zondag 13 september 2015

Na 26 jaar ontvangen vluchtelingen Pokigron grond toewijzingsbeschikkingen

Tijdens binnenlandse oorlog vluchtten 60 inwoners Pokigron naar Paramaribo

Merendeel groep vestigde zich achter Anthony Nesty Sporthal

 
Zestig personen die 26 jaar geleden tijdens de binnenlandse oorlog van Pokigron naar Paramaribo vluchtten en zich vooral vestigden op het terrein achter de Anthony Nesty Sporthal, hebben afgelopen vrijdag een toewijzingsbeschikking gekregen voor grond. De documenten werden door minister Steven Relyveld van Ruimtelijke ordening Grond- en Bosbeheer (zie foto) uitgereikt op het voorterrein van het commissariaat Paramaribo Zuidwest aan de Jagernath Lachmonstraat. De toegewezen terreinen liggen in het gebied Leiding 19, zo bericht de Ware Tijd Online vandaag, zondag 13 september 2015.

Een deel van de vluchtelingen had eerder al grondbeschikkingen gekregen. In het traject hebben verschillende regeringen een rol gespeeld. In 1989 was de sporthal nog niet lang daarvoor afgebouwd en woningen van de Chinese arbeiders die eraan hadden gewerkt stonden er nog. Het terrein met alle opstallen was intussen verkocht aan de ondernemer Harry Boedjawan. Hij kon niet anders dan de vluchtelingen uit het binnenland, die het terrein en de arbeiderswoningen in bezit namen, toelaten. Het complex werd omgedoopt tot 'Klein Pokigron'.

Een ander deel van de vluchtelingen vond onderdak in het ressort Pontbuiten in een al vervallen gebouw dat bekend staat als 'Apollohal'. Het merendeel van de mensen dat uit Pokigron vertrok was vrouw. Velen kwamen met hun kinderen.

Een van hen was de toen vijfjarige Ivan Huur, één van de dertien kinderen die met vader en moeder een veilig heenkomen zochten in de stad. Hij vertelde dat er eerder grondpapieren waren uitgegeven maar dat die vervallen waren verklaard.

Een van de mensen die zich heeft ingezet dat het allemaal toch weer goed gekomen is, is Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons. Ivan vertelt dat hij samen met zijn familie onderdak vond in een 'woning' die slechts bestond uit één ruimte. De oudere broers hebben het niet lang volgehouden en hebben hier en daar hun weg gezocht. Een deel van het gezin bleef in Klein Pokigron wonen. Ivan kon door inzet van vooral zijn vader de school in Paramaribo bezoeken.

De erbarmelijk leefomstandigheden in het 'dorp' en het harde leven zorgden ervoor dat hij de middelbare school (Amto) niet heeft kunnen afmaken en al vroeg moest gaan werken. Desi Lion A Kong vertegenwoordigde vrijdag Harry Boedjawan tijdens de uitreiking van de grondpapieren. Toen de vluchtelingen kwamen, zou hij volgens Liong A Kong gezegd hebben: 'Ik heb het terrein nu niet nodig ze mogen tien jaar blijven.' Het werden uiteindelijk 26 jaren. Het terrein heeft hij nu wel nodig, maar toch zegt hij dat hij een contract wil sluiten met de vluchtelingen, dat zij nog anderhalf jaar mogen blijven om hun zaken in orde te maken. Wanneer zij vertrekken mogen zij van alles meenemen wat zij nodig hebben voor hun nieuwe onderkomen.

Drie gewonden bij zware aanrijding auto en busje

Oorzaak aanrijding op India Gandhiweg bij Van Kallenweg nog onduidelijk

(Bron foto: Anthony Janki/de Ware Tijd)

Bij een zware aanrijding op de Indira Gandhiweg ter hoogte van de Van Kallenweg in Paramaribo zijn vanochtend, zondag 13 september 2015, drie personen gewond geraakt. Dat bericht de webeditie van de Ware Tijd.

Een personenauto en een busje kwamen in botsing met elkaar. De brandweer moest een beknelde bestuurder bevrijden.

De oorzaak van de aanrijding is vooralsnog onduidelijk. De twee voertuigen zijn aanzienlijk beschadigd. De politie van Latour onderzoekt de toedracht van het ongeluk.

Tweede Kamer-fracties PvdA, SP en PVV willen opheldering over 4-daags 'snoepreisje' 28 BiZa-ambtenaren naar Curaçao

PVV-Kamerlid Sietsma: 'Het eiland is een bodemloze put waar corruptie welig tiert'

BiZa weigert kosten reis bekend te maken


De fracties in de Tweede Kamer van de PvdA, SP en PVV willen het naadje van de kous weten wat betreft de reis die ambtenaren van Binnenlandse Zaken (BiZa) naar Curaçao hebben gemaakt. Alle drie de partijen hebben bij minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) vragen ingediend naar aanleiding van berichtgeving in De Telegraaf, zo bericht dezelfde krant vandaag, zondag 13 september 2015, online.

'De hele directie doet zichzelf een mooi reisje cadeau, daarmee zet de top van het ministerie zichzelf flink te kijk. En de bevolking mag het weer betalen', aldus SP-Kamerlid Ronald van Raak.De socialist heeft een simpele oplossing voor Plasterk. 'Ik heb gezien dat ze op het ministerie internet hebben. Blijkbaar weet de minister nog niet dat je ook op afstand kunt vergaderen?'

PvdA-Kamerlid Roelof van Laar stelt dat zijn partij voor sober reisgedrag is. Hij eist opheldering van Plasterk zodat beoordeeld kan worden of er sprake is van misbruik. De PVV spreekt van een ’snoepreisje’. 'Het excuus dat wordt gebruikt – inzicht krijgen in de praktijk – is helemaal belachelijk. De praktijk is immers bekend. Het eiland is een bodemloze put waar corruptie welig tiert', vindt PVV-Kamerlid Siebe Sietsma.

De gehele directie Koninkrijksrelaties van het ministerie blijkt afgelopen week op een  vierdaagse dienstreis te zijn geweest naar Curaçao. Bedoeling van het tripje van de 28 ambtenaren was 'inzicht te krijgen in de praktijk' aldaar en praten met werknemers op het Caribische eiland. Normaal gesproken worden dit soort vergaderingen in Den Haag gehouden, maar dit keer was ervoor gekozen om naar het eiland te vliegen.

Volgens een woordvoerder van Plasterk is er geen geld over de balk gesmeten, maar is er bijvoorbeeld economy class gevlogen en is gekozen voor goedkope overnachtingen. Maar, hoeveel een en ander precies heeft gekost, wil men niet bekendmaken.

Inwoners Curaçao protesteren tegen door Isla-raffinaderij veroorzaakte vervuiling

Zo'n 250 demonstranten eisen schone lucht op eiland en ingrijpen overheid


(Bron foto's: Els Kroon)


Ruim 250 mensen die onder de rook van de Isla-raffinaderij op Curaçao wonen, zijn gisteren de straat opgegaan om te demonstreren tegen de vervuiling door de fabriek. Dat bericht correspondent Dick Drayer vandaag, zondag 13 september 2015, op de NOS-website.

Gekleed in het wit en met mondkapjes op liepen bewoners en sympathisanten vanaf de wijk waar de vervuiling het ergst is tot aan de ingang van de Isla. Zij eisen schone lucht.

De bewoners rond de raffinaderij kampen met ernstige gezondheids- problemen. Van astma en luchtwegaan- doeningen tot huidirritaties en tranende ogen. Een van de demonstranten vraagt zich af hoe het komt dat in zijn straat zeven tot acht mensen op relatief jonge leeftijd zijn overleden aan kanker en hart- en vaatziekten.

Hoe de gezondheidsklachten en de uitstoot van de raffinaderij zich tot elkaar verhouden, weet huisarts in ruste Alex Roose niet. 'Daar is nog nooit onderzoek naar gedaan, maar dat er een relatie is,is duidelijk.'
Roose was 37 jaar huisarts in de wijk onder de rook. Deskundigen hebben berekend dat er jaarlijks zeker 18 mensen vroegtijdig sterven als gevolg van de vervuiling.

  
De demonstranten wijzen vooral naar de Curaçaose overheid. Die weigert, ondanks aantoonbare overschrijdingen van de vergunningsnormen, op te treden tegen het Venezolaanse oliebedrijf Petróleos de Venezuela SA (PdVSA) dat de raffinaderij bezit.Waarschijnlijk is dat uit angst voor verlies van werkgelegenheid en andere economische belangen. De raffinaderij en toeleveranciers zijn verantwoordelijk voor acht procent van het bruto nationaal product van Curaçao.

Milieugroeperingen als de Stichting Schoon Milieu Curaçao (SMOC) en Clean Air Everywhere (CAE) betogen, dat schoner produceren wel kan, maar dat er geen wil is bij de raffinaderij om daarin te investeren. Bewoners eisen nu dat de overheid ingrijpt.

(Red. De Surinaamse Krant/NOS)

Bestuurder pick-up verliest arm bij aanrijding in district Brokopondo

Man had een arm buiten het voertuig op moment van aanrijding met bestelbus
 

Een bestuurder van een pick-up is gisteravond een arm kwijtgeraakt bij een aanrijding 5 kilometer verwijderd van de Afobakaweg in het district Brokopondo. Volgens de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname ging het om een aanrijding tussen een bestelbus en een pick-up, zo bericht de webeditie van de Ware Tijd vanochtend, zondag 13 september 2015.

Beide voertuigen reden in tegenovergestelde richting. Door tot nu toe onbekende reden kwam het busje op de rijhelft van de pick-up terecht en botste tegen de laadbak van de pick-up.

Doordat de bestuurder met een arm buiten het voertuig reed werd die weggerukt door de botsing. Het slachtoffer werd met een ambulance naar een ziekenhuis afgevoerd. De politie van Brokopondo heeft de aanrijding in onderzoek

Minister van Dijk-Silos vindt houding vakbondsman Seedorf binnen brandweerkorps negatief

'Twee bondsbesturen moeten hun probleem oplossen, anders zijn zij voor mij geen gesprekspartner'

 
De onduidelijkheid over wie de officiële vertegenwoordiging is van het personeel van het Korps Brandweer Suriname duurt voort. Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie, die had aangeboden te bemiddelen, heeft hiervan afgezien.  Dit bericht de Ware Tijd zondag 13 september 2015.

Er zijn twee bondsbesturen die elkaar de macht betwisten, namelijk een onder voorzitterschap van John Seedorf en een onder leiding van Clifton Pahalwankhan. Seedorf weigert met zijn opponent te praten.

'Bemiddeling kan alleen succesvol zijn als beide partijen bereid zijn mee te werken. Uit rapportages weet ik dat Pahalwankhan geprobeerd heeft om de communicatie op gang te brengen, maar het lukt niet', zegt de bewindsvrouwe.

Ze deed een beroep op de leden van de vakbond om dit probleem op te lossen, omdat de bond anders niet zal worden uitgenodigd voor de gesprekken met de diverse betrokkenen van het ministerie in november.

'Stel je op als eigenaar van de vakbond om ervoor te zorgen dat er een bestuur is met wie ik kan praten.'

Het is Van Dijk-Silos volgens de Ware Tijd opgevallen, dat Seedorf heel erg negatief is geweest naar het korps toe. 'Ik vraag me dan af, wat is je rol dan, je bent toch ook eigenaar van de brandweer?'

Indien het om twee bonden ging, dan had Van Dijk-Silos voor een oplossing kunnen zorgen, in de vorm van een referendum, maar de wet heeft geen mogelijkheden als het om twee bondsbesturen gaat. 'Ik ga niet met negenhonderd leden praten over hun rechtspositie. Ik ga de bond niet kennen, is de consequentie. De leden zijn eigenaar van de bond, jullie houden hem in stand of laten hem doodgaan.' De minister stelt, dat ze elk bondsbestuur dat de leden hebben voorgedragen zal ontvangen.

Cassavefabriek IAP NV in Para in handen ministerie van LVV

Minister Algoe: ' Ik kijk niet terug, maar blik vooruit'


'De eerste stap nu is screening, inventariseren en dan pakken we aan'


Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) begint vanaf het nulpunt bij de Innovative Agro Processing Industries (IAP) NV. De cassavefabriek in Para is drie jaar na de oprichting officieel overgedragen aan het ministerie van LVV. De bewindsman gaat de fabriek eerst inventariseren om te weten wat hem te doen staat.

'Wat gebeurd is, is gebeurd. Ik kijk niet terug, maar blik vooruit', zegt de bewindsman vandaag, zondag 13 september 2015, op Starnieuws. De cassavefabriek, opgericht door Robert Power en Kamla Madho – de echtgenote van ex-minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken-, werd een jaar na de oprichting, in 2013, voor Srd 1 verkocht aan de Staat. Het bedrijf kwam toen op de begroting voor van het ministerie van Buitenlandse Zaken en daarna van Financiën.

Er is enorm veel kritiek geweest op de fabriek daar de regering vanaf de overname op 1 april 2013 tot een jaar daarna SRD 5,2 miljoen had overgemaakt naar de onderneming, waar Madho de president-commissaris van was en Power commissaris. In het eerste kwartaal van 2014 was er een lening van SRD 2,7 miljoen gegeven aan IAP voor onder andere opkoop en verwerking van cassave.

Toenmalig minister van Financiën, Andy Rusland, verdedigde de actie van de regering in De Nationale Assemblee. 'Het is een geaccepteerde constructie in de wereld dat wanneer een overheid een kans identificeert en dat wil stimuleren vanuit haar verantwoordelijkheid voor het vergroten van de verdiensten en het creëren van werkgelegenheid, zij ertoe overgaat de hulp van particuliere experts in te roepen om het geïdentificeerde tot ontwikkeling te brengen. Met financiële ondersteuning van de overheid en de expertise van de particulier, wordt een organisatie van de grond getild met de uitdrukkelijke afspraak dat zo gauw de zaak redelijk draaiende is, er overdracht plaatsvindt', zei Rusland, die nu leiding geeft aan het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme.

De beloofde productie van cassave bleef uit en boeren konden hun oogsten niet kwijt aan de fabriek die president Desi Bouterse in december 2012 heeft geopend. Later werd er mondjesmaat cassave opgekocht voor 0,60 Amerikaanse dollarcent per kilo.

Minister Algoe erkent, dat er factoren hebben bijgedragen aan het falen van dit project. Hij wil kijken wat er te redden valt van wat hij overgedragen heeft gekregen. Zo op het eerste gezicht vindt hij de opkoopprijs veel te hoog. In de wereld wordt omgerekend tussen de Srd 0,48 en Srd 0,50 gegeven voor een kilo cassave, zegt hij.

De LVV-bewindsman is ervan overtuigd dat het bedrijf bestaansrecht heeft, als alles correct wordt gedaan. Cassave is een gewild product in de regio, dus aan de afzet zal het niet liggen. Hij vindt wel, dat de productie gecertificeerd moet worden, niet alleen voor de internationale markt, maar ook lokaal. 'Maar de eerste stap nu is screening, inventariseren en dan pakken we aan.'

Hij denkt komende week al een overzicht te hebben van de actuele situatie van de fabriek. 'Dan beginnen de gesprekken met de actoren.'

Panel ’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara A'dam, 13 september over wel of geen uitbetaling salarissen ambtenaren Suriname

Nog 7 sergeanten/ coupplegers 25 februari 1980 over na overlijden Marcel Zeeuw


Het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara heeft vanavond, zondag 13 september 2015, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd), weer diverse interessante en vooral actuele wereldse en Surinaamse gespreksonderwerpen:

* Russische bemoeienis in het Midden Oosten/Syrië
De Russen gaan zich nu actief bemoeien met het conflict in Syrië. Rusland heeft naar het schijnt militairen, maar ook wapens gestuurd naar Syrië. Er zijn al ruim 250.000 doden gevallen en het gaat maar door. De Syriërs vluchten niet voor de gruwelheden van IS, maar vooral voor de bommen van president Bashar Hafez al-Assad.
Kan het komen tot een treffen tussen het Westen en Rusland in Syrië? De Koude Oorlog schijnt volop weer aanwezig te zijn en is manifester dan ooit. Het Westen heeft zich laten afleiden door het internationaal terrorisme, maar vergat dat een nieuwe Koude Oorlog al geruime tijd aan de gang is. Iran en Hezbollah steunen ook de Syrische president Assad.

* Eindeloze stroom vluchtelingen/ontwrichting EU?
De Syrische vluchtelingen gaan bijna allemaal richting het Westen. DE EU is verdeeld op dit punt. Onmacht en verdeeldheid van het Westen op dit punt maakt vele slachtoffers. Hoe gaat Nederland hiermee om? Op rijksniveau besluiten nemen en toezeggingen doen, maar de afhandeling overlaten aan de lokale politiek en burgers die over dit onderwerp ook hopeloos verdeeld zijn. Hongarije stelt zich ronduit racistisch op en dat bepaalt ook mede het gezicht van de EU. Het Westen en in het bijzonder de VS wilde de olie in het Midden Oosten controleren, maar de geest is uit de fles.

* Prinsjesdag, de 3e dinsdag van september 2015
Een vooruitblik. Wie gaan er op vooruit en wie gaan er op achteruit? Het schijnt dat het Staatshoofd erop vooruit gaat. Bovendien is het Staatshoofd vrijgesteld om belasting te betalen. Hoe rechtvaardig is de democratie? Onderzoek wijst uit dat Nederlanders hun vertrouwen in de democratie beginnen te verliezen.

* De positie van de PvdA
Het rommelt in de PvdA. Felix Rottenberg stapt op als voorzitter van de kandidaatstellingscommissie Tweede Kamer. De PvdA staat in de opiniepeilingen op een historisch dieptepunt, te weten: 9 zetels. Heeft deze partij nog een toekomst en zit dit Kabinet Rutte de rit uit?

* De Iran deal
Het Amerikaanse Congres gaat met twee stemmen verschil akkoord met de Iran deal. De relatie tussen de VS en Israël komt hiermee onder zware druk te staan. De Paus bezoekt momenteel de VS. Heeft het Vaticaan iets van doen met de Iran deal?

In het tweede uur van zeven uur tot acht uur weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers:

* De Ware Tijd wist vrijdag 11 september te berichten, dat een aantal ministeries al deze maand geen geld meer zou hebben om salariskosten te dekken. Maar, onduidelijk is om welke ministeries het zou gaan. Is er werkelijk iets aan de hand?

* Het overlijden van Marcel Zeeuw. Zeeuw werd vrijdagavond 11 september dood in een woning gevonden. De doodsoorzaak is niet bekend. Nog 7 sergeanten over van de 16 die 25 februari 1980 een coup pleegden. Zeeuw was ook verdachte in het 8 decemberstrafproces.

De presentatie is vanavond in handen van Wesley Amzand en het panel bestaat uit Krishna Salikram en Iwan Bottse.

Dit programma wordt vanavond (zondag 13 september 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 19.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

Suriname blijft onder PetroCaribe-deal olie uit Venezuela importeren

Na debacle export padie, dreigt nu ook export witte rijst naar Venezuela op mislukking uit te lopen


Er komt geen geld los uit PetroCaribe-fonds


Suriname zal olieproducten uit Venezuela blijven importeren, ondanks de eigen productie van Staatsolie Maatschappij NV. Sinds het land gebruik maakt van de PetroCaribe-overeenkomst met Venezuela is in totaal al ruim vijf miljoen barrels aan olieproducten afgenomen. De PetroCaribe-deal voorziet in relatief goedkopere olieprijzen, een gunstige financieringsperiode van 90 dagen bij de aankoop van olie en fondsvorming voor uitvoering van projecten tegen gunstige financieringsvoorwaarden en bevordering van handel en productie.

Vicepresident Ashwin Adhin heeft de 10e PetroCaribe-vergadering van staatshoofden en regeringsleiders namens president Desi Bouterse bijgewoond op 5 en 6 september op Jamaica. Hij was vergezeld van de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Soeresh Algoe.

In een verklaring stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat Staatsolie de importen uit Venezuela eventueel zal uitbreiden met andere olieproducten. Behalve olie wordt ook ureum afgenomen uit Venezuela. Voor de ureum wordt wel direct afgerekend, zo bericht Starnieuws zaterdag 12 september 2015.

Tot nu toe zijn er geen andere projecten binnen de PetroCaribe-overeenkomst uitgevoerd in Suriname. Een poging om 30.000 ton padie eerder dit jaar te verschepen heeft na de eerste lading van 1.100 ton schipbreuk geleden. Een herziene afspraak om in plaats van padie, witte rijst te exporteren, komt maar niet van de grond.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat vanuit Suriname alles in orde is gemaakt om te starten met de export van witte rijst. Het wachten is nog steeds op de Venezolanen die de inspectie en transport voor hun rekening zullen nemen. Door de vertraging in de uitvoering van de export, zitten de opslagruimten van de rijstverwerkers vol met padie uit de vorige oogst, terwijl de nieuwe oogst nu al is aangevangen. De boeren zitten als gevolg van deze situatie zwaar in de problemen. Ze krijgen een minimale opkoopprijs van Srd 28 voor een baal natte padie, terwijl ook de toegezegde tegemoetkoming vanuit de regering uitblijft. De kostprijs van de padie ligt tussen de Srd 55 en Srd 60 per baal.

Ook andere projecten die gefinancierd zouden moeten worden binnen de PetroCaribe-overeenkomst komen niet van de grond. De projectdossiers liggen er, maar het geld komt maar niet los uit het fonds. Venezuela zelf zit aan de grond en kampt met een torenhoge inflatie door de kelderende olieprijzen. Het land ziet zich geplaatst voor enorme tekorten van basisgoederen en een tekort aan kapitaal. Eerder liet minister Algoe doorschemeren dat hij de beschikbare 12 miljoen Amerikaanse dollar die Suriname kan trekken uit het fonds, wil gebruiken voor een aantal projecten. Maar ook die projecten komen niet van de grond, omdat het geld niet vrij komt.

De verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken blijft vaag, aldus Starnieuws, over wat de uitkomst van de vergadering concreet voor Suriname is geweest.