zondag 26 juli 2015

Pertjajah Luhur wil vertrek Merkus als voorzitter Centraal Hoofdstembureau via rechter afdwingen

Somohardjo blijft zich vastbijten in kwestie Sapoen/Chitan

'We leven in machtsstraat, recht en wet gelden niet'
 

De Pertjajah Luhur wil het Centraal Hoofdstembureau (CHS) naar de rechter te slepen. Ook zal een brief de deur uitgaan naar president Desi Bouterse waarin gevraagd wordt Eugene Merkus te ontslaan als voorzitter van het CHS. Partijleider Paul Somohardjo vindt dat dit orgaan uitvoering moet geven aan de wet en deze niet moet gaan toetsen. Daartoe is het CHS niet bevoegd, aldus de politicus. Hij wijst er nog maar weer eens op, voor de zoveelste keer, dat Raymond Sapoen en Dipakkoemar Chitan teruggeroepen zijn. De hele kwestie begint meer en meer op een persoonlijke strijd te lijken van partijvoorzitter Somohardjo tegen zijn leden Sapoen en Chitan.

Somohardjo belegde vandaag zelfs een persconferentie in het partijcentrum te Beekhuizen, Paramaribo, om de wereld duidelijk te maken dat deze situatie niet zal worden geaccepteerd. Hij was ook te gast in het programma Welingelichte Kringen van Radio ABC. Somohardjo legde uit dat indertijd de BEP Diana Pokie en Waldi Ajaiso had teruggeroepen. Het CHS onder leiding van Lothar Boksteen heeft toen wel invulling gegeven aan de wet, terwijl de zaak ook bij de rechter was. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons besloot toen de uitspraak van de rechter af te wachten, die kwam voordat de termijn om nieuwe leden toe te laten was verstreken.

'We leven in een machtsstaat, recht en wet gelden niet. Hoe kan het CHS zo'n besluit nemen?', sprak Somohardjo.

De PL-voorzitter vindt het ook niet in de haak dat Merkus voor drie leden van CHS heeft getekend die niet aanwezig waren op de vergadering. Dit blijkt uit de brief die PL heeft ontvangen van het CHS. Een lid was ziek en twee waren uitlandig.

'Voor ons zijn Sapoen en Chitan geen Assembleeleden. Zij horen in geen enkele fractie thuis en zijn niet opgenomen in de besluitenlijst van De Nationale Assemblee.' 

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Winston Wirht komt weer eens met industriële hennep op de proppen

Lage wereldmarktprijs olie en goud brengt parade- en stokpaardje econoom Wirht weer uit de stal


De aanhoudende lage en dalende wereldmarktprijzen van Surinames belangrijkste exportproducten, goud, aardolie en bauxiet, moeten voor het land een wake-up call zijn om af te stappen van het ‘plantage-economiesysteem’. Dat stelt althans econoom en president-commissaris van het staats mijnbouwbedrijf Grassalco Winston Wirht vandaag, zondag 26 juli 2015, in de Ware Tijd Online.

'Deze ontwikkeling moet ertoe leiden, dat de diversificatie van de economie en bevordering van duurzame sectoren zoals landbouw en toerisme eindelijk van de grond komen.' Wirht hoopt dat de regering het roer omgooit. De lage goud- en olieprijs leiden tot problemen in de nationale economie, omdat door lagere prijzen minder winst wordt gemaakt en daardoor minder belasting wordt betaald. Moderne regelgeving en technologie zijn volgens hem de sleutel om als land meer uit de kleinschalige goudindustrie te halen. Hij pleit voor rigoureus beleid waarbij alleen zij die wat betreft productiemethoden kunnen voldoen aan de nieuwe regels en technologische voorwaarden vergunning krijgen om te werken in de sector.

De negatieve ontwikkelingen op de internationale goudmarkt zijn volgens Wirht bewuste acties van westerse banken en financiële instellingen om goudproducerende landen te benadelen. Suriname zal zich nu moeten richten op de duurzame economische sectoren, omdat het land geen enkele invloed heeft op de wereldmarktprijs van onder andere goud en aardolie.

Wirht pleit al enige tijd voor de teelt van industriële hennep op grote schaal. Suriname heeft voldoende onbenutte landbouwgrond die met een minimale investering weer in productie gebracht kan worden. 'Hennep gaat de Staat geen cent kosten.' Hij voert als voorbeeld aan, dat de hennepteelt Canada vorig jaar ongeveer 1 miljard Amerikaanse dollar heeft opgeleverd:

Als voorzitter van de stichting ‘Green Hearts Foundation International’ pleitte Wirth al op 31 oktober 2012 tijdens een lezing voor de PALU voor 'de ontwikkeling van de natuurvezelcultuur in Suriname'.

Hoever het met de concretisering van zijn plannen staat blijft echter onduidelijk. Om de zoveel tijd, als het uitkomt, gooit hij het 'hennep'-balletje weer in de lucht, maar tot nu toe is dat balletje voor zover bekend nog door niemand opgevangen.

Wirht illustreerde met behulp van enkele video’s de wereldwijde toepassing van industriële hennep of ‘hemp’ bij de productie van onder meer papier, voedselwaren, kleding, schoeisel, bouwmaterialen, olie en auto-onderdelen. De voordelen die de teelt van dit landbouwgewas teweegbrengt zijn legio voor Suriname en aangezien alle delen van de plant bruikbaar zijn zou er een spin-off effect zijn naar talloze sectoren.

Wirht zei toen ernaar te streven om binnen drie jaar de commerciële haalbaarheid in kaart te hebben gebracht en achtte daarbij een presidentiële resolutie en ondersteunende wetgeving noodzakelijk. Wettelijk beschouwd worden alle variëteiten van cannabis namelijk onder één noemer geplaatst. Wirht onderstreepte echter, dat het hier gaat om een niet-hallucinogene variant van cannabis.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Onderwatervulkaan Kick 'em Jenny bij Grenada weer rustig

Seismische activiteit Kick 'em Jenny afgenomen


Actieve onderwatervulkaan bij Grenada kan niet leiden tot tsunami


Na een afname aan seismische activiteit van de Kick 'em Jenny onderwatervulkaan heeft de regering van het Caribisch eiland Grenada het afgekondigde alarmniveau teruggebracht van code oranje naar code geel. De vulkaan bevindt zich zo'n acht kilometer ten noorden van Grenada en is de laatste tijd, na 14 jaren, weer actief. Sinds 11 juli was de vulkaan de oorzaak van zo'n 200 kleine aardbevingen in het gebied.

Tussen 1939 (23/24 juli) en 4 december 2001 is de vulkaan minstens twaalf keer tot uitbarsting gekomen. In juli 1939 werden stoom en brokstukken steen van de vulkaan zo'n 275 meter in de lucht geslingerd en ontstonden een paar kleine tsunami's van zo'n twee meter hoog toen ze de kust van Grenada en het zuidelijk deel van de Grenadines bereikten. Een kleine tsunami wist ook de westkust van Barbados te bereiken waar een golf plotseling over een weg langs de kust spoelde.

Volgens het Seismisch Onderzoekscentrum van de Universiteit van de West Indies op Trinidad & Tobago is er sinds zes uur gistermiddag geen enkele activiteit meer waargenomen.


Tegen zes uur gisteravond, zaterdag 25 juli 2015, is een team van het centrum over het gebied gevlogen waar de vulkaan zich bevindt. Volgens vulkanoloog dr. Frederic Dondin, die veel onderzoek heeft gedaan naar Kick 'em Jenny, was er 'helemaal niets ongewoons in het gebied te zien'. De vulkaan ligt op de scheepvaartroute van St. Vincent naar Grenada.

Alle regeringen in de regio werden afgelopen periode door rampencoördinatoren en Venezolaanse diplomatieke missies gewaarschuwd voor de plotselinge seismische activiteit van de vulkaan.


Kwetsbare gemeenschappen werden geadviseerd om evacuatieroutes en vervoer standby te hebben, voor het geval dat. Lokale radiozenders op Grenada, St. Vincent, Barbados en Trinidad werden tijdelijk een soort rampenzenders. Overigens zou de vulkaan geen gevaar zijn voor het ontstaan van een tsunami, aldus Lloyd Lynch van het Seismisch Onderzoekscentrum op Trinidad.

Het gele alarmniveau houdt, in dat zeeschepen een afstand tot de vulkaan van 1.5 kilometer in acht moeten nemen. Maar, als veiligheidsmaatregel, wordt geadviseerd om een afstand van 5 kilometer in acht te nemen.


(Red. De Surinaamse Krant/University of the West Indies/Nation News, Barbados/Jamaica Observer/Daily Mail, UK/Curaçao Chronicle/St. Lucia Times)

Bewoner schiet inbreker neer

Inbrekers komen van een koude kermis thuis

Inbreker onder politiebewaking gewond in een ziekenhuis


De 29-jarige Taliga P. is gisteravond bij een inbraakpoging in een woning neergeschoten door de bewoner aan de Vijfde Rijweg in het ressort van de politie van Jarikaba in het district Saramacca. P. was samen met twee anderen de woning binnen gedrongen, nadat zij een toegangsdeur geforceerd hadden, aldus de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, zondag 26 juli 2015.

De met een jachtgeweer gewapende bewoner heeft vervolgens niet geaarzeld en het vuur geopend op de inbrekers. Volgens verklaring van de huisbewoner hadden de criminelen ook vuurwapens bij zich, omdat zij terug schoten voordat zij de benen namen. 

Ter plaatse werden onder andere hulzen aangetroffen die niet van het wapen van de bewoner afkomstig zijn, aldus de politie. 

P. werd kort na de schotenwisseling gewond op het erf aangetroffen. De twee andere verdachten hielpen hem nog te vluchten, maar lieten hem uiteindelijk achter op het terrein .
Hij is geraakt in zijn buikstreek en benen en ligt onder politiebewaking in een ziekenhuis. 

Deze zaak is voor verder onderzoek overgedragen aan de afdeling Kapitale Delicten van de politie. De bewoner is in het bezit van een vuurwapenvergunning.

Woordvoerder Wilting van St. Simpar in 'Welgeïnformeerd’, Radio Tamara A'dam, over zoektocht naar Hi-Jet-helikopter

'Welgeïnformeerd' spreekt met publicist Sandew Hira

Hira vraagt regering Suriname instelling waarheidscommissie inzake 8 Decembermoorden


Het wekelijkse actualiteiten- programma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 26 juli 2015, in het tweede uur van zeven uur tot acht uur (Nederlandse tijd), weer diverse interessante en vooral actuele Surinaamse gespreksonderwerpen: 

* Een telefonisch interview met publicist en wetenschapper Sandew Hira. Hira heeft afgelopen week een open brief geschreven, waarin hij de Surinaamse regering vraagt om een waarheidscommissie in te stellen inzake de 8 Decembermoorden.
 

* Verder een telefonisch interview met Klaas Wilting. Wilting is woordvoerder en voorzitter van de Stichting Simpar. Enkele gespecialiseerde leden van deze stichting zijn ruim twee weken geleden naar Suriname vertrokken om te zoeken naar de sinds 23 mei (!) vermiste helikopter van Hi-Jet en de piloot Donavan van Embricqs en technicus Ryatno Kertodikromo.


Stichting SIMPAR (www.simpar.info) biedt haar hulp en expertise aan de familie van de vermiste piloot Hulp voor Don en Ryatno in Suriname Donovan van Embricqs en Ryatno Kertodikromo aan. Hiervoor zijn reeds enkele specialisten van The Group NLD in Suriname aanwezig. Gister zijn twee experts met lokale assistentie de jungle ingetrokken. Wij hopen dat we de crew zullen terugvinden!
Posted by Simpar on zondag 19 juli 2015


In het eerste uur, van zes tot zeven uur, is er uiteraard weer aandacht voor uiteenlopende Nederlandse en wereldse actuele issues.
 
'Welgeinformeerd' wordt vanavond gepresenteerd door Wesley Amzand an Natascha Adama. 

Dit programma wordt vanavond (zondag 26 juli 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 19.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Enkele vliegvelden binnenland tijdelijk gesloten door zware regenval

Airstrips Washabo en Donderskamp langere tijd niet bereikbaar vanwege slechte staat


Enkele vliegveldjes in het binnenland zijn door de recente zware regenval tijdelijk gesloten. Veel zijn onverhard. Sharief Saboerali, hoofd Dienst Luchtvaartterreinen van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, zegt vandaag, zondag 26 juli 2015, in de Ware Tijd Online, dat de sluiting geldt voor maximaal twee dagen. 

De airstrips in Washabo en Donderskamp zijn wel voor langere tijd gesloten, omdat ze er slecht aan toe zijn. Er zijn overigens niet regelmatig vluchten naar deze gebieden. Voorlopig kunnen ze alleen per boot of met de auto bereikt worden.

Volgens Greg Gummels, Safety Manager van Gum Air, waren gisteren zes airstrips gesloten. Zijn maatschappij heeft vluchten moeten uitstellen, omdat de landingsbanen niet in goede conditie verkeren. Gummels zegt dat het een jaarlijks terugkerend probleem is.

'Het gebeurt in de regentijd dat de banen soms gesloten worden, maar Gum Air ondervindt er geen last van.' Om te weten of een vlucht kan worden uitgevoerd, houdt de maatschappij contact met de Luchtvaartdienst, die informatie geeft over de gesteldheid van landingsbanen.

'Griffiers moeten helpen bij verbetering strafsector'

Rasoelbaks: 'Wij zijn niet meer de rechters van vroeger en hebben andere benadering'

Beëdigd griffier 3e klasse Bendanon: 'Meer tijd besteden aan verslagen voor rechter en niet meer aan administratieve zaken'


Griffiers moeten zich actief opstellen en helpen bij de verbetering van de strafsector. Dit vindt waarnemend president van het Hof van Justitie, Iwan Rasoelbaks. Hij zei afgelopen vrijdag bij de beediging van Valerian Bendanon tot fungerend griffier 3e klasse, zelf op beleidsniveau te kunnen nadenken over zaken die de organisatie ten goede kunnen komen, maar op lager niveau heeft hij ook ondersteuning nodig. Dit bericht de Ware Tijd Online zondag 26 juli 2015.

'We zijn niet meer de rechters van vroeger. We hebben een andere benadering.' Tegen deze achtergrond heeft hij griffie- personeel aangemoedigd om actief te zijn. De Hof-president vreest dat door gebrek aan goed overleg en kennis de organisatie te gronde gaat en pleit voor goede onderlinge communicatie tussen griffiers op alle niveaus, waardoor zaken vlotter kunnen verlopen.

Met de komst van Bendanon zijn er nu vijf fungerend griffiers, die onder leiding staan van een hoofdgriffier. Binnen niet al te lange tijd komt er nóg een fungerend griffier bij.

Bendanon heeft eerder in deze functie gewerkt in Nederland. Hij heeft beloofd op zijn eigen manier te zullen bijdragen aan de verbetering van de organisatie.

De taken van een griffie in Suriname verschillen overigens sterk met die van Nederland. Hier moeten de griffiers terwijl ze verslag doen voor de rechter ook administratieve werkzaamheden verrichten, zoals het bellen van advocaten. Bendanon stelt, dat de administratieve taken overgenomen zouden moeten worden door een administratieve kracht, zodat de griffie meer tijd kan besteden aan de verslagen voor de rechter.

Den Blauwvinger: Rukwindjes veroorzaken geen schade aan woningen, maar de mens

COLUMN: Bij het minste of geringste rukwindje vliegen de dakplaten weer in het rond

Veel gejammer om eigen falen te verhullen


Het was niet voor het eerst, dat Suriname afgelopen week door een paar rukwindjes werd getroffen. Deze windjes lijken steeds vaker plotseling op te duiken. Maar, iedere keer lijkt het land weer van slag als het geconfronteerd is met de kracht van de natuur, de wind, de rukwind. Vooral de wijk Zorg en Hoop in Paramaribo werd dinsdag, 21 juli, het slachtoffer van de wind. Een omroep durfde zelfs te spreken van een 'oorlogsgebied', kijkende naar de vele dakplaten her en der op straten en woningen zonder dakplaten, hier en daar een omver geblazen boom en elektriciteitsmast en een aantal op een hand te tellen gewonden. Maar, oorlogsgebied?? Overdrijven is een kunst, maar niet voor bepaalde media die van de gevolgen van een stevige rukwind een natuurramp en zelfs een oorlogsgebied weten te maken veroorzaakt door, jawel, klimaatverandering, want klimaatverandering krijgt tegenwoordig overal ongefundeerd en zonder enige kennis van zaken de schuld van.

Maar, de rukwindjes afgelopen week hebben weer eens duidelijk gemaakt - overigens spreken de autoriteiten over een windhoos, met snelheden tussen 70 en 100 kilometer per uur -, dat in Suriname het lijkt alsof op vele woningen zinken/golfplaten dakplaten met punaises aan de dakconstructie zijn vastgemaakt. Bij iedere rukwind vliegen ze weer in flinke aantallen in 't rond...., de dakplaten en het zijn vooral die zinken platen die her en der in straten liggen na een rukwindje en schade veroorzaken, ook aan geparkeerde auto's. Elektriciteitsmasten van de NV Energiebedrijven Suriname, EBS, blijken ook een stevig windje niet te kunnen weerstaan en knappen als luciferhoutjes af. Het zijn dan ook veelal oude houten en mogelijk in slechte staat verkerende rottende en daardoor deels uitgeholde palen. Laat de EBS eens al haar masten gaan controleren....

Veel, heel veel schade – veroorzaakt door de natuur, de wind – kan simpelweg voorkomen worden wanneer mensen (aannemers) eindelijk eens daken goed zouden leren bevestigen aan gebouwen..... Het zijn dan ook feitelijk niet de stevige rukwinden die schade veroorzaken, maar het is de mens. De mens, die door de jaren heen kennelijk met hamer en spijker dakplaten op amateuristische wijze op huizen heeft bevestigd. En het is de mens die na ieder rukwindje staat te jammeren, de schade aan zijn woning in ogenschouw nemende, en met een volkomen onterechte beschuldigende hypocriete vinger wijst in de richting van het fenomeen klimaatverandering om zijn eigen falen te verhullen: de met punaises, tape, spijkertjes, stenen en andere materialen bevestigde oude roestige dakplaten.

Als je bijvoorbeeld de daken op sommige woningen ziet...., een samengeraapt zooitje derdehands roestige zinken dakplaten, schots en scheef, half over elkaar heen en hier en daar zelfs gewoon 'vastgezet' met een paar grote stenen..... Het moest zo snel en goedkoop mogelijk, maar daar houdt de rukwind geen rekening mee.

En toch lijkt het land iedere keer in rep en roer te zijn als daken door de lucht vliegen bij het minste of geringste rukwindje en doen getroffen bewoners, media en anderen alsof er sprake is van een heuse ramp.
Zelfs Jörgen Raymann in Nederland jammert, want zijn oude school en kerk in Zorg en Hoop zijn ook getroffen. Hij wil actie, hij wil helpen en stapt al een dag later in het vliegtuig richting Zanderij. Een speciale Facebookpagina is in het leven geroepen: Zorgen voor Hoop.
Maar, waarom bleef overigens een dergelijke a la Raymann-actie uit na zondag 6 juli 2014, toen het district Nickerie en delen van Paramaribo plotseling onaangenaam werden verrast door stevige rukwinden? Zo'n 150 woningen en andere panden raakten toen door de rukwinden beschadigd, maar ja, niet de school en de kerk die Raymann in zijn jeugd bezocht.... Afgelopen dinsdag werden niet meer dan 70 huizen beschadigd.

Actie? Ja, een bewustwordingsactie zou goed zijn, om mensen duidelijk te maken dat veel, indirect door hen zelf veroorzaakt, leed voorkomen kan en had kunnen worden door dakplaten op een juiste wijze te bevestigen aan de dakconstructie.
Ramp? Welnee. De meeste schade is veroorzaakt door die weggewaaide dakplaten die op hun beurt tijdens hun vlucht en vrije val ook weer schade veroorzaakten.
De enige ramp is de woningbouw en de kennelijk ontbrekende controle op die bouw door het ministerie van Openbare Werken....

Kortom, geef niet dat ene stevige rukwindje de schuld, maar zoek de schuld bij de mens en zijn punaises.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
26 juli 2015
Amsterdam-Paramaribo

Minister Belfort blijkt ook goed te kunnen 'boeren'....

Belfort verbouwt groenten en houdt ook kippen


Hij is niet alleen een minister van Justitie en Politie, maar ook een boer. Edward 'Tigri Barba' Belfort sluit niet alleen criminelen op, maar kan ook aardig wat groenten telen, aldus de webeditie van het Dagblad Suriname vandaag, zondag 26 juli 2015. 

Een echte boer dus volgens het dagblad. In zijn tuin op zijn woonadres aan de Coesewijnestraat in Paramaribo heeft hij heel wat groenten, van peper tot boulanger en soepgroenten.

Maar, ook kippen en eieren zijn te vinden. De meeste producten zijn voor de verkoop. Op de foto, gemaakt door Regilio Derby, toont hij zijn assortiment eieren aan kinderen van de peuterschool Papegaaitjes, die op bezoek waren bij boer Belly.

Venezuela blijkt merendeel opslag padie te hebben afgekeurd

Suriname hoopt nu witte rijst te kunnen gaan exporteren naar VenezuelaSuriname hoopt binnenkort witte rijst te kunnen gaan exporteren naar Venezuela. De uitvoer van padie is uitgelopen op een grote mislukking. De eerste export had bijzonder veel haken en ogen. Daarna kwam een technische commissie uit Venezuela naar Suriname om ter plekke de opslag van padie te keuren.

Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zegt vandaag, 26 juli 2015, op Starnieuws, dat de opslag van padie bij zeven van de acht bedrijven is afgekeurd door de Venezolanen. Ze zijn van oordeel, dat de opslag niet voldoet aan de eisen die voor de opslag van padie worden gesteld. Op grond daarvan is de 30.000 ton padie die overeengekomen was voor uitvoer niet naar Venezuela vervoerd. Ook de bureaucratie in Venezuela zou volgens Lackin voor de nodige oponthoud hebben gezorgd.

In de PetroCaribe-overeenkomst is ook opgenomen, dat Suriname 80.000 ton witte rijst zal leveren aan Venezuela. Nu zal Suriname zich noodgedwongen daarop concenteren.

Lackin stelt, dat de oogst weer binnengehaald moet worden, maar dat de schuren nog vol zitten. Om zaken vlot te trekken zal minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij nog komende week naar Venezuela reizen, aldus Lackin.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Financieel Economisch Platform 27 juli geïnstalleerd door president Bouterse

NDP-zegsman Lackin: 'Platform gaat van korte duur zijn'

Aannemersvereniging neemt geen zitting in platform:
'Ik geloof echt niet, dat de regering nu ineens wel wil luisteren'


Het Financieel Economisch Platform (FEP) wordt morgenavond geïnstalleerd door president Desi Bouterse. De woordvoerder van de presidentiële commissie, Winston Lackin (NDP) laat vandaag, zondag 26 juli 2015, via Starnieuws weten, dat het Platform van korte duur zal zijn. Het gaat om adviezen aan de president over te nemen financieel-economische maatregelen op korte termijn.

De president heeft afgelopen vrijdag vergaderd met de verschillende deelnemers uit het bedrijfsleven, vakbeweging en maatschappelijk veld. De vertegenwoordigers van die organisaties hebben de 'terms of reference' meegekregen om te bestuderen. Zij zullen hun op- en aanmerkingen hierover kenbaar maken.

Lackin stelt, dat het bij de invulling van het FEP gaat om 'technische' mensen.

Nadat het FEP zijn werk heeft gedaan, zullen de bestaande instellingen inmiddels in werking zijn. Lackin denkt onder andere aan de Sociaal Economische Raad (SER), de Planraad, het Planbureau en vanuit de vakbeweging is opgemerkt dat het Tripartiet Overleg er ook nog is.

De nieuwe regering, die op 12 augustus aantreedt, moet gelijk aan de slag kunnen, vandaar dat gekozen is voor deze werkwijze, aldus Lackin.

De Algemene Aannemers Vereniging (AAV) zal overigens niet deelnemen aan hetplatform, aldus voorzitter Anthony Wong. Hij zegt niet erin te geloven, dat in korte tijd adviezen kunnen worden gegeven, die nu ineens wel uitgevoerd zullen worden.

Wong stelt, dat voor de verkiezingen diverse instanties en organisaties aangegeven hebben dat er een verkwistend beleid gevoerd wordt. Toen werd echter helemaal niet geluisterd. Vijf jaar lang heeft de regering gedaan wat ze maar wilde. 'Ik geloof er echt niet in dat men nu ineens wel wil luisteren', zegt Wong.

De AAV was ook geïnformeerd over het op te richten platform. 'Wij hebben gelijk aangegeven dat er helemaal geen wereldcrisis op komst is. De aanleiding tot financiële hervormingen kan nooit zijn een wereldcrisis. Het beleid had allang omgebogen moeten worden', stelt Wong. Hij haalt aan dat de overheid zelf debet is aan de situatie

Ook Telesur draagt steentje bij voor slachtoffers rukwinden

Van iedere sms 'HOOP' gaat Srd 3,35 naar slacht- offers


Het telecommunicatiebedrijf Telesur geeft ook een bijdrage aan de slachtoffers van de rukwinden. Daarnaast stelt het bedrijf ook de bevolking in de gelegenheid een steentje bij te dragen via een inzamelingsactie. Mensen kunnen morgen, maandag 27 juli 2015, 'HOOP' sms'en naar het nummer 9090. Bij elke sms wordt Srd 3,35 (een Amerikaanse dollar) afgetrokken van het beltegoed.

Na het zien van de ravage die aangericht is afgelopen dinsdag in met name de buurt Zorg en Hoop in Paramaribo, heeft Telesur hulp aangeboden aan het Nationaal Coördinatiecentrum Rampenbeheersing (NCCR) om de nood te helpen lenigen.

Door de omvang van de nood ziet Telesur het als haar plicht, zo laat het bedrijf in een persbericht weten, om uit hoofde van haar maatschappelijke verantwoordelijkheid steun te geven. Het bedrijf schrijft verder, dat het haar bestaansrecht dankt aan de maatschappij waarvan nu delen door noodweer getroffen zijn. De ingezamelde gelden worden overgedragen aan het NCCR.

Somohardjo woedend over brief Centraal Hoofdstembureau

CHS: Sapoen en Chitan kunnen niet worden teruggeroepen

Somohardjo: 'Er is sprake van willekeur'
 

De leiding van Pertjajah Luhur (PL) is niet te spreken over het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Partijleider Paul Somohardjo zegt vandaag, zondag 26 juli 2015, op Starnieuws een brief te hebben ontvangen van het CHS waarin wordt gesteld, dat op basis van toetsing van de wet Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan niet kunnen worden teruggeroepen.

Somohardjo kan zich echter niet voorstellen, dat het CHS dit besluit heeft genomen. De wet is volgens hem duidelijk. De partij heeft Sapoen en Chitan teruggeroepen, omdat zij een eigen weg zijn opgegaan. Zij hebben onderhandeld met de NDP over de te vormen coalitie. De PL zit in de oppositie, maar het tweetal is een eigen weg opgegaan. Dit is publiekelijk bekendgemaakt. Sapoen heeft na de onderhandelingen mededelingen via de pers gedaan over de inhoud.

'Wij zullen deze zaak echt niet zo laten. Er is sprake van willekeur. Het besluit van het CHS wordt niet onderbouwd', aldus Somohardjo.

Volgens hem zijn er nog voldoende wegen om deze zaak aan te pakken. Hij zal ook de VHP en NPS raadplegen. Deze partijen hebben het CHS in een brief een ultimatum gesteld.

'Dit besluit van het CHS zullen wij absoluut niet accepteren', stelt Somohardjo.

'Wie is het CHS om te toetsen? Ze zijn toch geen rechter? Het CHS moet alleen vaststellen dat er een vacature is, de opvolging aanwijzen en het proces daartoe inzetten. "Een brief van slechts drie regels', is de reactie van de leider van de Pertjajah Luhur vandaag in de Ware Tijd Online.