donderdag 25 juni 2015

Visie bedrijfsleven wordt door organisaties sector in document vastgelegd voor formateur Bouterse

KKF-voorzitter Naarendorp: 'Organisaties in bedrijfsleven vormen steeds hechtere eenheid'Het gezamenlijke bedrijfsleven zal binnen twee weken een document doen toekomen aan de voorzitter van de NDP, formateur en president Desi Bouterse. Hierin zal de visie van de bedrijfslevensorganisaties op het bedrijfsleven en het daarop gericht overheidsbeleid worden vastgelegd. Dit zei Henk Naarendorp, voorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), vanmiddag, donderdag 25 juni 2015, na afloop van zijn gesprek met Bouterse voor de microfoons en camera's van de media.

Naarendorp zei, dat de bedrijfslevensorganisaties een steeds hechtere eenheid gaan vormen. Vandaar dat een gezamenlijk document kan worden opgesteld. De organisaties vinden dat op ministeries waarmee het bedrijfsleven te maken heeft, deskundigen de leiding moeten hebben die bereid zijn samen te werken, vooral op de ministeries van Handel en Industrie en Transport, Communicatie en Toerisme.

Naast de acute problemen waarmee het land te maken heeft, is het belangrijk om ook stil te staan bij beleidsaangelegenheden op middellang en lang termijn, sprak Naarendorp. Op korte termijn moeten de financieel-economische en fiscale problemen worden aangepakt.

Wanneer er geld geleend wordt moet dit niet in de consumptieve sfeer worden besteed, aldus Naarendorp. Hij zei verder, dat de overheid en de private sector beter met elkaar moeten samenwerken.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Guyanees met schotwond in rug aangetroffen in Waaldijkstraat, Paramaribo

Man in kritieke toestand opgenomen in ziekenhuis

Guyanese dader nog voortvluchtig


Een Guyanees is gisteren in de vooravond in de Waaldijkstraat in Paramaribo aangetroffen met een schotwond in zijn rug. Dat meldt het Dagblad Suriname vanmiddag, donderdag 25 juni 2015, op haar website.

Agenten van het politiebureau Nieuwe Haven gingen, na een ontvangen melding, ter plaatse en vonden de Guyanees.

Uit het politieonderzoek blijkt inmiddels, dat een landgenoot op het slachtoffer heeft geschoten met een vuistvuurwapen. Na de schietpartij kwam een menigte ter plekke. Een mevrouw was op dat moment, aldus bericht de krant, 'bezig met het slachtoffer'. Hij lag op zijn rug op de grond. Toen hij in een zittende houden werd geplaatst, bleek er bloed uit zijn rug te sijpelen.

Het slachtoffer werd in een ambulance vervoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Volgens de politie is de man in kritieke toestand opgenomen. De schutter is nog niet aangehouden, maar zijn identiteit is bekend.

Geen zorgen bij Sapoen (PL) over door Somohardjo aangekondigd terugroepen

'Een nog niet beëdigd Assembleelid kan niet worden teruggeroepen'

'Uitspraken Somohardjo zijn tekenen van een doodsstrijd, van paniekvoetbal'


Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan liggen niet wakker van uitspraken van Pertjajah Luhur (PL)-voorzitter Paul Somohardjo over het terugroepen van beide gekozen Assembleeleden, die hebben aangekondigd een zelfstandige fractie te zullen gaan vormen in de nieuwe Assemblee. 'Hij weet zelf dat het niet kan. De terugroepwet kan juridisch en grondwettelijk niet. Je kunt niet een nog niet beëdigd Assembleelid terugroepen', zei Sapoen na zijn gesprek vanmiddag met een NDP-delegatie tegen vertegenwoordigers van de pers. 

'Ik maak me zorgen over uitspraken en statements van Somohardjo. Het zijn de uitspraken als tekenen van een doodstrijd, van paniekvoetbal.' Zowel Chitan als Sapoen wijst erop dat ze nog steeds PL’er zijn.

'Het is de grondwettelijke taak van Somohardjo om ons te beëdigen tot parlementariër. Als hij dat niet doet is Somohardjo, die altijd opkomt voor de rechtsstaat in plaats van machtsstaat en het niet negeren van wettelijke voorschriften, zelf de grootste overtreder van de Grondwet', aldus Sapoen.


Over het gesprek met formateur Desi Bouterse zei Sapoen, dat niets voor zijn tijd komt. 'Wanneer de tijd daar is, zal er duidelijk worden afgestemd en duidelijke afspraken moeten worden gemaakt wie wat krijgt en dat openbaar worden gemaakt.'

Sapoen hield zich op de vlakte en liet slechts los, dat ze op de hoogte zijn gesteld van de lopende ontwikkelingen. 'Heel vruchtbaar en hoopgevend', vatte hij het gesprek samen.

3-Jarig meisje dood na seksueel misbruik

Oma van peuter brengt haar dood bij Academisch Ziekenhuis Paramaribo


Een driejarig meisje uit Ephraimzegen, Paramaribo, is vanochtend, donderdag 25 juni 2015, rond acht uur dood op de afdeling Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP) binnengebracht door een oma. Dat bericht de webeditie van het Dagblad Suriname. 

Een behandelend arts heeft na onderzoek geconstateerd, dat het meisje zowel oraal als anaal is misbruikt.

De politie heeft nog geen verdachte in beeld. Het onderzoek in deze zaak is overgedragen aan de recherche Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname.

V7 houdt op te bestaan: VHP, NPS, PL, DA'91 en SPA trekken stekker uit politiek samenwerkingsverband


Tyrone Spong zaterdag 27 juni als bokser 'in de ring': Mandalay Bay in Las Vegas, Big Knockout Boxing zwaargewicht kampioenschap

Spong klaar voor nieuwe uitdaging in wereld van gevechtssporten


Tyrone Spong (GLORY and K-1 vechter) blijkt klaar te zijn voor een nieuwe uitdaging en dat wordt deze dagen breeduit gemeten in diverse Amerikaanse media (zie artikel onderaan van vandaag in de Las Vegas Sun). De nieuwe uitdaging zal immers plaatsvinden komende zaterdag in Las Vegas.

Na twee korte bokspartijen in Duitsland is de in de Amerikaanse staat Florida woonachtige Tyrone Spong klaar om zijn naam te maken in Amerika bij een vrij nieuwe organisatie genaamd BKB (Big Knockout Boxing). Wat dit evenement bijzonder maakt is, dat het gevecht niet in een ring, maar in een pit zal plaatsvinden, zo berichtte mixfight.com op 11 juni jongstleden.

De ruimte die de vechters krijgen is dus een stuk kleiner waardoor er veel meer acties en ook KO's worden verwacht. De promotie BKB wordt gerund door veel ervaren mensen uit het boksen en willen met deze nieuwe opzet iets nieuws neerzetten.

Na twee geslaagde evenementen komen ze terug naar Las Vegas en zal ditmaal gestreden worden voor de vacant heavyweight titel met Tyrone Spong in de hoofdrol. Hij zal het opnemen tegen ongeslagen zwaargewicht Julian Pollard.

Het evenement zal worden gehouden op 27 juni in het prestigeuze Mandalay Bay Event Center en er staat een KO bonus van 30.000 dollars op het spel en daarnaast kan men 10.000 dollar winnen voor 'punch of the night' en nog eens 10.000 dollar voor 'hardest punch'. Deze bonussen zijn mogelijk, omdat zij de eerste promotie is die gebruikmaakt van hitchip technologie. Hierbij worden data gebruikt om te bepalen hoe snel en hard een stoot aan komt door een chip die in de handschoen is verwerkt. Op deze manier zullen de kijkers thuis meer te weten te komen over de stoten die worden gegeven.

Een mooie kans voor Spong om zich te bewijzen in het boksen, aldus mixfight.com. Hoewel deze wedstrijd niet mee wordt genomen in je record, doordat het niet in een ring wordt gehouden, zal dit toch een mogelijkheid zijn voor Spong om zich in de kaart te vechten op een groot evenement. Voor meer informatie over het evenement ga naar www.bkb.tv

Het hoge woord is er uit: NDP gaat niet in zee met de ABOP

Samenwerking NDP en ABOP wordt niet gecontinueerd in regering Bouterse-II
NDP-voorzitter en formateur Bouterse: ABOP-ministeries hebben niet goed gefunctioneerd


Het hoge woord is er uit, de kogel is door de kerk, er is duidelijkheid: de Nationale Democratische Partij (NDP) gaat niet in zee met de ABOP/Alternatieve Combinatie. NDP-voorzitter en formateur en president Desi Bouterse heeft vanmiddag tegen de delegatie van ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk gezegd, dat de ABOP-ministeries niet goed hebben gefunctioneerd. 

Brunswijk is nu niet van plan om voor Bouterse te stemmen als presidentskandidaat.

De ABOP-voorman zei na het gesprek met de NDP-delegatie het niet eens te zijn met de mening van de president, dat de ABOP-ministeries niet goed gefunctioneerd hebben. Hij stelde, dat Bouterse het hoofd van de regering is en de afgelopen regeerperiode niet heeft gezegd dat het niet goed gaat. Ministers van de ABOP zwaaien de scepter op de ministeries van Justitie & Politie, Transport, Communicatie & Toerisme, Sociale Zaken en Volkshuisvesting, Regionale Ontwikkeling en Handel & Industrie. Ook vicepresident Robert Ameerali is afkomstig uit de ABOP.

Brunswijk liet vanmiddag ook weten, dat hij nu zijn strategie gaat aanpassen. Hij beweert an begin af door te hebben gehad, dat de NDP niet met de ABOP verder wilde gaan samenwerken.

Tijdens de ontmoeting vanmiddag, heeft Bouterse gesteld, dat de ABOP-slotmassameeting in Moengo, waar gezegd werd dat 'gran basi e ley', niet de doorslag heeft gegeven dat nu niet gekozen is voor verdere samenwerking van de NDP met de ABOP.

Brunswijk liet het journaille vanmiddag ook weten niet teleurgesteld te zijn. 'Je gaat in de oppositie of de coalitie. Nu zitten wij in de oppositie en het is ready for action', aldus Brunswijk. Overigens zei hij ook dat er bij de ABOP geen sprake zal zijn van politieke overlopers. Aan een paar kopstukken binnen de partij, waaronder de minister van Justitie & Politie Edward Belfort en het herkozen Assembleelid Diana Pokie, zou behoorlijk zijn getrokken door de NDP:


(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

VHP ondersteunt kandidaatstelling Desi Bouterse voor presidentschap niet

'Mensen die handelen in strijd met Grondwet kunnen geen president worden'


De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) zal presidentskandidaat Desi Bouterse van de Nationale Democratische Partij (NDP) niet ondersteunen in De Nationale Assemblee (DNA). Radjkoemar Randjietsingh, ondervoorzitter van de VHP, zegt vandaag, donderdag 25 juni 2015, in het Dagblad Suriname dat zijn partij altijd het standpunt heeft gehad, dat mensen die handelingen in strijd met de grondwet hebben gepleegd, geen presidentskandidaat kunnen worden. 

De VHP-ondervoorzitter zegt ook, dat de VHP de mening is toegedaan dat de Grondwet en alle wetten in het land dienen te worden gerespecteerd. ‘Wanneer de Grondwet dat zegt en Bouterse zichzelf een democraat noemt, moet hij zich daaraan houden en geen presidentskandidaat worden. De partij zal niet van mening veranderen, omdat zij de Grondwet en alle andere wettelijke regelgevingen respecteert’, aldus de VHP'er.

Chandrikapersad Santokhi, voorzitter van VHP, heeft eerder gezegd, dat meegewerkt zal worden om de president in DNA te kiezen. Santokhi heeft president Desi Bouterse voorgehouden, dat het land in grote problemen is en voor uitdagingen staat. Een Verenigde Volksvergadering (VVV) zal het land volgens Santokhi miljoenen kosten. Hij vindt dat zo snel mogelijk overgegaan moet worden om een regering te vormen om de problemen te kunnen aanpakken. Randjietsingh geeft aan dat de VHP-voorzitter gelijk heeft gehad met die opmerking. Maar, de VHP zou volgens hem nooit de naam van Bouterse hebben genoemd als de persoon die ondersteund zou worden.

Elke andere kandidaat die voldoet aan de voorwaarden volgens de Grondwet zal worden ondersteund. Bouterse heeft in Nederland een vonnis achter zijn naam staan en hij is bovendien hoofdverdachte in het 8 decemberstrafproces. Daarnaast heeft dezelfde persoon als staatshoofd misbruik gemaakt van het parlement door de bestaande Amnestiewet in strijd met alle grondwettelijke beginselen toch te wijzigen. Wat deze wet betreft, beschouwt de VHP het als te zijn van nul en generlei waarde.

De huidige samenstelling van het parlement heeft zijn bevoegdheden volgens hem overschreden om een wet te maken die in strijd is met de Grondwet. Aangezien het in strijd is met de Grondwet, verwacht de politicus dat het komende parlement daar een uitspraak over zal moeten doen. De Amnestiewet blijft voor Randjietsingh nietig. De VHP moet met haar overige V7-partners nog beslissen of zij ook kandidaten naar voren zal schuiven en wie deze kandidaten zullen zijn.

Hij zegt verder het ten zeerste te betreuren, dat een V7-partner als de BEP besloten heeft om Bouterse te ondersteunen in de nieuwe regering. De VHP respecteert dit besluit, maar Randjietsingh zegt wel dat de BEP-zetels juridisch nog steeds V7-zetels blijven. De facto waren het echter kandidaten van de BEP, waardoor de V7-partners niets kunnen doen als besloten wordt deze leden mee te nemen naar de NDP.

De VHP heeft gekozen voor de oppositiebanken en zal de regering kritisch en constructief blijven volgen. ‘De VHP gaat niet in een regering zitten met mensen, die ondanks dat zij weten dat er fouten worden gemaakt, toch doorgaan met herhalen van fouten maken’, aldus de politicus.

DOE krijgt mandaat congres voor verder overleg met NDP

Voorzitter Carl Breeveld stap dichter bij Assembleezetel in coalitie


Het congres van de partij Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) heeft gisteravond mandaat gegeven aan het onderhandelingsteam van de partij om verdere gesprekken te voeren met de NDP. Het ziet er dan ook meer en meer naar uit, dat partijvoorzitter en herkozen Assembleelid Carl Breeveld deel kan gaan nemen aan de nieuw te vormen coalitie in het parlement. Dit laat de partij vandaag, donderdag 25 juni 2015, in een verklaring weten.

DOE heeft bij de verkiezingen van 25 mei één zetel vergaard in De Nationale Assemblee. Vanaf het moment dat het duidelijk was dat de NDP de meerderheid had gekregen aan zetels, heeft DOE aangegeven dat zij wil samenwerken.

Het is een imposante verschijning in de Annabaai van Curaçao

De Karel Doorman in Caribische wateren voor 'warmweerbeproevingen'

(Bron foto: Koninklijke Marine)

Het is een imposante verschijning. De Karel Doorman, met een waterverplaatsing van 27.800 ton, is het grootste schip dat de Nederlandse Marine ooit heeft gehad nu te bewonderen in de Annabaai. Woorden in het Antilliaans Dagblad van vandaag, donderdag 25 juni 2015.

Het vaartuig is nog vrij nieuw en daarom komt het hier warmweerbeproevingen uitvoeren. Er zal daarbij worden gekeken hoe de technische installaties reageren op een hoge luchtvochtigheid en watertemperatuur. Het schip van ruim 200 meter lengte legt morgen aan bij de Megapier.

De hoge luchtvochtigheid en de warme temperatuur van het zeewater vormen de ideale omstandigheden om te testen hoe het schip en haar installaties reageren op dit soort klimaat, aldus de Koninklijke Marine. Op basis hiervan zullen er al dan niet nog modificaties plaatsvinden op het schip. Tijdens deze beproevingen maakt het schip efficiënt gebruik van oefenmogelijkheden. Zo maakte zij deel uit van de orkaannoodhulpoefening HUREX op St. Maarten, Saba en St. Eustatius en voerde 19 juni nog voor het eerst een amfibische landing uit op Aruba.

De Karel Doorman is specifiek gebouwd voor bevoorrading op zee ter ondersteuning van andere schepen. Daarnaast kan het schip veel personeel en materieel, voer- en vaartuigen vervoeren. Ook is de Doorman uitermate geschikt om personeel en materieel te ontschepen in gebieden waar geen havens zijn. Het is een logistieke uitvalsbasis op zee, waarbij vanaf het schip ook operaties op land uit gevoerd en ondersteund kunnen worden.

(Red. De Surinaamse Krant/Antilliaans Dagblad/Koninklijke Marine)

Al in 2013 werd een vonnis gewezen in Dubnium-mondkapjeszaak op Curaçao

Verdachte moet na vonnis begin juni 2013 nog steeds ruim 365.000 gulden betalen voor levering 40.000 mondkapjes


G.H.J.B. die als eerste verdachte in de zaak Dubnium van het Openbaar Ministerie op Curaçao - waarbij onregelmatigheden bij bestellingen van mondkapjes worden onderzocht - is aangehouden en later op vrije voeten werd gesteld, is bij vonnis van 3 juni 2013 als veroordeeld tot het terugbetalen van het bedrag van de mondkapjes. Het Antilliaans Dagblad bericht vanochtend, donderdag 25 juni 2015, in het bezit te zijn van dat vonnis van ruim twee jaar geleden. 

In april werd B. in de boeien geslagen. Aan hem werd in 2012 door de toenmalige stichting Bureau Ziektekosten Voorzieningen (BZV) 365.853,49 gulden betaald voor een bestelling van 40.000 mondkapjes. De bestelling zou door de stichting in directe opdracht van de toenmalige minister Jacinta Constancia-Scoop (MFK) van Gezondheid, Milieu en Natuur in het kader van het preventiebeleid zijn gedaan. De oud-minister wilde de mondkapjes in restaurants om hygiënische redenen laten gebruiken. Het bedrag voor de mondkapjes werd met een cheque betaald, maar de bestelling is nooit afgeleverd aan de stichting. De cheque is opgemaakt op naam van Li Mi Wei, de eenmanszaak van B. Het bedrijf werd op 23 februari 2011 opgericht en stond ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Volgens welingelichte bronnen, aldus de krant, is de cheque de dag na overhandiging aan B. meteen verzilverd en zou het geld zijn gebruikt om de schulden van de echtgenoot van Scoop-Constancia af te betalen. Toen de bestelling uitbleef, heeft het toenmalig bestuur van BZV aangifte gedaan.

De rechter oordeelde in juni 2013 dat B. het totaalbedrag van 365.853,49 gulden, vermeerderd met de rente over dit bedrag vanaf 28 maart 2012 tot de dag der algehele voldoening, terug moest betalen aan de stichting. Ook werd de verdachte veroordeeld tot de betaling van de proceskosten tot aan de uitspraak, begroot op 5.400 gulden en 4.729,83 gulden aan voorschotten, waarin begrepen 3.660 gulden aan griffierechten.

B. heeft nooit gehoor gegeven aan het oordeel van het Gerecht en nu - ruim twee jaar na het vonnis - blijft betaling nog uit. Behalve B. zijn ook de echtgenoot van oud-minister Constancia-Scoop en de oud-minister zelf in de boeien geslagen.

Hoewel de echtgenoot inmiddels op vrije voeten is gesteld, werd de voorlopige hechtenis van Constancia-Scoop gisteren verlengd. Zowel B. als de echtgenoot van de toenmalige Gezondheidsminister blijven verdachten in de zaak Dubnium.

Radartoren op Curaçao heeft nieuwe radarantenne en beschermkoepel

(Bron foto: Bea Moedt/Antilliaans Dagblad)
Toren staat bij Seru Spelok boven de Hato-grotten


Een nieuwe radarantenne en beschermkoepel zijn gisteren geplaatst op de radartoren. Dat laat meteoroloog Fred Capello van de Meteorologische Dienst weten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 25 juni 2015.

Het zat al enige tijd in de planning dat er een nieuwe radar zou komen. De toren zelf staat al sinds 2003 bij Seru Spelonk boven de grotten van Hato.

In de toren is dus nu een nieuwe radar geplaatst van het Finse merk Vaisala.

Verkiezing Bouterse bij acclamatie tot president 'staatsrechtelijke onzin'

Jurist Essed: 'Er zal toch een stemming moeten worden gehouden'

'Politiek niet te verkopen, dat oppositie niet met eigen kandidaten aanschuift'


Staatsrechtelijke onzin. Dat zegt jurist Hugo Essed vandaag, donderdag 25 juni 2015, in de Ware Tijd, te vinden van het idee om Desi Bouterse bij acclamatie gekozen te krijgen tot president. De wet schrijft heel wat anders voor. Bij acclamatie verkiezen, dus zonder stemming, is uitgesloten. 

Toch lijkt het die richting op te gaan, nu ook de oppositie er de weg toe voorbereidt. 'Ook als is er slechts één kandidaat, er zal stemming gehouden moeten worden', aldus Essed.

Onder meer de Grondwet schrijft voor dat de president gekozen moet worden met een twee derde meerderheid in het parlement.

Dat is niet zomaar geregeld. De Grondwetgever wilde zeker stellen, dat er een breed politiek draagvlak is. Lukt het niet in het parlement, dan moet het naar de Verenigde Volksvergadering, VVV. Essed vindt het politiek niet te verkopen, dat de oppositie geen eigen kandidaten aanschuift. 'Als je met een en vijftig stemmen gekozen wordt, is dat de grootst mogelijke legitimiteit. Die geef je toch niet aan je tegenstander.'

V7 na installatie nieuwe parlement slechts een naam

Randjietsingh (VHP): VHP, NPS en PL gaan aparte fracties vormen in oppositie


De drie partijen van de V7 die bij de afgelopen verkiezingen zetels hebben behaald, de VHP, NPS en Pertjajah Luhur (PL), gaan aparte fracties in de oppositie binnen de nieuwe samenstelling van De Nationale Assemblee (DNA) vormen. Dit bevestigt Radjkoemar Randjietsingh, ondervoorzitter van de VHP, vandaag, 25 juni 2015, in het Dagblad Suriname.

Randjietsingh zegt, dat de combinatievoorzitters nog zullen kijken hoe en op welke manier de samenwerking van de V7 kan worden voortgezet. De partners hebben in ieder geval afgesproken om bij de oppositievoering in het parlement de regering op de correcte manier te corrigeren en op het juiste pad te houden. Als de regering wel met goede zaken komt, zullen deze zeker in overweging worden genomen om de nodige ondersteuning te geven.

Wat de VHP betreft, zal zij verkeerde en onjuiste zaken intern behandelen en duidelijk kenbaar maken als zij niet daarachter staat. V7-leiders hebben afgelopen dinsdag en woensdag reeds vergaderd over de samenstelling van de fracties. Voor het laatst wordt vanavond hierover gesproken, waarna de namen van de presidentskandidaat, vicepresidentskandidaat, kandidaat DNA-voorzitter en vicevoorzitters en de namen van fractievoorzitters bekend moeten worden gemaakt.

Randjietsingh heeft de VHP en NPS in Nieuw Front-verband als fractievoorzitter tussen 2010 en 2015 geleid.

Het vormen van een aparte fractie werd kort na de verkiezingen ook voorgesteld door NPS-partijsecretaris Arnold Kruisland. Kruisland had op eigen titel in verschillende media aangegeven, dat de partij een eigen fractie zal vormen en in 2020 alleen de verkiezingen zal ingaan. De VHP besloot korte tijd later om ook aan de eerstvolgende verkiezingen zelfstandig deel te nemen.

Jurist Polanen: 'Met slechts één presidentskandidaat is stemming overbodig'

'Formeel moet wel een vergadering van Assemblee plaatsvinden'


De jurist Sam Polanen, gespecialiseerd in het Staats- en Bestuursrecht, zegt vandaag, donderdag 25 juni 2015, in het Dagblad Suriname dat bij een enkelvoudige kandidaatstelling het volgens het Staatsbesluit van 5 januari 1988 (SB 188 no.2) mogelijk is een president of vicepresident te kiezen zonder te stemmen. In die wet is dit uitvoerig geregeld.

‘Normaal gesproken moet er bij een verkiezing worden gestemd, maar in dit uitzonderlijk geval van enkelvoudige kandidaatstelling hoeft er niet te worden gestemd’, aldus Polanen.

Het is volgens het besluit wel vereist dat hierbij tenminste twee-derde meerderheid (34 leden) van het grondwettelijk aantal leden in e Nationale Assemblee aanwezig is. ‘Hierbij is uitgegaan van het normale geval, waarbij de Grondwet eist dat een president en vicepresident op grond van twee derde meerderheid moeten worden gekozen. Er moet dus formeel wel een vergadering plaatsvinden’, stelt  de jurist.

Bekend uit de geschiedenis zijn de gevallen van Ramsewak Shankar en Pretaap Radhakishun, waarbij er ook slechts één kandidaat voor de beide functies was.
Polanen brengt in herinnering het geval van Jennifer Simons, die zich in 2000 terugtrok als vicepresidentskandidaat. Hierdoor werd Jules Ajodhia bij enkelvoudige kandidaatstelling gekozen tot vicepresident. Er heeft hier ook nooit een stemming plaatsgehad.

Op basis van het staatsbesluit en de gevallen uit de geschiedenis, waarbij deze ten uitvoer is gebracht, kan ervan uitgegaan worden dat ook in dit geval er geen stemming zal plaatsvinden, aldus Polanen.

Dit hele scenario kan echter nog veranderen indien de VHP, die op zichzelf als partij met meer dan 7 zetels een presidents- en vicepresidentskandidaat mag voordragen, dit achteraf alsnog doet. De VHP heeft wel aangegeven dat haar presidentskandidaat, Chandrikapersad Santokhi, zich heeft teruggetrokken, maar dit sluit niet uit dat een andere kandidaat kan worden voorgedragen. In dit geval zal tot stemming moeten worden overgegaan.

Basisgoederen 3.8% in prijs gestegen ten opzichte van jaar geleden

Algemeen Bureau voor de Statistiek controleert prijzen op 415 locaties in Suriname


Basisgoederen (297 in het pakket van de Consumentenprijsindex, CPI) zijn vergeleken met een jaar geleden 3,8% in prijs gestegen. Volgens het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) zijn de goederen in het CPI-pakket in mei met 3,8% gestegen ten opzichte van mei 2014.

Het ABS berekent een maandinflatie van 1,3% bij het vergelijken van de cijfers van mei 2015 met april 2015. Op maandbasis waren prijsschommelingen van -26% tot +56% te zien. Op jaarbasis noteert het ABS dat de prijzen rond de 38% zijn gedaald, maar tegelijkertijd ook met 95% zijn gestegen. Het gaat bij deze alleen om de goederen in het CPI-pakket.

In 2013 was de jaarinflatie nog 1,9% om vervolgens in 2014 te stijgen naar bijna het dubbele, 3,4%. CPI is een maat voor de gemiddelde verandering in de prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten bestemd voor consumptieve doeleinden.

De prijsopnames worden op zo’n 415 locaties gedaan in Paramaribo, Wanica, Nickerie, Wageningen, Coronie, Saramacca en Commewijne, aldus Starnieuws vandaag, 25 juni 2015.

Ondersteuning presidentskandidaat Bouterse door PL afhankelijk van samenwerking NDP met ABOP

Somohardjo ging uit van continuering samenwerking ABOP met NDP


De voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, had enige tijd geleden nog gesteld, dat hij samen met zijn twee Assembleeleden Ingrid Karta-Bink en William Waidoe voor president Desi Bouterse zou stemmen in het parlement. Volgens Somohardjo had hij dit aangekondigd in de veronderstelling. dat de NDP zou samenwerken met de ABOP, aldus het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 25 juni 2015. 

Tegen deze achtergrond zou het verschil ten opzichte van de ressortraads- en districtsraads-zetel te groot zijn en zou Somohardjo besluiten om niet tegen de bierkaai te vechten. Gedurende deze periode was het ook nog niet bekend dat de gekozen PL-assembleeleden Raymond Sapoen en Deepak Chitan, een eigen fractie zouden vormen in De Nationale Assemblee.

Maar. mocht duidelijk zijn geworden, dat de NDP niet met de ABOP zal samenwerken, is dat voor Somohardjo gelegenheid om na te gaan wat het verschil is in ressortraads- en districtsraadszetels vergeleken met de oppositionele partijen VHP, NPS, PL en de ABOP enerzijds en de NDP anderzijds. Indien blijkt, dat het verschil miniem is, bijvoorbeeld beneden de 30, dan zal dat voor Somohardjo aanleiding zijn om tegen Bouterse te stemmen in het parlement, zodat de verkiezing van de presidentskandidaat uiteindelijk in de Verenigde Volksvergadering, de VVV, kan plaatsvinden.

Aanvankelijk dacht Somohardjo dat de NDP met de ABOP zou samenwerken. Dit zou resulteren in een verschil van meer dan 100 ressortraadszetels ten opzichte van de oppositionele partijen. ‘We zouden dan onnodige strijd leveren.’

De ABOP is nu toch, voor morgen, uitgenodigd door Bouterse en dan zal bepaald worden of de NDP de ABOP in de regeercoalitie wil of niet. Ook voor Somohardjo is het bepalend of hij voor of tegen Bouterse zal stemmen in het parlement. Structuren van de overige oppositionele partijen, waaronder de NPS en de VHP, willen niet dat hun Assembleeleden voor president Bouterse stemmen in het parlement.

Tot nu toe is het bekend, dat de NDP met een totaliteit van 26 zetels zal samenwerken met de PALU en de DOE, die elk 1 zetel hebben, de BEP met 2 zetels en de 2  PL’ers Sapoen en Chitan met hun eigen fractie. Dit brengt het aantal zetels in het parlement op 32 zetels. Er is echter een twee-derde meerderheid, dat wil zeggen 34 zetels of meer, vereist om de president in het parlement te kunnen kiezen. Er is dus een tekort van 2 zetels. Samenwerken met de ABOP, die 5 zetels telt, zou de NDP een meerderheid van 37 zetels opleveren.

SASur en SS Promotions bereiken akkoord

SS Promotions betaalt auteursrechtenorganisatie alsnog


De Stichting Auteursrechten Suriname (SASur) en SS Promotions hebben overeenstemming bereikt over de betaling van auteursrechten van de muziek die ten gehore werd gebracht tijdens het scholieren songfestival op 20 juni. Shammie Khusial van SS Promotions had eerder enkele rechtszaken gewonnen tegen SASur. Dit betekent volgens Prim Ramlal, voorzitter van Sasur, echter niet dat hij gevrijwaard is van toestemming voor het gebruik van het SASur- repertoire tijdens zijn evenementen.

Recent werden nog enkele rechtszaken door SASur tegen SS Promotions aangespannen. De kantonrechter gelaste comparitie van partijen waarbij alle misverstanden over en weer tactvol, zo schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 25 juni 2015, werden weggenomen. Sasur en Khusial besloten toen omwille van het algemeen belang van Suriname, de organisaties, de deelnemers en bezoekers van die show, een licentieovereenstemming te bereiken.
Na afronding van de eindafspraken tussen SASur en Khusial zullen de rechtszaken worden ingetrokken en hebben partijen beloofd verder op goede voet zaken te doen. SASur eiste in de eerste plaats de stopzetting van het scholieren songfestival.

Khusial zegt, dat hij een dag voor het songfestival voor de rechter moest verschijnen. Hem werd toen voorgehouden, dat er comparitie gelast zou worden in de zaak tussen hem en SASur. De Kantonrechter hield Khusial voor dat er auteursrechten betaald moeten worden. Uiteindelijk werd  een compromis bereikt inhoudende, dat drie procent van de vermakelijkheidsbelasting afgedragen moest worden aan de auteursrechtenorganisatie.

De organisator zegt vandaag, dat hij radeloos was en ingestemd heeft met dit voorstel. 'De show was al verschoven en een dag voor het evenement wilde ik geen risico’s nemen. Binnen acht dagen moet ik het bedrag afstaan aan SASur. Ik hoop dat deze regeling niet alleen voor SS Promotions geldt, maar voor alle organisatoren. Daarnaast hoop ik ook dat er een stukje transparantie zal zijn en dat Sasur daadwerkelijk de gelden zal afstaan aan de auteurs of organisaties waartoe deze behoren.'

Wat Khusial niet snapt is, dat SASur toch gelden kan innen, terwijl er wijzigingen waren in de initiatiefwet. Op 13 maart werd de initiatiefwet, waarin de wijzigingen van de Wet Auteursrecht 1913 waren aangebracht, aangenomen. Binnen drie maanden moesten verenigingen zich aandienen om op te treden als bemiddelingsbureau. De stichtingsvorm werd bij wet opgeheven. De Stichting Auteursrechten Suriname mag binnenkort niet meer optreden als bemiddelingsbureau voor muziekauteursrechten

NDP-voorzitter voert derde, vertrouwelijk, gesprek met Santokhi en Rusland

Voorzitters NDP, VHP en NPS doen geen uitspraken over vertrouwelijk gesprek


NDP-voorzitter en formateur Desi Bouterse heeft in bijzijn van zijn onderhandelingsteam afgelopen zaterdagavond een confidentieel onderhoud gehad met de partijvoorzitters Chandrikapersad Santokhi (VHP) en Gregory Rusland (NPS). Dit bericht Starnieuws vanochtend, donderdag 25 juni 2015. Over dit onderhoud, dat plaatsvond in het Perscentrum van het Kabinet van de President, zijn wederzijds geen mededelingen gedaan. Het ging om het derde gesprek.

Tijdens het vertrouwelijk gesprek, zou, aldus Starnieuws, onder andere zijn gesproken over de vertegenwoordiging van de politieke partijen, het bedrijfsleven en de vakbeweging in de Staatsraad. Ook zouden zogenoemde ontwikkelingsvraagstukken ter tafel hebben geleden, zoals het project ter ontsluiting van Wanica-zuid waaronder ook het spoorproject valt.

Santokhi heeft dinsdagavond het dagelijks bestuur van de VHP ingelicht over de bespreking met de NDP-top.

Starnieuws schrijft verder te hebben vernomen, dat ook het terugroeprecht aan de orde werd gesteld door Bouterse. Hij zou hebben gezegd, dat de wet tot nu toe in de praktijk niet heeft gewerkt. Inmiddels is bekend, dat de Pertjajah Luhur haar de dissidente partijleden en gekozen Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan teruggeroepen heeft.

PL-leider: '9 Bestuursleden steunen Sapoen/Chitan, maar bestuur bestaat uit 27 leden'

Somohardjo: 'Op dit moment is niet gekozen voor royement'


Het terugroepen van de gekozen Pertjajah Luhur (PL) Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan heeft plaatsgevonden op basis van artikel 1 lid c van de Wet Terugroeping Volksvertegenwoordigers. Dit zegt Paul Somohardjo, voorzitter van de partij vandaag, donderdag 25 juni 2015, op Starnieuws. Hij is niet van slag bij het zien van 9 bestuursleden die zich scharen achter de 'Pro-beweging voor hervorming en vernieuwing PL'. Somohardjo laat weten, dat het bestuur uit 27 leden bestaat.

In geel PL-bestuursleden achter Sapoen/Chitan (Bron: Starnieuws)
'Het is de partijraad die Sapoen en Chitan hebben teruggeroepen. Dat is het hoogste orgaan van de partij. Dit is gebeurd op basis van de wet. Zij kunnen teruggeroepen worden bij het verlaten van de fractie van de politieke organisatie of de combinatie via welke ze zijn gekozen. Er is niet gekozen voor royement op dit moment. Als zij bedanken als lid, wordt het alleen maar nog gemakkelijker', aldus Somohardjo.

Hij wijst er op, dat de verklaring door 16 personen is getekend. 'Het lijkt op de militaire coup van 16 van 1980.'

Hoewel Sapoen en Chitan nog niet toegetreden zijn tot De Nationale Assemblee, die op 30 juni voor het eerst bijeenkomt, zegt Somohardjo dat er al gesprekken gevoerd zijn met NDP-voorzitter Desi Bouterse.

Sapoen heeft al gesteld, dat hij samen met Chitan een eigen fractie gaat vormen . Nu de partijraad het tweetal heeft teruggeroepen, zal Somohardjo hen vermoedelijk niet beëdigen. 'Ik ga hen beëdigen als ze Assembleeleden zijn.'

Somohardjo vindt het niet erg dat eventueel een VHP'er en een NPS'er in de plaats kunnen komen van Sapoen en Chitan als hij het juridisch proces wint. 'Het gaat bij mij om het volk dat gestemd heeft. Het volk heeft gekozen, dan kan je niet met drogredenen komen. Het volks zegt dat je rechts moet gaan, dan ga je niet links.'