dinsdag 21 juli 2015

Scholen dicht vanwege gevolgen rukwinden

Bernadetteschool gesloten en herexamens en repetities Miranda Lyceum gaan niet door

Bernadetteschool blijft dicht (Bron foto's: Peggy-Maira Vonsee)          

De ravage die vanmiddag, dinsdag 21 juli 2015, is aangericht op bepaalde scholen in met name de wijk Zorg en Hoop in Paramaribo is zo erg, dat het niet mogelijk zal zijn om morgen repetities en examens te maken. De herexamens en repetities op het Miranda Lyceum gaan niet door en de Bernadetteschool is voorlopig gesloten. 

Jerry Slijngard van het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) laat vanavond via Starnieuws weten, dat de schade wordt opgenomen. Gezinnen die getroffen zijn, worden voorzien van dekzeil.

Niet alleen te Zorg en Hoop, maar ook in Abrabroki en Kwatta zijn meldingen over schade. Op sommige plekken zijn bomen neergekomen op huizen en elektriciteitspalen.

Robert Peneux, directeur Onderwijs bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, zegt dat bij de bouw van scholen rekening gehouden moet worden met rukwinden en stormen.

Er is morgenochtend een overleg gepland met minister Ashwin Adhin en diverse ambtenaren om de situatie het hoofd te kunnen bieden. Nagegaan zal worden welke noodmaatregelen getroffen kunnen worden.

Slijngard zegt, dat hij vijf jaar geleden al zei dat dit weerbeeld een normaal verschijnsel is geworden in Suriname. 'We worden geconfronteerd met de realiteit.' Op dit moment is het NCCR bezig met het verlenen van noodhulp.

Oud-militairen die dienden tijdens binnenlandse oorlog teleurgesteld in president Bouterse

'Al 5 jaar regeert hij en heeft niks voor de groep kunnen betekenen'

Ruim 30 oud-strijders lopen stille tocht ter herdenking 71 doden binnenlandse oorlog


Oud-militairen die tijdens de binnenlandse oorlog hebben gediend, zijn teleurgesteld in president Desi Bouterse. Glen Rijssel zegt dat Bouterse tijdens regering Venetiaan-3 de waardering van ex-militairen ‘chicken feed’ noemde. 'Al vijf jaar regeert hij en heeft niks voor de groep kunnen betekenen', aldus Rijssel vandaag, dinsdag 21 juli 2015, in de Ware Tijd.

Het kan er bij Rijsel niet in dat gedeserteerde militairen geen vergoeding krijgen. Ook irriteert het hem ontzettend dat er geen begeleiding is geweest voor hem en zijn kameraden die hebben gestreden. 'Door deze situatie zijn al mijn verkeringen met vrouwen verkeerd gegaan. Op bepaalde momenten kan je jezelf niet beheersen.'

Ruim dertig oud-strijders hebben vandaag een stille mars gelopen door de binnenstad van Paramaribo. Hiermee stonden zij stil bij de 71 gesneuvelden die gedurende de binnenlandse oorlog van 1986 tot 1992 het land hebben gediend.

Het gaat om 1.600 leden, waarvan het ministerie van Defensie iets meer dan 1.000 erkent. Slechts 465 van hen krijgen een uitkering. 'We willen met de autoriteiten kijken hoe we tot een oplossing kunnen geraken, want per slot van rekening zijn wij zonen van het land. We hebben gevochten voor het land, oog in oog met de vijand. We hebben mensen zien doodgaan.'

(Bron foto: Fariel Menso/de Ware Tijd)

Sluiswachter Koendanlal-sluis Calcutta-West verdwenen

Boeren gedwongen sluis zelf te bedienen...

Sluis te Calcutta in juli 2014.

Autoriteiten hebben geen oor voor problemen landbouwers


Landbouwers in Calcutta-West zijn noodgedwongen de Koendanlal sluis zelf te bedienen. Van de sluiswachter is geen spoor te bekennen. Een van de landbouwers, Perdiepkoemar Tirbenie, zegt vandaag, dinsdag 21 juli 2015, in het Dagblad Suriname dat het al de tweede week is dat zij de sluis zelf bedienen. Indien ze dat niet doen, dan wordt hun bananenaanplant vernietigd door het overtollige water. 

Maar, samen met nog andere landbouwers, waaronder Radjen Ramdjas, Rakesh Ramdjas en
Soenessardien vinden zij dat de maat vol is en dat het tot de verantwoordelijkheid betreft van de overheid behoort om er zorg voor te dragen dat de sluis bemand wordt door een vakkundige en alerte sluiswachter.

‘Ik heb de districtscommissaris gisteren de hele dag proberen te bellen, maar er wordt niet opgenomen,’ aldus Tirbenie. Ook de dienstdoende bestuursopzichter is meerdere malen op de hoogte gesteld, maar er worden geen maatregelen getroffen. Hij is tot naar het hoofdkantoor van het ministerie van Openbare Werken (OW) geweest om zijn probleem aan te kaarten. Maar, het schijnt dat de ambtenaren geen oor hebben voor de problemen van de landbouwers.

Er is een geschil gaande of het ministerie van OW of het ministerie van Regionale Ontwikkeling belast moet worden met het bedienen van de sluis, zegt Tirbenie. Voorheen werd een sluiswachter aangesteld door het ministerie van OW.

Tirbenie hoopt dat de overheid enige sympathie toont voor de landbouwers door er zorg voor te dragen dat de sluis optimaal bediend wordt door een verantwoorde sluiswachter. Met de ernstige crisis in het vooruitzicht die door president Desi Bouterse is voorspeld willen de landbouwers vooral geen verlies lijden.

Edward Muntslag slaagt er weer niet in uitzetting naar VS te voorkomen


Hof van Beroep Trinidad & Tobago verwerpt beroep maat Dino Bouterse


Edward Quincy Muntslag, die door de Verenigde Staten (VS) wordt gezocht voor cocaïnehandel, heeft op Trinidad & Tobago gisteren gefaald in een zoveelste poging om zijn uitlevering aan de VS te blokkeren. Dat bericht The Guardian op het eiland vandaag, dinsdag 21 juli 2015.
Drie rechters van het Hof van Beroep verwierpen gisteren zijn beroep tegen het besluit van rechter Marcia Ayers-Caesar om de weg vrij te maken voor zijn uitlevering.


Hun beslissing lijkt nu definitief de weg vrij te maken voor de uitlevering van Muntslag, mits hij er niet voor kiest om ook nu weer beroep aan te tekenen tegen de beslissing.

Muntslag werd eind augustus 2013 gearresteerd tijdens het winkelen in het winkelcentrum van Trincity,  kort na zijn aankomst op Trinidad. Hij zit sindsdien in en cel in de streng beveiligde Arouca-gevangenis op het eiland.
Muntslag wordt door de VS, tezamen met Dino Bouterse, de 41-jarige zoon van de Surinaamse president Desi Bouterse, verdacht van samenzwering om vijf kilo cocaïne te importeren in de VS en van het gebruik van een wapen tussen 2011 en augustus 2013. Bouterse werd eind augustus 2013 gearresteerd in Panama in een uitgebreide, langdurige vooropgezette undercoveroperatie van de Amerikaanse DEA (Drugs Enforcement Agency) en nog dezelfde dag uitgeleverd aan de VS.


Hij zit een gevangenisstraf in de VS uit van 16 jaar en 3 maanden, na het op een akkoordje te hebben gegooid met de Amerikaanse Justitie in ruil voor strafvermindering.

(Red. De Surinaamse Krant/The Guardian)

Dode man op vuilstort Curaçao is 54-jarige Eftafio Fransisco Brunken

Nabestaanden, waaronder zoon, identificeren lichaam

Doodsoorzaak nog niet bekend


Het lichaam van de man die afgelopen zaterdagochtend op de vuilstortplaats bij Malpais op Curaçao werd gevonden, is gisteren door nabestaanden, waaronder zijn zoon, geïdentificeerd bij de begraafplaats in Brievengat. Het gaat om Eftafio Fransisco Brunken (54), meldt de politie officieel, aldus de Amigoe vanmiddag, dinsdag 21 juli 2015.
 
Zoals de Amigoe gisteren berichtte, had de politie een afspraak met de zoon, die niet te spreken was over de manier van handelen van de autoriteiten. Zijn vader werd zonder medeweten van de familie begraven. Dat vond hij niet kunnen en hij uitte zijn boosheid hierover in de (sociale) media.

Hij kreeg contact met de politie die een afspraak met hem maakte en die samen met hem en forensisch medewerkers naar Brievengat is gegaan. Daar werd de kist uit een grafkelder gehaald en geopend zodat de nabestaanden het lichaam konden identificeren. Het lichaam werd hierna vrijgegeven, aldus politiewoordvoerder Alfred Suares.

Het is nog niet duidelijk hoe de man om het leven is gekomen. Het onderzoek is in volle gang.

Verdachte in moordzaak Vivica Spong weer vrijgesproken

OM had 20 jaar cel geëist tegen Mark van Dorp uit Utrecht

(Bron foto: RTV Utrecht)

Ouders Vivica na uitspraak zeer emotioneel


In hoger beroep is vandaag, dinsdag 21 juli 2015, de 44-jarige Utrechter Mark van Dorp opnieuw vrijgesproken van de moord op zijn partner Vivica Spong (31) en hun ongeboren zoon Julian in juli 2012. Het gerechtshof vindt, net als de rechtbank eerder, dat er te weinig bewijs is voor moord, aldus bericht onder andere de Amigoe.
 
Wel staat volgens de rechtbank vast, dat de verdachte heeft gelogen en op internet heeft gezocht op zoektermen als ‘nek breken’ en ‘ethanol inademen’. Maar de doodsoorzaak van Vivica Spong is niet precies vastgesteld en er is geen duidelijk motief. Dat zijn wel noodzakelijke ankers voor een veroordeling, bepaalde het gerechtshof vandaag.

De ouders van Vivica Spong waren aanwezig in de rechtszaal en reageerden emotioneel op de uitspraak, zo meldt het persbureau ANP. Het Openbaar Ministerie had net als eerder twintig jaar cel geëist.

Vivica Spong lag 2 juli 2012 dood onderaan de trap in de Utrechtse woning van het stel. Wurging kwam niet met zekerheid vast te staan als doodsoorzaak, al leek dat veel waarschijnlijker dan de val van de trap die Van Dorp suggereerde. Sporen die je kan verwachten bij een val werden juist niet gevonden.

Van Dorp zocht het internet af op ‘murder without trace’, gaf alibi’s en verklaringen voor sporen die aantoonbaar niet klopten. Het Hof acht ook bewezen dat Van Dorp loog dat hij niet in de woning was die ochtend en dat hij een boxershort van hem, met haar bloed erop, heeft willen verdoezelen.
Het Hof gruwelt ervan dat Van Dorp zo’n zware verdenking op zich heeft geladen, zonder dat hij openheid van zaken geeft aan de nabestaanden. Maar, het gerechtshof vindt dat het te weinig in handen heeft voor een veroordeling.

Het slachtoffer is de dochter van huisarts Rob Spong en docente Smyrna Spong-Martinus en de nicht van bekende Amsterdamse advocaat Gerard Spong. Ze was acht maanden zwanger.

Lees hier (Elsevier) een reconstructie van de zaak Spong.

Nachtopvang Dios Yudami voor dakloze verslaafden op Curaçao waarschijnlijk nog deze maand dicht

Met ingang van 1 augustus geen onderkomen meer voor 27 personen

'Wij kunnen dit niet op eigen kracht volhouden'


Naar het zich laat aanzien valt het doek voor de nachtopvang van Dios Yudami op Curaçao, voor dakloze verslaafden, aan het einde van deze maand nu echt definitief. Per 1 augustus hebben 27 mensen ‘s nachts geen veilig onderkomen meer en dienen op straat hun heil te zoeken. Dat meldt de Amigoe vandaag, dinsdag 21 juli 2015.
 
Toen in mei werd aangekondigd dat de nachtopvang, wegens gebrek aan financiële middelen, per eind juni zou sluiten, leverde dat een stroom aan geschokte reacties op. Ook vanuit de betrokken ministeries, Gezondheid en Sociale Zaken, zaten ambtenaren om de tafel met de Fundashon pa Maneho di Adikshon (FMA), die de dag- en nachtopvang beheert. Omdat er verschillende ‘leads’ gegeven werden die hinten naar mogelijke, financiële steun, werd besloten om de sluiting nog even aan te zien. Want sluiten veroorzaakt direct schade als cliënten de nacht buiten moeten doorbrengen.

Maar. geen van de leads hebben tot nu toe tot de gehoopte dan wel toegezegde actie geleid, zegt FMA-manager Meta Fahrenfort. 'Wij kunnen dit niet op eigen kracht volhouden en hebben daarom nu besloten dicht te gaan en niet te heropenen, tenzij er een structurele oplossing is. Tot nu toe is die er niet, na veertien jaar nog steeds niet, dus blijkbaar moet het zo zijn.'

De reactie van Fahrenfort kan de onmacht en het verdriet van de medewerkers niet verhullen. Er is achter de schermen met man en macht gewerkt aan het openhouden van de opvang. Er is ‘gebedeld’ bij grote bedrijven. Er werden andere mogelijkheden gezien, waar Fahrenfort nu liever niet op in wil gaan. 'We leggen ons neer bij het feit dat het verder niet gaat en dat er niet een enkele partij aangewezen kan worden die dit zou kunnen veranderen.'

FMA werkt met een subsidiebedrag van 2,3 miljoen gulden dat in 1997 is vastgesteld en sindsdien niet is geïndexeerd. Maar daarop is wel een korting van 5 procent toegepast, zoals bij veel stichtingen die subsidie ontvangen. De nachtopvang kost op jaarbasis 2 ton. De laatste twee jaar deden herintreders op de arbeidsmarkt via het ministerie van Sociale Zaken werkervaring op, met behoud van hun onderstand. Maar dit traject is eerder dit jaar beëindigd en dus is de nachtopvang niet meer door FMA alleen te bekostigen.

De nachtopvang bestaat al veertien jaar. Dagopvang Dios Yudami is begonnen als initiatief van de Zusters van Schijndel.

Verslaafden kunnen hier terecht voor een maaltijd, een douche, schone kleding, maar ook ondersteuning. In 1997 heeft FMA het overgenomen en in 2001 startte ook de nachtopvang. Het zorgt voor een stukje rust in en om het centrum ‘s nachts en het biedt verslaafden enige structuur. In de tijd dat ze kunnen slapen, zijn ze van de straat en hoeven ze geen drugs te gebruiken.

In januari van dit jaar heeft de directie van de FMA, bij het bespreken van de subsidie en de activiteiten voor 2015, duidelijk bij het ministerie van GMN aangegeven dat de nachtopvang zou moeten sluiten als er niet iets structureel zou gebeuren. Dat gesprek en de dreigende sluiting hebben echter nog niet geleid tot het verhogen van de subsidie. Zoals bekend kampt ook dit ministerie met hoge tekorten op zijn budget. Minister van Gezondheid Ben Whiteman (PS) heeft dit al diverse keren aangegeven. Ruimte om subsidies en tarieven te verhogen, is er niet tot nauwelijks.

Veel belangstelling bedrijven voor gedachtenwisseling met regering Curaçao over voortgang bouw HNO

Belang- stelling groter dan was verwacht


Meer dan honderd vertegen- woordigers van lokale bedrijven gaven gisteren gehoor aan de oproep van de regering van Curaçao, vertegenwoordigd door de ministers Ivar Asjes en Bernard Whiteman (beiden PS) en de Kamer van Koophandel, bij monde van voorzitter Billy Jonckheer, om van gedachten te wisselen over de voortgang van en de betrokkenheid bij de bouw van het nieuwe ziekenhuis HNO, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 21 juli 2015.

De belangstelling was groter dan verwacht en er bleek een grote behoefte te bestaan aan informatie.

Vanuit de bomvolle zaal werden tientallen, soms sceptische, vragen gesteld die door de ministers,  Usona-directeur Reginaldo Doran en projectleider Theo Jansen werden beantwoord na een korte toespraak van Karst IJtsma, die de Nederlandse bouwer Ballast Nedam vertegenwoordigde.

Centrum Saliña op Curaçao is een poel van bacteriën

Milieu- en recycling-  stichting Green Force trekt aan de bel

'Mangrove- bossen helemaal vervuild met afval en sommige delen met zwarte infectiebronnen'


Het centrum van Saliña op Curaçao is een poel van bacteriën, zo blijkt uit een serie foto’s gestuurd door milieu- en recyclingstichting Green Force, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 21 juli 2015. De stichting trekt op deze wijze aan de bel en wijst op de vele plaatsen in de bekende wijk van Curaçao waar pal voor het oog van de bevolking vuil wordt gedumpt. 

Zo zijn op de foto’s de mangrovebossen in het hartje van Saliña, naast de Schottegatweg te zien. 'Deze zijn helemaal vervuild met afval en sommige delen met zwarte infectiebronnen', aldus Green Force in een schriftelijke verklaring. 'Aan de ene kant, langs de Schottegatweg, zitten de rooien en mangroves vol met zwerfafval dat veelal afkomstig is van de ‘truk di pan’s’ die daar in de avond staan.'

De stichting geeft aan een truk di pan te hebben aangetroffen die werk heeft gemaakt van het schoonmaken van zijn omgeving. 'Maar, vele anderen die daar alleen in de avond parkeren, maken er een gore troep van. Smerige bezoekers van de truk di pan, het gebrek aan aanwezigheid van afvalbakken en ook de werknemers van dit gebied die tussen de middag pauze hebben, zorgen ervoor dat de situatie zorgwekkend is.'

In de rooi achter Saliña Galleries blijkt de situatie nog erger; het afval van de snèks, maar ook bedrijfsafval en rioleringen die niet goed doorspoelen en vaak verstopt zijn met afval, zorgen ervoor dat er een infectiebron aanwezig is waar het water groen van is geworden.

'Een gevaarlijke situatie voor een gebied dat regelmatig overvloeit en dan deze infectiebron mee de stad in kan slepen. Waar is de GGD die moet waken tegen infectiebronnen? We maken ons wel druk over ebola in Afrika, maar niet over de infectiebronnen in het hart van onze eigen stad', zo geeft Timo Brouwer, de eigenaar van Green Force, te kennen.

Volgens Brouwer zijn het falen van openbare werken - zoals het onderhoud van de rioleringen - en de controle van de regering om deze situaties te voorkomen of te verhelpen, een doorn in het oog van het milieubedrijf en ‘waarschijnlijk ook van de winkeliers, bezoekers en toeristen die dit gebied aandoen’.

'De situatie rond de truk di pan’s en snèks is vaak heel vies; afval ligt tot wel 100 meter rond de snèks en de eigenaren worden er weinig op aangesproken', aldus Green Force. Volgens de stichting zou deze situatie via de nieuwe landsverordening en door bijvoorbeeld te dreigen de vergunning in te zullen trekken, kunnen worden verholpen. Green Force wijst erop dat dit gebied vorig jaar is schoongemaakt door de vrijwilligers van Curaçao Clean Up. 'Jammer allemaal. Het is altijd de bedoeling geweest om een gebied schoon te krijgen om zo weer naar een ander te gaan, maar met dit soort situaties is het nodig om telkens weer terug te gaan naar dezelfde plek', aldus Timo Brouwer, tevens bestuurslid van Curaçao Clean Up.

NDP-Assembleelid Abdoel: 'Srd 6.1 miljard staatsschuld helemaal niet zorgwekkend'

Totale staatsschuld in mei Srd 6.1 miljard


Suriname had in mei een totale staatsschuld van 6,1 miljard Surinaamse dollar. Ten opzichte van 2010 is dit een stijging van ruim vijftig procent. Dit blijkt uit cijfers van zowel het Bureau Staatsschuld als de Centrale Bank van Suriname (CBvS). 

'Het is helemaal niet zorgwekkend', is de reacte van het NDP-Assembleelid Amzad Abdoel vandaag, dinsdag 21 juli 2015, in de Ware Tijd. Hij stelt, dat de overheid nog steeds in staat is te voldoen aan haar betalingsverplichtingen.

Anderzijds zou de overheid, volgens de wet, bijna het dubbele van dat bedrag mogen lenen. Desondanks blijven financiële deskundigen waarschuwen dat er orde op zaken gesteld moet worden.

Waddie Sowma, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname, stelt dat er niet 'sec' gekeken moet worden naar de leenruimte - 60 procent van de totale waarde van de economie (bbp, bruto binnenlands product) - die de wet voorschrijft. 'Wij moeten rekening houden met wat de economie kan dragen en dat ligt beduidend lager.'

Kaloti Suriname Mint House exporteert eerste 125 kilo goud

Vijf maanden na aanvang werkzaamheden Mint House eerste export van goud


De eerste door het Kaloti Suriname Mint House geraffineerde en geijkte hoeveelheid goud is vandaag, dinsdag 21 juli 2015, geëxporteerd. Het betreft een zending naar Dubai, thuishaven van de Kaloti Jewelry Group, van ongeveer 125 kilo met een zuiverheidsgraad van 99,99 naar Dubai. 

Dit feit werd bijgewoond door waarnemend douanechef Ruben Mendonça, majoor Julio Vieira van het Nationaal Leger en vertegenwoordigers van het ministerie van Handel en Industrie.

Kaloti-directeur Winston Wilson hield een betoog over procedures die gevolgd worden, vanaf het moment dat exporteurs hun goud voor zuivering en ijking hebben aangeboden tot het moment van export. 'Er zit absoluut geen kwik in het goud', stelde Wilson.

Alle goudexporteurs in Suriname zijn vanaf vandaag verplicht hun goud eerst bij de raffinaderij te laten zuiveren. Ze krijgen van Kaloti een zogenoemde royalty brief om hun belastingen te betalen. Zonder dit bewijs wordt geen toestemming verleend voor export.

De goudraffinaderij te Zanderij, waarin het in Dubai gevestigde Kaloti Jewelry Group en enkele lokale goudexporteurs hebben geïnvesteerd, opende op 20 februari haardeuren. De afgelopen periode hebben goudproducenten in onder andere Guyana en het Midden-Amerikaanse Nicaragua belangstelling getoond voor de dienstverlening van Kaloti, aldus de Ware Tijd Online.

Politie Nickerie arresteert twee verdachten inzake seksueel misbruik minderjarige meisjes

Man (43) verdacht van misbruik 11-jarig nichtje

15-Jarig meisje seksueel misbruikt door oom (36)


Een 43-jarige man is door de politie van Wageningen aangehouden in verband met een zedenmisdrijf. De verdachte heeft zijn nichtje van 11 jaar seksueel misbruikt. Uit politieonderzoek blijkt, aldus het Dagblad Suriname van vandaag, dinsdag 21 juli 2015, dat de oom sinds april het meisje heeft misbruikt.

Op een gegeven moment kwam de zaak aan het rollen, waarna de ouders aangifte hebben gedaan. De politie heeft de verdachte afgelopen weekeinde aangehouden. Hangende het verdere onderzoek is de 43-jarige oom in verzekering gesteld.

Afgelopen donderdag heeft de politie van Nieuw Nickerie een 36-jarige man ingesloten. Ook deze verdachte heeft zich schuldig gemaakt aan een zedenmisdrijf. Hij heeft zijn 15-jarig nichtje enige tijd seksueel misbruikt. De politie kon de verdachte donderdag 16 juli aanhouden en in verzekering stellen.

Rukwinden richten forse schade aan in Zorg en Hoop

Bernadetteschool zwaar getroffen

(Bron foto's: Peggy-Maira Vonsee)

Rukwinden hebben aan het begin van de avond, dinsdag 21 juli 2015, van diverse gebouwen te Zorg en Hoog de daken weggerukt. Het zou, aldus Starnieuws, gaan om de kerk, scholen en huizen. Ooggetuigen zeggen dat het een ravage is. 


Inmiddels zijn diverse autoriteiten geïnformeerd over de situatie. 'Dit heb ik nog nooit in mijn leven meegemaakt. Binnen een korte tijd waren de daken weggerukt. Het is verschrikkelijk om zoiets mee te maken', aldus een ooggetuige.

De omgeving zit zonder elektriciteit. De hevige rukwinden hebben ook schade veroorzaakt aan aan diverse elektriciteitspalen.

Een vrouw die zich in een woning aan de Zonnebloemstraat te Zorg en Hoop bevond is gewond geraakt toen haar woning door een rukwind werd getroffen.

De vrouw werd per ambulance naar de afdeling Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo vervoerd, aldus de Ware Tijd Online.


Gevolg Hevige Rukwinden
Posted by Peggy-Maira Vonsee on dinsdag 21 juli 2015

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws/de Ware Tijd)

In 'Wist u dat' van Damsko so mi Tan en Radio Tamara op 22 juli fiscaal jurist Makka over precaire financiële situatie Suriname

Kwaku Zomer Festival weert Hakuna Matata Gang, maar cd is gewoon te koop op festival


Via www.radiotamara.com en de ether 107.9 FM of kabel 105.5 FM in groot Amsterdam en Caribbean FM is woensdagochtend 22 juli 2015, tussen zeven en negen uur Nederlandse tijd het programma 'Wist u dat' van Damsko so mi Tan en Radio Tamara te beluisteren met, zoals iedere week, interessante en vooral actuele onderwerpen:

1. Het Kwaku Zomer Festival is in volle gang.
President Desi Bouterse moet de Kwaku-award krijgen. Dat vinden althans sommige bezoekers van het jaarlijkse festival in Amsterdam Zuidoost. Anderen zien ‘Dennis Rudge’, één van de ston futu’s van het jubilerende zomerfestival, als winnaar van de award. Maar, jammer genoeg bestaat de Kwaku-award niet meer. Wel is het volop feest dit jaar, want het zomerspektakel in de Amsterdamse Bijlmermeer, bestaat 40 jaar. Hoe is het ooit begonnen? Verslaggever Sam Jones, van het NTR-radioprogramma ‘Dichtbij Nederland’, wandelde over het terrein met Ricardo Verwey één van de oudgedienden van het Kwaku-festival…

2. Het satirisch radioprogramma van radio Rapar in Suriname Zeven even over het wel en wee van de Surinaamse politiek.

3. De omstreden rapgroep HMG (Hakuna Matata Gang) mag weliswaar niet optreden op het Kwaku-festival, maar de cd van de groep is er gewoon te koop.
Vorige week kwam de groep, die voor haar eerste tournee in Europa is, ook in Nederland in opspraak. Het gaat dan met name om het nummer ‘Bullet’ waarin HMG oproept om homo’s hun ‘fokking hoofd te boren’.
HMG beloofde eind vorige week excuses aan te bieden en het nummer van internet weg te halen, maar dat is niet gebeurd. En de cd wordt dus ook verkocht op het Kwaku-festival in Amsterdam Zuidoost. Verslaggever Sam Jones sprak met organisator Vincent Soekra over de 40e editie van Kwaku.

4. Fiscaal Jurist Robby Makka over de ernstige financieel-economische situatie in Suriname. Welke aanpak is vereist? Maar is men daartoe in staat?

5. Wayne Telgt met het programma ‘The Talk’ over de politiek en politieke agenda in Suriname, gecombineerd met een vleugje ‘winti’.

6. Tot besluit reacties van luisteraars.

De presentatie is in handen van Iwan Bottse.

Minister Lackin bereid deel salaris in te leveren als bijdrage bezuinigingsmaatregelen regering

Als president het vraagt zal ook Lackin broekriem strakker aantrekken


Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken is bereid een deel van zijn ministerssalaris in te leveren om zo een steentje bij te dragen aan de voorgestelde bezuinigingsmaatregelen van de regering. De bewindsman zegt echter niet erbij hoeveel Srd hij bereid is te missen, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 21 juli 2015.

Lackin, die deze dagen ook optreedt als woordvoerder is van de Nationale Democratische Partij (NDP), zei kort na gesprekken met verschillende maatschappelijke groeperingen, dat president Desi Bouterse gevraagd heeft naar een gemeenschappelijke aanpak om de te verwachten financieel economische recessie tegen te gaan. Als de president Lackin vraagt om ook een steentje bij te dragen, dan zal die bereid zijn om de broekriem strakker aan te trekken.

Een minister in Suriname verdient op dit moment, aldus het dagblad, Srd 22.610 per maand. De president en vicepresident ontvangen respectievelijk Srd 47.000 en Srd 39.567per maand. Dit zijn de kale salarissen waarin de verschillende toelagen en privileges niet zijn meegerekend.

Verschillende maatschappelijke groeperingen hebben sinds de bekendmaking van de opkomende financiële recessie al te kennen gegeven, dat de regering harde maatregelen moet treffen bij de uitbetaling van torenhoge salarissen aan directeuren en toppersoneel van parastatale bedrijven. Het is publiek geheim, dat de directeur van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) en Staatsolie meer dan regeringsfunctionarissen verdienen. Ook moeten de 14e en 15e maand salarissen bij deze ondernemingen worden aangepakt, aldus het Dagblad Suriname.

Door beveiliging Surgold-mijn Meriangebied beschoten twee 'indringers' waren niet gewapend - Mannen waren op weg naar hun kamp

Granman Forster der Paramaccaners: 'Jacht is geopend op kleinschalige goudzoekers'

POC: 'Surgold heeft ons de oorlog verklaard'


Adriaan Adawde, voorzitter van de de Paramaccaanse Onderhandelingscommissie (POC), is niet te spreken over de beschieting afgelopen zondag op het terrein van de Surgold/Newmont-goudmijn in het Meriangebied. 'Het is niet waar dat de mannen die geraakt zijn door de kogels van de security hebben geschoten. Ze hadden geen wapens bij zich. Dit is ook vastgesteld door een onderzoek dat wij verricht hebben', aldus Adawde vandaag, dinsdag 21 juli 2015, op Starnieuws.

Granman Samuel Forster van de Paramaccaners vindt dat een jacht is geopend op kleinschalige goudzoekers, zegt Adawde. 'Surgold heeft ons de oorlog verklaard. Het bedrijf is niet komen mijnen, maar heeft de jacht geopend op onze mensen. Dat heeft de granman ons gezegd, tijdens een uitgebreid onderhoud dat we met hem hadden na het gebeurde', zegt Adawde.

De POC vindt het erg, dat Surgold tot nu toe geen contact heeft gemaakt om te praten over wat er is gebeurd. 'Ons is ook steeds voorgehouden dat de security niet is bewapend. Hoe kan er dan ineens geschoten zijn?'

Adawde heeft een bezoek gebracht aan de slachtoffers die in een ziekenhuis liggen. Zij hebben verklaard dat ze op weg waren naar hun kamp toen er op ze werd geschoten. 'Wij hebben afspraken gemaakt met Surgold en wij zien dat deze niet nageleefd worden. Wij komen met een standpunt over hoe het verder moet, maar dit is niet te accepteren', aldus Adawde.

Surgold liet meteen zondagavond in een persbericht weten, dat twee personen gewond geraakt waren tijdens een schotenwisseling met de veiligheidsmensen het bedrijf. De veiligheid in de centrale Merian-mijn is hersteld, zo schreef het bedrijf. 'Gewapende personen waren het terrein binnengedrongen en gebruikten hun wapens. Terwijl het werk op het project verder gaat, neemt Surgold het incident zeer serieus.' 

(Bron foto: Irvin Ngariman/de Ware Tijd, archief)

Governor Centrale Bank: Importdekking goed voor drie maanden

AKMOS: 'Nauwelijks geld beschikbaar bij banken om bedrijfsleven te kunnen lenen'


De importdekking van Suriname is nog steeds goed voor drie maanden. Dit zei de governor van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad, tijdens de presentatie - samen met minister van Financiën Andy Rusland - van het financieel-economisch plaatje van Suriname voor de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS). NDP-Woordvoerder Winston Lackin antwoordde op vragen van journalisten dat dit de internationale norm is, aldus Starnieuws dinsdag 21 juli 2015.

Sham Binda, voorzitter van AKMOS zegt, dat hij die vraag had gesteld aan Hoefdraad. De monetaire autoriteit heeft aangegeven, dat de monetaire reserve nog acceptabel is. De hoge binnenlandse lening van de Staat is een zorgpunt voor de associatie.

Binda stelt, dat door de toename van de staatsschuld bij de banken er nauwelijks geld beschikbaar is voor het bedrijfsleven om te kunnen lenen.

Het bestuur van de AKMOS heeft de monetaire autoriteiten voorgehouden, dat de rente niet verder omhoog moet, omdat ondernemers geld moeten kunnen lenen om te kunnen investeren. Nu is er bijna geen werkkapitaal verkrijgbaar bij de banken.

Binda zegt verder, dat minister Andy Rusland van Financiën beaamd heeft, dat er minder geld beschikbaar is bij de banken voor particulieren. AKMOS vindt dat zo snel mogelijk een oplossing hiervoor gevonden moet worden.

Lackin: Uiterlijk 30 juli duidelijkheid over Financieel Economisch Platform

Gesprekspartners NDP-team willen duidelijkheid over platform

President Bouterse houdt rekening met kwetsbare groepen


Uiterlijk 30 juli zal, aldus NDP-woordvoerder Winston Lackin, duidelijk zijn hoe het inmiddels veelbesproken Financieel Economisch Platform (FEP) eruit zal zien. Diverse maatschappelijke organisaties waarmee het NDP-team onder leiding van president Desi Bouterse gesproken heeft over de financieel-economische situatie van het land, hebben gevraagd om meer duidelijkheid over dit platform.  

De 'stootrichting' van het land zal duidelijk worden aangegeven, aldus Lackin gisteren, nadat nadat de ronde van informatieverschaffing werd afgesloten, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 21 juli 2015.

Lackin zei, dat diverse organisaties erop gewezen hebben, dat bij financiële hervormingen ervoor gezorgd moet worden dat kwetsbare groepen bescherming krijgen. Zij mogen niet de dupe worden van monetaire en fiscale maatregelen. Volgens de NDP-zegsman gaat president Bouterse daar zeker rekening mee houden.

Diverse groepen waarmee gesproken is hebben het initiatief gewaardeerd, aldus Lackin. Er zijn al concrete voorstellen gedaan en die worden bestudeerd.

Nadat het FEP ingesteld is, zal ook de Sociaal Economische Raad ook ingesteld worden. Hier hebben diverse organisaties om gevraagd.

Lackin liet verder weten, dat Bouterse, nadat de volgende stap bestudeerd is, mededelingen zal doen over het FEP. In deze ronde is er voor gekozen dat de monetaire autoriteiten - governor Gillmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname en minister Andy Rusland van Financiën - afgelopen weekeinde voor de groepen een presentatie hebben verzorgd.

De gesprekken werden voorgezeten door ex-president Jules Wijdenbosch en de nieuw gekozen vicepresident Ashwin Adhin, die president Bouterse excuseerde. Wijdenbosch zei, dat president Bouterse een Financieel Economisch Platform wil installeren om het toekomstig financieel beleid gezamenlijk te bepalen

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws/Dagblad Suriname)

Nederlander (38) gepakt met 2.1 kilo cocaïne op luchthaven Rio de Janeiro

Drugs verstopt in kleding in bagage


Een 38-jarige Nederlander is afgelopen zondag op de internationale luchthaven Tom Jobim van de Braziliaanse stad Rio de Janeiro aangehouden met 2.1 kilo cocaïne, aldus bericht de Braziliaanse nieuwszender R7 maandag 20 juli 2015.

De cocaïne was verstopt in kleding in de bagage van de man, die op het punt stond naar Brussel te vliegen.

Op drugssmokkel staat doorgaans vijf tot tien jaar gevangenisstraf in Brazilië.

Comité Boni wil maatregelen burgemeester Jorritsma van Almere tegen motoragent

Jorritsma ontvangt brandbrief uit handen van actiecomité

(Bron foto's: Omroep Flevoland)
Agent laat 13-jarige jongen geboeid aan motor mee rennen


Ruim vijftig mensen zijn vanmiddag, dinsdag 21 juli 2015, Nederlandse tijd, samengekomen bij het stadhuis van Almere om een brandbrief te overhandigen aan burgemeester Annemarie Jorritsma. Aanleiding voor de brief is het incident waarbij een 13-jarige jongen geboeid aan de motor van een agent naar het politiebureau moest mee rennen. Dit meldt Omroep Flevoland vandaag.

De brandbrief is geschreven door Comité Boni. Dat is een actiegroep die opkomt voor de rechten van de mens. De naam is geleend van een verzetsstrijder die in de 18de eeuw zich afzette tegen slavernij in Suriname.

De actievoerders waren vooral afkomstig uit de Surinaamse en Afrikaanse gemeenschap. Zij hadden spandoeken meegenomen en er werden leuzen geroepen door een megafoon.

In de brief staat dat actiecomité Boni het handelen van de motoragent als een daad van 'afrofobiet ziet'. Ze vinden het verontrustend dat burgers van Afrikaanse afkomst zich niet veilig voelen in Nederland en dat ze er niet op kunnen vertrouwen dat de politie ook hun mensenrechten beschermt. Zij willen dat burgemeester Annemarie Jorritsma toeziet dat er adequate, disciplinaire maatregelen worden genomen tegen de motoragent.

Burgemeester Annemarie Jorritsma heeft de brief in ontvangst genomen maar wil eerst de uitkomst afwachten van het politieonderzoek naar het incident. Tot die tijd zegt ze niets.