maandag 7 september 2015

Minister Dogojo brengt met spoed bezoek aan Huize Ashiana

Bezoekt volgt op dreiging sluiting keuken door BOG


Minister Joan Dogojo van Welzijn heeft een spoedbezoek gebracht aan Huize Ashiana. Dit besluit nam zij nadat een bericht in de media was verschenen over de door het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) geconstateerde onhygiënische situatie in de keuken van het verzorgingstehuis. Het BOG heeft gedreigd de keuken te sluiten als de situatie niet snel veranderd. De bewindsvrouwe heeft besloten direct  maatregelen te treffen zodat een duurzame oplossing tot stand kan worden gebracht.

Op haar eerste werkdag als minister besloot Dogojo deze kwestie meteen aan te pakken. Zij begaf zich met directie- en stafleden naar het tehuis voor oriëntatie, meldt de afdeling Voorlichting van het ministerie vanavond, maandag 7 september 2015. Na de rondleiding nam zij meteen maatregelen.

'De Bejaardenzorg is voor mij een prioriteit. Senioren burgers verdienen een waardige behandeling. Daarom zal ik samen met de directeur van Huize Ashiana naar een blijvende oplossing zoeken', gaf de minister aan.

Het tekort aan personeelsleden, bestrijding van ongedierte, ventilatie van de keuken, reiniging van  potten en pannen, het plaatsen van een afzuigkap en de aanschaf van plastiek kapplanken, zijn allemaal zaken die zij gaat aanpakken. Speciaal voor de aanpak van de problemen is vandaag de afdeling Categoriaal Maatschappelijk Werk aan het werk gezet door de minister.

Verder is Dogojo ook de mening toegedaan, dat er variatie moet komen in de dagelijkse maaltijden van de bejaarden en zal er daarvoor een diëtiste worden aangetrokken.

Curaçaos Statenlid Leeflang niet te spreken over 'loze belofte' minister Whiteman aan Fundashon Prevenshon

'Zorgelijk dat op begroting 2016 geen geld voor stichting is gereserveerd'

Stichting wil werkzaamheden aan overheid overdragen


Het onafhankelijk Curaçaos Statenlid Omayra Leeflang is niet te spreken over de ‘loze belofte’ van minister Ben Whiteman (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) aan Fundashon Prevenshon. De minister maakte op 25 februari schriftelijk kenbaar, dat de taken van de stichting overgenomen zouden worden. Leeflang vindt het dan ook frappant én zorgelijk om nu te moeten vernemen, dat er op de begroting van 2016 geen geld is gereserveerd voor de stichting. Dit bericht de Amigoe vanmiddag, maandag 7 september 2015.
 
In de brief aan de stichting zegt Whiteman ‘dat het ministerie van GMN de waardevolle bijdrage die Fundashon Prevenshon levert aan de gemeenschap van Curaçao en aan preventie in het bijzonder, onderschrijft’. Dit naar aanleiding van het verzoek van de stichting om de werkzaamheden te willen overdragen aan de overheid.

'In het kader hiervan is het van belang dat wij op korte termijn om de tafel gaan zitten om afspraken te maken ten aanzien van de overdracht', aldus Ben Whiteman.


Minister van Financiën José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) maakte tijdens de wekelijkse ministerraad bekend, dat hij 600.000 gulden uit de begroting van zijn ministerie kan halen en dit beschikbaar stelt aan het ministerie van Gezondheid. Het resterende bedrag, 1,3 miljoen gulden om de stichting draaiende te houden, moet dan wel op tafel worden gelegd door Whiteman.

Fundashon Prevenshon werd vijf jaar geleden in het leven geroepen. De stichting houdt zich bezig met kankerpreventie door middel van screening en vroegtijdige diagnose. Sinds 2010 heeft Fundashon Prevenshon ruim 25.000 mammografieën gemaakt. De wereldwijd bekende oncoloog Bob Pinedo is de voorzitter van de stichting.

Leeflang vindt het ‘te gek voor woorden’ dat er wel geld beschikbaar is gesteld voor de verbouwing van het Curaçaohuis. 'Ruim 1 miljoen gulden en dit terwijl het gebouw uiteindelijk bouwvallig is verklaard. Het geld is uitgegeven oftewel er is geld en dit is slechts één van de vele voorbeelden', aldus Leeflang. De manier waarop er door de regering geld wordt uitgegeven doet zodoende veel vragen rijzen bij het Statenlid.

Leeflang spreekt van ‘opgewekt vertrouwen’. 'Whiteman kan niet zomaar afwijken van hetgeen dat hij schriftelijk heeft verklaard aan de stichting.' In de brief zou Whiteman volgens Leeflang duidelijk hebben gemeld dat de stichting zou worden overgenomen, zowel op financieel als op operatief gebied. 'Hij kan hier nu niet op terugkomen. Op basis van de toezegging is hij verplicht dit na te komen.' Ze is van mening dat dit mogelijk is, omdat de begroting nog moet worden behandeld. 'Het is toch te gek voor woorden dat hij als minister van Gezondheid niet wil meewerken aan de preventie van kanker?'

In een brief gericht aan Whiteman eist het onafhankelijk Statenlid nu opheldering over de subsidiëring van kankerpreventie. 'Preventie is één van de taken van GMN. Ik wil nu dus graag van de minister weten welke preventietaken er precies worden gesubsidieerd.' Daarnaast wil ze antwoord op de vraag of hij zich bewust is van zijn gedane toezegging. Ten slotte wil ze weten hoeveel geld er daadwerkelijk beschikbaar is op de begroting voor kankerpreventie, of Whiteman bereid is 1,3 miljoen gulden op tafel te leggen én of hij zich ervan bewust is dat de stichting zonder subsidie haar deuren moet sluiten waardoor er onnodige overlijdensgevallen zullen zijn.

Leeflang laat weten dit heel hoog op te nemen. 'Als parlementariër vind ik kankerpreventie in onze gemeenschap zeer belangrijk. Daarnaast kan de ziekte (borst- en baarmoederhalskanker), mits deze wordt ontdekt in een vroeg stadium, ook goed worden behandeld', aldus het Statenlid. 'De begroting wordt morgen ingediend. Als het daarna nodig blijkt, stel ik voor een openbare vergadering te houden. Als we op deze manier geld over de balk gooien, dan komen we inderdaad geld tekort. Politiek betekent keuzes maken en de keuzes zijn nu van zodanige aard dat je je afvraagt of het geld over de balk wordt gesmeten uit fanatisme of kortzichtigheid.'

Expositie 'Un Dia Den Sirko' in Galerie Alma Blou

Werk van José Maria Capricorne in Galerie Alma BlouIn Galerie Alma Blou in de Frater Radulphusweg te Willemstad werd gisteren de expositie Un Dia Den Sirko (Een Dag In het Circus) geopend met werk van José Maria Capricorne, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 7 september 2015.

De in Otrobanda geboren kunstenaar woont al jaren in Nederland, maar zijn geboorte-eiland speelt nog steeds een belangrijke rol in zijn werk. Hij brengt alledaagse humor tot uitdrukking in zijn werk.

Capricorne was de eerste Curaçaose kunstenaar die de kunstacademie heeft gevolgd. De kunstenaar was zelf aanwezig bij de opening.

Ziekenhuis Sehos in Willemstad, Curaçao, heeft plan om achterstand in operaties in te lopen

Temperatuur- en vochtigheidsregulatie in operatiekamers wordt verbeterd


De temperatuur- en vochtigheidsregulatie in de operatiekamers (OK’s) van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) in Willemstad op Curaçao zullen in de komende weken structureel worden verbeterd. Ook is een plan gemaakt om de achterstand door uitgestelde operaties in te lopen. Dat bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 7 september 2015. 

'De kamers zullen binnenkort weer een temperatuur en luchtvochtigheid hebben, die goed is voor zowel de patiënt als het OK-team', aldus een persbericht van de afdeling communicatie van het ziekenhuis.

De afgelopen periode heeft de slechte temperatuurregeling geleid tot het besluit van de Raad van Bestuur (RvB/directie) van het Sehos om drie van de zes operatiekamers te sluiten. Alleen de spoedoperaties en de operaties die om medische redenen niet lang(er) uitgesteld kunnen worden, hebben sindsdien doorgang kunnen vinden. De temperatuur op deze operatiekamers wordt nu met de hand geregeld.

Het ziekenhuis laat zich adviseren door een deskundige op dit terrein, vervolgt de persverklaring van Sinaida Kook. 'Deze heeft inmiddels een voorstel gemaakt voor de aanpassing van het huidige systeem, waarmee wel een goede temperatuur- en vochtigheidsregulatie kan worden bereikt.' Over twee weken zullen vier van de zes operatiekamers weer over een goede temperatuur- en vochtigheidsregulatie beschikken. Later in het jaar zullen zodanige aanpassingen aan het systeem worden aangebracht dat alle operatiekamers wederom beschikbaar zullen zijn.

'De Raad van Bestuur van het ziekenhuis realiseert zich dat deze uitval voor veel patiënten uitstel van een operatie heeft veroorzaakt', meldt de afdeling communicatie verder. De RvB betreurt het de patiënten van het Sehos met deze situatie te hebben belast. Er is echter ook al werk van gemaakt om met een oplossing te komen. 'Om alle patiënten zo snel mogelijk te kunnen helpen, zal er in de komende maanden 2,5 uur per dag langer doorgewerkt worden. Zolang als dit nodig is om de uitgestelde operaties alsnog uit te voeren, zal er ook op de zaterdagen worden geopereerd.'

6e Editie Curaçao North Sea Jazz Festival trekt boven verwachting veel buitenlandse bezoekers

66 Procent bezoekers afkomstig uit buitenland

Enrique Iglesias op podium (Bron foto: cultura.estadao.com.br)

De zesde editie van het Curaçao North Sea Jazz Festival heeft boven verwachting veel toeristen getrokken. Dat laat Percy Pinedo van de organisatie, Fundashon Bon Intenshon, weten, zo bericht vandaag, maandag 7 september 2015, het Antilliaans Dagblad.

66 Procent van de bezoekers van het grootste muziekfestival op het eiland zou uit het buitenland komen. Pinedo benadrukt, dat het gaat om voorlopige cijfers. Dat zou betekenen dat er naar verhouding 20 procent meer buitenlandse toeristen op het festival is afgekomen; vorig jaar was de verhouding 55 procent toeristen en 45 procent lokale bezoekers.


In totaal zouden volgens Pinedo 19.000 mensen het festival hebben bezocht waar onder meer Enrique Iglesias, Lionel Richie, Usher en John Legend optraden.

Pinedo wijdt de toename van het aantal toeristen aan het product ‘CNSJF’. Uit eerdere evaluatieonderzoeken blijkt dat dit altijd zeer hoog wordt gewaardeerd. 'Het festival gooide altijd al hoge ogen', aldus Pinedo. Ook was de interesse uit buurlanden van Curaçao voor het festival altijd al aanwezig.

Het festival verliep vlekkeloos. Het evenement heeft geen geschiedenis van incidenten en ook dit keer verliepen de drie dagen zonder problemen. Het festival begon op donderdag met gratis concerten van Juanes en Oscar D’León.

Hoofd GMD door minister Dodson uit zijn functie ontlast

Beslissing bewindsman volgt na zijn bezoek aan scalians op stuwmeer


Mahinderpersad Autar, hoofd van de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst (GMD), is door minister Regilio Dodson (zie foto) van Natuurlijke Hulpbronnen vandaag, maandag 7 september 2015, uit zijn functie ontlast. De bewindsman bevestigt via Starnieuws, dat dat te maken heeft met het onderzoek naar de scalians op het stuwmeer.

De bewindsman had vrijdag, tijdens zijn oriëntatiebezoek aan het stuwmeer, gezegd dat er wel vergunningen zijn verstrekt aan ondernemers, maar dat die niet door de beugel kunnen. Er zouden volgens Dodson complete rivieren en kreken zijn weggegeven.

De minister had zich voorgenomen om vandaag deze zaak verder te onderzoeken bij de GMD en dat heeft geleid tot het onmiddellijk ontlasten van Autar uit zijn functie. Er vindt verder onderzoek plaats.

Gerold Dompig reageert op opmerkingen oud-NH minister Hok over kwestie scalians

'Het ligt aan de wil van een politicus om het werk van Commis- sie Ordening Goudsector te ondersteunen'


‘Hoe komt het dat wij nu met deze minister wel tot een aantal opruimingsoperaties komen, maar nog steeds onder het Kabinet van de President vallen? Retorisch of niet?’ Dit stelt Gerold Dompig, voorzitter van het managementteam van de Commissie Ordening Goudsector (COG), vandaag, 7 september 2015, in het Dagblad Suriname, in reactie op een verklaring van de oud-minister van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) Jim Hok. De PALU-voorzitter reageerde in een persbericht dat de COG hem onnodig in een kwaad daglicht wil plaatsen ten aanzien van de toename van het aantal scalians p het stuwmeer. Volgens Hok is Dompig moe, waardoor hij alleen nonsens aanhaalt.

Dompig is blij, dat Hok aangegeven heeft hoe hard de commissie heeft gewerkt. ‘Ik ben blij dat hij het zelf nu, na vijf jaar, onderkent. De minister zegt dat ik moe ben. Maar, ik meen dat hij nog vermoeider is. Kijk wat de nieuwe minister nu al met ons doet op het meer. Als het waar is dat wij onze instructies alleen van het kabinet kregen, dan vraag ik mij af hoe wij met deze nieuwe minister acuut de pontons hebben kunnen stoppen. Het verhaal van de gewezen minister klopt dus niet. Het ligt aan een politiek, een commitment en een wil van een politicus om het werk van de commissie te ondersteunen. De presidentiële commissie is er voor het belang van het land. Wij willen niets anders dan dat de ministers ook die wil tonen. Als de minister als politiek verantwoordelijke voor de mijnbouw erin gelooft, dan doet hij wat minister Dodson de afgelopen tijd heeft gedaan.’

Volgens de COG-voorzitter is het merkwaardig, dat zijn commissie al vijf jaren vecht tegen de scalians. ‘Ik roep steeds uit naar één regeringsstandpunt: wij zijn het uitvoerend orgaan van de overheid. De overheid moet ons instructies geven om dingen op te ruimen. Die instructie is nu van minister Dodson gekomen. Ik ben er heel blij om, want we zitten er vier jaar op te wachten. Men heeft het kabinet, typerend als schaduwregering, in het verleden kwalijk genomen. Het kabinet ging voorzichtig te werk en zei altijd dat wij orde moeten scheppen in goed overleg met de betrokken minister van dat gebied. Dat hebben wij steeds gedaan. De oud-minister moet een dag rustig zitten en nadenken als hij voldoende tijd en commitment aan heeft gegeven’, aldus Dompig.

Hij ziet niets anders dan daadkracht bij Dodson. Volgens hem vegen nieuwe bezems schoon. ‘Ik hoop dat deze bezem schoon blijft vegen’, aldus Dompig. Ondertussen heeft minister Dodson aangekondigd, dat het stuwmeer een beschermd gebied wordt. De ongeveer dertien scalians, die daar opereren, moeten weg.

Nederland heeft niet de gevraagde apparatuur voor zoektocht vermiste Hi-Jet helikopter en twee inzittenden

De sinds 23 mei vermiste Donavan en Ryatno
Nederland ziet geen enkele mogelijkheid om Suriname bij zoektocht te helpen

Familie van Donavan zwaar teleurgesteld


Nederland kan Suriname voorlopig niet helpen bij de zoektocht naar de vermiste helikopter van Hi-Jet en de twee inzittenden, piloot Donavan van Embricqs en technicus Ryatno Kertodikromo. De Nederlandse overheid beschikt niet over de zoekapparatuur waar de Surinaamse regering bij Nederland om gevraagd had. Dat heeft een woordvoerder vandaag, maandag 7 september 2015, de redactie van de Ware Tijd laten. De krant vermeldt niet namens wie de woordvoerder spreekt.

Het verzoek van de Surinaamse autoriteiten aan Nederland werd begin augustus gedaan. Suriname verkeerde in de veronderstelling, dat het Nederlandse ministerie van Defensie over een grote metaaldetector zou beschikken waarmee vanuit de lucht dwars door het dichte bladerdek van het regenwoude gezocht kon worden naar het vermiste toestel en de bemanning.

De Surinaamse autoriteiten zijn afgelopen vrijdag op de hoogte gebracht van dit standpunt. De familie van de vermiste inzittenden is vandaag geïnformeerd.

Nederland heeft wel gekeken of er andere mogelijkheden zijn om te helpen, maar die zijn nog niet gevonden. 'De gevraagde foliage penetrating search radar heeft Nederland niet. Er is serieus onderzocht of en hoe Nederland tegemoet zou kunnen komen aan het verzoek of hoe Nederland op een alternatieve wijze van dienst kon zijn. Helaas zonder het resultaat waarop we hadden gehoopt', aldus de niet met naam en toenaam vermelde woordvoerder.

De familie van de vermiste piloot is zwaar teleurgesteld over het antwoord van de Nederlandse regering. Dat zegt Winston van Embricqs, vader van de vermiste piloot. Hij vraagt zich af waarom dit antwoord zo lang op zich heeft laten wachten. 'Als zij het apparaat niet hebben, hadden ze het toch via een van de bedrijven in Nederland die het wel hebben kunnen huren of kopen? Dit vind ik verschrikkelijk. Het kan toch geen vier weken in beslag nemen om te ontdekken dat Defensie het apparaat niet heeft? Hoeveel teleurstellingen moeten we nog verdragen?'

Bewoners ondergelopen percelen Cornelis Prinsstraat klagen over verstopt afvoersysteem

Kapotgereden straatputten door aannemingsbedrijf zorgen voor risico's

(Bron foto: Dagblad Suriname)

Bewoners van de Cornelis Prinsstraat, een zijstraat van de Kwattaweg in Paramaribo, ondervinden al maanden overlast door een verstopt afvoersysteem. Vanwege het feit, dat de waterafvoer te wensen overlaat, zijn door de zware regenval de afgelopen periode bijna alle percelen in het gebied onder water gelopen, aldus het Dagblad Suriname vandaag, maandag 7 september 2015.

Wat de situatie volgens buurtbewoners nog erger maakt, is dat bepaalde straatputten door zwaar materieel van een bekend aannemingsbedrijf zijn kapot gereden. Ondanks verzoeken van de buurt  heeft noch het ministerie van Openbare Werken noch de aannemer een put gerepareerd waarvan de deksel is verdwenen. Voertuigen belanden 's nacht met hun banden in die put. De buurtbewoners typeren dit als een gevaarlijke situatie.

Zij vragen hierbij aandacht van bevoegde instanties die zich bezighouden met afvoer en verstopte putten. Zij wensen reparatie van de defecte put, die een gevaar vormt voor de weggebruikers en voetgangers.

De afdeling Voorlichting van het ministerie Openbare Werken laat echter weten vooralsnog geen melding van dit probleem binnen te hebben gehad. Voorlichtingsman Bobby Doerga zegt, dat in gevallen waarover veel klachten binnen komen er direct werk van wordt gemaakt. Nu het ministerie wel op de hoogte is van deze zaak, zal er volgens Doerga binnen de kortste tijd worden opgetreden.

'Vicepresident Adhin moet uitleggen wat hij precies bedoelt met sociaal vangnet'

Jogi (VHP): 'Regering blijft bewust weg van Assemblee om niet tot orde te worden geroepen'


De Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) blijft erbij, dat de regering met spoed De Nationale Assemblee (DNA) moet inlichten over de recent aangekondigde maatregelen. 'Als vicepresident Ashwin Adhin zegt, dat de regering met een sociaal vangnet komt, dan moet hij het parlement komen uitleggen wat hij daarmee precies bedoelt. Hij moet ons uitleggen hoe dit vangnet er precies zal uitzien en wie er precies onder zullen vallen. Gaat het vangnet bepaald worden vanuit het Kabinet van de President? Hoeveel zal dat vangnet van Adhin kosten?', zegt waarnemend VHP-fractieleider Mahinder Jogi vandaag, maandag 7 september 2015, in het Dagblad Suriname.

De politicus vindt, dat de regering bewust wegblijft van DNA, om zodoende niet tot orde te kunnen worden geroepen.

Jogi vindt, dat het parlement de regering stevig aan de tand moet voelen. Dit, omdat het vangnet niet een situatie moet worden als de Naschoolse Opvang. De regering heeft volgens de parlementariër miljoenen aan dit en andere soortgelijke projecten verspild, enkel en alleen door gebrek aan visie. 'Een bekende uitdrukking luidt, dat een ezel zich niet andermaal aan dezelfde steen stoot', aldus de parlementariër.

Jogi zegt dit, omdat hij van mening is, dat in elke regering waarin de Nationale Democratische Partij (NDP) dominant is, altijd een slecht financieel beleid en beheer gevoerd is. Hij begrijpt dus niet waarom president Desi Bouterse steeds geconfronteerd wordt met een lege staatskas, die hij ten koste van de gemeenschap weer moet vullen. Hetzelfde gebeurde volgens hem in 2011 toen brandstof door de verhoogde government take en devaluatie van de Srd-munt met meer dan Srd 1,50 per liter steeg. Unleaded benzine ging ineens naar Srd 4,41 en daarna door de hoge olieprijzen meer dan Srd 5 per liter. Het was minister Gilmore Hoefdraad van Financiën, toen governor van de Centrale Bank van Suriname (CbvS), die ervoor koos om de Surinaamse munt te devalueren. Elementaire levensbehoeften zoals melk, babyvoeding, brood en telefoonkaarten werden toen met meer dan 20 procent verhoogd. 'Deze mensen maken steeds weer dezelfde fout. 1980-1989, leeg. 1996-2000, leeg. 2010-2015, leeg', stelt Jogi.

Jogi zegt dat het hier om een mentaliteitsprobleem gaat van de NDP om niet om te kunnen gaan met staatsfinanciën. Zij kan volgens hem gewoon geen prioriteiten vaststellen, zoals het moet in het belang van de gemeenschap. In de afgelopen vijf jaar hebben deze mannen, volgens hem, 17 miljard Amerikaanse dollar op tafel gehad, inclusief alle gesloten leningen. 'Wat is er met dit geld gebeurd?'

Jogi zegt verder, dat de regering gebonden is zich te houden aan een goedgekeurde begroting, aangezien een goedgekeurde begroting verheven wordt tot wet. De vraag die volgens hem echter gesteld moet worden, is in hoeverre de regering gestraft kan worden, wanneer die de wet overtreedt.

De politicus stelt, dat de oppositie met haar ingediende interpellatievoorstel ervoor heeft gezorgd dat de coalitie in een dringende situatie is beland. Zij zijn volgens hem met hun rug tegen de muur gezet, waardoor zij ook genoodzaakt werden om een openbare vergadering aan te vragen. 'Zij waren bang dat zij gezichtsverlies zouden leiden. De oppositie gaat echter niet voor de grani, maar voor resultaten', aldus Jogi.

De politicus vindt dat de vicepresident met zijn afzegging op 2 september de coalitie compleet heeft gechoqueerd en het parlement compleet heeft genegeerd. Hij eist daarom samen met overige oppositiepartijen dat Adhin, zo niet president Desi Bouterse zelf, antwoord aan de volksvertegenwoordiging komt geven. 'Anders worden meerdere wettelijke regelingen aan hun laars gelapt', aldus Jogi.

Jogi zegt, dat het hem steeds meer opvalt dat president Bouterse en al zijn tot nu toe benoemde ministers, steeds meer leugens aan de samenleving verkondigen. Enkele voorbeelden zijn volgens hem de belofte om de government take op brandstof in 2010 terug te draaien. Integendeel, deze werd verdubbeld.
Vanaf 2010 wordt volgens hem aangekondigd, dat het aantal ministeries terug zal worden gebracht. Integendeel, de regering zit met nog meer ministeries dan hun voorganger. Ten aanzien van ministeriële leugens kijkt Jogi naar minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen. Deze had volgens hem aangekondigd geen verhoging van nutsvoorziening door te voeren, zonder eerst alle gerelateerde staatsbedrijven door te lichten. 'Zijn de staatsbedrijven volledig doorgelicht? Nee. Deze mensen houden zich nooit aan hun woord', aldus Jogi.

Oud-NH bewindsman Rusland: 'NDP-regering heeft probleem met scalians veroorzaakt'

NPS-voorzitter vindt optreden minister Dodson tegen scalians niets speciaals

'Tijdens regering Venetiaan 2005-2010 werd hard opgetreden tegen goudpontons'

'Bij start regering Bouterse in 2010 waren er 0 scalians'


Voorzitter Gregory Rusland van de Nationale Partij Suriname (NPS) ziet niets bijzonders in het recent optreden van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) in het stuwmeergebied. Volgens de parlementariër en gewezen NH-minister is het de taak van een NH-minister om tegen illegale goudactiviteiten op te treden, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, maandag 7 september 2015.

Toen de NPS-voorzitter tussen 2005 en 2010 de scepter zwaaide op NH, werd volgens hem hard opgetreden tegen soortgelijke activiteiten. Rusland zegt, dat de scalians toen al een probleem dreigden te worden. Hij kon op tijd tegen deze drijvende goudmijnen optreden. ‘Daarom zult u vanuit de coalitie ook horen dat toen men in 2010 overnam er nul scalians waren op het stuwmeer. Dit, omdat wij het pertinent verboden hadden. Rond 2008 kreeg ik de informatie dat men bezig was een scalian op de Corantijnrivier op te zetten. Ik heb direct ingegrepen. De scalian was niet eens afgebouwd. Ik heb ervoor gezorgd dat die uit het gebied verwijderd werd. Wat de scalians betreft, hadden wij dus een strak beleid’, aldus Rusland.

(Bron foto: ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen)

Rusland zegt, dat hij zich als minister wel degelijk bezighield met de controle in het zogenaamde ‘scaliangebied’. In de afgelopen regeerperiode was deze controle echter onduidelijk. ‘Wij kregen het gevoel dat ministers weinig te zeggen hadden. Als we merken dat in de afgelopen vijf jaar, acht scalians op het meer, met allerlei gevolgen van dien voor ons milieu, intrek hebben genomen, rest er niets anders dan direct op treden. Feit is, dat wij onder de vorige regering deze situatie hebben gekregen. Zij moeten dus de situatie die zij zelf hebben gecreëerd rechtzetten. Wij moeten weer naar de situatie zoals wij het hebben achtergelaten. Er moet geen enkele scalian op het meer zijn’, aldus de NPS-voorzitter.

Rusland zegt vooralsnog positief te kijken naar het optreden van Dodson. Hij meent dat de manier waarop de minister zich in het veld beweegt, de juiste manier is. De minister zal volgens de parlementariër regelmatig het veld moeten bezoeken, zodat er beter beleid kan worden geformuleerd.

Voorzitter AKMOS vindt dat HI ondernemers criminaliseert

HI meldt in advertentie dat maximale winstmarges onverkort gelden

Binda: 'Winstmarges niet realistisch'


De Associatie van Kleine en Middelgrote Ondernemingen in Suriname (AKMOS) vindt dat het ministerie van Handel en Industrie ondernemers criminaliseert. Aanleiding voor die opmerking is een advertentie, waarin het ministerie bekendmaakt, dat de wettelijk vastgestelde maximale winstmarges onverkort gelden, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 7 september 2015.

'Het ministerie wijst erop dat, gelet op de relatief lagere brandstofprijzen ten opzichte van voorgaande perioden geen additionele prijsverhogingen gerechtvaardigd zijn', staat  in de bekendmaking die zaterdag is gepubliceerd:


 AKMOS-voorzitter Sham Binda zegt, dat de winstmarges niet realistisch zijn. Hij vraagt zich daarnaast af wie controle zal uitoefenen op ondernemers die onnodig prijzen opdrijven. De maximale winstmarge voor de groothandel is vastgesteld op twaalf procent en voor de kleinhandel op vijfentwintig procent.

De ondernemer zegt, dat winkeliers met de verhoogde brandstofprijs moeilijk kunnen overleven. Hij stelt, dat bij de totstandkoming van een prijs van een product meerdere factoren, zoals inklarings-, transport- en opslagkosten, een rol spelen. 'Men begint het bedrijfsleven te criminaliseren door ervan uit te gaan dat het willens en wetens de prijzen opschroeft. Het is een criminele berichtgeving.'

Binda eist, gelet op het jaartal waarvan het decreet dateert, 16 september 1980, een aangepaste en duidelijke uitwerking. Het ministerie zal vanaf volgende week in samenwerking met de Consumentenkring een lijst van basislevensbehoeften in de krant publiceren met een overzicht van hoe de prijs per product tot stand komt. Hiermee willen zij de consument een beeld geven van de werkelijke prijs, zodat men weet of een winkelier een artikel hoger heeft geprijsd dan nodig.

Ontslagprocedure onderdirecteur Financieel Beheer ministerie van Justitie & Politie in gang gezet

Vrede maakte een identiteitsbewijs op naam van zijn halfbroerNardi Vrede, onderdirecteur Financieel Beheer op het ministerie van Justitie en Politie wordt ontslagen. Hij heeft een identiteitsbewijs op naam van zijn halfbroer gemaakt. De man is in verzekering gesteld door de politie, zo bericht Starnieuws vandaag, maandag 7 september 2015.
 
Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie bevestigt, dat de ontslagprocedure in gang is gezet. De Raad van Ministers moet nog een besluit nemen.

Het strafbare feit kwam aan het licht, toen de halfbroer van Vrede, Levand F., op 18 augustus naar het Centraal Bureau voor Burgerzaken ging om een nieuw identiteitsbewijs aan te maken. Hij kreeg te horen dat er al een identiteitsbewijs op zijn naam was gemaakt.

Toen het identiteitsbewijs aan hem werd getoond, bleek dat de foto onder zijn gegevens, van zijn halfbroer was. Nadat aangifte werd gedaan, werd Vrede op 31 augustus in verzekering gesteld

MinOWC verbiedt bij leerlingen dreadlocks, figuurtjes in haar jongens en gekleurd haar bij meisjes...

Ministerie komt met uniform schoolreglement


Er komt een uniform schoolreglement met onder andere voorschriften voor kleding en gedrag waaraan alle VOJ- (Voortgezet Onderwijs op Juniorenniveau) en basisscholen zich moeten houden. Het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) werkt hiernaast ook aan een reglement voor leerkrachten. Enkele regels zijn dat het kapsel van jongens netjes en kortgeknipt moet zijn; figuurtjes en tekeningen in jongenskapsel en gekleurd haar bij meisjes zijn verboden. Dit meldt de Ware Tijd vandaag, maandag 7 september 2015.

Dit geldt ook voor dreadlocks, tenzij het een leerling betreft die belijder is van het rastafarigeloof.

Minister Robert Peneux hoopt het reglement dit schooljaar in te voeren. Voor het technisch onderwijs zal een apart schoolreglement komen.

De tijd waarin schoolleiders en schooldirecteuren zelf hun regels konden bepalen is voorbij zegt Peneux. Ook waarschuwt hij schooldirecteuren die het tot een gewoonte hebben gemaakt om leerlingen af te schrijven. 'Geen enkele schoolleider is daartoe bevoegd.' De minister zegt dat alleen de Inspectie een leerling mag afschrijven.

Volgens Marissa Meye, voorzitter van het MUL-directeurenberaad heeft dit reglement een breed draagvlak. Ze stelt dat het document afrekent met een eigen interpretatie geven aan wat is toegestaan en wat niet.

'Als het document afkomstig is van het ministerie dient elke schooldirecteur zich eraan te houden. De formulering zal niet voor tweeërlei uitleg vatbaar zijn. Wij verwachten geen weerspannigheid uit het veld', aldus Meye, die ook zitting had in de voorbereidingscommissie. Zij geeft aan dat zaken die zijn opgenomen in het stuk uitvoerig zijn onderzocht en dat de rechten van het kind goed tot uiting komen in dit document.

BOG dreigt keuken Huize Ashiana te sluiten

In keuken is onhygiënische situatie geconstateerd


Het Bureau voor Openbare Gezondheidszorg (BOG) heeft Huize Ashiana schriftelijk meegedeeld, dat er een onhygiënische situatie is geconstateerd in de keuken. Als er niet onmiddellijk opgetreden wordt door het tehuis, dan zal het BOG de keuken moeten sluiten.

Vakbondsleider Ronald Hooghart (voorzitter van de CLO, Centrale van Landsdienaren Organisaties) bevestigt vandaag, maandag 7 september 2015, via Starnieuws dat het BOG een inspectie heeft uitgevoerd en dat hijzelf aanwezig was alsook de bestuursdienst.

Aan de directie werd duidelijk gemaakt, dat er onmiddellijk maatregelen moeten worden getroffen, want de keuken sluiten zal enorme gevolgen hebben voor de meer dan 300 bewoners van het tehuis.

Hooghart stelt, dat het moeilijk is om zo'n grote instelling beheersbaar te houden. Er zouden kleinere units moeten zijn, waardoor de situatie onder controle gehouden kan worden.

Het BOG komt deze week terug om zaken te controleren. Hooghart benadrukt, dat kordaat optreden nodig is. Er moeten duurzame maatregelen genomen worden.

Doekhie (NDP): 'Surinaamse cricketselectie kan niet namens Suriname spelen'

'Er zitten meer buitenlanders in dan Surinamers, geen sprake van een nationale selectie'


Het NDP-Assembleelid Rashied Doekhie, die met cricket zou zijn opgegroeid, vindt dat de selectie zoals die is samengesteld door de Surinaamse Cricket Bond (SCB) niet namens Suriname kan optreden. 'Er zitten meer buitenlanders in de selectie dan Surinamers. Er is geen sprake van een nationale selectie. Het is een selectie van de bond', zegt Doekhie vandaag, maandag 7 september 2015, op Starnieuws.

Doekhie beweert, dat veel mensen die te maken hebben met de cricketsport kritiek hebben op de gang van zaken. 'Het ministerie van Sport- en Jeugdzaken heeft ook de subsidie stopgezet aan de SCB. Minister Faizal Addoeghafoer heeft de delegatie voor vertrek ook niet ontvangen', aldus Doekhie.

De selectie die deze dagen in Essex Engeland meedoet aan de World Cricket League Division - waarover De Surinaamse Krant gisteren berichtte - , is geen Surinaamse selectie, stelt Doekhie. 'Voorzitter Radj Narain van de bond mag iedereen opnemen in de selectie, zelfs baby's en oma's, maar hij kan niet stellen dat het om een nationaal team gaat', stelt Doekhie.

Na de kritieken op de deelname aan de wedstrijden in Engeland, zei Narain dat de spelers rechtmatig opgenomen zijn in de Surinaamse selectie. De bond ziet graag dat meer geboren Surinamers opgenomen zouden worden in de selectie, maar het land is nog niet zover. Er wordt aan gewerkt aan jonge Surinaamse spelers om het niveau te kunnen halen.

De SCB vindt dat Suriname zich nationaal en internationaal belachelijk maakt met de negatieve berichtgeving in de media. 'Wat u hiermede alleen bereikt is de cricketsport kapotmaken. Laten wij ons nationaal opstellen en proberen een positieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van de cricketsport', stelt de SCB.

Inbraak bij ministerie van Sport- en Jeugdzaken

Nog onduidelijk of er sprake is van een  'inside job'


Bij het ministerie van Sport- en Jeugdzaken is er in de nacht zondag 6 op maandag 7 september 2015 ingebroken. In diverse ruimten, waaronder het kantoor van de minister, de directeur en het secretariaat, zijn documenten overhoop gehaald. Laptops die minister Faizal Abdoelgafoer eerder had ingetrokken van zogenoemde 'spookambtenaren', zijn verdwenen.

Minister Abdoelgafoer laat via Starnieuws weten, dat hij vanmorgen vroeg werd gebeld door het secretariaat met de mededeling dat er was ingebroken. Hij heeft meteen minister Jennifer van Dijk-Silos van Justtie en Politie, het Kabinet van dePpresident en het Bureau Nationale Veiligheid op de hoogte gesteld.

De recherche is bezig met een onderzoek. Gekeken wordt vooral naar camerabeelden en vingerafdrukken. De minister wil niet vooruitlopen op zaken en kan geen antwoord geven op de vraag of het wellicht om een 'inside job' gaat. Hij wacht het resultaat van het onderzoek af.

De inbrekers zijn via een regenpijp en het achterbalkon het gebouw binnengedrongen. Abdoelgafoer stelt. dat de inbrekers geen waardevolle spullen hebben meegenomen. Opvallend is, aldus Starnieuws, dat de administratie overhoop is gehaald.

De minister zegt, dat hij bij zijn aantreden geen grondig onderzoek heeft laten verrichten naar de beveiliging van het gebouw. Dat zal nu wel gebeuren. Hij heeft gevraagd om een goede analyse van wat de inbrekers buit wilden maken.

RaVakSur krijgt geen antwoord van president Bouterse op cruciale vraag: worden maatregelen teruggedraaid?

Assemblee donderdag in openbare vergadering bijeen over prijsverhogingen

RaVakSur blikt tevreden terug op gesprek met Bouterse in Brokobaka


De Nationale Assemblee komt donderdag vanaf tien uur 's morgens in openbare vergadering bijeen om te spreken over de door de regering bekendgemaakte prijsverhogingen. Hiervoor wordt het reces onderbroken door de Assembleeleden. Oppositie en coalitie hebben om een openbare vergadering gevraagd.

De vakbeweging, het bedrijfsleven en diverse maatschappelijke groepen hebben geprotesteerd tegen de verhogingen. De Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) had gisteren een onderhoud met president Desi Bouterse op zijn buitenverblijf in Brokobaka. Hierbij waren ook aanwezig Henk Herrenberg en Kenneth Slooten. Robby Berenstein, woordvoerder van RaVakSur en voorzitter van C-47, zegt vandaag, maandag 7 september 2015, op Starnieuws dat de president woensdag antwoord zal geven op het terugdraaien van de maatregelen. Hij zei vanochtend op Apintie Radio, dat Bouterse geen antwoord heeft gegeven op de meest belangrijke vraag, te weten 'worden de maatregelen teruggedraaid?'

Berenstein vond de houding van de president tijdens het gesprek zeer begripvol. Hij meent dat het staatshoofd met name erg geïnteresseerd was in een verdere afstemming om te komen tot maatregelen die makkelijker te verwerken zijn voor de bevolking, zo bericht de Ware Tijd vandaag. De vakbondsleider denkt overigens ook, dat het staatshoofd tot andere inzichten is gekomen door het gesprek, 'omdat wij duidelijk de gevolgen voor onze doelgroep hebben weergegeven'.

RaVakSur is ook voorstander van verhoging van de elektriciteits- en watertarieven, maar niet op de door de regering aangekondigde manier. Gepleit wordt voor een gefaseerde verhoging en een samenhangend pakket aan maatregelen. De elf personen tellende delegatie van RaVakSur werd naar Brokopondo vervoerd door het Kabinet van de President.

Op de CLO (Centrale van Landsdienaren Organisaties) na waren alle vakcentrales en de Bond van Leraren aanwezig bij dit gesprek. CLO-voorzitter Ronald Hooghart had eerder laten weten geen bezwaren tegen de prijsverhogingen te hebben mits er rekening wordt gehouden met minder draagkrachtigen in de samenleving.

Er werd van twaalf uur tot drie uur 's gistermiddag vergaderd over de verhogingen. Met voorbeelden werd de president voorgehouden waarom de verhogingen niet op deze manier doorgevoerd kunnen worden. Berenstein heeft een goed gevoel over het onderhoud. 'Ik vind het niet erg waar het gesprek is gevoerd. Als de president in Nickerie was, zouden wij ook zijn gegaan.'

C-47 had een besturenvergadering gepland voor morgen, maar die is uitgesteld naar vrijdag. 'Wij willen het resultaat van het gesprek met de president meenemen. Woensdag om twaalf uur 's middags krijgen wij antwoord. De president moest zaken nog afstemmen met de ministers', aldus Berenstein.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd/Starnieuws)