zondag 28 juni 2015

Ronald Hooghart nieuwe fungerend voorzitter Assemblee

President Bouterse beëdigt een niet zittend Assembleelid


President Desi Bouterse gaat Ronald Hooghart beëdigen als het oudste lid in jaren als nieuwe fungerend voorzitter van het parlement, nadat hij Paul Somohardjo eerder vanavond, zondag 28 juni 2015, had ontheven als fungerend voorzitter. Bouterse liet aanwezige journalisten weten, dat Somohardjo de voor komende dinsdag geplande vergadering pas op 15 juli wilde houden. Dat zou betekenen, dat er van 30 juni tot 15 juli geen functionerende wetgevende macht zou zijn.

De president zei ook, dat hij ervoor moet zorgen dat de Grondwet niet overboord wordt gegooid. Volgens hem wilde Somohardjo niet inzien, dat het niet kan dat er geen volksvertegenwoordiging is. Aangezien Somohardjo op zijn standpunt bleef dat hij pas 15 juli de vergadering wilde houden, had Bouterse geen keus dan hem te ontheffen.

Het volgende oudste gekozen lid in jaren zou Hooghart zijn. Bouterse heeft straks een onderhoud met Hooghart en zal hem beëdigen. Hooghart heeft intussen bewilligd. Hij komt in de plaats van Bouterse die te kennen heeft gegeven aan de verkiezingsautoriteiten, dat hij geen zitting zal nemen in De Nationale Assemblee.


Het besluit van Bouterse zal mogelijk weer leiden tot de nodige kritische reacties. Immers, Ronald Hooghart is op dit moment geen Assembleelid.
Hij zou dan ook niet kunnen worden aangemerkt als het oudst zittende parlementslid. Hij maakte geen deel uit van het parlement tijdens de regeerperiode Bouterse-Ameerali.

 (Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Bouterse ontslaat Somohardjo als fungerend voorzitter Assemblee

Somohardjo nauwelijks 2 dagen fungerend DNA-voorzitter
President benoemt andere fungerend voorzitter

Teleurgestelde Somohardjo bespreekt situatie met juristen


President Desi Bouterse heeft Paul Somohardjo als fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) ontheven. Hij zal iemand anders in zijn plaats benoemen. Naast een onderhoud met de president heeft Somohardjo een brief gekregen waarin staat dat hij is ontheven.

Somohardjo zei na zijn gesprek met Bouterse tegen het aanwezige journaille, waaronder van Starnieuws, dat hij teleurgesteld is. Hij zal de brief bespreken met zijn juristen.

Bouterse heeft Somohardjo te kennen gegeven, dat de zittingsperiode van DNA verstrijkt op 30 juni. De vergadering dient van komende dinsdag dient dan ook te worden gehouden.

Somohardjo vindt dat er sprake is van macht. Hij zal morgen een persconferentie beleggen na overleg met zijn juristen.

SPA-voorzitter Castelen is bereid af te treden na slecht verkiezingsresultaat

'Als de partij het bestuur wil herzien, zullen wij daaraan meewerken. We zijn fris in denken.'


Guno Castelen, voorzitter van de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA), is bereid om af te treden. 'Ik heb vanaf de eerste evaluatie aan de structuren doorgegeven dat Guno Castelen zijn positie ter beschikking stelt op basis van de verkiezingsuitslag. Het is aan hen om te beslissen of ze nog geleid willen worden door deze voorzitter en dit bestuur.' Dit bericht Starnieuws vanavond, zondag 28 juni 2015.

De SPA, die op 1 juli 1987 is opgericht, heeft gisteravond haar 28-jarig bestaan gevierd in het partijcentrum. Het is de tweede keer sinds de oprichting, dat de partij geen zetels heeft binnengehaald. In ’87 haalde de partij geen zetels, in 1991 drie, in 1996 één, in 2000 vier, in 2005 twee en in 2010 één.

Castelen: 'We zijn teleurgesteld.We hadden op minimaal één zetel gerekend. Het volk heeft anders beslist. Wij respecteren dat, we zijn democraten. Als men vindt dat wij even moeten pauzeren, dat we een stap terug moeten doen om straks met drie stappen vooruit te gaan, dan doen we dat.'

Het niet halen van de zetels betekent niet het einde van de partij, zegt hij. 'De partij heeft nog een rol te vervullen. We hebben altijd een bijdrage geleverd, politiek en maatschappelijk. Er zijn wapenfeiten. Wij gaan buitenparlementaire werk verrichten en de regering kritisch volgen. Men zal van ons blijven horen.'

Volgens de SPA-leider hebben de eerste ‘kleine’ evaluaties aangetoond dat er een herstart zal worden gemaakt. Hoe dat zal gebeuren moet nog worden vastgesteld. Er komt een grondige evaluatie en alle structuren zullen hieraan worden onderworpen.

De volgende bestuursverkiezingen zijn pas in 2019. 'Maar, als de partij het bestuur wil herzien, zullen wij daaraan meewerken. We zijn fris in denken. We willen op geen enkele wijze de indruk wekken dat één of meerdere bestuursleden een sta in de weg zijn voor de ontwikkeling van de partij en het land. Maar als men wil doorgaan met ons zijn, wij ook beschikbaar.'

EBS stelt crisisplan in werking

Groot aantal gebieden Suriname zonder stroom als gevolg van noodweer


De NV Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft een crisisplan in werking gesteld om het hoofd te kunnen bieden aan de schade die vandaag, zondag 28 juni 2015, is veroorzaakt door het noodweer. Een groot aantal gebieden landelijk zit zonder elektriciteit.

Door de rukwinden zijn enkele elektriciteitsmasten omgevallen en gebroken. Ook losgerukt materiaal van derden zoals daken, reclameborden en bomen, zijn op het kabelnetwerk van de EBS terechtgekomen, waardoor storingen zijn ontstaan. Door de schade zijn twaalf zogenoemde uitgaande voedingslijnen in het EPAR- gebied (Paramaribo, Para, Commewijne, Saramacca, Wanica) uitgevallen, zo laat de EBS in een bericht vanavond weten.

In Nickerie is de storing beperkt gebleven tot een uitgaande lijn die niet zwaar belast is. Een kokosboom viel op de 12kV lijn die het Corantijnstrand voedt. Verder zijn twee bomen in andere gebieden op het laagspanningsnet terechtgekomen, echter zonder dat de elektriciteitsvoorziening is onderbroken.

De EBS stelt alles in het werk om dit ongerief binnen de meest korte tijd tot het verleden te laten behoren en vraagt begrip voor de ontstane situatie.

Door de situatie kan het voorkomen dat individuele storingen, die na de normalisering in het betreffend gebied zijn gebleken, iets langer kunnen duren dan gebruikelijk. Indien dit het geval is, vraagt EBS om klachten door te geven via het nummer 175.

Overzicht van de storingen:

Rukwinden maken drie gezinnen in Para dakloos

(Alle foto's met dank aan Farida Soebhan)
Districtscommissaris De La Fuente verontwaardigd: Nauwelijks hulp voor getroffen families

Noodweer maandag 29 juni voorpaginanieuws in Frans-Guyana


Drie gezinnen in het district Para zijn dakloos geraakt door de rukwinden van vandaag. Er zijn daken van huizen beschadigd en een boom die op een auto is gevallen heeft een ravage veroorzaakt. Ook het dak van een woning is beschadigd door de boom. Districtscommissaris (dc) John de La Fuente zegt vanavond, zondag 28 juni 2015, op Starnieuws dat foto's zijn gemaakt van de schade en opgestuurd naar het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR). Er is contact met coördinator Jerry Slijngard.

De drie gezinnen die helemaal geen woning meer hebben zijn ondergebracht bij familieleden. De dc zegt dat zijn hart brak toen hij een oude man tussen alle puin aantrof met zijn twee honden. 'Ik vind het erg dat niemand zich bekommerd heeft om de man.' Ook de twee andere getroffen gezinnen hebben nauwelijks hulp gekregen. 'Dit is ongekend. Over het algemeen is het toch zo, dat mensen in nood elkaar helpen.'

In Matta heeft de kapitein diverse keren gemeld, dat mensen schade hebben opgelopen. 'Ik ben tot daar gegaan, maar de kapitein die in de savanne woont, was in zijn huis gebleven. Het leek alsof ik rally moest rijden om bij hem aan te komen. Uiteindelijk vroeg ik hem om naar de hoofdweg te komen om naar de mensen die schade ondervonden hebben toe te rijden.'

Ook Donderskamp door rukwinden getroffen
Ook te Bernharddorp zijn dakplaten van woningen losgeraakt, maar de mensen hebben veel zelf kunnen verhelpen. Op de Afobakkaweg waren boomstammen terechtgekomen. Samen met de brandweer is dat probleem verholpen. Nagegaan zal worden met het NCCR welke hulp geboden kan worden, zegt de dc

Donderskamp werd ook door het noodweer getroffen. Daar kreeg een groep zonnepanelen het zwaar te verduren:


Sapoen en Chitan niet welkom op vergadering dinsdag 30 juni om beëdigd te worden

Fungerend Assembleevoorzitter Somohardjo: 'Uitnodiging voor vergadering als niet verzonden beschouwen'


Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan, die bij de verkiezingen van 25 mei gekozen zijn als Pertjajah Luhur-Assembleeleden, moeten hun uitnodiging om toegelaten te worden als lid van De Nationale Assemblee (DNA) als niet verzonden beschouwen. Deze mededeling krijgen zij schriftelijk namens fungerend DNA-voorzitter Paul Somohardjo.

Somohardjo heeft vanavond, zondag 28 uni 2015, Starnieuws laten weten, dat het bestuur van de Pertjajah Luhur een brief gestuurd heeft naar hem als fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee. In die brief wordt gesteld, dat Sapoen en Chitan bij deurwaardersexploot zijn teruggeroepen.

In de brief aan de twee politici, staat dat er een dispuut is over hun toelating. Op grond daarvan worden ze niet uitgenodigd voor de bijeenkomst en buitengewone vergadering die voor 30 juni uitgeschreven is.

De overige gekozen volksvertegenwoordigers krijgen een brief waarin hen meegedeeld wordt om de uitnodiging voorlopig aan te houden, omdat de fungerend voorzitter vanavond een onderhoud hierover heeft met president Desi Bouterse.

Gevolgen van de rukwinden in en rond Paramaribo zondag 28 juni 2015

De omgewaaide zendmast van Mustika


Inzittende auto komt helaas om het leven door vallende boom op zijn auto in Nieuwe Charlesburgweg


Auto te water door rukwind langs de Ringweg
 (Foto's met dank aan: Farida Soebhan)

Delen Suriname geteisterd door zware windstoten en regenbuien: 1 dode

Bomen en elektriciteitsmasten sneuvelen
 
(Bron map: Red. De Surinaamse Krant/Accuweather)

Een dode door omvallende boom op auto


Delen van Suriname werden rond elf uur vanochtend, zondag 28 juni 2015, geconfronteerd met zware windstoten en regenbuien. Diverse bomen en elektriciteitsmasten zouden zijn gesneuveld. De windstoten kunnen volgens de Meteorologische Dienst snelheden bereiken van tussen de 30 en 65 kilometer per uur, zo bericht Starnieuws. De weersverwachting luidt lokale zware buiten, gepaard met onweer en sterke windstoten.

(Bron foto: Facebook/Gail Eijk)
De inzittende van een auto in de Nieuwe Charlesburgweg in Paramaribo is door een omvallende boom zijn gedood. Op social media (Facebook) verscheen korte tijd later al een foto van de zwaar beschadigde auto. (UPDATE: Starnieuws bericht maandag 29 juni dat het dodelijke slachtoffer de 41-jarige Roy Alwart is.)

De rukwinden hebben ook de mast van televisiezender Mustika doen knappen.

Waarnemend directeur Willy Duiker van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) bevestigt op Starnieuws, dat diverse elektriciteitsmasten zijn gebroken.

De EBS is bezig herstelwerkzaamheden te verrichten. In diverse wijken van Paramaribo is de elektriciteit uitgevallen. 'Wij hebben schade en storingen in het hele land', aldus Duiker.

Een naderende storing stuwt vochtige lucht naar ons land toe, waardoor thermische factoren van invloed zijn op de verder verticale ontwikkeling van stapelwolken. Het gevolg is een wisselende bevolking en tijdelijk plaatselijke regenbuien. In de middag en avond worden nog steeds wijdverspreide matige lokale zware regenbuien en geïsoleerde onweersbuien voorspeld. De windstoten kunnen zich kort voor en tijdens de buien voordoen.

Het landelijk weerpatroon varieert tussen matige lokale zware buien en onweer tot lichte buien en geïsoleerde onweersbuien.

(Red. De Surinaamse Krant: om privacy redenen heeft de redactie van De Surinaamse Krant de kentekenplaat van de auto onleesbaar gemaakt)

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Assembleevoorzitter Simons: 'Verschuiving vergadering is ernstige overtreding Grondwet'

'Zittingsperiode parlement mag niet worden verlengd dan bij wet of in noodgeval'


'Het idee om de Assembleevergadering te verschuiven, houdt een ernstige overtreding van de Grondwet in, op een punt dat cruciaal is voor de democratie. De zittingsperiode van de volksvertegenwoordiging mag niet worden verlengd  anders dan bij wet en in noodgeval (artikel 56 lid 2 van de Grondwet)', aldus Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons vandaag, zondag 28 juni 2015, op Starnieuws.

De zittingsperiode begint op de dag waarop die van het oude parlement formeel wordt afgesloten en de nieuwe wordt geopend. Simons stelt, dat dit is gebeurd op 30 juni 2010 en moet dus uiterlijk 30 juni 2015 weer gebeuren. Dit staat ook aangegeven in de agenda die de diversen nieuw gekozen Assembleeleden hebben ontvangen.

Simons zegt verder, dat het hier niet om een mening gaat, maar om wat is voorgeschreven in de Grondwet. De zittingsperiode van De Nationale Assemblee (DNA) mag niet na dinsdag eindigen.

'Veel mensen hebben niet in de gaten, dat het huidige parlement in alle opzichten in volle functie blijft totdat dinsdag de akte van beëindiging wordt gelezen en de hamer valt.'

NPS-onderafdelingen Paramaribo verwerpen actiegroep Seti NPS

Voorzitter Rusland moet actiegroep halt toeroepen

Rusland: 'Wat actiegroep wil is niet wens van de meerderheid'


Veertien van de tweeëntwintig actieve onderafdelingen van de afdeling Paramaribo van de Nationale Partij Suriname (NPS) hebben gisteren tijdens een bijeenkomst in het partijcentrum in Paramaribo de handelingen van de actiegroep Seti NPS verworpen.

De veertien onderafdelingen hebben in een brief aan partijvoorzitter Gregory Rusland opgeroepen om de activiteiten van deze actiegroep een halt toe te roepen, aldus Starnieuws zondag 28 juni 2015. De personen van deze actiegroep zouden volgens hen andere dan partijbelangen voor ogen hebben, onvoldoende participeren bij partijactiviteiten, de ideeën van enkele individuen willen doordrukken en geen onderbouwde argumenten hebben die enige vervanging van de leiding rechtvaardigen.

Daarnaast werd opgemerkt dat de onduidelijkheid over de negen andere personen die de groep van Armand Zunder, Wim Bakker, Winston de Randamie, Albert van Assen zouden ondersteunen, niet te waarderen is.

Rusland zei dat hij niet kan garanderen dat de actiegroep ophoudt de partij schade toe te brengen. 'Ik denk dat het duidelijk is dat wat zij willen niet de wens is van de meerderheid.'

Algemeen werd gesteld, dat de leden nu meer dan ooit eraan moet werken om de partij te versterken. Volgens secretaris van het Congresbestuur Arnold Kruisland is het niet verteerbaar, dat de voorzitter die amper twee jaren heeft kunnen functioneren, door deze heren wordt gezien als degene die verantwoordelijk is voor de teruggang van de partij. Daar zijn alle NPS'ers debet aan, aldus Kruisland.

'Wie geen besluiten van het hoofdbestuur die na ruggespraak met structuren zijn genomen wil respecteren, moet dan maar uit de partij', zei Kruisland.

Weer restaurant in Paramaribo door autoriteiten gesloten

Onhygiënische toestand in restaurant aan Garnizoenspad


De afdeling Milieu en Gezondheidsdienst heeft in opdracht van districtscommissaris Roline Samsoedien van Wanica een restaurant aan het Garnizoenspad gesloten. Dat bericht het Burger Informatie Centrum (BIC) Wanica vandaag, zondag 28 juni 2015.

Er heerste een onhygiënische toestand in het restaurant. De foto's van het BIC Wanica spreken boekdelen.

Eigenaren van dergelijke eetgelegenheden, waar onder andere de keuken zeer smerig, onhygiënisch, is, zouden door de overheid een verbod opgelegd moeten krijgen om nooit meer een restaurant te mogen runnen. Deze zogenoemde horecaondernemers spelen immers met de volksgezondheid, met de gezondheid van hun klanten.(Red. De Surinaamse Krant)

Vertrek Alcoa hoeft niet te leiden tot ineenstorten bauxietsector

'Suriname heeft geen andere keus dan bauxietsector weer te ontwikkelen'

VSB-voorzitter Welzijn: 'Regering moet burger meer betrekken bij onderhandelingen met grote buitenlandse bedrijven'


De bauxietsector in Suriname kan ook na vertrek van het Amerikaanse bedrijf Alcoa weer floreren. Maar, daarvoor moet dan wel fors worden geïnvesteerd, aldus Errol Jaeger, Deryck Ferrier en Roy Shyamnarain afgelopen vrijdagavond tijdens een paneldiscussie van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) over de toekomst van de bauxietsector in Suriname. Na de aankondiging van Alcoa dat ze uit Suriname vertrekt is de regering gaan onderhandelen met de Amerikanen om Suralco over te nemen. Dit bericht de Ware Tijd Online zondag 28 juni 2015.

VSB-voorzitter Ferdinand Welzijn zegt, dat de organisatie met de discussieavond heeft geprobeerd een ingang te vinden om ook een bijdrage te leveren aan het maatschappelijk vraagstuk. Hij vindt dat de regering bij dergelijke besluiten meer mensen moet betrekken. Dergelijke onderhandelingscommissies koppelen vaak te weinig terug met het grotere publiek. 'Er zijn veel meer deskundigen daarbuiten', aldus Welzijn.

Jaeger, die betrokken is bij de onderhandelingen met Alcoa, zei dat er ongeveer 90 miljoen Amerikaanse dollar opgebracht zal moeten worden om de aluinaarderaffinaderij op het gewenste niveau te brengen. Daarnaast zal er in de ontwikkeling van de nieuw op te zetten mijn in het Nassaugebied 120 miljoen Amerikaanse dollar geïnvesteerd moeten worden. De eerste vijf jaar ziet het er volgens Jaeger niet zo mooi uit, omdat er geïnvesteerd zal moeten worden. Hij verwacht dat bij volledige operationaliteit rond de 4.200 ton aluinaarde per dag kan worden geproduceerd.

Ferrier vindt dat het land geen andere keus heeft dan de bauxietsector weer te ontwikkelen, omdat de economie nog erg afhankelijk is van de inkomsten hiervan. Hij stelde, dat de mijnbouwactiviteiten opgesplitst moeten worden onder verschillende bedrijven, onder leiding van het staatsbedrijf. De Afobakadam moet door een nieuw op te zetten bedrijf worden gerund en hij raadt ten zeerste af dat de levering van energie nog wordt gesubsidieerd.

Shyamnarain riep de samenleving op geloof te hechten aan de overname van Suralco en het onderhandelingsteam de nodige ondersteuning te bieden, zodat de gesprekken niet ondermijnd worden.

Directeur Surinaamse Postspaarbank zoekt klanten op Trinidad & Tobago

Kromosoeto spreekt in Port of Spain voor Trinidadiaanse zakenlieden

 
De Surinaamse Postspaarbank staat open voor het bedrijfsleven op Trinidad & Tobago. Dit zei Ginmardo Kromosoeto, directeur van de Surinaamse Postspaarbank, in een toespraak voor de Union Club gevestigd in hotel The Carlton Savannah in hoofdstad Port of Spain. De Union Club is een Trinidadiaanse vereniging van zakenlui opgericht in 1878, met als doel nieuwe contacten te leggen en hosten van zakelijke evenementen. Dit bericht de Trinidad Express vandaag, zondag 28 juni 2015, op haar website.

Kromosoeto zei, dat het zijn doel is om de activiteiten van de bank uit te breiden en klanten van buiten Suriname aan te trekken. Hij liet de aanwezigen ook weten, dat Suriname een stabiel politieke basis heeft, nadat de NDP bij de recent gehouden verkiezingen de meerderheid van 26 zetels in het 51 leden tellende parlement heeft behaald.

De bankdirecteur gaf aan dat 'CARICOM-burgers volledig recht en toegang hebben tot bancaire faciliteiten in Suriname, maar ze zijn zich niet bewust van de rijpe mogelijkheden in het land'. Hij zei dat er geen bijzondere voorkeursbehandeling nodig is, omdat de regels eerlijk en transparant zijn.

Hij stelde verder, dat Suriname jaarlijks voor 200 miljoen Amerikaanse dollar aan goederen en diensten importeert uit Trinidad & Tobago en dat voor een bedrag van 75 miljoen Amerikaanse dollar aan goederen word uitgevoerd naar het eiland. Ook wees hij zijn gehoor erop, dat de lokale Republic Bank binnenkort de RBC Royal Bank in Suriname overneemt en zei dit als een positieve stap te zien.

Komosoeto besloot zijn speech met de vraag: 'Als een bank uit Trinidad een aanwezigheid in Suriname kan hebben, waarom kan een Surinaamse bank dan niet in Trinidad werken en klanten aantrekken?'

Fungerend voorzitter Assemblee wordt gepasseerd in zijn werkzaamheden - Somohardjo schakelt juristen in en wil gesprek met Bouterse

Gekozen parlementsleden ontvangen uitnodiging voor vergadering dinsdag

Somohardjo: 'Vergadering niet in mijn opdracht uitgeschreven'

 
Diverse gekozen parlementsleden blijken een convocatie ofwel een formele uitnodiging te hebben ontvangen voor een vergadering komende dinsdag, 30 juni. Deze vergadering voor De Nationale Assemblee (DNA) is uitgeschreven door de griffier namens de fungerend voorzitter Paul Somohardjo. Maar, Somohardjo laat vandaag, zondag 28 juni 2015, via Starnieuws echter weten, dat de vergadering niet in zijn opdracht is uitgeschreven en dat hij dus ook geen toestemming heeft gegeven.

Somohardjo heeft inmiddels in zijn functie als fungerend DNA-voorzitter diverse juristen ingeschakeld om zaken voor hem uit te zoeken. Hij heeft ook een gesprek aangevraagd met president Desi Bouterse. Volgens Somohardjo zijn er diverse onduidelijkheden die hij eerst opgehelderd wil hebben.

Op de agenda van dinsdag staat onderzoek en eventuele toelating van de gekozen volksvertegenwoordigers. Daarna wordt de zittingsperiode afgesloten en de nieuwe termijn geopend. Hierna vindt de verkiezing van de voorzitter en vicevoorzitter van DNA plaats.

Deze vergadering was al voorbereid door Jennifer Geerlings-Simons als voorzitter van De Nationale Assemblee. Somohardjo zegt nu, dat de rol van Simons uitgespeeld is nu president Bouterse hem heeft beëdigd als fungerend voorzitter van het parlement.

’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara, Amsterdam, 28 juni over labbekakkers, de Confederatie Vlag, Jeb & Marco en Suriname-Overleg

Actuele Surinaamse issues besproken aan paneltafel ’Welgeïnformeerd’


Het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 28 juni 2015, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd), weer diverse interessante en vooral actuele gespreksonderwerpen, zoals:

* De nasleep van Charleston, met onder meer de discussie over het wel of niet vlaggen met de Vlag Van de Confederatie (Zuidelijke staten die tegen afschaffing van de slavernij waren). Hoe kan het dat rassendiscriminatie meer dan 50 jaren na de moord op Martin Luther King op 4 april 1968, nog steeds zo diep geworteld blijkt te zijn in de Amerikaanse samenleving? Wat hebben de politieke leiders daar verkeerd gedaan en gaan wij in Europa / Nederland ook die kant op? (denk aan het recente CPB-rapport en SCPB-rapport)

* Volgens werkgeversvoorman Hans de Boer (VNO-NCW) zijn mensen met een uitkering die werkeloos thuis zitten labbekakkers. Zowel pemier Mark Rutte als vice-premier Lodewijk Asscher waren not amused. Was dat echt of wellicht ook een beetje gespeeld?


Beiden weten hoe dramatisch de werkloosheidscijfers van de etnische groepen zijn
Beiden komen niet met specifiek achterstandsbeleid om die achterstand controleerbaar in te lopen.
De etnische groepen worden nu al decennialang 'grootselijk belazerd' zou oud premier Ruud Lubbers (CDA) hebben gezegd.

* De in Amsterdam van Surinaamse afkomst geboren Franc Weerwind (D'66) wordt de nieuwe burgemeester van Almere. Eindelijk een Surinaamse burgemeester in een grotere gemeente. Eigenlijk had de PvdA deze mijlpaal moeten hebben, maar het is D'66 die met de eer gaat strijken. Typerend voor de verwijdering die in de loop der jaren is ontstaan tussen Surinamers en de PvdA. Gaan ze dat weer ooit goed kunnen maken?

* Al naar gelang de Amerikaanse presidentsverkiezingen dichterbij komen wordt de profileringsstrijd tussen democraten en republikeinen heviger. Zoveel kandidaten bij de republikeinen en zo weinig bij de democraten. De republikeinse kandidaat Jeb Bush durft niet eens zijn naam op zijn affiches te zetten, terwijl de Latino-kandidaat Marco Rubio een geduchte tegenstander zal kunnen worden voor Bush (die ook nog met een Latina is getrouwd. Intussen scoort Obama nog steeds onder meer door het rechterlijk oordeel dat Obama-care mag blijven en acceptatie van het homohuwelijk in alle staten van de VS.

* Op 9 september 2105 zal er, na heel wat jaren, weer een Suriname-overleg zijn in de Tweede Kamer met de regering (onder andere minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken, PvdA). Welke lessen moeten worden getrokken uit vijf jaren regering Bouterse in Suriname? Welke fouten zijn er over en weer gemaakt en wat hebben de beide regeringen hiervan geleerd? Hoe zit het nu met de uitvoering van de Toescheidingsovereenkomst 1975?

Tussen zeven uur en acht uur worden weer diverse actuele Surinaamse issues en Surinamers besproken:

Aandacht voor actuele ontwikkelingen op politiek- en maatschappelijk gebied in Suriname. Ook probeert het panel van 'Welgeinformeerd' Surinamers te interviewen, hetzij in de studio, hetzij via een telefoonverbinding, die opvallende acties en/of uitspraken hebben gedaan (zowel in Nederland als in Suriname).

'Welgeinformeerd' wordt vanavond gepresenteerd door Owen Venloo, Krishna Salikram en Iwan Bottse. 

Dit programma wordt vanavond (zondag 28 juni 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 19.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Jurist Essed hoopt op gekozen president en niet aangewezen president

'Acclamatie is aanwijzing en geen verkiezing'


Naar aanleiding van de interessante discussie over het eventueel verkozen achten van de president bij acclamatie, aan welke discussie ik gaarne een verdere bijdrage lever, breng ik gaarne het volgende onder de aandacht van de lezers. 

Ik heb de vaste overtuiging dat elke jurist het ermee eens is dat er in het recht en dus zeker ook in het staatsrecht, geen enkel geval denkbaar is waarbij een wet boven de Grondwet mag gaan. De Grondwet derogeert in alle gevallen zonder enige uitzondering, altijd aan de wet, en gaat dus altijd voor op de wet. Mede daarom is sinds 1975 in de Grondwet een Constitutioneel Hof opgenomen, om eventuele strijdigheid van een wet met de Grondwet te toetsen. De vraag of die toets door een aparte administratieve instantie moet geschieden of gewoon door de rechterlijke macht, is punt twee, maar punt één blijft dat een wet nooit in strijd mag zijn met de Grondwet en zeker niet voorgaat op de Grondwet. Voor het kiezen van de president is dat niet anders.

De Grondwet
Artikel 83 lid 2 van de Grondwet luidt:
 'Alle besluiten van De Nationale Assemblee worden genomen met gewone meerderheid van het aantal uitgebrachte stemmen, met uitzondering van het bepaalde in lid 3 van dit artikel en in de artikelen 60, 71 lid 2 en 84 lid 4.'
Artikel 83 lid 3 sub c van de Grondwet luidt:
'Een meerderheid van ten minste tweederde deel van het grondwettelijk aantal leden van De Nationale Assemblee is vereist voor het nemen van een besluit inzake: c. het kiezen van de President.'

Ik lees in deze grondwettelijke bepalingen letterlijk dat 'alle besluiten' van de DNA (De Nationale Assemblee) genomen worden door middel van een 'aantal uitgebrachte stemmen'. Voor een besluit tot 'het kiezen van de president', is 'een meerderheid van ten minste tweederde deel van het grondwettelijk aantal leden' vereist.

De Wet Kandidaatstelling
Artikel 8 lid 1 van de wet van 5 januari 1988 houdende regelen voor de kandidaatstelling en verkiezing van depPresident en vicepresident (S.B. 1988 no. 2), verder te noemen Wet Kandidaatstelling, luidt:
'Indien slechts één kandidaat voor het ambt van President wordt gesteld, wordt zulks ter vergadering door de voorzitter vastgesteld en wordt de kandidaat geacht bij enkele kandidaatstelling te zijn verkozen, mits ten minste tweederde van het grondwettelijk aantal leden van de Nationale Assemblee ter vergadering aanwezig is.'
 Het wezen van elke verkiezing is dat de kiesgerechtigden hun stem uitbrengen. Het is evident dat de wetgever met voornoemde bepaling een fictie (wordt geacht) invoert, waarmee regelrecht het door de Grondwet woordelijk vereiste minimaal aantal uit te brengen stemmen overbodig wordt. Meer nog, er wordt in het geheel niet gestemd indien er slechts één kandidaat is, maar wel 34 leden ter vergadering aanwezig zijn. Deze wijze van 'verkozen' worden, ook wel 'bij acclamatie' genoemd, is mijn inziens dan ook regelrecht in strijd met artikel 83 leden 2 en 3 van de Grondwet.

Democratische legitimatie
Het door artikel 83 van de Grondwet constitutioneel vereiste aantal van minimaal 34 uit te brengen stemmen op een kandidaat om tot president gekozen te worden, is er niet voor niemendal. Het moet garanderen dat die hoogste uitvoerende functie, politiek - misschien beter gezegd - democratisch gelegitimeerd is door ten minste 34 van de 51 leden van de DNA. Door niet te stemmen, ook al zijn er 51 leden aanwezig, staat niet vast op welke politieke legitimiteit de verkozen verklaarde kandidaat steunt. Op grond van die bepaling zou het dus mogelijk zijn dat die ene kandidaat in het geheel geen politiek draagvlak heeft, maar toch verkozen wordt verklaard, slechts vanwege het politiek feit dat er maar één kandidaat is. Een president verkiezen bij acclamatie zoals bepaald in artikel 8 van de Wet Kandidaatstelling is mijn inziens ook ondemocratisch omdat het wezen van de democratie, het uitbrengen van je stem, overbodig wordt.

De memorie zwijgt
Volgens de memorie is die wet bedoeld om 'concrete procedures terzake' het kiezen van de president en Vicepresident te geven. De wet behoort dus formeel recht te bevatten. Echter, dat ene artikel 8 is geen formeel recht, maar een puur materiële bepaling waarmee door middel van een fictie - een geacht worden - het materieel recht als vervat in artikel 83 van de Grondwet opzij wordt gezet. Artikel 8 geeft geen procedure, maar bepaalt dat er in het geheel geen stemming meer plaatsvindt en dus feitelijk juist geen verkiezingen worden gehouden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in de memorie van toelichting op dat artikel 8 juist deze fictie in het geheel niet wordt toegelicht of onderbouwd. Die fictie is namelijk op geen enkele wijze, noch staatsrechtelijk noch politiek te verdedigen, althans op geen enkele wijze in overeenstemming te brengen, noch met de letter noch met de democratische geest van artikel 83 van de Grondwet. Simpel omdat acclamatie geen verkiezing is maar eerder een aanwijzing,slechts gestoeld op het politiek feit dat er maar één kandidaat is. De Grondwet maakt zelf geen uitzondering voor het geval er maar één kandidaat is. Een wet die dat wel doet, althans die bepaling, is dan ook in strijd met de Grondwet èn ondemocratisch.

Staatsrecht of politieke opportuniteit?
Hoewel ik hoop dat de discussie wordt voortgezet, maak ik me geen illusie dat politiek Suriname in het onderhavig geval zal kiezen voor staatsrechtelijke legaliteit (lees de grondwettelijke regels naleven) boven politieke opportuniteit (lees slechts één kandidaat). Maar, juist daarom hoop ik wel dat er een tweede kandidaat komt, zodat politiek Suriname dan gedwongen zal zijn voorrang te geven aan het staatsrecht, te weten artikel 83 van de Grondwet, boven politieke opportuniteit, te weten artikel 8 van de Wet Kandidaatstelling. Ik hoop dus dat de president gekozen wordt en niet wordt aangewezen.

Mr. Hugo A.M. Essed

De Grondwet van Suriname:

VHP-boodschap 1 juli: 'Toekomst opbouwen met respect voor elkaars opvattingen, gebaseerd op vrijheid'

'Regering dient mensenhandel serieus te nemen'


Op woensdag 1 juli vindt de jaarlijkse nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij plaats. Het is dan precies 152 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in Suriname. De feestdag 1 juli heet Keti Koti, wat staat voor het verbreken van de ketenen. Op deze dag zullen wij in harmonie de formele afschaffing van de slavernij herdenken.

Het herdenken van de afschaffing van de slavernij betekent voor de Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP): het verzetten tegen elke vorm van slavernij, in ons zelf, in onze samenleving en wereldwijd. De bevrijding uit de ketenen van de slavernij markeert de ontworsteling aan langdurige en wrede onderdrukking; wij dienen doordrongen te zijn van de enorme fysieke en geestelijke offers die ten grondslag hebben gelegen aan het streven naar lotsverbetering van de nazaten van de slaven.

Wij, van de VHP, kunnen ons voorstellen wat het betekent om tegen de wil in te worden onttrokken uit een vertrouwde omgeving. En bovendien onder zeer erbarmelijke omstandigheden tot zware arbeid te worden gedwongen en structureel te worden mishandeld en vernederd. De slavernij is een donkere bladzijde uit onze geschiedenis. De VHP vindt dat de afschaffing van de slavernij een moment is om terug te kijken naar het verleden zodat we lessen kunnen leren uit het verleden om een betere toekomst op te bouwen. Een toekomst opbouwen met respect voor elkaars opvattingen. Een respect, dat gebaseerd moet zijn op vrijheid.

Na de afschaffing van de slavernij is de mentale slavernij, de ideologie van racisme en de politiek-economische structuur blijven voortbestaan en de erfenis ervan is nog steeds zichtbaar. Zelfs na 152 jaar afschaffing van dit mensonterend systeem zijn de gevolgen nog zichtbaar in ongelijkheid. Het ligt aan ons allen om het proces van emancipatie voort te zetten. Wij moeten het emancipatieproces voortzetten tot dat de volledige vrijheid, gelijkheid en broederschap tussen alle mensen ongeacht kleur en achtergrond is volbracht. Wij moeten vooruit blijven bewegen en onszelf blijven ontwikkelen maar dat kan alleen wanneer wij onze lessen uit het verleden leren die wij in het heden kunnen toepassen voor een betere toekomst.

Hoewel de slavernij formeel is afgeschaft, hebben wij heden ten dage te maken met moderne slavernij. Wie nog steeds niet bereid is kennis te nemen van de moderne slavernij, zou toch met enige regelmaat moeten schrikken. Mensenhandel is de moderne slavernij. De slachtoffers van moderne slavernij zijn vrijwel altijd de armen. In de praktijk kunnen die in veel landen fluiten naar recht, ze zijn machteloos.

De belangrijkste voedingsbodem voor de moderne slavernij is volgens de Walk Free Foundation (WFF), niet de armoede, zoals vaak wordt gedacht, maar corruptie. Door omkoping, eigenbelang en belangenverstrengeling worden wetten tegen slavernij vaak niet gehandhaafd. De regering moet mensenhandel voorkomen en bestrijden. De regering dient de mensenhandel zeer serieus te nemen. De VHP is voorstander van een harde aanpak van mensenhandel, een keiharde aanpak is noodzakelijk.

In Suriname worden kinderen nog steeds gebruikt om in diepe putten op zoek te gaan naar goud. Die kinderen hebben weliswaar hun vrijheid om te gaan en staan waar ze willen, maar ze hebben niet meer de economische vrijheid om mens te zijn zoals zij dat zouden willen. Kinderen horen op school, de overheid dient eind maken aan deze moderne slavernij.

De Vooruitstrevende Hervormings Partij (VHP) beoogt de verheffing van de totale gemeenschap naar hogere niveaus van welzijn en welvaart. De drijvende kracht hiertoe is volgens de partij de eenheidsgedachte, waarin het proces van natievorming leidend is. De VHP wil een vrolijke toekomst, een toekomst zonder uitbuiting en zonder ketenen. Dat is een toekomst waar we met zijn allen aan moeten werken. Wij moeten aan de juiste knoppen draaien om de juiste verhoudingen tussen mensen te krijgen, wij moeten pleiten voor acceptatie en saamhorigheid.

De VHP feliciteert de hele Surinaamse gemeenschap met de herdenking van de afschaffing van de slavernij. De partij wenst het hele volk een gezegende en vredige Keti Koti of Manspasi dey toe.

VHP mediacommissie