zondag 6 september 2015

Bushouders NVB worden na drie maanden uitbetaald

Chauffeurs die scholieren Naschoolse Opvang rijden al sinds maart niet uitbetaald


De ongeveer honderd bushouders van het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB) worden komende week, na drie maanden, uitbetaald. Dit zegt directeur Lesley Daniël vandaag, zondag 6 september 2015, in de Ware Tijd Online.

De minister van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), Andy Rusland,, heeft hem deze verzekering gegeven. Volgens Kenneth Themen, bondsvoorzitter van de bushouders, gaat het niet om drie, maar vier maanden. Bushouders die leerlingen van de Naschoolse Opvang en Begeleiding vervoeren zijn sinds maart niet uitbetaald.

De overheid heeft geen betalingsachterstand bij bussen die regulier schoolkinderen vervoeren. 'Wat voor mij nu belangrijk is, is dat de achterstand wordt weggewerkt en dan wel in één keer. Het moet niet inlopen worden met een maand. Wij zitten nog niet in de fase om te praten over aanpassingen van tarieven of wat dan ook. Betaal de mensen uit. Dan hebben we een basis om verder te praten', zegt Themen.

Passagiers betalen een deel van het bedrag en de compensatie wordt uitbetaald door de overheid. Themen zegt dat sommige bushouders ook elders bussen hebben die worden ingezet en nu zo overleven.

'Die kunnen het wel overleven, maar vier maanden lang halen ze niet.'

Hij vreest dat de verhoogde benzineprijzen een spin-off effect zullen hebben. 'De overheid moet nu zwaar optreden tegen winkeliers, omdat die nu al hun prijzen verhogen. Dit terwijl de benzine slechts een factor is in het geheel. Toen de dieselprijs omhoog ging, hebben ze allemaal hun prijzen aangepast, toen de prijs daalde, heeft geen enkele winkelier zijn prijs verlaagd. De regering moet daarop letten, want straks gaat dat gebeuren met busonderdelen.'

68-Jarige inwoner Curaçao en 46-jarige Nederlander aan boord zeiljacht voor Britse kust gearresteerd

1.200 Kilo cocaïne aan boord jacht Golem

(Bron foto's: Dover Express)

De Britse Kustwacht heeft twee Nederlanders gearresteerd op verdenking van smokkel van 1.200 kilo cocaïne. De drugs, met een waarde van ruim 76 miljoen euro, zaten verstopt in hun zeiljacht Golem, zo bericht de Dover Express vandaag, zondag 6 september 2015.

Het schip werd afgelopen week voor de Britse kust opgebracht door de ustwacht en naar de havenplaats Dover gebracht.

De twee bemanningsleden, de 68-jarige Hendrik B. (uit Curacao) en de 46-jarige Raymond A. uit Kesteren zijn gearresteerd. De Dover Express vermeldt overigens de volledige namen van beide mannen.

Ze moeten 25 september voor de rechtbank verschijnen in Maidstone.

Surinaams cricketteam speelt in Britse Essex voor promotie naar 'Divisie vijf' van de ICC World Cricket League

Surinaams team heeft zich sinds juli op toernooi voorbereidIn het Engelse graafschap Essex probeert het Surinaamse nationale crickteam vanaf morgen, maandag 7 september 2015, promotie af te dwingen van de zesde naar de vijfde divisie in de ICC World Cricket League. Het team neemt deel aan een toernooi waaraan ook deelnemen Botswana, Fiji, Guernsey, de Cayman Islands, Noorwegen, Saoedi Arabië en Vanuatu.

De landen die als nummer 1 en 2 eindigen promoveren naar de vijfde divisie en kunnen gaan strijden voor kwalificatie voor de wereldcup in 2019 in Engeland.

De captain van het Surinaamse cricketteam, Mohindra Boodram, hoopt op een succesvol toernooi. 'Het team heeft zich sinds begin jul voorbereid. Afgelopen week was het complete team op trainingskamp en we zullen een oefenwedstrijd spelen tegen Guyana/ We hopen op een goed toernooi, dat we veel ervaring opdoen en dat we ons kwalificeren voor de vijfde divisie', aldus Boodram vandaag, zondag 6 september 2015, in de Romford Recorder, een lokale krant in de stad Illford in het noordoosten van Londen.

Suriname moet op de openingsdag, morgen, aantreden, in groep A, tegen Botswana in Kelvedon. De volgende dag staat in Colchester Fiji op het programma en donderdag 10 september staat in Halstead Guernsey op het veld tegen Suriname.

Het Surinaams team bestaat uit:
Mohindra Boodram (aanvoerder), Shazam Ramjohn, Vishwar Shaw, Gavin Singh, Banerd Benjemin Bailey, Yuvraj Paul Dayal, Vejai Hirlal, Mohan Balkaran, Khemraj Jaikaran, Sauid Ahmed Drepaul, Arun Kamesh Gokoel, Hemradj Akash Basropansingh , Muneshwar Chris Patandin, Wasim Akram Haslim.

(Red. De Surinaamse Krant/Romford Recorder)

Minister Koenders: 'Met president Bouterse worden functionele contacten onderhouden'

Zo'n 17 miljoen euro uit verdrags- middelen Nederland voor Suriname nog niet besteed


Ongeveer 17 miljoen euro uit de verdragsmiddelen van Nederland voor Suriname is nog niet besteed. Dit schrijft de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders vandaag, zondag 6 september 2015, in een brief aan de Tweede Kamer, zo blijkt uit de website van de Kamer.

Bij het onafhankelijk worden van Suriname heeft Nederland omgerekend 1,6 miljard euro aan hulp toegezegd, de zogeheten verdragsmiddelen. Volgens Koenders heeft Nederland in 2012 in reactie op de aanname van de Amnestiewet, de besteding van de verdragsmiddelen opgeschort.
In de brief gaat de bewindsman in op de actuele situatie in Suriname in, de relatie met president Desi Bouterse, inclusief de reactie op de uitkomst van de verkiezingen.

'Nederland respecteert de uitslag van de verkiezingen in Suriname en de daaruit volgende keuze van het parlement voor D.D. Bouterse tot president. Met president Bouterse worden functionele contacten onderhouden. Het antwoord op de vraag of contact op een bepaald moment al dan niet opportuun is, wordt bepaald door de noodzaak en context van een dergelijk contact. Nederland werd bij de inauguratie van president Bouterse - net als in 2010 - vertegenwoordigd door de Nederlandse ambassadeur in Paramaribo', aldus Koenders.
 
De brief maakt onderdeel van het Suriname debat dat komende woensdag in de Tweede Kamer plaatsvindt:

Menselijk geraamte ontdekt tijdens ontbossingswerkzaamheden te Calcutta

Beenderen in beslag genomen voor dna-onderzoek


Een operator die bezig was met ontbossingswerkzaamheden te Calcutta, in het district Saramacca, heeft een skelet ontdekt in de omgeving. De politie van Saramacca werd vervolgens ingeschakeld en volgens verklaring van de gewestelijke politiecommandant van Saramacca, inspecteur Harnarain Mohan, trof de politie inderdaad een menselijk skelet aan, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, zondag 6 september 2015.

De beenderen zijn na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie in beslag genomen door de politie. Er zal een dna-onderzoek worden gelast.

Deze zaak wordt door de politie van Saramacca in samenwerking met de afdeling Kapitale Delicten van het korps onderzocht.

Paramaccaanse Onderhandelingscommissie evalueert afspraken met Newmont

Deelnemers aan 3-daagse bijeenkomst te Langatabiki praten over duurzame ontwikkeling van gebied

 
De Paramaccaanse Onderhandelingscommissie (POC) met Surgold/Newmont houdt een driedaagse zogenoemde stakeholdersbijeenkomst te Langatabiki. Minister Edgar Dikan van Regionale Ontwikkeling (zie foto) heeft gisteren de vergadering toegesproken. De bewindsman zei blij te zijn, dat de lokale bevolking nadenkt over de ontwikkeling van het gebied. POC-voorzitter André Adawde zegt vandaag, zondag 6 september 2015, op Starnieuws dat de afspraken met Newmont geëvalueerd worden. Er is een Memorandum of Understanding getekend. Nu volgt de finale fase.

Adawde stelt, dat de deelnemers zich buigen over duurzame ontwikkeling van het gebied. Nu wordt een grote goudmijn gebouwd, maar als deze eenmaal functioneel is, dienen de mensen uit het gebied ook betrokken te worden. Lokale bedrijven moeten diensten kunnen verlenen aan de multinational. Daarover wordt ook van gedachten gewisseld.

'Wij denken ook aan de toekomst, want goud gaat een keer opraken. Dan moeten er nog steeds economische activiteiten zijn. Over al deze zaken wordt er gebogen. In vier werkgroepen is er gediscussieerd over duurzame ontwikkeling', zegt Adawde.

Minister Dikan vindt het belangrijk, dat de samenleving met ideeën en oplossingen komt. De standpunten van de gemeenschap worden meegenomen in de finale overeenkomst, aldus Adawde. Concrete voorstellen worden vandaag gedaan door de vergadering. Hij is blij met de aandacht van de regering. Afgelopen week was ook minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen op bezoek in het gebied. 'Dit zijn goede ontwikkelingen', vindt Adawde.

Slachtoffer (67) steekpartij 1 augustus alsnog overleden

Poidjojo Ghiger werd door kleinzoon in buik gestoken


De 67-jarige Poidjojo Ghiger is afgelopen vrijdag alsnog overleden op de afdeling intensive care van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo aa de gevolgen van een steekpartij p 1 augustus. Dat meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, zondag 6 september 2015, in een persbericht. 

Op 1 augustus had de kleinzoon van het slachtoffer, genaamd  Iwan D., hem met een scherp voorwerp gestoken in zijn buikstreek op de Alkmaarweg.

Behalve Ghiger werd ook een buurjongen verwond door de verdachte.

Minister Hoefdraad plaatst zijn collega's onder financiële curatele

'Accepteer niets, zolang u er niet zeker van bent dat het ministerie van Financiën erachter staat'Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën heeft zijn collega-ministers schriftelijk gewaarschuwd om op geen enkele manier een belangrijke financiële verbintenis aan te gaan, zonder dat zijn ministerie uitdrukkelijke toestemming heeft verleend. Volgens de bewindsman hebben zijn collega’s veel respect voor dit besluit. 'Ik doe een dringend beroep op iedereen: accepteer niets, zolang u er niet zeker van bent dat het ministerie van Financiën erachter staat.' Dat meldt de Ware Tijd Online vandaag, zondag 6 september 2015.

De bewindsman is van oordeel, dat er een halt toegeroepen moet worden aan het tot nu toe uitgevoerde uitgavenbeleid. Hij zegt dat er verschrikkelijk veel achterstand in te lopen is, maar verzekert dat het goed gaat met de betalingen.

Er wordt op dit moment een inventarisatie gemaakt van alles dat de Staat heeft. Op basis hiervan zal er een efficiënte redistributie worden gemaakt. 'Wij willen weten waar de auto's, gebouwen, personen, computers en de communicatiemiddelen zijn.'

De minister is bezig met de Centrale Landsaccountantsdienst te overleggen om binnenkort aan de afdeling Interne Controle van elk ministerie iemand toe te voegen.

Hoefdaad roept de burgerij op om geen steekpenning te betalen. 'Dit soort zaken gaan niet meer voorkomen bij ons. Alles zal volgens wet en regelgeving gedaan worden. Wij doen niets onbesuisd. Wij gaan gericht naar een plan om tot volledig herstel van het financiële beleid van het ministerie te komen.' Hij zegt dat het onder zijn bewind niet mag voorkomen dat de regering niet betaalt voor geleverde goederen en diensten.

RaVakSur in gesprek met president Bouterse over prijsverhogingen

Gesprek vindt vandaag plaats te Brokobaka


Vertegen- woordigers van de Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) en president Desi Bouterse praten vandaag, zondag 6 september 2015, te Brokobaka over de brief die de gezamenlijke vakbeweging heeft verzonden naar het staatshoofd. In die brief vraagt RaVakSur om terugdraaiing van de extra heffing op brandstof en de aangekondigde tariefsverhogingen voor de elektriciteit en water, zo bericht Starnieuws.

RaVakSur stelt in de brief, dat de afgekondigde maatregelen het uitgavenpatroon van grote delen van de samenleving, 'met name de leden van de bij RaVakSur en bij BvL (Bond van Leerkrachten) aangesloten personen' serieus zullen ontwrichten. De gezamenlijke vakbeweging stelt zich uit dien hoofde niet met de afgekondigde maatregelen te kunnen verenigen.

'Wij achten de beleidsmaatregelen die zijn afgekondigd te rigoureus en doen een beroep op u om de maatregelen direct terug te draaien.'

Ook vraagt de vakbeweging om met haar in overleg te treden over een samenhangend pakket aan maatregelen en andere economische vraagstukken. Gezien het gesprek dat vandaag plaatsvindt, kan geconcludeerd worden dat president Bouterse heeft toegegeven aan het verzoek van RaVakSur om overleg te voeren over de maatregelen van de regering.

Het is onduidelijk of er ook andere organisaties zijn uitgenodigd voor het gesprek.

Dave Abeleven nieuwe directeur ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen

Minister Dodson: 'Abeleven is absoluut bijzonder gekwalificeerd voor deze functie'

'Dodson en Abeleven vormen een power-team'


Dave Abeleven is de nieuwe directeur op het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). De Raad van Ministers (RvM) heeft de voordracht van minister Regilio Dodson goedgekeurd. De minister bevestigt vandaag, zondag 6 september 2015, via Starnieuws dat Abeleven inmiddels in functie is. 'Hij is absoluut bijzonder gekwalificeerd voor deze functie, aldus de minister. Hij benadrukt dat Abeleven niet benoemd is alleen op basis van zijn politieke kleur (DOE).

Abeleven is volgens de bewindsman een echte manager. Hij was directeur van het Natuurtechnisch Instituut (Natin) en daarna had hij de leiding van de FHR School of Business. Abeleven is bedrijfseconoom. Namens DOE had hij zitting in het Financieel Economisch Platform, dat was ingesteld president Desi Bouterse. Abeleven was afgelopen vrijdag ook mee met het bezoek van Dodson aan het stuwmeer waar goudpontons aangezegd zijn te stoppen met hun activiteiten.

Abeleven volgt Rudi Schillevoort op, medeoprichter van de PALU. Hij was op contractbasis aangetrokken en zijn contract is verlopen. Minister Dodson zegt heel blij te zijn met de benoeming van Abeleven. 'Wij vormen samen echt een power-team.'

Minister Dodson wil dat stuwmeer een beschermd natuurgebied wordt

'Situatie op stuwmeer nu zorgt voor ondermijning centraal gezag en in gevaar brengen nationale veiligheid'

 
Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen garandeert dat het stuwmeer een beschermd gebied wordt. De situatie op het stuwmeer is nu van dien aard, dat het centraal gezag ondermijnd wordt en de nationale veiligheid in gevaar wordt gebracht, aldus Dodson na zijn bezoek afgelopen vrijdag - in bijzijn van onder andere de Assembleeleden Diana Pokie (ABOP) en Carl Breeveld (DOE) - aan het stuwmeer om persoonlijk de activiteiten van tenminste acht scalians ofwel goudpontons stop te zetten, zo bericht zondag 6 september 2015 Starnieuws.

Op het stuwmeer zouden zich volgens rapportages vijftien scalians bevinden. Assembleeleden en bewoners in het gebied hebben vele jaren tevergeefs alarm geslagen over de aanwezigheid van de drijvende goudfabrieken, die materiaal van de bodem opzuigen om er goud uit te kunnen winnen . De bemanning van een van de scalians beweerde vrijdag tegenover de bewindsman gemiddeld 100 gram per dag aan goud te verwerken. Het stuwmeerwater waar de skalians zich bevinden is geel van kleur en troebel, omdat de bodem wordt omgewoeld. Dat brengt de nodige schade toe aan het milieu en de biodiversiteit.

Lange tijd was de identiteit van de eigenaren van de drijvende fabrieken een raadsel, maar afgelopen vrijdag zijn enkele namen van eigenaren onthuld. Overigens was op een van de goudpontons duidelijk zichtbaar de naam van de eigenaar op een plakkaat aan een wand (zie de videobeelden):


Volgens Dodson gaat dat de aanwezigheid van de scalians gepaard met allerlei malversaties. 'Ik sta er versteld van dat personen concessies hebben die tot in rivieren, meren en kreken lopen. Ik heb ook begrepen dat men zich sommige plekken heeft toegeëigend. Dit is anarchie en niet bevorderlijk voor de nationale veiligheid.'

Maar, zo sprak de bewindsman ook, de zich rond het meer bevindende dorpen moeten wel meewerken aan de ordening op het meer. 'Ik heb begrepen dat de dorpen wel geld innen. De dorpen klagen over de scalians, maar er worden hand- en spandiensten verricht door hun eigen mensen. Eigenlijk worden de eigen mensen uitverkocht. Dat gaat rigoureus aangepakt worden.'

Dodson heeft brieven voor de geïdentificeerde eigenaren achtergelaten met een uitnodiging voor een gesprek dinsdagavond 15 september. 'Zij moeten hoogstpersoonlijk aanwezig zijn. We gaan niet dealen met vertegenwoordigers of tussenpersonen. Als ze niet komen hebben we groen licht voor het treffen van ernstige maatregelen.'

Over de oplossing die er voor het probleem klaar ligt laat Dodson niet veel los. 'Wat ik kan garanderen is, dat het stuwmeer een soort beschermd gebied gaat worden en niet meer een plaats waar scalians zich kunnen ophouden. Het meer krijgt op de huidige manier geen kans om zich te verversen met alle nare gevolgen van dien.'

Te hopen is dat het meer beter beschermd gaat worden, dan de afgelopen jaren het geval is geweest met het beschermde Brownsberg Natuurpark, dat ondanks haar beschermde status gedurende vele jaren - onder toeziend oog van de overheid en natuurbeschermingsorganisaties - deels kon worden vernietigd door illegale goudzoekers (lokale porknokkers en Braziliaanse garimpeiros).

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws)

Nog geen betrouwbare tips ontvangen door Hi-Jet over vermiste helikopter en Donavan en Ryatno

Speciale flyer gedropt boven dorpen Pusugrunu en Kwakoegron en goudvelden in zoekgebied


'Het is belangrijk dat grondtroepen worden uitgebreid'


Hi-Jet heeft nog geen bruikbare tips ontvangen over de sinds de avond van 23 mei vermiste helikopter en de inzittenden piloot Donavan ‘Don’ van Embricqs en technicus Ryatno ‘Noy’ Kertodikromo. Het bedrijf heeft flyers via de lucht gedropt boven de dorpen Pusugrunu en Kwakoegron. De kans is het grootst, dat de helikopter zich in dat gebied bevindt, aldus Hi-Jet vandaag, zondag 6 september 2015, op Starnieuws.

In de flyer wordt in het Nederlands, Surinaams, Engels en Portugees gevraagd om te helpen zoeken naar het toestel en de twee bemanningsleden. Ook zijn er meer dan tweehonderdduizend sms’jes verzonden met dezelfde oproep in vier talen. Hi-Jet kondigde 18 augustus aan een beloning van 35.000 Amerikaanse te geven aan de persoon die de vermiste helikopter met de twee bemanningsleden vindt.Jerrel van Embricqs, eigenaar van Hi-Jet, heeft aangegeven dat sinds de verdwijning van het toestel vanuit de lucht en op de grond is gezocht. 'Het gebied waarin het toestel kan liggen is te groot om met de beperkte manschappen te zoeken. Daarom is het belangrijk dat de grondtroepen worden uitgebreid. Hoe meer mensen er zoeken, hoe groter de kans dat de helikopter en de jongens gevonden worden.'

De vader van de piloot, Winston van Embricqs, hoopt dat de beloning mensen een extra zetje geeft om te helpen bij het vinden van zijn zoon en diens collega. 'Veel Surinamers kennen het bos en vertoeven er graag. Het is nu vakantie en het zou geweldig zijn wanneer ze, aangemoedigd door de beloning, hun liefde voor het binnenland willen combineren met het zoeken naar onze jongens en hun toestel. Donavan heeft in zijn carrière als helikopterpiloot meer dan vijfhonderd reddingsvluchten uitgevoerd in Suriname. Nu zijn het Don en Noy die hulp nodig hebben. We hopen daarom dat de zoektocht een missie wordt van de Surinaamse gemeenschap.'

Mensen die willen helpen met zoeken kunnen informatie over het gebied inwinnen bij Hi-Jet via het speciale telefoonnummer:
Voor Portugees 0487771 en mobiel 08166581
Voor alle andere talen 048666 en mobiel 08969654

’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara, A'dam, bespreekt 6 september de PvdA, een overgelopen sergeant naar IS en Europees vluchtelingen'beleid'

Bart Krieger praat in de studio over zijn boek '50 Surinaamse kunstwerken'


Het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 6 september 2015, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd), weer diverse interessante en vooral actuele Surinaamse gespreksonderwerpen:

* PvdA-voorzitter Spekman: scherper profileren tegenover VVD
Hans Spekman zegt in een interview, dat de PvdA de confrontatie moet aangaan met coalitiepartner VVD. Al twee jaar is de linkse regeringspartij PvdA mede verantwoordelijk voor het harde bezuinigingsbeleid. Een van de gevolgen daarvan is de verdere afbrokkeling van de verzorgingsstaat. De PvdA-kiezer vindt dat de partij VVD-beleid uitvoert en is massaal weggelopen; in de peiling staat de partij op negen zetels.
Nu Nederland uit de crisis is, acht Spekman het kennelijk tijd om de kiezers in de rooie stal terug te lokken.
Is er sprake van schijnstrijdvaardigheid? Het is immers bekend dat kiezers zich afkeren van een vechtcoalitie. Bovendien ligt een vechtkabinet met het risico op een kabinetscrisis op dit moment niet voor de hand. Op Prinsjesdag zal de regering immers lastenverlichting aankondigen om de kiezer gunstig te stemmen. Bij een breuk zal de PvdA niet profiteren van het herstelde vertrouwen onder het electoraat.

* Sergeant loopt over naar IS
Een 26-jarige sergeant van de Luchtmacht is onlangs overgelopen naar IS. Het gaat om een militair met een moslimachtergrond. Defensie heeft inmiddels een grondige wijziging van de selectieprocedures aangekondigd. Premier Rutte vindt dat de sergeant 'beter kan sneuvelen' dan terugkeren naar Nederland. Ook werd bekend dat meerdere (afgezwaaide) moslimmilitairen naar Syrië en Irak zijn vertrokken. Kortom: het verraad treft Nederland als een dolkstoot in de rug. Moeten moslims geweerd worden uit veiligheidsdiensten zoals leger en politie?

* Illegale migratie: de EU is radeloos
De massale migratie naar Europa heeft weer eens aangetoond dat de legitimiteit van 'Brussel
beperkt is. Een groot deel van de lidstaten weigert immers mee te werken aan het verplicht opvangen van in totaal 160.000 vluchtelingen. Is de EU zelf niet de veroorzaker van de exodus? De open deur-politiek, met onbewaakte grenzen,het oppikken van bootvluchtelingen en het niet uitzetten van uitgeprocedeerde asielzoekers, heeft immers juist voor een aanzuigende werking gezorgd. Voeg daarbij de goedbedoelde maar rampzalige uitspraak van Angela Merkel dat vluchtelingen welkom zijn in Duitsland. Het beheersbaar houden van dit probleem ligt voor de hand: bewaking van de buitengrenzen, opvangcentra buiten de EU, bindende afspraken met niet EU-landen over het tegenhouden en terugnemen van vluchtelingen, actief uitzettingsbeleid.

Vluchtelingen proberen lopend over snelweg vanuit Hongarije Oostenrijk te bereiken

Is het te verwachten dat de EU op korte termijn tot effectief beleid zal komen gelet op de huidige besluiteloosheid?
En is de EU bereid om de miljarden die hiervoor nodig zijn vrij te maken? Immers, gezamenlijke patrouilles op de Middellandse Zee werden wegbezuinigd.
Dan de rol van de rijke Arabische staten zoals Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman en Saoedi Arabië. Deze landen zwijgen in alle talen. Waarom nemen deze landen geen vluchtelingen op? Het merendeel van de vluchtelingen is immers moslim. En wat te zeggen van de keuze voor Europa? Het is immers bekend dat moslims Westerse waarden afwijzen; in hun ogen is het Westen pervers en de vijand van de islam. Kortom: hoe hypocriet zijn moslims en de islamitische wereld?

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer aandacht voor actuele Surinaamse onderwerpen en voor Surinamers.

Een interview met studiogast Bart Krieger. Krieger is kunsthistoricus en presenteerde op 5 september het boek 50 Surinaamse kunstwerken. Het boek is een geïllustreerde bundeling van de stukken die Krieger eerder schreef in het maandblad Parbode. Daarin beschreef hij Surinaamse kunstwerken vanuit een niet-Westers perspectief.

Welgeïnformeerd wordt vanavond gepresenteerd door Krishna Salikram. Het panel bestaat uit Max Sordam en Iwan Bottse. 

Dit programma wordt vanavond (zondag 6 september 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 19.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.