dinsdag 28 juli 2015

Zus slachtoffer 8 decembermoorden versteld door brief Bouterse

Nirmala Rambocus gelooft niet dat het de oud-legerleider menens is


'Het is een truc en een brief vol krokodillentranen.' Dat zeggen nabestaanden over de brief die de Surinaamse president Bouterse gisteren schreef en liet publiceren op de lokale website Starnieuws. In de brief laat Bouterse weten dat hij voor het eerst in 33 jaar wil praten over de beruchte decembermoorden in Fort Zeelandia, Suriname, aldus RTL Nieuws vandaag, dinsdag 28 juli 2015.

Vijftien belangrijke critici van het militaire regime van Desi Bouterse staan op het punt geëxecuteerd te worden. Een van hen is de militair Soerendra Rambocus. Maar, Rambocus laat zich niet zomaar naar de slachtbank voeren. Hij daagt Desi Bouterse uit tot een duel: 'Geef mij een uzi en die laffe baas van jullie ook. Laat hij het dan met mij uitvechten. Laat die arme burgers gaan.'
Maar, het is tevergeefs. Bouterse gaat niet in op het voorstel en schiet volgens ooggetuigen Rambocus persoonlijk dood. Na de moordpartij verklaart Bouterse dat Rambocus en de anderen zijn neergeschoten toen ze probeerden te vluchten.

33 Jaar later hangen de moorden nog steeds als een zwarte wolk boven Suriname. De waarheid kwam nooit echt boven tafel. In 2012 weet Bouterse de rechtszaak tegen hem te frustreren door een speciale amnestiewet door het Surinaamse parlement te loodsen. En inmiddels is hij zelfs president van Suriname. Politiek en juridisch lijkt hij onaantastbaar.

Daarom komt de brief die hij gisteren schreef onverwacht. In de brief  stemt hij in met een interview met een van de nabestaanden van de decembermoorden, met als doel waarheidsvinding. Wil Bouterse eindelijk in het reine komen met zijn verleden? Is dit eindelijk een kans op waarheid en verzoening?
Absoluut niet, zeggen veel nabestaanden.

Ook Nirmala Rambocus, zus van Soerendra en oud-Tweede Kamerlid (CDA), gelooft niet dat het de oud-legerleider menens is. Zij reageert op vier cruciale passages (cursief en vet) uit de brief van Bouterse.

1. Ik weet niet of u het op dit moment wil horen, maar weet dat ik uw pijn en verdriet en dat van uw ouders, het hele gezin, alsook van andere nabestaanden begrijp. 
Nirmala Rambocus: 'Toen ik het las dacht ik: krokodillentranen. Zo kun je niet met het leed van anderen omgaan. Dit is horror. Hij speelt al zo lang toneel met het leed van anderen. Als je dit soort dingen zegt ben je een slecht persoon. Ik kan niet anders dan tot conclusie komen dat ie geen gevoel heeft.
Ik word door hem gedwongen op  zijn leugens en intriges te reageren. Er is maar één gang te gaan: de gang naar de rechter. Al 33 jaar hoor ik iedere keer andere verhalen. Hij vertelt sprookjes . Ik geloof daar niet in.'

2. Ik wist dat we Suriname voor de Surinamers moesten behouden en beschermen. Een zwarte bladzijde ontstond tegen wil en dank.
'Dit zegt Bouterse nadat hij de moorden heeft gepleegd. Die zwarte bladzijde is door hem ontstaan. Kort na de moorden vertelde Bouterse op televisie, dat hij Suriname moest beschermen tegen rampspoed; tegen een CIA-coup. Daarom schoot hij de critici dood toen ze vluchtten. Maar, direct na de moorden heb ik 13 van de 15 lijken gezien. Alle kogelgaten waren van voren en niet van achteren. Als je vlucht, vlucht je met je gezicht naar voren. Dan komt de kogel van achteren. En die lichamen waren helemaal afgemaakt en kapotgeschoten van voren.'

3. Nu ik president ben, hoor ik er te zijn voor de hele samenleving. Ik kan me nauwelijks een voorstelling maken hoe het voor de nabestaanden moet zijn om mij in deze positie te zien. 
'Dit is grootheidswaan. Hij is de staat en de staat is hij. Hij kan toch niet zeggen: wij moeten die bladzijde omslaan? Dat moet geschieden door de samenleving en geschiedenis. Hij kan maar hopen dat de samenleving dat wil doen. Hij probeert zichzelf schoon te wassen. Maar dat gaat niet gebeuren. Er is te veel gebeurd.'

4. Bij deze wil ik u zeggen dat ik uw voorstel accepteer om door waarheidsvinding deze zwarte bladzijde in onze geschiedenis om te slaan. Net als voor u zal dit ook voor mij een emotionele tocht zijn. Maar Suriname heeft recht op de waarheid, recht op afsluiting en verwerking, zodat we samen als natie verder kunnen.

'Suriname heeft dat recht. Dat geloof ik zonder meer. Maar, niet in zomaar een interview. Die komt er na een solo-actie van Dew Baboeram (publicist onder de naam Sandew Hira, de man die Bouterse vroeg om het interview in een column op de website Starnieuws) Bij mijn weten is er geen steun van andere nabestaanden.
Ik weet niet precies wat de motivatie van Bouterse is om hier op in te gaan. Maar ik denk dat dit een opgezet een-tweetje is met Baboeram. Dit is lang van tevoren voorbereid.'

'Ik vind het prima als Bouterse toegeeft, maar het moet uiteindelijk in een onafhankelijke rechtszaal gebeuren. Daar vechten wij al 33 jaar voor. En dat blijven we doen. Sinds in 2012 de amnestiewet voor de decembermoorden werd aangenomen heb ik een nieuwe lijfspreuk: geheugen en geweten krijgen nooit amnestie.'

Lustig Events weert ook Hakuna Matata Gang

Hakuna Matata Gang niet welkom op Lustig Festival


Het optreden van de Hakuna Matata Gang (HMG) komende zaterdag op het befaamde Lustig festival 2015 in Suriname is afgelast. Dit na protest van de LGBT-gemeenschap in Suriname. 

Lustig Events, de organisator van het evenement, heeft toen besloten om HMG van het programma te schrappen.

'Wegens de negatieve publiciteit die zich op dit moment heerst rondom de groep hebben wij besloten de boeking op Lustig Festival af te lassen', meldt een medewerker van Lustig Events op de speciaal voor het evenement gemaakte Facebookpagina (foto onder).De Hakuna Matata Gang is op dit moment nog in Nederland, waar diverse optredens door zaaleigenaren - in onder andere Almere en Arnhem - werden afgelast vanwege het anti-homolied 'Bullet', en wordt een dezer dagen in Suriname terug verwacht.

Curaçaose politicus Gerrit Schotte dient klacht in tegen advocaatSchotte: 'Bijkerk heeft in zaak Babel gehandeld tegen diverse artikelen van gedragsregels van de advocatuur'
 

Statenlid voor MFK en partijleider Gerrit Schotte heeft onlangs een klacht ingediend bij de Raad van Toezicht op de Advocatuur tegen raadsman Roelof Bijkerk, voor zijn rol in de zaak Babel. Dat bevestigt de parlementariër vanmiddag, dinsdag 28 juli 2015, in de Amigoe.

Schotte kon vanwege zijn afwezigheid op het eiland – hij is voor werkbezoeken in het buitenland – niet uitgebreid in detail treden over de klacht, maar haalde aan wat zijn advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran vorige maand tijdens de regiezitting van de zaak Babel naar voren bracht, over de start van het onderzoek tegen Schotte en zijn levenspartner Cicely van der Dijs.

Sulvaran benadrukte toen dat er sterke indicaties zijn dat het Openbaar Ministerie de zaak Babel tegen Schotte heeft georkestreerd. De raadsman haalde hierbij correspondentie aan tussen een groep advocaten en ‘leden van de FAS (Fundashon Akshon Sivil)’, waarin de toenmalige procureur-generaal Dick Piar zelfs een ‘slappe lul’ wordt genoemd, omdat hij eerder te kennen gaf geen reden te zien om een onderzoek te starten naar Schotte in verband met de (gelekte) MOT-meldingen. De Amigoe schrijft in het bezit te zijn van die correspondentie.

Dat deed Sulvaran in zijn toelichting om deze personen als getuigen te laten horen, namelijk Ruben Suriel van FAS, de getuigen Henk Pasman, Marjo Nederlof, Yvette Cuales en Terrance Peterson en de advocaten Roelof Bijkerk, Sandra in ’t Veld en Frieda Pais-Fruchter, oftewel dezelfde advocaten die eerder een klacht hadden ingediend tegen Sulvaran.

 
Uit die stukken blijkt dat advocaat Bijkerk aangaf bereid te zijn om de aangifte tegen Schotte tegen betaling op te stellen, omdat volgens Sulvaran Suriel zelf hiervoor bang was. Verder noemt Bijkerk de PG een ‘slappe lul’, in een mail aan onder meer Suriel en zijn collega In ’t Veld: 'Er zitten bij het OM weldegelijk zeer goeie lui en ik ken er persoonlijk in elk geval één die heel graag zou willen. De PG is volgens mij een slappe lul en daarom hadden jullie hem beter moeten aanpakken. Maar ja, uiteindelijk is het MOT-verhaal redelijk geëindigd, alhoewel het m.i. strakker gekund had.'


 De advocaat gaat verder in details over het ‘simpele verhaal’ van MOT, dat volgens hem een kwestie van kennelijke omkoping en/of fraude en waarschijnlijke belastingontduiking is. 'Ik begrijp niet hoe je dat verder dacht dicht te kunnen timmeren, leg me dat anders even uit', schreef Bijkerk.
In verband met dit alles eiste Sulvaran om deze personen te horen, maar die verzoeken werd net als het OM graag wilde, door de rechter afgewezen.


Volgens Schotte heeft Bijkerk gehandeld tegen diverse artikelen van de gedragsregels van de advocatuur en hij moet zich hiervoor verantwoorden. Daarom is de klacht tegen hem ingediend. Hij heeft de klacht ongeveer twee weken geleden ingediend en kreeg recentelijk een bericht van het Hof dat de klacht binnen is gekomen. Tevens is een datum geprikt. Advocaat Bijkerk dient voor die datum in augustus te reageren op de klacht, aldus de MFK-leider.
Advocaat Bijkerk was niet bereikbaar voor commentaar.

Vermiste 15-jarige Kathlyn Belioso uit Amsterdam terecht

Kathlyn BelosioNog niet duidelijk waar het meisje afgelopen zes dagen is geweest

 
De 15-jarige Kathlyn Belioso uit Amsterdam is terecht na bijna een week vermist te zijn geweest. Dat heeft de politie vandaag, dinsdag 28 juli 2015, laten weten.

Het meisje zou vorige week woensdag met haar moeder op bezoek gaan bij haar oma in het Amsterdamse Bos en Lommer. Onderweg daarheen ging ze weg en kwam niet terug. Kathlyn had nog wel telefonisch contact met haar oma waarin ze zei dat het goed met haar ging.

Haar familie en de politie maakten zich zorgen. omdat Kathlyn een verstandelijke beperking heeft en medicijnen slikt vanwege ijzertekort.

De politie kreeg eerder deze week een tip dat ze gezien zou zijn in de Bijlmer in het bijzijn van twee mannen van rond de dertig jaar. Het is niet precies duidelijk waar Kathlyn is geweest. De politie gaat dit nog uitzoeken.

Surinaamse boy scouts nemen deel aan 23e Wereld Scout Jamboree in Japan

Delegatie zaterdag 25 juli vertrokken


Een delegatie van de Boy Scouts van Suriname neemt deel aan de 23ste Wereld Scout Jamboree die in Kirara-hama, Yamaguchi City, Yamaguchi Prefecture, Japan, wordt gehouden van 28 juli tot 8 augustus. Zij maakt deel uit van 30.000 scouts afkomstig uit 162 landen.


Dit wereldevenement wordt speciaal gehouden voor scouts in de leeftijd van 14 tot 17 jaar om hen voor te bereiden op hun taak binnen de nationale scouts organisatie. Alles wat de jonge mensen hebben geleerd en ervaren, zullen zij overdragen aan de overige scouts.


De delegatie is zaterdag vertrokken uit Suriname, nadat ze toegesproken werden door de hoofdcommissaris van de Boy Scouts, Humphrey Schurman, aldus Starnieuws dinsdag 28 juli 2015. De groep staat onder leiding van hoofdkwartier-commissaris Romeo Pulhjun, de groepsleider is Konrad Acton en de overige deelnemers zijn Xiomara Beeldstroo, Ian MacLeod, Najelah Rozenstruik en Gabrielle Josafath.

Dit jaar is het 70 jaar geleden dat Hiroshima en Nagasaki werden getroffen door een atoombom. Wereldvrede is het toepasselijke thema voor deze jamboree. Daarnaast zal er aandacht zijn voor milieu, mensenrechten en een gezonde leefstijl. De delegatie keert op 10 augustus terug naar huis.

Dagblad Suriname: CHS blundert met datum teruggeroepen PL-leden

Somohardjo: 'Handelingen CHS zijn schandalig'


Het Centraal Hoofd Stembureau, CHS,heeft gisteren een deurwaardersexploot doen toekomen aan de Pertjajah Luhur (PL). Hierin staan vermeld, dat het eerder verstuurde deurwaardersexploot van 25 juli als niet verzonden moet worden beschouwd. In de brief van 27 juli, die door het CHS is verstuurd naar de PL, staat aangegeven dat de twee PL-volksvertegenwoordigers Raymond Sapoen en Diepak Chitan op 24 juni 2015 zijn teruggeroepen. 

Het CHS legt eveneens het volgende verband, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 28 juli 2015. ‘De samenwerkingsovereenkomst tussen de verschillende partijen VHP, SPA, PL, NPS, BEP, heeft plaatsgevonden op 23 februari 2015. Hier werd besloten om gezamenlijk als V7-verband de verkiezingen in te gaan. De beëindigingsovereenkomst, waarbij de verschillende partijen hebben besloten een eigen fractie te vormen in het parlement, vond plaats op 25 juni 2015.’ 

Ook wordt aangegeven, dat de terugroeping van de twee leden heeft plaatsgevonden op 24 juni 2015, op welke datum de V7 nog niet was ontbonden. Maar, het CHS is kennelijk vergeten dat de twee leden voor de tweede maal zijn teruggeroepen en wel op 13 juli 2015, aldus het dagblad.

PL-voorzitter Paul Somohardjo plaatst grote vraagtekens achter de kundigheid en bekwaamheid van dit orgaan. Hij vindt de handelingen van het CHS gewoonweg schandalig. ‘Ze nemen gewoon een kiek op ons.’ Somohardjo zegt met klem dat het beslist niet de taak is van het CHS om de wet te toetsen.

Was het zo. dat het deurwaardersexploot dat verstuurd is op 25 juli slechts de volgende woorden ‘Het CHS stelt dat na toetsing de terugroeping van de PL-volksvertegenwoordigers niet voldoet aan de wettelijke bepalingen die de grondslag zijn voor het terugroepen’ bevatten, blijkt dat per deurwaardersexploot van 27 juli het CHS heel uitgebreid is ingegaan op grond waarvan de terugroeping niet valide zou zijn. Ook deze kwestie wordt door Somohardjo gehekeld. ‘Zij hebben slechts als taak om twee nieuwe leden toe te laten op de plaats van de teruggeroepen PL’ers Raymond Sapoen en Diepak Chitan.’

Per deurwaardersexploot van 27 juli stelt het CHS eveneens, dat na bevindingen is gebleken dat de terugroeping niet voldoet aan de wettelijke bepalingen conform artikel 2 en 3 van de Wet Terugroeping Volksvertegenwoordigers, en dat er geen plaatsen zijn opengevallen, waardoor er geen vacatures zijn ontstaan.
Was er wel of niet een ernstig incident tussen minister Belfort en zijn onderdirecteur....

Onderdirecteur Seedorf zou zijn ontwapend door leden Bureau Nationale Veiligheid


Volgens het Dagblad Suriname van vandaag, dinsdag 28 juli 2015, is een conflict tussen de minister van Justitie en Politie, Edward Belfort, en zijn onderdirecteur Hendrey Seedorf gisteren bijna uit de hand gelopen. Dit werd gisteren in een niet met naam en toenaam vermeld radioprogramma gezegd.

De redactie van het dagblad probeerde de directrice van het ministerie van Justitie en Politie te spreken over deze kwestie, maar was zij niet bereikbaar voor commentaar. Zij liet via haar secretaresse weten niet op de zaak in te gaan.

Het Dagblad schrijft verder informatie te hebben ontvangen, dat medewerkers van het Bureau Nationale Veiligheid op het ministerie aanwezig waren, omdat een van de betrokken partijen een wapen zou hebben getrokken en dat Seedorf zou zijn ontwapend. Maar, niemand was bereikbaar om een en ander al of niet te kunnen bevestigen.

RO-bewindsman Betterson: 'District Sipaliwini zou bestuurlijk geordend moeten worden'

Betterson beëdigt de elf districtsraadsleden van het district in ministerie


'Zeven ressorten zouden zeven districten kunnen worden'


De elf districtsraadsleden van Sipaliwini zijn gisteren in het hoofdkantoor van het ministerie van Regionale Ontwikkeling beëdigd. Minister Stanley Betterson nam de eed en beloftes van de leden af, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, 28 juli 2015.

De noden in het district zijn volgens de minister groot. Er moeten ook mogelijkheden worden bekeken om de districtsraads- en ressortraadsleden samen te laten vergaderen in plaats van apart. Het is voor de districtsraadsleden moeilijk om te vergaderen vanwege de afstanden die zij moeten afleggen om bij elkaar te komen. Bij elkaar komen is de eerste stap. De besproken plannen uitvoeren is punt twee, zo schrijft het dagblad.

'Als je praat over problemen in het veld dan praat je over sanitaire voorzieningen en het aspect van drinkwater, elektriciteit en infrastructuur. Dit zijn dingen die opgelost moeten worden, maar we weten dat het miljoenen zal kosten. Het gaat niet van de ene op de andere dag gebeuren. Maar, er is wel een aantal zaken dat dringend aangepakt moet worden. De districtsraads- en ressortraadsleden zullen daar heel hard aan moeten werken', zegt Betterson.

Een studie specifiek voor Sipaliwini, om ordening te brengen, is volgens de minister van groot belang. Betterson merkt op dat voor het heel district, dat uit zeven ressorten bestaat, maar vier leden van De Nationale Assemblee (DNA) zijn, die bovendien maar uit twee ressorten afkomstig zijn. Het ressort Boven Suriname en Tapanahoni zijn de enige twee ressorten die in het parlement vertegenwoordigd zijn. Volgens Betterson is dat niet een goede spreiding, 'want de andere ressorten hebben geen vertegenwoordiging. Wat wetgeving op dat stuk betreft zullen er aanpassingen moeten komen. Het systeem moet anders uitpakken. Of het instituut van de districtsraad zal moeten worden versterkt of DNA-spreiding zal beter moeten worden gereguleerd.'

Wat Betterson ook als een mogelijke oplossing noemt, is het maken van de zeven ressorten tot zeven districten. Dit zal het werkgebied van de districtsraadsleden verkleinen. 'Het hoeft niet een toffe operatie te zijn. Dit is alleen maar je wetgeving herzien. Je kunt zeggen dat Sipaliwini vier DNA- leden heeft, maar waar is hun focus? Ze zijn niet met de problemen van het heel district bezig, maar met hun eigen ressort', stelt Betterson.

Ondanks de vele mogelijkheden de afgelopen decennia is de ontwikkelingsfocus niet op Sipaliwini gericht, maar op de kustdistricten. Met het decentralisatieprogramma is de zaak wat los gekomen, maar de weinige financiële middelen kunnen de ontwikkeling nog niet opkrikken. Sipaliwini is dus aldus Betterson ‘een uitdaging’.

De ressortraadsleden van de zeven verschillende ressorten zijn afgelopen week al in hun eigen ressorten beëdigd. Het gaat hierbij om vierenzestig leden.

Assembleelid Abdoel (NDP) heeft geen idee waar verhaal over Srd 18 miljoen voor inauguratie president vandaan komt

Abdoel: 'Op begroting parlement Srd 18 miljoen voor post electorale activiteiten'


Het NDP-Assembleelid Amzad Abdoel, voorzitter van de commissie Inauguratie president en vicepresident in het parlement, reageert vandaag, dinsdag 28 juli 2015, verbaasd tegenover Starnieuws over een verhaal over een bedrag van Srd 18.2 miljoen dat begroot zou zijn voor de inauguratie op 12 augustus. Abdoel stelt dat deze begroting niet door De Nationale Assemblee (DNA) is opgesteld. Hij zegt geen idee te hebben waar deze raming vandaan is gekomen. In elk geval klopt het volgens hem van geen kanten.

De Nationale Assemblee (DNA)  heeft voor 2015 op de begroting Srd 18 miljoen staan voor zogenoemde post electorale activiteiten. Dat wil niet zeggen, dat dit bedrag volledig gebruikt zal worden voor de inauguratie, aldus Abdoel.

Deze beleidsmaatregel omvat een aantal activiteiten na de verkiezing, waaronder de verkiezing van de president en vicepresident (indien zij niet in DNA gekozen zouden worden, moest er een Verenigde Volksvergadering (VVV) worden gehouden),de kosten van de organisatie van een VVV en daarna te volgen stappen, de kosten van de inauguratie van de president en de vicepresident.
Al deze activiteiten zijn ingecalculeerd in deze beleidsmaatregel.
Verder is het belangrijk om te weten dat de beleidsmaatregel slechts een raming is en niet de werkelijke uitgaven, stelt Abdoel.

De Nationale Assemblee is nog bezig met haar werk voor de inauguratie. Er is nog geen begroting opgesteld. Tot nu toe zijn er drie voorbereidingsbijeenkomsten gehouden. De commissie en de deskundigen van DNA onder leiding van Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons hebben vergaderd en het draaiboek doorgenomen.

Tijdens een tweede bijeenkomst is vergaderd met de presidentiële commissie over de inauguratie en de activiteiten die daarna gehouden worden in de Anthony Nesty Sporthal en tijdens een derde bijeenkomst zijn veiligheidsaspecten besproken.

Inmiddels heeft de commissie samen met deskundigen en de Assembleevoorzitter ook een inspectie gehouden in de Anthony Nesty Sporthal.

Stichting Vrienden van Commewijne legt 29 juli kransen bij monument slachtoffers opstand 30 juli 1902 Marienburg

Voorzitter Girjasing: 'Wij Surinamers weten heel weinig over ons verleden'

'Opstand te Zorg en Hoop van 17 augustus 1891 moet ook onderzocht worden'


'De maand juli is een historisch belangrijke maand voor Suriname, omdat de afschaffing van de slavernij en de opstand van de immigranten worden herdacht. De Stichting Vrienden van Commewijne zal morgenmiddag om vijf uur kransen leggen bij het monument van de strijders, die op 30 juli 1902 zijn doodgeschoten door de toenmalige kolonisator’, zegt de voorzitter van de stichting, Shailendra Girjasing vandaag, dinsdag 28 juli 2015, in het Dagblad Suriname. 

‘Wij Surinamers weten heel weinig over ons verleden. De omstandigheden waaronder onze voorouders hebben moeten wonen en werken en de strijd die zij hebben moeten voeren, is het offer dat zij hebben gebracht voor wat Suriname anno 2015 is.’ 

Dinsdagmiddag 29 juli 1902 werd James Mavor, die toen directeur was van Marienburg, door Brits-Indische immigranten vermoord. Er lagen verschillende oorzaken ten grondslag aan deze actie, zoals de lage lonen, de slechte werkomstandigheden en de minachtende vernederende methoden van onderdrukking. Daarnaast kon Mavor (onder de immigranten Masa Mewa genoemd) niet met zijn handen afblijven van de vrouwelijke immigranten.

De volgende dag brak een opstand uit nadat een aantal Brits-Indische immigranten werd gearresteerd als gevolg van de moord op Mavor. Honderden immigranten, waaronder ook Javanen, drongen aan op de vrijlating van de arrestanten met het uiten van oproerige kreten en zichzelf op de borst kloppend. Zij stonden tegenover een peloton van 126 militairen, 3 officieren en zo'n 30 agenten.  Nadat de immigranten de sommaties negeerden, werd het bevel tot vuren gegeven; het salvo had een krachtige uitwerking en er vielen 16 doden, in augustus vielen er nog eens 6 doden.

Op 30 juli 1902 werden de doodgeschoten immigranten in een grote kuil begraven tussen twee lagen ongebluste kalk.

Anno 2015 zijn organisaties bezig het graf op te sporen. Girjasing, die voren gaande informatie haalt uit het boek ‘Hindoestanen: van contractarbeiders tot Surinamers 1873-1998’, zegt verder, dat ook andere opstanden, zoals de opstand van Zorg en Hoop op 17 augustus 1891 moet worden onderzocht. Hij vindt het jammer dat in de archieven weinig informatie over deze opstand te vinden is. Het is de stichting ernst om de juiste informatie te zoeken en zij zal ook trachten deze dag te herdenken.

Dronken agent veroorzaakt aanrijding met bromfietser

Agent eerder betrokken bij incident op terrein ambassade Guyana

Diender door korpsleiding ontwapend en rijbewijs ingevorderd


Agent M.T. is afgelopen zondag 26 juli betrokken geweest bij een aanrijding op de Pandiet Paltan Tewarieweg. De man reed een bromfietser aan. De bromfietser liep hierdoor schaafwonden op. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, dinsdag 28 juli 2015.

Onderzoek van de politie van Livorno wees uit, dat de agent onder invloed van alcohol verkeerde. De man werd overgebracht naar het politiebureau waar hij een blaastest moest ondergaan. Het alcoholpromillage van de betrokken agent bleek drie maal hoger dan toegestaan. Hangende het verdere onderzoek is M.T. in opdracht van de korpsleiding ontwapend. Ook zijn rijbewijs is door de politie ingevorderd.

Het is overigens niet de eerste keer dat deze agent in opspraak is geraakt. Hij was enige tijd geleden betrokken bij het veel besproken incident op het terrein van de ambassade van Guyana in Paramaribo.
In het onderzoek dat volgde werd hij uit zijn functie gezet en werd zijn wapen in opdracht van de korpsleiding in bewaring genomen. Inmiddels is die disciplinaire tuchtmaatregel verlopen.

Het nieuwe onderzoek in de zaak van de aanrijding en dronkenschap duurt voort.

Zaak voormalige directie Taams Kliniek op Curaçao tegen adviesbureau Berenschot gaat gewoon door

'Berenschot heeft onzorgvuldig, onbetrouwbaar en niet integer gehandeld bij onderzoek levensvatbaarheid kliniek'


De voormalige directie van de failliete Taams Kliniek in Willemstad op Curaçao volhardt in de klacht die is ingediend tegen adviesbureau Berenschot. Dat zegt oud-directeur Earl Esseboom vandaag, dinsdag 28 juli 2015, in het Antilliaans Dagblad. Maar, de procedure duurt langer dan eerder was gedacht. 

'Ze hebben opnieuw uitstel gekregen om te reageren op de klacht. Aanvankelijk was gezegd dat het uitstel eenmalig was tot 26 juli. Maar, nu is ons meegedeeld dat de klacht pas in oktober wordt behandeld. Dus kennelijk hebben ze verder uitstel gekregen. Ons is niet verteld op grond waarvan.'

De klacht van de oud-directeuren bij de Nederlandse Raad van Organisatie-Adviesbureaus (ROA) is dat Berenschot onzorgvuldig, niet-onafhankelijk, onbetrouwbaar en niet-integer heeft gehandeld bij het onderzoek naar de levensvatbaarheid van de Taams Kliniek.

'De zaak gaat hoe dan ook door, want wat ze hebben gedaan kan niet. Het recht moet zijn beloop hebben. En als de rechter oordeelt dat het wel kan dan hoor ik het ook graag', aldus Esseboom.

Longarts Esseboom heeft gisteren samen met cardioloog Arthur Liqui Lung, eveneens oud-directielid van Taams, een nieuwe praktijk geopend aan de Dr. Maalweg in Hugo’s Mall. 'We kregen vorig week van de Advent-directie te horen dat we uit het pand van Taams moesten. Maar, we waren al bezig met nieuwe huisvesting voor onze praktijk. Het was hard werken afgelopen weekend om alles te verhuizen, maar we zijn nu klaar voor de nieuwe start.'

Premier Asjes van Curaçao kandidaat bestuursvoorzitter Pueblo Soberano

Fractie PS heeft bedenkingen bij kandidaatstelling Asjes

'Voorzitter dient meest in voetsporen wijlen Helmin Wiels te treden'


Premier Ivar Asjes van Curaçao heeft zich kandidaat gesteld voor de functie van bestuursvoorzitter van Pueblo Soberano (PS). Dat is afgelopen zaterdag door vicevoorzitter Ingrid Sanchez bekendgemaakt tijdens de wekelijkse partijbijeenkomst in de sede van de partij. Andere kandidaten die een gooi doen naar het voorzitterschap zijn de huidige voorzitter Edward Joseph en Sonaida Gomez. De bestuursverkiezingen worden op 8 augustus gehouden, aldus het Antilliaans Dagblad dinsdag 28 juli 2015.

Het nieuwe bestuur moet bij zijn aantreden de verkiezingen voor een nieuwe politiek leider organiseren. PS-Statenlid Sherwin Leonora zegt over de kandidatuur van Asjes: 'In principe kan ieder lid van de partij zich kandidaat stellen voor het voorzitterschap. Als fractie hebben wij ons gebogen over de vraag welke persoon naar onze mening het meest in de voetsporen van wijlen Helmin Wiels treedt.'

In eerste instantie wil Leonora niet ingaan op de vraag welke kandidaat de voorkeur van de fractie heeft. 'Wij zullen daar de komende dagen in onze radio-uitzendingen uitgebreid aandacht aan besteden.' Zij geeft wel aan wat de bedenkingen zijn tegen de kandidaatstelling van de premier. 'Je kunt je afvragen of er in het geval van Asjes sprake is van tegengestelde belangen. Als premier vertegenwoordigt hij het hele land, het ware te hopen dat heel Curaçao pro Pueblo Soberano is, maar dat is niet de werkelijkheid. Als voorzitter van Pueblo Soberano moet Asjes juist opkomen voor de belangen van de partij.'

Volgens het Statenlid zit daar een heikel punt. 'Je kunt je afvragen of, in het geval de premier tot voorzitter wordt gekozen, een van de functies die hij dan heeft daar dan niet onder komt te lijden.'

Leonora beaamt dat tegen deze achtergrond, de kandidatuur van de huidige voorzitter Edward Joseph voor de fractie meer voor de hand ligt. Van de fractie is het bekend dat zij, zoals in het geval van de Sanctiewet, soms lijnrecht tegenover de premier staat.

In het verleden waarschuwde PS-parlementariër Jaime Córdoba de premier vaker om zich niet buitenspel te plaatsen. Leonora erkent dat Asjes op het gebied van sport bijvoorbeeld heel goed heeft gepresteerd. Tegelijkertijd signaleert hij dat de premier en de eigen bewindslieden soms meer vanuit de Soberano-gedachte hadden moeten handelen. Zoals in het geval van de beveiligingscamera’s die zonder openbare aanbesteding werden besteld.

Brandweer Curaçao redt twee snorkelaars bij Coral Cliff

Mannen werden door ruwe golven tegen rotsen aan geslingerd


De brandweer van Curaçao heeft twee snorkelaars van rond de 30 jaar uit het water gered nadat de mannen door de ruwe golven iedere keer tegen rotsen aan geslingerd werden. Dat bevestigt piketofficier André Monart van de brandweer vandaag, dinsdag 28 juli 2015, in het Antilliaans Dagblad.

'Wij kregen afgelopen zondag omstreeks half vijf 's middags te horen dat er snorkelaars bij Coral Cliff in de problemen waren geraakt door de ruwe zee. Het lukte de mannen niet om tegen de rotsen op te klauteren en zo weer aan land te komen. Buurtbewoners hadden een ladder in het water laten zakken, maar de mannen konden nog steeds niet naar boven komen.'

De brandweer was met zes man ter plaatse om hulp te bieden. Twee brandweermannen werden in het water gelaten nadat ze zich in een veiligheidsharnas hadden gehesen. De ladder werd door de brandweerlieden stevig vastgemaakt.

'De twee snorkelaars werden een voor een aan het veiligheidsharnas vastgehaakt. Zo werden de mannen een voor een naar boven aan het land gehaald', aldus de piketofficier. De reddingsactie duurde ongeveer een half uur.

De snorkelaars kwamen met de schrik vrij. Ze hadden wel wat schrammen en snijwonden opgelopen van de keren dat de golven hen tegen de rots aanduwden. 'Het was die dag beslist geen weer om te gaan snorkelen, de zee was ruw en er stond een vrij stevige wind', aldus Monart. 

De politie was ook ter plaatse, maar was zelf niet actief betrokken bij de reddingsactie. Nadat de snorkelaars weer veilig aan land waren, werden zij door de agenten gehoord over hun snorkelavontuur, aldus de piketofficier.

Amerikaans overheidsrapport: 'Suriname bron voor vrouwen en kinderen die blootgesteld worden aan sekshandel'

VS: 'Surinaamse overheid moet zorgen voor voldoende lange termijn onderdak voor slachtoffers mensenhandel'


Het aantal meldingen van mensenhandel in het binnenland van Suriname is gestegen. Dit constateert het Amerikaanse '2015 Trafficking in Persons Report' dat is uitgegeven onder verantwoordelijkheid van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry. Hoe groot de toename precies is, wordt echter niet vermeld. De Ware Tijd en Starnieuws berichten vandaag, dinsdag 28 juli 2015, hierover.

De gebrekkige aanwezigheid van overheidsautoriteiten in het binnenland maakt het volgens het rapport haast onmogelijk om de volledige omvang van het probleem na te trekken. 'Suriname dient als bron, doorvoerhaven en bestemming voor vrouwen en kinderen die blootgesteld worden aan sekshandel. Vrouwen en meisjes uit Suriname, Guyana, Brazilië en de Dominicaanse Republiek worden onderworpen aan sekshandel, in onder meer afgelegen en illegale goudwinningskampen. Behalve vrouwen en kinderen, worden ook mannen onderworpen aan dwangarbeid', aldus het rapport.

Suriname zou aanvankelijk naar classificatie 'Tier 3' worden verlaagd, vanwege de tegenvallende inspanningen om mensenhandel en dwangarbeid tegen te gaan. Maar, Suriname is ontheffing verleend, omdat de regering een plan heeft om haar beleid in overeenstemming te brengen met de minimumnormen voor de uitbanning van mensenhandel. De regering heeft, volgens het rapport, toegezegd geld vrij te maken om het plan uit te voeren.

Suriname voldoet namelijk niet aan de minimale normen om mensenhandel te elimineren, maar blijft vooralsnog op Tier 2 Watch List, waar het al drie opeenvolgende jaren staat. Kerry beveelt onder meer aan, dat de overheid zorgt voor voldoende lange termijn onderdak voor slachtoffers van mensenhandel in alle leeftijden. Ook adviseert het rapport dat de inspanningen om slachtoffers van mensenhandel en dwangarbeid te identificeren, worden verhoogd.

Landen die op de Tier 2 Watch List staan voldoen niet aan de minimale normen om mensenhandel aan te pakken en uit te bannen. Ze plegen echter wel inspanningen daartoe. Het zijn ook landen waar grote aantallen slachtoffers van ernstige vormen van mensenhandel voorkomen of waar er een aanzienlijke toename is van mensenhandel. Deze landen kunnen niet bewijzen dat hun inspanningen om ernstige vormen van mensenhandel tegen te gaan, vruchten hebben afgeworpen in vergelijking met het jaar ervoor.

Zo hebben hoge regeringsfunctionarissen in Suriname in het afgelopen jaar beperkte anti-mensenhandel inspanningen gepleegd. De overheid heeft onvoldoende middelen vrijgemaakt om de inspanningen voor rechtshandhaving te ondersteunen of slachtoffers adequaat te helpen. Ook is de regering er niet in geslaagd een voorgesteld opvanghuis voor vrouwen en kinderen die het slachtoffer waren van mensenhandel, te bouwen. Onderlinge coördinatie had te lijden onder aanhoudende vertragingen bij de oprichting van een nieuw overkoepelende anti-mensenhandel structuur.


Hieronder de tekst in het Amerikaanse rapport over Suriname:

SURINAME: Tier 2 Watch List

Suriname is a source, transit, and destination country for women and children subjected to sex trafficking and men, women, and children subjected to forced labor. Reported trafficking cases in Suriname’s remote jungle interior—which constitutes approximately 80 percent of the country—increased in recent years; limited government presence in the interior renders the full scope of the problem unknown.

Women and girls from Suriname, Guyana, Brazil, and the Dominican Republic are subjected to sex trafficking in Suriname—including in remote and illegal gold mining camps in Suriname’s interior. Migrant workers in agriculture and on fishing boats off Suriname’s coast are highly vulnerable to forced labor, as are children working in gold mines and informal urban sectors. Chinese immigrants are subjected to sex and labor trafficking in Suriname, including in the mining, service, and construction sectors. Surinamese women in neighboring countries and territories engage in prostitution and may be vulnerable to sex trafficking.

Traffickers from Suriname exploit victims in the Netherlands. Trafficking victims may transit Suriname’s remote interior to bypass official checkpoints.

Government corruption and possible local official complicity in trafficking crimes impede anti-trafficking efforts. The Government of Suriname does not fully comply with the minimum standards for the elimination of trafficking; however, it is making significant efforts to do so. Working-level officials— primarily police and prosecutors—continued to investigate and prosecute trafficking cases and referred more victims to assistance than in 2013.

Despite these measures, the government did not demonstrate overall increasing anti-trafficking efforts compared to the previous reporting period; therefore, Suriname is placed on Tier 2 Watch List for a fourth consecutive year. Suriname was granted a waiver from an otherwise required downgrade to Tier 3 because its government has a written plan that, if implemented, would constitute making significant efforts to bring itself into compliance with the minimum standards for the elimination of trafficking, and it has committed to devoting sufficient resources to implement that plan. Senior government officials made limited anti- trafficking efforts. The government devoted insufficient resources to support law enforcement efforts or adequately assist victims. It failed to open a proposed government shelter for female and child victims. Interagency coordination suffered from continuing delays in the establishment of a new interagency anti-trafficking structure.

RECOMMENDATIONS FOR SURINAME: 

Provide adequate long-term shelter to male and female trafficking victims of all ages and open the proposed government shelter for child and women victims; increase resources to the police anti-trafficking unit; 
vigorously investigate and prosecute trafficking offenses and convict and punish traffickers, including officials complicit in human trafficking; improve interagency communication by establishing a new interagency oversight structure; 
increase efforts to identify trafficking victims, including victims of forced labor in the interior; strengthen and sustain partnerships with NGOs to identify victims and provide protective services; fund and implement the national strategy to combat trafficking; provide additional training to law enforcement, immigration, health care, labor, and judicial officials and social workers to better identify and protect victims; 
and increase efforts to raise awareness of trafficking.

PROSECUTION 

The government sustained law enforcement efforts. Suriname prohibits all forms of human trafficking through a 2006 criminal code amendment, prescribing penalties of five to 20 years’ imprisonment, which are sufficiently stringent and commensurate with those prescribed for other serious crimes, such as rape.

Police reported investigating 11 potential sex trafficking cases and four potential forced labor cases involving 29 suspects; this represents an increase from five cases of child sex trafficking and zero cases of forced labor investigated in 2013. The prosecutor’s office reported initiating prosecutions of 10 trafficking suspects in 2014 compared with seven prosecutions in 2013. The government convicted 10 sex traffickers in 2014, compared with eight in 2013; there were no forced labor convictions. Sentences for convicted traffickers ranged from one to nine years’ imprisonment. The government allocated insufficient resources to conduct investigations in the country’s interior. Police operated a specialized 13-person anti-trafficking unit charged with investigating cases, but staff required additional training. The government did not report any investigations, prosecutions, or convictions of government officials complicit in human trafficking offenses.

PROTECTION 

The government increased identification of trafficking victims, but provided victims inadequate assistance. Police reported identifying 17 potential victims of sex trafficking and 42 victims of forced labor (including some victims from China and Guyana) compared with four potential trafficking sex victims in 2013.

Police reported providing identified victims basic assistance including food, medical care, counseling, and short-term shelter. Without adequate financial support, police shouldered responsibility for providing basic services to victims and referred them to short-term shelters for victims of domestic abuse. NGOs provided shelter and services to child trafficking victims; however, police placed some child victims in juvenile detention facilities. Suriname lacked specialized, long-term shelters for adult trafficking victims, and victim protection services for adults and children were inadequate. 

In 2013, the Ministry of Social Affairs launched a process to open a government-run shelter for child and women trafficking victims, but this shelter remained unopened at the close of the reporting period. The government did not report what funding—if any—it provided to NGO shelters or for victim assistance. The government did not sponsor any specific programs to facilitate victims’ reintegration, such as a witness protection program or long-term psychological counseling. The government had no specialized mechanism to provide foreign victims with alternatives to their removal to countries where they faced retribution or hardship.

After a trafficking court case concluded, foreign victims could apply for the same work or residency permits available to other foreign citizens; however, no victims did so during the year. There were no reports of trafficking victims penalized for crimes committed as a direct result of being subjected to human trafficking. Victims had the option of pursuing civil suits against their traffickers, but no such cases were reported. Authorities employed some formal procedures to identify victims, though health care workers did not screen for trafficking indicators among persons in prostitution, and victim identification in the interior was limited.

PREVENTION 

The government decreased prevention efforts. The government did not report progress on its efforts to implement Suriname’s 2014- 2018 roadmap to combat trafficking. The interagency anti-trafficking working group, active since 2003, consisted of representatives from six government agencies and one NGO. The working group was not effective in coordinating anti-trafficking efforts. The government announced plans to establish a new interagency structure to oversee anti-trafficking efforts and disband the existing working group in December 2014; this new structure was not in place at the end of the reporting period. The police anti-trafficking unit held awareness sessions on radio and television and placed ads in newspapers warning potential victims of fraudulent job offers. The anti-trafficking police maintained a hotline, although it did not receive any calls during the year. The government made no efforts to reduce the demand for commercial sex acts or forced labor. The government did not provide anti-trafficking training or guidance for its diplomatic personnel.

Sapoen: 'Uitspraak Somohardjo dat Chitan en ik fractieloos zijn is ongelooflijk dom'

'Zodra je deel uitmaakt van de Assemblee, maak je ook deel uit van een fractie'


Het Assembleelid Raymond Sapoen vindt het een 'ongelooflijk domme uitspraak', van de voorzitter van Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, dat hij en Diepakkoemar Chitan fractieloos zijn. 'Zodra je deel uitmaakt van het parlement, maak je ook deel uit van een fractie', aldus Sapoen vandaag, dinsdag 28 juli 2015, op Starnieuws.

Sapoen stelt, dat er verschil van inzichten kunnen zijn, 'maar, dat laat onverlet dat wij deel uitmaken van de fractie van Pertjajah Luhur'.

Hij zegt dat in dat licht de brief gezien moet worden die hij geschreven heeft aan de PL-fractie. Hij haalt aan, dat alle Assembleeleden gekozen zijn binnen een bepaalde politieke constellatie.

'Zolang het niet anders blijkt, zijn wij lid van de fractie die ons gekandideerd heeft. Tot het tegendeel blijkt. Als wij ons ergens anders bij aansluiten, dan zijn wij lid van een andere fractie. Dat is tot nu toe niet het geval', aldus Sapoen.

Hij onderkent dat het in de praktijk lastig zal uitpakken als de fractieleider en de overige leden dat niet leuk vinden. 'Maar, ik denk dat het in tijd wel losloopt.'

Advocaat Spong: 'Ik vind het een sterk staaltje van huichelachtige bedriegerij'


'De militaire Krijgsraad is enige plek waar Bouterse verantwoording moet afleggen'

'Ik geloof niet dat we ons door deze man moeten laten misleiden.'


'Ik vind het een sterk staaltje van huichelachtige bedriegerij.' Dat zegt advocaat Gerard Spong over de brief die de Surinaamse president Bouterse aan een van de nabestaanden van de 8 decembermoorden van 1982 schreef en die gisteren werd gepubliceerd op de Surinaamse website Starnieuws.

Bouterse schrijft dat hij wil meewerken aan waarheidsvinding ten aanzien van de moord op vijftien tegenstanders van het toenmalige militaire regime. 'Ik ben er absoluut niet van onder de indruk', zei Spong vandaag, dinsdag 28 juli 2015, in het NOS Radio 1 Journaal.

Spong was bevriend met enkele slachtoffers van de 8 decembermoorden. En hij was enige tijd de adviseur van het Surinaamse Openbaar Ministerie in de zaak rond de moorden.

Volgens Spong is de rechtszaal van de militaire Krijgsraad de enige plek waar Bouterse verantwoording moet afleggen. Dat heeft de president tot op heden geweigerd. 'Bovendien heeft Bouterse nog een Amnestiewet door het parlement weten te drukken. Dan komt dit natuurlijk wel een beetje onwaarachtig over.'
Spong denkt dat Bouterse 'nooit van zijn leven' een bekentenis aflegt. Het is volgens hem hoogst naïef om dat te denken. 'Ik geloof niet dat we ons door deze man moeten laten misleiden.'

Volgens Bouterse werden er destijds keer op keer kwade plannen tegen hem en zijn getrouwen beraamd en sommige ook in uitvoering gebracht. Maar, Spong zegt dat dat niet waar is. 'Er was geen sprake van een verdedigingssituatie. Niemand in Suriname wilde hem destijds verwijderen. En de mensen die hij heeft doodgeschoten al helemaal niet.'

Ook nabestaanden van de slachtoffers geloven niet dat Bouterse een getuigenis gaat afleggen. 'Het is opnieuw een manoeuvre om de nabestaanden op het verkeerde been te zetten en de rechtstaat te doen wankelen', zegt voorzitter Sunil Oemrawsingh van de Stichting 8 december 1982 in de Surinaamse krant De Ware Tijd.
Oemrawsingh vindt net als Spong, dat alleen in de rechtbank aan waarheidsvinding moet worden gedaan.

15-Jarige Kathlyn Belioso uit Amsterdam al zes dagen vermist

Meisje verdween 22 juli op weg naar oma in Bos en Lommer


Een meisje van 15 dat vorige week woensdag, 22 juli 2015, verdween, is nog steeds vermist. Inmiddels maken de familie en de politie in Amsterdam zich grote zorgen om haar, aldus berichten de lokale zender AT5 en de politie vandaag, dinsdag 28 juli 2015. 

Vorige week woensdag zou de 15-jarige Kathlyn Belioso met haar familie op bezoek gaan bij haar oma in Bos en Lommer. Onderweg daarheen ging Kathlyn echter weg en kwam niet meer terug. Wel heeft zij later nog telefonisch contact gehad met haar oma en haar verteld, dat het goed met haar gaat. Kathlyn is verstandelijk beperkt en heeft dus haar familie nodig.

Deze week kwam een tip binnen dat zij gezien zou zijn in de Bijlmer (Hoptille) in het bijzijn van twee mannen van rond de 30. Wie die mannen zijn is onbekend. De politie is op zoek naar Kathlyn en naar mensen die informatie over haar hebben.

Zij droeg op de dag dat zij vermist raakte een grijze joggingbroek en een wit vest met blokmotief. Ze is 1.50m lang, donkergetint, heeft zwart kroeshaar en bruine ogen. Kathlyn heeft ijzertekort en slikt daarvoor medicijnen, omdat zij anders flauw kan vallen.

 Getuigen kunnen bellen met de politie op 0900-8844.Radio Tamara/Damsko spreekt met oud-minister Frank Leeflang

Leeflang in open gesprek met presentator Bottse over muziek en politiek


Afgelopen zaterdagavond, 25 juli 2015, hadden de luisteraars van Radio Tamara en Damsko, Amsteram, in de nachtuitzending een discussie over het lied Olga. Presentator Iwan Bottse vroeg aan de luisteraars wie dat liedje geschreven en gecomponeerd heeft. Uiteindelijk werd bekendgemaakt, dat mr. Frank Leeflang, de vroegere minister van Justitie, de zanger en componist was, zo laat Bottse vandaag, dinsdag 28 juli, tegenover de redactie van De Surinaamse Krant weten.

'Het leek mij leuk om de luisteraars de man zelf te laten vertellen waarover dit lied gaat en wat de aanleiding was voor het schrijven van dit nummer. Maar, ik zou Iwan Bottse niet zijn als ik niet van de gelegenheid gebruik zou maken met mijn oom, Frank Leeflang, te praten over zijn politieke carrière, voornamelijk als minister uit de militaire periode, waarbij als pikant detail kan worden gezegd, dat zijn broer André Kamperveen ook werd vermoord op 8 december 1982, terwijl hij op dat moment minister was.'

Bottse: 'Luistert u maar naar het eerste gesprek, dat ik in al die jaren voor het eerst met hem heb gevoerd over deze periode en wel op de radio. Wij hebben afgesproken, dat dit gesprek een vervolg krijgt als ik hem binnenkort ontmoet en rustig met hem de details zal bespreken, ook via de media.'

Assembleevoorzitter Simons: 'Sapoen en Chitan zitten wel degelijk in een fractie' - Simons lijkt kwestie terugroeping beu te zijn

Jennifer Geerlings- Simons weerspreekt Pertjajah Luhur- voorzitter Paul Somohardjo

'Ook al hebben partijen geen samenwerking meer, de wet praat over V7-lijst'


Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons is het niet eens met de voorzitter en fractieleider van de Pertjajah Luhur (PL), Paul Somohardjo, dat Raymond Sapoen en Diepak Chitan van de PL fractieloos zijn. 'Ze zitten wel degelijk in een fractie', zegt ze. De parlementsvoorzitter zal de fractie hanteren volgens de lijst waarop het tweetal bij wet is gekozen, aldus bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 28 juli 2015.

 'Ook al hebben de partijen geen samenwerking meer. De wet praat over de V7-lijst.' Geerlings-Simons wacht af wat de rechter zal beslissen in lopende Kort Gedingzaken inzake de terugroeping van Sapoen en Chitan.

De voorzitter zegt dat ze veel werk te doen heeft en zich niet wil bezighouden met Somohardjo. Geerlings-Simons beroept zich op artikel 11 van het Ordereglement van De Nationale Assemblee, wat betreft de fractie-indeling. Daarin staat onder meer, dat de leden die gekozen zijn op lijsten waarop dezelfde naam of aanduiding van een politieke groepering geplaatst is, bij de opening van de eerste parlementsvergadering na verkiezingen als één fractie worden aangemerkt.

Is onder een lijstnummer slechts één lid verkozen, dan vormt dit lid een afzonderlijke fractie. Als zich veranderingen in een fractie voordoen dan moet deze fractie dat doorgeven aan de parlementsvoorzitter. Zij deelt dit mee aan de leden van De Nationale Assemblee.

Geerlings-Simons: 'Wanneer er veranderingen optreden wordt dat gemeld. Wij praten niet voor onze beurt.' Ze wil zich niet inlaten met de ruzie tussen de PL-leden en de partij. 'Ik hou mij aan het Reglement van Orde en wat het land nodig heeft. Ik wil mij niet constant bezighouden met de PL en Somohardjo.'

Advocaat Essed: 'Getuigenis president Bouterse komt niet geloofwaardig over'

'Sinds de 8 decembermoorden heeft hoofdverdachte onophoudelijk leugens herhaald'

'Baboeram lijkt Bouterse behulpzaam te zijn in het oppoetsen van zijn schoon blazoen'
 

Een getuigenis afleggen door president Desi Bouterse als hoofdverdachte van de 8 decembermoorden tegenover Sandew Hira (Dew Baboeram) komt niet geloofwaardig over. Dit vindt niet plaats binnen het strafrechtelijk kader. Op grond hiervan denkt advocaat Hugo Essed, dat de nabestaanden geen instemming hiervoor zullen geven.

'Het ongeloofwaardige is natuurlijk geheel het gevolg van het gedrag van de hoofdverdachte die sinds de moorden onophoudelijk de 8 december leugens heeft herhaald. Zelfs in de acceptatiebrief geeft hij reeds een voorschot van wat ook in de toekomst zijn waarheid zal zijn, namelijk de onverholen suggestie, dat de slachtoffers met huurmoordenaars een CIA-tegencoup beraamden', aldus Essed vandaag, dinsdag 28 juli 2015, in een reactie op Starnieuws.

'Dew Baboeram heeft niets onthuld, toen hij in zijn open brief aan Bouterse ons meedeelde dat hij benaderd was om mee te doen aan een CIA-coup. Dat was namelijk ná de decembermoorden en overigens geen nieuws, omdat de CIA dat zelf heeft aangegeven. Het is wel koren op de molen van Bouterse die daar naadloos bij aansluit door te stellen dat er onschuldigen zouden doodgaan. Wat Bouterse eigenlijk doet is de leugen herhalen dat de 15 vermoorde slachtoffers schuldige coupplegers waren en Dew Baboeram legt het voor hem op een presenteerblaadje', stelt Essed.

'Met dit voorstel wordt met één pennenstreek het 8 decemberstrafproces weggedacht. Het voorstel bouwt voort op de Amnestiewet 2012, waarin ook een waarheidscommissie is voorgesteld. De snelle acceptatie verwondert me dan ook niet. Als dit geen doorgestoken kaart is, dan is het wel een grote mate van naïviteit of misschien grootheidswaanzin van Dew Baboeram. Het zal me niet verbazen als er gewoon nooit een rapport komt, omdat Dew Baboeram er gauw achter komt, dat hij de zoveelste moor wordt die kan gaan, maar in dit geval nog voor het werk is gedaan. Bouterse heeft op dit moment, vlak voor zijn tweede termijn, een schoon blazoen nodig en Dew Baboeram lijkt met het oppoetsen behulpzaam te zullen zijn. Als hij werkelijk denkt dat Bouterse van plan is hem ook maar iets van de waarheid over de gruwelijke moorden te vertellen, dan vergist hij zich. Dan kent hij Bouterse werkelijk niet.'

'Ik denk ook dat Bouterse de hete adem van het Hof van Justitie voelt, omdat het Hof binnenkort een beslissing zal geven op het verzoek van de nabestaanden om de procureur-generaal te bevelen datgene te doen dat nodig is om het december strafproces te kunnen hervatten. Dew Baboeram heeft meerdere keren verklaard niets te zien in berechting van de 8 decemberverdachten. Die mening mag hij hebben. Het is echter niet te hopen dat Dew Baboeram Bouterse behulpzaam wenst te zijn om de gerechtelijke dans blijvend te ontspringen. Rechtgeaard Suriname zal hem dat niet in dank afnemen', vindt Essed.

Henk Naarendorp voorzitter tijdelijk Financieel Economisch Platform

FEP komt 31 juli al met haar eerste adviezen


Het Financieel Economisch Platform 2015 (FEP), dat gisteravond, maandag 27 juli 2015, werd geïnstalleerd door president Desi Bouterse, moet op 31 juli al komen met eerste adviezen, onder voorzitterschap van Henk Naarendorp, voorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF).  Bouterse liet weten, dat deze, volgens hem, technische commissie van zeer korte duur zal zijn. Nadat te nemen financieel-economische maatregelen zijn besproken, is het de bedoeling dat de bestaande organen verder gaan met het werk.

Naarendorp ging voortvarend van start door meteen te stellen dat een van de zaken die aangepakt zal worden het energiebeleid is. Elektriciteit wordt zwaar gesubsidieerd wat leidt tot zelfs verspilling, adus de KKF-voorzitter.

NDP-woordvoerder Winston Lackin vulde aan, dat jaarijks ruim een miljard Surinaamse dollar aan subsidies gegeven worden. Dat beleid moet goed onder de loep worden genomen. Volgens Naarendorp gaat het om 5 tot 10 procent van het bruto binnenlands product. Er moet echter bezuinigd worden op diverse gebieden. Het fenomeen spookambtenaren gaat ook aandacht krijgen en buitenlandse posten van Suriname moeten efficiënter gaan functioneren.

Niet alle organisaties die zitting nemen in het FEP hadden gisteravond een vertegenwoordiging kunnen afvaardigen. RaVakSur (Raad van Vakcentrales in Suriname) en de Bond van Leraren (BvL) zullen nog aanwijzen wie zitting neemt in het platform. De Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, VSB, heeft enkele kanttekeningen en voorwaarden. Deze organisatie neemt vandaag een besluit.

Naast de KKF heeft vanuit het bedrijfsleven zitting Wilgo Bilkerdijk, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA). Namens de VHP is afgevaardigd Stanley Raghoebarsing, Rudy Soerodimedjo (groep-Sapoen), Ronny Asabina (BEP), Iwan Poerschke (PALU), Dave Abeleven (DOE), Dilip Sardjoe (NDP), Marcellino Nerkust (FOLS, Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname), Priya Sital (voorzitter Nationaal Jeugdparement namens de jongeren), Sieglien Burleson (op persoonlijke titel) en Ray Sanchiet (namens de landbouwsector).

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)