donderdag 27 augustus 2015

Drie vissersboten overvallen in monding Coppenamerivier

Vier bemanningsleden gewond geraakt


Drie vissersboten zijn gisteren door piraten overvallen in de monding van de Coppenamerivier. Het lukte de kapitein van één van de boten om met zijn manschappen aan wal te komen. De vier personen om wie het gaat hebben verwondingen opgelopen en werden verwezen naar de arts van Tijgerkreek voor medische behandeling. Dit meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, donderdag 27 augustus 2015.

De kapitein en zijn manschappen hebben de politie op de hoogte gesteld van de beroving.

Van de slachtoffers werden persoonlijke bezittingen, vis, benzine en een onbekend geldbedrag buitgemaakt.

Volgens de Gewestelijke Politiecommandant van Saramacca, Harnarain Mohan, zijn de afdeling Martiem van de politie en het Nationaal Leger in stelling gebracht. Zij zijn voor onderzoek op zee.

Doekhie (NDP) verlaat mogelijk pas in oktober Assemblee

Jonge politica Hanisha Jairam neemt plaats op lege zetel Doekhie


Het NDP-Assembleelid Rashied Doekhie zal mogelijk pas in oktober zijn lidmaatschap van De Nationale Assemblee (DNA) vrij maken. Dit bevestigt de parlementariër in het Dagblad Suriname van vandaag, donderdag 27 augustus 2015.

Doekhie zegt dat hij het proces van zijn terugtreden intussen al heeft ingezet. Zijn beslissing heeft hij inmiddels ook kenbaar gemaakt aan zowel parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons als aan President Desi Bouterse, die tevens voorzitter van de Nationale Democratische Partij (NDP) is.

Doekhie die afgelopen verkiezingen 2.602 stemmen achter zijn naam kreeg, zal dan opgevolgd worden door Hanisha Jairam. De jonge politica kreeg 2052 stemmen, maar slaagde er niet in om een zetel te bemachtigen. Doekhie heeft eerder gezegd, dat het zijn wens was dat Jairam in het parlement moest komen. Hij heeft daarom bij zijn campagnevoering steeds opgeroepen om op haar te stemmen. Jairam zal samen met Guiliano Snip zitting nemen namens NDP Nickerie in De Nationale Assemblee (DNA). Doekhie zal vooralsnog slechts voor belangrijke vergaderingen naar de stad afreizen.

Doekhie wil de gemeenschap rechtstreeks helpen. Dit is de reden van zijn besluit om een functie op het Kabinet van President Bouterse te bekleden. Volgens Doekhie heeft hij twee volle termijnen in het parlement gezeten. Het is hem opgevallen, dat het vanuit die positie steeds moeilijker wordt om dringende problemen aan te pakken. Op het Kabinet van de President zal hij in staat zijn om rechtstreeks maatregelen te treffen om de gemeenschap tegemoet te komen.

Op Curaçao dalen tarieven voor benzine, water en elektriciteit

Daling tarieven vanwege daling prijs vat ruwe olie op wereldmarkt


De tarieven op Curaçao voor benzine, water en elektriciteit dalen per 1 september. Dat komt doordat de prijs van een vat ruwe olie op de wereldmarkt is gedaald. Dat meldt het ministerie van Financiën in een persbericht, aldus de Amigoe van vandaag, donderdag 27 augustus 2015.
 
Gebruikers betalen nu voor een liter benzine 2,07 gulden aan de pomp. Vanaf 1 september is dit 2,02 gulden afgerond. Dieselgebruikers gaan 13 cent minder betalen voor een liter diesel. Het tarief daalt van 1,26 gulden naar 1,13 gulden.

Voor water betalen huishoudens gemiddeld 9,97 gulden per kubieke meter en per 1 september wordt dit 9,82 gulden. De prijs voor elektriciteit is momenteel 0,58 gulden per kWh en per 1 september zal dit gemiddeld 0,56 gulden per kWh zijn.

Ook de prijs van gas daalt. Volgens het ministerie van Financiën is er ruimte om de bevolking een ‘lastenverlichting’ te geven. Een gasfles van 100 lbs kost nu 60 gulden en zal per 1 september 50 gulden kosten. Ook de kleine gascilinder daalt in prijs van 13,50 gulden naar 10 gulden.

Onderzoek naar optreden enkele leden Kustwacht


Sommige kustwachters niet goed op de hoogte van wetten en gaan over tot geweld


Het optreden van enkele kustwachters op Curaçao tijdens controles op zee laat te wensen over. Dat is wat booteigenaren en vissers al jaren in de (sociale) media, voor de rechtbank en ook aan de krant Amigoe aangeven. Een incident afgelopen week ter hoogte van Klein Curaçao in het bijzijn van toeristen, waarover een klacht is ingediend, heeft inmiddels geleid tot een onderzoek door de Kustwacht, aldus de Amigoe vandaag, donderdag 27 augustus 2015.
 
Booteigenaren en vissers melden regelmatig dat sommige kustwachters niet goed op de hoogte zijn van de wetten, vervolgens brutaal worden of zelfs overgaan tot geweld, wanneer zij hiermee door (goed ingelichte) vaarders geconfronteerd worden.

Bij het incident dat vorige week woensdag plaatsvond maakten de eigenaar en de kapiteins van de charterboten ‘The Party Warriors’ en ‘The Party Hookers’ iets dergelijks mee. Bij het incident werden hun mobiele telefoons door één van de patrouillerende kustwachters vernield. Daarbij werd de eigenaar meerdere malen geduwd en ook ‘bedreigd’ in het bijzijn van toeristen. De ondernemer diende afgelopen zaterdagmiddag een klacht in bij de Kustwacht.

De eigenaar, die liever anoniem wil blijven, biedt het hele jaar door tours aan toeristen aan met de genoemde boten. Dat was ook woensdagmiddag het geval. De ondernemer nam samen met een kapitein een groep toeristen mee op de middagtour naar Klein Curaçao. Terwijl zij rond kwart voor zes bezig waren met de voorbereidingen om terug te gaan naar Curaçao, kregen zij bezoek van de kustwacht. Twee kustwachters kwamen aan boord van de charterboot voor controle en alle documenten bleken in orde te zijn, aldus de ondernemer.

Eén van de kustwachters waarschuwde echter voor vertrek dat het niet toegestaan is om met meer dan vier vislijnen te vissen en dat hij hiervoor een boete zou uitschrijven. Hierop begon de ondernemer te lachen en wilde graag van de kustwachter weten op basis van welk wetsartikel hij van plan was dat te doen, aangezien hij zoiets nooit eerder had gehoord. 'Dit terwijl mijn vis- en vaarvergunning om de zes maanden wordt verlengd en daarin niets over het aantal vislijnen staat', aldus de ondernemer.

Zijn reactie schoot kennelijk in het verkeerde keelgat bij de andere kustwachter die aangaf hem te brutaal te vinden en de eigenaar begon te duwen. 'Ik hield mijn handen achter mijn rug en herhaalde steeds dat hij me niet hoefde te slaan. Hij heeft me tot drie keer toe toch geduwd, waarop ik de kapitein opdroeg om dit te filmen met zijn mobiele telefoon. Dat deed de kapitein ook, maar plotseling liep de kustwachter naar hem toe, rukte de telefoon weg en gooide die hard op de grond.'

Volgens de ondernemer werd hij op een gegeven moment door deze kustwachter tegen de grond geduwd, kreeg hij een knie in zijn nek gedrukt en werd hij ‘bedreigd’ met een knuppel onder de woorden ‘Bo ke mi pasabo unu?’ (Moet ik jou slaan?’). De ondernemer zei hierop dat de kustwachter maar moest doen wat hij goed vond, waarop hij weer te horen kreeg dat hij te brutaal was en dat hij gearresteerd zou worden.
Zo ver kwam het uiteindelijk niet. De ondernemer trachtte hierop contact te krijgen met één van de kustwachthoofden. Terwijl hij bezig was met zijn mobiele telefoon – die tevens de bedrijfstelefoon is – stormde deze kustwachter op hem af, rukte ook deze telefoon weg en gooide het apparaat op de grond. Hierna gingen de kustwachters weg, zonder een boete uit te schrijven voor de zogenoemde overtreding inzake het aantal vislijnen, ondanks aandringen van de ondernemer dat hij de boete wilde. Hij eiste ook de namen van de kustwachters, vooral van de ‘mishandelende’ kustwachter. Hij heeft beide namen gekregen, dus ook van de andere kustwachter die ‘zich normaal gedroeg’.

Hiermee is de ondernemer diezelfde avond naar de politie gestapt om aangifte te doen, die hem naar de Landsrecherche heeft doorverwezen. Uiteindelijk kreeg hij te horen dat hij bij de Kustwacht een klacht moest indienen. De ondernemer vreesde, dat dit geval in de doofpot terecht zou komen, maar geeft aan dinsdag een reactie te hebben gekregen van de Kustwacht via mail, dat een onderzoek hiernaar is ingesteld. Dat bevestigt woordvoerder Roderick Gouverneur, die vanwege het al lopende onderzoek niet in details wil treden.

Deze booteigenaar, die jaren geleden al iets soortgelijks heeft meegemaakt, overweegt om ook bij de Commandeur in Nederland een klacht in te dienen.
Volgens de ondernemer heeft hij diverse booteigenaren gesproken die nimmer op de hoogte zijn gesteld van een wet die het aantal vislijnen regelt. Hij haalt tevens het Yachtclub Tournament aan dat zijn vijftigjarig bestaan viert met een wedstrijd en vraagt zich hardop af of ook hen verboden zal worden om met meerdere vislijnen te vissen.

Hij heeft ook de Curaçao Tourism Board ingeschakeld, aangezien toeristen getuige waren van het ‘slechte optreden’ van de ustwacht. Directeur Hugo Clarinda bevestigt dat de afdeling die dergelijke klachten in behandeling neemt, op de hoogte is van dit incident. Er is contact opgenomen met de Kustwacht en CTB zal het rapport van hun onderzoek afwachten om een beslissing te nemen over de volgende te nemen stappen.

Isla raffinaderij op Curaçao financiert renovatie sportfaciliteiten SOV Asiento in Emmastad

Zwembad krijgt opknapbeurt en voetbalveld kunstgrasmat uit Nederland


De sportfaciliteiten van SOV Asiento bij Rustenburg in Emmastad op Curaçao zullen een voor een opgeknapt worden met gelden van de Refineria Isla uit het fonds ‘Ku Kurason pa Komunidat’. Op dit moment wordt het zwembad onder handen genomen, en het zal over twee maanden zo goed als nieuw opgeleverd zal worden. Dat stelt Alberto Levinston, voorzitter van een commissie van vijf personen die de renovatiewerkzaamheden coördineert, vandaag, donderdag 27 augustus 2015, in het Antilliaans Dagblad.

'Na het zwembad krijgen de kleedkamers een opknapbeurt', aldus Levinston. Hij bevestigt ook dat op 14 september de ‘groundbreaking’ zal plaatsvinden van de aanleg van een kunstgrasmat op het voetbalveld van het sportcomplex. Het veld zal volgens de FIFA-normen aan alle zijden omheind zijn. Het gras wordt gelegd door het Nederlandse bedrijf Edel Grass, gevestigd in Genemuiden, bij Kampen in de provincie Overijssel. Op de website van het bedrijf staat:

'Als pionier van het eerste uur en als een van de grootste aanbieders van kunstgrassystemen vervult Edel Grass ook bij voetbal een voortrekkersrol. Kunstgras is er in alle soorten en maten, Edel Grass ontwikkelt en levert systemen voor het topsegment alsook voor amateurniveau.'

Behalve het voetbalveld wordt bovendien, speciaal voor de beoefening van atletiek, een 100-meter-renbaan aangelegd. Op dit moment traint onder andere de atletiekclub Trupial Autocity op het veld van Asiento.

Levinston: 'Het veld wordt nu uitgezet, er wordt gepast en gemeten. Als alles naar wens verloopt, dan zal het veld in de eerste week van december gereed zijn.'

De tennisbanen laten nog even op zich wachten. Nadat deze net opgeknapt waren, raasde in 2010 tropische storm Tomas over het eiland en werden de banen zwaar beschadigd. 'Het is om deze reden dat dit deelproject nog op zich laat wachten. We willen ervan verzekerd zijn dat ook de afwatering hier eerst goed onder handen genomen wordt. Daar is geld of sponsoring voor nodig', zo legt Levinston uit.

Verder zal de gymzaal mogelijk opgeknapt worden. Daar is volgens de commissievoorzitter nog geen geld voor, maar er wordt ten westen van de gymzaal in elk geval een zogenoemde ‘dome’ gebouwd. Dit is momenteel erg populair als sportzaal. Het gaat om een rond gebouw, ‘tent’ of loods, vaak wit, vervaardigd van een kunststof die de binnenkant vrijwaart van alle weersomstandigheden buiten.

Curaçaoënaar Brian Pietersz onderscheiden voor vredesoperatie

Gouverneur reikt Draaginsigne Gewonden uit


Gouverneur van Curaçao Lucille George-Wout heeft een Draaginsigne Gewonden uitgereikt aan Curaçaoënaar Brian Pietersz. Dat bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, 27 augustus 2015.

Brian heeft als militair in de jaren '90 tweemaal deelgenomen aan een vredesoperatie.

Het Draaginsigne Gewonden wordt toegekend aan militairen en veteranen die onder oorlogsomstandigheden of tijdens vredesoperaties lichamelijk of psychisch letsel hebben opgelopen. Het Draaginsigne is voor de betreffende militairen en veteranen een belangrijke vorm van erkenning voor hun militaire inzet en de offers die zij daarbij hebben gebracht.

(Bron foto: Kabinet van de gouverneur)

Amerikaanse Lionstone vindt dat zij 'mooi bod' heeft gedaan op Marriott hotel/Rif Resort op Curaçao

(Bron foto: eigen foto Red. De Surinaamse Krant)

‘Formeel nog geen bericht van broker of overheid’ 


Lionstone Development, met hoofdvestiging in Miami, Florida (VS), en al eigenaar van drie hotels op Curaçao vindt het ‘prematuur’ om al te reageren op berichten, dat in verband met de overname van Rif Resort Hotel (Marriott) gekozen is voor Orco Group als ‘preferred negotiating partner’. Dat zegt Rolf Sprecher, senior vicepresident of operations van Lionstone, in het Antilliaans Dagblad van vandaag, donderdag 27 augustus 2015.

Het dagblad berichtte eerder, dat Orco Group weliswaar als beste uit de bus was gekomen, maar dat Lionstone als nummer twee beslist nog niet is afgeschreven. Beide groepen zouden worden aangeschreven met het verzoek om hun gedane bod nog eens schriftelijk te bevestigen en dat zij zich eraan zullen houden.

Sprecher vindt het wat voorbarig te reageren, aangezien hij stelt dat Lionstone ‘nog geen formeel antwoord kreeg; noch van de broker noch van de overheid’.

In verband met de voorgenomen verkoop van het hotelcomplex plus de erfpachtgronden had de regering een Gemengde Commissie aangesteld, die op haar beurt de adviseur/broker Ackmann-Ziff in New York heeft ingeschakeld om het proces professioneel te begeleiden. Sprecher zegt dat Lionstone, van de Argentijns-Amerikaanse familie Alfredo (zoon) en Diego (zoon) Lowenstein van mening is een erg mooi bod te hebben gedaan. 

'Wij hebben meer dollars geboden, meer werkgelegenheid, meer nieuwe kamers, geen tijdelijke sluiting van het hotel, om tegemoet te komen aan de wensen van operator Marriott. En we bieden 20 jaar ervaring met het runnen van hotels op Curaçao.' Met dit laatste doelt de hooggeplaatste official van de hotelontwikkelingsgroep er op, dat Lionstone op het eiland drie hotels en twee casino’s in handen heeft.

Als eerste werd het Hilton te Piscadera overgenomen. Later volgde wat nu Sunscape is. Ook Floris Suite is eigendom van de groep. En op Aruba heeft Lionstone het Holiday Inn. Naar wat het dagblad heeft begrepen bood Lionstone één miljoen dollar meer voor de acquisitie van het gebouwencomplex, namelijk 15 miljoen tegen 14 miljoen dollar van Orco Group, maar scoort Orco Group vooral veel beter op het punt van de voorgenomen investeringen in verbetering en uitbreiding; in geld uitgedrukt zou Lionstone daarvoor 15 miljoen dollar in petto hebben, terwijl Orco Group het dubbele daarvan - namelijk 30 miljoen dollar - wil uittrekken.

Zoals gesteld, is het echter nog geen gelopen race. Zowel de broker en de gemengde commissie als de regering, die overigens al wel instemde met het advies van de commissie, houden in deze fase nog alle opties open. Lionstone wacht naar eigen zeggen af, aangezien de groep in Miami formeel nog geen bericht kreeg. Upgrading van het resort is een van de belangrijkste doelstellingen van de regering, omdat hiermee tevens de beoogde gemiddelde kamerprijs omhoog kan en daarmee de Average Daily Rate (ADR) en de Revenue Per Avalaible Room (RevPar). Ook de andere hotels op het eiland profiteren hiervan, aangezien Marriott met name wat betreft het Amerikaanse toerisme naar Curaçao wordt gezien als trendsetter wat betreft de prijs. Er moet sowieso geïnvesteerd worden in het hotel.

Volgens een alweer wat gedateerd Property Improvement Plan (PIP) van Marriott gaat het dan om minimaal 18,5 miljoen dollar. Zodra er een definitieve selectie heeft plaatsgevonden, zullen de contractonderhandelingen worden opgestart en daar zal een bepaalde garantstelling van de koper zeker ook onderdeel van zijn. De deal kan in de komende drie maanden worden beklonken qua overeenkomst inzake de ‘closing’, waarna de overdracht waarschijnlijk later volgt. Maar, veel hangt af van de commissie en de overheid.

Assemblee gaat functioneren district- en ressortraden tegen het licht houden

Commissie ‘Lagere Organen’ in Assemblee begint in oktober met doorlichten functioneren


De commissie Lagere Organen in De Nationale Assemblee (DNA) begint in oktober met een grondige doorlichting van het functioneren van de district- en ressortraden. Dit zegt de voorzitter van de commissie, Patrick Kensenhuis, vandaag, donderdag 27 augustus 2015, in de Ware Tijd.

De raden zijn onderworpen aan controle van DNA en het parlement kan daartoe elk lager staatsorgaan oproepen om haar mondeling of schriftelijk inlichtingen te verstrekken. Met de landelijke bezoeken wordt in oktober begonnen.

Het is de bedoeling om driemaandelijks aan de Assemblee te rapporteren. Het staat vrijwel vast, dat er ingrijpende wijzigingen zullen worden doorgevoerd. Op dit moment is de districtscommissaris uit hoofde van zijn functie ook voorzitter van de districtsraad, maar dit moet volgens Kensenhuis veranderen. 

'Het zou beter zijn indien de raad uit zijn midden de voorzitter kiest. De districtsraad is het hoogste wetgevende orgaan in het district en de leden worden gekozen op grond van de verkiezingsresultaten op ressortraadsniveau. Eigenlijk is het onmogelijk dat een vertegenwoordiger van de regering ambtshalve voorzitter is van een gekozen orgaan.'

Aanpassing van de wetgeving en van de betalingsregeling zijn enkele zaken waarnaar gekeken zal worden om te komen tot een effectievere en efficiëntere functionering van de regionale organen, zegt Kensenhuis.

'Er moet een betere betalingsregeling voor de ressortraden komen, omdat de huidige niet motiverend is voor de leden in hun functionering.' Hierover wil hij nog niet uitweiden. Hij geeft wel aan, dat er net als in DNA, met een presentielijst gewerkt zal worden. Een ressortraadslid ontvangt momenteel per maand Srd 890 en een districtsraadslid Srd 1.200.

Werknemers EBS blijven hun directeur Duiker steunen

Voorzitter bond begrijpt besluit regering om directeur uit functie te ontheffen


De werknemers van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) staan nog steeds achter waarnemend directeur Willy Duiker voor het werk dat hij gedaan heeft. Dit zegt voorzitter Steve Geerlings van OWOS (Ogane Werknemers Organisatie Suriname), de werknemersorganisatie bij EBS. Hij onderstreept dat de bond niet achter corruptiehandelingen staat. De vakbondsleider vindt het prima, dat er een politieonderzoek komt in deze zaak, zodat duidelijk wordt wie ‘wel of niet schuldig is’ aan het vermeende gesjoemel. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 27 augustus 2015.

Duiker is in verband met het door het Openbaar Ministerie gelaste onderzoek tijdelijk van zijn werkzaamheden ontlast. De ontheffing duurt totdat het resultaat van het strafrechtelijke onderzoek bekend is.

Geerlings begrijpt de noodzaak van het besluit van de regering om de directeur tijdelijk op non-actief te stellen. De bondsvoorzitter vindt zelfs dat het onderzoek veel eerder had moeten plaatsvinden. 'Anders is de EBS elke week negatief in het nieuws en dat is niet goed voor het bedrijf en de hardwerkende werknemers.'

Indien Duiker uiteindelijk vervangen moet worden, staat de bondsvoorzitter erop dat hij niet wordt opgevolgd door iemand van buiten het bedrijf.

Het onderzoek van de CLAD (Centrale Landsaccountantsdienst) bracht diverse onregelmatigheden in het financiële beheer bij de EBS aan het licht.

Burgers verzetten zich tegen optredende agenten in Industrieweg-Zuid

Nasleep mishandeling vrouw ontaardt in woede onder vooral dronken omstanders


De politie van Livorno werd gisteren geconfronteerd met verzet van burgers bij het afhandelen van een mishandeling in de Industrieweg-Zuid in Paramaribo. Dit meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie vandaag, donderdag 27 augustus 2015.

Via de meldkamer kwam een melding van een mishandeling binnen. De politie trof op het opgegeven adres een vrouw aan met een barstwond op het hoofd en schakelde een ambulance in om het slachtoffer af te voeren. De mensen ter plaatse bleken allemaal onder invloed van alcohol. Na een kort onderzoek werden Amir M. en Mohamed M. aangehouden.

De situatie ter plaatse werd op gegeven moment door omstanders verstoord. Om erger te voorkomen werden de verdachten meteen afgevoerd door de agenten, die kort daarna terugkeerden om de ambulance op te wachten. Ondertussen waren er steeds meer mensen gekomen.

Personen uit de menigte vroegen of het slachtoffer eerst het politiebureau moest aandoen om haar partner en stiefzoon naar huis te halen en dan pas naar het ziekenhuis mocht worden vervoerd.
De politie zorgde ervoor, dat het slachtoffer kon worden afgevoerd, maar dat viel niet in goede aarde bij de omstanders. De menigte kwam op een gegeven moment dreigend op de politiemannen af, omdat zij antwoord op hun vraag eisten.

De politie was genoodzaakt een waarschuwingsschot te lossen om de menigte tot andere gedachten te brengen. Ook de 37-jarige Gregory A werd in de menigte aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Alle verdachten zijn in verzekering gesteld.

Amerikaans oliebedrijf Apache doneert 25.000 dollar aan CliniClowns Suriname

(Bron foto: Apache)
Apache: CliniClowns heeft meerwaarde voor zieke kinderen


Het olie- en gasexploratiebedrijf Apache Suriname Corporation LDC (Apache) is sponsor geworden van de Stichting CliniClowns Suriname. Dit laat het bedrijf vandaag, donderdag 27 augustus 2015, weten in een persbericht. 

De zogenoemde External Affairs Representative van het bedrijf, Aishel Bradley, overhandigt morgen een cheque ter waarde van 25.000 Amerikaanse dollar aan vertegenwoordigers van de stichting op de kinderafdeling van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Dat is een van de vijf plekken waar de CliniClowns wekelijks spelen voor zieke kinderen.


'Onze vijf speciaal opgeleide CliniClowns bezoeken sinds 2014 de kinderen in de Surinaamse ziekenhuizen en bij Betheljada. Voor onze diensten vragen we de instellingen geen vergoeding, dus zijn we afhankelijk van het bedrijfsleven. Met deze gift van Apache kunnen we voorlopig weer vooruit', zegt kinderarts en voorzitter van de stichting, Amadu Juliana.

Apache Suriname is een dochter van ApacheCorporation in Houston, Texas. Het bedrijf is sinds 2013 in Suriname actief en heeft exploratie- en productierechten in twee off-shore blokken. Het bedrijf ondersteunt verschillende gemeenschapsprojecten. Deze projecten zijn vooral gericht op het welzijn van kinderen en hun educatie, aldus het bedrijf.

Bradley zegt te zijn overtuigd van de meerwaarde van CliniClowns voor zieke kinderen. 'Nadat we een kijkje hadden genomen bij een van de wekelijkse bezoeken aan de kinderafdeling van het Academisch Ziekenhuis, waren wij gelijk overtuigd. We zagen met eigen ogen, dat de CliniClowns een wezenlijke bijdrage leveren aan het verlichten van het verblijf van de kinderen in het ziekenhuis. Het viel ons ook op, dat de CliniClowns geen entertainment-clowns zijn, maar echt contact maken met het kind en hem of haar even uit de dagelijkse werkelijkheid van ziek zijn halen.'

Karta-Bink (PL) wil landelijke beschikking voor wegen met flitspalen


Justitie en Politie wil flitsapparaten in alle districten


Om de verkeerscontrole landelijk op te voeren is het nodig om flitsapparaten in alle districten te plaatsen. Maar, voor de wegen waar de apparaten worden geplaatst, moet een beschikking van het ministerie van Justitie en Politie worden afgegeven. Politieambtenaren zullen anders geen gebruik kunnen maken van de flitsapparaten. Assembleelid Ingrid Karta-Bink (Pertjajah Luhur) pleit er daarom voor om landelijk een beschikking in te voeren voor de desbetreffende wegen. Dit bericht Starnieuws donderdag 27 augustus 2015.

'In Commewijne zijn er maar twee wegen met een beschikking voor flitsapparatuur. Dit is een must voor alle wegen, zodat de politieagenten kordaat kunnen optreden', aldus de volksvertegenwoordigster.

Zij maakt zich ernstig zorgen na de twee dodelijke verkeersongelukken die recent in het district Commewijne hebben plaatsgevonden. Deze zijn gebeurd tijdens de verkeersveiligheidsmaand,  geïntroduceerd om alle weggebruikers zich aan de verkeersregels te laten houden. Ongeacht in welk district zij zich bevinden, zodra zij deelnemen aan het verkeer dienen zij de verkeersvoorschriften in acht te nemen, stelt Karta-Bink.

Karta-Bink is er niet over te spreken, dat in beide dodelijke verkeersongevallen in Commewijne, de bestuurders het hazenpad kozen. Zij verkeerden in beschonken toestand ten tijde van de aanrijding.

'Heb je een glaasje op, laat je rijden. Je moet niets aan het toeval overlaten, anders kun je onnoemlijk veel leed veroorzaken', aldus het Assembleelid, die zelf in Commewijne woont. Zij zegt verder dat ten gevolge van beide verkeersongevallen  twee gezinnen geen vader en kostwinner meer hebben. 'Wie vergoedt het leed van deze nabestaanden?'

Positie SZF niet geregeld in Wet Basiszorgverzekering

Staatsziekenfonds moet concurrentiestrijd met particuliere zorgverzekeraars aangaan


Minister Pengel: 'Kwalitatieve gezondheidszorg moet in heel Suriname beschikbaar zijn'


De positie van het Staatsziekenfonds (SZF) is formeel nog niet geregeld binnen de Wet Basiszorgverzekering. Directeur Rick Kromodihardjo van SZF heeft dat meegedeeld aan minister Patrick Pengel van Volksgezondheid. Pengel heeft gisteren een kennismakingsbezoek gebracht aan het SZF, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 27 augustus 2015.

De Wet Basiszorgverzekering werd in oktober 2014 doorgevoerd. Binnen het kader van deze wet zijn alle personen in Suriname verplicht om een ziektekostenverzekering aan te gaan. Volgens Kromodihardjo is er echter geen verband gelegd tussen de bestaande wetgeving en de nieuwe wet. Het SZF is op deze manier zelfs uitgesloten in de nieuwe wet. De SZF-directeur wees erop, dat in de nieuwe wet duidelijk staat, dat alleen verzekeringsmaatschappijen ziektekostenverzekeringen mogen afsluiten.

Het SZF is geen ziektekostenverzekeringsmaatschappij in de letterlijke juridische betekenis, stelt Kromodihardjo. 'Het SZF ontleent zijn bevoegdheden aan de wet en is derhalve enig in zijn soort.' De directeur wil samen met het ministerie deze onduidelijkheid wegwerken.

Minister Pengel zegt, dat het de opdracht van zijn ministerie is om eraan bij te dragen, dat het welzijn van de gehele Surinaamse bevolking de eerste plaats krijgt binnen het politiek beleid. Hij wil de komende vijf jaren werken aan een stevig fundament voor een welzijnssamenleving. Hij erkent dat het een bijzondere uitdaging is voor het SZF om optimale zorgverzekering te bieden aan elke burger. Hij zal binnen zijn regeerperiode verder werken aan de volledige uitvoering van de basiszorgverzekering.

Het SZF moet zijn bestand vrijwillig verzekerden op een dusdanig niveau brengen, waardoor zij de concurrentiestrijd met de particuliere zorgverzekeraars kan aangaan. Minister Patrick Pengel vindt dat het SZF in de afgelopen 34 jaar heeft getoond een stabiele zorgverzekeraar te zijn.

Het ziekenfonds heeft in haar bestand zo'n 50.000 landsdienaren (ambtenaren) en hun gezinsleden die meeverzekerd zijn. In het streven om kwalitatieve gezondheidszorg te waarborgen, kan het fonds rekenen op ondersteuning van het ministerie, stelde minister Pengel tijdens zijn kennismakingsbezoek aan het SZF.

Het totaal bestand van het fonds telt 180.000 verzekerden. 'Dat is een substantieel deel van de totale samenleving', aldus Kromodihardjo. 'Daarom zullen veranderingen binnen het SZF ook hun weerslag hebben op de totale gemeenschap.' Hij is bezig met het proces Herpositionering SZF. Kromodihardjo wil het SZF zijn rechtmatige plaats in de samenleving laten innemen.

'De huidige visie is dat medische zorg toegankelijk moet zijn voor Surinamers woonachtig tot in de verre binnenlanden.' De SZF-directeur wil samen met het ministerie het plan van het fonds ontvouwen hoe invulling kan worden gegeven aan dit doel. Hij heeft minister Pengel erop gewezen, dat het SZF minimaal tot helemaal niet bereikbaar is in het binnenland. De bewindsman vindt dat erop moet worden toegezien dat kwalitatieve zorg beschikbaar en toegankelijk is voor het gehele land met inbegrip van medicamenten en andere geneeskundige benodigdheden. Hij wil het fundament van een welzijnssamenleving verder verstevigen. Tal van beleidsstukken op het ministerie zullen moeten leiden tot een betere bereikbaarheid en toegang tot gezondheidszorg in de ruimste zin des woord voor eenieder, stelt minister Pengel.

Hoofd Luchtvaartdienst door TCT-minister uit functie ontheven

Faizel Baarn neemt taken Robby Venlo over


Robby Venlo (Bron foto: LinkedIn) is door minister Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme ontlast uit zijn functie als hoofd van de Luchtvaartdienst. Venlo heeft vandaag, donderdag 27 augustus 2015, de leiding van de Luchtvaartdienst overgedragen aan Faizel Baarn, aldus Starnieuws

Minister Rusland zegt, dat dit besluit niet persoonlijk opgevat dient te worden. Het streven van de regering is om de belangrijke schakels op bepaalde posten te vervangen om doelen te kunnen bereiken.

Venlo werd gisteren ontlast van zijn werkzaamheden als hoofd van de Luchtvaartdienst. 'Wij hebben een visie over hoe bepaalde doelen gerealiseerd moeten worden. Op basis daarvan hebben wij de profielen gemaakt', aldus Rusland.

Tot voor kort was Baarn hoofd Juridische Zaken bij de Luchtvaartdienst.

Suriname heeft binnenkort een groene televisiezender

94GreenTV begint 7 september met uitzendingen


'Groen houdt veel meer in dan plantjes, dieren, water en lucht. Toerisme, mode en ict hebben er ook mee te maken. Het milieu is het waard om behouden te worden, om voor te vechten. Dat zullen we laten zien en men gaat meer liefde hebben voor de natuur', zegt Gilberto Krieger, directeur van 94GreenTV, Surinames eerste mediaportaal voor groen nieuws, vandaag, 27 augustus 2015, op Starnieuws. 

Op 7 september gaat 94GreenTV officieel met uitzenden beginnen. Alles over groen Suriname krijgt op een professionele wijze aandacht.

De uitzendingen zullen te volgen zijn op kanaal 12-4 tussen zes uur 's avonds en middernacht. Alles wordt in High Definition uitgezonden. Op maandag, woensdag en vrijdag worden er nieuwe producties aangeboden, afgewisseld met herhalingen. Het leeuwendeel bestaat uit eigen producties, zoals nieuws, talkshows en andere televisieprogramma's.

'We staan open voor andere producties, maar ze moeten wel voldoen aan onze standaarden. Als het nieuwsgehalte heel hoog is, kan er misschien een uitzondering gemaakt worden.' 94GreenTV wil later een eigen kanaal hebben.

De naam is afgeleid van het feit dat Suriname voor 94 procent uit bos bestaat, legt Krieger uit. Het idee om nieuws, talkshows, documentaires en andere televisieprogramma's te brengen over Surinames ‘groene rijkdom’ is acht jaar geleden ontstaan, vertelt Krieger. Samen met Jerrel Pinas is de gelijknamige stichting opgericht.

'Onze bedoeling is om de bevolking kennis te laten maken met wat wij aan groen hebben. Wij geloven dat als je iets kent, je er van kunt houden, als je ervan houd kan je het beschermen.' 94GreenTV is ook bedoeld als eyeopener voor het publiek. 'Het bewustwordingsproces komt langzaam op gang. Wij geloven dat zoiets constant en gestroomlijnd moet zijn. Vandaar dit concept. We moeten beseffen dat er meer gedaan kan en moet worden om ons milieu te beschermen.'

Gehele top afdeling Drilling bij Staatsolie op non-actief gesteld door directeur

Onderzoek naar afpersing en malversatiesMinister Dodson zet mes in misstanden binnen Staatsolie: 'Er is heel veel verspilling en heel veel mis'


De complete top van de afdeling Drilling bij Staatsolie is gisteren op non actief geplaatst door algemeen directeur Rudolf Elias. Starnieuws bericht vandaag, donderdag 27 augustus 2015, te hebben vernomen, dat het gaat om manager Prediep Goerdajal, twee afdelingshoofden Johan Ramadhin, Anandkoemar Autar en twee medewerkers. Er zal een onderzoek plaatsvinden naar afpersing en malversaties.

Minister Regillio Dodson, die afkomstig is van Staatsolie, had Elias al informeel meegedeeld dat hij orde op zaken moet stellen. Hij bracht afgelopen week een informeel bezoek aan Staatsolie en heeft een lijst van zaken doorgegeven die dringend in orde moeten worden gemaakt. De bewindsman weet dat er in het bedrijf zaken mis zijn en heeft aangekondigd het mes erin te zetten. Net zoals bij de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) heeft Dodson aangegeven, dat ook bij Staatsolie orde op zaken gesteld moet worden.

Op grote schaal zouden drilling contractors afgeperst worden, terwijl bedrijfsmiddelen oneigenlijk gebruikt worden. Contractors zouden in dienst worden genomen om voor Staatsolie te werken, maar ze werden ingezet om privé bouwwerkzaamheden voor de afdelingshoofden te verrichten of op de kostgrondjes van de manager te werken. Bouwmaterialen werden op Staatsolie budget gekocht waarmee huizen en pakhuizen van de afdelingshoofden zijn gebouwd. Hiertegen is niet opgetreden, aldus Starnieuws.

Minister Dodson heeft gezegd, dat oneigenlijke praktijken onmiddellijk stopgezet moeten worden. 'De beerput gaat binnenkort veel groter open en met de lage olieprijs zullen harde maatregelen komen richting Staatsolie. Het inkoopbeleid van Staatsolie en de vele oneigenlijke zaken zullen hard aangepakt worden. Er is heel veel verspilling en heel veel mis', zegt de bewindsman.

Ambtenaren mogen geen geld vragen om afhandeling reçu's te bespoedigen

Minister Hoefdraad: 'Ministeries mogen geen toezeggingen doen over aanbestedingen zonder overleg met Financiën'

 
Het is verboden voor ambtenaren om geld te vragen om de afhandeling van reçu's te bespoedigen. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, zegt dat mensen die hiermee te maken krijgen, gelijk contact dienen op te nemen met zijn secretariaat. De bewindsman deelt mee dat het zijn streven is om betaalachterstanden definitief tot het verleden te laten behoren, zo schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 27 augustus 2015.

Bij de behandeling van de wijziging van de Comptabiliteitswet had Hoefdraad De Nationale Assemblee voorgehouden een bekendmaking te doen uitgaan over de procedure bij de gunning van projecten. Hij heeft een beroep gedaan op zijn collega's om een eenduidige gedragslijn over bezuinigingen te volgen. Zij moeten ook erop toezien dat vanuit de ministeries geen toezeggingen gedaan of afspraken worden gemaakt met derden over dienstlevering of aanbesteding zonder dat middelen zijn vrijgemaakt vanuit Financiën.

Hoefdraad zegt zich strak te houden aan de Comptabiliteitswet. Er zullen geen onnodige uitgaven gedaan worden. Gezien de moeilijke financieel-economische situatie waarin Suriname verkeert, is het belangrijk om zuinig om te gaan met de schaarse middelen. Op aannemers en leveranciers doet de bewindsman een beroep goed na te gaan met wie binnen de overheid zaken gedaan wordt en of daarbij de voorgeschreven regels strikt worden gevolgd. Het licht is op groen indien een geldige bestelbon afkomstig van het vakministerie ter beschikking is gesteld.


Is die bestelbon er niet, dan is er ook geen toestemming en zal er niet worden uitbetaald.

Ondernemers die zaken doen met de overheid, moeten zich ervan verzekeren, dat de regels zijn gevolgd. Anders lopen zij het risico te leveren, maar geen betaling te ontvangen. Tegen ambtenaren die verplichtingen aangaan zonder de nodige toestemming of buiten de regels om, zal streng worden opgetreden, kondigt Hoefdraad aan. Bij het constateren van dergelijke gevallen moet contact worden opgenomen met het secretariaat van de minister.

MAS is tandeloze tijger als het gaat om optreden tegen niet dragen zwemvest

Maritieme Autoriteit kan geen boetes opleggen


Speciale wetgeving ligt sinds 2013 in la bij Raad van Ministers


De Maritieme Autoriteit Suriname (MAS) kan geen maatregelen treffen tegen personen in kleine boten die geen zwemvesten dragen. Zo kan zij geen boete opleggen, omdat de Wet Binnenvaart- en Kustvaart, die de veiligheid op het water moet regelen, sinds 2013 bij de Raad van Ministers ligt. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, donderdag 27 augustus 2015.

'We roepen de mensen met hun vaartuigen op om de boten vrijwillig te laten keuren en geven de gemeenschap informatie. Maar, het is duidelijk dat sommige mensen de veiligheid niet serieus nemen', zei MAS-directeur Michel Amafo gisteren tegen minister Andy Rusland van Transport Communicatie en Toerisme. Rusland bracht een kennismakingsbezoek aan de MAS en wilde onder andere weten wat de oorzaak was van het bootongeluk enkele dagen geleden waarbij een man, de dancehall artiest Marciano 'Blaka Champa' Bron, is omgekomen bij een aanvaring op de Marowijnerivier en hoe dit soort ongelukken kan worden voorkomen. Geen van de dertien inzittenden bij de aanvaring droeg een zwemvest.

'De wet zal ons in staat stellen degenen te beboeten die zonder reddingsvest op water zijn, want nu is het lobbyen om mensen zover te krijgen maar waarschijnlijk a wipi de fanowdu, sondro a wipi den man no o arki', zei de directeur.

Hij vroeg de minister zich er voor in te zetten, dat de wet spoedig bij het parlement wordt ingediend. Lloyd Gemerts, manager maritieme administratie, zei dat de wet onder meer eigenaren van vaartuigen zal verplichten om hun boten elk jaar te laten keuren door de MAS. Ook dienen ze reddingsboeien en zwemvesten aan boord te hebben.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Minister Pengel: 'Zorgaanbieders mogen patiënten niet weigeren'

Nog steeds onduidelijkheden rond uitvoering Wet Basiszorgverzekering


Minister van Volksgezondheid Patrick Pengel stelt, dat zorgaanbieders patiënten niet mogen weigeren. De wet is duidelijk hierover. Maar, aan de Wet Basiszorgverzekering (BZSR) kleven enkele vraagstukken. De bewindsman zei gisteren, dat in de overschakeling het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting (SoZaVo) een belangrijke rol speelt.

Hij benadrukte, aldus de Ware Tijd vandaag, donderdag 27 augustus 2015, de noodzaak om duidelijkheid te krijgen in wat inmiddels is gerealiseerd en wat nog moet worden uitgevoerd, zodat de zorg toegankelijk wordt voor iedereen.

Al enkele weken weigeren specialisten van onder andere 's Lands Hospitaal en het Academisch Ziekenhuis Paramaribo om patiënten met een on- en minvermogendenkaart te behandelen. De tarieven die gehanteerd worden voor de behandeling van deze personen liggen beneden die van de basiszorgverzekering.

In De Nationale Assemblee zijn dinsdag vragen gesteld over de garantie van de medische zorg voor deze groep patiënten. RGD-dokter Edward Pinas laat weten, dat hij ongeveer vier weken geleden heeft opgemerkt dat personen met on- en minvermogendenkaarten niet behandeld worden door sommige specialisten.
Van hen wordt een garantiebrief geëist. 'Ik vind dat niet goed. Als ze alsnog vergoed worden, moeten ze de patiënten helpen totdat ze verzekerd zijn volgens de nieuwe wetgeving.'

Pengel vindt dat de burgerij ook een taak heeft. Personen die niet in staat zijn om de basiszorgverzekering te sluiten moeten zich laten registeren. Na onderzoek wordt besloten of de geregistreerde ondersteuning krijgt van de overheid of niet. Dit proces is ook nog niet afgerond. Pengel zei verder, dat men mogelijk bij de voorlichting tekortgeschoten is. Hij garandeert dat dit zal veranderen.

Weduwe bij woningbrand Flora omgekomen man mag lichaam ex niet begraven van rechter

Kantonrechter: Weduwe mag ook geen aparte uitvaartdienst houden

'Weegt buitenechtelijke relatie van amper 2 jaar op tegen een huwelijk ruim 20 jaar?'


Natascha Henar-Liong A San, weduwe van de bij een woningbrand te Flora op 13 augustus omgekomen Raymond Henar, heeft ongelijk gekregen bij de rechter. Zij mag het lichaam van haar overleden echtgenoot niet begraven. Volgens de uitspraak van de Kantonrechter mag zij ook geen aparte uitvaartdienst houden om samen met haar kinderen afscheid van hun echtgenoot en vader te nemen. 

'Is dit rechtspreken? Dit is een onmenselijke uitspraak', reageert Patricia Liong A San, zus van de weduwe, vandaag, donderdag 27 augustus 2015, in de Ware Tijd.

Bij de brand kwamen ook de vriendin van Raymond Henar en hun zeven maanden oude tweeling om het leven.

De weduwe had aan de rechter toestemming gevraagd om tenminste een eigen dienst te houden om afscheid te nemen. Volgens de zus zijn er hiernaast andere voorstellen gedaan aan de rechter, maar die zijn allemaal afgewezen. 'Ze moet gewoon afscheid nemen en wegwezen', zegt de zus.

Volgens haar heeft de rechter gemotiveerd, dat de vriendin een goede band had met de moeder van Raymond en dit zou bepalend zijn geweest voor de uitspraak. 'Op welke wet is dat gebaseerd?', vraagt zij zich af. Nadat de procureur-generaal had besloten dat het lichaam aan de familie van de man zou worden afgestaan, spande Henar-Liong A San een Kort Geding aan gemaakt om dit te voorkomen. Zij wilde haar ex-man zelf begraven.

Ze wilde vooral voorkomen dat Raymond met zijn vriendin en de twee baby's als gezin zou worden begraven. De familie van Raymond heeft daar echter geen problemen mee. Met Henar-Liong A San heeft hij twee kinderen van twintig en achttien jaar.

Wat kennelijk ook in het oordeel van de rechter heeft meegewogen is, dat het gehuwde koppel in 2013 een echtscheidingsproces is begonnen, nadat was gebleken dat de man een buitenechtelijke relatie had. De scheiding was inmiddels ook al uitgesproken, maar niet ingeschreven bij het Centraal Bureau voor Burgerzaken. Volgens de wet was het huwelijk dus nog in stand. Patricia Liong A San vraagt zich voornamelijk af of een buitenechtelijke relatie van nog geen twee jaar opweegt tegen een huwelijk van ruim twintig jaar.

Gajadien (VHP): 'OM geeft weer vertrouwen aan gemeenschap met onderzoek bij EBS'

'Personeelsleden willen meer onthullen, maar voelen zich niet beschermd'

Gajadien wil speciale klokkenluiders-wetgeving


Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien vindt, dat het Openbaar Ministerie (OM) met het strafrechtelijk onderzoek bij de  NV Energiebedrijven Suriname (EBS) weer vertrouwen heeft gegeven aan de gemeenschap. In deze zaak blijkt volgens de politicus duidelijk, dat personeelsleden meer zaken uit de doeken zouden willen doen, maar zich niet beschermd voelen.

'Daarom is het belangrijk, dat er een wet komt die klokkenluiders beschermt', zegt Gajadien vandaag, donderdag 27 augustus 2015, op Starnieuws.

Hij vindt het jammer, dat de toenmalige procureur-generaal geen onderzoek heeft verricht naar onregelmatigheden met concessies. Hij merkt op, dat zo vaak hierop gewezen is door verschillende personen, maar dat die zaak toch nooit is opgepakt.

Diverse Assembleeleden hebben hierover brieven geschreven naar president Desi Bouterse, maar er is nimmer opheldering gekomen. Gajadien hoopt dat dit alsnog gebeurt. 'Ik vind dat deze kwestie onderzocht moet worden, waardoor zaken die onrechtmatig verkregen zijn, weer teruggaan in de boezem van de Staat.'

NPS'er Tjin-A-Tsoi blij met optreden CLAD en OM tegen EBS

'Er is hoop voor de rechtsstaat Suriname, het optreden van CLAD en OM geeft mij hoop'

'Er moet een interim-manager van buiten het staatsbedrijf komen'
 
 
'Het optreden van de Centrale Landaccountantsdienst (CLAD) en het Openbaar Ministerie (OM)  bij de Energiebedrijven Suriname, geeft mij hoop,  aldus NPS'er Arthur Tjin-A-Tsoi, die als toenmalig Assembleelid, de 'Mega corruptiezaak' inzake de EBS indiende bij het OM. Hij maakt de CLAD en het OM complimenten, zo schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 27 augustus 2015.

Tjin-A-Tsoi vindt, dat er een interim-manager van buiten de EBS moet komen  om zaken op de rails te krijgen.

De resultaten die CLAD tot nu toe heeft geboekt geven aan hoe belangrijk het is om in de controle-instituten te investeren en die goed in place te hebben, stelt Tjin-A-Tsoi.

'Er is hoop voor de rechtsstaat Suriname, ondanks de megaschaal waarop zaken fout zijn gelopen. Deze kunnen nu worden onderzocht door het OM', zegt Tjin-A-Tsoi. Nu de waarnemend algemeen directeur van EBS, Willy Duiker, ontlast is van zijn taken, kan het politieonderzoek beter plaatsvinden, zonder dat dit wordt gefrustreerd.

De politicus vindt het zorgelijk, dat er goedgekeurde accountantsverslagen zijn afgegeven door de huisaccountant aan de Raad van Commissarissen (RvC). Hij vraagt zich af hoe betrouwbaar deze verslagen zijn. 'Heeft de huisaccountant het werk goed kunnen doen? Als er twijfels waren, waarom heeft de accountant deze niet aan de RvC gemeld?', vraagt Tjin-A-Tsoi zich af.

Nog een zorgpunt is dat het niet uitgesloten is, dat deze zaken zich ook bij andere parastatalen voltrekken, stelt Tjin-A-Tsoi. Hij vindt het belangrijk dat RvC-leden, die door de politiek worden benoemd, zich beter van hun taak kwijten. Zij moeten zich bewust zijn van hun onderzoeksplicht en hun verantwoordelijkheid. Ze zullen ook verantwoordelijk gesteld moeten worden, als het misgaat door hun nalatigheid, aldus de NPS'er.

De CLAD en de Rekenkamer verdienen een betere plaats, omdat nu weer is vastgesteld, dat de controle onvoldoende is, concludeert Tjin-A-Tsoi. Transparantie is volgens hem daarbij vereist, met consequenties bij het begaan van misstappen.
'De consequenties zijn zeker uitgebleven in de regering-Bouterse 1. Nu is het eindelijk tijd om paal en perk te stellen aan deze onfrisse zaken. Controle is trouwens geen daad van vijandschap. Suriname mag nooit ten gevolge van het kankergezwel corruptie ten onder gaan.'