dinsdag 15 september 2015

Minister Dogojo zegt Esther Stichting een directeur toe

Bewindsvrouwe brengt bezoek aan Esther Stichting

'Dit geeft ons het gevoel dat de nieuwe minister hart heeft voor deze doelgroep'


De Esther Stichting krijgt waarschijnlijk op korte termijn een directeur. De bond bij de stichting heeft een aantal keren actie gevoerd, omdat er geen leidinggevende is bij de instelling. Minister Joan Dogojo van Welzijn heeft beloofd met haar directie te overleggen en een sollicitatieprocedure voor de invulling van de directeursfunctie voor te bereiden, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 15 september 2015.

Dogojo heeft vandaag een kennismakingsbezoek gebracht aan de stichting. Ze heeft echter geen datum genoemd voor de benoeming van de directeur. De minister zegt dat het bekend is dat haar ministerie kampt met een gebrek aan middelen om zaken te financieren.

'We zullen als ministerie creatief moeten zijn om alternatieve financieringsbronnen aan te wenden om het sociaal beleid te helpen financieren.' Ze heeft een beroep gedaan op de gemeenschap om een bijdrage te leveren om de minder draagkrachtigen bij te staan. 'Het hoeft niet alleen financieel.'

Tijdens de rondleiding werd Dogojo duidelijk gemaakt, dat enkele woningen dringend moeten worden gerenoveerd. Magda Milano, voorzitter van het stichtingsbestuur, zegt dat er plannen waren gemaakt en dat die naar de voorganger van Dogojo zijn opgestuurd. 'De uitwerking is steeds uitgebleven. We hopen dat deze minister zaken oppakt en tot uitvoering zal overgaan.'

Milano is blij met het bezoek van de bewindsvrouwe. 'De minister heeft niet nagelaten om een bezoek te brengen aan de Esther Stichting. Dit geeft ons het gevoel dat de nieuwe minister hart heeft voor deze doelgroep.'

De belangen van de bewoners van de stichting moeten steeds voor ogen worden gehouden, pleitte Bill Fung Loi die namens de bewoners van de instelling sprak. Hij vindt dat zij vaak het slachtoffer worden van de problemen en strubbelingen die plaatsvinden. 'We moeten die deur achter ons dicht trekken en voorwaarts gaan. We moeten niet blijven hangen bij dingen die niet goed zijn. We verliezen zo energie. Nu weten we waar we moeten zijn, dus ernaar werken.'

Moeder (34) en dochter (16) op J.A. Pengelluchthaven aangehouden voor drugssmokkel

Moeder slikt 16 bolletjes cocaïne en heeft in hand- bagage 196 gram drugs

Dochter na verhoor in vrijheid gesteld


De afdeling Bestrijding Internationale Drugshandel (BID-Team) van het Korps Politie Suriname heeft afgelopen vrijdag op de Johan Adolf Pengelluchthaven een moeder en haar dochter aangehouden als verdachten van drugssmokkel, zo bericht de afdeling Public Relations van het korps vandaag, dinsdag 15 september 2015.

In de handbagage van de dochter werd tijdens controle drugs met een gewicht van ongeveer 196 gram aangetroffen. De 34-jarige moeder, Marilva S., verklaarde, dat het haar handbagage was en niet van haar dochter. S. bekende ook 16 bolletjes cocaïne te hebben geslikt.

Moeder en dochter werden met de drugs overgebracht naar de afdeling Anti-Narcoticabrigade. Na te zijn voorgeleid, werd de dochter in vrijheid gesteld. S. is hangende het onderzoek in verzekering gesteld.

Vier gewapende mannen overvallen gezin en mishandelen bewoonster (47) en haar 17-jarige zoon

Voor de overval werden drie honden op perceel dodelijk vergiftigd


Aan de Deborahweg, een zijstraat van de Magentaweg in het  district Wanica, werd vanochtend, dinsdag 15 september 2015, rond drie uur een gezin overvallen door vier gewapende mannen. De 47-jarige bewoonster en haar 17-jarige zoon werden daarbij zwaar mishandeld. De daders waren gewapend met breekwerktuigen en een vuurwapen. Om vrij spel te hebben, hadden zij daarvóór drie honden op het perceel dodelijk vergiftigd.

De vrouw heeft volgens een familielid met een verstelbare sleutel slagen op haar hoofd en armen gekregen. De zoon kreeg liep een barstwond aan zijn hoofd op door de slagen. Een andere zoon, met een geestelijk beperking, bleef ongedeerd, zo bericht de webeditie van de Ware Tijd 's avonds.

De overvallers wisten zich toegang tot de woning te verschaffen door een spijl van een dievenijzer met een verstelbare sleutel te verwijderen. Zij waren op zoek naar gouden sieraden en geld. De woning werd overhoop gehaald, de kasten en een gasfornuis werden doorzocht.

Daarna vluchtten zij met hun buit in onbekende richting. De politie was snel ter plaatse en de twee gewonden werden per ambulance naar een ziekenhuis afgevoerd. De politie van Nieuwe Grond heeft de overval in onderzoek. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht.

Beveiligingsmedewerker op J.A. Pengelluchthaven gepakt met cocaïne

Ruim 4.5 kilo verstopt in 7 pakken gemalen peper


De 40-jarige beveiligings- medewerker Dion P. is tijdens zijn nachtdienst van zaterdag 12 op zondag 13 september aangehouden door leden van de Security van de N.V. Luchthavenbeheer op de J.A. Pengelluchthaven. Dat bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, dinsdag 15 september 2015.

De man had 7 pakken gemalen peper waarin cocaïne was verstopt in bezit. De drugs heeft een brutogewicht van iets meer dan 4.5 kilo.

De politie van Zanderij werd ingeschakeld, die Dion samen met de drugs overdroeg aan de afdeling Anti-Narcoticabrigade binnen het korps. Hangende het onderzoek is hij in verzekering gesteld.

Beveiligingsbedrijf Krossfire Security al 4 maanden niet door BiZa betaald

Personeel heeft het werk neergelegd

(Bron foto: Dagblad Suriname)

'De mensen hebben gewerkt en ze willen hun geld ontvangen'


De werknemers van het securitybedrijf Krossfire Security hebben gisteren het werk neergelegd. De ongeveer tachtig arbeiders van het bedrijf, dat merendeels diensten levert aan het ministerie van Binnenlandse Zaken, hebben al vier maanden geen salaris ontvangen. De vijfde maand is nu ingegaan, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, 15 september 2015.

Carlos Sedoc, chef operations, zegt dat de arbeiders van het kastje naar de muur worden gestuurd. 'Er is heel wat ontwrichting binnen de ongeveer tachtig gezinnen. De mensen hebben gewerkt. Ze willen hun geld ontvangen. Omdat men geen geld ontvangt, verschijnt alleen 30% van de werknemers aan het werk. Het kan niet zo door blijven gaan. Je blijft maar horen dat wij ons geld zullen krijgen, tot we het punt hebben bereikt dat wij niet verder kunnen', aldus Sedoc.

Krossfire Security was een van de vele nieuwe bewakingsbedrijven, die opgericht werden bij het aantreden van de regering Bouterse in 2010. Het bedrijf is belast met het bewaken van de objecten van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) in Paramaribo en Wanica.

Hugo Kross, technisch directeur van het bedrijf, vertelt dat dit probleem zich al ruim een jaar voordoet. 'Er moet steeds worden gestruggeld om de mensen hun salarissen uit te betalen. We hebben geprobeerd de overheid steeds duidelijk te maken dat we het geld nodig hebben. Wij moeten ons ook houden aan een minimumloon.'

Kross gaf aan gisteren weer een brief richting het ministerie van Financiën te hebben gestuurd, zodat de ernst van de zaak kan worden ingezien. 'Er zijn veel mensen die op deze president hebben gestemd. Ik hoop niet dat de president deze mensen in de steek zal laten, waardoor enkelen van hen in de criminaliteit belanden. Dat moet worden voorkomen.'

Krossfire Security heeft ook particuliere posten, maar daar heeft het bedrijf dit probleem niet. Kross meent dat het bedrijf in een positie is waarbij faillissementsverklaring ook een mogelijkheid is, maar hij denkt aan de arbeiders die nog hun geld moeten ontvangen. 'Wij willen ook nog doorgaan om de overheid te blijven ondersteunen, zodat Krossfire Security toch een toegevoegde waarde kan hebben in deze samenleving', aldus Kross.

VHP'er Sharman: 'Regering heeft de volwassenheid in de democratie niet begrepen'

'We stevenen af op een complete humani- taire crisis’


‘Deze wijze van handeling van de overheid’ geeft volgens VHP-parle- mentariër Dew Sharman duidelijk aan, dat de regering de volwassenheid in de democratie niet heeft begrepen en doet overkomen alsof zij geen boodschap heeft aan wat een ‘constructieve houding’ inhoudt. 

Een solidariteitsheffing, zoals de verhoging van de benzineprijzen wordt genoemd, roept bij Sharman ook vraagtekens op. ‘Immers, solidariteit impliceert een stukje saamhorigheid en vrijwilligheid. Deze heffing heeft niks van vrijwilligheid in zich. Integendeel, het is opgelegd. Voor wie is de solidariteit bedoeld? Voor de samenleving of voor de mensen die dit volk op de rand van faillissement hebben gebracht’, vraagt Sharman zich af, vandaag, dinsdag 15 september 2015, in het Dagblad Suriname,

‘Het gezin is het fundament van een samenleving. Een goede en welvarende samenleving begint met een stabiel gezin. Armoede heeft grote implicaties op veel gezinnen.’

De burgers zullen volgens Sharman vanwege de maatregelen een wezenlijk deel van hun inkomen uitgeven aan stroom, water en benzine. Hierdoor zal er weinig overblijven voor andere zaken. Diepte-investering in het gezin zal uitblijven, waardoor het welzijnsgevoel en het tevredenheidsgevoel zullen afnemen. ‘En juist dit is erg belangrijk als je die samenleving wil aansporen tot prestatie en productie. We stevenen af op een complete humanitaire crisis’, zegt Sharman.

Wat volgens de parlementariër zeker niet uit het oog verloren mag worden, zijn de effecten op gezondheid. Gezondheidsverzekeringen, zoals de wet voorschrijft, zullen niet betaald kunnen worden, omdat dit gewoon geen prioriteit is. ‘Vooral jonge kinderen, baby’s en senioren burgers zullen het hardst getroffen worden. Ook de senioren burgers behoeven extra aandacht, omdat ook deze speciale groep haar bijdrage aan de samenleving al heeft geleverd en beter verdient dan in eenzaamheid en armoede oud te worden’, meent Sharman

Sharman betwijfelt als de effecten op de samenleving wel goed zijn afgewogen. ‘Zowel de ernst als de omvang van armoede zal toenemen, omdat de armoedegrens omhoog gaat.’ Hij vroeg de regering dus concreet wat de armoedegrens zal worden en hoe groot de groep zal zijn die onder de armoedegrens zal leven. De parlementariër rekent erop, dat de volwassenheid in de politiek met zich meebrengt dat er serieus met het dit volk wordt omgegaan, ‘anders zal deze regering de basis hebben gelegd voor een verloren generatie’.

Rechter Van Schendel bezoekt wijk Marchena en hoort bewoners aan over rook- en stofoverlast

'Je wordt van kastje naar de muur gestuurd en van de domme gehouden, er komt geen antwoord'
 
(Bron foto: Anneke Polak/Caribisch Netwerk-NTR)

Rechter Peter van Schendel kan geen stap verzetten tijdens zijn bezoek aan de wijk Marchena. Milieuactivisten klampen hem aan om hun woordje te doen, ambtenaren van het ministerie van Gezondheid willen hun weerwoord geven. Dat schrijft Anneke Polak op de nieuwswebsite Caribisch Netwerk/NTR vandaag, dinsdag 15 september 2015.
 
Op een afstandje kijken enkele bewoners toe. Zij wachten geduldig tot de rechter tijd voor hun verhaal heeft. Maar als ze dan eindelijk mogen vertellen over de rook- en stofoverlast en gezondheidsklachten, komt er een snik in de stem, worden de ogen nat en komt woede naar boven. 'Weet je waar ik verdrietig van word? Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd en van de domme gehouden. Er komt geen antwoord.'

Rechter Van Schendel luistert naar de bewoners. 'Het gaat er mij om dat aan deze gevallen extra aandacht wordt besteed. Noteer de klachten en kijk wat u kunt doen', zegt hij tegen een ambtenaar van het ministerie.

Huisarts Nana Rost van Tonningen, die zich bij de stichting Clean Air Everywhere heeft aangesloten, meldt dat ze hele lijsten met klachten klaar heeft liggen voor het ministerie. 'Zodra deze mensen van het eiland gaan, hebben ze nergens meer last van.'

In een traag tempo beweegt de stoet zich door de wijk. Bij de dokterspraktijk stopt Van Schendel en bekijkt de groene aanslag op het hek (zie foto). Dokter Severing komt naar buiten. 'Ik zit hier sinds 2006 en ik ervaar dat er meer patiënten met luchtwegproblemen komen, ook jonge kinderen die we moeten vernevelen en puffen. En heel veel hoofdpijnklachten.'

Bij het meetstation in de wijk lopen de gemoederen hoog op en probeert de rechter alle partijen rustig te houden. 'Door uw agressieve toon ben ik geneigd deze dame te moeten beschermen', zegt Van Schendel tegen advocate Sandra in ’t Veld van SMOC (Stichting Schoon Milieu Op Curaçao), de andere stichting die het Kort Geding tegen de overheid heeft aangespannen. Hij legt een hand op de schouder van de ambtenaar en draait zijn rug naar de pers. Vanaf nu gaat het overleg verder zonder pottenkijkers. 19 Oktober wordt het Kort Geding hervat.

Parlement Curaçao neemt wet 'internationale bijstandsverlening bij de heffing van belastingen' aan

Oppositie- partij MFK stemt tegen

Minister Jardim heeft vragen fractie MFK niet beantwoordHet parlement heeft vanmorgen, dinsdag 15 september 2015, de wet ‘internationale bijstandsverlening bij de heffing van belastingen’ met elf stemmen voor en drie stemmen tegen aangenomen. Met de wet kan Curaçao financiële gegevens van bedrijven en personen die nodig zijn voor het heffen van belasting, uitwisselen met andere landen, zo bericht de Amigoe.
 
Oppositiepartij MFK (Movementu Futuro Kòrsou) stemde tegen, omdat minister van Financiën José Jardim (namens onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran) geen antwoord heeft gegeven op de vragen van de partij.

Volgens MFK-fractieleider Gerrit Schotte ziet Jardim het parlement als een ‘rubber stamp’ (stempel), door alle wetsontwerpen meteen goed te keuren. In de ‘Nota van Verslag’ heeft de minister slechts de vragen van één fractie beantwoord. Volgens Schotte zitten er haken en ogen aan de wet. Zo zouden ministers misbruik kunnen maken van de macht die deze wet hen geeft en is de bescherming van persoonsgegevens helemaal niet gewaarborgd aangezien de commissie die toezicht moet houden op de bescherming van de persoonsgegevens nog niet is aangesteld. Vooral bij de uitwisseling van financiële gegevens is het belangrijk dat de privacy van de burger beschermd wordt. Als de wet bescherming persoonsgegevens wordt toegepast op de uitwisseling dan is hopelijk de privacy van de burger voldoende beschermd.

Volgens Jardim is de minister van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD) de verantwoordelijke minister voor het College bescherming persoonsgegevens. De regering zal te zijner tijd reageren op de vraag wat de stand van zaken is rond het College.

De PAIS-fractie vond tijdens een eerdere vergadering van de Centrale Commissie over deze wet dat er onduidelijkheid is ten aanzien van de bezwaar- of beroepsprocedure die conform de wet bewandeld kan worden. Volgens Jardim hebben instanties de mogelijkheid tot het indienen van een verzoek om als ICBE (Instelling voor Collectieve Beleggingen in Effecten) te worden aangemerkt. Een ICBE is een collectief beleggingsvehikel dat kapitaal ophaalt bij het publiek en dit belegt met inachtneming van bepaalde beleggingsrestricties en diversificatie-eisen.

De bevoegde functionaris doet op een dergelijk verzoek uitspraak bij een voor beroep vatbare beschikking. De regering heeft bewust gekozen voor een voor beroep vatbare beschikking en niet voor een voor bezwaar vatbare beschikking om te voorkomen dat het onaanvaardbaar lang duurt voordat een instantie zekerheid krijgt omtrent de kwalificatie als ICBE. Met de voor beroep vatbare beschikking wordt tegemoetgekomen aan de belangen van de instanties. Onder Curaçaose wet- en regelgeving is het mogelijk om een dergelijke beroepsprocedure, zonder bezwaarfase, te bepalen. De Landsverordening administratieve rechtspraak (LAR) verzet zich hier niet tegen, aldus Jardim.

AVA Airways Curaçao overweegt gang naar rechter vanwege 'letter of credit'

'Minister Camelia-Römer moet uitleggen wat zij voor ogen heeft'

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)

AVA Airways op Curaçao wil van minister Suzy Camelia-Römer van Communicatie en Transport weten wat zij onder een letter of credit verstaat. Als de bewindsvrouwe volhardt in de eis voor een letter of credit dan kan zij beter nu al zeggen dat ze geen vergunning verstrekt, aldus de luchtvaartmaatschappij, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 15 september 2015. In dat geval stapt de maatschappij naar de rechter om de kwestie aan hem voor te leggen. Aldus advocaat Chester Peterson van AVA Airways in een persconferentie die gisteren werd gehouden. 

'Zij moet uitleggen wat zij voor ogen heeft, wat is het doel ervan, wie is de begunstigde van de letter of credit? Dat is de eerste vraag. Is dat de overheid, zijn dat de werknemers, de mensen die auto’s verhuren? Wie wordt de trustee?'


De advocaat suggereerde, dat de minister napraat wat er tegen haar gezegd is, maar zij moet het nu uitleggen. Vorige week werd bekend, dat de minister de maatschappij tot 23 september de tijd geeft om een bankgarantie van 48,9 miljoen dollar te overhandigen. Een eis die in de ogen van de raadsman ongewoon is. 'Wat er gevraagd kan worden is een performance bond, zodat in het geval de maatschappij over de kop zou gaan, de werknemers bijvoorbeeld hun salaris krijgen of gestrande passagiers naar huis kunnen worden gevlogen', aldus Peterson.

Over de recente beschuldigingen aan het adres van Oscar Derby, directeur van de luchtvaartautoriteit, zei directeur Oliver Arrindell dat hij nog niet zover is om aangifte te doen. Volgens Arrindell kan het Openbaar Ministerie beter andere zaken onderzoeken, zoals het feit dat de minister, Derby en Insel Air een discussie hadden of de vliegmaatschappij wel of geen vergunning krijgt.

Advocaat Chester Peterson schetste tijdens de persconferentie hoe het de maatschappij is vergaan sinds december 2013, toen een aanvraag werd ingediend. De behandeling van de aanvraag wordt iedere keer getraineerd. De Stichting Overheid Accountant Bureau (SOAB) die door de minister was ingeschakeld, was in de ogen van Peterson niet professioneel. De advocaat beschreef, dat de SOAB een vraag stelde over de afschrijving van een geleased vliegtuig. Een voorbeeld van ‘je reinste kolder’, aldus Peterson.

Ontwikkelingsbank Korpodeko op Curaçao betaalt mee aan claim van drie Cubaanse oud-arbeiders CDM

Korpodeko: 'CDM kan nu op kracht komen en weer de top te bereiken'Ontwikkelingsbank Korpodeko heeft bijgedragen aan de betaling van de claim van de drie Cubaanse oud-arbeiders van de Curaçaose Dok Maatschappij (CDM)s. Dat is gisteren bekendgemaakt, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, dinsdag 15 september 2015.

Vorige week werd bekend, dat de regering van Curaçao een schikking heeft getroffen met de Cubanen die zeven jaar geleden wegens ‘moderne slavernij’ de CDM een claim hebben opgelegd en deze vervolgens ook door het Gerecht in de Verenigde Staten kregen toegewezen. Het bedrag van de schikking die vorige week is getroffen, mocht wegens een ‘non-disclosure agreement’ niet bekend worden gemaakt, maar wel werd bekend dat het bedrag aanzienlijk minder is dan de oorspronkelijke 80 miljoen dollar die wegens rente was opgelopen tot 120 miljoen dollar.

Bekend was al dat de CDM via de aandeelhouder een manier had gevonden om zelf een deel van de schikking te betalen. En nu blijkt dat Korpodeko ook een deel heeft bijgedragen.

In een schriftelijke verklaring laat Korpodeko weten, dat dit nu de ruimte biedt aan de CDM om op kracht te komen en weer de top te bereiken. De maritieme sector is altijd een van de economische pilaren geweest van Curaçao. De sector werd gezien als die waar de meeste groei in zat, die veel deviezen genereerde en de meeste banen creëerde.

'Gedurende de zeven jaren van het dispuut heeft Curaçao veel inkomsten misgelopen. Als autonoom land heeft de economie veel geleden door het uitblijven van de voorspelde bijdrage door de activiteiten van de CDM', aldus Korpodeko in de verklaring.

Door het afhandelen van de claim verkeert Dok nu volgens Korpodeko in een betere positie om de honderden offertes die jaarlijks binnenstromen af te handelen. 'Tevens opent dit de weg voor verschillende internationale cliënten, variërend vanuit de Verenigde Staten tot uit Singapore. Bovendien kan CDM zich nu - in samenwerking met lokale educatie-instellingen en Korpodeko - verder profileren als educatiecentrum.'

Binnen een maand mogelijk akkoord regering en Alcoa

Dilip Sardjoe: 'Partijen zijn elkaar nu heel dicht genaderd'


Het is vrijwel zeker dat binnen de komende dertig dagen de regering en de Amerikaanse multinational Alcoa overeenstemming bereiken over de overname van bauxietmaatschappij Suralco. Er worden wederzijds voorstellen gedaan en daarover wordt gesproken. Partijen zijn elkaar nu heel dicht genaderd, zegt hoofdonderhandelaar aan Surinaamse zijde, Dilip Sardjoe, vandaag, dinsdag 15 september 2015, in de Ware Tijd. 

Hij bevestigt, dat Suralco op 30 november stopt met de productie van aluinaarde, omdat er 'gewoon geen bauxiet meer is om de raffinaderij draaiende te houden'. 

Twee eerdere streefdata om een overeenkomst te tekenen werden wegens de complexiteit van het vraagstuk niet gehaald. Suralco's moedermaatschappij Alcoa maakte gisteren bekend, dat de aluinaardeproductie wordt gestopt. Tot uiterlijk 30 november dit jaar wordt de 887.000 ton bauxieterts die er ligt verwerkt. Op de beurs leidde dit tot een val van 1.61 procent per aandeel Alcoa naar 9.49 Amerikaanse dollar. Daarnaast worden de totale kosten die te maken hebben met herstructurering geraamd op tussen de 65 en 75 miljoen Amerikaanse dollar.

De directie heeft gisteren het personeel geïnformeerd over de laatste ontwikkelingen. Ook de erfgenamen van de uitgemijnde gebieden en de contractors zijn op de hoogte gesteld. Suralco heeft bijna zeshonderd vaste arbeiders in dienst. Bij de contractors werken meer mensen.

'We zijn nog steeds bezig met de mensen. Ik kan niet veel vertellen, er is nog geen overeenstemming bereikt', zegt Sardjoe. Hij benadrukt, dat aangezien de aluinaardeproductie eind november stopt, vóór die datum een oplossing moet zijn bereikt. Hij heeft er alle vertrouwen in dat dit binnen de komende dertig dagen gebeurt.

Sardjoe stelt, dat Suriname bij het vertrek van Alcoa, geen geld wil hebben. 'De overheid wil dat bepaalde dingen gedaan worden.' Gevreesd wordt dat wanneer Alcoa geld beschikbaar zou stellen, dit voor andere zaken besteed zou worden ten koste van de milieuherstelprojecten. Alcoa zal vier tot vijf jaar in Suriname actief zijn om aangetaste gebieden zo goed mogelijk te herstellen.  Intussen zijn voor de overname van Suralco vier bedrijven opgericht, een houdstermaatschappij, een energie-, een bauxiet- en een raffinagebedrijf.

Kwart aanplant bacovenbedrijf FAI aangetast door zeer schadelijk bacterie

Vakbondsman Sallons: 'Er is sprake van een ramp bij vestiging Jarikaba'
 
(Bron foto: thebananaboard.org)

Het bacovenbedrijf Food and Agriculture Industries (FAI) te Jarikaba kampt met een zeer schadelijke en besmettelijke bacterie. Zo'n kwart van de aanplant is aangetast. Het bedrijf lijdt enorme verliezen en wil personeel afvloeien. Vakbondsleider Michael Sallons bevestigt vandaag, dinsdag 15 september 2015, op Starnieuws dat er sprake is van een ramp. Het bedrijf komt samen met het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) met een uitgebreide voorlichtingscampagne.

Het personeel moet zijn uiterste best doen om de ziekte van Moko te helpen bestrijden, aldus Sallons. Alle gereedschap moet worden gesteriliseerd, terwijl ook laarzen van het personeel steeds moet worden ontsmet om de ziekte niet verder te verspreiden. Besmette gebieden worden gemarkeerd. Aanplanten van boeren in de regio en zelfs het hele land kunnen aangetast worden. 'Daarom is het belangrijk, dat mensen niet zomaar bacoveplantjes kopen, want op die manier kan de ziekte verder worden verspreid', zegt Sallons.

Bij de afdeling van FAI in Nickerie heeft de ziekte, die door insecten wordt overgebracht, zich nog niet gemanifesteerd. Er wordt preventief gewerkt in Nickerie om de ziekte buiten de aanplant en het areaal te houden. Het besmettingsgevaar is groot. Plantenwortels met besmette aarde, gereedschap met besmette aarde en insecten die zich tegoed doen aan de besmette planten zijn de grootste verspreiders.

Sallons merkt op dat er diverse sessies zijn gehouden met het personeel. Er zijn voorlichtingsfilmpjes gemaakt. Hij zegt dat er een grootscheepse campagne komt. Wereldwijd doen zich er problemen voor in deze sector. 'Het gaat niet alleen om een nationale, maar om een internationale ramp', stelt de vakbondsleider.

Over afvloeien van personeel moet enog diepgaand worden gesproken, zegt Sallons. Hij bevestigt dat veel mensen brodeloos zullen worden als de ziekte niet onder controle kan worden gehouden. Volgens hem is de ziekte al jaren geleden, vóór de overname door FAI ontdekt, maar is er onvoldoende gedaan om deze te bestrijden.

Te Jarikaba werken ongeveer 1.300 mensen bij het bacovenbedrijf. Eenzelfde aantal werkt ook op de afdeling in Nickerie.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat ook de vele onwettige verzuimen van de arbeiders het bedrijf de das dreigen om te doen. Het is geen uitzondering dat tijdens oogstdagen tientallen werknemers niet komen opdagen en zich indekken met een attest van de dokter.

De ziekte van Moko komt in vier varianten voor en komt behalve in Suriname ook voor in Belize, Brazilië, Colombia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Grenada, Guatemala, buurland Guyana, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Peru, Trinidad en Tobago. Tien jaar geleden werd de ziekte ook officieel bevestigd in Saint James Parish op Jamaica. In het verleden heeft de ziekte hele aanplanten verwoest. In buurland Guyana werd de bacovenindustrie in 1840 zwaar getroffen door deze ziekte. Op Trinidad heeft de Moko ziekte tegen het einde van de 19e eeuw bijna de volledige bacovenindustrie vernietigd. Duizenden hectares van de bacovenaanplant in Latijns-Amerika zijn door deze ziekte verwoest.

Verhogingen tarieven EBS en SWM gaan 15 september niet in

Regering nog in gesprek met RaVakSur


Het Dagblad Suriname bericht vanmiddag, dinsdag 15 september 2015, te hebben vernomen van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) dat de verhoging van de EBS- en SWM-tarieven vandaag niet zijn ingegaan. 

De reden is dat de onderhandelingen met de Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) nog niet afgerond zijn.

Wanneer de verhoging ingevoerd zal worden, is nog niet duidelijk. Deze wordt zeer waarschijnlijk morgen bepaald, wanneer de laatste ronde van gesprekken met de RaVakSur op schema staat.

Bushouders NVB wachten nog steeds, vijf maanden, op hun geld

'Ze mogen hun bussen in garage houden als er geen geld meer is voor brandstof'

 
Bushouders die rijden voor het Nationaal Vervoers Bedrijf (NVB) zijn al vijf maanden niet uitbetaald. Velen zijn niet meer in staat hun diensten te leveren. 'Ik heb de mensen gezegd dat ze hun bussen in de garage kunnen houden als ze geen geld meer hebben om brandstof te kopen', zegt Kenneth Themen voorzitter van de bond vanmiddag, dinsdag 15 september 2015, op Starnieuws.

Themen zegt, dat de bushouders diverse malen aan de bel hebben getrokken. Hij heeft volledig begrip voor hun situatie. Van de bushouders kan niet verwacht worden dat ze hun diensten blijven leveren terwijl de overheid hen niet betaalt.

De bond vindt dat er werk is gedaan en daarop moet betaling volgen. Het duurt allemaal te lang.

Minister Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme heeft een overlegorgaan in het leven geroepen waarin kopstukken van diverse parastatale instellingen zitting hebben. De NVB zit niet in het overlegorgaan. Themen vindt dat geen gezonde zaak.

Hij vraagt zich af hoe er geordend zal worden met dezelfde mensen die jarenlang niet in staat waren orde op zaken te stellen. Hij waarschuwt, dat als de mensen niet worden uitbetaald het busvervoer in gevaar zal komen.

Oud-directeur Staatsolie: 'Als iets niet goed is zou het aan het licht zijn gekomen'

Waaldijk verwerpt uitspraken Jogi (VHP) over misstanden binnen bedrijf


'Men moet met bewijzen komen en niet zomaar iets zeggen'


'Er is geen sprake van grootschalige fraude of zelfverrijking door directielieden bij Staatsolie. Diverse interne en externe controle-instituten zouden anders aan de bel hebben getrokken. De jaarverslagen van Staatsolie zijn openbaar. De financiën van het bedrijf worden jaarlijks doorgelicht door internationaal gerenommeerde deskundigen en het bedrijf doet zaken met gevestigde banken die hun eigen onderzoek doen. Als iets niet goed is zou het aan het licht zijn gekomen.' Dit zegt de oud-directeur van Staatsolie, Marc Waaldijk,vandaag, dinsdag 15 september 2015, in  de Ware Tijd.

Hij reageert op de verdachtmakingen over misstanden, door het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi tijdens de vorige week gehouden openbare vergadering in het parlement. De politicus zei toen, dat directieleden bedrijven hebben opgezet om als contractor te werken voor Staatsolie. Dit zei hij naar aanleiding van het feit, dat de top die verantwoordelijk is voor boorwerkzaamheden ontheven is wegens vermoedelijke afpersing, belangenverstrengeling en het gebruiken van bedrijfsmiddelen voor eigen doeleinden. De volksvertegenwoordiger riep de regering op om niet alleen mensen in de onderste regionen aan te pakken, maar ook bedrijfstoppers.

Waaldijk vindt dergelijke uitlatingen, vooral van een parlementariër, schadelijk voor het bedrijf. 'In Suriname kan iedereen ongestraft beschuldigingen uiten en ermee wegkomen. Men moet met bewijzen komen en niet zomaar iets zeggen.'

Ook ontkent hi,j dat hij zichzelf heeft verrijkt tijdens zijn directeurschap door diensten via contractors te leveren aan de onderneming. Hij legt uit dat directieleden jaarlijks een verklaring tekenen waarin zij zich verplichten om de belangen van het bedrijf niet te schaden.

Greenheart dient bij ministerie van Arbeid voor 105 werknemers ontslagaanvraag in

In eerste instantie was sprake van 90 ontslagen


Leiding bedrijf negeert de vakbond


De Chinese houtmultinational Greenheart heeft een ontslagaanvraag voor 105 werknemers bij het ministerie van Arbeid ingediend. Dat heeft minister Soewarto Moestadja tegen de Greenheart Werknemersorganisatie onder leiding van Robby Berenstein gezegd, zo bericht de Ware Tijd vandaag, dinsdag 15 september 2015.

Het bedrijf zal binnenkort de Ontslagcommissie een toelichting moeten geven op de ontslagaanvraag en onder welke voorwaarden de afvloeiing zal plaatsvinden. Eerder had Greenheart de bond medegedeeld dat ze van negentig werknemers af wil, van haar onderneming in Apoera, wegens jarenlange tegenvallende bedrijfsresultaten.

Omdat de bedrijfsleiding niet met de vakbond communiceert, weet die niet waarom het bedrijf het aantal heeft verhoogd. De bond heeft eerder van de houtmultinational geëist, dat ze komt met een duidelijk plan hoe het bedrijf winstgevend gemaakt zal worden. Ook was gevraagd om het afvloeiingsplan, dat aangeeft welke mensen van welke afdelingen zijn voorgedragen voor ontslag. Hieraan zou een sociaal plan gekoppeld moeten worden waarin ook de betrokkenheid van het traditionele gezag van het gebied waar het bedrijf opereert van belang is door de gevolgen voor de samenleving daar.

Steve Bronne, ondervoorzitter van de bond, zegt dat er wel een gespannen sfeer heerst onder de arbeiders. 'We praten met arbeiders dat ze kalm moeten blijven, omdat we alleen door dialoog het probleem kunnen oplossen.'

Een buitenlandse arbeider die ook afgevloeid zou worden heeft onlangs een ruit van de auto van een manager van Greenheart ingeslagen. Die werknemer is intussen ontslagen. Bronne wijst erop, dat personen die in hun proeftijd zijn worden bedankt en van personen die wat langer in dienst zijn wordt het contract niet verlengd. Greenheart was voor de Ware Tijd niet bereikbaar voor commentaar.

Ied-ul-Adha wordt op 24 september gevierd

Bekendmaking van ministerie van Binnenlandse Zaken: 24 september nationale vrije dag


Het Islamitische Offerfeest, ofwel Ied-ul-Adha wordt dit jaar gehouden op 24 september. Dit is vandaag, dinsdag 15 september 2015, door het ministerie van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. 

Het ministerie gaat hiermee in op vragen uit de samenleving over op welke dag dit feest wordt gevierd, dat elk jaar de afsluiting van de hadj, ofwel bedevaart, markeert.

Aanloopsteiger Visserij Centrum te Boskamp wordt vervangen door nieuwe

Onderdirectoraat Visserij LVV werkt samen met vissers Boskamp

(Bron foto: LVV)

De aanloopsteiger van het Visserij Centrum te Boskamp zal binnenkort vervangen worden door een nieuwe. Dat meldt het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) vandaag, dinsdag 15 september 2015.

De aanloopsteiger verkeert in slechte staat en er hebben zich al enkele ongelukken voorgedaan. Het onderdirectoraat Visserij (ODVIS) van het ministerie van LVV is een samenwerking aangegaan met de vissers van Boskamp om de steiger te vernieuwen. Er is inmiddels materiaal aangeschaft voor de bouw van de aanloopsteiger.

De onderdirecteur van ODVIS, Rène Lieveld, heeft afgelopen vrijdag de vissers van Boskamp tijdens een bijeenkomst uitleg gegeven over de status van de rehabilitatie. Naast het hout, dat voor de brug gestapeld staat, zijn andere materialen nodig zoals bootspijkers, tap- en moerbouten.

Ook liet Lieveld weten, dat een ponton ingehuurd moet worden om de oude pilaren te verwijderen en om de nieuwe te plaatsen. Aan de vissersgemeenschap is een bijdrage gevraagd die gebruikt zal worden voor het betalen van de overige kosten van de rehabilitatie. Lieveld zei verder, dat geld dat al in de jaren '90 verzameld is, ook voor de vernieuwing gebruikt zal worden.

Dorpskapitein van Christiaankondre in Galibi trekt aan de bel: Gebrekkige energievoorziening leidt tot achteruitgang

'We worden steeds als pilotdorp aangemerkt, maar een duurzame oplossing blijft uit'

De St. Antoniusschool in Galibi

'Het is geen gemakkelijk leefklimaat. Galibi moet ook vierentwintig uur per dag stroom hebben', zegt een bezorgde Ricardo Pane, dorpskapitein van Christiaankondre in Galibi, vandaag, dinsdag 15 september 2015, in de Ware Tijd. 

De afgelopen drie maanden was er sprake van een complete black-out, omdat de maatschappijen die brandstof leveren voor de generatoren niet waren uitbetaald door de overheid. Dit probleem is pas  afgelopen week verholpen.

Pane zegt, dat de gebrekkige energievoorziening op allerlei gebieden zoals onderwijs en ondernemerschap voor achteruitgang zorgt. 'We worden steeds als pilotdorp aangemerkt, maar een duurzame oplossing blijft uit.' De stroomvoorziening varieert nu en is op uiteenlopende tijdstippen beschikbaar.

Pane vestigt zijn hoop op minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen voor een blijvende oplossing en kijkt uit naar een bezoek van de bewindsman. 'De problemen zijn niet nieuw.'

Wat water betreft heeft het dorp een samenwerkingsverband met de Vlaamse gemeente Koksijde, die verscheidene projecten voor drinkwatervoorziening onderneemt in het gebied.

Hoofdmiddelen van bestaan in Galibi zijn visserij en toerisme. Op jaarbasis bezoeken naar schatting vierduizend personen het gebied.

Het Galibi Beach Festival dat na jaren weer werd georganiseerd, is ook een manier om geld in het laatje te brengen voor de ontwikkeling van het gebied. Dit festival dat donderdag begon en afgelopen weekend werd afgesloten, trok bijna drieduizend bezoekers.

Pane zegt verder, dat het gebied tracht om zo min mogelijk afhankelijk te zijn van de overheid door zelf alternatieven te zoeken om te overleven. Hij stelt dat de dorpelingen nu hard moeten blokken met de verhoogde benzineprijzen.

Volgens bedrijfsleven kost kilowattuur (kWh) elektriciteit Srd 0,43

Door EBS berekende prijs voor bedrijfsleven is Srd 0,89

KKF, VSB, ASFA en VSW weigeren EBS-prijs te voldoen


Het bedrijfsleven heeft deskundigen laten berekenen wat de huidige prijs is van een kilowattuur (kWh) elektriciteit en komt op Srd 0,43 per kWh. Dit is de prijs die de leden van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB), de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) en de Vereniging Surinaamse Winkeliers (VSW) bereid zijn te betalen, zo bericht Starnieuws vandaag, 15 september 2015.

De organisaties hebben intensief overleg gehad. De prijs die aanvankelijk is berekend voor een kWh door de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) voor bedrijven is Srd 0,89. Het bedrijfsleven kan zich hier echter totaal niet in vinden en gaat dan ook niet akkoord hiermee. De organisaties hebben een brief geschreven naar president Desi Bouterse over de verhoging van de prijs van nutsvoorzieningen.

Het bedrijfsleven stelt dat de prijs van 'heavy fuel' op dit moment rond de 40 Amerikaanse dollar per barrel is. De EBS is daarentegen uitgegaan van 64 per barrel. De prijs van olie is belangrijk voor de berekening van de kostprijs van elektriciteit.

Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt in een reactie, dat er opnieuw is gecalculeerd. De prijzen die aanvankelijk gepresenteerd zijn, gelden niet meer, dat waren simulaties. Later vandaag komt meer duidelijkheid hierover.

De nieuwe tarieven van water en elektriciteit gaan vandaag in. Er is gekozen voor een gefaseerde verhoging, op basis van de motie in De Nationale Assemblee, gesprekken met de vakbeweging en andere organisaties.

Manager Drilling Operations Staatsolie weer aan het werk

Onderzoek binnen Staatsolie naar misbruik materieel en mensen voor privézaken


Prediep Goerdajal heeft zijn werkzaamheden als manager Drilling Operations bij Staatsolie hervat. De top van de afdeling 'Drilling Divisie' en diverse medewerkers waren eind augustus door de directie van Staatsolie op non-actief geplaatst. Bij deze afdeling werden vier personen uit de top ontslagen en zes werknemers geschorst. Dit bericht Starnieuws dinsdag 15 september 2015.

Algemeen directeur Rudolf Elias van Staatsolie liet eerder via Starnieuws weten, dat een intern onderzoek ruim drie maanden geleden is gestart. De top van de Drilling Divisie en andere medewerkers werden op non-actief geplaatst, toen er duidelijke aanwijzingen waren dat er gebruik is gemaakt van Staatsolie materieel, materiaal en mensen voor privédoeleinden.

De afdelingen Exploration Drilling en Production Drilling zijn voorlopig samengevoegd tot de afdeling Drilling Operations. Soeniel Sewgobind is belast met de leiding van Drilling Operations en rapporteert in die hoedanigheid aan Goerdajal, aldus de leiding van het bedrijf aan de medewerkers.

Weer te late uitbetaling financiële bijstand door ministerie van Welzijn

Minister Dogojo: 'Late betaling heeft niets te maken met financiële problemen regering'

Stichting Wan Okasi is het zo langzamerhand zat en wil actie Assemblee


Het ministerie van Welzijn (voorheen ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting) keert deze week geen financiële bijstand uit. Minister Joan Dogojo weet niet wanneer de betaling, die voor deze week gepland stond, zal plaatsvinden. Ze verzekert, dat het uitstel niets te maken heeft met de financiële problemen van de regering, aldus de Ware Tijd vandaag, dinsdag 15 september 2015. 'We zijn niet in de gelegenheid om nu uit te betalen, omdat we bezig zijn met voorbereidingswerkzaamheden.'

De bewindsvrouwe kan zich voorstellen, dat de ongeveer twaalfhonderd gedupeerden niet blij zullen zijn, maar beroept zich op overmacht. Dogojo zegt, dat het ministerie geen betalingsachterstand heeft.

Aniel Koendhbiharie, voorzitter van de Stichting Wan Okasi, zegt dat late uitbetaling meer regel is dan uitzondering is. 'Dit is niet de eerste keer. Eind augustus zaten we ook al in zo'n situatie. Ze plaatsen een bekendmaking en ze zijn klaar met je. Hoe moet deze groep dan verder leven? Het bedrag stelt al niet veel voor?'

Hij heeft via een bekendmaking van het ministerie vernomen, dat de groep die afgelopen week uitbetaald had moeten worden, begin oktober de uitkering pas ontvangt.  De voorzitter heeft ook meerdere malen aan de overheid voorgesteld om de betalingen via de bank te doen, zodat mensen zelf bepalen wanneer ze hun geld kunnen beschikken.

Koendjbiharie, lid van DOE, hoopt dat Carl Breeveld zijn politieke invloed zal aanwenden om de betaling te bespoedigen. Breeveld, voorzitter van de parlementaire commissie Welzijn, mag binnenkort een brief van Wan Okasi tegemoet zien.

RGD-artsen sturen patiënten weg vanwege te hoge werkdruk

Sommige artsen hebben meer dan WHO-norm, 2.000, aan patiënten

RGD-directrice weerspreekt klagende artsen en neemt maatregelen tegen artsen die regels aan hun laars lappen


Enkele artsen van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) weigeren om nog meer patiënten in te schrijven dan ze al hebben en sturen zelfs mensen weg. RGD-directrice Maalti Sardjoe vindt dit een kwalijke zaak en benadrukt dat een arts altijd klaar moet staan voor de zieke mens. De eerste klachten bereikten de dienst na de introductie van de basiszorgverzekering medio vorig jaar en nog steeds komen er klachten binnen, zo bericht de Ware Tijd vandaag, 15 september 2015.

De nieuwe zorgverzekering biedt elke verzekerde de mogelijkheid om zich naar willekeur in te schrijven bij een huisarts voor geneeskundige behandeling. Voor de introductie van de verzekering was dit niet mogelijk.

De Verenging van RGD-artsen (VRA) has eerder bekendgemaakt, dat het cliëntenbestand van sommige artsen boven de WHO-norm (Wereld Gezondheidsorganisatie) van 2.000 per arts is en eist dat dit verandert, omdat ze de werkdruk niet langer aan kunnen.

Sardjoe spreekt dit tegen. 'We hebben genoeg artsen om de patiënten op te vangen. Ik kan wel zeggen dat op sommige plekken nog een arts moet worden toegevoegd, maar het is niet over de gehele linie zo.'

Volgens de RGD-directrice zijn er al maatregelen getroffen tegen minimaal drie artsen in Paramaribo over wie aanwijzingen waren, dat ze zich niet aan de regels hebben gehouden. Ze wil niet zeggen welke sancties genomen zijn tegen het drietal. 'De maatregelen kunnen onder andere zijn een mondelinge of schriftelijke waarschuwing, mutatie, schorsing of ontslag.'

Ze zegt verder, dat een arts geen reden heeft om een patiënt af te wijzen, omdat een dergelijke handeling niet gezond is voor de volksgezondheid. 'De cliënt mag niet de dupe worden. Iedereen moet toegang hebben tot de zorg.'

LVV-minister Algoe: 'Padieboeren die illegaal Guyanees zaaizaad gebruiken zijn ondoordacht bezig'

Minister gelast onderzoek naar herkomst zaaizaad uit Guyana

'Hoe kan dat als mijn grenzen goed bewaakt zijn?'

Algoe praat met banken om boeterentes van boeren kwijtgescholden te krijgen


Er blijken padieboeren te zijn die illegaal zaaizaad uit Guyana hebben gebruikt. Zij bieden hierdoor verschillende kwaliteiten aan de opkopers die slechts een bepaalde soort willen voor de export. Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) is niet te spreken over de handeling van de padieboeren. De ondoordachte handeling van betrokkenen brengt gevaren voor de sector met zich mee, aldus de bewindsman, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 15 september 2015.

De bewindsman heeft een onderzoek gelast naar de herkomst van het Guyanese zaaizaad. 'Ik wil weten hoe het binnengekomen is. Hoe kan dat als mijn grenzen goed bewaakt zijn?', vraagt hij zich af.

Algoe heeft gisteren gesproken met vertegenwoordigers uit de rijstsector. Hij had de Vereniging van Padi Producenten (VPP), de Surinaamse Padiboeren Associatie (SPBA) en Stichting Nationale Rijst Instituut (SNRI) uitgenodigd om de situatie in de sector te bespreken.

SPBA-voorzitter Harinanan Oemraw geeft toe dat er verschillende rassen rijst worden geplant. Van het zaaizaad dat het SNRI heeft geproduceerd, is maar de helft afgenomen door de boeren. De helft van de boeren heeft gekozen voor het Guyanese ras. Oemraw zegt dat de ADRON-variëteiten (Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie) zeer gevoelig zijn. Minister Algoe stelt, dat als de velden op tijd worden onderhouden, de rassen heel goed kunnen gedijen.

De Guyanezen, die gericht zijn op de regionale markt, verdienen per ton 310 Amerikaanse dollar aan hun rijst. De Surinaamse exporteurs zijn gericht op Europa en Zuid-Amerika, waar de Surinaamse rijst zeer gewild is vanwege de hoge kwaliteit. Algoe stelt, dat de Guyanezen een grote voorsprong hebben op de Surinaamse boeren. De banken hebben hun boeterentes kwijtgescholden, de brandstofprijs is laag en de aangeboden kwaliteit is uniform.

Oemraw zegt, dat de lage prijs voor padie, de verhoogde prijzen voor brandstof, water en stroom de boeren nog meer onder druk hebben gezet. Ook de belofte van de regering om 60 Amerikaanse dollar per hectare te subsidiëren, is niet ingelost. 'De banken sturen ons constant aanmaningen. Sommige leden zijn al bereid om kip en kippenhok te verkopen.'

Minister Algoe deelt mee dat hij gesprekken zal voeren met de banken om onder andere de boeterentes van de boeren kwijt te schelden. 'Er is veel dat moet gebeuren. We weten waar het binnenshuis aan schort en daarnaast hebben we te maken met een lage wereldmarktprijs. De bedoeling is dat we gezamenlijk een oplossing vinden voor het probleem. Of het in een enkele vergadering gaat lukken, weten we niet, maar we moeten ergens beginnen.'

Kenny B. ontvangt Buma NL-award voor Beste Single Populair

Zomerhit 'Parijs' van Kenny B. in de prijzen in Den Bosch

(Bron foto: Kenny B./Facebook)
 
In Den Bosch werden gisteravond de Buma NL-Awards uitgereikt, de bekende muziekprijzen voor Nederlandstalige muziek. De zomerhit ‘Parijs’ van Kenny B. uit Tilburg werd bekroond met een award voor de Beste Single Populair, zo is vandaag, dinsdag 15 september 2015, te lezen op Waterkant.net.

Voor het eerst werd er bij de uitreiking van de awards onderscheid gemaakt tussen Hollandse en populaire muziek. 'Binnen de Nederlandstalige muziek zijn dat twee stromingen met elk hun eigen dynamiek en publiek', aldus Frank Helmink, directeur van Buma Cultuur. 'Het leek ons niet meer dan logisch die ook met aparte awards te onderscheiden.'

'Ik kan alleen maar WAUW zeggen en ook dat ik echt heel erg dankbaar ben', aldus Kenny B. op zijn Facebookpagina.

Guus Meeuwis en de in Suriname geboren zanger Kenny B. sleepten enkele populariteitsprijzen in de wacht. Kenny B. veroverde deze zomer de harten van muziekminnend Nederland met zijn hit ‘Parijs’. Op basis van het aantal verkopen, downloads en hoe vaak de hit op radiostations te horen was, is zijn single bekroond met de award voor Beste Single Populair.

Nog steeds goudpontons actief op stuwmeer

Gajadien (VHP) ziet bij Wittikreek op stuwmeer tenminste twee werkende scalians

 
Hoewel minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen de eigenaren van scalians op het stuwmeer verboden heeft om nog naar goud te zoeken, zijn enkele drijvende goudfabrieken nog actief. Het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien heeft gisteren in het gebied rond Wittikreek op het stuwmeer tenminste twee scalians volop in actie gezien, zo bericht Starnieuws vandaag, dinsdag 15 september 2015.

Minister Dodson ontvangt vanavond eigenaren van de scalians om over de situatie te praten. Hij heeft onlangs, toen hij een bezoek bracht aan goudpontons op het stuwmeer, brieven afgegeven aan arbeiders op de scalians die bestemd zijn voor de eigenaren. De goudpontons moesten onmiddellijk stoppen met activiteiten. Aanvankelijk leken zij inderdaad hun activiteiten te hebben gestaakt.

'De bewoners uit het gebied klagen dat de scalians gewoon actief zijn, ondanks het verbod van de minister. In elk geval heb ik het vastgelegd op foto en video, dat de scalians nog bezig zijn op het stuwmeer', aldus Gajadien. Hij hoopt dat in het gesprek met de minister vanavond orde op zaken wordt gesteld.

Gajadien vraagt zich overigens af of Dodson de juiste informatie boven water zal kunnen halen, aangezien de politieke top betrokken zou zijn bij deze kwestie. Vijf jaar lang hebben de mensen ongestoord naar goud kunnen zoeken, zonder zich te bekommeren om de bewoners rond het stuwmeer en het milieu.

Minister Dodson zegt, dat hij ook gehoord heeft dat een scalian in de omgeving van Wittikreek nog bezig is met goudwinningsactiviteiten. Hiertegen zal hard worden opgetreden, stelt de bewindsman. Volgens hem gaat het om één van de bedrijven die zich niet gehouden heeft aan de afspraak.

President Bouterse heeft in geheim gesproken met VHP- en NPS-voorzitter

Santokhi en Rusland zwijgzaam over inhoud gesprek


President Desi Bouterse heeft afgelopen week op een moment tot diep in de nacht een gesprek gevoerd met de voorzitters van de VHP, Chandrikapersad Santokhi, en Gregory Rusland van de NPS. Over deze bespreking, thuis bij de president, is geen ruchtbaarheid gegeven door de politici, zo weet Starnieuws vandaag, dinsdag 15 september 2015, te melden.

VHP-voorzitter Santokhi reageert verbaasd op een vraag van Starnieuws over het onderhoud. 'Ik ben nu uitlandig.'  Het is Starnieuws niet gelukt om de NPS-voorzitter te spreken over de inhoud van het gesprek.

De bespreking zou in een kleine groep van vier personen zijn gevoerd. Er is weinig naar buiten gekomen over de inhoud. Ook kopstukken binnen de NPS en de  VHP hebben geen informatie over hetgeen er is besproken. Het zou zijn gegaan om een vertrouwelijk gesprek met het staatshoofd.

Internationaal gesignaleerde in Almere aangehouden verdachte werd niet meer gezocht


Internationale autoriteiten vergeten door te geven dat man niet meer wordt gezocht

(Bron foto: Politie Almere)

Aangehouden man meteen door politie Almere in vrijheid gesteld


De politie in Almere dacht gisteravond een grote vangst te hebben gedaan met de toevallige aanhouding van een man die in Suriname nog zes jaar gevangenisstraf moest uitzitten. Na controle bleek echter sprake te zijn van een blunder: de internationale autoriteiten waren vergeten door te geven dat de man niet meer werd gezocht. Hij is daarop vrijgelaten, zo bericht Omroep Flevoland vandaag, dinsdag 15 september 2015.

De man zat gisteren in de Bouwmeesterbuurt achter het stuur van zijn auto toen agenten langsreden en besloten het kenteken van de auto te controleren. Uit het systeem bleek, dat de eigenaar van de auto werd gezocht, mogelijk in drugs handelde en als vuurwapengevaarlijk werd beschouwd.

De agenten besloten achter de man aan te rijden en wisten hem met meerdere eenheden in de Filmwijk in Almere Stad aan te houden.

Op het bureau leek het er in eerste instantie op, dat de man in Suriname nog een celstraf van zes jaar moest uitzitten. Korte tijd later bleek echter dat er iets was misgegaan. De internationale autoriteiten waren vergeten door te geven dat de man inmiddels niet meer werd gezocht. De politie in Almere heeft hem daarop meteen laten gaan.