donderdag 20 augustus 2015

Leden Raad van Ministers stellen zich voor aan Assemblee

Jogi (VHP) vraagt zich af waar president Bouterse is

Vicepresident rekent op 'vruchtbare samenwerking' met parlement


De leden van de Raad van Ministers hebben zich bij de opening van de eerste reguliere vergadering van De Nationale Assemblee (DNA) vandaag, donderdag 20 augustus 2015, voorgesteld aan de leden van het parlement. Vicepresident Ashwin Adhin zei te hopen, dat efficiënt kan worden samengewerkt met de volksvertegenwoordiging. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons streeft ook efficiëntie na, maar benadrukt dat dit niet ten koste moet gaan van de verantwoordingsplicht die de regering heeft naar de volksvertegenwoordiging.

Het Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) wees er meteen op, aldus Starnieuws, dat president Desi Bouterse niet aanwezig was. Hij hoopt dat het vorige beleid niet wordt voortgezet, waarbij het staatshoofd sporadisch aanwezig was bij Assembleevergaderingen. Hij zei ook, dat weinig ministers tijdens de vorige periode de eindstreep hebben gehaald.

Simons stelde, dat de regering verantwoording verschuldigd is aan De Nationale Assemblee. De vicepresident voert namens de president het woord en de ministers als lid van de Raad van Ministers. Net als bij de vorige zittingsperiode is afgesproken dat minstens vier ministers aanwezig zijn bij vergaderingen, onder wie die van Binnenlandse Zaken. Bij de begrotingsbehandeling is de gehele regering gewenst.

Adhin kondigde aan dat de regering diverse wetten in voorbereiding heeft die binnenkort opgestuurd worden naar De Nationale Assemblee. De regering heeft een lijst van wetten opgesteld en zal deze zo snel mogelijk opsturen naar het college.

Suriname heeft wellicht vanaf oktober 2016 voetbalacademie

Academie gepland in omgeving Vredenburgweg, Wanica

Een Europese voetbalclub moet kosten gaan dragen, 2.7 miljoen euro

 
Vanaf oktober 2016 zal Suriname een voetbalacademie hebben waar jonge talentvolle voetballers die in Suriname wonen, intensief begeleid zullen worden en tegelijk onderwijs volgen. Er zal uiteindelijk plaats zijn voor tachtig jongens in de leeftijd van elf tot negentien jaar. De bouw van de voetbalschool zal in januari volgend jaar beginnen. Dat heeft Steven Dijksteel van de Soccer Development Suriname vandaag, donderdag 20 augustus 2015, bekend gemaakt, zo bericht de webeditie van de Ware Tijd.

De academie zal gebouwd worden in Wanica, in de buurt van de Vredenburgweg, op een terrein van tien hectare. Dit is beschikbaar gesteld door een vermogende Surinaamse voetballiefhebber, zegt Dijksteel. De kosten voor de bouw bedragen 2,7 miljoen Euro terwijl de jaarlijkse kosten rond de 400.000 Euro zullen bedragen. 

De bedoeling is dat deze kosten betaald gaan worden door een voetbalclub uit Europa. Dijksteel zou met drie clubs in overleg daarover. Welke clubs dat zijn wil hij echter om onduidelijke redenen niet zeggen. Die club die het uiteindelijk wordt zal in ruil voor de financiering het 'eerste' recht krijgen om de voetballers een contract aan te bieden. Het klinkt als een sprookje.....

De bedoeling is dat kinderen de hele week op de voetbalacademie aanwezig zijn en naar scholen in de buurt gaan. School is erg belangrijk, benadrukt Dijksteel. 'Het is vaak zo, dat de getalenteerde voetballers uit de sociaal zwakkere milieus komen. Wij willen het voetbal gebruiken om ze verder te brengen. Dus dat als ze misschien geen carrière maken in het voetbal, ze wel een goede opleiding hebben gehad', aldus Dijksteel.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Weg naar West-Suriname bij Drie Kokro deels weggespoeld

(Bron foto: commissariaat Para)
Inwoners Bigi Poika en Tibiti volledig geïsoleerd


De rijweg naar West-Suriname is ter hoogte van Drie Kokro over ongeveer vijftien meter weggespoeld. Hiermee zijn de bewoners van het achterliggend gebied volledig geïsoleerd geraakt, zo bericht het Burger Informatie Centrum Para vanavond, donderdag 20 augustus 2015. 

Inwoners van de dorpen Bigi Poika en Tibiti kunnen zolang het probleem niet is opgelost niet afreizen naar Zanderij en dus ook niet verder naar Paramaribo. Ook arbeiders van verschillende ondernemingen in het gebied zijn thans ingesloten.

De districtcommissaris van Para John de La Fuente heeft persoonlijk het gebied vanmiddag bezocht en de situatie in ogenschouw genomen. Er is contact opgenomen met het ministerie van Openbare Werken (OW) bij wie de verantwoordelijkheid van deze wegstrekking rust. Haukes NV heeft in opdracht van OW reeds een veldoriëntatie gedaan en zal hooguit vanavond een oplossingsmodel aandragen.

Dc De La Fuente wil een spoedige oplossing, omdat de gemeenschap van het achterliggend gebied afhankelijk is van centrum Para en Paramaribo. Zij moeten hun producten afzetten op de Centrale Markt in de stad om te kunnen voorzien in hun behoefte en moeten ook op Onverwacht zijn voor alle andere administratieve aangelegenheden. De la Fuente hoopt morgen al een alternatieve oplossing te hebben, zodat de gemeenschap over deze brede wegbreuk kan komen.

Regering verstrekt subsidie aan St. Vincentius Ziekenhuis

Specialisten dreigden bij uitblijven betaling (9 maanden salaris) werk neer te leggen


De regering heeft besloten om de subsidie die de St. Vincentius Ziekenhuis ontvangt voor de Spoedeisende Hulp (SEH) te betalen. De specialisten hadden gedreigd om vandaag, donderdag 20 augustus 2015, het werk neer te leggen als betaling zou uitblijven. Zij hebben ruim negen maanden geen geld ontvangen voor de diensten die zij verleend hebben.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat de leiding van het ziekenhuis van minister Patrick Pengel van Volksgezondheid heeft vernomen, dat besloten is om de subsidie voor dit jaar in orde te maken. President Desi Bouterse, minister Gillmore Hoefdraad van Financiën en Pengel hebben deze kwestie besproken.

De leiding van de instelling is blij dat de regering besloten heeft om de betaling in orde te maken.

De leiding van de St. Vincentius Ziekenhuis heeft de medische staf meegedeeld dat de betaling in orde gemaakt zal worden. Het ziekenhuis is niet in staat de kosten op te brengen. 

Bondscoach Curaçao Kluivert krijgt Amerikaanse Iraniër Afshin Ghotbi als assistent

Ghotbi was eerder assistent van Hiddink en Advocaat in Zuid-Korea


Bondscoach Patrick Kluivert van het Curaçaose voetbalteam laat zich bij de WK-kwalificatie- wedstrijden tegen El Salvador assisteren door de Amerikaanse Iraniër Afshin Ghotbi. Dat bericht de Amigoe vanmiddag,donderdag 20 augustus 2015.

Ghotbi was gedurende zijn loopbaan assistent-trainer van Guus Hiddink en Dick Advocaat toen zij bondcoach waren van Zuid-Korea. Mogelijk heeft Hiddink Ghotbi aangeraden bij Kluivert. Zijn laatste functie was die van hoofdcoach van de Japanse club Shimizu S-Pulse in de J-League. Hij was daar werkzaam van 22 januari 2011 tot 30 juli 2014.

Etienne Siliee ‘keert terug’ naar de rol van technisch directeur van de Curaçaose voetbalbond.
Kluivert moest ook op zoek naar een nieuwe teammanager en vond die in de Friese beveiliger van wereldfaam Bertus Holkema.

(Red. De Surinaamse Krant/Amigoe)

Ophef om schouwburg op Curaçao

Bestuur Sentro Pro Arte niet op de hoogte van openbare aanbesteding 


Onaangenaam verrast is het bestuur van de Stichting Schouwburg Curaçao door een advertentie in het Antilliaans Dagblad over de openbare aanbesteding voor de renovatie van Sentro Pro Arte. 'Het bestuur heeft nog niet getekend voor de renovatie van Sentro Pro Arte. Hoe de aankondiging van de openbare aanbesteding toch kon verschijnen, is voor mij een raadsel', reageert bestuursvoorzitter Diane Lebacs desgevraagd vandaag, donderdag 20 augustus 2015, in het Antilliaans Dagblad. 

Ook de verantwoordelijke sectordirecteur Lizette Sambo-Velder van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport liet weten verrast te zijn door publicatie van de openbare aanbesteding. Zij verwees voor een verdere reactie naar minister Irene Dick (PS), maar die was gisteren niet bereikbaar voor commentaar.

Lebacs, die momenteel op Bonaire is, heeft komende zaterdag een bestuursvergadering. 'Ik was er als voorzitter niet van op de hoogte dat de advertentie al zou verschijnen. Nadat iemand mij hierop attendeerde, heb ik de krant erbij gepakt. Het valt mij op dat het logo van Sentro Pro Arte ontbreekt, er geen verwijzing naar het ministerie is en vanaf morgen (vandaag, red.) het bestek al op te vragen is bij architectenbureau Plan’D2. Terwijl de advertentie vandaag (gisteren, red.) verscheen. Dat is raar.' 

Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang verbaast zich vooral over het feit, dat de renovatie wordt doorgezet ondanks dat coalitiepartij PAIS fel tegenstander is van een schouwburg aan de Schouwburgweg in Groot Davelaar. 'Ik sta versteld van hoe deze coalitie werkt. Het is alsof de één de ander chanteert; ik weet iets van jou en jij weet iets van mij. Het algemeen belang bestaat niet meer, alleen het partijbelang en dat van mogelijke financiers telt nog.'

PAIS-leider Alex Rosaria liet eerder openlijk weten de schouwburg te willen verplaatsen naar het centrum van de stad. 'Het is niet wenselijk om een schouwburg buiten het centrum van de stad te hebben. We willen een bruisende stad', liet hij eerder weten in partijblad Paisahe. Gisteravond was Rosaria niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens Leeflang is de impact van een schouwburg buiten het centrum nul voor de economie, terwijl er wel 16 miljoen gulden geïnvesteerd zal worden in de renovatie ervan. 'Een trap in het gezicht van de burger die heeft ingeleverd om dit land weer financieel gezond te krijgen.' Minister Irene Dick (PS) van Cultuur was gisteravond ook niet bereikbaar voor commentaar. Woordvoerder Tico Vos liet desgevraagd wel weten: 'Het parlement heeft een mandaat gegeven voor renovatie van Sentro Pro Arte, daar moet de minister zich aan houden.'

'Pisas wilde Curaçao's kabinet-Schotte laten vallen'

MFK-partijgenoten verrijkten zichzelf, maar Pisas zou niets hebben gekregen


Op verzoek van voormalig Statenvoorzitter Dean Rozier van Curaçao  werd vanochtend, donderdag 20 augustus 2015, oud-politicus David Dick als getuige gehoord tijdens de zogenoemde rectificatiezaak die hij tegen zijn oud-MFK-partijgenoten Statenleden Gilmar ‘Pik’ Pisas en Monique Koeyers-Felida en oud-politicus Rudney Garmes heeft aangespannen. Opmerkelijk in Dicks verklaring was een gesprek tussen hem en wijlen raadsman Gelmer Pieter, waaruit blijkt dat Pisas zelf actie zou ondernemen om het kabinet-Schotte ten val te brengen. Reden hiervoor zou zijn geweest, dat Pisas zich erover beklaagde dat iedereen uit zijn partij zich verrijkte, terwijl hij zelf niets kreeg. Dit meldt de Amigoe vanmiddag.


Het gesprek met Pieter vond plaats bij het Rituals Café bij Goisco. Hij was lid van de MFK en stond ook op de kandidatenlijst. Dick was hier toen niet van op de hoogte. 'Tijdens het bewuste gesprek heeft mr. Pieter aan mij verklaard, dat Pisas zich erover beklaagde dat iedereen in de partij zijn deel kreeg tot verrijking, maar dat dat niet voor Pisas gold en dat er daarom iets voor hem gedaan moest worden.' 

Pisas was dus bereid om de regering te laten vallen als hij daar iets voor kreeg. Volgens de voormalige minister van Justitie van de Antillen waren deze verrijkers de ministers. 'De naam van Rozier werd in dit verband niet genoemd.'

Het intrekken van zijn steun zou het einde betekenen van de politieke carrière van Pisas, die al drie keer van partij was gewisseld. Daarom moest er iets gedaan worden voor Pisas. Daarbij werd een bedrag van 500.000 gulden genoemd en een baan als inspecteur van de politie. 'Gelmer Pieter en ik zijn overeengekomen dat dit niet de goede manier was om de regering te laten vallen. We waren geen van beiden bereid om een strafbaar feit te plegen.'

Dick, die nog steeds lid is van de PAR, heeft verder niets met het voorstel van Pieter gedaan. Hij heeft dus ook geen aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie, omdat hij dat toch niet kon bewijzen. 'Ik realiseerde me dat er geen reden was om aangifte te doen, Pieter was het met me eens dat dat niet kon. Ik vind omkoping in het algemeen en dus ook van politici schandalig. Ik doe echter alleen aangifte als een onderzoek kans van slagen heeft. Zonder bewijzen begin ik er niet aan.'

Ten tijde van het gesprek met Pieter zat Dick al zo’n twintig jaar actief in de politiek, als Eilandsraadslid, gedeputeerde, Statenlid en minister. 'Zo’n benadering heb ik nooit eerder meegemaakt. Ik ben dus nooit benaderd met een voorstel tot omkoping. Uit hoofde van mijn toenmalige functies, heb ik wel onderzoeken ingesteld, naar gevallen van pogingen tot omkopingen. Mij is toen gebleken dat deze inderdaad hebben plaatsgevonden.'

Verder verduidelijkte Dick dat Rozier hem had gevraagd om als getuige te verklaren, kennelijk omdat zijn uitlatingen in die tijd over Pisas bij Rozier zijn blijven hangen. 'Ik ben hier niet met de bedoeling om mijn politieke ongenoegen over het kabinet-Schotte te uiten.'
Dat heeft hij wel gedaan, op vragen van beide raadslieden, Michael Bonapart van Rozier en Chester Peterson van Pisas, Koeyers-Felida en Garmes. Hij gaf een beeld van de toenmalige situatie en had het over dictatoriale Staten en een zwakke oppositie.

Orkaan Danny wordt nauwlettend gevolgd door Meteorologische Dienst Curaçao

Danny trekt waarschijnlijk 25 augustus 's morgens langs Bovenwindse eilanden


Orkaan Danny is de eerste van het Atlantisch orkaanseizoen 2015- Meteodienst Suriname waarschuwt voor zwaar onweer en windstoten


Danny is vanuit een tropische storm, vanochtend, donderdag 20 augustus 2015, verder uitgegroeid tot een orkaan. Dit laat de Meteorologische Dienst Curaçao weten, aldus de Amigoe. Orkaan Danny bevond zich vanochtend om elf uur op een afstand van ongeveer 1750 kilometer ten oosten van de Bovenwindse eilanden. Volgens weather.com is Danny de eerste orkaan van het Atlantisch orkaanseizoen 2015.'Naar verwachting zal Danny aanstaande dinsdagochtend, vlakbij de Bovenwindse eilanden in een westelijke richting langstrekken', aldus de Meteo. De Meteorologische Dienst te Curaçao stelt verder de ontwikkelingen van dit systeem ‘nauwlettend te zullen blijven volgen en ook vandaag, in de namiddag, een informatiebulletin hieraan te zullen wijden aan de Bovenwindse eilanden’.

Via de website meteo.cw onder het rubriekje ‘Links’ kan men de data van het National Hurricane Center (NHC) raadplegen en zo de actuele ontwikkelingen omtrent orkaan Danny volgen. Ook via de Facebook-pagina Meteo Curaçao kan men de laatste ontwikkelingen volgen.

De inwoners van St. Maarten werden reeds gisteren door premier en voorzitter van het Emergency Operations Centre, Marcel Gumbs, opgeroepen om hun voorbereidingen voor het stormseizoen nogmaals na te gaan.


De Meteo stelt verder in de weersverwachting voor Bonaire en Curaçao, dat er sprake zal zijn van licht tot halfbewolkte heiige omstandigheden, met nog kans op een plaatselijke bui. Dit omdat een tropical wave vanmiddag verder westwaarts over onze eilanden trekt en er de komende 24 uur sprake zal zijn van een tijdelijke toename in de bewolking.

'Fijne stof afkomstig uit de Saharawoestijn zal het zicht gedurende de komende 24 uur beïnvloeden.'

In de komende nacht en morgenochtend zal het af en toe mogelijk tijdelijk zwaar bewolkt zijn met kans op enkele plaatselijke buien. De wind zal uit oostelijke richting komen en matig tot vrij krachtig zijn. Dit met windkracht 3 tot 5 (12 tot 39 km/uur). Overdag zullen er ook af en toe uitschieters mogelijk zijn met windkracht 6 ofwel snelheden van 40 tot 50 kilometer per uur. Deze weersverwachtingen zijn tot morgenmiddag geldig.

Overigens kan niet uitgesloten dat het weer in het kustgebied van Suriname de komende dagen beïnvloed gaat worden door Danny. De Meteorologische Dienst Suriname heeft voor vandaag deze waarschuwing:

Waarschuwing 20 augustus 2015: in de middag en avond komen zware onweersbuien op bepaalde plaatsen voor, soms met sterke windstoten; activiteit is merkbaar in het kustgebied.

(Red. De Surinaamse Krant/Amigoe/weather.com)

Jogi (VHP): 'Sapoen en Chitan dansen constant om hete brei heen'

'Zij blijven zich maar vastklampen aan de Pertjajah Luhur'


Voor het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi, die al jaren deel uitmaakt van het De Nationale Asemblee (DNA), is het heel duidelijk, dat de twee overlopers van de Pertjajah Luhur (PL), Raymond Sapoen en Diepak Chitan, nu tot de regeringscoalitie behoren. De twee zijn namens de fractieleider van de regeringscoalitie, André Misiekaba (NDP), afgelopen dinsdag voorgedragen om deel te nemen in commissies.

Opmerkelijk was, dat met Misiekaba was afgesproken dat fractieleiders zitting zouden hebben in huishoudelijke commissies van het parlement. Middels de voordracht van Sapoen wordt beaamd dat Sapoen de fractievoorzitter is, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 20 augustus 2015.

Jogi vindt dat Sapoen en Chitan moeten ophouden om het volk te blijven misleiden door te stellen dat ze nog steeds PL’ers zijn. Volgens Jogi is het een feit, dat Sapoen en Chitan zijn voorgedragen om zitting te nemen in commissies door de regeringscoalitie, waarvan André Misiekaba de fractievoorzitter is. Het is ook een feit, dat de PL niet tot deze fractie behoort. Dat wil zeggen dat de twee mannen onmogelijk tot de PL-fractie kunnen behoren.

Volgens Jogi dansen de twee mannen continu om de hete brei zonder duidelijk aan te geven tot welke partij zij in feite behoren. Zij blijven zich vastklampen aan de PL, terwijl ze anderzijds handelingen plegen die duidelijk aantonen, dat ze onmogelijk PL’ers kunnen zijn.

Hoewel Sapoen en Chitan de regeringscoalitie ondersteunen en ook nog de invulling van het ministerie van Binnenlandse Zaken op een dienblad hebben gekregen, hebben zij het regeerakkoord met de NDP niet ondertekend. Deze is slechts ondertekend door de BEP en DOE. Indien het akkoord ook door Sapoen en Chitan ondertekend zou worden, zou dat aangeven dat ze definitief uit de PL-fractie zijn gestapt. Tevens zou het dan als overtuigend bewijs kunnen dienen voor de rechter dat zij officieel uit de PL-fractie zijn gestapt. Vanwege een juridisch steekspel hebben zij zich op de achtergrond gehouden. ‘Zie je hoe opportuun deze mannen zijn?’, vraagt Jogi.

Goudzoekers Sarakreekgebied langere tijd doelwit bende overvallers

Porknokkers overwegen wapens aan te schaffen om zich te kunnen weren

Goudzoekers te Sarakreek

Kleinschalige lokale goudzoekers ofwel porknokkers in het Sarakreekgebied worden al geruime tijd geteisterd door een bende overvallers. Francisco, een Braziliaanse garimpeiro (goudzoeker) in het gebied, waarschuwt voor een escalatie. 'Voor dit jaar zijn er meer dan 25 overvallen gepleegd door deze bende bestaande uit vijf zwaargewapende mannen.'  Dit bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 20 augustus 2015.

Diee bende heeft gisteren weer toegeslagen. Een Chinese winkelier werd beroofd van zijn bezittingen en goederen. Volgens Francisco moesten ook de goudzoekers het ontgelden. Ruim twintig goudzoekers werden dezelfde dag beroofd toen zij onderweg waren om levensmiddelen te kopen, zegt Francisco.

(Bron: Google Earth/Red. De Surinaamse Krant)

'Zij doen zich voor als politieagenten die bezig zijn met een controle, waarna zij toeslaan.' Ze hebben vijftien All Terrain Vehicles (ATV's) in het bos gedumpt en twee meegenomen. 'De goudzoekers zijn de situatie beu. Zij willen het recht in eigen hand nemen en zijn van plan wapens aan te schaffen', aldus Francisco.

Letitia Pinas, voorlichtster van het Korps Politie Suriname, zegt dat er nog geen rapportage heeft plaatsgevonden. Zij bevestigt dat er een beroving heeft plaatsgevonden, maar kan hierover niet uitweiden.

Volgens Francisco gaat het om vijf zwaargewapende mannen van creoolse afkomst. Hij zegt dat de politie meermaals is ingeschakeld bij operaties van deze bende. Het bevreemd de goudzoekers dat de politie nog niet is overgegaan tot de aanhouding van de daders. 'Ze zijn sinds begin van het jaar actief en ze slaan elke maand gemiddeld twee tot drie keer toe. Hun signalementen zijn meermaals doorgespeeld aan de politie.' Een week geleden werd ook een winkelier mishandeld en beroofd bij Grankreek.

Staatsolie neemt personeel dochter Paradise Oil Company over

Overname vond op 1 juli plaats; het zou gaan om ongeveer tien medewerkersHet personeel van Paradise Oil Company (POC) is per 1 juli overgenomen door Staatsolie. Het gaat onder andere om geologen en andere deskundigen die belast waren met de exploratieactiviteiten van POC, een dochteronderneming van Staatsolie. De Ware Tijd bericht vandaag, 20 augustus 2015, te hebben vernomen, dat het gaat om ongeveer tien medewerkers. 

Staatsolie meldt op haar website, dat POC in 2005 is opgericht om exploratie- en exploitatieactiviteiten uit te voeren in onshore en nearshore-concessies van Staatsolie.

Per 1 juli is POC gereorganiseerd en zal zich nu voornamelijk gaan richten op het aangaan van joint-ventures op het gebied van exploratie en exploitatie, waarbij Staatsolie niet als de direct betrokken partij zal opereren. Wie de onderhandelingen zal voeren is vooralsnog onduidelijk.

De afgelopen jaren heeft POC operaties uitgevoerd op de onshoreconcessies Uitkijk en Coronie en in Block-4 in het ondiepe zeegebied. Sinds Staatsolie enkele jaren geleden met buitenlandse partners olie-exploraties startte in het diepzeegebied, zijn er nog geen winbare reserves opgespoord.

Vorige week maakte Staatsolie bekend, dat in Blok-31, waar Teikoku Oil proefboringen heeft verricht, geen significante hoeveelheden olie en gas zijn aangetroffen. De boorput van 3.830 meter diep zal permanent worden afgedicht.

Marsha Renfurm gaat consulaat in Miami, Florida, leiden

Renfurm werd in 2012 teruggeroepen als lid ambassaderaad in Port-of-Spain

Voordracht komt uit vernieuwingsbeweging Pertjajah Luhur


Marsha Renfurm (Bron foto: Marsha Renfurm/Facebook), het voormalig lid van de ambassaderaad in Port-of-Spain op Trinidad & Tobago, mag binnenkort leiding geven aan het Surinaamse consulaat in Miami. Dit schrijft vandaag, donderdag 20 augustus 2015, het Dagblad Suriname 'uit welingelichte bronnen' te hebben vernomen. 

Renfurm wordt namens de vernieuwingsbeweging van de Pertjajah Luhur (PL) onder leiding van Raymond Sapoen voorgedragen voor deze post. Al geruime tijd wordt door PL-voorzitter Paul Somohardjo aangegeven dat Renfurm, die uit de gelederen van de PL afkomstig is, degene was die Sapoen overtuigd heeft over te lopen. Zij zou samen met Sapoen bezig zijn meerdere mensen uit de partij over te halen de zogenaamde vernieuwingsbeweging te ondersteunen. Hiermee kan gemakkelijk met de NDP worden samengewerkt.

Renfurm werd in 2012 teruggeroepen naar Paramaribo, omdat ze tot twee keer toe een aanvaring zou hebben gehad met ambassadeur Fidelia Graant-Galon. Daarbij zou Renfurm verbaal te ver zijn gegaan. Zij zou een opdracht van ambassadeur Graant-Galon, om een conferentie in Mexico bij te wonen, hebben geweigerd.

Renfurm wilde haar zoontje van zes jaar onder geen beding alleen achterlaten bij een oppas op Trinidad & Tobago. Vanuit politieke kringen wordt gezegd, dat de band tussen Sapoen en Renfurm heel goed is. Zij was voor haar overstap bekend als een van de woordvoerders van de PL.

8 Decemberverdachte Rozendaal is beschikbaar voor Hira's project 'De Getuigenis van President Bouterse'

Rozendaal: 'Project is een opgezette zaak, mogelijk door advocaat van Bouterse in Nederland in elkaar gezet'


Ruben Rozendaal, voormalig militair die betrokken was bij de militaire staatsgreep in Suriname in 1980, en verdachte is van de 8 decembermoorden, wil meewerken aan het project 'De Getuigenis van President Bouterse', het project van Dew Baboeram ofwel Starnieuws-columnist Sandew Hira. Dat zei Rozendaal, aldus GFC Nieuws vandaag, 20 augustus 2015, in gesprek met de zender ABC.

Op zijn tweede persconferentie heeft Baboeram iedereen opgeroepen die informatie heeft over de periode van de onafhankelijkheid van Suriname, de staatsgreep en de 8 decembermoorden om hem te contacten.

'Ik heb meteen contact gemaakt. Ik wil ook mijn verklaring geven. Ik weet niet alles, maar ik weet wel heel veel', zei Rozendaal in gesprek met ABC. In een e-mail aan Baboeram zegt hij verder Bouterse uit te dagen om te verklaren, dat hij niet aanwezig was in het Fort Zeelandia en dat hij niets af weet van de moorden.

Volgens de reactie van Baboeram zou de persoon die belast is het met het onderzoek hem binnen een week contacten, maar dat is nog niet gebeurd. Rozendaal vermoedt dat Baboeram zichzelf in de nesten heeft gewerkt. Hij had waarschijnlijk niet verwacht, dat iemand in zou gaan op zijn oproep. 'Hij had gedacht een toneelstuk te zullen opvoeren en dat is het. De bevolking van ’80 en die van nu is een groot verschil.' 

Rozendaal vindt dat deze zaak is georganiseerd om zand in de ogen van de mensen te strooien, vanwege de financieel-economische situatie in het land. 'Het is een opgezette zaak. Ik heb zitten nadenken en denk dat deze zaak door de advocaat van Bouterse (Red. De Surinaamse Krant: Inez Weski) in Nederland in elkaar is gezet.'

Rozendaal zegt dat hij klaar is om zijn bijdrage te leveren. Hij wacht de reactie van de onderzoeker af. Hij hoopt niet dat alleen Bouterse zal worden geïnterviewd.

EBS-top: 'Sense of urgency bij de ministers Hoefdraad en Dodson heel hoog'

Directie EBS houdt 22 augustus werkver- gadering in buiten- verblijf directie te Groningen

Minister Dodson spreekt directie dag eerder


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen brengt morgen een bezoek aan de NV Energiebedrijven Suriname (EBS). De directieleden Willy Duiker en Marcel Eyndhoven verwachten dat de bewindsman zijn beleidsvisie en instructies kenbaar zal maken. In het weekend had minister Gillmore Hoefdraad van Financiën al een onderhoud met de directie. De directie gaat de nieuwe beleidsinstructies zaterdag doornemen met de medewerkers tijdens een werkvergadering in het buitenverblijf van de directie te Groningen, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 20 augustus 2015.

'Omdat wij er bijzonder veel waarde aan hechten dat jullie goed geïnformeerd worden en betrokken zijn bij de uitvoering, is deze meeting verplicht gesteld voor alle genodigden. Wij kiezen er ook heel bewust voor niet alleen leidinggevenden uit te nodigen, maar ook collegae waarvan wij verwachten dat zij het nieuwe beleid helpen uitdragen', schrijven de directieleden.

De EBS-top stelt, dat het bekend is dat de nieuwe regering van plan is op zeer korte termijn de elektriciteitssector te herstructureren en de noodzakelijke tariefaanpassing door te voeren. Van de EBS en de medewerkers wordt verwacht dat zij organisatorisch en mentaal voorbereid zijn om deze veranderingen vorm en inhoud te geven.

Duiker en Eyndhoven zeggen, dat ze op basis van de eerste contacten en gesprekken merken, dat de 'sense of urgency' bij de ministers Hoefdraad en Dodson heel hoog is. Zij hanteren een doelgerichte 'no-nonsense' benadering. 'Zacht op de relaties, maar hard op de feiten', aldus de directie. Zij vinden dat het van belang is, dat de EBS en de EBS'ers met dezelfde 'sense of urgency' de nieuwe bewindslieden tegemoet treden. Daarom zal zaterdag op de werkvergadering de uitvoering van de instructies worden besproken en het werk worden uitgezet.

Hardeo Ramadhin: 'Sapoen en Chitan zijn bedriegers, ze denken dat wij Surinamers garnalenhersenen hebben'

Ongeloof bij Ramadhin dat Sapoen en Chitan nog lid zijn van Pertjajah Luhur


'Sapoen en Chitan moeten mans genoeg zijn om uit de Pertjajah Luhur (PL) te stappen. Ze zijn bedriegers, ze denken dat wij Surinamers garnalenhersenen hebben’, zegt politiek analist Hardeo Ramadhin vandaag, donderdag 20 augustus 2015, in het Dagblad Suriname. 

Hij kan het zich niet voorstellen dat deze twee overlopers beweren nog steeds PL’ers te zijn. ‘Ze worden niet op eigen kracht, maar over de ruggen van andere partijen gekozen. Amper enkele dagen na de verkiezing gaan ze hun eigen weg op om een eigen fractie te vormen. In het parlement zijn ze fractieloos en vragen ze aan de fractievoorzitter van de NDP om voorgedragen te worden voor deelname in commissies.’ Na al deze handelingen beweren zij nog steeds PL’ers te zijn en geven aan dat zij nimmer zijn overgelopen naar de NDP.

Ramadhin schroomt er niet voor om te stellen, dat Sapoen en Chitan met hun goedkope en doorzichtige drogredenen, een aanslag plegen op de intelligentie van het Surinaamse volk. ‘Somohardjo heeft terecht aangegeven dat Sapoen en Chitan officiële overlopers zijn.’

Het overloopgedrag van Sapoen en Chitan zorgt ervoor dat politici uitgemaakt worden slechts op te komen voor eigen belang en binnen korte tijd snel rijk te willen worden. ‘Dat is walgelijk, maar is waar. En nu komen Sapoen en Chitan mooi weer spelen alsof ze trouwe loyale PL’ers zijn.’

Ramadhin wijst erop dat de twee overlopers lid moesten zijn van de NDP en na de verkiezingen uit de NDP moesten stappen om een eigen fractie te gaan vormen. ‘Daar heerst er weer een andere cultuur. Ze kunnen die grap met Somohardjo uithalen. Het moest Bouterse zijn in de plaats van Somohardjo.’

De politieke analist is benieuwd naar wat voor oordeel de rechter zal vellen in de kwestie tussen de overlopers en de PL. ‘Het moet een keertje gaan ophouden in het land, het volk kiest voor een bepaalde partij om die partij te vertegenwoordigen in het parlement en niet om ervandoor te gaan met de zetel.’

Van der San bouwt zijn functie op Kabinet van de President af

Nog geen duidelijkheid omtrent opvolging directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden


Eugene van der San, directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden op het Kabinet van de President, bevestigt vandaag, 20 augustus 2015, op Starnieuws, dat hij deze functie zal afbouwen. Dit heeft hij in een gesprek met president Desi Bouterse besproken. Wie in zijn plaats komt is volgens Van der San nog niet duidelijk.

Van der San heeft in zijn functie de dagelijkse leiding over bestuurs- en administratieve aangelegenheden van het Kabinet van de President. In deze functie heeft hij diverse taken onder zich. Een van de belangrijkste taken is het administratiefrechtelijk verkeer tussen het Kabinet van de President en de departementen van algemeen bestuur. Hieronder vallen ook de documenten die door diverse ministeries worden opgemaakt en getekend of bekrachtigd dienen te worden door de president.

De directeur Bestuurs- en Administratieve Aangelegenheden is ook verantwoordelijk voor Financiële en Begrotingszaken, Personeelszaken, Afdeling Documentatie (post- en archiefzaken), Algemene Agenda en Archief.

Interpol zoekt twee Nederlanders voor moord in Suriname

Nederlanders verdacht van moord op Melvin Zoutkamp op 3 juli in Paramaribo


De Nederlander Selwyn Stoutenburg (28), geboren in Zaandam, is op de opsporingslijst van Interpol gezet voor de moord op Melvin Zoutkamp (37) in Paramaribo op 3 juli. Ook de 48-jarige Nederlander Steven Stoutenburg staat op de Interpol-lijst, op verzoek van Suriname. Dat bericht de website Crimsesite.nl vandaag, donderdag 20 augustus 2015.

Al bekend was, dat de Surinaamse politie drie mannen in beeld had voor de moord. Selwyn Quincy Steven Stoutenburg (27), Terence Angelo Richard de Vries en een man die bekend is als ‘Boeroe’ of Red. Deze Boeroe blijkt nu Steven Stoutenburg (48) te zijn.

Melvin Zoutkamp werd in de vroege ochtend van donderdag 3 juli doodgeschoten aan de Kuldipsinghstraat, bij de Kwattaweg, in westelijk Paramaribo. Het slachtoffer moet in die straat uit zijn personenauto zijn gestapt. Hij had vermoedelijk een woordenwisseling met personen in een andere auto. Uit die auto moet op Zoutkamp zijn geschoten.

'IAmGold en Newmont nog in Suriname vanwege verwijderen illegale goudzoekers in Merian- en Nieuw Koffiekampgebied'

Voorzitter Commissie Ordening Goudsector: 'Commissie heeft 75% van gestelde doelen behaald'


Het meermaals verwijderen van illegale goudzoekers uit concessiegebieden van Surgold/Newmont en Rosebel/IAmGold heeft er volgens de voorzitter van het Managementteam van de presidentiële  Commissie Ordening Goudsector, Gerold Dompig, voor gezorgd, dat de goudmijnmultinationals IAmGold uit Canada en het Amerikaanse Newmont nog in Suriname zijn. 

Volgens Dompig, vandaag, donderdag 20 augustus 2015, in de Ware Tijd, zijn de doelen die de commissie zich bij haar aantreden bijna vijf jaar geleden had gesteld voor 75 procent gehaald.

Hij zegt ook, dat niet alle porknokkers belasting willen betalen of zich houden aan wet en recht. De commissie, door Dompig getypeerd als een 'taskforce', zou volgens hem verheven moeten worden tot een mineralenautoriteit samen met de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst. Dompig zegt dat er nog gewerkt moet worden aan structuren, het belastingsysteem en de wijze van het verstrekken van vergunningen.

De voorzitter ziet graag dat de komende tijd hard gewerkt wordt met allen die een rol spelen in de sector. 'Wij moeten bereid zijn om mensen die in het binnenland wonen sneller te helpen. Het verkrijgen van een mijnbouwrecht is ambtelijk een lijdensweg.'

Verder ziet hij graag dat de posten van de commissie in het binnenland in stand worden gehouden en dat er wordt gewerkt aan mijnwetgeving. Als bijzondere verdienste van de commissie noemt hij de ontruiming van de 'moeilijke gebieden' Meriam en Nieuw Koffiekamp. Als dat niet was gebeurd waren multinationals als Rosebel/IAmGold en Surgold/Newmont vertrokken, beweert Dompig.

Toch is niet iedereen tevreden met de komst van de commissie, zoals districtscommissarissen die spreken van 'het dienen van eigen belang'. Dompig ontkent dit en zegt dat aangetoond moet worden welk belang gediend is. Er is volgens hem voldoende invulling gegeven aan de regeringsopdracht in 2010 om overheidsgezag terug te brengen in het binnenland.

Dronken automobilist rijdt 44-jarige bromfietser dood bij Tamansarie

Automobilist rijdt na aanrijding door en belandt in trens


Een dronken automobilist heeft gisteravond rond kwart over negen op de Oost-Westverbinding ter hoogte van Tamansarie in Commewijne de 44-jarige bromfietser Hafiskhan Radjab doodgereden. Dat bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 20 augustus 2015. 

Het vermoeden bestaat, dat de bestuurder van een Toyota Pajero die over de Oost-Westverbinding reed richting Tamanredjo, bezig was in te halen en in botsing kwam met de bromfietser die in tegenovergestelde richting reed.

De bestuurder reed na de botsing door, maar kwam in de Atjehweg met zijn voertuig in een goot terecht. Kort daarna werd de bestuurder aangehouden door de politie en overgebracht naar het politiebureau.

Uit het politieonderzoek blijkt, dat de autobestuurder onder invloed van alcoholhoudende drank heeft gereden. Ookis hij niet in het bezit van een geldig rijbewijs.

De politie van Richelieu heeft de zaak in onderzoek.

Korpschef Tjin Liep Shie zal op eigen verzoek politie verlaten

Tjin Liep Shie bereikt 6 juni 2016 pensioen- gerech- tigde leeftijd


Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie van het Korps Politie Suriname zal zeer waarschijnlijk op eigen verzoek vragen om ontlast te worden van zijn taken als korpschef. Hij heeft 6 juni 2016 de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. Dan heeft hij 35 dienstjaren achter de rug en de leeftijd van 55 jaren bereikt. Vermoedelijk zal commissaris Agnes Daniel hem opvolgen, zo bericht althans Starnieuws vandaag, donderdag 20 augustus 2015. Zij is nu waarnemend korpschef.

Tjin Liep Shie zegt, dat hij na zijn terugtreding als korpschef actief zal blijven en het beleid van de minister en de regering zal blijven ondersteunen in een andere hoedanigheid. De details zullen in de komende periode worden uitgewerkt.

'Ik heb reeds enkele jaren geleden gepland om in 2016 af te treden en een andere uitdaging aan te gaan. Ik vind het belangrijk dat de opvolging soepel verloopt en de Surinaamse gemeenschap kan blijven rekenen op creatief en dynamisch leiderschap van het Korps Politie Suriname. Ik ben vanaf 1 juli 2011 belast met de leiding over het korps.'

Minister Jennifer van Dijk-Silos heeft bij de overname van het beheer van het ministerie van Justitie en Politie duidelijk laten blijken dat zij veel waardering heeft voor de korpschef. Zij respecteert het besluit, maar is blij dat hij verbonden blijft aan het ministerie.

RaVakSur draagt definitief geen minister voor

'Wij gaan niet in leeg zwembad springen'

Vakbondsleiders Berenstein en Hooghart spreken elkaar tegen


De Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) zal geen voordracht doen voor een ministerspost. 'De fout die Miskin heeft gemaakt, om zonder voorwaarden minister te worden, willen wij niet begaan', zegt RaVakSur-voorzitter Robby Berenstein vandaag, donderdag 20 augustus 2015, in de Ware Tijd. 

Het is de vakbeweging nog erg onduidelijk wat precies van de minister wordt verwacht. 'Wij gaan niet in een leeg zwembad springen', citeert Berenstein zijn toenmalige voorzitter Fred Derby, die in 1980 in een soortgelijke situatie heeft geweigerd een voordracht te doen voor een ministerspost.

Berenstein stelt, dat toenmalig minister Michael Miskin ernstig gedwarsboomd is binnen de Raad van Ministers, waardoor hij het voorgenomen beleid niet heeft kunnen voeren. Wetten die jarenlang zijn voorbereid, zijn volgens hem bewust tegengehouden. De RaVakSur-voorzitter weigert de vakbeweging nog eens in zo'n positie te brengen. Na de vergadering met de zes vakcentrales drie weken geleden was volgens Berenstein al duidelijk dat zij, gezien hun standpunten, niet tot een vergelijk zouden komen.

Hij had daarom via CLO-voorzitter Ronald Hooghart meteen de boodschap gestuurd naar president Desi Bouterse om uit eigen gelederen een minister te benoemen.

Hooghart geeft volgens Berenstein een onjuiste weergave van de afloop van de vergadering. Van verdeeldheid is er volgens hem totaal geen sprake. Berenstein vindt dat Hooghart nu een totaal andere houding etaleert dan tijdens de vergadering. Toen zou hij namelijk begrip hebben getoond voor zowel de voorstanders als de tegenstanders. Hij zou toen ook toegegeven hebben dat het beleid van Miskin is mislukt, doordat er vooraf geen duidelijke afspraken zijn gemaakt.