zondag 12 juli 2015

Surinaams comité GMAP in Amsterdam: 'Herverkiezing Bouterse als president is schending Grondwet'

(Bron foto: Red. De Surinaamse Krant)
'Per acclamatie kiezen toonbeeld van politieke lafheid, omdat collectief wordt gedokt'


Het in Amsterdam gevestigde comité ‘Geen Moordenaar Als President’ (GMAP) noemt vandaag, zondag 12 juli 2015, in een verklaring het per acclamatie kiezen van de president en vice-president een ‘toonbeeld van politieke lafheid omdat collectief wordt gedokt’

‘Niet alleen omdat de oppositiepartijen tegen hun verkiezingsbeloften in geen eigen kandidaten hebben gesteld, maar omdat aan het publieke oog wordt onttrokken wie voor en wie tegen de anti-constitutionele presidentskandidaat Bouterse stemt.'

Het comité GMAP wijst erop, dat de Grondwet stelt dat een kandidaat die tegen de Grondwet heeft gehandeld, geen president mag worden. Zij stelt, dat Bouterse verantwoordelijk is en persoonlijk heeft meegedaan aan staatsgrepen, mensenrechtenschendingen en misdrijven tegen de menselijkheid. Hij heeft bovendien een drugsveroordeling op zak.

'Van die constitutionele belemmeringen was in het 1988, in het geval van presidentskandidaat Shankar en vice-presidentskandidaat Arron, geen sprake.’ 

Het comité stelt verder, dat het bij acclamatie kiezen van een mensenrechtenschender tot president een ongrondwettelijke handeling is in lijn met de onrechtmatige Amnestiewet van 2012. ‘Het is een onvergeeflijke klap in het gezicht van de nabestaanden, een aanslag op de democratische rechtsstaat en een bezoedeling van de waardigheid van Suriname.’ 

Nederlandse ambassadeur in Suriname gewaarschuwd voor komst band Hakuna Matata Gang naar Nederland

Minister Lackin stuurt anti- homoband als Surinaamse ambassadeurs op tournee


De Nederlandse ambassadeur in Suriname, Ernst Noorman, is gewaarschuwd voor de komst naar Nederland van de Hakuna Matata Gang (HMG), een hiphopband waartegen in december vorig jaar in Suriname aangifte werd gedaan wegens het aanzetten tot geweld tegen homo’s in het lief Bullet. Dit bericht de Telegraaf vandaag, zondag 12 juli 2015, op haar webeditie.

Tineke Sumter, de voorzitter van het platform voor lesbiennes, homoseksuelen en transgenders in Suriname, vroeg de Nederlandse diplomaat in een persoonlijk gesprek om de komst van de band, die momenteel door Nederland toert, te verhinderen.

Volgens homo-activist Mikel Haman heeft Nederland vervolgens niets gedaan. Ook de Surinaamse mediaraad verbood radio en televisie de clip van hun rap Bullet (kogel) nog langer te draaien.

Haman van de Suri-positivo’s is verbijsterd dat de twaalf man sterke hiphopband nooit is aangepakt in Suriname. Met de aangifte door zijn organisatie is nooit iets gebeurd. Hamans bloed kookte helemaal toen hij ontdekte dat minister van Buitenlandse Zaken Winston Lackin de band ontving en 'ze als ambassadeurs van Suriname op tournee stuurde in Europa'.

HMG On Tour
30 Juni 1 Jaar HMGdaarna gaan wij rt EuropaBlijf ons volgen mischien zijn wij ook in de club bij jou in de buurt.
Posted by Hakuna Matata GANG on maandag 29 juni 2015

Letterlijk zingt de band in Bullet: 'Toch vertel je op school dat je zo bent geboren, laat me die sprookjes niet horen, ik ga je fokking hoofd boren.'

VHP wil met NDP zoeken naar oplossingen rond 8 decembermoordenproces

'Als wij in staat zijn oplossing te vinden, bewijzen wij ons land grote dienst'


De VHP wil samen met de NDP zoeken naar oplossingen rond het 8 decembermoordenproces. VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi schrijft 10 juli aan NDP-leider Desi Bouterse in zijn aanbiedingsbrief bij een document waarin een serie aandachtspunten is opgenomen voor het nieuwe NDP-regeringsbeleid, dat er veel overeenkomsten zijn tussen de partijprogramma's van beide partijen, maar dat er ook grote verschillen zijn. 

Een van de zaken die de gemeenschap volgens de VHP bezighoudt zijn de '8 decembermoorden van 1982'.

'U spreekt liever over de '8 december gebeurtenissen'. Als wij in staat zijn deze te leiden naar een oplossing, zullen wij ons land een grote dienst bewijzen', schrijft Santokhi aan Bouterse:

NPS-voorzitter afdeling Paramaribo verlaat boos het partijcongres

Van Coblijn: Te weinig voorbereidingstijd voor bijzonder congres


John van Coblijn, voorzitter van de afdeling Paramaribo van de NDPS heeft vandaag, zondag 12 juli 2015, met een aantal leden, het congres van zijn partij in partijcentrum Grun Dyari in Paramaribo boos verlaten, aldus Starnieuws. Hij had het woord gevraagd tijdens het agendapunt mededelingen en stelde dat er te weinig voorbereidingstijd was geweest voor dit bijzonder congres. Van Coblijn zei te vinden, dat de onafhankelijkheid van de afdelingen in het geding is.

De afdeling Paramaribo van de NPS heeft geen vergadering kunnen houden om vast te stellen wie het mandaat zou krijgen om tijdens het congres het woord te kunnen voeren. Van Coblijn zei, dat de voorbereidingstijd te kort was.

De voorzitter van de afdeling Paramaribo vroeg om secretaris Sunil Oemrawsingh aan het woord te  laten om uitleg te geven over deze kwestie, maar hij kreeg hiervoor geen toestemming van het hoofdbestuur. Hierop verliet hij het congres.


De vergadering werd vervolgens geschorst om te overleggen hoe de lege stoel van afdeling Paramaribo ingevuld zal worden.

Na de schorsing bleek dat 22 van de 24 onderafdelingen van de afdeling NPS-Paramaribo een andere vertegenwoordiging naar voren hadden geschoven om het woord te voeren. Roseline Daan, Rudie Chin Jen Sem en Ilse Anches werden gemachtigd om de afdeling te vertegenwoordigen.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

VHP schrijft tweede bijdrage voor nieuw NDP-regeringsbeleid

'Voor vele uitdagingen moeten dringend oplossingen worden gevonden'


De VHP heeft afgelopen vrijdag, 10 juli 2015, een tweede schriftelijke bijdrage geleverd voor het uit te voeren regeringsbeleid. De VHP vindt, dat er veel vraagstukken zijn waar het land mee geconfronteerd wordt. Er zijn volgens de partij grote uitdagingen waarvoor het land staat, die het hele volk diep raken en waarvoor dringend oplossingen moeten worden gevonden. De nieuwe regering moet zo spoedig mogelijk worden gevormd en aan de slag gaan. Dit laat de VHP zondag 12 juli weten.

Bij de besprekingen is een aantal zaken besproken waarop is geantwoord door de voorzitter van de NDP, Desi Bouterse.

In het laatste gesprek werd de VHP gevraagd om indien nog andere zaken aandacht vragen, die zouden kunnen worden aangegeven aan de voorzitter van de NDP.

Aangezien het, aldus de VHP, gaat om informatie over een te schrijven regeerprogramma voor de nieuwe regering, heeft de partij haar bijdrage gestuurd naar de voorzitter van de NDP. De mogelijke uitvoering van deze zaken ziet de VHP met belangstelling tegemoet:

Assistent-secretaris-generaal OAS Ramdin neemt 13 juli afscheid van OAS

(Bron foto: OAS)
Ramdin wil bijdrage blijven leveren aan ontwikkeling buitenlandse politiek


Ambassadeur Albert Ramdin sluit morgen zijn loopbaan af bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS). Maar, hij wil een bijdrage blijven leveren aan de ontwikkeling van buitenlandse politiek. 'Ik zal mij schriftelijk melden bij het ministerie van Buitenlandse Zaken om mijn bijdrage te leveren. Geschillen die er waren in het verleden heb ik achter mij gelaten', aldus Ramdin vandaag, zondag 12 juli 2015, op Starnieuws.

Ramdin blikt tevreden terug op zijn carrière bij de OAS en de vele projecten die hij geleid heeft. Door zijn werk heeft hij veel contacten gelegd met regeringsleiders en kopstukken in het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties. Deze kennis wil hij ter beschikking stellen voor verdere ontwikkeling van de buitenlandse politiek van Suriname.

'Er is heel veel te doen in Suriname en ik wil mijn bijdrage leveren', stelt Ramdin.

De OAS houdt morgenochtend een speciale vergadering waarin officieel afscheid wordt genomen van Ramdin als assistent-secretaris-generaal. De bijeenkomst begint om elf uur en is live te volgen via de OAS website.

Politie te Burnside, Coronie, houdt 15 illegalen aan uit Guyana

Onder opgepakte illegalen een Chinees en veertien Guyanezen


De controlepost van het Korps Politie Suriname te Burnside in het district Coronie heeft gisteren vijftien illegalen gearresteerd die door wilden reizen naar Paramaribo. Zij zijn via de backtrack-route uit Guyana Suriname binnengekomen.

De commandant van Regio West van het korps, hoofdinspecteur Robert Rakijo, zegt vandaag, zondag 12 juli 2015, op Starnieuws dat 's morgens tien illegale personen met smokkelwaar ontdekt werden door de controlepost. Het ging om negen Guyanezen en een Chinees.

De Guyanezen werden meteen het land uitgezet, terwijl de Chinese man in vreemdelingenbewaring is geplaatst in afwachting van zijn uitzetting.

's Middags werden vijf Guyanezen aangehouden die zonder visa het land binnen waren gekomen. Ook zij werden direct door de politie het land uitgezet.

'Dinsdag wordt verkiezingsproces afgesloten en kunnen wij in de volgende versnelling gaan'

Vicevoorzitter Assemblee Bouva (NDP) wil gewoon aan de slag


Melvin Bouva (NDP), vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, verwacht dat president Desi Bouterse dinsdag herkozen wordt. Ook Ashwin Adhin, nu nog minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, zal als vicepresident gekozen worden. Er vindt geen stemming plaats, simpelweg omdat er geen tegenkandidaten zijn. Bouva verwacht dat minstens 34 leden in de vergaderzaal aanwezig zullen zijn. In feite gaat hij ervan uit, dat alle Assembleeleden mee zullen werken aan een goed verloop van de buitengewone openbare vergadering die om elf uur 's morgens begint.

Bouva zegt vandaag, zondag 12 juli 2015, op Starnieuws, dat in de wet staat aangegeven dat indien er slechts één kandidaat is, deze verkozen verklaard zal worden. Dan wordt de verkiezing van de kandidaat vastgesteld. Er moeten wel ten minste 34 leden (twee derde meerderheid) aanwezig zijn.

'De politieke partijen hebben zich volwassen opgesteld door geen kandidaat naar voren te schuiven, want de verkiezing is gewonnen door de NDP, die 26 zetels heeft', stelt Bouva. Volgens hem heeft het leiderschap van zijn partijvoorzitter, Desi Bouterse, ongetwijfeld mede ertoe bijgedragen, dat de oppositionele partijen zich coöperatief opstellen.

Bouva vindt dat er heel veel tijd is gaan zitten in de organisatie van de algemene verkiezingen van 25 mei, gevolgd door de vaststelling van de uitslag. Vervolgens werd de verkiezing van de voorzitter en vicevoorzitter van De Nationale Assemblee gehouden.

'Dinsdag moet dit proces afgesloten worden, zodat wij in de volgende versnelling kunnen gaan, want er is veel werk te doen', aldus Bouva.

’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara, Amsterdam, zondag 12 juli over 'discriminerende' agenten, de situatie in Griekenland en geen moskee in Gouda

Panel praat met Armand Zunder van actiecomité Seti NPSHet wekelijkse actualiteiten- programma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 12 juli 2015, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd), weer diverse interessante en vooral actuele gespreksonderwerpen, zoals:

* ‘Politie discrimineert niet’
Dit beweerden de burgemeester van Den Haag Jozias van Aartsen en de Haagse korpschef Paul van Musscher afgelopen week tijdens een vergadering van de plaatselijke gemeenteraad. Aanleiding voor de vergadering was de dood van Arubaan Mitch Henriques die door politiegeweld om het leven is gekomen.
Deze bewering staat haaks op de ervaring van allochtonen: niet gedrag of handelingen, maar uiterlijk en afkomst zijn reden voor de politie om iemand staande te houden. Onderzoek bevestigt dit beeld — recentelijk nog door de antropoloog Paul Mutsaerts. En in 2014 rapporteerde het Actiecomité Herstel van Vertrouwen in totaal 48 klachten over de Haagse politie.

Ten slotte wijst niemand minder dan de chef van de Nationale Politie Gerard Bouman op het racisme binnen en buiten het bureau en op de gesloten politiecultuur die het lastig maakt dit probleem te tackelen.
Waarom hebben Nederlandse gezagsdragers moeite met het erkennen van racisme en discriminatie in eigen land? Politie-agenten zijn immers ook maar gewone burgers die openstaan voor allerlei invloeden zoals vooroordelen en xenofobie.

Inmiddels bestaat de helft van de jongeren in de drie grote steden uit allochtonen, terwijl de politie nog altijd een wit bolwerk is. Allochtonen zien de politie als een bezettingsmacht die door repressie de status quo handhaaft ten koste van hen.
Is het verzet tegen de politie legitiem?
Hoe schadelijk is dit gebrek aan vertrouwen in de wetshandhaving voor de rechtstaat?
Staat dit wantrouwen in de onpartijdigheid van de Nederlandse rechtsstaat het de integratie van allochtonen in de weg?
Wat moet er binnen de politie veranderen?

* Giekenland: wat is de betekenis van het referendum?
De Grieken zeggen ‘Nee’ tegen de bezuinigingen, maar premier Alexis Tsipras staat met de rug tegen de muur; de banken zijn dicht, er komt geen cent meer vanuit Brussel. Na de oorwassing in het Europees parlement afgelopen week, rest de Griekse premier niets anders dan de opgelegde bezuinigingen en hervormingen door te voeren. Het spel gaat echter door: gelet op het verleden verbroken beloftes en halfbakken bezuinigingen, is het de vraag of de Grieken dit keer woord zullen houden.
Het referendum heeft de EU op zijn grondvesten doen schudden. Uitgaande van het principe dat het volk soeverein is, hebben de Grieken laten zien dat er grenzen zijn aan de Brusselse macht. De legitimiteit van Brussel en Europese instituten staan ter discussie. De druiven zijn zuur voor de voorstanders van verdergaande Europese integratie. Populisten ruiken hun kans. Zullen andere EU-lidstaten naar Grieks voorbeeld de volkssoevereiniteit als wapen gebruiken om onwelgevallige Brusselse bemoeienissen tegen te gaan?
Europese regeringsleiders tonen een gebrek aan lef. Is het niet tijd om aan het electoraat te vertellen dat een groot deel van de Griekse schuld kwijt gescholden zal moeten worden?
En dat er nooit een Grexit zal komen omdat dit de euro tot een onstabiele munt zal maken ?
Griekenland heeft laten zien dat het neoliberale recept met bijbehorende bezuinigingen en begrotingsdiscipline leidt tot verarming en ondermijning van de democratie. Is het neoliberale concept overal in de EU toepasbaar?

* Gouda: geen moskee onder bedreiging extreem-rechts
De Goudse gemeenteraad heeft met een stem meerderheid tegen de bouw van een moskee gestemd.
Daags voor de stemming liet de extreemrechtse organisatie Identitair Verzet weten dat ze voorstemmers thuis zou bezoeken om hen op andere gedachten te brengen.
Is dit een nederlaag voor de democratie?
Wordt de vrijheid van godsdienst objectief toegepast en geldt dit recht ook voor moslims?
Wordt dit grondrecht ondergraven door burgers en lokale politici die met een beroep op bestemmingsplannen de islam dwarsbomen?
Zal het Goudse voorbeeld worden opgevolgd door andere gemeenten in een poging de 'islamisering' van Nederland tegen te gaan?
In Gouda is gebleken dat angst en xenofobie leiden tot ondergraving van waarden die Nederlanders aan zichzelf toeschrijven, n.l. tolerantie, respect en openheid.

Tussen zeven uur en acht uur worden weer diverse actuele Surinaamse issues en Surinamers besproken:

Aandacht voor het congres van de NPS dat vandaag wordt gehouden. Het panel praat met Armand Zunder van het actiecomité Seti NPS. Dit comité maakt zich zorgen over het voortbestaan van de NPS en wil vernieuwing doorvoeren.

Het panel praat ook met advocaat mr. Hamid Ahmad Ali over de dubbele nationaliteit. Onlangs bepaalde de Hoge Raad dat Nederlanders onder bepaalde omstandigheden het Nederlanderschap behouden als zij zich laten naturaliseren tot een andere nationaliteit. Dit arrest opent perspectieven voor Surinamers.

Verder aandacht voor de koerswijziging van de VHP. De partij is voornemens de NDP-regering vanuit de oppositie te ondersteunen.

'Welgeinformeerd' wordt vanavond gepresenteerd door Krishna Salikram. Het panel bestaat uit Owen Venloo en Iwan Bottse. 

Dit programma wordt vanavond (zondag 12 juli 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 19.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Kinderbijslag niet meer per kas uitbetaald

Betrokken ouders zonder bankrekening zullen een moeten openen


De Algemene Kinderbijslag zal niet meer per kas worden uitbetaald. Vanaf de uitbetaling van juni 2015 zal dat via de bank geschieden en daarom moeten betrokken ouders die nog geen bankrekening hebben er een openen. Dit staat in een regeringsbesluit van 15 juni, zo bericht de Ware Tijd Online zaterdagavond 11 juli 2015.

Voor de Algemene Oudedagsvoorziening (AOV) en Financiële Bijstand zal hetzelfde principe worden gehanteerd.

Per 1 juni de Kinderbijslag verhoogd van Srd 30 naar Srd 50. Per gezin komen maximaal vier kinderen tot en met 18 jaar daarvoor in aanmerking.

Toenmalig voorzitter van de vaste parlementaire commissie voor Sociale Zaken, het ABOP-Assembleelid Marinus Bee, heeft vaak gepleit voor toekenning van Kinderbijslag, ongeacht het aantal kinderen tot en met de maximum leeftijd in een gezin. In 2011 werd de uitkering aangepast van Srd 3 naar Srd 30 per kind per maand. Het aantal aangemelde kinderen steeg van 29.000 naar 65.000 in 2013. De teller stond in december 2014 al op 82.726.

In het verleden werd het geld per kwartaal uitbetaald, maar sinds de verhoging op jaarbasis. Het fonds is nu bezig met de uitbetaling over 2014 .

De waarnemend coördinator van de dienst Kinderbijslag, Anandkoemar Jagroe, zegt dat het handiger is indien de Kinderbijslag via de bank wordt overgemaakt. Hij zegt ook dat de rechthebbenden voor dit jaar vanaf januari tot en met eind mei voor het oude bedrag worden uitbetaald. Vanaf 1 juni geldt het verhoogde bedrag.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Arbeidsonrust bij Consolidated Industries Corporation en NV Havenbeheer

Personeel CIC was korte tijd in staking ((Bron foto: littlegatepublishing.com)
Personeel CIC houdt niet door vakbond ondersteunde korte staking 

CAO-onderhandelingen bij Havenbeheer verlopen stroperig


Na een korte staking afgelopen vrijdag, waar de vakbond niet achter stond, heeft het personeel van Consolidated Industries Corporation (CIC) in Paramaribo, producent van onder meer Witboi en Ozon, het werk hervat. Op aanmaning van het bondsbestuur, onder leiding van Raymond Ford, kon de productie redelijk snel worden hervat, aldus de Ware Tijd Online gisteravond, zaterdag 11 jul 2015.

De werknemers dringen aan op CAO-onderhandelingen die moeten leiden tot meer loon en verbetering van secundaire arbeidsvoorwaarden. Om dezelfde reden roeren werknemers van de NV Havenbeheer zich. De onderhandelingen om te komen tot een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) vlotten niet.

'De directie heeft niet gereageerd op een verzoek van de vakbond en daarover is het personeel boos', aldus bondsvoorzitter Ford. Hij heeft vernomen dat de directie in het buitenland is. De bond houdt dinsdag een algemene ledenvergadering, waarbij zal worden besproken hoe af te dwingen dat er haast wordt gemaakt met de CAO-onderhandelingen.

Er zijn ongeveer tweehonderd werknemers aangesloten bij de bond. Vakorganisatie en directie praten over een tweejarige CAO, voor 2015 en 2016, waarin looncorrectie en verbetering van de secundaire voorwaarden geregeld moeten worden. De directie was niet bereikbaar voor commentaar.


Winti-organisatie niet blij dat zij niet door formateur en president Bouterse is ontvangen

Tata Kwasi ku Tata Tinsensi overweegt protest tijdens verkiezing president en vicepresident

Belangen wintigemeenschap moeten terug te vinden zijn in regeerbeleid

 
Tata Kwasi ku Tata Tinsensi vindt dat de belangen van de wintigemeenschap opgenomen dienen te worden in het regeerbeleid. Voorzitter Julien Zaalman had in een brief aan president Desi Bouterse gevraagd om zijn organisatie ook te ontvangen voor een onderhoud. Dit is niet gebeurd. Het Assembleelid Ronald Hooghart heeft de organisatie gevraagd om af te zien van het voornemen een protestdemonstratie te houden op 14 juli bij het parlementsgebouw, wanneer de verkiezing van de president en vicepresident zullen plaatsvinden.


Zaalman zegt, aldus Starnieuws zaterdagavond 11 juli 2015, dat de organisatie zich nog beraad en maandag zal besluiten of de protestdemonstratie nog gehouden zal worden.

Tata Kwasi ku Tata Tinsensi had 23 juni schriftelijk gevraagd om ook gehoord te worden. Toen vernomen werd uit de media, dat het Comité Christelijke Kerken de laatste organisatie zou zijn die geconsulteerd werd in deze ronde, werd weer een brief geschreven. De organisatie trekt de conclusie, dat in de komende regeerperiode op een structurele manier geen rekening zal worden gehouden met de wensen, grieven en gevoelens van het wintiveld. Dit is in de afgelopen regeerperiode ook gebleken, aldus Zaalman.

'Ondanks de enorme bijdrage die het reeds eeuwen levert om een geestelijk gezonde samenleving te garanderen, wordt winti steeds weer stiefmoederlijk behandeld en zelfs geschoffeerd door de verschillende overheidsinstanties', stelt de organisatie.

Bij de laatst gehouden volkstelling zijn ongeveer 10.000 aanhangers ervoor uitgekomen dat zij wintibelijders zijn en daarmee is volgens Zaalman het bewijs geleverd, dat deze groep niet zonder meer mag worden overgeslagen.

'Als winti-organisatie Tata Kwasi ku Tata Tinsensi zijn we van mening, dat de mening van het wintiveld inhoudelijk verschilt met dat van andere geloofsstromingen en dat wij op grond daarvan eveneens gehoord dienden te worden. Wij blijven onze hoop vestigen op een rechtvaardig regeerbeleid en hopen dat de wensen en grieven van het wintiveld niet daarbuiten gelaten zullen worden', aldus de voorzitter Tata Kwasi ku Tata Tinsensi.

Actiegroep Seti NPS wil gesprek met partijhoofdbestuur

Partijvoorzitter Rusland laat oordeel over actiegroep over aan congres zondag 12 juli


De Actiegroep Seti NPS heeft een tweede brief gericht aan het hoofdbestuur van de partij, omdat er geen reactie is gekomen op de eerste brief van 12 juni. De Actiegroep heeft uitleg gegeven over de beweegredenen en standpunten die geleid hebben tot haar oprichting. Zij stelt het te betreuren,dat er geen schriftelijke reactie is gekomen en dat ze niet is ontvangen door het hoofdbestuur.

NPS-voorzitter Gregory Rusland zei gisteren, zaterdag 11 juli 2015 op Starnieuws, dat vandaag het congres van de partij bijeenkomt. Het oordeel over de oprichting van de actiegroep en de standpunten die ingenomen zijn, laat hij over aan het congres.

Tijdens het buitengewone congres zal het hoofdbestuur vragen om het mandaat te verlengen, omdat de zittingstermijn van alle partijorganen is verlopen. Er zal wat meer ruimte worden gevraagd om de verkiezingen te kunnen organiseren in alle afdelingen. De nieuwe besturen zullen dan het hoofd- en congresbestuur kiezen.

'Het valt niet te ontkennen, dat een groot aantal leden van de partij zich ernstig zorgen maakt over de positie van de NPS in het politiek krachtenspel. Mede als gevolg van de pijnlijke nederlaag bij de verkiezingen op 25 mei 2015 is het geloof en vertrouwen in de partij afgebrokkeld tot alarmerende proporties. De NPS inspireert niet meer en is een groot deel van haar achterban (kiezers) kwijtgeraakt aan politieke rivalen. De NPS heeft veel van zijn glans verloren en leidt aan bloedarmoede en inteelt. Wij willen samen met u en alle andere NPS'ers een halt toeroepen aan de verdere afgang van de partij. Wij willen samen bouwen aan een democratische en sterke politieke partij die wederom zal schitteren aan het politiek firmament. Maar dan moeten wij de durf hebben om onze mening te verkondigen', stelt de actiegroep in de brief.

De Actiegroep Seti NPS stelt verder, het voortouw te nemen om fundamentele vraagstukken aan de kaak te stellen. Het gaat erom de partij te redden van een verkiezingsdebacle bij de komende verkiezingen. Hiervoor moet een aantal politiek-organisatorische zaken worden aangepakt en moeten de leden en sympathisanten van de partij goed worden gemotiveerd en worden geïnspireerd, aldus de groep in de brief die is ondertekend door Albert Assen, Winston de Ramdhani en Armand Zunder.

De tweede brief van de actiegroep (klik op brief voor leesbaar exemplaar):