dinsdag 23 juni 2015

Formateur Bouterse start 24 juni met zijn werkzaamheden

Gesprekspartners Bouterse vertegenwoordigers bedrijfsleven, vakbeweging en maatschappelijke groepen


De perschef van het Kabinet van de President, Clifton Limburg, heeft vandaag, dinsdag 23 juni 2015, bekendgemaakt dat president Desi Bouterse als formateur van het nieuw te vormen kabinet morgen start met het voeren van oriëntatiegesprekken. Hij zal spreken met met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, de vakbeweging en andere maatschappelijke groepen.

Als eerste komt om tien uur aan de beurt de Surinaamse Bankiers Vereniging. Een uur later ontvangt de formateur de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven. VSB. Daarna volgen de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) en de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname, AKMOS. Het gaat om afzonderlijke ontmoetingen.

De Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) wordt om twee uur verwacht. Een uur later zal de Inter Religieuze Raad in Suriname worden ontvangen. gevolgd om vier uur door de Vereniging Volle Evangelie en Pinksterbedingen in Suriname. Als laatste morgen praat de formateur met het Nationaal Jeugdparlement.

De gesprekken vinden plaats in het Perscentrum van het Kabinet van de President.

'Krant had geen reden tot twijfel over informatie vondst Hi-Jet heli gezien de autoriteit van de bron'

De Ware Krant erkent schoorvoetend fout te zijn geweest in berichtgeving....

Redactie betuigt geen spijt voor stelligheid waarmee werd bericht dat heli was gevonden


'De krant had gezien de autoriteit van de bron geen reden tot twijfel dat er mogelijk sprake van een doorbraak in de zoektocht was. Het blijkt na lang vorsen dat er verschillende berichten zijn over de vermeende vondst van de vermiste helikopter van Hi Jet nabij de Braziliaanse grens.' Woorden in de Ware Tijd Onine vanavond, dinsdag 23 juni 2015.

De Ware Tijd was de krant die met stelligheid eerder berichtte, dat de heli gevonden is, maar dat elk spoor van de inzittenden ontbrak. Het toestel zou intact zijn, op een kapotte rotor na, zo schreef de krant.

Nu schrijft die krant, dat bronnen dit met klem tegenspreken en aangeven dat de autoriteiten zelf onderzoek doen naar de berichtgeving van de krant, omdat hen niets bekend is van de vondst.

Jerry Slijngard, hoofd van het Nationaal Coördinatiecentrum voor Rampenbeheersing (NCCR), zegt niet op de hoogte te zijn van de informatie. 'Alle bronnen die het NCCR heeft aangeboord om het bericht bevestigd te krijgen hebben niet tot een bevestiging geleid.'

Slijngard doet een beroep op de media in dit soort gevallen, voor publicatie, altijd contact op te nemen met het NCCR. 'Omdat dit voorkomt dat bij de familie nodeloos emoties loskomen.' Een pijnlijkheid die door de Ware Tijd wordt onderschreven, schrijft de krant, zonder ook maar met een woord bekend te maken wie haar bron is geweest en of de krant contact heeft gemaakt met familieleden van de twee inzittenden van de vermiste helikopter en excuses heeft aangeboden voor de waarschijnlijk voorbarige en niet met bewijzen te staven berichtgeving over de vondst van de vermiste helikopter in het grensgebied met Brazilië.

Daarenboven kunnen vraagtekens geplaatst worden bij de handelwijze van de redactie van de Ware Tijd, door het gewraakte te artikel te publiceren zonder te beschikken over concreet bewijsmateriaal, zoals foto's, dat de helikopter van Hi-Jet werkelijk door inheemsen in Sipaliwini is gevonden. Vraagtekens ook bij het niet met naam en toenaam vermelden van de bron. Immers, waarom zou je als bron met dergelijke belangrijke informatie, zo die juist zou zijn, niet met naam vermeld willen worden?

Tot slot. De kop van het artikel vanavond op de Ware Tijd Online luidt: 'Conflicterende berichten over 'gevonden' heli'. Er is echter helemaal geen sprake van conflicterende berichten, maar slechts van dat ene artikel in de Ware Tijd waarin de vondst van de heli wordt gemeld. Vervolgens wordt door de heer Slijngard van het NCCR via diverse media gesteld, dat er geen enkele bevestiging is van een vondst van de vermiste heli. Kortom, de Ware Tijd tracht krampachtig de handen in onschuld te wassen en niet gewoon ronduit te erkennen, dat zij onzorgvuldig en journalistiek ethisch onverantwoord heeft bericht.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Grootste schip Koninklijke Marine Karel Doorman doet Curaçao aan

Karel Doorman in Caribisch gebied om warme weersomstandigheden te ondergaan....


Het grootste en nieuwste schip van de Koninklijke Marine, de Karel Doorman, doet morgenochtend rond tien uur de haven van Curaçao aan. Het schip zal aanmeren aan de Brionwerf en vrijdag naar de Megapier verhuizen, aldus bericht Paradise FM vandaag, dinsdag 23 juni 2015.

De Karel Doorman heeft eerder deelgenomen aan een orkaannoodhulpoefening bij de Bovenwindse eilanden en vervolgens aan een oefening voor de kust van Aruba.

Het zogenoemde Joint Support Ship is met name in het Caribische Gebied om zogenoemde warmweerbeproevingen te ondergaan. De hoge luchtvochtigheid en de warme temperatuur van het zeewater vormen de ideale omstandigheden om te testen hoe het schip en haar installaties reageren op ons klimaat.

De Karel Doorman is specifiek gebouwd voor bevoorrading op zee ter ondersteuning van andere schepen. Daarnaast kan het schip veel personeel en materieel, voer- en vaartuigen transporteren.

Venezolaanse dierenarts smokkelt vloeibare heroïne in puppy's

Dierenarts (33) gearresteerd in Spaanse plaats Santa Comba

Man lid van groep die drugs van Colombia naar VS smokkelde door VS gezocht


De Spaanse politie heeft afgelopen zaterdag een Venezolaanse dierenarts gearresteerd die wordt verdacht van het smokkelen van vloeibare heroïne in puppy's, aldus bericht de politie vandaag, dinsdag 23 juni 2015, in een persbericht. Een woordvoerder van de politie, Guardia Civil, liet weten dat Andrés López Elorza is opgepakt in het plaatsje Santa Comba. 

Hij zou deel hebben uitgemaakt van een groep die drugs van Colombia naar de Verenigde Staten smokkelde. De VS willen hem daarvoor berechten.
Colombiaanse autoriteiten ontdekten in 2005 in een dierenartspraktijk in de stad Medellín drie jonge hondjes, waarin buisjes met vloeibare heroïne waren geïmplanteerd. In totaal ging het om zo'n drie kilogram. López was werkzaam bij die kliniek.

Hij werd in 2013 al eens opgepakt in Spanje, maar later weer vrijgelaten. Zaterdag werd hij dus  opnieuw in de kraag gevat. De 33-jarige dierenarts woont sinds 2007 in Spanje.

Partijraad Pertjajah Luhur komt 24 juni in spoed bijeen

Kwestie rond gekozen Assembleeleden wordt besproken

Diverse kernvoorzitters zouden achter Sapoen en Chitan staan


De partijraad van Pertjajah Luhur (PL) komt morgenavond om negen uur in spoedvergadering bijeen. Het hoofdagendapunt van deze bijzondere vergadering is 'bespreking verwikkelingen met betrekking tot de gekozen volksvertegenwoordigers van PL'.

Binnen de PL had ondervoorzitter Raymond Sapoen besloten om een zelfstandige fractie te vormen in het parlement. Hij kreeg snel gezelschap van het gekozen PL-Assembleelid Diepakkoemar Chitan.

Starnieuws bericht vanmiddag, dinsdag 23 juni 2015, te hebben vernomen, dat diverse kernvoorzitters zich achter Sapoen en Chitan hebben geschaard. Sapoen heeft eerder beweerd, dat veel personen achter hem staan.

Het hoofdbestuur en partijraadsbestuur van de Pertjajah Luhur komen vanavond bijeen. Partijvoorzitter Paul Somohardjo zegt niet vooruit te willen lopen op de partijraadsvergadering. Daar zullen de verwikkelingen rond Sapoen en Chitan worden besproken en een standpunt worden ingenomen. Kernen mogen zich vertegenwoordigen door vijf personen.

Spoedig besluit over verlenging hechtenis Statenlid Constancia op Curaçao

Politica en oud-minister aangehouden als verdachte in Dubnium-mondkapjeszaak


De beslissing of het Statenlid van de MFK en voormalig minister Jacintha Constancia langer wordt vastgehouden als verdachte in de zogenoemde Dubnium-mondkapjeszaak wordt vandaag, dinsdag 23 juni 2015, aan het einde van de dag of morgen genomen. Dat bericht Paradise FM op het eiland.

Zoals bekend werd het Bureau Ziektekostenvoorziening, BZV, daarbij opgelicht voor ongeveer 365.000 gulden. De mondkapjes die besteld waren, werden namelijk nooit geleverd.

De rechter-commissaris beoordeelt nu of de aanhouding van Constancia volgens de regels is gebeurd. Is dat het geval, dan kan een Officier van Justitie besluiten om haar acht dagen langer vast te houden.

De bestelling van de mondkapjes werd destijds geaccordeerd door Constancia als minister van Gezondheid. De Extra meldt daarnaast, aldus Paradise FM, dat er iets vreemds aan de hand was met de bestelling. Er zouden er 40.000 zijn besteld, dat komt neer op een prijs van 9 gulden per stuk. Normaal wordt echter voor mondkapjes 20 tot 30 cent betaald.

KPS geeft presentatie van behaalde resultaten in maanden mei en juni

'Grote jongens in drugswereld zijn lastig te traceren'


Het Korps Politie Suriname (KPS) heeft gisteren een persconferentie gehouden om informatie te verschaffen over de in de maanden mei en juni behaalde resultaten. Het KPS werd in die periode geconfronteerd met een aantal zware berovingen, vooral in het achterland, waarbij mensenlevens te betreuren waren. Dit bericht het Dagblad Suriname een dag later, dinsdag 23 juni 2015.


Op vrijdag 19 juni werden zes verdachten aangehouden inzake overvallen in het binnenland, waaronder Brazilianen en een Surinamer. Het onderzoek is in volle gang. Ten aanzien van de wapens die in deze zaken in beslag zijn genomen, gaat het om zogenoemde meerschoten jachtgeweren, bijbehorende munitie en vuistvuurwapens. Er was ook een reeks inbraken in de omgeving van Jarikaba. In die zaak is momenteel een verdachte aangehouden. Het onderzoek is daar ook in volle gang.

In verband met de drugsvangsten gaf het hoofd van de Anti-Narcotica Brigade, Prem Jethoe, aan dat in de maand mei op de Johan Adolf Pengelluchthaven een 78-jarige Nederlander is aangehouden die in zijn koffer twee pakken cocaïne had met een gewicht van 6.5 kilo.
Daarna heeft de afdeling in de maand mei een geval van twee vrouwen (45 en 43 gehad, die beiden in hun bagage kledingstukken hadden die allemaal doordrenkt waren met cocaïne. Elke koffer had 18 kilo aan kledingstukken. Er werden monsters van die kleding gestuurd naar het centraal lab. Het onderzoek naar het juiste gewicht van de cocaïne is nog gaande. In de maand juni heeft de afdeling een aantal zaken overgedragen gekregen van collega's in Nickerie.
Op 5 juni werd een 20-jarige Guyanees aangehouden met tien pakken cocaïne in zijn koffer met een gewicht van ruim 11 kilo.
Op 6 juni vond de aanhouding van een Surinamer en drie Guyanezen plaats na de vangst van meer dan 2 kilo marihuana. Vervolgens was op dezelfde dag de aanhouding van drie mannen met een hoeveelheid van 9.5 kilo aan marihuana in hun bezit.
Op 11 juni vond de aanhouding plaats van twee Guyanezen met 14,9 kilogram marihuana in hun bezit.
Op vrijdag 19 juni werd in de omgeving van Lelydorp een actie uitgevoerd, na informatie over een 30-jarige man die de brutale gewoonte had om mensen te benaderen en zaken te koop aan te bieden alsof hij gewoon groente verkocht.

Van de drugs die tot nu toe in beslag zijn genomen, is slechts een deel getoond aan de pers, vanwege veiligheidsredenen, aldus Jethoe. Hij zei, dat de politie afhankelijk is van de resultaten van het onderzoek als het gaat om het traceren van de bron van de drugs. ‘Ons onderzoek beperkt zich niet alleen tot de verdachte. We proberen zoveel mogelijk uit hen te krijgen. We proberen ook links te leggen tussen de verschillende zaken en nemen alles in het onderzoek mee. Helaas zijn er nog geen positieve resultaten in het identificeren van de grote jongens. Of de verdachte (koerier) kent de grote boys niet of ze noemen namen die ze niet verder kunnen beschrijven.’

Veehoudersbond heeft nieuwe voorzitter

Nieuwe voorzitter Ramlagan wil oplossing problemen tussen veehouders en Melkcentrale


'Er is op allerlei manieren geprobeerd om ons tegen te houden, maar het is eindelijk zo ver gekomen', zegt de nieuwe voorzitter van de Veehoudersbond, Mukesh Ramlagan, die afgelopen zondag is gekozen, vandaag, dinsdag 23 juni 2015, in het Dagblad Suriname.

Hij stelt, dat de Veehoudersbond na 37 jaar pas een verkiezing heeft gehouden, waar een nieuwe voorzitter is gekozen. De boeren worden volgens Ramlagan geconfronteerd met zogenaamde kortingen, die nooit bekend zijn gemaakt bij de Veehoudersbond. 'Dit probleem is niet onbekend. Er zijn boeren die Srd 2,88 voor een hele fortnight verdienen. Dat is geestelijke mishandeling. We gaan dit aankaarten bij LVV (ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij). Er moet grondig onderzoek, desnoods politieonderzoek, plaatsvinden. De boeren hebben geen uitweg meer', aldus de nieuwe voorzitter.

Ramlagan zal met zijn nieuw bestuur beginnen met het oplossen van de problemen tussen de veehouders en de Melkcentrale. 'Wanneer een melkboer melk geleverd heeft aan de Melkcentrale, moet hij direct weten wat hij zal verdienen en niet pas over een maand erachter komen. Een melkboer moet ook wat garanties krijgen.'

Verder zegt de nieuwe voorzitter zich ook sterk te gaan maken voor de kleine herkauwers, zoals schapen en geiten, de import van goede dieren en een grasproject.

De vorige voorzitter van de bond was Henk van Brussel. Van Brussel was bereid mee te werken aan het houden van een verkiezing, maar hij overleed een jaar geleden, waarna het voor Ramlagan moeilijk werd een verkiezing te kunnen bewerkstelligen. Ramlagan is al zeker 40 jaar veehouder en meent zijn ervaring in zijn nieuwe functie goed te kunnen inzetten.

Politie-expositie geopend in kader 120-jarig bestaan Korps Politie Suriname

Korpschef Tjin Liep Shie: 'Het is niet de bedoeling om alleen feest te vieren'


Een mini politie-expositie op het terrein van de Politie Academie werd gisteren geopend als start van de feestweek in verband met het 120-jarig bestaan van het Korps Politie Suriname (KPS). De start van de viering van 120 jaar KPS vond onlangs plaats. Er werd een lezing geweest over de geschiedenis van het KPS en er werd een intern sporttoernooi gehouden, zo bericht vandaag, dinsdag 23 juni 2015, het Dagblad Suriname.

Volgens korpschef HumphreyTjin Liep Shie is het niet de bedoeling om alleen feest te vieren. De nieuwe expo is ook onderdeel van de feestweek. De activiteiten bereiken een hoogtepunt op 1 juli. Op die dag is er een parade en een defilé in de ochtenduren gevolgd door een officiële receptie, waarbij enkele huldigingen zullen plaatsvinden.

Na die periode wordt een gedenkboek uitgegeven en een gala concert gehouden met gerenommeerde musici uit de samenleving.

De gisteren geopende mini expo is een revue van de geschiedenis van het KPS. ‘Er is zoveel gebeurd in 120 jaar dat welke expo dan ook te klein zou zijn om de revue te laten passeren. We hebben in 120 jaar veel ontwikkelingen meegemaakt. Dat heeft ook gemaakt dat wij in de samenleving die uitstraling hebben. We hebben heel veel eruit mogen leren, want wat zou het zijn als wij niet hadden geleerd uit de geschiedenis. We leven als leden van KPS in harmonie met de rest van de samenleving. We doen een heleboel serieus werk’, zegt de korpschef.

In de expo-ruimte zijn tal van oude foto’s van het KPS, wapens, uniformen door de jaren heen door de politie gedragen, medailles en videobeelden te bezichtigen.Naast de expo heeft de Bikers Unit ook een demonstratie gehouden van hoe aanhoudingen van vuurwapengevaarlijke verdachten worden verricht.

Vader redt twee zoontjes uit brandende woning te Latour

Brand mogelijk ontstaan door met aansteker spelend kind op bank


Een woning te Latour in Paramaribo is afgelopen zondagmorgen afgebrand, aldus het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 23 juni 2015. 

Een zesjarig kind dat in de woning op een bankstel zat heeft vermoedelijk met een aansteker gespeeld, waardoor de bank heeft vlam gevat.

De vader van dit kind was in zijn slaapkamer, schrok wakker en wist zijn twee zonen uit de brandende woning te redden. Tijdens die redding liep de man brandwonden op. Hij werd door de politie verwezen naar de afdeling Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo voor medische behandeling.

De woning met inboedel is geheel in de vlammenzee verloren gegaan.

Statenvoorzitter Franco: 'Aanhouding van weer MFK-lid zegt veel over de partij en weinig over Staten van Curaçao'

Mike Franco reageert op arrestatie oud-minister en Statenlid Jacinta Constancia


Het feit dat er weer een lid van MFK, dit keer oud-minister van Gezondheid, Jacinta Constancia, is aangehouden, zegt veel over de partij en verder weinig over de Staten. Dat vindt Statenvoorzitter Mike Franco (PAIS), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 23 juni 2015.

Constancia werd gisteren aangehouden bij het politiebureau te Rio Canario nadat zij zich vrijwillig had gemeld, na een oproep te hebben gekregen, voor verhoor. Haar wordt onder andere oplichterij, verduistering, witwassen van geld en vervalsing van documenten ten laste gelegd.

De oud-Gezondheidsminister is het derde lid van MFK dat als verdachte door het Openbaar Ministerie wordt aangemerkt. Eerder werden al partijleider en oud-premier Gerrit Schotte (MFK) en Statenlid Amerigó Thodé officieel als verdachte bestempeld, Schotte in de zaak Babel waarin hij onder andere van ambtelijke corruptie, witwassen van geld en valsheid in geschrifte wordt beschuldigd en Thodé die het heimelijk opnemen van een gesloten Statenvergadering ten laste wordt gelegd.

De aanhouding van Constancia maakt deel uit van de zaak ‘Dubnium’ waarbij onderzoek wordt verricht naar strafbare feiten die zich mogelijk hebben voorgedaan bij de bestelling en betaling van een grote hoeveelheid mondkapjes bij de voormalige Stichting Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV). Door of namens BZV is in 2012 bij de eerder in maart aangehouden G.H.J.B. een bestelling geplaatst en een betaling gedaan van ruim 365.000 gulden voor een partij mondkapjes die nooit geleverd is aan de stichting. Het vermoeden bestaat, dat meerdere personen zich door middel van deze transactie persoonlijk hebben verrijkt.

In het kader van dit onderzoek zijn eerder invallen gedaan in het huis van Constancia, haar echtgenoot en haar moeder. Ook haar echtgenoot werd in een eerder stadium van dit onderzoek in de boeien geslagen. Hij is inmiddels op vrije voeten gesteld, maar blijft verdachte in de zaak Dubnium.

Statenvoorzitter Franco had gisteren nog geen officieel bericht van het Openbaar Ministerie gekregen dat Constancia officieel verdachte is in een strafrechtelijke zaak. 'Het enige dat ik officieel weet is dat ze is gevraagd zich te melden voor verhoor. En dat heeft ze bij mijn weten vrijwillig gedaan', aldus Franco die vervolgens laat weten het opmerkelijk te vinden dat alle verdachten die momenteel in de Staten zitten uit een en dezelfde partij komen. 'Dat zegt veel over de partij. Een partij die ondanks de niet-rechtmatig handelende mensen toch een grote vertegenwoordiging heeft in onze gemeenschap. Dat vind ik spijtig.'

Zoals de Statenvoorzitter al meerdere keren heeft laten weten, is er vanuit de Staten weinig te doen tegen leden die verdachte zijn in strafzaken. 'We hebben verschillende wetgevingen bestudeerd. Waar je elke keer weer op stuit zijn verdragen voor de rechten van de mens waarbij wordt gesteld dat iemand onschuldig is tot zijn schuld wordt bewezen. In verschillende landen wordt er vanuit de partij zelf druk gelegd op de persoon in kwestie om zich terug te trekken tot de zaak is afgerond. In dit geval is het helaas duidelijk dat de MFK zich hier absoluut niets van aantrekt. Als ik kijk naar hoe ze zich tegen verschillende dingen verdedigen, proberen ze de perceptie te creëren dat er een hetze tegen de partij is. Ze geven overal een draai aan. Van gevoel en moraal is er binnen de MFK totaal geen sprake', aldus Franco.

Schotte, de partijleider van MFK, was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Zwemster Enith Brigitha opgenomen in de Swimming Hall of Fame

'Het goud komt nu alsnog naar mij in de vorm van plaatsing in de Hall of Fame'

(Bron foto: KNZB)

'Sommige gouden medailles kwamen niet mijn kant op om redenen die wij nu allemaal weten, zoals het drugsgebruik van mijn rivalen. Maar, het goud komt nu alsnog naar mij toe in de vorm van deze plaatsing in de Hall of Fame', dat zegt de van Curaçao afkomstige bekende zwemster Enith Brigitha over de toetreding tot de Swimming Hall of Fame, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 23 juni 2015.

De feestelijkheden van deze huldiging vonden plaats ter gelegenheid van internationale zwemwedstrijden in het George Haines International Aquatic Center ten zuiden van San Francisco. Brigitha speechte er. 'Ik ben erg trots op het succes. Maar, voor dit succes wijs ik graag ook naar mijn voorouders, naar mijn moeder en vooral naar mijn oma’s. Dit zijn mijn helden in vele aspecten. Mijn oma met haar Nederlandse wortels begeleidde haar familie door de moeilijke jaren van de depressie en de Tweede Wereldoorlog. Ze gaf mij optimisme, toewijding en tact.'

Maar ook haar andere Curaçaose oma is belangrijk voor haar geweest. 'Mijn grootmoeder met haar Afrikaans-Curaçaose roots voelde de slavernij nog steeds dicht op haar hielen. Ze onderging armoede, ontberingen en brutaliteit. Zij gaf me de fysieke en emotionele kracht, zelfvertrouwen en moed.'

Volgens haar is de Curaçaose gemeenschap de afgelopen jaren in positieve zin veranderd. 'In de jaren zestig was ik het eerste gekleurde meisje en elf jaar oud toen de coach tegen mij zei: ‘Wij geloven in je. Jij gaat de top halen.’ Het is ontzettend belangrijk dat mensen het vertrouwen in je uitspreken en in je kwaliteiten als je werkt aan je carrière.'

Nadat ze naar Nederland verhuisde met haar moeder en vier broers bereikte ze met de hulp van de juiste mensen het hoogste niveau. 'Ik ben erg dankbaar dat jullie er allemaal waren, toen ik jullie het hardst nodig had.'

Enith Brigitha is in 1955 geboren op Curaçao. Begin jaren zeventig kwam ze met haar familie naar Nederland, waar ze ging trainen bij Wil Storm bij Het Y Amsterdam. Uiteindelijk is ze uitgegroeid tot een echte topsportster. Zo behaalde ze 97 Nederlandse records en behaalde ze 11 individuele medailles bij de Olympische Spelen, Wereld- en Europese Kampioenschappen.
Brigitha was de eerste zwemmer die voor Nederland uitkwam en de 100 meter vrije slag binnen een minuut aflegde.
Brigitha is opgenomen in de Hall of Fame, omdat het dit jaar 40 jaar geleden is dat ze op de wereldkampioenschappen in het Colombiaanse Cali schitterde, aldus bericht de Koninklijke Nederlandse Zwembond, KNZB, op haar website.

BEP blijft tegen amnestie voordat berechting heeft plaatsgevonden...

Waterberg: Standpunt inzake amnestie niet veranderd.
'Samenwerking met NDP betekent geen concessie'


De Partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek, BEP, is nog steeds tegen amnestie voordat berechting heeft plaatsgehad. Dit zegt partijvoorzitter Celsius Waterberg vandaag, dinsdag 23 juni 2015, in de Ware Tijd. Dat de partij nu een regeercoalitie smeedt met hoofdverdachte Desi Bouterse in het 8 decemberstrafproces, betekent geen concessie.

In elk geval blijft de BEP erbij, dat pas amnestie verleend kan worden als het strafproces is voltooid. Nu heeft de politieke partij van Bouterse, de NDP, de meerheid behaald in het parlement. Dit moet politiek vertaald worden. De meerderheid heeft bepaald en BEP schikt zich ernaar. 'De minderheid moet zich vereenzelvigen met de meerderheid', aldus Waterberg.

Het uitgangspunt blijft onveranderd. BEP is tegen amnestie. Dat was de partij al toen ze deelnam aan de eerste regering Bouterse. De parlementariërs van BEP stemden niet mee, toen de Amnestiewet werd aangepast. Het kostte de partij uiteindelijk haar plaats in het kabinet.

BEP nam aan de laatst gehouden verkiezingen deel in de V7-combinatie. Dit oppositionele verbond verloor. Voor Waterberg betekent het, dat de meerderheid van kiezers kennelijk ook amnestie goedkeurt.

Minister van Arbeid ontvangt boek over geschiedenis minimumloon

(Bron foto: ministerie van Arbeid)
Boek van Imro Smith in verband met 45-jarig bestaan ministerie


Minister Michael Miskin van Arbeid heeft gisteren een boek over de geschiedenis van het minimumloon in ontvangst genomen uit handen van de schrijver Imro Smith. Het boekwerk is uitgegeven in verband met het 45-jarige bestaan van het ministerie van Arbeid. Smith noemt in het boek het verschil in opvatting onder politici, vakbondsleiders en werkgevers over de mogelijke economische effecten van een minimumloon voor Suriname, als een van de redenen van de moeizame totstandkoming ervan.

In het boek beschrijft Smith alle inspanningen die vanaf 1969 gepleegd zijn door de sociale partners om te komen tot een minimumloon. Hij ziet de onderlinge verdeeldheid binnen de vakbeweging over de wijze waarop de instelling van het minimumloon zou moeten geschieden, als een verlammende factor, die in het voordeel heeft gewerkt van de tegenstanders van het systeem.

Tegenstanders vreesden dat het minimumloon werkloosheid zou veroorzaken, anderen hadden liever dat de hoogte van het minimumloon, bepaald werd door vraag en aanbod. Ook werd het minimumloon gezien als een verbod om op bepaalde werkzaamheden werknemers een marktconform loon te betalen. Men vreesde dat instelling van een minimumloon vooral ongeschoolde en laag geschoolde personen zou treffen, omdat werkgevers zouden zoeken naar goedkopere alternatieven zoals mechanisering, outsourcing of automatisering.

Het boekwerk is geïllustreerd met oude krantenartikelen en foto’s. Het wordt als naslagwerk aanbevolen aan politici, vakbondswerkers, werkgeversvertegenwoordigers, overheidsbestuurders, middelbare- en universiteitsstudenten en zal gratis verstrekt worden aan onder andere overheidsinstellingen en verscheidene bibliotheken in Suriname.

In de regio is Suriname het laatste CARICOM-land dat een Minimumloonwet tot stand heeft kunnen brengen.

Extra, zesde, show 'Tjar A Lobi' van Roué Verveer in Theater Thalia

Verveer treedt van 24 tot en met 29 juli op in Paramaribo


Cabaretier Roué Verveer is komende maand in Suriname met zijn speciale voorstelling ‘Tjar A Lobi’. De vijf shows die hij daar gepland heeft, waren binnen een week uitverkocht, vandaar dat Verveer heeft besloten een extra show te doen. Deze vindt plaats op 29 juli in Theater Thalia, zo is vandaag, dinsdag 23 juni 2015, te lezen op Waterkant.net.

Verveer treedt elk jaar wel een paar keer op in zijn geboorteland Suriname. Maar, met een geheel eigen show was de comedian in 2011 voor het laatst in het land.

De ‘Tjar A Lobi’ shows vinden van 24 tot en met 29 juli plaats. In het voorprogramma staan Rayen Panday uit Nederland en het opkomend Surinaams talent Pres Juriaantje. MC van de avond is Clifton Braam.

De kaarten voor de extra show in Thalia kosten 60 Srd en zijn vanaf zaterdag 27 juni verkrijgbaar bij Zus & Zo en Lucky Twins (Maretraite Mall), maximaal vier kaarten per persoon.

NCCR: Nog steeds geen bevestiging van door de Ware Tijd beweerde vondst vermiste helikopter Hi-Jet

Niemand kan het NCCR duidelijkheid verschaffen


Kolonel Jerry Slijngard, coördinator van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR), zegt vanochtend, dinsdag 23 juni 2014, op Starnieuws dat er geen enkele bevestiging is, dat de vermiste helikopter van Hi-Jet is gelokaliseerd door inheemsen van Sipaliwini, nabij de grens met Brazilië. NCCR heeft alle bronnen nagetrokken, maar niemand kan enige duidelijkheid geven hierover.

Slijngard zegt dat hij blij zou zijn wanneer de helikopter werkelijk gevonden zou zijn. Hij heeft alle moeite gedaan om de Ware Tijd, die hier melding van gemaakt heeft gisteren,  te vragen om hem in contact te brengen met de bron. Het gaat tot nu toe echter om niet geverifieerde berichten, aldus Slijngard op.

Dat maakt de berichtgeving door de Ware Tijd op z'n zachtst gezegd dubieus. De redactie zou natuurlijk, indien het verhaal op waarheid berust, moeten beschikken over de naam van een inheemse in Sipaliwini die kennelijk op een of andere manier de krant zou hebben benaderd. Gelet op de duur van de zoektocht naar het vermiste toestel en de twee inzittenden en de daarmee gepaard gaande onzekerheid en emoties onder familieleden en vrienden en bekenden van de inzittenden, zou enige terughoudendheid en niet in de laatste plaats zorgvuldigheid in de berichtgeving in de Ware Tijd gisteren gepast zijn geweest. Nu bestaat de kans, dat er valse hoop is gegeven door de redactie van die krant. De Ware Tijd had overigens voor plaatsing van het inmiddels gewraakte artikel geen contact opgenomen met familie van de twee inzittenden van de helikopter.

Overigens bericht De West, in haar editie van gisteravond, uit luchtvaartkringen te hebben vernomen, dat gezien de benzinevoorraad, de vliegrichting en de actieradius van de heli, het onmogelijk is dat het toestel nabij de grens kan zijn aangetroffen. Ook Slijngard vindt het vreemd, dat een heli die vanuit Tafelberg richting Paramaribo vloog helemaal zou zijn afgedwaald nabij de Braziliaans-Surinaamse grens, veel zuidelijker dus en dat is vreemd.

Voor het laatst was er zaterdagavond 23 mei contact met de heli en inmiddels is een zoekgebied afgebakend tussen Pusugrunu en Nieuw Jacobkondre. Het NCCR coördineert de zoektocht waarbij ook manschappen van het Nationaal Leger worden ingezet. Vernomen wordt, aldus De West, dat slecht weer parten heeft gespeeld bij de zoekoperatie en dat de voorkeur wordt gegeven aan helikopters in plaats van vliegtuigen, vanwege onder meer de aard van het gebied. Er zouden vier heli's zijn ingezet, afkomstig van de vliegbedrijven Pegasus en Hi-Jet. Behalve dat met helikopters het gebied wordt afgekamd, zijn grondtroepen van het leger druk doende enig spoor te vinden van de heli en er zou hulp zijn van Venezolaanse en Braziliaanse deskundigen.

Het toestel met piloot Donovan van Embricqs en technicus Ryatno Kertodikromo wordt vandaag precies een maand vermist. Er is een zoekactie met steun van buitenlandse deskundigen op touw gezet. Ook Hi-Jet, waarvan eigenaar Jerrel van Embricqs familie is van de piloot, is dagelijks bezig het oerwoud af te kammen. Tot nu toe is er geen spoor gevonden van de helikopter of de twee inzittenden.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

WikiLeaks 'Saudi Cables': Surinaamse Islamitische Organisatie vraagt eind 2012 Korans aan bij koning Abdul Aziz Bibliotheek in Riyadh

'Wij hebben de plicht om vooral jonge moslims te beschermen tegen van Islam afwijkende ideologieën'

'Jonge moslims gelokt om hindu-bijeenkomsten bij te wonen'


Klokkenluidersite WikiLeaks is begonnen met het publiceren van de eerste 70.0000 documenten die zijn verkregen uit Saoedi-Arabië. De documenten beschrijven communicatie tussen ministeries en diplomaten van Saoedi-Arabië en andere landen. Inmiddels staan er vandaag, dinsdag 23 juni 2015, 61.214 documenten online, waaronder ook een paar met een Surinaamse link.

Nadat de klokkenluiderssite eerder een grote hoeveelheid documenten over de oorlog in Irak, Afghanistan en Amerikaans diplomatiek berichtenverkeer online plaatste worden er in de komende weken ruim een half miljoen documenten gepubliceerd, vooral e-mails van het Saoedische ministerie van Buitenlandse Zaken en vertrouwelijke rapporten van de Saoedische overheid.

In een van de zogenoemde cables vraagt de president van de Surinaamse Islamitische Organisatie, Isaac Jamaludin, begin december 2012 aan de Koning Abdul Aziz Bibliotheek in de Saoedische hoofdstad Riyad, meer boeken en het opzetten van een bibliotheek om de invloed van andere religiën in Suriname tegen te gaan.
 
'De christenen hebben de volledige ondersteuning van hun mensen uit Nederland, de VS en Venezuela. De hindu's hebben de steun van India. Met de hulp van India zijn diverse culturele centra opgezet in diverse delen van Suriname waar het hindu-geloof en cultuur worden gepropageerd. Diverse jonge moslims zijn gelokt om hun bijeenkomsten bij te wonen', aldus de via fax verzonden brief van Jamaludin (zie onderaan).

Hoe Wikileaks aan de gevoelige informatie komt, maakte de organisatie niet bekend. Maar, in een persbericht wordt verwezen naar een Saoedische verklaring in mei, waarin stond dat er een schending was geweest van de computernetwerken van de overheid. De cyberaanval werd ‘opgeëist’ door een groep die zichzelf Yemeni Cyber Army noemt.

Saoedi-Arabië, de grootste olie-exporteur en een absolute monarchie met amper persvrijheid, staat bekend om de harde aanpak van activisten en critici. Zo werd de Saoedische mensenrechtenadvocaat Walid Abu al-Khair (35) veroordeeld tot vijftien jaar cel wegens ‘opruiing’. Blogger Raif Badawi kreeg duizend zweepslagen opgelegd alsmede tien jaar celstraf en een boete van 220.000 euro wegens belediging van de Islam.


 (Red. De Surinaamse Krant/NRC/Indian Express/WikiLeaks)

OW-minister wil blijvende oplossing voor slechte staat deel weg naar Apoera

Parmessar wijst houtconcessiehouders op verantwoordelijkheid bij houttransport


De slechte staat van een deel van de weg naar Apoera was aanleiding voor een gesprek dat zaterdag plaatsvond tussen minister van Openbare Werken (OW) Rabin Parmessar en werkers in de houtsector. Parmessar wil werken aan een permanente oplossing voor het steeds terugkerende probleem van deze weg in de regenperiode. Een deel van de weg is momenteel op last van de districtscommissaris van Para, John de la Fuente, in overleg met Openbare Werken afgesloten voor verkeer met een asdruk van meer dan vier ton.

Een delegatie van de Stichting Bosbeheer, de districtscommissaris van Para en zijn collega van Brokopondo, Yvonne Pinas, het nieuw gekozen NDP-Assembleelid van Para, Patrick Kensenhuis, ambtenaren van OW en houtconcessiehouders, waren aanwezig bij het gesprek, aldus Starnieuws maandag 22 juni 2015.

Parmessar wees de houtconcessionarissen op hun verantwoordelijkheid bij houttransport zoals aangegeven in de vergunningen en de Wet Bostoezicht. Houttransport over de weg is verboden in de regenperiode, omdat het mede oorzaak is van de slechte staat van de weg in de regenperiode. De weg is niet berekend op de zware ladingen. Gebleken is dat via een omweg toch nog hout wordt getransporteerd.

De boomstammen worden op meerdere plekken langs de weg ingeladen en daar ontstaan grote kuilen. Afgesproken is met de concessionarissen, dat per 15 juli alle landingsbanen in place zijn volgens de voorschriften. Het ministerie geeft jaarlijks ongeveer 21 miljoen Srd uit aan onderhoud van de weg tussen Pikin Saron en Apoera.

Parmessar wil samen met enkele betrokkenen, waaronder het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, waar de stichting Bosbeheer (SBB) onder valt, de verschillende districtscommissarissen en de houtconcessionarissen, werken aan een oplossing. Hij wil ook met verschillende instanties praten over de bijdrage van de concessiehouders aan de staat. Dit is opgenomen in de Wet Bostoezicht. Samen met de SBB, de districtscommissarissen en de politie zullen regels besproken worden waaraan belanghebbenden zich dienen te houden.

Enkele concessionarissen vroegen de minister om te werken aan de ontwatering van bepaalde delen van de weg. Ook gaven zij aan mee te willen werken aan het onderhoud van de weg. Parmessar zal ook praten met houders van zand- en grindconcessies. Bij een eerstvolgende ontmoeting zullen na evaluatie nadere afspraken gemaakt worden, aldus de afdeling Voorlichting van OW.

Somohardjo (PL) wordt vrijdag door president Bouterse beëdigd als fungerend voorzitter parlement

PL-leider is in jaren oudste gekozen Assembleelid


President Desi Bouterse zal Paul Somohardjo (voorzitter van de Pertjajah Luhur), die het oudste gekozen parlementslid is in jaren, vrijdagmiddag om twee beëdigen als fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) in het Kabinet van de President. De schriftelijke uitnodiging heeft Somohardjo gisteren ontvangen, aldus Starnieuws vanochtend, dinsdag 24 juni 2015.

Op 30 juni wordt een buitengewone openbare zitting gehouden van het parlement onder voorzitterschap van Somohardjo. De gekozen kandidaten kunnen vervolgens de eed afleggen, met eventueel bijstand van een geestelijke leider, of een belofte.

Om toegelaten te worden tot De Nationale Assemblee moet de griffie, zo is te lezen op de website van de DNA, beschikken over een proces-verbaal, eedsformulier, uittreksel uit het geboorteregister en een verklaring van openbare betrekkingen. Dit alles bij elkaar zijn de geloofsbrieven.
Ook zijn vereist een nationaliteitsverklaring, bewijs van inschrijving in het bevolkingsregister, kennisgeving van aanvaarding en een curriculum vitae.

Na de eedaflegging vindt de toelating plaats van de beëdigde leden. Tijdens deze vergadering worden de geloofsbrieven onderzocht en indien goed bevonden wordt de fungerend voorzitter geadviseerd om deze personen toe te laten tot het parlement. Er worden ook diverse commissies van Onderzoek van Geloofsbrieven ingesteld. Uit elke commissie wordt een voorzitter aangewezen die in commissieverband de persoonlijke dossiers met de geloofsbrieven naar juistheid en de wettelijke vereisten onderzoekt.

Er worden groepen van negen tot tien leden gevormd. Wanneer de namen van de leden worden opgenoemd, moeten zij in verband met het onderzoek van hun dossiers, de vergaderzaal verlaten.

Als er geen op- of aanmerkingen zijn, dan zal de commissievoorzitter dit in de vergadering bekendmaken. De leden van wie de geloofsbrieven goed zijn bevonden, worden naar de vergaderzaal begeleid om op hun aangewezen plek plaats te nemen. Dan worden ze geacht tot DNA toegelaten te zijn.