vrijdag 12 juni 2015

Wetenschappelijk comité Preventie Suïcide in Suriname geïnstalleerd

Suriname scoort in de Amerika's hoog met aantal gevallen van zelfdoding


De minister van Volksgezondheid Michel Blokland heeft afgelopen woensdag, 10 juni 2015, het ‘Wetenschappelijk comité voor de preventie van Suïcide in Suriname’ geïnstalleerd. Het comité dat ingesteld is voor de duur van één jaar bestaat uit 
voorzitter drs. R. Haarloo, psychiater van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) 
ondervoorzitter drs. Z. Pengel, Stafmedewerker ministerie van Volksgezondheid 
hoogleraar prof. dr. T. Graafsma 
arts en epidemioloog drs. W. Punwasi 
Spoed Eisende Hulp (SEH) arts drs. F. Poese 
maatschappelijk werker N. Burleson B.A. 
secretaris S. B. Bleau-Bhagwandien Bec. 

Volgens minister Blokland was de instelling van dit comité noodzakelijk, gezien het aantal suïcidegevallen in Suriname en de plaats van Suriname op een lijst van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO)  van landen in de verschillende regio die de hoogste suïcidecijfers hebben.

Cijfers van de Wereld Gezondheidsorganisatie uit 2012 laten zien dat Suriname het land in de Amerika’s is met het zesde hoogste aantal suïcidecijfers. Het ministerie van Volksgezondheid heeft in het ‘Nationaal Plan voor de Geestelijke Gezondheidszorg in Suriname 2015-2020’ dan ook de verschillende aspecten van de geestelijke gezondheid opgenomen.

Het ‘Wetenschappelijk comité voor de preventie van Suïcide in Suriname’ is noodzakelijk om de suïcide preventie in Suriname te ondersteunen, hiermee wordt deels het Nationaal Plan voor de Geestelijke Gezondheidszorg uitgevoerd. 'De tijd is rijp dat wij daadwerkelijk proberen belangrijke stappen te ondernemen', zegt de voorzitter van het comité drs. Haarloo. Volgens hem is de inzet van de totale Surinaamse gemeenschap nodig voor nationale suïcide preventie.

Agent bekent huilend in rechtszaak op Curaçao 2 politieportofoons te hebben verkocht aan derden

Verdachte agent geeft ook toe info te hebben verstrekt die leidde tot dubbele moord bij Hato


De politieagent Xavier de W., heeft vanmiddag, vrijdag 12juni 2015, ter zitting in Willemstad  huilend bekend dat hij twee politieportofoons heeft verkocht aan derden en ook dat hij informatie heeft verschaft aan iemand (de man Curtley B.) over de komst van de later vermoorde Erwin ‘Jais’ Juliana naar Curaçao. Hij benadrukte ruim 60.000 gulden aan schulden te hebben, waarvoor hij geen andere uitkomst zag, nadat vier banken zijn leningaanvragen hadden geweigerd. Hem werd in totaal 50.000 gulden aangeboden en hij beweerde vanmiddag 35.000 gulden in een enveloppe te hebben ontvangen. Dit bericht de Amigoe.

De man beweert dat hij niet wist dat zijn informatie tot de dubbele moord bij de luchthaven zou leiden, waarbij ook zeven personen zwaar gewond zijn geraakt. Hij werd benaderd om de vluchtinformatie van Juliana te verschaffen en kreeg van de man B. 35.000 gulden.
B. was op de hoogte van De W’s slechte financiële situatie en heeft aangeboden hem uit de problemen te helpen.

'Wij hebben het eerst nooit over een bedrag gehad. Ik kreeg later het bedrag en degene die mij heeft benaderd voor de informatie heeft mij beloofd dat er nog 15.000 gulden uitbetaald zou worden.'

De W. beweert dus niet bij de gevolgen van zijn handelen te hebben stilgestaan. Hij voegde daaraan toe dat hij er niet van op de hoogte was dat B. lid is of was van een bende, dat hij veel geld had of dat hij van plan was om Juliana te (laten) vermoorden.

Hij wist wel dat B. – toen die klein was – grote problemen had met de Juliana, vanwege een beroving, maar benadrukte vanmiddag dat B. hem had gezegd dat die problemen voorbij waren.
De W. kreeg de informatie van de geschorste VDC’er E.C.. Hij deed alsof hij de informatie voor een eigen onderzoek nodig had.

Onder de aanwezigen in de zittingszaal waren veel agenten om de behandeling bij te wonen.

Requisitoir:

Leerkrachten in Pikin Slee willen beschermd worden

Shutters raam woning leerkracht kapot gegooid

Daders vermoedelijk baldadige jongeren uit dorp


Een leerkracht in het dorp Pikin Slee in het district Sipaliwini kreeg de schrik van haar leven toen shutters van een van de ramen van haar woning afgelopen woensdagavond kapot werden gegooid. Zij lag op dat moment te slapen. Leerkrachten van de school wilden aanvankelijk de boot pakken en naar Paramaribo terugkeren. Door bemiddeling van het dorpsbestuur en de politie besloten ze uiteindelijk toch te blijven in het dorp. Zij hebben wel gevraagd dat hun veiligheid wordt gegarandeerd, aldus Starnieuws vrijdagavond 12 juni 2015.

Edgar Sampi, jeugdparlementariër van Sipaliwini, zegt dat de leerkracht hem heeft gebeld om haar beklag te doen over de situatie.

Op de RKBO-school in Pikin Slee staan ruim 200 leerlingen ingeschreven. De leerkracht vreest dat de daders weer terug kunnen keren. Het vermoeden bestaat dat het jongeren uit het dorp zijn. Deze groep komt regelmatig tijdens schooluren op het schoolterrein en haalt kattenkwaad uit. Wanneer ze aangesproken worden, gaan ze te keer tegen leerkrachten en leerlingen.

'Als jeugdparlementariër van het district Sipaliwini, roep ik alle binnenlandbewoners op, om de leerkrachten te beschermen. De politie kan het niet alleen. Laten zij helpen om de daders op te sporen, zodat de politie ze kan aanpakken. Ik vind het erg jammer dat jongeren, die de toekomst zijn van dat dorp, overgaan tot het plegen van zulke daden', stelt Sampi.

Hij zegt verder, dat de leerkrachten er juist zijn voor het belang van de dorpen. De jeugdvertegenwoordiger vindt dit voorval bijzonder ernstig, want de betreffende leerkracht is zeven maanden in verwachting. Hij zal zijn bijdrage leveren door het houden van motivatiegesprekken, om jongeren te weerhouden van het begaan van baldadigheden.

Minstens drie prominente NPS-leden zouden overwegen over te stappen naar VHP

NPS-voorzitter Rusland: 'Het zijn speculaties waarop ik liever geen antwoord geef'

 
Tenminste drie prominente NPS’ers hebben de voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi, benaderd om deel uit te maken van de VHP. Deze mededeling deed Santokhi zelf afgelopen woensdagavond tijdens een bijeenkomst waar hij de structuren, leden en sympathisanten van de VHP bedankte voor hun inzet bij de verkiezingscampagne, aldus het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 12 juni 2015.

Volgens Santokhi staat het als een paal boven water, dat de VHP de komende vijf jaren zich zal transformeren tot een nationale partij. De voorzitter van de NPS, Gregory Rusland, onthoudt zich liever van elk commentaar. Volgens hem zijn het speculaties waarop hij liever geen antwoord geeft. Hij betitelde deze als ‘halve waarheden die tot onnodige toestanden binnen de NPS’ zullen leiden indien hij op de speculaties zal ingaan.

Volgens Rusland maakt de NPS nog steeds deel uit van de V7-combinatie. Er zijn afspraken gemaakt om op afroep ter beschikking te staan. Hoewel de NPS individueel als partij onderhandelt met de NDP, ziet de voorzitter geen gevaar hierachter.

Volgens hem hadden de V7-leiders als V7-combinatie een uitnodiging verwacht van de NDP voor eventueel te voeren gesprekken. Ondanks dat dit is uitgebleven en slechts enkele partners van de V7 zijn uitgenodigd, is afgesproken deze partijen niet te verbieden. Na de besprekingen moet wel overleg gevoerd worden met de overige partners.

Als het aan Rusland ligt, neemt hij liever plaats in de oppositiebanken om de oppositie constructief bij te staan. Maar, hij voegt er meteen aan toe dat dit zijn persoonlijke mening is. De achterban houdt verschillende meningen erop na. Een deel wil met de NDP in de regeringscoalitie, terwijl een ander deel zich niet graag begeeft in de buurt van de NDP. Volgens Rusland zal de uiteindelijke beslissing door de verschillende partijstructuren genomen moeten worden.

Informatie over rol Nederland bij coup blijft geheim

Minister Koenders reageert op vragen Tweede Kamer


Nederland blijft bij het standpunt om enkele bijlages van het onderzoeksrapport uit 1984, over de rol van de Nederlandse militaire missie rond de coup van 1980, geheim te houden. Dat heeft de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders (PvdA) vandaag, vrijdag 12 juni 2015, in een reactie op vragen van de Tweede Kamer bekendgemaakt:

Hoogste ontnemingseis ooit voor Nederlandse rechter in 'Surinaamse' drugssmokkelzaak

OM Rotterdam wil veroordeelde crimineel voor 89 miljoen euro plukken

Bhagwandath Parmessar veroordeeld in grootschalige drugssmokkelzaak tussen Suriname en Nederland


De rechtbank in Rotterdam buigt zich volgende week donderdag over de hoogste ontnemingsvordering van een veroordeelde crimineel tot nu toe. Het Openbaar Ministerie (OM) wil Bhagwandath Parmessar plukken voor 89 miljoen euro, aldus berichten vandaag, vrijdag 12 juni 2015, diverse media in Nederland.

Oorspronkelijk was dat bedrag ruim 98 miljoen euro. De vordering is inmiddels bijgesteld. Tijdens de zaak gaat het OM daar verder op in.

Parmessar werd in 2008 door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot 4,5 jaar cel voor deelname aan een criminele organisatie, fraude en het witwassen van crimineel verdiend geld. Het werd de Ficus-zaak genoemd. Het ging in die zaak om grootschalige drugssmokkel tussen Suriname en Nederland. Parmessar werd echter vrijgesproken van betrokkenheid bij de drugshandel.

Bij diverse huiszoekingen die tijdens die Ficus-zaak werden gedaan, in het hoofdkantoor van Yokohama, Tropicana Casino, autozaken, wisselkantoren en woningen van de Yokohama-top in Suriname, werden zes personen gearresteerd. Onder hen waren de gebroeders Bisoen en Bhagwandath Parmessar. 

365.000 euro in beslag genomen bij van drugssmokkel verdachte Rotterdammer

44-Jarige man verdacht van invoer 300 kilo cocaïne in Nederland

In zaak huiszoekingen verricht in Nederland en op Curaçao en Aruba


De 44-jarige Dennis van den B. die dinsdag werd aangehouden voor betrokkenheid bij de invoer van 300 kilo cocaïne, blijft zeker 14 dagen langer vast zitten. De man is vandaag, vrijdag 12 juni 2015, voorgeleid aan de rechter-commissaris, aldus bericht het Arrondissementsparket Rotterdam. 


De man wordt verder verdacht van witwassen, voorbereidingshandelingen voor drugsinvoer en vuurwapenbezit. Rondom de aanhoudingen dinsdag zijn op dertien plaatsen, in Nederland en op Curaçao en Aruba, doorzoekingen verricht. Daarbij zijn onder andere een vuurwapen en munitie, maar ook luxe goederen als auto's, horloges en een boot in beslag genomen. Bovendien is ruim 365.000 euro en een kleine hoeveelheid buitenlands geld in beslag genomen.

Het beslag op geld en waardevolle goederen is gelegd vooruitlopend op eventuele ontnemingsvorderingen om de crimineel verkregen inkomsten af te pakken.

Een 42-jarige vrouw, een ex-partner van de man en verdachte van witwassen, is vandaaf door de Officier van Justitie in vrijheid gesteld, maar ze blijft wel verdachte.

De aanhouding van de man en vrouw is een gevolg van een onderzoek dat vorig jaar startte nadat informatie was binnengekomen dat de man zaken zou doen met een 'foute' douane-beambte. Die douanier, de 54-jarige Gerrit G. uit 's-Gravenzande, werd in april aangehouden na de vangst van 400 kilo cocaïne. De nu aangehouden Rotterdammer zou betrokken zijn geweest bij een invoer van 300 kilo in december 2013.

Al eerder maakten het Openbaar Ministerie en de politie bekend dat die onderschepte partij vermoedelijk in verband staat met de moord op Rinus Moerer (68) uit het Brabantse Steenbergen (april 2014) en de vergissingsmoord op Rob Zweekhorst uit Berkel en Rodenrijs op nieuwjaarsdag 2014. Moerer en Van den B. waren bekenden van elkaar. De kogels waardoor Zweekhorst om het leven kwam, zouden zijn bedoeld voor Van den B.

Nieuw beleid op Curaçao: onder voorwaarden mogen ondernemers wapen dragen

'Iedere zakenman in risicosfeer kan wapenvergunning aanvragen'

Aanvragers moeten wel voldoen aan zeer strenge criteria


Ondernemers op Curaçao mogen onder bepaalde voorwaarden een wapen dragen. Dat is het resultaat van een nieuw beleid als resultaat van een driehoeksoverleg tussen de minister van Justitie, Nelson Navarro, het Korps Politie Curaçao en het Openbaar Ministerie. Dat bevestigt Humphrey Josefa, woordvoerder van de Justitieminister, vandaag, vrijdag 12 juni 2015, in het Antilliaans Dagblad.

Josefa zegt, dat ‘iedere zakenman die in de risicosfeer valt’ een aanvraag voor een wapenvergunning kan indienen. Het gaat om ondernemingen met ‘veel geld in huis’, zegt hij. Daarbij moet worden gedacht aan bijvoorbeeld juweliers.

Niet iedere ondernemer die een wapen aanvraagt zal deze vergunning zomaar krijgen: per geval zal door het Bureau Bijzondere Wetten worden geëvalueerd of de toestemming wordt verleend. Volgens de woordvoerder moeten ondernemers die in aanmerking willen komen voor een wapenvergunning, voldoen aan een serie ‘zeer strenge criteria’. Zo moeten er schiettesten en schietexamens worden afgelegd, worden er psychologische testen afgenomen en moet er onder meer een bewijs van goed gedrag worden overgelegd.

Hoeveel ondernemers al gebruik hebben gemaakt van deze nieuwe regeling is nog niet bij Josefa bekend. Atrako’s worden veelal gepleegd onder bedreiging van een vuurwapen. Zo werd recent nog de Esperamos Supermarket aan de Jan Noorduynweg overvallen op klaarlichte dag. Daar bedreigden twee gewapende mannen een kassière, waarop zij geld moest afgeven. Ook was er de gewapende Venezolaanse overvaller, die uit een raam klom om de juwelier in de Renaissance Mall te overvallen. Maar, ook toko’s zijn vaak het doelwit van gewapende overvallen.

Politie Curaçao vindt drugs, geld, honkbalknuppel en vuurwapen in leegstaande woning

Twee mannen (22 en 24) en 22-jarige vrouw gearresteerd


De politie van Curaçao heeft gisteren twee mannen (22 en 24) en een 22-jarige vrouw aangehouden. In een leegstaande woning aan de Winston Churchillweg in Willemstad troffen agenten onder andere drugs en een vuurwapen aan, aldus bericht Versgeperst.com vandaag, vrijdag 12 juni 2015.

De politie heeft onder andere 21 zakjes cocaïne, zeven zakjes marihuana, contant geld, een mes, een jachtgeweer en een honkbalknuppel in beslag genomen.

De twee mannen en de vrouw zijn afgevoerd naar het bureau en zitten vast in afwachting van een nader onderzoek.

PAIS op Curaçao wil openbare Statenvergadering over vervuiling door Isla-raffinaderij

Regeringspartij wil ook geluiden hoorden uit pressiegroepen over situatie rond vervuilingRegeringspartij PAIS op Curaçao wil een openbare Statenvergadering aanvragen om over de vervuiling door de Isla-raffinaderij te praten. De partij wil daarvóór ook vertegenwoordigers van pressiegroepen die strijd voeren tegen de vervuiling, uitnodigen om in een vergadering van de centrale commissie van de Staten hun verhaal te vertellen. Dat zegt politiek leider Alex Rosaria vandaag, vrijdag 12 juni 2015, in het Antilliaans Dagblad na een bezoek aan Marchena en Blue Bay waar bewoners de afgelopen tijd steeds meer klachten hebben over excessieve overlast van de raffinaderij. 

'De Staten moeten een duidelijk signaal afgeven aan de regering dat deze mate van vervuiling niet langer getolereerd kan worden en dat de vervuiler moet worden aangepakt. Het tijdperk waarin de vervuiler met fluwelen handschoenen wordt aangepakt is voorbij, mensen zijn zich bewust geworden van gezondheid en hun recht op een kwalitatief hoogstaand levensniveau', aldus Rosaria.

Het bezoek werd ook ingegeven door het feit dat bewoners van verschillende wijken zich verenigd hebben in de stichting Clean Air Everywhere, zo legde de leider uit. De fractievoorzitter verklaarde het toe te juichen dat de laatste tijd burgers zelf het initiatief nemen. 'PAIS is voorstander van burgerparticipatie. Het doet mij deugd dat burgers uit verschillende wijken nu samen opkomen voor hun gezondheid en het milieu, dat er daarvoor een breed maatschappelijk draagvlak is.'

Onafhankelijk oppositielid Omayra Leeflang zegt echter niet veel hoop te hebben dat een Statenvergadering over de overlast van de raffinaderij zin heeft.

'Ik heb minister Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur verschillende keren schriftelijke vragen gesteld over de vervuiling, de bewindsman beantwoordt de brieven gewoonweg niet. De overheid vervuilt zelf ook via de BOO op het terrein van de Isla-raffinaderij. Moet de vervuiler zichzelf nu sancties gaan opleggen?'

Leeflang zegt verder niet te verwachten dat elf Statenleden die de regering steunen, zich hard naar de vervuiler toe opstellen. 'Ik verwacht niet dat er vanuit de Staten veel gebeurt maar geloof wel dat de pressiegroepen die zich de laatste tijd roeren een verschil kunnen maken.'

Politieke carrière Sapoen (PL) begon ooit bij de NDP

Oud-minister Moestadja: 'Sapoen talentvol politicus die overal zijn bijdrage kan leveren'


Pertjajah Luhur (PL)-ondervoorzitter en aankomend Assembleelid Raymond Sapoen is ooit zijn politieke carrière  in zijn studentenjaren bij de NDP begonnen. Dit bevestigde de politicus onlangs in het Dagblad Suriname. Sapoen reageerde op 23 april in die krant toen op het besluit van, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 12 juni 2015, zijn oude makker, Soewarto Moestadja, om de PL te verlaten en de NDP te gaan ondersteunen. 

Sapoen benadrukte dat vanuit zijn eigen opvatting de NDP het meest redelijke alternatief zou zijn bij een overstap en Moestadja daarom voor de NDP zou hebben gekozen. Hij bleef toen standvastig, omdat hij op dat moment geen enkele reden zag om over te stappen. Feit is volgens hem, dat Sapoen bij de PL is gekomen om te blijven en een bijzondere bijdrage te leveren aan zowel de partij als het land. Hij verzekerde het volk toen om zich hierover niet druk te maken.

'Indien iemand besluit over te stappen, is zulks het democratische recht van een ieder en moet je respect hebben voor de beweegredenen die daartoe hebben gezorgd', aldus Sapoen. Ook op dat moment waren er al geruchten, dat Sapoen de overstap zou maken. Sapoen gaf aan dat hij vaker geassocieerd is met de NDP, vanwege het feit dat hij tijdens zijn studentenjaren al een poos actief was binnen de paarse partij. Ook Moestadja bevestigt dit. De oud-minister van Binnenlandse Zaken zegt,  dat Sapoen een talentvol politicus is die overal zijn bijdrage kan leveren. Zo heeft hij ook in november 1998 als onderminister van Onderwijs en Volksontwikkeling gefungeerd. Deze benoeming volgde op klachten van zijn partij dat ze ondervertegenwoordigd was in het toenmalige kabinet onder leiding van president Jules Wijdenbosch. Als onderminister had hij echter geen staatsrechtelijke bevoegdheid, aangezien hij ook geen deel mocht zijn van ministerraadvergaderingen. Begin 2000 kwam een einde aan dat kabinet en volgden vervroegde verkiezingen. Sapoen was hiervoor juridisch adviseur op het ministerie van Financiën en later beleidsadviseur op het departement van Planning en Ontwikkelingssamenwerking. Moestadja geeft aan dat hij niet exact kan aangeven hoe lang Sapoen actief was binnen de NDP.

Moestadja zegt verder, dat hij voor het laatst in april met de PL-ondervoorzitter heeft gesproken, toen hij op vertrek stond naar de NDP. Na zijn vertrek heeft hij geen enkel contact met PL’ers gehad. De oud-Biza-minister stelt, dat hij geen enkele rol binnen de NDP heeft om leden te werven, maar het is wel zo dat de NDP een partij is die open staat voor alle aanmeldingen. Sapoen is volgens hem een kundig mens die in alle functies die hij heeft bekleed en goede job heeft verricht. Het bestuur van de partij bepaalt uiteindelijk of een lid wordt geaccepteerd. Moestadja wacht met veel enthousiasme de ontwikkelingen met betrekking tot zijn oude partijgenoot af.

Tijdens de vorige regeerperiode is Sapoen zowel minister van Onderwijs en Volksontwikkeling als van Handel en Industrie geweest. In 2010 moest hij weer onder politieke invloed een moeilijk besluit nemen. Een leerling van het E.P. Meyer Lyceum maakte tijdens de les stiekem een foto van een ICT-docente. Hij plaatste de foto op Facebook met het onderschrift: ‘I am ugly and I teach ICT’. Toen het schoolhoofd daar achter kwam, werd de jongen direct van school gestuurd. De veertien leerlingen die op de foto gereageerd hadden, werden geschorst. Een van hen was de dochter van president Bouterse. Deze zaak escaleerde, waardoor het ministerie vond dat het schoolhoofd de straf in moest trekken. Toen ze dat weigerde, is ze door het ministerie uit haar functie ontheven. De leerkrachten van de school waren daar weer boos over en legden het werk neer.

Sapoen kwam als onderwijsminister in 2011 ook al eens in opspraak toen er wat ophef ontstond over een nieuw geschiedenisboek voor het basisonderwijs. In het boek was onder meer een foto te vinden van een protestbord waarop president Desi Bouterse voor moordenaar werd uitgemaakt. Sapoen was toen niet blij met deze passages in dit schoolboek en liet de geschiedenisboeken in beslag nemen, omdat daarin specifiek melding werd gemaakt van de betrokkenheid van Desi Bouterse bij de decembermoorden van 1982. De directeur van het ministerie van Onderwijs heeft toen het veld moeten ruimen.

In 2012 werd hij overgeplaatst naar het ministerie Handel en Industrie, wat door velen als een degradatie werd gezien.

SoZaVo en ABS gaan leef- en woonsituatie vrouwen en kinderen meten

Informatie belangrijk om toegespitst beleid te ontwikkelen


Binnenkort zal de leef- en woonsituatie van vrouwen en kinderen worden gemeten. De gegevens zijn belangrijk voor de overheid om haar beleid af te stemmen op deze doelgroep. Het gaat om het Multiple Indicator Cluster Survey (MICS)-5 onderzoek.

Het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) en de Stichting Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) hebben hiertoe een samenwerkingsovereenkomst getekend, zo laat het ministerie vrijdag 12 juni 2015 in een persbericht weten.

Het onderzoek wordt om de vijf jaren wereldwijd gedaan. Suriname doet voor de vierde keer mee, sinds 2000. Het MICS is een door de UNICEF, het Kinderfonds van de Verenigde Naties, ontwikkeld programma.

Het bijzondere aan MICS-5 is onder andere, dat er ook een mannenvragenlijst zal worden toegevoegd bij de uitvoering dit jaar, aldus SoZaVo. De informatie hieruit wordt vooral gebruikt om onder meer na te gaan of Suriname de Millennium Development Goals heeft gehaald.

De uitvoering van het MICS-onderzoek in Suriname geschiedt onder coördinatie van het ministerie. De voorbereidingen zijn op technisch niveau getroffen. Er is een technische commissie en een stuurgroep ingesteld.

Sapoen (PL): 'Somohardjo niet langer geschikt als partijvoorzitter'

'We moeten af van het blazoen van chantagepartij'


Paul Somohardjo is niet langer geschikt als voorzitter van de politieke partij Pertjajah Luhur, PL. Dit zegt Raymond Sapoen, ondervoorzitter van de PL en gedoodverfde opvolger van Somohardjo vandaag, vrijdag 12 juni 2015, in de Ware Tijd. De partij wordt volgens Sapoen naar de ondergang geleid.

Dit zou af te lezen zijn uit de koers die nu gevaren wordt. Somohardjo lijkt niet geneigd een coalitie aan te gaan met de NDP van Desi Bouterse. Toch wordt buiten beweerd, dat de hele beroering meer te maken heeft met de aversie van de NDP tegen Somohardjo die een samenwerking in de weg zou staan en moet dus plaats maken.

'We moeten als partij af van het blazoen van chantagepartij', zegt Sapoen.

Deze verklaring staat haaks op wat Somohardjo zelf etaleert. De PL-leider wil zich aan zijn woord houden tegenover oppositiegroepering V7. De PL is met de andere politieke partijen in V7-verband de verkiezingen ingegaan. Volgens Somohardjo zijn ook de door zijn partij behaalde zetels bezit van V7. Gezamenlijk zal moeten worden onderhandeld met de NDP.

Sapoen vindt Somohardjo onbetrouwbaar en dus ongeschikt.

VHP-propagandist Nickerie in Saramacca weer gearresteerd

Man zou op verkiezingsdag bij stembureau met vlaggenstok op hoofd NDP'er  hebben geslagen


De politie van Regio West heeft een VHP-propagandist voor de tweede keer aangehouden. Hij wordt ervan verdacht met een vlaggenstok geslagen te hebben op het hoofd van een NDP'er op verkiezingsdag bij een stembureau in de Westelijke Polder in Nickerie. Er zou op dat moment een chaotische situatie zijn geweest en agenten konden dan ook in eerste instantie niet vaststellen dat de man de persoon was die de slagen had toegebracht, aldus Starnieuws vrijdag 12 juni 2015.

Inmiddels is er nieuw videomateriaal beschikbaar, zegt regiocommandant, hoofdinspecteur Robert Rakijo. Uit die beelden zou blijken dat de man de slagen met een vlaggenstok heeft toegebracht op een slachtoffer.

Rashied Doekhie, coördinator van de NDP Nickerie en vertrekkend Assembleelid, was zeer ontstemd over de politie, die de man in afstemming met het Openbaar Ministerie had vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Hij was ervan overtuigd, dat de man in beschonken toestand op de verkiezingsdag een NDP'er ernstig letsel heeft toegebracht.

Na zijn vrijlating dook de verdachte op ergens in Saramacca. De recherche van de politie in Nickerie ontdekte de man gisteren op zijn landbouwperceel in Saramacca.

'Wij hebben nu meer bewijzen en zullen deze zaak netjes afhandelen', zegt Rakijo. De verdachte is in verzekering gesteld.

Den Blauwvinger: Jammerende vakbondsman komt met slechts 414 stemmen op pluche Assemblee

COLUMN: Tijd voor Ronald Hooghart om zich als politicus te gaan bewijzen

Grote, schreeuwerige mond loopt altijd over van kolonialisme en kapitalisme


Vakbondsman en aanstormend lid van het Surinaams parlement (De Nationale Assemblee, DNA) Ronald Hooghart liep gisteren leeg in een interview met de webredactie van de nieuwswebsite Starnieuws. De man met de grote, schreeuwerige mond blijkt behalve een schreeuwer ook een trieste jammerkont, een slechte 'verliezer' en natrapper te zijn.

Hooghart is teleurgesteld. Teleurgesteld in de leden van zijn vakbond, de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO). Teleurgesteld, omdat de leden toch niet massaal bij de onlangs gehouden verkiezingen van 25 mei hun stem hebben uitgebracht op hem terwijl zij dat, volgens Hooghart, hadden beloofd. 'Het gaat er niet om dat ik teleurgesteld ben, maar wel dat ik mij decennialang heb ingezet voor de ambtenaren', aldus de aankomend politicus. Maar, het gaat er dus wel om, dat hij teleurgesteld is, hij jammert, jammert en jammert.

Natuurlijk is het niet zo vreemd, dat kennelijk veel CLO-leden niet op hun vakbondsleider hebben gestemd. Immers, ze kennen hem, ze kennen de schreeuwer Hooghart. En schreeuwen als vakbondsman is wel iets anders dan optreden als politicus. Dat verschil hebben de leden heel goed ingezien en ingeschat. Hooghart is een schreeuwer, maar zou hij een goed politicus kunnen zijn?

Hij stond op plaats tien gekandideerd op de lijst van de Nationale Democratische Partij, NDP, terwijl hij oprichter en voorzitter is van de Partij Belangenbehartiging en Ontwikkeling (PBO). Hooghart besloot echter om tactische redenen om onder de vleugels van de NDP de verkiezingen in te gaan. Hij aasde simpelweg op een mooie zetel in het parlement en begon vervolgens lovend over de regering Bouterse-Ameerali te spreken. Het heeft echter hem slechts 414 stemmen opgeleverd, maar ondanks dat bedroevend lage aantal belandt de geluksvogel binnenkort toch op het pluche van De Nationale Assemblee, enkel en alleen door 'opschuiving': NDP-voorzitter Desi Bouterse zal weer president worden van Suriname en Hooghart zal zijn vrijgekomen parlementszetel gaan bezetten. Hooghart , die beweert dat hij duizenden stemmen had verwacht, heeft dus gewoon mazzel en toch is hij via Starnieuws gaan jammeren en natrappen tegen zijn vakbondsleden, die wel hun gezond verstand hebben gebruikt en hun stem niet aan hem hebben gegeven.

En Hooghart jammert door. Hij beweert ook wekelijks tientallen mensen te ontvangen die hun problemen aan hem voorleggen. 'Ik heb zoveel mensen geholpen, maar ze hebben mij niet ondersteund', aldus huilebalk Hooghart.

Laat hij zich nu maar eens gaan bewijzen in het parlement en tonen wat hij werkelijk 'waard' is voor zijn 'arbeidersklasse'. De man die zijn - grote schreeuwerige - mond altijd vol heeft van kolonialisme en kapitalisme moet eindelijk eens met zijn voeten en grote mond in deze tijd gaan staan en leven.... En vooral heel blij zijn, dat hij door een onhandig kiesstelsel toch met slechts 414 op hem uitgebrachte stemmen in het parlement terechtkomt.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
12 juni 2015
Amsterdam-Paramaribo

Tweede Kamer praat binnenkort over vervuiling door Isla-raffinaderij op Curaçao

Initiatief voor debat afkomstig van D66-Kamerlid Hachchi gesteund door CDA en SP

Aanleiding aandacht in NOS Journaal voor groene aanslag en protest bewoners Wishi


De Tweede Kamer praat op termijn weer over de vervuiling door de Isla-raffinaderij en de rol die Nederland eventueel kan spelen bij het oplossen van de problematiek. Gesteund door de fracties van oppositiepartijen CDA en de SP, nam het Tweede Kamerlid Wassila Hachchi (D66) het initiatief voor het debat, aldus de Amigoe van gistermiddag, donderdag 11 juni 2015.
 
Aanleiding voor het aanvragen van het debat was de aandacht van het NOS-journaal afgelopen dinsdag voor de groene aanslag en het protest door de bewoners van de wijk Wishi. Hachchi: 'Wij kunnen binnen het Koninkrijk der Nederlanden niet wegkijken van de schade die de Isla-raffinaderij op Curaçao teweegbrengt aan mens en milieu. Uit recente berichten blijkt dat het zelfs gaat om stoffen die kankerverwekkend zijn', zei ze woensdag.


Hachchi wil naast minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ook staatssecretaris Wilma Mansveld van Milieu spreken, zodat er meteen eventuele oplossingen gezocht kunnen worden.

PvdA-Tweede Kamerlid Roelof van Laar zei dat hij de zorgen deelt, maar de voorkeur geeft aan een brief van de regering na schriftelijke vragen van zijn partij. Van Laar benadrukt onder meer het belang van eerlijke informatie voor omwonenden over de samenstelling van die stoffen. 'Daarna kunnen we overwegen of een debat noodzakelijk is', aldus Van Laar. Elbert Dijkgraaf van de SGP sloot zich daar bij aan.


Linda Voortman van Groen Links en Gert Jan Segers van de Christen Unie willen zowel een brief als een debat. 'De mensen op Curaçao kijken ook heel nadrukkelijk naar wat Nederland gaat doen en naar de rol die Nederland moet spelen', aldus Segers.

Alleen André Bosman van de VVD was terughoudend. 'Het wordt tijd dat de mensen van Curaçao eens kijken naar hun eigen regering. Die is namelijk verantwoordelijk voor deze gehele problematiek. Dus geen steun voor het debat. Ik denk dat Curaçao aan zet is.'
Ondanks de twijfel van de regeringspartijen PvdA en VVD had Hachchi wel voldoende steun voor een zogeheten dertigledendebat, een mogelijkheid waarmee een minderheid van de Tweede Kamer toch onderwerpen kan agenderen.

De voorzitter van de Stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC), Peter van Leeuwen, heeft er goede hoop op dat Nederland zijn waarborgfunctie, geregeld in artikel 43 van het Statuut, gaat uitoefenen met betrekking tot de vervuiling van Isla en BOO. Met andere woorden, dat Nederland gaat ingrijpen omdat Curaçao te weinig doet.

'Nederland kan zich er niet meer achter verschuilen dat dit een autonome zaak is. Hier is sprake van onbehoorlijk bestuur en schending van mensenrechten.'
Volgens hem kan Nederland de ogen niet meer sluiten voor de problematiek. 'De groene stof heeft zichtbaar gemaakt wat bewoners onder de rook jaren lang al onzichtbaar inademen', aldus Van Leeuwen.

De Curaçaose regering – met de verantwoordelijke minister Ben Whiteman (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur voorop – doet niets, concludeert Van leeuwen. 'Whiteman heeft een jaar lang de tijd gehad om een onderzoek te doen naar de groene aanslag. Je kunt TNO binnen een maand een onderzoek laten uitvoeren, maar hij heeft nog niet eens een opdracht verstrekt.'

Vastgoedondernemer Kensenhuis schenkt grond te Smalkalden aan staat

Smalkalden krijgt begraafplaats

Bewoners Smalkalden krijgen grond in grondhuur


Er komt een begraafplaats te Smalkalden aan de Surinamerivier te Para. De grond voor de rustplaats is gisteren, donderdag 11 juni 2015, door vastgoedondernemer R. Kensenhuis aan de Staat Suriname geschonken. De ondernemer heeft ook een stuk grond waarop een bejaardentehuis, een medisch centrum en een school staan, voor Srd 1 verkocht aan de Staat.

Kensenhuis heeft de schenking gedaan vabwege de goede werkrelatie met de minister van Ruimtelijke Ordening, grond en bosbeheer (RGB) Steven Relyveld en de sociale binding die hij heeft met de plaatselijke gemeenschap, aldus de afdeling Voorlichting van RGB.

Met de overheid is ook een overeenkomst gesloten waarin is vastgelegd dat de bewoners van Smalkalden Oost, die jarenlang in onzekerheid hebben gewoond, thans de grond in grondhuur zullen krijgen.

Het perceel land van de begraafplaats, het bejaardentehuis, het medisch centrum, de school, en de woongemeenschap behoorden tot voor kort tot eigendomsterrein van Kensenhuis.