maandag 10 augustus 2015

President Bouterse en zijn collega Obiang van Equatoriaal Guinea in informeel onderonsje

(Bron foto's: Guinea Ecuatorial Press & Information Office)


Minister Palm reageert niet op vele vragen Statenlid Cooper over belabberde constructie uitkijkpost Mirador

Verantwoordelijkheid voor Mirador bij luchthaven Hato in handen van Curaçao Airport PartnersDe verantwoordelijkheid voor de Mirador bij luchthaven Hato is geheel in handen van Curaçao Airport Partners (CAP). Minister Stanley Palm van Economische Ontwikkeling en Toerisme (Pais) gaat daarom niet in op de vele vragen die MAN-parlementariër Charles Cooper heeft gesteld over de belabberde constructie van de uitkijkpost. Wel zegt Palm dat de problemen met het verkeer zijn aangepakt, zo is te lezen in de Amigoe vanmiddag, maandag 10 augustus 2015.
 
Daags na de opening van de Mirador in mei van dit jaar was al te zien, dat een aantal zaken niet klopte bij de constructie ervan. Touwen die het dak vasthielden lieten los. Hierdoor waaide het zeil, dat het dak vormde, bijna van de constructie af. Ook de verkeersveiligheid was in het geding. De Mirador was slechts van één kant van de weg bereikbaar. Om van de andere kant toch de Mirador te kunnen bereiken haalden automobilisten gevaarlijke capriolen uit. Dat was reden voor Cooper om een aantal vragen aan minister Palm te stellen.

Nu vindt Palm dat veel van deze vragen niet aan hem gesteld moeten worden. Hij schrijft aan Cooper dat niet hij, maar CAP verantwoordelijk is voor de Mirador.

Een van Coopers vragen die de minister hierdoor niet kon beantwoorden, was hoeveel de Mirador precies heeft gekost. Omdat CAP een private onderneming is, schrijft Palm, heeft hij geen zicht op het bedrag dat is uitgegeven. Dat de minister die vraag niet beantwoordt, is opmerkelijk. Begin dit jaar maakte CAP bij de onthulling van de bouwplannen voor de Mirador bekend, dat ze 300.000 gulden had gereserveerd voor de bouw. De minister was er toen bij en onthulde samen met CAP-directeur Ralph Blanchard een billboard met de bouwplannen.

Over de constructie van de Mirador zegt de minister, dat het dak van zeil prima in orde is. Hij schrijft aan de MAN-parlementariër, dat er niets mis is met het zeil, maar wel met de manier waarop dat was bevestigd. Omdat de bevestiging door de harde winde losliet waaide het bijna weg. Het bevestigingssysteem is inmiddels vervangen waardoor het zeil nu goed vastzit.

Voor wat betreft de verkeersveiligheid schrijft Palm dat de werkzaamheden inmiddels zijn begonnen. Deze vallen wel onder overheidsbedrijven, namelijk de Dienst Openbare Werken (DOW) en Curaçao Airport Holdings (CAH). Het is de bedoeling dat DOW de Rooseveltweg zo construeert, dat bezoekers van de Mirador straks geen U-turn hoeven te maken als ze de weg weer willen opgaan.

Gehele inventaris Taamskliniek 12 augustus onder de veilinghamer

Goederen worden door SVB en belastingdienst als een geheel aangeboden voor minimaal 800.000 gulden


De Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de ontvanger van het land Curaçao (belastingdienst) laten aanstaande woensdag, 12 augustus 2015, de gehele inventaris van de voormalige Taamskliniek veilen. De goederen zullen bij de veiling als een geheel worden worden aangeboden. Hierdoor hopen de SVB en de belastingdienst een bedrag van minimaal 800.000 gulden binnen te slepen. De verkoop van de spullen zal plaatsvinden in een van de gebouwen van de voormalige Taamskliniek in Damacor, zo bericht de Amigoe maandag 10 augustus.

Eind mei werden de gebouwen, waarin de kliniek zat, ook al via een veiling verkocht. Dat gebeurde in opdracht van de Orco bank. De bank wilde zo een miljoenenschuld die was ontstaan door een betalingsachterstand van de hypotheek vereffenen. Koper was het Antillean Adventist Hospital, beter bekend als het Advent ziekenhuis. Begin juli maakte de kliniek een doorstart onder de nieuwe eigenaar. Toen ging het laboratorium open. In een verklaring werd gemeld dat Advent Damacor in verschillende fases de Taamskliniek gaat vervangen.

(Bron foto: Facebook)

In eerste instantie was het de bedoeling dat de artsen die in de kliniek werkzaam waren een contract konden tekenen met de nieuwe eigenaar. Vorige week werd via een advertentie bekendgemaakt, dat in ieder geval twee artsen zijn weggegaan en een eigen praktijk zijn begonnen.

Nu de SVB en de belastingdienst de inboedel laten veilen wijst dat erop, dat het Advent ziekenhuis de kliniek helemaal opnieuw gaat inrichten. Elke belangstellende die 800.000 gulden op tafel kan leggen kan woensdag vanaf half negen de spullen bezichtigen voordat de veiling begint.

De Taamskliniek werd in het verleden overgenomen door artsen die medisch toerisme naar het eiland wilden halen. Met patiënten uit Curaçao was de kliniek niet rendabel. De buitenlandse investeerders zijn echter nooit bekend geworden.

Ook lag de kliniek met de overheid in de clinch over de tarieven die zij hanteerde. De Taamskliniek wilde een hogere vergoeding. Doordat dat ook uitbleef kwam Taams beetje bij beetje in een financieel moeras terecht waardoor de problemen zich bleven opstapelen.

Minister van Gezondheid Ben Whiteman (PS) probeerde bij zijn aantreden tegemoet te komen aan de behoefte van de bevolking door de taken te verdelen tussen het Sehos, het Advent ziekenhuis en de Taamskliniek. Door de verspreiding van de taken hoopte hij specialisatie van elk gezondheidsonderdeel onder te brengen op één locatie. Het was Whitemans bedoeling om zo ook de kosten in handen te houden. Toen dat niet lukte trok ook de overheid haar handen af van de kliniek in Damacor. Inmiddels hangt er alleen nog een bord aan het gebouw dat herinnert aan het roemruchte verleden van de kliniek. Misschien wordt dat bord ook geveild woensdag.

Aqualectra op Curaçao zoekt wegen om personeel op straat optimaal te kunnen beveiligen

Enkele medewerkers in weekeinde bij Ser’i Papaya overvallen


Nutsbedrijf Aqualectra op Curaçao  gaat zich intern buigen over alle mogelijkheden en te nemen maatregelen om de veiligheid van het personeel op straat te verhogen en zo de criminele activiteiten tegen hen te doen verlagen. Dit maakt het bedrijf bekend, na een poging tot overval op enkele medewerkers bij Ser’i Papaya, afgelopen zaterdag, zo bericht de Amigoe vandaag, maandag 10 augustus 2015.
 
Een team van technici, twee medewerkers van Aqualectra en twee van Curaçao Industrial Services, waren in die wijk om een stroomstoring te verhelpen. Toen zij bij de betreffende woning aankwamen, kregen zij niet eens de kans om met de werkzaamheden te beginnen, zij werden direct aangevallen door een gewapende man. Volgens bronnen wilde de overvaller hun voertuig stelen.

De geschokte technici vluchtten snel uit de wijk weg zonder naar het probleem te kijken. Later werden zij door slachtofferhulp opgevangen. Geen enkele medewerker durfde nog naar de wijk te gaan om de storing te verhelpen, waardoor de bewoners van Ser’i Papaya de avond zonder stroom doorbrachten. Later werd een team overgehaald om toch naar de wijk te gaan en werd het probleem opgelost.

De directie van Aqualectra laat het echter niet hierbij. 'Aqualectra betreurt het dat dergelijke gevallen steeds voorkomen en is niet bereid te accepteren, dat de medewerkers slachtoffer worden van onder meer overvallen, terwijl zij op straat aan het werk zijn. Wij zullen dit incident intern aanpakken en zullen kijken naar alle maatregelen die genomen moeten worden om de veiligheid van de medewerkers te verhogen, wat ook ten gunste zal zijn van onze klanten. Bovendien hebben wij respect voor alle medewerkers die 24 uur per dag hun taken moedig vervullen', aldus woordvoerder Sharo Bikker, namens de top in een persbericht.

7 Jaar cel voor vermoorden ouders

Tegen zoon was door OM 35 jaar geëist


De rechter heeft afgelopen vrijdag een celstraf van 7 jaar opgelegd aan de 55-jarige P. K. De man heeft zijn ouders op 16 juni 2014, aan de Warakoeweg, dichtbij de Dageraadweg te Highway, op gruwelijke wijze om het leven gebracht. 

De zoon zou die bewuste dag een stem hebben gehoord die hem tot de moord zou hebben aangezet. De onbekende stem zou hem hebben aangegeven een houwer uit het berghok te pakken en zijn ouders dood te kappen.

De zoon ging vervolgens naar de kamer van zijn slapende ouders en kapte deze dood. Daarna besloot de man om de woning in brand te steken door zowel een auto als de woning met benzine te besprenkelen en die aan te steken. De verdachte heeft als laatste gepoogd om zichzelf van het leven te beroven.

De advocaat van de man, Gregory Sitaram, zegt vandaag, maandag 10 augustus 2015, in het Dagblad Suriname, dat de rechter afgeweken is van de strafeis van het Openbaar Ministerie (OM) van 35 jaar, omdat ten tijde van het plegen van de moord en brandstichting het gewijzigde Wetboek van Strafrecht nog niet in werking was. Uitgaande van het oude wetboek kon 15 jaar maximaal worden opgelegd voor doodslag. Sitaram stelt, dat de rechter alleen doodslag bewezen heeft geacht.

Suri-Fish NV laat arapaima's uit Brazilië halen

Grootste zoetwatervis ter wereld wordt voor export gekweekt te Stolkertsijver

De delegatie van LVV en RGB laat zich informeren. (Bron foto: LVV)

Suri-Fish N.V. is het eerste visbedrijf in Suriname die arapaima's uit Brazilië heeft laten halen. De gehaalde arapaima's worden in een van de vijvers van Suri-Fish te Stolkertsijver in het district Commewijne gekweekt. Het voornaamste doel van deze partij vissen is vermeerdering, zo bericht het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vandaag, maandag 10 augustus 2015.

De arapaima is de grootste zoetwatervis ter wereld en kan een lengte van ruim drie meter en een gewicht van tweehonderd kilo bereiken. Overigens berichtte de website Livescience.com 13 augustus 2014, dat de arapaima in het Amazonerivier basin in Brazilië met uitsterven wordt bedreigd.

Een arapaima (Bron foto: Sergio Ricardo de Oliveira)

De afdeling Natuurbeheer van het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer heeft afgelopen vrijdag samen met de afdeling Aquacultuur van het Onderdirectoraat Visserij van het ministerie van LVV, een oriëntatiebezoek gebracht aan Suri-Fish. De delegatie heeft een rondleiding op de viskwekerij gekregen. 

Na de inspectie van de arapaima's, heeft de delegatie de vijvers met tambaqui's, ook een zoetwatervissoort vuit Brazilië, bekeken. Tambaqui wordt reeds geruime tijd gekweekt in Suriname door enkele aquacultuurbedrijven. 

Na de vermeerdering van de honderd Arapaima's wil Suri-Fish overgaan tot export.

Anti-Zwarte Piet-activisten roeren zich weer: kritiek op vergulde Zwarte Klim-Piet bij Bijenkorf

Activisten betreuren het, dat Bijenkorf niet erkent dat Zwarte Piet stereotyperend isOok tijdens de zomermaanden blijft de discussie over Zwarte Piet de gemoederen bezighouden. De Bijenkorf maakte vandaag, maandag 10 augustus 2015, bekend dat de bekende klimpieten, die traditioneel voor en tijdens de feestdagen de lichthal van de Bijenkorfvestiging in Amsterdam sieren, worden verguld, aldus berichten diverse media in Nederland vandaag, waaronder de Telegraaf en het Parool.

Ook in de filialen in Den Haag, Utrecht en Amstelveen zijn vanaf dit jaar vergulde klimpieten aanwezig. Zwarte Piet is voor winkelketens een heikel onderwerp geworden sinds de kindervriend door een deel van de bevolking wordt geassocieerd met discriminatie en racisme. Volgens de Bijenkorf is de aanpassing een gevolg van de nieuwe strategie.

De tegenstanders van Zwarte Piet hebben gemengde gevoelens na het besluit van de Bijenkorf en lijken nooit tevreden zijn. Ze vinden het goed nieuws dat de Bijenkorf de traditionele klimpiet goudkleurig maakt, maar betreuren het dat het bedrijf niet toegeeft dat Zwarte Piet stereotyperend is. 'Ze verschuilen zich nu achter het argument dat het past binnen het nieuwe winkelbeleid en daarmee nemen ze hun verantwoordelijkheid niet', zei een woordvoerder van de Stichting Nederland Wordt Beter vandaag in een reactie.

Het zou de winkelketen volgens de zegsman sieren als ze de verandering op een manier hadden aangekondigd die 'inspirerend is voor andere multinationals'. 'We staan nog niet te juichen, eerst zien en dan geloven.'

De winkelketen V&D gaat wat betreft zijn reclame-uitingen en winkelversiering de lijn zal volgen van het Sinterklaasjournaal. 'Wat het Sinterklaasjournaal toelaatbaar vindt, dat vinden wij ook kunnen', aldus een woordvoerder van V&D.
V&D zal vermoedelijk moeten wachten tot november, als de eerste uitzending van het Sinterklaasjournaal begint. Voor die tijd houdt het NTR-programma de verhaallijn zoals gebruikelijk namelijk geheim.

Winkelketen Blokker zegt de maatschappelijke discussie rond Sinterklaas te volgen. 'Wij sluiten aan bij hoe kinderen het feest zelf beleven', aldus een woordvoerster. 'Die zien Piet als hulp van de Sint en kan van allerlei afkomst zijn. De zwarte kleur heeft hij gekregen van roet in de schoorsteen. Piet blijft bij ons in elk geval bestaan. Maar we blijven weg van bepaalde stereotiepen als dikke lippen en oorbellen.' Onder Blokker Holding vallen ook ketens als Intertoys en Bart Smit.

Verrassende opvolgster minister Lackin: ambassadeur Niermala Badrising

Badrising heeft aanzienlijke koffer vol met, internationale, bestuurlijke ervaring
 
(Bron foto: OAS)

Ambassadeur Niermala Badrising wordt de opvolgster van minister Winston Lackin op het ministerie Buitenlandse Zaken. Badrising was de permanente vertegenwoordigster van Suriname bij de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS).

Badrising, die onder andere werkzaam is geweest op het Kabinet van de President, werd in januari 2012 benoemd tot ambassadeur. Zij was dit jaar ook drie maanden als voorzitter van de Permanente Raad van de OAS werkzaam.

Starnieuws schrijft vanmiddag, maandag 10 augustus 2015, te hebben vernomen, dat uit diverse kandidaten uiteindelijk gekozen is voor Badrising om het ministerie van Buitenlandse Zaken te leiden.

President Desi Bouterse heeft ervoor gekozen om Lackin niet opnieuw te beëdigen als minister. Hij zal op een andere wijze ingezet worden. Lackin zou hierover een goed gesprek gehad hebben met de president. Toch komt het vertrek van Lackin als een verrassing.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

'Zorg dat ondernemers welkom zijn op Curaçao'

Economendebat bij de University of Curaçao leidt tot verrassende voorstellen


'Stimuleer ondernemerschap; importeer ondernemers.' Dat was één van de voorstellen die naar voren kwamen tijdens het Economendebat bij de University of Curaçao afgelopen zaterdag, zo is vandaag, maandag 10 augustus 2015, te lezen in het Antilliaans Dagblad.

Een ander ‘opvallend’ voorstel, in dit geval ook van Roland ‘Rob’ van den Bergh, in verband met tien jaar economische stagnatie op Curaçao: 'Vernieuw, verbeter en verjong.' Het wordt volgens hem ‘tijd dat de huidige generatie aan ondernemers, vakbondsbestuurders en politici plaatsmaakt voor de nieuwe generatie’.

'Dit geeft nieuw elan, dynamiek en werkt als kruipolie op de vastgeroeste maatschappelijk verhoudingen.' Hij stelt dan ook de volgende richtlijn voor: in alle politieke partijen, het parlement, vakbonden, raden van toezicht en raden van bestuur van bedrijven dient ten minste de helft van de leden jonger dan 40 jaar te zijn.

'De ‘sense of urgency’ bij de bestuurders en in de politiek, dat we daadwerkelijk wat aan onze economie moeten gaan doen, moet terugkomen. Zorg dat ondernemers welkom zijn op het eiland. Zorg ervoor dat de overheidsdiensten dat ook beseffen en zich daar naar gedragen', sprak Van den Bergh. 'Wellicht dat er met een stevig economisch beleid ook weer een beetje vertrouwen komt in de bestuurders van dit eiland. Een Amerikaanse president had het door: ‘it’s the economy stupid’. Een goed en duurzaam economisch beleid dient minimaal voor acht jaar vast te staan en moet ook uitgevoerd worden met de precisie ven een Zwitsers uurwerk.'

De econoom/consultant verder: 'Vergeet niet, dat het laag hangend fruit al geplukt en opgegeten is, we zullen de moeilijker beleidsissues moeten tackelen. Daarom, om een duurzaam economisch beleid te borgen, zou ik willen voorstellen om een Commissie Economisch Toezicht (CET) in te stellen. Of deze ook zou moeten rapporteren aan de Koninkrijksregering - die op basis daarvan aanwijzingen kan geven - laat ik graag over voor de discussie.'

Maduro & Curiel’s Bank nieuwe huisbankier overheid Curaçao

MCB vervangt Girobank als huisbankier


De regering van Curaçao heeft gekozen voor de MCB als nieuwe huisbankier van de overheid. Dat verklaart minister van Financiën, José Jardim, vandaag, maandag 10 augustus 2015, in het Antilliaans Dagblad. 

Naar verluidt was de top van Maduro & Curiel’s Bank (MCB) hier zelf eind vorig week nog niet van op de hoogte. De MCB was wel, evenals de andere banken die hadden meegedaan aan een aanbestedingsprocedure, in afwachting van een besluit. De verwachting was eigenlijk dat dit besluit al veel eerder dit jaar zou zijn genomen.

Bij de huisbankier van de overheid gaat het vooral om het verrichten van transacties met de relaties van de overheid, zoals ambtenaren en leveranciers.

Tot nu toe was de Girobank de huisbank van de Curaçaose overheid. In 2011 werd Giro daartoe gekozen en aangesteld door de toenmalige regering Schotte (MFK, PS en MAN). De aanstelling was in principe voor drie jaar. Er is echter vertraging opgetreden in de nieuwe aanbesteding.

'Regering moet bij uitvoering economische maatregelen een vangnet hebben voor kwetsbare groepen'

Bond gepensioneerd overheidspersoneel: 'Onderzoeken hoe leed gepensioneerden kan worden verzacht'


De regering zou bij het uitvoeren van economische maatregelen een vangnet moeten hebben voor kwetsbare groepen. De voorzitter van de Bond voor Belangenbehartiging van Gepensioneerden uit Overheidsdienst  (BBGO), Renate Wouden, zegt vandaag, 10 augustus 2015, in de Ware Tijd, dat met deskundigen zal worden nagaan hoe het leed van de gepensioneerden enigszins kan worden verzacht.

'Deze groep behoort immers ook tot de meest kwetsbare. Ook zullen wij kijken wat de overheid kan doen. Wij nemen aan dat de overheid ook zal komen met maatregelen voor de kwetsbare groepen.'

De maatregelen zullen zeker ook van invloed zijn op de gepensioneerden. 'Het is bijvoorbeeld bekend, dat zij ontzettend veel vrijwilligerswerk doen en je geeft er geld voor uit. Als alles duur wordt zullen de vrijwilligersorganisaties doodbloeden, want de leden kunnen minder of niet meer bijdragen.' Een gevolg hiervan is dat een stuk levensvreugde kan verdwijnen en dat moet voorkomen worden, aldus Wouden.

Verder stelt zij, dat de leden voorgelicht zullen worden, bijvoorbeeld over hoe zij het beste met elektriciteit, water en benzine kunnen omgaan. Ook zal ze geleerd worden om te budgetteren. Wouden hoopt dat de overheid aandacht zal besteden aan voorlichting aan de gemeenschap. Media, buurtorganisaties en scholen kunnen hiervoor worden ingezet. 'Wij worden niet voorgelicht in dit land. Er komen vernieuwingen, maar niemand legt ons voldoende uit wat wij moeten doen én waarom. Dat zijn taken van de overheid.'

Onderdirecteur MinOWC: 'Leerkrachten moeten efficiënter gaan werken bij uitbreiding schooltijden'

Narain: 'De mensen draaien dol als ze maandag tot en met vrijdag constant werken'


Het ministerie van Onderwijs,Wetenschap en Cultuur is onlangs gestart gemaakt met gesprekken over de uitbreiding van schooltijden van het basisonderwijs, LBO, VOJ en VOS. Roy Narain, onderdirecteur van het ministerie, zegt vandaag, maandag 10 augustus 2015, in het Dagblad Suriname, at het pre-congres als positief werd ervaren. Volgens Narain zullen de prominente actoren van het ministerie en alle andere actoren die met onderwijs te maken hebben uiteindelijk moeten bepalen hoe de implementatie eruit gaat zien.

'Er is veel werk aan de winkel. We moeten onder andere nagaan hoe wij de kinderen kunnen faciliteren. Ze klagen dat het warm is. Misschien moeten de bouwstijlen of andere zaken worden aangepast. De minister is ook voorstander van praktische efficiëntie. Als je ambtenaren dwingt om zich aan de werkuren van zeven tot drie uur te houden lukt het niet. Er zijn mensen die tussen zeven en tien veel werk verzetten. Alles hangt van de flexibiliteit van de persoon af. Als je uitbreid moet je weten wat je gaat doen. Je moet je curriculaire raamwerk upgraden. De leraren vrezen dat ze harder zullen moeten werken en dat is niet waar. Leerkrachten moeten efficiënter gaan werken. Ik heb voorgesteld, dat leerkrachten wat ontlasting wordt geboden voor wat het verplichte aantal uren betreft. De mensen draaien dol als ze maandag tot en met vrijdag constant werken. We kunnen zaken misschien anders regelen zodat de leraren niet uitgebrand raken. Waar het wel om gaat, is dat de uren effectief worden benut', aldus Narain.

Het ministerie heeft met deze aanzet in ieder geval een leger van zo'n 10.000 leerkrachten die langere uren zullen moeten draaien. Op financieel gebied zal er dus ook veel moeten worden gedaan, of tenminste over worden gesproken.

'Die input moeten de bonden aandragen. Er is ook gesproken over een betere waardering van de leerkrachten. En de studiemogelijkheden van de leerkrachten. Als je de leraren geen extra incentives geeft en alleen maar confronteert met extra lesuren, gaan ze gedemotiveerd raken en dit project saboteren. Ik wil geen illusies opwekken, maar de leerkrachten moeten er iets voor krijgen. We hebben 100% draagvlak nodig. We willen daarom alle actoren inspraak geven. Ook de studentenbesturen zullen worden gehoord', zegt Narain.

Artsen melden patiënten zonder zorgpas niet bij Uitvoeringsorgaan basiszorg

Meldingsplicht wordt door artsen genegeerd vanwege hun beroepsgeheim...


Artsen verzuimen patiënten die zich zonder zorgpas bij hen melden aan te geven bij het 'Uitvoeringsorgaan van de basiszorg’, terwijl ze daartoe verplicht zijn volgens de Wet Nationale Basiszorgverzekering. Directeur Rachel Perri van het uitvoeringsorgaan zegt vandaag, maandag 10 augustus 2015, in de Ware Tijd, dat artsen zich beroepen op het medisch geheim. 

Dit kwam ter sprake tijdens een vergadering afgelopen zaterdag van de Zorgraad in de conferentiehal van de Kamer van Koophandel en Fabrieken.

'Wij willen niet weten wat voor ziekte de mensen hebben. We willen alleen persoonsgegevens zoals een naam en contactnummer om hen aan te sporen zich te verzekeren.' Pieter Voigt, voorzitter van de Vereniging van Medici, is niet op de hoogte van de wettelijke aanmeldingsplicht van artsen. 'Dat druist in tegen ons beroepsgeheim ondanks dat de Zorgraad zegt dat het niet gaat om medische gegevens. Al door een naam door te geven wordt het beroepsgeheim geschonden.'

Vicepresident Robert Ameerali stelt, dat in de praktijk de artsen de mensen, die niet kunnen betalen voor bijvoorbeeld specialistisch hulp, met een brief van de doktoren verwijzen naar het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvestiging.

'Er is nu geen enkel probleem om lanti te laten betalen voor het oplossen van het medisch geheim, zover het een medisch geheim is, we zijn hierdoor niet consequent.' Hij wijst erop dat de zorgwet aangeeft, dat eenieder die zich meldt bij een arts geholpen moet worden. De arts mag ook geen geld hiervoor vragen. 'Omdat u betaalt moet worden moet u de rekening in principe naar ons sturen, door die persoon aan te melden, want wanneer u de rekeningen stuurt naar Sociale Zaken wordt hierdoor het medisch geheim opgeheven', aldus Ameerali.

29 november 2015 Brasa Dei Festival in TivoliVredenburg Utrecht

'Ontmoeting…in wat ons (ver)bindt!'


De Onafhankelijkheidsviering Suriname keert na ruim 30 jaar weer terug in Utrecht. Stichting Brasa Dei organiseert 29 november 2015 het Brasa Dei Festival in TivoliVredenburg Utrecht. Na 32 jaar uit het Utrechtse beeld te zijn verdwenen, is de onafhankelijkheidsviering hier weer terug. 

Het bekende Brasa Dé werd van 1976 tot en met 1981 jaarlijks rond 25 november landelijk gevierd in de Utrechtse Jaarbeurshallen.

Op 25 november 2015 bestaat Suriname 40 jaar als onafhankelijke republiek. Een mijlpaal die ook wordt gevierd in Nederland.

Met het Brasa Dei Festival staat Utrecht op 29 november geheel in het teken van een Surinaams Nederlandse cultuurdag van ontmoeting, herkenning en verbinding voor jong en oud. Met vijf podia en meer dan dertig verschillende acts met muziek, zang, dans, theater, spoken word (poetry) en stand-up comedy. Uiteraard heerlijk eten, naast hartige en zoete hapjes en tropische drankjes, uit de Surinaamse keuken volop verkrijgbaar.

Meer info: www.brasadeifestival.nl

Voorlopige line-up van artiesten en acts: Mitchell Brunings, Kenny B, Fra Fra Sound, Sabakoe, DJ It’sGio, Afrokikos, Black Harmony, Ira Herlina, Denise Jannah, Raj Mohan, Yannick Hiwat, Masalsa, Dewindersingh, Nedra, DJ Shug La Sheedah, Sergio Bunsee, Dana Fung Loy, Silence of the Unspoken Word, Zonnebloem, Bnice, Isabel Nolte, Big Salsa Band ...en nog meer!

Man in Moengo doodgestoken

Auto verdachte na steekpartij in brand gestoken


In de wijk Bernarddorp te Moengo is gisteravond tegen half twaalf een man doodgestoken. Dat bericht Starnieuws vandaag, maandag 10 augustus 2015. Het slachtoffer was bij zijn vrouw die etenswaar verkoopt. Hij sprak een vaste klant van zijn vrouw aan, omdat hij vermoedde dat er tussen beide iets meer gaande was.

Er ontstond een heftige woordenwisseling. De klant nam de benen, achterna gezeten door de echtgenoot van de vrouw. Op een gegeven moment, dichtbij het voertuig van de klant, bracht die het slachtoffer enkele fatale messteken toe.

Het slachtoffer zakte in elkaar en overleed binnen enkele minuten ter plaatse. De verdachte vluchtte vervolgens weg. Kort erna heeft hij zich gemeld bij de politie en is hangende het onderzoek aangehouden.

Het voertuig van de verdachte werd overigens kort na de steekpartij in brand gestoken. Starnieuws vermeldt verder geen enkele informatie over het slachtoffer en de dader.

Amsterdamse finales Surinaamse zangvogelwedstrijd in Zuidoost

(Bron foto: AT5)

'Het is eigenlijk een liefdesspel'


Niet pronken met de veren, maar met de zang. Daar gaat het om bij de Surinaamse zangvogelwedstrijd. De Amsterdamse finales vonden gistermiddag, zondag 9 augustus 2015, plaats in Zuidoost, zo bericht de lokale zender AT5.


Het gaat erom twee vogels in een kwartier zoveel mogelijk te laten fluiten. De laatste jaren wordt de sport weer steeds populairder. Het draait allemaal om de vogels Twa Twa, een dikbekvink uit Zuid-Amerika en de kleinere picolet.

'Het is een vogel die je kan trainen en op commando kan laten fluiten. Ik heb hem zodanig voorbereid dat als ik hem naar de stok breng, dat hij dan zijn vrouwtje moet verdedigen. Dus als de wedstrijd klaar is, gaat hij weer naar zijn vrouwtje. Het is eigenlijk een liefdesspel', zegt Hendrik Doerga van Ringmaster Amsterdam.

De sport is overgewaaid uit Suriname en wordt door steeds meer in Amsterdam beoefend. Een paar jaar geleden had de zangvogelvereniging nog weinig leden over. Door bijvoorbeeld een importverbod van de vogeltjes.

'Toen we het overnamen drie jaar geleden hadden we nog amper twintig leden. Nu hebben we er weer over de zestig. In de jaren '90 hadden we honderdzestig leden', aldus penningmeester Hesdie Anuels van de vereniging.

De oplossing werd gevonden door de vogels zelf te kweken. In september vinden de landelijke kampioenschappen plaats in Den Haag.

Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem zoekt Anansi-vertellers

Caraïbische vertelcultuur krijgt plaats onder de Anansiboom 


Vanaf april 2016 krijgt de Anansiboom, en daarmee de Afro-Caraïbische vertelcultuur, een plek in het Nederlands Openluchtmuseum te Arnhem. Het museum is daarvoor op zoek naar vrijwillige verhalenvertellers uit de Afro-Caraïbische gemeenschap. Zij krijgen een training van meesterverteller Wijnand Stomp, alias Mister Anansi, zo laat het museum vandaag, maandag 10 augustus 2015 weten.

Op zaterdag 5 september 2015 is de feestelijke kick-off van de Anansiboom. Wijnand Stomp speelt om een uur en half vier ‘Tante Jewels Slavernij Show’. Deze voorstelling is een mix van comedy, theater en documentaire.

Na afloop gaat Stomp in gesprek met het publiek en geeft hij een toelichting op het project de Anansiboom. Verhalenmaker Wijnand Stomp en filmmaker Jean Hellwig reisden samen langs de geschiedenis van de slavernij. Op hun weg door Afrika, de Caraïben en Nederland vonden ze oude en nieuwe verhalen van Kweku Ananse, Ba Anansi, Kompa Nanzi en Anansi.

Op hun initiatief krijgen de vertellingen over de spin Anansi nu een eigen plek onder de Anansiboom in één van de best bezochte musea van het land, het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem.

Vertellers gezocht 
Het Openluchtmuseum en Wijnand Stomp zijn op zoek naar mensen uit de Afro-Caraïbische gemeenschap die houden van verhalen vertellen. Zij krijgen een training en leren nieuwe Anansiverhalen vertellen met technieken uit de verteltraditie en het theater. Daarna worden ze vrijwilliger bij het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Als ambassadeur van de Afro-Caraïbische cultuur informeren zij het museumpubliek.

Meer informatie is te vinden op: www.openluchtmuseum.nl/anansiboom. Hier kan men zich ook inschrijven als verteller.

Met dank aan 
De Anansiboom wordt mogelijk gemaakt door stichting DOEN, VSBfonds, Mondriaan Fonds, Stichting Kalebas Produkties, Anansi Masters en Nederlands Openluchtmuseum.

Canonvenster: ‘Veelkleurig Nederland’ 
Het Nederlands Openluchtmuseum werkt aan een tentoonstelling over de Canon van Nederland die in 2017 wordt geopend. De Canon van Nederland bestaat uit vijftig belangrijke personen, creaties en gebeurtenissen die laten zien hoe Nederland is geworden tot het land waarin we nu leven. Nu al wordt een aantal onderwerpen uit de canon belicht in het museumpark. Het project Anansiboom sluit aan bij het canonvenster ‘Veelkleurig Nederland’.

Wanneer 
Zaterdag 5 september 13.00 en 15.30 uur
Kick-off Anansiboom: Tante Jewels Slavernij Show door Wijnand Stomp

Waar 
Nederlands Openluchtmuseum
Hoeferlaan 4
6816 SG Arnhem
Tel | 026-23576111 E-mail | info@openluchtmuseum.nl
Website | www.openluchtmuseum.nl

Trio Kwamalasamutu nemen nieuw gemeenschapshuis in gebruik


Bouw met hulp Braziliaanse inheemse Wai Wai-gemeenschap en Conservation International Suriname


Het Trio-dorp Kwamalasamutu in het zuiden van Suriname heeft gisteren, zondag 9 augustus 2015, het nieuwe tukusipan (gemeenschapshuis) op ceremoniële wijze in gebruik genomen. Het ronde, ruim tien meter hoge gemeenschapshuis zal dienen als de sociale ontmoetingsplaats voor de dorpsbewoners en eventuele gasten en kan tevens onderdak bieden aan ceremonies en rituelen.

In februari dit jaar werd gestart met de bouw van de tukusipan. Vanwege de grote omvang en de bijzondere dakbedekking van palmbladeren was het een langdurig en arbeidsintensief proces. Enkele leden van de dorpsgemeenschap hebben het gebouw zelf gerealiseerd onder leiding van een ervaren bouwmeester van de inheemse Wai Wai-gemeenschap in Brazilië en met financiële ondersteuning van Conservation International Suriname (CIS).

Bij de ceremoniële ingebruikname door de granman van de Trio gemeenschap, Ashongo Alalapadu, was ook de Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman aanwezig, samen met enkele vertegenwoordigers van CIS.
Na de ceremonie gaf de granman de aftrap voor een vriendschappelijk voetbalduel tussen Suriname en Brazilië. Het betrof een elftal van de Surinaamse Trio tegen het team van de Braziliaanse Trio. Het Surinaamse team won de wedstrijd met 2-0.

De keuze voor de datum 9 augustus was geen toeval. Deze dag is door de Verenigde Naties wereldwijd uitgeroepen als Internationale dag der Inheemse Volken. In 2006 heeft president Venetiaan deze dag uitgeroepen tot nationale feestdag in Suriname.

Volgens Conservation International Suriname spelen de inheemse volkeren in zuid-Suriname een belangrijke rol bij de bescherming van het natuurlijk kapitaal en dienen zij onderdeel uit te maken van de ontwikkelingsplannen voor hun leefomgeving.

Het zuidelijke deel van Suriname heeft een aanzienlijke hoeveelheid natuurlijke rijkdom, zoetwatervoorraden en cultureel erfgoed. Er zijn echter vele realistische bedreigingen zoals goudwinning, houtkap en de aanleg van infrastructuur die vragen om passende maatregelen. Na een intensieve voorbereiding hebben de inheemse volkeren van zuid-Suriname in maart van dit jaar een intensieve dialoog gevoerd samen met Conservation International, WWF Guianas, Amazon Conservation Team en het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer. Deze dialoog heeft geleid tot een brede consensus over de bescherming van zuid-Suriname welke in een gemeenschappelijke slotverklaring werd vastgelegd op 5 maart 2015. Deze verklaring is dezelfde dag in het bijzijn van alle betrokken partijen aangeboden aan de voorzitter van De Nationale Assemblee, Jennifer Geerlings-Simons.


Eind juli heeft in Tepu een bijeenkomst plaatsgevonden met het traditioneel gezag van de Wayana- en Trio-dorpen in zuid-Suriname om verdere invulling te geven aan de voorgenomen bescherming van het gebied. Hier zijn concrete plannen uit gekomen, die de komende twee jaar zullen worden uitgevoerd met ondersteuning van onder meer Conservation International Suriname.

De verklaring van 5 maart 2015:(Red. De Surinaamse Krant)

Jeugdgroep 'Samen Bouwen' van Nederlandse NAK gaat kerk te Asigron opknappen

Leden Nieuw-Apostolische Kerk drie weken aan de slag in district Brokopondo
 
De groep bij aankomst in Suriname. (Bron foto: NAK)

Een groep jeugdleden en hun begeleiders van het NAK (Nieuw-Apostolische Kerk)-project ´Samen bouwen´ gaan de komende drie weken aan het werk in het district Brokopondo waar in ieder geval de kerk te Asigron zal worden opgeknapt en als nog tijd resteertzijn  ook die van Tapoeripa. 

De groep is afgelopen zaterdagavond veilig aangekomen in Suriname. De vlucht van KL713 had anderhalf uur vertraging opgelopen. De groep werd verwelkomd door opziener R. Vis en de jeugdleden van de gemeente Paramaribo, zo bericht de NAK zondag 9 augustus 2015 op haar website.

De Surinaamse jeugdleden droegen speciaal voor deze gelegenheid een T-shirt met daarop de tekst: ´Welkom  in Suriname´ en voorzien van het logo van de kerk.  Dit alles trok veel aandacht op het vliegveld. Ook hadden zij een  prachtig bloemstuk gemaakt en de Nederlandse jeugdleden kregen, naast dit alles, nog een fruitmand aangeboden.

Het vliegveld Zanderij, ook wel J.A..Pengelluchthaven genoemd, ligt op ongeveer 65 kilometer rijden van Paramaribo. Met een grote bus, een keinere bus en een terreinwagen werd de Nederlandse jeugdgroep vervoerd naar hun hotel in Paramaribo, aldus de NAK. De rit  duurde ruim twee uur vanwege hevige regenval en het drukke verkeer in de stad. De weg naar Paramaribo is voornamelijk een tweebaansweg en, zo schrijft de NAK, niet ongevaarlijk.

Er is voor de komende drie weken een strak programma opgesteld. De jeugdleden gaan de kerk van Asigron in het district Brokopondo schilderen en wanneer er nog tijd over is ook die van Tapoeripa. Alle kwasten, rollers, verf en de steigers staan reeds op de werkplek.

Het programma voorziet ook in ontspanning, jeugdavonden, excursies, een hoop lol, zangkoorrepetities, kerkdiensten, jeugdavonden en een jeugddienst met de Surinaamse jeugdleden onder leiding van apostel P. Klene.
In het weekend van de jeugddienst komen er ook nog drie jeugdleden uit Curaçao. Ook voor deze jonge mensen een unieke ervaring, aldus de NAK.

Nieuwe NH-minister wil onderzoek naar natuurlijke hulpbronnen

Dodson: 'Wij hebben veertig jaar lang los-vast gesproken, maar je moet eerst weten wat je hebt'


Andere prioriteiten bewindsman: drinkwater- en stroomvoorziening


De nieuwe minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH), Regilio Dodson van DOE, wil prioriteit gaan geven aan een onderzoek naar welke natuurlijke hulpbronnen in welke hoeveelheden voorkomen in Suriname. Hij vindt het erg belangrijk om de natuurlijke rijkdommen zo goed mogelijk te beheren. 'Wij hebben veertig jaar lang los-vast gesproken. Je moet eerst weten wat je hebt', aldus Dodson vandaag, maandag 10 augustus 2015, in de Ware Tijd.

Voor dit onderzoek hoeft het land geen geld uit te geven, want Dodson wil een beroep doen op internationale organisaties die zulke onderzoeken kosteloos uitvoeren..

Toch is betere drinkwatervoorziening zijn hoogste prioriteit, gevolgd door de voorziening van elektriciteit. Hoewel de tarieven van deze nutsvoorzieningen juist nu dreigen te worden verhoogd, weigert hij de periode van aantreden als een 'ongelukkig moment' te betitelen. 'In elke bedreiging zitten kansen.' Hij wil juist dit moment aangrijpen om de problemen wat betreft water- en stroomvoorziening aan te pakken.

Dodson belooft op geen enkele wijze personeel rancuneus te behandelen. 'Wij zullen iedereen gebruiken. Niemand zal thuiszitten.'

Hij erkent, dat DOE erg verrast was met de beslissing van president Desi Bouterse om de partij het beheer van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) te geven en ontkent dat de partijleiding hierover ontevreden is. De partijleiding vond het belangrijk om te weten wat de president van haar verwacht op het nu toegewezen ministerie. Na de verduidelijking heeft DOE ingestemd.

Dodson zegt dat hij ook 'aangenaam verrast' was dat hij uiteindelijk is voorgedragen als kandidaat-minister. Hij voelt zich volledig gedragen door de partij.

Advocaat in Hoofddorp zegt overspoeld te worden met vragen over dubbele nationaliteit

'Het gaat om mensen met duidelijke en bijzondere band met Suriname'


De in Hoofddorp werkzame advocaat Soerin Jankie (Bron foto: Twitter) stelt vandaag, maandag 10 augustus 2015, in de Ware Tijd, overspoeld te worden met vragen van Surinaamse Nederlanders over de mogelijkheid de dubbele nationaliteit aan te nemen. Jankie zegt ook vanuit Suriname gebeld te worden.

De Hoge Raad heeft op 26 juni aan een Surinaamse Nederlander zowel de Surinaamse als de Nederlandse nationaliteit toegekend. Die uitspraak heeft invloed op duizenden anderen die gebruik willen maken van deze dubbele nationaliteit.

Jankie wil benadrukken, dat alleen degenen die vanuit de Nederlandse nationaliteit een verzoek tot naturalisatie tot Surinamer indienen in aanmerking komen voor een dubbele nationaliteit. Zij verliezen bij naturalisatie tot Suriname hun Nederlandse nationaliteit niet. 'Je moet je dan wel hoofdverblijf in Suriname hebben. Dat betekent dat je je moet vestigen in Suriname.'

Het zijn volgens Jankie de volgende drie  groepen die in aanmerking komen, personen die in Suriname zijn geboren, die vijf jaar voor hun meerderjarigheid onafgebroken in Suriname hebben gewoond of gehuwd zijn met iemand die de  Surinaamse nationaliteit bezit. 'Het gaat dus om mensen met een duidelijke en bijzondere band met Suriname.'

'Als je tien jaar in Suriname woont loop je het risico je Nederlandse nationaliteit kwijt te raken. Dus je moet ruim voor deze periode weer terugkeren en vestigen in Nederland. Maar, neem geen overhaaste beslissingen.'

Minister Relyveld: 'Ontwikkeling inheemsen in Suriname verloopt langzaam, maar de groei is verzekerd'

Bewustwording en eenheid van belang voor inheemsen

'Inheemsen mogen rekenen op steun overheid bij aanleg  infrastructuur en nutsvoorzieningen'


'De ontwikkeling van de inheemsen in Suriname verloopt langzaam, maar de groei is verzekerd. De groep mag de komende tijd rekenen op steun van de regering', aldus minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer namens president Desi Bouterse gisteren in de Palmentuin in Paramaribo waar 'Ingi dei' (de VN Internationale Dag der Inheemse Volken) werd gevierd. 'Het gaat langzaam maar w’o doro' garandeerde ‘de eerste minister van inheemse afkomst’, zoals hij werd aangekondigd. 


Bewustwording en eenheid onder de inheemsen is een pré, zo schrijft Starnieuws vandaag, maandag 10 augustus 2015. Inheemse leiders en groepen hebben op verschillende manieren opgeroepen om een eenheid te vormen en om bewuster te worden over rechten van inheemsen.

Siritoyara Aloema, voorzitter van de commissie ‘Viering Inheemse dag’ sprak, dat er nog heel wat gedaan moet worden in materiële zin. 'Ik had graag dat de president erbij was. Maar, dit hoort hij zeker, wij inheemsen ondersteunen hem in zijn revolutionair werk.' De komst van Bouterse werd gisteren meermalen aangekondigd, terwijl bekend was dat hij was verhinderd.

Relyveld heeft de boodschap van het staatshoofd overgebracht: de inheemsen mogen rekenen op de steun van de overheid bij het aanleggen van infrastructuur en nutsvoorzieningen. 'Het is een beetje positieve discriminatie die we de afgelopen vijf jaren hebben toegepast', zei Relyveld. 'Voor ons geldt recht voor één, recht voor allen. Als je dat recht hebt, moet je dat recht ook krijgen. Daarom hebben wij ons zo ingezet om dat recht naar de dorpen te brengen.'

De bewindsman stelde dat het nog langzaam gaat, maar is er van overtuigd dat 'w’o doro, omdat we de wil hebben'. Hij heeft toegezegd om de komende tijd een paar zaken zeker te realiseren. 'We doen dat niet zozeer', omdat u indiaan bent, maar omdat u er recht op heeft.'

EBS reageert op nieuws rond CLAD-onderzoek

Delen rapport zouden onjuist via media zijn weergegeven

EBS distantieert zich van misleidende informatie en protesteert tegen wijze waarop vertrouwelijk CLAD-rapport wordt misbruikt


Reactie van de EBS, maandag 10 augustus 2015, naar aanleiding van in de media verschenen berichten over het CLAD-onderzoek (Centrale Landsaccountantsdienst):

Met verbazing heeft de directie van de N.V. Energiebedrijven Suriname de afgelopen dagen via de media kennis genomen van de onjuiste weergave van delen uit het rapport van het onderzoek van de Centrale Landsaccountant Dienst (CLAD) naar gestelde onregelmatigheden binnen haar bedrijfsvoering. De EBS distantieert zich van deze misleidende informatie en protesteert nadrukkelijk tegen de manier waarop het vertrouwelijke rapport van de CLAD wordt misbruikt. Zonder bronvermelding en enige vorm van wederhoor is informatie uit het rapport uit zijn context gehaald en bekend gemaakt, kennelijk met als doel het schaden van de reputatie van het bedrijf en van haar leiding en beïnvloeding van de publieke opinie.

De directie benadrukt bij dezen dat informatie uit dit rapport niet in handen van onbevoegden terecht mag komen. In het zogenoemd assurance-rapport van de CLAD, heeft de CLAD de rechtsregels en spelregels m.b.t. het gebruik van de informatie in dit rapport nadrukkelijk vastgelegd. “Het assurance-rapport is opgesteld voor de Minister van Financiën, het Openbaar Ministerie in de persoon van de waarnemend procureur-generaal bij het Hof van Justitie, de Raad van Commissarissen en de waarnemend algemeen directeur van de N.V. Energiebedrijven Suriname.
De directie wil erop wijzen dat het rapport uitsluitend bestemd is voor bovengenoemde verspreidingskring en mag niet worden verspreid of gebruikt door anderen, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de CLAD. Met het door onbevoegden verspreiden van informatie uit het rapport is er sprake van het opzettelijk schenden van voormelde regel met allerlei schadelijke gevolgen van dien, ook voor wat betreft de kwaliteit van het rapport zelf en haar bruikbaarheid.

Tegen deze achtergrond wil de EBS daarom zich zoveel mogelijk onthouden van commentaar op de verkeerde berichtgeving in de media. Echter heeft zij er belang bij om puur ter illustratie twee feitelijke onjuistheden thans recht te zetten, maar zal het onderzoek van de CLAD, uit respect voor dit orgaan en voor een juiste gang van zaken, niet publiekelijk bespreken. Zij zal ter bestemde plaatse op de door haar te bepalen wijze op het rapport ingaan.

Scheefinkopen: Niet Waar
De Divisie Inkoop van de EBS heeft op basis van de kritische niveaus van magazijnvoorraden in 2013 ten behoeve van Aansluitingen en Distributie een prognoselijst 2014 samengesteld op basis van historische verbruiksdata over 2011, 2012, 2013 met een surplus van 25% t.b.v. de door de overheid in de districten uit te voeren Crash Programma Elektrificatie. Op deze lijst zijn 147 items opgebracht. Hiervan zijn slechts 53 items geleverd op basis van de financieringsovereenkomst met Superior Contracting. De overige 94 items hebben wij met eigen middelen zelf rechtstreeks bij onze leveranciers ingekocht. In de berichten wordt melding gemaakt dat de EBS o.a. geen kWH-meters, zou hebben aangekocht ter aansluiting van onze klanten. Dit is feitelijk niet alleen een onjuiste weergave maar ook onlogisch. In 2014 heeft EBS immers 9595 klanten aangesloten of van een nieuwe kWH meter (zie tabel) voorzien.

Meer als vier miljoen Euro weg, te veel betaald: Niet Waar
De EBS heeft op basis van een financieringsovereenkomst van de financier facturen ontvangen voor de geleverde materialen. Vanwege een dispuut over de prijs van de geleverde goederen heeft slechts een deelbetaling plaatsgevonden. Ruim vier miljoen euro is daarom (vermeld in het CLAD rapport) niet betaald aan deze leverancier. EBS en de leverancier zijn in gesprek over een voor beide partijen aanvaardbare oplossing.

De media roepen wij tot slot op om in deze voor het bedrijf belangrijke transformatie fase, nieuwsberichten uit welke bron dan ook eerst te verifiëren bij de afdeling Public Relations van de EBS, alvorens deze te publiceren.

Namens de Directie van de EBS
Afdeling Public Relations

NDP, BEP en DOE tekenen regeerakkoord

Groep Sapoen ondertekent niet vanwege tactische en juridische redenen


Het regeerakkoord voor de periode 2015-2020 wordt vanochtend, maandag 10 augustus 2015, om elf uur getekend in Sana Budaya (van de Vereniging Herdenking Javaanse Immigratie) aan de Jozef Israëlstraat in Paramaribo. Het wordt een akkoord tussen de NDP met 26 zetels, BEP (2 zetels) en DOE (1 zetel). De PALU doet niet meer mee, aangezien deze partij niet vertegenwoordigd zal zijn in de regering, zo bericht Starnieuws.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat ook de 'groep Sapoen' het regeerakkoord niet zal tekenen, vanwege de langdradige kwestie rond het terugroepen van de Assembleeleden Raymond Sapoen en Diepakkoemar Chitan door de leiding van de Pertjajah Luhur (PL). Beiden zijn hoofdbestuursleden van de PL en stellen dat ze nog steeds deel uitmaken van de partij. Op grond hiervan zullen zij om tactische en juridische redenen het regeerakkoord niet ondertekenen.

Inmiddels is bekend geworden, dat Regillio Dodson namens DOE de nieuwe minister van Natuurlijke Hulpbronnen wordt.

De 'groep Sapoen' krijgt het ministerie van Binnenlandse Zaken in de schoot geworpen en waarschijnlijk wordt daar de bewindsman Mike Noersaliem.

De BEP zal invulling geven aan het ministerie van Regionale Ontwikkeling, met André Dikan, die consul-generaal was in Frans-Guyana, als de nieuwe minister.

(Bron foto: Panoramio.com)

Kensenhuis (NDP): 'NDP heeft de gemeenschap niet beetgenomen wat betreft financieel-economische situatie'

'Assemblee moet zich uitspreken over voorstellen Financieel Economisch Platform'

NDP'er Panka: 'Waarvoor we moeten waken is dat zij die minder verdienen het gelag betalen'


'De Nationale Democratische Partij (NDP) heeft de gemeenschap niet beetgenomen, zoals velen nu op basis van de aangekondigde maatregelen beweren', zegt NDP-parlementariër Patrick Kensenhuis vandaag, maandag 10 augustus 2015, in de Ware Tijd. 

Volgens hem is de president eerlijk geweest in zijn mededeling dat de inkomsten van het land zijn gedaald door vooral de wereldmarktprijzen van onder andere goud en aardolie.

Hij vindt het goed, dat de president besloten heeft om nu al maatregelen te treffen voordat de situatie verergert. Het Financieel Economisch Platform heeft hem voorstellen gedaan en nu moet hij kijken wat hij daarmee doet, aldus Kensenhuis. Een van de voorstellen is om op basis van de gebruikersgroep het stroomtarief te verhogen met 40 tot 46 procent en om ook de watertarieven aan te passen. Kensenhuis denkt dat ook De Nationale Assemblee zich moet uitspreken.

Hij stelt zich positief op en vindt niet dat men bij voorbaat moet zeggen, dat de gemeenschap de maatregelen niet zal ondersteunen. Hij denkt dat de wijze van doorvoeren van de maatregelen een rol zal spelen.

De ex-fractieleider van de NDP in het parlement, Ricardo Panka, is het eens met zijn partijgenoot dat de NDP het volk niet heeft misleid.

 'Dit alles zat allang aan te komen. De president heeft op verschillende momenten aangeven dat er aanpassingen moeten komen, en nu is het de tijd om het te doen. Waarvoor we moeten waken is dat zij die minder verdienen het gelag betalen. Hun situatie moet juist verbeterd worden.'

Directeur Onderwijs Peneux zo goed als zeker nieuwe minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur

Peneux door vertrekkend bewinds- man Adhin voorge- dragen


Robert Peneux, directeur Onderwijs bij het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) is voorgedragen door vertrekkend minister en aankomend vicepresident Ashwin Adhin als zijn opvolger. Het ministerie was in eerste instantie toegewezen aan de PALU, maar die heeft het niet geaccepteerd. Het is zo goed als zeker dat Adhin het stokje aan Peneux mag overdragen van president Desi Bouterse, aldus Starnieuws vandaag, maandag 10 augustus 2015.

Peneux liet bij de diploma-uitreiking van Avond-HAVO afgelopen zaterdagavond al laten doorschemeren dat hij een stapje hoger op de maatschappelijke ladder zal klimmen. Hij aan de vooravond te staan van een grotere carrière in zijn leven. Waarschijnlijk doelde hij op het ambt van minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Peneux heeft onder verschillende ministers gewerkt, eerst als beleidsadviseur en daarna als directeur. Samen met zijn staf heeft hij diverse middelbare scholen kunnen neerzetten zoals het Avond-VWO, de scholengemeenschap Kwatta en de scholengemeenschap Maho-project.

Peneux heeft heel hoog in zijn vaandel de verbetering van de kwaliteit van het onderwijs op alle niveaus in de ruimste zin des woords. Hij is ook directeur geweest van het Avond-IMEAO en IMEAO 4 (Instituut voor Middelbaar Economisch en Administratief Onderwijs).

De per vrijdag 21 februari 2014 aangestelde directeur Onderwijs baarde vrij snel na zijn aantreden al enig ophef door op 9 maart bekend te maken af te willen van in zijn ogen ‘schaars geklede’ leerkrachten. Hij is van oordeel, dat leerkrachten in een uniform voor de klas moeten staan.

‘Er zijn regels waaraan men zich dient te houden. De bond is ook op de hoogte van de spelregels en daardoor kunnen we uiteindelijk maatregelen treffen, indien een betrokken leerkracht of schoolleider schaars gekleed loopt', zo liet de kersverse directeur Onderwijs weten.

'De bond is op de hoogte van de spelregels’, sprak Peneux, maar Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL), liet al op 11 maart weten zich af te vragen of ‘schaars geklede’ leerkrachten’ nu een relevant onderwerp is voor het ministerie en ook zei hij nog nooit ‘schaars geklede’ leerkrachten te hebben gezien of er klachten over te hebben ontvangen. Neen, Valies stelde, dat leerkrachten juist zeer conservatief zijn wat betreft hun kleding.

Peneux kwam in de eerste week van november vorig jaar in aanvaring met zogenoemde boventallige leerkrachten die zonder overleg werden geplaatst in het project Naschoolse Opvang. De kritie van die groep leerkrachten op dat besluit werd volgens Peneux aangestuurd vanuit 'een bepaalde' politieke hoek.

'Het is een actie vanuit de politieke hoek van de oppositie. Men is gewoon bezig de zaak te boycotten en politiek te besmeuren', beweerde Peneux ongefundeerd. Vanuit welke partij dit zou zijn aangestuurd, wilde hij niet zeggen. Zijn opmerking leek dan ook meer voort te komen uit een brok frustratie over een groep boventallige leerkrachten die ongevraagd, zonder vooroverleg, door het ministerie in de Naschoolse Opvang werden geplaatst en daartegen in verweer kwamen.

Ernesto Muller, vertegenwoordiger van de leerkrachten, ontkende dan ook resoluut de insinuerende en uit de lucht gegrepen opmerkingen van Peneux die ook nog eens bekendmaakte dat er een kledingcode voor leerkrachten komt. Volgens Muller ging het om een serieuze zaak die te maken had met het opkomen voor de belangen van leerkrachten.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)