dinsdag 18 augustus 2015

VN in Genève opnieuw heel kritisch over Sinterklaasfeest

VN: Sinterklaasfeest niet zo leuk voor verre nakomelingen slaven


De Verenigde Naties (VN) heeft zich vandaag, dinsdag 18 augustus 2015, in Genève opnieuw heel kritisch uitgelaten over het Sinterklaasfeest. Het antiracisme-comité van de VN sprak zelfs over 'schendingen van mensenrechten' die 'nooit gerechtvaardigd kunnen worden door tradities of gebruiken', zo bericht het AD.

Ook zei het comité met nadruk, dat zo'n feest als 'Santa Claus' voor kinderen 'van alle rassen en etnische achtergronden' een 'vrolijke en gelukkige happening' moet zijn. En dat het nu voor verre nakomelingen van slaven niet zo is. 'Kinderen moeten niet de last van zo'n verleden dragen. Ze moeten er niet elk jaar aan herinnerd worden dat ze kinderen van slaven zijn.'

Of deze opmerkingen leiden tot een officiële reprimande, is nog afwachten. Het eindrapport over de vraag of Nederland in het algemeen genoeg aan racisme doet, en of het 'Zwarte Piet' moet aanpakken, volgt pas volgende week vrijdag. Een Nederlandse regeringsdelegatie krijgt morgen nog de kans om te reageren. Het kabinet heeft de afgelopen maanden steeds gezegd dat veranderingen uiteindelijk 'vanuit de samenleving' moeten komen. 

Het is niet de eerste keer, dat de VN de belangrijkste Hollandse traditie hekelen. Al in het najaar van 2013 zei de Jamaicaanse hoogleraar Verene Shepherd - lid van de VN-werkgroep van mensen van Afrikaanse Afkomst - dat 'Black Pete' een racistisch stereotype is dat zo snel mogelijk moet verdwijnen. Bij een bezoek aan Nederland zomer 2014 slikte de fel aangevallen Shepherd niks van die kritiek in.

Het nieuwe oordeel van dit comité, met de officiële Engelse naam 'International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination', wordt echter als 'zwaarder' gezien.

Eefje de Kroon van het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM), dat de gesprekken in Genève bijwoont, benadrukt dat dit gezelschap de naleving van het Verdrag voor de Rechten van de Mens controleert; 'een verdrag dat óók Nederland heeft ondertekend'. 'Nederland zou ontzettend in zijn hemd staan als het niks met de kritiek zou doen.'

Politieke partij PNP op Curaçao verwacht dat Eustatius zich terugtrekt uit CTDF

Partij gaat ervan uit dat Eustatius 'zijn conclusies zal trekken’


De PNP (Partido Nashonal di Pueblo) op Curaçao verwacht, dat Erwin Eustatius, door de partij voorgedragen en benoemd tot lid van de Curaçao Tourist Development Foundation (CTDF), ‘zijn conclusies zal trekken’ na inmiddels twee verzonden brieven waarin hij verzocht wordt om zich uit deze CTDF-functie terug te trekken. Dit bevestigt PNP-bestuursvoorzitter Henny Reinilia vanmiddag, dinsdag 18 augustus 2015, in de Amigoe.  

'Wij gaan ervan uit dat de heer Eustatius zich zal terug trekken. Zoals bekend is er reeds drie weken terug het verzoek tot terugtrekking vanuit de partij gedaan en vervolgens weer op 13 augustus, ook middels een brief. Wij kunnen de heer Eustatius niet letterlijk dwingen om zijn ontslag in te dienen, dit behoort hij zelf te doen, maar de PNP verwacht dat hij aan het verzoek gehoor zal geven', aldus de bestuursvoorzitter.

Zoals uitvoerig belicht, heeft PNP-partijleider en Statenlid Humphrey Davelaar de kwestie onder de aandacht gebracht waarbij hij om een onderzoek vroeg naar het reisgedrag van twee leden van de Raad van Toezicht van het toeristenbureau.

Hij deed dit naar aanleiding van informatie dat de CTDF-bestuursleden Eustatius en Marin van Eps (voorgedragen door PAIS), met Air Berlin hadden gereisd zonder daarvoor te betalen. Van Eps zou vrij snel zijn ontslag indienen en de kosten voor de tickets, door CTB gratis verstrekt, betalen.

'Aantal patiënten in Suriname met nierfalen zorgwekkend'

Brahma Dialyse Centrum ontvangt wekelijks 48 patiënten

Toename vooral te wijten aan ongezonde leefstijl


Het Brahma Dialyse Centrum constateert sinds haar start in 2013 een forse toename van het aantal patiënten van twee naar nu achtenveertig per week. 'Ik vind het voor de gezondheidszorg een zorgwekkende situatie. We moeten nagaan wat de oorzaken zijn dat mensen vaker te maken krijgen met nierfalen', aldus kwaliteitsmanager Helen Robles de Medina-Held vandaag, dinsdag 18 augustus 2015, in de Ware Tijd.

Dat de andere filialen groeien in aantal aanmeldingen is volgens haar ook een indicatie. De ontwikkelingen binnen de gezondheidssector maakt dat mensen kunnen leven met hun ziekte en weer kunnen werken. 'Dialyse heeft een heel belangrijke rol in de kwaliteit van leven. Vroeger ging je dood.'

De toename van het aantal aanmeldingen is volgens de kwaliteitsmanager te wijten aan een ongezonde leefstijl. Zij pleit voor meer voorlichting aan burgers over hoe om te gaan met hun leefstijl, vooral als het gaat om voeding en medicatie. De nadruk moet volgens haar meer gelegd worden op preventie. Zij doelt daarmee op onder andere overgewicht en overmatig gebruik van zout.

Om de kwaliteit van de patiëntenzorg te verhogen heeft het Brahma Dialyse Centrum het afgelopen jaar geïnvesteerd in de dienstverlening in de kliniek bij het Sint Vincentius Ziekenhuis. Het resultaat is de Kiwa-certificering per 1 augustus dit jaar.

'Er is heel veel gedaan, maar nu hebben wij een voldaan gevoel dat wij betere kwaliteitszorg bieden. Je weet wat de risico's zijn waarop je moet letten. Iedereen moet volgens de normen werken.' Robles de Medina zegt verder, dat het belangrijk is voor het welzijn van de patiënten om de kwaliteit steeds hoog in het vaandel te houden.

Beloning van 35.000 Amerikaanse dollar voor vinder vermiste Hi-Jet heli en twee inzittenden Donavan en Ryatno

Surinaamse regering vraagt steun Nederland bij zoektochtEr is een beloning van 35.000 Amerikaanse dollar uitgeloofd door de eigenaar Jerrel van Embricqs van de Hi-Jet helikopter die 23 mei in Suriname verdween met aan boord twee inzittenden, voor de persoon die de heli vindt. Dat maakte Van Embricqs vandaag, dinsdag 18 augustus 2015, bekend op een persconferentie. Onder andere de NOS en de Telegraaf berichten over de persconferentie.


Van Embricqs is al bijna drie maanden op zoek naar de heli, die werd bestuurd door zijn Nederlandse neef Donavan. 'Vanuit de lucht en op de grond, in het bos, maar het blijft zoeken naar een speld in een hooiberg. We hebben mensen nodig die ons komen helpen. We hopen die aan te trekken met deze beloning in het vooruitzicht.'

De zoektocht spitst zich nu toe op een gebied tussen Pusugrunu en het Matawai-dorp Kwakoegron aan de Saramaccarivier.

De helikopter verdween op 23 mei tijdens een vlucht van Sipaliwini in het uiterste zuiden van Suriname naar de hoofdstad Paramaribo. Aan boord was behalve Donavan van Embricqs ook de Surinaamse technicus Noy Kertodikromo.

Het is volgens Hi-Jet nog steeds onduidelijk wat er is gebeurd. Op de persconferentie zei Jerrel van Embricqs dat hij er niet van uitgaat dat de heli is uitgeweken voor slecht weer. 'We hebben betrouwbare informatie van mensen die het toestel hebben zien vliegen op de oorspronkelijke route en op dat moment was er van slecht weer nog geen sprake.'

De Hi-Jet-eigenaar looft niet alleen een beloning uit, hij hoopt ook omgekeerd dat de Surinaamse bevolking financiële steun geeft aan de zoektocht. 'Zelf hebben we al honderdduizenden dollars geïnvesteerd. Een Nederlands bedrijf dat geregeld van onze diensten gebruikmaakt, heeft 30.000 euro geschonken als bijdrage in de brandstofkosten. En in Amsterdam is geld opgehaald met een benefietconcert.'

Van Embricqs doet onder meer een beroep op mensen die in het verleden hebben geprofiteerd van de diensten van het helikopterbedrijf. 'Hi-Jet heeft meer dan 600 'search-and-rescue'-vluchten in Suriname gedaan. De meeste zijn uitgevoerd door Donavan. De mensen die we hebben gered of geholpen, benaderen we voor een bijdrage. Wij gaan hoe dan ook door totdat het geld op is, desnoods tot ons faillissement.'

De Surinaamse regering heeft intussen opnieuw een verzoek gedaan om steun vanuit Nederland. 'We hopen dat Nederland ons een soort röntgenapparaat wil sturen waarmee je door het bladerdak van de jungle kunt kijken', zei Donavans vader Winston van Embricqs.
Hij is, evenals Donavans moeder, eind mei vanuit het buitenland naar Suriname gereisd. 'Hoe ik het volhoud? Ik weet het zelf niet. Misschien, omdat ik dagelijks spiritueel contact met mijn zoon heb. Daarom weet ik zeker dat hij nog in leven is.'

73-Jarige houthakker tijdens werkzaamheden in district Brokopondo gedood

Man was boom aan het vellen aan Koemboekreek


Houthakker Mina Sonai (73) is gisteren dood aangetroffen op zijn werkplek op een berg langs de Koemboekreek in Brokopondo. Sonai  was bezig een boom te vellen toen andere arbeiders zijn kettingzaag niet meer hoorden, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, dinsdag 18 augustus 2015.

Volgens hun verklaring zijn ze naar het slachtoffer gaan uitkijken en troffen ze zijn levenloze lichaam ongeveer 100 meter verderop aan.

De politie van Brokopondo werd gealarmeerd die vervolgens een arts inschakelde die de dood van Sonai vast stelde. Het lijk van Sonai werd in beslag genomen na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie.

Nederlandse Surinamer volgens neef al 31 jaar onterecht vast in een Amerikaanse cel

Jaitsin Singh (71) zit in cel San Quentin State Prison in San Francisco

(Bron foto: RTL Nieuws)

Singh ontkent opdracht voor moord op vrouw en stiefdochter te hebben gegeven en weigert deal


Surinder Singh uit Diemen weet het zeker: zijn oom Jaitsen Singh (71) zit al 31 jaar onterecht vast in een gevangenis in de VS. 'Mijn oom heeft nooit een eerlijk proces gekregen. Hij moet vrij komen.' Het is twee jaar geleden dat Surinder Singh zijn oom voor het laatst heeft gezien in de gevangenis van San Quentin State Prison in San Francisco. 

'Hij was heel blij om mij te zien', zegt Surinder, zo bericht RTL Nieuws vandaag, dinsdag 18 augustus 2015. 'Maar, het gaat heel slecht met mijn oom. Hij heeft allerlei gezondheidsproblemen en veel last van een versleten knie. Psychisch is het ook ronduit slecht met hem gesteld. Hij is zwaar depressief en heeft al meerdere zelfmoordpogingen gedaan.'


Jaitsen Singh, een Nederlandse Surinamer, vertrok op zijn twintigste vanuit Den Haag naar de VS. Hij kon in Nederland geen baan vinden en besloot om de familie van zijn Amerikaanse vrouw achterna te gaan.
In 1986 werd Singh veroordeeld voor de dubbele moord op zijn vrouw en stiefdochter op 27 augustus 1983. Die werden in hun huis in Ontario, Californië, dood gevonden - met een honkbalknuppel geslagen en vervolgens gewurgd. Singh kreeg 56 jaar celstraf, omdat hij opdracht zou hebben gegeven voor de dubbele moord.

Volgens zijn Amsterdamse advocate Rachel Imamkhan zijn er grove fouten gemaakt in het proces. Zij staat hem sinds 2011 bij. Daarvoor had Singh geen advocaat. Imamkhan: 'Getuigen zijn niet gehoord, het dna is verdwenen en een kroongetuige heeft geld gekregen om een valse verklaring af te leggen en was verslaafd aan heroïne. Bovendien is de belangrijkste getuige onder verdachte omstandigheden overleden. Ik ben overtuigd van de onschuld van Jaitsin.' Singh ontkent en weigert een deal om eerder vrij te komen in ruil voor zijn bekentenis.

Volgens neef Surinder is zijn oom altijd in de steek gelaten. 'Als familie hebben wij meerdere keren de hulp van de ambassade en regering ingeroepen. Maar, van het begin af aan heeft iedereen verstek laten gaan. Niemand heeft ooit naar hem om gekeken.' Het ministerie van Justitie en Veiligheid wil niet meehelpen om de man vrij te krijgen, omdat hij ten tijde van zijn veroordeling al 13 jaar niet meer in Nederland woonde, zo bericht de Volkskrant vandaag.

Ook zijn neef gelooft in de onschuld van zijn oom. 'Hij was gelukkig getrouwd met zijn vrouw en was een hardwerkende familieman. Hij hield van zijn dochter en zoon en was blij met zijn baan als loodgieter. Zijn vrouw en kind vermoorden? Mijn oom zou daar nooit toe in staat zijn.'

Op grond van misstanden in de rechtsgang en Singhs hoge leeftijd en slechte gezondheid komt hij in aanmerking voor vervroegde vrijlating. Daarvoor wordt op 4 september in San Francisco een hoorzitting gehouden.
'Als de regering een verklaring aflegt, dat zij bereid is hem in Nederland op te nemen, dan vergroot dat de kans dat mijn cliënt eindelijk weer bij zijn familie kan zijn. Ik hoop dat Nederland eindelijk stappen onderneemt en zijn verantwoordelijkheid neemt.'

Wanneer Surinder weer naar zijn oom gaat? 'Ik weet het niet. Het kost een hoop geld om hem te zien.' Advocate Imamkhin gaat volgende maand weer naar haar cliënt. 'Ik blijf dan twee weken en bezoek hem iedere dag. Hij vertelde mij in een brief erg uit te kijken naar mijn bezoek. Zoveel bezoek krijgt hij niet.'

Pers niet welkom bij 1e dialoogbijeenkomst 'getuigenis-project' Hira in Den Haag

Sandew Hira gaat in gesprek met publiek over project 'De getuigenis van President Bouterse'


Het Sarnámihuis en het International Institute for Scientific Research, beiden geleid door Sandew Hira, organiseren zondag 30 augustus 2015 de eerste dialoogbijeenkomst van het project 'De getuigenis van President' Bouterse. Het Sarnámihuis is een online community die discussie en dialoog in de hindostaanse gemeenschap bevordert.

Tijdens de dialoogbijeenkomst gaat Sandew Hira met het publiek in gesprek over het project, zal vragen beantwoorden en een kritische discussie voeren over het onderwerp.

Mensen moeten zich vrij voelen om zich te uiten, zo laat de organisatie vandaag, dinsdag 18 augustus 2015, weten via de officiële Facebookpagina voor alle ontwikkelingen omtrent 'De getuigenis van President Bouterse' naar aanleiding van het verzoek van Sandew Hira, en daarom wordt de pers geweigerd om de bijeenkomst bij te wonen.

Datum: zondag 30 augustus
Adres: Gebouw Bink36
Binckhorstlaan 36, 
2516 BE Den Haag (precieze locatie is het restaurant)
Aanvang: 14.00 uur (inloop 13.30 uur)
Toegang: 10 euro.
Aanmelden via:
http://www.iisr.nl/EventResponse01.aspx…

Veel bewoners Noord Santa Rosa in Willemstad, Curaçao, bij informatieve bijeenkomst project Tienda di Prevenshon

(Bron foto: OM Curaçao)

Project gericht op inbraak- en overval- preventie in de wijk


Een groot aantal bewoners van de wijk Noord Santa Rosa in Willemstad op Curaçao heeft gisteravond deelgenomen aan een informatieve bijeenkomst van het Openbaar Ministerie (OM)  Curaçao. Het was een bijeenkomst in het kader van het project 'Tienda di Prevenshon' waaraan onder andere deelnemen het OM Curaçao, met ministerie van Justitie, het Korps Politie Curaçao (KPC), verzekeringsmaatschappij ENNIA, Forensic Services, Selikor, Kooyman, DOW en Aqualectra. Dit bericht vandaag, dinsdag 18 augustus 2015, het Openbaar Ministerie in een persbericht.

Het project richt zich op inbraak- en overvalpreventie in de wijk Noord Santa Rosa. Naar aanleiding van dit project zijn vrijwilligers van het Openbaar Ministerie, het Ministerie van Justitie, het Korps Politie Curaçao, Ennia en Forensic Services de wijk in gegaan om een nulmeting te doen met betrekking tot de criminaliteit en de veiligheidsbeleving van de bewoners en ondernemers.

Aan de hand van deze nulmeting worden specifieke probleemgebieden aangepakt met basispreventiemiddelen. Dit zou ertoe moeten leiden, dat de criminaliteit in de wijk wordt verlaagd en de veiligheidsbeleving van de bewoners en ondernemers wordt verhoogd. De eerste acties zijn inmiddels doorgevoerd.

Tijdens de informatieve bijeenkomst in de Sentro di Bario Santa Rosa werden de buurtbewoners ingelicht over de mogelijkheden voor het starten van een 'neighbourhood watch'. Zij kregen adviezen hoe een dergelijk project op te zetten en hoe en waar de nieuwe app voor de telefoon te downloaden. Ook kregen de aanwezigen een lezing over inbraak- en overvalpreventie.

Tevens was Selikor aanwezig om afspraken te maken over het ophalen van grofvuil in de wijk. Sprekers tijdens de informatie-avond waren Hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong, Officier van Justitie Clarelli Hato-Willems, wijkteamchef van de politie van Montaña Michael Melfor, politieagent Otmara Rondei, Cesar Rodriguez namens Selikor en Golda Candelaria van Forensic Services Caribbean.

PLO wacht op uitnodiging nieuwe bewindsman TCT Andy Rusland

Tariefaanpassingen en ordening sector belangrijke agendapunten


John Mahadewsingh, voorzitter van de Particuliere Lijnbus Organisatie PLO) zegt vandaag, 18 augustus 2015, in het Dagblad Suriname, dat de PLO momenteel een uitnodiging van de nieuwe minister van Transport, Communicatie en Toerisme, Andy Rusland, afwacht. 

Mahadewsingh stelt, dat er een aantal zaken is dat op het bord van de TCT minister zal worden gelegd. Tariefaanpassingen en ordening in de sector waarbij er ook nog teveel busvergunningen zijn uitgegeven zijn onderdeel van meerdere te bespreken onderwerpen.

'We willen heel dringend praten over de mensen die teveel zijn op bepaalde trajecten. We willen ook praten over mensen die eventueel op andere trajecten kunnen worden geplaatst. Er zijn genoeg nieuwe plaatsen waar je de mensen kan inzetten. Je kunt niet op bestaande trajecten, die eigenlijk al vol zijn, nog meer nieuwe mensen accommoderen. De concurrentie wordt hierdoor te zwaar en wordt het moeilijker om te overleven. Om de sector gezond te houden, moet je dit probleem slagvaardig aanpakken', zegt Mahadewsingh.

Het probleem van de illegale bushouders is al geruime tijd bekend bij dit ministerie, maar de voormalige minister heeft geen daadwerkelijke actie ondernomen. Mahadewsingh geeft aan, dat de districtscommissaris toestemming heeft geven voor de vergunningen, vandaar dat het ministerie er niets aan doet. 'Ze zeggen, dat de districtscommissaris de vergunningen heeft verstrekt, dus moet diehet probleem oplossen', stelt de PLO-voorman.

Mahadewsing zegt verder, dat indien hij als voorzitter van de PLO geen uitnodiging van TCT-minister Rusland zal ontvangen, hij zelf een aanvraag zal doen voor een gesprek met hem. 'De nood is groot. We hebben veel te bespreken met de nieuwe minister', aldus de PLO-voorzitter.

Grassalco begint aan 2e fase goudwinning Maripaston

'We hebben aangetoond dat we op een kwikvrije manier goud uit de grond kunnen halen'

AdeKUS-studenten onderzoeken goudwinningssysteem Grassalco


Grassalco is vorig jaar november begonnen met het winnen van goud te Maripaston in het district Para. Daar wordt op kleine schaal kwikvrij goud gewonnen uit de restanten van een uitgemijnd gebied. Er wordt gemiddeld vier kilo goud per maand uit de ‘baka santi’ gehaald. Het bedrijf maakt zich klaar voor de tweede fase van de operatie, het vinden en toevoegen van beter materiaal om de goudproductie te verhogen. Dit bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 18 augustus 2015.

Sergio Akiemboto, president-directeur van Grassalco, is tevreden met de vorderingen van de goudwinningsactiviteiten. 'We hebben aangetoond dat we op een kwikvrije manier goud uit de grond kunnen halen. Er is ‘break-even’ gedraaid. Het loopt en we hebben er een studie op losgelaten', zei Akiembot gisteren tijdens een persconferentie.

Een docent en enkele studenten van de Anton de Kom Universiteit van Suriname (AdeKUS) zijn bezig het goudwinningssysteem te onderzoeken. 'Dit betekent dat we over een jaar of twee een wetenschappelijk document zullen hebben over het systeem dat Grassalco heeft geïntroduceerd: het winnen van goud via het zwaartekrachtsysteem zonder kwik.'

Nu bewezen is dat er behoorlijk wat goud uit restmateriaal efficiënt en kwikvrij gehaald kan worden gaat het bedrijf een stap verder. 'We zijn begonnen met een kilo in november', zei de chief operations officer van Grassalco, Azma Karamat-Ali. 'Tot nu toe hebben we iets meer dan 30 kilo gehaald uit zo'n kleine plaats die porknokkers al gebruikt hebben. Het is geweldig wat we gehaald hebben, zonder kwik.'

Grassalco begint vandaag met fase twee op Maripaston, voegt ze toe. Daar gebeurt de eerste drilling naar primair erts. 'We gaan onze reserves uitbreiden. Natuurlijk gaan we door met de ‘baka santis’ en kwikvrij werken', aldus Karamat-Ali.

Directeur Godo-bank vertrekt

Terlaan en overige leden directie zouden niet langer door één deur kunnen


Frits Terlaan, algemeen directeur van de coöperatieve bank Godo, heeft zijn ontslag ingediend per 1 september. Hij en de overige directieleden kunnen niet meer door één deur, zo bericht vandaag, dinsdag 18 augustus 2015, Starnieuws. De meningsverschillen zijn, volgens Starnieuws, zo hoog opgelaaid, dat Terlaan besloten heeft zijn ontslagbrief in te dienen bij de Raad van Bestuur.

Binnen Godo is beroering ontstaan over de situatie. Starnieuws bericht verder te hebben vernomen, dat personeelsleden overwegen om in actie te gaan. Zij willen van de directeur weten wat de reden van onenigheid is met de directieleden Kitty Wijdenbosch (Bank management) en Ashwin Gopi (Commercie). Terlaan nam op 4 mei 2013 het roer over van Herman Vijzelman.

Terlaan was meer dan twaalf jaar in dienst van Godo voor hij solliciteerde naar de directeursfunctie. Hij begon als financieel manager op de administratie, maar had altijd de ambitie voor het directeurschap. Toen die post vrijkwam werd hij met enthousiasme binnengehaald. Hij werd onlangs nog herkozen als secretaris van de Surinaamse Bankiers Vereniging.

SLM-directeur betreurt negatieve reacties bepaalde passagiers in media

Henshuys: 'Niet gedisciplineerde passagiers moeten niet tornen aan reputatie en goede imago SLM'

'Passagiers waren gewoon te laat bij inchecken en konden daarmee niet mee op vlucht'


De directeur van de Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM), Ewald Henshuys, zegt vandaag, dinsdag 18 augustus 2015, in het Dagblad Suriname de negatieve berichtgevingen aan het adres van zijn bedrijf ten zeerste te betreuren. Enkele passagiers die laat waren en niet ingecheckt konden worden, schroomden er niet voor naar de pers te stappen. 

In de nabije toekomst zal de nationale luchtvaartmaatschappij diverse bekendmakingen de deur doen laten uitgaan, waarin passagiers erop gewezen wordt dat ze zich ruim op tijd moeten melden voor vertrek. De SLM-directeur stelt, dat niet gedisciplineerde passagiers, die zich niet kunnen houden aan de afgesproken tijden, beslist niet moeten tornen aan de reputatie en het goed imago van de nationale carrier.

De afgelopen dagen bleek dat acht passagiers te laat waren voor de incheck voor de vlucht naar Amsterdam. Terwijl er andere tijden gelden voor de incheck bij business class-passagiers verweten zij de SLM, dat het bedrijf zich schuldig zou hebben gemaakt aan het toepassen van ‘names and faces’ en dat er naar willekeur gehandeld is.

Henshuys betreurt deze zaken ten zeerste. Hij blijft er echter bij, dat de passagiers laat waren, terwijl de passagiers anderzijds het tegenovergestelde aangeven. Volgens hun was de inchecktijd gesteld tussen drie en vier uur 's middags en terwijl zij rond tien minuten voor half vier in de rij stonden, werd de deur vlak voor hun neus gesloten, zo beweren zij.

Henshuys zegt het vreemd te vinden, dat wanneer passagiers te laat zijn bij andere luchtvaartmaatschappijen die zich juist heel rustig houden. Passagiers van de SLM daarentegen werpen tal van klachten op en halen het bedrijf door het slijk.

Enkele van de passagiers gaan via een andere luchtvaartmaatschappij hun reis vervolgen naar Nederland, terwijl anderen wachten op vrije plekken. Tegen bijbetaling kunnen zij met de SLM vliegen, maar dat is pas na 25 augustus. ‘Tot deze datum staat de SLM helemaal volgeboekt’, aldus Henshuys.

Niet alle verkopers in Centrale Markt blij met marktmeester Gefferie

'Gefferie gaat als een militair te werk'

Gefferie ligt niet wakker van klachten: 'Ik ga voor discipline'


De sterke militaire hand en opstelling van ex-legerfunctionaris Edwin Gefferie, die ook bekendheid geniet als circuspromotor en theaterman, als coördinator / marktmeester van de Centrale Markt in het centrum van Paramaribo wordt niet door alle marktverkopers gewaardeerd. Zijn aanstelling een maand geleden heeft ontevredenheid gewekt bij sommige marktventers. Volgens Gefferie zijn dat mensen die van chaos houden, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, dinsdag 18 augustus 2015.

Er zijn verkopers die nu vinden dat de vorige marktmeester, Stephanus Korendam, had moeten blijven. Marktventers zijn het niet eens met de werkwijze van Gefferie die 'als een militair te werk gaat'.

Naast de ordening die hij voorstaat wil hij af van wat hij noemt de 'koloniale benaming van marktmeester'. Gefferie zegt dat hij bezig is de chaotische situatie bij de markt overzichtelijk te maken. 'Ik lig niet wakker van klachten. Ik ga voor discipline.'

Hij tracht corrigerend op te treden naar marktverkopers die zich niet houden aan regels. De markt zal ingedeeld worden in sectoren om het innen van standgelden te vergemakkelijken en de markthal zal grondig worden gerenoveerd na jarenlange verwaarlozing.

Hoe lang dat zal duren weet hij niet. Het geld om verbeteringen door te voren zal door de markt zelf moeten worden opgebracht. Sinds zijn aanstelling merkt de coördinator, dat standhouders hun stand en omgeving netjes houden. Was het zo dat de financiën anders besteed werden in het verleden, Gefferie gaat dat getij doen keren. 'Ik ga ze leren en geloven dat de markt geld kan verdienen.' De tariefaanpassing die zou worden doorgevoerd is voorlopig aangehouden.

Siamese tweelingzussen krijgen woning van president Bouterse

Moeder en tweeling hopen in 2017 te kunnen remigreren


De veertienjarige uit Nederland afkomstige, maar in Brokopondo geboren, Siamese tweelingzussen Chenelva en Sheneeva Koolenstijn hebben gisteren een woning toegezegd gekregen van president Desi Bouterse, tijdens het bezoek dat zij hebben gebracht aan de president en zijn regeerteam, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 18 augustus 2018.

'Hun wensen gaan in vervulling', zegt Monica Drenthe, commissaris van de Frederik Arnold van Russel stichting. Het begon twee weken geleden toen Drenthe de meisjes in Brokopondo tegenkwam. 'Ze vonden het daar saai en wilden naar de stad om met andere kinderen te spelen.'

De stichting organiseerde twee overnachtingen voor de tweeling in Hotel Royal Torarica. Daarna werden ze naar het Openlucht Museum in Nieuw Amsterdam gebracht, waar ze gezellig hebben gespeeld met andere kinderen.

'We hebben ook op bezoek gebracht aan de First Lady en vandaag bij de president. Het is een geslaagde missie.'

De zussen willen graag in Suriname wonen. 'Nederland is te koud voor hen. Ze krijgen spierpijnen en worden steeds ziek.'

Oorspronkelijk zouden zij over vier jaar remigreren, maar hun moeder doet haar best om in 2017 gereed te zijn voor de terugkeer. 'Het huis wacht eigenlijk al op ze.' De president heeft de meisjes elk een enveloppe met duizend euro cadeau gegeven.

In september 2001 kwam moeder Ingrid naar Nederland in de hoop dat haar dochtertjes Chenelva en Sheneeva van elkaar gescheiden zouden kunnen worden.... Het VU-ziekenhuis in Amsterdam onderzocht of de kinderen gescheiden konden worden, maar dat bleek helaas niet mogelijk.

Grassalco exporteert eerste 2.500 ton granietblokken naar Barbados

Export kost meer dan die opbrengt: materieel ingehuurd om zware blokken naar haven te vervoeren

(Bron foto: De West)

Directeur Akiemboto positief gestemd over toekomst granietexport
 

De eerste export van 2.500 ton granietblokken naar een bedrijf op Barbados door staatsmijnbouwbedrijf Grassalco zal de onderneming geen winst opleveren. Volgens directeur Sergio Akiemboto, gisteren tijdens een persconferentie, zal er zelfs sprake zijn van een klein verlies. Het bedrijf heeft echter bewust ervoor gekozen dit offer te brengen om in de naaste toekomst grote winsten te boeken. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 18 augustus 2015.

De nu verscheepte hoeveelheid is onderdeel van de levering van 14.000 ton granietblokken aan het Barbadiaans bedrijf C. O. Williams Construction Ltd., aldus Akiemboto. De blokken gaan onderdeel vormen van de zeebescherming van het eiland.

Akiemboto vond het belangrijk om aan dit bedrijf en andere potentiële afnemers in het Caribisch gebied te demonstreren, dat Grasalco in staat is een dergelijke export uit te voeren. Hij is ervan overtuigd dat de onderneming met toekomstige deals wel winst boekt, nadat de nodige investeringen zijn gepleegd.

De directeur zei, dat de opdrachtgever tijdens de onderhandelingen twijfelde of Grassalco de levering zou aankunnen. 'De hamvraag was can you guys do it', aldus Akiemboto. Dit heeft overigens ook ervoor gezorgd, dat de afgesproken prijs van 55 Amerikaanse dollar per ton zo laag mogelijk gehouden is. Daarnaast was het ook een enorme uitdaging om de hoge kwaliteitseisen te halen, zei operations manager Azma Karamat-Ali.

Het transport van de blokken naar de haven en het laden in de boot gingen niet zonder slag of stoot. Het bedrijf moest materieel inhuren, wat er ook toe geleid heeft dat de uitgaven van het project hoger zijn dan de inkomsten.

Akiemboto is toch erg tevreden over de ervaring die het bedrijf rijker is. De directeur is vooral hoopvol over de toekomst van granietexport, omdat er volgens studies ruim 300 miljoen Amerikaanse dollar hieraan zal worden uitgegeven in het Caribisch gebied. De tweede partij granietblokken voor C. O. Williams Construction wordt volgens projectmanager Mark Rommy komende zaterdag verscheept en zal bestaan uit 3.000 ton.

'Barbados haalt zijn blokken uit Canada. Dat is 2.000 kilometer ver. Wij liggen 1.500 kilometer dichterbij, hebben de stenen, die bovendien volgens de laatste testen in Amerika, boven het gemiddelde voldoen. Het is een miljoenen business. Het gaat tijd, energie en veel kapitaal kosten. Maar, het is de moeite waard', sprak Akiemboto.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd/Starnieuws)

NPS-voorzitter Rusland: 'We vinden het jammer, maar respecteren zijn besluit'

'22 Van de 24 onderafdelingen Paramaribo lusten hem niet meer'


'Van Coblijn werd absoluut niet door partij tegengewerkt'


'We vinden het jammer, maar respecteren zijn besluit.' Zo reageert NPS-voorzitter Gregory Rusland vandaag, dinsdag 18 augustus 2015, in de Ware Tijd op het vertrek van John ‘Cobi’ van Coblijn. Volgens Rusland was het vrij zeker dat Van Coblijn, die voorzitter was van de afdeling Paramaribo, bij de aanstaande verkiezingen van zijn afdeling niet zou worden herkozen. 'De tekenen waren duidelijk', zegt de NPS-voorzitter.

Van Coblijn werd al geruime tijd niet meer gedragen door de onderafdelingen binnen zijn district. Rusland beweert dat 22 van de 24 onderafdelingen hem niet meer lusten. Rusland ontkent dat Van Coblijn tegengewerkt werd binnen de partij. 'Dat is absoluut niet waar.'

Dat zijn advies niet werd opgevolgd heeft volgens de voorzitter niets daarmee te maken. 'Er zijn structuren met wie er rekening gehouden moet worden.' Hij stelt, dat de meerderheid van de structuren beslissingen neemt en niet de partijleiding. Zo berusten meerdere punten in de motivatiebrief van Van Coblijn niet op waarheid, volgens Rusland. 'Ik kan ze stuk voor stuk weerleggen.'

Hij vindt diepgaand reageren op de vele aangehaalde punten echter niet verstandig. De NPS-voorman ziet het vertrek van Van Coblijn niet als een zware tegenslag voor de partij. 'Dit zijn normale processen. Elke partij maakt deze dingen mee.'

Hij ziet de prominente NPS'er als elk ander lid en geeft aan, dat er zich regelmatig nieuwe leden aanmelden. Deze dagen worden verkiezingen voorbereid binnen de structuren. De partijleiding hoopt eind 2015 alle besturen van de onderafdelingen en afdelingen te hebben vervangen, waarna zij vroeg in het volgend jaar de verkiezingen van het hoofdbestuur kan organiseren.

Van Dijk-Silos wil Roy Baidjnath Panday definitief benoemen als procureur-generaal

'Waarnemend procureur-generaal is kundig, heeft goede naam en is integer'

Via vonnissen wil minister gelden voor ministerie innen


Wat minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie betreft kan waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Panday definitief benoemd worden als procureur-generaal. Dat zei de bewindsvrouwe gisteren na afloop van de eerste regeringsvergadering op het Kabinet van de President. Volgens haar is Baidjnath Panday kundig, hij heeft een goede naam heeft en is integer.

Van Dijk-Silos zei ook, aldus Starnieuws vandaag, dinsdag 18 augustus 2015, dat als de waarnemend procureur-generaal kan meegaan met de veranderingen en zich conformeert aan het nieuwe beleid, zij verder met hem wil gaan. Er is vooralsnog geen reden voor haar om een ander besluit te nemen.

Het streven van de minister is om gelijkstelling te hebben voor de drie machten. Geen van ze moet ondergeschikt zijn aan elkaar. Zij zal zich sterk maken voor zelfstandigheid van de rechterlijke macht. Op het ministerie zullen op korte termijn ook twee directoraten komen, voor de operationele diensten en voor Justitie.

Van Dijk-Silos zal nagaan waar internationale fondsen gevonden kunnen worden en leningen gesloten kunnen worden voor bijvoorbeeld de renovatie van gebouwen die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. Aangezien er weinig middelen zijn, zal er creatiever omgesprongen moeten worden met de mogelijkheden. Z wordt op vonnissen staat vermeld, dat er geld geïnd moet worden. Het gaat om bedragen rond de Srd 100 tot Srd 150 per vonnis. Dit gebeurt niet, terwijl het om een inkomstenbron voor de Staat gaat. Hier zal er verandering in komen, zo sprak de bewindsvrouwe.

Minister van Financiën ontvangt gewoon een ministerssalaris

Hoefdraad: 'Er wordt enorm veel riooljournalistiek bedreven'


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën ergert zich eraan dat nog steeds in diverse media geschreven en gezegd wordt, dat hij meer verdient dan andere ministers. 'Dit is absolute onzin', aldus de bewindsman na de eerste regeringsvergadering op het Kabinet van de President gisteren. Hij liet het aanwezige journaille weten, dat over zijn salaris als governor bij de Centrale Bank van Suriname van begin af aan verkeerde informatie is verstrekt, maar daar ging hij niet verder op in, zo schrijft Starnieuws vandaag, dinsdag 18 augustus 2015.

Hoefdraad vindt dat er enorm veel riooljournalistiek bedreven wordt en dat betreurt hij. Hij gaf aan dat hij voor land en volk het uiterste doet, op welke plaats hij ook is en dat hij net als andere ministers hetzelfde salaris ontvangt. Dit is bij wet geregeld.

Over de situatie op het ministerie van Financiën zei Hoefdraad, dat hij vanaf afgelopen donderdag bij de overname van het ministerie van Andy Rusland meteen aan de slag is gegaan. Er is gewerkt om een overzicht te verkrijgen van de situatie en aan de voorbereiding van de begroting. Met alle directoraten en diensten is er een gesprek gevoerd en iedereen zou alle medewerking hebben toegezegd.

Met het hoofd van de douane, Ruben Mendonça, is ook gesproken. Binnenkort zal de bewindsman de grensposten van het land bezoeken. Met zijn staf heeft hij verder gesproken over het verhogen van de inkomsten en doorvoeren van bezuinigingen en oplossen van betalingsachterstanden. Efficiency is bij dit alles de rode draad.