maandag 31 augustus 2015

Massale steun voor Zwarte Piet-oproep van Antilliaan


Mark Frans (53) uit Vlissingen wil een einde aan de zwartepietendiscussie

 
Mark Frans (53) uit Vlissingen krijgt massaal steun voor zijn Facebook-oproep een einde te maken aan de zwartepietendiscussie. Al 100.000 mensen 'liketen' het bericht van de op Curaçao geboren Zeeuw. Tot grote verbazing van Frans zelf, zo bericht vandaag, maandag 31 augustus 2015, Omroep Zeeland.

Hij schrijft 'kotsmisselijk' te worden van de discussie die steeds weer terugkomt. 'Zelfs op de Antillen vieren wij gewoon Sinterklaas mét zwarte pieten. Waarbij wij negers ook nog bijgeschminkt worden. Slavernij is allang afgeschaft. En trouwens roet is zwart. Zelfs al zet je gele pieten in dan wordt hij toch zwart.' Het bericht is inmiddels al 58.000 keer gedeeld.


ik ben als antiliaan kotsmisselijk van dezezwartepieten discussie !!!! die steeds weerterugkomt! zelfs op de antillen...
Posted by Mark Frans on Saturday, August 29, 2015


'Ik sta perplex', vertelt Frans vanmiddag tegen Radio 2. 'Als ik van tevoren wist hoe dit zou exploderen, zou ik echt achter mijn oren hebben gekrabt of ik dit zou doen. Maar ik ben er wel blij mee.' Volgens Frans zijn er de laatste jaren veel tegenstanders die het kinderfeest onnodig een racistische draai geven.Frans: 'Bijna iedereen die ik ken zegt: 'wat een gezeur'.' Als het een democratisch besluit zou zijn was het allang opgelost, meent Frans. Negentig procent van Nederland is volgens hem voor Zwarte Piet. 'De meeste mensen zijn voor Zwarte Piet. Kunnen we er niet mee ophouden? Er zijn zoveel andere belangrijke dingen te doen.' 

Uit het anti-Zwarte Pieten-kamp werden vanavond onderstaande reacties op bovenstaand artikel geplaatst op de Twitter-pagina van De Surinaamse Krant. De inhoud van deze berichten spreekt voor zich. Van enige inhoud in de reacties van een inmiddels oud-'volgster' geen sprake, maar vooral gebrul en (be)dreigende woorden in onderstaande vier willekeurig overgenomen berichten:

'My new life goal is to hunt this man down'
'Some Dutch carribean man started a facebook page to support Black Pete'
'Dutch carribean people who support black pete will go to hell'
'How dare you as a Dutch Carribean support this shit????'

(Red. De Surinaamse Krant/Omroep Zeeland)

Arbeider steekt werkgever met mes in halsstreek

Volgens werknemer betaalde werkgever hem voor zijn diensten minder uit dan was afgesproken


Een arbeider blijkt afgelopen zaterdagmiddag in de Mahadewlaan in Paramaribo zijn werkgever met een scherp voorwerp in de hals gestoken, aldus het Dagblad Suriname vandaag, maandag 31 augustus 2015. 

De man moest voor zijn diensten Srd 20 ontvangen. Het latere slachtoffer betaalde de arbeider echter maar Srd 5. Er ontstond een heftige woordenwisseling over de betalingskwestie, waarna de arbeider zijn baas met een mes heeft bewerkt ter hoogte van de halsstreek.

De politie van Munder was na de melding ter plekke. Voor de komst van de politie had de dader de plaats verlaten. De gewonde, hevig bloedende, werkgever werd per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd.

Het slachtoffer verkeert buiten levensgevaar.

AKMOS-voorzitter: 'Benoemingen op ministeries nog steeds op politieke gronden'

Sham Binda mist oprechtheid bij nieuwe politieke benoemingen 


Volgens Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Klein en Midden Ondernemers in Suriname (AKMOS), gaan de politieke benoemingen momenteel gewoon door. De Akmos-voorman zegt dit vandaag, maandag 31 augustus 2015, in het Dagblad Suriname, in reactie op de verschillende opschuivingen die sinds kort op de ministeries worden verricht. Binda meent dat mensen niet op grond van hun kennis worden benoemd, maar op grond van loyaliteit. 

'Ik onderschat geen van ze, want bepaalde mensen kunnen een bijzondere gave hebben, maar men komt niet met een profiel van de mensen, waaruit blijkt op grond waarvan men voor hen kiest. Aan de minister van Justitie & Politie en Onderwijs, Wetenschap en Cultuur twijfel ik niet. Zij zijn op de juiste positie. Maar, aan bepaalde mensen twijfel ik. De regering heeft te allen tijden verantwoordelijkheid af te leggen aan het volk.'

'Men moet dus ook uitleggen waarom men keuzes maakt. Er worden mensen geplaatst, omdat zij een bepaalde toegang hebben tot die politieke arena. Het is niet alleen bij deze regering zo geweest. Zelfs bij de Front-regering is het zo geweest. Het lijkt er nu op alsof het een ziekte wordt in de samenleving. Mensen worden steeds geaccommodeerd,. Niet alleen op ministersniveau, maar ook op directeurs-, onderdirecteurs- en lager niveau. Het gaat meestal om mensen die niet daar thuis horen. Men wees vingers naar andere partijen, maar heeft allemaal het zelfde gedaan. Dit is geen voorbeeldig gedrag. Als je bezig bent met schoon beleid, moet je met alles naar buiten komen. Kom met complete verhalen en niet met halve. Wij missen het beleidsplan. Een beleidsplan heeft niet alleen te maken met wat je gaat uitvoeren. Het heeft ook met je oprechtheid te maken. Wij moeten die oprechtheid kunnen meten. Ik kan die oprechtheid tot nog toe niet meten', aldus Binda.

Waarnemend districtscommissaris Marowijne brengt prioriteiten van projecten in kaart

Remie Pollack houdt hoorzittingen met lokale gemeenschappen


Nu de begrafenis van districtscommissaris Theodorus Sondrejoe achter de rug is, zal de verdere ontwikkeling van het district Marowijne meteen worden voortgezet. De waarnemend districtscommissaris van Marowoijne, Remie Pollack, die de districtscommissaris is van het district Commewijne, is druk bezig hoorzittingen te houden met lokale gemeenschappen om te kunnen vaststellen welke projecten in het district prioriteit genieten. Dat meldt het Dagblad Suriname vandaag, maandag 31 augustus 2015.

'De schaarse staatsmiddelen en het beetje inkomen in de districtskas nopen tot het stellen van een prioriteitenlijst. Ik zal nagaan wat de ex-districtscommissaris Sondrejoe al op schema had en daarna een analyse maken wat wij wel dan niet kunnen voortzetten', zegt Pollack.

Hij heeft vorige week al gedurende twee dagen een bezoek gebracht aan het oostelijk district en zal vrijdag de hoorzittingen vervolgen. Er zullen verschillende verschillende volksvertegenwoordigende organen, het traditioneel gezag en andere maatschappelijke groeperingen worden ingeschakeld om tot een goed beeld van de wensen van de bevolking te komen.

Pollack houdt zich ook gereed om oplossingen te helpen zoeken in een dispuut over grondenrechten tussen inheemsen en anderen in het Marowijnegebied. 'We gaan dat zeker niet uit de weg. Suriname is van ons allemaal en we gaan voor een oplossing die goed is voor de prettige samenleving van de totale lokale gemeenschap.'

Sondrejoe werd zaterdagmiddag met staatseer begraven onder grote publieke belangstelling.

Dronken militair negeert stopteken politie bij snelheidscontrole

Militair belandt met auto in trens tijdens achtervolging door motoragenten


De politie van de Verkeersunit Regio Midden Suriname heeft in de nacht van zaterdag 29- op zondag 30 augustus snelheidscontroles uitgevoerd in verband met de vakantiedrukte. Tijdens deze controles werden zes rijbewijzen van verschillende automobilisten ingevorderd, omdat zij ver boven de maximumsnelheid hebben gereden. De overtreders reden meer dan 100 kilometer per uur, zo bericht vandaag, maandag 31 augustus 2015, het Dagblad Suriname, dat niet vermeld waar de controles werden gehouden.

Een van de bestuurders, die later een militair bleek te zijn, reed met een snelheid van 125 kilometer per uur. Hij negeerde een stopteken van de politie en reed door. Enkele motoragenten zetten hierop de achtervolging in.

De bestuurder belandde op een gegeven moment in een trens en kon door de politie overgebracht worden naar het bureau. Zijn alcoholgehalte was hoger dan het maximum vastgestelde promillage. De politie heeft de zaak overgedragen aan de militaire politie voor verder onderzoek.

Inspecteur Ligeon, hoofd van de Verkeersunit, zegt dat deze controles dagelijks zullen worden uitgevoerd met als doel het garanderen van de verkeersveiligheid.

Dew Baboeram en zijn (schijn-)waarheidsvinding

Wie met pek omgaat wordt ermee besmeurd


Hoe perfect Dew Baboeram (Sandew Hira), Melvin Linscheer en de hoofdverdachte van de 8 decembermoorden, president Desi Delano Bouterse, het interview over onder andere de moorden op de 15 weerloze burgers op 8 december 1982 in elkaar zetten, dat interview zal van nul en generlei waarde zijn.

Welke autoriteit beslist wat waarheid is en wat schijnwaarheid? Niet de hoofdverdachte en ook niet de initiatiefnemer van de (schijn-)waarheidsvinding. Alleen de juiste autoriteit kan beslissen of beoordelen wat de waarheid is en wat schijnwaarheid. Daarom moet de hoofdverdachte zijn verhaal over de 8 decembermoorden aan de Krijgsraad vertellen en niet aan Dew Baboeram. Het is buitengewoon somber, dat Dew Baboeram zich voor dit spelletje leent. Het is een belediging aan het adres van de nabestaanden. Het interview is een voorgekookt scenario, dat door Melvin Linscheer en Dew Baboeram op instigatie van de hoofdverdachte president Desi Bouterse, in elkaar is gedraaid.

Vanaf maart 2014 hebben Melvin Linscheer en Dew Baboeram een serie gesprekken gevoerd. Het is iemand iets (interview) aanbieden dat in feite door de ontvanger (de hoofdverdachte) zelf is betaald. Dus een sigaar uit eigen doos presenteren aan hoofdverdachte.

Het grote toneelstuk van de hoofdverdachte en de initiatiefnemer, dat moet dienen als waarheidsvinding is ronduit beschamend. De samenleving wil duidelijkheid en geen onwaarheden, eerlijkheid en geen leugens. De samenleving en de nabestaanden gaan niet pikken dat de waarheid onder de tafel blijft.

Wat gaat het interview Dew Baboeram opleveren? Wil hij naam en faam met het interview werven? Of gaat het puur om geld te maken. Een audio-opname kun je altijd manipuleren. Dew Baboeram moet de hoofdverdachte vragen zijn verhaal live op de tv te komen vertellen. Dan kan het volk wellicht ook een oordeel vellen over zijn betrokkenheid.

Het is een pure onzin, dat wanneer president Desi Bouterse gearresteerd wordt het zal leiden tot een geweldsexplosie. Waarom zou het tot een geweldsexplosie leiden indien president Bouterse gearresteerd wordt? Het is duidelijk, dat Dew Baboeram met zijn uitspraken het volk angst wil aanjagen.

Waarom heeft Dew Baboeram de naam van VHP-voorzitter Chandrikapersad Santokhi genoemd, dat indien Bouterse opgesloten wordt, dat tot een geweldsexplosie zal leiden? Wat heeft de Santokhi te maken met het arresteren en opsluiten van Bouterse? Arresteren en opsluiten is een taak van het Openbaaar Ministerie en de rechterlijke macht. Het is duidelijk, dat Dew Baboeram in deze kwestie ook de gevoelige snaar van etniciteit bespeelt.

Dew Baboeram was begin jaren ’80 voorzitter van het Grenada-comité in Nederland en grote aanhanger van de vermoorde Maurice Bisschop, leider van de revolutie op Grenada. Hij was en is ook een aanhanger van president Bouterse. Hij heeft de staatsgreep van Bouterse nooit veroordeeld.

Dus, het is voor mij helemaal geen verrassing dat Dew Baboeram samenwerkt met de hoofdverdachte van de 8 decembermoorden. Het is meer dan duidelijk, dat hij jegens zijn eigen vermoorde broer en de nabestaanden hoogverraad heeft gepleegd door te collaboreren met de hoofdverdachte van de 8 decembermoorden.

Dew Baboeram schreef in een van zijn columns, dat de parlementaire democratie in Suriname een schijnvertoning was die aangestuurd werd door buitenlands kapitaal. Dus zijn idee was om de parlementaire democratie te vervangen met revolutie. De mislukte tegencoup van zijn eigen broer noemde hij een aanslag van rechts en wilde dat de tegencoup internationaal veroordeeld moest worden.

In mijn optiek is de aanzet tot de decembermoorden gegeven door Maurice Bishop toen hij een bezoek had gebracht aan legerleider Bouterse. Zijn uitspraken: The revolution is not an Teaparty. You have to crush your enemies, just like they would crush you. En op 8 december 1982 is het advies van Maurice Bishop uitgevoerd door de toenmalige militaire machthebbers. Dew Baboeram is grote voorstander van de revolutie, communisme en anti-kolonialisme. Maar, heeft geen problemen mee dat leiders zijn eigen mensen koloniseert. Hij heeft in de jaren ’80 de revolutie op Grenada en ook de Sandinistische regering in Nicaragua ondersteund die in 1979 aan de macht kwam na een bloedige burgeroorlog.

Dew Baboeram (Sandew Hira) is iemand die extreemlinks is, die de maatschappelijke orde wil omverwerpen, desnoods door middel van gebruik van geweld. Dat blijkt uit enkele van zijn columns. Hij is ook een grote aanhanger van Fidel Castro. In de jaren tachtig is hij gesignaleerd met Fidel Castro en Maurice Bishop (zie foto).

Toen Dew Baboeram recentelijk in Suriname was gaf hij aan, dat hij door advocaat Hugo Essed van de nabestaanden van de 8 decemberslachtoffers is bedreigd. Hij kreeg toen een beveiligingsman van de president. Dew Baboeram moet juist oppassen voor de moordenaars van de 8 decembermoorden. Ik wil Dew Baboeram adviseren om zich terug te trekken uit de zogenaamde waarheidscommissie. Wie met pek omgaat wordt ermee besmeurd.

Naipal. A.I.

Overlast door Venezolaanse prostituees op Curaçao

Horecaondernemers op eiland ergeren zich aan rondhangende Venezolaanse vrouwen


De opening van de Curaçaose ochtendkrant Extra gaat vandaag, maandag 31 augustus 2015, over Venezolaanse prostituees. Dat bericht Paradise FM.

Door de slechte economische situatie in Venezuela proberen steeds meer vrouwen hun geld te verdienen in de prostitutie. Zowel in het land als daarbuiten. Ook op Curaçao zijn er steeds meer Venezolaanse vrouwen te vinden die in cafés rondhangen. Tot grote ergernis van veel ondernemers.

Een bareigenaar in Zuikertuintje is naar de politie gestapt om melding te maken van de overlast van deze dames die niet alleen voor een drankje zijn horecagelegenheid bezoeken, aldus de krant Extra.

Onderzoek naar top Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) gaat gewoon door

Website meldpuntcbcs.eu nog steeds online


Het integriteitsonderzoek naar de top van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) lijkt gewoon door te gaan. Ondanks het feit, dat CBCS-president Emsley Tromp het onderzoek medio juli stopzette. En ondanks een rechtszaak/mediationpoging over onder andere de vraag onder welke voorwaarden het onderzoek moet worden voortgezet en of er überhaupt wel sprake is van een rechtsgeldig besluit van de Raad van Commissarissen (RvC). 

Dat blijkt uit het feit dat de website www.meldpuntcbcs.eu nog altijd ‘in de lucht is’, zo bericht vandaag, maandag 31 augustus 2015, het Antilliaans Dagblad. Onder de kop ‘Meldpunt Onderzoek Compliance CBCS’ is het Belgische onderzoeksbureau Triforensic (na een fusie tegenwoordig: Ebben Partners) een meldpunt gestart voor klachten en het doorgeven van informatie. Desgewenst garandeert het onderzoeksbureau de bescherming van de identiteit van de informatieverstrekker.
'Waarom dit meldpunt?' is een van de vragen die op de website wordt beantwoord: 'Op 27 juni 2015 heeft de RvC van de CBCS opdracht gegeven aan Ebben Partners om een integriteitsonderzoek uit te voeren bij de CBCS. Ebben is een onafhankelijk onderzoeksbureau gevestigd te Brussel in België. Ebben zal de onderzoeksresultaten rechtstreeks rapporteren aan de RvC van de CBCS.'

Intussen is overigens duidelijk geworden, dat binnen de Raad van Commissarissen een dispuut is ontstaan óf er wel een besluit is genomen. In schriftelijke verklaringen hebben de leden Hubert Lopez, Robert Pietersz en ex-commissaris Marcia Illidge hier afstand van genomen. Tom Kok en de sinds vorige week eveneens excommissaris Renny Maduro menen echter dat er wel een RvC-besluit is, en dat deze eind juni aan de Raad van Bestuur (RvB/directie) kenbaar is gemaakt, toen met de instemming van Maduro, Kok en Pietersz. Er werd door de directie zelfs een voorschotbedrag uitgekeerd aan Triforensic/Ebben, namelijk van 80.000 euro.

Totdat er zoveel twijfel kwam over de rechtsgeldigheid van het RvC-besluit - aangewakkerd door Lopez en Pietersz die tegen zijn en zelfs openlijk afstand hebben genomen van Kok en Maduro, zo schrijft de krant - dat de CBCS-president besloot geen onderzoek meer te willen. Het onderzoek dat op 6 juli was begonnen werd een week later gestopt, althans de onderzoekers werd vanaf 13 juli de toegang ontzegd.

Nu blijkt, onder andere uit het meldpunt op internet, dat het onderzoek van Ebben toch gewoon doorgaat, hoewel de kwestie eerst onder de rechter lag en dezelfde rechter na wraking sinds vrijdag 21 juli (enkel nog) de rol van mediator op zich heeft genomen. Van mediation blijkt ruim een week later nog nauwelijks iets zijn terechtgekomen, omdat niet alle partijen tegelijk bij elkaar konden zijn en er bovendien nog geen overeenstemming is over de reikwijdte en de voorwaarden van mediation.

Zoals gesteld, Ebben - die overigens ook al een tweede factuur van 68.000 euro indiende - zet door. 'Met dit meldpunt geven wij, met instemming van de RvC, iedereen de gelegenheid om informatie door te geven die nuttig kan zijn voor de onderzoekers', zo wordt gemeld door Marcel Westerhoud, partner van Ebben in Brussel.

Premier Asjes van Curaçao dient zijn ontslag in

Fractie eigen partij Pueblo Soberano zegt vertrouwen in Asjes op

Het kabinet is niet gevallen


Premier Ivar Asjes van Curaçao dient zijn ontslag in. Dat doet hij nadat de fractie van zijn partij Pueblo Soberano (PS) vanochtend, maandag 31 augustus 2015, het vertrouwen in hem heeft opgezegd. Dat bevestigt coalitiepartij PAIS op haar Facebook-pagina, aldus de Amigoe.
 
Het kabinet is niet gevallen. Dat verduidelijkt de partij. De frictie tussen Asjes en de PS-fractie in de Staten was zo hoog opgelopen, dat de fractie hem vanochtend een ultimatum had gesteld om binnen tweemaal 24 uur op te stappen en zijn kantoor op te ruimen. Om een uur vanmiddag was er een buitengewone Raad van Ministers die door Asjes was aangevraagd. Waarschijnlijk zal minister van Gezondheid Ben Whiteman tijdelijk het premierschap op zich nemen.

Volgens goed ingelichte bronnen was er na de publieke strijd met Edward Joseph voor het voorzitterschap van het partijbestuur veel onvrede over Asjes. Ook zou hij een motie die door het parlement was aangenomen naast zich hebben neergelegd. Volgens PS-parlementariër Melvin ‘Mac’ Cijntje is het vertrek van de gevolmachtigde minister in Den Haag Marvelyne Wiels niet het issue, zoals wordt beweerd. Volgens Cijntje is het dispuut tussen Asjes en de PS-fractie heel hoog opgelopen. Vanochtend zei Cijntje, dat het nog alle kanten had kunnen opgaan. De hele fractie en het bestuur van PS stonden vanochtend achter het ontslagbesluit van Asjes.

Twee weken geleden zei Asjes nog dat hij hoogstwaarschijnlijk na de verkiezingen van 2016 niet terugkeert in de politiek. Ook zou hij zijn land dienen totdat zijn partij of de bevolking hem vraagt om dat niet meer te doen.

Asjes was de vierde minister-president van Curaçao. Hij werd op 7 juni 2013 beëdigd door waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede. Hij was de opvolger van Daniel Hodge die namens PS een zakenkabinet leidde. Asjes was lid en voorzitter van de Staten van Curaçao van 2010 tot 2013 en was lid van de Eilandsraad van Curaçao.

Van huis uit is Asjes econoom. Bij het grote publiek werd hij vooral bekend als gedeputeerde van Economische Zaken en Toerisme voor de PLKP. Hij is de zoon van oud-ziekenhuisdirecteur en voormalig DP-voorzitter Ivan Asjes en is getrouwd met Tara Asjes-Prins.

Asjes behaalde zijn Masters aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij begon zijn actieve loopbaan in 1995 als consultant en beleidsadviseur bij het departement van Financiën van het toenmalige land de Nederlandse Antillen. In 1997 stapte hij over naar de privésector, waar hij als senior consultant te werk ging bij de afdeling Management Solutions van Deloitte & Touche Curaçao. Asjes zou deze functies tot 2000 bekleden.

In 2000 ging hij voor drie jaar naar de Kamer van Koophandel van Curaçao (KvK). Bij deze instantie was hij senior advisor en hoofd van de afdeling Business Information.
Asjes richtte in 2003 zijn eigen bedrijf op: Smart Consultancy. Een jaar later trad hij toe tot de politiek en wordt hij gedeputeerde van Economische Zaken en Toerisme van het eilandgebied Curaçao. Hij zou deze functie bekleden van januari 2004 tot maart 2006. Na zijn periode als gedeputeerde keerde hij terug naar zijn eigen bedrijf. In 2010 verscheen Asjes op de kandidatenlijst van de PS nadat wijlen Helmin Wiels hem hiervoor had gevraagd. Hij schopte het na diens dood tot premier.

Goudpontons op stuwmeer worden in september verwijderd

Commissie Ordening Goudsector: Politiek vorige regeerperiode weigerde op te treden vanwege eigen belangen 

Voorzitter Dompig: 'Men moet met een vinger naar de regering wijzen'


De scalians of goudpontons op het stuwmeer worden in september  verwijderd. Dit zegt Gerold Dompig, voorzitter van het managementteam van de Commissie Ordening Goudsector, vandaag, maandag 31 augustus 2015, in het Dagblad Suriname. De pontons zijn op de bodem van het stuwmeer bezig met goudwinningsactiviteiten. 

Dompig stelt, dat de commissie in de afgelopen periode goede gesprekken met minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft gevoerd. Hieruit kwam volgens hem duidelijk naar voren, dat de bewindsman bereid is dit probleem op te lossen. Hoewel de datum van september formeel nog niet met de bewindsman is afgesproken, verzekert Dompig dat deze zaak voor het begin van het nieuwe schooljaar wordt opgelost.

De commissie heeft inmiddels de eerste stappen gezet en een plan van aanpak aan de bewindsman gepresenteerd. 'Het gaat om de milieuvervuiling en gevaar voor de turbines van de stuwdam die wij als natie niet langer moeten tolereren', aldus Dompig.

Het ABOP-Assembleelid Diana Pokie maakte vorig week donderdag melding van de aanwezigheid van goudpontons op het stuwmeer in het parlement. Het zo om ongeveer twaalf pontons gaan.

De commissie is zeer blij met de richting die de minister op wil. Dompig zegt dat het kabinet van president Desi Bouterse het standpunt van de minister ook deelt. Hij hoopt spoedig over te gaan tot normalisatie in het voornoemd gebied.

Dompig zegt, dat de politiek jarenlang geweigerd heeft op te treden tegen deze drijvende goudmijnen, omdat kennelijk delen uit de vorige regeerperiode ook belangen erbij hadden. Hierdoor kreeg de Commissie Ordening Goudsector steeds te horen om even te wachten. Op bepaalde momenten is volgens Dompig wel geprobeerd om de scalians van het stuwmeer te verwijderen. Dit zorgde ervoor, dat men steeds een kat-en-muis-spel speelde. 'Zodra de commissie echter uit het gebied vertrok, kwamen de pontons terug', zegt Dompig. De commissie zat volgens Dompig al die tijd op het sein van oud-NH-minister Jim Hok te wachten om in te grijpen, omdat de commissie slechts mandaat had gekregen om te reguleren onder aansturing van de regering. 'Als de dingen niet zijn weggehaald, moet men dus de vinger wijzen naar de regering', aldus Dompig

Dompig zegt dat de Brokopondo-overeenkomst duidelijk aangeeft, dat er geen aardverschuivende of verstorende werkzaamheden mogen plaatsvinden in het stuwmeer. Deze kunnen namelijk de stuwdam en hulpdammen in gevaar brengen. Erger nog, een eventuele overstroming kan voor een van de grootste rampen zorgen, zo schrijft het Dagblad Suriname.

Volgens Dompig zijn er ongeveer tussen de 70 en 100 kleine vaartuigen op de Marowijne-, Suriname- en Lawarivier waarvan de meeste vergunningen hebben voor het graven van zand en grind. Wat volgens hem gebeurt is dat de meeste van deze zandpontons kleine boxen hebben om ook wat goud op te vangen. Dit, terwijl zij geen vergunning daarvoor hebben. De goudpontons ofwel grotere vaartuigen zijn volgens hem overgewaaid vanuit Brazilië en Guyana. In het begin waren zij op de Marowijnerivier, Surinamerivier en op de Lawa, in het zuidoosten van het land. Wat de commissie volgens hem deed was de registratie en de eigenaren verwijzen naar de belastingdienst en de Geologische Mijnbouwkundige Dienst, GMD. Op den duur begon een deel van de pontons zich echter te verschuiven naar het stuwmeer.

Op grond daarvan was oud-NH-minister Hok in 2012 gevraagd om beleid hiervoor te maken. Er was een plan door de commissie ingediend waarin twee oplossingsmodellen werden voorgesteld: al de scalians verwijderen of reguleren waarmee slechts vergunning voor bepaalde gebieden wordt gegeven. Jammer, volgens Dompig, dat de regering niets daarvan heeft uitgevoerd. Hij is zeer verheugd dat die opdracht nu na jaren eindelijk is gekomen.

Minister Van Dijk-Silos vindt dat in toekomst een minister een technocraat moet zijn

'Eigenlijk moeten alle ministers apolitiek zijn, maar dat is utopie'

'Politie en OM worden kapot gemaakt door politieke inmenging'


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie (JusPol) vindt dat er op de ministersstoel van haar ministerie voortaan een technocraat hoort te zitten. Dit zou in haar conceptie ook moeten gelden voor het ministerie van Financiën en van Binnenlandse Zaken (BiZa). 'Eigenlijk alle ministeries, maar dat is een utopie', zegt vandaag, maandag 31 augustus 2015, in de Ware Tijd. 

Zij is er voorstander van, dat er wetgeving wordt gemaakt om te verbieden dat de politiek simpelweg elke willekeurige politieke loyalist als minister kan aanstellen op één van deze departementen.

JusPol is volgens haar een zeer belangrijk ministerie, vanwege de relatie met de rechterlijke macht, die onafhankelijk zijn werk moet kunnen doen. Door bij wet dit ministerie te depolitiseren wil ze ook voorkomen, dat politieke partijen invloed hebben op het opsporingsbeleid van de politie of het vervolgingsbeleid van het Openbaar Ministerie. Deze diensten worden naar haar zeggen kapot gemaakt door inmenging. BiZa moet gedepolitiseerd worden, 'omdat Binnenlandse Zaken eigenlijk de grote werkgever is'.

Zij stelt, dat het ambtenarenbestand tegenwoordig zo enorm groot is, omdat politieke partijen jarenlang ongecontroleerd personeel in dienst hebben laten nemen.

Bij Financiën hoort volgens van Dijk-Silos ook een technocraat, omdat er bij het beheer van staatsfinanciën geen ruimte hoort te zijn voor partijbelangen. Politieke bemoeienis bij andere ministeries is in naar haar inzicht 'iets minder ingrijpend'. Dat ze depolitisering bij wet voorstaat komt voort uit de vrees dat een volgende regering wederom een 'politieke loyalist' op de posten plaatst, 'die dan alles weer kapot maakt wat wij hebben opgebouwd'.

Startsein Krin Kondre-actie 2015 in Paramaribo Zuidwest

Scholieren en studenten maken ook dit jaar weer delen Suriname schoon

Districtscommissaris Mike Nerkust spreekt aanwezigen toe.

Het startsein van de Krin Kondre-actie 2015 werd vanochtend, maandag 31 augustus 2015, gegeven op het terrein van het Ewald P. Meyer Lyceum (Lyco-2) aan de Passiebloemstraat in Paramaribo, zo bericht het Burger Informatie Centrm (BIC) Paramaribo Zuidwest.

Ook dit jaar zullen studenten en scholieren (2.600) van diverse scholen helpen bij het schoonmaken van het land.

Minister Siegfried Wolff van Openbare Werken gaf het startsein voor dit project. De schoonmaakactie duurt tot en met 25 september en is ingedeeld in twee periodes. De eerste periode loopt eindigt op 11 september en de tweede start op 14 september.

'Wij stellen het enorm op prijs dat jullie een deel van jullie vakantie willen inzetten voor deze actie. Ik doe verder een beroep op jullie om het geld dat jullie zullen verdienen, Srd 35 per dag, nuttig en verstandig te besteden. Wees voorzichtig en let goed op ons milieu, niet alleen de komende weken, maar ook daarna', sprak de bewindsman.

Zesentwintig bestuursambtenaren van het districtscommissariaat Paramaribo Zuidwest zijn ingezet om toe te zien dat de werkzaamheden vlot en goed verlopen.

Aan de bewoners en weggebruikers wordt gevraagd rekening te willen houden met de schoonmaakwerkzaamheden.

Overigens liet toenmalig minister van Openbare Werken Rabin Parmessar op 25 juli nog weten, dat het nog niet zeker was of de bekende schoonmaak Krin Kondre-actie, die dit jaar voor de vijfde keer wordt georganiseerd, door zou gaan. Het project lag al ruim drie maanden bij de Raad van Ministers ter goedkeuring. Maar, kennelijk is door de nieuwe regering toch goedkeuring gegeven aan het project.

(Red. De Surinaamse Krant/BIC Paramaribo Zuidwest)

Herkozen KOB-voorzitter wil spoedig afronding kwestie verbetering arbeidsvoorwaarden

Uitdagingen voor KOB zijn ook verlenging schooltijden en aanpassen schoolvakanties


Het nieuwe bestuur van de Katholieke Onderwijzersbond (KOB), dat vorig week vrijdag bij enkele kandidaatstelling werd gekozen, staat voor enorme uitdagingen. Een hiervan is de verbetering van de arbeidsvoorwaarden. 'Op één of andere manier moeten wij deze kwestie die al een hele tijd bij het ministerie van Binnenlandse Zaken ligt, zien af te ronden', zegt de herkozen KOB-voorzitter Marcellino Nerkust. Dit is vandaag, 31 augustus 2015, te lezen op Starnieuws.

Gelet op de precaire financiële economische situatie van het land heeft Nerkust geen zicht op wanneer er een overeenkomst kan worden getekend met de overheid. Opnieuw onderhandelen is absoluut niet aan de orde, benadrukt hij. 'Er is wel een nieuwe minister op dit departement, maar er is sprake van continuering van het beleid.'

Nerkust heeft samen met de voorzitter van de Bond van Leraren (BvL) Wilgo Valies, en de minister van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC), Robert Peneux, toen in de hoedanigheid van departementsdirecteur, gewerkt aan het document. Voorts zijn ook gesprekken gevoerd met de toenmalige ministers van MinOWC en Binnenlandse Zaken en de raadsadviseurs. Op 3 juni zou er volgens de KOB-voorman een overeenkomst worden getekend, die vermoedelijk door de verkiezingsperikelen zoals hertelling van stemmen niet is doorgegaan.

Een andere uitdaging is volgens Nerkust de verlenging van schooltijden en het aanpassen van de schoolvakanties. Verder is hij het eens met minister Peneux, die heeft aangekondigd te zullen werken aan onderwijswetgeving. Hij hoopt dat bij aanpassingen de vakbond ook wordt gekend.

Een ander punt waar aan gewerkt moet worden is opkrikken van het imago van onderwijsgevenden. In verschillende beroepen glijdt men uit, maar als opvoeder wordt er anders naar gekeken. Verder moet ook worden gewerkt aan de communicatie tussen schoolleiders en de rest van het personeel. Het komt nog wel eens voor, dat leerkrachten klagen over de behandeling die zij van hun meerdere krijgen. Schoolleiders moeten de school niet als eigendom zien en hun personeelsleden niet onheus behandelen, aldus de KOB-voorzitter.

Op de dag van de bestuursverkiezing werd het financiële verslag door de verificatiecommissie goedgekeurd en de ledenvergadering ver leende decharge aan het bestuur.

'Overheid moet met plan komen om vooral kleine padieproducent te beschermen'

'ADRON reorganiseren om onderzoek te optimaliseren'


Hoewel de Staat jaarlijks miljoenen besteedt in de rijstsector, worden de problemen en ontevredenheid binnen de sector met de dag groter. Elk seizoen wordt men geconfronteerd met lage padieprijzen, hoge inputprijzen, hoge rentetarieven en ongunstige financieringsvoorwaarden, onvoldoende voorlichting over ziekten en plagen, slechte infrastructuur, et cetera.

Ondanks de liberalisering van de sector, merken we dat de overheid steeds genoodzaakt wordt om in te grijpen. Echter kunnen de meeste knelpunten niet effectief en duurzaam aangepakt worden, omdat de belangrijke werkarmen en faciliteiten van de Staat ten behoeve van de sector, zoals de SML en SEL en andere belangrijke overheidsdiensten, al opgedoekt zijn in het kader van de zogenaamde privatisering.

Dat de overheidsbestedingen nu een laag rendement hebben, is een gevolg van de ondoordachte en vroegtijdige liberalisering van de sector. Het liberaliseringsproces heeft niet geleid tot verbetering van de efficiency en verhoging van de productie, maar juist tot chaos en verslechtering van het imago van de sector, waardoor het monitoren van de sector nu een ernstig probleem is. Ook de organisatiegraad kan vanwege de huidige situatie niet opgevoerd worden, waardoor optimale overleg en afstemming met en binnen de sector een ernstige beperking vormt.

Als gevolg van die chaotische situatie is er geen sprake van een rechtvaardige verdeling van de inkomsten uit de sector. De actoren met minder risico’s verdienen beter, zoals de financierders via de rente, de overheid via heffingen en andere belastingen, de opkopers en de inputleveranciers via de winstmarge. De producenten die de meeste risico’s dragen, moeten vaak juist verliezen lijden. De overheid is meestal ook niet in staat om hierin in te grijpen, omdat de verschillende actoren of organisaties nooit op één lijn staan en zelfs vaak tegenovergestelde meningen hebben. Er zijn ook politici die profiteren en misbruik maken van die chaotische situatie.

De achterliggende gedachte van liberalisering is nog steeds om de allocatie en efficiency van resources te verbeteren, maar de sector moet wel rijp en sterk genoeg zijn om losgelaten te worden. De hiernavolgende punten geven aan waarom nu de overheidsinterventie gerechtvaardigd is:
- er is sprake van een ongezonde marktstructuur in de rijstindustrie, zowel aan de input als de outputzijde, er is sprake van oligopsonie en oligopolie;
- vele landen die tot onze belangrijkste concurrenten gerekend kunnen worden, subsidiëren hun rijstindustrie;
- zelfvoorziening in het hoofdvoedsel is een belangrijke voorwaarde voor de economische stabiliteit van een land;
- de voordelen vanuit de sector zijn voor de nationale economie vele malen groter dan de verliezen op bedrijf en productieniveau;
- de sector is niet georganiseerd waardoor optimale besluitvorming een probleem vormt;
- er is onder de verschillende actoren geen sprake van gelijke toegang tot de technologie, grond, water, kennis, kapitaal en informatie.

Daar alle sectoren in een economie van elkaar afhankelijk zijn, moest het proces van liberalisering en privatisering een onderdeel vormen van een macro economische herstelplan, waarbij het ook belangrijk was om rekening te houden met de volgorde van de uitvoering van maatregelen in de verschillende markten, het tempo van het proces en de vorm.
Gelet op de huidige situatie is het duidelijk dat de rijstsector nog niet rijp was om geliberaliseerd te worden. Op basis van de recente veldbezoeken blijkt dat de meeste rijstboeren nu in een heel moeilijke situatie zijn beland, omdat zij niet weten. :
- Wanneer de toegezegde ondersteuning van 60 Amerikaanse dollar en 2 zakken kunstmest per hecare ten behoeve van het afgelopen seizoen gaan ontvangen;
- Wanneer zij voor hun geleverde padie door de verwerkers volledig betaald gaan worden;
- Welke prijs zij dit seizoen gaan ontvangen, want het is bekend dat de rijstprijzen op de internationale markt zijn gedaald, en die deal met Venezuela is onduidelijk;
- Hoe zij hun schulden bij de banken gaan aflossen;
- Hoe zij het komend seizoen weer gaan inzaaien, dus hebben ze geen zekerheid over hun toekomst.

Met betrekking tot de huidige situatie zou de overheid op basis van een goed voorbereid plan enkele maatregelen op korte termijn moeten doorvoeren ter bescherming van vooral de kleine padie producenten, waarbij er aandacht geschonken zou moeten worden aan de brandstofheffing en het schulden vraagstuk.
Met betrekking tot een structurele oplossing is de reactivering van de overheidsrol noodzakelijk waarbij er weer faciliteiten en werkarmen (aangepast) moeten worden opzet om de sector te monitoren.

Ten eerste moet het plan van SML met betrekking tot de opkoop, verwerking en afzet aangepakt worden ( het is onbegrijpelijk waarom de SML die zo een belangrijke rol vervulde via een multiply effect voor de sector, is opgedoekt middels verkoop).
Ten tweede moet ook de SEL te Prins Bernardpolder aangepakt worden om de zaaizaadvoorziening te verbeteren.
Ten derde zou ADRON (Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie) gereorganiseerd moeten worden om het onderzoek te optimaliseren. Een aantal diensten en afdelingen van de overheid met name het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Openbare Werken en Regionale Ontwikkeling moeten gereorganiseerd en beter bemand worden, teneinde de waterhuishouding, infrastructuur en voorlichting te optimaliseren. Elke ondersteuning of maatregel vanuit de overheid moet daadwerkelijk leiden tot verlichting van problemen en opvoering van de inzaai en productie.

Er zal een stappenplan moeten worden voorbereid en uitgevoerd. Na de implementatie van het plan, zal het mogelijk worden om de sector te organiseren, waarna de overheidsregulering geleidelijk kan overgaan tot zelfregulering. Voorwaarde is dat alles planmatig en professioneel aangepakt moet worden.

De voorzitter van de Politieke Vleugel van de FAL ( PVF)
Soedeshchand Jairam MSc

Geen salarisverhoging top Staatsolie dit jaar

Tegenvallende wereldolie- marktprijs maakt extra loon onverantwoord


Voor de top van Staatsolie zit er dit jaar geen salarisverhoging in. Dit zegt algemeen directeur Rudolf Elias vandaag, maandag 31 augustus 2015, in de Ware Tijd. De tegenvallende wereldmarktprijs van olie maakt extra loon onverantwoord. Voor de rest van het personeel is het nog even duimen. 

Het is nog niet duidelijk of daar ruimte voor te vinden is onder de omstandigheden. Elias zegt, dat er steeds met de vakbond wordt overlegd over maatregelen voor het gezond houden van het bedrijf. In elk geval zal de leiding van het bedrijf het goede voorbeeld moeten geven.

Elias spreekt tegen, dat er verkeerd is omgesprongen met het raffinaderijproject. Dat kostte ruim driekwart miljard dollar. Volgens Elias was dat het geprojecteerd kostenplaatje. Anders dus dan in het parlement wordt beweerd.

Volgens parlementariër Mahinder Jogi (VHP) zou er gestoeid zijn met geld. Elias houdt voet bij stuk dat er verantwoord is gemanaged. Wat gebeurt is, is dat de kosten van gerelateerde projecten worden bijgeteld. Zoals de aanleg van een pijplijn. De raffinaderij moet in september eindelijk gaan draaien.

Muzikale toneelvoorstelling ‘Sophie & Nola’ in Theater Zuidplein Rotterdam


Levensverhaal Sophie Redmond en Nola Hatterman inspireert, ontroert en laat je lachen


Theatergroep Urban Myth speelt donderdag 24 september 2015 de toneelvoorstelling ‘Sophie & Nola’ in het Rotterdamse Theater Zuidplein. Beleef het (levens)verhaal van Sophie Redmond (1907-1955) en Nola Hatterman (1899-1984). Twee krachtige vrouwen in Suriname die zich, ongeacht sexe of kleur, niet lieten dwarsbomen en hun dromen waarmaakten. Met rollen voor onder andere Sylvana Simons, Manoushka Zeegelaar Breeveld en de Rotterdamse Imanuelle Grives. Een inspirerende avond met live muziek, dans en een vleugje stand-up comedy die om acht uur begint.

Wie zijn Sophie en Nola? 
Sophie Redmond bewees dat zij als Surinaamse vrouw een dokteres met een eigen praktijk kon worden. 
Nola Hatterman week af van de heersende moraal. Haar kunstwerken tonen de zwarte mens als persoon in plaats van een stereotype. ‘Sophie & Nola’ daagt uit tot nadenken maar laat je bij vlagen ook heel hard lachen.

De volledige cast van ‘Sophie & Nola’ bestaat uit: 

Sylvana Simons, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Thirsa van Til, Imanuelle Grives en Simone Weimans. Met muziek door Jeannine La Rose en Fra Fra Sound, opzwepende dans door Untold.

Theatergroep Urban Myth staat voor interactie, een losse sfeer, het combineren van verschillende disciplines, maatschappelijke betrokkenheid, onderwerpen die aanspreken, de mogelijkheid om elkaar te ontmoeten en culturele diversiteit. 


De voorverkoopprijs is € 16,50. Kaarten zijn via www.theaterzuidplein.nl te koop.

Meer informatie is te vinden via www.theaterzuidplein.nl.

'VN-rapport Zwarte Piet links laten liggen'

8 Op de 10 Nederlanders zien niets in aanbevelingen VN


'Culturele uiting' geen zaak voor VN


De Nederlandse overheid moet de aanbevelingen van de VN over Zwarte Piet negeren. Dat blijkt vandaag, maandag 31 augustus 2015, uit onderzoek van het actualiteitenprogramma EenVandaag.
 
Het onderzoek is gehouden onder 20.000 mensen, waarbij acht op de tien mensen niets zagen in de aanbevelingen.

Veel ondervraagden vinden dat de Nederlandse overheid zich helemaal niet moet bezighouden met het Sinterklaasfeest en dat deze 'culturele uiting' ook geen zaak is voor de VN. Twee derde (64%) vindt het dan ook een slechte zaak dat minister van Sociale Zaken Asscher een dialoogtafel over de aanpassing van Zwarte Piet heeft aangekondigd. Een kwart van de deelnemers vindt het wél belangrijk dat de overheid een oplossing zoekt voor het Zwarte Pietenprobleem.

In het onderzoek werd ook de vraag gesteld of Zwarte Piet over 5 jaar nog zou bestaan in zijn huidige vorm. Zo'n 41 procent van de deelnemers dacht van wel, 46 procent dacht van niet.

Bromfietser dodelijk verongelukt in Saramacca

Na borrelen met vriend rijdt Ronald Badripersad weg zonder valhelm

Politie zoekt nabestaanden van slachtoffer of mensen die hem hebben gekend


Ronald Badripersad is vanochtend, maandag 31 augustus 2015, dodelijk verongelukt op de Gangaram Pandayweg in het district Saramacca. Volgens verklaring van zijn vriend Tower woonde het slachtoffer sinds twee weken bij hem in, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

Zij zaten gisteravond met elkaar te borrelen, toen Badripersad op een gegeven moment de bromfiets pakte en zei een wandeling te gaan maken. Hij vertrok zonder valhelm op te zetten op de bromfiets. Tower vond op een moment, dat zijn vriend wel heel lang weg bleef en ging naar hem op zoek. Hij trof Badripersad aan op de weg en schakelde vervolgens de politie in. 

Het voorlopige onderzoek van de politie heeft uitgewezen, dat Badripersad op het wegdek is komen te vallen. Het lijk van het slachtoffer is in beslag genomen na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie. Badripersad moet ongeveer 58 jaar oud zijn. 

Aangezien er geen verdere gegevens van het slachtoffer bekend zijn, doet de politie een beroep op nabestaanden of personen die Badripersad in leven hebben gekend, om contact op te nemen met de politie van Groningen op het nummer 0327188. Badripersad moet volgens informatie eerder gewoond hebben aan de Johan Adolf Pengelstraat in de buurt van Grun Dyari.

Onderdirecteur Dienst Dienst Elektrificatie Voorziening ministerie van NH per direct ontlast uit functie

Minister Dodson stelt onderzoek in naar zaken die niet correct zouden zijn verlopen

Bewindsman garandeert continuering energievoorziening binnenland


Sedney Harris, onderdirecteur (od) van de Dienst Elektrificatie Voorziening (DEV) bij het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen is vanochtend, maandag 31 augustus 2015, door minister Regilio Dodson per direct ontlast uit zijn functie. Er wordt een onderzoek ingesteld naar zaken die niet correct zouden zijn verlopen bij deze dienst, zo bericht Starnieuws.

Minister Dodson bevestigt, dat er een onderzoek gaande is naar handelingen die niet transparant zijn. De bewindsman heeft Harris ook persoonlijk op de hoogte gesteld dat hij ontlast is van zijn werkzaamheden.

Dodson stelt, dat zonder aanzien des persoons opgetreden wordt wanneer er zaken worden ontdekt die het daglicht schuwen. 'Er komt een grondig onderzoek. Ik werk niet met gewijzigde beleidsinzichten.'

Harris werd op 6 december 2011 door de toenmalige minister Jim Hok aangesteld als diensthoofd van DEV. Deze dienst is verantwoordelijk voor de energievoorziening in de rurale gebieden. Binnen deze dienst zijn ruim 250 mensen belast met het leveringsproces van energie. De dorpen worden voorzien van stroomgeneratoren die op hun beurt weer worden gevoed met diesel.

Dodson garandeert dat er alles aan gedaan wordt om de energievoorziening in het binnenland te continueren. 

Uit rapporten van de Centrale Landaccountantsdienst (CLAD) blijkt, dat enkele zaken die niet transparante plaatsvinden binnen de dienst, onaangeroerd blijven en steeds terugkeren, waardoor nader onderzoek noodzakelijk is, zo laat het ministerie vandaag in een eigen persbericht weten.

Het voorzien van de dorpen in het binnenland van brandstof voor energievoorziening is een belangrijke taak van de Dienst Elektriciteitsvoorziening van het ministerie van NH. Daarnaast biedt deze dienst ondersteuning bij het ontwikkelen, voorbereiden en opzetten van hernieuwbare initiatieven, waardoor de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen voor de elektrificatie van het binnenland van Suriname verminderd wordt.

Er zijn veel problemen geconstateerd bij het garanderen van de levering van brandstof aan het binnenland. Ook het ondersteunen van initiatieven voor renewable energy resources komt niet goed van de grond.

Dode te betreuren bij kappartij ruziënde buren

Slepende burenruzie mondt uit in kappartij in Kronenburgweg


André Adjako (33) is door zijn buurman Delano D. gisteren aan de Kronenburgweg in Paramaribo doodgekapt. Dat meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 31 augustus 2015.

Beiden hadden een slepende ruzie met elkaar. Volgens het voorlopige onderzoek van de politie reed Adjako op zijn fiets over de Kronenburgweg, richting de Nieuwweergevondenweg. De verdachte, die niet ver van het slachtoffer woont, heeft hem opgewacht en zonder enige aanleiding kapverwondingen toegebracht.

Bij aankomst van de ambulance bleek Adjako te zijn overleden ten gevolge van de opgelopen verwondingen. Delano D. is aangehouden en in verzekering gesteld. Het lichaam van Adjako werd na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie in beslag genomen.

De politie heeft vaker opgetreden tijdens geschillen van deze buren. Ook zijn partijen eerder opgeroepen en verschenen voor een hulpofficier van Justitie die hun ernstig had aangesproken.

Een grote groep familieleden van het slachtoffer begaf zich naar de woning van de verdachte om zijn familieleden te lijf te gaan. Waarschuwingen van de politie hielden deze agressieve groep niet tegen. De politie was genoodzaakt om waarschuwingsschoten te lossen.

Kwaku in het Amsterdamse Vondelpark


Surinaams feest 5 en 6 september in Openluchttheater Vondelpark


Kwaku in het Amsterdamse Vondelpark. Twee dagen lang op 5 en 6 september in het Vondelpark Openlucht- theater. Gratis entree, zaterdag 5 september van vijf uur 's middags tot elf uur 's avonds en zondag 6 september van een uur 's middags tot zeven uur 's avonds.

Kom zaterdag salsadansen met DJ Willy.
Op zondag zijn er speciaal voor deze editie optredens van Kankantrie en Sabroso.

En ook zijn er eettenten met lekker eten en drinken van
:
Patricks Catering (BBQ en maaltijden), Siansuga & Brothers BBQ (Javaanse maaltijden, soto soep, schaafijs, fruit, gebakken banaan, worst en kleine BBQ), Baraboer (Bara’s en Roti), Combe Rainville Corner (koekjes, gebak en Telo), Mr Mais (mais), Joy Drinks (Surinaamse sappen, gemberbier).

Cateraars Vondelpark Openluchttheater: Peperwortel en Mech Make en Take (koffie, sap, broodjes)

Voor meer informatie: www.openluchttheater.nl

Kensenhuis (NDP) wil grondige financiële doorlichting SLM

NDP-politicus voorstander van zogenoemde open sky met Nederland

'Op route Paramaribo-Schiphol vice versa wordt meer dan normale winst gemaakt door SLM en KLM'


De Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM) moet snel en grondig financieel doorgelicht worden om vooral de verwachte concurrentie op de Mid-Atlantische route aan te kunnen. Patrick Kensenhuis (NDP), voorzitter van de parlementaire commissie Transport, Communicatie en Toerisme in De Nationale Assemblee, zegt dit, omdat volgens hem de open sky met Nederland er zal komen. 'Ik ben daar voorstander van, omdat de huidige tarieven moordend zijn.' Dit bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 31 augustus 2015.

Hij verwacht ook, dat door het luchtruim open te gooien de kwaliteit zal verbeteren en de tarieven niet meer door de concurrentie bepaald zullen worden, maar door marktwerking. De reis van Paramaribo naar Schiphol en omgekeerd zal hierdoor ook veel goedkoper worden.

De commissievoorzitter is van oordeel dat deze route zowel voor de KLM als voor de SLM een 'melkkoe is, er wordt meer dan normale winst gemaakt'. Daarom moeten er meerdere luchtvaartmaatschappijen op de route komen. Hij zegt dat als Suriname meer toeristen wil aantrekken er wat moet worden gedaan aan de veel te hoge vliegtarieven.

Op de vraag of de SLM de concurrentie wel aan zal kunnen, antwoordt de parlementariër: 'Ik denk niet dat de SLM zal doodbloeden indien deze route zou worden opengegooid. SLM moet eerst goed worden doorgelicht. Daardoor zal het lukken het bedrijf gezond te houden of gezond te maken.'

In de Tweede Kamer wordt 9 september het Suriname-debat gehouden. Tweede Kamerlid Harry van Bommel van de Socialistische Partij heeft al aangegeven de kwestie van de vliegtarieven aan de orde te zullen stellen. Nederland heeft meerdere keren aangegeven bereid te zijn over te gaan tot een open sky indien Suriname de wens daartoe bekend maakt.

Chinese vereniging gaat geïmmigreerde Chinezen informeren over Surinaamse wet- en regelgeving

Speciale afdeling bij Kong Ngie Tong Sang opgezet met 24 uur per dag bereikbare medewerkers

 
Geïmmigreerde Chinezen beschikken vaak niet over de nodige informatie over wet- en regelgeving en procedures in Suriname. Daarnaast weet deze groep niet waar ze terecht kan voor het oplossen van problemen. De Chinese vereniging Kong Ngie Tong Sang heeft daarom een afdeling opgericht om in die behoefte te kunnen voorzien. Dat bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 31 augustus 2015.

De afdeling heet 'Overseas Chinese Service Centre Suriname' (OCSCS), in navolging van zeventien andere landen waar ook zo'n faciliteit bestaat.

De afkondiging vond gisteren plaats in het Kong Ngie Tong Sang-gebouw in aanwezigheid van de Chinese ambassadeur in Suriname, Yang Zigang, en minister Siegfried Wolf van Openbare Werken. De diplomaat vindt vooral informatie over het opzetten van een onderneming, over het in dienst nemen van personeel en voor juridisch advies belangrijk voor de locale Chinese gemeenschap.

Zigang noemde als voorbeeld dat deze doelgroep ook op de hoogte dient te zijn van nieuwe wetgeving. Hij zei, dat de medewerkers van het kantoor de Chinese gemeenschap zelfs zouden kunnen helpen bij het benaderen van de politie, wanneer zij worden geconfronteerd met misdaad.

Speciaal voor het kantoor zijn twee vaste medewerkers in dienst. Deze medewerkers zullen 24 per uur per dag bereikbaar zijn voor advies of hulp. Het kantoor zal zes dagen per week open zijn van acht uur 's morgens tot vijf uur 's middags. De bestuursleden van Kong Ngie Tong Sang zullen dit tweetal waar nodig ondersteunen.

De directeur van de verschillende OCSCS's wereldwijd, Lu Hai Bin, zei, dat deze dienst reeds in verschillende landen haar nut heeft getoond.

Korpschef Humphrey Tjin Liep Shie zal resterende tijd bij korps niet stil zitten

Onder zijn leiding wordt nog een aantal projecten afgerondKorpschef Humphrey Tjin Liep Shie van het Korps Politie Suriname (KPS) zal zijn 350 verlofdagen niet opnemen. De laatste vier maanden als leidinggevende heeft hij nog veel werk te verzetten. In dezelfde periode moet hij bijvoorbeeld ook meehelpen om het nieuwe directoraat Operationele Diensten binnen het ministerie van Justitie en Politie op te zetten, waar hij per 1 januari leiding aan zal geven. Van hem zal plaatsvervangend korpschef, commissaris Agnes Daniel, de leiding van het KPS overnemen.

De korpschef zegt vandaag, maandag 31 augustus 2015, op Starnieuws dat diverse projecten zullen worden afgerond. Hij noemt onder andere de renovatie van het zwembad van de Politieacademie, de bouw van een grote sporthal in samenwerking met de Surinaamse Politiebond en de Politiesportcentrale, de publicatie van curricula voor een zestal politieopleidingen, de afsluiting van de Inspecteursopleiding Bachelor Politiekunde en aanstelling van de geslaagden als inspecteur van politie, de organisatie van opleidingen in Traffic Management en Traffic Strategy door erkende instructeurs uit Groot-Brittannië op locatie in Suriname, het inlopen van alle achterstanden in de behandeling van tuchtzaken, waaronder verschillende ontslagvoorstellen, het leggen van een betere basis voor de aanpak van corruptie binnen het KPS, bevorderingen van politieofficieren en (nieuwe) commissarissen van politie en het vaststellen van een volledige formatie voor het KPS (totale personeelsbehoefte met aangegeven rangen en functies).

'Dit is slechts een greep uit de zaken die de komende maanden afgerond worden naast alle lopende zaken die met het beheer en de organisatie van het KPS te maken hebben', zegt Tjin Liep Shie.

Er zijn ook projecten die lang na de terugtreding van Tjin Liep Shie doorlopen, zoals de ingezette reorganisatie van het KPS. Een voorbeeld hiervan is de participatie in de CARICOM-veiligheidsstructuren, waaraan Surinaamse politieambtenaren actief zullen participeren in de 24 uurs operaties vanuit Trinidad & Tobago.

Het nieuwe beleid van minister Jennifer van Dijk-Silos moet worden voorbereid en uitgevoerd. Het gaat onder meer om verbetering van het politieonderwijs en verbetering van de surveillance, waaronder de uitbreiding van het aantal bikers, de aanpak van corruptie en andere normschendingen en verbetering van de werkomstandigheden.

Over de reorganisatie en de instelling van het nieuwe directoraat spelen verschillende aspecten, zoals wettelijke regelingen, akkoorden met vakorganisaties, doorwerking in de functiewaarderingen en effectiviteit van de aansturing. Deze zaken moeten verder worden uitgewerkt, aldus Tjin Liep Shie.

'Ik heb het verlof nog niet opgenomen. Ik heb de minister toegezegd, dat ik in de fase van de totstandkoming en de operationalisering van het nieuwe directoraat geruime tijd actief betrokken zal zijn, zodat een vlotte start gemaakt kan worden.'

Risicovluchten voorlopig alleen vanaf luchthaven Schiphol

Luchtvaart- maatschappij Arkefly gedwongen om vanaf Schiphol te vliegen op Curaçao en Aruba


Het Nederlandse kabinet wil dat vluchten met een sterk verhoogd risico op drugssmokkel alleen kunnen landen op een vliegveld met voldoende controlefaciliteiten. Alleen luchthaven Schiphol heeft nu voldoende faciliteiten voor zogeheten risicovluchten. Op dit moment zijn dit vluchten uit Curaçao, Aruba, Bonaire, Sint Maarten, Suriname en Venezuela. Dit bericht vandaag, maandag 31 augustus 2015, rijksoverheid.nl.

Dat blijkt uit een brief van minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie mede namens de staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu aan de Tweede Kamer. Er wordt gewerkt aan een aanpassing van de Luchtvaartwet, zodat risicovluchten in het vervolg alleen mogen landen op een luchthaven met voldoende controlefaciliteiten. Nog dit jaar zal het voorstel voor aanpassing van de wet in consultatie gaan.

Arkefly wilde dit najaar beginnen met vluchten op Curaçao en Aruba vanaf Eindhoven Airport. Deze zomer bleek dat het niet mogelijk is om op Eindhoven Airport de gebruikelijke 100%-controle van passagiers en hun bagage te bieden bij het vliegen op deze bestemmingen. Arkefly heeft daarom in overleg met de overheid besloten de geplande vluchten op Curaçao en Aruba te verplaatsen naar Schiphol, van waar deze luchtvaartmaatschappij al meer vluchten uitvoert naar deze bestemmingen.

De 100%-controles op Schiphol zijn in 2003 begonnen om problemen rondom de zogeheten bolletjesslikkers aan te pakken. Het intercontinentaal vliegen vanaf regionale luchthavens was toen nog niet aan de orde.

Het kabinetsbeleid is er inmiddels op gericht om vakantievluchten zoveel mogelijk te laten plaatsvinden vanaf regionale luchthavens, zodat de beschikbare ruimte op Schiphol zoveel mogelijk benut kan worden voor het intercontinentaal netwerk van verbindingen. De aanpassing van de Luchtvaartwet beoogt geen afbreuk te doen aan dit beleid. De 100%-controles op dit moment zijn alleen van toepassing op een klein aantal vluchten.