zaterdag 11 juli 2015

Ministers van Justitie en Verkeer op Curaçao zoeken oplossing voor problemen chauffeurs kleine bussen met bikers politie

Chauffeurs kleine bussen klagen over agenten van Bike-team politie


Minister van Justitie Nelson Navarro (PAIS) zal, zo zegt hij vandaag, zaterdag 11 juli 2015, in de Amigoe, het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) betrekken bij de inspanningen om een oplossing te vinden voor de ‘dagelijkse problemen’ van chauffeurs van kleine bussen met agenten van het Bike-team van het politiekorps KPC.
 
De belangenvereniging Sindikato Transporte Uní (STU) klopte aan bij de minister met diverse klachten over het optreden van deze agenten. Voorzitter Giovanni Decaster sprak met Navarro over de staking in Punda tegen de eerdere beslissing van de overheid om de bustarieven te verlagen en maakte gebruik van deze gelegenheid om ook de ‘dagelijkse problemen’ met het zogenoemde Bike-team, werkzaam in de stad, aan te kaarten.

Decaster eerder in de Amigoe: 'De buschauffeurs staan soms in een bocht te wachten totdat zij de kans krijgen om bij de halte te stoppen om klanten af te zetten en op te halen. De klanten wachten echter niet graag totdat de chauffeurs de kans krijgen om bij de halte te stoppen, maar kiezen ervoor om in de bocht al uit- en in te stappen.'

Volgens Decaster tolereren de buschauffeurs dit om te voorkomen dat passagiers aangereden worden, maar zij worden geteisterd door de verdekt opgestelde agenten van het Bike-team, die klaarstaan om boetes uit te schrijven. Dit terwijl ze niet optreden tegen de dubbelgeparkeerde grote bussen die de weg versperren, aldus Decaster.

'De agenten verschuilen zich achter het ABC-gebouw en wachten totdat de buschauffeurs in de fout gaan, meestal onopzettelijk, om boetes uit te schrijven. Zij gaan zo ver dat zij zelfs de Park Authority Curaçao (PAC) inschakelen om de bussen bij de bushaltes een wielklem te geven, wat volgens minister Navarro zelf niet mag.' Dat klopt, zegt de minister. Hij heeft het geven van wielklemmen door de PAC begin dit jaar al verboden. 'Het probleem met het geven van wielklemmen bestaat niet meer. Dat is in februari gestopt.'

De STU-voorzitter klaagde ook over het aantal parkeervakken, dat niet voldoende is voor het aantal bussen dat de stad dagelijks in- en uitrijdt.

Dit alles werd afgelopen donderdag met minister Navarro besproken, waarbij de top van de politie en het Bike-team ook uitgenodigd waren. Volgens de minister verliep de vergadering goed en zijn er duidelijke afspraken gemaakt om problemen in de toekomst te voorkomen. Zo zal de minister het VVRP-ministerie verzoeken om naar de bocht bij de bushaltes te kijken. Het ministerie zal zich moeten buigen over de infrastructuur daar en de buschauffeurs tevens inlichten waar zij moeten parkeren om passagiers te laten in- en uitstappen. Zij zullen moeten stoppen op de plekken aangewezen voor de route (wijken) die zij rijden, aldus de minister.

Verder zal er een keer per maand een vergadering met het Bike-team gehouden worden om de issues te evalueren en om de nog bestaande problemen op te lossen. 'Boetes zullen hoe dan ook uitgeschreven worden voor de chauffeurs die de vereiste papieren niet geregeld hebben.'

Meer fraudezaken bij Bureau Ziektekostenvoorzieningen op Curaçao onderzocht

Naast Dubnium-mondkapjeszaak nog vier zaken in onderzoek uit periode minister Constancia


Naast de zaak Dubnium, de mondkapjeszaak, worden nog vier andere zaken onderzocht bij het Bureau Ziektekostenvoorzieningen (BZV). Al deze zaken zouden zich hebben afgespeeld in de periode dat Jacinta Constancia minister van Gezondheid was, aldus bericht de Amigoe vandaag, zaterdag 11 juli 2015.

Volgens ochtendblad Ultimo Noticia is er in totaal 11 miljoen gulden van BZV ontvreemd. Een van de verdachte zaken zou gaan om een bestelling van marmeren tegels ter waarde van 1,3 miljoen gulden, waarvan een deel in de woning van een oud-bestuurslid is gevonden. Het bureau Forensic Caribbean Services zou deze zaak aan het onderzoeken zijn.

In het verleden heeft overheidsaccountantsbureau Soab een onderzoek bij BZV gedaan, waarbij veel aan het licht is gekomen. Tegen Constancia loopt al een strafrechtelijk proces.

Somohardjo (PL): 'Van Dijk-Silos kan niet optreden namens Assembleevoorzitter in Kort Gedingzaak

'Inmenging voorzitter OKB in rechtszaak tegen Geerlings-Simons is conflict of interest'

'Het is onrechtmatig'


De voorzitter van de Pertjajah Luhur, Paul Somohardjo, laat vandaag, zaterdag 11 juli 2015, via het Dagblad Suriname weten, dat de inmenging van de voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), Jennifer van Dijk-Silos, als advocate in de rechtszaak tegen en namens Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons een situatie betreft van conflict of interest. 

Als voorzitter van het OKB zou zij nimmer enige bemoeienis met deze zaak mogen hebben, stelt Somohardjo. De rechtszaak dient om Geerlings-Simons te verbieden de twee PL-leden Sapoen en Chitan toe te laten tot het parlement.

Voor de PL-voorzitter is het vreemd, dat ondanks het aantrekken van een advocate door de tegenpartij Van Dijk-Silos de zaak als advocate waarneemt en het geheel bepleit. 'Het is ‎onrechtmatig', aldus Somohardjo.

Hij zegt, dat de stelling van Van Dijk-Silos, dat de twee zogenoemde overlopers geen fractie hebben verlaten, onjuist is. Somohardjo meent dat zij wel de fractie van kandidaten hebben verlaten. In Suriname is er geen sprake van een personenstelsel, maar van een partijenstelsel. Sapoen en Chitan  hebben zichzelf niet gekandideerd, maar zijn door de PL gekandideerd. Ze hebben de fractie van kandidaten die waren gekozen namens de PL verlaten om een aparte fractie te vormen in het parlement.

Somohardjo zegt ook, dat de twee materiële schade hebben aangericht aan de partij. Hoewel de partij in hen heeft geïnvesteerd door stemmen te behalen, zijn ze er daarmee vandoor gegaan. Door hun gedrag hebben ze ook het geloof en vertrouwen in de PL geschaad. Volgens de partijvoorzitter zullen de kiezers geen geloof meer hebben in de kandidaten van de PL. Zij zullen ervan uitgaan, dat de kandidaten na de verkiezingswinst toch ervandoor zullen gaan met hun zetel.

Met de gang naar de Kort Gedingrechter probeert Somohardjo de stemmen van het volk veilig te stellen. Indien Sapoen en Chitan gehandhaafd worden, kan de PL haar deuren sluiten, zegt Somohardjo. Hij kan het zich niet indenken, dat personen niet kunnen begrijpen dat middels het de actie van Sapoen en Chitan behoorlijk is getornd aan het geloof en vertrouwen in de PL.

Het Kort Geding dat is aangespannen is een prima aangelegenheid om de Terugroepwet te toetsen, aldus Somohardjo. Hij vindt dat iedereen, ook Assembleeleden, respect moeten kunnen opbrengen voor deze wet. Bij hun toelating tot het parlement hebben zij de eed afgelegd of beloofd hun taken naar behoren uit te oefenen. De Terugroepwet is ook onderdeel daarvan wat het nodige respect verdient, stelt Somohardjo. Dat in een huishoudelijke vergadering gestemd is voor het wel of niet handhaven van de twee, wordt door Somohardjo bestempeld als ‘walgelijk’. Er is gewoon misbruik gemaakt van de meerderheid in het parlement. Dat is geen aangelegenheid van het parlement, maar van de rechter‎.

Colporteurs worden deze dagen uitbetaald

Overheid gaat over tot uitbetaling colporteurs

Stembureaupersoneel wacht nog op betaling


De districtscommissaris van Para, John de la Fuente, roept iedereen op die belast was met colportage  in verband met de verkiezingen voor uitbetaling voor komende maandag 13 juli. De colporteurs, bestaande uit hoofdcontroleurs, controleurs, colporteurs en getuigen, waren belast met de verstrekking van de stemkaarten, aldus bericht het Dagblad Suriname zaterdag 11 juli 2015.

De betalingen zullen per kas geschieden. Hoofdcontroleurs, controleurs, colporteurs en getuigen moeten met medeneming van hun identiteitskaart zich melden bij de kas.

Districtscommissaris Jerry Miranda van Paramaribo Noordoost heeft bekendgemakt dat de uitbetaling van de colportagewerkzaamheden van de ressorten Beekhuizen en Munder zal plaatsvinden van komende maandag tot en met donderdag tussen acht uur 's morgens en twee uur 's middags aan de Van Sommelsdijckstraat 2.

Ook de districtscommissaris van Paramaribo Zuid is inmiddels overgegaan tot het uitbetalen van colporteurs:


Diverse medewerkers die voor en tijdens verkiezingsdag 25 mei hun diensten hebben verleend, zijn nog steeds niet door de overheid betaald.

Vooral onder het stembureaupersoneel heerst er onvrede. Er zijn stembureaumedewerkers die 25 mei vroeg ‘s morgens op het stembureau aanwezig waren en pas de volgende ochtend, huiswaarts konden gaan. Gedurende die periode hadden zij nauwelijks een pauze, zo schrijft het Dagblad Suriname, dat hiervoor - als niet vermelde bron - deze en de hieronder vermelde tekstdelen uit een artikel in De Surinaamse Krant van gisteren heeft overgenomen.

De pauze die er formeel was, rond het middaguur, werd gebruikt om zelf te gaan stemmen. Het stembureaupersoneel had vernomen dat zij binnen twee weken na de verkiezingen zouden worden betaald. Dat werd later ‘bijgesteld’ naar de laatste week van juni en op zijn laatst 15 juli. In elk geval geeft Para de eerste aanzet tot uitbetalingen.

(Red. De Surinaamse Krant/Dagblad Suriname)

Georginio Wijnaldum onder de indruk van stadion van zijn nieuwe club Newcastle in Engeland

(Bron foto: Twitter)
Wijnaldum kan zijn ogen niet geloven....: 'Zelfs groter dan Feyenoord'


De nieuwste aanwinst van de Engelse club Newcastle, Georginio Wijnaldum, afkomstig van PSV, kon zijn ogen niet geloven, aldus de internationale sportzender Eurosport, toen hij vandaag, zaterdag 11 juli 2015, voor het eerst het St. James' Park Stadion binnenliep.

Hij is door de Engelsen voor een bedrag van 14.5 miljoen pond van PSV in Eindhoven overgenomen.

Wijnaldum werd na het laatste seizoen in Nederland nog gekroond tot Eredivisiespeler van het jaar met 40 goals in 109 wedstrijden voor PSV.

Na alle formele handelingen vandaag werd de middenvelder gefilmd terwijl hij een kijkje nam in het stadion van Newcastle, dat 52.405 zitplaatsen telt. Na een korte pauze stamelde hij, aldus Eurosport, de woorden 'wow..... het is geweldig, zelfs groter dan Feyenoord', refererend naar zijn eerste club.


'Ik weet dat de club een groot stadion heeft en fantastische fans', sprak Wijnaldum na het tekenen van zijn contract. 'Ik wil zo snel mogelijk hier spelen. Ik wil de sfeer proeven en het publiek voelen. Ik kan niet wachten om te beginnen.'

'We raken een geweldige speler kwijt, maar we gunnen het hem', liet technisch manager Marcel Brands van de landskampioen in een eerste reactie weten, zo bericht de Telegraaf. 'Hij vertrekt als aanvoerder van een kampioensploeg, dat is iets waar wij en hij trots op mogen zijn.'

De lucratieve overgang van Wijnaldum naar de club van de nieuwe trainer Steve McClaren (ex-FC Twente) was de afgelopen dagen al prominent in het nieuws. De 24-jarige Rotterdammer mocht afgelopen week het trainingskamp van PSV verlaten om in Engeland de onderhandelingen af te ronden en een medische keuring te ondergaan.

Vanochtend konden alle partijen de handtekeningen zetten, zonder daarna mededelingen te doen over de financiële voorwaarden.
De Eindhovenaren vangen een kleine 20 miljoen euro voor de middenvelder.

Suriname met 9 atleten vertegenwoordigd in Toronto, Canada, op Pan Am Games

Badmintonspelers verliezen hun eerste wedstrijd
 
(Bron foto's: Henry Mac Donald)

Met negen atleten neemt Suriname, samen met 7.500 sporters uit 24 andere landen uit de Amerika's, deel aan de gisteren met een ceremonie geopende Pan Am Games in Toronto, Canada. 

Dylan Darmohoetomo en Priscille Tjitrodipo speelden vandaag, zaterdag 11 juli 2015, hun eerste badmintonwedstrijden, aldus Starnieuws. Zij hadden beiden sterke tegenstanders en moesten in hen hun meerdere erkennen. Dylan kwam uit tegen Segunn Bjorn uit de VS en verloor met 21-7/21-9. Priscille verloor met 21-5/21-4 van de Braziliaanse Sylva Falana. Beiden spelen vanmiddag nog een wedstrijd.

Renzo Tjon a Joe en Chinyere Pigot komen dinsdag uit op de 100 meter vrije slag.

De Surinaamse deelnemers zijn:

Atletiek: Miquel van Assen en Sunayna Wahi
Badminton: Dylan Darmohoetono en Priscille Tjitrodipo
Teakwando: Tosh van Dijk
Wielrennen: Jair Tjon en Fa
Zwemmen: Renzo Tjon A Joe, Chinyere Pigot en Evita Leter.

Chef de Mission is Oscar Brandon. 

Jean-Julien Rojer wint met Roemeense partner Wimbledon herendubbelspel

Eerste grandslamtitel voor op Curaçao geboren Rojer

Rojer (l) en Tecau tijdens hun gouden match (Bron foto: Wimbledon/Twitter)

Jean-Julien Rojer heeft vandaag, zaterdag 11 juli 2015, samen met zijn Roemeense partner Horia Tecau het herendubbelspel op Wimbledon gewonnen. 


Orguyo di Korsou. Thank you Jean-Julien Rojer
Posted by Omayra Leeflang on zaterdag 11 juli 2015

Het duo Rojer/Tecau rekende in een relatief korte eindstrijd af met de Brit Jamie Murray en John Peers uit Australië: 7-6 (5), 6-4, 6-4.

Voor de 33-jarige Rojer, geboren op Curaçao, is het de eerste grandslamtitel in zijn loopbaan.

Curaçao Ports Authority (CPA) wil dit jaar nog twee nieuwe kranen bestellen

Kranen voor laden en lossen containerschepen


Het is voor de Curaçao Ports Authority (CPA) de grootste prioriteit dat er dit jaar nog twee nieuwe kranen worden besteld om containerschepen te kunnen laden en lossen. Ongeacht of de concessie met Curaçao Port Services (CPS) beklonken wordt, zal de bestelling nog dit jaar gedaan worden. Dat zegt de chief operations officer (coo) van CPA, Albert Zwueste, vandaag, zaterdag 11 juli 2015, in het Antilliaans Dagblad. 

'Als de bestelling nu gedaan wordt, duurt het nog twee jaar voordat de kranen ook echt staan en in functie zijn', aldus Zwueste . De kosten voor twee nieuwe kranen zijn begroot op samen 70 miljoen gulden. Mocht de concessie, zoals nu tot twee keer toe geadviseerd is door juridisch adviseurs - namelijk SMS-advocaten en Spigt Dutch Caribbean - doorgaan, dan kan de aanschaf door CPS gedaan worden, eventueel met hulp van CPA. Mocht de concessie te lang op zich laten wachten, maar uiteindelijk toch doorgaan, dan kan CPA de kosten verhalen op CPS. Mocht de concessie niet doorgaan, dan zijn de kosten voor CPA en dus voor Curaçao.

'Dit geld moet op de een of andere manier vrijgemaakt worden. Mogelijk door middel van het aangaan van een lening', aldus de coo.

Het is namelijk, aldus het dagblad, de hoogste tijd dat de kranen vervangen worden. Op dit moment is één kraan van 22 jaar oud in gebruik en ook gecertificeerd. De tweede kraan, al 30 jaar oud, is in reparatie en zal hopelijk in augustus weer gebruikt kunnen worden. Dat er maar één kraan werkt, heeft negatieve gevolgen. Zo kan er maar één schip tegelijk gelost worden en wordt het een probleem als er meer dan één schip in de haven ligt. Daardoor wordt regelmatig uitgeweken naar Aruba, waar de containers bestemd voor Curaçao overgeladen worden op kleinere schepen. 'Dat is niet alleen kostbaarder, dit alles is ook niet goed voor het imago van de Curaçaose haven', aldus Zwueste.

In deze prijs van 70 miljoen gulden is inbegrepen het onderhoud, de aanleg van nieuwe rails langs de kade en bijvoorbeeld de training van operators die de kranen moeten kunnen bedienen. Er zal een openbare aanbesteding gehouden moeten worden waarbij bij het aanbod ook gekeken wordt naar de beschikbaarheid van onderdelen en hoe snel deze op Curaçao afgeleverd kunnen worden. De kranen zullen hoger zijn en meer capaciteit hebben om grotere schepen te kunnen bedienen. De vraag is ook hoe de kranen aangeleverd en geïnstalleerd worden en in hoeverre deze kant-en-klaar aankomen of in onderdelen in verband met het vervoer onder de Julianabrug door naar de containerhaven.

Diverse geïnteresseerden voor veiling bordeel Campo Alegre op Curaçao

OM: 'Over niet al te lange tijd zal ministerie van Financiën overgaan tot veiling'


Er zijn verschillende gegadigden voor de op komst zijnde veiling van Campo Alegre, zo laat de woordvoerder van het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao, Norman Serphos, vandaag, zaterdag 11 juli 2015, weten in het Antilliaans Dagblad. 

Dat er meer dan één gegadigde is, is volgens het OM verheugend, omdat de veiling dan grotere kans van slagen heeft. 'Het taxatierapport is klaar en over niet al te lange tijd zal het ministerie van Financiën overgaan tot veiling', aldus Serphos, die dit vertelt naar aanleiding van de onlangs uitgestelde strafzaak tegen de Nederlandse verdachte Robert de Groot.

Met de veilig komt een einde aan een langslepende zaak die begon in 1998. Het bordeel Campo Alegre staat officieel geregistreerd als hotel met meer dan 50 kamers waardoor het ook een casino kan exploiteren. Op dit moment wordt het complex gehuurd. Na de veiling is niet bekend of de huurders erin blijven en of Campo dezelfde functie zal behouden als nu het geval is.

De Campozaak, ook wel ‘Tartaros’ genoemd, begon al in 1998 en de eerste aanhoudingen vonden plaats in 2008, waaronder De Groot en ook medeverdachte Bart Verhage. De zaak van De Groot is uitgesteld tot 3 oktober, omdat hij wegens ziekte niet op Curaçao aanwezig kon zijn. Met Verhage (nu 56) is door het Openbaar Ministerie (OM) voor het eerst in de Curaçaose geschiedenis een schikking getroffen, waarbij het totale bedrag waarop beslag was gelegd op zijn rekening in het buitenland is gestort in het criminaliteitsbestrijdingsfonds. 'Een schikking is nooit eerder voorgekomen. Het scheelt enorm veel juridisch getouwtrek en een langdurige kostbare rechtsgang', aldus Serphos, die ervoor pleit vaker tot schikkingen te komen. Over welk bedrag het gaat is geheim, evenals het noemen van de volledige naam van de persoon om wie het gaat. Deze naam is echter publiek geheim en is in 2008 in de pers al prijsgegeven.

Zowel Verhage als De Groot worden verdacht van witwassen. Verhage wordt nu niet meer vervolgd door het OM.

Suriname tekent diverse overeenkomsten met Brazilië

(Bron foto: De West)
Braziliaanse steun op gebied van waterbeheer, volksgezondheid, grondonderzoek, cacaoaanplant en hoogland rijst

Ook samenwerking tussen Centrale Bank Suriname en -Brazilië 


Op het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn gisteren enkele overeenkomsten met Brazilië getekend, zo berichten de diverse Surinaamse media vandaag, zaterdag 11 juli 2015. Het gaat om versterking voor de Centrale Bank van Suriname en ondersteuning op het gebied van volksgezondheid, waterbeheer en grondonderzoek. Ook komt Braziliaanse hulp bij de aanleg van een cacaoaanplant. Voor het ontwikkelen van de teelt van ‘hoogland rijst’ kan naast Brazilië gerekend worden op de steun van Nieuw Zeeland.

De overeenkomsten zijn getekend met Agência Brasileira de Cooperação, ABC. Vier dagen lang is er met vertegenwoordigers van deze organisatie, het OW-MCP (Overliggend Waterschap - Multipurpose Corantijn Project) en de ministeries van Natuurlijke Hulpbronnen, Volksgezondheid en Landbouw, Veeteelt en Visserij gewerkt aan de overeenkomsten, aldus Marlon Mohamed Hoessein, ambassadeur van Suriname in Brazilië.

Het project met de ‘nieuwe’ rijstsoort is het verst gevorderd. Deze rijstsoort kan gedijen op plaatsen anders dan in de kustvlakte. In augustus worden de zaden verwacht en in november wordt het project uitgezet.

Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zegt, dat op Patamacca al eerder succesvol een project is uitgevoerd. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij is bezig nieuwe plekken in het binnenland te identificeren voor het project.

Om de institutionele versterking van de Centrale Bank van Suriname waar te maken gaat samengewerkt worden met de Braziliaanse centrale bank. En voor het verbeteren van waterbeheer met de Braziliaanse waterautoriteit.

Lackin: 'Het ministerie van Volksgezondheid krijgt steun bij het bestrijden van ziektes als malaria, hiv/aids en tuberculose. Met IDCS (Investment & Development Corporation Suriname) zal aan een cacaoaanplant worden gewerkt. Er komt een uitgebreidere ‘geo mapping’ project. Voor dit project wordt samengewerkt met de geologische mijnbouwdienst van Brazilië. We vinden het belangrijk om precies te weten welke hulpbronnen we nog meer hebben, hoeveel en waar ze zitten. We hebben het specifiek over de voorkomens van koper. De informatie is nodig om beter te plannen wanneer wij afspraken gaan maken over het exploreren.'

COVAB levert eerste groep geslaagden in Nickerie af

Slagingspercentage ruim tachtig procent: 4 studenten van de 25 haken af

(Bron foto: Dagblad Suriname)


De verpleegkundigenopleiding COVAB (Centrale Opleiding voor Verpleegkundigen en Aanverwante Beroepen), heeft gisteren in Nickerie de eerste groep geslaagden afgeleverd. De directeur van de COVAB, Angele Wallerlei, is heel tevreden met het resultaat, aldus het Dagblad Suriname vandaag, zaterdag 11 juli 2015.

Het slagingspercentage is ruim 80%. Volgens haar zijn de studenten met hoge cijfers geslaagd. Aan het begin van de opleiding waren er 25 studenten. De groep is thans geëindigd met 21 studenten; 4 studenten haakten af.

Wallerlei stelt, dat de animo voor de verpleging in Nickerie groot is. De groep is thans gegroeid naar 151 studenten.

De groep geslaagden van de COVAB in Paramaribo heeft ook een slagingspercentage van ruim 80%. Die groep bestond uit 31 studenten. Ondertussen is in maart dit jaar een nieuwe groep studenten in Nickerie gestart met de opleiding tot verpleegkundige. In oktober zijn er weer groepen die zullen starten met de opleiding.

De opleiding begon vier jaar geleden in Nickerie met 25 studenten. Van dit aantal hebben 21 deelgenomen aan de examens en allemaal behaalden de eindstreep. Van de 21 verpleegkundigen die zijn afgestudeerd, zijn 14 van het LMSZN (Lachmipersad Mungra Streekziekenhuis Nickerie), 3 van het Psychiatrisch Centrum Suriname (PCS) en 4 van de Regionale gezondheidsdienst (RGD).

Uniqa Suriname overgenomen door Surinaamse tak Digicel

Onzekerheid over toekomst onder personeel Uniqa in Paramaribo


Digicel Suriname heeft Uniqa Suriname overgenomen. Per 31 juli sluit dit telecombedrijf zijn deuren. De verkoop werd 30 juni afgerond, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 11 juli 2015. Het personeel van beide bedrijven is intussen op de hoogte van de verkoop. 
 
Werknemers van Uniqa zouden niet gelukkig zijn met de situatie. Zij weten niet hoe hun toekomst eruit ziet, er is veel onzekerheid wat er met hen zal gebeuren. Het is nog niet duidelijk wat de verkoop gaat betekenen en waarom Digicel besloten heeft Uniqa over te nemen. Klanten van Uniqa worden ook overgenomen voor Digicel.

United Telecommunication Services (UTS) bevestigde eerder dit jaar dat de Surinaamse dochteronderneming is verkocht. Toen werd de naam van de koper niet bekendgemaakt, omdat enkele zaken nog in orde moesten worden gemaakt.

Uniqa Suriname werd in 2007 opgericht als joint venture tusssen UTS met 51% en Intelsur met 49% van de aandelen. In mei 2013 werd bekend dat UTS het verlieslatend bedrijf Uniqa in de verkoop had gedaan in een poging zich te concentreren op de binnenlandse markt van Curaçao.

Geen actie Centraal Hoofdstembureau inzake terugroepen door PL van Sapoen en Chitan

VHP benadert CHS inzake terugroepen: bij terugroepen Sapoen schuift VHP-kandidaat op


Het Centraal Hoofdstembureau (CHS) heeft geen actie ondernomen nadat zij een brief had ontvangen van de Pertjajah Luhur (PL) waarin Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan worden teruggeroepen. De termijn van 14 dagen verstrijkt vandaag, zaterdag 11 juli 2015, aldus Starnieuws. 

Inmiddels heeft ook VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi een brief geschreven aan CHS-voorzitter Eugene Merkus om aandacht te vragen voor de brief die de PL op 26 juni stuurde.:
Santokhi wijst Merkus in zijn brief erop, dat de brief van de PL en de daarop volgende handelingen van het CHS over de opvolging van Sapoen van groot belang kan zijn voor de VHP. Indien Sapoen immers teruggeroepen wordt, schuift Barkat Mohab Ali op in kiesdistrict II, Wanica. Santokhi vraagt het CHS om binnen de wettelijke termijn te handelen, waardoor er wordt voorzien in de ontstane vacature.

Merkus laat Starnieuws echter weten, dat hij conform de wet handelt. Vanuit het CHS is er nu geen actie gaande. Merkus stelt daarenboven dat er nu een rechtszaak speelt over deze kwestie. Hij wil inhoudelijk niet ingaan op de zaak en wacht de uitspraak van de rechter komende maandag af.

Merkus doelt op het door de Pertjajah Luhur aangespannen Kort Geding tegen Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons die, tegen de zin van de PL, Sapoen en Chitan gewoon toelaat in het parlement om daar als Assembleelid te kunnen functioneren.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)