zondag 30 augustus 2015

12-Jarig meisje verdronken in recreatieoord Ston Eiland district Brokopondo

Moeder kon door lifeguards worden gered


De 12-jarige Desahira Banai is vandaag, zondag 30 augustus 2015, verdronken in een recreatieoord - Ston Eiland in het stuwmeer - in het district Brokopondo. Dat meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

Desahira was met haar ouders aan het zwemmen. Volgens een verklaring van de vader ging hij op een gegeven moment uit het water om een bal te halen. Op een tot nog toe onverklaarbare wijze verdwenen zijn vrouw en dochter in de diepte.

Het gelukte toegesnelde lifeguards om de 37-jarige Telma G.als eerste uit het water te halen. Zij werd gereanimeerd en kwam weer bij. Voor Desahira, die later uit het water werd gehaald, kwam de hulp echter te laat. De arts van de poli Brownsweg stelde de dood vast.

Verkeersdode op Anton Dragtenweg is Rakesh Brijobhokun (31)

Slachtoffer wachtte op sleepwagen op plaats eerder ongeval
 
(Bron foto: Korps Politie Suriname)

 
De man die vanmorgen, zondag 30 augustus 2015, op de Anton Dragtenweg in Paramaribo dodelijk werd aangereden is de 31-jarige Rakesh Brijobhokun. Kort te voren was een vriend van Brijobhokun betrokken bij een verkeersongeval ter hoogte van de Powisistraat, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vanmiddag.

Brijobhokun stond met een aantal andere vrienden te wachten op een sleepwagen op de plaats van het ongeval. De bestuurder van een Toyota Mark X, die vanuit de richting Paramaribo naar Leonsberg reed, is om tot nog toe onbekende reden op de berm terecht gekomen met zijn voertuig, waar Brijobhokn en anderen stonden. De Mark X kwam met een harde klap tegen één van de voertuigen, een Noah-busje, aan en drukte Rakesh tegen de schutting. De 31-jarige man overleed ter plekke.

Twee andere omstanders liepen verwondingen op. De bestuurder van de Mark X en een mede-inzittende werden met de ambulance afgevoerd naar de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.

Volgens omstanders heeft de bestuurder van de Mark X met hoge snelheid gereden.

Korpschef vindt Agnes Daniel meest geschikte kandidaat om hem op te volgen

Daniel wordt eerste vrouwe- lijke korpschef Korps Politie Suriname


Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie staat volledig achter de benoeming van commissaris Agnes Daniel als zijn opvolgster. Per 1 januari zal Daniel belast zijn met de leiding van het Korps Politie Suriname. Tjin Liep Shie wordt directeur Operationele Diensten bij het ministerie van Justitie en Politie.

'Commissaris Daniel is de meest geschikte kandidaat en heeft met 35 dienstjaren in verschillende hoge functies gediend. Zij heeft diverse hogere opleidingen gevolgd en heeft een indrukwekkende staat van dienst. Bij mijn aanbeveling heeft haar geslacht geen enkele rol gespeeld, ze is gewoon de meest geschikte kandidaat', aldus Tjin Liep Shie vandaag, zondag 30 augustus 2015, op Starnieuws.

Minister Jennifer van Dijk-Silos heeft tijdens haar kennismakingsbezoek aan het korps vrijdag meegedeeld, dat Daniel de eerste vrouwelijke korpschef wordt. Zij is eveneens ingenomen er mee, dat Tjin Liep Shie werkzaam zal blijven binnen het ministerie. Hij zal helpen om het nieuwe directoraat Operationele Diensten op te zetten.

(Bron foto: Suriname Herald)

Man met illegaal gevangen vogels in centrum Paramaribo beboet

Ondernemer verkoopt beschermde vogels in Burenstraat


De politie van het bureau Centrum werd door de Dienst 's Lands Bosbeheer (LBB) getipt, dat een man in de Burenstraat bezig was met de verkoop van vogels die het hele jaar door beschermd zijn. De politie stelde afgelopen donderdag een onderzoek in en heeft de ondernemer, de 47-jarige Q. Ch., ter zake opgebracht, aldus de webeditie van het Dagblad Suriname vandaag, zondag 30 augustus 2015.

De politie heeft verschillende vogels, waaronder papegaaitjes, kaduri’s (Icterus cayanensis) en rikketik, in beslag genomen.

Na overleg met een lid van het Openbaar Ministerie (OM) zijn de vogels overgebracht naar de dierentuin. De zaak werd verder buiten proces afgehandeld, omdat de overtreder van de Jachtwet bereid was de geëiste boete te betalen. Na betaling van de boete, die door het OM was opgelegd, mocht Q. Ch. vertrekken. Het dagblad vermeldt niet de hoogte van de boete.

Politie in Moengo zou niet optreden tegen bekende criminelen

Ondernemers willen daadkrachtiger optreden politie: ze vrezen nieuwe golf overvallen

 
Steeds meer ondernemers in Moengo en omgeving vrezen een nieuwe golf van overvallen in de omgeving. Moengonezen vinden, dat de politie daadkrachtiger moet optreden. Immers, van een aantal criminelen zou bekend zijn waar zij zich ophouden, maar om onduidelijke redenen zou niet tegen iedereen worden opgetreden, aldus de Ware Tijd Online zondag 30 augustus 2015.

De meest opvallende recente poging tot een overval met vuurwapengeweld deed zich op 12 augustus voor ter hoogte van Alfonsdorp. Een politieman, die in zijn vrije tijd telefoonkaarten distribueert, raakte daarbij gewond. Hij geneest thuis, maar de daders zijn niet aangehouden.

'Een paar veroordeelden hebben hun tijd uitgezeten en zijn weer in het gebied. Dus het zou best kunnen, dat ze weer in hun oude activiteit vervallen', zegt een bewoner. Uit het voorval waarbij de agent betrokken was blijkt duidelijk, dat leveranciers van goederen worden geobserveerd door de overvallers. De politieman was samen met een collega en een derde man belkaarten aan het distribueren voor het bedrijf van zijn vader.

Op de terugweg, nabij de verkeersdrempels van Alfonsdorp, werd het gezelschap onder vuur genomen door mannen in een auto die al enige tijd probeerden hen in te halen. De Ware Tijd schrijft te hebben vernomen, dat de politieman zeker één van de verdachten kent, omdat die drie jaar geleden al geprobeerd had hem te overvallen.

Overigens werd de auto van de overvallers op 12 augustus gelokaliseerd in Moiwana. Pas enkele dagen later ging de politie poolshoogte nemen en trof zij de auto inderdaad aan. Met deze kwestie geconfronteerd, is de reactie van de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname, dat de poging tot overval nog steeds in onderzoek is.

Natuurpark Brownsberg heeft nieuw logeergebouw en bar-restaurant

Beschermd natuurgebied moet weer toerist-vriendelijk worden
 

Op de Brownsberg zijn gisteren het nieuwe logeergebouw 'De Ark'(zie foto van BIC Brokopondo) en een bar-restaurant geopend. De beheerder van het natuurpark Brownsberg, Stinasu (Stichting Natuurbehoud Suriname) wil het beschermd natuurgebied natuurreservaat weer toerist-vriendelijk maken. Door jarenlange verwaarlozing zijn de meeste gebouwen vervallen geraakt.

In 1969 werd de Brownsberg omgedoopt tot natuurreservaat, nadat pogingen om goud en bauxiet te winnen, waren mislukt. Maar, de afgelopen jaren is van enige bescherming nauwelijks sprake geweest. Onder het toeziend oog van Stinasu en de overheid hebben illegale lokale (porknokkers) en Braziliaanse (garimpeiros) kleinschalige goudzoekers grote delen van het natuurgebied vernietigd. Nog steeds zouden goudzoekers in het gebied actief zijn.

Het ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer, Stinasu en een groep padvinders hebben volgens het Burger Informatie Centrum (BIC) Brokopondo er alles aan gedaan om het natuurpark op te knappen. Ook de districtscommissaris van Brokopondo, Ivonne Pinas, draagt dit initiatief een warm hart toe.

Er wordt gewerkt naar verbetering van het gehele gebied waardoor er ook voor werkgelegenheid gezorgd wordt voor de mensen van de omgeving. Minister Steven Relyveld zegt de ontwikkelingen op de voet te zullen volgen. Het natuurpark moet behouden blijven. Hij zal af en toe bezoeken brengen om te zien hoe dat werk vordert.

(Red. De Surinaamse Krant/BIC Brokopondo)

SVB zoekt financiering voor nieuw te bouwen stadion

Chinees bedrijf wil stadion bouwen voor ruim 25 miljoen Amerikaanse dollarLeden van de Surinaamse Voetbalbond (SVB) hebben bij meerderheid toestemming gegeven aan het hoofdbestuur om geldschieters te zoeken voor een nieuw te bouwen stadion op de plaats waar het huidige André Kamperveen Stadion staat. Dat bericht de Ware Tijd Online vandaag, zondag 30 augustus 2015.

Afgesproken is, dat nadat met de financiers zal zijn gesproken, de leden geïnformeerd zullen worden over voorstellen die dan over en weer zijn gedaan.

Een Chinese onderneming heeft een offerte voor de bouw van het stadion gemaakt van ruim 25 miljoen Amerikaanse dollar, maar tegenover de leden heeft het bondsbestuur echter een bedrag van 22 miljoen dollar genoemd.

Van een financieeldeskundige binnen de bond wordt vernomen, zo schrijft de Ware Tijd, dat de SVB het systeem van aanbesteding en offerte formeel niet kent. Daarom is er onduidelijkheid over hoe te handelen op het inschrijfbedrag van meerdere bieders, waaruit een vergelijking moet worden gemaakt om een keuze te maken.

Voorafgaand aan de stemming voor mandaat om gesprekken te voeren met financiers, ontstond op de algemene ledenvergadering enige commotie. Bondsvoorzitter John Krishnadath vindt, dat op een vorige vergadering was afgesproken, dat tijdens de eerstvolgende ontmoeting direct gestemd zou worden over het mandaat om naar financiers te zoeken. Enkele leden hebben verbaasd gereageerd en gevraagd om hun mening te mogen geven over het ontwerp voor het nieuwe stadion, aangezien zij op een vorige vergadering gevraagd hadden naar aanvullende informatie om zich een mening te kunnen vormen. Dat werd niet toegestaan. Hoewel er tegenstemmers en onthoudingen waren, zette de meerderheid het licht op groen voor het bondsbestuur om oriënterende gesprekken te voeren.

De statuten beletten het hoofdbestuur zonder toestemming van de algemene ledenvergadering een overeenkomst te ondertekenen waarmee een bedrag gemoeid gaat van meer dan 100.000 miljoen Amerikaanse dollar.

Automobilist rijdt met hoge snelheid in op groepje mensen dat bij gevolgen eerdere aanrijding staat: 1 dode en 5 gewonden

'De man die de Mark X reed kan als moordenaar gezien worden'


Na een kleine reeds afgehandelde aanrijding op de Anton Dragtenweg te Paramaribo vanochtend, zondag 30 augustus 2015, stond een groepje mensen te wachten op een sleepwagen, toen plotseling een auto, Mark X, met hoge snelheid kwam aanrijden. De bestuurder verloor de controle over het stuur en reed op de mensen in. Dit bericht verslaggeefster Gail Eyk van Apintie Radio en Televisie.

Minstens vijf mensen zijn gewond geraakt. Een betrokkene vertelde, dat hij op een hoge schutting klom om te ontsnappen. Dat lukte hem ternauwernood, maar een vriend van hem, die achter zijn Noah-busje stond, kwam, zo schrijft Eyk, op gruwelijke wijze om het leven. 'Die man die de Mark X reed kan als moordenaar gezien worden.'

Overal op de Anton Dragtenweg, ter hoogte van de Powisistraat, lagen auto-onderdelen als stille getuigen van wat zich had afgespeeld. De gewonden werden door drie3 ambulances afgevoerd. De brandweer moest er ook aan te pas komen.

(Bron foto's: Gail Eyk)

Vader Doekhie: 'Mijn dochter heeft niets gedaan om op die manier behandeld te worden'

Verbazing bij NDP-Assem- bleelid over ontslag dochter Chantal als directeur RGB

Doekhie blijft voorlopig in De Nationale Assemblee vanwege veranderde omstandigheden
 

Het NDP-Assembleelid Rashied Doekhie (NDP) denkt nog na of hij zal bedanken als volksvertegenwoordiger. 'Gezien de veranderde omstandigheden, moet ik de zaak opnieuw bekijken', aldus Doekhie vandaag, zondag 30 augustus 2015, op Starnieuws. Hij heeft geen duidelijkheid over de vraag waarom zijn dochter Chantal afgelopen week plotseling werd ontheven als directeur van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB). Chantal moest uit een brief van de minister aan haar vernemen, dat ze per 1 september uit haar functie wordt ontheven.

Doekhie vindt dat er transparantie moet komen in zaken. Zijn dochter is opgetreden tegen zaken die krom waren. 'Bij anderen wordt toegejuicht dat er opgetreden wordt en hier wordt zij ontheven. Mijn dochter heeft niets gedaan om op die manier behandeld te worden.'

Het Assembleelid wil nog geen eindconclusies trekken, totdat zaken zijn uitgezocht. Hij zegt zaken nog op een rijtje te zetten. 'Ik zal goed nagaan wat het beste is om te doen, maar voorlopig heb ik besloten het lidmaatschap van De Nationale Assemblee niet op te zeggen.'

Op 25 september zullen vier nieuwe leden, allen NDP'ers, worden toegelaten tot het parlement in de eerste openbare vergadering van het parlement na het reces. Zij komen in de plaats van partijgenoten die voor andere functies hebben gekozen. Het gaat om vicepresident Ashwin Adhin, minister Soeresh Algoe, Ricky Kromodihardjo (directeur Staatsziekenfonds) en Sergio Akiemboto (directeur staatsmijnbouwbedrijf Grassalco).

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Den Blauwvinger: Regering Bouterse-Adhin ruimt puin binnen ministeries en staatsbedrijven

COLUMN: Een na de andere topambtenaar wordt uit functie ontheven

Wordt corruptie nu eindelijk serieus opgepakt of gaat het om ordinaire 'rancuneuze politieke koppensnellerij'....


De regering Bouterse-Adhin, nauwelijks twee weken aan het werk, lijkt corruptie binnen ministeries en staatsbedrijven serieus aan te willen pakken. President Desi en zijn team-2 lijken wat dat betreft voortvarend te werk te gaan, gelet op het aantal topambtenaren dat inmiddels uit functies her en der, in politiek correct taalgebruik, is ontheven, ofwel in gewoon Nederlands, ontslagen. Maar, vinden die ontslagen wel werkelijk plaats om een halt toe te roepen aan corruptie? Meer en meer klinken geluiden, vooral vanuit de oppositiebankjes in De Nationale Assemblee – het parlement –, dat het gaat om ordinaire 'rancuneuze koppensnellerij'. Het lijkt ook nooit goed te zijn in Suriname. Altijd dat, vooral, politieke wantrouwen, die fnuikende achterdocht en welhaast paranoia.

Volgens de buiten de coalitie door Bouterse gehouden politieke partij ABOP (Algemene Bevrijdings- en Ontwikkelings Partij) zijn de recente ontheffingen politiek getint. Een paar van de uit hun functie gezette topambtenaren zijn leden van de ABOP en dat versterkt toch het vermoeden dat de politiek een belangrijke rol speelt bij de ontslaggolf. De vraag is of dat werkelijk het geval is. Zou het werkelijk niet zo kunnen zijn dat Bouterse en consorten de corruptie tot in de wortel willen aanpakken?

Ministerie van LVV
Het eerste ministerie dat geconfronteerd werd met ontslagen was het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij. Daar werd op 25 augustus een aantal directieleden door minister Soeresh Algoe bedankt, waaronder Gerrit Breinburg. Ook de onderdirecteur van de afdeling Veeteelt, Edmund Rozenblad, werd bedankt, na 28 jaren in dienst te zijn geweest. Volgens de minister gaan de ontheven ambtenaren vanwege hun technische kennis projectmatig worden ingezet.

De EBS
Een dag later werd bekend, dat de waarnemend algemeen directeur van het staatsbedrijf NV Energiebedrijven Suriname, EBS, Willy Duiker, uit zijn functie was ontheven door minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. De aanleiding hiervoor is een door het Openbaar Ministerie gelast politieonderzoek naar corruptieve zaken binnen het bedrijf. Dit besluit werd vooral binnen de oppositie in het parlement zeer positief ontvangen, omdat al geruime tijd rond het bedrijf een zweem van corruptie en andere misstanden hing, die ook nog eens zijn bevestigd en aan het licht zijn gebracht door een voor de EBS en de leiding funest rapport van de Centrale Landsaccountantsdienst, de CLAD.
Maar, voor het VHP-parlementslid Mahinder Jogi is het niet voldoende. Hij vindt dat ook technisch directeur Marcel Eyndhoven, oud-EBS-president commissaris Andy Rusland – nu minister van Transport, Communicatie en Toerisme en destijds de bewindsman op Financiën - en oud EBS-directeur Kenneth Vaseur in het politieonderzoek moeten worden betrokken. De politicus vermoedt dat deze functionarissen veel meer op hun kerfstok hebben, dan wordt gezegd.

Ministerie van Justitie en Politie, afdeling Vreemdelingenzaken
Eveneens op de 26e augustus werd de onderdirecteur Vreemdelingenzaken bij het ministerie van Justitie en Politie, Ingrid Kindooi, door minister Jennifer van Dijk-Silos aan de kant gezet. Op de betreffende afdeling zouden ernstige zaken plaatsvinden en inmiddels is er een politieonderzoek gestart. Mensen zouden moeten geld betalen om zaken rond te krijgen. 'De zaken die ik nu gehoord heb, zijn bijzonder ernstig. Het was nodig om de onderdirecteur per direct te ontlasten uit haar functie om het onderzoek niet te frustreren', zei de minister. Kindooi zou lid zijn van de ABOP.

Ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme, Luchtvaartdienst
Minister Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme ontlaste 27 augustus het hoofd van de Luchtvaartdienst, Robby Venlo, uit zijn functie. Volgens Rusland zou het ontslag niet persoonlijk moeten worden opgevat, maar de regering streeft er nu eenmaal naar om belangrijke schakels op bepaalde posten te vervangen om doelen te bereiken, aldus de minister. Ook Venlo zou lid zijn van de ABOP.... 'Ik heb middels een brief moeten vernemen, dat ik plaats moest maken. De minister heeft mij niet eens gesproken over de reden van mijn ontheffing', was een eerste reactie van Venlo.

Staatsolie, afdeling Drilling
De directeur van het staatsbedrijf Staatsolie, Rudolf Elias, zond 27 augustus de complete leiding van de afdeling Drilling naar huis. Er vindt een onderzoek plaats naar afpersing en malversaties.
Volgens minister Dodson zijn er zaken mis binnen het bedrijf. Op grote schaal zouden drilling aannemers afgeperst worden, terwijl bedrijfsmiddelen oneigenlijk gebruikt worden. Aannemers zouden in dienst worden genomen om voor Staatsolie te werken, maar ze werden ingezet om privé bouwwerkzaamheden voor de afdelingshoofden te verrichten of om op de kostgrondjes van de manager te werken. Bouwmaterialen werden op Staatsolie budget gekocht waarmee huizen en pakhuizen van de afdelingshoofden zijn gebouwd. Hiertegen werd niet opgetreden, zo berichtte Starnieuws.
Dodson: 'De beerput gaat binnenkort veel groter open en met de lage olieprijs zullen harde maatregelen komen richting Staatsolie. Het inkoopbeleid van Staatsolie en de vele oneigenlijke zaken zullen hard aangepakt worden. Er is heel veel verspilling en heel veel mis.'

Directeur ministerie van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer
Tot haar stomme verbazing ontving Chantal Doekhie (dochter van NDP-politicus uit Nickerie Rashied Doekhie) 27 augustus een brief van minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening, Grond- en Bosbeheer waarin wordt vermeld, dat zij 'In het belang van de dienst' per 1 september ter beschikking is gesteld van de minister. Ze was amper zes maanden in dienst als directeur van het ministerie (ze begon 1 februari haar werkzaamheden) en heeft geen idee waarom ze uit haar functie wordt gezet.
Doekhie was voor haar benoeming tot directeur van RGB, zaakgelastigde van Suriname in Nederland. Deze functie beoefende zij van december 2011 tot september 2014. Doekhie was slechts 32 maanden in Den Haag als zaakgelastigde. Na twee jaar ter plekke aanwezig te zijn geweest, mocht zij eindelijk op 11 december 2013 haar benoemingsbrevet aanbieden aan de Nederlandse minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken.

Ministerie van Justitie en Politie, directie Justitie
De waarnemend onderdirecteur van Justitie Henry Seedorf werd 27 augustus ontlast uit zijn functie. Hij was belast met de algehele leiding van de hoofdafdeling Algemeen Beheer. Minister Jennifer van Dijk-Silos heeft dit besluit gisteren genomen. Minister Van Dijk-Silos wilde niet veel kwijt over deze beslissing. 'Ik hoorde bij mijn aantreden al enkele zaken, maar ik wil altijd mijn eigen oordeel vellen. Uit zaken die zijn voorgevallen, heb ik kunnen concluderen dat het om structurele zaken gaat.' Na het ontlasten, wordt door de bewindsvrouw een proces in gang gezet om de heer Seedorf definitief te ontslaan, uit zijn functie te ontheffen.

De vraag waarom wordt nauwelijks beantwoord
Bij het merendeel van de ontslagen ofwel ontheffingen van topambtenaren houdt de werkgever zich nogal angstvallig op de vlakte als het gaat om de vraag waarom. Antwoorden zijn veelal clichés, erin gehamerd. Waarom werd of wordt een topambtenaar ontheven of ontlast uit zijn of haar functie? De veelal wazige verklaringen zouden erop kunnen duiden, dat we werkelijk te maken hebben met 'rancuneuze politieke koppensnellerij'. En zou het de voorbode zijn voor meer ontheffingen, ook op ministeries die nog niet in het vizier zijn? Dat ligt in de lijn der verwachtingen. Immers, waarom zouden corruptieve en andere zaken die het daglicht niet kunnen verdragen, niet binnen alle ministeries in kleine kamertjes voor kunnen komen?

Afgezien van alle oppositionele achterdocht en paranoia, kan gesteld worden, dat de regering Bouterse-Adhin haar regeertermijn met voortvarendheid is gestart. Niemand wordt ongemoeid gelaten en niet alleen topambtenaren met een ABOP-achtergrond overigens. Laten we daarenboven ook niet vergeten, dat de regering de bezem lijkt te (gaan) halen door staatsbedrijven als Staatsolie en de NV Energiebedrijven Suriname, EBS. Eindelijk. Vooral binnen en rond de EBS heeft te lang ongehinderd een zweem van corruptie gehangen.
Maar, een keihard rapport van de Centrale Landsaccontantsdienst (CLAD) moest er uiteindelijk aan te pas komen om iedereen, vooral binnen regeringskringen, wakker te schudden en om een gedegen strafrechtelijk onderzoek op gang te brengen. De beerput is nu deels geopend en de stank is nu al ondraaglijk.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
30 augustus 2015
Amsterdam-Paramaribo

’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara, Amsterdam, besteedt zondag 30 augustus veel aandacht aan VN-CERD-rapport

Nederland krijgt forse tik op vingers van VN-commissie


Regering moet zich inspannen om Zwarte Piet uit te bannen, maar premier Rutte lijkt daar geen oren naar te hebben


Het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 30 augustus 2015, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd), weer diverse interessante en vooral actuele Surinaamse gespreksonderwerpen:

* VN-CERD (Commissie Eliminatie Racisme en Discriminatie - Committee on the Elimination of Racial Discrimination) heeft een vernietigende uitspraak gedaan over het verschijnsel Zwarte Piet, namelijk dat het zal moeten verdwijnen, omdat het afstamt uit de slaventijd en een negatieve stereotypering is. Overigens geen enkele negatieve stereotypering (niet van vrouwen, niet van gehandicapten enzovoorts) is aanvaardbaar. Het is daarom belachelijk dat premier Rutte opnieuw bagatelliserende opmerkingen heeft gemaakt, die erop neerkomen dat de regering lak heeft aan deze VN-bevindingen. Vicepremier Asscher probeert te redden wat er te redden valt met zijn opmerking, dat hij de VN-uitspraken ziet als een steun voor het regeringsbeleid op dit onderwerp. Hij vergeet dat de VN-Commissie heeft gezegd, dat de Nederlandse regering een actieve rol moet vervullen bij het doen verdwijnen van Zwarte Piet. Een actieve rol is niet faciliteren of subsidiëren, maar participeren in en leiding geven aan beleidsvorming om Zwarte Piet weg te krijgen.

Zie vanaf minuut 11.30:


* VN-CERD Commissie heeft ook geconstateerd, dat er sprake is van ernstige discriminatie op de arbeidsmarkt in Nederland. Opmerkelijk, dat noch Rutte noch Asscher serieus hierop is ingegaan, terwijl de dramatische cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek al jarenlang op de bureaus van Rutte en Asscher neerdwarrelen. Het wordt dus tijd, dat de politieke leiders in Nederland eindelijk gaan inzien dat er Specifiek Achterstands Inhaal Beleid nodig is, waarbij de cijfers per kwartaal worden bekeken om te zien of er sprake is van vooruitgang, stilstand of achteruitgang.Wij koersen als samenleving nu al jaren af op Amerikaanse toestanden, die wij zelf hebben gekweekt door het passieve en weinig creatieve regeringsbeleid van opeenvolgende regeringen. Quoteringsbeleid  jarenlang afgewezen met het smoesje, dat met meer allochtone gediplomeerden dit probleem vanzelf oplost) is opnieuw een serieuse optie, die nu dus niet zomaar van tafel kan worden geveegd.

* Immigratie- en asielbeleid van de EU is dramatisch voor de relatief kleine groep vluchtelingen die hun heil zoeken in Europa. Het Griekenland- en vluchtelingenprobleem hebben een gemeenschappelijke oorsprong namelijk het gebrek aan centrale regie. En daarom is het maken van een Federale Verenigde Staten van Europa een voorwaarde voor de EU om verder te komen.

 * CIDI voor Israël en CIDOS (Centrum Informatie en Documentatie Suriname) voor Suriname. Het CIDI heeft jarenlang geweldig belangrijk werk verricht als het gaat om informatie en documentatie over Israël. Ronnie Naftaniels was daarbij de meest bekende directeur van het CIDI. De Suriname-lobby zal een krachtige impuls kunnen krijgen als er een soortgelijk instituut voor Suriname wordt gerealiseerd bijvoorbeeld in de hoofdstad Amsterdam. Wellicht een goed idee om te droppen bij het in Breda gevestigde Enterprise Ambassadors Netwerk Suriname, een in oprichting zijnde nieuwe instelling voor het bevorderen van investeringen en andere belangrijke ontwikkelingen in Suriname.
Oprichtingsbijeenkomst 26 november in Baarn. Voor info Annelies Sheotahul, tel +3188-0049290.

Tussen zeven uur en acht uur vanavond weer aandacht voor Surinaamse actuele issues en voor Surinamers.

* Telefonisch interview met Jules Rijsen die op 8 september een 'Participatiebijeenkomst 40 Jaar Onafhankelijkheid van Suriname'  houdt in Amsterdam Zuidoost (Frankemaheerd). Jules Rijsen zal meer vertellen over nut en noodzaak van deze bijeenkomst.

 * Telefonisch interview met Talita Keerveld die op Prinsjesdag, de derde dinsdag in september, dus op 15 september, als slotactiviteit 'Hoe om te gaan met geld en budgetteren', een bustocht organiseert naar Den Haag om het feestelijk gebeuren daar te samen met een groep bewoners van Amsterdam Zuidoost mee te maken.

* Telefonisch gesprek met Barryl Biekman van het Platform Landelijk Slavernijverleden of anti-Zwarte Piet-activist Quincy Gario over de bevindingen van de VN CERD-Commissie en hoe nu verder richting 5 december.

De presentatie is vanavond in handen van Owen Venloo en het panel bestaat uit Iwan Bottse en Krishna Salikram.

Dit programma wordt vanavond (zondag 30 augustus 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 19.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.