch een meerderheid heeft.


De Stichting 8 december 1982 is van oordeel dat de beleving van de democratie niet gekoppeld kan en moet worden aan het materialisme. De democratie is een bestuursvorm en geen winst gedreven organisatie.

De Stichting 8 december 1982 heeft in 2010 samen met de Nieuw Front fractie waar de NPS, VHP, DA’91 en de SPA onderdeel van was, een gezamenlijke protestbrief geschreven naar De Nationale Assemblee waar onder andere’, onderstaande argumenten werden aangehaald tegen de kandidaatstelling van D.D.Bouterse voor het Presidentschap van ons land.

Uitgaande, dat de NPS en de VHP vertegenwoordigd in DNA 2015, zich solidair verklaarden aan het hierna volgende kan zij onmogelijk een ander standpunt anno 2015 innemen m.b.t. de verkiezing van de verwachte presidentskandidaat D.D. Bouterse:
De mensenrechten organisaties samen met het Nieuw Front deden in 2010 een dringend beroep op de voorzitter mevrouw J. Simons, voorzitter van DNA 2010, om de kandidatuur van Desiré Delano Bouterse af te wijzen, althans te oordelen dat hij niet verkiesbaar is voor de functie van President van de Republiek Suriname. Die kandidaat voldoet namelijk niet aan alle vereisten die in artikel 92 van de Grondwet voor deze functie zijn gesteld. In het bijzonder voldoet de kandidaat niet aan het vereiste dat hij “geen handelingen moet hebben verricht strijdig met de Grondwet”.

Het is van algemene bekendheid dat Desiré Delano Bouterse herhaaldelijk de Surinaamse constitutie heeft geschonden. De organisaties beperkten zich in dit verband tot 3 (drie) voorvallen, te weten:

I. Op 25 februari 1980 heeft Desiré Delano Bouterse deelgenomen aan een staatsgreep, althans hij heeft een actieve rol bij die staatsgreep gespeeld, waarbij de democratische rechtsorde van Suriname om ver is geworpen. (Zie: Jozef Slagveer, De Nacht van de Revolutie). Volkomen in strijd met de constitutionele bepalingen heeft Desiré Delano Bouterse (tezamen met anderen) aldus door gebruikmaking van geweld staatsmacht naar zich toegetrokken. Een dergelijk handelen is strijdig met de Grondwet, doordat staatsmacht is verkregen welke niet op de Grondwet was gestoeld.

II. Op 8-9 december 1982 zijn 15 vermeende politieke tegenstanders van het toenmalige militair regiem geëxecuteerd of anderszins om het leven gebracht. Desiré Delano Bouterse heeft op verschillende momenten publiekelijk bekendgemaakt dat hij daarvoor verantwoordelijk is. Het ‘recht op leven’ is echter in de Grondwet (zowel in die van 1975 als in die van 1987) als grondrecht verankerd. Indien Desiré Delano Bouterse verantwoordelijk is voor het ontnemen van het leven van deze 15 burgers van Suriname, heeft hij alzo strijdig met de Grondwet gehandeld. Het handelen ter zake moet namelijk in ieder geval aan hem als ‘verantwoordelijke’ worden toegeschreven.

III. Op 29 november 1986 is door een eenheid van het leger het marrondorp Moiwana aangevallen, waarbij meer dan 40 onschuldige mannen, vrouwen en kinderen zijn gedood en het dorp is vernietigd. Op pagina 77 van de uitspraak van de Inter-American Court of Human Rights d.d. 15 juni 2005 (Case of the Moiwana Community vs. Suriname: zie onderaan) wordt Desiré Delano Bouterse, toen bevelhebber van het leger, als het brein (‘author’) achter het bloedbad aangemerkt.
De betrokkenheid van Desiré Delano Bouterse blijkt ook bij het ‘bevrijden’ van één der verdachte (Orlando Swedo) uit de politiecellen in april 1989. Door Desiré Delano Bouterse is na dié bevrijding een persconferentie belegd waarbij door hem is bevestigd dat de opdracht tot de inval in het dorp Moiwana van hem als bevelhebber afkomstig was. Verder is door hem aangegeven dat hij niet zal toestaan dat die inval door de burgerpolitie wordt onderzocht. (Zie verder ook: Dagblad De Ware Tijd van 28 mei 1993, Wat zich te Moiwana voltrok.) 

Zoals hierboven reeds is aangegeven, is het ‘recht op leven’ in de Grondwet als grondrecht opgenomen. Het geven van een opdracht waarbij ongewapende burgers, waaronder kinderen, zonder enig vorm van proces zijn doodgeschoten is op zijn minst strijdig met dit grondrecht.

De Stichting 8 december 1982 doet een beroep op de volksvertegenwoordigers in het algemeen, gezien het bovenstaande, en de vertegenwoordigers van de Politieke organisaties die de protestbrief in 2010 mede ondertekend hadden, tegen de kandidaatstelling van D.D. Bouterse voor het presidentschap van de Republiek Suriname te zijn, en gewetensvol te stemmen bij eventuele kandidaatstelling van de heer D.D. Bouterse, verdachte in het 8 decembermoordproces.

Stichting 8 december 1982
Sunil Oemrawsingh
voorzitter

Gekozen AC/ABOP-kandidaten bijeen in Moengo Tapoe

Brunswijk: Alle neuzen moeten in een richting wijzen

Niemand zal voor zijn of haar beurt spreken


Alle gekozen kandidaten van de Alternatieve Combinatie/ABOP zijn vandaag, dinsdag 2 juni 2015, bijeen in Moengo Tapoe. ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk laat Starnieuws weten, dat er afspraken gemaakt worden met de partijleden om te voorkomen dat iedereen interviews afstaat of gesprekken voert rond de coalitievorming.

Brunswijk stelt, dat er veel verwarring is, omdat meerdere mensen tot nu toe in de pers zijn getreden over mogelijke coalitievorming. Ook worden leden van de ABOP benaderd door NDP'ers over samenwerking. Het is volgens hem belangrijk dat alle neuzen één richting wijzen.

De gekozen kandidaten op het niveau van De Nationale Assemblee, districts- en ressortraad zijn bijeen.

'Alleen de mensen van Sarakreek konden er niet bij zijn. Voor de rest is iedereen er', aldus Brunswijk mee. De te volgen strategie van de partij wordt doorgenomen op de bijeenkomst. AC/ABOP heeft volgens de voorlopige resultaten vijf zetels behaald voor De Nationale Assemblee.

Emile Wijntuin: 'Het is in strijd met de wet, de hele verkiezingsorganisatie is niet correct'

In het binnenland zouden ook Brazilianen hebben gestemd....


‘Hele mooie ontwikkeling in Suriname’, zegt de oud-voorzitter van de Staten van Suriname en Statenlid Emile Wijntuin vandaag, dinsdag 2 juni 2015, sarcastisch in het Dagblad Suriname, wanneer hij verwikkelingen rond de telling en de hertelling van de verkiezingen in ogenschouw neemt. 

Wijntuin die decennialang deel heeft uitgemaakt van de politiek, maakt deze ontwikkelingen rond de verkiezingen voor het eerst mee. ‘Er is nooit een hertelling geweest’, zegt hij en voegt er meteen aan toe, dat de wanordelijke situatie en onbetrouwbaarheid van de hertelling indruisen tegen de wettelijke regelingen. ‘Het is in strijd met de wet. De hele organisatie is niet correct. Volgens de wetgeving moeten stembiljetten na de telling in verzegelde kisten worden afgeleverd.’

Hij heeft ook informatie dat in het verre binnenland Brazilianen hun stem hebben uitgebracht.

Achter geluiden over een eventuele samenwerking tussen de NDP en de VHP die op bepaalde plaatsen opduiken, plaatst Wijntuin grote vraagtekens. Hij laat een waarschuwend geluid horen dat de samenwerking zal stuiten op de Amnestiewet. ‘Vooral VHP’ers hebben uit principiële overwegingen tegen deze Amnestiewet gestemd, dan gaan ze samen in zee met de mensen die de wet hebben geconcipieerd. We moeten daar rekening mee houden.’

Verder heeft hij geluiden opgevangen dat de VHP de samenwerking met de NPS moet opzeggen. Wijntuin hoopt dat het nooit zover mag komen. ‘Ik hoop dat de VHP de NPS niet loslaat.’

Hij memoreert eraan, dat in 1955 ter wille van de toenmalige voorzitter van de NPS, Johan Adolf Pengel die niet gekozen was, de toenmalige voorzitter van de VHP, Jagernath Lachmon, twee zetels afstond aan de NPS. Twee gekozen assembleeleden uit Saramacca moesten een stap terug doen, ondanks het feit dat ze gekozen waren. ‘Wijlen Lachmon heeft de grootheid opgebracht om dat te doen. Lachmon en Pengel waren vrienden van elkaar.’

Groenten duurder door zware regenval

Landbouwgronden in Saramacca staan onder water


Landbouwers verwijten overheid hoofdlozing niet te hebben opgehaald


Landbouwers van Karan Anjar in het district Saramacca zijn als gevolg van de zware regenval ondergelopen. Landbouwgewassen waaronder kousenband, komkommer, oker en peper dreigen verloren te gaan. Dit meldt het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 2 juni 2015.

De landbouwers verwijten de overheidsinstanties. dat zij in gebreke zijn gebleven om de hoofdlozing die leidt naar de rivier op te halen. Het niet ophalen van deze lozing levert geen problemen op in de droge periode, maar wanneer het dagen achter elkaar hard regent, gaan de gewassen verloren. Het overtollige water kan niet wegstromen.

De landbouwers, die erg ontstemd zijn, stellen dat ze enorme schade hebben geleden. De groente die verloren is gegaan door de zware neerslag, heeft al invloed op de lokale markt. Waar vroeger een bos kousenband nog Srd 0,50 kostte, moet de consument nu Srd 3.50 neertellen. Voorheen kostte een komkommer Srd 0,50 tot Srd 1. Een komkommer kost vandaag de dag Srd 4.

Surinaamse en Guyanese bedrijven en organisaties krijgen training in zaken doen met islamitische landen

Training gefinancierd door de Islamic Development Bank


Rond de twintig bedrijven en organisaties uit Suriname en Guyana zijn gistermorgen begonnen aan een training om hun kennis over export te vergroten. Daarnaast krijgen ze informatie over wat er komt kijken bij het zaken doen binnen de Organisatie van Islamitische Landen (OIC). De vierdaagse training vindt plaats in het Lalla Rookh-gebouw en is gefinancierd door de Islamic Development Bank. Het ministerie van Handel en Industrie (HI) is ook bij de organisatie van de training betrokken alsook de Standing Committee for Economic and Commercial Cooperation of the Organization of Islamic Cooperation (COMEC)in Ankara, Turkije, en de Islamic Centre for Development of Trade (ICDT), gevestigd in Casablanca, Marokko, aldus berichten vandaag, dinsdag 2 juni 2015 het Dagblad Suriname en de Ware Tijd.

Minister Don Tosendjojo van HI stelt, dat het seminar bepaalde issues aankaart met betrekking tot handel drijven en problemen daaromtrent. Men wil de mensen bij elkaar brengen om te spreken over  de moeilijkheden bij het exporteren en importeren tijdens het handel drijven. Dat de douane ook erbij is, vindt de minister een goede zaak, omdat die een belangrijke rol vervult bij het handel drijven. Men zal dus op internationale wijze onderwezen worden.

‘We hebben een aanzet gegeven doordat Suriname op handelsmissie geweest is in Guyana samen met het bedrijfsleven. Het is een serieuze zaak geworden, waarbij Guyana en Suriname een basis hebben gelegd. We zitten in een bevoordeelde positie, waarbij we zaken doen met en binnen het Caribisch gebied. Er moet een insteek gegeven worden hoe internationaal beter handel te drijven. Volgens de administratie kunnen ongeveer dertig organisaties geaccommodeerd worden bij de training. Veel meer bedrijven hebben kenbaar gemaakt mee te willen doen, dus in dat kader zouden er eventueel vervolgworkshops gehouden kunnen worden’, aldus de minister.

‘Er zullen presentaties zijn, waarbij de aanwezigen ook zullen aangeven wat de problemen zijn. Zo zullen er aanbevelingen komen hoe bepaalde uitdagingen het hoofd te bieden. Het is dus niet alleen een presentatie, maar veel interactie is nodig omdat ten aan zien van regelgeving Suriname en Guyana misschien anders zijn, dus moeten we aangeven waarmee wij zitten en met oplossingsmodellen komen. Enkele problemen waarmee ondernemingen zitten, zijn dat er politiek wordt gespeeld met de handel. Je kunt geen vrije doorgang vinden in andere landen en zelf binnen Caricom niet. Er wordt zo mooi gepromoot dat we één zijn en naar één markt toe moeten werken. Dat gebeurt heel moeilijk en daaraan moet gewerkt worden.’

Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (Asfa), vindt het een 'mooi gebaar' dat de Islamic Development Bank Suriname via deze training wil steunen. En als het leidt tot een grotere markttoegang voor Surinaamse bedrijven in OIC-landen is dat mooi meegenomen, aldus Bilkerdijk.

Randjietsingh (VHP): 'Herverkiezingen Paramaribo moeten overwogen worden'

'Als natie krijgt me nu verkeerd beeld van ons land in de wereld'


De ondervoorzitter van de VHP, Radjkoemar Randjietsingh, zegt vandaag, 2 juni 2015, in het Dagblad Suriname, dat herverkiezingen in Paramaribo overwogen moeten worden als zou blijken, dat er geknoeid is of niet correct is gewerkt door de verantwoordelijke instanties en als na de hertelling substantiële verschillen worden geconstateerd. Dit, aangezien deze verschillen in het nadeel van het volk zouden kunnen werken.

Randjietsingh stelt, dat de verkiezingen niet voor de VHP of de NDP zijn, maar voor de burgers van het land en de burgers moeten daarom tevredenheid ervaren. De Grondwet praat immers erover dat de verkiezingen op eerlijke en transparante wijze moeten geschieden, aldus de VHP’er.

‘Het is ook niet goed voor het gezicht van Suriname. Als natie krijgt men nu een verkeerd beeld van ons land in de wereld.’

Randjietsingh verwijst voorts naar het feit, dat zowel de VHP als de NDP erop heeft gewezen dat de zaak opnieuw bekeken moet worden. ‘Van Dijk-Silos (voorzitter Onafhankelijk Kiesbureau) gaf zelf aan dat het een en ander niet goed gesealed was.’ Bij het transporteren van de dozen met stembiljetten vanuit de stembureaus of het hoofdstembureau bestond volgens Randjietsingh de mogelijkheid dat iets bijgevoegd of weggehaald kon zijn. Aangezien er bij aankomst op het Centraal Hoofdstembureau (CHS) geen kopie van het proces-verbaal van stembureau 16 (ressort Blauwgrond) was afgegeven in het kader van de openbaarheid, kan dit te denken geven dat er iets mis is, redeneert de politicus.

Was er wel een proces-verbaal publiekelijk gemaakt, dan zou je na de vaststelling door het CHS kunnen verifiëren of de aantallen overeenkomen dan wel afwijken. Bij een minimaal verschil kun je volgens Randjietsingh nog door de vingers kijken, maar bij grotere verschillen zal, indien dit gevraagd wordt, een herverkiezing volgens hem wel serieus bekeken moeten worden.

Bewoners Hollandse Kamp en Wit Santi overwegen barricaderen weg bij luchthaven

Uitgegeven 835 hectare grond Luchthavenbeheer nog niet ingetrokken

Wit Santi (Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Boze inwoners inheemse dorpen overwegen ook rechtsgang naar OAS


Protestacties van bewoners van Hollandse Kamp en Wit Santi tegen de gronduitgifte van NV Luchthavenbeheer zijn niet uitgesloten als de overheid nog langer wacht om met een oplossing te komen. Het gaat om een terrein van 835 hectare dat deel uitmaakt uit van de dorpen en door Luchthavenbeheer is uitgegeven. 

De inwoners willen dat beschikking wordt ingetrokken.

'Wij gaan aandacht vragen voor ons probleem door bijvoorbeeld een persconferentie te houden of we gaan protesteren met borden bij de luchthaven. Het barricaderen van de weg kan ook een optie zijn', zegt dorpshoofd Theo Juliana van Hollandse Kamp vandaag, dinsdag 2 juni 2015, in de Ware Tijd. Mocht een oplossing uitblijven dan zal Juliana zich sterk maken om een rechtszaak aan te spannen bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

Zijn collega Patrick Mande van Wit Santi wil dat het probleem binnen deze maand wordt opgelost. 'Wij kapiteins willen de kwestie via dialoog oplossen. Maar, we zullen de druk van de bewoners niet lang kunnen volhouden', aldus Mande, die ook zondag een bijeenkomst had met zijn bewoners.

Zowel Mande als Jubitana heeft dorpelingen geïnformeerd over de twee gesprekken die ze onlangs hebben gevoerd met een regeringsdelegatie waarvan onder meer minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening Grond- en Bosbeheer deel uitmaakte.

Mande stelt,dat in het laatste gesprek naar voren is gekomen, dat de overheid het deel dat tot de dorpen behoort zal afstoten. Hij zegt dat de mensen zich niet hierin kunnen vinden, omdat ze in de toekomst grond nodig zullen hebben voor de uitbreiding van het dorp. Mande wil graag dat een regeringsdelegatie komt vergaderen met de bewoners om middenweg te vinden.

Minister Relyveld was volgens de krant niet bereikbaar voor een reactie.

Mr. Jagernath Lachmonstraat in Paramaribo krijgt twee snelheidsmeters

Automobilisten worden door meters geattendeerd op hun te hoge snelheid


Twee snelheidsmeters worden vandaag, dinsdag 2 juni 2015, geïnstalleerd op de middenberm van de mr. Jagernath Lachmonstraat in Paramaribo ter hoogte van het Surinaams Pedagogisch Instituut en Huize Albertine.  Het doel van de snelheidsindicator is het helpen terugdringen van het aantal aanrijdingen dat plaatsvindt in die omgeving, zo bericht Starnieuws.

Statistieken van het Korps Politie Suriname (KPS) tonen aan, dat het overschrijden van de maximumsnelheid een van de meest voorkomende oorzaken is die deelname aan het verkeer onveilig maakt.

Bij het naderen van de snelheidsindicator worden automobilisten extra geattendeerd op hun snelheid te letten. Verwacht wordt dat dit erin zal resulteren, dat de bestuurders automatisch hun snelheid verminderen.

De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) ondersteunt dit project om het verkeer veiliger te helpen maken. Per maand vinden tussen de 1.100 en 1.500 aanrijdingen plaats. Ruim 80 personen gaan per jaar dood in het verkeer. Jaarlijks worden 122 elektriciteitsmasten van de EBS geramd hetgeen betekend dat om de drie dagen iemand met zijn voertuig tegen een mast rijdt.

4 Jaar celstraf voor oma die 11 maanden jonge kleinzoon dodelijk vergiftigde

Oma liet kleinzoon huismiddel 'Fopper' innemen


De rechter heeft gisteren S. J.-P. veroordeeld tot een celstraf van vier jaar voor het opzettelijk doden van haar elf maanden jonge kleinzoon, Akash. De rechter vindt het bewezen, dat de oma op 7 mei 2014 het huismiddel ‘Fopper’ aan de baby heeft toegediend, aldus bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 2 juni 2015.

Uit verschillende deskundigenverklaringen bleek, dat Fopper een illegaal middel is en voornamelijk als een potentieverhogend middel door seksshops wordt verkocht. Het middel kan zowel geïnhaleerd of als vloeistof ingenomen worden. Fopper kan zuurstoftekort veroorzaken, waardoor het levensgevaarlijk voor de gebruiker kan zijn. Bovendien is het effect nog gevaarlijker bij jonge mensen en is het helemaal niet goed voor mensen met een zwak hart. Fopper kan vergeleken worden met viagra. Het middel wordt vervaardigd uit tabak en terpentine.

De oma gaf in eerste instantie bij de politie aan, dat ze dacht haar kleinzoon een hoestdrank had gegeven, omdat hij aan het hoesten was. Achteraf gaf zij toe dit opzettelijk te hebben gedaan.

Op de zitting legde zij uit, dat zij opzettelijk het middel aan haar kleinzoon toediende, omdat zij de huiselijke situatie zat was. Volgens haar was er geen geld in huis om pap en pampers voor het kind te kopen en was het kind bovendien uit een verkrachting verwekt. Aangezien zij de druk hierdoor niet kon weerstaan, ging zij over tot het plegen van de moord.

J.-P. werd schuldig bevonden aan zware mishandeling de dood ten gevolge hebbende. De oma heeft inmiddels al een jaar in voorarrest gezeten en zal nog drie jaren moeten zitten. De eis van het Openbaar Ministerie was vijf jaar.

Hoofdstembureau Sipaliwini houdt woensdag 3 juni openbare zitting


In Sipaliwini twee kandidaten gekozen: Vorswijk (AC) en Zeeman (V7)


Het hoofdstembureau van kiesdistrict X, Sipaliwini, onder leiding van districtscommissaris Armand Jurel, houdt morgenochtend vanaf tien uur zijn openbare zitting. Het heeft iets langer geduurd om alles af te ronden, omdat er een probleem was met een stembureau. Nu zijn zaken afgerond waardoor overgegaan kan worden tot het doorgeven van het stemgedrag van de kiezers in Sipaliwini, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 2 juni 2015.

In Sipaliwini zijn twee kandidaten gekozen, die geen lijsttrekkers zijn, Dinotha Vorswijk van de Alternatieve Combinatie (AC) en Rudolf Zeeman van V7. De twee NDP-kandidaten die het gehaald hebben zijn Erwin Linga en Aida Nading.

Op Paramaribo na zullen morgen alle andere hoofdstembureaus hun openbare zittingen hebben gehouden. De resultaten worden doorgestuurd naar het Centraal Hoofdstembureau. Als alles binnen is zal de verkiezing worden vastgesteld en formeel worden aangegeven wie gekozen zijn. Daarna is het de beurt aan het Onafhankelijk Kiesbureau om de verkiezingen al dan niet bindend te verklaren.

De eerste bijeenkomst van de nieuwe samenstelling van De Nationale Assemblee is gepland voor 30 juni. Deze vergadering zal geleid worden door Paul Somohardjo, die het oudste lid is in jaren. Onder zijn leiding worden de nieuwe voorzitter en vicevoorzitter gekozen.

Quo vadis Suriname: mr. dr. W.R.W. Donner

Dode man aangetroffen in woning Montaña Abou te Willemstad, Curaçao

57-Jarige man dood in stoel met steekwonden in borst en nek


In een woning in Montaña Abou te Willemstad op Curaçao is gistermiddag het levenloze lichaam van een man aangetroffen. Het gaat om Andrew Michael Joseph Sniphout, geboren op 22 april 1958 op Curaçao, aldus meldt Versgeperst.com vandaag, 2 juni 2015.

Hij zat op een stoel en had steekwonden in zijn borst en nek. Een politiearts heeft hem ter plekke officieel dood verklaard.


Het lichaam van Sniphout is op verzoek van het Openbaar Ministerie in beslag genomen voor onderzoek.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

District Para heeft massaal op Kensenhuis (NDP) gestemd

Oud-NPS'er weet 5.068 stemmen te vergaren

1.661 Stemmen voor nummer twee Jennifer Vreedzaam


In het district Para hebben de meeste kiezers op Patrick Kensenhuis (NDP) gestemd. De wederom gekozen parlementariër, die bij vorige verkiezingen door de NPS gekandideerd was, heeft 5.068 stemmen weten te behalen. Zijn partijgenote Jennifer Vreedzaam was tweede op de lijst en wist 1.661 stemmen te vergaren, gevolgd door Richard Slijter (V7/NPS) met 1.066 stemmen en  Glenn Sapoen van de NDP met 1.060 stemmen. Dit bericht Starnieuws dinsdag 2 juni 2015.

De NDP haalde 7.789 stemmen in Para waardoor de drie kandidaten Kensenhuis, Vreedzaam en Sapoen zijn gekozen zijn voor dat district. Dorien Tojosemito (V7/PL) was goed voor 812 stemmen en Read Harvey (V7/NPS) behaalde 177 stemmen. V7 kreeg 2.055 stemmen in totaal.

Lijsttrekker Johan Ceder van de AC/ABOP kreeg 208 stemmen, gevolgd door partijgenoten Mangoendikromo met 253 en Marlene Joden met 682 stemmen. De  AC wist 1.143 stemmen te bemachtigen in Para.

In Para namen negen partijen deel aan de verkiezingen: APS, NOP, NDP, ANC, AC, DOE, MEGA FRONT, V7 en PING. Het Mega Front was goed voor 35 stemmen en PING scoorde het laagst met slechts 26 stemmen. DOE veroverde 391 stemmen, ANC (A Nyun Combinatie) 29, NOP (Nationale Ontwikkelingspartij)  76 en APS (Amazone Partij Suriname) 397. Alle 53 ressortraads-, 9 districtsraads- en 3 Assembleezetels zijn naar NDP gegaan.

Gekozen Assembleeleden V7 en AC/ABOP zouden door NDP zijn benaderd om over te lopen...

VHP-hoofdbestuurslid Rathipal: Minstens 2 VHP-kandidaten door 'lagere regionen'  NDP benaderd


Bij partijen binnen het samenwerkingsverband V7 en de Alternatieve Combinatie/ABOP zou, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 2 juni 2015, 'veel zenuwachtigheid' zijn over gekozen kandidaten die benaderd worden door de tweede en derde lijn van de Nationale Democratische Partij (NDP). Sommige partijen geven openlijk toe, dat gekozen leden benaderd zijn om over te lopen naar de NDP.

Onderling is er ook duidelijk wantrouwen. Paul Somohardjo liet onlangs via Starnieuws weten, dat indien blijkt dat V7 geen meerderheid haalt op regionaal niveau, meegewerkt moet worden om de president en vicepresident in De Nationale Assemblee te kiezen. Somohardjo kreeg veel kritiek van zijn collega's binnen V7 die vinden dat het voorbarig is om deze mededeling te doen. In elk geval heeft Somohardjo niet namens de V7 gesproken, zei coördinator Chandrikapersad Santokhi.

Mahinder Rathipal, hoofdbestuurslid van de VHP, heeft bevestigd dat ten minste twee VHP-kandidaten benaderd zijn door lagere regionen van de NDP. Deze kandidaten hebben dit gemeld bij de leiding van van de VHP. Somohardjo bevestigt dat ook zijn leden zijn benaderd. Binnen V7 zou ook bekend zijn dat bij BEP-leden toenadering is gezocht.

De NDP zegt rustig te wachten op de uitslag van de verkiezing in Paramaribo. NDP-voorzitter, president Desi Bouterse, heeft aangekondigd met alle partijen te zullen praten. V7 heeft nog geen uitnodiging gekregen voor een gesprek. Santokhi heeft eerder aangekondigd dat ingegaan zal worden op een uitnodiging om te praten. Dit besluit is reeds genomen in de combinatie.

Uit evaluatie moet blijken of V7 zal blijven voortbestaan. De basis van de samenwerking was het behalen van de meerderheid op ressort- en districtsraadsniveau. Dit zal blijken, wanneer de uitslag van Paramaribo vastgesteld is.

Personeel RBC Suriname in staking

RBC vertrekt 1 juli uit Suriname en personeel wil zekerheid over hun toekomst


Nog vóór 1 juli, de vertrekdatum van de Royal Bank of Canada (RBC) uit Suriname vanwege een overname, wil het personeel zekerheid hebben over de toekomst. Gesprekken over een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) zijn vastgelopen en dat leidde gisteren tot een staking. 'Wij hebben alle kantoren van de instelling volledig lamgelegd', aldus bondsvoorzitter Willy Rodrigues vandaag, dinsdag 2 juni 2015, in de Ware Tijd. 

'Wij zijn niet bezorgd over de verkoop van de onderneming aan de Republic Bank op Trinidad & Tobago, omdat het duidelijk is dat ook de ongeveer tweehonderd medewerkers meegaan naar de nieuwe eigenaar. Het gaat om afspraken die wij geregeld willen hebben voordat zaken tussen RBC en de Republic Bank zijn afgerond.'

'Onze medewerkers zijn er steeds bekaaid vanaf gekomen. Met name de gepensioneerden en deelnemers in de pensioenfondsen hebben te maken met negatieve effecten van het steeds verkopen van de bank. De pensioenen zijn heel erg laag, vaak minder dan 500 Srd per maand, na 30 tot 40 dienstjaren', aldus Rodrigues op Starnieuws vanochtend.

De vakorganisatie verwacht, dat de staking vandaag al wordt opgeheven gezien de bereidwilligheid van de directie om te praten over de knelpunten. 'Daarnaast hebben wij ook een uitnodiging van de Republic Bank uit Trinidad ontvangen om daar verder te overleggen over de CAO. Maar, ik denk niet dat het zover hoeft te komen', zegt Rodrigues.

Deze overname is de vierde in de laatste vijftien jaar. De Trinidadiaanse Republic Bank betaalde eerder dit jaar ongeveer 40 miljoen Amerikaanse dollar voor RBC Suriname, dat zes filialen heeft met een totale waarde van een half miljard Amerikaanse dollar.

Critici zien het vertrek van RBC, één van 's werelds grootste banken, als een waarschuwing aan het adres van de regio en Suriname om meer stappen te ondernemen tegen witwassen en drugssmokkel.

Hertelling laatste 12 stembureaus kiesdistrict Paramaribo

Cijfers worden na hertelling bekendgemaakt

Verwacht wordt dat hoofdstembureau Paramaribo nog dagen aan het tellen is


Zestien stembureaus zijn gisteren, de tweede dag van de hertelling van stembiljetten van stembureaus in het kiesdistrict Paramaribo, afgewikkeld. De verschillen blijken minimaal te zijn op het niveau van De Nationale Assemblee, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 2 juni 2015. De hertelling van de laatste 12 stembureau gebeurt vandaag en vervolgens moeten de uitslagen op ressortraadsniveau van de stembureaus nog worden verwerkt. Het zal nog dagen in beslag nemen voor hoofdstembureau Paramaribo helemaal klaar is, aldus de nieuwswebsite.

De tweede dag van de hertelling verliep rustig. Er worden geen tussenstanden op het hoofdstembureau Paramaribo bekendgemaakt. De cijfers worden op het ingerichte secretariaat van de Anthony Nesty Sporthal verwerkt. De informatie is niet toegankelijk voor de politieke partijen en het publiek. Het hoofdstembureau Paramaribo werkt niet met het systeem van het Centraal Hoofdstembureau dat was uitgevallen. Op andere hoofdstembureaus kon op een groot scherm gezien worden wat er ingevoerd werd en hoeveel stembureaus verwerkt waren.

De voorzitter van het hoofdstembureau Paramaribo, Jerry Miranda, heeft vaker duidelijk gemaakt, dat de officiële cijfers pas na de hertelling zullen worden bekendgemaakt. Er is geen tussenstand doorgegeven van de verwerkte cijfers tot nu toe.

Ramon Abrahams, ondervoorzitter en secretaris van de NDP, zegt dat de hertelling rustig wordt afgewacht. 'Ik heb altijd gezegd dat we gaan winnen en minimaal 26 zetels zullen halen. Het kan alleen maar meer worden. Ik denk dat we daarin geslaagd zijn.'

'Kritieken op organisatie verkiezingen zijn voorbarig en onterecht'

'Vermoedens en constateringen worden onnodig opgeblazen, zaken worden uit context gehaald'


Het ministerie van Binnenlandse Zaken verwerpt alle, voorbarige, kritieken op de gang van zaken rond de verkiezingen en de hertelling in Paramaribo. Arun Hardien, lid van het managementteam 'Verkiezingen Binnenlandse Zaken', vindt de kritieken op de organisatie van de verkiezingen voorbarig en onterecht. Veertien verkiezingswerkgroepen en vier specialistische commissies waren belast met de organisatie. Op de verkiezingsdag is het functioneren van de stembureau cruciaal, zegt Hardien vandaag, dinsdag 2 juni 2015, op Starnieuws.

'De wijze waarop de stembureaus invulling geven aan hun taken en verantwoordelijkheden, bepaalt het succes van die dag. Ook de wisselwerking tussen de stembureaus en het hoofdstembureau van het desbetreffende kiesdistrict is van uitzonderlijk belang', stelt Hardien.

Om zaken goed te laten verlopen, is het stembuspersoneel getraind op basis van de evaluaties en aanbevelingen van het Onafhankelijk Kiesbureau, het Centraal Hoofdstembureau, de hoofdstembureaus, rapporten van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) en het ministerie van Binnenlandse Zaken.

'Fouten kunnen ondanks intensieve inspanningen worden gemaakt. Alleen moet wel duidelijk vastgesteld kunnen worden om welke fouten het gaat. Gaat het om geïsoleerde gevallen of hebben de fouten zich dwars door de hele linie voorgedaan. Ook moet nader worden onderzocht wat de oorzaken en aanleiding hiertoe zijn geweest. Alle handelingen van de verkiezingsorganisatie moeten gestoeld zijn op de wettelijke voorschriften, procedures en regelgeving', aldus Hardien.

Zaken worden volgens het lid van het managementteam uit hun context gehaald.

Hardien: 'Absoluut onnodig wordt de verkiezingsorganisatie en daarmede het aangezicht van de republiek Suriname in diskrediet gebracht. De gevallen zoals die zich in de afgelopen dagen hebben voltrokken, betreffen uitsluitend incidenten die belicht worden in het kiesdistrict Paramaribo. Moeten we dus de conclusie trekken, dat er zich geen significante fouten in de overige districten waren? Wat is er dan precies aan de hand bij delen van Paramaribo? Let wel, men praat ook niet over totaal Paramaribo, maar over enkele stembureaus waar er vermoedens zijn dat er fouten zijn gemaakt. Uiteindelijk blijken er telfouten zich voorgedaan te hebben en in andere gevallen betreft het dat de wijze van verzegeling niet op de juiste manier is geschied. Maar, moet op basis van deze constatering nu al worden gezegd dat de trainingen niet voldoende zijn geweest? Dat de mensen niet goed zijn getraind? Conclusies zijn veel te prematuur en te overhaast getrokken.'

Vermoedens en constateringen worden onnodig opgeblazen, vindt Hardien. Zeker wanneer achteraf blijkt dat het kleine menselijke telfouten zijn of het ontbreken van één of meerder handtekeningen slechts zich bij enkele stembureaus.

'Wij willen er met klem op wijzen, dat gedurende de stemming, van zeven uur 's morgens tot zeven uur 's avonds, zich absoluut in bijna geen enkele kiesdistrict zaken voorgedaan hebben die aanleiding hadden moeten geven aan het hoofdstembureau van het kiesdistrict, het OKB (Onafhankelijk Kiesbureau), dan wel zelfs de internationale waarnemers om in actie te komen. Waren de stembureaus dus gedurende deze periode dan wel adequaat uitgerust om naar beste vermogen hun taken uit te voeren? Laten we eerlijk zijn, het OKB heeft toch geen gegronde redenen gevonden om in actie te komen op stembureaus? Er heeft zich toch geen enkele stremming voorgedaan in het stemproces. Er hebben zich wel enkele kleine logistieke zaken zich voorgedaan, maar daar in direct vanuit het hoofdstembureau op ingespeeld.'

Frappant is volgens Hardien, dat de constateringen die nu gedaan worden zich ook niet hebben voorgedaan bij de telling van de stemmen. Volgens het om enkele processen-verbaal die niet volledig ondertekend waren. Er mist een proces-verbaal. Alle deze zaken moeten ook diepgaand worden onderzocht.
Ook met de partijpropagandisten kan er geen verschil zijn, omdat de informatie van het stembureau, voordat deze wordt vermeld in het proces-verbaal duidelijk voor publiek worden opgelezen en er direct de mogelijkheid bestaat om protest aan te tekenen. 'Waarom heeft geen enkele partij toen, ter plekke, protest aangetekend op een specifieke stembureau?'