dinsdag 16 juni 2015

OKB onderzoekt of V7-klacht over ressort Rainville gegrond is

V7 zou vier ressortraadszetels in Rainville zijn kwijtgeraakt


Het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) heeft besloten om te controleren of het bezwaar van V7 over ressort Rainville gegrond is. V7 is vier ressortraadszetels kwijtgeraakt in dit ressort. Dit bleek bij de vaststelling van de uitslag door het Centraal Hoofdstembureau (CHS) gisteren tijdens de openbare zitting bij de Kamer van Koophandel & Fabrieken.

Het hoofdstembureau Paramaribo had gesteld, dat V7 zestien ressortraadszetels heeft in dit ressort en de NDP had er één. Op de zitting van CHS bleek echter, dat vijf zetels naar de NDP waren gegaan en daarover werd geen uitleg gegeven. NPS-hoofdbestuurslid Ruth Coutinho tekende bezwaar hiertegen aan. Eugene Merkus, voorzitter van het CHS, deelde mee dat het bezwaar meegenomen wordt in het proces-verbaal. De kwestie is op het bord van het OKB beland.

OKB-voorzitter Jennifer van Dijk-Silos heeft gezegd komende vrijdag de openbare zitting te houden waarin de verkiezingen al dan niet bindend zullen worden verklaard. Nu er bezwaar is aangetekend over ressort Rainville, zal er controle moeten plaatsvinden.

Starnieuws schrijft vandaag, dinsdag 16 juni 2015, te hebben vernomen, dat de stembureaus 109 en 127 vanavond nog gecontroleerd gaan worden. Dit is doorgegeven aan V7 en NDP, die dus in dit ressort, Rainville, zetels hebben vergaard.

De verschillen zijn op deze stembureaus gecontroleerd. De voorzitters van de stembureaus zijn gevraagd om aanwezig te zijn bij de controle. Op basis van verschillen die geconstateerd zijn, is er een wijziging gekomen in de verkiezingsresultaten in dit ressort.
CHS had echter geen melding gemaakt van het grote verschil dat is opgetreden in de zetelverdeling op ressortniveau. V7 klaagde over gebrek aan transparantie.

Verdachte agent op Curaçao kort voor uitspreken vonnis voor eigen veiligheid naar Nederland overgebracht

Zes jaar cel geëist tegen agent voor betrokkenheid schietpartij op Hato


Agent Xavier de W. is twee weken voor het vonnis in zijn zaak voor zijn eigen veiligheid naar Nederland overgebracht. Dat melden welingelichte bronnen, aldus de Amigoe vanmiddag, dinsdag 16 juni 2015. Het Openbaar Ministerie (OM) kan dit niet bevestigen, juist in verband met de veiligheid van de man.

De agent was betrokken bij de schietpartij op Hato in juli vorig jaar en stond ook terecht voor verduistering in dienstbetrekking van twee politieportofoons. Hij heeft bekend vluchtinformatie van onder anderen de vermoorde Erwin ‘Jais’ Juliana, via de medewerker van de Veiligheidsdienst Curaçao (VDC) Erniolo C. te hebben vergaard om die door te geven aan Curtley B., die volgens het OM lid is van de bende No Limit Soldiers (NLS).

Het Openbaar Ministerie eiste voor medeplichtigheid aan de moorden op Juliana en Shentley ‘Champi’ Arnhem, schending van ambtsgeheim en verduistering in dienstbetrekking, zes jaar gevangenisstraf en om De W. voor een periode van tien jaar uit zijn ambt als politieambtenaar te zetten.

Zijn advocaat Salina Helder gaf ter zitting aan, dat als gevolg van zijn gedrag, maar ook zeker als gevolg van zijn openheid en eerlijkheid in het strafrechtelijk onderzoek, zijn leven kapot is en hij bovendien wordt bedreigd. 'Er is zelfs op de woning geschoten, waar hij met zijn grootmoeder en overgrootmoeder woonde. Cliënt heeft onder vreselijke omstandigheden gedetineerd gezeten en zal nooit meer veilig op Curaçao kunnen vertoeven.'

Dit is mogelijk de reden waarom de man naar Nederland is overgebracht. Of hij bij het uitspreken van zijn vonnis aanwezig zal zijn is onbekend.

Het OM wil ook niet bevestigen of de man openheid van zaken heeft gegeven in andere (grote) zaken.

Minister Whiteman op Curaçao laat haalbaarheidsonderzoek verrichten naar ferryverbinding

Minister Plasterk zegt Nederlandse steun toe


Minister Ben Whiteman (PS) van Gezondheid, Natuur en Milieu laat een onderzoek verrichten naar de haalbaarheid van een ferryverbinding tussen de ABC-eilanden, Venezuela en Colombia. Vandaag, dinsdag 16 juni 2015, zegde de Nederlandse minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken Koninkrijkrelaties toe een initiatief hiervoor te steunen, aldus berichten de Telegraaf en de Amigoe.

Bij de opening van de Koninkrijksconferentie vanochtend zei minister Plasterk het mogelijk te willen maken dat men voor een paar tientjes tussen de ABC-eilanden kan reizen. Het feit dat de vliegtickets nu duur zijn, weerhoudt velen ervan de buureilanden te bezoeken.

De Curaçaose minister van Verkeer en Vervoer, Suzy Camelia-Römer (PNP), zei in een reactie dat haar collega Whiteman zich hiermee bezighoudt. Deze verklaarde dat hij al vorig jaar een plan had gepresenteerd over een ferryverbinding tussen de eilanden en het Zuid-Amerikaanse vasteland. Hij wilde dat de ferry met name Venezuela en Colombia zou aandoen.

Inmiddels is een haalbaarheidonderzoek gestart. Minister Plasterk wil na afronding hiervan kijken naar de randvoorwaarden. Hij doelde met name op het faciliteren van kennis van Nederland, over bijvoorbeeld de douane.

Ben Whiteman heeft vorig jaar de University of Curaçao een behoefteonderzoek laten doen. Zonder precies duidelijk te maken waarom, verklaarde hij dat het resultaat hem niet beviel. Nu Nederland en de andere eilanden ook heil zien in een ferryverbinding, lijkt de zaak in een stroomversnelling te komen. Whiteman wil daarom weer een onderzoek laten verrichten naar de behoefte op de eilanden aan een ferryverbinding.

President Bouterse een van de vele toeschouwers die Suriname met 1-3 ziet verliezen van Nicaragua

Gorré wisselt meteen na de 1-2. (Bron foto's: Simon Zwartkruis/Voetbal Int.)
Veel glij- en valpartijen op moeilijk bespeelbare grasmat

Surinaamse WK-droom door Nicaragua als een kaars uitgeblazen


Het Surinaams nationaal voetbalelftal, natio, heeft vanmiddag, dinsdag 16 juni 2015, op een lastig bespeelbare grasmat in het André Kamperveen Stadion in Paramaribo haar meerdere weer moeten erkennen in Nicaragua en afscheid moeten nemen van een WK-2018 in Rusland droom. Vorige week wist het Midden-Amerikaanse land in de Nicaraguaanse hoofdstad Managua met 1-0 van Suriname te winnen en vandaag was het met 1-3 te sterk in de tweede ronde van de WK-kwalificatie van de CONCACAF (Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football).

Roxey Fer (Robinhood) wist Suriname al in de derde minuut van de wedstrijd op een 1-0 voorsprong te brengen. Hij kreeg net over de helft van het eigen speelveld een lange bal aangespeeld en wist twee Nicaraguaanse verdedigers, terwijl het water op het veld opspatte, in een run richting het doel voor te blijven en de bal langs de keeper te schieten.

Nicaragua kwam echter in de 26e minuut langszij door een blunder van de Surinaamse verdediger  Jurmein Vallei die de bal vlakbij zijn eigen doel onhandig hoog in een boog richting zijn eigen keeper Obrendo Huiswoud schoot, maar de bal raakte onderweg het hoofd van de Nicaraguaanse speler Raúl Leguías en belandde in het net, 1-1. Suriname zag zich hierdoor genoodzaakt om nog twee keer te moeten scoren om verder te kunnen in de WK-kwalificatieronde.

De Nicaraguaanse krant La Prensa berichtte tijdens eerste helft van de wedstrijd via social media, dat het team van Nicaragua last had van de slechte staat waarin de grasmat verkeerde en van de snelheid van de Surinaamse spelers.

Trainer Dean Gorré liep in de rust zichtbaar teleurgesteld en geïrriteerd de kleedkamer van zijn team in. Hij zou ook ontevreden zijn geweest over het optreden van de uit St. Lucia afkomstige scheidsrechter.

Na de rust kwam Suriname in een ongewijzigde samenstelling weer op het veld. In de derde minuut van de tweede helft scoorde Nicaragua uit een door de in Mexico geboren Manuel Rosas geschoten mooie vrije trap, net buiten de 16-meter, op het Surinaamse doel.

Gorré kwam na de 1-2 meteen in actie en wisselde twee spelers, Galgyto Talea voor verdediger Gilberto Eind en Evani Esperance voor vleugelaanvaller Giovanni Waal. Esperance schoot in de 65e minuut de bal strak en hard vanaf rechts net voor het Nicaraguaanse doel langs. Dat was eigenlijk de enige echte doelpoging van Suriname in de tweede helft.

In de 82e minuut kwam de enige profvoetballer van Suriname, Dimitrie Apai (Double-U Connection, Trinidad & Tobago), nog in het veld, waarna Suriname de laatste minuten speelde met slechts twee verdedigers.

Vijf minuten later kreeg Roxey Fer, een van de betere Surinaamse spelers, een tweede gele kaart, voor het zich overdreven laten vallen (een zogenoemde 'schwalbe') en kon met rood het veld verlaten. Een smet op de wedstrijd. Gevolgd een paar minuten later door een derde goal (92e) van Carlos Chavarría, die ook voor zijn land in Managua het enige doelpunt had gemaakt, in de vijf minuten extra blessuretijd. Het Surinaamse publiek bleek in grote getale niet tot het einde te willen wachten en verliet massaal het stadion. Ook de droom van het publiek was als een zeepbel uiteengespat.


(Red. De Surinaamse Krant)

Belangengroep Alkmaar en Omgeving bezorgd over gronduitgifte vlak voor verkiezingen aan mensen uit Paramaribo

Leden Belangengroep bij het commissariaat.
'Wij vragen dat de malversaties ongedaan worden gemaakt en worden teruggedraaid'


De Belangengroep Alkmaar en Omgeving heeft in een brief aan districtscommissaris (dc) Remy Pollack van Commewijne haar bezorgdheid geuit over gronden die kort voor de verkiezingen zijn uitgegeven. Terreinen waar families generaties lang hebben gewoond en gewerkt blijken plotseling te zijn weggegeven aan mensen uit Paramaribo, die eerder blijkbaar niet eens wisten van het bestaan van een Alkmaar in Suriname, staat in die brief die vandaag, dinsdag 16 juni 2015, is aangeboden aan de dc. Aan hem wordt gevraagd om op te treden tegen malversaties, aldus Starnieuws.

In de brief wordt gesteld, dat behalve dat de families daar jarenlang aan landbouw en veeteelt doen, zij ook een emotionele binding hebben met het gebied. Meer dan een eeuw geleden hebben de voorouders van de mensen zich in het gebied gevestigd. Er werden kwitanties overgelegd uit de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw. Er werd betaald aan het toenmalige bestuur van het land voor de gronden. 'Hoe is het dan voor mogelijk te verklaren, dat binnen een jaar na aanvraag anderen de gronden toegekend hebben gekregen. De enige uitleg bij navraag blijkt steeds dat ze dichtbij de 'hogere hand' liggen', aldus de belangengroep.

Een punt van zorg is dat een ambtenaar op het bestuurskantoor arme boeren en perceelaanvragers zou afpersen en duperen. Hij geeft zich meer uit als vastgoedbemiddelaar dan bestuursambtenaar door met 'deals' op de aanvragers af te gaan, waarbij hij ze voorhoudt 'positief advies' voor de aanvraag uit te brengen, indien een deel van het stuk grond aan hem wordt afgestaan. Zij die niet meegaan met het voorstel lopen uiteindelijk het risico dat hun aanvraag nog jarenlang in de stoffige lades verdwijnen en uiteindelijk als spoorloos worden aangemerkt.


In het schrijven wordt verder aangehaald, dat het perceel van een familie in twee delen is gesplitst en dat de ene helft is gegeven aan iemand die een jaar geleden een aanvraag ingediend heeft, die geen verbintenis heeft met Alkmaar. De familie wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Aan de dc wordt gevraagd om bescherming en op te komen voor het belang van hen die generaties lang op de gronden hebben gewoond en gewerkt.

'Wij vragen daarom dat de malversaties, zoals wij deze ontwikkelingen noemen, ongedaan worden gemaakt en worden teruggedraaid, waarbij zij die recht erop hebben in aanmerking komen voor de gronden. Ook vragen wij om onderzoek te gelasten inzake genoemde bestuursambtenaar en de nodige maatregelen tegen hem te treffen. Als eerlijke, hardwerkende, belastingbetalende Surinamers zullen we deze strijd voortzetten en niet rusten zolang het onrecht zegeviert. Wij roepen niet op tot burgerlijke ongehoorzaamheid , maar brengen wel de volgende gezegde in herinnering: Never push peaceful people too far.'

Man (35) na omzagen en neervallen boom dodelijk geraakt door vallende tak andere boom

Frank Pobosie velt met kettingzaag boom in district Brokopondo


De 35-jarige Frank Pobosie is na het omzagen en omvallen van een boom in het district Brokopondo dodelijk geraakt door een afbrekende tak uit een andere boom, die door de vallende boom werd geraakt. De man overleed ter plekke. Het slachtoffer was met drie andere familieleden het bos ingegaan om met een kettingzaag een boom te vellen. 

Terwijl de boom omviel rende het slachtoffer weg in de tegenovergestelde richting, aldus de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, dinsdag 16 juni 2015.

Uit het politieonderzoek is gebleken, dat de omvallende boom tegen aan andere boom aankwam waarbij een tak losraakte. De tak kwam tegen het hoofd van het slachtoffer aan.

Een ingeschakelde arts stelde de dood van Pobosie vast. Het bericht vermeldt niet waar het ongeluk gebeurde.

V7: Bekendmaking verkiezingsuitslag had transparanter gemoeten

CHS heeft niet vooraf geconstateerde en gecorrigeerde onregelmatigheden bekendgemaakt


Vertegenwoordigers van de politieke combinatie V7 hebben zich gisteren beklaagd over de werkwijze van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) bij het officieel vaststellen en bekendmaken van de verkiezingsuitslag. Het CHS heeft bij het presenteren van de uitslag niet aangegeven, dat ze geconstateerde onvolkomenheden van verschillende hoofdstembureaus heeft gecorrigeerd. Dit viel niet in goede aarde bij de V7-vertegenwoordigers, aldus bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 16 juni 2015.

In het procesverbaal (pv) van het hoofdstembureau Paramaribo is vastgelegd, dat V7 in ressort Rainville meer stemmen heeft verkregen dan wat het CHS heeft gepresenteerd. Het hoofdstembureau Paramaribo had in haar openbare zitting bekendgemaakt, dat V7 16 ressortraadszetels had gewonnen en NDP kreeg er slechts één.

Het CHS kende echter na hercontrole van de processen-verbaal twaalf rressortraadszetels toe aan V7 en vijf aan de NDP. Het CHS legde uit, dat tijdens de controle bleek dat vermoedelijk bij het samenstellen van de processen-verbaal een blad dat hoorde in het pv van stembureau 109 abusievelijk was toegevoegd bij die van stembureau 129. Hierdoor ontstond bij de telling een verschil in het aantal stemmen. Het CHS heeft die fout gecorrigeerd en derhalve ook de toewijzing van het aantal zetels.

V7-vertegenwoordiger Charles de Back vindt echter, dat het beter zou zijn geweest als het CHS vooraf de geconstateerde onregelmatigheden had bekendgemaakt. De bekendmaking had transparanter moeten plaatsvinden, vindt hij.

De voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, Jennifer van Dijk-Silos, vindt het ook vreemd, dat het CHS niet vooraf heeft bekendgemaakt dat er correcties waren aangebracht. CHS-voorzitter Eugene Merkus, zegt dat het CHS kan aantonen dat wat ze heeft geconstateerd en gecorrigeerd correct is.

PL-leider Somohardjo legt NDP-uitnodiging voor aan V7-leiders

Somohardjo: 'Ik vind het jammer dat partijen afzonderlijk met NDP praten'


De Pertjajah Luhur (PL) is door de voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP), Desi Bouterse, uitgenodigd voor een informatiegesprek morgenochtend om tien uur. Voorzitter Paul Somohardjo laat vandaag, dinsdag 16 juni 2015, via Starnieuws weten dat vanavond een vergadering wordt gehouden van de V7-leiders. Hij zal deze uitnodiging van de NDP voorleggen aan de partijvoorzitters binnen V7.

'Wij zijn de verkiezingen ingegaan als V7. Ik vind het jammer dat partijen afzonderlijk zijn gaan praten met de NDP. Wij hadden als V7 gesprekken moeten voeren. Ik zal de meningen van de overige leiders aanhoren en kijken wat het advies zal zijn over de uitnodiging', aldus Somohardjo.

NDP-voorzitter Bouterse, die als informateur optreedt, heeft aangegeven ook met Raymond Sapoen te zullen praten, die een aparte fractie gaat vormen in nieuwe De Nationale Assemblee.

Somohardjo betreurt het, dat de partijen binnen V7 zelfstandig opereren en niet een gezamenlijk standpunt hebben ingenomen. Tot nu toe heeft de BEP duidelijk laten blijken een samenwerking met de NDP niet te schuwen. De VHP en NPS hebben aangegeven zich constructief te zullen opstellen.

Regenbuien met onweer en windstoten teisteren delen Suriname

(Bron foto's: Burger Informatie Centrum Coronie)
Delen Oost-Westverbinding in Coronie staan onder water


De zware regenbuien blijven nog even aanhouden in Suriname. Op sommige plaatsen zware regenbuien in de middag en in de eerste uren van de avond. De regenbuien gaan gepaard met onweer en windstoten, zo luidt een waarschuwing van de Meteorologische Dienst voor vandaag, dinsdag 16 juni 2015, zo bericht Starnieuws. Ook voor het luchtverkeer van de Johan Adolf Pengelluchthaven geldt een waarschuwing.

Naarmate de avond vordert, verdwijnen de buien boven het kustgebied, maar blijven op sommige plaatsen landinwaarts. Er staat een noordoosten- tot zuidoostenwind met snelheden tussen de 0-25 kilometer per uur. De Meteorologische Dienst voorspelt ook  windsnelheden tussen 25 en 40 kilometer per uur. Er moet ook rekening worden gehouden met windstoten kort voor en tijdens buien van 30 tot 50 kilometer per uur. Het weer heeft alles te maken met een storing binnen de zogenoemde Inter Tropische Convergentie Zone die met haar as ver buiten Suriname zit, maar het klimaat landelijk zwaar beïnvloedt.

Het Burger Informatie Centrum Coronie laat vandaag weten, dat de Oost-Westverbinding in het district deels onder water is komen te staan.

De Oost-Westverbinding in het Coppenamegebied loopt dwars door de Coronie zwamp. Vanaf kilometer 97 tot en met kilometer 111 is gezorgd voor een waterkerende dam in het noorden van de Oost-Westverbinding, omdat het een bewoond gebied is. Vanaf kilometer 111 tot en met kilometer 126 (paal nul) is geen waterkerende dam aangelegd met als gevolg dat het Coppenamegebied bij hoge waterstand in de zwamp onder water loopt.
Er zijn wel duikers geplaatst onder de weg, maar het is helaas niet voldoende om het
water naar zee te laten stromen.


Voor de rest van de dag worden voor Paramaribo, Albina en Nickerie perioden met buien voorspeld, met onweer in de middag en een voornamelijk droge avond en nacht. Voor Zanderij gelden behalve zware buien en onweer, ook windstoten. Het gebied krijgt veel meer regen, tussen de 35 millimeter en 50 millimeter. Het binnenland kan rekenen op afwisselend zware buien en onweer. De neerslag in het binnenland kan variëren tussen de 40 en 70 millimeter.

De grote regentijd die midden april is begonnen duurt tot midden augustus.

'Met het niveau en kwaliteit zit het wel goed'

De Anton de Kom Universiteit Suriname
Delegatie Universiteit Twente na bezoek aan AdeKUS: 'AdeK geschikte uitwisselingspartner'

Kwaliteit faciliteiten 'best beperkt en soms ook verouderd'


Suriname telt slechts één universiteit, de Anton de Kom Universiteit Suriname,  in de hoofdstad Paramaribo. De kwaliteit van opleidingen is moeilijk te bepalen zonder vergelijkingsmateriaal in de buurt. Daarom nodigde de onderwijsinstelling een team van de Universiteit Twente (UT) uit om de opleiding werktuigbouwkunde te evalueren, aldus bericht UT Nieuws vandaag, dinsdag 16 juni 2015.

‘Het niveau van de opleiding zit goed’, zegt Lisa Gommer van de Onderwijskundige Dienst. Afgelopen zaterdag kwam ze terug van het werkbezoek. Een week eerder reisde ze samen met Theo van der Meer (hoogleraar thermische werktuigbouwkunde) en André de Boer (hoogleraar technische mechanica)  af naar Paramaribo om de opleiding door te lichten. ‘Het contact met de universiteit was gelegd via de huidige rector, gepromoveerd aan de UT bij de vakgroep technische stromingsleer.'

De Surinaamse universiteit wil een accreditatie aanvragen bij het NOVA, Nationaal Orgaan Voor Accreditatie. ‘Vergelijkbaar met de NVAO die wij kennen, maar de kennisinstelling wilde eerst weten hoe ze er eigenlijk voorstaan. Bij gebrek aan vergelijkingsmateriaal in de buurt, mochten wij langskomen. Er is hiervoor een speciaal fonds, de Twinningfaciliteit dat geld beschikbaar stelt voor samenwerkingsverbanden tussen Surinaamse en Nederlandse maatschappelijke organisaties.’

Wat volgens het UT-team opviel was, dat het niveau en kwaliteit van de studie prima op orde is. ‘Dat maakt Anton de Kom universiteit een geschikte uitwisselingspartner en dat gebeurt ook al. Volgend collegejaar verwelkomen wij bijvoorbeeld drie studenten bij werktuigbouwkunde.’ Verschillen waren te ontdekken in het lesaanbod. ‘Aan de UT zijn er meer vakken op het gebied van productietechnologie en in Paramaribo is het aanbod van wiskundevakken groter. Het is niet goed of fout, maar een andere focus.'

Gommer bekeek het didactische aspect in het onderwijsaanbod. ‘We zagen in vergelijking met de UT minder actieve werkvormen. Om de docenten aan te sporen na te denken over een didactisch concept voor de opleiding, gaf ik nog een workshop. Hierin stond de vraag centraal welk type student de opleiding wil afleveren. Wat voor een soort ingenieur willen we opleiden en wat betekent dat voor het onderwijs?’

Een ander groot, opvallend verschil was volgens Gommer de kwaliteit van faciliteiten. ‘Best beperkt en soms ook verouderd.  Het is wat dat betreft toch een behoorlijk arm land.’ Met de zogeheten peer review kan Anton de Kom universiteit verbeteringen aanbrengen alvorens de officiële accreditatie aan te vragen.

Regering komt beloftes aan padieboeren niet na: SPBA richt brief aan president en LVV- en BuZa-ministers

Padieboeren zijn in de problemen geraakt en sector is in gevaar


De voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), Harrinanan Oemraw, heeft een brief geschreven aan president Desi Bouterse en de ministers Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) en Winston Lackin van Buitenlandse Zaken (BuZa). De SPBA-voorzitter vraagt in de brief aandacht voor de rijstsector en heeft tal van zaken uitgewerkt in de brief, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 16 juni 2015.

Oemraw stelt, dat de padieboeren de afgelopen twee seizoenen geconfronteerd zijn met plotseling erg lage padieprijzen.

'We zijn blij dat de overheid op 11 april 2015 heeft ingegrepen. Ook hebben de bewindslieden Algoe en Lackin definitieve beloften gedaan aan de padieboeren in Nickerie, Coronie en Saramacca. Een ondersteuning van  60 Amerikaanse dollar (Srd 201) per afgeoogste hectare padie, een zak ureum (Srd 100) en een zak NPK (Srd 145). Tot heden is deze toezegging niet gerealiseerd. Komt nog bovenop, dat door de stagnerende export naar Venezuela slechts een derde deel van de boeren door de opkopers is uitbetaald', aldus Oemraw.

De SPBA-topman stelt dat hierdoor de boeren in de problemen geraakt zijn. Niet alleen de verplichtingen naar de banken zijn in gevaar, maar ook het voortbestaan van de sector. Finaliseren van de grondbewerking en herinzaai voor de najaarsoogst zijn in gevaar, zegt Oemraw. Hij betreurt dat er zo vaak telefoontjes en brieven zijn gestuurd, maar dat er nog steeds geen resultaat is geboekt. In de brief vraagt de SPBA aan de president om de toezeggingen te realiseren.

Verder heeft de SPBA in de brief het volgende aangekaart:
1. dat de ongeveer zestig jaar oude pompen van Wageningen reeds jaren en ook nu, door veroudering en slecht onderhoud onvoldoende functioneren, met als gevolg onvoldoende water voor de inzaai;
2. dat de door de minister van LVV toegezegde hulp voor ‘Herstart van de rijstteelt in Coronie ‘ondanks inzet van onze Coroniaanse boeren en hun organisatie, niet van de grond is gekomen: met de nodeloze frustraties en niet in het belang van de ontwikkeling van dat district;
3. dat voor het oplossen van de problemen in de rijstsector wij, de SPBA, reeds jaren pleiten voor de oprichting van een productschap voor de rijst, waarin alle actoren participeren.

Oemraw hoopt dat Bouterse spoedig zal ingrijpen om de rijstsector te redden van verdere afgang.

Tweede, uur durend, gesprek terughoudende PALU met NDP weer aftastend

Geschil tussen NDP en PALU in district Coronie is uitgesproken


De PALU stelt zich deze dagen in de gesprekken met de NDP bescheiden op en vindt dat die partij aan zet is. Ook het tweede gesprek, dat gisteren werd gevoerd met de top van de NDP, was aftastend, aldus Starnieuws een dag later, dinsdag 16 juni 2015. 

Voorzitter en minister van Natuurlijke Hulpbronnen Jim Hok liet na afloop van het tweede onderhoud weten,dat zijn partij zich op het standpunt stelt, dat de NDP de verkiezingen gewonnen heeft. Op grond daarvan zal meegewerkt worden om de president en vicepresident in De Nationale Assemblee te kiezen.

De onenigheid in Coronie tussen de NDP en PALU is uitgesproken. Winston Lackin, woordvoerder van de NDP, zei gisteravond na het gesprek tijdens een persconferentie, dat met de PALU een historische band bestaat.

Het gesprek tussen de NDP en de PALU nam zeker een uur in beslag. Ook met DOE was het onderhoud ruim vijftig minuten, terwijl overige partijen binnen een half uur al weer buiten stonden gisteren. Lackin zei ook, dat Bouterse erevoorzitter is van de PALU en dat beide partijen ook nog eens historisch gezien dezelfde ideologie hebben.

Hok zei, dat nagenoeg alle partijen tijdens de verkiezingscampagne met elkaar overhoop lagen. De PALU-voorzitter stelde, dat het volk gesproken heeft en zijn partij één zetel heeft gekregen. 'Wij hadden een groter mandaat verwacht, maar dat hebben wij niet gekregen. Daarom zijn wij terughouden', zei Hok.

Hij heeft samen met ondervoorzitter en Assembleelid Henk Ramnandanlal het gesprek gevoerd met de NDP-top.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

President Bouterse geeft ministers opdracht te bezuinigen vanwege te hoge overheidsuitgaven

Bewindslieden moeten letten op overuren, telefoonkosten, brandstof en dienstreizen


President Desi Bouterse heeft tijdens gisteren gehouden regeringsvergadering zijn ministers op het hart gedrukt om te bezuinigen. Bekeken moet worden waar gesnoeid moet worden. De overheidsuitgaven zijn te hoog, terwijl de inkomsten zijn verminderd door de tegenvallende prijzen van olie en goud. Dit meldt Starnieuws vandaag, dinsdag 16 juni 2015.

De ministers moeten zorgen voor vermindering van het aantal overuren, telefoonkosten, brandstof en dienstreizen. Alleen dringende benodigdheden zullen worden aangeschaft. Alle uitgaven zullen onder de loep worden genomen.

De afgelopen maanden blijken de uitgaven drastisch te zijn toegenomen. Alleen met toestemming van de president, vicepresident en de minister van Financiën mogen nog dienstreizen worden ondernomen.

Minister Rusland van Financiën heeft zijn collega's schriftelijk laten weten, dat er  mogelijk een tekort zal ontstaan op de rekening 'Lonen en salarissen' in dit begrotingsjaar. 'Aan u wordt de medewerking gevraagd om erop toe te zien dat voor de resterende maanden van het jaar binnen de kostengroep 'Personeelskosten', de uitgaven op basis van prioriteitsstelling worden gealloceerd. Dit moet zodanig gebeuren dat er geen tekort ontstaat op de begroting voor de uitbetaling van lonen en salarissen in de loop van dit jaar.'

Bondscoach Gorré hoopt vanavond, 16 juni, op volksfeest als op Curaçao

Gorré spreekt de spelers toe. (Bron foto: Voetbal International)
Om verder te gaan in WK-kwalificatie moet natio winnen van Cuba


Suriname-bondscoach Dean Gorré hoopt dat er net als op Curaçao een volksfeest kan losbarsten als ten koste van Nicaragua de volgende ronde op weg naar het WK 2018 in Rusland is bereikt. Suriname moet op eigen veld winnen om nog hoop te houden op een WK-ticket. In het uitverkochte André Kamperveen-stadion, met president Desi Bouterse als een van de zesduizend toeschouwers, verdedigt Nicaragua vanaf half vijf vanmiddag, dinsdag 16 juni 2015, de 1-0 voorsprong uit de heenwedstrijd van 7 juni. Dit bericht het Nederlandse Voetbal International.

Gorré riep zijn spelers gisteren na de laatste training in het Essed Stadion bij elkaar en sprak ze toe.

'Ik heb ze op het hart gedrukt dat morgen het moment is aangebroken waarnaar we maanden toegewerkt hebben. We hebben vandaag de laatste puntjes op de i gezet. Nu is het aan jullie, heb ik gezegd. We willen Suriname trots maken.'

De bondscoach, die vijf maanden geleden begon aan de voorbereiding op de WK-kwalificatie, verwees naar Curaçao. 'Daar is een volksfeest losgebarsten na het succes tegen Cuba. Hopelijk barst hier eenzelfde feest los. Morgen moet alles eruit komen wat we er de laatste maanden ingestopt hebben.'

Gorré moet het doen met spelers uit de Surinaamse competitie. In tegenstelling tot zijn Curaçao-collega Patrick Kluivert kan hij geen spelers oproepen met een dubbele nationaliteit. De hoop bij Gorré is, dat met het aantreden van de nieuwe regering deze kwestie wordt opgelost.

Het basiselftal waarmee Suriname aantreedt: Vangelino Sastromedjo, Gilberto Eind, Anduello Amoeferie, Gregory Righters, Jurmein Vallei, Gregory Pokie, Joel Baja, Roxey Fer, Obrendo Huiswoud, Giovanni Waal en Stefano Rijsel.

(Red. De Surinaamse Krant/Voetbal International)