woensdag 5 augustus 2015

Curaçao's minister Camelia-Römer: ‘Lozingsvoorziening voor vacuümtrucks niet op shut-terrein’

Twee lozingsvoorzieningen voor vervuilde inhoud vacuümtrucks op overheidsterrein vóór ‘shut’ en bij RWZI Klein Kwartier


Het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) van Curaçao beoogt de aanleg van twee lozingsvoorzieningen voor de vervuilde inhoud van vacuümtrucks op overheidsterrein vóór ‘shut’ en bij RWZI Klein Kwartier bij de Seru Loraweg. Dit laat VVRP-minister Suzy Camelia-Römer weten, zo bericht de Amigoe vanmiddag, woensdag 5 augustus 2015.

VVRP heeft een week geleden in een advertentie de openbare aanbesteding voor de bouw van twee ‘lozingsvoorzieningen voor vacuümtrucks te Rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) Klein Kwartier en Seru Fortuna’ kenbaar gemaakt. Uit de advertentie kon men nog niet opmaken waar precies in Seru Fortuna deze voorziening geplaatst zou worden.

Het overheidsbedrijf Curaçao Airport Holding (CAH), eigenaar van de vliegveldterreinen op Hato, had zich vorige week nog tegen een plaatsing van een bezinkbak op shut uitgesproken. 'In een op 25 juli verschenen persbericht maakt minister Camelia-Römer bekend dat er een eind komt aan de illegale en schadelijke afwaterdump op shut. Ze kondigt de installatie aan van een bezinkbak op shut en bij de waterzuiveringsinstallatie van Klein Kwartier', aldus de holding. Zoals bekend wil de holding al geruime tijd af van de grootschalige lozingen door vacuümtrucks in zee.

Op het 20 hectare grote terrein van shut wordt de realisatie van een Ecopark beoogd binnen het algehele plan voor ontwikkeling van de Airport City. Daarom wil CAH onder andere de lozingen van vervuilende stoffen in zee een halt toeroepen. CAH streeft namelijk op deze plek een duurzame ontwikkeling na met behulp van circulaire systemen waarvoor ook water aan de zee zal worden onttrokken. Het Nederlandse technologiebedrijf Bluerise, nauw verbonden aan de Technische Universiteit Delft, is reeds samen met investeringspartners bereid gevonden om tot de ontwikkeling daarvan over te gaan.

De reactie van CAH vorige week: 'Hoewel CAH, eigenaar van het 450 hectare grote terrein, waaronder ook shut valt, de voortvarendheid van de minister roemt, betwist CAH de geboden aanpak als oplossing. Gezien de ontwikkelingsplannen en de overeenkomst met Bluerise voor het Curaçao Ecopark, is het beslist niet aannemelijk dat een afzinkplaats op shut geplaatst zal kunnen worden.'

De VVRP-minister: 'Ik denk dat hier sprake is van een vergissing aan de zijde van CAH. Men beoogt namelijk als tijdelijke oplossing de aanleg van een systeem van bezinkbakken vóór shut, op overheidsterrein. Het systeem zal naar ik begrijp bakken op verschillende hoogtes bevatten waarin de onzuivere inhoud van de trucks in lagen gezuiverd zal worden. Middels het principe van hoogteverschil zal er sprake zijn van bezinking. Dit systeem zal bijvoorbeeld beerputwater maar ook de inhoud van trucks die met chemicaliën vervuild zijn, zodanig kunnen zuiveren waarop deze vloeistoffen vervolgens wel bij de RWZI installatie terecht kunnen. Het probleem is dat de inhoud van vacuümtrucks niet bij Klein Hofje terecht kan, maar ook niet bij shut. Vandaar dat er nu in ieder geval een tijdelijke oplossing geboden zal worden.'

Getuigen: Moordverdachte ‘Gamba’ ook betrokken bij goudroof boot Summer Bliss

OM weet wie uit- voerende daders zijn in goud- roofzaak


Keith Kemba Godwin uit St. Kitts stond vanochtend, woensdag 5 augustus 2015, terecht voor zijn betrokkenheid bij de moord op Raikel Conception op 27 januari 2013 bij Caracasbaai, Curaçao. Hij gaf toe dat hij Gamba wordt genoemd. Opmerkelijk is dat in het dossier van deze zaak, genaamd ‘No Limit’, staat dat hij en leden van de bende No Limit Soldiers (NLS) de uitvoerende daders zouden zijn geweest bij de goudroof uit de boot Summer Bliss in november 2012 bij Grote Werf. 

Althans, dat is wat twee getuigen verklaarden, zo bericht de Amigoe vanmiddag. Het gaat hier om de spoorloos verdwenen getuige Suzy R. – één van de vriendinnen van de schutter bij de moord op Helmin Wiels, Elvis ‘Monster’ Kuwas – en Lisa, de zus van Luigi ‘Pretu’ Florentina. Deze laatste zat opgesloten voor de moord op Wiels in mei 2013 en pleegde zelfmoord in zijn politiecel.

Getuige R. zou de dag voordat de overval op Summer Bliss plaatsvond die door mannen in politie-uniformen werd gepleegd, leden van NLS met nep politie-uniformen hebben gezien. R. verklaarde: 'Ik heb Luigi, Venenu, Nini en Gamba in de garage van Luigi gezien. Gamba en Venenu hadden kogelvrije vesten met Polis erop aan.' Dit verhaal wordt volgens Officier van Justitie Gert Rip door Lisa, de zus van Luigi Florentina, bevestigd.

Ter verduidelijking: Luigi is Pretu, Venenu is Adriaan Martha die als schutter in de zaak van de Hato-schietpartij werd veroordeeld en Burney ‘Nini’ Fonseca is door het OM als één van de intellectuele daders achter de moord op Wiels aangemerkt. Nini zit tevens vast voor zijn betrokkenheid bij diverse drugstransporten.

Dit betekent dat het Openbaar Ministerie, OM, weet wie de uitvoerende daders zijn in de goudroofzaak. Deze zaak werd vorig jaar door het Gerecht in Eerste Aanleg voor onbepaalde tijd aangehouden, omdat de advocaten van de mannen Giovanny R., Roger P., Arthur D. en Jose Luis Z. – verdacht van het helen van de goudstaven – onder andere de vermeende eigenaren van de goudstaven, de kapitein en de drie bemanningsleden van de Summer Bliss willen horen. De zaak is terugverwezen naar de rechter-commissaris.

Terwijl het onderzoek naar de goudroof loopt, wil Officier van Justitie Rip dat ‘Gamba’ Godwin twaalf jaar achter de tralies verdwijnt voor zijn betrokkenheid in de zaak ‘No Limit’. De veroordeelde schutter van Wiels, ‘Monster’ Kuwas, gaf aan dat hij Conception had neergeschoten op de kade van Caracasbaai en dat ‘Gamba’ de bestuurder was van de gebruikte vluchtauto. De vrouw van Kuwas, Monalisa, verklaarde dat Kuwas hiervoor 75.000 gulden had gekregen van ‘Pretu’, een bedrag dat hij met ‘Gamba’ moest delen. Volgens Kuwas heeft hij van ‘Gamba’ het vuurwapen gekregen om Conception te doden. Volgens Monalisa was dat wapen van ‘Gamba’ zelf. Uit een onderzoek van het OM blijkt, dat hetzelfde wapen voor de moord op Wiels werd gebruikt.
Tevens blijkt dat volgens K. ‘de problemen die zij met elkaar hebben gekregen, waarbij Conception in de voormalige Bandera Grill een vuurwapen tevoorschijn haalde’, het motief was voor de moord op Conception.

Godwin beweerde vandaag onschuldig te zijn. Hij gaf aan in die periode niet op het eiland te zijn geweest, maar thuis in de Verenigde Staten. Verder beweerde hij de leden van NLS niet te kennen, maar wel ‘Bolle’, oftewel Raúl Martinez, die fungeerde als één van de chauffeurs van de vluchtauto bij de moord op Wiels. Zijn lichaam werd later zwaar verminkt bij de vlakte van San Pedro teruggevonden, nadat duidelijk werd dat hij de vluchtauto, een mokkakleurige Kia Picanto, bij Oost West Car Rental in Montaña had gehuurd. Volgens officier Rip was Godwin weldegelijk goed bevriend met de NLS-leden en hij haalde hiervoor diverse verklaringen aan van getuigen die hen kennen en van familieleden van deze NLS-leden.

Godwin was tussen juli 2012 tot april 2013 op Curaçao, blijkt verder uit het dossier. Hij verklaarde zelf op vragen van de rechter, dat hij toen bij ‘Bolle’ Martinez logeerde, de buurman en goede vriend van Florentina en buurman van Fonseca. Martinez zorgde voor alle (levens)kosten en omdat hij het eiland niet goed kende, koos hij ervoor om hier geen auto te rijden, voegde Godwin toe. Zijn advocate benadrukte vanochtend dat vooral de verklaringen van getuige R. niet gebruikt dienen te worden, aangezien zij spoorloos is en dus niet beschikbaar voor vragen van de verdediging.

AKMOS-voorzitter: 'Adviezen FEP in één woord desastreus'

Binda: 'As je afgelopen jaar desastreus beleid hebt gevoerd, moet je dat ook zeggen'

'Het land is met deze leiding, deze president ontredderd'


Sham Binda, voorzitter van de AKMOS (Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen Suriname) noemt de adviezen van het Financieel Economisch Platform in één woord ‘desastreus’. De president vertelt volgens Binda geen eerlijk verhaal aan het volk, wat volgens hem een kwalijke zaak is. 

'Als je in het afgelopen jaar een desastreus beleid hebt gevoerd, moet je dat ook zeggen. Men heeft flink gefeest. Er zijn geen bezuinigingen doorgevoerd. Er is geen tactisch economisch beleid gevoerd. Men heeft verspild en flink ambtenaren in dienst genomen. Mensen zijn beloond met astronomische salarissen. Men heeft al jaren gezegd dat er in de publieke sector moet worden gesaneerd. Er zijn geen investeringen als zodanig gekomen. De Surinaamse ondernemers zijn niet geaccommodeerd. Het investeringsplan is niet gekomen. Er zou een toerisme autoriteit gekomen. Er is niet gedacht aan het verhogen van de inkomsten van het land. Er is een leugenachtig beleid gevoerd. De regeerders hebben constant leugens versteld, want het feesten was veel belangrijker dan bezuinigen', stelt Binda vandaag, 5 augustus 2015, in het Dagblad Suriname.

Volgens Binda is het land met deze leiding, deze president, ontredderd. Binda ziet zwarte dagen in het vooruitzicht.

'Men wil energie- en watertarieven verhogen, maar men moet eerst in deze bedrijven beginnen te saneren. Bij de EBS zijn bijna 200 families werkzaam. Dat is al jaar en dag bekend. De president zegt dat zaken bij de douane zullen worden aangepakt. Er is twee jaar geleden een adviesrapport opgemaakt om de zaak aan te pakken, maar het is genegeerd en in een lade verdwenen. Men wil verhogen. Maar, het volk heeft het geld niet. Als je deze dingen doorvoert maak je het leven nog ellendiger, want de prijzen gaan allemaal omhoog. Als de prijzen van goederen en diensten omhoog gaan, betekent het dat de salarissen aan de beurt zullen moeten komen. Er gaan stakingen uitbreken. Criminaliteit zal er nog meer zijn. Je roept dus middels deze verhogingen dit soort zaken op. Het rapport van het FEP heeft wel aanbevelingen, maar er zijn geen berekeningen gemaakt over de effecten van de maatregelen. Al de aanbevelingen die zijn gedaan, zijn aanbevelingen die op niets terugslaan, want er is geen strategie ontwikkeld voor het doorvoeren van deze maatregelen. Er is nergens vermeld hoe het effect zal worden opgevangen. Ik verwacht met deze maatregelen ontzettend veel ontslagen. Een heleboel bedrijven zullen over kop gaan. Ik heb dus geen geloof in, dat de huidige president de zaak zal kunnen oplossen.'

'Wat het FEP heeft gedaan, is wat wij al jaren doen. We hebben allemaal gezegd dat de regering moest bezuinigen. FEP heeft dat binnen vier dagen gedaan. Je beveelt deze regering vijftig dingen aan, maar ze doet het toch niet. Wat voor zin heeft het dan om adviezen te geven? Deze mannen gaan straks met de ijzeren hand regeren. We gaan vormen van dictatuur kennen waarbij dingen door je strot geduwd worden. Je krijgt dan weer een exodus naar het buitenland waar ons hoger kader naar het buitenland zal verstrekken. Het zijn geen donkere, maar zwarte wolken boven Suriname', aldus Binda.

Twee cocaïnesmokkelaars aangehouden op nationale luchthaven Suriname

Nederlander (29) gepakt met cocaïne in dubbele wand en bodem van koffer

32-Jarige Surinaamse bolletjesslikker gearresteerd


De afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname meldt vandaag, 5 augustus 2015, dat de 29-jarige Jimmy F. afgelopen zaterdag door het BID-Team (Bestrijding Internationale Drugshandel) van de politie is  aangehouden op de Johan Adolf Pengelluchthaven. 

De man trachtte cocaïne in zijn koffer het land uit te smokkelen. De cocaïne zat verstopt in een dubbele wand en bodem van zijn  reiskoffer. De verdachte heeft de Nederlandse nationaliteit.
 
Eerder werd op 31 juli de 32-jarige Surinamer Sieske J. aangehouden. Deze verdachte had een aantal bolletjes geslikt met de bedoeling ze naar Nederland te smokkelen.

Beide verdachten zijn hangende het onderzoek in verzekering gesteld.  

Braziliaanse goudzoeker gedood in goudput te Grankreek

Man (50) geraakt door brok harde aarde van putwand


In het district Brokopondo is een Braziliaanse goudzoeker, een garimpeiro, tijdens zijn werkzaamheden om het leven gekomen. Edivaldo Gonzaga da Silva werd afgelopen maandag dood gevonden in een goudput te Grankreek, aldus meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, woensdag 5 augustus 2015.


De 50-jarige man was samen met een collega in de namiddag bezig goud te winnen in een diepe put. Op een gegeven moment ontstonden verschuivingen van de putwand. Gonzaga da Silva is daarbij geraakt door een brok harde aarde, waardoor hij viel. In zijn val is hij met zijn hoofd tegen de putwand terecht gekomen.

De man overleed ter plaatse. De politie heeft zijn lichaam per ATV en boot vervoerd naar Afobaka.

Voorzitter St. 8 december 1982: 'De dood vernietigt niet alleen de toekomst, verraad doodt ook het verleden'

'Alle pogingen van Bouterse cum suis zullen schipbreuk blijven leiden'

'Werkwijze Hira is verdacht'


‘Het is duidelijk dat de verdachte Desi Bouterse alle hem ten dienste staande middelen heeft gebruikt en zal gebruiken om zijn handelen in de dictatoriale periode, waar grove mensenrechtenschendingen hebben plaatsgevonden proberen te ontlopen. Dit om niet achter de tralies te belanden, maar ook om de geschiedenis in te gaan als de leider die door zijn volk is vergeven voor zijn zonden. Dat is niet zo. Het is anti-Surinaams. Het moet voor de initiatiefnemer en Bouterse duidelijk zijn, dat de dood niet alleen de toekomst vernietigt, het verraad doodt ook het verleden.’ 

Dit zegt Sunil Oemrawsingh, voorzitter van Stichting 8 December 1982, vandaag, woensdag 5 augustus 2015, in het Dagblad Suriname, in reactie op het voornemen van Starnieuws-columnist Sandew Hira, pseudoniem voor Dew Baboeram, om een interview te doen met Bouterse om achter de waarheid achter de 8 decembermoorden en andere misdaden onder het regime van Bouterse te kunnen komen.

Oemrawsingh zegt, dat zijn stichting bij het standpunt blijft, dat het 8 decemberproces al bij de rechter ligt en dat de waarheid voor een groot deel al naar boven is gekomen. Bij de afronding van dit rechtsproces zal een ieder zich daarbij neerleggen.

Overigens vindt hij dat het duidelijk moet zijn, dat alle pogingen van Bouterse cum suis schipbreuk zal blijven leiden, omdat het de leugen dient en niet de waarheid. De hoofdverdachte heeft zijn kansen verspeeld in de afgelopen periode. Als een persoon die tot president gekozen is, zou hij volgens hem de verantwoordelijkheid moeten nemen om zijn onschuld bij de rechter te bewijzen. Het presidentschap van ons land draagt volgens Oemrawsingh enkele waarden met zich mee, waarvan onder andere gerechtigheid en respect voor de trias politica enkele zijn. In plaats van die waarden uit te dragen, zijn naast de vele leugens die de wereld in zijn gestuurd over al de schendingen van mensenrechten, de nabestaanden uitgemaakt voor verraders en staatsvijanden.

Bouterse is volgens Oemrawsingh vergeten dat vele nabestaanden na de onafhankelijkheid niet uit Suriname zijn gegaan en hun land hebben verruild voor Nederland zoals hij. ‘Wij zijn hier gebleven en hebben op geen enkele manier met de Nederlandse militaire attaché toen geheuld en een democratisch gekozen regering omver geworpen’, aldus Oemrawsingh.

Aangezien Hira duidelijk aangegeven heeft dat hij op initiatief van Melvin Linscheer, directeur van het bureau Nationale Veiligheid, zover is gekomen, is de werkwijze van hem volgens Oemrawsingh ‘suspect’. ‘Hij deed in zijn uitnodigingsbrief alsof Bouterse er niets vanaf wist en dat hij niet wist wat er zou gebeuren, terwijl hij een afspraak had dat de hoofdverdachte woensdag zou antwoorden. In zijn voorbereidingen van de gesprekken heeft hij geen moment eraan gedacht de Stichting 8 December 1982 te consulteren. Dat is dus precies wat we niet nodig hebben. Met die werkwijze toont Hira dat we hem definitief kunnen afschrijven. Uit mooie praatjes ontstaat geen fatsoen of moreel besef, maar dat komt voort uit onder andere verantwoordelijkheid en afleggen van verantwoording. Onze stichting heeft contact gemaakt met de nabestaanden in Nederland, die nog steeds standvastig zijn in hun opvatting dat de rechtszaak door moet gaan’, aldus Oemrawsingh.

Oemrawsingh geeft aan dat hij het niet totaal eens is met de stelling van Hira, dat de decembermoorden geen juridisch, maar een politiek probleem zijn. Volgens Oemrawsingh kan men van alles een politiek probleem maken. ‘De uitspraken van de hoofdverdachte dat de slachtoffers een coup wilden plegen in samenwerking met de CIA zijn niet politiek opgelost op 8 december 1982. In de getuigenverklaring te Boxel is duidelijk naar voren gekomen dat men een draaiboek heeft opgesteld en de mannen met ‘voorbedachte rade’ heeft vermoord. Dat behoeft geen politieke oplossing. De rechter heeft alle verdachten ook steeds voorgehouden dat hun aanwezigheid in de rechtszaal tot doel heeft achter de waarheid te komen. Ik en velen delen die mening’, aldus Oemrawsingh.

SHTTC start nieuw schooljaar MBO-dagopleiding voor toerisme.

SHTTC hoopt toerismesector te kunnen voorzien van gekwalificeerd personeelHet nieuwe schooljaar start het Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC) met een MBO-dagopleiding voor toerisme. Dit meldt het instituut dinsdag 4 augustus 2015 in een persbericht. 'Na het succes met de koksopleiding niveau 2 hoopt de SHTTC met deze opleiding de toerisme en hospitality sector volledig te voorzien van gekwalificeerde werkers', aldus het SHTTC.

De opleiding wordt geboden in samenwerking met het ROC (Regionaal Opleidingscentrum) van Amsterdam. Onder het twinningsproject van het UTSN (Uitvoeringsorganisatie Twinningfaciliteit Suriname-Nederland) is het curriculum met lesmateriaal ontwikkeld.

De inschrijvingen zijn inmiddels geopend. Studenten die zich inschrijven, worden aankomende supervisors voor de toerisme en zogenoemde 'hospitality' sector. Volgens het instituut is de opleiding praktijk gericht en competentie gestuurd.

De lesruimten zijn uitgerust met airconditioning, een professionele keuken, computerlokalen en veel praktijkopdrachten binnen en buiten de school. De driejarige opleiding heeft vier afstudeerrichtingen. Het gaat om Front Office Supervisor, Food & Beverage supervior, Tour operator supervisor en Leisure & Resort supervisor. Leerlingen met die als vooropleidingen MULO/LBO hebben, kunnen de opleiding volgen.

Doekhie (NDP): 'Nieuwe ministers zonder receptie op het Kabinet van President Desi Bouterse beëdigen'

'Bij beëdiging Algoe en Leilis zonder ceremonie werd niet eens een halve loempia weggegeven'


Als het aan NDP-Assembleelid Rashied Doekhie ligt moeten nieuwe ministers zonder receptie op het Kabinet van President Desi Bouterse worden beëdigd. De politicus zegt vandaag, 5 augustus 2015, in het Dagblad Suriname, dat hij geen voorstander is dat het staatshoofd direct na zijn inauguratie op 12 augustus zijn nieuwe ministers gaat beëdigen. Doekhie vindt dat het staatshoofd rustig de tijd moet hebben om de juiste ministers te zoeken, omdat de regering Bouterse-2 voor een ander beleid moet gaan.

Gezien het feit, dat Suriname ernstige financiële problemen tegemoet gaat, kan het volgens Doekhie niet meer zo zijn, dat bewindslieden na verloop van tijd weer vervangen moeten worden. Dat kost volgens hem veel meer dan een receptie.

Hij stelt voor om alle huidige ministers, die niet een goed beleid hebben gevoerd, helemaal niet in aanmerking moeten kunnen komen voor een herbenoeming. Op de dag van de inauguratie kan het staatshoofd volgens hem met een of twee ministers beginnen. Doekhie geeft aan, dat een langere wachttijd voor benoeming van alle overige ministers de staat geen enkel koperen cent zal kosten, wanneer de beëdiging gewoon op het Kabinet van de President wordt gedaan. Indien de pas beëdigde minister behoefte heeft aan een feest, dan zou dat volgens hem uit zijn of haar eigen zak moeten komen. 'Ik denk wel dat zij dat kunnen betalen', aldus Doekhie.

Doekhie memoreert dat de beëdiging van de ministers Soeresh Algoe (Landbouw, Veeteelt en Visseerij) en Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken zonder ceremonie was. 'Er is toen niet eens een halve loempia weggegeven', stelt de volksvertegenwoordiger. Hij vindt dat alle nieuwe ministers het voorbeeld van die twee ministers moet opvolgen. 'De mensen moeten beseffen, dat er geen verspillend beleid meer gevoerd mag worden. Daarom moeten wij ook ministers hebben die deze kwestie zullen begrijpen', stelt de politicus.

Doekhie zegt verder, dat volgens zijn voorlopige informatie de kosten voor de inauguratie niet meer dan Srd 2 miljoen zal bedragen. De inauguratiecommissie onder leiding van NDP-Assembleelid Amzad Abdoel heeft volgens hem drastisch bezuinigd om geen onnodige uitgaven te doen. Abdoel gaf in eerste instantie aan dat de kosten tegen de Srd 4 miljoen zouden zijn.

Open brief aan president Bouterse - 'Ik heb besloten de stilte te doorbreken, voor mezelf en voor het kind dat niet geboren werd'

'Ik kan vertellen wat me overkwam en hoe ik het slachtoffer van verkrachting werd'

'Laat uw woorden geen holle frase zijn'


Geachte heer Bouterse, 

Met veel belangstelling heb ik uw brief gelezen, uw knieval naar de nabestaanden mogen aanschouwen, uw schuldbekentenis op haar merites mogen wegen. Wat mij opvalt is dat u steeds spreekt tegen de slachtoffers, de mensen die niet langer over de donkere bladzijde van Suriname kunnen spreken, - ze zijn er immers niet meer. Ze kunnen niet vertellen wat voor gruwelijkheden zij hebben moeten ondergaan, welke vernederingen en welke pijn. 

Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik kan vertellen wat me overkwam, en hoe ik het slachtoffer van verkrachting werd, door iemand die in dienst was van uw regime tijdens de periode van de 'revolutie', en feitelijk met uw goedvinden deze misdaad beging. U heeft niets met mijn situatie te maken, hoor ik u nu al zeggen. U was immers niet overal. En dat is ook waar. Maar als bevelhebber had u het bevel over uw manschappen, en over de mensen die voor u allerlei hand- en spandiensten verrichtten. U bent en blijft verantwoordelijk voor de cultuur van de straffeloosheid die zich na 25 februari 1980 verspreidde over Suriname.

U had op elk moment kunnen vragen, eisen en verordonneren dat het leger en uw naaste medewerkers en vrienden, de burgers van het land met rust zouden laten. Dat is helaas niet gebeurd. De Surinaamse burger was tijdens de militaire periode niet meer veilig in zijn eigen land. Voor een aantal slachtoffers bleek dat zelfs vluchten naar het buitenland geen veiligheid bood, ook in den vreemde moest men het regime in Suriname vrezen. Misschien weet u niet alles, maar alles wat gebeurde, gebeurde met uw uitdrukkelijke zegen. 

U stelt steeds dat men zich teveel concentreert op 8 december 1982. 
U wilt deze zwarte bladzijde overslaan. 
In feite komt het u goed uit dat de mensen niet verder kijken dan 8 december 1982. Stelt u zich voor dat al die slachtoffers en nabestaanden vragen zouden stellen en eisen dat het recht zijn beloop krijgt, dat de familie van Herman Gooding zou vragen om hervatting van het onderzoek, of dat de families van al die vermiste militairen zouden vragen om een onderzoek, zou u dan nog zeggen dat het om een stel rijke CIA-collaborateurs ging? 

Ik heb besloten de stilte te doorbreken. Voor mezelf en voor het kind dat niet geboren werd, omdat het na de verkrachting niet levensvatbaar bleek. Nog een slachtoffer van het Militaire Regime van Suriname dat het niet navertellen kan. Net als vele anderen, zoals Virginia Hoffman die door de militairen werd verkracht en gemarteld, de schrijver Van Sauers, de militair Fred Ormskirk, de militairen die opgesloten werden en doodgemarteld werden in het Fort Zeelandia. Vele families vragen zich tot op heden af waar hun geliefden zijn gebleven. 

Beste meneer Bouterse, ik geloof oprecht dat u deze voor u lastige periode wilt afsluiten, om u volledig te richten op uw presidentschap. 
Het is echter zeer twijfelachtig of een 'wetenschappelijk project' zoals dat tentatief beschreven is via de nieuwsmedia, door de heer Baboeram een substantiële bijdrage kan leveren aan de waarheidsvinding en verzoening van de verdeelde Surinaamse samenleving. Diverse getuigenverklaringen en justitieel onderzoek hebben u als verdachte van moord aangewezen. U hebt steeds geweigerd voor de rechter te verschijnen en het recht zijn beloop te laten, voor wat betreft 8 december 1982. Voor wat betreft Moi Wanna heeft de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Rechten van de Mens bepaald dat Suriname zich schuldig heeft gemaakt aan schendingen van de mensenrechten, ook werd Suriname gemaand om een strafrechtelijk onderzoek in te stellen.

Beste meneer Bouterse, als u daadwerkelijk schoon schip wenst te maken, laat u in de eerste plaats het 8 decemberproces zonder obstructies voortgaan, trekt u een dikke streep door de Amnestiewet zodat alle schendingen en alle misdaden tegen de menselijkheid gedurende de in de Amnestiewet omschreven periode worden onderzocht. U hebt de mogelijkheid om de cultuur van de straffeloosheid te doorbreken en te zorgen dat het recht zegeviert.
Laat uw woorden geen holle frase zijn!

Hoogachtend,
 
Natascha Adama
Cc De heer D. Baboeram

Vrouw schiet met windbuks op rat, maar raakt 2-jarig neefje...

Kogel ketst af op muur en verandert van richting


Mevrouw R.K. pakte afgelopen maandagavond een windbuks om op een rat te schieten. Het schot kaatste echter tegen de muur en veranderde van richting, waardoor de kogel de rechterenkel van haar twee jarig neefje raakte. Dit bericht vandaag, woensdag 5 augustus 2015, het Dagblad Suriname.

De tante bracht het slachtoffer naar de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis voor behandeling, waar de artsen aangaven dat operatief ingrijpen noodzakelijk was. De operatie zou de volgende morgen plaatsvinden.

De politie van Livorno heeft de schutter verhoord. Uit het onderzoek blijkt dat men in de buurt last heeft van een rattenplaag. Op die bewuste avond zag R.K. een rat. Zij pakte een windbuks en schoot op het beest. Zij wist echter niet dat haar neefje achter haar aankwam.

Na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie is de vrouw in vrijheid gesteld. Uit het politieonderzoek is gebleken, dat er geen sprake is van opzet. Het slachtoffer is opgenomen vanwege de operatieve ingreep.

Oud-Assembleelid Monorath: 'Men kan allerlei verhogingen doorvoeren, maar het grote probleem is werkgelegenheid'

'Verhogen van vaste lasten is een oneerlijke bezigheid'


'Men kan allerlei verhogingen proberen door te voeren, maar het grote probleem waar Suriname zo meteen mee te kampen zal hebben is werkgelegenheid.' Dit zegt oud-parlementariër Harish Monorath (die tevergeefs trachtte om via de ABOP weer op het pluche van het Assemblee terug te keren) vandaag, woensdag 5 augustus 2015, in het Dagblad Suriname naar aanleiding van de maatregelen die door de regering naar alle waarschijnlijkheid zullen worden doorgevoerd. Volgens Monorath is het verhogen van vaste lasten een oneerlijke bezigheid.

'Je verplicht de burger om extra in de staatskas te storten. Je kunt hier wel in meegaan, maar hoe ga je het werkgelegenheidsvraagstuk oplossen? Je ziet nu al dat mensen al zijn begonnen om personeelsleden te ontslaan. De lagere en middenklasse wordt hierbij het hardst getroffen. De overheid is in Suriname de grootste werkgever. Niet alleen op het gebied van de ambtenarij, maar ook op het gebied van de aannemerij. De overheid was ook de grootste koper van de diensten in bijvoorbeeld infrastructurele werken. Daar verdienden duizenden mensen hun brood in. Nu zijn al die activiteiten stopgezet. De vraag is nu, of SWM (Surinaamsche Waterleidingmaatschappij) in arme buurten zal kunnen afsluiten indien de mensen het niet kunnen betalen. Ik wil zien hoe EBS (NV Energiebedrijven Suriname) haar stroom zal afvoeren. De wereldmarktprijs voor olie is gedaald. Alleen in Suriname daalt het niet. Het verhaal van de government take is allang verouderd. De marge is al zeker Srd 2. Benzine is heel goedkoop. Als ze de government take weer verhogen, dan betekent het dat 1 liter benzine in Suriname, bijna het zelfde kost als 1 liter benzine in Europa. De salarissen van de Surinamer en een Europeaan verschillen bijna 400%. Hoe wil je de economie dan redden? De president heeft gezegd dat er tot zeker 2016/17 geen enkel productiebedrijf zal worden opgezet. Er is geen werk, geen werkgelegenheid en geen goud. Hoe gaat de consument dit alles betalen?', vraagt Monorath zich af.

Volgens Monorath zijn deze maatregelen gericht op tijdelijke en niet op structurele oplossingen. 'Als je geld krijgt van het volk, moet het volk het terug kunnen zien. Kennelijk zal dit geld worden gebruikt om lonen en schulden te betalen. Dit is verloren geld zoals bij de interventie op de valutamarkt', stelt Monorath.

Volgens Monorath zal de overheid liever een besparingsmodus bekijken. Hij heeft het dus over besparingen op ministeriële- en regeringsniveau, en buitenlandbeleid. De overheid zal moeten proberen de verkoopmarkt/productie, naar binnen te halen.

Houten woning te Sunnypoint afgebrand

Woning bevindt zich op gekraakt terrein


Een houten woning in het occupatiegebied te Sunnypoint is gistermiddag rond twee uur volledig afgebrand. Vier personen zijn als gevolg van de brand dakloos geworden, aldus het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 5 augustus 2015.

Ten tijde van de brand was geen van de bewoners thuis. De buren hoorden op een bepaald moment een knal. Toen de brandweer en de politie ter plekke arriveerden, stond het bouwsel al in lichterlaaie.

De oorzaak van de brand is vooralsnog niet bekend. De politie van Santo Dorp onderzoekt deze zaak.

FEP ziet graag dat regering government take brandstof 'sluipend' verhoogt

Verhoging tot 35 cent per liter brandstof

Milieuheffing op auto's ouder dan vier jaar


Het Financieel Economisch Platform (FEP) stelt de regering voor om op een sluipende wijze de government take op brandstof te verhogen met maximaal 35 cent per liter brandstof. Aangezien de pompprijs een dalende trend vertoont, kan naarmate deze verder daalt, de heffing worden ingevoerd. Hierdoor ontstaat geen inflatoire druk, omdat het in feite ongemerkt gebeurt. Dit bericht de Ware Tijd woensdag 5 augustus 2015.

Verder wordt voorgesteld. dat bij de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) in eerste instantie een verhoging van tussen de 40 en 46 procent wordt doorgevoerd, afhankelijk van de verbruikersgroep.

Bij de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij, SWM, wordt verwezen naar twee voorstellen van die maatschappij, waar het FEP zich in kan vinden. Het feit dat de consument nu Srd 1,80 per kubieke meter water betaalt en de kostprijs Srd 3.71 bedraagt, geeft ook aan, dat bij de SWM de tarieven fors zullen worden aangepast. Opvallend is dat terwijl het begrotingstekort voor dit jaar wordt geschat op Srd 1,2 miljard, de twee nutsbedrijven dit jaar respectievelijk voor Srd 661 miljoen en Srd 47 miljoen zijn gesubsidieerd, wat neerkomt op totaal Srd 708 miljoen.

Het FEP stelt voor de langere termijn ook voor, dat de overheid een milieuheffing instelt voor alle auto's ouder dan vier jaar.

Ook onder de noemer milieuheffing zou belasting op petflessen moeten worden geïnd. Het FEP stelt ook voor de exportheffing op rondhout te verhogen. Dit zal als neveneffect hebben dat verdere verwerking lokaal van het product wordt gestimuleerd. Ook moeten alle concessierechten omhoog. Het FEP meent dat de 'wet Invoer en uitvoer' van 2009, moet worden toegepast. Dit zal in feite verhoging van deze tarieven betekenen. Als president Desi Bouterse naar het FEP luistert, dan zal de overheid stimuleren dat perceeleigenaren met als titel 'grondhuur', deze kopen. Het gaat om een totaal van 26 maatregelen die de FEP voor de korte en langere termijn op het bord van het staatshoofd heeft gelegd.

Leerlingen Prins Bernhardschool op Curaçao zijn 6 en 7 augustus vrij

Onderwijsminister: Renovatie- en constructiewerk- zaamheden vertraagd


Leerlingen van de Prins Bernhardschool aan de Rio Canarioweg in Wilemstad op Curaçao kunnen morgen en vrijdag nog niet naar school. De renovatie- en constructiewerkzaamheden zijn vertraagd, zo laat minister van Onderwijs Irene Dick (PS) weten, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 5 augustus 2015.

Ouders ontvangen een brief van het schoolbestuur over de vertraging. De lerarenkamer en het kantoor van de schooldirecteur zijn verbouwd, evenals de toiletten voor de kinderen.

Drie landbouwcoöperaties Curaçao ontvangen uit handen minister gerepareerde tractoren

Sinds aantreden Whiteman stonden tractoren werkloos bij ABV


Minister wil dat eiland meer zelfvoorzienend wordt


Er kon al jaren niet meer geploegd worden, tot ergernis van de lokale boeren. Daarom heeft minister Ben Whiteman (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur drie tractoren laten repareren. De tractoren zijn overhandigd aan de drie landbouwcoöperaties op Curaçao, Koaba (Bándariba), KoopAH (Hato) en KAB (Bándabou), zo is te lezen in het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 5 augustus 2015.

Whiteman stimuleerde deze sector om zich te verenigen in deze coöperaties, opdat de boeren zo beter gesteund kunnen worden door de overheid. Drie tractoren stonden al sinds het aantreden van Whiteman als minister werkloos op het terrein van Agrarisch & Visserijbeheer (ABV) in Klein Kwartier. De boeren betaalden wel voor ploegwerkzaamheden, maar kregen geen service geleverd.

In samenwerking met de privésector heeft de minister de tractoren laten opknappen om zo de agrarische sector te stimuleren.

Whiteman dankt Turbo Machine Shop, Gabriela Mechanical Machine en Antillian Generators & Motors voor hun medewerking.

Eerder dit jaar werden al certificaten uitgereikt aan landbouwers die een cursus tractorrijden hadden gevolgd, op initiatief van het ministerie van Milieu en Natuur. Whiteman wil dat de lokale productie omhooggaat en het eiland daarmee meer zelfvoorzienend gaat worden. Ook moet er gewerkt worden aan de opslag van water, het tegengaan van dieren die de oogst aantasten en diefstal. Het ministerie werkt ook daaraan, aldus Whiteman.

'750.000 circuleert op straat op Curaçao om regering te laten vallen'

Werner Wiels: 'Ik hoop dat er geen leden PS-fractie zijn die 750.000 gulden aannemen om regering omver te werpen, er zijn aanwijzingen in die richting'

'Er worden mensen bedreigd'


Er is een bedrag van 750.000 dat op straat op Curaçao circuleert om de regering te laten vallen. Dat heeft Werner Wiels, kandidaat voor het voorzitterschap van het partijbestuur van Pueblo Soberano gisterochtend in het programma ‘Kòrsou Awe’ van Radio Direct verklaard, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, woensdag 5 augustus 2015.

'Ik hoop dat er geen leden van de PS-fractie zijn die de 750.000 gulden aannemen om de regering omver te werpen, er zijn aanwijzingen in die richting. Het bedrag wordt ieder dag verhoogd, jullie zijn journalisten, ga het uitzoeken want het is niet de eerste keer dat er geld is gegeven om de regering te laten vallen. Als het hot is, gebeuren er dingen, de leden moeten aanvoelen dat externe krachten bezig zijn om mensen te beïnvloeden.'

Er worden net als in de tijd dat zijn broer nog leefde, mensen bedreigd, zo sprak de kandidaat-secretaris. Werner Wiels verklaarde ook dat de politieke leider van de PS drie maanden voor zijn moord aan hem vertelde over de bedreigingen aan zijn adres. De leider sloot toen een verzekering voor zijn kinderen af voor de dag dat hij er niet meer zou zijn. De documenten daarvan gaf hij aan zijn broer Werner om te bewaren. Volgens Werner Wiels herkent hij nu dezelfde patronen als in de tijd voordat Helmin Wiels vermoord werd.

'Ik maak me nu boos, omdat ik hetzelfde zie gebeuren. Als er voorbereidingen worden getroffen om mensen te doden dan begint men dit soort dingen te doen.' Wiels deed een oproep aan de leden van de PS om alert te blijven voor de spelletjes die er gespeeld worden. 'Kijk wie erachter zitten', zo sprak hij de leden toe. De kandidaat beaamde dat Wiels vermoord werd met het idee de regering omver te werpen. 'Het begon vanaf het moment dat hij een akkoord met anderen tekenden.'

Dezelfde mensen die destijds met de moord de regering ten val wilden brengen, zijn nu bezig met een plan om de PS uit elkaar te laten knallen, aldus Werner Wiels. Op de vraag of hij bang is, antwoordde Wiels dat iemand zich ondanks de angst die hij heeft, erover heen moet zetten. In diezelfde uitzending riep Werner Wiels de leden ook op om zaterdag massaal naar het partijgebouw te komen om te eisen dat de verkiezingen uitgesteld worden. De leden vormen binnen de partij de hoogste autoriteit, zo stelde hij.

Later verklaarde hij tegenover de redactie van het dagblad juridisch advies te hebben ingewonnen over de mogelijkheid om de verkiezingen uit te stellen. Hij wilde niet in details treden over nadere stappen en verwees alleen naar zijn oproep aan de leden van de PS om zaterdag massaal naar de sede te komen.

Statenlid Elmer Wilsoe verklaarde in ‘Kòrsou Awe’ geen verband te zien tussen de verkiezingen binnen de partij en het plan om de regering omver te werpen. Indien mensen informatie hebben over het plan om de regering tegen betaling te laten vallen, dan moeten zij daarmee naar het Openbaar Ministerie, zo zei Wilsoe. Het Statenlid zei ook in een gesprek met Ivar Asjes aan de premier te hebben gezegd, dat zijn recht om zich kandidaat te stellen ondergeschikt is aan het partijbelang. Wilsoe herhaalde daarbij dat de premier het al druk heeft met zijn werktijden van zeven uur in de ochtend tot zeven uur in de avond, om het met het voorzitterschap van de partij te combineren.

Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels kwam in de uitzending ook even aan het woord. De recente problemen in de partij zijn volgens haar te wijten aan het zogeheten ‘Peter Pan-syndroom’, oftewel het gegeven van mensen die niet volwassen willen worden. Als een groep mannen of vrouwen bij elkaar gaat zitten en er alleen maar gepraat wordt in plaats van dat handen uit de mouwen worden gestoken, vervalt de groep in het gedrag van de laatste tijd, aldus de politica. Zij verklaarde ook dat de zaken die nu spelen, intern besproken hadden moeten worden. In dat geval had je geen mensen gehad die van alles en nog wat beweren, aldus de minister. Zij sprak haar steun uit voor de kandidaatstelling van haar broer. Ook verklaarde zij niet bang te zijn.

De bewindsvrouw riep het volk op te bidden om de daders van de moord op Helmin Wiels op te pakken. Dan zullen ook mensen ontmaskerd worden zo sprak zij. De minister besloot haar verklaring met de mededeling dat mensen weer naar hun hol terug moeten en aan de slag moeten gaan.

VES-voorzitter: Waarom beveelt FEP verkoop van staatsbedrijven niet aan?

'Verkoop staatsbedrijven prima middel voor extra inkomsten'


De Vereniging van Economisten in Suriname (VES) stelt verbaasd te zijn, dat de verkoop van staatsbedrijven niet voorkomt op de lijst van maatregelen van het Financieel Economisch Platform, FEP, om de financiële positie van de overheid te versterken. Volgens VES-voorzitter Waddy Sowma vandaag, 5 augustus 2015, in de Ware Tijd, is verkoop van staatsbedrijven een prima middel voor extra inkomsten. 

Waarom hiervoor niet is gekozen blijft onduidelijk. Mogelijk dat er ideologische redenen zijn of dat het lang duurt zo'n bedrijf te verkopen, terwijl de regering dringend extra geld nodig heeft, suggereert Sowma.

'We weten dat de NDP een partij is waarbinnen het idee leeft, dat je als land bedrijven in je bezit moet hebben. Ook zijn er stromingen binnen Suriname die vinden dat niet alles in particuliere handen moet komen, vooral als het gaat om nutsvoorzieningen.'

Sowma zegt die bezorgdheid te begrijpen, maar voldoende concurrentie in een bepaalde sector is voordelig voor de consument. Hij zegt dat bijvoorbeeld Telesur verkocht zou kunnen worden. De directie heeft regelmatig gezegd dat ze dat ook wil.

Er is volgens de VES-voorzitter in de telecomsector een gezonde concurrentie. Om het consumentenbelang te bewaken zou de overheid een autoriteit kunnen instellen. Sowma benadrukt wel dat het geld uit de verkoop goed besteed moet worden.

Volgens hem heeft ook de directie van Staatsolie vaak gezegd aandelen te willen uitgeven om daardoor meer geld beschikbaar te hebben. Een ander voordeel van privatisering is, dat de bedrijven efficiënter kunnen gaan werken, omdat ze door de politiek niet meer 'verplicht' worden mensen in dienst te nemen. Dat is waarschijnlijk ook één van de redenen waarom de overheid staatsbedrijven niet verkoopt, meent Sowma.

Theo Para ligt niet wakker van opmerkingen Sandew Hira

'Dit proces wordt gecon- troleerd door hoofd- verdachte Bouterse'

'Waarheidsonderzoek Hira heeft geen zuiver oogmerk'


Theo Para (pseudoniem van de arts en essayist Henry Does), criticus en pleitbezorger voor strafvervolging van de daders van de 8 decembermoorden, is er niet van overtuigd, dat het waarheidsonderzoek van Starnieuws-columnist Sandew Hira ofwe Dew Baboeram naar deze en andere geweldsmisdrijven en incidenten tijdens de militaire dictatuur, een zuiver oogmerk heeft.

De uiteenzetting van initiatiefnemer Dew Baboeram afgelopen maandag tijdens een persconferentie versterkt bij hem alleen maar de indruk, dat sprake is van doorgestoken kaart. Zo kwam gisteren naar voren tijdens een interview op Radio ABC, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 5 augustus 2015.

Vorige week leverde Para felle kritiek op het initiatief van Baboeram, broer van één van de op 8 december 1982 vermoorde mannen. Hij wil hoofdverdachte Bouterse via een interview een waarheidsgetrouwe getuigenis over diens aandeel in onder meer de decembermoorden ontfutselen.

Tijdens zijn persconferentie haalde Baboeram uit naar Para. Volgens de initiatiefnemer was de criticus ronduit kwetsend, grievend en beledigend toen hij hem betitelde als een toevallige nabestaande. Ook andere opmerkingen van Para zouden, aldus Baboeram, zijn bedoeld om hem 'te portretteren als een politieke opportunist met verborgen belangen'. 'Zijn suggestieve terminologie is bedoeld om karaktermoord te plegen.'

In reactie daarop stelt Para, dat de briefwisseling en contacten tussen Baboeram en Melvin Linscheer, veiligheidschef en vertrouweling van hoofdverdachte Desi Bouterse, logenstraft dat de briefwisseling tussen Baboeram en Bouterse in de media het begin was van het initiatief.

Dit is voor Para een 'onbetrouwbaar begin', omdat bij een proces van waarheidsvinding geloofwaardigheid en transparantie heel belangrijk zijn.

Volgens Baboeram raakt Para's kritiek soms verstrikt in de wetten van de logica. 'Hij stelt dat het onderzoek dat een toevallige nabestaande doet niet objectief kan zijn, omdat emoties een rol spelen. Mijn tegenargumenten zijn inhoudelijk. Ten eerste, nabestaande zijn betekent niet dat je gek bent van verdriet en je beroofd bent van je verstand, capaciteiten en vaardigheden.'

Para blijft er echter bij, dat dit proces gecontroleerd wordt door hoofdverdachte Bouterse. Hierdoor zijn de betrouwbaarheid van de onderzoeker en de validiteit van het onderzoek vanwege non-transparantie volgens hem in het geding.

Onderwijsdeskundige Henry Ori: 'Laag slagingspercentage maakt evaluatie MULO-niveau noodzaak'

'Slagingscijfers zijn onacceptabel'


Gezien het lage slagingspercentage van de afgelopen jaren is evaluatie van het niveau van het MULO-onderwijs een noodzaak. Dit zegt onderwijsdeskundige Henry Ori vandaag, 5 augustus 2015, in de Ware Tijd. Hij noemt de cijfers zelfs onacceptabel. 

Het landelijk percentage direct geslaagden is dit jaar 55.1 procent, het hoogste in de afgelopen negen jaar. Het percentage inclusief herexamen is in de afgelopen jaren slechts twee keer boven de zestig geweest.

'Wij hebben een grondige evaluatie nodig van het MULO-eindexamen. De MULO is behoorlijk belangrijk voor Suriname, omdat ze ligt tussen GLO (Gewoon Lager Onderwijs) en VOS ( Voortgezet Onderwijs voor Senioren). Er is eigenlijk veel mis met het MULO-onderwijs. Ik heb het dan over onbevoegde leerkrachten. Het leerprogramma en de vakken wiskunde en natuurkunde moeten bekeken worden.'

Voor een land al Suriname zou volgens Orie een slagingspercentage tussen de 70 en 75 procent redelijk zijn. Hij zegt ook, dat er rekening mee gehouden moet worden dat het om een landelijk gemiddelde gaat. Het kan ook zo zijn, dat Paramaribo goed scoort en verafgelegen gebieden het percentage naar beneden halen.

Ook Marissa Meye, voorzitter van het MULO-directeurenberaad, vindt het slagingspercentage laag. Ze zegt het ministerie al tientallen jaren te hebben gevraagd om een onderzoek naar de oorzaak te doen. Meye durft geen uitspraken te doen waaraan de tegenvallende slagingsresultaten te wijten zijn. In het verleden heeft Suriname wel slagingspercentages gekend van zeventig en tachtig.

Ze zegt dat opgehouden moet worden met de beschuldigende vinger te wijzen naar de leerkracht, de leerling of ouders. 'We hebben deskundigen nodig zodat we aanknopingspunten hebben om verbeteringen aan te brengen.'

Minister Algoe: Lage prijs van ruwe olie wereldmarkt geen negatieve invloed op PetroCaribe-deal

Landbouwdeskundige Soedeschand Jairam wil herziening deal met Venezuela


De lage prijs van ruwe olie op de wereldmarkt heeft geen negatieve invloed op de PetroCaribe-deal van Suriname met Venezuela en is dan ook geen aanleiding om de olieovereenkomst tussen de twee landen te herzien. Dit zegt minister Soeresh Algoe van Landbouw Veeteelt en Visserij als reactie op een uitspraak van politicus, macro-econoom en landbouwdeskundige Soedeschand Jairam, zo bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 5 augustus 2015.

Hij pleit voor herziening van de PetroCaribe-deal nu de olieprijzen laag zijn. Suriname zou volgens hem slechts voordeel hebben bij een hoge olieprijs. De deal geeft de mogelijkheid om olie in Venezuela te kopen en achteraf te betalen.

Bovendien heeft Suriname een eigen raffinaderij, wat de overeenkomst met Venezuela nog onaantrekkelijker maakt. De minister zegt al vanaf de totstandkoming van de PetroCaribe-deal in 2000 erbij betrokken te zijn en daarom weet hij waarover de deal gaat. 'Ze is niet nadelig voor Suriname, ongeacht de olieprijs.'

De overeenkomst werd rond 2008 beklonken, toen er al sprake was van daling van de olieprijs. De bewindsman spreekt van een geweldige deal die niet uitgaat van prijsstijgingen, maar van hoe landen brandstof kunnen kopen. Een land heeft een betaaltermijn van negentig dagen.

De olieprijs is deze week weer gezakt. De prijs per vat Amerikaanse olie is circa 45 Amerikaanse dollar, mede door verhoogde Amerikaanse productie, waardoor een overschot is ontstaan.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

SZF sluit tijdelijk lokale apotheek in Para

Geen apothekersassistent beschikbaar deze maand


Bewoners van het district Para zijn er niet over te spreken dat de lokale apotheek van Staatsziekenfonds (SZF) gesloten is. Jolanda Pronk, waarnemend hoofd van het SZF zegt vandaag, woensdag 5 augustus 2015, op Starnieuws dat zij genoodzaakt is om de apotheek te sluiten, omdat er geen apothekersassistent beschikbaar is deze maand.

Pronk stelt, dat zonder een gekwalificeerde medewerker de apotheek niet kan worden opengesteld. Er wordt gehandeld op basis van de richtlijnen van de Farmaceutische Inspectie. De leiding van het SZF betreurt de situatie, maar heeft geen oplossing voor het probleem.De districtscommissaris (dc) van Para, John de la Fuente, is op de hoogte. 'Ik heb een nette brief ontvangen van de leiding van het SZF waarin ze aangeeft dat de apothekersassistent in de maand augustus met buitenlands verlof is.'

Hij zegt, dat geprobeerd is via advertenties een andere apothekersassistent te werven. Niemand heeft echter gereageerd. De bewoners zijn nu genoodzaakt om naar Wanica of Paramaribo te gaan voor hun medicijnen. 'Ik vind dat de deur van de apotheek gelijk weer open moet gaan. Dit kan echt niet. Nu moeten we extra kosten maken om aan medicijnen te komen', is de reactie van een bewoner.

St. 8 December 1982 herinnert aan moord op Herman Gooding

 'Men probeert door middel van allerlei foefjes de hete aardappel in de ijskast te bewaren'


De Stichting 8 December 1982 brengt de Surinaamse samenleving in herinnering dat in de nacht van 4 op 5 augustus 1990, inmiddels 25 jaar geleden, de politie-inspecteur Herman Gooding werd vermoord, nadat hij uit de brigade van de Militaire Politie wegreed.

Het lichaam van deze moedige inspecteur van politie, van wie het hoofd uit elkaar geschoten was, werd de volgende morgen gevonden, niet ver van het huidige DNA-gebouw. Hetzelfde Assembleegebouw waarin in april 2012 ook de moordenaars van deze held van Suriname, in principe, amnestie gaven en straffeloosheid als norm stelden voor de republiek Suriname. Ook deze lafhartige moord op Herman Gooding is niet onderzocht. Ideologische verwanten van de machthebbers en moordenaars van toen vertelden de leugen dat Herman Gooding op een andere plek vermoord werd en daarna voor het monument van Gevallenen, gedumpt werd, daarmee de samenleving met de zoveelste leugen uit die tijd belastend.

Het onderzoek waar Herman Gooding mee bezig was hield verband met de moordpartij in Moiwana. Op 29 november 1986 werden tientallen bewoners van het dorp Moiwana, onder wie zwangere vrouwen, ouderen en kinderen, in koelen bloede doodgeschoten. De massamoord vond plaats tijdens de Binnenlandse Oorlog tussen het Nationaal Leger o.l.v. D. Bouterse en het Jungle Commando o.l.v. Ronnie Brunswijk.
Herman Gooding zijn ijver en integriteit werden hem fataal.

Er werd in augustus 1990 bij resolutie een onafhankelijk Onderzoeksteam onder leiding van de heer W. Texeira, in zijn hoedanigheid van lid van het Nationaal Instituut Mensenrechten, ingesteld dat zou moeten resulteren in een gedegen justitieel onderzoek. Ook dit werd een farce, omdat de Trias politica compleet uitgeschakeld was en de macht van de sterkste in ons land gold die “blinde muren opwierp”.

Onze samenleving moet beseffen dat ”straffeloosheid beschouwd wordt als de belangrijkste factor in het chronisch herhalen van mensenrechtenschendingen, en dat het slachtoffers en hun naasten volledig weerloos laat”.
De inmiddels overleden moeder van de heldhaftige Herman Gooding heeft niet kunnen weten wie de moordenaars van haar zoon waren, omdat de rechtsstaat niet functioneerde. Alleen wanneer de rechtsstaat functioneert zonder aanzien des persoons, zullen wij pas een rechtvaardige samenleving kunnen opbouwen waar eenieder gelijk is voor de wet. Maar zo lang men door middel van allerlei foefjes “de hete aardappel in de ijskast probeert te bewaren” zal ons volk nimmer in vrede en harmonie leven, omdat het gevaar voor herhaling van mensenrechtenschendingen evident is.

Stichting 8 December 1982