donderdag 17 september 2015

'Veertig jaar': Alphons Levens

Veertig jaar


En de zogenaamde ontwikkelingshulp
van meer dan drie miljard Nederlands
die Suriname wel kreeg,
maar Guyana nooit van Groot-Brittannië,
die drie tweetiende miljard is op.

“Is Suriname er beter van geworden?”
is de vraag van “de Ware Tijd-Redactioneel.”
“Is Suriname er beter van geworden?”
is de vraag van haast elke Surinamer.
Wie is of zijn er beter van geworden?

Alphons Levens,
17 september 2015.

Rechtszaak tegen agent verdacht van betrokkenheid dubbele moord op luchthaven Hato, Curaçao, uitgesteld

Hof akkoord met uitstelverzoek advocaat

Verdachte wordt door psychiater uit Nederland onderzocht
 

De inhoudelijke behandeling van de zaak tegen politieagent X. de W. (28), beter bekend als Boeis, is tot 29 oktober aangehouden. Dat meldt het Openbaar Ministerie, zo bericht de Amigoe vanmiddag, donderdag 17 september 2015.
 
X. de W. wordt verdacht van betrokkenheid bij de dubbele moord op 15 juli op vliegveld Hato, waarbij diverse personen gewond zijn geraakt. Op verzoek van zijn advocaat is het Hof er vandaag mee akkoord gegaan om de zaak aan te houden. Ook is het Hof akkoord gegaan met het verzoek om de verdachte te laten onderzoeken op mogelijke persoonlijkheidsstoornissen. Een psychiater in Nederland zal belast worden met het onderzoek.

De schietpartij op Hato zorgde voor veel commotie. Diverse personen, waaronder kinderen, waren getuige van de fatale schietpartij. Ook de scouts en hun leiders, een groep van ruim vijftig personen, die uit Martinique en Guadeloupe naar het eiland kwamen voor de Caribbean Jamboree, waren daar aanwezig. Zij stonden op het punt om in bussen te stappen, toen de eerste schoten werden gelost.

Minister van Justitie Nelson Navarro (PAIS) sprak toen van een ‘aanslag op het toerisme van het land’. Ook de buitenlandse media maakten melding van een ‘Wild West-scenario’ op het eiland. Ondertussen is alles uit de kast getrokken om deze zaak op te lossen en om dergelijke schokkende incidenten in de toekomst te voorkomen.

Herstel bekende Pontjesbrug in Willemstad, Curaçao, verloopt volgens planning

Deelnemers KLM Curaçao Marathon bidden voor een tijdige reparatie'
 
(Bron foto: Amigoe)

'Constructie van de brug zelf is in orde'
  

'De marathonlopers kunnen een schietgebedje doen voor mooi weer of andere meevallers, maar wat de Pontjesbrug betreft loopt alles volgens planning. Ik verwacht absoluut geen vertraging', aldus Albert Zwueste van het havenbedrijf CPA, vandaag, 17 september 2015, in de Amigoe.
 
Hij reageert hiermee tevens op het verhaal ‘Bidden voor snelle reparatie Pontjesbrug’, dat gisteren door de Amigoe werd geplaatst waarin deelnemers van de KLM Curaçao Marathon zeiden ‘te bidden voor een tijdige reparatie en herinstallatie van de brug’. De marathonlopers hopen dat hun loop op 30 november aanstaande wederom over de Koningin Emmabrug zal leiden.

Zoals bekend is de ‘Swinging Old Lady’ op 17 augustus jongstleden naar de Baai van Versali gesleept voor renovatie. De Curaçao Ports Authority kondigde bij deze gelegenheid aan dat de reparatieduur op twee maanden werd geraamd. 'Alles verloopt prima, de toplaag ofwel het loopdek is verwijderd, het materiaal dat daaronder zat – de EPDM-dakbedekking (een rubberen laag) – ook. Door het dakbedekkingsmateriaal kreeg de constructielaag, de laag onder de toplaag, in het verleden onvoldoende ventilatie en vandaar dat er stukken zijn verrot. Deze stukken worden nu vervangen', aldus Zwueste.

Hij laat weten, dat er na vervanging van de rotte plekken vervolgens een membraan (‘een vlies’) kan worden aangebracht die als extra laag zal dienen tussen de top- en constructielaag. 'Deze membraan houdt van boven water tegen, maar laat van onderen wel lucht door, waardoor er sprake zal zijn van de nodige ventilatie', aldus Zwueste.

Hij laat verder weten dat de constructie van de brug zelf ‘in orde is’. 'Dus de balken van de constructie, de pontons, alles is verder in orde. De pontons zullen verder gestraald worden, waarop men deze van een nieuwe coating zal voorzien. Ook de lampjes aan de zijde van de brug, ongeveer 3.000 in totaal, worden vervangen. Waar het nu gloeilampen betreft van 20 watt zullen de nieuwe exemplaren LED-lampjes zijn van een halve watt, dit scheelt weer. Mochten de lampjes niet tijdig gereed zijn, dan kan men dit ook eventueel na terugplaatsing van de brug afronden', aldus Zwueste.

Hij licht toe dat dit jaar reeds vier pontons flink onder handen zijn genomen, en dat volgend jaar zeven pontons een extra opknapbeurt zullen krijgen. De Pontjesbrug heeft in totaal zestien pontons.

SWM: Mengen van leidingwater en regenwater is verboden

'Bij menging kan SWM niet meer instaan voor de veiligheid van het drinkwater'


Na de aankondiging van de tariefsverhogingen van de Surinaamsche Waterleiding Maaschappij, SWM, kijken veel huishoudens uit naar mogelijkheden om op hun verbruik te kunnen bezuinigen. Huishoudens kijken bijvoorbeeld naar de mogelijkheden om regenwater te gebruiken. Het komt voor velen goed uit als zij voor hun dagelijks gebruik, ook regenwater kunnen gebruiken, zo schrijft vandaag, donderdag 17 september 2015, het Dagblad Suriname.

Het mengen van leidingwater en regenwater is volgens de SWM verboden. Een huishouden dat regenopvang heeft en ook op het net van de SWM is aangesloten, mag die twee niet mengen. Bij menging van water kan volgens SWM-woordvoerder Edmund Blufpand het bedrijf niet garant staan voor veilig water.

'Je mag wel twee gescheiden systemen hebben, maar niet een systeem waar regenwater en leiding water in worden opgevangen. Als dat geconstateerd wordt, dan sluiten wij de watertoevoer in ieder geval af”, vertelt Blufpand.

Vooral in overnamegebieden, zijn mensen zich niet bewust van dit verbod. In de stad is het volgens Blufpand in ieder geval verboden om een waterput op het erf te hebben. In hoeverre het opvangen van regenwater in de stad verboden is, kan Blufpand niet zeggen. In de andere districten zijn waterputten niet verboden.

SWM probeert op verschillende manieren voorlichting te geven, maar volgens Blufpand kan er nooit 100% succes worden bereikt.

Er zijn toch gevallen geconstateerd waarbij mensen water mengen. Er zijn zelfs gevallen geconstateerd waarbij mensen met leidingwater, waterputten proberen te vullen. Over een boeteregeling kon de woordvoerder vooralsnog niets vertellen. Een vrouw bij wie afgelopen maandag de watertoevoer werd afgesloten vanwege het mengen van regenwater met leidingwater, heeft te horen gekregen dat zij Srd 1.000 boete moet betalen.

OW-minister Wolff: 'Dienstvoertuigen mogen alleen worden ingezet voor de dienst'

Bewindsman pakt privégebruik dienstauto's aan


Vicepresident Ashwin Adhin zei onlangs, dat de controle op dienstvoertuigen bij ministeries zal worden opgevoerd. Volgens hem zouden er teveel dienstvoertuigen zijn. De minister van Openbare Werken (OW), Siegfried Wolff, laat vandaag, 17 september 2015, via het Dagblad Suriname weten, zich bewust te zijn van het probleem van het privégebruik van dienstvoertuigen op de verschillende ministeries, waaronder ook OW. 

Zo gauw bekend is dat een ambtenaar zich hieraan heeft schuldig gemaakt, wordt volgens hem hiertegen opgetreden volgens de mogelijkheden die de Personeelswet biedt. 'Dienstvoertuigen mogen alleen worden ingezet voor de dienst.'


Bij OW is er volgens hem in ieder geval geen overschot, maar juist een tekort aan dienstvoertuigen. De reden waarom ambtenaren vaak dienstvoertuigen privé inzetten, is hem niet bekend, maar hij denkt dat het onverantwoordelijk gedrag van de zijde van de ambtenaren is dat ertoe leidt dat zij buiten hun boekje gaan.

De minister zegt verder, dat in ieder geval alle controlemechanismen op het ministerie 'in place' zijn. 'Er zijn wel intekenlijsten, er wordt bijgehouden hoeveel kilometers zijn gereden en hoeveel brandstof is verbruikt en ook hebben de voertuigen een GPS-systeem waardoor gevolgd kan worden waar de persoon met het voertuig is geweest.'

Er wordt volgens de minister alles aan gedaan om het ongecontroleerde gebruik van dienstvoertuigen op zijn ministerie te voorkomen. Los van het niet geautoriseerde gebruik van overheidsvoertuigen, dat gezien moet worden als een overtreding van de regels, moet ook de onnodige verspilling van brandstof en dus overheidsmiddelen niet vergeten worden.

Op social media verschijnen, aldus het dagblad, vaak foto’s van dienstauto's die zich bevinden op vakantieoorden of langs visgaten die zich ver buiten de standplaats van de voertuigen bevinden. De verwijtende commentaren naar de overheid toe over het niet doeltreffend aanpakken van dit probleem, liegen er volgens het Dagblad Suriname ook niet om.

Prominente VHP'er en oud-lid Staatsraad Harold Ramdhani overleden

Ramdhani was sinds instelling Staatsraad in 1988 lid en is ook directeur van Staats- ziekenfonds geweest


Prominent VHP'er, ondernemer en oud-lid van de Staatsraad, Harold Ramdhani, is overleden. Het is nog niet duidelijk wat de doodsoorzaak is, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 17 september 2015. De webeditie van het Dagblad Suriname weet echter te melden, dat hij 'een aanval' kreeg in zijn kantoor. Zijn personeel bracht hem snel naar de EHBO, maar helaas was het te laat, zo schrijft het dagblad.

President Desi Bouterse, die voorzitter is van de Staatsraad, sprak vanmiddag nog tijdens de eerste vergadering van de nieuwe Staatsraad, over de grote bijdrage die Ramdhani heeft geleverd in dit staatsorgaan, zonder te weten dat hij was overleden.

Ramdhani was sinds de instelling van de Staatsraad in 1988 lid van dit orgaan. Hij was de spil. Bouterse zei dat hij Ramdhani mist, omdat hij een man was die dag en nacht bezig was met de Staatsraad. Korte tijd later kwam het bericht dat Ramdhani is overleden.

In feite had Ramdhani gewild dat hij weer zou worden voorgedragen door de VHP voor deze functie. Hij had dat in de partij aangegeven.

Ramdhani is directeur-eigenaar van Ram's Tours & Travel Service. Hij is directeur geweest van Staatsziekenfonds en kandidaat voor het vicepresidentschap. Hij was enige tijd ook woordvoerder van de VHP.

Girjasing (VHP): 'Dienst Watervoorziening heeft gefaald in haar beleid'

'Nu de NDP gewonnen heeft, mogen de mensen stikken'

Bejaardentehuis Simba in Commewijne ontbeert al weken drinkwater


Het bejaardentehuis Simba in Commewijne beschikt al weken niet over water. Om de nood enigszins te verlichten, heeft de leiding van het tehuis de brandweer verzocht haar van water te voorzien, hetgeen tot driemaal toe is gebeurd. Parlementariër Shailendra Girjasing (VHP) vindt dit een kwalijke zaak, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, donderdag 17 september 2015. 

Hij zegt veel klachten van de bevolking en de districtsraden van Commewijne te hebben ontvangen over een gebrek aan water. Vooral vanwege de droogte is het probleem zeer ernstig. 'De Dienst Watervoorziening heeft gefaald in haar beleid', aldus Girjasing. Volgens hem heeft de dienst al die tijd gewoon politiek bedreven met het volk.

'Nu de NDP gewonnen heeft, mogen de mensen stikken', zegt de volksvertegenwoordiger. Girjasing stelt, dat er al een poos weinig tankwagens op de wegen in het district te zien zijn. Wat hij wel ziet, zijn dure dienstwagens van deze instantie die bij visgaten geparkeerd staan. 'Momenteel valt er geen druppel water uit de tapkranen die door de regering zijn aangelegd te Marienburg. Dat was kennelijk ook een politieke stunt.'

Volgens Girjasing is het ook niet correct dat het waterprobleem van Palm Village, waar de minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson woont, wel is opgelost, maar dat de rest van Commewijne nog steeds met dit probleem zit. 'Er zijn ook andere ressorten die smachten naar water', meent hij. Ondertussen hebben honderden burgers van het district wel hun waterkosten betaald bij de dienst.

Manager van hotel aan Anton Dragtenweg gearresteerd

Uit hotel is twee maanden geleden brandkast gestolen

Hotel is dochteronderneming van de SLM

 
De afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname heeft dinsdagavond manager M. van een hotel aan de Anton Dragtenweg in Paramaribo aangehouden in verband met onregelmatigheden, zo bericht vandaag, donderdag 17 september 2015, het Dagblad Suriname.

Het hotel is een dochteronderneming van de SLM. Het bedrijf heeft zo'n twee maanden geleden aangifte van diefstal van een brandkast gedaan. De verdachte is aangesteld als manager. Naderhand werd geconstateerd, dat hij zijn eigen weg opging en dat er steeds vaker zaken werden vermist.

Uiteindelijk heeft de SLM aangifte gedaan. De verdachte is op basis van ernstige vermoedens in verzekering gesteld. De onregelmatigheden begonnen vanaf zijn indiensttreding. Hij nam volgens de luchtvaartmaatschappij steeds zaken mee. De man blijft in het belang van het verdere onderzoek in hechtenis.

CASAS onderzoekt probleemvlucht Blue Wing Airlines Zorg en Hoop naar Godo Olo

CASAS-directer De Souza: 'Wij willen achter de waarheid komen'


De luchtvaartwaakhond CASAS (Civil Avation Safety Authority Suriname) is een onderzoek gestart naar de probleemvlucht van afgelopen dinsdag van een cessna van Blue Wing Airlines (Bron foto: Blue Wing Airlines) met als bestemming Godo Olo. Directeur Brayen de Souza van CASAS zegt vandaag, 17 september 2015, in de Ware Tijd, dat deze informatie heel serieus wordt behandeld na via de media kennis ervan te hebben genomen. 

Inmiddels is een team van CASAS naar de onderhoudsfaciliteiten van de luchtvaartmaatschappij gestuurd.

De Souza zegt, dat de luchtvaartleiding niet aan CASAS heeft gerapporteerd dat er een probleem was met het toestel. Het enige dat is gemeld is een communicatiestoring die in de cessna was opgetreden, waardoor er enige tijd geen contact was met de toren van vliegveld Zorg en Hoop.

'Wij willen achter de waarheid komen', stelt de Souza. Dit is reden voor de luchtvaartwaakhond om zelf een onderzoek te starten en partijen op te roepen voor verhoor. De piloten, de luchtverkeersleiding en passagier Winston Lame zullen worden gehoord.

Lame zat dinsdag als enige passagier in de cessna, die geladen met vracht op weg was naar Godo Olo. De passagier hoorde echter na vijfentwintig minuten ongewoon haperende motorgeluiden. De vlucht werd onderbroken en de piloot keerde terg naar de basis op Zorg en Hoop.

President Bouterse beëdigt laatste twee leden Staatsraad

Flip de Vries (SVB) en Robby Berenstein (RaVakSur) toegetreden tot Staatsraad

(Bron foto: de Ware Tijd)

President Desi Bouterse heeft vandaag, donderdag 17 september 2015, Flip de Vries van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en Robby Berenstein, voorzitter van de Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) beëdigd als leden van de Staatsraad voor de periode 2015 tot 2020. 

Bouterse: 'Dit is een belangrijk moment, de completering van de Staatsraad die nu aan de slag kan. Ik heb er vertrouwen in dat wij een goede samenwerking zullen hebben.'

Het staatshoofd heeft vanmiddag de eerste officiële vergadering van de Staatsraad geopend en voorgezeten. De bedoeling is dat daarbij de vicevoorzitter wordt gekozen. Het is nog niet duidelijk of de huidige voorzitter, Michel Kerpens, nog een termijn mag aanzitten, zo bericht de Ware Tijd.

Eerste werkbespreking van BuZa-minister Badrising met Nederandse ambassadeur Noorman

Badrising zal haar Nederlandse collega Koenders ontmoeten in marge VN Algemene Vergadering


Minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken (BuZa) zal in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, een onderhoud hebben met haar Nederlandse collega Bert Koenders (PvdA). Zij heeft inmiddels een eerste werkbespreking gehad met de Nederlandse ambassadeur Ernst Noorman (Bron foto: BuZa). Daarvoor hadden Badrising en Noorman een gesprek onder vier ogen, zo laat BuZa vandaag, donderdag 17 september 2015, weten in een persbericht.

Minister Badrising haalde aan, dat de relatie tussen Suriname en Nederland gebaseerd moet zijn op wederzijds respect en begrip, rekeninghoudend met de historische en culturele verbondenheid. Belangrijk is ook de realiteit van de aanwezigheid van meer dan 300.000 personen van Surinaamse origine in Nederland, aldus BuZa mee in het persbericht.

Tijdens de werkbespreking werd van Nederlandse zijde een overzicht verstrekt van de activiteiten en projecten die in uitvoering zijn in samenwerking met Suriname. Verwezen werd naar de specifieke projecten op het gebied van onder andere cultuur, sport en ontwikkeling, justitiële en economische samenwerking. Verder is er ook samenwerking op het gebied van milieu.

Noorman karakteriseerde de relatie tussen Nederland en Suriname als een zakelijke, maar bijzondere. Hij gaf de stand van zaken over de Twinning-faciliteit, een samenwerking tussen Nederlandse en Surinaamse maatschappelijke organisaties op vele gebieden. Minister Badrising vindt, dat het van belang is deze samenwerking en projectfinanciering te evalueren.

Voor wat betreft de activiteiten en projecten van de Nederlandse ambassade werd de coördinerende rol van Buitenlandse Zaken benadrukt. De mogelijkheden om tot een verdere verdieping van de economische betrekkingen te komen werden ook benadrukt. Het gaat om de commerciële relatie en technische assistentie bij het stimuleren van het bedrijfsleven in Suriname.

Bij de werkbespreking werd ambassadeur Noorman begeleid door de plaatsvervangend Chef de Poste, Marscha Baak, de eerste secretaris belast met Politieke Aangelegenheden, Maurice Pourchez en de diplomaat Diana Duttenhofer, belast met de opzet van ‘Orange Grove’ een project voor jonge, innovatieve ondernemers.
De werkdelegatie van minister Badrising bestond uit ambassadeur Albert Ramdin, adviseur van de minister, de onderdirecteur geopolitieke zaken, Michiel Raafenberg, secretaris Asha Burkhardt en Elizabeth Bradley.

Suresh Kalathil nieuwe General Manager van Rosebel Gold Mines N.V. (IAmGold)

Nieuwe General Manager overtuigd van bedrijfscontinuïteit


Suresh Kalathil, de nieuwe General Manager van Rosebel Gold Mines N.V. (Rosebel/IAmGold) (Bron foto: Rosebel), is ervan overtuigd, dat het bedrijf door het nemen van de juiste maatregelen, in staat zal zijn de bedrijfscontinuïteit te garanderen. Hij is 1 september benoemd in deze functie, zo laat het bedrijf vandaag, 17 september 2015, in een persbericht weten.

'Onze focus voor de komende periode blijft – zoals in de afgelopen jaren - daarom sterk op het verhogen van de bedrijfsefficiëntie en het verminderen van de productiekosten', aldus Kalathil. Hij is sinds mei 2013 werkzaam bij de Rosebel, waar hij verschillende managementfuncties heeft vervuld. Sinds april 2015 was hij aangesteld als interim General Manager.

Kalathil heeft meer dan 22 jaar ervaring in de mijnbouwsector en heeft in verschillende landen gewerkt. Zijn werkervaring in en kennis van de goudsector hebben ertoe bijdragen, dat de Rosebel zich heeft weten aan te passen aan de uitdagingen in de goudsector, waaronder dalende internationale goudprijzen en stijgende productiekosten.

Jogi (VHP) vindt minister Dodson 'dapper en moedig'

'Ook nu nog moet de minister voorzichtig optreden, maar hij moet consequent blijven'


'Ik vind de minister dapper en moedig.' Zo reageert VHP-parlementariër Mahinder Jogi vandaag, 17 september 2015, in de Ware Tijd op de aanpak van minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen, die in samenspraak met het Openbaar Ministerie beslag heeft laten leggen op goudpontons op het stuwmeer.

Jogi leverde samen met zijn collega’s van het vorige en het huidige parlement flinke kritiek op de eigenaren van goudpontons die illegaal op het stuwmeer opereren. Hij betwijfelde tot voor kort nog of het de bewindsman zou lukken om dit probleem aan te pakken, gezien de vermoedelijke politieke belangen.

'Ik weet dat er belangen spelen, want niet zomaar heeft het jaren geduurd voordat dit probleem is aangepakt. Ook nu nog moet de minister voorzichtig optreden, maar hij moet consequent blijven.'

Rudolf Zeeman van de BEP-fractie is eveneens tevreden met de aanpak van Dodson. 'Het was een heel vervelende situatie. De kreken raakten vervuild en dat vormde een gevaar voor de omwonenden die afhankelijk zijn van het rivierwater. Het begon echt een chaos te worden.'

Vijf eigenaren van scalians - Peneux, Kalloe, Morreira, Toney en Sallons - waren dinsdag voor een onderhoud bij de minister. In dat gesprek werd hen medegedeeld, dat de machines in beslag genomen zullen worden. Claudetta Toney van Sarafina NV bleek wel concessierecht te hebben, maar de ligging van haar gebied is zodanig, dat een kreek uitmondt in het stuwmeer. De overigen hebben geen concessie.

Schoonmaken woningen met groene aanslag op Curaçao kostbare zaak

Reinigingskosten vallen hoger uit, omdat er kankerver- wekkende stoffen in zitten


Het reinigen van woningen met groene aanslag op Curaçao  kan flink in de papieren lopen, zo blijkt uit een offerte die in het bezit is van het Antilliaans Dagblad, aldus dat dagblad vandaag, donderdag 17 september 2015. 

De offerte om de groene aanslag bij 26 appartementen en 1 huis te verwijderen werd gemaakt in de tijd dat het TNO-rapport naar de samenstelling van de substantie nog niet bekend was. Op verzoek van een groep bewoners in de buurt Piscadera werd in juni dit jaar een offerte opgesteld. De kosten voor de reiniging werden op 215.000 gulden geraamd. Uitgangspunt daarbij was nog dat de substantie met behulp van een hogedrukreiniger en chemicaliën verwijderd moest worden.

De opsteller van de offerte verklaarde, dat nu het TNO-rapport heeft uitgewezen dat er kankerverwekkende stoffen in de groene aanslag zitten, de reinigingskosten hoger zullen uitvallen in verband met de bescherming tegen de agressieve stoffen en een andere reinigingsmethode die vereist is. De schatting is dat de kosten nu zeker boven de drie ton zullen uitkomen.

Eind augustus van dit jaar werd bekend dat in de onderzochte monsters van de groene aanslag vanadium, nikkel en zwavel is aangetroffen. Uit vervolgonderzoek zal moeten blijken welke de verbindingen zijn tussen de verschillende bestanddelen van de groene aanslag.

Het TNO-onderzoek was één van de eisen in het Kort Geding dat de Stichting Clean Air Everywhere en stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) tegen de overheid aanspanden. Eisers wilden ook dat de overheid de bevolking informeert over de risico’s van de groene substantie. De informatiecampagne van de overheid is nog niet begonnen.

Clean Air Everywhere heeft de bevolking geadviseerd om de groene substantie niet met de huid in contact te laten komen en de aanslag niet met een hogedrukspuit te reinigen vanwege de vernevelingseffecten en de mogelijk schadelijke gevolgen voor de gezondheid. Ook werd de bevolking geadviseerd om groenten en vruchten die onder de rook van de raffinaderij zijn geteeld niet te eten.

Het ministerie van Gezondheid Milieu en Natuur wilde bij monde van secretaris-generaal Geraldine Christina nog geen commentaar op de zaak leveren. Partijen hebben met elkaar, na het laatste overleg met de rechter, een mediastilte afgesproken De eerstvolgende ontmoeting tussen de milieuverenigingen en het ministerie staat gepland op 25 september, aldus de secretaris-generaal.

Korps Politie Curaçao vindt 2.752 marihuanaplanten bij woning te Sabana Hundo

Man (50) ter plaatse gearresteerd

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)

Bij een huiszoeking door de Eenheid Speciale Taken van het Korps Politie Curaçao (KPC) is gistermiddag iets voor drie uur een grote wietvangst gedaan, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 17 september 2015.

Bij een huis in Sabana Hundo werden 2.752 marihuanaplanten aangetroffen. Een man die ter plaatse was, de 50-jarige M.E.H, werd gearresteerd op verdenking van het overtreden van de Opiumwet. Hij zit nog altijd vast in afwachting van verder onderzoek.

Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels van Curaçao was bij de Paus

Wiels niet bij Troonrede, maar bij Paus in verband met bezoek premier Whiteman aan Vaticaan

 
De reden voor de afwezigheid van Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels van Curaçao bij de Troonrede dinsdag, is gisteren duidelijk geworden. Zij blijkt naar Rome te zijn gegaan in verband met het bezoek van premier Ben Whiteman aan de paus. Aanvankelijk werd alleen gezegd dat zij op dienstreis is, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 17 september 2015.

Plaatsvervanger Robert Candelaria vertegenwoordigde daarom Curaçao op Prinsjesdag. SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak zei in een reactie het erg jammer te vinden dat Curaçao niet goed vertegenwoordigd werd bij de Troonrede. Het wegblijven van Wiels was volgens hem ‘een heel verkeerd signaal naar de mensen in Nederland en een minachting voor de koning’.

Van Raak heeft daarom vragen gesteld aan minister-president Mark Rutte. Hij wil weten wanneer Rutte op de hoogte is gesteld van de afwezigheid van Wiels en of hij weet waar ze op dat moment was? 'Deelt u mijn teleurstelling dat het land Curaçao niet door de Gevolmachtigde minister werd vertegenwoordigd bij het uitspreken van de Troonrede door de koning?' En tot slot: 'Hoe rijmt u de afwezigheid van de Gevolmachtigde minister van Curaçao met de oproep van de koning in de Troonrede dat de landen binnen het Koninkrijk hun krachten moeten bundelen?'

Nu blijkt dus dat Wiels naar Rome was voor het bezoek aan paus Franciscus. Dat bezoek vond gisteren plaats. Eigenlijk zou Whitemans voorganger Ivar Asjes naar Rome gaan. De uitnodiging was aan de premier als vertegenwoordiger van het land gericht, en niet aan de persoon van Asjes. Daarom is Whiteman gegaan. Pastoor Meris maakt ook deel uit van de Curaçaose delegatie die de paus bezoekt.

Eerder was niet bekendgemaakt dat ook de Gevolmachtigde minister bij het bezoek zou zijn. Overigens is ook Asjes in Rome, maar dat is op persoonlijke titel. Paus Franciscus begint eind deze week met een bezoek aan Cuba en de Verenigde Staten.

De vragen van Van Raak (SP) aan minister-president Rutte:

 
2015Z16657

Vragen van het lid Van Raak (SP) aan de minister-president over de afwezigheid van de gevolmachtigde minister van Curaçao bij de Troonrede (ingezonden 17 september 2015)

1
Waarom was de gevolmachtigde minister van Curaçao niet aanwezig bij de Troonrede die de Koning gisteren heeft uitgesproken?

2
Wanneer bent u door de regering van Curaçao op de hoogte gebracht van de afwezigheid van de gevolmachtigde minister?

3
Weet u waar de gevolmachtigde minister van Curaçao was op het moment dat de Koning de troonrede uitsprak?

4
Deelt u de teleurstelling dat het land Curaçao niet door de gevolmachtigde minister werd vertegenwoordigd bij het uitspreken van de Troonrede door de Koning?

5
Hoe rijmt u de afwezigheid van de gevolmachtigde minister van Curaçao met de oproep van de Koning in de Troonrede dat de landen binnen het Koninkrijk hun krachten moeten bundelen?

DOE: 'Minister Dodson doet een goede job'

'Dodson wordt ondersteund door grote delen van de samenleving'


'Een man die begaan is met het lot van mens en milieu'


Vanaf 12 augustus 2015 heeft drs. Regilio Dodson namens de partij DOE, zitting in het kabinet Bouterse II. Dodson mag het beheer voeren over het ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen (NH). Geen gemakkelijke taak, maar gedreven door liefde voor land en volk en met het oog op het ontwikkelen van een samenleving waar iedereen eerlijke kansen heeft en welvaart voor een ieder gerealiseerd kan worden, is de job aanvaard. Minister Regillio Dodson is door de partij ondersteund en voorgedragen en heeft woord gehouden door te doen wat de samenleving vraagt.

Zoals bekend wordt Suriname geteisterd door nepotisme- en corruptie-‘virussen’. Minister Dodson heeft gemeend, kort na zijn aantreden, orde op zaken te stellen door in te grijpen bij parastatale instellingen die onder beheer van NH vallen. U weet nog dat er is opgetreden waar er ontoelaatbare zaken zich hebben voorgedaan. Deze zijn op het bord van het Openbaar Ministerie (OM) die verantwoordelijk is voor het verdere traject.

Wat nog vers in ons geheugen ligt is het resolute optreden van de NH-minister met betrekking tot de drijvende goudbedrijven oftewel de scalians op het stuwmeer. Aan een eerste waarschuwing gaf een deel van de eigenaren geen gehoor, waardoor in samenwerking met het ministerie van Justitie en Politie en de Commissie Ordening Goudsector, is opgetreden. De scalians zijn in beslag genomen en zullen niet meer worden afgestaan aan de eigenaren. Het betreft hier een jarenlang economisch delict. Het is intussen duidelijk, ondersteund door grote delen van de samenleving, dat minister Dodson een goede job doet.

De NH-minister heeft opgetreden tegen de scalians waar niemand iets tegen durfde te doen. Ook trad hij op bij parastatale instellingen waar gemeenschapsgelden mogelijk zijn verkwanseld.

Als DOE partij zijn wij bijzonder ingenomen met de verrichtingen van de minister die optreedt waar er sprake van onrecht is. Hij gaat verder door mens, flora en fauna te beschermen tegen de ongebreidelde activiteiten van de scalianhouders waarbij goud gezogen wordt van de rivierbodem en tegelijkertijd het milieu uit balans wordt gebracht. De ecologische gevolgen voor ons land worden onderschat. De DOE partij heeft in haar verkiezingsprogramma een aantal zaken opgenomen. Zo is over corruptie onder meer aangegeven dat deze samenlevingen schaadt, ondermijnt en een ernstige bedreiging vormt. Onze partij heeft zich gecommitteerd om dit fenomeen aan te pakken en weg te werken.

Onze Pro Suriname benadering is duidelijk: 'DOE zal zich inzetten voor duurzame ontwikkeling van alle menselijke en natuurlijke hulpbronnen van Suriname ten voordele van de hele natie, waarbij gelijke kansen voor elke Surinamer en een Pro Suriname instelling de basis vormen' (verkiezingsprogramma 2015-2020).

DOE heeft zich gecommitteerd aan het regeerakkoord 2015-2020 waarin is opgenomen het behoud van evenwichtige ecosystemen in het kader van duurzame ontwikkeling. Uit het handelen van minister Dodson is duidelijk, dat hij het hart op de juiste plek heeft. The right man on the right place. Een man die begaan is met het lot van mens en milieu. Milieuorganisaties en iedereen die groen een warm hart toedraagt, moet pal achter de minister gaan staan. Alleen zo kunnen wij de aftakeling van het milieu van switi Sranan een halt toeroepen. Ook als het gaat om corruptiebestrijding loopt deze minister in de voorste linie. Klinkende namen en hoger hand ten spijt. Dodson doet dit om geen enkel ander belang dan het belang van Suriname.

De partij DOE ondersteunt de minister bij elke stap en vraagt dat ook van het Surinaamse volk.

De partij voor Democratie en Ontwikkeling in Eenheid (DOE)

Douanepersoneel lijkt boekje te buiten te zijn gegaan bij controle winkel Livornoweg

Vier ambtenaren bezoeken winkel voor controle op accijnzen- verplichtingen 

Ambtenaren zouden zich agressief hebben gedragen en filmend familielid eigenaar winkel ernstig hebben mishandeld


Douaneambtenaren hebben dinsdagmiddag een brute inval gepleegd bij de familie Lachmipersad, die aan de Livornoweg een provisiewinkel heeft. Hierbij is een familielid ernstig mishandeld, zo bericht althans de Ware Tijd vandaag, donderdag 17 september 2015. De douane verwees de redactie van de Ware Tijd voor een reactie naar de politie, die de zaak onderzoekt. Hoewel de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname gistermiddag nog geen informatie had, bevestigen andere politiebronnen, aldus de krant, dat de zaak in onderzoek is.

De familie heeft aan de redactie van de Ware Tijd geluidsopnames laten horen, waarop te horen is hoe de ambtenaren tekeer gaan tegen de gezinsleden, en filmpjes en foto’s waarop de schermutseling waar te nemen is.

Ook is te horen dat een politieagent de familie adviseert om aangifte te doen wegens mishandeling en vernieling.

Volgens het winkeliersechtpaar Radj en Sila Lachmipersad hebben vier ambtenaren de winkel bezocht voor controle op de accijnzen-verplichtingen. Het gezin stond erop dat de douane een schriftelijke kennisgeving van het Openbaar Ministerie overlegde, alvorens zij toegang tot het huis zou krijgen. Ook toen ontstond er een handgemeen, omdat de zoon bleef filmen. De familie Lachmipersad had intussen de politie gebeld en die arriveerde kort daarna.

Het echtpaar vond hen agressief, maar heeft toch normaal meegewerkt. Radj begeleidde de douaniers naar de winkelvoorraden, om hun onderzoek te doen. Omdat de 'agressieve' ambtenaren in burgerkleding waren en zich niet nadrukkelijk hadden geïdentificeerd, besloot de zoon van het echtpaar de controle met zijn mobiel te filmen. Dit viel niet in goede aarde bij de ambtenaren, die hem vervolgens te lijf gingen. 'Mijn zoon werd gewurgd door één van de douaniers, terwijl de anderen hem slagen en trappen toebrachten. Alleen omdat hij wilde filmen.' Het lukte de vader na enige tijd om de schermutseling te stoppen. De ambtenaren wilden vervolgens ook de bovenwoning van het gezin onderzoeken, maar dat stond de familie niet toe.

Later op de dag ging moeder Lachmipersad aangifte doen en werd geconfronteerd met de verklaring van de douaniers. Zij beroepen zich erop, dat de zoon hen zou hebben gehinderd in het uitoefenen van hun beroep. 'Dat is de grootste leugen. Hij wilde alleen filmen. Sinds wanneer is dat verboden?', reageert moeder Lachmipersad.

Ze erkent, dat de douane het gezin vorig jaar heeft betrapt op smokkelwaar tussen hun voorraden. 'Maar, wij hebben die boete betaald en de zaak is afgehandeld. Wij waren naïef, maar wij hebben onze les geleerd. Dit keer hebben zij niets gevonden', zegt de moeder.

Voorzitter bond bacovenarbeiders Nickerie: 'Beleidsmakers hebben alle waarschuwingen in de wind geslagen'

Dwarka: 'Nog voor overname door FAI was de ziekte geconstateerd, maar beleidsmakers sloten ogen'
 

'Het is de zoveelste keer dat we met de neus op de feiten worden gedrukt. Beleidsmakers hebben alle waarschuwingen in de wind geslagen en nu zitten we met de gebakken peren', aldus Dayanand Dwarka, voorzitter van de bond van bacovenarbeiders te Nickerie, vandaag, donderdag 17 september 2015, op Starnieuws in reactie op de ramp die zich voltrekt op het bacovenareaal van de Food and Agriculture Industries (FAI) te Jarikaba. 

Zo’n 400 hectare van de 1.000 hectare aanplant is aangetast door de Moko-bacterie. De ziekte tast de plant en de vruchten aan. Dwarka zegt, dat nog voor de overname door FAI de ziekte was geconstateerd, 'maar beleidsmakers hebben hun ogen gesloten voor de schade die zij kon aanrichten'. De ziekte was al in 2008 vastgesteld.

Hoe groter het aangetast areaal, hoe sneller de ziekte zich verspreidt. De aanplant te Nickerie, ook zo’n 1.000 hectare, is vooralsnog gevrijwaard van de ziekte.

Dwarka zegt dat de ziekte zich niet alleen voordoet op het bacovenbedrijf. 'Ook daarbuiten is de ziekte, alleen moet worden aangegeven en aangetoond in welke gebieden.' Dwarka, zelf een oude rot in de agrarische sector, zegt dat de ziekte is geïmporteerd. 'We waren gevrijwaard van deze ziekten, maar als je ziet wat voor troep er allemaal via de slecht gecontroleerde grenzen binnenkomt, is het slechts een fractie van tijd voor je ermee wordt geconfronteerd.'

Hij wijst op peper, tomaat en groenten die vanuit buurland Guyana worden binnengesmokkeld. Door deze smokkel zijn ook de tomaten- en boulangerboorders (trips) binnengehaald, die een ware nachtmerrie vormen voor elke landbouwer. Nu is er ook sprake van import van Guyanese zaaizaad. 'Op die manier boor je je eigen rijstsector de grond in.'

Dwarka denkt, dat het gros van de rijstboeren onwetend is over de desastreuze gevolgen waaraan ze zichzelf, de sector en het land blootstellen. Import van groenten, fruit en zaden zonder de benodigde veiligheidscertificaten, is een ernstige overtreding. Ook het gewoon meenemen van fruit, zaden en groenten uit het buitenland via de luchthaven valt daaronder. 'Maar, de overheid heeft natuurlijk altijd een grotere verantwoordelijkheid die zij niet alleen moet erkennen, maar er ook naar moet handelen.'

'Werkdruk RGD-artsen moet door goed overheidsbeleid worden weggewerkt'

'Er is nooit goed beleid geweest over het aantal patiënten per arts'

 
De ‘werkdruk’ die huisartsen menen te ervaren, moet door goed beleid van de overheid worden weggewerkt. Huisartsen van onder meer de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) hebben deze week  weer aan de bel getrokken over de werkdruk. Sommigen weigeren om nog meer patiënten in te schrijven. De voorzitter van de sectie huisartsen van de Vereniging van Medici in Suriname, Ricardo Markiet, zegt vandaag, donderdag 17 september 2015, in de Ware Tijd, dat er goed overleg moet plaatsvinden tussen de artsen, de verzekeringsmaatschappijen en de overheid.

Hij is er niet van op de hoogte, dat particuliere huisartsen ook te kampen hebben met een grote werkdruk net als hun collega's van de RGD. Huisartsen kunnen zelf bepalen hoeveel patiënten ze inschrijven, maar de RGD heeft een andere werkwijze.

Markiet benadrukt ,dat er in Suriname niet wordt gewerkt met de WHO-norm (Wereld Gezondheidsorganisatie) van tweeduizend patiënten per arts. 'In Coronie bijvoorbeeld heb je vierduizend mensen en als je één arts hebt moet iedereen bij haar gaan. Er is nooit goed beleid geweest over het aantal personen per arts.'

Volgens een ruwe schatting zou volgens hem het cliëntenbestand van een arts tussen tweeduizend en drieduizend moeten zijn. Met dit aantal zou de kwaliteit van de zorg toch gegarandeerd zijn, immers niet alle patiënten gaan op dezelfde dag naar de poli.

Markiet zegt verder, dat de overheid orde op zaken moet gaan stellen door onder meer de spreiding van het aantal artsen en de populatiedichtheid per gebied in kaart te brengen. Verder moeten er ook plannen gemaakt worden over bijvoorbeeld het aantal artsen dat nodig zal zijn binnen een bepaald aantal jaren.

Regering praat 17 en 18 september met bedrijfsleven over tariefsverhoging water en stroom

Nieuwe tarieven worden gefaseerd ingevoerd, ingangsdatum nog niet bekend


De regering spreekt vandaag en morgen met de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven (VSB) en de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) over de verhoging van de tarieven van elektriciteit en water. Vervolgens wordt een definitieve prijs vastgesteld. De deskundige van de vakbeweging, Ruben Yang, heeft gisteren een presentatie gehouden voor de regering. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zei na afloop, dat het verhelderend was. Er was slechts een interpretatieverschil. De vakbeweging en het bedrijfsleven hebben vastgesteld, dat de kostprijs van een kilowattuur (kWh) 43 cent is, de regering zit echter op 60 cent en met enkele andere kosten is de voorgestelde prijs 66 cent, zo bericht Starnieuws vandaag, donderdag 17 september 2015.

Dodson zegt dat alle voorstellen en zienswijzen meegenomen worden. Hij verwacht, dat het gesprek met de bedrijfslevensorganisaties niet lang zal duren. De zienswijze van iedereen is nu vrij duidelijk. Na alles verwerkt te hebben zal het uiteindelijke tarief worden bepaald. Er wordt ook rekening mee gehouden, dat de verhoging gefaseerd zal geschieden. Daarnaast wordt gewerkt aan een zogenoemd 'samenhangend pakket van maatregelen'.

Vakbondsleider Robby Berenstein, woordvoerder van de Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur), zegt dat het gaat om compenserende maatregelen voor de werkers. Er zijn diverse voorstellen gedaan aan de regering. De koopkracht is met 20 procent achteruit gegaan sinds de laatste loonronde in 2011. Gevraagd is om een 20% loonsverhoging. Daarnaast moeten de belastingschijven worden aangepast. De regering moet de belastinginning opvoeren en ook de goudzoekers aanpakken. Het pakket basisgoederen dient verruimd te worden en invoerrechtenvrij binnengebracht worden.

De vakbeweging verwacht dat tegen het weekend de knoop zal worden doorgehakt. De ingangsdatum van 15 september is niet gehaald. Er moet een nieuwe datum worden vastgesteld.

Suriprofs Legends spelen 25 september in Rotterdam tegen Maluku All Stars

Clarence Seedorf en Edgar Davids op het veld tegen Giovanni van Bronckhorst en Simon Tahamata

 
Een vriendschappelijke wedstrijd van de Suriprofs Legends tegen de Maluku All Stars staat vrijdag 25 september gepland om zeven uur 's avonds in het stadion Woudestein van eredivisionist Excelsior in Rotterdam, aan de Honingerdijk.

Bij de gasten voetballen onder andere Giovanni van Bronckhorst, Simon Tahamata, Edward Sijahailatua en Jos Lukukat mee. Bij de Suriprofs staan Clarence Seedorf, Edgar Davids, Winston Bogarde, Stanley Menzo en Jurrel Franken onder meer op het opstellingbord.

De Suriprofs ondersteunen met de opbrengsten van hun wedstrijden projecten die de bevolking van hun thuisland Suriname ten goede komen. Diverse doelen zoals opvangcentra en schoolgebouwen zijn al gerealiseerd. Ook kleinere projecten krijgen steun. 

De wedstrijd staat onder leiding van de Woerdenaren Jan Pennewaard (assistent 1), Stijn Brouwer (assistent 2) en Egbert Egberts (scheidsrechter). Nieuwkoper Manuel Uijttewaal fungeert als vierde official.

De toegang tot de wedstrijd en de afterparty bedraagt 10 euro. Als voorwedstrijd wordt om half zes de promotievoetbalwedstrijd gespeeld tussen de meisjes C jeugd van JHR Rotterdam en een selectie van het Molukse Meisjesvoetbalelftal. 

Meer info op www.suriprofs.nl. Kaartverkoop op = op en alleen online.

Minister Dodson en Dompig weerspreken beweringen Gajadien over actieve goudponton te Wittikreek

Gerold Dompig: 'Gajadien zoekt spijkers op laag water'

'Openbaar Ministerie is nu verantwoordelijk voor de scalians'


Op alle negen goudpontons in het stuwmeer is justitieel beslag gelegd. Zij worden stuk voor stuk weggesleept naar de standplaats van de Commissie Ordening Goudsector (COG) bij het dorp Lebidoti. Dit zeggen minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen en manager Gerold Dompig van de commissie vandaag, donderdag 17 september 2015, op Starnieuws. Zij weerspreken de bewering van het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien dat een scalian bij Wittikreek (zie foto, bron: Starnieuws) in het stuwmeer gisteravond weer actief was.

Gajadien zegt, dat hij gistermiddag nog op het stuwmeer was. De scalian te Wittikreek was toen niet actief. Hij heeft rapportage gekregen, dat om zes uur 's avonds de goudponton weer aan het werk was.
Dompig zegt daarentegen, dat dat absoluut niet kan. Alle pontons staan onder politiebewaking, onder supervisie van het Openbaar Ministerie. Sommige pontons, waarvan eigenaren meewerken om die zelf te varen naar de centrale plek, hebben toestemming om de motoren af en toe te starten. Dit om te voorkomen dat de motor niet meer aanslaat.

'Het stuwmeer is ruim 1.500 vierkante kilometer. Het duurt zo'n 22 uur om zo'n ponton te slepen naar Lebidoti. Wie meewerkt mag onder begeleiding varen naar de standplaats van de commissie. De operatie duurt enkele dagen', aldus Dompig.

Hij stelt dat het minister Dodson ernst is om dit probleem op te lossen. Nu de pontons in beslag genomen zijn, is het Openbaar Ministerie verantwoordelijk hiervoor. Er wordt met alle aspecten rekening gehouden, zodat er geen civiele processen kunnen komen. Hij vindt dat Gajadien spijkers op laag water zoekt.

VHP roept voorzitter Santokhi ter verantwoording over geheim gesprek met president Bouterse

Gajadien: 'Wat toppers binnen partij dwars zit is, dat er voorstellen worden gedaan die niet zijn  besproken'
 
Santokhi in verklaring: 'Visie VHP is geen geheim, die is genoegzaam in het FEP uitgewerkt'


Binnen de VHP is teveel ruis ontstaan over de wijze waarop voorzitter Chandrikapersad Santokhi de partij uitdraagt. Het sloeg bij velen, zo schrijft Starnieuws vandaag, donderdag 17 september 2015, als een bom in toen bleek dat 'de oppositieleider' een geheim gesprek had met president Desi Bouterse. Hierbij was ook aanwezig NPS-voorzitter Gregory Rusland. Waarnemend fractieleider van de VHP, Asiskumar Gajadien, bevestigt dat geheime ontmoetingen niet binnen de partijtop gerapporteerd worden. Hierover zal de partijvoorzitter ter verantwoording worden geroepen, aldus Gajadien.

Gajadien zegt, dat het om een normale zaak gaat dat de voorzitter gevraagd zal worden om verantwoording af te leggen aan de structuren. Santokhi moet uitleg geven over zijn handelwijze waarbij de partijleiding dan wel structuren niet op de hoogte gesteld worden als hij de partij naar buiten toe uitdraagt.

Het is onacceptabel dat er geheime ontmoetingen worden gehouden die niet gerapporteerd worden. 'Wat toppers binnen de partij dwars zit, is dat er afspraken of voorstellen worden gedaan die niet binnen de partij besproken zijn. Zeker na de tweede zogenaamde geheime ontmoeting met de president van het land.'

Gajadien stelt, dat het een normale zaak is als de voorzitter niet volgens de uitgezette lijn van de partij handelt, hem de ruimte geboden wordt dit alsnog te doen. 'De situatie zou pas verergeren als de voorzitter zich niet aanpast aan het beleid van de partij. Wij zullen blijven waken dat de cultuur van draagvlak en consensus binnen de partij hoog wordt gehouden.'

Inmiddels heeft Santokhi afgelopen nacht een verklaring uitgegeven over het 'vertrouwelijke gesprek' dat hij gevoerd heeft met  president Desi Bouterse:

'Naar aanleiding van de commotie die is ontstaan rond het zogenoemde ‘vertrouwelijk gesprek’ tussen VHP voorzitter Santokhi en president Desi Bouterse wenst de VHP voorzitter het volgende onder de aandacht brengen:
De afgelopen maanden na de verkiezingen, zijn er verschillende gesprekken geweest met de VHP leiding op uitnodiging van de president Desi Bouterse. Alle informaties over de gesprekken zijn besproken binnen de VHP leiding.

Het laatste gesprek ging over de inzichten van de regering en die van de VHP over de inkomsten verhogende maatregelen. De inzichten van de Vooruitstrevende Hervormings-Partij (VHP) hieromtrent zijn al aan de samenleving gepresenteerd en in het parlement. En dit is nogmaals gepresenteerd aan de president. En de visie van de VHP is geen geheim; dat is genoegzaam in het FEP uitgewerkt.

VHP voorzitter,
Ch. Santokhi'

Surinaams Olympisch Comité en ministerie van Sport- en Jeugdzaken halen banden aan

SOC brengt beleefdheidsbezoek aan minister Abdoelgafoer

(Bron foto's: ministerie van Sport- en Jeugdzaken)

Minister wil lichamelijke opvoeding als verplicht vak opnemen vanaf de basisschool


Het bestuur van de het Surinaams Olympisch Comite ( SOC) bracht gistermorgen een beleefdheidsbezoek aan minister Faizal Abdoelgafoer van Sport- en Jeugdzaken. Gedurende dit gesprek werd van gedachten gewisseld over de koers die het SOC volgt om te komen tot sportontwikkeling en op welke wijze de samenwerking met het ministerie geïntensiveerd kan worden, zo berichtte het ministerie gisteravond, woensdag 16 september 2015.


In een korte uiteenzetting gaf voorzitter Guno van der Jagt aan, dat het SOC ernaar streeft dat elke Surinamer van de wieg tot het graf een gezonde bewegingsontwikkeling doormaakt. Hiermee wordt de basis gelegd voor een gezonde bevolking, maar ook voor het destilleren van sporttalent om te komen tot internationale topsport prestaties. 

Eveneens is het SOC zich ervan bewust, dat het onderwijssysteem hierin een cruciale rol zal moeten spelen en pleit voor een geïntrigeerde aanpak. Het opzetten van faciliteiten en adequate begeleiding (coaches) zijn hierbij prioriteit. 

Minister Abdoelgafoer gaf aan, dat samen met het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC) wordt gekeken naar modellen om lichamelijke opvoeding als verplicht vak op te nemen in het curriculum vanaf de basisschool. Het ontwikkelen van zowel de school- als buurtsport staat hoog op de agenda van de bewindsman. 

Dat haast alle actoren binnen de sportwereld langs elkaar heen werken ervaart de minister als een obstakel om te komen tot een geïnitieerd sportbeleid. Hij ziet het daarom als een enorme uitdaging om de scheidslijnen weg te werken en alle neuzen een kant op te laten wijzen, nu het ministerie ernaar streeft slechts als facilitator op te treden en de uitvoering van projecten over te laten aan organisaties. Abdoegafoer acht het daarom noodzakelijk, dat voorafgaand aan het uitvoeren van sportprojecten en bij het neerzetten van sportfaciliteiten er eerst een gedegen veldonderzoek wordt gedaan om verkwisting van kapitaal te voorkomen.


Daarnaast wil de minister dat het subsidiebeleid vanuit het ministerie onder een vergrootglas word geplaatst en gewijzigd wordt. Hij vroeg het SOC haar expertise ter beschikking te stellen om te helpen bij het formuleren van nieuwe criteria waaraan sportbonden moeten voldoen om in aanmerking te komen hiervoor. Het bestuur van het SOC heeft haar hulp toegezegd, op elk gebied waar die maar nodig mocht blijken.