woensdag 22 juli 2015

Jörgen Raymann wil slachtoffers noodweer Suriname helpen - Raymann vertrekt 23 juli naar Suriname

Raymann tracht met speciale Facebookpagina gelden in te zamelen voor slachtoffersIn Suriname heeft zich een kleine ramp voltrokken in de wijk Zorg en Hoop in Paramaribo. Hevige rukwinden hebben aanzienlijke ravage aangericht. Jörgen Raymann is geboren in die wijk en is diep getroffen door de verwoestingen. Hij schiet de inwoners daarom te hulp, zo bericht RTL Boulevard vanavond, woensdag 22 juli 2015.

‪De presentator is geschokt door de verwoestingen van zijn oude school en kerk. 'De school waar ik mijn diploma heb gehaald, die is heel zwaar getroffen. Het dak is eraf gewaaid, de schade is ongelooflijk. Ook de kerk waar onze kinderen zijn gedoopt is getroffen, dus het treft ons behoorlijk in het hart', aldus Raymann.

Met een speciale Facebookpagina probeert ‪Jörgen zoveel mogelijk geld te verzamelen om de school en kerk in hun oude glorie te herstellen. ‬

'We zijn nu bezig met een groep op Facebook, Zorgen voor Hoop, waarbij we inventarisatie proberen te maken van de schade die geleden is en kijken we hoe we deze schade voor de mensen zo snel mogelijk kunnen oplossen. Zodat de kinderen weer naar school gaan en de zwaarst getroffenen zo snel mogelijk een dak boven hun hoofd krijgen.'

Jörgen vertrekt morgen naar Suriname om de hulp in goede banen te leiden.

Onderstaande tekst is door hem geplaatst op de speciale Facebookpagina:

'Als oud leerling de St. Paschalis school en van het lyceum en oud parochie lid van de Heilige Familie kerk, wil ik graag wat doen om het getroffen gebied te helpen. Ik vraag alle oud leerlingen en parochieleden mij daarbij te helpen! Ik zoek een social media specialist om een website en FB page op te zetten.

Ik zoek een jurist die kan helpen bij het oprichten van een stichting. Ik zoek een financieel specialist die mij kan helpen een plan van aanpak te maken. Uiteindelijk zal iedereen nodig zijn. Wij moeten alle zeilen bijzetten! Ik vraag u allen laten wij deze leerlingen en parochianen hun school en kerk terug geven. Als wij succesvol zijn kunnen we ook particulieren helpen die alleen deze slag niet te boven komen. Wij zijn allemaal Surinamers en strey de'f strey un no sa frede!!! Wie joint mij in deze? De 3 specialisten die ik zoek kunnen mij benaderen via Messenger! One love people, God Bless! Please share as much as possible!'

OM houdt lid Militaire Politie verantwoordelijk voor beschieten twee mannen op Surgold-terrein Meriangebied

Schutter in dienst van particulier beveiligingsbedrijf

Twee slachtoffers (33 en 41) stellen ongewapend te zijn geweest


Het Openbaar Ministerie (OM) houdt een lid van de Militaire Politie (MP) verantwoordelijk voor het beschieten van twee mannen op een concessie van de Suriname Gold Company, LLC (Surgold) te Merian in het oosten van Suriname. Politie-inspecteur Humprey Naarden, hoofd van de Public Relations-afdeling van het Korps Politie Suriname, zegt dinsdagavond 21 juli 2015 in De West dat de schutter in dienst was van een particulier bewakingsbedrijf, dat zorgt voor de veiligheid op de concessie.

Na het schietincident werd hij in eerste instantie door de politie aangehouden. Naderhand werd echter duidelijk, dat hij militair en lid van de MP is en bijverdient als beveiligingsman op de goudconcessie. Hij is ondertussen conform de wet en na overleg met het OM overgedragen aan de MP, die ook het onderzoek heeft overgenomen.

Tijdens het onderzoek op de concessie, heeft de politie een jachtgeweer onbeheerd aangetroffen en in beslag genomen. Volgens een verklaring van de schutter is het wapen van de slachtoffers.

De goudmaatschappij liet afgelopen zondag in een persbericht weten, dat een groep gewapende personen het terrein was binnengedrongen en wapens had gebruikt, wat leidde tot een schotenwisseling met veiligheidsmannen. Naarden kan die informatie vooralsnog niet bevestigen.
Hij zegt, dat het onderzoek nog niet had uitgewezen dat het gevonden wapen inderdaad van de ‘indringers’ was, of dat er daar mee is geschoten. Over de vorderingen in het onderzoek kan hij nu niet veel meer zeggen, omdat dat door de MP wordt uitgevoerd.

De twee gewonden, Paul Paitoe (33) en Orcanio Veira (41), betwisten het relaas van de goudmaatschappij. Ze zeggen ongewapend te zijn geweest toen ze na een zoektocht naar goud op de concessie, op de weg terug waren naar hun kamp. Beide mannen werden door kogels in de rug geraakt. Hun relaas vindt ondersteuning bij dorpelingen uit de omgeving die beweren, dat de mannen inderdaad ongewapend waren. De politie was nog niet toe aan het uitvinden van wie het geweer was, op het moment dat het onderzoek werd overdragen aan de MP.

Gajadien (VHP): 'Monetaire autoriteiten praten voor en na verkiezingen verschillende talen'

'Governor Centrale Bank en minister van Financiën bedrijven politiek met samenleving'


Governor Gillmore Hoefdraad van de Centrale Bank van Suriname zei tijdens zijn ontmoetingen en presentaties afgelopen dagen met maatschappelijke groeperingen,dat in het verkiezingsjaar geen harde fiscale maatregelen kunnen worden genomen. Dit doet het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien denken aan de governor die in beginsel van een onafhankelijke positie naar een politieke positie springt, aldus bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 22 juli 2015.

'De monetaire autoriteiten praten voor en na de verkiezing verschillende talen. Dit geeft een indicatie dat ze duidelijk te kennen geven, dat ze politiek hebben bedreven met de samenleving. Dat verwacht je niet van monetaire autoriteiten, want wil je vertrouwen wekken bij investeerders en de samenleving, dan zou zo'n autoriteit rechtszekerheid moeten scheppen en slechts een taal moeten praten. Dat hebben we dus niet gemerkt. Waar de schoen wringt, wordt niet aangepakt. Op dit moment wordt er nog steeds meer uitgegeven dan er wordt verdiend', aldus Gajadien.

De minister van Financiën, Andy Rusland, heeft maatschappelijke groeperingen geïnformeerd over de financiële situatie van het land en er op gewezen, dat de bezuinigingsmaatregelen pas bij aantreden van de nieuwe regering zullen worden geïmplementeerd. Een rechtstreekse conclusie is dat er nog steeds breedvoerig wordt uitgegeven door de huidige regering.

'Het uitgeven heeft te maken met enorme personeelslasten en projecten worden vrij duur uitgevoerd. De betalingsdiscipline van de staat is hierdoor in gedrang gekomen. Er zijn zoveel bedrijven die nu wachten op gelden van de staat. Elke bezuinigingsmaatregel die de staat nu zal invoeren, zal in economische zin, dubbel gevoeld worden door de samenleving, dan als die zelfde maatregelen drie jaar geleden zouden worden doorgevoerd. Er is vooralsnog, als men zo door gaat, dus geen vertrouwen in de monetaire autoriteiten.'

Het ethanol- en suikerproject te Wageningen is voor onbepaalde tijd stopgezet door Staatsolie. Hiertoe is volgens het bedrijf overgegaan vanwege de daling van de wereldmarktprijs van olie en het uitblijven van een geschikte landbouwpartner. Maar, er is ook deels in het project geïnvesteerd. Gaandeweg het project is het accent gelegd op goudprojecten. Gajadien stelt, dat hij nog een overzicht moet zien van hoe Staatsolie verder zal investeren in de goudprojecten en andere projecten die minder rendement opleveren.

Al met al meent Gajadien dat de het incasseren van schokken nu zwaarder zal zijn dan als de maatregelen eerder waren genomen.

Cocaïnesmokkelaar (46) gearresteerd op J.A. Pengelluchthaven

Man heeft 106 bolletjes cocaïne in bagage en onbekende hoeveelheid bolletjes geslikt


De 46-jarige Marcel R. is afgelopen zaterdag door het Bestrijding Internationale Drugshandel (BID)-team van het Korps Politie Suriname aangehouden op de Johan Adolf Pengelluchthaven te Zanderij. Dat meldt de afdeling Public Relations van het korps vandaag, woensdag 22 juli 2015.

In de koffer van Marcel werden 106 cocaïnebolletjes aangetroffen en in beslag genomen. De bolletjes hebben een brutogewicht van 1.500 gram. Het BID-team heeft de verdachte en de cocaïnebolletjes voor verder onderzoek overgedragen aan de Anti-Narcoticabrigade. R. is hangende het onderzoek in verzekering gesteld.

Hij bleek ook cocaïnebolletjes te hebben geslikt. Tot vanmorgen werden 34 van die ingeslikte drugsbolletjes via natuurlijke weg uitgescheiden en door de Anti-Narcoticabrigade in beslag genomen. Het is vooralsnog niet bekend hoeveel bolletjes de verdachte geslikt heeft.

OM Curaçao: VS deelt fondsen met Curaçao

Succes voor autoriteiten Curaçao in kaalplukken criminelen


Curaçao boekt weer een succes in het kader van het 'afpakken' van gelden van criminelen ofwel het 'kaalplukken'. Dit nog zelfs voordat het zogenoemde Afpakteam Curaçao operationeel is, aldus het Openbaar Ministerie op het eiland vanavond, woensdag 22 juli 2015, in een persbericht.

De autoriteiten van Curaçao hebben de Verenigde Staten (VS) geholpen in een onderzoek waarbij een Venezolaanse drugshandelaar kon worden aangehouden en veroordeeld is voor witwassen.

Opbrengsten werden door de verdachte via Puerto Rico gesluisd. De man werd gearresteerd in Colombia en in 2010 uitgeleverd aan de VS. Dientengevolge is de VS nu bereid het bedrag van $ 873,127.57 te delen met Curaçao. Dit conform het 'asset sharing'-verdrag tussen Curaçao en de VS.

De fondsen ondergebracht bij de Amerikaanse 'Asset Forfeiture and Money Laundering Section' (AFMLS) wordt gestort op de rekening van het Criminaliteitsbestrijdingsfonds van Curaçao, deze wordt beheerd door het ministerie van Justitie van Curaçao.

Nieuwe CAO voor medewerkers Curaçao Airport Partners

CAO- onderhandelingen namen 16 maanden in beslag


Medewerkers van Curaçao Airport Partners (CAP) hebben een nieuwe CAO. Het akkoord geldt van 2015 tot 2020.  Ralph Blanchard namens CAP en Wendy Calmes namens vakbond Abvo, hebben gisteren hun handtekening onder het akkoord gezet, aldus de Amigoe vanmiddag, woensdag 22 juli 2015.

Over de CAO is zestien maanden onderhandeld. De CAO geldt voor een periode van vijf jaar. Calmes sprak de hoop uit dat de leden van de Abvo tevreden zijn met wat de partijen bereikt hebben.

'Ik weet dat er moeilijke momenten waren tijdens de onderhandelingen, maar we hebben van elkaar geleerd. Het resultaat is dat we een CAO hebben die in het voordeel is van de werknemers en het bedrijf. We zijn echt blij dat we de medewerkers van CAP een CAO kunnen aanbieden die tegemoet komt aan hun wensen. Het biedt hen ook werkzekerheid voor een lange periode',  aldus CAP-directeur Ralph Blanchard.

Beelden rukwinden treffen Zorg en Hoop in Paramaribo


Almeerse club cancelt optreden Hakuna Matata Gang

HMG neemt geen afstand van 'Bullet''We hebben geen reden excuses aan te bieden'


De Surinaamse band Hakuna Matata Gang neemt geen afstand van het omstreden anti-homo lied 'Bullet' en dus gaat hun geplande optreden in de Almeerse Club Jiggerz niet door. Het nummer gaat over 'de kogel voor batty boys'. Batty boy is een scheldwoord voor homo. De clubeigenaar zegt geen podium te willen bieden aan muzikanten die met hun teksten een bepaalde groep in de samenleving beledigen, aldus meldt Omroep Flevoland vandaag, woensdag 22 juli 2015.

De 12 leden van de Hakuna Matata Gang hebben tijdens hun tournee door Nederland veel commotie veroorzaakt met hun anti-homo teksten. Vooral de zinsnede 'Toch vertel je op school dat je zo bent geboren, laat me die sprookjes niet horen, ik ga je fokking hoofd boren' zet kwaad bloed.

De jonge rappers laten weten geen reden te hebben excuses aan te bieden. Wel zeggen ze dat het nooit hun bedoeling is geweest homo's te beledigen. Bovendien hebben ze al voor hun komst naar Nederland besloten het nummer niet meer uit te voeren. Waarom ze dit besluit hebben genomen, willen ze niet zeggen.

Beslissing president Bouterse: Slachtoffers rukwinden kunnen maximaal Srd 15.000 lenen bij SPSB

Mensen die gebruik willen maken van lening moeten zich bij NCCR registreren

Meldingen over schade uit Zorg en Hoop, Kwatta, Zonnebloemstraat en Abrabroki


Slachtoffers van de rukwinden van gisteren kunnen maximaal Srd 15.000 lenen tegen een rente van 5% om hun noden te lenigen. Dat is één van de eerste concrete besluiten die president Desi Bouterse heeft genomen na het noodweer, aldus Starnieuws vanmiddag, woensdag 22 juli 2015. Dit bleek op een persconferentie vanmiddag in het ministerie van Openbare Werken van alle diensten die te maken hebben met rampenbestrijding. 

De lening wordt verstrekt via de Surinaamse Postspaarbank (SPSB). Personen die gebruik hiervan willen maken moeten zich registeren bij het NCCR, Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing, in het gebouw van het ministerie van Defensie aan de Kwattaweg. De registratie is noodzakelijk om de lening te krijgen. Er kan dag en nacht worden gebeld naar het telefoonnummer 520840. De beller moet aanhouden, omdat het gesprek wordt doorgeschakeld. Door de week kan tijdens werkuren worden gebeld met 426416.

Tot vanmiddag heeft het NCCR 60 tot 70 huizen en gebouwen kunnen registreren die zijn beschadigd. De meeste meldingen komen van Zorg en Hoop, Kwatta, Zonnebloemstraat en Abrabroki. Ook uit het district Commewijne komen meldingen van schade door het noodweer.

Er zijn gisteren windsnelheden gemeten van tussen de 70 en 100 kilometer per uur. Volgens het NCCR ging het gisteren om een windhoos en omdat het een klein bewoond gebied heeft getroffen, is de schade groot.

Verkoold lichaam in uitgebrande auto bij Koraal Tabak op Curaçao is William Junny Spencer (31)

Auto en lichaam zijn vanochtend gevonden


Het verkoolde lichaam dat vanochtend, woensdag 22 juli 2015, tegen kwart voor zeven werd gevonden in een afgebrande Kia Picanto bij Koraal Tabak op Curaçao, is van de 31-jarige William Junny Spencer. Dat heeft de politie zojuist bekendgemaakt, aldus Versgeperst.com.

Het lichaam van Spencer was dusdanig verbrand, dat zijn identiteit niet meteen kon worden vastgesteld.

De politie is bezig met een onderzoek. Het lichaam van Spencer is in beslag genomen voor verder onderzoek.

'Sibibusi': Alphons Levens

Sibibusi


In mijn kinderjaren, de jaren vijftig
van de twintigste eeuw,
kende ik dit woord reeds;
en mijn ouders en mijn grootouders,
zij kenden het ook reeds.

Maar ik dacht,
dat is iets van het bos;
en ik vergat,
waar wij nu wonen was dat bos;
was niets anders dan bos.

Dus die wind, die harde wind,
die oeroude harde wind,
bezemde van tijd tot tijd
een klein deel weg van dat immense bos;
er stonden nog geen gebouwen met daken in de weg. 


Alphons Levens,
22 juli 2015.

OM Nederland in cassatie tegen vrijspraak moordenaar Curaçaose Vivica Spong

Vivica Spong-zaak krijgt een vervolg bij de Hoge Raad


Het Nederlandse Openbaar Ministerie stapt naar de Hoge Raad nadat gisteren Mark van Dorp (44) ook in hoger beroep werd vrijgesproken voor de dood van zijn partner, de Curaçaose Vivica Spong, en hun ongeboren zoon Julian. Het OM eiste voor zowel de rechtbank in Eerste Aanleg als in hoger beroep twintig jaar celstraf voor Van Dorp, maar beide keren werd hij vrijgesproken. Dit melden diverse media in Nederland vandaag, woensdag 22 juli 2015.

De 31-jarige Vivica Spong werd onder aan de trap in haar woning in Utrecht dood aangetroffen, waarbij Van Dorp suggereerde dat ze van de trap was gevallen. Hoewel wurging niet aangetoond kon worden, leek dat waarschijnlijker dan een val van de trap.

Zowel het Hof als de rechtbank achtten wel bewezen dat de verdachte zeer veel heeft gelogen. Hij stelde voortdurend zijn verhaal bij als bleek dat zijn beweringen niet konden kloppen, probeerde te verzwijgen dat hij de ochtend van haar dood in de woning was en verdoezelde een boxershort met bloed van haar.

Ook heeft hij op internet gezocht op manieren om te doden zonder spoor en op bedwelmende middelen. Sporen die je kan verwachten bij een val van de trap ontbraken.
Het Hof gruwelde ervan, aldus het arrest gisteren, dat Van Dorp zo'n zware verdenking op zich laadt, zonder openheid van zaken te geven. Maar, omdat doodsoorzaak en motief niet duidelijk zijn geworden is er te weinig bewijs voor moord.

De uitspraak viel de ouders van Vivica Spong zwaar. Zij was hun enige kind en Julian hun enige kleinkind.

1.066 Curaçaose studenten krijgen beurs van Stichting Studiefinanciering Curaçao

205 Studenten vertrekken zondag met twee vluchten naar NederlandDit jaar krijgen 1.066 studenten een beurs van de Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC). Het gaat om 205 studenten die naar Nederland vertrekken, 161 die in de regio of de Verenigde Staten (VS) en Canada gaan studeren en 700 die op Curaçao blijven waarvan de grootste groep naar de University of Curaçao (UoC) gaat, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 22 juli 2015.

Met twee vluchten van Arke Fly vertrekken komende zondag de 205 nieuwe studenten gezamenlijk onder de SSC-vlag naar Nederland. Dat zijn er 37 minder dan vorig jaar. De SSC ziet als mogelijke oorzaak van deze daling het minder aantal geslaagden in het voortgezet onderwijs. Het kan ook zijn dat meer studenten kiezen voor een studie op Curaçao of in de regio. Verder is de studiefinanciering van DUO in Nederland veranderd, wat studenten mogelijk kan afschrikken. Tevens zijn er misschien meer studenten die ervoor kiezen om buiten de SSC om naar Nederland te gaan. Van de Nederland-gangers zijn er 12 die een middelbare beroepsopleiding (mbo) gaan volgen, 139 die naar een hogere beroepsopleiding (hbo) gaan en 54 die gekozen hebben voor een universitaire studie (wo). De meest gekozen studie is psychologie.

De SSC houdt vanavond een laatste informatieavond voor de naar Nederland vertrekkende jeugd en hun ouders waarin de ‘puntjes op de i’ gezet worden voor de reis.

Volgens SSC is de keuze voor een regionale studie steeds populairder. Dit jaar waaieren er 161 studenten uit naar landen in de regio, inclusief de VS en Canada. De meest populaire landen zijn naast de VS, ook Costa Rica, Colombia, Puerto Rico, Jamaica, Cuba, Mexico en Trinidad en Tobago. Overigens is ook in dit aantal studenten een daling te zien ten opzichte van vorig jaar. Toen gingen er 180 studenten studeren in de regio. Ook hier kan de reden zijn dat er minder leerlingen zijn geslaagd, of dat leerlingen op Curaçao blijven of buiten SSC om naar de regio vertrekken. Verder wijt de SSC het lage aantal ook aan het feit dat pas relatief laat bekend werd dat de leerlingen voor de regio-landen ook konden rekenen op een beurs.

De grootste groep die door SSC financieel ondersteund wordt, bestaat nog altijd uit studenten die op Curaçao hun studie voortzetten. Het gaat dit jaar om 700 studenten, waarvan de grootste groep naar de UoC gaat.

Jogi (VHP): 'Suriname is daadwerkelijk een Dubai geworden' - 'Bouterse heeft het land als een Turk geregeerd'

'Het is geen geheim dat gemeenschap zal verdrinken door verkwistend beleid regering Bouterse'

'President zit nu klem en daarom zoekt hij hulp'


Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi zegt vandaag, 22 juli 2015, in het Dagblad Suriname dat indien de situatie in het land onder de loep wordt genomen, geconcludeerd kan worden dat Suriname daadwerkelijk een ‘Dubai’ is geworden. Dan heeft hij het niet over de steenrijke stad Dubai. Volgens NDP'ers, waaronder fractievoorzitter André Misiekaba, zou Suriname een tweede Dubai worden. Maar, Jogi vertaalt dit woord in het Sarnami en dat betekent verdrinken. Volgens Jogi is het beslist geen geheim, dat de gemeenschap zal verdrinken door het verkwistend en onbehoorlijk beleid dat de afgelopen vijf jaar is uitgevoerd.

Jogi stelt, dat president Desi Bouterse al voor de verkiezingen eerlijk aan het volk verteld moest hebben, dat indien zij voor de NDP zouden kiezen er moeilijke tijden zouden aanbreken in het land. Maar, dit heeft hij nagelaten te doen. Bouterse heeft volgens de VHP'er de gemeenschap misleid en hen doen geloven dat de financiële situatie in het land bijzonder goed was. Maar, na de verkiezingen kan hij er niet onder uit en roept verschillende organisaties en verenigingen om sympathie te verkrijgen. ‘Hij zit nu klem, daarom zoekt hij hulp.'

Jogi zegt ook, dat de VES, de Vereniging van Economisten in Suriname, en de padieboerenorganisaties totaal niet zijn gehoord. Deze tactiek om het volk zogenaamd te betrekken bij besluitvormingen, had Bouterse vijf jaar geleden moeten doen. ‘Maar neen, toen was hij bezig delen van de samenleving te benoemen tot staatsvijanden.’

Jogi herinnert eraan. dat z,j de afgelopen vijf jaren continu aan de bel hebben getrokken dat de uitgaven te veel waren en de inkomsten te weinig. Ondertussen bleef de staatsschuld maar toenemen. Die heeft inmiddels een piek bereikt van 6 miljard Surinaamse dollar. Jogi zegt dat er helemaal geen recessie is in de wereld zoals Bouterse het volk doet geloven. In 1929 was er een recessie in de wereld, maar dit hield verband met de gevolgen van de Eerste Wereldoorlog. ‘Dat was iets heel anders.’

Volgens Jogi is het helemaal geen geheim, dat Bouterse die de oorzaak is van een vernietigend beleid, altijd heelhuids eruit probeert te komen. Hoewel hij de situatie zelf heeft geschapen, zoekt hij altijd een schuldige om het beestje een naam te geven. Hij gaat er helemaal aan voorbij dat hij de motor is van de vernietiging, maar wil zich altijd voordoen als te zijn de held, aldus Jogi.

‘Bouterse is de oorzaak van de zogenaamde recessie.’ Dergelijk gedrag van Bouterse manifesteert hij sedert 1980. ‘Hij heeft het land altijd als een Turk geregeerd. Het kan nooit iets goeds opleveren voor het land.’

De VHP’er zegt dat de monetaire autoriteiten Gillmore Hoefdraad, governor van de Centrale Bank van Suriname, en Andy Rusland, minister van Financiën, mede verantwoordelijk zijn voor het vernietigend beleid dat de afgelopen vijf jaren is gevoerd. ‘Die hebben de regering naar de mond gepraat. Ze zijn mede verantwoordelijk voor de malaise.’

Nieuwe standplaats taxi's route Albina-Paramaribo in Paramaribo nog niet bekend

Taxi's aan Waterkant zorgen voor wanorde en verkeersopstoppingen

Wanorde door 'Albina'-taxi's aan Waterkant.
Locatie bij Wijdenboschbrug te klein voor grote groep taxi's


De taxichauffeurs die de route Albina–Paramaribo onderhouden hebben in Paramaribo nog steeds geen officiële vaste standplaats van waaruit zij hun ritten kunnen rijden. Al geruime tijd is er vanuit het Burger Informatie Centrum (BIC) Paramaribo-Noordoost gemeld, dat de Albina-taxi’s die aan de Waterkant hun standplaats hebben, zullen worden geordend. Deze taxihouders zorgen voor wanorde waarbij verkeersopstoppingen en andere ongeregeldheden plaatsvinden, aldus het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 22 juli 2015.

Districtscommissaris Jerry Miranda zegt, dat de tweehonderd leden tellende organisatie welwillend is om ordening te brengen in deze problematiek. Het lag in eerste instantie in de bedoeling deze taxihouders te plaatsen aan de Dr. Sophie Redmondstraat te ‘Ondrobon’, maar daarvan werd  afgezien vanwege het aantal daar al aanwezige taxi's.

Maar, dat ze van Waterkant weggaan, staat vast. Vervolgens werd gemeld, dat de nieuwe locatie waarschijnlijk dichtbij de Wijdenboschbrug zou zijn, maar die locatie is te klein om zo'n grote groep te accommoderen. Op deze locatie zijn er al enkele taxichauffeurs die de route Albina – Paramaribo onderhouden.

Vanuit het districtscommissariaat is nog niet bekendgemaakt wat de nieuwe locatie van deze groep zal zijn. Een medewerker heeft wel aangegeven, dat de districtscommissaris zelf met deze bekendmaking komt indien het zover is.

Deel Waterkant door OW voorzien van nieuwe riolering

Klachten over vele verzak- kingen


Langs de Waterkant is een aantal verzakkingen zichtbaar geworden. Dicht bij het pompgemaal van de Jodenbreestraat en nabij de oude sluis achter de Centrale Markt is op vele delen de berm in elkaar gezakt. Hierover heeft de afdeling Ontwateringswerken van het ministerie van Openbare Werken (OW) vele klachten ontvangen, aldus het ministerie in een gisteren, dinsdag 21 juli 2015, uitgebracht persbericht.

Sangeeta Singh, coördinator van de afdeling Ontwateringswerken, laat weten dat het om grote verzakkingen gaat die verholpen moeten worden. 'Bij het pompgemaal zijn er elementen verzakt. Elementen zijn de grote buizen die water afvoeren. Op de hoek van de Heiligenweg en de Waterkant blijft ook altijd water zitten. Wij hebben enkele malen werkzaamheden daar verricht met kolkenzuigers, maar die buis van de kolkenzuigers stuit ergens tegenaan en kan niet verder. Wij gaan over de gehele strekking moeten natrekken wat het probleem precies is.'

Bij het opnieuw rioleren van een deel van de Waterkant komt ook stadsverfraaiing kijken. De parkeerruimte zal herbestraat moeten worden. De werkzaamheden vinden grotendeels in de berm plaats, omdat de riolering onder dat gedeelte in de berm is verwerkt.

Wat de precieze oorzaken van de verzakkingen zijn, is niet bekend. Vermoed wordt dat duikers kapot zijn of dat elementen niet meer goed aan elkaar aangesloten zijn.

Burgemeester Van Gijzel van Eindhoven: 'Vluchten naar Antillen riskant'

Eindhoven maakt zich zorgen over plannen Arke om van Eindhoven op Curaçao en Aruba te vliegen

'Vluchten niet van eminent belang voor regio Eindhoven'


De gemeente Eindhoven maakt zich grote zorgen over het plan van luchtvaartmaatschappij Arke om vanaf Eindhoven Airport op Aruba en Curaçao te gaan vliegen. Zulke vluchten brengen 'grote drugsgerelateerde veiligheidsrisico's met zich mee', zo schrijft burgemeester Rob van Gijzel aan minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie), aldus diverse Nederlandse media vandaag, woensdag 22 juli 2015.

Van Gijzel schrijft op verzoek van de gemeenteraad dat de gemeente ervan uitgaat, dat op vluchten vanuit de eilanden 100-procentscontrole zal plaatsvinden. Dat wil zeggen, dat alle passagiers en bagage worden gecontroleerd. Zoiets kost capaciteit van politie, justitie en marechaussee, waarschuwt Van Gijzel. 'Dit mag niet ten koste gaan van de bestaande inzet.'

Los van de veiligheid zijn de vluchten naar de eilanden volgens de gemeente 'niet van eminent economisch belang' voor de regio.

Arke wil vanaf november twee keer per week naar Aruba en Curaçao gaan vliegen vanaf Eindhoven.

Twee ondernemingen Fernandes sluiten hun deur, maar nieuw bedrijf wordt geopend

Fernandes Klip en -IJzerhandel dicht vanwege jarenlange verliezen door Chinese concurrentie

Fernandes opent in augustus wel nieuw Fernandes Technical Center  


Fernandes Klip en Fernandes IJzerhandel hebben onlangs hun deuren officieel gesloten. De twee afdelingen van Fernandes Handelsmaatschappij zijn bezig personeel af te vloeien. C-47-voorzitter Robby Berenstein, onder wie de bond bij Fernandes valt, bevestigt vandaag, 22 juli 2014, in de Ware Tijd, dat de directie met de werknemersorganisatie bezig is een afvloeiingsregeling overeen te komen. 

Hij wil wegens de onderhandelingen niet veel kwijt over de situatie. Het is onduidelijk hoeveel personeelsleden hun baan zullen verliezen.

Naar de krant schrijft te hebben vernomen zijn de redenen voor de sluiting de jarenlange verliezen die de bedrijven lijden door 'Chinese concurrentie'.

In een persbericht kondigt de directie van Fernandes Handelmaatschappij overigens de opening aan van een nieuw bedrijf 'Fernandes Technical Center' volgende maand. Dit bedrijf zal tot dan moment actief zijn vanuit het gebouw aan de overkant van Fernandes Klip.

'Fernandes wil hiermee een alternatief concept bieden met scherpe focus op haar klanten, service en groothandel. Bij Fernandes Technical Center zullen de klanten terecht kunnen voor sanitair, zwaar gereedschap en accessoires, hang- en sluitwerk, airco's en technische apparaten.'

23 Juli herexamen en repetities voor leerlingen door rukwinden getroffen Miranda Lyceum

Rukwinden veroorzaken veel schade aan school in Passiebloemstraat
 
Miranda Lyceym zwaar getroffen door rukwinden. (Bron foto: Facebook)

Het herexamen en de geplande repetities van het Miranda Lyceum vinden vanaf morgen normaal plaats. De examens en de repetities van vandaag, woensdag 23 juli 2015, zijn verschoven naar woensdag 31 juli. De rest van de examens en repetities vinden normaal volgens het rooster plaats, zegt directeur Balram Soemeer op Starnieuws.

Stevige rukwinden, die voor iedereen weer als een verrassing plotseling verschenen, hebben enorme schade veroorzaakt aan het schoolgebouw aan de Passiebloemstraat. Daken van het gebouw zijn losgerukt en zijn her en der terechtgekomen. Voertuigen die op het terrein stonden raakten ook beschadigd.

De scholieren kunnen door de schade hun school vandaag niet in.

Huishoudelijke vergadering 23 juli in parlement

Assemblee benoemt commissie voor inauguratie president en vicepresident


De Nationale Assemblee komt morgen, donderdag 23 juli 2015, in huishoudelijke vergadering bijeen. Tijdens die vergadering wordt onder andere een commissie benoemd voor de inauguratie van president Desi Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin op 12 augustus.

Op de agenda staat ook Kiezing Commissie van Rapporteurs voor de ontwerpwet houdende nadere wijziging van het Wetboek van Strafrecht (G.B. 11911 no 1, zoals laatstelijk gewijzigd bij SB 2012 no.70, en regels ter preventie en bestrijding van corruptie (Anti-corruptiewet).

Tijdens de huishoudelijke worden ook aangewezen de 1e, 2e en 3e vervanger van de vicevoorzitter van De Nationale Assemblee, Melvin Bouva (NDP).

De verschillende fracties zullen eveneens worden vastgesteld. Dan zal ook officieel blijken of Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan van de Pertjajah Luhur, die met een eigen fractie aanwezig zijn in het parlement, door Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons toegelaten worden tot de vergadering.

De Pertjajah Luhur heeft Geerlings-Simons per deurwaardersexploot er voor d zoveelste keer op gewezen, dat de beide parlementsleden teruggeroepen zijn.

Officiële overname RBC Bank Suriname om onduidelijke redenen maand uitgesteld

Betrokken banken zwijgzaam over reden uitstel

Werknemers Surinaamse vestiging verkeren nog steeds in grote onzekerheid


De officiële overname van RBC Bank Suriname door de Republic Bank van Trinidad & Tobago heeft niet op 1 juli plaatsgevonden maar dat zal gebeuren in de eerste week van augustus. Er zijn wat plooien die nog gladgestreken moeten worden, zegt Dennis Caffé, adviseur van de RBC Werknemersorganisatie, vandaag, woensdag 22 juli 2015, in de Ware Tijd. 

De bond is nog steeds ontevreden over de gang van zaken en heeft, via haar advocaat, het hoofdkantoor van de Royal Bank of Canada (RBC) in Toronto aansprakelijk gesteld voor schade die de werknemers eventueel zullen ondervinden door de verkoop.

De Canadese noch de Trinidadiaanse bank heeft officieel laten weten waarom de laatste formaliteiten zijn uitgesteld. Republic Bank heeft eerder dit jaar bijkans zo'n 40 miljoen Amerikaanse dollar betaald voor de overname van RBC Suriname en haar filialen.

Volgens Caffé verkeren de werknemers in grote onzekerheid, vooral over hun sociale voorzieningen die met veel moeite zijn afgedwongen van de Canadezen. 'Het is niet eenvoudig geweest met RBC die ongevoelig was voor sociale voorzieningen zoals de pensioenen. Daarnaast zijn de concrete afspraken over de loon- en organisatiestructuur in gevaar. Alles wat is opgebouwd dreigt verloren te gaan.'

Caffé stelt, dat de Trinidadianen tijdens een recent kennismakingsgesprek, hebben aangegeven dat zij zich niet zullen buigen over afspraken tussen de werknemers en RBC, alvorens de verkoop officieel is. RBC op haar beurt heeft aangegeven, dat cruciale afspraken, waarvan sommige nog in de nieuwe arbeidsovereenkomst moeten worden vastgesteld, niet zijn meegenomen in de verkoop.

Kilo cocaïne in verhuiscontainer in Weert, Nederland, van uit Curaçao teruggekeerde militair

Militair zegt niets te weten van in tas aangetroffen drugs


De Koninklijke Marechaussee in Nederland heeft gisteren een kilo cocaïne in beslag genomen. De drugs zaten verstopt in een verhuiscontainer van een militair die terugkeerde uit Curaçao, aldus ParadiseFM op het eiland vandaag, woensdag 22 juli 2015. 

De cocaïne werd ontdekt door verhuizers toen ze de container in Weert, de nieuwe woonplaats van de militair, aan het uitladen waren.

De militair beweert nergens iets vanaf te weten en dat de tas, waar de drugs in zaten, niet van hem is. Hij wordt door de Marechaussee ook niet als verdachte aangemerkt, na verschillende getuigen te hebben gehoord.

Suriname kent slechts twee doventolken

Docent gebarentaal Woest: 'Aantal doventolken moet spoedig vergroot worden'


Suriname heeft momenteel maar twee doventolken. Adde Woest, docent gebarentaal aan de Kennedyschool, zegt vandaag, woensdag 22 juli 2015, in de Ware Tijd dat dit aantal spoedig vergroot moet worden. Woest wil graag een doventolkenopleiding. Verder ziet hij graag, dat gebarentaal wordt toegevoegd aan het leerprogramma van de pedagogische instituten. 

Woest is samen met zijn ICT-collega docent Kirsten Zwanenburg aan de Hoge school van Utrecht bezig met gratis lessen aan dove leerlingen.

Het tweetal was twee jaar geleden al in Suriname en had acht leerlingen opgeleid om de gebarentaal vast te leggen op dvd onder de naam 'Duizend Surinaamse gebaren'. Het project is twee weken geleden vervolgd. Het project, een ICT-dvd-project, is bedoeld voor jeugdige en volwassen doven met als doel jongeren gebarentaal te leren en zelf te monteren en vast te leggen.

Dertien scholieren en negen volwassenen hebben respectievelijk 's morgens en 's avonds aan de gebarentaal-dvd gewerkt. Het project wordt vrijdag afgesloten. De dertien jongeren krijgen een certificaat. Ze maken een film met ondertiteling die voor hun ouders zal worden vertoond.

Ongeveer vierhonderd dvd's zij al uitgebracht, waarvan honderdenvijftig al verkocht. Een deel wordt onder de ouders en medewerkers van de school verdeeld. De mogelijkheid om de gebaren op een website vast te leggen word in de toekomst ook meegenomen.

Volgens Woest zijn de reacties op het project positief. 'Het verhoogt het zelfvertrouwen van de leerlingen om met een computer te kunnen werken. Het is belangrijk voor hun identiteit.'

'Het is geen doembeeld, er worden allerlei donkere wolken gepresenteerd'

NDP'ers Misiekaba en Abdoel verwerpen verkeerd beeld over financiële situatie land


De NDP-Assembleeleden André Misiekaba en Amzad Abdoel vinden dat door sommigen, waaronder leden uit oppositiekringen, een verkeerd beeld wordt gegeven over de financiële situatie van het land. 'Het is geen doembeeld, er worden allerlei donkere wolken gepresenteerd', zei Misiekaba gisteren, nadat zijn fractie ook de presentatie over die financiële situatie had gekregen van de governor van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad, en minister van Financien Andy Rusland. Dat meldt Starnieuws vanochtend, woensdag 22 juli 2015.
 
 Abdoel zei, dat het gaat om een reconstructie. Er komt structureel sinds 2012 Srd 280 miljoen per jaar minder binnen in 's lands kas. De uitgaven moeten daarom volgens hem worden aangepast.

Misiekaba zei ook, dat de governor diverse malen heeft gesteld dat er geen devaluatie op komst is. Toch zijn er groepen en personen die dat steeds maar blijven beweren, aldus de fractievoorzitter van de NDP in het parlement.

Abdoel liet weten, dat ondanks de internationale daling van de olie- en goudprijs er een economische groei gerealiseerd is vorig jaar van 3,4%. Dit is hoger dan de groei van de wereldeconomie en die van het Caribisch gebied. Ook dit jaar zal volgens hem een groei van tussen 2 en 3% worden gerealiseerd.

Misiekaba en Abdoel stelden verder, dat bepaalde uitgaven gedaan moesten worden. Nog steeds moeten salarissen, AOV, Kinderbijslag en subsidies worden betaald. Het is volgens hen van belang om een hervorming door te voeren. Besloten is om grote kapitaal verslindende projecten voorlopig in de ijskast te plaatsen.

Het Financieel Economisch Platform (FEP) zal volgens Misiekaba deze week nog ingesteld worden. De voorstellen moeten daarna in een week tijd gepresenteerd worden aan president Desi Bouterse.

De inauguratie van Bouterse en zijn vicepresident Ashwin Adhin vindt plaats op 12 augustus, waarna de ministers gelijk benoemd en beëdigd zullen worden.

NCCR registreert na rukwinden ongeveer 35 beschadigde huizen en 2 scholen in Paramaribo Zuidwest

Vier mensen met verwondingen behandeld in Academisch Ziekenhuis


Ongeveer 35 huizen en 2 scholen zijn gistermiddag met name in de wijk Zorg en Hoop te Paramaribo, beschadigd geraakt door hevige rukwinden. Dit wijst de registratie tot nu toe uit  door het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) en het districtscommissariaat Paramaribo Zuidwest. Het NCCR en het commissariaat zijn vandaag, woensdag 22 juli 2015, nog steeds in het veld bezig, aldus Starnieuws.

De coördinator van het NCCR, kolonel Jerry Slijngard, zegt dat voor zover bekend vier personen behandeld zijn door Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Een gewonde is met de ambulance vervoerd naar de SEH. Een persoon die hyperventileerde werd door Slijngard voor medische behandeling naar de SEH gestuurd. Het NCCR heeft nog geen officiële rapportage ontvangen van het ziekenhuis over de aard van de verwondingen.

Behalve Zorg en Hoop zijn ook andere plekken waar daken van huizen zijn beschadigd. In verschillende ploegen wordt gewerkt om alles in kaart te brengen, zegt Slijngard. Hij stelt, dat er niet eerder zo'n schade in Paramaribo is veroorzaakt door rukwinden. De ravage is enorm. Hij moet van de Meteorologische Dienst nog informatie krijgen over de windsnelheden die gemeten zijn.

Het NCCR is samen met het districtscommissariaat en andere diensten bezig met noodmaatregelen. Er worden dekzeilen versterkt aan getroffenen. Door de enorme hoeveelheid regen die is gevallen, zijn veel goederen van bewoners beschadigd geraakt. Losgeraakte dakplaten zijn op auto's terechtgekomen. Nadat de inventarisatie rond is, zullen in de loop van vanochtend verdere besluiten worden genomen.

De Bernadetteschool en het Miranda Lyceum zijn in ieder geval vandaag gesloten.