woensdag 16 september 2015

RGD-artsen komen 17 september in spoedberaad bijeen

Behandeling patiënten niet gegarandeerd 

Actie RGD-artsen, omdat verregaande disciplinaire maatregelen tegen artsen zijn genomen

De Vereniging van Regionale Gezondheidsdienst Artsen (VRA) heeft vanavond, woensdag 16 september 2015, laten weten, dat alle RGD-artsen morgen, donderdag 17 september, landelijk in spoedberaad ofwel in actie gaan. Dit heeft tot gevolg dat de behandeling van patiënten niet gegarandeerd is.

De VRA stelt dat tot deze actie is overgegaan, omdat er verregaande disciplinaire maatregelen tegen artsen zijn getroffen. Zij zouden volgens bondsvoorschriften hebben gehandeld en zijn valselijk beschuldigd van ernstige vergrijpen.

Aan de samenleving wordt door de artsen gevraagd om rekening te houden met het besluit van de VRA. De artsen stell het te betreuren, dat de dienstverlening weer wordt gestagneerd.

Oud-basketballer Glenn Omanette (57) overleden in Nederland

Basketbalwereld Suriname reageert geschokt op overlijden Omanette


De oud-basketballer en ex-coach Glenn Omanette (Bron foto: plus.google.com) is gisteren in Nederland overleden op 57-jarige leeftijd. Dat bericht de webeditie van de Ware Tijd vanavond, woensdag 16 september 2015.
 
'Een zware klap', zegt Lloyd Goedschalk. Bij de coach van de hoofdklasse basketbalclub CLD kwam het nieuws van het overlijden van Glenn Omanette hard aan.
Ook Roy Eudoxie, die in de jaren zeventig met hem bij basketbalvereniging Ravens heeft gespeeld en Gilbert Soesman van SCVU. betreuren zijn heengaan. Toch kwam het nieuws niet helemaal als een verrassing, omdat enkele jaren geleden bij Omanette kanker werd geconstateerd en het daarna niet goed ging met zijn gezondheid.

Hij reisde af en aan naar Nederland voor behandeling, maar uiteindelijk konden de doktoren niets meer voor hem doen. Hij werd zondag na een laatste behandeling uit het ziekenhuis ontslagen. 'Via een broer van mij, met wie hij in Nederland goed bevriend was begreep ik dat hij erg verzwakt was', zegt Eudoxie.

Omanette, die van huis uit ingenieur is, bleef zich ondanks ziekte inzetten voor de sport. In januari nog liet hij nieuwe buckets aanbrengen in de gymzaal van het Mr. Dr. J.C. de Miranda Lyceum en in de sporthal van SCVU.

'Ik wist dat hij sukkelde en dus vroeg ik hem of hij het nog zou kunnen. Hij antwoordde: 'Soesie, afspraak is afspraak' en in januari kwam hij na een behandeling in Nederland daadwerkelijk terug naar Suriname om de buckets te plaatsen. Dat is één van de dingen die ik erg in hem heb gewaardeerd', aldus Soesman.

'Glenn droeg de basketbalsport een warm hart toe. Tijdens de afgelopen hoofdklasseplay-offs was hij nog in Suriname en hij heeft hij me nog gecoached', aldus Goedschalk.

Omanette is zijn basketbalcarrière bij Stibula begonnen. Het Surinaamse maandblad Parbode schreef in februari 2010 een uitgebreid artikel over Omanette:

 '(...) Hij is geboren en getogen in de buurt Ramgoelamweg. Voor het sporten was het Latourproject echter het centrum. Je had er voetbalvelden en je had er het complex van de Stichting Buurtwerk Latour (Stibula). 'Ik kom uit een gezin van tien kinderen, vijf jongens en vijf meisjes, opgegroeid zonder vader in huis. In eerste instantie was uiteraard voetbal mijn passie, zoals bij de meeste Surinaamse jongens het geval is. Toen ik met basketballen begon, lukte het direct, mede vanwege mijn lengte. Ik was al op vijftienjarige leeftijd al bijna twee meter. Op mijn zestiende heb ik definitief voor basketballen gekozen.'(...)'
 
In Suriname werd hij in 1976 met Ravens landskampioen en hij werd door de Surinaamse Vereniging van Sportjournalisten uitgeroepen tot meest waardevolle speler van dat seizoen.

Omroep Flevoland in Nederland bericht vandaag, dat Omanette in de jaren tachtig speelde bij Orca's op Urk. In die periode speelden de Urker basketballers eredivisie. Eind jaren negentig keerde Omanette terug als speler en was hij coach van Orca's. De ploeg werd toen onder meer kampioen in de promotiedivisie. Ook was hij als speler en trainer actief voor de toenmalige basketbalclub Rainbow Stars uit Lelystad.

De laatste jaren kwam Omanette af en toe nog op Urk.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd/Omroep Flevoland)

Consulaat van Venezuela op Curaçao bespreekt problemen met Venezolaanse barkjes

Autoriteiten moeten zorgen voor toegang tot toiletten en douchesVanwege de problemen waar de Venezolaanse barkjes de laatste maanden mee te kampen hebben, heeft het Venezolaanse consulaat gisteren een vergadering gehouden met diverse betrokkenen. Tijdens de vergadering zijn er diverse afspraken gemaakt om de situatie te verbeteren, aldus de Amigoe vandaag, woensdag 16 september 2015.
 
Zo horen de Venezolaanse groente- en fruitverkopers zich te houden aan de bepalingen in hun ventvergunning, maar dienen de lokale autoriteiten ook te zorgen voor toegang tot toiletten en douches. Verder is gesproken over hoe sommige autoriteiten de werknemers van de barkjes behandelen.

Tijdens het gesprek waren er vertegenwoordigers van de Refineria Isla, Immigratiedienst, politie, agentschappen van de Venezolaanse barkjes waaronder Agencia Marivo en Bethancourt, CPA, en consul-generaal Marisol Gutierrez de Almeida aanwezig.

De Venezolaanse consul-generaal heeft verschillende keren aangedrongen op een gesprek over de problemen die de barkjes de laatste maanden ondervinden. De Venezolaanse barkjes, die nu voor het Douanekantoor en de MCB Bank in Punda liggen, zijn een van de toeristische trekpleisters van het eiland. Op de barkjes worden diverse soorten fruit en groente verkocht.

Volgens Gutierrez de Almeida is het belangrijk om deze culturele traditie te behouden. De drijvende markt is voor haar meer dan een handelsactiviteit. De barkjes vertegenwoordigen de historische band en cultuur tussen Curaçao en Venezuela.

GroenLinks: 'Op korte termijn moet actie ondernomen worden om de bevolking en het milieu van Curaçao te beschermen'

2e Kamerlid Van Tongeren wil weten of uitstoot Isla-raffinaderij normen overschrijdt


De politieke partij GroenLinks mengt zich na een lange periode van terughoudendheid weer in de discussie over de Isla-raffinaderij. Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren (oud-directrice van Greenpeace - Bron foto: GroenLinks Leiden) stelt dat er op korte termijn actie ondernomen moet worden om de bevolking en het milieu van Curaçao te beschermen. Dat bericht de Amigoe vandaag, woensdag 16 september 2015.
 
Van Tongeren verwijst in een brief aan minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur en Milieu naar het artikel ‘Uitstoot blijft stijgen’ uit de Amigoe van 8 september en het artikel ‘Haat-liefde relatie met de raffinaderij’ uit de Volkskrant van afgelopen maandag. Ze wil weten of de uitstoot van de raffinaderij inderdaad de normen overschrijdt en of dit in strijd is met de vergunning en met de richtlijnen van de World Health Organization.

'Deelt u de mening dat, zeker de lange voorgeschiedenis van de door de Isla-raffinaderij veroorzaakte vervuiling, ingrijpen op korte termijn strikt noodzakelijk is?' schrijft Van Tongeren. Het Kamerlid laat in het midden wie er zou moeten ingrijpen, maar vraagt vervolgens wel: 'Waarom heeft de Rijksministerraad nog steeds geen actie ondernomen om de bevolking en het milieu van Curaçao te beschermen tegen de Isla-raffinaderij? Bent u bereid om de Rijksministerraad ertoe te bewegen een adequaat beschermingsniveau te treffen voor de bewoners en de luchtkwaliteit van Curaçao?'

Plasterk en Mansveld zouden op zijn minst in samenwerking met de verantwoordelijke ministers van Curaçao moeten zorgen dat de raffinaderij zich aan de geldende vergunning houdt, voegt Van Tongeren daar aan toe.

Op initiatief van de PvdA vroeg ook de Tweede Kamercommissie voor Koninkrijksrelaties vorige week informatie over de uitstoot en uitleg waarom de Rijksministerraad niet ingrijpt op dit punt. De fractie van GroenLinks was op dat moment niet vertegenwoordigd. In het verleden stelde GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent met regelmaat vragen over de uitstoot van de raffinaderij. Sinds haar vertrek in 2012 gebeurt dat nog maar zelden. Bij de verkiezingen van 2012 verloor de partij zes zetels, zodat er nu nog maar vier GroenLinks-Tweede Kamerleden zijn.

Dode en vijftien gewonden bij ongeluk met bus op Oost-Westverbinding in Commewijne

Chauffeur bus verliest controle over stuur, rijdt tegen mast en slaat over de kop

(Bron foto: de Ware Tijd)

Een bus is vanmiddag, woensdag 16 september 2015, iets voor vijf uur, op de Oost-Westverbinding - ter hoogte van km 28 - in het district Commewijne verongelukt. De bus kwam vanuit de richting Moengo, zo bericht het Dagblad Suriname in haar webeditie.

Op een bepaald moment heeft de buschauffeur de controle over het stuur verloren, reed tegen een elektriciteitsmast aan en sloeg vervolgens over de kop. Er zaten zestien personen van een beveiligingsbedrijf in de bus, van wie een - André Jubitana - ter plekke om het leven kwam en vijftien gewond raakten.

De politie van Richelieu is belast met het onderzoek naar de toedracht van dit eenzijdig ongeluk. Volgens een bericht vanavond van de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname heeft de chauffeur vermoedelijk met een hoge snelheid gereden. Vier van de inzittenden zijn ernstig gewond geraakt.

Piloot Blue Wing weerspreekt 'angstzweet' verhaal van inzittende cessna Lame

'Geen sprake van motorprobleem, maar van uitval communicatie met Zorg en Hoop'

Lame blijft bij zijn verhaal: 'Motor cessna maakte ongewoon haperende geluiden'


Een van de piloten van het Cessna-toestel (Bron foto: Blue Wing Airlines)van vliegmaatschappij Blue Wing Airlines, dat gistermorgen vanaf Zorg en Hoop naar Godo Olo vloog, ontkent vanavond, woensdag 16 september 2015, in de Ware Tijd Online, dat de vlucht werd afgebroken wegens motorproblemen. Het zou alleen gaan om uitvallen van de communicatie met Zorg en Hoop. 

Ook Faizel Baarn, waarnemend hoofd van de Luchtvaartdienst, bevestigt dat dit door de piloten als zodanig gerapporteerd is aan de Luchtvaartdienst.

Winston Lame, de enige passagier in het toestel, dat met vracht was geeladen, blijft bij zijn lezing dat het om een hachelijke situatie ging en dat de motor van het toestel ongewoon haperende geluiden maakte, die 'niet anders dan als motorproblemen' aanvoelden. 'Dit is wat ik beleefd heb en ik heb angstzweet uitgestaan.'

Directeur Amichand Jhauw van Blue Wing Airlines: 'De man is geen piloot en ook geen monteur om dat te kunnen beoordelen.'

NPS-voorzitter bevestigt in verklaring samen met Santokhi president Bouterse te hebben gesproken

Rusland wil met verklaring einde maken aan speculaties over het gesprek


Gregory Rusland, voorzitter van de NPS, heeft vandaag, woensdag 16 september 2015, onderstaande verklaring uitgebracht over het gesprek dat hij samen met de voorzitter van de VHP, Chandrikapersad Santokhi, heeft gehad met president Desi Bouterse. Kopstukken van de partijen zouden niet op de hoogte zijn geweest van dit onderhoud.

'Ik heb mogen waarnemen dat er gespeculeerd wordt over een gesprek welke ik gehad zou hebben met de president van de Republiek Suriname en de voorzitter van de VHP in het weekend. Om een eind te brengen aan de speculaties wens ik hierbij aan te geven dat er inderdaad een gesprek heeft plaatsgevonden, kort voor mijn vertrek naar het buitenland en dat absoluut niets mysterieus besproken is.

Het hoort dat indien de president vraagt voor een gesprek in het belang van Suriname, ik daarop dien in te gaan. Vanwege de tijdsdruk, door mijn vertrek naar het buitenland, is op de valreep bepaald om de president in zijn residentie te bezoeken om te vernemen waar hij mij over wilde spreken.

De president heeft aangegeven dat wij als land in een moeilijke situatie beland zijn en wilde nagaan welke input gegeven kon worden voor het traject welke ingezet moet worden inclusief input voor zijn beleid het komend jaar wat verwerkt zal worden in zijn jaarrede.

Ik heb in gesprek met de president de positie van de NPS aangegeven zoals ik dat overal zal en kan doen. Met betrekking tot de huidige situatie is de NPS voorstander van een geïntegreerde aanpak van maatregelen, omdat de bevolking niet zonder meer mag worden opgezadeld met de prijsverhogingen voor elektra en water die door de regering zijn aangekondigd. De NPS is voorstander van aanhouding van de maatregelen. Opties voor besparende maatregelen en inkomstenverhogende maatregelen zijn aan de orde geweest en zullen verder in formele setting besproken worden.

Ten slotte kan worden opgemerkt, dat de NPS waar mogelijk altijd haar positieve bijdrage zal blijven leveren aan de ontwikkeling van ons land.'

Directeur Van Kanten van NV Greenland in vrijheid gesteld

Overwegingen Hof van Justitie om Van Kanten in vrijheid te stellen nog niet bekend

 
Het Hof van Justitie heeft in hoger beroep vandaag, woensdag 16 september 2015, de directeur van NV Greenland, Dick van Kanten, in vrijheid gesteld. Zijn advocaat Benito Pick had beroep aangetekend tegen het besluit van de rechter-commissaris, die zijn cliënt niet onmiddellijk in vrijheid had gesteld, zo bericht Starnieuws vanavond.

NV Greenland heeft in totaal 8,5 miljoen Amerikaanse dollar ontvangen van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) voor de levering van een noodstroomaggregaat en twee mobiele noodstroominstallaties. Van Kanten werd volledig betaald, maar er werd niet geleverd. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het hier om verduistering. De advocaat van Van Kanten voerde echter aan, dat het om een economisch delict gaat.

Het is nog niet duidelijk wat de overwegingen zijn van de raadkamer, onder leiding van rechter Iwan Rasoelbaks, om het vonnis van de rechter-commissaris te vernietigen en de verdachte onmiddellijk in vrijheid te stellen.

Van Kanten werd op 10 september aangehouden en in verzekering gesteld. Starnieuws schrijft vernomen te hebben, dat het Openbaar Ministerie het onderzoek in deze mega-fraudezaak onverkort zal voortzetten.

Consumentenkring wil af van de plastic zak

Consumentenorganisatie komt met gelamineerde jutte tas

(Bron foto: Dagblad Suriname)

‘Neem mij mee, laat die plastic zak!’ Dit is de leuze van het nieuw project om plastic boodschappentasjes te vervangen met milieuvriendelijke tassen. Het wordt uitgevoerd door de Consumentenkring in samenwerking met de Stichting Lust en Rust te Commewijne. De gelamineerde jutte tas is reeds verkrijgbaar bij de Consumentenkring voor een heel schappelijk tarief, aldus het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 16 september 2015.

Het doel van de twee organisaties is om de burgers een alternatief te geven bij het ontmoedigen van het gebruik van plastic. De meeste winkeliers geven de klanten vaak plastic zakken en zakjes mee. Die zakken belanden in het milieu en bezorgen het land de nodige problemen. De vele verstoppingen van riolen tijdens de regentijd zijn hiervan onder andere een gevolg.

Albert Alleyne, voorzitter van de Consumentenkring, pleit voor een extra belastingheffing op het gebruik van plastic verpakkingsmateriaal of dat er een wet komt die het gebruik van het product verbiedt. Hij heeft vernomen dat in dit kader een initiatiefwet tegen verkeerde plasticverwerking het parlement heeft bereikt.

Alleyne zegt, dat zijn organisatie al samen met de Stichting Lust en Rust samenwerkt om een gezond milieu voor de consumenten in Commewijne af te dwingen. Ze zijn gestart met een pilotproject 'Terugdringen van de negatieve effecten van plastic afval in Marienburg, Ellen en Zoelen.' Er zijn oriënterende gesprekken met de districtscommissaris van Commewijne gevoerd. Via de volksvertegenwoordigende organen wordt de bevolking gemobiliseerd voor samenwerking aan een gezond milieu. Met het tassenproject wil de consumentenorganisatie iedereen in Suriname bereiken.

President Bouterse geeft ministers opdracht begroting 2016 met minstens 50% terug te brengen

Prijzen van goud en olie zullen naar verwachting internationaal verder dalen

 
De overheidsbegrotingen voor het dienstjaar 2016 moeten drastisch teruggebracht worden. Het Dagblad Suriname bericht vandaag, woensdag 16 september 2015,  uit welingelichte bronnen te hebben vernomen, dat president Desi Bouterse alle zeventien ministers van zijn kabinet de opdracht heeft gegeven ernaar toe te werken om de begrotingen voor het komend dienstjaar met tenminste 50% terug te brengen. 

Het staatshoofd had eerder al aangekondigd, dat de regering dit jaar een sobere begroting zal indienen. Verwacht wordt dat het komende jaar de situatie in het land ook niet rooskleurig zal zijn. De internationale voorspellingen zijn, dat de prijzen van goud en olie verder zullen dalen.

President Bouterse zal de jaarrede waarschijnlijk op maandag 28 september houden. Volgens de Grondwet moet hij vóór 1 oktober de begroting voor het komende jaar aanbieden aan De Nationale Assemblee (DNA). De begrotingen worden gebruikelijk gelijk na de jaarrede van het staatshoofd ingediend.

Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën zei eerder, dat men geen beleid kan uitvoeren zonder het wegwerken van de achterstanden en dat men geen begroting kan opstellen zonder de uitgaven te beperken. De overheid heeft een bepaalde verantwoordelijkheid en er zijn zaken die door moeten gaan. De overheid heeft een beleid uitgestippeld om de kraan dicht te draaien bij gevallen waar onnodig uitgaven worden gedaan.

Vicepresident Ashwin Adhin gaf eerder in het parlement te kennen dat vooral op het gebied van onnodige dienstwagens, brandstof, enzovoorts er grote veranderingen zullen komen. Met de ingevoerde impopulaire maatregelen moet de regering in 2017 in staat zijn om het land weer op een normale manier te draaien.

9-Jarig meisje vermoedelijk door wurging om het leven gekomen

Hals  van meisje vertoont striemen


De 9-jarige Veronica P. is afgelopen maandagmiddag vermoedelijk door een misdrijf om het leven gebracht. Uit het politieonderzoek en de constatering van een ingeschakelde arts blijkt, dat op het lichaam ter hoogte van de hals striemen zichtbaar zijn, zo bericht het Dagblad Suriname woensdag 16 september 2015.

Een 14-jarige nicht, die op dat moment alleen met Veronica thuis was, ontdekte op een bepaald moment, dat het slachtoffertje niet ademde. Zij stelde toen buurtbewoners hiervan in kennis en daarna de politie van Kwatta. Het dagblad vermeldt niet waar een en ander is gebeurd.

De politie heeft het verdere onderzoek overgedragen aan het jeugd doorgangscentrum Opa Doeli. Men onderzoekt hoe het slachtoffertje om het leven is gekomen. Het dagblad schrijft uit betrouwbare bron te hebben vernomen, dat het slachtoffertje geestelijk labiel was. De 14-jarige nicht was op bezoek bij de familie.

Assembleelid Sapoen pleit voor algehele belastinghervorming

'Belastingen die de Staat weinig opleveren moeten afgeschaft worden'


Het Assembleelid Raymond Sapoen (groep Sapoen/Chitan) pleit voor een algehele belastinghervorming, waarbij belastingen die de Staat weinig opleveren afgeschaft moeten worden. 'Veel van deze belastingen, zoals vermogensbelasting, successiebelasting, belasting op doorvoerhandel en op goederen in entrepots zijn administratief gezien te duur ten opzichte van wat ze opleveren. Bovendien worden ze vaak niet betaald. Ze leiden tot administratiekosten en irritaties voor de private sector en zijn vanwege hun povere opbrengst voor de schatkist weinig zinvol', zegt hij vandaag, woensdag 16 september 2015 in de Ware Tijd. 

'Afschaffen van onder andere deze belastingen zal de fiscus meer tijd geven om zich op andere belastingen te concentreren".

De huurwaardebelasting op grond en opstallen kan volgens Sapoen in dat kader ook vervangen worden door een vastgoed of onroerendgoedbelasting die meer zal opbrengen.

Exacte cijfers over wat de diverse belastingsoorten precies jaarlijks opleveren heeft Sapoen niet. Hij benadrukt wel de noodzaak van een algehele belastinghervorming ten faveure van de staatsinkomsten.

Sapoen is het niet eens met pessimisten die stellen, dat de huidige regering Bouterse een valse start heeft gemaakt met de solidariteitsmaatregelen. Het Assembleelid spreekt zelfs van een 'moedige start'. Maar, in de politiek is moed alleen geen garantie voor succes. 'Alleen wanneer politieke moed gepaard gaat met verantwoordelijkheidsbesef en vooral visie, kunnen wij allemaal profijt hebben van overheidsoptreden.'

VHP wil CLAD-onderzoek naar mismanagement Madho en Power van cassavefabriek IAP in Para

Santokhi en Kalloe zien aanleiding om te onderzoeken wat bij IAP is misgegaan

 

'De minister van LVV wekt zelf de indruk, dat zaken niet correct daar zijn verlopen’

 
De fractie van de Vooruitstrevende Hervormingspartij (VHP) wil binnen de kortste tijd een onderzoek van de Centrale Landaccountantsdienst (CLAD) tegen de Kamla Madho, echtgenote van de oud-minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, en Robert Power, voor vermeende malversaties bij de cassavefabriek Innovative Agro Processing Industries (IAP) NV in het district Para. Dit bericht het Dagblad Suriname vandaag, woensdag 16 september 2015.

Volgens fractieleider Chandrikapersad Santokhi en Assembleelid Jitendra Kalloe is er voldoende aanleiding om na te gaan waarom zaken zo mis zijn gelopen bij de cassavefabriek.

Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) heeft eerder deze week aangegeven, dat alles opnieuw zal beginnen. ‘Wat gebeurd is, is gebeurd. Ik kijk niet terug, maar blik vooruit’, zei de bewindsman. Volgens Santokhi en Kalloe doet deze zeer markante uitspraak van de LVV-minister heel veel vragen oproepen.

‘Terwijl het Surinaamse volk uitgemergeld wordt middels de verschillende maatregelen, doet minister Algoe zonder enig plichtsbesef en verantwoording naar het volk toe de mededeling dat hij de veel besproken cassavefabriek van IAP NV met nulpunt zal beginnen en niet zal terugblikken. Probeert hij met deze uitspraak en werkwijze de handelingen van Robert Power en Kamla Madho te verdoezelen?', vragen de parlementariërs zich af.

De ‘fabriek’ die oorspronkelijk met een schenking van 1 miljoen Amerikaanse dollar uit China productieklaar opgezet had moeten worden, werd na een jaar wanbeleid overgedragen aan de Staat. Met nog een investering van in totaal Srd 5.2 miljoen blijkt deze fabriek niet in staat te zijn nog te kunnen verwerken en te exporteren. Deze zaken geven volgens de VHP-fractie al voldoende aan, dat er een gedegen onderzoek ingesteld moet worden door het CLAD naar het mismanagement. ‘De minister wekt zelf de indruk dat zaken niet correct daar zijn verlopen’, aldus de beide Assembleeleden.

Het onderzoek moet volgens de VHP ook kunnen aantonen welke factoren ertoe hebben geleid dat IAP NV geen bestaansrecht heeft kunnen vinden, ondanks een grote vraag naar cassavemeel in de wereld, maar in het bijzonder in de regio, zoals de minister het stelt. ‘De vraag die mij ook bezighoudt, is waarom er niet met een pilotproject bij de cassave-subsector is geëxperimenteerd alvorens groot van start te gaan. Hierdoor zouden eventuele verliezen geminimaliseerd kunnen worden. Uit de reactie van de minister blijkt ook dat er heel slecht marktonderzoek is gepleegd en niet zoals Power het heeft doen overkomen. Dit, omdat de minister nu stelt dat de wereldmarktprijs tussen de Srd 0.48 en Srd 0.50 bedraagt in plaats van 0.60 Amerikaanse dollarcent per kilo’, zegt Kalloe.

De VHP’ers vragen zich af of de opzet van IAP NV werkelijk bedoeld was om een subsector te ontwikkelen of juist snel een slag te slaan. Dit, omdat kort na de overdracht van het cassavebedrijf nog dezelfde mensen deel uitmaken van de directie, terwijl het IDCS NV (Investment and Development Corporation Suriname) in het leven geroepen is om alle verlieslatende bedrijven onder zich te nemen en winst doen te maken.

‘Hoe serieus moet deze minister door de (cassave)boeren genomen worden? Vele boeren hadden na een intensieve training zwaar geïnvesteerd in de teelt van cassave. Echter zijn zij bedrogen uitgekomen. Zal het ministerie van LVV deze verliezen alsnog compenseren?’

De parlementariërs vinden dat Algoe meer openbaarheid van zaken moet geven met betrekking tot IAP NV. ‘Moet het volksgeheim blijven dat hij reeds met een rijstexporteur bezig is met herstel- en bouwactiviteiten op het fabrieksterrein?. Wie zijn intussen de nieuwe eigenaren van IAP NV?’, vraagt Kalloe.

Santokhi en Kalloe vinden vooral de uitspraak van oud-minister Andy Rusland van Financiën, ter verdediging van de actie toentertijd van de regering, frappant. Vol verwachting kijkt de VHP uit naar een in te stellen onderzoek bij het cassavebedrijf en voornamelijk naar de mensen die hierbij betrokken waren.

Man (54) brengt echtgenote (49) steekwonden toe in winkel

Na woordenwisseling thuis achtervolgt man zijn vrouw naar winkel

Man door omstanders aangehouden en overgedragen aan politie Flora


De 54-jarige Mariano P. heeft gisteren te Flora zijn echtgenote Mildred S. (49) steekverwondingen toegebracht met een scherp voorwerp in een winkel. De vrouw was na een woordenwisseling uit huis gegaan om naar de winkel te gaan. Haar echtgenoot ging haar achterna, zo bericht vandaag, woensdag 16 september 2015, de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname.

Toen de vrouw uit de winkel kwam, zag zij haar man met in een hand een scherp voorwerp. Zij rende meteen weer de winkel in. P. ging haar achterna en bracht haar enkele steekverwondingen toe.

De man kon door omstanders worden aangehouden en overgedragen aan de politie van Flora. Het scherp voorwerp waarmee het slachtoffer is verwond werd aangetroffen en in beslag genomen.

Het slachtoffer werd met een ambulance vervoerd naar de Spoed Eisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Na medisch te zijn behandeld werd Mildred S. voor verdere behandeling doorverwezen naar de plastische chirurgie.

Marciano P. is hangende het onderzoek in verzekering gesteld.

Un Kòrsou Hustu van Curaçaos onafhankelijk Statenlid Leeflang officieel gelanceerd

Volgens Leeflang verkeert de democratie in groot gevaar

(Bron foto: Omayra Leeflang/Facebook)


Un Kòrsou Hustu, de partij van Curaçaos onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang, is gisteren officieel gelanceerd. Dit gebeurde op de internationale Dag van de Democratie, aldus bericht vandaag, woensdag 16 september 2015, het Antilliaans Dagblad.

Leeflang gaf al eerder aan, dat bewust voor deze dag is gekozen omdat de partij achter de principes van de democratie staat: vrijheid, respect voor de mensenrechten, vrije en geheime verkiezingen en ook de deelname van alle mensen aan de verkiezingen.

Volgens Leeflang verkeert de democratie in groot gevaar: steeds meer mensen keren zich van de politiek af en hebben geen interesse om te gaan stemmen. Daar wil zij met haar partij verandering in brengen.

Eetgelegenheid Plasa Bieu in Willemstad op Curaçao op de schop

Plasa Bieu wordt tijdens verbouwing verplaatst naar Marshe Nobo


Vanaf 1 oktober gaat Plasa Bieu te Willemstad op Curaçao op de schop. Dat zegt minister Stanley Palm (PAIS) van Economische Ontwikkeling vandaag, 16 september 2015, in het Antilliaans Dagblad. De hele eetgelegenheid wordt gedurende de verbouwing verplaatst naar Marshe Nobo. 

De zes locaties waar eten gekookt en geserveerd wordt, verplaatsen dan ook naar dit gebouw. Door middel van borden zullen bezoekers van Plasa Bieu worden verwezen naar de tijdelijke locatie, laat Palm weten. De verbouwing moet binnen zes maanden zijn afgerond.

In april stelden de huurders van Plasa Bieu nog dat het qua hygiëne veel beter kan. De voormalige markthal is zowel onder de lokale bevolking als onder toeristen populair vanwege de lokale gerechten.

Volgens de huurders hebben ze regelmatig te maken met ongedierte, maar hebben ze ook last van kapotte vloeren en ventilatie. Begin december vorig jaar kondigde Palm de facelift aan van de overdekte hal in een Statenvergadering. Ook hij stelde dat er een onhygiënische situatie heerste bij de eetgelegenheid.

Palm toen: 'We gaan hierin investeren om een aangenamer product te maken voor zowel de lokale bevolking als voor de toeristen die hier willen eten.'

Plasa Bieu wordt door Fundashon Marshe beheerd. Deze stichting valt op haar beurt weer onder het ministerie van Palm: Economische Ontwikkeling. Daarnaast beheert Fundashon Marshe ook Marshe Nobo en het plein voor het gebouw van Landsloterij in Otrobanda.

Curaçaos Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels niet bij troonrede koning Willem-Alexander

Wiels van 14 tot 17 september op onbekende dienstreis

SP-Tweede Kamerlid Van Raak: 'Afwezigheid wordt ongepast gevonden, mevrouw Wiels geeft slecht signaal af'


Opvallend afwezige bij het uitspreken in de Haagse Ridderzaal van de troonrede door koning Willem- Alexander was Curaçaos Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (PS). Vorige week prijkte haar naam nog op de officiële gastenlijst van Prinsjesdag, maar gisteren bleek bij het innemen van de voor de leden van de Rijksministerraad gereserveerde plaatsen in de Ridderzaal de regering van Curaçao te worden vertegenwoordigd door plaatsvervangend Gevolmachtigde minister Robert Candelaria. Dat bericht het Antilliaans Dagblad een dag later, woensdag 16 september 2015.

De afdeling Persvoorlichting van het Curaçaohuis liet de vraag van het dagblad naar het waarom van de plotselinge absentie van Wiels onbeantwoord. Medewerkers van het kabinet die zich dat ook afvroegen, werd verteld dat ze van 14 tot 17 september op dienstreis zou zijn. Over de aard en bestemming van de trip werden echter geen mededelingen gedaan.

Ook Candelaria zegt daarvan niet op de hoogte te zijn gesteld. 'Ik werd vrij laat, ergens in de loop van vorige week, benaderd of ik in de gelegenheid was de troonrede bij te wonen.'

Het afzeggen voor een van de belangrijkste ceremoniële verplichtingen van het jaar, zeker als dat op zo'n laat moment gebeurt, is protocollair alleen te rechtvaardigen als sprake is van een zeer dringende reden of overmacht zoals ziekte. De afwezigheid van Wiels ontging de andere genodigden niet. 'Ik ben er meerdere keren op aangesproken. Men snapt er niets van dat je als hoogste vertegenwoordiger in Nederland van de regering van Curaçao op Prinsjesdag niet komt opdagen. Dat wordt ongepast gevonden', aldus Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP).

'Op een dag als deze waarop de koning de regeringsplannen ontvouwt hoor je juist met trots je land te vertegenwoordigen. Mevrouw Wiels geeft hiermee een heel slecht signaal af. Zij staat er toch al niet te best op in Den Haag. Behalve aanwezig zijn bij dit soort belangrijke gebeurtenissen hoort een Gevolmachtigde minister problemen te voorkomen. Maar, deze veroorzaakt alleen maar problemen', aldus Van Raak.

De Gevolmachtigde ministers van Aruba en Sint Maarten, Alfonso Boekhoudt en Josiane Fleming-Artsen, gaven wel acte de présence, evenals de Staatsraden Mito Croes (Aruba) en Frits Goedgedrag (Caribisch Nederland). Curaçao en Sint Maarten zijn op dit moment niet vertegenwoordigd in de Raad van State.

Wegens de met raadselen omgeven afwezigheid van Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels mocht haar plaatsvervanger Robert Candelaria op het laatste moment opdraven zodat de Curaçaose regering toch nog vertegenwoordigd was op Prinsjesdag.

'Regering moet onafhankelijk team deskundigen laten onderzoeken wat Alcoa aan milieuschade achterlaat'

Marten Schalkwijk: 'Wat is staat van de meren, wat zit er precies in en hoelang duurt afbraakproces?'


De bauxietindustrie heeft haar beste tijd in Suriname gehad. Dit blijkt heel duidelijk uit het bezoek van een Alcoa-delegatie die heeft aangegeven dat zij de aluinaardefabriek nog dit jaar gaat sluiten. Het lijkt alsof de regering het accent bij het vertrek van Alcoa vooral legt op de overname van de goederen van het bedrijf m.n. Suralco. Het is uiteraard goed dat men zich mede daarop richt, maar er zijn zeker nog meer aspecten die goed afgewikkeld moeten worden en waarover niets bekend is.

De bauxietindustrie en met name de aluinaardefabriek heeft tientallen jaren lang slurrie met zware mineralen en chemicaliën gedumpt in zogenoemde ‘red mud lakes’ en ‘tail ponds’. Deze meren reinig je niet makkelijk en het afbraakproces kan nog tientallen jaren duren. Indien men dit aspect niet goed afhandelt kan er enorme schade ontstaan in het grondwater, ecologische systemen, landbouwland en dergelijke.

De reclamatie van verontreinigd land en meren is geen proces dat je zomaar afkoopt met enkele tientallen miljoenen, maar kan een langdurig proces zijn waar eerder honderden miljoenen dollars mee gepaard gaan. Dan zijn er nog de oude mijnen die ook in redelijke staat dienen te worden achtergelaten. Er zijn voldoende deskundigen in Suriname die makkelijk kunnen aangeven wat de bedreigingen voor het milieu zijn indien zaken niet goed worden afgewikkeld. Met Alcoa dienen  sluitende afspraken gemaakt te worden om een schoon en gezond milieu te verzekeren.

De regering dient in ieder geval een onafhankelijk team van deskundigen te laten vaststellen wat het bedrijf achterlaat aan (potentiële) milieuschade en wat de staat van de meren is. Wat zit er precies in deze meren? Hoe lang zal het afbraakproces duren? Zijn de wanden van de dijken er om heen stevig genoeg en hoe lang gaan ze mee? Zijn er geen lekkages? Wat zijn de verwachte kosten? Hoe zal men het monitoren, et cetera? Er moeten voldoende middelen door het bedrijf gereserveerd worden om aan zijn verplichtingen tot het komen van een schoon milieu te kunnen voldoen.

Er zijn inmiddels internationale normen voor gedrag van multinationals en het milieu en zaken moeten goed worden vastgelegd.
Een aantal jaren geleden is Billiton vertrokken en naar ik vernomen heb (maar niet heb kunnen verifiëren) heeft het bedrijf 80 miljoen Amerikaanse dollar aan Alcoa betaald voor herstel van het milieu. Zijn die middelen inderdaad hiervoor gebruikt of zijn ze in ieder geval gereserveerd?

Ik hoop dat ik mij niet onnodig zorgen maak en dat de bovenstaande zaken een belangrijke plaats gaan innemen bij de afwikkeling met Alcoa. Het bedrijf en de regering mogen komende generaties niet met milieuschade opzadelen die nu voorkomen kan worden. De regering dient zich goed te laten bijstaan door nationale en internationale deskundigen en het rapport over het milieu dient –zoals gebruikelijk is tegenwoordig- algemeen beschikbaar te zijn voor het publiek.

Prof. dr. Marten Schalkwijk,
Hoogleraar Sociale Verandering en Ontwikkeling,
Institute for Graduate Studies and Research,
Anton de Kom Universiteit van Suriname

LVV steunt landbouwproject ministerie van Defensie in Saramacca

Ministerie van LVV schenkt meststoffen, biologische bestrijdings- middelen en 1.000 citrusplantjes


Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) draagt ook een steentje bij aan het opkrikken van het landbouwproject van het ministerie van Defensie te Saramacca. Minister Soeresh Algoe van LVV heeft samen met zijn collega minister Ronni Benschop van Defensie een bezoek gebracht aan het drieëntwintig hectare tellende landbouw areaal, zo bericht LVV vandaag, woensdag 16 september 2015.

Op het areaal zijn er verschillende gewassen geplant zoals antroewa, pompoen, kouseband, peper en diverse  andere gewassen. 

(Bron foto's: ministerie van LVV)

De LVV-bewindsman heeft inputs als meststoffen en biologische bestrijdingsmiddelen toegezegd. Verder zal LVV 1.000 citrusplantjes geven aan Defensie. Deze plantjes zullen genoeg zijn om twee hectare van de grond in beslag te nemen voor beplanting.

Algoe ziet Defensie graag inkomsten genereren uit dit landbouwproject. Volgens Algoe gaat het om een regeerteam, dus moet er samen gewerkt worden voor het genereren van inkomstenbronnen.
Verder zullen er ook andere gewassen geteeld worden. Algoe ziet deze samenwerking als het opzetten van een demonstratietuin.

Voor de Defensie-bewindsman is dit project van essentieel belang, omdat het Nationaal Leger zo ook haar eigen inkomsten kan genereren. De producten die momenteel geproduceerd worden hebben als bestemming de hoofdkeuken van de kazerne in Paramaribo en Nickerie.

De Ware Tijd: Blue Wing-Cessna bijna neergestort

Vlucht naar Godo Olo vanaf Zorg en Hoop vanwege mankementen motor afgebroken

(Bron foto: Blue Wing Airlines)

'Op een gegeven moment begon het toestel hard te schudden als een auto met motorproblemen', zegt Winston Lame over zijn 25 minuten van doodsangsten die hij gisteren heeft moeten doorstaan in een Cessna-toestel van vliegmaatschappij Blue Wing Airlines op weg van Zorg en Hoop naar Godo Olo. De maatschappij is de enige die vliegt op Godo Olo. Dit bericht de Ware Tijd vandaag, woensdag 16 september 2015.

Van de bemanning zou Lame te horen hebben gekregen: 'Wij hebben een groot probleem, de communicatie met Zorg en Hoop is uitgevallen. Wij zitten alleen in de lucht. De motor vertoont mankementen. De vlucht kan niet worden uitgevoerd.'

Volgens Lame, de enige passagier, was binnen een fractie van enkele seconden het vliegtuig zodanig gedaald dat het haast dicht tegen de bomen vloog. 'Ik dacht dit loopt niet goed af. Dit komt niet goed.'

Lame stapte gistermiddag in het vliegtuig met Godo Olo als bestemming. Nadat het vliegtuig zo'n 25g minuten in de lucht in, bleek dat het een motordefect had en viel het navigatiesysteem uit.
Zowel de piloot die van Nederlands komaf is en de Zwitserse co-piloot raakten volgens Lame in paniek. Het tweetal liet de passiegier weten, dat zij zouden proberen om terug te vliegen richting Zorg en Hoop. Intussen vloog het toestel laag. De bemanning had met elkaar afgesproken dat één zou vliegen terwijl de ander de veiligheid in de gaten zou houden.

Om zeker te zijn dat zij op hun vliegroute niet tegen andere toestellen zou botsen, vlogen zij boven het Magenthakanaal om de thuisbasis te bereiken. Met een harde klap werd geland op Zorg en Hoop nadat het toestel vier eerdere pogingen had ondernomen. Volgens de Ware Tijd scheelde het maar een haartjeof een vleugel van het toestel had het begeven bij de landing.

Belgische kustgemeente Koksijde heeft aandacht voor afvalprobleem binnenland Suriname

Delegatie gemeente Koksijde bezoekt RO-minister Dikan

(Bron foto: ministerie van Regionale Ontwikkeling)


Het afvalprobleem in het binnenland heeft de aandacht van de gemeente Koksijde in België. Er zijn trainingen beschikbaar over de mogelijkheden voor de verwerking van afval. De minister van Regionale Ontwikkeling, Edgar Dikan, heeft een delegatie uit de gemeente, die een jarenlange relatie met het ministerie heeft en ook met het district Marowijne (Galibi), gisteren ontvangen voor een beleefdheidsbezoek, zo laat de afdeling Voorlichting van het ministerie vandaag, 16 september 2015, weten.

Dikan uitte zijn bezorgdheid over het vervuilen van het water door de illegale goudwinning in het binnenland. Hij zegt dat de meeste dorpen in het binnenland een probleem hebben met het verwerken van hun afval. De aanpak van dit probleem valt onder de verantwoordelijkheid van het ministerie van Regionale Ontwikkeling.

De Begische delegatie heeft de minister haar volle ondersteuning toegezegd en hoopt de relatie met het ministerie ook verder uit te bouwen.

De bewindsman heeft een uitnodiging ontvangen om een bezoek te brengen aan Koksijde, dat ook beurzen ter beschikking stelt die volledig gefaciliteerd en gefinancierd worden.

CLO-voorman Hooghart: 'Eis RaVakSur voor 20% loonsverhoging ambtenaren is aktie tegen mij, omdat ik in parlement zit'

'RaVakSur is nooit eerder opgekomen voor de ambtenaren'


Volgens CLO-voorzitter (Centrale van Landsdienaren Organisaties) Ronald Hooghart zijn traditionele loonsverhogingen voor ambtenaren achterhaald. Hij pleit voor onderzoek naar een betere bezoldigingsformule. De traditionele verhogingen komen alleen de toppers ten goede. 'Iemand die Srd 1.000 verdient, krijgt met een 10 procent verhoging Srd 100, maar een directeur met een salaris van Srd 10.000 krijgt een Srd 1.000 verhoging. De kleine man kan de inflatie dan niet bijbenen.'

Dat RaVakSur een loonsverhoging van 20 procent voor ambtenaren heeft voorgesteld aan de president, ziet Hooghart als een actie tegen hem. Volgens hem wordt dit gedaan, omdat deze regering aan de macht is en omdat hij in het parlement zit. 

'Ravaksur is nooit eerder opgekomen voor de ambtenaren. Wij komen op voor de ambtenaren. In RaVakSur zitten particuliere bonden en wij hebben ons nooit met die bonden bemoeid', zegt een gefrustreerde CLO-voorzitter vandaag, woensdag 16 september 2015, in de Ware Tijd. Hooghart vindt, dat met deze actie RaVakSur-voorzitter Robby Berenstein nog meer tweespalt creëert tussen de vakbonden.

Het verwijt dat Hooghart milder is geworden naar de regering toe, omdat hij nu namens de NDP in het parlement zit, is volgens hem niet waar. Hij zegt altijd consequent geweest te zijn als het gaat om de ambtenaren.

Hij is het wel met RaVakSur eens, dat ambtenaren een verhoging verdienen. De CLO-voorzitter herinnert eraan, dat er Srd 1 miljard is gestopt in de verhogingen die gepaard zijn gegaan met de introductie van FISO ( Functie Informatie Systeem van de Overheid). Desondanks keurt hij het FISO-systeem af.

Deel inwoners Powakka al jaar verstoken van drinkwater

Basya Ebecilio: 'Nieuw watersysteem deugt niet'


Zo'n 400 inwoners van het inheemse dorp Powakka, dat zijn ruim 100 van de 225 huishoudens, krijgen volgens basya Chris Ebecilio al ongeveer een jaar geen water uit hun kraan. Hij denkt dat dit komt door verstoppingen in de leiding. Dit is vooral voor senioren burgers van het dorp erg lastig, omdat ze water moeten halen bij anderen die het probleem niet hebben. 'Ondanks dat we aan de bel trekken bij de overheid komt hierin geen verandering', zegt Ebecilio vandaag, 16 september 2015, in de Ware Tijd.

Medewerkers van de Dienst Watervoorziening van het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen hebben zich wel georiënteerd te Powakka, in het district Para, maar het probleem niet aangepakt.

De basya zegt dat een jaar geleden een nieuw watersysteem is geïnstalleerd, maar dat deugt niet. Al daarvoor bestond het probleem van gebrekkige watertoevoer. Vroeger werd de watervoorziening verzorgd met tankwagens, maar dat gebeurt nu heel zelden.

Marlon Oosterling, hoofd van de Dienst Watervoorziening, kent het probleem, maar zegt dat het niet zo groot is als wordt voorgesteld. Zo zou het om veel minder gedupeerde huishoudens gaan.

Het probleem doet zich vooral voor aan de voorzijde van het dorp. Hoe verder men komt hoe minder water uit de kraan stroomt. De gestremde toevoer is te wijten aan het feit, dat het water in de bronnen snel daalt, omdat door het savannezand het snel doorsijpelt naar beneden. Powakka zou volgens Oosterling drie waterbronnen hebben. De Dienst Watervoorziening zal er nog twee aanboren. Dat kan voorlopig niet, omdat de boormachine defect is. Hij verwacht de watervoorziening eind volgende maand weer optimaal te hebben.

Ergernis bij minister Van Dijk-Silos over bemoeienis hooggeplaatste personen met strafzaken

'Onlangs is getracht bewijsmateriaal in dodelijke aanrijdingszaak te verduisteren'


Minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie ergert zich eraan, dat mensen keer op keer proberen invloed uit te oefenen op vooral strafzaken en zegt dat dit onherroepelijk moet ophouden. De bewindsvrouwe doelt met name op hooggeplaatste personen die proberen om mensen om zich heen te beschermen wanneer die betrokken zijn bij een strafbaar feit. Dit zei ze gisteren bij de afsluiting van de Verkeersveiligheidsmaand 2015, aldus de Ware Tijd vandaag, woensdag 16 september 2015.

Zonder namen te noemen of dieper hierop in te gaan, haalde zij aan dat geprobeerd is bewijsmateriaal te verduisteren in de dodelijke aanrijdingszaak op de Anton Dragtenweg, twee weken geleden. Zij zegt zich persoonlijk met deze zaak te hebben bemoeid, om dit te voorkomen. Het irriteert haar vooral, omdat de veroorzaker van de dodelijke aanrijding heel hard heeft gereden.

Deze aanrijdingszaak houdt ook Helmut Gezius, initiatiefnemer van de Verkeersveiligheidsmaand en voorzitter van het Korps Suriname Verkeersvrijwilligers, bezig. Hij stoort zich aan de manier waarop het slachtoffer om het leven is gekomen. Gezius zegt, dat gebleken is dat de veroorzaker van de aanrijding geen rijbewijs had en het slachtoffer op het trottoir heeft aangereden.

Gezius erkent, dat met de Verkeersveiligheidsmaand het doel nog niet is behaald om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen. Hij is wel enthousiast over het voornemen van de minister om verkeersveiligheid tot een speerpunt van haar beleid in 2016 te maken. Zijn organisatie staat te popelen om hieraan bij te dragen.

Afsluiting van de Verkeersveiligheidsmaand betekent volgens minister Van Dijk-Silos tegelijk ook het begin van een structurele aanpak van de verkeersveiligheid. Zij ontvangt belanghebbenden binnenkort voor het instellen van een werkgroep.

Veel vervallen producten in winkels Brownsweg in district Brokopondo

'Brokopondo wordt door diverse leveranciers goederen gezien als dumpplaats vervallen producten'


Bij controle van diverse winkels te Brownsweg in het district Brokopondo zijn veel vervallen producten uit de schappen gehaald en in beslag genomen. De controle werd uitgevoerd door een team bestaande uit functionarissen van het districtscommissariaat Brokopondo, de politie en de Brandweer.

Districtssecretaris Freddy Linga zegt vandaag, woensdag 16 september 2015, op Starnieuws dat de producten die in beslag zijn genomen slechts drie weken geleden zijn geleverd. Er wordt misbruik van gemaakt van het feit, dat veel mensen in het district Nederlands of Engels niet goed onder de knie hebben. Daardoor kunnen zij niet zien of een product al of niet vervallen is.

'Brokopondo wordt door verschillende leveranciers van goederen gezien als dumpplaats', stelt Linga. Hij vindt het heel erg dat op deze oneerlijke manier wordt omgegaan met de mensen. Hun gezondheid wordt in gevaar gebracht.

Er zal veel strenger opgetreden worden tegen mensen die misbruik maken van de situatie. De winkels zijn ook gecontroleerd op brandveiligheid.

'Ik kan u verzekeren, dat het fenomeen scaliantes op stuwmeer definitief ten einde is'

Scalians in beslag genomen en weggesleept voor ontmanteling

Eigenaren draaien op voor koste herstel schade aan milieu


'Ik kan u de verzekering geven dat het fenomeen scaliantes op het stuwmeer definitief ten einde is.' Dat zei Regilio Dodson, minister van Natuurlijke Hulpbronnen, gisteravond tijdens een persconferentie in het ministerie. De drijvende goudfabrieken zijn gistermiddag in beslag genomen en de eigenaren worden verantwoordelijk gesteld voor de schade aan het milieu. De pontons worden weggesleept naar een centrale plek om ontmanteld te worden. Dit bericht Starnieuws vandaag, woensdag 16 september 2015.

(Bron foto: ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen)
 
Dodson had voor aanvang van de persconferentie een gesprek met de eigenaren van scalians. Bij dat gesprek waren ook aanwezig minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie, districtscommissaris van Brokopondo Yvonne Pinas en coördinator van de commissie Ordening Goudsector, Gerold Dompig.

De bewindsman had 4 september persoonlijk de activiteiten van de scalians stopgezet. Hij overhandigde toen de brieven aan goudzoekers aan boord van de scalians waarin de eigenaren werden uitgenodigd voor het gesprek van gisteravond. Maar, nog vóór het gesprek plaatsgevonden had, werden de activiteiten van de goudpontons hervat. Samen met het ministerie van Justitie en Politie heeft Dodson de daad bij het woord gevoegd: bij het niet nakomen van de afspraken zou hard worden opgetreden.


Tijdens het gesprek zou met de eigenaren gesproken worden over alternatieve concessies op het land. In plaats daarvan werd de eigenaren meegedeeld, dat er arrestaties verricht zullen worden, de scalians per direct in beslag genomen worden en dat ze voor de schade die ze met hun activiteiten hebben berokkend aan de omgeving, zullen opdraaien.

Dompig is blij met de actie van Dodson. 'Het is een verschrikkelijk moeilijke taak gebleken om de scalians te ordenen. Het was steeds een kat en muis spel en er speelden allerlei belangen. Ik ben trots dat wij de beleidsondersteuning en de opdracht krijgen om op te treden.'

Er zijn negen skalians op het stuwmeer. Vijf zijn gistermiddag gestopt met hun activiteiten en de rest volgt vandaag. Van sommige scalians was de bemanning al verdwenen.