zondag 21 juni 2015

Arnhem viert 26 juni afschaffing slavernij in Suriname

Surinamers in Arnhem vieren Keti Koti

Ontwikkeling van het Sranantongo staat centraal


De Surinaamse groep miti-makandra-baka (elkaar weer ontmoeten ) organiseert 26 juni 2015 vanaf half vijf 's middags in Prisma Immerloo (Malburgen Oost) een workshop Surinaams of Sranantongo en wel in het kader van de afschaffing van de slavernij. Dit bericht de Arnhemse koerier vandaag, zondag 21 juni 2015. 

 

De slavernij is op 1 juli 1863 in Suriname afgeschaft en vanaf toen is 1 juli een nationale feestdag geworden. Deze feestdag wordt ook door de Surinamers in Nederland gevierd als ook bij de Surinaamse gemeenschap in Arnhem.

De workshop handelt over het ontstaan en de ontwikkeling van de creolentaal Sranantongo (Surinaams) als ook over de opbouw van de Sranantongo woordenschat Surinaams. De workshop wordt verzorgd door Rene Hart, docent Sranantongo aan de Hogeschool van Rotterdam en samensteller van leer- en werkboek Surinaamse taal en cultuur.

Enkele onderwerpen die aan bod zullen komen zijn:

1. Ontstaanswijze creolentaal Sranan (taalgenese, ontlening, woordenschat)
2. Sranantongo, de omgangstaal van Suriname
3. De nieuwe spelling van 1986
4. Partikels (e, ben e, o, ben o)
5. Reduplicaties, Homoniemen, synoniemen, antoniemen
6. Uitstoten van klinkers en samentrekken van woorden
7. Geen inversie, geen verbuiging van woorden
8. Interjecties of tussenwerpsels

Mirke Kist uit Den Bosch wint schrijfwedstrijd Write Now! 2015

(Bron foto: Vera Cornel/Brabants Dagblad)
Winnaar bekendgemaakt tijdens finale met 14 finalisten in Rotterdam


De 24-jarige Mirke Kist uit Den Bosch is de winnaar van Write Now! 2015. Dat maakte juryvoorzitter Sacha Hilhorst vandaag, zondag 21 juni 2015, bekend tijdens de finale in Rotterdam, zo bericht het Brabants Dagblad.

Mirke won een MacBook, een schrijfcursus bij de Schrijversacademie, een columnreeks op Trouw.nl en een optreden tijdens Geen Daden Maar Woorden Festival.

De veertien finalisten van Write Now! 2015 schreven ieder een nieuwe tekst voor de finale. De jury, bestaande uit Sacha Hilhorst (juryvoorzitter, winnaar Write Now! 2014), Persis Bekkering (recensent de Volkskrant), Erik Brus (eindredacteur Passionate Platform), Eldrid Deleu (redacteur Metro Vlaanderen) en Marjolijn van Heemstra (schrijver) verkozen Mirkes verhaal 'Il pittore del silenzio' tot winnende tekst.

‘Zonder enige angst voor de aanstaande woordenlimiet introduceert de schrijfster een hele reeks personages. Met een of twee rake zinnen weet de schrijver iedereen tot leven te brengen. Grote thema’s als verandering, tijd en dood, worden subtiel verweven in een verhaal dat uitblinkt in menselijkheid’, zo stelde de jury.

Write Now! is een schrijfwedstrijd. De finalisten worden geselecteerd in de regionale voorrondes in Nederland, België en Suriname. Winnaars van Write Now! worden vaak opgemerkt door landelijke uitgeverijen. De wedstrijd bracht bekende auteurs voort als Maartje Wortel en Niña Weijers.

Politie te Burnside, Coronie, neemt weer cocaïne in beslag

Backtrack-route populaire smokkelroute tussen Guyana en Suriname
32-Guyanees gearresteerd voor smokkel 3/4 kilo cocaïne

Ook Nederlander (41) opgepakt met 13 wikkels in Nieuw Nickerie gekochte marihuana


De controlepost van het Kors Politie Suriname te Burnside in het district Coronie heeft vandaag, zondag 21 juni 2015, 3/4 kilo cocaïne onderschept. De drugs werd ontdekt bij een 32-jarige Guyanees. Regiocommandant West van de politie, hoofdinspecteur Robert Rakijo, laat via Starnieuws weten, dat sinds de controle opgevoerd is, veel drugs in beslag is genomen die het land wordt binnengesmokkeld uit Guyana.

De man die vandaag is aangehouden, kwam ook via de backtrack-route uit Guyana. Hij was in een taxi gestapt en was op weg naar Paramaribo. Agenten te Brunside wisten echter de cocaïne te ontdekken.

De verdachte heeft bekend. Volgens zijn verklaring had hij de cocaïne voor 3.400 Amerikaanse dollar gekocht in Guyana.

De politie te Burnside wist gisteren een 41-jarige Nederlander op te pakken met 13 wikkels marihuana in zijn bezit. De man bekende dat de marihuana van hem was. Hij had deze in Nieuw Nickerie gekocht voor eigen gebruik.

Vertrekkend NDP-Assembleelid Doekhie krijgt baan op Kabinet van de President

Hanisha Jairam neemt plaats op zetel Doekhie in parlement


Rashied Doekhie, die lijsttrekker tijdens de verkiezingen was van de NDP in Nickerie, zal na de verkiezing van de president en vicepresident, bedanken als Assembleelid. Hij zal een functie gaan bekleden op het Kabinet van de President, aldus meldt Starnieuws vandaag, zondag 21 juni 2015. In zijn plaats zal de nog voor velen onbekende Hanisha Jairam toetreden tot de De Nationale Assemblee.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat van te voren bekend was dat Doekhie niet in De Nationale Assemblee zou blijven. Hij heeft leiding gegeven aan zijn partij in Nickerie, maar wil het rustig aan doen de komende periode. Doekhie is ernstig ziek geweest en moet het wat rustiger aan doen.

Met het toetreden van Jairam en Ruchsana Ilahibaks in Paramaribo, door opschuiving, zullen tien vrouwen van de NDP een zetel gaan bezetten in het parlement en dat brengt het aantal vrouwen in De Nationale Assemblee op 15.

Inmiddels heeft Aida Nading ook bewilligd in het district Sipaliwini. Binnen de NDP vond een deel echter, dat zij plaats had moeten maken voor Carlo Lewis die veel meer stemmen had behaald. Volgens de lijstvolgorde is Nading gekozen.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Minimaal nog vijf veranderingen binnen NDP-fractie

Grassalco-directeur en Assembleelid Akiemboto is ministerspost aangeboden

Ministers Algoe en Parmessar maken weer deel uit van regering


Binnen de fractie van de Nationale Democratische Partij (NDP) zullen nog minstens vijf veranderingen plaatsvinden. NDP-voorzitter Desi Bouterse heeft dat gisteren gezegd tijdens een gesprek met de partijleden die kandidaat waren gesteld, aldus bericht Starnieuws vandaag, zondag 21 juni 2015. Bouterse gaat natuurlijk voor een tweede termijn als president. Ashwin Adhin wordt de nieuwe vicepresident. De bewindslieden Rabin Parmessar (Openbare Werken) en Soeresh Algoe (Landbouw, Veeteelt en Visserij) zullen ook weer deel gaan uitmaken van het nieuwe kabinet.

Bouterse heeft de NDP'ers uitgelegd, dat er een keuze gemaakt moet worden. Bestuursfuncties zullen niet meer gecombineerd kunnen worden met het lidmaatschap van De Nationale Assemblee. De wet zal daartoe moeten worden aangepast.

Sergio Akiemboto, die als parlementslid gekozen is in Brokopondo maar woonachtig is in Paramaribo, is directeur van het staatsmijnbouwbedrijf Grassalco. Hem is een ministerspost aangeboden. Akiemboto heeft te kennen gegeven, dat hij nog zal nadenken wat hij zal doen.

Ricky Kromodihardjo, die ook gekozen is als Assembleelid in Paramaribo, zal een keuze moeten maken. Hij heeft besloten om leiding te geven aan het Staatsziekenfonds. De opschuivingen zullen plaatsvinden na de verkiezing van de president en de vicepresident in De Nationale Assemblee.

In Paramaribo komen binnen Ronald Hooghart, Keshopersad Gangaram Panday, Ruchsana Ilahibaks en Roché Hopkison, die op nummer 13 gekandideerd was.
In Wanica schuift Hans Sandjon door als Algoe weer zitting neemt in het nieuwe kabinet.

'Welgeïnformeerd', Radio Tamara, Amsterdam, spreekt zondagavond 21 juni met PL-leider Somohardjo over politieke ontwikkelingen

De vermiste helikopter van Hi-Jet (Bron foto: Facebook)
Waarom duurt zoektocht naar vermiste Hi-Jet helikopter zo lang?

Panel bespreekt verder onder andere de mogelijke Grexit en belastinghervorming Nederland


Het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 21 juni 2015, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd), weer diverse interessante en vooral actuele gespreksonderwerpen, zoals:

* De belastinghervorming. Is het lood om oud ijzer? 
De IB gaat omlaag, maar de BTW wordt verhoogd. Gaat deze maatregel zorgen voor meer economische groei en een toename van banen, waardoor de werkloosheid terugloopt? Tussen de productiefactoren arbeid en kapitaal (vermogen) verandert er praktisch niets.
De overheid probeert het geld bij de arbeiders op te halen om het vervolgens weer onder de arbeiders te verdelen. En even terzijde: de koning (staatshoofd) betaalt nog steeds geen belasting. Is de belastinghervorming een vorm van volksverlakkerij?

* De Grexit.
Daar wordt veel over geschreven en blijft actueel. Binnenkort komen de regeringsleiders van de EU bijeen. De kwestie is opgeschaald. De ministers van Financiën kwamen er niet uit. De Grieken zijn gematigd optimistisch, maar de geluiden zijn niet eensluidend. Intussen gaat de ECB (Europese Centrale Bank) door met het ondersteunen van de Griekse banken. De Griekse bevolking heeft ongeveer 3 miljard euro van bankrekeningen weggehaald in drie dagen tijd. De rijke Grieken hebben meer dan 50 miljard in het buitenland gestald, in het bijzonder Zwitserland. Hebben de Grieken geld, maar is de Griekse staat failliet? In hoeverre bestaat samenhang tussen de EU en de NAVO? Zou een desintegratie van de EU de stabiliteit van de NAVO/ NATO kunnen aantasten? Heeft de EU meer te verliezen dan Griekenland?

* Een interview met Gürbüz Yabaz over burgerparticipatie en de veranderende rol van de overheid in een netwerksamenleving. 
Communiceren gemeentes op een effectieve manier met burgers? Wat moet er veranderen? Gaat een terugtrekkende en bezuinigende overheid in de toekomst meer uit van horizontale verhoudingen in plaats van verticale structuren? Wat kunnen de burgers, zzp 'ers, organisaties en ondernemers verwachten van de overheid in de toekomst? In de civil society (Wmo) zijn burgers meer dan ooit op elkaar aangewezen. Maar is de samenleving ook zover?

* Haagse allochtonen worden gediscrimineerd op de arbeidsmarkt. 
Dat staat in een rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Onder de allochtonen kunnen gradaties worden aangebracht. De Hindoestaanse Surinamers worden gediscrimineerd ten opzichte van autochtonen, maar Marokkanen worden meer gediscrimineerd dan de Hindoestaanse Surinamers, afgaande op de uitkomsten van het onderzoek. In hoeverre is dit onderzoek representatief voor de situatie op de arbeidsmarkt in zijn algemeenheid? Dit gegeven is allang bekend, maar waarom gebeurt op dit vlak bijna niets? Behalve een paar verbale oprispingen van een of enkele bewindslieden.

* Het kabinet sluit militair ingrijpen in Syrië niet uit. 
Nederland wil ook in Syrië meedoen met de NATO om de IS te bestrijden, aangezien de machthebber(s) in Syrië niet in staat zijn het land zelf te verdedigen. Niet vergeten moet worden dat Bashar Hafez al-Assad niet zolang geleden als oorlogsmisdadiger te boek stond en wellicht vecht Nederland binnenkort aan de zijde van Assad met Hezbollah en talloze andere milities tegen de IS. Is dit niet een beetje riskant te noemen voor Nederland?
Het schijnt dat de IS, ondanks vele luchtbombardementen van de VS, toch terrein wint en dat zij richting het Westen oprukt. Voorts vecht de IS ook tegen Iran. Iran steunt Assad en de Russen hebben een militaire basis in Syrië. De Amerikanen (Obama) hadden eerder gedreigd te interveniëren in Syrië. Maar, nadat Assad aankondigde raketten te zullen afvuren op Israël en Jeruzalem daarop liet weten Damascus van de kaart te zullen vegen, besloot Obama niets te doen. Een militaire bijdrage van Nederland heeft amper of geen militaire betekenis, maar heeft wel politieke betekenis.

Tegelijkertijd wil de NAVO haar spierballen laten zien door het doen van militaire oefeningen met zwaar materieel/ materiaal in voormalige Oostbloklanden, zoals Polen. De VS heeft nemen thans in overweging om kruisraketten te (willen) plaatsen in NAVO landen op het Europees continent. Het is niet toegestaan om nucleaire wapens te plaatsen in landen die grenzen aan Rusland en die voorheen deel uitmaakten van het Warschaupact. Keren de oude tijden terug? Niet alleen het sentiment, maar ook natuurlijk de koude oorlog. De VS speelt met de gedachte om kruisraketten (tactische kernwapens) te stationeren in Europa, vanwege de Conventionele (over)macht van de Russen in Europa en ten tweede: de VS kan het zich financieel niet meer permitteren om een grote conventionele troepenmacht weer op te bouwen in Europa. Men heeft weliswaar de Russen ideologisch verslagen, doch niet militair. De militaire dreiging van Rusland is groter dan ooit.

* Een eindeloze stroom vluchtelingen probeert de EU te bereiken. Vele levens gaan verloren bij de gevaarlijke oversteek. Faalt de ontwikkelingshulp? Heeft het Westen onder aanvoering van de VS een puinhoop gemaakt van de Arabische lente? Maakt dit ook deel uit van de nieuwe wereld orde? Rusland heeft het Westen diverse malen gewaarschuwd niet te interveniëren in het Nabije en Midden-Oosten. Het Westen sloeg die waarschuwing in de wind. Wat zijn de gevolgen of wat zouden de gevolgen kunnen zijn?

In het tweede uur, van zeven uur tot acht uur, worden Surinamers en Surinaamse actuele issues besproken.

1. Aandacht zal worden besteed aan de politieke spanningen en perikelen in Amsterdam Zuidoost. Een interview met Iwan Leeuwin, fractievoorzitter Groen Links in Zuidoost. Wat is er aan de hand? Er zijn recent enkele verontrustende artikelen verschenen in het Parool. Vorige week werd Muriel Daglish hierover geïnterviewd.

2. Een interview met een van de politieke leiders in Suriname, te weten Paul Somohardjo van de Pertjajah Luhur.
 Wat zijn de ontwikkelingen en wie loopt er over? Het ziet er nu naar uit dat de coalitie gevormd gaat worden door de NDP, PALU (Progressieve Arbeiders en Landbouwers Unie), DOE (Democratie en Ontwikkeling in Eenheid), BEP (Broederschap en Eenheid in de Politiek) en de groep-Sapoen, gevormd door de ondervoorzitter van de Pertjajah Luhur, Raymond Sapoen, en het herkozen parlementslid Diepakkoemar Chitan die Somohardjo de rug hebben toegekeerd en een eigen, zelfstandige fractie gaan vormen in het nieuwe parlement, De Nationale Assemblee. Beide heren zijn nog steeds lid van de Pertjajah Luhur.

3. Geprobeerd wordt om in contact te komen in Suriname voor een interview met of een familielid of een vertegenwoordiger/eigenaar van het helikopterbedrijf Hi-Jet naar aanleiding van de vermissing van een helikopter sinds 23 mei en van twee inzittenden, piloot Donavan van Embricqs en technicus Ryatno Kertodikromo.
Waarom komt dit nu pas naar buiten? Vindt er een politiek spel plaats achter de schermen? Wat is de rol van Nederland en van Suriname? Een zoekactie kost geld en waarom zoekt de Surinaamse overheid niet mee en/of waarom wordt er geen technische bijstand van Nederland gevraagd? Van Embricqs is tenslotte Nederlander.


'Welgeinformeerd' wordt vanavond gepresenteerd door Wesley Amzand, Iwan Bottse en Natascha Adama. 

Dit programma wordt vanavond (zondag 21 juni 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 19.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

'Quaco, leven in slavernij' bijzonder stripboek van Ineke Mok en tekenaar Eric Heuvel

Minister van Onderwijs Bussemaker ontvangt 26 juni eerste exemplaar van spannend beeldverhaal


Uniek stripboek uitgave van kleine uitgeverij Walburg Pers in Zutphen


'Quaco, leven in slavernij' is een spannend en educatief beeldverhaal, ook mét lespakket verkrijgbaar, waarvan het eerste exemplaar op 26 juni wordt overhandigd aan minister van Onderwijs Jet Bussemaker, aldus het Noordhollands Dagblad van zaterdag 20 juni 2015.

Quaco (spreek uit Kwakoe) is een bestaand persoon, vooral bekend in Suriname. Als 8-jarige werd hij rond 1770 ontvoerd uit zijn Afrikaanse geboorteland Guinee en verkocht aan de kapitein van een slavenschip. Met het meisje Afua doorstaat hij de ontberingen aan boord. In Paramaribo volgt de verkoop aan de rijke planter en bestuurder Walter Kennedy. Quaco wordt diens persoonlijke bediende, ofwel futuboi. Daarna 'geeft' Kennedy Quaco aan de Schots-Nederlandse legerkapitein John Gabriël Stedman, die is ingehuurd om in Suriname te strijden tegen de marrons (vrijheidsstrijders).

Na vier jaar neemt Stedman zijn 'fijne negerjongen' mee naar Nederland, waar deze wordt gedoopt tot 'Willem Stedman' en zijn vrijheid verwerft. De heimwee naar familie en geboorteland wordt echter alleen maar sterker.

Vier jaar lang werkte initiatiefnemer Ineke Mok, van het Haarlemse bureau Cultuursporen, aan de totstandkoming van het stripproject. Daarvoor was circa twee ton nodig. Dat sleepte ze binnen dankzij acht geldgevers, waaronder het Mondriaanfonds, VSB Fonds en Prins Bernhard Cultuurfonds. De uitgave is mede gefaciliteerd door NiNsee, het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis.

De Zutphense uitgeverij - het, aldus het Noordhollands Dagblad, kleine en bevlogen Walburg Pers - stak ook financieel de nek uit. 'De directeur is stripliefhebber, dat helpt wel', zegt striptekenaar Eric Heuvel die een jaar fulltime aan 'Quaco' werkte en subtiel in een plaatje de historische voorgevel van de uitgeverij verwerkte. 'Leuk detail, als je het bijvoorbeeld als geschenk aan zakenrelaties geeft.'

De Zaandammer maakte sinds 1987 32 stripalbums, deels in opdracht. 'Quaco' is zijn vijfde educatieve beeldverhaal. Eerder produceerde Heuvel, gesubsidieerd door het ministerie van VWS, onder meer voor de Anne Frank Stichting en het Fries Verzetsmuseum een oorlogstrilogie: 'De terugkeer' (Nederlands-Indië), 'De ontdekking' (De bezetting) en 'De zoektocht' (Holocaust). De eerste twee albums werden als Nationaal Geschenk verspreid in het onderwijs.

Voor haar verhaallijn verrichte Mok diepgaand onderzoek. Zo ging ze diverse keren naar Suriname, in het spoor van Quaco. Belangrijke leidraad was het omvangrijke Engelstalige manuscript van Stedman, uit 1790: 'Narrative of a Five Years Expedition against the Revolted Negroes of Surinam'.

Het is zijn reisverslag als huurling van het Staatse (Nederlandse) leger, met niet alleen aandacht voor de natuur, maar juist ook voor de mishandelingen van slaven. Die brengt hij letterlijk in beeld door zijn tekeningen welke wereldberoemd werden.
'Hij heeft ook notities over Quaco. Dit werk verscheen precies in de tijd dat in Engeland het abolitionisme - de beweging voor afschaffing van slavernij - sterk was. Het kwam de abolitionisten goed uit, zeg maar. Als stripkarakter was Stedman bijna een godsgeschenk.'

De unieke Afrikaanse banjo die Stedman destijds uit Suriname meenam, bevindt zich in het Museum Volkenkunde in Leiden. Voor de setting in 18e eeuws Nederland liet Heuvel zich onder meer inspireren door een schilderij in de collectie van het Haags Historisch Museum: 'Kermis op het Buitenhof' (1781) van Hendrik Pothoven, waarop stadhouder Willem V staat met gezin en zwarte bedienden.
Verder voerde de route Mok en Heuvel naar Kasteel Rosendael bij Arnhem, waar Quaco werkte als bediende. 'Op het landgoed is ook een kerkje, waar we samen nog eens de originele geboorteregistratie van Quaco bekeken. Rosendael was overigens niet bepaald de enige plek in Nederland waar Jonge Afrikanen terechtkwamen, die ooit als slaven waren verhandeld.'

'Quaco ging van hand tot hand', aldus Mok die in het verleden werkte voor de Anne Frank Stichting. 'Hij was altijd onveilig. Aan de goden overgeleverd, dat is de kern van slavernij.' Als hoofdpersoon was Quaco zo meer dan geschikt, omdat hij met Stedman overal kwam, ook op de plantages, in het oerwoud en uiteindelijk in Nederland.

Quaco was een van de miljoenen Afrikaanse slachtoffers van de trans-Atlantische mensenhandel. In 1863, dertig jaar na Engeland, werd eindelijk ook in Nederland de slavernij afgeschaft.

Einde Melkcentrale in zicht met komst nieuwe melkcentrale te Wanica

De huidige Melkcentrale in Paramaribo.
LVV heeft plannen voor nieuwe melkcentrale, maar wacht op geld uit India

Minister Algoe hoopt in september of oktober met voorbereidingen te kunnen starten


Met de komst van een nieuwe melkcentrale in het district Wanica zal de fabriek in Paramaribo binnen twee jaar ophouden te bestaan. Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) zegt gisteravond, zaterdag 20 juni 2015 op de Ware Tijd Online, dat gewacht wordt op de  afhandeling van het proces voor de kredietlijn van India, waarmee de bouw en inrichting van de nieuwe melkcentrale gefinancierd moeten gaan worden. 

Het opzetten van het nieuwe bedrijf zal twee jaar in beslag nemen. Minister Algoe hoopt echter al in september of oktober dit jaar met de voorbereidingen te kunnen beginnen.

In de nieuwe melkcentrale moet met een modern productieproces de melk beter worden verwerkt waardoor die langer houdbaar is. Dit creëert ook mogelijkheden voor export naar onder andere Caribische landen.

LVV wil meerdere lokale producten gaan verwerken. Het ministerie ziet een goede toekomst voor  zoete patat, zowel lokaal als internationaal. Binnen de CARICOM wordt volgens de bewindsman meer dan 250 miljoen Amerikaanse dollar op jaarbasis uitgegeven aan cassave.

LVV richt zich nu ook op soya en is in gesprek met Brazilië. 'Als wij cassave telen waarom moeten wij dan mais importen?  LVV is bezig met vijf variëteiten van zoete patat. Twee hiervan hebben goede resultaten opgeleverd. Er zal nog enige tijd geëxperimenteerd worden, waarna LVV tot gemechaniseerd produceren kan overgaan. Zoete patat kan gebruikt worden voor lokale consumptie, export en varkensvoer.'

Hernieuwd Koto Museum aan Prinsessestraat 43 geopend

'Als je binnenstapt leer je niet alleen over de kotomisi, maar ook over gewone leven in Suriname'

(Bron foto's: Stichting Stadsherstel Paramaribo)

De Stichting Fu Memre Wi Afo heropende gistermiddag, zaterdag 20 juni 2015, in stijl het Kotomuseum. Het museum verhuisde van Livorno naar een van de monumentale panden van de Stichting Stadsherstel Paramaribo aan de Prinsessestraat 43. Het museum is een aanwinst voor de binnenstad, aldus de stichting op haar Facebookpagina.

'Als je binnenstapt leer je niet alleen over de kotomisi, maar meer nog over het gewone en dagelijkse leven in Suriname', aldus curator Christine van Russel-Henar op Starnieuws. 'Menig bezoeker haalt hier jeugdherinneringen op en voelt zich voor even weer thuis. Voor anderen is het een eyeopener.' 

De koto is een creoolse klederdracht die in Suriname is ontstaan. De vrouw die deze aantrok werd misi genoemd. Het Koto Museum bestaat al 5,5 jaar. 'De geschiedenis rond de koto werd steeds uitgebreider met attributen en de oude plek was moeilijk te vinden.'

De nieuwe basis van Stichting Stadsherstel Paramaribo is een fosten oso uit 1917 met zolder en achtererf, die gastvrijheid en een huiselijke sfeer uitstraalt. 'Ik voelde het gebouw gelijk aan. Wij huren het nu en willen zeker overgaan tot de koop.' De geschiedenis van het pand en de eerste bewoner wordt nog onderzocht.

Het museum draagt ook wel de naam van A Gudo Oso'en herbergt vele Surinaamse schatten zoals de was’uma, triki’isri op houtskool, dyarusu sturu, Singer naaimachines en gebloemde emaillen borden. 'Hiertussen liggen antieke lampen, keukengerei en 12-delige serviezen en koperwerk van meer dan 100 jaar oud. Elk voorwerp kent een eigen geschiedenis.' Op de begane grond zijn verschillende taferelen tentoongesteld met zelfs een uitgebreide fosten kukru.


Henar zegt ook, dat de bezoekers op alles letten, omdat zij de attributen herkennen. 'Ze kennen het porselein bij naam en zeggen je wat nog ontbreekt of niet van deze tijd is. Een man opende eens de antieke houtenkast op de bovenverdieping. Het kraakte en hij zei ja, het is echt oud.'

De deuren van het Koto Museum zijn door de weeks tussen tien uur 's morgens en vijf uur 's middags geopend en op zaterdagen van twaalf uur tot vijf uur.