zondag 7 juni 2015

Nicaragua in hoofdstad Managua met 1-0 te sterk voor Suriname

Natio moet meerdere erkennen in Nicaraguaans nationaal elftal

Keeper Huiswoud man van de wedstrijd


Het Surinaamse nationale voetbalelftal, natio, heeft vanavond, zondag 7 juni 2015, in de Nicaraguaanse hoofdstad Managua het kwalificatieduel voor het WK 2018 in Rusland tegen Nicaragua, Azuly Blanco, met 1-0 verloren. 

In de 44e minuut van de eerste helft wist Carlos Alberto Chavarría zijn team op een 1-0 voorsprong te brengen. 

De Surinaamse goalie Obrendo Huiswoud had in de eerste helft diverse gevaarlijke ballen uit het doel weten te houden en kan zeker worden aangemerkt als de 'man of the match'. 

Natio stond de eerste 45 minuten vooral onder druk te spelen en wist zelf slechts een paar keer het elf meter gebied van Nicaragua te vinden.

In de 70e minuut verving trainer Dean Gorré  Roxey Fer door Stefano Rijssel (Inter Moengotapoe). Aanvoerder Vangelino Sastromedjo moest in de 80e minuut het veld geblesseerd verlaten en werd vervangen door Bruce Diporedjo.

Suriname wist nauwelijks kansen voor het doel van de blauw-witten te creëren. Met het 1-0 verlies kunnen de Surinaamse spelers tevreden zijn en zich gaan richten op de returnwedstrijd 16 juni in Paramaribo.
Het Surinaams elftal bestond uit doelman Obrendo Huiswoud (Inter Moengotapoe)  verdedigers Anduello Amoeferie (Inter Moengotapoe), Joël Baja (Inter Moengotapoe), Gilberto Eind (Walking Boyz Company), Jurmen Vallei (Inter Moengotapoe), middenvelders Roxey Fer (Robinhood), Vangelino Sastromedjo (Walking Boyz Company-captain), Gregory Pokie (Inter Moengotapoe) en de aanvallers Dimitrie Apai (W Connection, Trinidad & Tobago), Gregory Rigters (Walking Boyz Company) en Giovanni Waal (Inter Moengotapoe).

De eerste helft werd rechtstreeks door de STVS uitgezonden, overgenomen van een livestream internetverbinding. Echter bij aanvang van de rust meldde de staatszender, dat de tweede helft niet meer zou worden uitgezonden vanwege de slechte beeldkwaliteit. Op het internet was de wedstrijd in de tweede helft overigens nog wel gewoon, en in redelijke kwaliteit (Ustream), te volgen, via hetzelfde kanaal dat ook integraal door de STVS werd uitgezonden. Dat de STVS de uitzending staakte, lag dan ook niet aan de slechte beeldkwaliteit, maar aan de eigen techniek die kennelijk niet in staat was om de livestream beelden op een juiste wijze uit te zenden.

Diverse kijkers lieten via berichten op social media weten zich wel af te vragen tegen wie Nicaragua speelde: tegen Suriname of tegen de SVB, de Surinaamse Voetbalbond. Immers, het logo van de SVB werd in beeld gebracht alsof dat het logo was van het Surinaamse nationale elftal. Ook werd door iemand gesteld, dat de wedstrijd voor de Suriprofs 'een makkie' zou zijn geweest.....
(Red. De Surinaamse Krant)

Finalisten Miss Tropical Beauties 2015 bekend

Tien deelneemsters aan verkiezing 2015 gepresenteerd in Courtyard Marriott

(Bron foto: Tropical Beauties Suriname)

De tien deelneemsters aan de Miss Tropical Beauties verkiezing 2015 zijn bekend. In het bijzijn van familie, vrienden en genodigden werden zij gisteravond op het poolterras van Courtyard Marriot gepresenteerd, aldus bericht vandaag, zondag 7 juni 2015, de Ware Tijd Online.

Na de hele avond gemaskerd rond te hebben gelopen, werden zij aan het einde van de avond ontmaskerd. Een van deze contestanten zal op 2 augustus in de Ballroom van hotel Torarica worden uitgeroepen tot Miss Tropical Beauties Suriname (TBS) 2015.

De finalisten zijn Sharisma Sardjoe, Shariffa Wortel, Svetoisckia Kross, Odessa Jackson, Charnele Carbière, Priscilla Sordam, Karin Alisoeprapto, Ryhanna Akhtar, Nathalie Verbond en Nicole Tsai A Woen.

'Er zijn deze keer strengere eisen gesteld, omdat het belangrijk is dat de dames niet alleen mooi moeten zijn, maar vooral ook welbespraakt, zodat ze als spokesperson voor Suriname kunnen fungeren', zegt Jermain Tjin-A-Koeng van TBS.

Dit jaar zullen de tien dames naast hun individuele kwaliteiten ook gezamenlijk werken aan een sociaal project. De gemeenschap heeft de kans een donatie te doen door contact te maken met de organisatie via Facebook of de website van TBS.

De 'beauties' gaan zich focussen op de Prakikischool en Huize Betheljada. Om geld in te zamelen, rekenen zij niet alleen op donaties, maar ze gaan ook zelf fondswervingsactiviteiten organiseren. Een voorbeeld daarvan is een zumbathon op 1 juli.

Nederlander (59) en twee Guyanezen (26) te Burnside gepakt met ruim 9 kilo marihuana

Drugssmokkelaars Suriname  in gekomen via backtrack-route

Een Guyanese verdachte beweert politieman te zijn van Guyanese politiekorps


De 59-jarige Nederlander Marvin R. werd samen met de Guyanezen Bertrand W. en Harris P., beide 26 jaar oud, gisteravond bij de politiecontrolepost te Burnside in het district Coronie aangehouden. In hun auto werden 21 pakken marihuana gevonden met een brutogewicht van iets meer dan 9.5 kilo. Dit bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, zondag 7 juni 2015.

Uit het voorlopig politieonderzoek is gebleken, dat de drie via de zogenoemde backtrack-route vanuit Guyana in Suriname waren aangekomen.

De verdachten en de pakken drugs zijn voor verder onderzoek overgedragen aan de Anti-Narcotica Brigade van het korps. De verdachten zijn hangende het onderzoek in verzekering gesteld.

Verdachte P. zou overigens hebben beweerd, dat hij lid is van de Guyanese politie en dat hij niet wist dat de marihuana in de auto zat.

13 Vrouwen gekozen voor De Nationale Assemblee

Vorswijk nieuw gezicht
Afonsoewa nieuwkomer
Aantal vrouwen in parlement meer dan verdubbeld


Een kwart van de nieuw te beëdigen Assembleeleden zijn vrouwen. Als alle gekozen vrouwelijke kandidaten bewilligen, dan zijn dertien vrouwen in de nieuwe zittingsperiode aanwezig in De Nationale Assemblee. Tijdens de regeerperiode Bouterse-Ameerali telde het parlement vijf vrouwelijke leden. Dit bericht Starnieuws zondag 7 juni 2015.

Bij de verkiezingen van25 mei werden meer vrouwen kandidaat gesteld voor het parlement dan het geval was bij de verkiezingen van 2010. Een groot aantal was echter op niet verkiesbare plaatsen geplaatst op de verschillende lijsten. Enkele vrouwelijke kandidaten hebben, ondanks dat zij de meeste stemmen wisten te vergaeren in hun kiesdistrict, de zetel in het parlement niet gehaald. Zo zijn Ann Sadi (NDP/Commewijne) en Harriet Ramdien (V7/Nickerie) buiten de boot gevallen.

Sommige vrouwen die als lijsttrekker waren geplaatst, hebben het ook niet gehaald, omdat kiezers meer op andere kandidaten hebben gestemd. Thea Huur (V7/Sipaliwini) zag toe hoe ‘haar’ zetel naar partijgenoot Rudolf Zeeman ging. Zeeman heeft bijna vier keer zoveel stemmen vergaard als Huur. Hij komt voor een tweede termijn in het parlement.

Dinotha Vorswijk van de Alternatieve Combinatie (AC) werd daarentegen gekozen ten koste van lijsttrekker Walter Bonjaski. In Sipaliwini kreeg Vorswijk anderhalf maal zoveel kiezers achter zich dan Bonjaski, die lid was van het vorige parlement. Alice Amafo (AC) was lijsttrekker in Paramaribo, maar de zetel gaat naar partijgenoot Edward Belfort, die de lijstduwer was.

Drie van de vrouwelijke kandidaten zijn herkozen.

Voor het nieuw te beëdigen parlement zijn gekozen de kandidaten:

NDP:
1. Para: Jennifer Vreedzaam
2. Wanica: Rossellie Contino
3. Commewijne: Jenny Warsodikromo (herkozen)
4. Saramacca: Naomi Samidin
5. Sipaliwini: Aida Nading
6. Marowijne: Grace Watamaleo
7. Paramaribo: Jennifer Simons (herkozen)
8. Paramaribo: Sylvana Afonsoewa

V7:  
1. Commewijne: Ingrid Karta-Bink (PL)
2. Wanica: Krishna Husainali-Mathoera (VHP)
3. Paramaribo: Patricia Etnel (NPS)

AC:  
1. Sipaliwini: Dinotha Vorswijk
2. Brokopondo: Diana Pokie (herkozen)

SLM krijgt concurrentie van Braziliaanse GOL op route Belém-Paramaribo

GOL gaat vanaf 25 augustus twee keer per week op Paramaribo vliegen


Paramaribo is vanaf 25 augustus de nieuwste bestemming van de Braziliaanse luchtvaartmaatschappij GOL Linhas Aéreas Inteligentes S.A. GOL gaat twee vluchten per week uitvoeren tussen Belém en Paramaribo. Hiermee krijgt de SLM concurrentie op de route die lange tijd alleen in haar handen was, aldus bericht Starnieuws vandaag, zondag 7 juni 2015.

De vluchten van GOL zullen uitgevoerd worden met een Boeing 737-700 en 737-800. De vliegtijd bedraagt 1 uur en 45 minuten.

De luchthaven van Belém maakt een en ander al op 15 april bekend:

Dinsdag
BEL Vlucht 7470 17:10 PBM 18:55
PBM Vlucht 7471 20:20 BEL 22:05

zaterdagen
BEL Vlucht 7472 14:05 PBM 15:50
PBM Vlucht 7473 17:15 BEL 19:00


GOL heeft sinds 2009 een 'code-share agreement' met Air France-KLM. Dit maakt het interessant voor KLM-passagiers om via Paramaribo door te vliegen naar noord-Brazilië en vice-versa, op basis van één ticket. Air France-KLM is ook in het bezit van GOL-aandelen. De luchtvaartmaatschappij die de laatste jaren fors is gegroeid, behoort tot een van de grootste in Brazilië.

Twee kinderen Stichting voor het Kind kunnen weglopen door slechte staat gebouw

Verdwenen meisjes (13 en 10 jaar) zijn weer terecht

'Wij hebben geen bevoegdheid kinderen op te halen, de politie moet handelen'


Twee meisjes die waren ondergebracht bij de Stichting voor het Kind en op 25 mei waren weggelopen, zijn terecht. De politie heeft ze kunnen traceren, bevestigt politiewoordvoerder Humphrey Naarden vandaag, zondag 7 juni 2015, in de Ware Tijd. Volgens de voorzitter van het stichtingsbestuur, Yolanda Lehé, heeft de leiding al op de eerste dag van de verdwijning de politie geïnformeerd. 

Zij beklaagt zich erover, dat niets werd vernomen van de politie, terwijl de instelling het tweetal al op het spoor was en dat heeft doorgegeven. Naarden zegt echter, dat het niet zo is, dat wanneer men niets hoort van de politie, dit wil zeggen dat er geen onderzoek wordt verricht.

De dertienjarige Britney T. en de tienjarige Angel G. konden weglopen, omdat het gebouw in slechte staat verkeert. Ze zijn via de vliering ontsnapt.

Volgens Lehé is Angel, die al ruim twee jaar in de inrichting woont, meegenomen door Britney die er pas een week woont. Toen de 13-jarige hoorde dat ze gezocht werd, is ze van haar onderduikadres weggelopen.

Bij de stichting worden kinderen met uiteenlopende problemen aangemeld. De voorzitter zegt, dat het onmogelijk is dat de leidster op alle plekken tegelijk is. Ook is het volgens haar niet de eerste keer dat kinderen zijn weggelopen, maar zij worden altijd weer gevonden. 'Wij hebben niet de bevoegdheid om kinderen op te halen, de politie moet handelen', aldus Lehé.

Somohardjo (PL): 'Als onze mensen naar NDP overlopen passen wij terugroeprecht toe'

(Bron foto: NPS)
V7 wacht officiële eindresultaat verkiezingen af


Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), zegt vandaag, zondag 7 juni 2015, op Starnieuws dat afhankelijk van de coalitievorming het duidelijk wordt of het een verloren zaak is voor V7. 'Wij moeten nog even afwachten of er een samenwerking komt tussen NDP en Alternatieve Combinatie.' Indien dat niet gebeurt, zal de NDP een kleine meerderheid hebben in de Verenigde Volks Vergadering (VVV).

Nu de stemmen verwerkt zijn, blijkt dat de NDP een kleine meerderheid heeft in de VVV. De NDP heeft vermoedelijk 482 stemmen. Het gaat naar schatting om ongeveer 17 stemmen. Een samenwerking met PALU en DOE levert 11 stemmen op. V7 komt op ongeveer 357 stemmen en Alternatieve Combinatie op 78.

De officiële cijfers worden morgen bekendgemaakt door het hoofdstembureau Paramaribo, tijdens de openbare zitting.

'Ik geef de hoop nog niet op', zegt Somohardjo. Hoewel hij ook hoort, dat de NDP gekozen kandidaten benadert, verwacht hij niet dat NDP op tweederde meerderheid (34) zetels komt in De Nationale Assemblee.

'Wij hebben onze mensen voorgehouden, dat als ze overlopen naar de NDP, wij het terugroeprecht zullen toepassen. Het gaat om zetels van V7 en niet van individuele personen of partijen', aldus de voorzitter van de Pertjajah Luhur.

Somohardjo liet eerder weten, dat wanneer V7 geen meerderheid zou behalen in de VVV, de PL liever meewerkt om de president en de vicepresident in De Nationale Assemblee te kiezen. Nu de resultaten bekend zijn, houdt hij echter een slag om de arm.

De V7-partijvoorzitters waren gisteren bijeen en besloten de formele uitslag af te wachten, voordat  verder stappen worden ondernomen.

’Welgeïnformeerd’ op Radio Tamara, Amsterdam, zondagavond 7 juni live aanwezig in Amsterdam bij herdenking SLM-vliegramp

Panel ’Welgeïnformeerd’ spreekt met deskundigen en andere betrokkenen over verkiezingen en nasleep


Het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara is vanavond tussen half acht en acht uur Nederlandse tijd met een live-reportage aanwezig bij de herdenking van de SLM-vliegtuigramp van 7 juni 1989.  

De herdenking wordt gehouden bij het daarvoor opgerichte monument nabij 'De Draver' aan het 's Gravelandeplein, tegenover het Onze Lieve Vrouwen Gasthuis nabij het Oosterpark in Amsterdam-Oost.

Verder bespreekt het programma in het eerste uur van zes uur tot zeven uur weer diverse interessante en vooral actuele gespreksonderwerpen, zoals:

* Nederland weigert om twee Guantánamo Bay-gevangenen op te vangen op verzoek van de VS. De argumenten die PvdA-minister Bert Koeders van Buitenlandse Zaken heeft zijn weinig overtuigend. En aan de toon van de minister kunnen degenen die hem kennen horen, dat hij er persoonlijk ook anders over denkt. Maar, kennelijk weer die hete adem van Geert Wilders in de rug. Waar blijft beschaafd Nederland?

* Steeds meer personen (van 89.000 - 92.000 ) worden geconfronteerd met schulden, die zij niet zelf kunnen oplossen en waarvoor een beroep wordt gedaan op schuldhulpverlening. Het aantal is alarmerend toegenomen en de gemiddelde schuld ook (van euro 37.700 naar euro 38.500). Maar steeds vaker geeft Schuldhulpverlening niet thuis, bijvoorbeeld wanneer de aanvrager een eigen huis heeft. Belachelijk, want je eigen huis verkopen, dus opeten, lost geen enkel probleem op en creëert zelfs nog grotere (dakloosheids) problemen. Dus van de wal in de sloot. Hoe lossen wij dit op?


* Sepp Blatter, de FIFA en corruptie en vriendjespolitiek vieren hoogtij in de wereld van het betaalde voetbal en het wereldkampioenschap voetbal. Blatter is 24 jaar lang FIFA-voorzitter. Begonnen met de schoonzoon van zijn Braziliaanse voorganger Avelange. Dus de corruptie onder Avelange is traditioneel voortgezet door Blatter, die bijvoorbeeld Jack Warner (voorzitter van de voetbalbond op Trinidad & Tobago) en heel veel anderen in zijn corruptienetwerk heeft betrokken en onderhouden. De geplande WK's 2018 Moskou en 2022 Qatar staan nu op de tocht. Moeten de mededingers van toen zoals Nederland en België schadeloos gesteld worden?


*
Staatssecretaris Martin van Rijn    heeft weer, voor de zesde keer, moeten erkennen dat het allemaal niet goed is gegaan met de PGB's in de zorg. Eerst zei hij, dat het meeviel, toen zei hij dat 95% van de aanvragen snel afgewikkeld zou worden en nu blijkt dat er toch nog heel veel gewoon niet goed gaat. Eindelijk heeft hij toegegeven, dat achteraf gezien een aantal zaken anders had moeten worden aangepakt, bijvoorbeeld wellicht eerst een proefperiode als buffer voordat de hele bulk in een keer moest worden verwerkt.

Van zeven tot acht uur actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers: 


De gevolgen van de verkiezingsuitslag in Suriname. De hertellingen zijn nog gaande en de definitieve uitslag zal wellicht nog een tot twee weken op zich laten wachten. Waarom zoveel onregelmatigheden rondom deze verkiezingen? Wat is er niet goed gegaan (volgens mevrouw Van Dijk-Silos van het Onafhankelijk Kiesbureau)? Klopt het dat, in het district Sipaliwini een heleboel Braziliaanse stemkaarten hebben gekregen om daar te stemmen? Wat is er waar van al dan niet vervoerde en al dan niet veilig bewaarde en al dan niet verzegelde dozen met stembiljetten? Wij proberen deskundigen en andere betrokkenen telefonisch te interviewen hierover.
 
Het panel bestaat vanavond uit Owen Venloo, Max Sordam en Iwan Bottse. 


Dit programma wordt vanavond (zondag 7 juni 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 19.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.