maandag 8 juni 2015

Richard Kalloe over NPS: 'Als ze alleen gaan, kunnen ze partij opdoeken'

'VHP moet af van Hindoestaans imago'

'Samenwerking met NDP is springen in een leeg zwembad'


Ingenieur Richard Kalloe, oud-minister en ondernemer, geeft vandaag, maandag 8 juni 2015, in het Dagblad Suriname zijn mening over het zich zelfstandig opstellen van de V7-partijen NPS en VHP. Hij ziet het mogelijk overgaan van de NPS tot vorming van een eigen fractie als een verkeerde set. ‘Als ze alleen gaan, kunnen ze de partij opdoeken’, stelt Kalloe. 

Hij stelt, dat de NPS bij de afgelopen verkiezingen haar contante plaatsen in Paramaribo niet heeft kunnen invullen. Bij de voorlaatste verkiezingen kwam de NPS op stemmen van de VHP binnen. ‘Wat in feite gebeurd is, is dat in 2010 Bouterse aan de macht kwam als gevolg van het feit dat het land eerst drie keren achter elkaar een president van de NPS had. De NPS kan niemand anders de schuld geven dan zichzelf.’

De NPS is volgens Kalloe niet in staat geweest haar achterban op te voeden, te ontwikkelen en te verheffen. ‘Het is een domme tactiek. Ze hebben niet nagedacht en niet gekeken naar hun eigen historie.' Dit laatste geldt volgens Kalloe overigens ook voor de VHP. ‘Partijen zijn niet kritisch naar hun leiders toe. De sterkte van een partij wordt door de leden bepaald: hoe goed gemotiveerd en geschoold ze zijn, en hoe bekwaam om problemen op te lossen.’ Voor de VHP, die aangegeven heeft in 2020 alleen de verkiezingen te zullen ingaan, zal het geen probleem zijn om zelfstandig te functioneren, maar voor de NPS wel, meent Kalloe.

De reden voor de slechte verkiezingsuitkomst voor de NPS ligt er volgens Kalloe ook nog aan ‘dat de geschiedenis van de afgelopen 200.000 jaar heeft uitgewezen dat het creools leiderschap voor geen cent deugt’. De Afrikanen bestaan volgens de wetenschap al 200.000 jaar en de gladharigen pas 30.000 jaar, verduidelijkt hij. ‘Als je zoveel geld en macht hebt en je achterban verlaat je, dan is er iets mis’, concludeert Kalloe.


Kalloe raadt een samenwerking met de NDP af. ‘Men moet het zelf weten, maar het is springen in een leeg zwembad’, zegt Kalloe over een samenwerking van V7-partijen, waaronder de VHP, met de NDP. ‘Zij gaan dan die rotzooi moeten opruimen.’

Kalloe gelooft niet dat de schulden van het land de komende jaren terugbetaald gaan kunnen worden. ‘We hebben tweemaal zoveel schulden als inkomsten.’ De verwachtte inkomsten vanuit de Amerikaanse goudmijnmultinational Newmont die een goudmijn aan het opzetten is in het Meriangebied in het oosten van het land, waarop de huidige regering zich steeds beroept om te komen tot een balans in de huidige economische situatie, ziet Kalloe ook niet als een uitkomst. ‘Newmont is een uitverkoopcontract. Ze gaan geen geld binnen brengen.’ Het is bij de regering een boevenbende, meent Kalloe, die stelt dat de mensen in de huidige regering ‘wel kunnen praten maar niet kunnen rekenen’. ‘Ze kunnen geen economie opbouwen.’

Kalloe, die aangeeft formeel geen lid te zijn van de VHP, maar wel met de partij te sympathiseren, adviseert dat de partij zich gaat openstellen voor anderen. ‘In het bijzonder voor de middenklasse, aangezien deze groep zich niet kan terugvinden bij de NPS, noch de NDP. De VHP is altijd al een algemene partij geweest, maar de partij werd overheerst door Hindoestanen.’ Dit moet volgens Kalloe nu echt gaan veranderen. ‘De partijvoorzitter is bezig evaluatiegesprekken te voeren. De partij moet verder op basis van ideologie en moet een vertegenwoordiging zijn van alle stromingen in de samenleving’, aldus Kalloe.

Politieauto ramt elektriciteitsmast op Goede Verwachtingweg

(Bron foto: Anthony Janki/de Ware Tijd)
Agenten onderweg naar een melding

Agente gewond afgevoerd naar AZP


Een politieauto heeft vanmiddag, maandag 8 juni 2015, een elektriciteitsmast geramd nadat de bestuurder vermoedelijk de controle over het stuur verloor in een S-bocht in de Goede Verwachtingweg. Dit berichten Starnieuws en de Ware Tijd Online.

(Bron cartoon; Dagblad Suriname)
Een politieagente raakte gewond en moest met een ambulance naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) vervoerd worden.

De Ware Tijd schrijft van omstanders te hebben vernomen, dat zij een harde klap hoorden en daarna een politieauto in een trens zagen. Ze schoten de agenten te hulp om de gewonde agente uit het voertuig te halen. De agenten onderweg waren naar een melding bij een supermarkt in de Goede Verwachting. De wagen raakte aanzienlijk beschadigd.

De afdeling verkeersunit van het Korps Politie Suriname Wanica heeft dit eenzijdig ongeluk in onderzoek.

Supermarkt door bestuursdienst Paramaribo-Zuidwest gesloten

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Actieve ratten aanwezig in winkel en vervallen producten


De buurtmanager van het Korps Politie Suriname te Uitvlugt, Henry Kia, heeft vanmorgen, maandag 8 juni 20155, de bestuursdienst van Paramaribo-Zuidwest bijgestaan bij het sluiten van een supermarkt op de hoek van de Kasabaholoweg en de Hoedenpalmstraat. Dit meldt de afdeling Public Relations van het korps.

De politie werd om assistentie gevraagd, nadat het personeel van het commissariaat de toegang tot de supermarkt werd geweigerd door de winkelier.

Bij controle in de winkel bleek, dat uitwerpselen van ratten op en tussen producten op de schappen lagen. Verder werden waren er heel wat consumptiegoederen vervallen en aangevreten door ratten.

Het bericht over de onhygiënische toestand van de supermarkt kwam aan het licht, omdat een consument zijn beklag had gedaan bij de bestuursdienst over maden die op een fles waren aangetroffen. De supermarkt werd in opdracht van de districtscommissaris gesloten voor het publiek.

Met slechts 140 of 400 stemmen kun je toch op het pluche van het parlement belanden....

Gangaram Panday en Hooghart komen met dosis geluk voor NDP in parlement


Dat wet- en regelgeving rond verkiezingen toe zijn aan verandering in Suriname blijkt onder andere uit het  feit, dat de bekende vakbondsleider Ronald Hooghart en oud-politieman Keshopersad Gangaram Panday namens de Nationale Democratische Partij (NDP) op het pluche van De Nationale Assemblee belanden. Beiden komen met respectievelijk slechts ongeveer 400 en nauwelijks 140 stemmen in het parlement door opschuiving. Als voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) had Hooghart gedacht zelfs bij voorkeur gekozen te zullen worden, aldus Starnieuws maandag 8 juni 2015.

Vakbondsleider Hooghart had zijn Partij Belangenbehartiging en Ontwikkeling (PBO) opgericht om deel te kunnen nemen aan de verkiezingen. Voor de verkiezingen vond hij onderdak bij de NDP op plek nummer 10. Hooghart was ervan overtuigd dat duizenden mensen op hem zouden stemmen. Maar, dat past een beetje bij zijn karakter, hoog van de toren schreeuwen en vervolgens hard vallen.

Oud-VHP'er Gangaram Panday kreeg amper 140 kiezers achter zich. Hij staat op plaats nummer 11. Wanneer NDP-voorzitter Desi Bouterse opschuift, zal Hooghart kunnen toetreden tot De Nationale Assemblee. Bouterse heeft huidig minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur Ashwin Adhin aangekondigd als kandidaat voor het vicepresidentschap. Het pad is dan voor Gangaram Panday geplaveid om lid te worden van het hoogste college van Staat.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Chauffeurs busjes op Curaçao accepteren nieuw tarief niet

(Bron foto: José Manuel Dias)
Tarieven kleine busjes voor passagiers verlaagd


De buschauffeurs van kleine busjes op Curaçao zijn niet blij met het verlaagde tarief voor passagiers. De vakbond STU heeft gisteren bekendgemaakt, dat ze de nieuwe tarieven, die per 1 juni zijn ingegaan, niet zullen accepteren, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 8 juni 2015, aldus Paradise FM.

Het argument dat de chauffeurs samen met de vakbond aandragen is, dat de wisselende brandstofprijzen de afgelopen drie jaar ook nooit invloed hebben gehad op het tarief.

2014 Goed jaar voor olie- en gasbedrijf Curoil op Curaçao met 40 miljoen gulden winst

Winst vooral dankzij positieve internationale ontwikkelingen


Curoil heeft in 2014 een winst gemaakt van 40 miljoen gulden. Dat is bijna 15 miljoen meer dan vorig jaar (25,6 miljoen). Dat maakte het bedrijf gisteren bekend, zo bericht vandaag, maandag 8 juni 2015, het Antilliaans Dagblad. De jaarrekening werd onlangs aangeboden aan minister José Jardim van Financiën. 

Het olie- en gasbedrijf droeg vorig jaar voor 81,8 miljoen gulden aan belastingen en accijns bij aan de overheidskas. Ook werd voor 10,4 miljoen gulden aan dividend uitgekeerd over de winst van 2012. Volgens het bedrijf is de winst vooral te danken aan de positieve internationale ontwikkelingen. Curoil heeft vorig jaar veel inspanningen verricht om nieuwe klanten te werven op de internationale markt. Ook de verkoop aan bestaande klanten werd verhoogd en er werden nieuwe markten aangeboord. Door milieumaatregelen steeg de verkoop van ‘low sulfur’ diesel en ook de bunkeringactiviteiten kenden een aanzienlijke groei.

Curoil is sinds 2013 ook actief met bunkering in de Vrije Zone op Aruba. Deze markt ontwikkelt zich positief, aldus het bedrijf.

Door de sterk gedaalde olieprijs in de tweede helft van 2014 kon Curoil inkomsten generen uit de voorgefinancierde verkoop van producten op de lokale markt. In het jaarverslag meldt Curoil ook de sociale activiteiten.

Het bedrijf zegt niet alleen via sponsoring bij te willen dragen aan de gemeenschap, maar ook door medewerkers in de gelegenheid te stellen een bijdrage te leveren. Aan donaties en projecten is in 2014 ongeveer 1 miljoen gulden uitgegeven.

In alle onderdelen van het bedrijf, Curoil, Curgas, Curoil bezinestations en Curoil Bonaire, is in 2014 met succes gewerkt aan de efficiency, de veiligheid en stabiliteit van de dienstverlening. Door een streng inningsbeleid en het beheersen van de uitgaven werden de operationele kosten teruggedrongen. Dit ondanks een uitbreiding van de commerciële activiteiten, voegt het oliebedrijf hieraan toe. Curoil heeft daardoor zijn concurrentiepositie op de internationale markt kunnen handhaven.

In de ogen van de directie toont Curoil met de winst van 40 miljoen gulden aan dat het een solide onderneming is, die het vertrouwen waard is.

Landhuis Hato op Curaçao middelpunt rechtszaak Mansa Musa tegen Hato Assets Company

Mansu Musa heeft grote plannen met landhuis, maar dat is nooit goed opgeleverd door HAsCo


Mansa Musa heeft een bodemprocedure aangespannen tegen Hato Assets Company (HAsCo), wat valt onder de Curaçao Airport Holding (CAH) over Landhuis Hato. Mansa Musa had grote plannen met het landhuis, maar deze plannen hebben ze nooit tot uitvoer kunnen brengen. Volgens Lindomar Girigori van Mansa Musa, omdat het landhuis nooit goed is opgeleverd en daarna het huurcontract onterecht is ontbonden, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 8 juni 2015.

Via de rechterlijke gang probeert hij nu onder meer de borg terug te krijgen en de geleden schade vergoed te hebben.

Op 28 maart 2013 werd een huurovereenkomst overeengekomen tussen Mansa Musa en Hasco. De overeenkomst zou per 1 mei dat jaar in gaan voor vijf jaar. HAsCo moest toen nog een aantal werkzaamheden verrichten voordat het landhuis gereed was voor gebruik. Zo moesten, legt Girigori uit, kozijnen, ramen en deuren worden vernieuwd, een toiletgroep worden gemaakt en sanitair worden geplaatst, moesten plafonds worden aangepast evenals de riolering, elektra-installaties en waterleiding. Ook zou het landhuis nog worden geschilderd.

Omdat op het moment van de ingang van de huurtermijn de werkzaamheden nog niet waren afgerond heeft Mansa Musa, HAsCo op 24 mei in gebreke gesteld en gesommeerd om het landhuis alsnog vrij van gebreken op te leveren. Zo lang dat niet was gebeurd zou Mansa Musa geen huur betalen. Dat viel niet in goede aarde bij HAsCo. Zij heeft op haar beurt gesommeerd dat Girigori zou betalen. Hierop heeft Mansa Musa HAsCo opnieuw in gebreke gesteld en gesommeerd om tot reparatie van de gebreken over te gaan. HAsCo heeft volgens Girigori vervolgens laten weten, dat het aannemersbedrijf dat de reparatiewerkzaamheden zou uitvoeren een aanvullende betaling had geëist voor de werkzaamheden die nog verricht zouden moeten worden. Het zou namelijk meer werk betreffen. HAsCo zou deze betaling alleen kunnen doen, werd volgens Girigori aan hem uitgelegd, als er een verklaring van oplevering op tafel zou liggen. De man achter Mansa Musa: 'Achteraf zijn we op het verkeerde been gezet door HAsCo om ons de huur te laten betalen en om uiteindelijk de huurovereenkomst te kunnen ontbinden.'

Toentertijd heeft Girigori na dit overleg de borg van 25.000 gulden voldaan, ondanks dat de gebreken nog steeds niet waren verholpen. Een dag na het betalen van de borg, zag hij in de krant dat HAsCo een rondleiding in het landhuis had gegeven aan de Curaçao Winery om op het terrein een wijngaard te beginnen. Nadat Girigori vier dagen later, tenaamstelling bij Aqualectra had aangevraagd, stelde HAsCo zich volgens Girigori op het standpunt, dat zij de tussen haar en Mansa Musa gesloten overeenkomst ontbindt. 'Slechts twee maanden overeenkomst was ingegaan.' Ook zijn toen volgens hem de toegangssloten verwisseld. Daarmee kon hij niet meer bij zijn inventaris. Tot op de dag van vandaag heeft hij deze spullen nog niet terug. Hij stelt dan ook dat de ontbinding van de huurovereenkomst onterecht is.

Tevens was op de dag dat HAsCo de huurovereenkomst ontbond volgens hem het landhuis nog niet gereed. Het is, stelt hij, dan ook volledig terecht dat hij niet langer de huur betaalde. Volgens Girigori is het landhuis, ook vandaag de dag, nog altijd niet klaar. Volgens hem blijkt uit de notulen van de vergadering van de raad van commissarissen van CAH van 8 augustus 2014, die hij in handen heeft, dat de holding toegeeft dat het landhuis nog niet klaar is.

Ondanks meerdere sommaties van Mansa Musa om de werkzaamheden af te ronden en toegang tot het landhuis te verschaffen, heeft HAsCo hier, volgens Girigori, volstrekt geen gehoor aan gegeven. Uiteindelijk heeft Mansa Musa op 24 september 2104 de overeenkomst ontbonden en HAsCo aansprakelijk gesteld voor alle schade die zij hebben geleden. Mansa Musa zal nu het Gerecht in Eerste Aanleg verzoeken om te verklaren dat HACo onrechtmatig heeft gehandeld, dat HAsCo tekort is geschoten in de nakoming van de verplichtingen voortvloeiend uit de gesloten huurovereenkomst en veroordeling van HAsCo tot vergoeding van de schade. Of het Gerecht hier in mee gaat wordt op 15 juni duidelijk, dan volgt de uitspraak in de bodemprocedure.

Rijstorgaan van NDP-kopstuk in Saramacca Badrisein Sital opgeheven

Personeel moet zich melden bij ministerie van LVV


Het Rijstorgaan, dat geïnstalleerd werd door de regering Bouterse-Ameerali, is opgeheven. Dit orgaan werd geleid door NDP'er Badrisein Sital en moest de rijstsector weer op peil brengen. Sital zei dit vanochtend, maandag 8 juni 2015, in gesprek met ABC-radio.

Het personeel moest zich sinds 1 juni melden bij het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV). Het pand waarin het kantoor was gevestigd zou inmiddels al zijn gesloten, aldus Sital.

Sital laat zich al een paar jaar in niet mis te verstane bewoordingen heel kritisch uit over de regering en over de gang van zaken rond zijn partij in het district Saramacca.

Hij was behalve strijdmakker van NDP-voorzitter Desi Bouterse ook een kopstuk geworden binnen de partij, waarvan hij overigens nog steeds lid is.

Tijdens zijn verkiezingsoverwinningsspeech zei Bouterse onlangs, dat Sital en Clifton Koorndijk uit de NDP zullen worden gejaagd, vanwege de mede door hun veroorzaakte onrust binnen de NDP-afdeling Saramacca.

Trinidadiaans bedrijf start deze maand voor Staatsolie met exploratieboringen voor kust Wanica en Saramacca

Boorplatform start werkzaamheden zaterdag zo'n 10 kilometer uit kust
 
(Bron foto: Well Services Petroleum Company Ltd.)

Voor de kust van Saramacca en Wanica worden deze maand exploratieboringen worden verricht door Paradise Oil Company, een dochteronderneming van Staatsolie Maatschappij Suriname NV. Het boorplatform wordt zaterdag ingezet op de eerste boorlocatie, zo’n 10 kilometer uit de kust, zo laat Staatsolie vandaag, maandag 8 juni 2015, weten in een persbericht.

Het boorplatform heeft zes dagen gedaan over de reis vanuit Trinidad & Tobago. De Trinidadiaanse Well Services Petroleum Company Limited die Staatsolie heeft aangetrokken, zal in totaal negen putten boren.

(Bron kaart: Staatsolie)
In 2012 zijn zogenoemde 2D en 3D seismische onderzoeken uitgevoerd, waaruit bleek dat blok 4, het zeegebied voor de kust van Saramacca en Wanica, winbare oliereserves bevat. De waterdiepte in blok 4 is maximaal 25 meter. Er zal worden geboord tot een putdiepte van ongeveer 2 kilometer.

Staatsolie meldt, dat er nu voorbereidingen worden getroffen om de putten te boren, die binnen vijf maanden compleet moeten zijn. Binnen een half jaar nadat de laatste put is geboord, hoopt het oliebedrijf de resultaten bekend te maken. Het bedrijf boort voor het eerst op eigen risico putten in het ondiep zeegebied. Tot nog toe heeft Staatsolie alleen op land geboord. Deze booractiviteiten zijn onderdeel van Staatsolies Visie 2030, waarbij de uitbreiding van reserves voor de groei essentieel is.

NDP spreekt niet met V7, maar met afzonderlijke politieke partijen binnen het politiek samenwerkingsverband

NDP voert nog gesprekken met diverse partijen voor mogelijke coalitievorming

Lackin: VHP en Pertjajah Luhur geen voor de hand liggende partners voor NDP


De voorzitter van de Nationale Democratische Partij, president Desi Bouterse, zal de gesprekken met diverse politieke partijen om te komen tot een coalitie, voortzetten, nu de uitslag van de verkiezingen duidelijk is. Er komt geen verandering in de zetelverdeling. Partijwoordvoerder Winston Lackin zegt vandaag, 8 juni 2015, tegenover Starnieuws, dat tot nu toe aftastende gesprekken zijn gevoerd met DOE en PALU. 

Ronnie Brunswijk, voorzitter van de ABOP/Alternatieve Combinatie, verwacht spoedig te zullen praten met Bouterse. Deze partij heeft vijf zetels veroverd. Lackin zegt, dat zeker met Brunswijk zal worden gesproken. De president zal met zoveel mogelijk partijen praten. Het gaat volgens Lackin niet alleen om de samenwerking, maar om de ontwikkeling van het land.

De NDP zal overigens niet praten met V7 als combinatie, maar met de individuele politieke partijen binnen dat samenwerkingsverband. Lackin stelt, dat tijdens de campagne VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi flink ingehakt heeft op de president. Er zijn door hem, aldus Lackin, ernstige beschuldigingen geuit. Het ligt daarom niet in de lijn van de verwachting, dat met de VHP als partij samengewerkt gaat worden. De Pertjajah Luhur (PL) werd door Bouterse uit de coalitie gezet tijdens de afgelopen regeerperiode. 'De PL is ook geen partij die wij binnen willen halen', aldus Lackin.

Lackin stelt verder, dat tijdens de afgelopen verkiezingen duidelijk gebleken is, dat blokvorming niet meer werkt. Ook partijen die op basis van etniciteit de samenwerking aangingen, hebben gezien dat daarmee is afgerekend, vindt Lackin.

'Bij de samenwerking met partijen zal het gaan om issues en ontwikkelingsvisie. Daar focussen wij ons op. De NDP heeft een verkiezingsprogramma samengesteld waarin de ontwikkelingsrichting is aangegeven. Ook is het doorgerekend wat het uitvoeren van het programma zal kosten. Iedereen die een bijdrage wil leveren voor de ontwikkeling van het land is welkom.'

Voorzitter Jankie van VSN: 'Verkiezingsuitslagen 2005, 2010 en 2015 in geding en niet rechtsgeldig'

Vele duizenden Surinaamse Nederlanders niet in staat gesteld stem uit te brengen

Jankie voert sinds 2005 proces bij IACHR van de OAS en overweegt nu klacht in te dienen bij Mensenrechtencomité van VN


De verkiezingsuitslagen van 2005, 2010 en 2015 zijn in het geding en niet rechtsgeldig. Dit vindt voorzitter Mahin Jankie van de Vereniging Surinaamse Nederlanders (VSN). Hij voert sinds 2005 een proces bij de Inter Amerikaanse Commissie voor Mensenrechten (IACHR, Comisión Interamericana de los Derechos Humanos) van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) om van de Staat Suriname gedaan te krijgen, dat ruim 10.000 Surinaamse Nederlanders die in Suriname wonen mogen stemmen. Dit bericht de Ware Tijd maandag 8 juni 2015.

De klacht bij de IACHR kwam nadat Suriname geweigerd had Jankie bij de verkiezingen van 2005 op de kiezerslijst te plaatsen. Jankie heeft afgelopen week de Commissie aangeschreven en zijn ongenoegen geuit, dat de zaak inmiddels ruim tien jaar in behandeling is zonder dat er een uitspraak komt.

De VSN, ook partij in deze zaak, heeft nu serieuze plannen om niet op de IACHR te wachten en wil een klacht tegen Suriname in te dienen bij het Mensenrechtencomité van de Verenigde Naties.
Jankie en de VSN beroepen zich op de Toescheidingsovereenkomst die Nederland en Suriname bij de onafhankelijkheid in 1975 hebben gesloten. Het verdrag regelt de nationaliteiten bij de onafhankelijkheid tussen beide landen. Volgens het verdrag moeten onder deze overeenkomst vallende Nederlanders altijd als Surinamers behandeld worden. Dit geeft volgens Jankie ook aan dat ze zowel passief als actief kiesrecht hebben.

De VSN-voorzitter stelt, dat niet een ieder die onder dit verdrag valt, zich kan beroepen op het actief en passief kiesrecht. 'Je moet in Suriname geregistreerd staan en woonachtig zijn.'

Het verhaal klopt volgens hem dus niet, dat alle rond de 350.000 Surinaamse Nederlanders het actief en kiesrecht hebben. Volgens inschattingen van de VSN zijn op dit moment 10.000 Surinaamse Nederlanders in Suriname woonachtig die zich kunnen beroepen op dit recht.

Veel NPS'ers blijken op voorzitter Rusland te hebben gestemd en niet op 'lijstduwer' Telgt

Van Coblijn stelt teleur
Teleurstellend aantal kiezers, amper 450, brengt stem uit op Van Coblijn


Op basis van de voorlopige uitslagen van de verkiezingen van 25 mei blijkt, dat V7 flink heeft ingeboet aan stemmen. Op de VHP na zijn alle partijen behoorlijk achteruitgegaan. Verwacht werd, dat de BEP een goede beurt zou maken in het binnenland en Paramaribo. Starnieuws bericht vandaag, maandag 8 juni 2015, echter te hebben vernomen, dat partijvoorzitter Celsius Waterberg in Paramaribo ongeveer 840 stemmen heeft gehaald. Hij was op de vierde plek gekandideerd en is gekozen als Assembleelid. De BEP nam bij de vorige verkiezingen in A Combinatie niet deel in Paramaribo.

Winston Jessurun van DA91 heeft ongeveer 850 stemmen gehaald en Guno Castelen, voorzitter van de SPA, slechts 470.

De NPS had geadviseerd om op Wayne Telgt te stemmen, die op plek nummer 17 was gekandideerd. Telgt heeft ongeveer 4.900 stemmen behaald. Veel NPS'ers (ongeveer 4.500) hebben toch op partijvoorzitter Gregory Rusland gestemd waardoor Telgt niet op basis van voorkeursstemmen is gekozen. Zijn verkiezing zou overigens ten koste gaan van Patricia Etnel, die op basis van lijstvolgorde wel is gekozen tot Assembleelid. John van Coblijn, die campagne voor zichzelf voerde, ondersteund door een team, heeft nog geen 450 stemmen gehaald. De NPS heeft zo'n 7.000 stemmen minder gekregen in Paramaribo in vergelijking met vijf jaar geleden. De partij is verder gehalveerd naar twee zetels.

De Pertjajah Luhur (PL) had gehoopt om twee zetels in Paramaribo binnen te halen. Dit is niet gelukt, aangezien Mike Noersalim 'slechts' 3.700 stemmen heeft behaald. Op partijvoorzitter Paul Somohardjo brachten iets meer dan 1.350 kiezers hun stem uit. Ook deze partij is behoorlijk achteruit gegaan in Paramaribo. Het is duidelijk, dat de aanhang van Soewarto Moestadja niet op de PL heeft gestemd. Bij de vorige verkiezingen in 2010 vergaarde Moestadja 2.785 stemmen. Deze zijn niet naar de PL gegaan.

Speciaal debat in Tweede Kamer over relatie Nederland-Suriname

Debat is initiatief van het SP-Kamerlid Harry van Bommel

'Extra aandacht voor Suriname dit jaar is logische zaak'


De commissie Buitenlandse Zaken (BuZa) van de Tweede Kamer in Den Haag heeft positief gereageerd op een voorstel van het SP-Kamerlid Harry van Bommel (Socialistische Partij) om als Tweede Kamer speciale aandacht te blijven besteden aan de relatie Nederland-Suriname. Daarom komt er een een apart debat om alle aspecten van de relatie met Suriname bespreken, aldus bericht vandaag, maandag 8 juni 2015, de Ware Tijd.

De commissie Buitenlandse Zaken steunde afgelopen donderdag unaniem het voorstel van de SP'er. 'Hiermee is voorkomen dat dit belangrijke thema ondersneeuwt in het begrotingsdebat van de commissie Buitenlandse Zaken', aldus Van Bommel. De Tweede Kamer zal na de zomer over de relatie tussen beide landen debatteren. Voor het debat zal minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken nog een brief naar het parlement sturen met een oordeel over de verkiezingsuitslag en de regeringsplannen in Suriname.

Van Bommel is zeer verheugd met het feit dat de Tweede Kamer terugkeert naar de traditie om regelmatig over Suriname te debatteren. 'Alleen al vanwege het feit dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse bevolking direct of indirect banden heeft met Suriname maakt het logisch dat we de relatie tussen onze landen en de ontwikkelingen in het land goed volgen en bespreken.'

Eerder al stelde het Kamerlid zijn collega's voor om een werkbezoek te brengen aan Suriname. 'Daarvoor bleek zeker belangstelling, maar in verband met de verkiezingen in mei, kon het niet bezoek niet in het mei-reces afgelegd worden. Ik probeer nu later dit jaar op eigen gelegenheid Suriname te bezoeken', aldus Van Bommel

Hij vindt extra aandacht voor Suriname in 2015 een 'logische zaak'. 'Dit jaar vieren we veertig jaar onafhankelijkheid en dat is een zaak die onze beide bevolkingen aangaat. Er is in die veertig jaar veel gebeurd en daar mogen we best een keer uitgebreid bij stilstaan.'

NDP-woordvoerder Lackin: 'Partij legt zich neer bij verkiezingsresultaat kiesdistrict Paramaribo'

'Onvolkomenheden tijdens hertelling niet zo erg als wij aanvankelijk dachten'


De Nationale Democratische Partij (NDP) zal zich neerleggen bij het verkiezingsresultaat in het kiesdistrict Paramaribo, dat vanmiddag, maandag 8 juni 2015, rond vijf uur officieel bekendgemaakt zal worden. 'Wij hadden onze zorgen en op basis van rapportages hebben wij een brief naar het hoofdstembureau gestuurd. Ook het Onafhankelijk Kiesbureau heeft aangegeven dat er een hertelling zou komen als het hoofdstembureau dat niet zou doen. Tijdens de hertelling is gebleken dat er onvolkomenheden waren, maar die waren niet zo erg als wij aanvankelijk gedacht hadden', zegt woordvoerder Winston Lackin op Starnieuws.

Lackin stelt, dat de verkiezingsresultaten en het proces geëvalueerd zullen worden. Nagegaan zal worden waar fouten zijn gemaakt. Er worden lessen geleerd die meegenomen zullen worden bij de volgende verkiezingen, aldus de NDP-woordvoerder. De partij zal ook de propagandisten bij verschillende stembureaus evalueren, omdat ter plekke de bezwaren ook aangegeven moesten worden.

Er zullen in Paramaribo geen verschuivingen plaatsvinden. De NDP blijft op 9 zetels, V7 heeft er 6, de Alternatieve Combinatie en DOE hebben elk 1 zetel.

Lackin zegt, dat wel onderzocht moet gaan worden hoe de verkiezingen in de toekomst efficiënt georganiseerd kunnen gaan worden. De mensen waren 25 mei de hele dag en tot diep in de nacht nog op de been. Anderen waren pas in de ochtend van de 26e klaar met het werk op het stembureau. Door vermoeidheid zijn er meer fouten gemaakt. 'In elk geval hebben wij kunnen constateren dat bij de hertelling en verwerking van stemmen, zaken goed zijn verlopen. Onze bezorgdheid is weggenomen.'

De Nationale Assemblee wordt ververst met komst 30 nieuwe leden waaronder 13 vrouwen

NDP-voorzitter krijgt met ruim 34.000 stemmen meeste kiezers achter zich


In De Nationale Assemblee keren eenentwintig leden terug in de nieuwe samenstelling. Er zijn dertig nieuwe parlementariërs gekozen. Dertien vrouwelijke kandidaten zijn gekozen tot Assembleelid. In het vorige parlement zaten slechts vijf vrouwen. De meeste vrouwelijke assembleeleden (acht) zijn afkomstig uit geledingen van de NDP, aldus Starnieuws vandaag, maandag 8 juni 2015.

Desi Bouterse, voorzitter van de NDP, heeft de meeste kiezers achter zich gekregen, ruim 34.000. Bij de verkiezingen in 2010 behaalde hij 18.329 stemmen.

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi, die in Lelydorp, Wanica, woont, heeft 17.812 stemmen achter zich gekregen. Tijdens de vorige verkiezingen vergaarde hij als 'lijstduwer' 14.416 stemmen. De derde kandiaat die veel stemmen in de wacht wist te slepen is Dew Sharman. Hij kreeg ruim 12.000 stemmen. De VHP had haar leden gevraagd om op Sharman te stemmen, die op nummer 16 gekandideerd was. Hij is de enige kandidaat op de lijst van V7 die met voorkeur is gekozen.

Op de NDP-lijst is huidig minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur Ashwin Adhin een blikvanger, aldus Starnieuws. Hij heeft na Bouterse en Soeresh Algoe (7.806 in Wanica) met ruim 6.000 stemmen, de meeste kiezers achter zich gekregen.

De 51 gekozen leden zijn:

Kiesdistrict I: Paramaribo
1. Desi Bouterse (ruim 34.000 stemmen) NDP
2. Dewanchandrebhose (Dew) Sharman (ruim 12.000 stemmen) V7/VHP
3. Carl Breeveld DOE (herkozen)
4. Ashwin Adhin (bijkans 6000 stemmen) NDP
5. Edward Belfort Alternatieve Combinatie/ ABOP
6. Gregory Rusland NPS
7. Jennifer Geerlings-Simons NDP (herkozen)
8. André Misiekaba NDP (herkozen)
9. Riad Nurmohamed V7/VHP
10. Paul Somohardjo V7/Pertjajah Luhur (herkozen)
11. Melvin Bouva NDP (herkozen)
12. Silvana Afonsoewa NDP
13. Stephen Tsang NDP
14. Celsius Waterberg V7/BEP
15. Rabin Parmessar NDP
16. Patricia Etnel V7/NPS
17. Ricky Kromohardjo NDP

(Bij opschuiving van Bouterse (president) en Adhin (vicepresident) komen van de NDP binnen: Ronald Hooghart en Keshopersad Gangaram Panday)

Kiesdistrict II: Wanica
1. Chan Santokhi (17.812 stemmen) V7/VHP (herkozen)
2. Soeresh Algoe (7806 stemmen) NDP
3. Raymond Sapoen (5559 stemmen) V7/Pertjajah Luhur
4. Rossellie Contino (4173 stemmen) NDP
5. Krishna Mathoera (2778 stemmen) V7/VHP
6. Amzad Abdoel (2425 stemmen) NDP (herkozen)
7. Asiskumar Gajadien (738 stemmen) V7/VHP (herkozen)

Kiesdistrict III: Nickerie
1. William Waidoe V7/Pertjajah Luhur
2. Djoties Jaggernath V7/VHP
3. Rashied Doekhie NDP (herkozen)
4. Guiliano Snip NDP
5. Jitendra Kaloe V7/VHP

Kiesdistrict IV: Coronie
1. Anton Paal PALU (herkozen)
2. Remi Tarnadi NDP (herkozen)

Kiesdistrict V: Saramacca
1. Mahinder Jogi V7/VHP (herkozen)
2. Naomi Samidin NDP
3. Diepakkoemar Chitan V7/Pertjajah Luhur (herkozen)

Kiesdistrict VI: Commewijne
1. Sheilendra Girjasing V7/VHP (herkozen)
2. Rajiv Ramsahai NDP
3. Jenny Warsodikromo NDP (herkozen)
4. Ingrid Karta-Bink V7/Pertjajah Luhur

Kiesdistrict VII: Marowijne
1. Ronnie Brunswijk Alternatieve Combinatie/ABOP (herkozen)
2. Grace Watamaleo NDP
3. Marinus Bee Alternatieve Combinatie/ABOP (herkozen)

Kiesdistrict VIII: Para
1. Patrick Kensenhuis NDP (herkozen)
2. Jennifer Vreedzaam NDP
3. Glenn Sapoen NDP

Kiesdistrict IX: Brokopondo
1. Sergio Akiemboto NDP
2. Diana Pokie Alternatieve Combinatie/ABOP (herkozen)
3. Frederik Finisie NDP (herkozen)

Kiesdistrict X: Sipaliwini
1. Erwin Linga NDP
2. Rudolf Zeeman V7/BEP (herkozen)
3. Dinotha Vorswijk Alternatieve Combinatie/ABOP
4. Louise Nading NDP