maandag 29 juni 2015

Protest scholen op Curaçao tegen niet gelijk schakelen diploma's HAVO en VWO met Nederland

Dick jaagt schoolbesturen tegen zich in het harnas....
Nederlands ministerie van Onderwijs in beraad

Handtekeningenactie besturen katholieke en protestantse middelbare scholen


De besturen van de katholieke en protestantse middelbare scholen op Curaçao zijn begonnen met een handtekeningenactie. Hiermee willen ze protesteren tegen het besluit van minister van Onderwijs Irene Dick (PS) om de HAVO- en VWO-diploma’s van Curaçao niet gelijk te schakelen met die van Nederland, aldus bericht vanmiddag, maandag 29 juni 2015, de Amigoe.

Bij het ministerie van Onderwijs in Nederland zijn ambtenaren in beraad over hoe het verder moet. Ze hadden gehoopt, dat minister Dick met een plan zou komen waarin staat hoe zij het diplomaprobleem op Curaçao gaat aanpakken. In plaats daarvan kregen ze een brief van de Curaçaose minister waarin staat, dat ze niet van plan is iets te veranderen aan de geldende regels voor het HAVO- en VWO-diploma.

Het draait om de normering van de HAVO- en VWO-diploma’s die sinds 2012 in Nederland gelden. Het draait allemaal om een strengere cijfertelling. Leerlingen die examen doen mogen slechts één onvoldoende hebben voor de kernvakken Nederlands, Engels of wiskunde. In ieder geval niet lager dan een 5.

Sinds de verandering van de normering in Nederland is er bij de regeringen van de eilanden op aangedrongen om ook de norm aan te scherpen. Dit om de diploma’s gelijk te houden. Nederland heeft er herhaaldelijk bij de Curaçaose regering op aangedrongen om met een plan te komen. Dat is niet gebeurd, ondanks dat hier afspraken over zijn gemaakt.

Vorige week lekte een brief van minister Dick uit waarin staat, dat zij niet tegemoet gaat komen aan de eis van Nederland. Afgelopen vrijdag nodigde zij de schoolbesturen uit om haar brief toe te lichten. De besturen van de katholieke en protestantse scholen hebben tegen de minister gezegd dat ze het niet eens zijn met haar plan om de gelijkschakeling van de diploma’s los te laten.

Een van de redenen die de minister aanvoert is dat de nieuwe normering nadelig zou uitpakken voor de leerlingen. Er zouden meer leerlingen zakken voor hun examen. De Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs (VPCO) heeft dat ook laten uitzoeken. Zij komen tot de conclusie dat als de nieuwe normering voor studenten had gegolden in de afgelopen twee jaar, dat effect zou hebben gehad op 2 tot 6 procent van de leerlingen die het niet hebben gehaald. Aan de andere kant werd er toen niet bij de leerlingen op aangedrongen om hogere cijfers te halen. Dus vinden ze bij de VPCO die vergelijkingen eigenlijk mank.

Met de handtekeningenactie hopen de schoolbesturen dat ouders zich massaal uitspreken tegen de plannen van de Curaçaose Onderwijs-minister. Mocht de normering niet doorgaan, dan betekent dat dat de Curaçaose leerlingen in de toekomst hun diploma door een onafhankelijke instantie moeten laten toetsen. Vanuit de VPCO en het ministerie van Onderwijs wordt gehoopt dat het niet zover komt. Want dat gaat de leerlingen en de ouders ook geld kosten. De VPCO wijst erop dat het loslaten van de gelijkschakeling ook gevolgen kan hebben voor leerlingen die in Amerika willen gaan studeren. Het kan zijn dat de Amerikaanse onderwijsinstellingen de Curaçaose diploma’s ook niet erkennen. Volgens de woordvoerder van de VPCO is UoC, de Curaçaose universiteit, ook tegen. Hierdoor zullen de leerlingen driedubbel gepakt worden.

Ministerie van Defensie gaat metingen naar luchtkwaliteit op Curaçao laten uitvoeren

Zorgen onder personeel in Julianadorp over uitstoot Isla-raffinaderij

Onderzoek begint in januari 2016 en wordt uitgevoerd door GGD Amsterdam
 

Het ministerie van Defensie laat metingen uitvoeren naar de luchtkwaliteit op Curaçao. Hiertoe is besloten vanuit het oogpunt van personeelszorg omdat het defensiepersoneel in Julianadorp zich zorgen maakt over de uitstoot van de Isla-raffinaderij. De GGD Amsterdam voert de metingen uit en start in januari 2016, zo laat het ministerie van Defensie weten in een bericht, aldus de Amigoe maandag 29 juni 2015.
 
Medio 2013 uitte een deel van het defensiepersoneel dat destijds in Julianadorp woonde zijn zorgen over de luchtkwaliteit. Defensie heeft de betreffende defensiemedewerkers de gelegenheid gegeven om te verhuizen naar een ander deel van Curaçao. Het deel van het personeel dat besloten heeft om te verhuizen heeft de kosten hiervoor vergoed gekregen.

Vanwege de zorgen bij het defensiepersoneel heeft de minister van Defensie, Jeanine Hennis-Plasschaert, contact opgenomen met de Curaçaose autoriteiten om metingen te verrichten. Dit heeft geresulteerd in de opdracht van het ministerie van Defensie aan de GGD Amsterdam, die al sinds 2009 metingen op Curaçao verricht. Minister Hennis heeft minister Ben Whiteman (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur hierover geïnformeerd.

Vanaf januari 2016 wordt er gestart met de metingen. Voor dit programma zal een nieuw meetstation in Julianadorp worden gevestigd. Ook op enkele andere plaatsen op Curaçao zullen er metingen worden verricht. De resultaten hiervan zullen worden gedeeld met Curaçaose autoriteiten en zullen bekend worden gemaakt op www.luchtmetingencuracao.org.

Statenlid Constancia op Curaçao in vrijheid gesteld

Oud-minister blijft verdachte in Dubnium-mondkapjeszaak


Oud-minister en huidig parlementariër Jacinta Constancia is vanmiddag, maandag 29 juni 2015, uit de gevangenis van Curaçao vrijgelaten. Ze werd precies een week geleden aangehouden op verdenking van verduistering, oplichting, valsheid in geschrifte en witwassen van geld in de zogenoemde Dubnium-mondkapjeszaak.

Volgens het Openbaar Ministerie, zo bericht onder andere de Telegraaf, is Constancia in de afgelopen week verschillende keren verhoord en blijft ze verdachte. Tijdens de verhoren mocht ze geen contact hebben met andere personen.

Constancia wordt ervan verdacht als minister 350.000 Antilliaanse gulden (iets minder dan 175.000 euro) over te hebben laten maken voor een bestelling mondkapjes, zonder dat er ooit iets is geleverd.

Eerder vandaag verscheen in de Antilliaanse krant de Amigoe nog een bericht over de gezondheidstoestand van de politica in de gevangenis.

Somohardjo is bereid zich terug te trekken...

'Ik ga morgen naar Assemblee, met of zonder brief'

'Indien Sapoen en Chitan worden beëdigd, krijgt fungerend voorzitter een proces'


Paul Somohardjo, die vrijdag beëdigd werd door staatshoofd Desi Bouterse als fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee (DNA) en gisteren al door de president werd ontslagen, is bereid zich terug te trekken. Hij neemt nog even de tijd hiervoor tot uiterlijk morgenochtend tien uur. Dat liet hij aan het eind van de middag, maandag 29 juni 2015, weten tijdens een speciaal belegde persconferentie. 

Volgens Somohardjo zijn er op dit moment twee fungerend Assembleevoorzitters. Nadat Somohardjo gisteren aan Bouterse meedeelde dat hij niet op 30 juni, maar op 15 juli de eerste vergadering wil houden om de gekozen en herkozen volksvertegenwoordigers toe te laten, werd hij bedankt. Volgens de president is er sprake van ontstentenis of verhindering.

Somohardjo blijft er echter bij, dat de president een ongrondwettelijke handeling heeft gepleegd door Ronald Hooghart gisteravond te beëdigen als het tweede oudste in leeftijd gekozen parlementslid. 'Hoe kan een parlement twee fungerend voorzitters hebben? Daarom hebben wij met parlementariërs en gekozen volksvertegenwoordigers vergaderd. Ik wil meewerken om de illegaliteit op te heffen', stelde Somohardjo.

'Ik ga morgen naar DNA. Met een brief of zonder een brief', zei de voorzitter van de Pertjajah Luhur. Hij liet verder weten, dat als Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan worden toegelaten tot De Nationale Assemblee, de fungerend voorzitter een proces aan zijn broek krijgt. Er is een brief geschreven door de Pertjajah Luhur aan de fungerend voorzitter.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

'Democratie'

Democratie


Zo raken wij steeds verder af
van de parlementaire democratie
door dat voorstel voor
het rechtstreeks kiezen van de president

Voor ons is goed
een ceremoniële president
en een regering
geleid door een minister-president

Voor ons is niet goed
een president
die tegelijk ook is
informateur en formateur

Voor ons is goed
een parlement
dat ministers benoemt
en ministers ontslaat.

Alphons Levens,
29 juni 2015.

Oppositie gaat niet over tot boycot vergadering 30 juni

De beëdiging van Somohardjo als fungerend DNA-voorzitter.
Partijen in oppositie: President Bouterse kan Somohardjo niet ontheffen als fungerend DNA-voorzitter


De oppositiepartijen hebben de situatie die ontstaan is rond het ontheffen van Paul Somohardjo als fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee en het meteen daarna beëdigen van Ronald Hooghart vandaag, maandag 29 juni 2015, besproken in het VHP-centrum Stichting de Olifant in Paramaribo. 

De oppositie stelt zich op het standpunt, dat president Desi Bouterse Somohardjo niet kan ontheffen. Er is geen sprake van ontstentenis of verhindering. Toch zal de vergadering morgen niet worden geboycot. Somohardjo belegt om half zes een persconferentie om mee te delen wat hij verder gaat doen. Hij heeft in een schrijven aan Bouterse laten weten, dat hij vindt dat hij nog steeds fungerend voorzitter is.

VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi deelde mee, dat de fungerend voorzitter Somohardjo uitgelegd heeft aan de huidige en de gekozen Assembleeleden wat er gisteravond is gebeurd. Hij heeft aan de president zijn inzichten meegedeeld.

Santokhi stelt, dat de president bij de beëdiging van Somohardjo hem gevraagd heeft om met wijsheid te handelen. Maar, hij heeft volgens Santokhi geen tact gebruikt, maar macht door een andere fungerend voorzitter te benoemen. Volgens de VHP-voorzitter moest deze zaak in overleg opgelost worden.

De afzonderlijke partijen komen vanmiddag nog bijeen en later op de dag wordt het duidelijk wat de oppositie zal doen, aldus bericht Starnieuws.

Medewerkers Kustwacht Curaçao redden hert uit oceaan

Hert valt van rots in oceaan bij Santa Cruz


Medewerkers van de Kustwacht op Curaçao hebben een hert gered dat in de oceaan lag. Het dier was van een rots gevallen en in de zee bij Santa Cruz, in het noorden van het eiland, beland, aldus is vandaag, maandag 29 juni 2015, op Versgeperst.com te lezen. 

Vissers alarmeerden de Kustwacht waarna de biná door twee kustwachters uit het water werd gehaald. Een derde kustwachter trok het beest vervolgens de boot in met hulp van de vissers.

Het hert verkeerde in goede gezondheid en werd na overleg met een wachter van het Christoffelpark vrijgelaten in de mondi van Santa Cruz.


MFK-voorzitter Schotte op Curaçao betuigt steun aan partijgenote Constancia

(Bron foto: Schotte/Facebook)
Schotte en sympathisanten en familieleden joelen en applaudiseren bij muren gevangenis Koraalspecht


MFK-leider Gerrit Schotte heeft zaterdagavond zijn steun betuigd aan partijgenote Jacintha Constancia die vastzit op verdenking van betrokkenheid bij de zogenoemde Dubnium-mondkapjeszaak. 

Schotte heeft bij de muren van de gevangenis in Koraalspecht staan joelen en applaudisseren, samen met familieleden van Constancia en andere sympathisanten die hun morele steun wilden betuigen, aldus bericht vandaag, maandag 20 juni 2015, Paradise FM.

Eindrapport Ombudsman Curaçao over Gevolmachtigde minister Wiels 30 juni openbaar

Rapport wordt 30 juni overhandigd aan het bestuursorgaan en Staten

Wiels ontvangt rapport via e-mail


Het eindrapport van de Ombudsman van Curaçao over Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (Pueblo Soberano) wordt morgen, dinsdag 30 juni, aan het bestuursorgaan en aan de Staten overhandigd. Het wordt dezelfde dag naar Wiels gemaild. Aldus ombudsman Alba Martijn vandaag, maandag 29 juni 2015, in het Antilliaans Dagblad.

Het gerecht stelde afgelopen vrijdag Wiels in het ongelijk. Zij had in Kort Geding gevorderd dat de namen van de informanten van de Ombudsman zouden worden onthuld, dat Wiels het recht had deze informanten zelf te horen en dat zolang dit niet is gebeurd de Ombudsman zou worden verboden haar rapport definitief te maken, met andere woorden, uit te brengen.

Met het vonnis dat op alle punten in het voordeel uitviel van de Ombudsman kan en zal het definitieve rapport worden uitgebracht. Op de valreep, want Martijn neemt eind deze maand afscheid als Ombudsman van Curaçao en er is nog geen vervanger en evenmin een plaatsvervanger.

Dat het eindrapport niet direct na het vonnis beschikbaar kwam, maar toch nog een paar dagen op zich laat wachten komt volgens Martijn ‘omdat de bevindingen van de ombudsman op de processuele verweren van de advocaat van mevrouw Wiels en de bevindingen van de kort geding-rechter ook in het rapport dienen te worden verwerkt’. Hierna wordt het op dezelfde dag ook op de website van de Ombudsman geplaatst.

Brunswijk (ABOP): 'Nergens staat dat president een fungerend voorzitter mag ontslaan'

'Somohardjo is niet fout bezig, Grondwet biedt ruimte om vergadering uit te stellen'


De voorzitter van de ABOP, tevens tweede vervanger van de Assembleevoorzitter, Ronnie Brunswijk, noemt het handelen van president Desi Bouterse, het ontslaan van de fungerend voorzitter Paul Somohardjo, onrechtmatig. 'Nergens staat, dat de president een fungerend voorzitter mag ontslaan', aldus Brunswijk vandaag, maandag 29 juni 2015, in de Ware Tijd.

Brunswijk stelt, dat de vergadering waarop de nieuwe en herkozen parlementsleden worden toegelaten moet geschieden binnen dertig dagen nadat het Centraal Hoofd Stembureau (CHS) de leden heeft laten weten wie zijn gekozen. Op 15 juni heeft het CHS de uitslag van de verkiezingen vastgesteld. 'Somohardjo is niet fout bezig, deze ruimte biedt de Grondwet.' 

Somohardjo wilde de voor morgen uitgeschreven openbare vergadering van het parlement verschuiven naar 15 juli. Maar, door dat te doen zou volgens Bouterse een politiek niemandsland ontstaan tussen 30 juni en de 15e juli en dat is wettelijk niet geoorloofd.

Artikel 8 van de Kiesregeling stelt, dat de leden van De Nationale Assemblee per district worden gekozen voor een periode van vijf jaren. Zij treden tegelijk af op het tijdstip dat de nieuwgekozen Nationale Assemblee in functie treedt. De oppositionele partijen zullen zich beraden over het vermeend 'onbevoegd handelen' van de president.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Zes koeien in weiland in Saramacca geëlektrocuteerd

Elektriciteitsmast met transformator en kabels valt in weiland aan Vinkweg


Zes koeien zijn gistermiddag geëlektrocuteerd op een weiland aan de Vinkweg in het district Saramacca. Dat meldt het Dagblad Suriname vandaag, maandag 29 juni 2015.

Terwijl de dieren in het weiland liepen, viel een elektriciteitsmast - waarschijnlijk ten gevolge van het noodweer - om met daaraan een transformator met hoogspanningskabels. De transformator en de kabels kwamen in het weiland terecht met als gevolg, dat de koeien geëlektrocuteerd werden.

Naar zeggen van de eigenaar vertegenwoordigden de koeien een waarde van Srd 30.000.

69-Jarige smokkelaar cocaïne gearresteerd op J.A. Pengelluchthaven

Drugs verstopt in dubbele bodem van zijn koffer


De 69-jarige Ludwich M. is vrijdagavond, 26 juni 2015, door leden van het BID-team (Bestrijding Internationale Drugshandel) op de Johan Adolf Pengelluchthaven aangehouden met drugs. De man had iets minder dan 3 kilo cocaïne in de dubbele bodem van zijn reiskoffer verborgen. Dat meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

De BID-leden ontdekten de cocaïne in de reiskoffer van de man. Hij werd overdragen aan de Anti-Narcotica Brigade van het korps.

Verjaardagsfeestje in Nieuw Nickerie ontaardt in vechtpartij met als resultaat een dode

Twee groepen mannen raken slaags op feestje

Een feestganger met stuk hout doodgeslagen


Tijdens een vechtpartij aan de Annastraat in Nieuw Nickerie tussen twee groepen mannen is zaterdagavond Malcolm D., die een klap met een stuk hout kreeg, na aankomst in een ziekenhuis overleden. Dat bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 29 juni 2015. 

De politiecommandant van Regio West, hoofdinspecteur Robert Rakijo, bevestigt dat zaterdagavond een verjaardagsfeestje uit de hand is gelopen. Er ontstond een woordenwisseling tussen Malcolm D. en Shasikapoor R. Malcolm D. belde zijn zoon Viskash. Hij kwam ter plekke aan met twee vrienden.

Volgens het voorlopig politieonderzoek zou Malcolm D. een stk hout gepakt hebben en Shasikapoor D. een slag hebben toegebracht. Het stuk hout brak hierdoor in drie stukken. Er ontstond een gevecht op straat tussen de arbeiders van Shasikapoor en Vikash en zijn vrienden. Een van de arbeiders van Shasikapoor pakte een deel van het eind hout waarmee hij Malcolm D. een slag toebracht op de slaap, waardoor hij kwam te vallen op het wegdek. Vikash heeft zijn vader naar het ziekenhuis gebracht.

De politie heeft inmiddels de verdachte die de klap heeft toegebracht gearresteerd en in verzekering gesteld. Nog twee verdachten zijn bij de politie in het vizier die ook klappen hebben uitgedeeld.

Ameerali: 'Ik kan u verzekeren, de vicepresident heeft de afgelopen 5 jaar hard gewerkt'

'Bezig zijn met uitvoering belangrijke wetten, meer prioriteit dan zichtbaar zijn op politiek veld'


‘Ik weet niet van anderen, maar ik kan u wel ervan verzekeren dat deze vicepresident hard heeft gewerkt in de afgelopen vijf jaar.’ Dit zegt vicepresident (vp) Robert Ameerali vandaag, maandag 29 juni 2015, in het Dagblad Suriname. Ameerali, wiens termijn binnen enkele weken afloopt, geeft aan dat het hem een goed gevoel geeft om zijn termijn af te sluiten, wetende dat hij zijn best in alle opzichten heeft gedaan.

Opmerkelijk was de totale onzichtbaarheid van Ameerali voor en na de verkiezingen. Ook binnen zijn Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelingspartij (ABOP) heeft hij zich weinig geprofileerd. Hierdoor hebben politieke organisaties weinig gebruik kunnen maken van zijn politieke vaardigheden. Ameerali ontkent dit echter. Volgens hem is hij juist degene geweest die in de afgelopen weken druk bezig is geweest met de uitvoering van een heleboel belangrijke wetten, waaronder de drie sociale wetten. Dit genoot meer prioriteit dan het zichtbaar zijn op het politieke veld.

Wat de afwijzing van de ABOP/NDP-samenwerking betreft, is hij kort. ‘Dat is iets voor de politieke tafel en niet voor de vp’, aldus Ameerali.

De tweede man van het land heeft samen met zijn partijgenoten de ministers Alice Amafo (Sociale Zaken en Volkshuisvesting), Stanley Betterson (Regionale Ontwikkeling), Falisie Pinas (Transport, Communicatie en Toerisme) en Don Tosendjojo (Handel en Industrie), deel uitgemaakt van de haast afgelopen regering. President Desi Bouterse vindt echter, dat deze politici slecht hebben gepresteerd.

De NDP heeft voor de nieuwe regeringstermijn al kenbaar gemaakt dat minister Ashwin Adhin van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur de nieuwe vp zal worden. Al voor de verkiezingen is gebleken dat de rol van de vp binnen de regering iets minder werd.

Binnen de ABOP is het ook opgevallen, dat Ameerali op geen enkele kandidatenlijst was geplaatst. Volgens informatie zou de oud-KKF-voorzitter niet als volwaardig lid worden gezien, omdat hij in het begin teveel richting de NDP keek. Ameerali is volgens eerder aangeven van parlementariër Marinus Bee wel een contribuerend lid en is tevens ook ondervoorzitter van het congresbestuur van de ABOP. Volgens Bee wordt de vicepresident als volwaardig lid binnen de partij beschouwd.
Brunswijk heeft meerdere malen duidelijk gesteld, dat het ging om de regering Bouterse-Brunswijk, door Ameerali's naam weg te laten.

De ABOP-leider gaf onlangs ook te kennen, dat de toekomst van de vp afhangt van de plannen van de NDP. Toen de vicepresident in 2010 door de ABOP werd binnengehaald om de post van de tweede man te vullen, beschikte hij niet over politiek draagvlak. Vanaf oktober 2014 ging de erkenning van Ameerali steeds verder achteruit binnen de regering. Zo werd hem de tekeningsbevoegdheid met betrekking tot het aantrekken van personeel ontnomen en overgeheveld naar minister Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken, een NDP-minister. De resolutie werd bekrachtigd door president Bouterse.

Jongen (16) in Nickerie verdacht van seksueel misbruik 3-jarig neefje

Slachtoffertje voor behandeling in ziekenhuis opgenomen


De politie van Nickerie heeft een 16-jarig jongen in verzekering gesteld als verdachte van seksueel misbruik van zijn 3-jarig neefje. Hij zou anale seks hebben gehad met het jongetje, aldus het Dagblad Suriname vandaag, maandag 29 juni 2015.

De moeder van het slachtoffertje heeft het misbruik ontdekt en aangifte gedaan bij de politie. Volgens gewestelijk politiecommandant Robert Rakijo is de verdachte in verzekering gesteld door de afdeling Jeugdzaken van het Korps Politie Suriname.

Het slachtoffertje is voor verdere medische behandeling opgenomen in een ziekenhuis in Paramaribo.

Volgens Rakijo moet het politieonderzoek nog uitwijzen hoelang de verdachte zijn neefje heeft misbruikt.

Markmeester Centrale Markt in Paramaribo uit functie ontheven

Districtscommissaris Miranda niet tevreden met werkzaamheden Korendam

Marktmeester lijkt vele klachten standhouders niet serieus te hebben genomen


De districtscommissaris van Paramaribo Noordoost, Jerry Miranda, zal marktmeester Stephanus Korendam van de Centrale Markt aan de Waterkant in Paramaribo, ontheffen uit zijn functie. Starnieuws bericht vandaag, maandag 29 juni 2015, te hebben vernomen, dat de marktmeester ter beschikking wordt gesteld van de directeur van het ministerie van Regionale Ontwikkeling.

Miranda is niet tevreden met de verrichtingen van Korendam. Op de markt wordt flink geklaagd door standhouders over de situatie. Een lekkend dak, geen sanitaire voorzieningen, geen water, slechte verlichting, geen doorstroming en snikheet. De klachten over de eerste verdieping van de Centrale Markt zijn eindeloos.

Korendam zei eerder, dat hij de zaken heeft gerapporteerd aan zijn superieuren. Hij vindt dat de standhouders overdrijven. Eerder deze maand heeft de districtscommissaris zich in gezelschap van minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij georiënteerd op de markt. Hij is helemaal niet tevreden over de gang van zaken. Algoe zei meteen na zijn bezoek, dat als het aan zou liggen de markt meteen zou worden gesloten vanwege de onhygiënische en gevaarlijke situatie in het gebouw.

Miranda vindt dat de markt veel te weinig opbrengt terwijl er zoveel bedrijvigheid is. Voorlopig zal het commissariaat de leiding van de markt overnemen.

Vernomen wordt dat Edwin Geffery namens het commissariaat de zaken gaat waarnemen. Miranda wil niet vooruit lopen op zaken. Hij deelt mee dat de marktmeester zich vandaag moet melden op het commissariaat.

Politicoloog Breeveld kritisch over herleving interne partijdemocratie in politieke partijen

Breeveld reageert op 'vernieuwingsbewegingen' binnen NPS en Pertjajah Luhur


De herleving van de interne partijdemocratie binnen politieke partijen is een belangrijke voorwaarde voor hervorming en vernieuwing. Zolang een partij zich daarvan niet bewust is of wordt, is de strijd voor hervorming en vernieuwing een nutteloze strijd. Dit zegt politicoloog Hans Breeveld vandaag, 29 juni 2015, in de Ware Tijd. 

Zolang partijleden niet assertief worden en partijen de wettelijke en statutaire voorschriften voor politieke organisaties niet naleven, hebben beoogde veranderingen volgens hem geen succes.

Het gevolg van zogenoemde vernieuwingsgroepen binnen een partij die niet op één lijn kunnen komen is dat er splitsingen ontstaan. Deze ontwikkeling is volgens Breeveld de aanleiding voor het ontstaan van onnodige kleine partijen.

Groepen die hervorming en vernieuwing teweeg willen brengen, moeten er volgens de politicoloog op toezien dat de interne partijdemocratie gerespecteerd wordt. Dit is nodig om te voorkomen dat partijleden zich in de hervormde situatie weer gedwongen zullen voelen om met veel strijd noodzakelijke verandering teweeg te brengen.

Raymond Sapoen, één van de voorlopers van de hervormings- en vernieuwingsbeweging binnen de Pertjajah Luhur, zei op een persconferentie afgelopen vrijdag, dat de hervorming binnen deze partij met veel pijn gepaard gaat. Hij doelde daarmee op de persoonlijke aanvallen van de partijvoorzitter op zijn persoon.

Ananasfabriek in Para laat op zich wachten vanwege ontbreken financiën

Overheid heeft geen geld om ananasproject uit te voeren

LVV hoopt op geld, 3 miljoen Amerikaanse dollar, uit China, India of Brazilië


Volgens planning had een fabriek voor verwerking van ananas in het district Para al operationeel moeten zijn, maar zelfs de bouwwerkzaamheden zijn nog niet gestart. De overheid heeft nog geen geld om het project uit te voeren. Medio vorig jaar had de minister van Landbouw Veeteelt en Visserij (LVV), Soeresh Algoe, aangekondigd dat hij er alles aan zou doen om het bedrijf in productie te hebben, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 29 juni 2015. 

Zijn collega van Ruimtelijke ordening Grond- en Bosbeheer, Steven Relyveld, had grond in het Carolinagebied toegezegd. Algoe zegt dat voor de benodigde ruim 3 miljoen Amerikaanse dollar de blikken zijn gericht op onder andere Brazilië, China en India. Hij gelooft dat de bouw nog dit jaar kan beginnen.

LVV treft in elk geval voorbereidingen voor de teelt van de grondstof en heeft bijvoorbeeld informatie verzameld in Costa Rica over de teelt en variëteiten van ananas. De soorten ananas die nu geteeld worden in Suriname zijn niet geschikt voor verwerking. Suriname heeft de tafelananas met weinig vruchtvlees en veel afval, zoals de schil. Er zijn andere variëteiten dan de Surinaamse, die makkelijk te verwerken zijn.

De directeur van LVV, Gerrit Breinburg, zegt dat het ministerie ook zal worden ondersteund door het Inter-Amerikaanse Instituut voor Coöperatie en Agricultuur (ICCA - Inter‑American Institute for Cooperation on Agriculture, IICA) bij de proeven die gedaan zullen worden. De variëteiten waarmee steekproeven zullen worden genomen zijn nog niet geïmporteerd.

De proefprojecten zullen in samenwerking met boeren worden uitgevoerd en als blijkt dat variëteiten goed gedijen, zullen die ook beschikbaar worden gesteld aan de samenleving voor productie.

Hooghart verstuurt uitnodigingen voor openbare vergadering 30 juni

Kersvers fungerend DNA-voorzitter: Zitting vindt normaal voortgang


Fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee, Ronald Hooghart, heeft de uitnodigingen voor de openbare bijeenkomst en de buitengewone openbare vergadering van het parlement voor morgen 30 juni, verstuurd. In de bekendmaking staat dat deze zittingen normaal voortgang vinden, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 29 juni 2015.

President Desi Bouterse heeft gisteravond fungerend voorzitter van het parlement Paul Somohardjo ontslagen en vervolgens Ronald Hooghart laat in de avond beëdigd in die functie. Somohardjo had het staatshoofd meegedeeld, dat hij de vergadering waarin de gekozen en herkozen parlementsleden moeten worden toegelaten, op 15 juli wilde houden. President Bouterse heeft getracht Somohardjo duidelijk te maken, dat 30 juni een cruciale datum is en dat op die dag het oude parlement ophoudt te bestaan. Het houden van de vergadering de 15e juli zou betekenen dat er tussen 30 juni en die dag een politiek vacuüm zou ontstaan dat tegen de Grondwet in zou druisen.

De uitnodigingen voor de vergadering waren al voorbereid door de griffie van het parlement, maar waren aangehouden in afwachting op het resultaat van het gesprek tussen president Bouterse en Somohardjo.

Somohardjo heeft, uiteraard, al laten weten zich niet neer te leggen bij zijn ontheffing en dat wat hem betreft hij, tegen beter weten in, nog steeds de fungerend voorzitter is van De Nationale Assemblee.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Districtscommissaris Miranda verwacht eigenaren reclamebillboards voor registratie

Miranda wil dat vergunningen voor plaatsing billboards correct zijn

Veel borden door rukwinden omgewaaid


Districtscommissaris (dc) Jerry Miranda van Paramaribo Noordoost verwacht, dat eigenaren van reclamebillboards zich vandaag, maandag 29 juni 2015, melden op zijn commissariaat. Hij had hen eerder aangegeven om de billboards te registreren en ervoor te zorgen dat de vergunning in orde is. Veel vergunningen zijn inmiddels verlopen. Alle borden die niet beantwoorden aan de eisen zullen worden verwijderd.

Miranda zegt op Starnieuws, dat rekening moet worden gehouden met rukwinden. Enkele reclameborden zijn gisteren door rukwinden omgeblazen en waren op wegen beland. Volgens Miranda zijn de soms metershoge reclameborden niet op personen terechtgekomen.

De stellages waarop de reclameborden worden geplaatst moeten beantwoorden aan de gestelde eisen. Het ministerie van Openbare Werken berekent de technische eisen die gesteld worden.

De districtscommissaris had ook politieke partijen gevraagd om hun verkiezingsbillboards te verwijderen. Maar, niet iedereen heeft hieraan gevolg gegeven.

Fernald (NPS): 'Open communicatie is belangrijk binnen partij'

'Oprichting actiegroep door leiding NPS met argusogen gadegeslagen'


Ivan Fernald, lid van de Adviesraad van de NPS en coördinator van het wetenschappelijk instituut Japin van de partij, vindt dat open communicatie belangrijk is binnen de partij. Elke NPS'er is kostbaar. Dit zegt in reactie op de oprichting van de actiegroep Seti NPS. Die actiegroep zou volgens Fernald door de leiding van de partij met argusogen worden gadegeslagen, aldus Starnieuws vanochtend, maandag 29 juni 2015.

'Zoals het zich laat aanzien vat de partijvoorzitter van de NPS deze beweging op als een regelrechte aanval op zijn leiderschap. Kennelijk worden de natuurlijke afweermechanismen geactiveerd, hetgeen powerplay, escalatie en uitsluiting tot gevolg kan hebben. Hoewel deze reactie begrijpelijk is, kunnen wij niet voorbij gaan aan het feit dat veel NPS-ers bezorgd zijn over het voortbestaan van de partij. Binnen, maar ook buiten de NPS wordt het leiderschap op alle niveaus ter discussie gesteld. Natuurlijk kunnen wij de huidige ontwikkeling zien als een incident en de voormannen van de actiegroep afschilderen als kwaadwilligen. Dit zal negatieve gevolgen voor de partij hebben', aldus Fernald.

'Wij zijn ter goeder trouw en gaan ervan uit dat deze voormannen integere personen zijn die ook liefde hebben voor de partij. Indien er geen intern forum geboden wordt en eerlijke open communicatie in gang gezet wordt, kan er een situatie ontstaan waarbij scenario’s breed uitgemeten zullen worden in de media. Het gevaar voor afsplitsing is dan levensgroot aanwezig. Dat willen wij niet. Wij hebben elke NPS'er hard nodig. De partij moet worden opgebouwd.'

'Het getuigt van wijsheid en goede wil om een vertrouwensbasis te vinden. Voor zowel de actiegroep Seti NPS als voor de partijleiding is er een rol weggelegd binnen een vernieuwingstraject, dat onvermijdelijk is. Wij moeten de durf hebben om, in het belang van de partij, deze ontwikkeling eerlijk, onbevreesd en diepgaand te bespreken. De kiezers en sympathisanten rekenen op ons. Er is geen plaats voor rancune, verdachtmakingen en manipulatie. Push en Pull bewegingen komen in alle politieke partijen voor. Dit is de grondslag voor dynamiek.'

Somohardjo gooit zijn kop in de wind

Ontslagen fungerend voorzitter Assemblee gaat normaal zijn werkzaamheden voortzetten


Paul Somohardjo is niet van plan zich neer te leggen bij het feit, dat hij geen fungerend voorzitter meer is. Hij vindt dat de opgegeven reden door president Desi Bouterse om hem in die functie te ontslaan geen rechtskracht heeft.

Somohardjo heeft de president gisteravond een brief doen toekomen waarin hij hem mededeelt, dat hij zijn werkzaamheden normaal zal voortzetten en afronden. Somohardjo beweert, dat er geen sprake is van verhindering of ontstentenis, zoals bedoeld in artikel 66 van de Grondwet.

Bouterse heeft Somohardjo gisteravond mondeling en schriftelijk meegedeeld dat de vergadering waarin de gekozen en herkozen Assembleeleden moeten worden toegelaten dinsdag 30 juni is. Somohardjo heeft echter te kennen gegeven, dat hij op 15 juli die vergadering wil houden en niet dinsdag. Bouterse liet de voorzitter van de Pertjajah Luhur weten, dat 30 juni een cruciale datum is, omdat op die dag het oude parlement ophoudt te bestaan. Aangezien Somohardjo de vergadering die dag niet wil houden, is er sprake van verhindering of ontstentenis.

Somohardjo is het daar dus niet mee eens. Hij meent dat Bouterse zijn macht gebruikt om door te drukken dat op 30 juni wordt vergaderd. Hij voert aan deze vergadering niet eens te hebben uitgeschreven. Somohardjo heeft overleg met zijn juristen. De oppositionele parlementsleden komen vandaag, maandag 29 juni 2015, bijeen om deze kwestie te bespreken, aldus Starnieuws.

Den Blauwvinger: Waarom moeilijk doen, als het makkelijk kan....

COLUMN: Bejaarde Somohardjo jaagt deskundigen tegen zich in het harnas

Ontslagen fungerend voorzitter parlement lijkt kop in het zand te steken


Het nieuwe parlement (De Nationale Assemblee, DNA) is nog niet geactiveerd of er is al het nodige gedoe en juridisch gesteggel rond de eerste openbare vergadering van dinsdag 30 juni 2015 waar de nieuw gekozen en herkozen Assembleeleden moeten worden beëdigd. En al dat gedoe en gesteggel wordt veroorzaakt door de afgelopen vrijdag door president Desi Bouterse beëdigde zogenoemd 'fungerend voorzitter' van het parlement, de bejaarde Paul Somohardjo, voorzitter van de Pertjajah Luhur.

Somo vrijdag 26 juni beëdigd als fungerend voorzitter parlement
Somohardjo begon vrijwel meteen na zijn beëdiging te klagen en te jammeren. Zo zijn de nieuwe en herkozen Assembleeleden al voor de vergadering van dinsdag 30 juni uitgenodigd buiten zijn medeweten om. Daarnaast lijdt hij ook nog eens onder het besluit van zijn twee partijleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan, die onlangs te kennen hebben gegeven met een eigen fractie zitting te gaan nemen in de Assemblee. Somohardjo tracht beide heren via het middel 'terugroepen' tot de orde te roepen. Maar, ook die actie van de Pertjajah Luhur-leider leidt waarschijnlijk volgens deskundigen schipbreuk. Immers, hoe kun je nog niet gekozen Assembleeleden terugroepen?

Onder de deskundigen die, terecht, over Somohardjo heen zijn gevallen zijn onder andere de juristen Hugo Essed en Jennifer van Dijk-Silos. Over en weer wordt gegoocheld met wetsartikelen uit onder andere de Grondwet om het gelijk te krijgen. Sapoen en Chitan hebben via hun advocaat Irwin Kanhai al laten weten een Kort Geding tegen hun politieke leider aan te zullen spannen, voor het geval hij mocht besluiten de gekozen parlementsleden niet te beëdigen.

De nog steeds in dienst zijnde voorzitter van het parlement, Jennifer Geerlings-Simons, is met betrekking tot het wel of niet doorgaan van de vergadering 30 juni de enige die duidelijk is. Zij is nog steeds formeel voorzitter en onder haar leiding kunnen dan ook de gekozen en herkozen Assembleeleden gewoon worden uitgenodigd voor die vergadering. Natuurlijk, ze heeft gelijk.

Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
Maar, rest de vraag: waarom was het nodig om een zogenoemd fungerend voorzitter te beëdigen tijdens een korte formele plechtigheid? En dat moet dan ook nog eens het oudst zittende Assembleelid zijn, in dit geval dus de 72-jarige Somohardjo. Waarom kan de vergadering dinsdag niet gewoon worden geopend door Geerlings-Simons, waarna zij de nieuwe parlementsleden kan beëdigen en vervolgens de fakkel kan overdragen aan Somohardjo als tijdelijk voorzitter tot een nieuwe voorzitter en vicevoorzitter zijn gekozen? Hij zou dan alleen nog Jennifer-Simons moeten beëdigen als Assembleelid. Maar, wellicht staat 'makkelijk' 'moeilijk' juridisch in de weg. Wellicht zou een ander over vijf jaar anders kunnen, na een eventuele wetswijziging.....

De gewone burger begrijpt er inmiddels niets meer van.
Eerst veel gedoe rond Sapoen en Chitan en vervolgens veel gedoe rond het wel of niet doorgaan van de vergadering van morgen.
Een slechte start van een nog te installeren nieuw parlement.
En de oude Somo heeft waarschijnlijk alle besef van de dagelijkse realiteit uit het oog verloren of hij is bewust bezig met het traineren van het hele democratisch proces rond het installeren van nieuwe Assemblee. Had Sapoen niet gezegd, dat Somohardjo bezig is met paniekvoetbal als het gaat om zijn poging hem en Chitan terug te roepen? Dat paniekvoetbal lijkt te worden voortgezet in de richting van de vergadering van het parlement tijdens welke de gekozen en herkozen leden moeten worden beëdigd.
Somohardjo, de man die altijd beweert alles volgens de wet te doen en volledig achter de rechtsstaat te staan, lijkt nu 180 graden te zijn gedraaid en wetgeving naast zich neer te leggen en zijn kop in het zand te steken.

 In de loop van gisteravond 28 juni is bekend geworden, dat president Bouterse Somohardjo heeft ontslagen als fungerend voorzitter, omdat die de vergadering van morgen, 28 juni, wilde verschuiven naar 15 juli en dat zou betekenen dat er een politiek vacuüm zou zijn van 30 juni tot 15 juli. 

Bouterse beëdigt vakbondsman en kersvers politicus Ronald Hooghart als opvolger van Somohardjo. 
Vreemd, omdat Hooghart geen zittend parlementslid is en dus ook niet kan worden aangemerkt als oudst zittend Assembleelid, want dat moet een fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee volgens de spelregels zijn. 

Het wachten is op reacties van de deskundigen......

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
29 juni 2015
Amsterdam-Paramaribo

Kiesstelsels en klaagzangen: mr. dr. W.R.W. DonnerHooghart zondagavond laat door president Bouterse beëdigd als fungerende voorzitter Assemblee

(Bron foto: Stefano Tull/de Ware Tijd)
Nieuwe fungerend voorzitter blij met zijn 'bijzondere taak'


Ronald Hooghart is gisteravond laat, zondag 28 juni 2015, door president Desi Bouterse beëdigd als fungerend voorzitter van De Nationale Assemblee, DNA. Dit gebeurde kort nadat Paul Somohardjo, het oudste gekozen lid, door Bouterse in die hoedanigheid was ontslagen. 

Hooghart stond na de korte officiële plechtigheid de pers te woord in het perscentrum in het Kabinet van de President. Hij ziet het 'als een bijzondere taak' om de overige 50 nieuw gekozen en herkozen parlementsleden te installeren in de openingsvergadering van DNA die voor dinsdag staat gepland.

Somohardjo had de president in een aangevraagd gesprek vanavond medegedeeld de openingsvergadering van De Nationale Assemblee te verschuiven van 30 juni naar 15 juli. Maar, aldus Bouterse, de wet schrijf voor dat de nieuwe DNA uiterlijk 30 juni moet zijn geïnstalleerd.

Hooghart komt door opschuiving in De Nationale Assemblee. Bouterse die gekozen is als volksvertegenwoordiger, heeft niet bewilligd. In zijn plaats is Hooghart opgeschoven volgens de kandidatenlijst.