vrijdag 26 juni 2015

Groep Sapoen: 'Iedereen is nog lid van de PL, we willen vernieuwingen binnen partij'

Sapoen: 'Vernieuwing gaat gepaard met pijn en dit doet erg pijn'


De groep Sapoen heeft vandaag, vrijdag 26 juni 2015, in hotel Courtyard Marriott in Paramaribo, een persconferentie gehouden waarin is geprobeerd de ‘negatieve reclame’ over de gekozen kandidaten voor De Nationale Assemblee, Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan, weg te werken, aldus bericht Starnieuws. Iedereen zou nog steeds lid zijn van de Pertjajah Luhur (PL) en de ‘beweging’ zou slechts bedoeld zijn om vernieuwingen te brengen en niet om een coalitie te vormen met de NDP.

Tijdens de persconferentie werd onder uiteengezet waarom is besloten om een eigen fractie te gaan vormen. Het vertrouwen tussen partijvoorzitter Paul Somohardjo en Sapoen was na de verkiezingen zoekgeraakt. Somohardjo zou vernieuwingen in de partij in de weg staan, aldus hoofdbestuurslid Mike Noersalim.

'U moet begrijpen, dat we in de partij unaniem eens zijn dat er een verandering moet plaatsvinden bij het management en leiderschap. De verkiezingsuitslag heeft uitgewezen, dat we met de helft terug zijn gegaan, van ruim 30.000 naar 17.000 stemmen. Dan moeten we radicaal het roer omgooien. Dat stukje is echter op een heel andere manier vertaald naar de buitenwereld toe. Het is gebracht alsof we bezig zijn met een coup en Sapoen in het zadel willen krijgen en dan gaan werken met de NDP.'

Sapoen liet het aanwezige journaille weten emotioneel geschaad te zijn door uitlatingen van Somohardjo. 'Maar, vernieuwing gaat gepaard met pijn, soms heel veel pijn. En dit doet erg pijn.'

Sapoen zei verder, dat de aanwezige groepsleden allen nog steeds lid zijn van de Pertjajah Luhur. Hij noemde hen ‘de ziel van de partij’. Via hen zal aan de rest van PL de boodschap van ‘vernieuwing en hervorming’ worden gebracht. Sapoen en Chitan gaan een eigen fractie vormen en gaan samenwerken met de NDP.

'De eigen fractie is een statement, dat te maken heeft met het politiek verkeer in het parlement. Vanwege de vertrouwenscrisis zullen Sapoen en Chitan zich met goed fatsoen niet kunnen profileren met de PL-fractie', aldus Sapoen.


(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

'Halstarrige houding' directeur leidt tot verharding conflict bij de Ware Tijd

Inbreng Bemiddelingsraad leidt vooralsnog tot niets

Voorstellen van directie volgens vakbond 'grappen'


De poging van de Bemiddelingsraad voor Geheel Suriname om partijen in het conflict tussen de vakbond en de directie bij dagblad de Ware Tijd op één lijn te krijgen lijkt te zijn mislukt.

Er is volgens vakbondsvoorzitter Robby Naarendorp een pakket van voorstellen ingediend. Over geen van de punten is overstemming bereikt, zegt hij vanavond, vrijdag 26 juni 2015, op Starnieuws.

De Bemiddelingsraad heeft geprobeerd om met een voorstel te komen voor partijen, maar de 'halsstarrige houding' van directeur Ben Halfhide heeft dat getorpedeerd. Als voorbeeld noemt Naarendorp dat er een correctie op de vervoerstoelage over de afgelopen twee jaar van Srd 4 is aangeboden. Ook zou de directie een salarisverhoging van Srd 50 hebben geboden. 'Dan maak je grappen', aldus Naarendorp. Hij zegt, dat de directie zich op het standpunt stelt, dat de inflatie 3,8% is geweest, dus wordt met die marge gewerkt.

Wat kwaad bloed heeft gezet bij het personeel is dat de directie inhoudingen heeft gepleegd op de salarissen en bonussen. Zo is ook het principe ‘no work no pay’ toegepast voor de vier dagen waarop de werknemers in actie waren. Ook bij de personen die niet hebben gestaakt, die ziek waren of met verlof, is deze maatregel voor de vier dagen toegepast. Aan de andere kant weigert de directie een functieanalyse. 'Dus vandaag ben je journalist en morgen de tuinman', aldus een lid van de vakbond.

Het bedrijf kent ook geen pensioenregeling. De directeur heeft steevast geweigerd om de pensioenregeling van de overheid in te voeren, met als excuus 'dat deze regeling van de overheid niet betrouwbaar is'. Iets meer dan twee jaar geleden heeft de directie de personeelsleden gemaand om hun spaarpremies op te nemen. Vanaf dat moment kwamen ook de dienstjaren voor het bedrijf te vervallen en begon de telling opnieuw. 'We zijn van de regen in de drup gekomen', zegt een werknemer.

De bond is twee jaar geleden overgenomen door Robby Naarendorp van de vakcentrale C-47. Voorheen was de personeelsbond van de krant verbonden aan de AVVS ‘De Moederbond.’

Vorige maand had het personeel vanaf 26 mei een paar dagen het werk neergelegd uit onvrede over het verloop van de onderhandelingen om te komen tot een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst.  Een week daarvoor was een korte, twee uur durende, prikactie gehouden om de directie te tonen dat het de werknemers ernst was. Twee dagen verscheen de krant niet en op de derde dag heeft de directie met ingehuurde krachten een krant op tabloid-formaat uitgebracht die was gedrukt bij Fafam Publishing, waar ook het Dagblad Suriname wordt gedrukt. Op 30 mei besloot de bond de acties op te schorten nadat de Bemiddelingsraad aangaf dat hij partijen bij elkaar wilde brengen.

28-Jarige Amerikaanse toeriste uit Texas vermist op Curaçao

Vrouw verdwenen tijdens snorkelen en duiken met groep toeristen te Cas Abou

Meteorologische Dienst geeft code geel: ruwe zee


Een 28-jarige Amerikaanse toeriste uit Texas wordt sinds gistermiddag vermist. Uit een preliminair onderzoek van de politie blijkt, dat een groep toeristen – waaronder ook het slachtoffer – naar Cas Abou (Cas Abao) is gegaan om te snorkelen en te duiken en dat ze plotseling nergens meer te vinden was, aldus de Amigoe vanmiddag, vrijdag 26 juni 2015.
 
De politie schakelde direct de Kustwacht en Citro in en het team is omstreeks tien over vijf met een zoektocht gestart. De zoektocht met behulp van de kustwachthelikopter, een Dash-vliegtuig en een van de supersnelle boten genoemd Super Rigid Hull Inflatable Boats (Super-RHIB), ging door tot zonsondergang en werd vanochtend vroeg bij het eerste daglicht voortgezet, zegt kustwachtwoordvoerder Roderick Gouverneur.

De Kustwacht hanteert een zoekprogramma in dergelijke gevallen. Dat programma calculeert diverse aspecten in, waaronder de zeestroming en aan de hand hiervan wordt aangeduid waar men dient te zoeken. Naarmate het langer duurt om een vermiste persoon te vinden, wordt het zoekgebied uitgebreid, aldus Gouverneur.

De oceaan is ruw en de Meteorologische Dienst (Meteo) heeft vorige week maandag al de code geel aangekondigd. Het gaat om golfhoogtes van 1,5 tot 2,5 meter. Dit betekent dat opvarenden van kleine boten en anderen rekening moeten houden met een vrij ruwe zee en zich niet ver uit de kust moeten begeven. Hoewel de zee de afgelopen week soms hier en daar minder ruw was, is code geel hoe dan ook nog steeds van kracht tot nader bericht, ook voor Bonaire.

Volgens het weerbericht dat de Meteo vandaag heeft uitgebracht, is het morgenochtend overwegend half bewolkt met kans op een bui. Tevens houdt de stevige wind op de eilanden aan, wat volgens de Meteo een heel normaal verschijnsel is voor deze tijd van het jaar.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Jongen steekt twee medebewoners (14 en 15) kindertehuis neer

Steekpartij gevolg van oude vete tussen de drie knapen

Actie dader gevolg van niet optreden door leiding kindertehuis tegen diefstallen van zijn goederen


Drie scholieren van een kindertehuis blijken afgelopen woensdagmiddag rond half drie in de Willem Campagnestraat te Paramaribo slaags met elkaar te zijn geraakt. Dat bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 26 juni 2015.

R.R. heeft met een scherp voorwerp twee jongens van hetzelfde tehuis waar hij ook woonachtig is, verwondingen toegebracht.

Uit het politieonderzoek blijkt, dat het motief van deze steekpartij gezocht moet worden in een oude vete is. De verdachte R.R. heeft R.J. (14) en de 15-jarige I.J. elk twee steken toegebracht. R.J. kreeg twee steken in zijn rug en I.J. in zijn linkerzij.

R.R. heeft tegenover de politie verklaard, dat hij vaak de leiding van het kindertehuis heeft gemeld  dat zijn goederen worden vermist. Hij mist vaak kledingstukken en geld. Omdat er geen actie vanuit de leiding werd ondernomen, heeft R.R. maar het recht in eigen handen genomen en de twee jongens de steken toegebracht.

De politie van het bureau Nieuwe Haven heeft het verdere onderzoek overgedragen aan de afdeling  Jeugdzaken.

Comité Lelydorp voor President: 'Sapoen had tenminste moed kunnen opbrengen om ons in ogen te kijken'

Teleurstelling bij comité over vorming zelfstandige fractie-Sapoen in nieuw parlement

'Sapoen heeft misbruik gemaakt van zijn politieke aanhangers'


‘Hij kon tenminste de moed opbrengen ‎om ons in de ogen aan te kijken en ons in kennis stellen van zijn politieke koers’, zegt Ronald Gambier van het Comité Lelydorp voor President vandaag, vrijdag 26 juni 2015, in het Dagblad Suriname over het besluit van het gekozen Pertjajah Luhur Assembleelid Raymond Sapoen om een eigen zelfstandige fractie te gaan vormen in het nieuwe parlement.

Het Comité Lelydorp voor President werd opgericht door ondernemers uit Lelydorp om de twee presidentskandidaten uit dit gebied, Sapoen en Chandrikapersad Santokhi (VHP), te promoten.

Gambier, één van de trekkers van het comité, stelt dat zij slechts Santokhi konden promoten als presidentskandidaat. Maar, omdat Sapoen ook uit Lelydorp afkomstig is en ook deel uitmaakte van de V7, werd besloten hem niet over te slaan. ‘Want straks zou je horen dat we ‎discrimineren.’

Gambier steekt niet onder stoelen of banken dat het comité diep teleurgesteld is in de beslissing van Sapoen. Via de media heeft hij moeten vernemen, dat Sapoen besloten heeft een eigen fractie te gaan vormen in het parlement. Gambier zegt, dat de intensieve promotie van Sapoen door het comité ook heeft bijgedragen aan zijn populariteit. De achterban vindt dan ook dat Sapoen misbruik heeft gemaakt van zijn politieke aanhangers.

Hij zegt dat alhoewel het comité Sapoen niet kon weerhouden van zijn politieke stap, hij wel de durf en grootheid had kunnen opbrengen om het comité te informeren over zijn politieke koers. Het comité had voor het laatst een videotalk met Sapoen. Vanwege de verkiezingscampagnes had Sapoen het te druk om het comité persoonlijk te woord te staan.

Gambier stelt met klem dat het comité beslist geen warimbo-plant is die om te buigen is. Het comité blijft bestaan, waarbij de democratie hoog in het vaandel wordt gedragen. Er wordt nu al gewerkt richting de verkiezingen van 2020. Het comité, dat zijn dagelijkse werkzaamheden blijft ‎verrichten, volgt alle politieke ontwikkelingen op de voet. Waar er misstanden zijn, zullen deze zeker aan de kaak gesteld worden.

3-Jarig meisje niet door seksueel misdrijf om het leven gekomen

Meisje is overleden door ademhalingsproblemen


Sectie heeft uitgewezen dat het meisje van 3 jaar, dat gistermorgen door een oma dood werd binnengebracht bij het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP), niet door seksueel misdrijf om het leven is gekomen. Dit meldt Starnieuws vanmiddag, vrijdag 26 juni 2015.

Aanvankelijk werd op de afdeling Spoedeisende Hulp van het AZP vermoed, dat het meisje seksueel misbruikt zou zijn. Politiewoordvoerder Humphrey Naarden bevestigt nu, dat het kind volgens de constatering van de patholoog-anatoom door ademhalingsproblemen het leven heeft gelaten.

'Wij hebben zo snel mogelijk gehandeld, nadat bleek dat het mogelijk om seksueel misdrijf ging', zegt Naarden. Het geslachtsdeel van het meisje was gezwollen en nu blijkt, dat dit een uitwerking is geweest van de ademhalingsproblemen die geleid hebben tot het overlijden.

Het Dagblad Suriname bracht het nieuws gisteren als 'breaking news':Surinaamse Stanley Alert (9) met tumor in oog overleden in Nederland

Louis Vismale: 'Dit is helaas goed voorbeeld van iemand bij wie gedraald is met hulp in Suriname'


De negenjarige Stanley Alert, die eind vorige maand door tussenkomst van de Stichting 1 voor 12 naar Nederland kon worden gestuurd voor de behandeling van een kwaadaardig tumor in een oog, is vandaag, vrijdag 26 juni 2015, in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam overleden. De bevestiging kreeg de voorzitter van Stichting 1 voor 12, Louis Vismale, vanuit het ziekenhuis.

Vismale, die gisteren nog zijn 48e verjaardag feestelijk heeft gevierd met weeskinderen, zegt zeer geschokt te zijn na het bericht te hebben vernomen, dat Stanley het niet heeft gehaald.


'Je denkt bij jezelf de dag ervoor wat plezier te hebben met kinderen en wordt de volgende dag direct met dit droevig bericht geconfronteerd. Het doet mij toch zeer pijn, omdat wij er alles aan hebben gedaan om de jongen voor behandeling te sturen naar Nederland, echter was het veel te laat om nog genezen te worden', zegt Vismale.

Hij condoleert hierbij de nabestaanden, in het bijzonder de moeder van deze jongen, die tot op het laatste moment nog hulp zocht voor de genezing van Stanley. Het heeft niet mogen baten.

De voorzitter van 1 voor 12 doet een dringend beroep op medische instanties in Suriname, en meteen aan de overheid, om niet te dralen met patiënten als die zitten met een ernstige aandoening. 'Dit is een goed voorbeeld van iemand bij wie gedraald is met de hulp', aldus Vismale.

Hij zegt al tien jaar te pleiten voor een speciaal fonds om mensen die te kampen hebben met dit soort noodgevallen te kunnen helpen. Stichting 1 voor 12 doet haar deel voor de gemeenschap, maar staat  ook alleen voor de kosten. Hij zegt, dat er wel enkele goedhartige zelfstandige bedrijven en personen in dit land zijn die wel een steentje bijdragen, als het op dit soort initiatieven aankomt, maar hij ziet graag een fonds waaruit men kan putten.

De stichting zit nu ook met de zaak van de 13-jarige Juryck Djojopawiro, bij wie een bloedvatmalformatie is ontdekt aan een been. Hij moet ook naar het buitenland om behandeld te worden, maar de middelen zijn er nog lang niet om de medische kosten te kunnen dekken. Vismale hoopt dat Juryck wel op tijd geholpen kan worden, zodat hij zijn been kan behouden en het niet geamputeerd hoeft te worden.

PL-leider Somohardjo door president Bouterse beëdigd als fungerend voorzitter Assemblee

(Bron foto's: Red. De Surinaamse Krant)
Beëdiging korte strak georganiseerde formele activiteit in Congresgebouw


De voorzitter van de Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo (72), is vanmiddag, vrijdag 26 juni 2015, tijdens een korte en formele, strak georganiseerde plechtigheid, door president Desi Bouterse beëdigd als fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA). Hij zal de eerste vergadering van komende dinsdag, 30 juni, uitschrijven. Dan worden de overige gekozen Assembleeleden worden beëdigd en toegelaten.

Somohardjo heeft als eerste Assembleelid de volgende belofte afgelegd, die vastgelegd is in artikel 65 van de Grondwet. De belofte werd voorgelezen door Eugene van de San, directeur van het Kabinet van de President. Somohardjo werd bijgestaan door een geestelijke.

'Ik verklaar, dat ik, middellijk noch onmiddellijk, onder welke naam of welk voorwendsel ook, in verband met mijn verkiezing tot fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee aan iemand, wie hij ook zij, iets heb gegeven of beloofd, noch zal geven of beloven.
Ik beloof dat ik, om iets hoegenaamd in dit ambt te doen of te laten, van niemand hoegenaamd enige belofte of geschenken zal aannemen, middellijk of onmiddellijk.
Ik beloof, dat ik het ambt van fungerend voorzitter nauwgezet zal vervullen.
Ik beloof, dat ik het welzijn van Suriname naar mijn beste vermogen zal bevorderen.
Ik beloof gehoorzaamheid aan de Grondwet en aan alle andere wettelijke regelingen.
Ik beloof trouw aan de Republiek Suriname.
Zo waarlijk helpe mij God Almachtig (Dat verklaar en beloof ik)'


Somohardjo zal vandaag nog naar het gebouw van De Nationale Assemblee gaan om aan de slag te gaan als als fungerend voorzitter. Diverse zaken zijn al voorbereid door de vorige Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Zij wordt door de NDP weer voorgedragen als Assembleevoorzitter. Melvin Bouva wordt de nieuwe vicevoorzitter. De verkiezing van de nieuwe leiding van DNA vindt ook dinsdag plaats, zo liet Bouterse nog weten in een korte toespraak na de beëdiging van Somohardjo.

De hele plechtigheid werd live uitgezonden door de STVS.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

OW start versneld met herasfaltering mr. Jagernath Lachmonstraat

In totaal pakt OW samen met Kuldipsingh Infra NV 30 kilometer aan wegen aan


Het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft een overeenkomst met het aannemingsbedrijf Kuldipsingh Infra NV voor het rehabiliteren, reconstrueren en of herasfalteren van een aantal wegen. Het gaat in totaal om 30 kilometer aan wegen. Er zijn nu aan de 30 kilometer wat extra wegen toegevoegd, aldus het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 26 juni 2015.

Dat maakt dat nu aan een totaal van 40 km aan wegen zal worden gewerkt. Daardoor heeft OW gemeend om ook de mr. Jagernath Lachmonstraat aan te pakken.

De mr. Jagernath Lachmonstraat was volgens projectdrager Clifton Amoida in beginsel gepland om een paar maanden later aangepakt te worden, maar er is vanwege het feit, dat er veel klachten binnenkomen gemeend de herasfaltering naar voren te schuiven.

Er is herhaaldelijk in eigen beheer van OW geprobeerd de weg te op te knappen, maar dat lukte niet. Het gaat nu om de gehele mr. Jagernath Lachmonstraat, vanaf de rotonde van de Koningstraat tot de Leysweg.

Hooggerechtshof VS legaliseert homohuwelijk

Succes voor de homobeweging


Rechter: Huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht niet in strijd met Grondwet


Het homohuwelijk wordt legaal in alle vijftig staten van de Verenigde Staten. Dat is het gevolg van een uitspraak van het Hooggerechtshof vandaag, vrijdag 25 juni 2015. Momenteel kunnen homoseksuele stellen in zevenendertig van de vijftig staten trouwen. Het Federaal hooggerechtshof in Washington bepaalde, dat een huwelijk tussen twee mensen van hetzelfde geslacht niet in strijd is met de Amerikaanse Grondwet. Staten mogen in de ogen van het hoogste Amerikaanse rechtsorgaan dergelijke huwelijken niet verbieden.

De opperrechters stemden met de kleinst mogelijke meerderheid (5-4) voor openstelling van het huwelijk voor homo's en lesbiennes. Was de uitspraak anders uitgevallen, dan had het gekund dat een aantal staten juist de legalisering zou terugdraaien. In bepaalde staten was de legale status van het homohuwelijk namelijk het gevolg van een gerechtelijke uitspraak van lagere rechters.

De kwestie waar het Hooggerechtshof zich over boog heeft betrekking op het veertiende amendement van de Amerikaanse Grondwet, die onder meer gelijke behandeling voor Amerikaanse burgers garandeert. De vraag was of dat betekent dat verboden op het homohuwelijk, die in dertien staten van kracht zijn, strijdig zijn met de grondwet. Het antwoord daarop is dus ja, oordeelt het Hooggerechtshof.

Voor de Amerikaanse president Barack Obama is dit een grote overwinning. 'Als alle Amerikanen gelijk worden behandeld, dan voelen we ons allemaal vrijer', zei hij in een toespraak in de rozentuin van het Witte Huis:


Eerder vandaag twitterde hij al: 'Vandaag is een grote stap gezet op de weg naar gelijkheid. Homostellen hebben nu het recht om te trouwen, net als ieder ander. Liefde overwint.'
Het COC Nederland noemt de uitspraak 'historisch'. 'Het Hooggerechtshof erkent vandaag dat de liefde van lesbiennes, homo's en bi's even veel waard is als die van ieder ander, en dat we volwaardige burgers zijn', aldus voorzitter Tanja Ineke op nu.nl. 'Ik denk dat velen net als ik ontroerd zijn dat ook het meest toonaangevende land van de westerse wereld nu het huwelijk openstelt', aldus Ineke.


'Wat op 1 april 2001 begon met de openstelling van het huwelijk in Nederland, werd een niet meer te keren globale ontwikkeling. Het Hof kiest de goede kant van de geschiedenis.'

Conservatieve Amerikanen gruwen van de uitspraak. Presidentskandidaat Mike Huckabee noemde het vandaag al 'een van de meest desastreuze uitspraken van het hof'.

Twee mannen aangehouden met drugs in Lelydorp en Billitonproject

31-Jarige man te Lelydorp opgepakt met drugs, geld en geweer 

(Bron foto's: Korps Politie Suriname)

40 Blokjes crack cocaïne en 25 wikkels marihuana in bezit 52-jarige man Billitonproject


De 31-jarige Naveen H. en de 52-jarige Henk C. zijn vrijdag 19 juni in twee afzonderlijke operaties door de politie aangehouden. Dat bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, vrijdag 26 juni 2015.

Naveen H. werd bij de eindhalte van PL-lijnbussen te Lelydorp aangehouden met in zijn bezit 42 pakjes marihuana, 26 pakjes hasj, 162 xtc-tabletten, 9 pakjes mdma (= methylenedioxymethamphetamine ofwel ecstasy), 539 Amerikaanse dollar en Srd 20.790 en een geweer met ingekorte loop en kolf met 6 scherpe patronen.

Henk C. werd op het Billitonproject gearresteerd met 40 blokjes crack cocaïne en 25 wikkels marihuana in zijn bezit.

Beide verdachten zijn in verzekering gesteld en de verdovende middelen, het geld en het wapen zijn in beslag genomen. De afdeling Narcotica Brigade onderzoekt deze zaken.

Agent die seksfilmpjes heeft gemaakt en verspreid in verzekering gesteld

Politieman filmde met mobiele telefoon seks met medewerkster


De agent van het Korps Politie Suriname, naar wie een onderzoek is ingesteld naar het verspreiden van met zijn mobiele telefoon gemaakte seksfilmpjes, is gisteren in verzekering gesteld. Het hoofd van de afdeling Public Relations van het korps, Humphrey Naarden, bevestigt dit vandaag, vrijdag 26 juni 2015, in de Ware Tijd. 

Er was aangifte tegen de agent gedaan, omdat hij vermoedelijk seksuele handelingen met een medewerkster van hetzelfde politiebureau zou hebben opgenomen met zijn telefoon. Een van de opnames is in de politiepost gemaakt.

In het belang van het onderzoek is de agent in verzekering gesteld. De afdeling Onderzoek Politie Zaken (OPZ) is belast met de zaak.

Prijs voor liter benzine op Curaçao gaat vanaf dinsdag 30 juni 29 cent omhoog

Diesel wordt 12 cent duurder aan de pomp

Prijs van elektriciteit gaat ook omhoog: 5 cent per kilowattuur


Tanken wordt vanaf dinsdag 30 juni fors duurder op Curaçao. De prijs voor een liter benzine gaat dan 29 cent omhoog en komt daarmee uit op afgerond twee gulden. Ook de prijs voor een liter diesel gaat omhoog, zei het veel minder hard, met twaalf cent naar 1,27 gulden. Dat meldt het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 26 juni 2015.

De forse toename van het Mogas 95-tarief komt door een sterke stijging van de inkoopprijs in combinatie met een ongunstige ‘recovery’ over het tweede kwartaal van dit jaar. Het hele jaar was de benzineprijs nog niet boven de 1,71 (de huidige benzineprijs) uitgekomen, maar daar komt dus per 30 juni een einde aan.

Een jaar geleden was augustus de duurste maand om te tanken: toen moest er 2,46 gulden worden afgerekend per liter Mogas 95.

Ook dieselrijders zijn duurder uit in de maand juli. Zij betalen nu nog afgerond 1,15 gulden, maar dat wordt per 30 juni 1,27 gulden: een toename van twaalf cent. Daarmee wordt er voor de dieselrijders geen record gebroken: het meeste moesten zij per liter betalen in de maand februari toen ze 1,29 gulden moesten afrekenen.

De prijs voor een grote en kleine gasbom blijft gelijk, respectievelijk 60 gulden en 13,50 gulden. De prijs van elektriciteit gaat eveneens omhoog. Per kilowattuur zal er vijf cent meer worden gerekend vanaf 1 juli. Met een huishoudelijk verbruik tussen de 250 kilowattuur en de 350 kilowattuur moet er nu nog 0,65 gulden worden afgerekend per kilowattuur. Dat is per 1 juli 70 cent: een verschil van 5 cent.

De tarieven voor elektriciteit en water hebben te maken met maandelijks fluctuerende brandstofkosten voor productie, de correctiefactor voor prognoses en eventueel doorgeschoven tariefaanpassingen. De tarieven voor elektriciteit zijn gestegen als gevolg van zo’n doorgeschoven tariefsaanpassing uit juni 2015. Het tarief van water blijft gelijk. Er moet ook in juli bij een gemiddeld verbruik tussen de negen en twaalf kuub nog 12,67 gulden worden afgerekend voor duizend liter water, dat is hetzelfde tarief als nu moet worden betaald.

Aangifte van oplichting en verduistering tegen voormalige directie Girobank op Curaçao

Huidige directie ontdekt 'gefabriceerde leningen'


Tegen de voormalige directie van de Girobank is aangifte gedaan wegens oplichting en verduistering. Dat bericht vandaag, vrijdag 26 juni 2015, het Antilliaans Dagblad, dat schrijft dit uit betrouwbare bronnen te hebben vernomen en te beschikken over gedetailleerde informatie. 

Op grond van onderzoek en rapportages is de (huidige) directie van de Girobank erachter gekomen, dat de voormalige directieleden zich schuldig hebben gemaakt aan ‘gefabriceerde leningen’. Daar is vorige week door advocaat Arnold Huizing namens de bank aangifte van gedaan bij hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong van het Openbaar Ministerie (OM) van Curaçao.

Over de Girobank is in december 2013 de noodregeling uitgesproken door het gerecht. Sinds dat moment maakt de Centrale Bank (CBCS) er de dienst uit, met alle bevoegdheden van de bestuurders en de commissarissen, om deposanten en crediteuren te beschermen. De onderzochte en in de rapporten ontlede transacties vonden plaats vóór de noodregeling, waaronder in maart 2013 en mei 2013. De voormalige directie werd overigens al vrij snel na de noodregeling ontslagen.

Uit wat is onderzocht blijkt het te gaan om een bedrag van bijna 7,3 miljoen dollar en nog een bedrag van 3 miljoen dollar in verband waarmee aangifte is gedaan bij het OM. Het blijkt dat de ex-top zich bij herhaling schuldig zou hebben gemaakt aan inbreuk op de interne regels en dat zij zich ook herhaaldelijk schuldig zouden hebben gemaakt aan strafbare feiten. Er werd door de ex-directeuren een lening gefabriceerd met gebruikmaking van een valselijk opgemaakt bankgarantie en andere documenten, zo luidt de aanklacht. De (echte) bestuurders van het bedrijf die de lening van bijna 7,3 miljoen werd verstrekt, hebben later aangegeven geen bancaire relatie met Giro te hebben en evenmin een bankrekening te hebben geopend; onder ede is door hen in november 2014 bij het gerecht verklaard dat de onderneming nooit een geldlening bij Girobank had gevraagd en ook niet ontvangen. De bank leidt hierdoor genoemd bedrag aan schade. De begunstigden zijn enkele corporations in Panama, maar ook een Amerikaanse aandeelhouder van de Girobank persoonlijk en een eenmanszaak die op naam staat van de moeder van de ex-financieel directeur.

De andere onderzochte transactie vertoont ongeveer dezelfde werkwijze van de voormalige directieleden van de bank. Het ging daarbij om 3 miljoen dollar. Diverse bedrijven die betrokken waren bij de kredietverlening, die via hun directieleden met elkaar verbonden waren en waarbij met gelden van de bank werd ‘gesleept’ en uiteindelijk ‘weggesluisd’ naar bedrijven in - opnieuw - Panama. Deze bedrijven waren in opdracht van de toenmalige algemeen directeur opgericht, maar terwijl de kosten wel werden gefactureerd en betaald door Giro, zijn bij de bank geen documenten gevonden. De aangifte gaat ervan uit dat de genoemde ex-directeur een van de ‘beneficial owners’ is van de bedrijven in Panama die het bedrag in twee delen doorgesluisd kregen.

De onderzoeksrapportages zijn opgesteld door Forensic Services Caribbean (transactie van 7,3 miljoen dollar) en Aligned Management (transactie 3 miljoen dollar). Dit gebeurde in opdracht van de huidige Girobank (lees: de Centrale Bank, die eind 2013 bij Giro het heft in handen nam). Tot eind 2013 werd de bank geleid door Eric Garcia en Stephen Capella. Beiden waren niet bereikbaar voor de redactie om een reactie te geven.

Man (45) ernstig mishandeld in Amsterdamse Vondelpark

Politie: Vijf jonge daders zijn vermoedelijk van Surinaamse of Antilliaanse afkomst


Een 45-jarige man is in de nacht van woensdag op donderdag ernstig mishandeld in het Vondelpark in Amsterdam. Vijf jonge mannen schopten het slachtoffer en scholden hem in het Papiaments uit voor 'homo', meldt de politie vanochtend, vrijdag 26 juni 2015, aldus berichten diverse Nederlandse media, waaronder RTV Noord-Holland, het Parool en de Telegraaf.

De man werd rond half twee in de nacht toegetakeld in het Rosarium van het Vondelpark. Deze rozentuin is een populaire ontmoetingsplaats voor mannen.

Door de mishandeling belandde het slachtoffer in het ziekenhuis, waar bleek dat hij zijn scheen- en kuitbeen had gebroken.

De politie is dringend op zoek naar getuigen en heeft een signalement van de daders verspreid. Het zou gaan om vijf slanke en tengere mannen van 18 tot 22 jaar van vermoedelijk Surinaamse of Antilliaanse afkomst, zegt de politie.

Dat de daders volgens de politie Papiaments spraken, sluit toch aldus de politie de mogelijkheid niet uit dat de daders ook van Surinaamse afkomst zouden kunnen zijn, hoewel Surinamers geen Papiaments spreken.

(Red. De Surinaamse Krant)

Actiegroep Seti NPS constateert een leiderschapsprobleem binnen partij

Aantal leden richt actiegroep op als podium voor leden die verandering willen


Armand Zunder, Winston de Randamie, Wim Bakker en Albert Assen, allen leden van de Nationale Partij Suriname (NPS), hebben samen met negen andere partijgenoten op maandag 22 juni 2015 de Actiegroep Seti NPS opgericht. 

Leden en sympathisanten van de Nationale Partij Suriname maken zich volgens hen zorgen over de toekomst van hun partij. Zij zijn van oordeel dat er belangrijke veranderingen moeten komen in de manier waarop hun partij functioneert. Zij constateren een leiderschapsprobleem.

De Actiegroep Seti NPS is een podium voor alle leden van de NPS die verandering willen. De Actiegroep is een werkplaats voor alle leden van de NPS die willen meehelpen de partij weer te laten groeien en bloeien.

Om dit te bereiken zal de Actiegroep Seti NPS:
• Nieuw talent mobiliseren voor leiderschap in alle lagen van de partij
• Een partijprogramma voor deze tijd formuleren
• De organisatie van de NPS versterken
• De statuten herzien zodat alle leden stemrecht krijgen op het congres.
• Actief inspelen op situaties en gebeurtenissen in de samenleving
• De achterban in heel Suriname tegemoet treden 

De Actiegroep Seti NPS roept alle leden van de NPS op om hun bijdrage te leveren aan de wederopbouw van de partij. Zij kunnen contact maken via de telefoonnummers 8654072 en 8680560.

Hieronder de brief van de actiegroep aan de NPS-voorzitter waarin de oprichting van de actiegroep bekend wordt gemaakt:


Paramaribo 23 juni 2015 

Aan het bestuur van Afdeling Paramaribo van de Nationale Partij Suriname

Geacht bestuur,

Op maandag 22 juni 2015 hebben leden van de NPS na breedvoerig overleg gehoor gegeven aan het verlangen van velen naar acties gericht op herstel en groei van de NPS. Zij hebben opgericht de Actiegroep Seti NPS.

Leden van de partij hebben aangegeven dat zij behoefte hebben aan de vorming van een vernieuwingsbeweging die dwars door alle geledingen van de partij gaat.
De Actiegroep Seti NPS wil een platform zijn voor allen die willen werken aan de modernisering en democratisering van de partij middels open, machtsvrije discussies en gezamenlijke acties.

De oprichters van de Actiegroep Seti NPS constateren dat er sedert de verkiezingsnederlaag van 2010 wordt gesproken over dringend noodzakelijke veranderingen in de structuren en de cultuur van de partij, maar dat er, ondanks vele voorstellen gedaan in vergaderingen van partijorganen en de diverse beleidsvoorstellen die werden ontwikkeld, weinig stappen zijn gezet in de gewenste richting. De oprichting van de Actiegroep Seti NPS werd nodig om deze stagnatie, gepaard aan het inadequaat functioneren van partijorganen, te doorbreken.


De oprichters van de Actiegroep Seti NPS vragen bij deze door Afdeling Paramaribo uitgenodigd te worden voor een vergadering om het een en ander nader toe te lichten. Het oprichtingsmanifest is bij deze gevoegd. 


Hoogachtend,


Namens de Actiegroep Seti NPS

Armand Zunder Wim Bakker

Ryan Babel vervolgt zijn carrière bij Al Ain in de Verenigde Arabische Emiraten

Babel tekent contract voor twee jaar in de Emiraten

 
Alleen de medische keuring en een oriënterend bezoek scheiden Ryan Babel (28) nog van Al Ain in de Verenigde Arabische Emiraten. 'We zijn een contract voor twee jaar overeengekomen', zegt zijn zaakwaarnemer Winny Haatrecht, aldus de Telegraaf vandaag, vrijdag 26 juni 2015.

'Ryan is nu op vakantie en begin juli zal de medische test plaatshebben', aldus de spelersmakelaar, die merkte hoe graag de kampioen van de Verenigde Arabische Emiraten de speler van Kasimpasa Spor wilde hebben. Hij tekende medio juni 2013 een driejarig contract bij deze Turkse club.

De club Al Ain uit Abu Dhabi is eigendom van kroonprins Mohammed bin Zayed Al Nahyan en werd afgelopen seizoen met een straatlengte voorsprong kampioen. 'Uit het contract spreekt heel veel waardering', aldus Haatrecht.

Babel toonde donderdagnacht nog zijn Ajax-hart. 'Als ik in de toekomst weer terug mag keren, dan doe ik dat met alle plezier', schreef de voetballer op zijn Instagram-pagina naast een fotocompilatie van trainer Frank de Boer en enkele Ajacieden.

Directeur IOL in beeld als inspecteur-generaal ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur

'Top beschikt over goede inspectiekwaliteiten en is beter inzetbaar op ministerie'


Milton Top, directeur op het Instituut voor de Opleiding van Leraren (IOL), heeft een andere functie aangeboden gekregen. Dit zou hem op 24 juni schriftelijk zijn medegedeeld door directeur Robert Peneux van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Het gaat om de nieuwe functie van inspecteur-generaal. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 26 juni 2015.

'Onderwijs heeft een gebrek aan kader. En als er specialistisch kader in huis is dat anders kan worden ingezet, dan moeten wij van die mogelijkheden gebruikmaken', aldus Peneux. Volgens hem beschikt Top over goede inspectiekwaliteiten en zou hij beter inzetbaar zijn op het ministerie van Onderwijs Wetenschap en Cultuur.

'Top is een doorgewinterde inspecteur die zijn sporen heeft verdiend op inspectie. Hij is de enige met een doctorandus titel en heeft in het buitenland (Sint Maarten) baanbrekend werk verricht op inspectiegebied', motiveert Peneux het voorstel, dat gezien moet worden in het kader van ‘job rotation’.

Door de departementsleiding is besloten om voorlopig een interim-manager te belasten met de leiding op het IOL. Gekozen is voor Marcia Dankerlui. Zij verzorgt ook al negen jaar les in het hoger onderwijs. Top werd op 16 juni 2014 in deze functie aangesteld.

Bus- en boothouders uitbetaald en weer aan het werk

Voorzitter OBS: 'Vervoer leerlingen en leerkrachten is weer gegarandeerd'


De bus- en boothouders zijn uitbetaald. Kenneth Themen, voorzitter van de Organisatie van Bus- en Boothouders in Suriname (OBS), laat vanochtend, vrijdag 26 juni 2015, via Starnieuws weten dat de situatie vanaf vandaag genormaliseerd is. Het vervoer van leerlingen en leerkrachten is weer gegarandeerd.

Een deel van de ondernemers verleende korte tijd geen diensten aan de overheid, omdat ze geen geld meer hadden om brandstof te kopen. Zij hadden op 15 juni hun geld moeten ontvangen, maar toen betaling uitbleef, besloten ze hun bussen in de garage te houden. Ook enkele boothouders stopten hun werkzaamheden.

Themen heeft diverse gesprekken gevoerd met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur en met het ministerie van Financiën. Met de verschillende regio-coördinatoren van de OBS werd een inventarisatie gehouden.

Themen beweert dat het niet op tijd uitbetalen een overmachtssituatie was. Hij is blij dat alles nu in orde is gemaakt. Veel leerlingen zijn bezig met repetities en examens. Ontregeling van het onderwijs in dit stadium zou funest zijn.

Onduidelijk is overigens of de chauffeurs, die sinds januari niet zijn uitbetaald voor het vervoer van leerlingen en leerkrachten voor het project Naschoolse Opvang, nu ook hun achterstallige betalingen hebben ontvangen.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)