woensdag 24 juni 2015

Sapoen en Chitan worden door Pertjajah Luhur teruggeroepen

Sapoen (foto) en Chitan worden door Pertjajah Luhur 'teruggeroepen'
Volgens Somohardjo kunnen Chitan en Sapoen niet tot Assemblee worden toegelaten


De partijraad van Pertjajah Luhur (PL) heeft vanavond, woensdag 24 juni 2015, besloten dat de hoofdbestuursleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan worden teruggeroepen. Zij zullen per deurwaardersexploot de mededeling morgenochtend ontvangen, aldus Starnieuws

De partijraad is van oordeel, dat het tweetal enorme schade toebrengt aan de partij. Sapoen kondigde een eigen fractie aan en kreeg korte tijd later steun van het herkozen parlementslid Diepakkoemar Chitan.

Partijvoorzitter Paul Somohardjo zegt, dat Sapoen en Chitan volgens de regels van de partij niet een aparte fractie kunnen vormen.

Tijdens de vergadering vanavond is aangetoond, dat de partijraad achter het bestuur staat. Het bestuur heeft de opdracht gekregen om de twee leden terug te roepen. Volgens Somohardjo kunnen zij dan niet toegelaten worden tot De Nationale Assemblee.

Hoofdbestuursleden en partijraadsleden Pertjajah Luhur staan achter groep Sapoen/Chitan

'Pro-beweging voor hervorming en vernieuwing Pertjajah Luhur' brengt verklaring uit


Negen hoofdbestuursleden, bestuursleden van de partijraad en jongerenstructuren ondersteunen de zogenoemde 'Pro-beweging voor hervorming en vernieuwing Pertjajah Luhur'. Daarnaast hebben diverse structuren, waaronder kernbesturen, zich geschaard achter ondervoorzitter Raymond Sapoen en hoofdbestuurslid Diepakkoemar Chitan, beiden gekozen als Assembleelid. Sapoen en Chitan gaan in het nieuwe parlement een zelfstandige groep vormen. Ze zijn nog steeds lid van de Pertjajah Luhur.

De ondersteuners hebben vandaag, woensdag 24 juni 2015, deze verklaring uitgegeven:

(Bron afbeelding: Starnieuws)

UPDATE: Hulpactie Stichting 'Red Don en Ryatno' krijgt meer en meer vorm en bekendheid

Familieleden vermiste Donavan en Ryatno krijgen steun van SIMPAR in Nederland


Grote benefietavond dinsdag 30 juni in Amsterdamse Club Panama

Medewerking wordt verleend door onder andere Jorgen Raymann en Replay


De inmiddels opgestarte hulpactie van de stichting 'Red Don en Ryatno' krijgt steun van de Stichting Investigation Missing Persons Abroad for Relatives, afgekort SIMPAR, die ook nauw betrokken is geweest bij het vinden van twee vermiste Nederlandse meisjes in Panama. SIMPAR is onafhankelijk en bereidt te helpen met de zoektocht, met de expertise binnen hun team.

Op 23 mei 2015 waren piloot Donavan van Embricqs (40) en technicus Ryatno Kertodikromo (38) van het bedrijf Hi-Jet Helicopter Services in Paramaribo onderweg van het dorpje Sipaliwini, in het uiterste zuiden van Suriname, naar Paramaribo. Ze verdwenen echter spoorloos. De helikopter bracht stembussen en - biljetten naar afgelegen regio's voor de Surinaamse verkiezingen die 25 mei werden gehouden.

'Internationale
hulp is nu nodig om te zoeken! Er zijn speciaal materieel en manschappen nodig voor de zoektocht in (het regenwoud van) Suriname. Door het slechte weer werd al het contact verbroken met de toren. Donavan en Ryanto zijn nooit aangekomen in Paramaribo', aldus 'Red Don en Ryatno'.


Sindsdien wordt er tevergeefs gezocht naar de twee. Tot op heden wordt slechts met het blote oog gezocht in een gebied dat net zo groot is als heel Nederland én dat ook nog eens enorm dicht begroeid is met bomen van 30 tot 45 meter hoogte. Begin deze week gloorde even een beetje hoop door een bericht in de Surinaamse krant de Ware Tijd, dat de vermiste heli was gevonden in het grensgebied met Brazilië. Maar, dat bericht bleek niet gefundeerd en onderbouwd te zijn met enig bewijsmateriaal, zoals foto's. Inheemsen zouden het toestel, met slechts een kapotte rotor, hebben gevonden en van de inzittenden zou geen spoor te bekennen zijn geweest. De krant baseerde zich op een volgens haar betrouwbare autoriteit als bron.


We zijn nu een maand verder en de juiste apparatuur en de, benodigde, specifieke hulp vanuit het buitenland, is er nog steeds niet, aldus de stichting. De coördinatie van de zoektocht is in handen van het 
Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing, NCCR. Die organisatie zou bij de zoektocht wat hulp hebben gekregen vanuit Venezuela en Brazilië, maar het NCCR is niet erg scheutig met haar informatievoorziening waardoor feitelijk te weinig bekend is over de zoektocht en wie daaraan deelnemen.

Het inzetten van een onafhankelijk onderzoeksteam kost veel geld. Momenteel wordt heel veel al besteed aan de zoektocht. Helikopters zijn dag en nacht aan het zoeken, de kosten hiervan alleen al zijn onnoemelijk hoog, stelt de stichting 'Red Don en Ryatno' vandaag, woensdag 24 juni 2015, op haar in het leven geroepen Facebookpagina.

Komende dinsdagavond, 30 juni 2015, staat een benefietconcertavond op het programma in de bekende horecagelegenheid Club Panama in Amsterdam. 


Inmiddels heeft de stichting 'Red Don en Rytano' bekendgemaakt, dat aan de benefietavond in ieder geval zullen meewerken Jorgen Raymann, Replay, Partysquad, Lloyd de Meza en een paar super 'mystery acts', die, aldus de organisatie, nog niet met naam mogen worden vermeld vanwege lopende shows en voorbereidingen van nieuwe shows.
Hier zullen nog veel meer mensen aan toegevoegd worden.

★ ★ ★ RED DON & NOY ★ ★★
BENEFIET AVOND IN AMSTERDAM
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
♛ Dinsdag 30 juni 2015
www.facebook.com/DonEnNoy
♛ Club Panama, Amsterdam
♛ Oostelijke Handelskade 4, 1019BM
♛ Tijd: 19:00hrs – 00:00hrs
♛ Vvk €10 - Deur €15
♛ Tickets: http://eventix.nl/event/11293
♛ Benefietdonnoy@gmail.com
♛ Event info http://on.fb.me/1CsoNOe

Formateur Bouterse krijgt alle vakbondsleiders aan één tafel

 Vakbondsleiders leggen geschillen even terzijde


Het is formateur president Desi Bouterse gelukt om alle vakbondsleiders vanmiddag, woensdag 24 juni 2015, aan één tafel te krijgen. Alle zes vakcentrales, verenigd in RaVakSur, de Bond van Leraren (BvL) en de Federatie van Organisaties van Leerkrachten (FOLS) zaten netjes naast elkaar in het Perscentrum van het Kabinet van de President.

Het was RaVakSur zelfs gelukt, zo schrijft Starnieuws, om zonder Ronald Hooghart van de CLO (Centrale van Landsdienaren Organisaties) - die overigens namens de NDP als Assembleelid is gekozen bij de verkiezingen van 25 mei - een gezamenlijke notitie te presenteren aan Bouterse en zijn delegatie. Hooghart komt niet naar vergaderingen van RaVakSur, waaraan ook Michael Sallons namens de OSAV (Organisatie van Samenwerkende Autonome Vakbonden) deelneemt.

Ook Errol Snijders en Sallons kunnen het niet met elkaar vinden, aldus Starnieuws. Daarnaast vindt Hooghart dat de FOLS deel uitmaakt van de Centrale van Landsdienaren Organisaties. Bovendien is Hooghart het totaal niet eens met het FISO (Functie Informatiesysteem van de Overheid). Er is een commissie benoemd om deze kwestie, op grond waarvan landsdienaren worden ingeschaald, te evalueren.

Alle vakbondsleiders zeiden na afloop van het onderhoud met Bouterse, dat het een goed gesprek was geweest. De vakbondsleiders konden hun ei kwijt.

Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren en Marcellino Nerkust, president van de FOLS, zeiden blij te zijn, dat Bouterse onderwijs ook een prioriteit vindt. Het onderwijs in het binnenland is een zorgpunt, onder andere omdat daar nog steeds veel onbevoegde leerkrachten lesgeven. Valies zei dat de uitgaven voor de Naschoolse Opvang van Srd 90 miljoen teruggebracht zijn naar Srd 10 miljoen. Er is nu meer ruimte voor andere onderdelen van het onderwijs.

 'De president heeft aangegeven dat het land in zwaar weer is terechtgekomen, maar het kan niet zo zijn dat werkers er de dupe van worden', aldus Valies.

Statenlid Constancia op Curaçao blijft in hechtenis

Oud-minister Jacinta Scoop-Constancia verdachte in Dubnium-mondkapjeszaakHet Statenlid Jacinta Scoop-Constancia (MFK) blijft langer vast. Dat besloot een Officier van Justitie vanochtend, woensdag 24 juni 2015, aldus de Amigoe. Haar hechtenis is conform de normale procedure vooralsnog met acht dagen verlengd, in het kader van het onderzoek in de zogenoemde Dubnium-zaak.
 
Een rechter-commissaris (rc) zal de rechtmatigheid van haar aanhouding nog moeten toetsen. Dat dient binnen 24 uur plaats te vinden. Normaliter worden beide procedures tegelijkertijd verlopen, maar in dit geval koos het Openbaar Ministerie (OM) ervoor om eerst de hechtenis van de ex-minister te verlengen. De Officier van Justitie liet het aan de rc over om later te beslissen of haar aanhouding rechtvaardig is. Indien er fouten zijn gemaakt en de rc de rechtmatigheidstoets als onrechtmatig oordeelt, dan wordt Scoop-Constancia vrijgelaten. De rechter-commissaris zal morgenochtend haar aanhouding toetsen. 

Het Statenlid werd afgelopen maandag aangehouden, nadat afgelopen week een oproep van het OM had ontvangen om zich bij het politiebureau Rio Canario te melden. De voormalige minister van Volksgezondheid wordt verdacht van oplichting, verduistering, witwassen en het vervalsen van documenten.

Scoop-Constancia is de vierde verdachte in dit onderzoek, naar de bestelling van mondkapjes in 2012. Eerder werden haar echtgenoot A.J.J.S. (51), alsmede de Gianni B. (43) en de vrouw S.J.L. (47) in verband hiermee aangehouden. Ook zij werden door het OM opgeroepen en na verhoor aangehouden. B. die belast zou zijn geweest met de bestelling, werd op 24 maart jongstleden aangehouden tijdens een grootschalige actie van het OM, waarbij zeker vijf woningen werden binnengedrongen voor onderzoek, ook die van de ex-minister zelf, van haar man en haar moeder. B. werd na tien dagen hechtenis, net als de andere verdachten, vrijgelaten door het OM. De oud-minister is dus nu de enige verdachte die vastzit.

Zoals bekend is in de periode dat Scoop-Constancia minister van Gezondheid was door of namens de Stichting Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV) door B. een bestelling geplaatst en een betaling gedaan van ruim 365.000 gulden, voor een partij mondkapjes die nooit geleverd is aan BZV. Dat zou B. via zijn bedrijf Li Mei Wie hebben gedaan, aldus de ochtendkrant Extra vandaag. Verder meldt die krant, dat degenen die achter deze bestellingen zitten, inmiddels hun persoonlijke schulden hadden afbetaald. Eén van deze personen zou volgens de krant een grote schuld bij een bank, vlak voor een veiling door de bank en één dag nadat het bedrag voor de mondkapjes werd uitgekeerd, hebben uitbetaald.

Het onderzoek Dubnium is gestart nadat de huidige GMN-minister Bernard ‘Ben’ Whiteman aangifte deed bij het OM naar aanleiding van een onderzoek van de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) naar de onregelmatigheden in genoemde periode.

AKMOS wil terzake deskundigen benoemd zien als ministers

Vertegenwoordigers bedrijfsleven leggen wensen en grieven voor aan formateur Bouterse


De organisaties van het bedrijfsleven hebben vandaag, woensdag 24 juni 2015, in afzonderlijke gesprekken met formateur Desi Bouterse hun visie gegeven over veranderingen die ze graag gerealiseerd willen zien. Gewezen zou zijn op onevenwichtigheden die aangepakt moeten worden en financieel-monetaire maatregelen. 

Bouterse heeft gesprekken gevoerd met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) en de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS).

Bryan Renten, bestuurslid van de VSB en directeur van Fernandes Bottling in Paramaribo, heeft na het gesprek met Bouterse en zijn team verklaard voor de microfoons en camera's van vele media, dat de druk op de deviezen moet worden weggenomen. Alle sociale partners moeten betrokken worden bij de maatregelen die genomen moeten worden. De VSB ziet de Sociaal Economische Raad (SER) als het juiste orgaan voor overleg. VSB is zich er bewust van dat er pijnlijke maatregelen getroffen moeten worden. Renten denkt dat binnen twee jaar zaken weer op rails te krijgen zijn.

Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de ASFA, vindt dat zijn organisatie een belangrijke rol moet gaan spelen als het gaat om de productiesector. Net als bij de VSB is de agrarische productie een heet hangijzer. De ASFA heeft moeite met het beleid van minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij. De ASFA vindt dat het in Para gevestigde cassavebedrijf  IAP NV voorgetrokken wordt als staatsbedrijf. Er worden faciliteiten gegeven aan dit bedrijf ten koste van de private productiesector. Deze kwestie is besproken met de formateur en zijn delegatie. De cassavepap die op de markt is gebracht samen met de Melkcentrale voor de Naschoolse Opvang heeft veel stof doen opwaaien, aldus Bilkerdijk.

Sham Binda, voorzitter van de AKMOS, ziet graag dat deskundigen worden benoemd als ministers. Hij verwacht een goed beleid op papier met een tijdschema. Binda zei ook, dat Bouterse erkent dat het land in zwaar weer terecht is gekomen, waarbij financieel-monetaire zaken ontspoord zijn. Volgens AKMOS moet de verdiencapaciteit opgevoerd worden. Devaluatie is geen oplossing.
Het grootste probleem waarmee deze ondernemers te kampen hebben, is dat bedrijven failliet dreigen te gaan, omdat de overheid niet op tijd betaalt. AKMOS was met het totale bestuur aanwezig bij het gesprek. Hij heeft het als positief ervaren en zal een nota op schrift doen toekomen aan de formateur. Binda zei verder, dat alle Surinamers betrokken dienen te worden bij het beleid. Hij vindt het gesprek van vandaag met de formateur een goed begin.

Voorzitter Jairam van PVF: 'NDP heeft overgrote deel NPS overgenomen'

Groot deel Assembleezetels NPS afgelopen twee verkiezingen naar NDP


Gezien het feit dat een groot deel van de parlementszetels van de Nationale Partij Suriname (NPS) na de afgelopen twee verkiezingen naar de Nationale Democratische Partij (NDP) zijn gegaan, kan geconcludeerd worden dat de NDP het overgrote deel van de NPS heeft overgenomen. Tot deze conclusie komt Soedeschand Jairam, voorzitter van de Politieke Vleugel FAL (PVF), die een vijfjarige samenwerking is aangegaan met de NPS, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 24 juni 2015.

Jairam zegt, dat gezien het slechte resultaat dat beide partijen bij de afgelopen verkiezingen hebben geboekt, het nu tijd wordt dat beide partijen evalueren welke toekomst de samenwerking nog zal hebben. Wat de PVF betreft, zal die evaluatie niet lang op zich laten wachten. De PVF van Jairam heeft geen zetels behaald, terwijl de NPS wel twee in Paramaribo heeft kunnen krijgen. De PVF wil toch een belangrijk factor blijven spelen voor haar structuren in Saramacca, Nickerie en Wanica.

Jairam benadrukt. dat hij altijd een standpunt heeft gehad dat men zich na de verkiezingen moet neerleggen bij de verkiezingsuitslag en dan proberen een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van Suriname.

De PVF-leider zegt ook uit te zien naar de ontwikkelingen met betrekking tot de formatie van de nieuwe coalitie en de oppositie. Belangrijk voor hem is om ook duidelijkheid te krijgen in het voortbestaan van de V7-combinatie. De partij voor Broederschap en Eenheid in de Politiek (BEP) en twee gekozen Assembleeleden van de Pertjajah Luhur (PL) hebben zich al teruggetrokken uit deze combinatie en besloten om een samenwerking aan te gaan met de NDP. Binnen V7 zijn er op dit moment gemengde meningen over het samen optrekken van de resterende vijf politieke organisaties.

Jairam baseert zijn conclusie op basis van het feit dat Paramaribo het bolwerk in het verleden is geweest van de NPS, waar nu blijkt dat deze partij slachtoffer is geworden van de steeds groeiende NDP.
Jairam schuift de schuld van de tegenslag echter niet in schoenen van de NPS. Volgens hem is het een vaststaand feit dat de NDP een heel goede campagne heeft gevoerd, waardoor zij de V7 heeft kunnen overrompelen. De NPS moet volgens hem alle ruimte krijgen om eventueel gemaakte fouten te corrigeren voor de eerstvolgende verkiezingen. Jairam kijkt echter met een goed gevoel naar het pas genomen besluit van NPS-voorzitter Gregory Rusland om vanuit de oppositie een constructieve bijdrage te leveren, omdat de oppositie net als de coalitie ook een belangrijk rol heeft.

‘Zolang jou visie en doelstelling als partij terug te vinden zijn in de samenwerking en er afspraken gemaakt kunnen worden om gezamenlijk die doelstellingen na te kunnen streven, zou je dan wel moeten participeren. Indien niet, dan maar een andere manier zoeken om je bijdrage aan het volk te leveren’, aldus Jairam. Wat het besluit van de NPS betreft, zal komende week een gesprek met Jairam worden gevoerd.

Burney 'Nini' Fonseca op Curaçao gearresteerd in verband met witwassen en drugshandel

Huiszoeking bij verdachte Maximus-zaak


Burney ‘Nini’ Fonseca is gearresteerd in verband met het witwassen van geld en drugshandel. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) Curaçao vandaag, woensdag 24 juni 2015. 

Bij de verdachte in de zogenoemde Maximus-zaak werd eerder vanochtend huiszoeking verricht. Hierdoor rees het vermoeden, dat de inval te maken had met de zaak naar de opdrachtgevers rond de moord op politicus Helmin Wiels. Fonseca zou de vermeende bemiddelaar zijn geweest tussen de opdrachtgevers en de uitvoerders van de moord op Wiels.

Het OM bevestigt nu, dat Fonseca zichzelf heeft gemeld op het politiebureau. Hij was tijdens de inval niet thuis.

U-23 voetbalselectie niet naar Puerto Rico voor kwalificatie CFU-Olympische Spelen

Surinaamse delegatie krijgt geen visa VS door probleem bij VS-ambassade Paramaribo


De nationale U-23 voetbalselectie die vandaag, woensdag 24 juni 2015, moest afreizen naar Puerto Rico, kan niet vertrekken. De Surinaamse delegatie kan geen visa krijgen van de VS door een technisch probleem bij de Amerikaanse ambassade in Paramaribo. De selectie moest uitkomen in de kwalificatie voor CFU (Caribische Voetbal Unie)-Olympische Spelen.

De selectie had afgelopen maandag al moeten afreizen naar Puerto Rico. Suriname zit in de CFU-Olympische Spelen 2016 kwalificatie samen met gastland Puerto Rico, St Vincent & Grenadines en Trinidad & Tobago. De U-23 natio zou vandaag als eerste in actie komen in poule 4 tegen Trinidad & Tobago in het Juan Ramón Loubriel Stadium, Bayamón.

Bondscoach van de U-23 selectie van Suriname, Robert Godeken, vindt het een zeer lastige zaak. 'Alles is on hold en instructies van het bestuur van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) worden afgewacht. Tot nu toe zijn er nog geen instructies en kunnen we nog niet afreizen.'

'Het SVB-bestuur zou verder afstemmen met de CFU en de ambassade om te kijken naar mogelijkheden. De selectie is bijeen in het Emile De la Fuente Sportcomplex. We zijn reisklaar en wachten. Iedereen is in spanning. Gisteren was er nog hoop gegeven vanuit de ambassade dat er naar een mogelijkheid zou worden gezocht', aldus Godeken op Starnieuws.

PL-leider Somohardjo: 'Dit is een strijd tussen de PL en de wajang-speler'

Pertjajah Luhur bijeen om te spreken over vertrek Sapoen en Chitan

'Sapoen is maar een object van de wajang-speler'


Binnen de Pertjajah Luhur (PL) wordt vanavond, woensdag 24 juni 2015, een buitengewone partijraadsvergadering gehouden met als hoofdonderwerp ‘de verwikkelingen met betrekking tot de gekozen volksvertegenwoordigers van de PL’. Voorzitter Paul Somohardjo laat via het Dagblad Suriname weten, dat alle leden van de partijraad, de Assembleeleden van de PL, jongerenraad en adviesraad zijn uitgenodigd. 

De partijraad zal na de vergadering een beslissing moeten nemen over hoe er verder zal worden gehandeld inzake de kwestie Sapoen en Chitan.

Het enige waar Somohardjo zich tot nog toe aan stoort is de beschuldiging aan zijn adres van het zelf opzetten van het scenario ‘Sapoen-Chitan’.

‘Velen, vooral degenen die mij niet mogen, denken dat het een scenario van Somohardjo is. Hij is de motor. Hij staat op de achtergrond en stuurt Sapoen. Het is echt niet zo. Het is een bittere strijd. Wat wij allemaal wel moeten weten, is dat het geen strijd is tussen Somohardjo en Sapoen. Sapoen is een wajang-puppet. De puppet kan zonder de speler niets doen. Dit is een strijd tussen de PL en de wajang-speler. Sapoen is geen partij voor ons. Mensen onderschatten de zaak. Sapoen is maar een object. Zolang de wajang-speler hem nodig heeft, wordt hij gebruikt. Als hij hem niet meer nodig heeft, gaat hij weer in die kist’, aldus Somohardjo.

Tijdens de partijraadsvergadering zal ook dit onderdeel aan de orde worden gebracht.

Staatsolie sluit contract met Amerikaanse Apache Corp. voor exploratie offshore-blok 58

Overeenkomst met Amerikanen heeft een duur van 30 jaar


Staatsolie Maatschappij Suriname NV en het Amerikaanse Apache Corporation blijken vorige week  woensdag, 24 juni 2015, een productiedelingscontract te hebben gesloten voor exploratie, ontwikkeling en productie van het offshore-blok 58. De overeenkomst geldt voor dertig jaar en is opgedeeld in een exploratie-, ontwikkelings- en productieperiode. 

Er is een minimumwerkprogramma overeengekomen voor de exploratieperiode, waarin onder meer geologisch onderzoek, seismische datavergaring en exploratieboringen zullen worden verricht. Alle kosten in de exploratiefase zijn voor rekening van Apache en worden pas terugbetaald als zij een commerciële ontdekking doet en die ook in productie brengt.

Het contract biedt Staatsolie de mogelijkheid om tot maximaal twintig procent te participeren in de ontwikkelings- en productiefase.

Blok 58 heeft waterdieptes van 55 tot 2.250 meter. Van het 5.830 km² grote oppervlak is van 2.245 km² 2-D seismische data beschikbaar. Blok 58 was opgenomen in de internationale aanbestedingsronde 2014/2015.


Apache Corporation is in 1954 opgericht en is actief in wateren van Canada, de Verenigde Staten, Egypte en het Verenigd Koninkrijk. De samenwerking met Apache is voor Staatsolie niet nieuw. Voor offshore-blok 53 bestaat ook een productiedelingscontract tussen bede bedrijven. In dit blok werd in februari van dit jaar de exploratieput Popokai I geboord. De bedrijven CEPSA (Spanje) en Petronas (Maleisië) zijn partners van Apache in blok 53.

Voorzitter Surinaamse Bankiers Vereniging niet voor devaluatie

Proeve stelt prioriteit aan schuldenvraagstuk in gesprek met formateur Bouterse


Sigmund Proeve, voorzitter van de Surinaamse Bankiers Vereniging, zei na afloop van zijn gesprek vanochtend, woensdag 24 juni 2015, met formateur president Desi Bouterse, geen voorstander te zijn van een devaluatie op dit moment. Voor de camera en microfoon van onder andere de STVS zei Proeve ook, dat er andere, fiscale en budgettaire, maatregelen zijn die genomen moeten worden.

De Bankiersvereniging-delegatie sprak ruim een uur met Bouterse. De bankiers ondersteunen het beleid om rust en stabiliteit te brengen in het land. Een zorgpunt voor de banken, aldus Proeve, is zeker het schuldenvraagstuk van Surinaamse bedrijven, vooral aannemers, die nog steeds betaald moeten worden door de Staat voor door hun geleverde diensten en werkzaamheden.

Proeve liet weten, dat methoden besproken zijn met de formateur om deze kwestie aan te pakken. Ook veel bedrijven wachten op betaling van geleverde diensten.

Het bestuur van de Surinaamse Bankiers Vereniging is volgens de voorzitter met een goed gevoel uit het onderhoud met de president en zijn delegatie vertrokken. Er zou serieus zijn ingegaan op de voorstellen en suggesties.

Minister van Justitie op Curaçao: 'Als verdachte op agent schiet, mag agent gericht terug schieten'

Minister Navarro reageert op vragen MFK-Statenlid Schotte over 'shoot to kill' waar nodig


De minister van Justitie op Curaçao, Nelson Navarro (PAIS), is van mening, dat als een verdachte gericht schiet op een politieagent, de agent ook gericht terug mag schieten. Dat antwoordt Navarro op een vraag van Statenlid Gerrit Schotte (MFK), aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, 24 juni 2014.

De vraag van Schotte luidt: 'Klopt het dat de minister in het verleden heeft verklaard dat politieagenten uw zegen hebben om ‘shoot to kill’ daar waar nodig is?'

Navarro antwoordt daarop: 'Ik heb nooit het beleid ‘shoot to kill’ voorgestaan. Wat ik heb gezegd is dat als een crimineel gericht op een agent schiet, deze agent ook gericht mag terugschieten.'

De vraag van Schotte volgt op een reeks vragen over de mishandeling van illegalen bij een huiszoeking door een agent. Volgens Schotte zou de politie het naderhand op een akkoordje hebben willen gooien met de illegaal door deze vrij te laten als hij of zij geen aangifte zou doen van de mishandeling. Deze gebeurtenis wordt door de minister naar het rijk der fabelen verwezen.

Drie verdachte Statenleden op Curaçao zouden moeten aftreden

Diverse Statenleden keuren aanblijven drie verdachte MFK-collega's af


Verschillende Statenleden hebben afkeurend gereageerd op het feit dat drie verdachte MFK-Statenleden vooralsnog gewoon aanblijven als volksvertegenwoordiger. 'Een puppy doet tussen drie en zes weken zijn ogen open, waarom kost het mijn volk meer dan drie jaar om te zien wat er gaande is?', zegt het onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran vandaag, woensdag 24 juni 2015, in het Antilliaans Dagblad. 

Ook het MAN-Statenlid Hensley Koeiman is ‘triest’ vanwege de situatie waarin het parlement momenteel verkeert.

Na MFK-leider, die verdachte is in de zaak Babel, en Amerigó Thodé die verdacht wordt van het opnemen van een besloten vergadering, is Jacinta Constancia het derde Statenlid dat verdachte is in een zaak. Zij wordt onder meer verdacht van het witwassen van geld en het vervalsen van documenten.

'Dit is geen goede zaak voor onze democratie', aldus Koeiman, die aangeeft het niet alleen jammer voor de partij te vinden maar ook voor de Curaçaose politiek. 'Het is niet goed voor de reputatie van Statenleden, die staat onder druk. We zijn internationaal weer in het nieuws, dat een Statenlid van Curaçao verdachte is. Het is een moeilijke situatie, ik hoop dat blijkt dat er niets aan de hand is en dat Constancia niets verkeerd heeft gedaan. Zolang er niets is bewezen en de rechter nog niet heeft geoordeeld, kunnen we niemand ergens van betichten. Maar, ik ben wel triest hoor.'

Ook het PAR-Statenlid Zita Jesus-Leito noemt het ‘een heel vervelende zaak’. 'Het parlement is het hoogste orgaan van onze democratie. Als mensen van het parlement in opspraak komen, is dat een probleem voor ons land. Het is nu afwachten wat er gaat gebeuren. Ieder zichzelf respecterend persoon zou de eer aan zichzelf moeten houden en afwachten tot de zaak voor de rechter is geweest. Vroeger stapten mensen die verdacht waren ook inderdaad uit zichzelf op, maar de tijden zijn veranderd.'

Wettelijk gezien zijn de drie MFK-leden ook niet verplicht om op te stappen zolang zij niet zijn veroordeeld, zegt Jesus-Leito. Sulvaran: 'Vanuit de politieke ethiek gezien laat je je zetel achter als je wordt aangemerkt als verdacht, maar de ethiek is zoek. Wettelijk gezien kan de Statenvoorzitter een Statenlid pas uit het parlement halen als hij bij een onherroepelijke rechterlijke uitspraak schuldig is bevonden. Bij een eerste veroordeling door een rechter kan een Statenlid dus eerst nog allerlei rechterlijke wegen bewandelen, zoals hoger beroep.'

Arkefly weigert vrouw op vlucht naar Curaçao vanwege pinda- en notenallergie

'Het is onacceptabel dat je zo behandeld wordt'

Aan boord werden pindasnacks uitgedeeld


Luchtvaartmaatschappij Arkefly heeft een vrouw een vlucht naar Curaçao geweigerd vanwege een pinda- en notenallergie. Dat meldt het AD vandaag, woensdag 24 juni 2015. De 24-jarige Sachelle Klein uit Rotterdam mocht niet mee, omdat er aan boord pindasnacks werden uitgedeeld. Het risico op een allergische reactie zou daardoor te groot zijn.
 
Klein had echter van tevoren bij haar reisbureau laten weten, dat ze een ernstige notenallergie heeft en of daar rekening mee konden worden gehouden.

Op de luchthaven Schiphol kwam ze echter tot de ontdekking dat er in het systeem niets was vermeld over haar allergie. De Rotterdamse gaf dit daarop alsnog door aan de vluchtcoördinator waarna ze te horen kreeg dat ze niet aan boord mocht. Door een vertraging zouden er namelijk pinda- en notensnacks worden uitgedeeld. Het risico werd daardoor te groot geacht.

Enkele dagen later liet Arkelfy weten, dat Klein alsnog naar Curaçao mocht, mits ze een doktersverklaring had. Daarin moest zwart op wit staan dat ze de vlucht ‘zou overleven’, zo schrijft het AD. Klein eiste daarop haar geld terug (2.100 euro) omdat ‘een arts zo’n verklaring niet kan geven’. De luchtvaartmaatschappij bood de vrouw een compensatie van 900 euro aan. Klein wilde echter het hele bedrag terug en schakelde rechtsbijstand in. 'Het is onacceptabel dat je zo behandeld wordt.'

Volgens Erna Botjes, voorzitter van Stichting Voedselallergie, is het bizar dat Klein geweigerd is vanwege haar allergie. 'Ze hadden haar een mondkapje kunnen geven, waardoor ze gewoon kan vliegen. Je kunt als vliegtuigmaatschappij ook andere snacks uitdelen', aldus Botjes in het AD.

Arkefly laat in een reactie weten dat het vooraf niet bekend was hoe ernstig de allergie was. De luchtvaartmaatschappij sprak met Klein af dat ze zelf haar maaltijden zou meenemen. Toen de vluchtcoördinator doorvroeg op Schiphol bleek volgens de woordvoerder van Arke pas hoe ernstig het was, zo meldt het AD.

'Op basis van die informatie is besloten dat het te risicovol was om haar toe te laten. Als we haar hadden laten vliegen, hadden we de catering voor alle passagiers moeten aanpassen. Dat is niet mogelijk.' Inmiddels heeft Arkefly de volledige reissom vergoed uit coulance.

LVV start met ordening van de visserij in het district Nickerie

(Bron foto's: LVV)
Fuiken krijgen standaardafmetingen en gebieden voor drijfnetvissers worden vastgesteld


De ordening van de fuiknetvisserij in Nickerie is op 15 juni 2015 van start gegaan middels een vergadering met de stakeholders van de visserijsector, zo laat het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij vandaag, woensdag 24 juni 2015, in een bericht weten. De ordening is noodzakelijk vanwege de geconstateerde onregelmatigheden in de visserijsector binnen Surinaamse wateren de afgelopen jaren. 

Tijdens de vergadering hebben de stakeholders verschillende problemen aangekaart en werden ook aanbevelingen gedaan. Het grootste probleem is het ontbreken van de controle en de bereikbaarheid van de takken (parwa). De ordening zal in samenspraak met de vissers worden uitgevoerd. 

De ordening houdt in het vaststelen van alle fuikstandposities me behulp van het Global Positioning System (GPS), het instellen van standaardafmetingen voor de fuiken, het vaststellen van de gebieden waar binnenvaart-drijfnetvissers mogen opereren, het verzorgen van trainingen van lokale krachten voor de controle en het opzetten van een Geografische Informatiesysteem (GIS). 


De afdeling Monitoring en Inspectie (MI) van het onderdirectoraat Visserij (ODVIS), die onder het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij valt, voert dit project uit samen met andere afdelingen.
Op 16 juni 2015 heeft een delegatie van ODVIS een oriëntatiebezoek gebracht op de Corantijnrivier.
Binnenkort zullen alle fuiknetten worden afgemeten.


De fuiknetvisserij in de Coppenamerivier (Boskamp) werd vorig jaar al op orde gebracht, aldus LVV.

Meeste export rondhout Suriname verdwijnt in 2014 naar China

(Bron foto: Facebook)
27.9 Miljoen Amerikaanse dollar in 2014 verdiend aan export rondhout


Afgelopen jaar is 27,9 miljoen Amerikaanse dollar verdiend aan de export van rondhout uit Suriname. Directeur Pearl Jules van Stichting voor Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) stelt, dat het om een recordproductie van rondhout gaat van 492.000 m3. In 2014 werd 246.000 m3 hout geëxporteerd vanuit Suriname. Hiervan was 34.567 m3 gezaagd hout. Ruim 71% van het hout werd geëxporteerd naar China.

De SBB heeft de ontwikkelingen in de bosbouwsector vastgelegd in onderstaande publicatie  'Bosbouwstatistieken: Productie, export en import van hout en houtproducten in 2014'.

Met een bijdrage van 40% (zo'n 200.000 m3) werd de hoogste productie geleverd door het district Sipaliwini. Hierna volgt het district Brokopondo met 112.339 m3 en Para met 106.264 m3. In Coronie en Wanica zijn geen bomen geveld.

In het rapport wordt ook de productie van overige bosproducten vermeld. Zo blijkt dat Para de meeste kraaienpoten (41.412 stuks) en bijkans 247.00 bonenstaken heeft geproduceerd.

Franse marine vindt 93.5 kilo cocaïne aan boord uit Suriname vertrokken Duitse zeilboot bij Martinique

(Bron foto's: Bild)
Duitse zeilboot van Suriname onderweg naar bestemming in Europa

Twee Duitsers (41 en 50) gearresteerd


De Franse marine blijkt afgelopen vrijdag aan boord van een kleine Duitse zeilboot op de Atlantische Oceaan, niet ver van het eiland Martinique, 93.5 kilo cocaïne gevonden te hebben en in beslag genomen. Dat bericht het Duitse blad Bild vandaag, woensdag 24 juni 2015. De drugs zouden bestemd zijn geweest voor de Europese markt en heeft een waarde van 6.5 miljoen euro.

ADVERTISEMENT
Twee Duitsers uit Rheinland-Pflaz en Nordrhein-Westfalen werden gearresteerd.

De beide mannen (41 en 50 jaar) hebben waren waarschijnlijk onderweg in opdracht van georganiseerde drugshandelaren. De boot was afkomstig uit Suriname en was op koers naar een bestemming in Europa, aldus Bild.

De cocaïne werd gevonden in sporttassen en plastic zakken. In deze zaak hebben de Franse autoriteiten nauw samengewerkt met Justitie in de Duitse havenstad Hamburg.


18 Personen ronden succesvol opleiding luchtverkeersleiders Basic Air Traffic Services af

Luchtverkeer moet veiliger worden


Het PolyTechnic College Suriname (PTC) heeft gisteren aan achttien personen certificaten uitgereikt vanwege het succesvol afronden van de opleiding luchtverkeersleiders Basic Air Traffic Service (BATS). De studie heeft ongeveer anderhalf jaar geduurd en is de beginfase van een bacheloropleiding. Het doel van deze training is om het luchtverkeer veiliger te maken. De deelnemers aan de opleiding zijn in dienst van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme.


Naast de achttien geslaagden, krijgen zeven een herkansing. De opleiding startte op 1 oktober 2014 en duurde tot 18 juni. Het gaat om de eerste groep die deze opleiding voor luchtverkeersleiders op het PTC heeft gevolgd.

Directeur, Robby Holband, van de HBO-opleiding liet weten, dat er heel veel gesprekken zijn gevoerd met TCT en samenwerkingspartners in Canada, Trinidad & Tobago, Jamaica, Nederland en Amerika. Het ging om noodzakelijk materiaal voor het verzorgen van de opleidingen en technische bijstand. De opleiding moet voldoen aan de nationale en internationale standaarden.

Een tweede groep begint in oktober aan de opleiding.

Toch nog gesprek ABOP met formateur Desi Bouterse

ABOP-voorzitter Brunswijk verrast door late uitnodiging


ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk laat vandaag, woensdag 24 juni 2015, via Starnieuws en radio Apintie weten, dat de leiding van de partij uitgenodigd is voor een vervolggesprek met de formateur president Desi Bouterse. Dat gesprek vindt plaats morgenmiddag in het Perscentrum van het Kabinet van de President.

Brunswijk zegt verrast te zijn door de uitnodiging.

Tijdens het eerste gesprek van zijn partij en een delegatie van de NDP werd gevraagd naar de visie van de partij over ontwikkelingsvraagstukken. De politicus zei eerder, dat de partijleiding uitgenodigd was voor een informatiegesprek. Aangezien het bekend is bij de NDP wat de visie is van ABOP, omdat het immers om een regeringspartner gaat, had Brunswijk geen documenten naar dat gesprek meegenomen.

Tijdens het eerste onderhoud met Bouterse vorige week maandag gaf de ABOP aan het partijprogramma en een notitie alsnog op te zullen sturen. Dat gebeurden dan ook meteen de volgende dag, aldus Brunswijk. Het was volgens hem een kwestie van een druk op de knop, omdat het verkiezingsprogramma van de ABOP klaar was.

Tot nu toe is het niet duidelijk of de NDP samen zal werken met de ABOP. Brunswijk verwacht dat morgen meer duidelijkheid zal komen. Hij is op alle scenario's voorbereid. Tijdens het gesprek hoopt hij dat zaken die spelen kunnen worden uitgesproken.