zondag 23 augustus 2015

Automobilist dodelijk verongelukt te Nieuw-Amsterdam

Veroorzaker ongeluk neemt de benen en laat slachtoffer in hulpeloze toestand achter


De 52-jarige automobilist Charles A. is vanochtend, zondag 23 augustus 2015, rond half zeven op de Pronkweg te Nieuw-Amsterdam in het district Commewijne bij een ongeluk om het leven gekomen. Dat bericht de Ware Tijd Online.

Een voertuig op de Pronkweg kwam door nog onbekende reden op de weghelft van zijn tegenligger terecht, waarop een botsing volgde. Het voertuig belandde vervolgens in een trens langs de weg, zo schrijft de Ware Tijd. De bestuurder koos het hazenpad na de aanrijding en liet het slachtoffer in hulpeloze toestand achter.

Charles A. overleed ter plaatse aan zijn opgelopen verwondingen.  De politie van Nieuw-Amsterdam heeft de zaak in onderzoek.

Dancehall-artiest Blaka Champa bij bootongeluk vermist


Bron was voor optreden op weg naar Frans-Guyana in boot op Marowijnerivier


De Surinaamse dancehall artiest Marciano Bron ofwel Blaka Champa wordt sinds gisteravond vermist. Hij was samen met groepsleden voor een optreden op weg naar Frans-Guyana. De boot waarin de artiest zat, heeft de oever van de Marowijnerivier aan de Franse zijde nimmer bereikt. Dit bericht Starnieuws vandaag, zondag 23 augustus 2015.

Volgens verklaringen van twee overlevenden zijn twee boten in volle vaart op elkaar gevaren. Beide boten hebben aanzienlijke schade en er was paniek ontstaan bij de inzittenden van beide vaartuigen. De boot waarin de artiest zat brak in tweeën.

De inzittenden hebben zich in veiligheid kunnen brengen, maar tot vanmorgen was er geen spoor van Blaka Champa. De plaatselijke bevolking en de politie van Albina zijn bezig met een zoektocht.

Drie maanden vermist, drie maanden onzekerheid

Don en Ryatno zijn en worden niet vergeten 


Beloning uitgeloofd van 35.000 Amerikaanse dollar voor vinder heli en inzittenden


Suriname vraagt officieel steun bij zoektocht vanuit Nederland


Drie maanden vermist, drie maanden onzekerheid. Drie maanden nauwelijks nieuws. Het bleek die maanden bijzonder lastig te zijn om informatie te verkrijgen over de zoektocht (betrokken instanties reageerden niet op vragen) naar de Hi-Jet helikopter en de twee inzittenden, Donavan van Embricqs (piloot) en Ryatno Kertodikromo (technicus). Zij verdwenen de avond van 23 mei nadat zij stembussen en - biljetten naar afgelegen regio's hadden gebracht voor de Surinaamse verkiezingen die 25 mei werden gehouden. Maar, op de terugvlucht belandden twee toestellen in zwaar weer in het district Sipaliwini, op weg naar Paramaribo. Een van de piloten besloot om te landen op de airstrip van het inheemse dorp Pusugrunu, terwijl de ander, met Donavan als piloot, door vloog. Die heli heeft Paramaribo echter helaas nooit bereikt.

Veel vragen
De afgelopen drie maanden is er weinig nieuws verschenen over de zoektocht en dat is vooral voor familie en vrienden en overige bekenden van Donavan en Ryatno zeer pijnlijk en moeilijk te verkroppen. Niet geheel duidelijk was bijvoorbeeld wie er zoal bij de zoektocht waren betrokken. Het Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing (NCCR) coördineert de zoektocht, maar communiceerde nauwelijks met de bevolking. Met horten en stoten kwam nu en dan wat nieuws naar buiten.
Op een moment was er sprake van hulp van Venezolaanse deskundigen en van de steun van Nederlandse deskundigen bij het analyseren van beelden. Maar, wie zijn/waren dat, waar bestond hun steun precies uit en zijn de Venezolanen en Nederlanders nog steeds betrokken bij de zoektocht?
En, hoe zit het met steun vanuit het Braziliaanse leger, want daar was ook op een moment sprake van?

Waarom is niets meer vernomen - na het bericht in de Ware Tijd over inheemsen die de heli beweerden te hebben gevonden in het grensgebied met Brazilië, ver verwijderd van de vluchtroute - over de inhoud van dat bericht in die krant? Waarom werd die krant niet door Jan en Alleman stevig op de vingers getikt voor het onzorgvuldige journalistieke werk en de gecreëerde valse hoop?

De redactie van De Surinaamse Krant heeft diverse malen het NCCR benaderd voor een reactie. Tevergeefs. Geen enkele reactie. De Nederlandse stichting SIMPAR, die onlangs vier speurders had ingezet in Suriname, hield de boot af. Woordvoerder Klaas Wilting liet op 21 juni weten 'U hoort zo spoedig mogelijk van mij. Zodra ik echt nieuws heb meld ik me.', op 5 augustus 'Na morgen neem ik contact op' en op 9 augustus 'Natuurlijk wil ik jullie graag helpen. Heb nog even geduld.' en op 18 augustus 'Voor de sluitingsdatum (23 mei) horen jullie van mij.' Overigens werd tijdens een door Hi-Jet belegde persconferentie (zie onderaan) op 18 augustus gezegd, dat de accuraatheid van de zoektocht van SIMPAR niet goed was bevonden..... Voor sluitingsdatum van dit artikel heeft de heer Wilting niets meer van zich laten horen, ondanks nog een allerlaatste aan hem verzonden herinnering.

Het is volstrekt onduidelijk waarom betrokkenen bij de zoektocht zo zwijgzaam waren en SIMPAR  nog steeds. Dat roept vragen op, twijfels ook, vooral en met name, omdat Donavan van Embricqs een zeer ervaren helikopterpiloot is - met honderden uitgevoerde reddingsvluchten achter zijn naam - die ooit, april 2010, al eens een geslaagde noodlanding wist te maken in het achterland van Guyana tijdens noodweer.

Mensen willen duidelijkheid, antwoorden en weten waar ze aan aan toe zijn. Drie maanden vermist in dit tijdspanne, met alle voorhanden zijnde technische (communicatie) apparatuur, GPS, satellieten, enzovoorts, is toch wel aan de lange kant.
Familieleden zitten zo langzamerhand met de handen in het haar, wanhopig, zoekend naar antwoorden, naar duidelijkheid, maar nog steeds hoopvol.
Een van de familieleden plaatste deze emotionele oproep maandag 17 augustus op Facebook:

'Na 3 maanden! gaat de zoektocht naar Don en Noy door. Onze gebeden zullen worden verhoord. Hartzeer, wanhoop, soms moedeloos. Strijdbaar, hoopvol, ja soms ook boos. Het gemis is onverdraagzaam, het ongewisse is lijdzaam. Het geloof geeft macht, en daardoor groeit ook de kracht. Soms zijn we verward, en voelen ons verloren. Heel hard willen schreeuwen, iedereen mag het horen. Op zoek naar verlossing vooral voor hen beiden. Hoe lang moeten deze twee kanjers nog lijden. We wachten met smart dat DE dag komen mag. Tot dan leven we van dag tot dag. Ons leven ligt lam, plannen doen we niet meer. Elke aanwijzing, elke tip, lopen we na, telkens weer. Opgeven past niet in onze draaiboeken. In elke boom, struik of moeras zullen we zoeken. Totdat Don en Noy thuis zijn, gaat de zoektocht verder. Biddend, elkaar steunend en de Heer als ons herder. Uw support geeft ons power en helpt om door te gaan. In onze gebeden nemen wij u mee in Gods naam. God zegen degenen die elke dag weer, zich optimaal inzetten, keer op keer. Lobi voor Don, voor Noy en voor hun kinderen, zal ervoor zorgen dat niets een hereniging zal verhinderen. '

Een tekst die aan duidelijkheid niets te wensen overlaat...

Beloning 
Een dag later werd bekend, dat familie van Don en Ryatno en Hi-Jet inmiddels een nieuwe actie zijn gestart en een beloning van 35.000 Amerikaanse dollar hebben uitgeloofd voor degene die de vermiste helikopter en Donavan en Ryatno vindt:

'We zijn een nieuwe fase in gegaan wat betreft de zoekactie naar Don en Noy. Helaas hebben de middelen die wij tot nu toe hebben ingezet, nog niet het gewenste resultaat gebracht. Alhoewel het ons wel iedere keer dichterbij brengt, willen wij uiteraard zo snel mogelijk de mannen vinden en zetten wij alles op alles om dat ook te doen. Dit heeft ervoor gezorgd dat wij de hieronder gedeelde flyer hebben gemaakt om aan te geven waar wij staan en dat wij nog meer hulp nodig hebben van de gemeenschap. De flyer is gemaakt in 4 verschillende talen. Nederlands, Engels, Surinaams en Portugees. Deel het aub, zodat het zoveel mogelijk mensen bereikt en zo ook hopelijk die persoon die ons kan helpen. Alvast bedankt, de beiden families.' 

Hi-Jet persconferentie
Over die beloning en de stand van zaken rond de zoektocht hield Hi-Jet dinsdag 18 augustus een persconferentie. Naast het nieuws over de beloning werd onder andere door de eigenaar van Hi-Jet, Jerrel van Embricqs, medegedeeld, dat de zoektocht zich toespitst op een gebied tussen Pusugrunu en het Matawai-dorp Kwakoegron aan de Saramaccarivier. In dat gebied hebben bewoners de avond van 23 mei de helikopter nog gehoord. Eerder verstrekte informatie dat het op die avond had geregend en dat de helikopter in slecht weer heeft gevlogen, klopt volgens de eigenaar helemaal niet. 'Het was wel donker en er waren wat windstoten. Misschien heeft hij ergens een noodlanding gemaakt. We hebben het gebied meermaals overgevlogen. Maar, het bladerdak is erg dicht en dat bemoeilijkt het zoeken vanuit de lucht. Op de grond is het zeer moeilijk begaanbaar.' Van Embricqs zei verder, dat ook helderzienden die zijn ingeschakeld hebben verwezen naar dit gebied.


Suriname benadert Nederland voor steun
Ook werd bekendgemaakt dat Suriname nu toch officieel steun heeft gevraagd bij Nederland. 'We hopen dat Nederland ons een soort röntgenapparaat wil sturen waarmee je door het bladerdak van de jungle kunt kijken', sprak Donavans vader Winston van Embricqs. Verder werd tijdens de persconferentie gezegd, dat de accuraatheid van de zoektocht van SIMPAR niet goed was bevonden. Het Kabinet van de President heeft het Bureau Nationale Veiligheid en specialisten van het Korps Brandweer ter beschikking van Hi-Jet gesteld en Venezuela, Brazilië, Guyana, Frans-Guyana, China, Nederland en Trinidad hebben of hulp aangeboden of zijn benaderd voor hulp, zo bleek tijdens de persconferentie.

De persconferentie heeft in ieder geval voor de nodige media-aandacht gezorgd en Don en Ryatno weer op de kaart geplaatst....

(Red. De Surinaamse Krant)

Iswardath Ganga ontvangt prijs voor inspanningen overstap van rijstbouw op groenteteelt

Ganga het voorbeeld is dat diversi- ficatie van landbouw- sector in Nickerie mogelijk is


Iswardath Ganga is het voorbeeld dat diversificatie van de landbouwsector in Nickerie mogelijk is. Geboren en getogen als rijstverbouwer heeft hij op de harde manier geleerd dat de landbouw ook andere mogelijkheden biedt. Nadat zijn rijstoogst tot tweemaal toe was mislukt en hij failliet was verklaard, omdat hij zijn schulden niet meer kon betalen is hij overgeschakeld van de rijstbouw op groenteteelt.

Vandaag de dag exporteert Ganga groenten naar Nederland. De omslag van 100% rijstteelt naar 100% groenteteelt is ook niet voorbij gedaan aan de Caribbean Food Crop Society (CFCS) op Puerto Rico. Tijdens de 51e vergadering van de CFCS, die in Suriname is gehouden, heeft Ganga als voorbeeldige landbouwer een prijs ontvangen. Hij is er trots op en zegt, dat hij dat als een stimulans ziet.

'Ik ben een keer geroepen door het ministerie van LVV (Landbouw, Veeteelt en Visserij) om een zakje meloenzaden in ontvangst te nemen. Ik dacht ze hebben toch aan me gedacht in die 27 jaar', aldus Ganga gisteren, zaterdag 22 augustus 2015, op Starnieuws.

Hij verbouwt al 11 jaar groenten en kan er heel goed van leven. 'Ik heb jaren groenten uit de stad gebracht naar Nickerie om te verkopen, nu gebeurt het omgekeerde.' Op een gegeven moment besefte Ganga, dat hij zelf de groenten kon telen in Nickerie. Na diverse trainingen is hij met de opgedane kennis aan de slag gegaan. 'En het loont. Op mijn 42e kan ik nu gaan rentenieren, maar ik kan niet zonder mijn groenten.'

Minister Soeresh Algoe van LVV ziet in Ganga het bewijs dat landbouwdiversificatie ook in Nickerie mogelijk is. 'Er hoeft niet alleen aan rijstteelt gedaan te worden in Nickerie', zegt de bewindsman. Elk jaar reikt de CFCS prijzen uit aan landbouwers ter stimulering van hun inzet. Het is de eerste keer dat een Surinamer deze erkenning krijgt. De CFCS werkt nauw samen met onderzoeksinstituten als het CELOS (Centrum voor Landbouwkundig Onderzoek in Suriname) en de Anton de Kom Universiteit.

SP-Tweede Kamerlid Van Bommel in ’Welgeïnformeerd’ van A'damse Radio Tamara over Suriname-overleg

Harry van Bommel spreekt ook over petitie in kwestie Surinaamse Nederlander Singh in Amerikaanse gevangenis

 
Het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 23 augustus 2015, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd), weer diverse interessante en vooral actuele Surinaamse gespreksonderwerpen:

* VN-Commissie behandelt Nederlands Anti-racismebeleid en de Nederlandse vertegenwoordiger wordt behoorlijk aan de tand gevoeld door de VN-Commissie. De commissie is van oordeel dat er wat betreft Zwarte Piet sprake is van:
- een overjarig symbool van racisme, waar Nederland snel mee moet afrekenen;
- een onaanvaardbare jaarlijkse herinnering voor kinderen, dat zij van slaven afkomstig zijn;
Nederland heeft beloofd te zullen komen tot een voor een ieder acceptabele Piet. De VN-Commissie komt 28 augustus met haar eindconclusies.

* Immigratie- en asielbeleid EU schiet ernstig tekort daar waar het gaat om het gecoördineerd en gestructureerd toelaten en toedelen van immigranten onder andere vanuit spanningsgebieden. Griekenland, en eerder Italië, wordt te lang alleen gelaten met dit probleem, dat nog groter wordt dan het al is. Sommige voormalige Oostbloklanden willen helemaal geen immigranten opnemen, omdat zij stellen zelf al genoeg problemen te hebben. Dat is nou juist een argument, dat absoluut onaanvaardbaar is. Hoe nu verder EU?

* Indonesische Nederlanders 'Vergeten Door Het Vaderland'. Er leven honderden Nederlanders in Indonesië in barre armoede, terwijl zij wellicht met recht en reden mogen rekenen op ondersteuning vanuit hun vaderland, Nederland. Na de weduwen van onder meer Rawakadee en andere dorpen in Indonesië, komt nu deze groep zijn recht halen in Nederland. Advocate Liesbeth Zegveld, die ook de weduwen heeft bijgestaan, gaat zich ook met deze zaak bezighouden. Suriname kent ook door Nederland verwaarloosde groepen. Wellicht een bundeling van deze groepen om nog voor hun dood enige ondersteuning te krijgen?

* In een cel in de VS zit, vermoedelijk onschuldig, al 31 jaar de Surinaamse Nederlander Jaitsen Singh. Het is voor in de VS gedetineerde Nederlanders mogelijk om hun straf in een Nederlandse gevangenis uit te zitten. De SP pleit hiervoor, zodat Singh dichterbij zijn familie in Nederland kan zijn. De minister die deze bevoegdheid heeft en ook regelmatig uitoefent wil in dit geval niet meewerken. Reden: Singh zou geen binding meer met Nederland hebben. Gezocht argument of niet? Dus gaat de minister hetzelfde ook zeggen tegen die 'Indonesische Nederlanders'in de voormalige kolonie? Belachelijk! De SP is een petitie / verzoekschrift gestart (harryvanbommel.sp.nl) om de minister van Justitie tot andere gedachten te brengen.

* CIDI voor Israël en CIDOS - Centrum Informatie en Documentatie Suriname. Het zal geweldig zijn als de Surinaamse regering zou komen tot het oprichten van een Centrum Voor Informatie En Documentatie Suriname. Een centrum waar alle relevante informatie en documentatie al dan niet digitaal wordt bijeengebracht en waar een ieder die iets over Suriname en Surinamers wil weten terecht kan. Het zou wellicht goed zijn om in georganiseerd verband hierover van gedachten te wisselen in de Surinaamse Diaspora.

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

* Wij proberen weer telefonisch contact te hebben met Klaas Wilting, woordvoerder van de Stichting SIMPAR, die betrokken is geweest bij de zoektocht naar de al sinds 23 mei in het grotendeels ondoordringbare binnenland van Suriname vermiste helikopter en de twee bemanningsleden.

* Kort telefonisch interview met Narish Parsan (ex-PvdA Stadsdeel Amsterdam Zuidoost) om zijn verhaal te horen over de spanningen binnen de bestuurscommissie Zuidoost.

* Telefonisch interview met Tweede Kamerlid Harry van Bommel van de Socialistische Partij (SP) over het Suriname-overleg in de Tweede Kamer op 9 september en over de petitie om de Surinaamse Nederlander Jaitsen Singh zijn in de VS opgelegde straf in Nederland te laten uitzitten.

De presentatie is in handen van Owen Venloo en het panel bestaat uit Iwan Bottse en Natascha Adama. 

Dit programma wordt vanavond (zondag 23 augustus 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 19.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.