zondag 16 augustus 2015

Ruim 500 kilo marihuana voor Suriname in container haven Kingston, Jamaica

Drugs afkomstig uit China en bestemd voor Suriname

(Bron foto: Jamaica Observer)

Zo'n 37 kilo marihuana uit VS voor Nederland in container aangetroffen


Jamaicaanse autoriteiten hebben gisteren ruim 500 kilo marihuana ('ganja') gevonden in de haven van Kingston, Jamaica. Dat berichten de Jamaican Observer en de Jamaica Gleaner vandaag, zondag 16 augustus 2015.

Veiligheidspersoneel van de haven had gistermorgen problemen met het lokaliseren van een bepaalde zeecontainer waarop een grote zoektocht werd gestart. De Anti-Narcotica Brigade van de politie werd gealarmeerd waarop de container werd gevonden, waarin zes pakketten werden aangetroffen waarin in totaal 73.8 pond marihuana bleek te zitten.

De container was vrijdag 7 augustus vanuit de VS gearriveerd en had als bestemming Nederland.

De vondst leidde naar een tweede container en daarin werden tien grote plunjebalen gevonden. Daarin bleken 262 pakketten samengeperste mariuhuana te zitten met een gewicht van 1.022.5 pond.

Die container was al op zondag 26 juli vanuit China gearriveerd en had als eindbestemming Suriname.

Chinees deelnemersechtpaar Adventure 400 Global Track Tour in Suriname

Yue Han en echtgenote Yanchen Zhao tijdens wereldreis beland in Paramaribo

(Bron foto: Yue Han)

Han sinds november 2014 Guinness Word Record-houder inparkeren


Het Chinese echtpaar Yue Han en Yanchen Zhao verbleven als deelnemers aan de zogenoemde Adventure 400 Global Track Tour zo'n twee weken in Suriname. 'We zijn erg onder de indruk van de Surinaamse samenleving. Vooral de Chinese cultuur is hier anders dan die wij in de rest van Zuid-Amerika hebben gezien', aldus Zhao vandaag, zondag 16 augustus 2015, op Starnieuws.
 
Suriname is, zo schrijft althans Starnieuws, het laatste land op het Zuid-Amerikaanse continent dat zij aandoen, voordat zij in Canada starten aan een reis dwars door Noord- en Midden-Amerika. Zij zijn Suriname binnengereden via Guyana.

Overigens blijkt uit de Facebookpagina van Han, dat hij en zijn vrouw zeker al sinds 1 augustus in Suriname verbleven. Die dag bracht hij een bezoek aan  het Suriname Motorsport Park:

(Bron foto: Han/Facebook)

Verder zouden Han en Zhao Suriname al op 9 augustus hebben verlaten richting Frans-Guyana, dat volgens Han het laatste land in Zuid-Amerika is dat wordt aangedaan. Daar werd het echtpaar
op 11 augustus ontvangen door de burgemeester van Cayenne, Marie-Laure Phinéra-Horth, zo berichtte de website van de gemeente Cayenne:


UPDATE: Han laat de redactie van De Surinaamse Krant maandag 17 augustus weten, dat hij even vanuit Frans-Guyana terug is in Suriname om de auto te verschepen naar Panama. 'Verscheping van de auto vanuit Suriname blijkt goedkoper te zijn dan vanuit Cayenne. We vertrekken overigens morgen naar Engeland waar we een documentaire gaan maken over de TT-race op de Isle of Man.'

Verder bevestigt Han, dat Frans-Guyana het laatste land was van de reis door Zuid-Amerika en niet Suriname, zoals Starnieuws bericht.

'Tijdens de reis door Zuid-Amerika hebben wij genoten van de attracties onderweg en gewoon van het rijden door het landschap. In Suriname genieten wij van de mensen zelf. Die zijn veel vriendelijker en gastvrijer.'


Over de Chinese gemeenschap in Suriname zegt Zhao zich thuis te voelen. 'Net zoals thuis in Beijing. We hebben gemerkt dat men zich in de andere landen veel meer heeft aangepast aan de culturen van de desbetreffende landen.'

Het echtpaar blijft nog twee weken in Paramaribo. 'Wij moeten onze visa regelen en de auto verschepen naar Canada.  Ze rijden nu al acht maanden door Zuid-Amerika. De trip is gestart met  deelname aan de 2015 Dakar Rally via Argentinië, Bolivia en Chili. De verscheping van hun auto vanuit China naar Argentinië heeft twee maanden geduurd, aldus Zhao.

Han heeft in november 2014 in zijn Cooper Mini het Guinness World Record inparkeren verbroken, tijdens het Chinese 'Drift Championship'. Met hoge snelheid bracht hij zijn Mini tot stilstand tussen twee auto’s in, met slechts een spelingsruimte van 8 centimeter.


Zhao en Han hebben affiniteit met de journalistiek. Zhao heeft haar baan als nieuwsredacteur bij het Chinese persbureau Xinhua verlaten om deel te kunnen nemen aan de avontuurlijke reis, terwijl Han nog als freelancer over zijn rally en tourervaringen schrijft voor automagazines.

'Mijn man is ook autoverzamelaar en heeft enkele van zijn pronkstukken verkocht om deze tour te financieren.'

Naast donaties van derden, kent Han ook officiële sponsors als RedBull, BMW en CCTV5. Hun auto is dan ook beplakt met stickers van deze sponsoren en landen die zij hebben bezocht. Hun autotour denken zij in april 2016 afgerond te hebben.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws/ville-cayenne.fr)

Duizenden Brazilianen protesteren tegen de regering

(Bron foto: Isabela Leite/G1 Globo)
Protesten gericht tegen president Rousseff en corruptie


Duizenden Brazilianen zijn vandaag, zondag 16 augustus 2015, in verschillende steden de straten opgegaan om te protesteren tegen de regering. Alleen al in hoofdstad Brasilia waren naar schatting 25.000 demonstranten op de been. Ze riepen leuzen tegen president Dilma Rousseff en tegen corruptie, aldus berichten diverse Braziliaanse media en social media.

In Rio de Janeiro eisen woedende betogers dat Rousseff en ex-president Luiz Inacio Lula da Silva de gevangenis ingaan. Uit peilingen zou blijken dat 66 procent van de Brazilianen wil dat Roussef opstapt. Haar termijn loopt tot 2018.

De demonstratie is het derde massaprotest dit jaar in Brazilië. Door stijgende werkloosheid en de vele corruptieschandalen heeft de populariteit van Rousseff een dieptepunt bereikt. Nog nooit eerder was een Braziliaanse president zo impopulair.

(Bron foto: Gado Galdiere/Jornalistas Livres)
Voorzitter nieuwe bond padieproducenten geen boer en woonachtig in Paramaribo...

Bhikharie: 'Namen overige bestuurs- leden kan ik vanwege chantage nog niet onthullen'

'Rijstboeren willen dat hun belangen behartigd worden en transparantie in beleid'


De nieuwe Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP) wil zich vooral inzetten om de belangen van de landbouwers te behartigen. Voorzitter Radjoe Bhikharie vindt dat het er niet toe doet dat hij geen landbouwer is en woonachtig is in Paramaribo. Hij zegt vandaag, zondag 16 augustus 2015, op Starnieuws dat landbouwers erg positief hebben gereageerd, omdat ze  ontevreden zijn over het functioneren van de bestaande rijstboerenorganisaties. Volgens hem heeft de oprichting van de bond niks met 'politieke spelletjes' te maken.

Bhikharie stelt, dat hij met zo'n dertig boeren in Nickerie vergaderd heeft. 'De vakbond is uit ontevredenheid onder de boeren ontstaan. Zij willen dat hun belangen behartigd worden en dat er transparantie in de beleidsvoering moet zijn. We hebben al een bestuur gevormd en de andere namen kan ik nu, vanwege chantage, nog niet bekendmaken.' Volgens hem hebben al ruim 90 leden zich aangemeld bij de bond.

De oprichting van de BSP is een initiatief van de leden. De BSP-voorzitter beweert, dat hij geen politieke belangen nastreeft. 'Ik heb dertien jaren lang als voorzitter van de bond van Multipurpose Corantijn Project gefunctioneerd. Al heb ik geen rijst geplant, zoals dat beweerd wordt, wil dat nog niet zeggen dat ik geen leiding kan geven. Om zaken goed op orde te stellen is er kennis van zaken nodig.' Hij is van plan om met de voorzitters van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) en Vereniging van Padie Producenten (VPP) van gedachten te wisselen.

Harinanan Oemraw, voorzitter van de SPBA, zegt in een reactie, dat zijn organisatie niet benaderd is voor wat dan ook. 'We leven in een democratisch land en iedereen mag het proberen. We hebben altijd een transparant beleid gevoerd en de boeren kunnen ons altijd bereiken. We hebben niet gemerkt dat onze leden ontevreden zijn over het functioneren van de SPBA. Wat we wel weten is dat de boeren ontevreden zijn over de belofte van de regering die niet nagekomen is.'

Doodgeschoten man in Groningen is Curaçaose crimineel

Jozef Maïs zou een bekende zijn in het Groningse drugscircuit

(Bron foto: OOG Radio en TV)

In de zaak van de moord op een 42-jarige Groninger is in de nacht van zaterdag op zondag in Den Haag gearresteerd. De eveneens 42-jarige man werd door een arrestatieteam uit een auto geplukt. Hij was ongewapend. De schutter zou een bekende dealer uit de Padangstraat zijn, zo bericht vandaag, zondag 16 augustus 2015, onder andere de Telegraaf en OOG Radio en TV in Groningen.

Twee Antilliaanse mannen kregen het gisteren in Groningen met elkaar aan de stok op een oversteekplaats voor fietsers en voetgangers. Ze zagen één van hen plotseling een staaf pakken en de ander hiermee slaan. Die viel op de grond, pakte een pistool en schoot op een meter afstand op zijn belager.

Zeker vijf mensen waren getuige van het schietincident. Ze werden opgevangen op het politiebureau aan de Rademarkt en hebben slachtofferhulp aangeboden gekregen.

Het slachtoffer is de Curaçaose Jozef Maïs. Hij stond vanwege zijn meterslange rastahaar bekend onder de bijnaam ’Rasta’. Maïs zou een bekende zijn in het Groningse drugscircuit.

Het onderzoek naar de moord is nog in volle gang. Inmiddels is een uitgebreid buurtonderzoek gehouden en werd een speurhond ingezet. De politie is nog bezig met het horen van getuigen.

Jeugdparlement ontevreden over slagingspercentage GLO, VOJ en VOS


'Niet kijken naar schuldvraag, maar oplossing zoeken'


Het Nationaal Jeugdparlement heeft zich gisteren tijdens een openbare vergadering gebogen over het slagingspercentage van GLO- (Gewoon Lager Onderwijs), VOJ- (Voortgezet Onderwijs voor Junioren) en VOS-scholen (Voortgezet Onderwijs voor Senioren). De jeugdparlementariërs zijn niet tevreden over het resultaat en vinden dat naar een oplossing moet worden gezocht.

Ondervoorzitter van het Nationaal Jeugdparlement, Conrad Acton, zegt vandaag, zondag 16 augustus 2015, op Starnieuws dat social media, de opvoeding en milieufactoren de schuld gegeven kunnen worden, maar dat is volgens hem nu het punt niet. Er moet naar oplossingsmodellen gekeken worden. Hij stelt dat het Nationaal Jeugdparlement een inspraakorgaan is, waarbij deze punten op beleidsniveau moeten worden besproken.

Deze punten zullen niet alleen besproken worden met de minister van Sport- en Jeugdzaken, maar ook met die van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur.

Er zal ook een gesprek komen met de minister van Justitie en Politie over onder andere jeugdcriminaliteit, vechtpartijen op scholen en pornografie. 'Al deze punten zullen wij aan de ministers voorleggen en wij hopen ook dat wij een goede samenwerking met ze zullen hebben', aldus Acton.

Vakbonden binnen ministerie van Openbare Werken blij met nieuwe bewindsman Wolff

Vakbondsman Blanker: 'Wolff is wel beland in een wespennest'

Wolff naast zijn voorganger Parmessar (Bron foto: OW)

Gelet op de werkervaring van Siegfried Wolff bij het ministerie van Openbare Werken (OW) zijn de vakbonden hoopvol gestemd over zijn aanpak nu hij minister is geworden. Bondsvoorzitter Michael Sallons ziet goede tijden tegemoet met de bewindsman, die eerst directeur was van de afdeling Openbaar Groen, zo bericht de Ware Tijd Online zondag 16 augustus 2015.

Kort voor de vorming van het nieuwe kabinet waren de Werknemersorganisatie Openbare Werken en de Bond Personeel Sluizen en Gemalen, waarvan Sallons voorzitter is, in actie voor betere arbeidsvoorzieningen.

Rekening houdend met de schaarse middelen die er zijn, heeft Sallons er geloof in dat Wolff, die de noden van het personeel kent, er alles aan zal doen om die noden te verlichten.

Ook Hugo Blanker van de Algemene Bond Personeel Milieubeheer heeft positieve verwachtingen. Deze bond was twee weken geleden in actie voor personeelsaangelegenheden. Ondanks zijn verwachtingen heeft Blanker er een zwaar hoofd in dat Wolff zich gemakkelijk van zijn taak zal kunnen kwijten, omdat hij 'in een wespennest' zit.
Hiermee verwijst hij naar vermeende en bewezen corruptiegevallen waar het ministerie van OW om bekend staat.

Blanker brengt in herinnering, dat Wolff ook heeft aangezeten bij onderhandelingen tussen de bond Milieubeheer en Parmessar en veel van de vraagstukken van deze afdeling heeft meegenomen. Hij vraagt zich wel af wie nu als directeur zal worden aangesteld bij Milieubeheer.

Collega Sallons ziet graag dat het FISO-vraagstuk (Functie Informatie Systeem van de Overheid) binnen het ministerie snel wordt geregeld. Hij geeft de minister van Binnenlandse Zaken de ruimte om zich in te werken en hoopt dat er binnen drie maanden al stappen worden genomen in die richting.

Breeveld (DOE): 'Ervoor waken dat ministeries geen bastions van politieke partijen worden'

Regeringspartijen delen visie president Bouterse: Ministeries behoren de Staat toe en niet een partij


De partijen die deelnemen aan de coalitie zijn het eens met de visie van president Desi Bouterse, dat ministeries niet een partij toebehoren, maar de Staat. Bouterse zei afgelopen woensdag tijdens zijn inauguratie 'Geen enkele partij heeft een ministerie. De ministeries zijn van ons'.

DOE-voorzitter Carl Breeveld zegt vandaag, zondag 16 augustus 2015, in de Ware Tijd, dat zijn partij alleen maar heeft voorgedragen, maar dat alles de Staat toebehoort, ook de ministeries en de inkomsten. Hij stelt, dat ervoor gewaakt moet worden dat ministeries bastions worden van partijen. Breeveld zegt dat bij het ministerie Natuurlijke Hulpbronnen, het ministerie dat zijn partij toebedeeld kreeg, nagegaan zal worden wat nodig is en waar geïnvesteerd en versterkt moet worden. De partij is voorstander van continuïteit van beleid.

Ronny Asabina van de BEP vindt de zienswijze van de president een 'wake up call'. 'De ministers zijn in dienst van de samenleving en niet in dienst van een partij.' Voorkomen moet worden dat partijen vervallen in partijpolitiek en etnische metamorfose, aldus Asabina.

Volgens hem is dit diep ingeworteld. De zienswijze van het staatshoofd moet 'niet alleen bewaakt worden, maar een ieder moet zich daaraan houden'. De oppositie dient even veel toegang te hebben tot de ministeries, stelt Asabina.

Raymond Sapoen van de groep Sapoen (Pertjajah Luhur) in het parlement, die nu leiding geeft aan het ministerie van Binnenlandse Zaken, laat ook weten geen moeite te hebben met de uitspraken van de president. Ook hij stelt dat er samengewerkt moet worden. 'Ministers moeten dienstbaar zijn voor eenieder', zegt Sapoen.

Advocaat verdacht moordenaarsechtpaar: Goudland was als indringer schuldig aan zijn eigen dood

OM eist 15 jaar cel tegen verdachte en vrijspraak voor zijn echtgenote


Dayanand K. (35) en de 36-jarige Sandhia K. hadden reden genoeg om over te gaan tot de doodslag en onthoofding van Eduard Goudland in 2013. Dit zei advocaat Frank Truideman, die samen met raadsman Raoul Lobo het echtpaar verdedigt, vrijdag 14 augustus 2015 tijdens een rechtszitting in de zaak. Goudland zou de woning van de beide verdachten zonder toestemming binnen zijn gegaan en hij mag dan ook volgens Truideman gezien worden als een indringer, zo berichten in het weekeinde van 15 en 16 augustus de Ware Tijd Online en het Dagblad Suriname.

De advocaat ging zelfs zo ver door te stellen, dat het slachtoffer zelf schuld heeft aan zijn dood. 'Na en srefi suku en. Twee uur 's nacht is geen tijdstip om te gaan kletsen in iemands woning', zei hij tijdens zijn pleidooi. Goudland haalde in de woning een scherp voorwerp tevoorschijn, waardoor de verdachte Dayanand genoodzaakt was om uit zelfverdediging op te treden. Om zijn eigen lijf te redden zwaaide Dayanand een houwer in de richting van de indringer en daarbij werd Goudland onthoofd.

Truideman vermoedt, dat Goudland en verdachte Sandhia K. een buitenechtelijke relatie onderhielden. Haar partner zou de bewuste dag namelijk naar het binnenland gaan om te werken. De raadsman veronderstelt dat Goudland hiervan op de hoogte was en dat hij daarom op dat tijdstip naar de woning ging. De advocaat eist ontslag van rechtsvervolging, omdat burgers zich moeten kunnen beschermen tegen indringers.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) klopt deze verklaring echter niet. De Officier van Justitie iet weten, dat uit een uitdraai van telefoongesprekken blijkt, dat Goudland kort vóór het bezoek, telefonisch contact had met het echtpaar.

Advocaat Raoul Lobo vindt niet dat de telefoongesprekken een noemenswaardig verschil uitmaken.

Op 5 augustus 2013 werd het lichaam van Goudland in een kanaal in Nickerie ontdekt. Goudland was om het leven gebracht door onthoofding. Het echtpaar werd kort na de ontdekking aangehouden en in verzekering gesteld. De man en vrouw werden op een gegeven moment in vrijheid gesteld, omdat het bewijs tegen hun onvoldoende was. Ambtenaren van de forensische opsporing verrichtten een nader onderzoek in onder andere de woning van het verdachte echtpaar en op andere plaatsen buiten het huis. Daarbij werden bloedsporen ontdekt die vervolgens naar het buitenland zijn gestuurd voor DNA-onderzoek. Uit dat onderzoek kwam onomstotelijk vast te staan, dat de gevonden bloedsporen zowel binnen als buiten de woning van de verdachten, afkomstig waren van het slachtoffer.

Tegen de man is vijftien jaar gevangenisstraf geëist. Tegen de vrouw, die al op vrije voeten is gesteld, heeft het OM geen straf geëist, omdat er onvoldoende bewijs tegen haar is. De rechter doet op 30 oktober uitspraak.

(Red. De Surinaamse Krant/Dagblad Suriname/de Ware Tijd)

Hira benadert Tweede Kamer voor verkrijgen inzage in jaren '80 archieven

Ambassadeur Noorman: 'Nederland geen voorstander getuigenis-project'

Nederland wil afronding 8 decemberstrafproces


Sandew Hira (Dew Baboeram) wil de Nederlandse Tweede Kamer vragen om inzage te verkrijgen in de archieven rond de jaren tachtig van de vorige eeuw. Hij heeft een kort gesprek hierover gehad met de Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman. In dat gesprek heeft Noorman Hira duidelijk gemaakt, dat Nederland voorstander is van het 8 decemberstrafproces en zijn project over getuigenis van president Desi Bouterse niet ondersteunt.

Hira zei op een persconferentie gisteren, dat hij een gesprek aangevraagd had om te vernemen hoe Nederland denkt over zijn initiatief en of het de archieven die te maken hebben met Suriname, beschikbaar wil stellen. Er zou in die archieven ook informatie te vinden zijn over kolonel Hans Valk die een voorname rol gespeeld zou hebben bij de staatsgreep van 1980.

Noorman heeft Hira aangegeven, dat niet de Nederlandse regering, maar de Tweede Kamer beslist over het openbaar maken van de archieven. Hira heeft ook een onderhoud gevraagd met de Amerikaanse ambassadeur. Wanneer hij in oktober terug is in Suriname, zal dit gesprek plaatsvinden.

Suriname heeft beloofd de archieven ter beschikking te stellen. Hira heeft ook gesproken met het Surinaamse ministerie van Defensie, die alle medewerking heeft toegezegd om de namen van militaire slachtoffers te krijgen. Hij zal ook met nabestaanden praten.

Hira heeft intussen diverse plekken bezocht met militairen en met personen die betrokken zijn, gesproken. Ook minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie heeft alle medewerking toegezegd. Hira gaat verder nog Ronnie Brunswijk, ex-leider van het Jungle Commando, benaderen.

Voorzitter AKMOS in ’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara, Amsterdam, over plannen Financieel Economisch Platform

Sham Binda vindt adviezen FEP 'desastreus'


Het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 16 augustus 2015, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd), weer diverse interessante en vooral actuele Surinaamse gespreksonderwerpen:

* Herdenking einde oorlog Nederlands Indië: geen excuses
Deze week heeft Nederland het einde van de Japanse bezetting van Nederlands Indië, 70 jaar geleden, herdacht. Premier Rutte 'betreurt de miskenning' van Indische Nederlanders, maar laat een formeel excuus achterwege. De miskenning betreft het leed onder de Japanse bezetting, de daaropvolgende onderdrukking door de Indonesië en de harteloze ontvangst in Nederland. Slachtoffers van de Japanse bezetting en Indische Nederlanders willen een excuus en financiële compensatie. De Nederlandse regering heeft zich uitgesproken voor een 'gebaar van goede wil'.
Waar zou dit gebaar uit moeten bestaan?
Waarom weigeren opeenvolgende regeringen excuses aan te bieden?
Is deze kwestie te vergelijken met het slavernijverleden?

* VN roept Nederland op matje
Volgende week moet Nederland zich verantwoorden bij de VN. Gespreksonderwerpen zijn het veronderstelde racistische karakter van Zwarte Piet, de opvang van asielzoekers en vluchtelingen, en de hoge werkloosheid onder etnische minderheden. Nederland heeft het Internationaal Verdrag voor de Uitbanning van Rassendiscriminatie ondertekend, vandaar. Nederland staat bekend als een land dat anderen de les leest aangaande mensenrechten.
Slaat Nederland een modderfiguur nu ze ten overstaan van de wereld ter verantwoording wordt geroepen?
Hoe kan Nederland een veroordeling ontlopen?
Welke verklaring gaat Nederland voorleggen aan de VN?

* Stars and Stripes wappert weer fier in Havana
Afgelopen week heeft de VS haar ambassade in Havana op Cuba heropend. (Bron foto: longisland.news12.com) Vorige maand deden de Cubanen hetzelfde in Washington. Na ruim 55 jaar is nu een eind gekomen aan de intensieve vete tussen beide landen. Het verbaast velen, dat de VS geen politieke hervormingen heeft geëist in ruil voor het normaliseren van de betrekkingen. Te denken valt aan het democratiseren van het politieke systeem en de afschaffing van het communisme.
Is de veronderstelling correct dat het communisme daarom nog lang stand zal houden?
Of zal het Amerikaans kapitalisme het eiland op korte termijn overnemen, zoals vanouds?
Is de revolutie dan voor niets geweest?
Hoeveel malen heeft Che zich de afgelopen maanden reeds omgedraaid in zijn graf?

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur aandacht voor actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

Een telefonisch interview met Sham Binda.
Binda is voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname, AKMOS. Binda heeft ongezouten kritiek geleverd op de plannen van het Financieel Economisch Platform, FEP. Zo zei hij de adviezen van het FEP 'desastreus' te vinden.  
'FEP heeft dat binnen vier dagen gedaan. Je beveelt deze regering vijftig dingen aan, maar ze doet het toch niet. Wat voor zin heeft het dan om adviezen te geven? Deze mannen gaan straks met de ijzeren hand regeren. We gaan vormen van dictatuur kennen waarbij dingen door je strot geduwd worden. Je krijgt dan weer een exodus naar het buitenland waar ons hoger kader naar het buitenland zal verstrekken. Het zijn geen donkere, maar zwarte wolken boven Suriname', aldus Binda 5 augustus in het Dagblad Suriname.
Het FEP heeft in opdracht van de regering een bezuinigingsplan geschreven. Binda verwacht niet dat de nieuwe regering de economie weer gezond zal maken. Hij voorziet een voortzetting van het krachteloze beleid van de afgelopen vijf jaar.

'Welgeïnformeerd' wordt vanavond gepresenteerd door Krishna Salikram.
Het panel bestaat uit Wesley Amzand en Iwan Bottse. 

Dit programma wordt vanavond (zondag 16 augustus juli 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 19.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Den Blauwvinger: Hira lijkt aan te sturen op verharding tussen voor- en tegenstanders 'getuigenis-project'

COLUMN: De klucht van Hira en Bouterse onder regie van Dew Baboeram


Waar is econoom/historicus/columnist Sandew Hira ofwel Dew Baboeram in vredesnaam mee bezig? Hij vestigt sinds enige weken de aandacht op zichzelf met zijn zogenoemde project 'De getuigenis van Bouterse' en lijkt willens en wetens aan te sturen op een verharding in de meningenstrijd tussen mensen die Bouterse gewoon voor het gerecht willen zien verschijnen om daar verantwoording en getuigenis af te leggen voor zijn misdaden en een vonnis aan te horen en mensen die open staan voor het initiatief van Hira en die laatste groep lijkt niet echt groot.

Natuurlijk houdt hij vol, dat het om een getuigenis gaat van alle gepleegde misdaden tijdens het militaire regime onder leiding van Bouterse in de jaren '80 van de vorige eeuw, maar iedereen met een dosis gezond verstand begrijpt natuurlijk, dat het vooral en met name gaat om 8 december 1982. Maar, daar draait Hira omheen. Hij praat met meel in z'n mond. Zo beweerde hij zaterdag 15 augustus tijdens zijn tweede grote persconferentie in hotel Residence Inn in Paramaribo, dat het taboe op het bespreken van decembermoorden na 30 jaren is doorbroken.....door hem, door zijn initiatief. Onzin uiteraard, immers, de 8 decembermoorden van 1982 zijn altijd bespreekbaar geweest.

Hira creëert een door hemzelf geregisseerde en gedirigeerde grimmige sfeer, waarin hij zichzelf als middelpunt en meelijwekkend slachtoffer - hij is een jongere broer van advocaat John Baboeram die in december 1982 werd gemarteld en vermoord in Fort Zeelandia - heeft gepositioneerd. In zijn toneelstuk 'De getuigenis van Bouterse', een drama-klucht met een knipoog, krijgt de hoofdverdachte in een 15-voudige moord een podium, een vrijbrief, om zich eind november zielig en als slachtoffer van de tijd neer te zetten tegenover niets meer en minder dan een columnist van Starnieuws die ook nog eens nabestaande is van een van de slachtoffers van Bouterse.
Waarom de getuigenis pas eind november?
Waarom niet morgen of overmorgen?
Hira gunt Bouterse en de zijnen alle tijd om een gelikt tranen trekkend betoog voor te bereiden waarin niet zijn slachtoffers, maar hijzelf als het centrale slachtoffer het middelpunt zal zijn van een groots mediacircus.

De hele gang van zaken heeft veel weg van een psychologisch lijden van Hira die in zijn persoonlijke misère de weg lijkt kwijt te zijn geraakt (houdt zijn columns eens goed tegen het licht) en graag in zijn lijdensweg het hele Surinaamse volk lijkt te willen betrekken en meeslepen, om vooral met zichzelf in het reine te willen komen. En daarvoor heeft hij een project verzonnen, publicitair gesteund door Starnieuws die hierin een bedenkelijke rol vervult, waarover eventueel journalistiek ethische vragen gerechtvaardigd gesteld kunnen worden. De nieuwswebsite is erin getuind, omdat een gehaaide columnist zijn columns misbruikt om vooral aandacht voor zijn eigen, persoonlijke, speeltje, het project 'De getuigenis van Bouterse'. Starnieuws is verworden tot Hira's eigen pr-bureau en spreekbuis en er is nauwelijks plaats voor kritische geluiden over het project.

Hira en zijn project moeten met een knipoog worden bekeken. Het is een klucht met een zwart drama randje. De climax wordt eind november een tot in de puntjes voorbereide vermeende getuigenis van de hoofdverdachte in het 8 decemberstrafproces, huidig president Desi Bouterse. Een ding is zeker: tot eind november is het niet Bouterse, maar Hira die in de schijnwerpers staat en daar geniet hij zichtbaar van.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
16 augustus 2015
Amsterdam-Paramaribo