vrijdag 24 juli 2015

Man in woning in Amsterdamse Bijlmer overvallen

Bewoner met mes bedreigd door twee mannen


Twee mannen hebben vanavond rond haf elf, vrijdag 24 juli 2015, Nederlandse tijd, een woning aan de Charlotte Brontéstraat in de Amsterdam Zuidoost overvallen. De bewoner werd daarbij bedreigd met een mes, maar er raakte niemand gewond. 

De politie heeft mensen via Burgernet opgeroepen uit te kijken naar de daders.

Volgens de Amsterdamse zender AT5 stormden twee mannen het huis binnen, toen de bewoner de deur open deed, nadat de daders hadden aangebeld. De overvallers hebben een nog onbekend geldbedrag buitgemaakt.

Na de overval vluchtten de twee in zwarte Audi A3 met Franse kentekenplaten, die vermoedelijk beschadigingen aan de voorruit heeft, in de richting van de Daalwijkdreef.

Volgens RTV Noord-Holland gaat het om twee donkere mannen, waarvan er een rastahaar heeft, een lichte jas en een donkere spijkerbroek draagt. De tweede dader droeg een strakke zwarte jas, had gemillimeterd haar en had een tas bij zich.

Het slachtoffer is weliswaar niet gewond geraakt, maar werd wel gecontroleerd, omdat hij hartpatiënt is.

Michiel van Kempen houdt lezing over biografie van Albert Helman

Helman is nooit voor een onafhankelijk Suriname geweest

(Bron foto: Dagblad Suriname)

Professor Michiel van Kempen bijzonder hoogleraar West-Indische Letteren aan de Universiteit van Amsterdam, auteur van romans, verhalenbundels en essays - heeft in het kader van de cursus ‘Biografie schrijven’ bij de educatieve master Nederlands aan het IGSR (Institute for Graduate Studies and Research) afgelopen woensdag een lezing gehouden over de biografie van Albert Helman. Kempen heeft zich tien jaren in Helman verdiept, aldus het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 24 juli 2015.

Hij sprak niet over de oorlogsjaren waar Helman een belangrijke rol in heeft gespeeld, ook niet over de tijd die hij in Spanje heeft doorgebracht, maar alleen over Helman en de Surinaamse onafhankelijkheid. In onafhankelijkheid van Suriname heeft Helman nooit geloofd.Toen Suriname eenmaal onafhankelijk werd, was Helman er dan ook niet bij.

Volgens Helman was de onafhankelijkheid ‘een scheermes in de hand van een kind’. Hij vond dat een klein land nooit politiek onafhankelijk zou kunnen zijn. Dat het land toch onafhankelijk werd,was volgens hem dan ook het gevolg van een onverantwoord beleid van Nederland en Suriname. Na de coup in 1980 stuurde de Surinaamse legerleider een gezand naar Tobago om Helman te vragen richting Suriname te komen. Bij de revolutie die plaatsvond, was de hulp van Helman zeer gewenst. Helman heeft gereageerd door aan te stellen, dat hij dit graag van buiten uit zou willen doen.

Helman is volgens Van Kempen een centraal figuur en tevens een spiegel van de 20e eeuw. ‘Helman is veel meer dan Suriname alleen. Hij is op allerlei plaatsen geweest waar de wereldgeschiedenis zich voltrok. Hij heeft verschillende coups meegemaakt. Je leest de wereldgeschiedenis in zijn biografie’, aldus Van Kempen.

Ronald Venetiaan, oud-president van Suriname, wiens naam ook tijdens de lezing meermaals werd genoemd, was aanwezig bij de lezing. Hij zei, dat Helman een factor is geweest in Suriname, die ook buiten Suriname zijn inspiratie heeft gehad. Venetiaan meent dat hij over bepaalde zaken andere opvattingen heeft dan Helman, maar hij leest wel graag over hem.

Venetiaan verklaarde ook, dat er vaak geluiden te horen zijn over corrupte politici als poging tot rechtvaardiging van de staatsgreep, maar men heeft tot op de dag van vandaag nooit kunnen bewijzen dat de machthebbers die door de militairen in februari 1980 werden afgezet, zich met corruptieve praktijken bezighielden. De oud-president liet de aanwezigen weten, dat er nog iemand in de zaal aanwezig was - ex-minister Frits Frijmersum - die betrokken was geweest bij de Onafhankelijkheidsdeclaratie en die erover kon getuigen. De reactie van Venetiaan was in het licht van de felle kritiek die de schrijver Albert Helman immers had op zo’n beetje een ieder die in het machtscentrum zat na de staatkundige onafhankelijkheid. Helman was een fel tegenstander van de onafhankelijkheid van Suriname en hij had het sinds die periode in scherpe bewoordingen regelmatig over drugshandelaars, corruptelingen en ‘Venetiaanse schijnvertoningen’.

Lou Lichtveld (1903-1996), die later vooral onder zijn pseudoniem Albert Helman bekend zou worden, was een Nederlands-Surinaamse schrijver en politicus. Er stroomden vijf soorten bloed door de aderen van Helman. Hij had twee volbloed indiaanse grootmoeders en verder Duits, Nederlands, Creools en Frans bloed. 
Helman zag op 7 november 1903 het levenslicht in Paramaribo, dat toen nog een Nederlandse kolonie was, maar was een man van de wereld. Tijdens de Spaanse burgeroorlog vocht hij mee aan de Republikeinse zijde. In de Tweede Wereldoorlog was hij actief in het verzet in Nederland. In de jaren vijftig was hij minister van Onderwijs en Volksgezondheid in Suriname en daarna werd hij gevolmachtigd minister in Washington. Na zijn pensionering vestigde hij zich op Tobago, later in het Italiaanse Airole en tenslotte in Amsterdam, waar hij op 92-jarige leeftijd overleed. De laatste jaren van zijn leven was hij nagenoeg blind, toch bleef hij tot op hoge leeftijd schrijven. In zijn werk neemt het land Suriname een belangrijke plaats in.

Op 28 juli 1989 ontving Djoeke Veeninga hoog bezoek in de VPRO-villa: ‘de belangrijkste Surinamer van de twintigste eeuw’, Albert Helman (pseudoniem van Lou Lichtveld), had zich bereid gevonden zich vijf uur lang te laten ondervragen:

Curaçao levert verkrachter (57) uit aan Nederland

Man in Nederland tot 8 jaar cel veroordeeld voor verkrachting bejaarde vrouw en diverse inbraken Spijkenisse


De 57-jarige Curaçaoënaar Kenneth B. is aangehouden op Curaçao en uitgeleverd aan Nederland, omdat hij nog een resterende gevangenisstraf van 884 dagen moet uitzitten. De man werd in 2010 in Nederland tot acht jaar cel veroordeeld voor de verkrachting van een bejaarde vrouw in Spijkenisse en verschillende inbraken in woningen en winkels in die stad. Dit bericht de Amigoe vanmiddag, vrijdag 24 juli 2015.
 
Het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland meldt, dat de man vandaag is aangekomen in Nederland, nadat hij vorige week vrijdag werd aangehouden op Curaçao. 'Bij zijn aanhouding in zijn woning op Curaçao verzette hij zich hevig', aldus het OM in een persbericht. De man werd opgespoord door het Fugitive Active Search Team Nederland. Het OM meldt niet in welke wijk de man verbleef.

De Curaçaoënaar werd in december 2012 voorwaardelijk vrijgelaten toen hij, inclusief zijn voorarrest, tweederde van zijn straf had uitgezeten. Naast de algemene voorwaarde dat hij zich niet schuldig mocht maken aan nieuwe vergrijpen, golden er een meldingsplicht en opname in een kliniek. In september 2014 keerde hij na een weekendverlof niet terug naar de kliniek en hield zich vervolgens ook niet meer aan zijn meldingsplicht, zodat hij verplicht werd om zijn resterende straf uit te zitten.

B. pleegde de strafbare feiten in 2006 en 2007. Hij brak in bij minstens vijf woningen en twee winkels in Spijkenisse, waarbij hij mobieltjes, televisies, sieraden en geld stal. In maart 2007 drong hij een woning binnen van een destijds 80-jarige vrouw, die hij mishandelde, door het huis sleurde en vervolgens hulpeloos achterliet. De man werd in eerste instantie veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor de inbraken en de gewelddadige beroving van de vrouw, maar vrijgesproken van de verkrachting. B., die verslaafd is aan drugs en alcohol, verklaarde dat hij zich niet kon herinneren of hij dat had gedaan, maar volgens de vrouw werd ze wel verkracht.

Het Openbaar Ministerie ging in hoger beroep tegen die uitspraak. Het Gerechtshof in Den Haag achtte de verkrachting wel bewezen en veroordeelde de man tot acht jaar gevangenisstraf voor de inbraken en de verkrachting. 'De verdachte heeft zich op brute wijze schuldig gemaakt aan een woningoverval, waarbij hij de bejaarde bewoonster ook heeft verkracht. Hij heeft daarbij grof geweld gebruikt jegens de bejaarde bewoonster en haar gekneveld met de door hem meegebrachte tape. (...) Het hof rekent het gewelddadige handelen, de verdachte zeer zwaar aan', luidde het vonnis. Het Gerechtshof hield rekening met het feit dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is.

Vijf arbeidsinspecteurs in opspraak wegens afpersingspraktijken

Arbeidsinspecteurs nemen gelden in ontvangst van ondernemersVijf arbeidsinspecteurs van de Arbeidsinspectie hebben, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 24 juli 2015, arbeidslijsten tegen betaling opgemaakt voor bedrijven en anderen hebben ondernemers afgeperst om geen boete aan hen op te leggen. De ondernemers moesten de lijsten zelf opmaken of ze konden hiervoor een consultant inhuren. 

De lijst waarin onder meer arbeidsuren worden vastgelegd wordt uiteindelijk goedgekeurd door de Arbeidsinspectie. 'We kunnen dit niet toestaan in onze organisatie, omdat we het  imago van de Arbeidsinspectie niet te grabbel kunnen gooien', zegt inspecteur-generaal Glenn Swamipersad van de  Arbeidsinspectie. Volgens hem variëren de bedragen die de arbeidsinspecteurs in ontvangst hebben genomen tussen 150 en Srd 1.000.

Er zijn camerabeelden door een ondernemer met daarop de handelingen van een arbeidsinspecteur. De ondernemer was het zat om afgeperst te worden.

De arbeidsinspecteurs zullen volgens Swamipersad uiteindelijk op andere afdelingen van het ministerie van Arbeid belanden. De toelagen die zij kregen voor het uitvoeren van hun werk als arbeidsinspecteurs komen weg te vallen. Ook worden hun pasjes ingenomen.

De inspecteur-generaal stelt, dat de getroffen maatregelen tuchtstraffen betreffen van de Arbeidsinspectie. Degene die tijdens het opleggen van boetes in de fout zijn gegaan zijn volgens hem ook verantwoording verschuldigd aan het Openbaar Ministerie. De arbeidsinspecteurs zijn door de procureur-generaal beëdigd tot buitengewoon agent van politie om boetes te kunnen geven.

Ondervoorzitter Peter Nabibaks van de Bond van Arbeidsinspectie is het niet eens met de getroffen maatregelen tegen de vijf arbeidsinspecteurs. Hij pleit ervoor dat de arbeidsinspecteurs in plaats van ontslag op andere afdelingen worden geplaatst, omdat zij ook verplichtingen hebben....

Onduidelijkheid over voortgang export padie naar Venezuela - Onvrede onder rijstboeren

Oud-voorzitter Rijstexporteurs en -verwerkers: Er is geen exportmarkt en prijs padie wereldwijd gedaald

Export naar Venezuela dreigt fiasco te worden


De padie-export via de PetroCaribe-deal naar Venezuela schijnt een fiasco te zijn geworden. Er is slechts een lading padie van 2.500 ton geëxporteerd naar Venezuela. Hoewel de rijstboeren het bedrag van 360 Amerikaanse dollar per ton inmiddels hebben ontvangen, is er nog geen zicht of de export nog voortgang zal vinden. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 24 juli 2015.

Inmiddels zitten de padieschuren propvol. Gewezen voorzitter van de Vereniging van Rijstexporteurs en Verwerkers, Bhagwatpersad Ramadhin, ziet de toekomst van de rijstsector heel somber tegemoet. Er zijn geen exportmarkten en de prijs van padie op de wereldmarkt is gekelderd. Waar een ton cargo voorheen 500 tot 550 Amerikaanse dollar kostte, is die gedaald naar 325 tot 330 dollar.

‘Alles gaat slecht’, aldus de rijstexporteur. Vanwege de padie-export naar Venezuela, die voor de eerste maal in maart plaatsvond, is het bestuur ook uit elkaar gevallen door onenigheid. Volgens hem is het geen geheim voor de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) dat alle padieschuren overvol zitten. Deze kwestie is al maanden geleden aangekaart door de Surinaamse Padieboeren Associatie, de SPBA. Dat de export van padie naar Venezuela, die met zoveel fanfare was aangekondigd door LVV-minister Soeresh Algoe en de minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, een verkiezingsstunt zou zijn om stemmen te vergaren gedurende de verkiezingen die in mei zijn gehouden, daar denkt Ramadhin niet aan. Hij geeft juist aan, dat Venezuela er juist bekend om staat dat het een heel moeilijk land is zonder geld. Er was een tussenbedrijf, Iboza, geleid door een broer van minister Lackin, aangewezen die als bemiddelaar zou optreden. Volgens planning zou er een hoeveelheid van 30.000 ton padie geëxporteerd worden.

Ramadhin zegt, dat de verwerkers bij de komende oogst niet in staat zullen zijn om padie op te kopen. Er is geen ruimte hiervoor, hun schuren zitten al overvol.

De wanden van de schuren gaan kapot door de propvolle padie’, aldus de voorzitter van de SPBA, Harrynannan Oemraw. Ook hij voorspelt een zeer moeilijke tijd voor de rijstsector. Toen de rijstexporteurs van de bewindslieden vernamen, dat er een hoeveelheid van 30.000 ton padie tegen een heel gunstige prijs van 360 Amerikaanse dollar per ton geëxporteerd zou worden, hebben zij hun reguliere afnemers in het buitenland opgezegd. ‘En nu krijg je dit, de rijstexporteurs kunnen geen enkele kant op.’

Oemraw stelt, dat hij al vier maanden het gerucht aanhoort dat ‘de volgende week’ een boot uit Venezuela zal arriveren voor de tweede lading padie. Ondertussen breekt vanaf 15 augustus de oogsttijd aan. ‘Dan heb je de poppen aan het dansen’, aldus Oemraw die geen heil meer ziet in deze sector.

Anderzijds hebben ze de hun beloofde compensatie van Srd 60 en twee zakken mest voor een hectare ingezaaide padie nog steeds niet ontvangen. ‘Wanneer de export van 30.000 ton padie zou plaatsvinden, zou dat een hele opluchting zijn. Maar, dat was de afspraak’, aldus Oemraw. Intussen komen de aanmaningen vanuit de lokale banken, dat materiaal van de rijstboeren die hun leningen niet kunnen betalen op de veiling gegooid zullen worden, nog steeds binnen. ‘Ja, dit zijn de problemen binnen de rijstsector’, aldus Oemraw, die aangeeft dat indien deze situatie zich zal blijven voordoen, er na de oogst geen padie ingezaaid zal worden.

Samenwerking politie Curaçao en Amerikaanse DEA leidt tot arrestatie en inbeslagname 30 kilo cocaïne

Aangehouden verdachte, geboren in Dominicaanse Republiek, mogelijk uitgeleverd aan VS

(Bron foto's: OM Curaçao)

In het kader van een rechtshulpverzoek en in het kader van de samenwerking tussen het Korps Politie Curaçao en het Amerikaanse Drug Enforcement Agency (DEA) is gisteren op Curaçao M.L-D. (49), geboren in de Dominicaanse Republiek, gearresteerd. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM) op het eiland vandaag, vrijdag 24 juli 2015.

Een dame die ook korte tijd was aangehouden kon later weer huiswaarts keren.

De huiszoeking werd uitgevoerd door functionarissen van het politieteam Divisie Georganiseerde Criminaliteit (DGC) van het Korps Politie Curaçao.

Tijdens de huiszoekingen, in onder andere Veeris en Palu Blanku, werden goederen in beslag genomen waaronder circa 30 kilo cocaïne in de vorm van 27 pakken en 43 bolita’s.

De man zal, indien de rechter daarvoor toestemming geeft, worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Weer puin gestort in woonwijk Souax in Willemstad op Curaçao

Vuil afkomstig van aannemers of bouwondernemingen


Er is voor de derde keer puin gestort midden in de woonwijk Souax. Dat stelt stichting Uniek Curaçao, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, 24 juli 2015. 

Volgens de stichting is het vuil afkomstig van aannemers of bouwondernemers die het spul naast een woonhuis dumpen. De weg waar het puin gestort is leidt ook naar de achteringang van het parkgebied Roi Rincon waar regelmatig wandelaars en fietsers uit de wijken gebruik van maken.

De stichting: 'Maar, van een normaal gebruik is geen sprake meer, omdat er steeds een doorgang in het puin en ander afval gemaakt moet worden.'

Stichting Slachtofferhulp Curaçao behandelt in 2014 meer zaken dan in 2013

Meeste meldingen betreffen huiselijk geweld

Opmerkelijk veel mannen onder slachtoffers


In 2014 heeft Stichting Slachtofferhulp Curaçao 90 meer zaken behandeld dan het jaar daarvoor. In 2014 waren er in totaal 987 zaken, gemiddeld 82 per maand. De maanden augustus (90) en oktober (104) waren de drukste maanden. De meeste meldingen betreffen huiselijk geweld, namelijk 565 gevallen, aldus bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 24 juli 2015.

Huiselijk geweld is geweld dat door iemand uit de huiselijke- of familiekring van het slachtoffer wordt gepleegd. Hieronder vallen lichamelijke en seksuele geweldpleging, belaging en bedreiging, al dan niet door middel van, of gepaard gaand met, beschadiging van goederen in en om het huis.

Wat de organisatie opvallend vindt, is het aantal mannelijke slachtoffers dat zich heeft gemeld bij Slachtofferhulp, namelijk 337. De meldingen van huiselijk geweld betreffen vrouwen, kinderen maar ook mannen, aldus het Jaarverslag. Verder valt op dat de meldingen van slachtoffers tussen de 60 en 75 jaar toeneemt.

'De oudste cliënt van dit jaar was 92 jaar, terwijl de jongste cliënt 6 jaar oud was', aldus het Jaarverslag. Het aantal meldingen in de leeftijdscategorie 71-75 jaar was 75 en in de leeftijdscategorie 86-90 jaar 27.

Na slachtoffers van relationeel geweld, komen op de tweede plaats slachtoffers van een roofoverval. In 2014 gingen 402 meldingen hierover. Verkrachting is 12 keer gemeld. Het Jaarverslag verder: 'Wij constateren dat ‘trauma’ de volgende problematiek is. Meestal vloeit dit voort uit misdrijven en verkeersongevallen.'

Belfort: 'Rente van 5% bij lening voor slachtoffers rukwinden is spelen met leed van mensen'

'Waar gaan ze middelen halen om lening terug te betalen?'

'Regering moet andere manier van aanpak hebben'


Minister Edward Belfort van Justitie en Politie vindt het een kwalijke zaak dat de regering besloten heeft om 5% rente te vragen bij de aangekondigde lening van Srd 15.000 voor de personen die getroffen zijn door de rukwinden. De bewindsman, die aangeeft op eigen titel te praten, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 24 juli 2015, vindt dat met het leed van mensen wordt gespeeld, terwijl deze al arm zijn gemaakt door een natuurramp.

'De mensen hebben niet gevraagd om in deze situatie te belanden. Sommigen hebben geen werk. Waar gaan zij dan de middelen halen om deze lening terug te betalen? Erger nog met een rente van 5% erbij', vraagt de minister zich af.

Hij stelt, dat in eerste instantie duidelijk moet zijn dat het genoemd bedrag niet genoeg zal zijn om daken en alle andere beschadigde spullen van de getroffenen te kunnen vervangen. Door de aanhoudende regen moeten volgens hem veel meer zaken dan alleen zinkplaten worden vervangen. Veel mensen hebben misschien al schulden of hebben geen vaste baan, waardoor zij helemaal geen lening kunnen terug betalen. Hij ziet daarom ook geen nut in de verschaffing van deze lening.

Belfort vindt, dat het buitenland ook een helpende hand moet bieden, zoals dat vaak ook door alle landen wordt gedaan. President Desi Bouterse heeft namens Suriname bijvoorbeeld in 2012 een groot bedrag gedoneerd aan Cuba, toen het eiland getroffen was door orkaan Sandy. Het staatshoofd ging met een vlucht naar Cuba om de donatie te doen. De bewindsman hekelt het feit, dat dezelfde partij nog zaken aan het volk heeft beloofd en nu in alle talen zwijgt bij de aanpak van problemen.

Belfort vindt verder, dat de regering een ander plan van aanpak had moeten hebben dan direct aan te komen met een lening. Hij stelt, dat de regering door middel van een taxatie juist met een bepaald bedrag had moeten komen en zelf beschadigde spullen van de slachtoffers had kunnen vervangen. Ook bouwmaterialen en reparatiekosten zouden gemakkelijk daaronder kunnen vallen. Geld verstrekken zou volgens hem ook voor andere problemen kunnen zorgen, omdat het geld niet altijd bij de juiste persoon aankomt en ook niet voor het betreffende doel wordt gebruikt. Een simpel voorbeeld is een geval waarbij een gehuurde woning beschadigd is geraakt en gelden dan door de huurder worden ontvangen. Deze kan dan eenvoudig met het geld er vandoor gaan en de verhuurder achterlaten met een vernietigde woning.

De bewindsman heeft intussen ook een persoonlijke donatie gedaan van Srd 2.000. Hij stelt anderen niet te kunnen bewegen ook een donatie te doen. Dit moet volgens hem uit hun hart komen.

Belfort ziet graag dat het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) een eigen budget krijgt om zaken in de toekomt meteen aan te kunnen pakken. Het liefst ziet hij dat de regering het NCCR een bedrag van 10 miljoen Amerikaanse dollar toekent. 'Wie weet wat er morgen of overmorgen komt. Wat als een heel groot deel van Suriname wordt getroffen?'

De mensen moeten ook andere deskundigen als bouwvakkers, technici en loodgieters in huis hebben om snel zaken terug te brengen naar de oude situatie. Ook wil hij, dat vrijwilligers worden getraind om op oproepbasis humanitaire hulp te kunnen bieden. Surinamers moeten volgens Belfort getraind worden hoe zij in geval van natuurrampen moeten handelen. Het feit dat mensen gewoon over straat liepen, terwijl er stroomdraden lagen, vindt hij een zeer gevaarlijke situatie.

De bewindsman is wel blij, dat het Nationaal Leger ook een bijdrage levert bij de opruimingen. Vanuit zijn ministerie heeft hij de politie, brandweer en penitentiaire ambtenaren ingezet. Deze mensen hebben volgens hem adequate trainingen van het NCCR gevolgd. De trainingen moeten volgens hem aan alle nieuwe lichtingen worden verschaft, waarbij de NCCR en EHBO-trainingen reeds in de eerste week moeten worden verzorgd. Jammer genoeg worden deze aanwijzingen niet gevolgd. Daarnaast zijn ook gedetineerden ingezet. Het gaat volgens de bewindsman om gedetineerden die hun straf aan het afronden zijn. Zo kunnen zij alvast wat werk leren, voordat zij binnenkort in vrijheid worden gesteld.

Hakuna Matata Gang ook niet welkom in club in Arnhem

Surinaamse anti-homoband HMG blijft onder vuur liggen in Nederland


Nadat eerder al de Almeerse club Jiggerz besloot om een optreden vanavond van de Surinaamse anti-homoband Hakuna Matata Gang (HMG) te cancelen, heeft nu ook Club Supreme in Arnhem besloten dat zij het geplande optreden van HMG op 31 juli afzegt. Dat bericht vandaag, vrijdag 24 juli 2015, COC Nederland.

De homobelangenorganisatie COC Nederland drong samen met Surinaams-Nederlandse LHBT-activisten aan op afgelasting van de optredens van HMG in Nederland.

'Dit is het enige juiste besluit', zegt COC-directeur Koen van Dijk over de afgelasting. 'De haatdragende en discriminerende teksten van HMG moet je niet tolereren.'


Het nummer 'Bullet' van HMG gaat over de ‘bullet’ (kogel) voor ‘batty boys,’ een scheldwoord voor homo’s. HMG zingt onder meer: 'Toch vertel je op school, dat je zo bent geboren, laat me die sprookjes niet horen, ik ga je fokking hoofd boren.'

'Zolang er geen begrip wordt getoond naar de homogemeenschap dat deze teksten kwetsend zijn, ga ik ze geen podium geven', zei clubeigenaar Jerry Schreuder van Jiggerz gisteren tegen de regionale zender Omroep Flevoland. Jiggerz liet een optreden van HMG op 10 juli wel doorgaan op voorwaarde, dat het nummer 'Bullet' niet gespeeld zou worden. Schreuder zegt het tweede optreden af te gelasten wegens ‘veel vragen uit de publieke opinie’.

Club Supreme in Arnhem maakte vandaag op haar Facebookpagina bekend, dat ook zij het geplande optreden van HMG afzegt. Het Surinaamse feest die avond gaat wel gewoon door. De afzegging door Club Supreme is in het bijzonder te danken aan activisten Radjesh Madarie en Nanda Baldew van Stichting NSA (Stichting Nederland Suriname Antillen Gendervraagstukken), die in gesprek gingen met de clubeigenaar. Ook COC-lidvereniging Midden-Gelderland vroeg de club om het optreden af te zeggen.

De oproep om HMG in Nederland geen podium te bieden, deed het COC samen met diverse Surinaams-Nederlandse LHBT-activisten, waaronder Mikel Haman van de Surinaams-Nederlandse LHBT vereniging Suripositivos Foundation. Ook is er nauw overleg met de Surinaamse partnerorganisatie van het COC, het Lesbian, Gay, Bisexual Transgender Platform (LGBT).

Presidentiële- en Assembleecommissie bereiden inauguratie president en vicepresident voor

Ramon Abrahams leidt presidentiële commissie en Amzad Abdoel commissie parlement


Een presidentiële commissie onder leiding van Ramon Abrahams en één van De Nationale Assemblee, onder voorzitterschap van Amzad Abdoel, bereiden de inauguratie van de president en vicepresident voor. De tweede termijn van president Desi Bouterse gaat 12 augustus in, terwijl Ashwin Adhin beëdigd wordt als vicepresident.


De voorbereidingen zijn enige tijd al begonnen vanuit het Kabinet van de President en De Nationale Assemblee, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 24 juli 2015.

Een deel van de taken valt onder verantwoordelijkheid van het parlement. Bij de installatie leggen de president en vicepresident ten overstaan van De Nationale Assemblee, in handen van de voorzitter, de eed of belofte af.

In de Assembleecommissie hebben verder zitting Dinotha Vorswijk (Alternatieve Combinatie/ABOP), Jenny Warsodikromo (NDP), Dew Sharman (VHP) en Rudolf Zeeman (BEP). De inauguratie vindt plaats in de Anthony Nesty Sporthal. Daarna zal de president het defilé afnemen van de gewapende machten.

'Het Centraal Hoofdstembureau kan geen mensen terugroepen'

CHS voelt zich niet bevoegd te zeggen of terugroepen Sapoen/Chitan rechtmatig is


Terwijl alle aandacht gericht is op Het Centraal Hoofdstembureau (CHS), zo schrijft de Ware Tijd vandaag, vrijdag 24 juli 2015, voelt die zich niet bevoegd om te bepalen of de terugroeping van de Pertjajah Luhur (PL)-parlementariërs Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan rechtmatig is.

CHS-voorzitter Eugene Merkus kijkt naar verloop van deze zaak, maar stelt, dat de wetgeving op dit punt niet aangeeft wie dit zou moeten bepalen.

Het CHS komt volgens Merkus pas in beeld wanneer 1 van de 51 Assembleeleden is uitgevallen. Wie dat 'uitvallen' vaststelt, is echter voor de CHS-voorzitter onduidelijk. Wat volgens hem we vaststaat is, dat het CHS geen mensen an terugroepen.

Staatsrechtsgeleerde Sam Polanen deelt dezelfde mening als Merkus. 'Het CHS mag niets vaststellen.' Ook hij weet het antwoord niet op de vraag wie dan wel bevoegd is vast te stellen wanneer een volksvertegenwoordiger al dan niet rechtmatig teruggeroepen is.

'In dit geval zal de rechter dat moeten beslissen', zegt de staatsrechtsgeleerde. Volgens Polanen zal de wetgeving na elke 'terugroeping' een rechtszaak eraan moeten koppelen om de rechtmatigheid te toetsen indien die niet aangepast wordt.

Met de benadering van de Kantonrechter in de uitspraak die betrekking heeft op de eerste terugroeping van de PL is Merkus het eens. De rechter besliste, dat terugroepen niet mogelijk is, wanneer de gekozenen nog geen lid van De Nationale Assemblee (DNA) zijn. Maar, Merkus betwijfelt het of de PL wel bevoegd is om Sapoen en Chitan terug te roepen, gelet op het feit dat de partij heeft deelgenomen aan de verkiezingen in combinatieverband, V7. Ook Polanen betwijfelt dit.

IAmGold zoekt in haar 17.000 hectare grote mijnbouwgebied zachtere aarde om goud te kunnen winnen

Canadezen zoeken ook naar overname- kandidaten of partners


De Canadese goudmijnmultinational IAmGold heeft ondanks de gedaalde wereldmarktprijzen van goud, manieren om te gedijen in onder meer Suriname. 'Wij blijven alert', zegt Sharmila Jadnanansing, manager Legal & Corporate affairs bij de Surinaamse dochter van IAmGold, Rosebel Gold Mines NV, vandaag, 24 juli 2015, in de Ware Tijd. 

Ze vestigt haar aandacht op het bezuinigingsbeleid van de onderneming dat al twee jaar wordt gevoerd. De goudprijs is op de internationale markt deze week voor het eerst in vijf jaar onder de 1.100 Amerikaanse dollar per troy ounce. 

IAmGold is sinds 2013, toen de goudprijs drastisch begon te dalen, begonnen met bezuinigingsmaatregelen. Jadnanansing stelt, dat de laatste tijd door het harde gesteente, het duurder wordt goud te vinden. 'IAmGold heeft zich aangepast aan de moeilijke omstandigheden van de markt door zich te richten op het terugbrengen van kosten, financiële besparingen en gedisciplineerde uitgaven.'

De onderneming is bezig te zoeken naar zachtere gronden binnen de 17.000 hectare concessie. Daarnaast wordt ook  uitgekeken naar mogelijkheden voor het opzetten van partnerschappen en/of overnames.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Lim a Po: 'SER vanwege politieke redenen niet actief'

In te stellen Financieel Economisch Platform lijkt verkapte vorm van SER


Volgens de oud-voorzitter van de De Sociaal Economische Raad (SER), Hans Lim a Po, is dit orgaan vanwege politieke redenen niet actief. De raad zou de overheid nu kunnen adviseren over de financiële crisis. 'Het is een nuttig orgaan vooral in tijden van crisis', aldus Lim a Po vandaag, vrijdag 24 juli 2015, in de Ware Tijd.

Nu blijkt dat het Kabinet van de President een Financieel Economisch Platform zal formeren met vertegenwoordigers van maatschappelijke groepen om advies aan de regering te geven om uit de crisis te komen.

Of dat platform gezien kan worden als een overlapping van de bestaande SER wil Lim a Po niet kwijt, omdat hij niet weet wie er deel van uit gaan maken. De SER werd in 2008 onder de regering-Venetiaan/Sardjoe in het leven geroepen. De raad is echter inactief sinds het aantreden van de regering-Bouterse/Ameerali.

Huidig vicepresident Robert Ameerali bleek niets te zien in het voortzetten van de SER. 'Er zijn sociaaleconomische wetten gemaakt zonder consultatie met de samenleving', zegt Lim a Po en voegt eraan toe dat de regering-Bouterse het Tripartiet Overleg (TO) dat op politiek niveau opereert en rechtstreeks onder de president valt, heeft laten heractiveren.

Zowel in de SER as in het TO zitten vertegenwoordigers van de regering, de vakbeweging en het bedrijfsleven, maar het TO is niet bij wet geregeld en houdt zich bezig met politieke vraagstukken. De SER is bedoeld voor sociaaleconomische en beleidsadviezen die wetenschappelijk onderbouwd zijn.

(Bron foto Lim-a-Po: argblanca.wordpress.com)

Parlementsvoorzitter wil snel behandeling Anti-corruptiewet

Paal (PALU) voorzitter commissie van rapporteurs ontwerp Anti-corrutptiewet


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons wil zo snel mogelijk beginnen met de behandeling van de 'Anti-corruptiewet'. In de huishoudelijke vergadering van De Nationale Assemblee gisteren, werd de commissie van rapporteurs benoemd onder leiding van Anton Paal (PALU). Deze ontwerpwet was tijdens de vorige zittingsperiode ook op de agenda geplaatst, maar werd niet in behandeling genomen.


In de commissie hebben verder zitting van de coalitie Celsius Waterberg (BEP), Carl Breeveld (DOE), Amzad Abdoel (NDP) en van de oppositie Ronnie Brunswijk (Alternatieve Combinatie/ABOP) Gregory Rusland (NPS) en Asiskumar Gajadien (VHP).

Het Wetboek van Strafrecht zal worden gewijzigd, waarin wetgeving moet worden opgenomen inzake preventie en bestrijding van corruptie, schrijft Starnieuws vandaag, vrijdag 24 juli 2015.

De commissie moet zo snel mogelijk aan de slag. Als het voorwerk klaar is en het eindverslag gepresenteerd dan zal De Nationale Assemblee zo snel mogelijk beginnen met de behandeling van deze ontwerpwet.

Sinds de Nieuw Front-regering wordt over een Anti-corruptiewet gesproken, maar tot werkelijke behandeling is het nooit gekomen.


In de afgelopen regeringseriode hebben nagenoeg alle partijen gewezen op het belang van de Anti-corruptiewet. De regering Bouterse-Ameerali werd verweten corruptie te faciliteren. Door DOE werd zelfs een petitie ingediend om deze wet te behandelen. De wet zal de eerste zijn die het parement in haar nieuwe samenstelling zal behandelen.

 (Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Sapoen: 'Ik en Chitan hebben geen officiële mededeling gedaan aan Assembleevoorzitter dat wij uit PL-fractie zijn gestapt'

Somohardjo laat Sapoen en Chitan buiten zijn fractie


De voorzitter van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, heeft zijn eigen fractie in De Nationale Assemblee samengesteld. Raymond Sapoen, ondervoorzitter van de partij en hoofdbestuurslid Diepakkoemar Chitan, zijn uit de fractie gelaten. In een brief van de PL aan Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons wordt gesteld, dat de fractie van PL bestaat uit fractieleider Paul Somohardjo, William Waidoe en Ingrid Karta-Bink.

Sapoen laat vandaag, vrijdag 24 juli 2015, via Starnieuws weten dat hiervoor de aandacht van de parlementsvoorzitter is gevraagd. Sapoen stelt, dat de PL de fractie samengesteld heeft. 'Wij hebben geen officiële mededeling gedaan aan de Assembleevoorzitter, dat wij uit de fractie van de PL zijn gestapt,' aldus Sapoen.

De fracties worden samengesteld op basis van artikel 11 van het Reglement van Orde van De Nationale Assemblee. Hierin staat:

'De leden die gekozen zijn op lijsten boven welke dezelfde naam of aanduiding van een politieke groepering geplaatst is, worden bij de opening van de eerste vergadering na verkiezingen als één fractie beschouwd. Is onder een lijstnummer slechts één lid verkozen, dan wordt dit lid als een afzonderlijke fractie beschouwd. Van veranderingen welke na de opening van de bedoelde vergadering in de samenstelling van een fractie optreden doet deze fractie mededeling aan de voorzitter. Elke fractie doet van de samenstelling van haar bestuur mededeling aan de voorzitter.'
 
Sapoen zegt, dat technisch gezien hij en Chitan gewoon V7-parlementariërs zijn. Dit zal nog nader worden uitgezocht. Wat Sapoen en Chitan zullen doen moeten ze nog bepalen. 'Wij zullen een brief hierover schrijven aan de Assembleevoorzitter.'