donderdag 30 juli 2015

Man (62) op Curaçao korte tijd ontvoerd en mishandeld

Man bij verlaten snèk aan Cubaweg door 2 mannen in auto gesleurd


Een 62-jarige man is vanochtend, donderdag 30 juli 2015, rond kwart voor vijf in Willemstad op Curaçao op gewelddadige wijze ontvoerd en mishandeld. Hij kwam net uit een snèk aan de Cubaweg, toen hij door twee mannen in een rode auto werd gesleurd, aldus Versgeperst.com.

De auto stopte bij een veld te Suffisant. Vervolgens kwam er een witte auto aangereden met nog twee mannen.


Het viertal sloeg vervolgens in op het slachtoffer en eiste geld. De man antwoordde, dat hij geen geld bij zich had waarop de mannen hem verder mishandelde. Ze namen zijn telefoon af en sloegen daarna op de vlucht.

Het slachtoffer moest per ambulance naar het ziekenhuis worden vervoerd.

Statenlid op Curaçao wil onderzoek reisgedrag twee leden toeristenbureau CTB

Davelaar: 'Bestuursleden vlogen met Air Berlin zonder daarvoor te betalen'


PNP-partijleider en Statenlid op Curaçao Humphrey Davelaar vraagt om onderzoek naar het reisgedrag van twee leden van de Raad van Toezicht (RvT), ofwel de Curaçao Tourist Development Foundation (CTDF), van het bestuur van toeristenbureau CTB. 'Dit naar aanleiding van de informatie die ik heb ontvangen, dat de bestuursleden Erwin Eustatius (voorgedragen door PNP) en Marin van Eps (voorgedragen door PAIS) met Air Berlin hebben gevlogen zonder daarvoor te betalen.' Dit bericht de Amigoe donderdag 30 juli 2015.
 
Hij licht toe, dat ondanks het feit dat een groot deel van de parlementariërs voor Parlatino (het parlement van Latijns Amerikaanse landen) naar Panama is afgereisd en er sprake is van reces, hij deze informatie van een coalitiepartner heeft gekregen, waarop hij ‘dit onmiddellijk onder de aandacht heeft gebracht en om een diepgaand onderzoek heeft gevraagd’.

'De taken van de RvT ofwel het CTDF, en de CTB-directie zijn immers duidelijk gescheiden. De directie ofwel het CTB-bestuur, dat uitvoering geeft aan het beleid, kan mijns inziens op dienstreis gaan, terwijl de RvT toezicht dient te houden op zaken zoals de uitvoering van beleid en de begroting van het toeristenbureau', aldus Statenlid Davelaar, die in deze kwestie meent dat er ‘sowieso geen sprake kan zijn van een dienstreis’ van de twee leden.

Hij laat weten dat zijn partij zich vanavond, gedurende de wekelijkse bijeenkomst, over de situatie rond het lid dat door de PNP is voorgedragen, zal buigen. 'Er is al door het PNP-bestuur met de heer Eustatius gesproken, vandaag krijgt hij de kans om in de vergadering zijn toelichting te geven. Maar, in principe is de PNP van mening dat er onderzoek dient plaats te vinden en dat de twee leden zich terug dienen te trekken. Vervolgens kan men, wanneer het onderzoek is afgerond, kijken hoe verder', aldus Davelaar. Hij stelt inmiddels ook te hebben vernomen dat Van Eps al zijn ontslag als RvT-lid heeft ingediend ‘en een cheque heeft gegeven voor zijn reis met Air Berlin’.

CTDF-voorzitter Jeanette Bonet stelt voorop niet op de uitspraken van Statenlid Davelaar te willen reageren, maar wel een reactie te willen geven op de kwestie. 'De RvT heeft na informatie te hebben gekregen, gistermiddag een buitengewone vergadering belegd. Beide leden hebben in 2015 via AirBerlin gereisd, waarbij zij stelden dat de reizen via het bestuur van de CTB, dat conform de structuur uit de adjunct-directeur en de directeur bestaat – waren gelopen/verwerkt. De leden Van Eps en Eustatius hebben dan ook de gelegenheid gekregen om hierover nadere informatie te geven en zijn dus ook gehoord', aldus Bonet.

Ze licht toe dat hierop door de RvT is besloten om de procedures conform het reizen aan te scherpen. 'Zoals bij iedere aanscherping van procedures dient er eerst ook meer informatie vergaard te worden en zo zal dit ook in deze kwestie geschieden, het is dan ook nog in onderzoek. De RvT heeft een budget waarmee een lid bijvoorbeeld op reis zou kunnen gaan voor activiteiten die gerelateerd zijn aan toerisme-ontwikkeling. Maar voor dergelijke reizen dient er goedkeuring te komen, waarover door de Raad van Commissarissen (RvC) een beslissing dient te worden genomen', aldus Bonet.
Zij laat verder weten dat de RvT niet de bevoegdheid heeft om leden aan te nemen of te ontslaan. 

'Dit soort zaken loopt in overleg met de partij waardoor men benoemd is. Zo heeft de heer Van Eps middels een brief aan zowel de minister als het CTDF zijn ontslag ingediend en aangeboden de reis terug te zullen betalen. De heer Eustatius heeft aangegeven in overleg te zullen gaan met de PNP, waarop hij de RvT nader zal berichten', aldus de CTDF-voorzitter.

Politie Curaçao intensiveert patrouilles in en rond Kabouterbos vanwege diverse brandstichtingen

'Dit wordt niet getolereerd en echt zeer serieus genomen'

Brandweer heeft handen vol werk aan blussen branden Kabouterbos


'Bij vermoeden van herhaaldelijke brandstichting, wat in het verleden vaker voorkwam, waarbij zowel de brandweer als de politie moest uitrukken, zoals nu ook het geval is met het Kabouterbos op Curaçao, wordt ter preventie intensivering van de patrouilles in het gebied doorgevoerd. Dit wordt niet getolereerd', aldus politiewoordvoerder Imro Zwerwer vandaag, donderdag 30 juli 2015, in de Amigoe.
 
Ook dienen personen die zich te voet in het bos ophouden, rekening te houden met het feit dat zij door de politie gehoord kunnen worden, waarbij tevens gekeken zal worden wat zij bij zich hebben. 'Mensen die in het gebied bijvoorbeeld verdachte spullen bij zich hebben, waarmee men brand zou kunnen stichten, kunnen zelfs ter plaatse gearresteerd worden. Dit wordt echt zeer serieus genomen' , aldus de politie.

Een bewoner van het gebied meldt twee flessen ‘charcoal fluid’ in het bos te hebben gevonden en deze mee naar huis te hebben genomen, omdat hij het verdacht vond. 'Wie gaat er nou het bos in met dit spul?' Inmiddels is contact gelegd met de politie, die heeft laten weten de flessen voor verder onderzoek te zullen ophalen.

Na de omvangrijke brand in het natuurrijke Kabouterbos, waardoor een groot deel van het bos verbrand is, begonnen de bluswerkzaamheden reeds eergisteren. Nadat gisterochtend bleek dat er nog sprake was van verschillende brandhaarden in het bos, rukte de brandweer met vier brandweerwagens uit, waarbij de blusslangen tot diep in het gebied getrokken moesten worden om de werkzaamheden te kunnen voortzetten.

Een bezorgde omwonende maakt melding van het feit dat de brandweer pas omstreeks half zeven 's avonds kon vertrekken nadat het gebied brandveilig werd verklaard. Op navraag kreeg de bewoner van de brandweer te horen ‘dat er 20.000 gallons aan water zouden zijn opgespoten’. 'Vervolgens heb ik later nog een brandende boom waargenomen en daar bij de brandweer melding van gemaakt. Men was ervan op de hoogte. Ook werd de toezegging gedaan dat er nog een ploeg in de ochtenduren preventief langs zou komen. De brandweer heeft gisteren hard gewerkt en de mannen oogden bij vertrek bijzonder vermoeid.'

De politie stelt dat er gisteren meerdere brandhaarden waren, op verschillende plekken in het bos, waardoor men nu serieus onderzoek naar brandstichting doet. Agenten stonden afgelopen nacht bij het Kabouterbos ook op de uitkijk.

Besluit Pertjajah Luhur om Sapoen/Chitan terug te roepen niet op rechtsgeldige wijze genomen

'Besluit niet conform statuten partij genomen'


Dat de terugroeping van de Pertjajah Luhur-leden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan onrechtmatig is, staat vast volgens jurist Joan Nibte, lid van het Centraal Hoofdstembureau (CHS). Dit komt naar haar zeggen doordat de Pertjajah Luhur (PL) het besluit om de twee leden terug te roepen niet op een rechtsgeldige manier heeft genomen.

'Het besluit is niet conform de statuten van de partij genomen', zegt Nibte op eigen titel vandaag, donderdag 30 juli 2015, in de Ware Tijd.

Het CHS heeft in het pakket aan de door de partij verstuurde documenten namelijk geen 'gewaarmerkt uittreksel van de goedgekeurde notulen van de rechtsgeldige vergadering waarin het besluit genomen is' gevonden, zoals vereist bij terugroeping.

Nibte is het ook oneens met PL-voorzitter Paul Somohardjo, die vindt dat het CHS onbevoegd is om te bepalen dat de terugroeping van Sapoen en Chitan niet rechtmatig is. De jurist stelt, dat het CHS volgens de Terugroepwet binnen twee weken haar bevindingen kenbaar moet maken. 'En dat is wat wij hebben gedaan.' 

Nibte erkent, dat CHS-voorzitter Eugene Merkus eerder had gezegd, dat het CHS geen actie hoort te ondernemen totdat is vastgesteld dat er plekken in De Nationale Assemblee zijn opengevallen. 'Maar daarna zijn wij als CHS bij elkaar gekomen en hebben wij op basis van het handelen van CHS in voorgaande gevallen besloten, dat wij onze bevindingen kenbaar moeten maken.'

Den Blauwvinger: Suriname en selectieve woede na seksueel misbruik minderjarigen

COLUMN: Land zwijgt als minderjarige door lokale Surinamer is misbruikt, maar staat op achterste benen als verdachte een buitenlander is 


Soms laten bepaalde zaken je niet los. Ze houden je bezig. Je stelt vragen, maar krijgt geen antwoorden. Je vraagt je af hoe iets mogelijk is. Je vraagt je of waarom mensen op bepaalde manieren reageren of juist helemaal niet. 
Een van dergelijke zaken is bijvoorbeeld het bericht – maar vooral hetgeen vervolgens (niet) gebeurde – van dinsdag 21 juli in het Dagblad Suriname over de arrestatie van twee mannen die jonge, minderjarige, meisjes seksueel hadden misbruikt. Het gaat om een man van 43 die door de politie van Wageningen werd gearresteerd voor misbruik van zijn 11-jarige nichtje en en om 36-jarige man die wordt verdacht van seksueel misbruik van zijn nichtje van 15 in Nieuw Nickerie. Gewoon een nieuwsbericht, tussen zovele anderen. Suriname zweeg. De deskundige kinderpsychologe zweeg. Op social media bleef het angstvallig. Geen ophef. Geen beroering in de samenleving. Opmerkelijk. Is het dan normaal? Geaccepteerd? Seksueel misbruik van minderjarige meisjes en jongens? 

Opmerkelijk. Immers, wanneer een buitenlander zich aan een dergelijk vergrijp schuldig maakt dan is Suriname te klein, dan staat Suriname op zijn achterste benen en vliegen de meest verschrikkelijke verwensingen dwars door alle social media en de gewone media heen om die pedofiel (want dat woord wordt dan snel in de mond genomen) – nog voordat die ook maar door een rechter schuldig is verklaard en veroordeeld – aan de hoogste schandpaal te nagelen.
Het is selectieve, hypocriete, woede.
Maar, als een lokale bewoner, een Surinamer, zich aan een minderjarig kind vergrijpt wordt over het algemeen gezwegen. Het lijkt normaal en geaccepteerd te zijn binnen de Surinaamse samenleving, seksueel misbruik van minderjarige kinderen, verkrachting van een jong meisje. En het gebeurt bijna maandelijks wel een keer. Maar, Suriname zwijgt. De deskundigen zwijgen. Het lijkt normaal, het lijkt geaccepteerd. Met verborgen schaamrood op de kaken wordt gewoon een andere kant op gekeken.

Opmerkelijk is het overigens ook, dat vooral het Dagblad Suriname lijkt te berichten over Surinamers die zich aan minderjarige kinderen vergrijpen of daarvan verdacht worden. Onderstaande zaken zijn allen in 2015 door die krant bekendgemaakt. Zelfs de meeste media zwijgen dus, kennelijk. Maar, niet als de verdachte pedofiel een buitenlander is.

Eind januari werd een 13-jarig meisje door de vriend (33) van haar moeder misbruikt. De man had eerst het meisje een slaapmiddel toegediend. De moeder woonde op dat moment drie jaren samen met die man en haar drie kinderen, twee meisjes en een jongen.

Een 12-jarig meisje werd 6 maart misbruikt door een buurman (23). Het meisje was bij de man in zijn auto gestapt om ergens te gaan wandelen. Maar, de rit ging naar de Wijdenboschbrug in Paramaribo waar hij het meisje onder bedreiging seksueel misbruikte. Daarna werd het meisje dicht bij haar woning door de man afgezet.

Eind april werd door de politie van Brokopondo een jongen van 12 opgepakt die een 6-jarig meisje had misbruikt.

Het Dagblad Suriname berichtte maandag 29 juni dat in Nickerie een 16-jarige jongen was gearresteerd voor het seksueel misbruiken van zijn neefje van 3 jaar.

Verder berichtte alleen Starnieuws, op gezag van het zogenoemde Algemeen Surinaams Persbureau (dat inmiddels een stille dood lijkt te zijn gestorven) op 11 maart vorig jaar dat een 51-jarige inwoner van het dorp Apoera, in het westen van het land, was gearresteerd op verdenking van seksueel misbruik van drie meisjes van 6, 8 en 10 jaar en vervolgens bleef het stil rond deze zaak.....

Al deze zaken hebben op geen enkele wijze geleid tot welke reacties dan. Let wel, in twee aangehaalde zaken waren de slachtoffertjes slechts 6 en 3 jaar jong..... Maar, Suriname zweeg. Geen ophef. Niets. Misschien was er sprake van algemene schaamte, terecht. Maar, er is kennelijk wel iets goed mis in het land als het gaat om seksuele normen. Alle seksueel misbruik zaken hebben voor zover bekend niet geleid tot welk deskundig onderzoek dan ook naar achtergronden, oorzaken, et cetera. Neen, Suriname zweeg, was stil.
Maar, dat was ter opfrissing van het collectief geheugen, bijvoorbeeld in maart 2011 wel even wat anders toen Starnieuws een hetze begon, en eigen rechter trachtte te spelen, tegen een Nederlandse leerkracht in het dorp Bofokoele, in het Boven Surinamegebied. De man werd door de nieuwswebsite, zonder dat er welk wettig bewijs dan ook nog was, op walgelijke en niet-journalistieke wijze neergezet en beschuldigd en zelfs veroordeeld als pedofiel. De zaak belandde zelfs in de politieke arena van De Nationale Assemblee. De man heeft altijd alle beschuldigingen ontkend en voor zover bekend is hij ook nimmer veroordeeld.

Overigens werd in dezelfde periode ook een andere Nederlander, directeur van een kindertehuis in het district Commewijne, aangehouden op verdenking van seksueel molest en mishandeling en ook die zaak leidde tot veel beroering. Deze man werd uiteindelijk schuldig bevonden en op 17 oktober 2012 veroordeeld tot zes jaar cel, tot verbijstering van zijn Nederlandse advocaat . Volgens de advocaat waren de beschuldigingen in deze zaak zo overduidelijk flauwekul, dat het in Nederland niet eens tot een rechtszaak was gekomen. De Nederlandse rechtspsycholoog Peter van Koppen had zelfs 'een vernietigend rapport opgesteld over de betrouwbaarheid van de getuigen. Maar, een van de Surinaamse rechters vond dat te mooi om waar te zijn en veroordeelde De G.', zo sprak de advocaat na de uitspraak.

Deze week werd nog een Surinamer veroordeeld voor seksueel misbruik van de 15-jarige vriendin van zijn dochter. De man kreeg slechts een jaar gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk met aftrek van de tijd die hij in voorarrest had doorgebracht. Hij had spijt betuigd in het beklaagdenbankje en dat was voor de rechter kennelijk voldoende aanleiding om hem in feite maar een paar maanden in een cel te laten doorbrengen. Tegen de man was door het Openbaar Ministerie twee jaar onvoorwaardelijke cel geëist......

Natuurlijk is geen enkel seksueel misbruik van een minderjarige door wie dan ook, Surinamer of niet-Surinamer, op welke wijze dan ook goed te praten. Maar, niet ontkend mag worden, dat wanneer de verdachte een lokale Surinamer is er nauwelijks tot geen aandacht aan wordt besteed, terwijl dat in zaken waarin een buitenlander verdachte is er juist zeer veel aandacht voor is in media en op social media, in welke vorm dan ook.

Dat roept gevoelsmatig de vraag op of seksueel misbruik van een minderjarige door een Surinamer wellicht minder erg is dan seksueel misbruik van een minderjarige in Suriname door een buitenlander. Laten we hopen van niet, maar de praktijk lijkt toch overduidelijk het antwoord te geven....en we gaan over tot de orde van de dag, alsof er niets aan de hand is.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
30 juli 2015 
Amsterdam-Paramaribo

'Regering verantwoordelijk voor consequenties bij niet opvolgen adviezen FEP'

Voorzitter FEP: 'Eerste vergaderingen zijn vlot verlopen'


Het Financieel Economisch Platform (FEP) is slechts een orgaan dat belast is met het adviseren van de regering of wel president Desi Bouterse. Indien de regering wederom weigert invulling te geven aan de gegeven adviezen is zij degene die verantwoordelijk is bij eventuele problemen die daaruit voortvloeien. Dit zegt Henk Naarendorp, voorzitter van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF) en sinds kort ook de trekker, coördinator, van het FEP vandaag, donderdag 30 juli 2015, in het Dagblad Suriname.

Naarendorp stelt, dat het niet zijn competentie is om de regering hiertoe te dwingen, aangezien het platform slechts een adviserende taak heeft. De KKF-voorzitter vindt, dat er op dit moment niet gekeken moet worden naar zaken in het verleden, waarin andere organen weinig tot niets hebben betekend.

Aangezien de FEP geen wettelijke basis heeft en deze voor een korte duur is ingesteld, verwacht hij in ieder geval dat het FEP de basis voor de regering zal leggen om op den duur andere instituten als de Sociaal Economische Raad (SER) en het Business Forum in te stellen.

Naarendorp vindt dat de Wet op het Business Forum zo snel als mogelijk in orde moet worden gemaakt door De Nationale Assemblee (DNA). ‘Het is een wet om het lokale bedrijfsleven in samenspraak met de publieke sector te ontwikkelen. Het bedrijfsleven moet hierdoor ondanks genomen maatregelen vrijelijk kunnen opereren. Dit omdat het bedrijfsleven de bron en motor is van de economie’, aldus de ondernemer.

Volgens Naarendorp zijn de eerste bijeenkomsten vlot verlopen, waarbij ook nadere informatie van autoriteiten is verkregen. Afgelopen dinsdag en woensdag heeft het platform uren lang vergaderd en de resultaten zijn positief. ‘Kennelijk is er veel energie in de mensen’, aldus Naarendorp.

Hij zegt verder, dat afhankelijk van wat de mensen in zich hebben, de inzichten en kwaliteiten, het rapport vorm zal krijgen. Op basis hiervan verwacht hij wel de zaken tot morgen klaar te hebben. ‘Het gaat niet om de vraag of iets mogelijk is. Als wij allemaal ons best doen, is het best wel mogelijk’, aldus Naarendorp.

Kalloe: 'Hoofdverantwoordelijke voor economische situatie is alleen de president'

'Het heeft geen zin om een enorme dambreuk met een vinger te dichten'


Er gaan stemmen op in de gemeenschap, zo bericht althans het Dagblad Suriname vandaag, 30 juli 2015, dat ministers en adviseurs van president Desi Bouterse hun werk niet goed hebben gedaan en daarom niet opnieuw in functie zouden moeten komen of dat ze vervangen zouden moeten worden. Ze zouden volgens sommigen zelfs ter verantwoording moeten worden geroepen. 

'Men moet niet om de hete brei heen dansen. De hoofdverantwoordelijke voor de economische situatie is de president', aldus oud-minister en ondernemer Richard Kalloe, die geen nut ziet in het vervangen van ministers en adviseurs. Hij ziet overigens ook geen heil in platformen als het Financieel Ecnomisch Platform.

'Het heeft geen zin om een gapende kapwond met een kleine pleister te bedekken of een enorme dambreuk met een vinger te dichten.' Volgens hem is het probleem al buiten herstelbare proporties getreden.

Het falend economisch beleid is, zo meent Kalloe, al bij de regering Venetiaan begonnen. Hij is van mening dat altijd alleen de president verantwoordelijk kan worden gesteld voor het falend beleid tijdens zijn regeerperiode. 'De president is altijd de hoofdverantwoordelijke. Het maakt niet uit hoeveel deskundigen hij bij mekaar roept. Uiteindelijk bepaalt hij wat er gebeurt.'

Surinamers schijnen dit volgens de politicus niet zo goed te begrijpen. Toegegeven dat ze onbekwaam zijn, stelt Kalloe, doelend op de ministers en adviseurs van de president, maar dat is volgens hem niet waar de schoen wringt. Kalloe vindt dat het accent bewust verlegd wordt.

Mogelijk vanaf begin 2016 permanent stroom via zonne-energie in Pokigron en Atjoni

Traditioneel gezag tekent overeenkomst met EBS voor opzet zonne-energiepark

Binnenlandbewoners moeten wel voor hun stroom gaan betalen


Als alles volgens planning verloopt zullen Pokigron en aanmeerplaats Atjoni vanaf 1 januari 2016 permanent voorzien zijn van stroom opgewekt door zonne-energie. Hiervoor heeft het traditioneel gezag een overeenkomst getekend met de NV Energiebedrijven Suriname (EBS). Daarin is opgenomen, dat de lokale gemeenschap een stuk grond van tweeduizend hectare voor onbepaalde tijd afstaat voor het opzetten van een zonne-energiepark. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, 30 juli 2015.

EBS-algemeen directeur Willy Duiker zegt, dat het beleidsvoornemen is om zonne-energie te brengen naar gebieden die nog steeds gebruikmaken van een dieselgenerator. 'We wachten op de nieuwe regering om de plannen die we nu uitgewerkt hebben uit te zetten voor gebieden waar elektriciteit wordt opgewekt met diesel. Nu is het gratis, dus is het wordt een grote overgang voor de gemeenschap.'

Met dat laatste bedoelt Duiker, dat ook de binnenlandbewoners zullen moeten gaan betalen voor hun elektriciteit. Maar, volgens hem betalen veel bewoners in feite al, want zij kopen diesel voor hun generator en dat is zelfs in feite duurder.

Desondanks was er nog enige aarzeling voordat de overeenkomst in Pokigron werd ondertekend door het dorpsgezag. 'Suma o pay fu a stroom?', vroeg basya Otmar Vrede. Nadat de voorwaarden in de overeenkomst waren uitgelegd, vroegen de dorpshoofden wat tijd om hierover te beraadslagen. Uiteindelijk werd besloten om toch te tekenen om de ontwikkeling in het dorp niet tegen te houden.

Het zonne-energieproject wordt gefinancierd met een lening van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB). Alleen al het opzetten van het zonne-energiepark kost 2,5 miljoen Amerikaanse dollar.

Grote anaconda te Weg naar Zee doodgeschoten

Slang zou buurt enige tijd hebben 'geterroriseerd'

(Bron foto: Dagblad Suriname)

Bewoners te Weg naar Zee hebben eerder deze week kans gezien een aboma of wel anaconda (groene anaconda, Eunectes murinus) dood te schieten. Het beest had, zo bericht althans het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 30 juli 2015, een lengte van 'ongeveer 5.18 meter'...

Volgens de buurtbewoners terroriseerde de slang de buurt al een tijdje en was het slechts een kwestie van tijd dat die gepakt zou worden. De aboma zou tientallen doksen en kippen hebben verorberd. Volgens de buurtbewoners is het jammerm dat de slang een hond van de Perrel Tjon te pakken heeft kunnen krijgen. Het beest werd dood gewurgd.

Een anaconda is een wurgslang. De slang ankert de prooi in de bek en wikkelt het lichaam om de prooi heen. Vervolgens wordt iedere keer als de prooi uitademt het slangenlichaam iets strakker aangetrokken. Op een gegeven moment is de prooi niet meer in staat om in te ademen, waardoor verstikking optreedt. De slang wurgt zijn prooi en slikt deze vervolgens in één keer, beetje bij beetje, door, zo schrijft het Dagblad Suriname.

(Red. De Surinaamse Krant/Dagblad Suriname)

Ruth Wijdenbosch (NPS): 'Verhef de bestrijding van mensenhandel tot prioriteit'

Politica reageert op reactie Lackin op VS-rapport inzake mensenhandel

'Mij bekruipt het gevoel dat de minister van Buitenlandse Zaken zaak bagatelliseert'


Voor het vierde achtereenvolgende jaar staat Suriname op de Tier 2 Watch List in het Trafficking in Persons Rapport 2015. Het is jammer, dat vanuit het buitenland Suriname gewezen moet worden op misstanden die betrekking hebben op schendingen van mensenrechten, in dit geval mensenhandel. En steeds worden deze ernstige gevallen ontkend terwijl het juist de bedoeling is dat er adequate maatregelen getroffen worden om onze bevolking en buitenlanders in ons land te beschermen.

De reactie van minister Lackin stelt mij bijzonder teleur. Evenwel verschilt die niet van de laconieke houding van minister Edward Belfort van Justitie en Politie over mensenhandel wat Suriname betreft. De alarmbel is jaren geleden geluid door werkers in het veld die slachtoffers begeleiden. Specifieke gevallen zijn aan mij gerapporteerd. In De Nationale Assemblee, DNA, ben ik tijdens een spreekbeurt hierover op de korrel genomen door minister Belfort en het DNA-lid Ricardo Panka (NDP). Hun reactie was: Suriname zou zelf onderzoek doen en een eigen rapport presenteren. Tot heden is daar niets van terecht gekomen.

Ook nu bekruipt het gevoel mij dat de minister van Buitenlandse Zaken de zaak bagatelliseert. In een artikel op Starnieuws stelt hij dat er in het rapport geen rekening gehouden wordt met praktische zaken. Weet hij niet dat het paspoort van een arbeider tegen zijn wil in het bezit houden en hem/haar dwingen arbeid te verrichten onder mensenhandel valt? Weet hij niet dat de Surinaamse overheid verplicht is op te treden ongeacht of het om Chinezen gaat? De omstandigheden waaronder bepaalde arbeiders werk moeten verrichten, hun accommodatie en het feit dat hun vrijheid ze ontnomen wordt is mensonwaardig en strafbaar. Weet de minister niet dat dit valt onder de categorie moderne slavernij?
Je moet een vreemde in Jeruzalem zijn om niet te weten dat er vrouwen en meisjes uit Suriname, Guyana, Brazilië en de Dominicaanse Republiek het slachtoffer zijn van sekshandel in ons land. Ook in de afgelegen en illegale goudwinningskampen in het binnenland. Suriname geldt als doorvoerland voor mensenhandelaren die vrouwen naar landen in Europa vervoeren. Vraagt u dat maar aan uw Braziliaanse ambtsgenoot.

Ik heb met genoegen de beschikking no. 99 van het ministerie van Justitie en Politie dd 7 aug 2014 Jno 14/04373 houdende vaststelling van de procedure en richtlijnen inzake melding vermoedelijke gevallen van mensenhandel, verwelkomd.
Evenwel bestaat het vermoeden van mensenhandel niet alleen in die gevallen wanneer een jongetje alleen naar het binnenland probeert te reizen.

Het is de hoogste tijd dat wij onze verantwoordelijkheid onderkennen en adequate maatregelen in stelling brengen ter bescherming van slachtoffers. Zorg voor een veilige haven, een schuilplaats, waar ze zich geborgen voelen. Stel de werkers in het veld in als counselors. Laat ze functioneren als brug tussen de slachtoffers en justitie. Zolang zij zich niet veilig en beschermd voelen zullen ze niet praten en gaan de daadwerkelijke criminelen vrijuit. Verhef de bestrijding van mensenhandel tot prioriteit.

Doen wij dat niet dan volgt in 2016 Tier 3 en daarna sancties. Ik maak mij zorgen om de slachtoffers maar meer nog om het feit dat er niets ten positieve zal veranderen indien de Surinaamse overheid niet onderkent dat mensenhandel ook in ons land een serieus probleem vormt.
Suriname...get your act together and do something!!!

Ruth Wijdenbosch

MinOWC werkt aan verruiming schooltijden ingaande schoolseizoen 2016-2017

Ministerie wil ook aantal vakantiedagen scholen gelijk schakelen

FOLS onder voorwaarden akkoord met verruiming


Suriname loopt vijftig effectieve schooluren achter in vergelijking met de regio. Daarom zal het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) zogenoemde modellen uitwerken om de schooltijden voor het GLO- (Gewoon Lager Onderwijs), VOJ- (Voortgezet Onderwijs op Juniorenniveau) en middelbaar onderwijs te verruimen. Beoogd wordt dit in het schooljaar 2016-2017 door te voeren, zo meldt de Ware Tijd vandaag, donderdag 30 juli 2015.

Middelbare scholen hebben ruim negentig vakantiedagen, terwijl GLO-schuilen ruim zeventig hebben. MinOWC ziet geen rechtvaardiging in het verschil en wil een uniform aantal vakantiedagen doorvoeren.

Uit cijfers van het ministerie blijkt, dat het aantal effectieve dagen voor IMEAO-scholen 135 per schooljaar bedraagt, voor de kweekscholen 138 en voor VWO-scholen 153. Dat terwijl in de regio dit aantal tweehonderd is. Volgens onderdirecteur Roy Narain beïnvloeden de lange vakantiedagen nadelig de kwaliteit van het onderwijs. Om dit alles te kunnen bewerkstelligen zal de wetgeving aangepast moeten worden.

'Zolang wij de ouderwetse structuren hebben, heeft de invoering geen zin', stelt Narain. Het ministerie werkt aan een wetswijziging met betrekking tot aanpassen van het algemeen schoolreglement voor openbare scholen. Tot de wijziging wordt de huidige vakantieregeling gedoogd.

Om dit alles te bespreken en draagvlak te creëren voor deze vernieuwingen zal komende week een minicongres gehouden worden met alle relevante actoren. Volgens Marcelino Nerkust, president van de Federatie van Organisaties voor Leerkrachten in Suriname (FOLS), is de federatie niet zonder meer voorstander hiervan. 'Er moeten voorwaarden aanwezig zijn om de schooltijden op één niveau te brengen', aldus Nerkust.

Oud-Assembleelid Wangsabesari trekt in opspraak geraakte advertentie in

Politicus beweert niet op hoogte te zijn geweest van gewraakte tekst in advertentie

Binnenkort verschijnt aangepaste advertentie


Politicus Oesman Wangsabesari van Nieuwe Stijl KTPI heeft veel kritiek gekregen op een advertentie waarin het kiezen voor een stuk perceel in ‘North City’, een woningbouwproject in Paramaribo-Noord, wordt aanbevolen. De advertentie die riekt naar nepotisme, werd afgelopen dinsdag in de Ware Tijd gepubliceerd. Vooral op social media is veel kritiek te lezen. Onder de criticasters ook de bekende Jörgen Raymann, zoals De Surinaamse Krant gisteren al berichtte.

In de gewraakte advertentie staat onder meer, dat North City wordt ontwikkeld door Masumatama NV, een bedrijf waar Wangsabesari leiding aan geeft. De volgende zinsnede heeft voor veel ophef gezorgd: 'Door de link van deze politicus met de overheid bent u als toekomstige bewoner verzekerd van goede infrastructuur en nutsvoorzieningen'.


Wangsabesari erkent, dat de zin misplaatst is en daadwerkelijk riekt naar nepotisme. 'Het is nonsens, die zin moest er helemaal niet bij', zegt hij nu, donderdag 30 juli 2015, in de Ware Tijd.

De politicus beweert, dat de persoon die verantwoordelijk was voor de advertentie, deze meteen naar de krant heeft gestuurd. De tekst heeft hij pas 's middags onder ogen gehad. 'Ik heb hem via app aangegeven dat hij de zin moest vervangen en moest schrijven dat conform de regels en voorwaarden van de overheid alle nutsvoorzieningen geplaatst zullen worden.'

Die aanpassing kon echter volgens Wangsabesari niet meer opgenomen worden, omdat het katern waarin de advertentie stond reeds bij de drukker lag. De aangepaste versie verschijnt spoedig in de krant. De politicus beweert dat hij de correctie niet pleegt vanwege de scherpe kritiek vanuit de gemeenschap.

Minister Hok heropent Geologisch Museum

Natin- studenten hebben museum nieuw ingericht en geordend


Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) heeft woensdagmorgen, 29  jui 2015, het Geologisch Museum, dat is gevestigd in het gebouw van de Geologische Mijnbouwkundige Dienst (GMD), opnieuw in gebruik genomen. De afgelopen periode was het museum niet adequaat geordend en voldeed het niet meer aan de eisen van deze tijd, zo bericht De West 's avonds.

'Studenten van het Natuur-technisch Instituut (Natin) hadden als project het wederom inrichten van het Geologisch Museum', zegt stagecoördinator Haidy Saimbang van de GMD. De studenten hebben elf weken gewerkt aan deze opdracht.

Saimbang is zeer tevreden over de manier waarop de studenten het project hebben afgerond. Elk jaar gaat ze in op verzoeken voor stageplekken voor studenten van het Natin, IMEO en LBGO.
Het project is uitgevoerd door acht studenten, twee van de studierichting Bouw en zes van de Mijnbouw.

Richtingscoördinator Mijnbouw, Fariël Niamut, zegt dat twee van de studenten in hun afrondende fase zijn en nu hun scriptie moeten verdedigen. Niamut was erg onder de indruk van de inrichting van het museum en is de GMD zeer dankbaar voor de stageplekken.

Minister Hok zei, dat de afgelopen vijf jaar er meer belangstelling is ontstaan voor technische beroepen. Natin kwalificeert hij als één van de beste opleidingen in Suriname. Hij gaf aan dat  binnenkort ook een Delfstoffen Instituut opgericht zal worden. Voorts complimenteerde de minister het personeel van de afdeling GMD en alle anderen die een bijdrage geleverd hebben aan de opzet van het museum.

Huurders in winkelcentrum Colon, Curaçao, mogen van rechter 60% van geleden schade claimen

Ondernemers leiden schade door bouwactiviteiten nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrabanda


In een deze week uitgesproken vonnis is vastgesteld, dat huurders in winkelcentrum Colon op Curaçao 60 procent van hun geleden schade mogen claimen en dat dit het beste verrekend kan worden met een huurprijsvermindering met terugwerkende kracht. De huurders, 12 ondernemers, spanden een rechtszaak aan tegen onder andere het Land en de Stichting Beheer Winkelcentrum Colon (BWC), zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 30 juli 2015.

Het Land en BWC worden door de rechter aangewezen als de eigenaren en dus verhuurders van de panden in Colon. De bedrijven werden vertegenwoordigd door advocaat Olga Saleh-Kostrzewski.

De rechter heeft beslist dat het Land en BWC binnen drie weken in overleg moeten met de ondernemers om te onderhandelen over de hoogte en vorm van de te vergoeden schade die zij hebben ondervonden als gevolg van de bouwactiviteiten voor het Hospital Nobo Otrobanda (HNO). Over de toekomst van het winkelcentrum stelt de rechter vast.

'Over de periode na 2017 kan het Land nog geen toezeggingen doen. Deze mededeling moge mager zijn, maar het kan het Land niet aangerekend worden dat het de ontwikkelingen met betrekking tot HNO wenst af te wachten en daarom zijn handen te dezen wenst vrij te houden. Het is aan de huurders om hun gedragslijn op deze informatie af te stemmen. Van een veranderde bestemming is nog geen sprake zodat ‘uitkoop’ van de huurders niet aan de orde is.'

De rechter heeft geoordeeld, dat de ondernemers niet hebben kunnen voorzien dat de zuidvleugel gesloopt zou worden en dat dit bij de nieuwbouw betrokken zou worden. Dat geldt ook voor het parkeerterrein aan de Hamelbergweg. De schade die geleden wordt komt onder andere voort uit het feit dat de Hamelbergweg afgesloten is en het winkelcentrum Colon via de ingang aldaar niet meer bereikbaar is. Verder zijn zo’n 80 parkeerplaatsen verloren gegaan. Daarmee is volgens het gerecht ook de door de huurders ondervonden overlast niet voorzien en aannemelijk geworden dat zij schade lijden. De geleden schade moet volgens de rechter door het Land vergoed worden. De rechter oordeelt dat de bedrijven overlast ondervinden en niet optimaal gebruik kunnen maken van hun toekomend huurgenot.

Het vonnis: 'Overlast kan tot omzetverlies leiden en omzetverlies leidt zonder compenserende maatregelen bij winkelbedrijven tot inkomstenverlies.' Maar, zo wordt vervolgd, de omvang van dit omzetverlies laat zich niet zonder meer vaststellen. Zo ontbreken omzetcijfers van de bedrijven en omzetderving leidt niet automatisch tot verlies. Het ene winkelbedrijf is bovendien gevoeliger voor overlast dan het andere.

'De huurders kunnen dus wat hun schade betreft niet over een kam geschoren worden', aldus de rechter. Het gerecht heeft op basis van jurisprudentie vastgesteld dat het ‘billijk’ is dat voor ’40 procent van de door de huurders als gevolg van de bouwactiviteiten geleden schade door omzetderving, niet voor nadeelcompensatie in aanmerking komt’. De rechter suggereert dat de huurders waarschijnlijk zullen aansturen op ‘huurprijsvermindering met terugwerkende kracht’.

Curaçao werkt met succes aan herstel koraal

Coral Restoration Foundation Curaçao herstelt staghorn koralenHet rif-restauratieprogramma van de Coral Restoration Foundation Curaçao krijgt vorm. Onder water zijn verschillende stalen frames te vinden, waaraan het koraal gekweekt wordt, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 30 juli 2015.

En dat gaat behoorlijk goed laat de organisatie via de sociale media weten.

Doel van het programma is om vooral de populaties staghorn koralen in laag water te herstellen.

Gajadien (VHP): 'Partij werkt niet mee aan ondoordachte maatregelen'

'Als men niet wenst te luisteren zal de VHP niet verder deelnemen in het FEP' 


VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien stelt vanochtend, donderdag 30 juli 2015, op Starnieuws, dat de regering enorm veel haast heeft om inkomstenverhogende maatregelen te nemen. Daarom moet het Financieel Economisch Platform (FEP) morgen al komen met de eerste adviezen. 

Gajadien zegt, dat de VHP niet gaat meewerken aan maatregelen als die ondoordacht zijn, waardoor grote delen van het land getroffen zullen worden, terwijl aan de uitgavenzijde het verspillende beleid doorgaat.

Hoog op de lijst van de regering staat het verhogen van de elektriciteitstarieven. Aan de andere kant is jarenlang gewezen op malversaties binnen de NV Energiebedrijven Suriname (EBS). Het Openbaar Ministerie heeft de regering gevraagd om een CLAD-onderzoek (Centrale Landsaccountantsdienst) in te stellen. Door de waarnemend procureur-generaal is aangedrongen op afronding van het onderzoek, maar dit is nog steeds niet gebeurd. Zonder maatregelen en doorlichting van het EBS, kunnen de tarieven volgens Gajadien niet verhoogd worden. Hetzelfde geldt voor de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM).

Een andere maatregel die de regering wil gaan nemen is het verhogen van brandstofprijzen. Bij al deze maatregelen zal de samenleving zwaar moeten inleveren, terwijl de bezuinigingen bij de overheid niet zichtbaar zijn, aldus de VHP'er. De regering moet nog steeds achterstallige betalingen doen aan leveranciers en aannemers die diensten hebben geleverd. 'De Staat kan ook geen vrijbrief krijgen om enorme leningen verder te nemen, terwijl de regering geen goed en transparant beleid kan presenteren', stelt Gajadien.

De VHP zal blijven waken, met haar bijdragen in het FEP, dat de samenleving beschermd wordt en ook de productie in dit land gestimuleerd wordt, zegt Gajadien. 'Als men niet wenst te luisteren zal de VHP dan ook niet verder deelnemen in het FEP. De VHP heeft niet alleen een belangrijke achterban, maar veel groeperingen kijken uit en verwachten een goede bijdrage van de partij in de ontwikkeling van het land.'

Gajadien ziet daarom dat als er maatregelen genomen worden die in het parlement moeten plaatsvinden. Er moet een integraal beleid gepresenteerd worden. De maatregelen moeten in een kader passen, anders wordt het volgens het parlementslid dweilen met de kraan open. De besluiten die genomen worden, kunnen niet als prioriteit hebben meer inkomsten voor de Staat, zonder behoud van de koopkracht, economische groei en perspectieven voor het volk.

Voorzitter nieuwe bond 's Lands Hospitaal: 'Binnenkort breekt nieuw getij aan'

Personeel beslist 14 augustus wie rechtmatige vakbond is binnen ziekenhuis


Het personeel van 's Lands Hospitaal in Paramaribo stemt 14 augustus over de vraag wie de rechtmatige vakbond is binnen het ziekenhuis. Dat is afgelopen dinsdagavond besloten tijdens een vergadering van de zogenoemde Bemiddelingsraad voor geheel Suriname, zo bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 30 juli 2015.


'Er zijn in de afgelopen veertig jaar veel opposanten geweest, maar het is hen nooit gelukt om dit te bereiken', zegt de voorzitter van de ‘nieuwe’ Bond van personeel bij ’s Lands Hospitaal (BPLH), Imro Edam. 'We gaan naar het punt waar het democratisch recht zal zegevieren.' (Bron foto: Stefano Tull/de Ware Tijd)


Edam werd in 2013 gekozen tijdens een algemene ledenvergadering, nadat het toenmalige bestuur onder leiding van Iwan Weeks onder meer weigerde een financieel verslag te overleggen. Sindsdien is er een geschil over wie het rechtmatige bondsbestuur is.

Edam belooft dat er binnenkort een nieuw 'getij' aanbreekt. Volgens hem heeft de vorige bond veertig jaar lang aangezeten zonder verkiezingen uit te schrijven. Ook kwam niemand op voor de werknemers en zou er langer dan vijf jaar geen nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst zijn getekend.

Edam is optimistisch over het komende stemgedrag van het personeel. 'Wij hebben een transparant beleid en democratie wordt hoog in het vaandel gehouden.' Hij zegt dat zijn bestuur al een verificatiecommissie in het leven heeft geroepen. 'Die controleert de jaar- en financiële verslagen die gepresenteerd worden op juistheid.'

Ambulance van Libi Makandra met patiënt betrokken bij aanrijding

Auto- mobilist verleent geen voorrang aan ambulance met sirene


Een ambulance van Libi Makandra die dinsdagavond een patiënt vervoerde naar het Academisch Ziekenhuis Paramaribo raakte betrokken bij een aanrijding. Een auto die over de Jagernath Lachmonstraat in Paramaribo reed tegen de ambulance. De automobilist had voorrang moeten verlenen aan de ambulance, die met loeiende sirene vanuit de Coesewijnestraat reed, aldus berichten vanochtend, donderdag 30 juli 2015, de Ware Tijd Online en Starnieuws.

Behalve de chauffeur, een medewerker en de patiënt, zaten nog twee personen in de ambulance. Zij raakten gewond en werden door ambulances van het AZP naar de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis vervoerd voor behandeling. Zij zijn er niet ernstig aan toe.

De aanrijding veroorzaakte behoorlijk wat opschudding. Het verkeer was enige tijd gestremd. De schade aan de ambulance en aan de auto die tegen de ziekenauto botste is aanzienlijk.

De politie van ressort Flora heeft de zaak in onderzoek.

(Bron foto Anthony Janki/de Ware Tijd)

Assemblee weer bijeen in huishoudelijke vergadering

Benoeming commissies van rapporteurs voor behandeling ontwerpwetten


De Nationale Assemblee komt vanochtend, donderdag 30 juli 2015, om elf uur bijeen voor de vijfde huishoudelijke vergadering in de nieuwe zittingstermijn. Drie initiatiefvoorstellen werden afgelopen dinsdag ingediend door NDP-Assembleeleden. Het gaat om ontwerpwetten voor de heffing van statiegeld op drankverpakkingen, regels voor tarieven van afvalstoffenverwijdering en tarieven voor het onderhoud van het rioleringsstelsel. De eerste indiener van alle drie wetten is Rabin Parmessar, zo bericht Starnieuws.

Er zijn voor vanochtend zeventien agendapunten opgebracht door Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Het ligt in de bedoeling om diverse commissies van rapporteurs te benoemen voor behandeling van ontwerpwetten.

Naast de drie initiatiefvoorstellen zal ook een commissie van rapporteurs benoemd worden voor de ontwerpwet 'vaststelling geldelijke voorzieningen voor de leden van de rechterlijke macht met rechtspraak belast en de procureur-generaal'. Het gaat ook om een initiatiefvoorstel dat ingediend is op 11 maart 2015 door Anton Paal (PALU), Asiskumar Gajadien (VHP) en Theo Vishnudatt, NDP.

Een vijfde initiatiefvoorstel van 31 maart 2015 is 'algemene regels voor de bescherming van het kustgebied'. De initiatiefnemers zijn de NDP-parlementsleden Jennifer Simons, Theo Vishnudatt en Ramses Kajoeramari, Marinus Bee (ABOP) en Harish Monorath (Nieuw Suriname). Ook hiervoor moet een commissie van rapporteurs benoemd worden.

Op de agenda van de huishoudelijke vergadering staat verder ook 'kiezing commissie van rapporteurs voor de ontwerpwet houdende regeling van de elektronische uitgifte van het Staats- en Advertentieblad van de Republiek Suriname'.

Er moet ook een commissie benoemd worden voor wijziging van de Comptabiliteitswet. De commissie Inauguratie president en vicepresident, onder leiding van NDP'er Amzad Abdoel, zal verslag uitbrengen hierover.