zaterdag 27 juni 2015

Extra voorstelling Roué Verveer in Suriname binnen 20 minuten uitverkocht

(Bron foto: Roué Verveer/Facebook)
'Ik moet echt m'n best doen bij die shows'


De extra, zesde, show van Roué Verveer in Suriname was vanmorgen, zaterdag 27 juni 2015, binnen 20 minuten uitverkocht. De kaartverkoop begon om tien uur in Paramaribo en twintig minuten later waren alle 500 kaarten verkocht. Dat laat Verveer weten op zijn social mediapagina's.

De vijf geplande shows onder de naam ‘Tjar A Lobi’, die Verveer in juli in Suriname speelt, waren eerder al snel uitverkocht. Vandaar dat Verveer een extra show op 29 juli in Theater Thalia inlaste.

De kaartverkoop startte vanmorgen en al vroeg stonden mensen in de rij te wachten om kaarten te kopen voor deze extra voorstelling.

Verveer is blij met de uitverkochte show en zegt op zijn Facebook pagina: “Ik moet echt m’n best doen bij die shows. Die mensen gaan zeggen:”Moro betre i mek grap jere!! dam’ pai!!😂“” 

Colombiaans vliegtuig maakt na zware turbulentie noodlanding op Curaçao

(Bron foto: hsbnoticias.com)
Zeven passagiers gewond door turbulentie: korte tijd opgenomen in ziekenhuis in Willemstad

Vliegtuig van Avianca later alsnog doorgevlogen naar Barcelona


Zeven passagiers van een vlucht van de Colombiaanse luchtvaart maatschappij Avianca van Colombia naar Spanje zijn vandaag, zaterdag 27 juni 2015, gewond geraakt als gevolg van zware turbulentie. De airbus moest een noodlanding maken op luchthaven Hato op Curaçao. De gewonde passagiers zijn opgenomen in het lokale ziekenhuis. Dat maakte het Curaçaose ministerie van Verkeer en Vervoer bekend.

De Airbus A330 met 247 passagiers en elf bemanningsleden kreeg kreeg nachts te kampen met zware turbulentie. Direct werd eerste hulp geboden aan boord, waarna de landing werd ingezet op Curaçao. Dat gebeurde iets voor twee uur in de nacht van vrijdag op zaterdag.

De gewonden zijn behandeld in het ziekenhuis. De overige passagiers en bemanningsleden werden ondergebracht in verschillende hotels. Nadat het vliegtuig was gecontroleerd, vertrok het in de loop van de dag alsnog naar Barcelona.

(Bron: The Aviation Herald)
 (Red. De Surinaamse Krant/El Pais, Colombia/The Aviation Herald)

Agent op Curaçao tot 8 jaar cel veroordeeld voor betrokkenheid dubbele moord op Hato

Eis OM van 6 jaar vindt rechter niet voldoende

'Schulden geen geldig excuus voor daden'


Politieagent Xavier de Windt is gisteren door de rechter veroordeeld tot acht jaar cel. Dat is twee jaar meer dan de eis van het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao. Daarnaast mag hij, zoals geëist, tien jaar niet als agent werken. De Windt is veroordeeld voor medeplichtigheid aan de dubbele moord op luchthaven Hato op 15 juli vorig jaar. De rechter acht bovendien schending van het ambtsgeheim en verduistering van twee portofoons van de politie bewezen, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 27 juni 2015.

De Windt heeft vertrouwelijke informatie van de politie ingewonnen en doorgespeeld aan de bende No Limit Soldiers (NLS). Leden van de NLS wisten daardoor dat Erwin ‘Djais’ Juliana van de rivaliserende gang Buena Vista City (BVC) op de bewuste dag aan boord van een vliegtuig van Air Berlin op Hato zou arriveren. Juliana en Shurendly ‘Champi’ Arnhem werden door NLS-leden op Hato doodgeschoten toen ze naar buiten kwamen.

De agent, die de meeste feiten heeft bekend, verklaarde op de zitting, dat hij schulden had en dat hem 50.000 gulden was beloofd voor de door hem verschafte informatie. Met het geld dat hij uiteindelijk heeft gekregen, 35.000 gulden, heeft hij een auto gekocht en een andere auto afbetaald.

'Ik wist niet wat er ging gebeuren. Ik ben dom geweest om de informatie te geven. Maar dat heb ik gedaan vanwege de situatie waar ik in verkeerde. Ik wist niets van de plannen.' 

Dat de man schulden had is volgens de rechter ‘geen geldig excuus’ voor zijn daden. 'Bovendien heeft de verdachte ervoor gekozen om de beloning voor de verschafte informatie aan te wenden voor het kopen van een auto. Dat zou aanleiding geweest zijn voor verbeurdverklaring van de auto, zoals door de officier van justitie geëist, ware het niet dat de verdachte afstand heeft gedaan van de auto.'

De Officier van Justitie zei bij de behandeling, dat de agent het in hem gestelde vertrouwen heeft geschonden. 'Een politieambtenaar neemt, gelet op zijn taak en functie, een bijzondere plaats in de samenleving in. Om die reden wordt van hem volledige integriteit en onkreukbaarheid verwacht. Alleen al verdenking van een misdrijf, gepleegd door een politieagent, levert een ernstige inbreuk op de rechtsorde op. Verdachte heeft daarnaast door het verduisteren van twee politieportofoons en het doorspelen van gevoelige informatie ernstige schade toegebracht aan het imago van het Korps Politie Curaçao in het algemeen en zijn directe collega’s in het bijzonder.'

Het Openbaar Ministerie stelde verder, dat De Windt door zijn handelen ook de veiligheid in gevaar heeft gebracht van iedereen die zich op de bewuste avond op Hato bevond. De eis van het OM van 6 jaar is volgens de rechter niet voldoende. 'Naar het oordeel van het gerecht volstaat deze straf niet, nu de ernst van de liquidatie op Hato, het aandeel van de verdachte daarin en het misbruik dat verdachte van zijn politieambt heeft gemaakt in de strafeis onvoldoende tot uitdrukking komen.'

Doekhie (NDP) ontvangt in Georgetown boek van Shridath Ramphal voor Bouterse

Doekhie spreekt met ministers in Guyana

Buurland aanwezig bij beëdiging president Bouterse


Het hoofdbestuurslid van de NDP en vertrekkend Assembleelid Rashied Doekhie heeft gisteren n hotel Pegasus in Georgetown, Guyana, uit handen van Sir Shridath Ramphal een boek in ontvangst mogen nemen voor president Desi Bouterse. Ramphal heeft in het eind vorig jaar uitgegeven boek 'Glimpses of a Global Life' zijn rijke internationale ervaringen beschreven. Hij vervulde als secretaris-generaal van de Britse Commonwealth vijftien jaar lang een belangrijke rol bij internationale conflicten. Het boek handelt over zijn levenservaringen over internationale onderhandelingen.Ook aanwezig waren de huidige procureur-generaal van Guyana Basil Williams en Rupert Roepnarain, minister van Onderwijs. Doekhie had een ontmoeting op het Kabinet van de President van Guyana met de ministers Joseph Harmen en Raphael Trottman. Doekhie laat vandaag, zaterdag 27 juni 2015, via Starnieuws weten dat Guyana aanwezig zal zijn bij de beëdiging van Bouterse voor zijn tweede termijn.

Als jurist en internationaal diplomaat was Ramphal een belangrijke adviseur van de Britse koningin Elizabeth, hoofd van de Commonwealth. Ook in het Caribisch gebied is Ramphal, afkomstig uit Guyana, een bijzonder gerespecteerd persoon.

Doekhie zegt vereerd te zijn dat Ramphal zijn boekwerk aanbiedt aan de president. Ramphal is gewezen procureur-generaal en minister van Buitenlandse Zaken van Guyana. Hij heeft ook gezeten in diverse nationale en internationale commissies. Momenteel adviseert hij de nieuwe president van Guyana in verband met de Exxon Venezuela kwestie.

ABOP, VHP, NPS en PL komen met eigen voordracht voorzitter en vicevoorzitter Assemblee

Partijen in nieuwe oppositie willen ook eigen presidents- en vicepresidentskandidaat


Als 'Breaking News' bericht de Ware Tijd Online vanmiddag, zaterdag 27 juni 2015, dat de partijen die de oppositie zullen gaan vormen in het nieuwe parlement een gezamenlijk besluit hebben genomen om met een voordracht voor het voorzitter- en vicevoorzitterschap in De Nationale Assemblee (DNA) te komen. Dit zou ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk hebben verklaard, aldus de krant.

De ABOP heeft vandaag gesproken met de voorzitters van de VHP, NPS en Pertjajah Luhur. Het gesprek maakt deel uit van een strategie die de ABOP heeft uitgestippeld. Wie de kandidaten zijn wil initiatiefnemer Brunswijk nog niet kwijt. Ook zegt Brunswijk dat het handelen van de partijen binnen de perken van de Grondwet geschiedt.

Hij zegt verder, dat het niet verboden is om met  tegenkandidaten te komen, ook al is bekend dat de NDP meer zetels heeft in het parlement.

De volgende stap is om met een eigen presidents- en vicepresidentskandidaat te komen. De partijen willen het uiteindelijk sturen naar de Verenigde Volks Vergadering (VVV).

75-Jarige bromfietser in Nickerie dodelijk verongelukt

Bejaarde man aangereden door bromfietser


Een bromfietser is gisteravond rond kwart over zes op de Fredericiweg in Nickerie tijdens het inhalen van een auto tegen die auto aangekomen. Hierdoor belandde hij op de rechterhelft van de weg en kwam in botsing met een bromfiets die uit tegenovergestelde richting kwam. 

De bestuurder van die bromfiets, een 75-jarige man, raakte zwaargewond en werd in bewusteloze toestand met een arm- en beenfractuur naar het Streekziekenhuis in Nieuw Nickerie vervoerd. Daar is hij korte tijd later overleden. Dit berichten het Dagblad Suriname en Starnieuws vandaag, zaterdag 27 juni 2015.

Nadat de bromfietser de auto had geraakt zijn hij en zijn duopassagiere ook gevallen. De bromfietser liet zijn passagiere gewond achter en reed weg. Zij liep verwondingen op aan haar armen en benen.

Hoewel het ziekenhuis beschikt over zes ambulances, was de ziekenwagen na ongeveer een kwartier ter plekke.

De bromfietser is door de politie aangehouden op de EHBO-afdeling van het Streekziekenhuis.

Vergadering Assemblee 30 juni niet zeker

Somohardjo tijdens zijn beëdiging (Bron foto: Red. De Surinaamse Krant)
Fungerend DNA-voorzitter Somohardjo: 'Ik weet niet of wij dinsdag vergaderen'

'Ik wil niet overhaast te werk gaan'


Paul Somohardjo, de gisteren beëdigde fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA), is er nog niet zo zeker van of het zal lukken om dinsdag 30 juni de vergadering uit te schrijven. Gepland is om de gekozen kandidaten dan te beëdigen en toe te laten. Dit bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 27 juni 2015.

Somohardjo zei na zijn beëdiging door president Desi Bouterse, dat hij vanmiddag met de griffie van De Nationale Assemblee bijeen zal komen. Hij heeft een vergadering uitgeschreven met de griffie om de beëdiging en toelating van de nieuwe leden voor te bereiden.

'Maar, ik weet nog niet of wij dinsdag vergaderen. Ik wil niet overhaast te werk gaan. Zaken moeten zuiver aan toe gaan', sprak Somohardjo.

Hij zei overigens ook van oordeel te zijn, dat hij laat is beëdigd als fungerend voorzitter. Hij zal de wettelijke voorschriften in acht nemen om de vergadering uit te schrijven.

Mediabedrijven stellen in onderhoud met formateur Bouterse willekeur en rancune aan de kaak

Anwar Lallmohamed, VRTS-voorzitter (Bron foto: de Ware Tijd, archief)
Media die kritisch berichten worden gestigmatiseerd

Ook aandacht voor gang van zaken rond invoering digitale televisie

Bouterse kritisch over onzorgvuldigheid in berichtgeving zoals bericht over 'vondst' vermiste heli in de Ware Tijd


Eigenaren van mediabedrijven, verenigd in de Vereniging van Radio- en Televiesbedrijven in Suriname (VRTS), hebben afgelopen donderdagmiddag tijdens een informatiesessie met formateur en president Desi Bouterse, de preferentiële distributie van overheidsadvertenties en het toepassen van rancune jegens bepaalde media door sommige regeringsfunctionarissen, aan de kaak gesteld. Dat bericht De West in haar editie van vrijdagavond, 26 juni 2015.

Ingewijden weten, dat bepaalde mediahuizen met een substantieel groter aanbod aan overheidsadvertenties worden bevoordeeld, terwijl, zo schrijft De West, minder geliefde media het met een aanzienlijk minder aanbod moeten doen en daarenboven ook nog vaak grotere moeite hebben met betaling door de overheid.

De voorzitter van de Vereniging van Radio- en Televisiebedrijven in Suriname (VRTS) en directeur van Sky Radio en TV, Anwar Lallmohamed, maakte duidelijk dat de VRTS-leden de nieuwe regering constructief, maar kritisch zullen benaderen en stipte aan dat de media slechts de signalen uit de samenleving door communiceert.

Mediabedrijven worden echter als kritische wordt bericht gestigmatiseerd en krijgen niet zelden te maken met rancune vanuit het regiem. Zo zijn er sommige ministers die pertinent weigeren om met bepaalde media te communiceren. Lallmohamed deed de formateur een brief van de VRTS doen toekomen, waarin een aantal aandachtspunten kenbaar is gemaakt.

Het gaat onder meer om een verzoek tot verlaging van de glasvezeltarieven en de hoge tarieven voor het gebruik van het spectrum, invoerrechtenvrijstelling voor bepaalde diepte investeringen, en het temporiseren van de omschakeling van analoge naar digitale televisie.

Guno Cooman, hoofd van ATV, maakte in dit kader duidelijk dat de overgang naar digitalisering niet volgens boekje is gegaan. Hij bracht tevens onder de aandacht dat de Internationale Telecommunicatie Unie (ITU) gewezen heeft op het vraagstuk van E-waste. Deze berg elektronisch afval zal alsmaar groter worden, vooral gezien het feit dat enorm veel analoge tv-toestellen zullen worden gedumpt, evenzo telefoontoestellen die worden vervangen door modernere mobieltjes.

Tijdens de ontmoeting met de eigenaren van mediabedrijven kwamen ook onderwerpen als de instelling van een mediaraad en omroepraad ter sprake. De mediaraad zou onder meer richtlijnen moeten vaststellen welke websites en mediaprogramma’s niet geschikt zijn voor kinderen en een controlerende taak moeten hebben. Een andere oproep vanuit het mediaveld was meer overheidsondersteuning voor producties van eigen bodem.

President Bouterse maakte duidelijk, dat zijn regering aan een frisse start wil beginnen, een andere richting wil opgaan met het land en goede structuren wil hebben, waarbij er een goede communicatie is met de media. Het stoort hem wel, dat er vaak berichten in de media verschijnen zonder dat eerst goed verificatie is gepleegd. In dit verband wees hij op het bericht van de Ware Tijd Online, die had gemeld dat de vermiste Hi-Jet helikopter was gevonden in het grensgebied met Brazilië.

(Red. De Surinaamse Krant/De West)

Monitoring neststranden zeeschildpadden Curaçao uitgebreid naar Klein Curaçao

(Bron foto: Kustwacht)
Stranden Klein Curaçao met hulp Cougar Kustwacht schoongemaakt


De projectgroep ‘Sea turtle conservation Curaçao’, opererend vanuit Carmabi, heeft dit jaar de monitoring van de neststranden voor zeeschildpadden uitgebreid naar Klein Curaçao. Daarvoor gaan twee keer per week vrijwilligers naar Klein Curaçao om te kijken of daar nieuwe nesten van zeeschildpadden zijn gekomen, aldus het Antilliaans Dagblad zaterdag 27 juni 2015.

Ook maken de vrijwilligers het kleine eiland schoon en stuiten daar op grote hoeveelheden plastic. Daarom is er een grote cleanup georganiseerd op Klein Curaçao, waarvoor meerdere vrijwilligers zich hebben ingezet.

Het afvoeren van het vuil vormde echter een probleem, totdat bleek dat een landing op Klein Curaçao prima paste in het vluchtschema van de Cougar, de transporthelikopter van de Kustwacht, die de zakken rommel mee kon nemen naar Curaçao.

(Bron: Googl Earth/Red. De Surinaamse Krant)

Gevolmachtigde minister Wiels van Curaçao verliest Kort Geding tegen de Ombudsman

Rechter laakt ‘kleinerend, vernederend en intimiderend’ optreden Wiels 


De Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (PS), die in persoon een Kort Geding had aangespannen tegen de Ombudsman, heeft de rechtszaak verloren. Op alle fronten. Daarmee kan het definitieve rapport van Ombudsman Alba Martijn over de schijn van niet-integer handelen door Wiels spoedig naar de Staten, waarmee het openbaar wordt. Dit bericht vandaag, zaterdag 27 juni 2015, het Antilliaans Dagblad.

Het gerecht verklaarde Wiels gistermiddag niet-ontvankelijk in haar vordering tegen de Ombudsman en weigert de verder gevraagde voorzieningen. 'Van onrechtmatig handelen door de Ombudsman is geen sprake.'

De rechter ging verder in op delen van het rapport, althans de Nota van voorlopige bevindingen - omdat het eindrapport wel klaar is, maar formeel er nog niet is. Mogelijk, omdat de advocaat van Wiels - zij werd bijgestaan door de Nederlandse advocaat Arjen van Rijn, tevens hoogleraar staatsrecht aan de University of Curaçao (UoC), en raadsvrouw Salina Helder van Curaçao - naar het oordeel van de rechter ‘nogal luchthartig deed over represailles’, staat in het vonnis onder andere dit over:
'Als personen met een hoge functie binnen de organisatie ten overstaan van het overig personeel worden behandeld als in voorbeelden (zie verderop in het artikel), dan is dat kleinerend en vernederend. Als dat bovendien gebeurt door de hoogste baas van de organisatie, dan is dat intimiderend en zullen lager geplaatsten het verder wel uit hun hoofd laten om kritische geluiden te laten horen. Een ambtshalve onderzoek door de Ombudsman vormt in zo’n geval een laatste toevlucht. Daarvan zou weinig terechtkomen als de ‘klokkenluiders’ vervolgens door degene van wie ze represailles verwachten aan een verhoor zouden kunnen worden onderworpen of anderszins worden aangesproken.'

Wiels, die in juni 2013 Gevolmachtigde minister werd in het kabinet van premier Asjes (PS), omdat hun beider namen zouden staan op een wensenbriefje die de in mei dat jaar vermoorde Helmin Wiels zou hebben achtergelaten, wilde per se de identiteit weten van de informanten van de Ombudsman, dat zij de kans kreeg deze informanten te (doen) horen en verder - onder meer - dat de Ombudsman wordt verboden een definitief oordeel uit te spreken. Dit alles gaat met het vonnis van gisteren niet gebeuren.

In een eerste reactie stelt advocaat Michael Bonapart van de Ombudsman: 'De verweren ter zake de rechtspositie bij de anonieme informanten zijn geheel nagevolgd. Dat is en blijft een belangrijk instrument voor het functioneren van de Ombudsman, zonder dat wordt het werk van de Ombudsman ernstig bemoeilijkt. Daarnaast moet de informant ervan op aan kunnen dat de Ombudsman de identiteit niet openbaart, anders zijn er geen klokkenluiders meer. Al met al dus goed voor onze rechtsstaat.'

Zo'n 22.000 wietplantjes door politie Curaçao ontdekt

Wietplantage bij toeval door politieteam 'Onderhoud Openbare Orde' ontdekt

Vijf personen, waaronder illegale 20-jarige Jamaicaanse, gearresteerd


De politie op Curaçao heeft afgelopen donderdag een grote wietplantage opgerold. De plantage bij Rust en Pad bestond uit ongeveer 22.000 plantjes. Vijf personen werden gearresteerd voor het overtreden van de Opiumwet, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 27 juni 2015.

Het politieteam ‘Onderhoud Openbare Orde’ kwam de plantage op het spoor tijdens een controle op de Weg naar Fuik. Daar liepen de 38-jarige K.A., de 40-jarige R.A., de 34-jarige S.C. en de 29-jarige J.J. tegen de lamp. Zij waren in het bezit van zes kleine zakjes wiet, joints en een blok hasj.

Als vervolg op de arrestaties werd er een huiszoeking gedaan bij een huis bij Rust en Pad. Daar werden een grote zak met marihuana en een hoeveelheid contant geld gevonden. Maar, achter het huis kwam de grote ontdekking: daar troffen de agenten de grote plantage met 22.000 plantjes aan.

De 20-jarige Jamaicaanse vrouw S.S.B. was aanwezig in het huis en is tevens gearresteerd op verdenking van het overtreden van de Opiumwet. Zij blijkt tevens illegaal te verblijven op het eiland.

NPS-voorzitter: 'In media zijn enkele NPS'ers bezig verkeerde sfeer te creëren'

Rusland bespreekt met structuren aanpak interne actiegroep


NPS-voorzitter Gregory Rusland gaat binnen de structuren van de partij bespreken hoe de 'Actiegroep Seti NPS' moet worden aangepakt. Hij vindt dat er binnen de partij geen 'dyugu dyugu' is. In de media zijn enkele NPS'ers volgens hem bezig een sfeer te creëren die niet weerspiegeld wordt in de partij.

Armand Zunder, Winston de Randamie, Wim Bakker en Albert Assen hebben het hoofdbestuur, de voorzitter van het congres en de jongerenraad documenten gestuurd waarin de oprichting van de 'Actiegroep Seti NPS' in het leven is geroepen.

Diverse afdelingen en onderafdelingen zullen worden geïnformeerd, aldus Zunder vandaag, zaterdag 27 juni 2015, op Starnieuws.

Sapoen en Chitan (PL) dreigen Somohardjo met een Kort Geding

Advocaat Kanhai: 'Brief inzake terugroepen van Somohardjo van nul en generlei waarde'

Voorzitter OKB: 'Terugroepen van Sapoen en Chitan is voorbarig, ze zijn nog geen Assembleelid'


De gisteren beëdigde fungerend Assembleevoorzitter Paul Somohardjo hangt een Kort Geding boven het hoofd, wanneer hij de gekozen Pertjajah Luhur-kandidaten Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan niet uitnodigt voor beëdiging en toelating tot De Nationale Assemblee. Dit heeft de advocaat van de twee politici, Irwin Kanhai, schriftelijk per deurwaardersexploot aan Somohardjo medegedeeld.

Het schrijven dat Somohardjo aan zijn cliënten heeft doen toekomen over het terugroepen, vindt Kanhai 'van nul en generlei waarde en het ontbeert elk rechtsgevolg'. Kanhai stelt, dat de terugroeping alleen maar kan gelden voor toegelaten leden van de volksvertegenwoordiging.

Hij zegt verder, dat het niet uitnodigen van Sapoen en Chitan voor de constitutionele vergadering gekwalificeerd kan worden als onrechtmatig. Wanneer Somohardjo blijft volharden in zijn besluit, zal Kanhai zich wenden tot de Kantonrechter om hem te laten veroordelen om het onrechtmatig handelen te staken.

Juriste Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau, zegt in een reactie op Starnieuws gekozen kandidaten nog niet zijn toegelaten tot De Nationale Assemblee. Het is volgens haar voorbarig van de Pertjajah Luhur om Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan nu terug te roepen, terwijl zij nog geen Assembleelid zijn. De fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee, Paul Somohardjo, hoort alle gekozen verklaarde kandidaten te beëdigen en toe te laten tot het college, aldus Van Dijk-Silos.

Silos stelt, dat iemand die gekozen is pas volksvertegenwoordiger is wanneer hij of zij beëdigd en toegelaten is. Er is nog geen sprake van een fractie. Pas wanneer de gekozenen lid zijn van de volksvertegenwoordiging worden de fracties bekendgemaakt. Als Sapoen en Chitan daarna te kennen zouden geven dat ze een aparte fractie gaan vormen, kunnen er stappen worden ondernomen om hen terug te roepen.

De gekozen kandidaten moeten beëdigd en toegelaten worden wanneer hun geloofsbrieven in orde zijn. Silos vindt overigens dat het niet toelaten van Sapoen en Chitan van korte duur zal zijn. Zodra de nieuwe voorzitter gekozen is, kunnen de twee politici worden beëdigd.

Somohardjo (PL) zal als fungerend Assemblee-voorzitter Sapoen en Chitan niet beëdigen

PL-leider: 'In de Grondwet wordt gesproken van volksvertegenwoordiger en niet van Assembleelid'

'Ik ga geen zaken doen die niet conform de wet zijn'


Paul Somohardjo, fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) en voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), is ervan overtuigd dat hij de wet aan zijn zijde heeft. De PL heeft de gekozen kandidaten voor DNA, Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan, teruggeroepen, omdat zij hebben aangekondigd een zelfstandige fractie te gaan vormen in het nieuwe parlement. Dit zei Somohardjo gisteren na zijn beëdiging tot fungerend voorzitter van DNA, door staatshoofd Desi Bouterse, aldus Starnieuws vanochtend, zaterdag 27 juni 2015.


Somohardjo stelt zich op het standpunt, dat in de wet niet gesproken wordt over Assembleelid maar over volksvertegenwoordiger. Die zijn teruggeroepen bij deurwaardersexploot. De PL heeft het hoofdstembureau en Centraal Hoofdstembureau hiervan in kennis gesteld. Er moet binnen twee weken een opschuiving komen volgens Somohardjo.

De gronden van terugroeping zijn volgens Somohardjo duidelijk. Sapoen en Chitan hebben zelfs als een aparte fractie onderhandeld met de NDP-top. Inmiddels is ook een brief gestuurd naar het ministerie van Binnenlandse Zaken. De fungerend voorzitter van DNA krijgt ook een schrijven over het terugroepen van Sapoen en Chitan. Deze brief zal ook gestuurd worden naar de president.

'Ik beëdig volgens de Grondwet alle leden die voldoen aan de wetgeving. Maar, als iemand teruggeroepen is, is die persoon geen volksvertegenwoordiger. Ik zal op basis van de Grondwet handelen, want ik heb dat beloofd. Maar, ik ga geen zaken doen die niet conform de wet zijn', aldus Somohardjo die dus kennelijk ervan uitgaat, dat hij de wet aan zijn zijde heeft.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)