vrijdag 7 augustus 2015

Medewerkers stembureaus wachten al ruim twee maanden op hun vergoeding

Onduidelijk waarom Binnenlandse Zaken nog steeds niet tot uitbetaling is overgegaan


Diverse medewerkers op de verkiezingsdag 25 mei werkzaam waren in een stembureau wachten nog steeds op uitbetaling van hun vergoeding. Meer en meer zijn via media en social media kritische geluiden te horen van mensen die op verkiezingsdag hebben gewerkt en nog steeds wachten op de hun toegezegde vergoeding, zo bericht vandaag, vrijdag 7 augustus 2015, het Dagblad Suriname. 

De Surinaamse Krant berichtte op 9 juli al over het uitblijven van de betaling en het Dagblad Suriname blijkt wederom tekstdelen uit dat artikel zonder bronvermelding te hebben overgenomen. Er zijn stembureaumedewerkers die 25 mei bijvoorbeeld al rond half vijf ‘s morgens in hun stembureau aanwezig waren en pas de volgende ochtend, 26 mei, tegen drie uur huiswaarts konden gaan. Gedurende die periode hadden zij nauwelijks een pauze. De pauze die er formeel was, rond het middaguur, werd gebruikt om zelf een stem uit te gaan brengen. Ook tijdens een uur ‘rust’ aan het begin van de avond, 25 mei, werd over het algemeen doorgewerkt, zo schreef De Surinaamse Krant.

Minister Andy Rusland van Financiën laat het Dagblad Suriname weten, dat hij geen zinnig antwoord kan geven, omdat het de taak van zijn collega Edmund Leilis van Binnenlandse Zaken (BiZa) is om voor de uitbetaling van deze mensen te zorgen. De bewindsman wenste echter niet verder in details te treden, voordat zijn collega heeft gesproken. De Biza-minister bleek echter niet bereikbaar te zijn voor de krant.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken had een door De Nationale Assemblee (DNA) goedgekeurde begroting voor de verkiezingen van Srd 85 miljoen ontvangen en men mag er toch van uitgaan dat in dat bedrag ook een bedrag is opgenomen voor vergoedingen voor onder andere stembureaumedewerkers.

Stembureaupersoneel had vernomen, zo schreef De Surinaamse Krant 9 juli, dat zij binnen twee weken na de verkiezingen zouden worden betaald. Dat werd later ‘bijgesteld’ naar de laatste week van juni en weer naar midden juli. Inmiddels wachten de mensen al langer dan twee en een halve maand op hun gelden.

Met de grote vakantie voor de deur hopen de stembureaumedewerkers nu op spoedige uitbetaling. Met het achterwege blijven van de uitbetaling zal de animo onder het stembureaupersoneel om over vijf jaren weer diensten te verlenen sterk afnemen, omdat de overheid haar betalingsafspraken niet nakomt. Overigens heeft BiZa, ondanks herhaald verzoek, niet gereageerd op vragen van De Surinaamse Krant en stembureaupersoneel wordt in het ongewisse gelaten door dat ministerie, ondanks herhaald gedane toezeggingen dat uitbetaald zou worden...

(Red. De Surinaamse Krant/Dagblad Suriname)

Voorlopige hechtenis Burney ‘Nini’ Fonseca op Curaçao niet opgeheven

Fonseca betrokken bij onderzoek Maximus naar intellectuele daders achter moord op Helmin Wiels


Een verzoek voor opheffing c.q. schorsing van de voorlopige hechtenis van verdachte Burney ‘Nini’ Fonseca, betrokken bij het onderzoek Maximus naar de intellectuele daders achter de moord op de Curaçaose politicus Helmin Wiels in 2013 en bij het onderzoek naar drugstransporten en witwaspraktijken, is vanochtend, vrijdag 7 augustus 2015, door het Hof afgewezen, aldus de Amigoe.
 
Volgens de drie rechters weegt het strafvorderlijk belang zwaarder dan het persoonlijk belang van de verdachte, is de rechtsorde geschokt en bestaan er dus nog altijd ernstige bezwaren die tot het bevel voor zijn gevangenhouding hebben geleid.

De door zijn raadsvrouw aangevoerde omstandigheden voor zijn voorlopige vrijheid zijn ook niet klemmend. Fonseca mag dus in het belang van het onderzoek de behandeling van de zaak niet in vrijheid afwachten.

Het hof hield hiervoor rekening met de beschikbare stukken van het onderzoek, waaruit onder meer blijkt dat er onder meer (vijf) belastende getuigenverklaringen tegen de man zijn afgelegd. De rechters hebben ook in aanmerking genomen dat voor het strafbare feit waarvoor Fonseca nu vastzit een gevangenisstraf staat van meer dan zes jaar.

Zoals bekend heeft een rechter-commissaris Fonseca’s voorlopige hechtenis voor zijn betrokkenheid bij het onderzoek naar drugstransporten en witwaspraktijken, op 14 juli met zestig dagen verlengd. Zijn advocaat heeft namens hem de dag daarop een verzoek ingediend bij het hof tegen deze beslissing. Het beroep werd op 4 augustus behandeld en vanochtend werd de beslissing bekendgemaakt.

Naast Fonseca zitten nog drie mannen vast voor hun betrokkenheid bij de drugstransporten, namelijk D.H., C.D. en S.C. Volgens het OM zouden de mannen cocaïne in koffers naar het buitenland hebben vervoerd.

Gevangenbewaarders Curaçao eisen betere werkomstandigheden en uniform

Cipiers willen dat hun rechtspositie en uniform geregeld worden en werkomstandigheden verbeterd


Een groep gevangenbewaarders op Curaçao begaf zich gisteren naar het kantoor van minister van Justitie Nelson Navarro (PAIS) aan het Wilhelminaplein om een brief in te dienen over hun ontevredenheid over de opgelopen vertraging van de verbetering van hun werksituatie bij de gevangenis Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou. Dat bericht de Amigoe vanmiddag, vrijdag 7 augustus 2015.
 
De brief werd eerst tijdens een vergadering onder werktijd op het kantoor van vakbond Abvo opgesteld en later ter plekke aan de minister min of meer toegelicht door het personeel.

De bewakers kampen al jaren met diverse problemen, zoals hun rechtspositie en werkmateriaal. Zo hebben zij hun uniformen nog niet ontvangen terwijl dat allang had moeten gebeuren, moet hun salaris nog aangepast worden conform de schaal die zij hebben en moeten kindertoeslagen en loontrede’s geregeld worden. Tevens werken er nog gevangenbewaarders zonder een landsbesluit of zonder dat ze de eed hebben afgelegd.

De gevangenbewaarders willen dus dat hun rechtspositie en uniform geregeld worden, en de werkomstandigheden worden verbeterd. Na de brief te hebben ingediend gingen de gevangenbewaarders weer aan het werk, aldus een medewerkster van de Abvo.

Minister Navarro begrijpt dat de medewerkers ontevreden zijn en dat heeft hij hen ook kenbaar gemaakt. Er wordt al lang gewerkt aan hun rechtspositie. Het ministerie van Bestuur, Planning en Dienstverlening (minister Etienne van der Horst) is met de afhandeling hiervan belast. Van der Horst was niet bereikbaar voor commentaar.

Asjes en Wiels trekken zich terug als kandidaat-voorzitter c.q. secretaris bestuursverkiezingen Pueblo Soberano, Curaçao

Minister-president: 'Verkiezingsproces nieuw bestuur Pueblo Soberano is niet op een schone, transparante manier gelopen op basis van fair play'


Premier Ivar Asjes van Curaçao en Werner Wiels hebben zich teruggetrokken als kandidaat-voorzitter c.q. secretaris voor de bestuursverkiezingen van Pueblo Soberano van morgen, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 7 augustus 2015.

Wiels maakte zijn besluit eerder op de dag al bekend en Asjes kondigde zijn beslissing later op zijn Facebookpagina aan. 'Nadat ik alles beluisterde en analyseerde wat zich vanaf 27 juli heeft voorgedaan, heb ik de afgelopen dagen diep nagedacht en kan ik niet anders dan concluderen dat het hele verkiezingsproces om tot een nieuw bestuur te komen voor Pueblo Soberano, niet op een schone, transparante manier is gelopen op basis van fair play', zo schrijft de minister-president op zijn pagina.

Volgens de premier kan het niet zo zijn, dat de verkiezingen gecoördineerd worden door de huidige voorzitter, terwijl hij zelf kandidaat is voor een tweede termijn als voorzitter. 'Sterker nog, de leden hebben zelf vooraf gevraagd om een onafhankelijke commissie te benoemen om het hele verkiezingsproces op een correcte en onpartijdige manier aan te pakken, maar daar is geen gehoor aan gegeven.'

De minister-president verklaarde zich bereid om zich in de toekomst kandidaat te stellen voor welke functie dan ook in de politieke beweging ‘zolang er voor iedereen de garantie is dat het proces zich voltrekt op een democratische, schone en transparante manier en op basis van fair play’. In zijn post pareerde de premier de kritiek dat hij niet voldoende tijd zou hebben voor het voorzitterschap. 'De voorzitter doet het werk niet in zijn eentje, er is een team van in totaal elf personen, hij moet het begeleiden en het werk coördineren.' Ook herinnerde de minister-president eraan hoe Helmin Wiels hem in 2010 voordroeg om Statenvoorzitter te worden, de tweede plaats op de verkiezingslijst toevertrouwde en hem ook voordroeg voor het premierschap.

Werner Wiels gaf in de brief waarin hij zich terugtrekt, verschillende redenen hiervoor op. Ook hij geeft aan geen vertrouwen te hebben in het verkiezingsproces. 'Ik heb er geen vertrouwen in dat het verkiezingsproces schoon, transparant en objectief verloopt. Ik heb tot op vandaag geen enkel document ontvangen met de informatie dat een onafhankelijke commissie de verkiezingen begeleidt. De verkiezingen zijn een farce.'

De verklaring van Asjes op zijn Facebookpagina:

Kerido Soberanonan,

Na promé lugá, un danki di kurason na tur esnan ku a yama’mi personalmente òf manda mensahenan digital pa ekspresá nan respaldo i sosten.

Mi tambe ta lamentá loke a pasa último dianan. For di djaluna 27 di yüli ami, estando den eksterior, a bin ta tuma nota den korant ku algun persona den Pueblo Soberano aparentemente no ta kontentu ku mi desishon pa hasi uso di mi derecho demokrátiko di a postulá komo kandidato pa presidente di direktiva i ku ami lo no tin nan sosten. E mainta ei na radio i tambe anochi den e programa radial Konsenshi Sivil a sigui ventilá, tur sorto di opinion i insinuashonnan infundá kontra di mi persona. 

Durante henter siman pasá -dia den dia afo- esaki a kontinuá presentando tambe yen di argumentunan sin base dikon lo mi no por okupá e puesto di presidente di direktiva, okupando alabes e funkshon di Promé Minister. Un punto di bista ku entretantu a keda kompletamente desbaratá tambe den publisidat dor di personahenan versá den historia polítiko di Kòrsou. 

Manera tur esnan ku djasabra último tabata presente na Sede òf skuchando na kas por a ripará einan tambe a trata na influensha Soberanonan kontra di mi persona i mi postulashon komo presidente di direktiva. Tabata na e momentu ei -kemen despues ku'mi no a reakshoná henter e siman promé- ku mi a disidí di tambe hasi uso di mi derecho komo miembro pa di un forma argumentá reakshoná riba loke a bin dilanti. Ta di apresiá ku e gran mayoría di e miembronan presente tabata kompletamente di akuerdo ku mi ponenshanan dor di e aplouso ku a zona na Sede.

Un biaha mas, mi ta deklará ku mi úniko motivashon pa postulá pa e puesto di presidente di direktiva di Pueblo Soberano ta pa duna un aporte konkreto pa fortifiká e organisashon di nos movementu polítiko. Kombinashon di e funshon di presidente di un organisashon polítiko ku esun di parlamentario òf gobernante den mesun persona tur tempu a tuma lugá na Kòrsou i den Pueblo Soberano tambe esaki no ta algu nobo, pasó den pasado esaki a yega di tuma lugá kaba mas ku un biaha.

Tambe e supuesto argumento di “no tin sufisiente tempu” no ta bálido, pasó no ta e presidente so ta hasi e trabou pero ta den un ekipo di total 11 persona e tin ku guia i kordiná e trabou. Ademas, na aña 2013 pa 4 luna largu mi a okupá 2 funshon ehekutivo na mes momentu, esta e funshon di Minister interino di Enseñansa, Siensia, Kultura i Deporte huntu ku e funshon di Promé Minister. Un otro ehèmpel konkreto den e kualishon aktual ta ku e presidente di Parlamento tambe ta presidente di direktiva di su partido.

Despues di a skucha i evalua tur loke a tuma lugá for di dia 27 di yüli último, mi a reflekshoná profundamente durante último dianan i mi no por yega na otro konklushon ku henter e proseso di elekshon pa yega na un direktiva nobo pa Pueblo Soberano no a kana di un forma limpi, transparente i basá riba ‘fair play’. 

No por t’asina ku un proseso elektoral ta keda kordiná dor di e propio presidente aktual siendo ku e mes alabes ta un di e kandidatonan. Es mas, miembronan mes a pidi di antemano pa apuntá un komishon independiente pa atendé henter e poseso di elekshon di un forma korekto i imparsial, pero no a duna oído na esaki.

Tambe no ta demokrátiko ku ta invitá solamente sierto kandidatonan pa presentá nan mes den e programa Konsenshi Sivil sin ku e otronan a haña e oportunidat igual i no ta kumpli ku ‘fair play’ na momentu ku algun persona- i kandidatonan tin e lista di miembronan di Pueblo Soberano pa por yama pa kampaña via telefòn i otro kandidatonan no tin e oportunidat aki. 

Hopi miembro- i sostenedónan a ekspresá nan malkontentu na mi persona pa e echo ku e proseso elektoral pa yega na un direktiva nobo di Pueblo Soberano no a kana di un forma limpi. Tur e desaroyonan aki a pone ku entretantu mi a partisipá ofisialmente na direktiva di Pueblo Soberano ku mi ta retirá mi kandidatura pa e puesto di presidente di direktiva.

Kerido Soberanonan,

Mi ta keda dispuesto i disponibel pa, den futuro, postulá i partisipá na kualke elekshon interno di nos movementu polítiko, asina tin garantía pa un i tur ku e proseso lo kana di un forma demokrátiko, limpi, transparente i basá riba ‘fair play’, manera semper nos lider Helmin Magno Wiels (dfm) a para p’e. 

Mi lo no por lubidá nunka ku ta Helmin Magno Wiels a postulá mi persona pa asumí e funshon di presidente di Parlamento na 2010 i ku ta Helmin Magno Wiels a postulá ami pa kompañ’e i representá Pueblo Soberano den negosashonnan polítiko i reunionnan importante. Tambe ku ta Helmin Magno Wiels mes a konfia’mi komo number 2 riba su lista pa despues di e último elekshon postulá’mi komo su kandidato pa bira Promé Minister di Kòrsou den e Gabinete polítiko ku a sinta dia 7 di yüni 2013.

Ku alma i kurpa nos ta trahando pa kumpli ku e kompromiso ku Helmin Magno Wiels a firma dia 12 di desèmber 2012 na nòmber di Pueblo Soberano, esta pa ehekutá e ‘Akuerdo pa un Gobernashon enfoká riba pas, trankilidat i prosperidat’. Huntu ku mi kolega-ministernan postulá pa Pueblo Soberano i esnan postulá pa e otro partidonan di kualishon -den forma di un ekipo- nos a duna direkshon na Gobièrnu di Kòrsou i a logra duna kontenido real na un gobernashon limpi den pas i trankilidat. Desishonnan firme tabata nesesario pa salbaguardiá stabilidat finansiero di Kòrsou, ku ta e base pa logra tur otro meta. Echo ta ku awor un fundeshi sólido ta bashá pa yega na rekuperashon ekonómiko i adelanto sosial. Tin logronan konkreto na kaminda ku ta duna nos konfiansa pa un desaroyo muchu mas prometedor, kaminda yunan di Kòrsou por progresá. 

Kerido Soberanonan,

Ban kumpli kabalmente ku loke nos gran lider Helmin Magno Wiels a bisa na novèmber 2012, den e dianan despues ku ela firma pa e kualishon aktual, esta pa ban elevá nos mes riba diskushonnan tribal, primitivo i ban na un patriotismo avansá...

Staten van Curaçao 14 augustus in debat met minister Dick over exameneisen HAVO en VWO

Volgens minister is onderwijssituatie op Curaçao anders dan in Nederland


De Staten van Curaçao gaat volgende week vrijdag, 14 augustus, vanaf negen uur 's ochtends in debat met minister Irene Dick (PS) van onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport over haar besluit om verschillende exameneisen te introduceren voor HAVO en VWO, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, 7 augustus 2015.

Aan de Nederlandse minister van Onderwijs Jet Bussemaker schreef Dick in juni, dat zij het in december 2014 gesloten protocol over de exameneisen niet wilde nakomen. Zij vreesde dat de examenresultaten daardoor nog slechter zouden worden en dat tientallen leerlingen hun diploma niet zouden halen. Volgens de minister is de onderwijssituatie op Curaçao anders dan in Nederland, vooral omdat Nederlands voor de meeste leerlingen een vreemde taal is. Daardoor kwam de erkenning door Nederland van Curaçaose diploma’s in gevaar.

De leerlingen zouden zelf moeten zorgen dat zij aan de Nederlandse normen zouden voldoen als zij in Nederland verder wilden studeren, schreef de minister.

De schoolbesturen en ouderverenigingen protesteerden heftig tegen dit besluit. Ook vanuit de Staten klonk protest tegen ‘het verlagen van de exameneisen’.

Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang sprak van twee diploma’s, een volgens de Nederlandse normen en een met (lagere) Curaçaose normen. Dit lokte bij minister Dick een felle reactie uit, omdat er geen sprake was van verlaging van de normen, maar het handhaven van de bestaande normen. Toch werd zij in de Raad van Ministers teruggefloten en trok zij de brief begin deze maand in. De aanscherping van de exameneisen voor HAVO en VWO gaat nu dus definitief door.

Voor HAVO gaat al komend schooljaar de nieuwe examennorm gelden voor de drie kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde. Daarvan mag er maar één met een vijf worden afgesloten. Lagere cijfers of meer onvoldoendes betekent dat de leerling zakt voor het examen. Voor het VWO geldt de nieuwe norm vanaf schooljaar 2016-2017.

'NPS mag vingers niet branden aan Terugroepwet'

NPS'er Assen: 'Terugroepwet is verlengstuk ontbreken interne partijdemocratie in politieke partijen'


De Nationale Partij Suriname (NPS) mag haar vingers niet branden aan de Terugroepwet, vindt Albert Assen, lid van JAPIN (Johan Adolf Pengel Instituut), het wetenschappelijk bureau van de NPS. Hij ziet de voornoemde wet als een verlengstuk van het ontbreken van interne partijdemocratie in politieke partijen.

'Het muilkorven van parlementariërs middels de Terugroepwet is een uitvloeisel van het ondemocratisch gehalte dat politieke partijen kenmerkt', zegt Assen vandaag, vrijdag 7 augustus 2015, in de Ware Tijd. Volgens hem wordt op een 'oneigenlijke' manier gebruik gemaakt van de Terugroepwet door politieke partijen.

De NPS bekijkt momenteel of een rechtszaak tegen het Centraal Hoofdstembureau aangespannen zal worden, om gedaan te krijgen dat het besluit van de Pertjajah Luhur om PL-Assembleelid Diepakkoemar Chitan terug te roepen door het CHS wordt uitgevoerd. In Chitan's plaats komt dan de NPS-kandidaat Prem Sardjoe in het parlement.

Assen: 'De parlementariërs zijn allen een vrucht van het samenwerkingsverband V7 en niet van afzonderlijke partijen. Het uiteenvallen van V7 brengt met zich mee, dat op geen van deze vruchten de Terugroepwet van toepassing kan zijn. Het zou als onrechtmatig moeten worden gezien als afzonderlijke partijen de wet zouden willen inroepen, een feit waar de rechter niet aan voorbij kan gaan.'

Hij zegt verder, dat de leiding van de NPS het zich zou moeten aantrekken dat toen werd voorgesteld om 'de houdbaarheidsduur van ingrediënten die elkaar niet verdroegen op te trekken middels een gedragscode voor het samenwerkingsverband, zij dit terzijde heeft gelegd'. 'Nu V7 vroegtijdig uiteen gevallen is, wil men op oneigenlijke wijze een vrucht claimen.'

SPBA-voorzitter: 'FEP-voorstel verhoging government take brandstof genadeslag voor rijstsector'

Oemraw:' Met verhoging government take brandstof bloedt gehele rijstsector dood'

'Maar, de rijstboeren gaan niet bedelen'


Een van de voorgestelde maatregelen van het Financieel Economisch Platform is de verhoging van de government take op brandstof. Deze prijsverhoging zou de genadeslag zijn voor de Surinaamse rijstsector. ‘Als de government take op brandstof verhoogd word, zal de gehele rijstsector doodbloeden.’ Dit zegt de voorzitter van Surinaamse Padieboeren Associatie (SPBA), Harrinandan Oemraw, vandaag, vrijdag 7 augustus 2015, in het Dagblad Suriname.

De rijstsector die nu al met zoveel problemen te kampen heeft, zal deze maatregel volgens hem niet overleven. ‘De nodige machines en transportmiddelen binnen de sector gaan stil komen te staan, omdat de benzine niet meer te betalen zal zijn’, meent Oemraw. Momenteel hebben de boeren al grote lopende schulden bij verschillende banken die zij niet kunnen aflossen. ‘Van waar gaan wij dan het geld halen om alles te betalen?’ 

Oemraw geeft aan dat de kettingreactie van de verhoging van de brandstofprijs door het verhogen van de ‘government take' zal doorwerken in de arbeidskosten. ‘Ik denk dat de sector dan stil komt te liggen.’

Oemraw haalt ook de overige problemen binnen de sector aan. Het blijkt dat een deel van de rijstboeren nog steeds wacht op hun gelden voor geleverde padie aan padieopkopers. Deze opkopers kunnen de padieboeren niet betalen, omdat ze tot nu toe niet in staat zijn geweest de padie te exporteren. Er is op dit gebied een stagnatie ontstaan. Voorts is de toegezegde compensatie van de overheid naar de rijstboeren toe nog niet over de brug. De toezegging hield in; een tegemoetkoming van 60 Amerikaanse dollar per afgeoogste ha padie, een zak ureum en een zak NPK-mest. Om de overheid ertoe te bewegen haar afspraken na te komen, heeft de SPBA afgelopen woensdag een petitie, gericht aan de president van Suriname, aangeboden aan het districtscommissariaat te Nickerie.

Een gevolg van het uitblijven van deze hulp van de overheid is dat de padieboeren ongeveer 13.000 hectare minder padie hebben ingezaaid. ‘Een deel van deze inzaai heeft wel onderhoudsbehandelingen (mesten en bespuiten) gekregen en een deel niet. Dat deel zal geen goede opbrengst hebben', zegt Oemraw. Dit is volgens Oemraw het gevolg van het niet nakomen van de belofte van de overheid, omdat de boeren het geld niet hebben om de spullen zelf te kopen vanwege hun lopende schulden. ‘We kunnen geen leningen meer krijgen bij de banken bij wie wij al een schuld hebben.’

Volgens Oemraw zal er hierdoor in ieder geval geen tekort aan rijst ontstaan op de Surinaamse markt. ‘Momenteel zit er een oude voorraad van 60.000 ton rijst vast in de opslag. Hier bovenop komt nog de oogst, die over twee weken moet plaatsvinden. We hebben niet eens de ruimte om deze oogst op te slaan. Dit komt omdat de regering gelogen heeft dat er elke week een boot ter beschikking zou staan voor de export van rijst.’ Als de rijst, die aan verval onderhevig is, niet gauw geëxporteerd wordt, zal het zijn waarde verliezen. Oemraw verwacht dat hierdoor grote problemen zullen ontstaan.

‘De problemen in de rijstsector zijn enorm, maar de rijstboeren gaan niet bedelen. Ook al zitten we diep in de schulden, we zijn zelfstandige boeren. We doen ons best om te produceren en verdienen daarmee ons geld. Wij zijn geen bedelaars.’

RO heeft Pafion Konoe officieel erkend als waarnemend granman der Saramaccaners

Minister Betterson: 'De overheid moet een aanspreekpunt hebben'

Konoe moet installatie van nieuwe granman voorbereiden


Het ministerie van Regionale Ontwikkeling heeft Pafion Konoe gisteren officieel erkend als waarnemend granman der Saramaccaners, ondanks het feit dat een stam der Saramaccaners al een granman had benoemd en een andere groep een waarnemend grootopperhoofd heeft voorgedragen. Konoe werd door een andere groep voorgedragen. 

'We hebben dit besluit moeten nemen na gedegen onderzoek door een speciaal daartoe ingestelde commissie. Deze meneer dient als waarnemer te worden gerespecteerd. De overheid moet een aanspreekpunt hebben', zegt minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling vandaag, vrijdag 7 augustus 2015, in de Ware Tijd.

Verder geeft hij aan, dat Konoe wordt gedragen door de grootste vertegenwoordiging van het gebied Boven Suriname, zelfs door alle kapiteins. Dat was voor het ministerie aanleiding om deze voordracht serieus te nemen. Konoe heeft als taken om de rouwperiode af te sluiten en de voordracht en installatie van de nieuwe granman voor te breiden.

Ook moet hij de rust terugbrengen in het gebied. Albert Aboikonie, die een voordracht heeft gedaan voor een waarnemend granman, vindt dat de overheid onrust zaait.

Richène Libretto, voorzitter van de speciale commissie, zegt dat het wel is gelukt om de rust terug te brengen tussen de Saramaccaners. Het was de bedoeling dat de Saramaccaners hierna bijeen zouden komen om zelf een oplossing te vinden. Volgens Libretto is er door dubbele agenda's weer onenigheid ontstaan tussen de Saramaccaners. Hij twijfelt er niet aan dat Konoe voor harmonie zal zorgen.

Rechter tikt in geschil penitentiair ambtenaar en ministerie van Justitie en Politie ministerie op vingers

Cipier moet 8 maanden salaris ontvangen en herbewapend worden

Bondsvoorzitter Gallant: 'Ontslag onder voorwaarde is rancuneuze actie minister Belfort'


De rechter heeft gisteren uitspraak gedaan in een zaak van penitentiaire ambtenaar Anilkoemar Ramharakh, van wie in december 2014, zonder opgaaf van reden, het salaris werd geblokkeerd en het dienstwapen werd afgenomen. De rechter besliste in het voordeel van Ramharakh, die hoofdbestuurslid bij de vakcentrale en bestuurslid van de bond van penitentiaire ambtenaren was. Op straffe van een dwangsom moet hij binnen een dag na betekening van het vonnis zijn salaris over de afgelopen 8 maanden ontvangen en moet hij herbewapend worden. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 7 augustus 2015.

Gustaaf Gallant, voorzitter van de Bond van Penitentiaire Ambtenaren in Suriname (BPAS), zegt dat hij mede namens de collega’s in het bestuur en zij die de vakbond blijven aanhangen, zeer dankbaar is dat Ramharakh zich weer normaal in het vakbondswerk mag verdiepen. Hij noemt het besluit in december vorig jaar tegen Ramharakh, welke hij ziet als ontslag onder voorwaarde, een rancuneuze handeling. Deze maatregel zou tegen Ramharakh getroffen zijn, omdat hij de vakbond aanhangt.

Vele anderen, inclusief Gallant zelf, zouden nog steeds hinder ondervinden waarbij men rancuneus naar hen toe is, laat de BPAS-voorzitter weten. Gallant zegt verder, dat er meerdere van soortgelijke zaken als van Ramharakh bij de rechter liggen. ‘We zijn blij over deze uitspraak, maar het doet ons nog meer dan goed dat deze minister nog maar een paar dagen te gaan heeft voordat hij de zaak moet overdragen.’

Minister Edward Belfort heeft sinds zijn aantreden nimmer contact gehad met de bond, die reeds 95 jaar bestaat. ‘Geen kennismaking, niets’, zegt Gallant. Hij geeft aan dat hij zeer teleurgesteld is in het feit, dat zo'n hooggeplaatste functionaris in de maatschappij niets anders dan wrok heeft getoond naar de bond toe. ‘We zijn zeer blij dat de president heeft aangegeven dat er niet gewerkt zal worden met de groep waar deze minister vandaan komt.’

De gezonde samenwerking tussen werkgever en werknemer, waar jaren aan is gewerkt, is door de houding van Belfort compleet komen weg te vallen, meent de bondsvoorzitter. Belfort zou volgens Gallant de adviezen van het hoofd van de afdeling Penitentiaire Inrichting en oud-voorzitter van de bond, Paulus Pinas, opgevolgd hebben. De minister was volgens Gallant niet in staat zijn plaats te kennen en om boven partijen te staan om zodoende te voorkomen dat Pinas zijn persoonlijke frustraties op hen afwentelde. ‘Pinas had opgeroepen dat men de bond de rug toe moest keren en al de mensen die dit niet hebben gedaan, worden ‘vol rancuneus’ bewerkt. Dit geldt voor alle leden en bestuursleden’, zegt Gallant.

Pinas heeft volgens hem de handen vrij op zijn afdeling. ‘Er is geen bond die kritisch in de keuken helpt kijken. Men neemt steeds maar mensen in dienst. Op de opleidingen worden bepaalde mensen binnen het systeem geplaatst zonder niveau, ervaring en kennis om de rol van docent te vervullen en de opleiding te leiden. Het rammelt in het systeem. Mensen worden vanuit het niets klaargemaakt om bijzondere bevorderingen te krijgen’, aldus Pinas, die hoopt dat de nieuwe minister zijn of haar hart op de juiste plaats zal hebben met betrekking tot het vervullen van de rol van minister en dat die vooral in staat zal zijn om boven partijen te staan.

Docenten Technologische Faculteit AdeK: Sinds 2010 Srd 5.5 miljoen verloren door rukwinden

'Er moet nieuwe regelgeving komen voor bevestiging dakplaten'

(Bron foto's: Dagblad Suriname)
'Apparatuur Meteorologische Dienst moet gemoderniseerd worden'


Suriname wordt in de afgelopen steeds vaker getroffen door hevige rukwinden die telkens zorgen voor schade aan daken van gebouwen. Dit frequenter voorkomend en steeds sterker wordend meteorologisch fenomeen, de rukwind, vormt een zeker gevaar voor de samenleving. Om in de toekomst de gevolgen van rukwinden te minimaliseren zal meer aandacht moeten komen voor de vraag hoe windsnelheden zich zullen ontwikkelen in de toekomst, om zodoende maatregelen te kunnen treffen in toekomstige structurele ontwerpen voor gebouwen, en zal een onderzoek moeten worden uitgevoerd naar de bouwkundige factoren die gerelateerd zijn aan dakschade.

Dit werd gisteren duidelijk tijdens een speciale presentatie van Sun Kishoen Missier en Shiroman Dassasingh, docenten van de Technologische Faculteit van de Anton de Kom Universiteit van Suriname, zo bericht vandaag, vrijdag 7 augustus 2015, het Dagblad Suriname. Het personeel van het ministerie van Openbare Werken, NCCR-personeel (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing) en personeel van de Meteorologische Dienst waren aanwezig. De presentatie van de twee heren was gebaseerd op onderzoek dat zij zelf hebben uitgevoerd.

Suriname is sinds 2010 met een frequentie totaal van 25 rukwinden geconfronteerd geworden. Zij zorgden voor schade aan ongeveer 680 woningen en gebouwen. Volgens berekening van Kishoen Missier heeft het volk hierdoor tot zeker Srd 5.5 miljoen verloren.

Kishoen Missier sprak vooral over de theorie, over de regels die bij het bouwen voor windbelasting worden gehanteerd, welke windbelastingen worden gehanteerd en hoe de bevestigingen van daken aan de tijd kunnen worden aangepast.

Dassasingh sprak over de praktische wijze van het preventief opzetten van daken. De traditionele wijze van opzetting is volgens Dassasingh wetenschappelijk niet te ondersteunen.

De heren kwamen dan ook met wat aanbevelingen richting de regering en andere relevante instanties. Er zou volgens hen moeten worden geïnvesteerd in dataverzameling en dataverwerking. In dit kader zal de apparatuur van de Meteorologisch Dienst een upgrading moeten ondergaan en zal er een jaarlijkse publicatie van data moeten plaatsvinden. De samenwerking tussen overheidsinstanties en de Universiteit wordt evident genoemd. Het wetenschappelijk kader binnen het NCCR zou moeten worden uitgebreid. De wetgeving voor windbelasting moet worden herzien en aangescherpt. Er zouden nieuwe regels ten aanzien van de bevestiging van daken en onderdelen moeten worden voorgeschreven. Ten slotte stellen de heren voor, dat er een nieuw bouwbesluit wordt opgesteld, met houtvoorschriften voor Suriname.

Oud-president-commissaris EBS: 'Geen enkele reden stroomprijs te verhogen'

Chiragally: 'We moeten juist nagaan hoe voordelen van Afobakadam maximaal te benutten'


Op dit moment is er geen enkele reden om de stroomprijs te verhogen. Dat vindt voormalig president-commissaris en oud-waarnemend directeur bij de NV Energiebedrijven Suriname, EBS, Oemar Chiragally. Hij noemt onder andere de dalende olieprijs, waardoor de productiekosten van de EBS-centrale aan de Saramaccastraat niet omhoog zijn gegaan en de ontwikkelingen rond de overname van de activiteiten van Suralco als redenen voor zijn stelling, aldus de Ware Tijd vandaag, vrijdag 7 augustus 2015.

'Wanneer Suriname het bauxietbedrijf en al haar operaties in Suriname inclusief de Afobakawaterkrachtcentrale later dit jaar overneemt, krijgt de Staat de beschikking over nog goedkopere energie', aldus Chiragally. De hydrocentrale produceert stroom tegen een prijs van 3 Amerikaanse dollarcent.

Het Financieel Economisch Platform heeft de regering geadviseerd de stroomprijs in twee fasen te verhogen naar marktconform niveau. De tariefsverhoging in de eerste fase zou tussen de 40 en 60 procent moeten bedragen.

'Er is geen enkele reden om de tarieven nu aan te passen. We moeten juist nagaan hoe de voordelen van de hydrodam te Afobaka maximaal te benutten', zegt de ex-president-commissaris. Hij stelt, dat de waterkrachtcentrale 140 megawatt stroom opwekt waarvan 20 megawatt aan Rosebel Gold Mines NV van het Canadese IAmGold wordt verkocht. Daar bauxietmaatschappij Suralco momenteel op een laag pitje draait zou bijkans 120 megawatt energie overblijven voor distributie aan de rest van de samenleving.

'Als de EBS straks goedkope stroom vanuit Afobaka van de Staat krijgt, moet dit het volk ten goede komen.' Chiragally waarschuwt de samenleving om alert te zijn, dat de financiële crisis niet wordt aangegrepen om een zodanige situatie te creëren waarin de stroomvoorziening in handen komt van enkelen die 'overnight miljardair worden'.

DOE draagt Regillio Dodson voor als minister van Natuurlijke Hulpbronnen

Dodson is econoom en werkzaam bij Staatsolie


De politieke partij Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE) heeft haar partijlid Regillio Dodson voorgedragen voor de ministerspost van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). Dat bericht het Dagblad Suriname vandaag, vrijdag 7 augustus 2015. 

Het dagblad zou 'uit welingelichte bronnen' hebben vernomen, dat de partij van voorzitter Carl Breeveld genoegen heeft moeten nemen met dit ministerie, terwijl Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) door de PALU mag worden ingevuld., terwijl DOE juist het beheer over MinOWC had willen hebben. Inmiddels is bekend geworden, dat de PALU uit ontevredenheid heeft bedankt voor deze post.

Dodson is in het dagelijks leven econoom en werkzaam bij Staatsolie. In 2014 behaalde hij ook zijn mastertitel voor een onderzoek dat hij naar het staatsbedrijf deed.

Tijdens de afgelopen verkiezingen stond hij op de Assembleekandidatenlijst van de partij in Paramaribo. Doordat hij niet de juiste stukken had ingeleverd, werd hij uitgesloten van deelname. Momenteel is hij de woordvoerder van de partij.

Gewapende overval op bakker in Gato, Curaçao

Twee daders (21 en 24) snel na overval gearres- teerd


Bij een bakker in Gato te Willemstad, Curaçao, is gistermiddag tegen half twee een gewapende overval gepleegd. De twee daders maakten geld buit en sloegen op de vlucht op een scooter. Dit leidde tot een korte achtervolging in de richting van Samí Liber. Daar was de scooter gesignaleerd bij een woning, zo bericht Versgeperst.com vandaag, vrijdag 7 augustus 2015.
 
Bij het huis werden twee portemonnees gevonden en een rol muntgeld.

Even later werd er op de kaminda Mgr. Amado Römer een auto gesignaleerd met daarin twee personen die zich verdacht gedroegen. De twee mannen voldeden aan het signalement van de overvallers en werden meteen ter plekke aangehouden. Het gaat om een 21-jarige en een 24-jarige man.

Tijdens een gerechtelijke huiszoeking in de woning van één van de verdachten in Mal Pais, trof de politie een zwarte tas met geld aan. Het geld is waarschijnlijk afkomstig van de overval op de bakkerij. De politie heeft de tas in beslag genomen. De twee verdachten zitten in voorlopige hechtenis in afwachting van een onderzoek.

PALU doet afstand van ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur

Partij wilde Landbouw, Veeteelt en Visserij en heeft geen kader voor MinOWC

'Gezochte reden' volgens bestuurskundige Boldewijn


De PALU maakt geen deel uit van de aankomende regering Bouterse-2. De partij heeft afstand gedaan van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur dat haar was aangeboden. Ze blijft evenwel in de coalitie en zal de regering ondersteunen. Aangezien de PALU geen regeermacht zal hebben, zal ze de regeerverklaring van de coalitiepartners niet medeondertekenen, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, vrijdag 7 augustus 2015.

'Als je niet in de regering zit, kun je dat document niet tekenen', stelt een niet met naam en toenaam vermelde PALUtopper uit. De partij had het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij gewild. Vernomen wordt, aldus de Ware Tijd, dat de PALU beweert onvoldoende draagvlak te hebben om het ministerie van OWC te beheren.

'Gezien de grote hervormingen die moeten plaatsvinden moet dit departement geleid worden door een partij met veel draagvlak. Met slechts één zetel vinden wij dat wij dat niet hebben', zegt een informant die de redactie van de Ware Tijd sprak, omdat partijleider Jim Hok 'hardnekkig onbereikbaar' was. Daarom heeft de partij besloten afstand te doen. Uit diverse bronnen wordt vernomen, schrijft de krant, dat er weinig te onderhandelen viel.

Een 'gezochte reden' noemt bestuurskundige August Boldewijn het argument van de PALU. Hij denkt dat de partij eerder had kunnen aangeven het benodigde kader niet in huis te hebben. 'Het is een ideologische partij met veel technische mensen, maar die kennelijk op het gebied van onderwijs niet die mensen in huis heeft om het ministerie te kunnen besturen. Want dat argument van draagvlak snap ik niet. Je moet besturen.' Overigens is hij het ermee eens, dat ook de NDP als bepalende partij had kunnen weten dat Onderwijs de PALU niet ligt.

President Obiang van Equatoriaal Guinea woont inauguratie president Bouterse bij

Obiang en Bouterse al paar jaren bevriend


De president van Equatoriaal Guinea, Theodoro Obiang Nguema Mbasogo, arriveert morgenmiddag al in Suriname om 12 augustus 2015 de inauguratie van president Desi Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin bij te wonen.

Obiang werd in februari 2012 door Bouterse benoemd tot Grootmeester in de ere orde van de Gele Ster. Hij heeft de hoogste onderscheiding gekregen.Hij kreeg ook een gouden sleutel van Paramaribo. Hij mag op elk gewenst moment het land binnenkomen.

Daarna is Bouterse in juli 2012 ook naar Equatoriaal Guinea geweest. Er zouden wederzijds ambassades geopend worden. Maar, noch van een intensieve samenwerking noch van de ambassades is iets terecht gekomen.

Dit berichtte Obiang nog afgelopen dinsdag op zijn Twitter-pagina:

Emotionele Jandino ziet na 23 jaar zijn oude huis op Curaçao

'Voor de meeste mensen waren wij arm, maar als kind was dit mijn paleis'

(Bron foto: Jandino/Instagram)

Presentator Jandino Asporaat heeft voor het eerst in 23 jaar een kijkje genomen bij zijn oude huis op Curaçao, waar hij is opgegroeid. 'Het was heftig en emotioneel om daar weer te zijn. Voor de meeste mensen waren wij arm, maar als kind was dit mijn paleis', zegt Jandino op Instagram, zo bericht RTL Boulevard vandaag, vrijdag 7 augustus 2015.

Jandino kijkt samen met zijn zoontje Elijah naar het vervallen huis. 'Wij waren rijk aan liefde, familie, elke dag iets te eten en een dak boven ons hoofd.'

'Ik ben dankbaar dat terwijl mijn moeder met drie baantjes letterlijk aan het ploeteren was, mijn oom en tante die zelf heel weinig hadden en een gezin die ze moesten verzorgen, ons toch in huis namen om zo ons te helpen', vertelt Jandino.

De familie ging elke zondag naar het strand Westpunt op het eiland. De kookplaat ging dan mee en ze aten op het strand. 'Wij waren rijk, omdat wij alles hadden wat we op dat moment nodig hadden. Ik vond het mooi om mijn zoontje te laten zien dat in dit piep kleine huisje waar we met acht mensen in leefden, zijn al mijn dromen zijn ontstaan.' 

'En kijk ons nu...Vanavond speel ik weer een uitverkochte show hier op Curaçao. Succesvol zijn heeft niets te maken met je economische achtergrond. Of wat je nu bezit of welke prijzen je allemaal hebt. Voor mij is succes dankbaarheid. Als je werk, werk voor dankbaarheid. Als je bid, bid voor dankbaarheid, want wie dankbaar is heeft genoeg.'

Een beetje Suriname in Museum Jan van der Togt in Amstelveen

Portretten fotograaf Jan van Breda van Surinaamse vereniging Kopro Beki Prodo 


Fotograaf Jan van Breda maakte een serie portretten van de Surinaamse vereniging Kopro Beki Prodo (Amsterdam) in klederdracht. Deze portretten zijn tot en met 13 september 2015 te zien in zijn tentoonstelling in Museum Jan van der Togt in Amstelveen.

Deze week kwamen Nana Abrewa (Heloise Held), voorzitter van Kopro Beki Prodo, en Conny Pufflijk alvast ‘hun’ portretten bekijken, zo laat het museum vandaag, vrijdag 7 augustus 2015, weten.

De traditionele klederdracht van de creoolse vrouw is de koto. Kotomisi betekent letterlijk rokkenvrouw. Het begrip komt uit de tijd van de slavernij. Huisslavinnen moesten zich met zoveel mogelijk lappen en doeken kleden om zich onaantrekkelijk te maken voor de wellustige heer des huizes.

Op zaterdagmiddag 26 september vanaf vier uur organiseert Kopro Beki Prodo een tentoonstelling over de Surinaamse koperen bekken in de Muiderkerk aan de Linnaeusstraat 37 in Amsterdam. Het programma wordt 's avonds om zeven uur afgesloten met live muziek.

Museum Jan van der Togt
Dorpsstraat 50
1182 JE Amstelveen
Tel.: (020) 641 57 54
http://www.jvdtogt.nl

Openingstijden:
Woensdag t/m vrijdag van 11.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag van 13.00 – 17.00 uur

Er was geen quorum tijdens 'terugroep'-vergadering Pertjajah Luhur

Advocate Van Dijk: 'PL-vergadering was op meerdere punten ongeldig'


De vergadering van de Pertjajah Luhur (PL), waarin besloten werd om de leden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan terug te roepen, blijkt op meerdere vlakken ongeldig. De advocate van de twee PL-dissidenten, Nailah van Dijk, heeft gisteren de gang van zaken op de bewuste vergadering volledig uiteengezet tegenover de rechter, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 7 augustus 2015.

'Er was niet eens quorum', aldus Van Dijk in de Ware Tijd. PL-voorzitter Paul Somohardjo zei gisteren, dat de vergadering wel volgens de regels heeft plaatsgevonden. Hij wilde verder niet tegenover de Ware Tijd reageren.

De advocate zei dat er veel te weinig leden aanwezig waren om een vergadering te houden volgens de partijstatuten. 'Ik heb begrepen dat er nog geen tien mensen aanwezig waren, terwijl de partijraad uit meer dan honderd mensen bestaat.' Naast het quorumgebrek zijn ook andere regels voor het organiseren van een partijraadsvergadering niet nageleefd.

De convocatie voor de vergadering was volgens Van Dijk één dag van tevoren naar de leden verstuurd, terwijl dit minimaal twee weken daarvoor hoort te geschieden. Ook moeten voor een dergelijke vergadering alle kernen worden uitgenodigd, die op hun beurt de gelegenheid moeten krijgen wijzigingen in de agenda aan te brengen. Voorts worden in zo'n vergadering besluiten door stemming genomen. De advocate stelt, dat dit niet gebeurd is op de bewuste vergadering. De notulen van die vergadering zijn bovendien niet gewaarmerkt, wat een voorwaarde is voor terugroeping.

(Bron foto Nailah van Dijk: YouTube)

Asabina (BEP): 'Situatie vandaag de dag resultaat van menselijk falen'

'Wij zijn in diep dal terecht gekomen en moeten alle zeilen bijzetten om eruit te komen'


'De situatie waarin wij vandaag de dag terecht zijn gekomen is het resultaat van menselijk falen. Het heeft niet gelegen aan klimaatverandering. President Desi Bouterse heeft gemeend om het vraagstuk vanuit een internationaal perspectief te bekijken. Het valt ook op, dat meerdere mensen en organisaties de precaire financieel-economische situatie vanuit een nationaal perspectief bekijken en dat is hun goed recht. Belangrijk is, dat bij het zoeken naar oplossingen wij niet verder kunnen gaan dan binnen de mogelijkheden van de beïnvloedbare factoren te blijven. Want de prijzen van commodity's, zoals olie en goud, kunnen wij niet beïnvloeden. Met andere woorden is en blijft de invalshoek think globally, act locally.'

Dit zegt BEP'er Ronny Asabina vandaag, vrijdag 7 augustus 2015, op Starnieuws. Hij is lid van het Financieel Economisch Platform (FEP).

'Wij zijn in een diep dal terecht gekomen en moeten alle zeilen bijzetten om eruit te komen. Het heeft geen zin om alleen met een vingerwijzing te komen, want dat zal het tij niet keren. Een belangrijk gegeven is, dat wij met z'n allen offers moeten brengen om de economie weer op spoor te krijgen als basis voor groei en ontwikkeling.'

Als coalitiepartner is BEP het eens met de president, dat kwetsbare groepen en zogenoemde gemarginaliseerden zo min mogelijk de dupe moeten worden van de te treffen maatregelen. Maar het klimaat waarbinnen de trots en de ruggengraat van elke gezonde economie, het bedrijfsleven, moet gedijen, moet een zijn dat groei en ontwikkeling mogelijk maakt en bevordert, aldus het oud-Assembleelid.

Asabina zegt ook, dat jongeren nog steeds onevenredig hard worden getroffen door werkloosheid. Het wordt steeds moeilijker voor jongeren om een baan te vinden. Het cijfer van de jeugdwerkloosheid is nog steeds hoger dan dat van de algemene werkloosheid.

'Wat wij ook meemaken is dat inkomensongelijkheid toeneemt. De samenleving maakt af en toe veel ophef over vette salarissen van een aantal topfunctionarissen. Thans ligt deze kwestie extra gevoelig, vanwege de belabberde financiële situatie in combinatie met de te treffen impopulaire maatregelen. Bewezen is dat een grote inkomensongelijkheid grote gevolgen kan hebben voor alle facetten van het leven, van democratie en politiek tot sociale zaken. Dezelfde studies hebben ook uitgewezen dat in een ongelijke samenleving de democratie gemakkelijker wordt gecorrumpeerd en arbeiders sneller worden uitgebuit en misbruikt, terwijl het vangnet voor de armen of kwetsbaren kleiner wordt.'

Voorbeelden van landen die te kampen hebben gehad met een crisissituatie laten zien, dat een crisis kan leiden tot een positieve cultuur- en gedragsverandering en dus kansen schept en of creëert. De regering die straks zal aantreden, zal dus alles eraan moeten doen om de precaire macro-economische en financieel-economische situatie om te zetten in kansen, vindt Asabina.

'Maar dat betekent dat wij een aantal hebi's en tradities achterwege moeten laten. Zo zien wij dat regeringen die komen en gaan belastinglui zijn niet alleen, maar zich ook onterecht rijk rekenen. Ik laat het in het midden of het geen partijpolitieke belangen zijn die belastinghervormingen ondermijnen. Want ondanks het feit, dat ons belastingstelsel vol malligheden zit, wordt er onvoldoende gedaan om het mes erin te zetten. Een aantal sociale wetten is aangenomen en alles wijst erop dat het sociaal beleid zal worden gecontinueerd. De regering moet alles wat in haar vermogen ligt doen om de samenleving op een eerlijke, rechtvaardige en gezonde manier de rechten die voortvloeien uit de sociale wetten te doen beleven. Met z'n allen moeten wij gaan beseffen dat steunprogramma’s en steunpakketten voor het bedrijfsleven en voor de burgerij zonder beschikbaarheid van concrete en betrouwbare statistieken en op maat gesneden communicatiestrategieën gedoemd zijn te mislukken."

Jogi (VHP): 'Inauguratie president Bouterse en vicepresident Adhin is valse start'

'Comptabele regels worden overtreden'

'Srd 1.7 miljoen renovatie Anthony Nesty Sporthal zonder openbare inschrijving'


Het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi zegt vandaag, 7 augustus 2015, op Starnieuws dat de inauguratie van president Desi Bouterse en vicepresident Ashwin Adhin een valse start is. 'De comptabele regels worden wel overtreden, in tegenstelling tot wat Amzad Abdoel, de voorzitter van de commissie, zegt. Bovendien straalt deze activiteit totaal geen soberheid uit. Er is Srd 2,7 miljoen begroot. Uit dit bedrag wordt voor de renovatie van de Anthony Nesty Sporthal Srd 1,7 miljoen besteed, terwijl er geen openbare inschrijving is gehouden.'

Het Assembleelid voert aan, dat alle werkzaamheden vanaf Srd 1,5 miljoen aanbesteed moeten worden. Hij heeft dit ook aangekaart in de huishoudelijke vergadering van het parlement waar de cijfers gepresenteerd zijn. Jogi kreeg als antwoord, dat het om verschillende werkzaamheden gaat. Het totaalbedrag is Srd 1,7 miljoen. De VHP-politicus blijft erbij dat het gaat om de inauguratie van de president en vicepresident, ook al zijn het deeltaken. 'Wij hebben juist gewezen op werken geven aan vrienden en familie en dit gedrag wordt bij de eerste activiteit reeds voortgezet', stelt Jogi.

Wat het Assembleelid betreft had de inauguratie gewoon in de Centrumkerk kunnen plaatsvinden, zoals tijdens de tweede periode van de toenmalige president Ronald Venetiaan. Dat heeft Srd 300.000 gekost en toen waren ook buitenlandse gasten aanwezig.

Jogi merkt overigens op, dat op de begroting van De Nationale Assemblee Srd 18 miljoen is uitgetrokken voor post electorale activiteiten. Renovatie van de sporthal is daarbij niet inbegrepen. Dat had gewoon regulier moeten plaatsvinden ten laste van de begroting van Sport- en Jeugdzaken. 'Ik vind dat dit geen goed begin is. De regering moet het voorbeeld geven, maar wij zien weer verkwisting.'

CLAD: EBS heeft 4 miljoen euro teveel betaald voor goederen Superior Contracting

CLAD-onderzoek: Er is sprake geweest van 'scheefinkopen'


De Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) heeft vastgesteld dat Superior Contracting NV meer dan 4 miljoen euro teveel in rekening heeft gebracht aan de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) voor levering van goederen. Er was ook geoffreerd door Necarex BV. De opdracht was rechtstreeks gegeven door directielid Willy Duiker op basis van de 'behoefte/prognosestaat'. Dit wordt intern volgens het CLAD-onderzoek als niet realistisch en betrouwbaar ervaren, aldus bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 7 augustus 2015.

De CLAD heeft een onderzoek verricht naar vermeende malversaties bij EBS, in opdracht van waarnemend procureur-generaal Roy Badjnath Panday, nadat het toenmalig NPS-Assembleelid Arthur Tjin-A-Tsoi documenten had verstrekt aan hem. Er zou sprake zijn van een onevenwichtigheid in soort en aantal bestelde goederen, van een vijftal typen kabels, die overvloedig besteld zijn.

Andere goederen die moesten leiden tot het leveren van volledige pakketten voor aansluitingen aan EBS-klanten, werden niet besteld. Dit fenomeen wordt aangeduid als 'scheefinkopen'. CLAD heeft Duiker geconfronteerd met de onevenwichtige en overvloedige aankopen. Hij stelt, dat het gaat om 'direct charge' goederen en geen magazijngoederen voor het doen van aansluitingen voor particulieren en bedrijven.

Uit verder onderzoek blijkt, dat de ingekochte goederen van Superior Contracting NV zijn aangewend in de normale bedrijfsvoering, waaronder het uitvoeren van onderhoudswerkzaamheden. 'Hieruit blijkt dat de via Superior Contracting NV ingekochte partijen als magazijnvoorraad zijn verantwoord en er geen sprake is van 'direct charge' goederen', stelt de CLAD vast. Benadrukt wordt dat duidelijk blijkt, dat sprake is geweest van 'scheefinkopen'. Waaraan behoefte bestaat, zoals kWH-meters, werd niet besteld.

Door Superior Contracting NV zijn twee leveringen aan EBS niet verwerkt in de financiële administratie en ze zijn ook niet te vinden in het magazijnvoorraadsysteem. De concept jaarrekening van 2014 bevat volgens de CLAD een fout van euro 402.832,00. De CLAD stelt vast dat de overeenkomst met Superior Contracting niet in het voordeel is geweest van de EBS. Een rentecomponent en 'financial cost' zijn dubbel in rekening gebracht. 'Eveneens is er sprake van een winstopslag van boven de 100%, hetgeen als zeer ongebruikelijk is aan te merken. De onderbouwing van de belastingcomponent blijft vooralsnog onduidelijk', concludeert de CLAD.

Duiker heeft niet op alle vragen antwoord gegeven, schrijft Starnieuws.