woensdag 10 juni 2015

Bijna hele dag geen stroom zorgt voor irritatie onder bewoners en winkeliers in Boca Sami, Curaçao

Onderhoudswerkzaamheden en vervanging masten Aqualectra lopen uit

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Marriott en Hilton ochtend zonder elektriciteitUitgelopen werkzaamheden van Aqualectra hebben ertoe geleid dat bewoners van Boca Samí gisteren bijna de hele dag geen stroom hadden. De hotels Marriott en Hilton zaten ‘s ochtends zonder stroom. Daar was een storing in het elektriciteitsstation, aldus de Amigoe vandaag, woensdag 10 juni 2015.
 
Melk en vlees liggen inmiddels in de afvalcontainer. Door de stroomuitval bij Boca Samí zijn die spullen na een dag in de warmte niet meer geschikt om te consumeren. Hoe groot de schade is, weten ze niet. Het indienen van een schadeclaim heeft geen zin. Dus nemen bewoners van de wijk het verlies maar, zo schrijft de krant.

De onderhoudswerkzaamheden bij Boca Samí begonnen in de ochtend. 'Er moesten masten worden vervangen', zegt Aqualectra-woordvoerster Sharo Bikker. Gedacht werd dat die werkzaamheden tot in de middag zouden duren. De onderhoudsmonteurs dachten om drie uur klaar te zijn. 'Maar ze kregen te maken met veel meer draden. Hierdoor moesten ze veel meer werk verrichten. Dat liep uit.'

Bewoners van de wijk gingen steeds informeren bij de onderhoudsmonteurs hoe lang de stroomuitval nog zou duren. Eerst werd aan de bewoners verteld dat ze weer om drie uur over elektriciteit zouden beschikken. Daarna werd het vier uur, toen vijf uur, toen zes uur. Uiteindelijk kregen ze pas tegen half negen ‘s avonds weer stroom in de wijk, terwijl die al om negen uur in de ochtend was uitgeschakeld.

Het uitvallen van de stroom een hele dag was lastig voor de bewoners, maar ook voor de winkeliers. Een buurtsuper heeft door de stroomuitval alle klanten buiten op de stoep bediend. De klanten moesten zeggen wat ze wilden hebben en de winkelbediendes gingen de spullen voor hen pakken. De winkelier was bang dat mensen in het donker spullen uit de supermarkt zouden stelen. Normaal gesproken hebben ze camera’s die de klanten in de gaten houden, maar zonder stroom werkten deze niet.

Ook bij de hotels Marriott en Hilton hadden ze te maken met stroomuitval. Dat kwam doordat een dier zich in een van hun elektriciteitsstations had genesteld. Het avontuurlijke dier zorgde voor kortsluiting in de kast. Hierdoor viel in beide hotels de stroom uit. Met behulp van onderhoudsmonteurs van Aqualectra werd dat probleem later verholpen.

Politie Curaçao controleert leerlingen school te Buena Vista in Willemstad

Leerlingen in bezit alcoholische drank


Agenten van het wijkbureau Rio Canario op Curaçao voerden vanochtend, woensdag 10 juni 2015, een uitvoerige controle uit bij de school Juan Pablo Duarte aan de Santo Domingoweg in Buena Vista, Willemstad. Daarbij zijn zelfs speurhonden van de Douane gebruikt. 

Tijdens de controle werd onder meer alcoholische drank in het bezit van leerlingen gevonden. Ook zijn enkele leerlingen aangesproken op hun gedrag.

De spullen zijn in beslag genomen, aldus de Amigoe.

Isla-raffinaderij op Curaçao fakkelt afgelopen dagen opmerkelijk veel

SMOC: 'De afgelopen dagen is het extreem'

De uitstoot van de Isla vandaag (Bron foto: Dymphie Stams/Facebook)

Roep om demonstratie tegen uitstoot wordt groter


De afgelopen dagen wordt er opvallend veel gefakkeld door de Isla-raffinaderij op Curaçao. Het lijkt soms zelfs wel of de raffinaderij in brand staat. SMOC-voorzitter Peter van Leeuwen ( Stichting Schoon Milieu op Curaçao) vangt hierover ook veel geluiden op. 'De afgelopen dagen is het extreem.'

De afgelopen maand waren er al hoge pieken te zien in de uitstoot, bericht de Amigoe vanmiddag, woensdag 10 juni 2015.

'We weten niet wat er gefakkeld wordt. Opvallend is ook dat er uit de 200 meter hoge BOO-toren troep komt die daar niet hoort uit te komen. Het is namelijk geen fakkel, maar een schoorsteen. Er komt nu zwarte rook uit en dat kan alleen maar betekenen dat er iets heel ernstig mis is. We weten dat er enorme problemen zijn bij de BOO, maar krijgen geen antwoord. Niet van de BOO en niet van eigenaar Rdk (Refineria di Kòrsou.)', aldus Van Leeuwen. foto: Dymphie Stams

SMOC laat overigens via haar Facebookpagina weten, dat er meerdere verzoeken bij SMOC binnen komen voor demonstraties. 'Begrijpelijk, de informatie die wij voortdurend delen geeft daar alle aanleiding voor. Maar, wij herhalen dat SMOC geen actiegroep is en geen demonstraties organiseert. SMOC steunt elke actie, maar richt zich (wetenschappelijk) op de gezondheidsschade door de uitstoot en doet wat de overheid nog steeds weigert te doen: onderzoek doen en daarover informatie geven aan alle bewoners en media etc. Sinds 2001 zijn we daarmee bezig, het momentum is er, wij juichen een demonstratie van harte toe en zullen daar zeker bij aanwezig zijn.'ISLA. 4:10 pm. Kijk, luister & huiver!!!
Posted by Caroline Castendijk on woensdag 10 juni 2015

Oud-parlementslid en minister Michel Cambridge (84) in Nederland overleden

Cambridge werd in 1973 minister van Opbouw


Michel Cambridge, oud-parlementslid en oud-minister van Opbouw (tegenwoordig het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen) is gisteren in Nederland overleden. Cambridge werd 84 jaar. Dit bericht de Ware Tijd Online vanavond, woensdag 10 juni 2015.

De oud-politicus en econoom begon zijn carrière als onderwijzer en vertrok later voor verdere studie naar Nederland. Hij studeerde in 1965 aan de Vrije Universiteit Amsterdam af als econoom en keerde niet lang daarna terug naar Suriname.

Bij de verkiezingen van 1967 werd hij als kandidaat van de Nationale Partij Suriname gekozen als lid van de toenmalige Staten van Suriname. Bij de regeringsformatie in 1973 benoemde toenmalig premier Henck Arron, Cambridge als minister van Opbouw. In het tweede kabinet-Arron kwam hij terug als minister op hetzelfde departement.

In 1980 werd Cambridge na enige tijd te zijn ondergedoken door de toenmalige legerleiding na de staatsgreep van februari 1980 in de gevangenis gegooid op beschuldiging van corruptie. Ruim een jaar later werd hij in vrijheid gesteld. Het onderzoek dat naar de corruptiebeschuldiging was ingesteld had geen enkel bezwarend bewijs opgeleverd. Na zijn vrijlating werd hij nog enige tijd evenals andere toppers van de afgezette regering-Arron onder huisarrest geplaatst.

Rommelige gang van zaken binnen Pertjajah Luhur

PL brengt nieuwe verklaring uit en stelt zich te houden aan afspraken binnen V7


Het hoofdbestuur van de Pertjajah Luhur (PL) houdt zich aan de afspraken die de partij heeft gemaakt in V7-verband. Een verklaring die eerder was uitgegeven, waarin wordt gesteld, dat een commissie geleid door ondervoorzitter en gekozen Asssembleelid Raymond Sapoen gesprekken zal voeren met de NDP, kan daarom als niet geschreven worden beschouwd. Dit berichten Starnieuws en de Ware Tijd Online.

In onderstaande vanmiddag, woensdag 10 juni 2015, uitgegeven verklaring stelt het hoofdbestuur zich te zullen houden aan de afspraken binnen V7. Tijdens een onderhoud tussen PL-leider Paul Somohardjo en Sapoen leken de plooien te zijn gladgestreken.

Eerder op de dag stelde Sapoen nog, dat de plooien in de partij waren gladgestreken en dat hij naar voren was geschoven als gesprekspartner voor de NDP. Er zou ook sprake zijn van een heroriëntatie binnen de partij wat betreft het leiderschap en welke bijdrage de partij zal kunnen leveren in een eventuele coalitieregering. De partij is voorstander van een stabiele, daadkrachtige regering.

'Ofschoon de V7 combinatie waarin de PL participeert een verkiezingsnederlaag heeft geleden, is de PL van oordeel dat een constructieve bijdrage voor regeerverantwoordelijkheid serieus moet worden overwogen. Mede gelet op de uitslag van de laatst gehouden verkiezing is de partij verder van oordeel dat het doorvoeren van hervorming en verjonging binnen de partij een gebiedende eis is', luidt een passage uit de eerste verklaring van de PL, die is getekend door Somohardjo en Sapoen.

In de verklaring van vanmiddag wordt gezegd dat in V7-verband aan de verkiezingen is deelgenomen en dat elke uitnodiging voor gesprekken met de NDP verwezen zullen worden naar V7. De PL-zetels zijn met  V7-stemmen vergaard, wordt verder aangevoerd.

'De PL wil benadrukken dat zij trouw is aan de V7-kiezers, in het bijzonder die van PL en zal nimmer dit vertrouwen beschamen. Ook dat zij hetgeen is overeengekomen met haar partners in V7-combinatie zal naleven', aldus de PL-leiding. Deze verklaring is getekend door voorzitter Somohardjo, secretaris van het hoofdbestuur Robert Soentik, partijraadsvoorzitter Hendrik Setrowidjojo en secretaris van de partijraad M. Wongsodikromo:Suriname moest doorvoerland worden voor cocaïne Colombiaanse FARC

(Bron foto)
Cocaïne moest als eindbestemming Guinee-Bissau krijgen


De Braziliaanse krant ‘O Estado de S.Paulo’ berichtte 5 juni 2015, dat een grote internationale criminele organisatie bezig is geweest met voorbereidingen om Suriname tot een top doorvoerland te maken voor cocaïnetransport van de revolutionaire strijdkrachten van Colombia (FARC, Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) naar Guinee-Bissau, een voormalige Portugese kolonie in West-Afrika. De West meldt dit in haar editie van dinsdag 9 juni.

De bende, die gevormd was door Braziliaanse zakenlieden, smokkelde cocaïne voor de FARC via Venezuela naar Honduras, maar vorige week werd onthuld, dat in 2013 ook Brazilië als route werd gebruikt en als nieuwe route Paramaribo-Guinee-Bissau in stelling werd gebracht. Als modus operandi werd door de organisatie gesproken over de inzet van vliegtuigen die in staat zijn zelfstandig de Atlantische Oceaan over een afstand van 4.600 kilometer over te steken, bijvoorbeeld een Learjet 50. De dealers schatten in, dat het vliegtuig capabel zou zijn om tot 1,2 ton cocaïne te vervoeren.

Uit correspondentie die door de FBI werd onderschept, blijkt dat de organisatie besloten had een ​​ander vliegtuig, Falcon 200, te kopen dat een vervoerscapaciteit van negen passagiers heeft. Op 28 mei 2013 had de groep een vliegtuig ter beschikking in Suriname. Binnen twintig dagen zouden de Colombianen drugs naar Suriname transporteren voor verdere verzending.

Het onderzoek van de Polícia Federal (PF) werd evenwel niet voortgezet, omdat de vliegtuigen die mogelijk ingezet zouden worden, geen enkele betrokkenheid hadden met Brazilië. Pas als er Braziliaanse vliegtuigen bij internationale drugshandel worden ingezet, gaat de PF over tot onderzoek van de misdaden. De bevoegdheid om strafbare feiten gepleegd aan boord van een vliegtuig te rechercheren, is overigens voorbehouden aan de Justiça Federal.

In het geval van de Suriname-Guinee-Bissau connectie, heeft de PF geen andere belastende feiten of voorbereidingen van de groep om cocaïne te vervoeren, ontdekt. Eerder werd bekend, dat in 2012 en 2013 Colombiaanse ingenieurs de haalbaarheid van een 20 miljoen Amerikaanse dollar kostend project bestudeerden om een Boeing 737 aan te schaffen en een onderzeeër te bouwen, waarna drugstransport zou geschieden naar Venezuela en vervolgens naar Suriname.
Daarbij zou in ons land de cocaïne worden verpakt en geladen op kleine bootjes. Op zee zou de lading worden overgeheveld naar de onderzeeër die ongehinderd het Afrikaanse continent zou moeten bereiken, alwaar uiteindelijk met behulp van schepen of kleine bootjes het drugstransport naar Europa zou worden voortgezet.

West-Afrika ontpopt zich tot een mondiale doorvoerhaven voor drugs. In eerste instantie smokkelden de Zuid-Amerikaanse druglords hun cocaïne veelal rechtstreeks naar Europa, maar naarmate Europa alerter raakte, steeg de behoefte aan een omleidende route. West-Afrika bleek perfect. Het ligt praktisch tegen Europa aan en belangrijker, het is ‘s werelds armste regio. Het eerste land in West-Afrika dat viel voor de cocaïnekartels was Guinee-Bissau, een ex-kolonie van Portugal met sterke banden met Zuid-Amerika.

Van de 11 politieke organisaties bij verkiezingen in Paramaribo hebben 7 amper 1.000 stemmen gehaald

Kiezers hebben nauwelijks op kopstukken partijen gestemd


Zeven van de elf politieke organisaties die deelgenomen hebben aan de verkiezingen in Paramaribo, hebben nog geen 1.000 stemmen gehaald. Sommige zijn zelfs onder de 500 gebleven. Ook kopstukken van deze partijen hebben nauwelijks kiezers achter zich kunnen krijgen. Deze zeven politieke organisaties hebben de 1% regeling niet gehaald, terwijl ze als individuele partij met veel meer dan 5.300 leden hadden ingeschreven voor deelname aan de verkiezingen, aldus Starnieuws woensdag 10 juni 2015.

De PALU als regeringspartij heeft 993 stemmen gekregen in Paramaribo. Henk Ramnandanlal die een vrij goede job heeft gedaan in De Nationale Assemblee en zijn stempel drukte op de begrotingsbehandelingen, aldus Starnieuws, kreeg 351 stemmen. Vijf jaar geleden had hij in Mega Combinatie-verband 403 stemmen gehaald. Jim Hok, voorzitter van de PALU, kreeg als lijstduwer slechts 115 stemmen.

PING kreeg in Paramaribo 130 stemmen. Hiervan zijn 76 uitgebracht op voorzitter Ramsoender Jhauw.
De A Nyung Combinatie (ANC) was goed voor 388 stemmen. Lijsttrekker Paul Abena behaalde 125 stemmen. Linus Diko, die lijstduwer was, kreeg 66 stemmen.
De Amazone Partij Suriname (APS) kreeg 328 stemmen op haar naam. Voorzitter Reinardus Artist heeft hiervan 130 gekregen.
Duurzaam en Rechtvaardig Samenleven (DRS) wist 500 kiezers achter zich te krijgen. Op voorzitter Clifford Marica hebben 280 personen gestemd.
Het Mega Front (MF) heeft 325 stemmen behaald. Voorzitter Dharm Mungra kreeg 93 stemmen.
De Nationale Ontwikkelings Partij (NOP) overtuigde 112 kiezers. Partijleider Melvin Clemens kreeg 60 stemmen.

Inwoners Wishi, Willemstad (Curaçao), dienen klacht in tegen minister Whiteman

Klacht bij medisch tuchtcollege: bewindsman zou niets doen aan gezondheidsklachten door uitstoot Isla


Eind deze week zullen een paar bewoners van Wishi, Willemstad, bij het medisch tuchtcollege een klacht indienen tegen de PS-minister van Gezondheid, Milieu en Natuur Ben Whiteman. Dat bevestigt Kenneth Valpoort, vakbondsman en bewoner van Wishi, vandaag, woensdag 10 juni 2015, in het Antilliaans Dagblad.

Whiteman wordt aangeklaagd, omdat hij als minister met een medische achtergrond, niets onderneemt tegen de gezondheidsklachten die wijkbewoners hebben als gevolg van de uitstoot van de raffinaderij, aldus Valpoort.

De bewoners weten niet wat voor giftige stoffen ze inademen. Er wordt gezegd dat de uitstoot van de raffinaderij vanadium bevat, de gezondheid van veel mensen staat op het spel. Volgens Valpoort gaat het niet alleen om de overlast van de groene smurrie waar de laatste weken zoveel om te doen is geweest. Bewoners uit wijken die veel overlast hebben van de uitstoot van de raffinaderij, laten via de lokale media en Facebook meer en meer van zich horen. Ook worden foto’s geplaatst van de aanslag van de groene substantie.

Minister Whiteman en premier Asjes bezochten Wishi vorig jaar nadat een bewoner in een radioprogramma klaagde over de overlast van de groene smurrie. De Milieudienst adviseerde de minister dit jaar naar aanleiding van een klein onderzoek van de dienst vorig jaar, om een extern laboratorium onderzoek naar de substantie te laten doen.


Isla fakkels en schoorstenen en BOO toren vanavond 19.00 uur
Posted by Smoc Curacao on maandag 8 juni 2015

KLM staat achter IATA-initiatief voor een standaardmaat handbagage

Luchtvaart- maatschappijen hanteren nu allerlei afmetingen voor handbagage


De KLM ondersteunt het initiatief van de internationale luchtvaartorganisatie IATA om tot een standaardmaat voor handbagage in vliegtuigen te komen. Dit laat een woordvoerder vandaag, woensdag 10 juni 2015 weten, aldus berichten onder andere de Telegraaf en de NOS.

'Het belang en het comfort van de passagiers staat bij ons altijd voorop. Voor de passagiers die met verschillende maatschappijen vliegen, is het makkelijker als ze niet elke keer op de website hoeven te checken welke afmetingen zijn toegestaan.'

De IATA wil voor de handbagage een standaardmaat hanteren van 55x35x20 cm. Dit formaat zou goed passen in de opbergruimte in de cabine van vliegtuigen met meer dan 120 stoelen. De verschillende luchtvaartmaatschappijen bepalen nu zelf welke afmetingen de handbagage mag hebben. Dat zorgt voor onduidelijkheid en irritaties bij de incheckbalie.
Bij de internationale luchtvaartorganisatie zijn ongeveer 250 luchtvaartmaatschappijen aangesloten.
 
KLM benadrukt verder het belang van maximum afmetingen voor koffers. Daarmee moet worden zekergesteld dat koffers altijd in een bagagerek passen. Op de vraag of een passagier met een koffer die 1 centimeter te groot is aan de gate pech heeft, zegt de woordvoerder: 'Dat is wel het uitgangspunt.'

De Nederlandse Consumentenbond heeft nog wel vragen over het IATA-plan. 'Wat als je een paar weken geleden een koffer hebt gekocht die voldoet aan de huidige eisen? Komt er dan een overgangsregeling?' De bond wil voorkomen dat alle koffers die nu worden gebruikt, plotseling waardeloos zijn. 'Daar zouden kofferfabrikanten blij mee zijn, wij wat minder.'

52-Jarige bromfietser dodelijk verongelukt in Nickerie

Twee bromfietsers met elkaar in botsing - Toedracht nog niet bekend


De 52-jarige bromfietser Harold Ramdhari is maandagavond om het leven gekomen bij een aanrijding op de Ramawadh Soechietweg in het ressort Paradise, district Nickerie. Dit bevestigt de regiocommandant van het Korps Politie Suriname, hoofdinspecteur Robert Rakijo, aldus Starnieuws vandaag, woensdag 10 juni 2015.

Hij kwam in botsing met een andere bromfietser.

Kort na de aanrijding is Ramdhari, door de opgelopen verwondingen, overleden. De afdeling Ongevallendienst van de politie is bezig met een onderzoek naar de toedracht van de aanrijding tussen beide bromfietsers.

Walvishaai en reuzenmanta voor kust Suriname

Een walishaai (Bron foto's: Marijke de Boer)
Onderzoekers leggen in 2012 en 2013 aanwezigheid walvishaai en reuzenmanta vast


Een team van onderzoekers heeft voor de eerste keer, al in 2013, wetenschappelijk aangetoond dat deze indrukwekkende kraakbeenvissen ook voorkomen in de kustregio van Suriname. De walvishaai (Rhincodon typus) en de reuzenmanta (Manta birostris) zijn ’s werelds grootste haai en grootste rog. De onderzoeksresultaten zijn nu gepubliceerd in het eenmaal per jaar verschijnende Marine Biodiversity Records, nummer 8, 2015, van The Marine Biological Association of the United Kingdom.

De onderzoekers zijn vijf keer uitgevaren om te speuren naar de zeedieren. Walvishaaien zijn drie keer gezien en mantaroggen negen keer.

De eerste ontmoeting met een walvishaai was op 23 juni 2013 zo'n 99 kilometer ten noordoosten van Paramaribo. Reuzenmanta's werden gespot op onder andere 17 mei 2012 en 5 juli en 18 augustus 2013.

Vissers in de regio zeggen ook vaak mantaroggen te zien, die zij ‘batfish’ noemen, aldus het Green Heritage Fund vandaag, woensdag 10 juni 2015, op Starnieuws. Ook zijn er waarnemingen gedaan van de hamerhaai en de duivelsrog.

Waarschijnlijk is de kust voor Suriname, vooral tijdens regentijd, een voedselplek voor walvishaaien en manta’s zegt onderzoekster Marijke de Boer van de Wageningen University in Nederland. Beide soorten staan op de zogenoemde 'Rode Lijst' van de International Union for Conservation of Nature (IUCN) aangeschreven als ‘vulnerable’- walvishaai en reuzenmanta.

De status vulnerable betekent dat de soort kwetsbaar is. Om deze bijzondere dieren te beschermen is het is dus belangrijk om de leefgebieden en het gedrag goed in kaart te brengen.


(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Curaçao maakt zich op voor de eerste WK-kwalificatiewedstrijd tegen Cuba

Kluivert: 'Het wordt op Cuba moeilijk voetballen op een veld vol kuilen en gaten'


Met een klinkende zege op Trinidad & Tobago (1-0) tankte Patrick Kluivert (38) vertrouwen voor de WK-kwalificatieduels met Cuba. 'We hebben het geloof dat we weer een ronde verder kunnen komen', sprak de adviseur en bondscoach van Curaçao gisteren op Curaçao tijdens een persconferentie, zo berichten vandaag, woensdag 10 juni 2015, onder andere de Telegraaf en het Antilliaans Dagblad.

Curaçao maakt zich op voor de eerste wedstrijd tegen Cuba, vandaag. Een belangrijke wedstrijd op de weg naar de kwalificatie voor het wereldkampioenschap in 2018 in Rusland. Tijdens de persconferentie liet Kluivert weten vol vertrouwen de wedstrijd in te gaan. Tegen Voetbal International zegt hij dat bij alle spelers de drive aanwezig is om tegen Cuba toe te slaan.


De eerste wedstrijd tegen Cuba winnen is volgens Kluivert zeer gewenst. In de persconferentie liet hij weten dat het moeilijk voetballen is op een veld vol met kuilen en gaten, het publiek dicht op het veld en midden op de dag. Volgens hem is het dan ook ‘belangrijk om een goede basis te leggen’. 'We hebben er heel veel zin in.'

'De kans om te winnen is aanwezig, omdat iedereen fit is en ik Cuba wat minder hoog inschat dan Trinidad. Aan de andere kant zijn de Cubanen al twee jaar bij elkaar in voorbereiding op de WK-kwalificatie. In november heeft Curaçao tegen Cuba geoefend en met 3-2 verloren. Maar vlak voor tijd stond het nog 2-1. En onze selectie is sindsdien wel versterkt.'

De wedstrijd vandaag is heel belangrijk voor Curaçao. Kluivert: 'Omdat we in Willemstad al moeten proberen het verschil te maken. Hier spelen we in een uitverkocht huis op een spiksplinternieuwe kunstgrasmat en zijn de weersomstandigheden prettiger. Wat ik begreep, heeft Cuba in Havana een knollentuin en een bloed fanatiek publiek dat heel dicht op het veld zit. Daarnaast wordt de wedstrijd midden op de dag gespeeld.'

'Ons elftal heeft met Eloy Room (Vitesse), Cuco Martina, Darryl Lachman (beiden FC Twente), Charlton Vicento (afgelopen seizoen Willem II, komend seizoen Helmond Sport), Felitciano Zschusschen (NAC Breda) en Jeremy de Nooijer (Sparta) een hoog eredivisie- en Jupiler Leaguegehalte.'

Ondertussen gaat de kaartverkoop hard, laat Federashon Futbòl Kòrsou (FKK) weten, aldus het Antilliaans Dagblad. Er zijn nog algemene toegangskaarten à 30 gulden en een aantal vipkaarten van 250 gulden beschikbaar bij het kantoor. De rest van de kaarten is uitverkocht. Wie nog een kaartje wil bemachtigen moet snel zijn, de verwachting is dat ook de rest van de kaarten zullen worden verkocht. Kaarten kopen kan tot vandaag 16.00 uur bij de FFK.

De wedstrijd begint om 20.00 uur lokale tijd in het SDK-stadion. De return in Havana is zondag om 16.00 uur.

Suriname ontvangt in Rome onderscheiding van FAO

(Bron foto's: Henry MacDonald/Facebook)
VN-onderscheiding voor terugdringen armoede met minstens 50 procent


Suriname heeft afgelopen zondag in de Italiaanse hoofdstad Rome, met dertien andere landen, een onderscheiding gekregen van het Verenigde Naties (VN)-voedselorgaan FAO voor het terugdringen van armoede met tenminste 50 procent. Deze landen behoren nu tot een groep van 72 die tegen het einde van dit jaar dit doel zullen hebben gerealiseerd, zo bericht de Ware Tijd woensdag 10 juni 2015.

Terugdringing van armoede met minstens 50 procent is nummer een van de Millenniumontwikkelingsdoelen (MDG's). De overige onderscheiden landen zijn Angola, Bolivia, China, Costa Rica, Dominicaanse Republiek, Gabon, Laos, Mali, Mozambique, Myanmar, Nepal, Solomon Islands en Uzbekistan.

De Surinaamse VN-ambassadeur Henry MacDonald nam de speciale onderscheiding namens de regering en het volk van Suriname in ontvangst. In een televisie-interview, kort na de uitreiking, feliciteerde hij alle landen die dit succes mogen vieren. Hij wees er echter op dat in zeker 67 landen armoede en honger nog steeds een alarmerende vorm hebben.

Het MDG-programma loopt dit jaar af en de VN zal onmiddellijk daarna, voor de komende vijftien jaar een zeer ambitieus, duurzaam ontwikkelingsprogramma lanceren. Centraal doel daarbij is het realiseren van een wereld, vrij van armoede en honger.

Het jaar 2015 is cruciaal, zegt MacDonald en het markeert het einde van de monitoringperiode van de acht Millennium Ontwikkelingsdoelen. De belangrijkste doelstelling is om aan het einde van dit jaar het armoedevraagstuk wereldwijd te halveren. 72 van in totaal 129 ontwikkelingslanden hebben deze hongerdoelstelling op tijd gehaald.


Politicoloog Ramadhin: 'V7-partijen zouden moeten fuseren'

Merendeel voorzitters partijen binnen V7 behaalt weinig stemmen bij verkiezingen


Het beste wat de V7-partijen kunnen doen is overleggen om te fuseren. Dit zegt politicoloog Hardeo Ramadhin vandaag, woensdag 10 juni 2015, in de Ware Tijd. Geen van de vijf V7-leiders die gekandideerd waren in kiesdistrict 1, Paramaribo, heeft de kiesdeler van 6.800 stemmen weten te behalen. Vijf van hen zijn zelfs ver daaronder geëindigd. 

Dit zou moeten gelden voor de V7-partijen Pertjajah Luur (PL), NPS en BEP die tussen de twee en vijf zetels hebben behaald en SPA en DA'91 die buiten de boot zijn gevallen. Gelet op het aantal van negen zetels zou de VHP als zelfstandige partij door kunnen gaan.

Volgens Ramadhin moet er een grondige evaluatie worden gehouden om vast te kunnen stellen waarom deze partijen zo slecht hebben gescoord. Dit resultaat ziet hij niet als een aanleiding om de combinatie te ontbinden. Hij verwijst naar de 95.000 stemmen die deze zes partijen hebben behaald.

'Om de combinatie te ontbinden zouden de partijen naar hun achterban moeten gaan. Geen enkele voorzitter of ondervoorzitter kan dat bepalen. De wil van het volk zal doorslaggevend moeten zijn.'

Guno Castelen van de SPA scoort het laagst met 476 stemmen, dat is gelijk aan 0.07 procent van de kiesdeler, gevolgd door BEP-voorzitter Celsius Waterberg  met 840 stemmen (12.4). Op Winston Jessurun van DA'91 zijn 857 stemmen (12.6) uitgebracht. De voorzitter van de Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo, doet het beter met een score van 1.368 (20.12). De voorzitter van de NPS, Gregory Rusland, wsist 4.507 (66.3) binnen te slepen en Chandrikapersad Santokhi kreeg als lijsttrekker in Wanica de meeste (17.812) kiezers achter zich.

Geen vuiltje aan de lucht binnen relatie Pertjajah Luhur en Sapoen

Pertjajah Luhur-voorzitter: 'De eenheid is weer teruggekeerd binnen partij'

Commissie onder leiding van Sapoen voert besprekingen met NDP


De plooien binnen de Pertjajah Luhur (PL) zijn weer gladgestreken. Partijvoorzitter Paul Somohardjo en ondervoorzitter en presidentskandidaat Raymond Sapoen hebben gisteren een gesprek met elkaar gehad in een ziekenhuis. Sapoen ligt al enige dagen in een ziekenhuis en heeft bedrust nodig. Binnen de partij was Sapoen deze week plotseling onderwerp van bespreking. Hij zou zijn benaderd door de Nationale Democratische Partij (NDP) voor samenwerking, zo schrijft Starnieuws vandaag, woensdag 10 juni 2015.

Binnen de partij is bemiddeld door enkele kopstukken om de gelederen te sluiten. Partijvoorzitter Somohardjo zegt in een reactie, dat de eenheid weer teruggekeerd is. De partij vindt het belangrijk dat er geen verdeeldheid ontstaat en dat gezamenlijk een besluit genomen wordt over de te volgen strategie.

Somohardjo laat weten, dat later vandaag een gezamenlijke verklaring zal worden uitgegeven. Binnen V7 is deze kwestie ook besproken. V7-coördinator Chandrikapersad Santokhi heeft aan de PL-voorzitter gevraagd wat er aan de hans is. Santokhi zei niet te geloven, dat Sapoen na een succesvolle politieke campagne over zou lopen naar de NDP.  NPS-voorzitter Gregory Rusland waarschuwde voor allerlei niet geverifieerde berichten. Hij zei, net als Santokhi, dat de leiding van de partijen continu allerlei berichten krijgen, waarbij het vooral gaat om zaken die niet kloppen.

Binnen de top van de Pertjajah Luhur (PL) is overigens afgesproken, dat een commissie onder leiding van ondervoorzitter Raymond Sapoen namens de partij besprekingen zal voeren met de NDP. De PL wil meewerken aan het bewerkstelligen van een stabiele, daadkrachtige en visionaire regering. Daartoe zullen de nodige gesprekken worden gevoerd.

Sapoen zegt, dat er een verklaring is opgesteld en ondertekend. Binnen de partij maken velen zich zorgen over het resultaat van de verkiezingen. De toekomst van de partij en het leiderschap moeten onder de loep worden genomen en er zou verjonging moeten komen.
De partij is over het algemeen achteruit gegaan en het is nodig om het tij te keren, aldus Sapoen. Het imago van de partij moet volgens hem worden opgekrikt. Er dient een evaluatie te komen over de campagnevoering en fouten die er gemaakt zijn.


'Ofschoon de V7-combinatie een verkiezingsnederlaag heeft geleden, is de PL van oordeel dat een constructieve bijdrage voor regeerverantwoordelijkheid serieus moet worden overwogen. Mede gelet op de uitslag van de verkiezingen is de partij verder van oordeel dat het doorvoeren van hervorming en verjonging binnen de partij een gebiedende eis is', staat in de verklaring die ondertekend is door partijvoorzitter Paul Somohardjo en Sapoen.

Eerder heeft de NDP al laten weten niet met Somohardjo te willen samenwerken, maar dat praten met Sapoen geen probleem is.