vrijdag 31 juli 2015

Surinaamse rapper en brandweerman Enver Panka slaat door op Facebook

Panka reageert persoonlijke frustraties af op Nederlanders


'Zit in jullie om Surinamers als beesten te behandelen'


De bekende Surinaamse rapper Enver Panka wil niets meer weten van Nederlanders. Althans dat concludeert vandaag, vrijdag 31 juli 2015, het Dagblad Suriname na lezing van zijn felle, aanmatigende en vooral zeer ongenuanceerde reactie richting Nederlanders op zijn Facebook-pagina. Hoewel hij de reden van zijn felle reactie niet noemt, zou het voor de hand kunnen liggen dat die voortkomt uit kritieken op en het afzeggen van optredens van zijn collega-artiesten van de anti-homo band Hakuna Matata Gang (HMG) onlangs op tournee door Nederland. De band heeft gezorgd voor slechte publiciteit voor Suriname.

Panka, ook bekend als Enne Boy, boegbeeld van Staatsolie in een tv-commercial van dat bedrijf, en brandweerman in het dagelijks leven, beweert dat Surinamers als beesten worden behandeld door Nederlanders. ‘Een fout, direct de bak in of het land uit, ossenpoep in het nieuws, boycott en sh*t! Waarom? Omdat het gewoon in jullie zit. Jullie willen boven ons staan..’, schrijft een duidelijk gefrustreerde Panka. Hij stuurt de boodschap richting Nederland dat ‘jullie niet boven deze blaka boi zullen staan..NOOIT!!!’


Panka gaat verder. 'Eerlijk, Nederlanders, lag ‘t niet aan mijn familie en vrienden daar, had het bestaan van jullie land mij nooit geïnteresseerd. Misschien klinkt ‘t een beetje cru, maar iemand moet ‘t jullie kenbaar gaan maken nu… Als het je bevalt, prima, maar het is ook jouw zaak als je er een vervelend gevoel van krijgt…’ 

Volgens Panka komen gasten uit Nederland in Suriname rondzwerven, jonge meisjes chanten en ze met opzet besmetten met het HIV-virus. ‘Dan zegt niemand iets… Niet jullie, want ‘t maakt jullie geen moer uit, en de Surinamer ook niet, want in de ogen van de mensen hier blijven jullie goden… Wanneer gasten uit jullie land komen en die jongetjes verkrachten, zegt niemand iets. Wanneer jullie hier naartoe moeten komen, betalen jullie gewoon op de luchthaven voor een visum, terwijl ik hier €60 moet betalen om te wachten op een antwoord… Bevalt mijn naam of uitstraling je niet, blijf ik lekkertjes hier en ik word niet vergoed… Gebeurt dat, dan zegt niemand iets… Niet jullie, want t maakt jullie geen moer uit, en de Surinamer ook niet, want in de ogen van de mensen hier blijven jullie goden…'

Enver Panka is volgens het dagblad een heel populaire artiest in Suriname. Hij presenteerde ook het televisieprogramma ‘Got Talent’. Enkele bekende liederen van hem zijn: ‘Kan Kan Man’ en ‘Je gaat uit nuh'. Maar, zijn vermeende populariteit lijkt de arrogante Panka boven het hoofd te zijn gegroeid en denkt alles te kunnen en te mogen zeggen, ook als het leugens zijn, zoals, heel generaliserend, Nederlanders die naar Suriname komen om jongetjes te verkrachten. Het zijn vooral lokale Surinamers die dat doen, maar daar reageert niemand op, zoals blijkt uit dit bericht gisteren op De Surinaamse Krant.

(Red. De Surinaamse Krant/Dagblad Suriname)

Rijstboeren Nickerie zijn het zat en komen waarschijnlijk in actie

Boeren willen beloftes regering gerealiseerd zien


'De boeren zijn erg kwaad, voelen zich gepakt'


Rijstboeren in het district Nickerie zijn van plan om komende week actie te gaan voeren. Zij hebben de voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Organisatie, Harrinanan Oemraw, onder druk gezet om woensdag een petitie aan te bieden aan districtscommissaris  Wedperkash Joeloemsingh, bestemd voor president Desi Bouterse. De boeren willen hetgeen hen beloofd is - 60 Amerikaanse dollar per hectare, een zak ureum en een zak NPK-mest - daadwerkelijk gerealiseerd zien, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 31 juli 2015.

Oemraw zegt, dat op 11 april een bijeenkomst is geweest met minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken, de parlementariërs Rashied Doekhie en Premdew Lachman. Besloten werd dat de landbouwers uiterlijk eind juli de toezegging tegemoet konden zien.

'De boeren zijn erg kwaad. Ze voelen zich gepakt en ze willen na woensdag, indien de reactie van de president uitblijft, in actie gaan', aldus Oemraw. Hij zegt, dat hij contact heeft opgenomen met de ‘afgevaardigden van de president’. Zij hebben aangegeven, dat er voorlopig geen geld is en dat zij niet over kunnen gaan tot de uitbetaling.

Seeram Persaud zit al dertig jaren in deze sector. Hij beplant tussen de 30 en 45 hectare. 'Vanaf het begin wist ik dat dit een politieke stunt was om stemmen te vergaren voor de verkiezingen. Maar, ja, mijn broeders hebben dit niet kunnen inschatten. Ik heb geen hoop, temeer de meeste stemmen in dit district naar de tegenpartij zijn gegaan.'

Aniel Mohun, landbouwer, ziet het echter anders. Hij zegt dat hij alle vertrouwen heeft in deze regering. 'We zullen zeker uitbetaald worden, want wat zij beloven doen zij ook. Ze kampen even met financiële problemen, maar dat zal spoedig opgeheven worden. Geduld moet er zijn en het heeft niks te maken met een politieke stunt.'

Staatsolie verwacht in 2015 fors minder te verdienen

De prijs van olie op de wereldmarkt toont continue dalende lijn

Suriname zal rond miljard Surinaamse dollar minder verdienen


De Surinaamse overheid zal aanmerkelijk minder overhouden aan de lokale olieproductie. Staatsolie verwacht fors minder te verdienen in 2015. Maar, ook voor volgend jaar zijn de verwachtingen niet al te hoog, aldus de Ware Tijd vrijdag 31 juli 2015.


Als boosdoener geldt de steeds tuimelende wereldmarktprijs. Waar het bedrijf in 2014 nog ruim een miljard dollar haalde aan omzet, is het nu merkbaar minder.

'Maar, dit is helemaal geen probleem voor het bedrijf, omdat wij nog altijd behoorlijk winst maken. Het is de bijdrage aan de overheid die sterk terugloopt', zegt directeur Rudolf Elias. De overheid zal ongeveer een miljard Surinaamse dollar minder verdienen, ongeveer een kwart miljard euro.

Voor de enige aandeelhouder kan dit behoorlijk hard aankomen. Het bedrijf zelf heeft minder reden tot bezorgdheid. Door de jaren heen zijn flink wat voorzorgsmaatregelen getroffen. 'De strategische stappen die vanaf 1997 gemaakt worden om de activiteiten van de onderneming te diversifiëren, maken dat wij niet afhankelijk zijn van de wereldmarktprijs', aldus Elias.

DOE: TCT slaagt er niet in ordening te brengen in busvervoer van en naar Para

Sinds 2010 ligt er een voorstel voor structurering bij ministerie van TCT


Het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) is er niet in geslaagd orde en structuur te brengen in het busvervoer van en naar Para. Tal van diensten lopen ongestructureerd langs elkaar. Bushouders en chauffeurs zijn gedemotiveerd door de dalende inkomsten en stijgende uitgaven. Er is geen sprake van marktconforme tarieven in het openbaar vervoer, aldus de politieke partij DOE vandaag, vrijdag 31 juli 2015.

TCT heeft recent vergunningen uitgegeven. Er is een bus ingezet tussen Zanderij en Lelydorp en twee bussen op het traject naar Zanderij. Door de extra bussen moeten de reguliere bussen nog langer wachten op hun buurt en zit er voor de passagier geen voordeel in.

De bus die het Nationaal Vervoersbedrijf (NVB) heeft ingezet tussen Zanderij en Lelydorp is een doorn in het oog van de andere bushouders en hun chauffeurs. Ze ervaren de NVB-bus als broodroof. Door deze bus die op Lelydorp parkeert, kunnen de Para-bussen uit de stad niet met lege stoelen wegrijden om op Lelydorp nog mensen mee te nemen. In de stad wachten passagier en buschauffeur nog langer, vaak tot de laatste stoel is gevuld. De bushouders in Para willen ook op de korte route Zanderij-Lelydorp rijden, maar TCT verplicht hen door te rijden tot de stad.

DOE vindt dat het anders kan. Er ligt sinds 2010 een voorstel tot echte structurering bij TCT. In dat document wordt voorgesteld om de bussen onder één bedrijf te laten rijden of onder de overheid te laten vallen. De bussen zouden voor elk gereden rit moeten worden betaald en dat wekelijks via bankstorting. 

'Nagenoeg iedere bus heeft een ingebouwde GPS-tracker zodat er goed gecontroleerd kan worden of de bus de gehele route en op tijd rijdt. Voer zonekaarten en abonnementen in en haal het geld uit de bus. Er is dan geen prijsdiscriminatie meer, bussen rijden op tijd en rijden niet meer weg als de laatste stoel gevuld is', stelt DOE.

Leerlingen en seniore burgers kunnen gebruik maken van gesubsidieerde buskaarten. Overstappen wordt een mogelijkheid. Als dit ingevoerd zou worden en passagiers dagelijks kunnen rekenen op een bus, zullen de mensen minder de auto naar de stad nemen. Hierdoor wordt ook het file en parkeerleed aangepakt, aldus de partij.

RGD wil uiterlijk 7 augustus tegenvoorstel VRA voor CAO

Partijen staan al geruime tijd lijnrecht tegenover elkaar


De leiding van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) wil dat de Vereniging van RGD-artsen (VRA) uiterlijk 7 augustus haar tegenvoorstel voor de collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) op papier zet. De RGD-leiding heeft dit gisteren in een brief gevraagd aan de belangenorganisatie, adus de Ware Tijd vandaag, 31 juli 2015.

VRA-voorzitter Nafiza Slamat zegt, dat de organisatie gehoor zal geven aan het verzoek van de RGD-leiding. 'Wij hebben voor het laatst op 16 juli gesproken met de leiding, maar hebben elkaar niet gevonden, omdat elke partij bij haar standpunt blijft.'

De VRA is het niet eens met RGD-directeur Maaltie Sardjoe, dat partijen in gesprek zijn over de collectieve arbeidsovereenkomst voor 2015. Slamat stelt, dat de VRA het niet eens is met de nieuwe loonreeks en het nieuwe reglement, die overigens zonder inspraak van de belangenorganisatie zijn doorgevoerd.

Met de nieuwe loonreeks is het salaris van sommige artsen verhoogd, terwijl anderen te maken kregen met verminderde inkomsten. Ook wil de VRA dat bij elke arts 2.000 personen ingeschreven moeten worden, terwijl het aantal volgens de RGD-leiding ongelimiteerd moet zijn. Het aantal van 2.000 mensen is volgens Slamat gebaseerd op de WHO-norm (Wereld Gezondheidsorganisatie) voor het leveren van kwalitatief hoogstaande gezondheidszorg. Los hiervan willen de artsen meer geld voor aparte diensten zoals het hechten van wonden. 'Wat we nu krijgen is echt een belediging naar ons toe', zegt ze.

Verbazing bij advocaat Sewcharan van Pertjajah Luhur over optreden Assemblee inzake terugroeping Sapoen/Chitan

Advocaat vermoedt dat president Bouterse achter opstelling parlement stelt


Dat De Nationale Assemblee (DNA) de terugroepwet zo ‘vurig bestrijdt’, zit advocaat Gerold Sewcharan dwars, zo schrijft de Ware Tijd althans vandaag, vrijdag 31 juli 2015. Hij kan zich dit niet voorstellen, omdat de bewuste wet door het parlement is gemaakt. Dit voerde hij gisteren aan ter verdediging van zijn cliënt, de politieke partij Pertjajah Luhur (PL), die door Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan voor de rechter is gedaagd om te eisen dat zij ongehinderd door de PL hun parlementaire werk kunnen verrichten.

Sewcharan vermoedt dat het parlement zich op instructie van president Desi Bouterse zo opstelt. Door ervoor te zorgen, dat de PL-dissidenten in het parlement blijven, kan de president namelijk op een groter draagvlak rekenen.

De advocaat waarschuwde, dat het parlement een 'werkarm van de president' dreigt te worden en hij vroeg de rechter aan te tonen dat de rechterlijke macht nog in staat is 'te doen wat zij moet doen'. De advocaat vindt het niet kunnen, dat parlementariërs Sapoen en Chitan een zaak tegen de partij aanhangig maken, omdat zij volgens hem geen DNA-lid meer zijn. Op grond hiervan heeft Sewcharan de rechter gevraagd de PL'ers niet ontvankelijk te verklaren.

Op de vordering, waarin de dissidenten de rechter vragen om PL te beletten Sapoen en Chitan te hinderen in hun parlementaire werk, antwoordde Sewcharan dat de partij hen op geen enkele wijze hindert.

Ook de zaak waarin parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons voor een tweede keer voor de rechter is gedaagd door de PL werd gisteren behandeld. Tijdens de behandeling werd onder meer de planning van de zittingen afgesproken. Nailah van Dijk, advocate van Simons, verwacht geen verrassende uitspraak. De PL verloor de eerste zaak en het vonnis in deze zaak zal volgens Van Dijk niet veel verschillen.

Mahawatkhan: 'Financieel Economisch Platform moet puinhoop president Bouterse opruimen'

'Bouterse probeert weer zijn eigen falen in schoenen van anderen te schuiven'

'LVV-delegatie op kosten Chinese regering naar China zonder vertegenwoordiging rijstsector'


Rijstproducent Leakat Mahawatkhan schroomt er niet voor te stellen, dat het Financieel Economisch Platform (FEP) de puinhoop van president Desi Bouterse moet opruimen. ‘En als het financieel probleem niet is opgelost, dan moet je Bouterse horen van ‘ja, het is de schuld van die mensen, ze hebben hun werk niet goed gedaan bla bla bla', aldus Mahawatkhan vandaag, vrijdag 31 juli 2015, in het Dagblad Suriname.

Volgens Mahawatkhan is het beslist geen nieuw fenomeen dat Bouterse zijn eigen falen in de schoenen van andere personen schuift. Dit gedrag etaleerde hij met zijn coalitiegenoten gedurende de afgelopen regeringsperiode. Ook de ministers zijn niet bespaard gebleven.

Mahawatkhan zegt ook, dat het beslist geen rozengeur en maneschijn is binnen de rijstsector. De exportdeal met Venezuela schijnt een fiasco te zijn geworden. De prijs van padie op de wereldmarkt is ook sterk gekelderd. Dan nog zitten de padieschuren propvol. Waar de prijs van een baal natte padie in Suriname in de betere periode zo'n Srd 70 bedroeg, is dat gedropt tot Srd 22.50. Over enkele weken vindt de oogst van padie plaats.

Dat de rijstsector door de regeringsautoriteiten altijd in de maling worden genomen, blijkt ook uit het feit dat de komende week een delegatie van het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij afreist naar China. Deze wordt door de Chinese regering bekostigd. Het verbaast Mahawatkhan ook niet dat er geen enkele padiedeskundige of een persoon uit de padiesector is afgevaardigd.

‘Overal is er regelarij, eigen mensen worden gewoon naar een land gestuurd onder de mom van dienstreis, terwijl die mensen gewoon met vakantie gaan waar alles voor hun wordt bekostigd.’

Vijf vissers op zee overvallen door piraten

Piraten vallen vissers met houwer aan bij monding Marowijnerivier

 
Vijf vissers zijn woensdagavond overvallen door zeepiraten dicht bij de monding van de Marowijnerivier. De overvallers hebben de vissers met een houwer aangevallen, aldus bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 31 juli 2015.

De slachtoffers vissers liepen kapverwondingen op. De overvallers maakten vervolgens de buitenboordmotor van de vissers kapot, zodat zij niet verder konden varen.

De buit bestond uit vis, visblazen, benzine en persoonlijke spullen. De politie van Albina kreeg een melding over de overval. Inspecteur Koorndijk laat weten, dat de slachtoffers naar Paramaribo zijn vertrokken voor het doen van aangifte en het verdere onderzoek.

Weer uitstel beslissing regering en Amerikaanse Alcoa over toekomst Suralco

Mogelijk 15 augustus meer duidelijkheid


De regering en het Amerikaanse multinationale bauxietbedrijf Alcoa denken nog twee weken nodig om hun besprekingen over de toekomst van Suralco te kunnen afronden. Partijen verwachten op 15 augustus meer nieuws te kunnen uitbrengen over het voornemen van de regering de bauxietactiviteiten over te nemen, aldus een verklaring vanmiddag, vrijdag 31 juli 2015, van het Kabinet van de President. 

Het is de tweede keer dat partijen aangeven meer tijd nodig te hebben voor de besprekingen. Toen half maart bekend werd dat Suriname de bauxietactiviteiten van Alcoa zou overnemen, was het streven om dat op 1 juli 2015 rond te hebben. Dit bleek echter niet haalbaar en 1 augustus werd vervolgens de nieuwe

Maar, vandaag dat ook deze datum niet haalbaar is en dat nu gegokt wordt op 15 augustus.

Ook VHP sleept Centraal Hoofdstembureau voor Kort Gedingrechter

VHP: Sapoen en Chitan zijn rechtmatig door de Pertjajah Luhur teruggeroepen


Naast de Pertjajah Luhur (PL) spant ook de VHP een Kort Geding aan tegen het Centraal Hoofdstembureau (CHS) in verband met de afgewezen terugroeping van de PL-Assembleeleden Dieppakkoemar Chitan en Raymond Sapoen. Dat besluit is gistermiddag genomen door het hoofdbestuur van de VHP, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 31 juli 2015.

De partij is het oneens met het CHS, dat vindt dat Sapoen en Chitan onrechtmatig zijn teruggeroepen en ze dus nog volksvertegenwoordiger zijn. VHP-ondervoorzitter Mahinder Rathipal zegt, dat het besluit van het VHP-bestuur op schrift aan de advocaat overhandigd zal worden zal worden, waarna de jurist het Kort Geding zal aanspannen.

De VHP noemt verschillende overwegingen waarom de Kort Gedingrechter wordt opgezocht. De partij is van oordeel dat de PL volgens de geldende regels Chitan en Sapoen rechtmatig heeft teruggeroepen en dat het CHS onbevoegd is te toetsen of het besluit van PL rechtmatig is.

'Volgens de geldende regels dient het CHS slechts de ontstane vacature in te vullen', zegt Rathipal. 'We zijn op zoek naar recht en hebben ook een belang bij deze zaak. Als de staatsstructuren in deze kwestie hun plicht verzaken, staat ons nog maar één weg open, naar de rechter. Het CHS is verkeerd.'

VHP-Assembleelid Girjasing schiet districtscommissaris Miranda te hulp bij zoektocht standplaats Albina-taxi's

Miranda blij met inbreng Girjasing


Girjasing: 'Creëer standplaats te Latour, omgeving EBS'


Districtscommissaris (dc) Jerry Miranda van Paramaribo Noordoost zegt dat er nog geen permanente locatie is bepaald voor de Albina taxi's bij het Veerplein te Meerzorg in het district Commewijne. Hij had eerder aangekondigd, dat deze vanaf de Waterkant in Paramaribo verplaatst zouden worden naar de Wijdenboschbrug. Het VHP-Assembleelid Shailendra Girjasing zegt, aldus Starnieuws vandaag, vrijdag 31 juli 2015, de ordening van de binnenstad te ondersteunen, maar hij vindt het geen goed idee om de ruim 250 taxi's bij de brug te onder te brengen.

Miranda zegt, dat bij de definitieve oplossing hij Girjasing zeker zal betrekken. Hij vindt het positief dat het Assembleelid met voorstellen is gekomen en aangegeven heeft waarom de taxi's niet naar de Wijdenboschbrug moeten.

De taxi's zullen binnenkort op een tijdelijke locatie worden ondergebracht, omdat de riolering aan de Waterkant aangepakt moet worden.

Girjasing heeft in een brief aan Miranda aangegeven, dat de ruimte bijzonder klein is bij de brug. Hij stelt, dat het hart van de filevorming ontstaat rond de brug en de Van 't Hogerhuysstraat. Er zal nog meer vertraging en irritatie optreden in het verkeer vanuit Meerzorg naar Paramaribo.

Girjasing vindt dat de filevorming voorkomen moet worden en niet verergerd bij het zoeken van oplossingen. Hij stelt voor om de Albina taxi’s post onder te brengen te Latour, in de omgeving van de EBS. Daar is zich een centrum aan het ontwikkelen (marktplaats van binnenlandse producten) om naar alle richtingen van het binnenland te gaan. Het is centraal gelegen, omdat alle activiteiten richting binnenland zowel naar het zuiden als naar het oosten toe, van daaruit kunnen worden gestart.

Voorgesteld wordt om een weg van zo'n dertig meter lengte aan te leggen waardoor het verkeer vanuit Meerzorg niet de Van ‘t Hogerhuysstraat hoeft op te gaan richting Latour, maar via de uiterste wegen van Beekhuizen. De wegen in Beekhuizen zijn hiervoor bestemd, omdat die zijn verbreed en zijn voorzien van plateaus.

Financieel Economisch Platform heeft meer tijd nodig

FEP wil informatie van regering over te nemen bezuinigingsmaatregelen


Het Financieel Economisch Platform 2015 (FEP) heeft meer tijd nodig om het eerste advies uit te brengen aan president Desi Bouterse en de monetaire autoriteiten. Starnieuws bericht vandaag, vrijdag 31 juli 2015, te hebben vernomen, dat er uitstel is gevraagd. De leden van het FEP willen informatie over bezuinigingen die de regering moet doorvoeren.

Minister Andy Rusland van Financiën zou in de loop van vandaag nog een presentatie houden voor het FEP.

Inmiddels is het FEP ook aangesterkt met voorzitter Ferdinand Welzijn van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB). Welzijn zegt dat er aanvankelijk een misverstand was over wat er van het FEP werd verwacht. Het is duidelijk dat het gaat om het uitbrengen van adviezen aan de president.

NDP-woordvoerder Winston Lackin zegt, dat nadat het advies binnen is, bekeken zal worden door de president en de monetaire autoriteiten welke prioriteiten er gesteld zullen worden. Tijdens de jaarrede die de president in De Nationale Assemblee zal houden, zal hij gedetailleerd ingaan op het beleid en de maatregelen.

Afhankelijk van de voorstellen kan het best zijn, aldus Starnieuws, dat sommige maatregelen iets eerder genomen zullen worden. Nadat het FEP het eerste advies gepresenteerd heeft, zal daarover verder van gedachten gewisseld worden.