woensdag 8 juli 2015

Bustarieven op Curaçao per 15 juli tussen 15 en 20 cent omhoog

STU tevreden met voorstel overheid

Voorzitter Decaster mist alleen aandacht voor koste onderhoud bussen


De belangenvereniging voor chauffeurs van kleine bussen op Curaçao, Sindikato Transporte Uní (STU), kreeg vanochtend, woensdag 8 juli 2015, een korte presentatie van de overheid en de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab), waarbij werd aangekondigd, dat de bustarieven zoals de STU wil, verhoogd zullen worden. De overheid heeft voorgesteld om de tarieven per 15 juli ‘tussen de 15 en 20 cent’ te verhogen, aldus voorzitter Giovanni Decaster vanmiddag in de Amigoe. 
 
Decaster is tevreden met het voorstel van de overheid, maar zal dit aanstaande vrijdag aan de buschauffeurs voorleggen tijdens een algemene ledenvergadering. De buschauffeurs zullen dan moeten aangeven of ze het hier al dan niet mee eens zijn en wat de volgende te nemen stappen zullen zijn.

Volgens de voorzitter was de presentatie niet uitgebreid. Uitgelegd werd hoe aan de genoemde verhoging is gekomen. Namens de overheid waren ministers Stanley Palm (Economische Ontwikkeling, Pais), Suzanne ‘Suzy’ Camelia-Römer (Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, PNP), Ivar Asjes (Algemene Zaken, PS) en andere vertegenwoordigers van MEO aanwezig, alsook vertegenwoordigers van Soab.

Volgens de STU-voorzitter is tijdens een onderzoek van het MEO en de Soab rekening gehouden met drie componenten, namelijk schoeisel/kleding, loon en de dieselprijs, om tot de genoemde verhoging te komen. Er is echter geen rekening gehouden met de belangrijkste component, aldus de voorzitter. 'De overheid moet ook de onderhoudskosten voor de voertuigen in aanmerking nemen. Die stijgt ook steeds naarmate de olieprijs stijgt.' Volgens Decaster zou de overheid zijn verzoek om ook aan deze component te denken, vandaag in de Raad van Ministers bespreken.

Zoals bekend verzette STU zich ook tegen een eerder voorstel van premier Asjes om de verhoging conform de huidige olieprijzen te berekenen. Decaster haalde een oud rapport van Soab aan, waaruit blijkt dat de tarieven in 2013 met 15,9 procent verhoogd hadden moeten worden. Dat is nooit gebeurd en de STU eiste van de overheid om deze verhoging door te voeren. Decaster wil dus gelijke behandeling voor de buschauffeurs, aangezien voor Aqualectra en Curoil ook een zogenoemde ‘recovery’ geldt.

Volgens de STU-voorzitter gaf Asjes vanochtend aan, dat al rekening is gehouden met dat rapport en dat alles mee is genomen in de voorgestelde tariefsverhoging.

Verder zal de overheid de STU betrekken bij toekomstige vergaderingen over bustarieven, aldus Decaster. De bedoeling is om ook Bureau Telecommunicatie en Post bij de onderhandelingen te betrekken om tot een structuur te komen voor het vaststellen van bustarieven. STU weigerde vandaag het voorstel van de overheid om de tarieven twee keer per jaar aan te passen. 'De tarieven zullen steeds aangepast moeten worden bij stijging of daling van de dieselprijs', herhaalde Decaster vandaag.

ABOP-bewindslieden blijven gewoon functioneren tot aantreden regering Bouterse-II

Lackin: President Bouterse wilde met gesprek ontstane ruis wegwerken...


Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken en NDP-woordvoerder heeft vanmiddag, woensdag 8 juli 2015, na het gesprek dat president Desi Bouterse had gevoerd met de ABOP-ministers, verklaard, dat Bouterse het nodig achtte om een apart gesprek te hebben met de ministers van ABOP. Zij blijven volwaardige ministers tot de nieuwe regering uiterlijk 12 augustus aantreedt. 

De president heeft enkele specifieke zaken besproken over het functioneren van de ministeries, over onder andere personeelsbeleid, wetgeving en het algeheel functioneren van de departementen. Verder kwam ter sprake wat de bijdrage van de ministers kan zijn in het natraject, aldus Lackin.

Eerder hebben ABOP-voorzitter Ronnie Brunswijk en Lackin gesteld, dat de president niet tevreden is over de prestaties van deze ministers. Brunswijk zei, dat de president hem had laten weten dat daarom niet meer door de NDP samengewerkt wordt met de ABOP.

Het was vanmiddag volgens Lackin geen functioneringsgesprek, maar een onderhoud om de ABOP-ministers apart te informeren over wat er gezegd is tijdens de informatiegesprekken, aldus Lackin. De president had ervoor gekozen om dit gesprek te houden, zo zei Lackin, om de ruis die ontstaan is, weg te werken.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Pertjajah Luhur sleept Assembleevoorzitter voor rechter in Kort Geding

Geerlings-Simons handhaaft door PL teruggeroepen Assembleeleden Sapoen en Chitan


Parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons moet morgen voor de rechter in Kort Geding verschijnen. De Pertjajah Luhur (PL) heeft de rechtszaak aangespannen tegen Simons vanwege het handhaven van, de volgens de PL, teruggeroepen overlopers Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan. 

Partijvoorzitter Paul Somohardjo stelt vandaag, woensdag 8 juli 2013, in het Dagblad Suriname dat Simons de persoon is die het parlement vertegenwoordigd zowel binnen als buiten rechten.

Als parlementsvoorzitter bezit zij alleen de bevoegdheid om Sapoen en Chitan uit het parlement te zetten.

Douanerecherche onderschept onbekende hoeveelheid cocaïne in zes postpakketten


(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Cocaïne verstopt in houten stengels, pak thee, 'trie' en in pitten gestoofde mope

Politie op zoek naar afzenders


Agenten van de afdeling Narcotica Brigade van het Korps Politie Suriname hebben vandaag, woensdag 8 juli 2015, zes postpakketten waarin een nog onbekende hoeveelheid cocaïne is aangetroffen, overgedragen gekregen van de douanerecherche, aldus de afdeling Public Relations van de politie.

De dozen zijn gevuld met verschillende goederen die voor verzending naar het buitenland bestemd waren.

De drug was verstopt in houten stengels, een pak thee, in 'trie' en in de pitten van gestoofde  mope. De Narcotica Brigade zal de verzenders, die als verdachten worden aangemerkt, opsporen.

Vier criminele Brazilianen door Arrestatie Team politie aangehouden

(Bron foto: Korps Politie Suriname)
Brazilianen maakten binnenland onveilig


Het Arrestatie Team (A.T.) van het Korps Politie Suriname heeft afgelopen maandag vier Brazilianen aangehouden met in hun bezit illegale vuurwapens. Dat meldt de afdeling Public Relations van het korps vandaag, woensdag 8 juli 2015.

Het gaat om de 24-jarige Olivieira Paixao D., de 32-jarige Dos Santos De Almeida, J., de 21-jarige Olivieira Paixao, D. en de 36-jarige Ramos Leal, E.

Bij de aanhouding werden vier meerschotsgeweren, twee vuistvuurwapens met bijhorende patronen, drie maskers, mobiele telefoons en vier dolkmessen in beslag genomen.

De verdachten konden worden aangehouden, nadat de politie informatie had uitgewerkt inzake Brazilianen die het achterland van Suriname onveilig maakten. Ze zijn in verzekering gesteld. De afdeling Kapitale Delicten van het korps is belast met het  verder onderzoek. Waar de Brazilianen zijn aangehouden vermeldt de politie niet....

Minister Amafo draait besluit president Bouterse terug

Besluit Bouterse verlening on- en minvermogenkaarten te stoppen teruggedraaid


Het besluit van president Desi Bouterse om de verstrekking van on- en minvermogenkaarten stop te zetten is teruggedraaid door minister Alice Amafo (ABOP) van Sociale Zaken en Volkshuisvesting. Dit zei de bewindsvrouwe vandaag, woensdag 8 juli 2015, op een door haar belegde persconferentie in haar kantoor aan de Waterkant, aldus de Ware Tijd Online.

Al een paar dagen worden gebruikers van deze kaarten geweerd. 'Ik heb al instructie gegeven binnen het ministerie, dat er niet conform afspraken met mij is gehandeld.' 

Zij vindt dat het traject dat zij had uitgezet alsnog moet worden opgevolgd. Amafo is er fel op tegen dat de uitgifte van de kaarten abrupt is stopgezet. In een presidentieel schrijven, gericht aan de vicepresident wordt vermeldt dat de kaarten per 17 juni zullen worden stopgezet en er geen nieuwe kaarten worden uitgegeven.

Amafo spreekt van miscommunicatie op haar ministerie over de uitvoering van het besluit. Ze zegt dat er voorkomen moet worden dat er erupties ontstaan. 'Er mag een missive zijn dat er zaken moeten stoppen, maar er staat natuurlijk niet hoe en dat is een verantwoordelijkheid van de minister om het proces dusdanig te begeleiden dat wij alles goed kunnen opvangen.'

Amafo vindt dat geen enkel systeem mensen mag uitsluiten en dat iedereen medische hulp moet kunnen krijgen.

President Bouterse hoeft geen tegenkandidaten voor presidentschap te vrezen

Pertjajah Luhur komt niet met tegenkandidaat


De Pertjajah Luhur (PL) zal geen tegenkandidaat voor de verkiezing van president en vicepresident voordragen. De partij zal de besluitvorming in De Nationale Assemblee op 14 juli respecteren, zo is vanmiddag, woensdag 8 juli 2014, te lezen op Starnieuws.

Het standpunt betekent, dat er definitief geen tegenkandidaten zullen zijn voor president Desi Bouterse en vicepresidentskandidaat Ashwin Adhin. Er zijn zeven Assembleeleden nodig om een kandidaat voor te dragen. De Alternatieve Combinatie van Ronnie Brunswijk heeft er vijf.

In een verklaring stelt het PL-hoofdbestuu,r dat dit standpunt is gebaseerd op de precaire situatie van de staatsfinanciën tegen de achtergrond van de nationale, sociale en economische situatie van het land.

De politieke partij die vijf parlementszetels bij de verkiezingen van 25 mei wist te vergaren, heeft bij haar standpunt ook die van de overige oppositionele partijen tijdens de informatieve- en formatieronde met de NDP-top meegenomen.


Bouw nieuw Hospital Nobo Otrobanda op Curaçao gaat gestaag door

(Bron foto: USONA)
Rechtszaak zorgt niet voor vertraging bij  bouw ziekenhuis in Willemstad


De bouw van het nieuwe Hospital Nobo Otrobanda gaat gestaag door. Dat laat stichting USONA weten, aldus Versgeperst.com vandaag, woensdag 8 juli 2015. Op luchtfoto’s, die eind juni zijn gemaakt, is goed te zien hoe het terrein aan de Hamelbergweg er nu uitziet. 

De bouw leek eerder vertraging op te lopen door een Kort Geding dat was aangespannen tegen het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP).

Drie stichtingen hadden bezwaar gemaakt tegen de verdere sloop van het Sehos-gebouw. De rechter oordeelde echter, dat ‘de sloopvergunning waarover in beroep werd gegaan niet was afgegeven, omdat deze in beginsel niet nodig was’.

Er werd daarnaast ook besloten dat 'het belang van het behoud van de gebouwen niet opweegt tegen het belang van de Curaçaose bevolking om zo snel mogelijk over een modern ziekenhuis te beschikken dat aan haar medische behoeften voldoet'.

Nieuw Curaçaohuis in Den Haag geopend

(Bron foto: Nico van der Ven/Antilliaans Dagblad)
Monumentaal pand centrum Den Haag nieuw onderkomen Curaçaohuis en Wiels


Op feestelijke wijze werd gisteren het nieuwe onderkomen van het Curaçaohuis aan de Prinsegracht in Den Haag geopend. De in 1918 geboren Josepha Estrella Finies speelde een hoofdrol bij de opening, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 8 juli 2015. 

(Bron Google Earth/Streetview - Red. De Surinaamse Krant)
Zij heeft sinds 1979 studenten uit het voormalige Nederlandse Antillen en later van Curaçao in Nederland opgevangen.

Aan haar gisteren de eer om de taart met daarop een afbeelding van het nieuwe pand aan te snijden. Ze werd daarbij bijgestaan door Gevolmachtigde minister Marvelyene Wiels (PS) en haar chauffeur Giovanni Jonis.

Onderzoek University of Curaçao: Jongeren tot en met 18 jaar reageren heftiger op chikungunya

250 Mensen namen deel aan onderzoek uitgevoerd samen met Britse Durham University


Chikungunya is heftiger bij jongeren tot en met achttien jaar. Zo hebben ze bijvoorbeeld langer koorts. Toch zijn ze veel sneller hersteld van de virusziekte en hebben ze significant korter last van gewichtsklachten. Dat blijkt uit een zogenoemd belevingsonderzoek van de University of Curaçao (UoC) in samenwerking met de Britse Durham University. De resultaten uit dit onderzoek werden gisteren bekendgemaakt, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 8 juli 2015.

Alhoewel het onderzoek nog niet helemaal is afgerond heeft de universiteit toch besloten met de voorlopige resultaten naar buiten te treden. Volgens hen is het noodzakelijk om de virusziekte zika, die net als chikungunya ook via de tijgermug wordt overgebracht en onlangs voor het eerst is gesignaleerd in de regio, pro-actiever aan te pakken.

'Daarom is besloten om deze voorlopige cijfers bekend te maken terwijl het grootschalig onderzoek nog loopt.' 250 Mensen die geïnfecteerd zijn geweest met chikungunya namen deel aan het, volgens de UoC, ‘bescheiden’ belevingsonderzoek. Deze respondenten waren ruim elf dagen ziek door chikungunya. Daarvan waren ze zo’n week ‘extreem ziek’. Toch gingen de werkende deelnemers aan het onderzoek na zo’n vier dagen alweer aan de slag. Iets meer dan de helft van de respondenten kreeg een terugval, nadat ze dachten hersteld te zijn.

Opvallend is dat deze personen werkzaam in het zogenoemde ‘middenkader’ langer last hadden van hun ogen dan persoon die minder geschoold werk doen. 'Mogelijkerwijs is dit resultaat toe te schrijven aan het feit dat het middenkader vaak administratief werk verricht en het merendeel van de werktijd achter een computerscherm zit', aldus de universiteit.

De ziekte was ook heftiger bij mensen die in het verleden al eens waren geïnfecteerd met virusziekte dengue. Deze ziekte wordt eveneens overgebracht door de tijgermug en lijkt qua symptomen op chikungunya. Over het algemeen voelden de respondenten die in het verleden dengue hadden zich langer zwak.

Het chikungunyavirus veroorzaakt milde koorts en hevige gewrichtspijnen. Dat blijkt ook uit het belevingsonderzoek. Maar liefst 90,7 procent had last van hun gewrichten, dat uitte zich in 90,5 procent van de respondenten tot gevolgen met lopen. 87,2 Procent had problemen met opstaan, 76,4 procent voelde zich slaperig, 77,7 procent had daarnaast ook koorts. Verder hadden de deelnemers last van overgeven, diarree, hoofdpijn, griepsymptonen, huiduitslag, problemen met zien, opgezwollen klieren, huidvervelling, hartkloppingen, duizeligheid, jeuk en koude rillingen.

Chileen met munitie in zijn bezit gearresteerd op Curaçaose luchthaven Hato

(Bron foto: eigen foto Red. De Surinaamse Krant)
In woning man werd ook vuurwapen aangetroffen


Een man die munitie in zijn bezit had op de Curaçaose luchthaven Hato, is gisteren aangehouden, aldus Versgeperst.com vandaag, woensdag 8 juli 2015.

De man had zes kogels bij zich. De Unit Speciale Zaken (UST) van het Korps Politie Curaçao besloot daarop een gerechtelijke huiszoeking te verrichten in een appartement bij Saliña Harbour View. In de woning werd een vuurwapen aangetroffen.
 
De 38-jarige man van Chileense afkomst werd aangehouden wegens illegaal vuurwapenbezit.

Twee witoorpenseelaapjes gedumpt op stoep medewerkster Huisdierenmeldpunt Utrecht

Braziliaanse Angelina en Brad in Utrecht (Bron foto: RTV Utrecht)
Aapjes verwaarloosd en gestrest

Houden van apen in Nederland als particulier verboden sinds 1972


Totaal verbijsterd was de Utrechtse Bea Keijzer toen ze vanmorgen, woensdag  juli 2015, een bak met twee witoorpenseelaapjes (Callithrix jacchus) op de stoep aantroffen. Wie de diertjes heeft gedumpt is onbekend. Stichting AAP in Almere heeft Angelina en Brad, zoals Keijzer ze heeft genoemd, inmiddels opgehaald, aldus berichten diverse media in Nederland, waaronder RTV Utrecht en de Telegraaf.

'Zeker één van de twee is er slecht aan toe’, aldus woordvoerder Chanti Haas. 'Die is duidelijk kleiner dan de ander, in slechte conditie en heeft een kale staart. Dat is een teken van verwaarlozing. Bovendien zijn ze beide erg gestrest.’ 

Voor Keijzer, oprichtster van het Utrechtse Huisdierenmeldpunt, was het een enorme schok. 'Dag in dag uit help ik gewonde en zieke dieren en ik ben wel wat gewend, maar dit heb ik nog nooit meegemaakt. Ik denk dat vanwege het werk dat ik doe, de aapjes bij mij zijn gebracht.’

Witoorpenseelaapjes behoren tot de kleinste apensoorten ter wereld. Ze leven vooral in Brazilië. Dat ze nu in Nederland zijn gevonden is uniek te noemen. 'Apen houden als particulier is hier al sinds 1972 verboden. Je komt er vaak niet achter waarom ze toch in Nederland zijn’, zegt Haas.

Voorlopig gaan de aapjes in quarantaine. Nadat ze zijn opgeknapt worden ze herplaatst in bijvoorbeeld een dierentuin.

Overigens nam de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland van het ministerie van Economische Zaken 6 januari 2014 samen met twee inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en de politie bij een particulier in Drenthe 19 witoorpenseelaapjes in beslag.

De aapjes verkeerden in goede conditie en werden overgebracht naar een gespecialiseerd opvangadres.
De eigenaar verklaarde de aapjes acht jaar eerder te hebben gekocht van een chauffeur uit Polen. Hij wist niet dat het houden van apen in Nederland verboden is. Alle primaten staan op een internationale lijst voor beschermde diersoorten (CITES). De rijksdienst kwam de particulier op het spoor via een melding. Het witoorpenseelaapje wordt als bedreigd beschouwd. De soort komt voor in de Atlantische kustwouden van Noordoost-Brazilië.


(Red. De Surinaamse Krant)

Bestuurder UMCG declareert reis naar Suriname inclusief dolfijnentrip

Reis naar Suriname zou 'studiereis' zijn geweest...


Het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) betaalde een reis naar Suriname inclusief dolfijnentrip en een meerdaagse excursie voor een bestuurder. Dat meldt RTL Nieuws op basis van eigen onderzoek, aldus de regionale zender RTV Noord dinsdag 7 juli 2015. De researchredactie van RTL Nieuws dook in de bonnetjes van de bestuurders van de acht universitair medische centra in Nederland.

(Bron foto: RTL Nieuws)

De reis naar Suriname zou zijn gemaakt als 'studiereis' en kostte 1.189 euro exclusief vlucht. RTL Nieuws deed navraag en hoorde dat de bestuurder ook nog sprak op een congres en deelnam aan een vergadering. Vanwege werkzaamheden in Groningen werd de reis een paar dagen eerder dan gepland afgebroken, schrijft RTL.

Op de bonnetjes van bestuurders van de acht ziekenhuizen staan onder meer dure wijnen, overnachtingen in sterrenrestaurants en snoepreisjes. Zo huurde een bestuurder van het Erasmus MC in Rotterdam een privévliegtuig om bij een afspraak te komen.

Samen declareerden de ziekenhuisbestuurders in 2013 en 2014 meer dan 17.500 euro aan alcoholische dranken.

Vakbond FNV is woedend over het declaratiegedrag van de ziekenhuistop. Vakbondsbestuurder Elise Merlijn zegt tegen RTL Nieuws: 'Wij krijgen tijdens cao-onderhandelingen altijd te horen dat er niks extra's bij kan. In sommige ziekenhuizen hebben ondernemingsraden het declaratiegedrag aan de orde gesteld bij de raad van toezicht. Daar kregen ze geen gehoor.'

Pater Toon: 'Leven onder regering geleid door Bouterse moet kunnen'

(Bron foto: de Ware Tijd/archief)
'Hij is onze president en als zodanig respecteer ik hem'


Leven onder een regering geleid door Desi Bouterse moet kunnen. Dit zegt Antonius ‘Pater Toon’ te Dorsthorst, voorzitter van het Comité Christelijke Kerken, CCK. Hij voerde gisteren met een delegatie een gesprek met de NDP-top in het kader van de formatieronde onder leiding van formateur en president Bouterse.

De als fel criticus van Bouterse te boek staande rooms-katholieke priester, lijkt nu wat meer coulant. De Amnestiewet hangt nog als een schaduw boven het land. De schaduw van de drie jaar geleden aangenomen wet is niet weggetrokken. Maar, voor nuchterheid en gewoon gezond boerenverstand moet er ook plaats zijn.

'Je moet onderscheid maken tussen de persoon en de functie die hij bekleedt. Hij is onze president en als zodanig respecteer ik hem', aldus Te Dorsthorst vandaag, woensdag 8 juli 2015, in de Ware Tijd.

De weerstand tegen de gewijzigde Amnestiewet verandert er niets aan. Het leven gaat door. 'Ik vind het nog steeds heel erg jammer dat er nog geen rechtsgang heeft plaatsgevonden. Maar, we hebben vijf jaar onder Bouterse geleefd, dus zal het niet onmogelijk zijn om nog vijf jaar onder hem te leven', aldus Te Dorsthorst.

Hij blijft er wel bij, dat Bouterse als verdachte in het 8 decemberstrafproces zich zal moeten verantwoorden voor de rechtbank.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Districtsraads- en ressortraadsleden Paramaribo geïnstalleerd

'Er wordt van u verwacht dat u met de mensen bezig gaat'


De eenentwintig districtsraads- (dr) en tweehonderd ressortraadsleden (rr) van de twaalf ressorten van Paramaribo zijn gisteren geïnstalleerd in de Congreshal. 'Was het vroeger zo dat u als dr- of rr-lid lekker even thuis kon wachten op uw salaris, wordt nu van u verwacht dat u met de mensen bezig gaat zijn', sprak Jerry Miranda, districtscommissaris van Paramaribo Noordoost, aldus bericht Starnieuws vandaag, woensdag 8 juli 2015.

Miranda riep de raadsleden op zichtbaar te zijn in het veld. 'Men moet weten wie u bent, want men gaat u toetsen op wat u heeft gepresteerd.'

Hij zei ook, dat de leden hun werk eerlijk, naar eer en geweten moeten uitvoeren. 'De functie houdt in dat de bevolking op u rekent om een verschil te brengen in haar leefsituatie. Er gaan mensen met presentjes komen om de andere kant op te kijken, val hier niet voor.' Hij riep op om realistische begrotingen te maken en vooral de handen uit de mouwen te steken.

Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling, die de verantwoordelijkheid had voor de installatie, herinnerde de dr- en rr-leden er aan, dat zij gekozen zijn doordat een deel van de gemeenschap haar vertrouwen in hen heeft gelegd. 'U bent vertegenwoordiger, u representeert het Surinaamse volk en wel het deel dat in Paramaribo woont. Als raadslid hebt u belangrijke taken te vervullen.  Het bevorderen van het land in het algemeen en van het eigen district, ressort in het bijzonder is uw hoofdtaak.'

'We hebben een periode gekend waarin districts- en ressortraadsleden alleen belangrijk waren tijdens Verenigde Volksvergaderingen', stelde Betterson. Hij zei dat met het decentralisatieproject meer dan ooit het belang van deze dr- en rr-leden is gebleken. 'Ik wil u op het hart drukken om na te gaan waarom elke persoon het hokje naast uw naam rood heeft gekleurd. Beschaamt u het vertrouwen dat in u is gesteld niet.'

Deze maand zullen de dr- en rr-leden van alle districten worden beëdigd en geïnstalleerd. Vandaag is het de beurt aan Wanica om de regionale vertegenwoordigers te beëdigen.

OW verwijdert gedumpt afval op perceel naast kindertehuis Campagne

(Bron foto: ministerie van Openbare Werken)
Mensen blijven 'gewoon' hun afval overal dumpen


De afdeling Vuilophaal en Verwerking van het ministerie van Openbare Werken (OW) heeft gedumpt vuil verwijderd op het leegstaande perceel naast kindertehuis Campagne aan de Willem Campagnestraat in Paramaribo. Geruime tijd wordt hier illegaal vuil gedumpt, aldus OW vandaag, 8 juli 2015, in een persbericht.

Claudia Maatsen, waarnemend hoofd van de afdeling, stelt dat niet eerder gehandeld kon worden door het overtollige water op het terrein. Op deze locatie wordt vaak vuil gedumpt, maar de vervuilers kunnen niet op heterdaad betrapt worden.

De afdeling heeft een beroep gedaan op de perceeleigenaar om een schutting te bouwen, om te voorkomen dat er weer vuil gedumpt wordt. Ook op de verantwoordelijken van het tehuis is een beroep gedaan om een vuilcontainer aan te vragen om voortaan het eigen vuil daarin te deponeren.

Winkeliers werden gisteren ook op het hart gedrukt om hun vuil op de aangegeven ophaaldagen aan te bieden. Gebleken is, dat winkeliers het vuil dagelijks aan de straat zetten, wat voor een onhygiënische situatie zorgt. Om de regels beter begrijpelijk te maken voor de winkeliers is ook een informatieve flyer volledig in het Chinees gedrukt, aldus OW.

President Bouterse spreekt met de vijf ABOP-ministers

Amafo zou slecht hebben gepresteerd....
Volgens president hebben de bewindslieden slecht gepresteerd


President Desi Bouterse spreekt vandaag, woensdag 8 juli 2015, met de vijf ministers afkomstig uit de geledingen van de ABOP. Hij had eerder partijleider Ronnie Brunswijk laten weten, dat de bewindslieden slecht gepresteerd hebben en dat daarom de samenwerking met de ABOP niet wordt voortgezet. Op diverse ministeries stagneren zaken. Er zijn vooral veel klachten over het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo). Zo zou er de nodige ruis zijn rond het verschaffen van on- en minvermogenkaarten. 

Brunswijk is het niet eens met de conclusie van Bouterse. Hij is ervan overtuigd dat er andere redenen zijn voor de NDP om niet verder te willen samen werken. Volgens Brunswijk had Bouterse moeten ingrijpen, indien de ABOP-ministers werkelijk slecht zouden presteren.

Edward Belfort, minister van Justitie en Politie, zei eerder dat de president hem tot drie maal toe heeft gezegd tevreden te zijn over hem.

Er wordt rekening mee gehouden, dat de ministers van de ABOP eerder het veld zullen moeten ruimen. Het gaat om de ministers Alice Amafo (Sociale Zaken en Volkshuisvesting), Falisie Pinas (Transport, Communicatie en Toerisme), Don Tosendjojo (Handel en Industrie), Stanley Betterson (Regionale Ontwikkeling) en Edward Belfort (Justitie & Politie).

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Voor beter overleg met beleidsmakers LVV willen organisaties zich bundelen in een orgaan

'Totale sector is slecht georganiseerd en diverse organisaties beconcurreren elkaar'


Een delegatie van ruim dertig personen uit de landbouw-, veeteelt- en visserijsector heeft gisteren gesproken met de top van de NDP in de formatieronde van gesprekken onder leiding van president Desi Bouterse en woordvoerder Winston Lackin. De organisaties in die sectoren willen zich gaan bundelen in een soort overkoepelend orgaan om het overleg met beleidsmakers binnen het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) te verbeteren, aldus bericht vandaag, woensdag 8 juli 2015, Starnieuws.


'We moeten de hand ook in eigen boezem steken', zei Rieknath Sanchit, woordvoerder van de organisaties, na het gesprek met de NDP.

'De totale sector is slecht georganiseerd en de verschillende organisaties beconcurreren elkaar. Er is een aanzet gegeven om de hele sector te organiseren. Met de besturen van de verschillende organisaties zal overlegd worden om te komen tot een groot orgaan, een overkoepelende organisatie. Maar, dat gaat een heleboel tijd kosten en een heleboel geduld.' De ondernemers willen betrokken worden bij beleidsbeslissingen die hun raken.

De NDP-top werd enkele zaken voorgehouden die de ondernemers op korte termijn aangepakt willen zien. Binnenkort begint de padie oogst, maar de opslagschuren zitten vol, er is geen ruimte meer, sprak Sanchit. De rijstboeren vragen hulp van de overheid bij de export van padie en rijst. De enorme schulden bij de bank willen de boeren herschikt zien, het ADRON (Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie) moet geheractiveerd worden om onderzoek naar rijstsoorten en zaaizaad te doen.

De exporterende groente- en fruittelers willen een faciliteit waarin de verpakking en het onderzoek door de autoriteiten (douane, BID-team - Bestrijding Internationale Drugshandel -, Militaire Politie) centraal gebeurt. Op de luchthaven J.A. Pengel worden de verpakkingen opengescheurd en aan onhygiënische toestanden blootgesteld, aldus Sanchit.

De vissers willen dat eindelijk de Kustwacht bij wet geactiveerd wordt.

Lackin liet na afloop van het gesprek weten, dat de voorstellen zeker worden meegenomen en dat de groep ruimte krijgt om nog meer suggesties te doen. Lackin zei tevreden te zijn over het verloop van het gesprek en het bereikte resultaat: het oprichten van een overkoepelend overlegorgaan. 'We kijken niet om naar wat verkeerd gegaan is. We gaan na hoe een platform te creëren dat de zekerheid van veilig voedsel garandeert, hier en in de regio. Iedereen onderkent de potentie en dat de inspanningen bijeen gebracht moeten worden.'

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)