zaterdag 19 september 2015

KLM-vliegtuig raakt met vleugel bij taxiën voor vertrek op J.A. Pengelluchthaven net geland SLM-toestel

Vlucht KLM zal vanavond niet meer vertrekken

Onduidelijk of SLM naar Nederland kan vertrekken


Volgens een bericht vanavond, zaterdag 19 september 2015, op de nieuwswebsite Starnieuws is vanavond een vliegtuig van de KLM bij het taxiën voor vertrek, met een vleugel tegen die van een net geland SLM-vliegtuig aangekomen op de nationale Johan Adolf Pengelluchthaven.

Starnieuws schrijft te hebben vernomen, dat door dit incident de KLM-vlucht naar Schiphol niet meer kan vertrekken vanavond. Het is nog niet zeker of de SLM, die terug zou vliegen naar Nederland, de vlucht kan uitvoeren. Technici van de SLM zijn bezig om na te gaan of er gevlogen kan worden.

Mensen op de luchthaven zijn geschrokken van het incident, aldus Starnieuws. Passagiers zullen weer terug moeten keren naar hun logeeradres. Zoals gebruikelijk moet er gezorgd worden voor overnachting van passagiers die niet bij familie terecht kunnen. De passagiers zijn nog op Zanderij en wachten op een officiële mededeling.

OM Curaçao eist 3 jaar cel, 1 jaar voorwaardelijk, tegen 5 verdachten overval op Freeport Jewelers

OvJ: 'De verdachten hielden geen rekening met de gevolgen van hun handelingen'


Alle vijf mannen hebben blanco strafblad


Het Openbaar Ministerie op Curaçao eiste gisteren drie jaar cel, een jaar voorwaardelijk, drie jaar proeftijd en verplichte reclasseringsbegeleiding tegen een groep mannen voor een overval op Freeport Jewelers in de Renaissance Mall op 25 mei, aldus bericht de Amigoe vandaag, zaterdag 19 september 2015.
 
De centrale meldkamer kreeg op de bewuste dag rond twaalf uur ‘s middags een melding binnen over de overvalpoging bij de genoemde zaak. Een patrouille rukte direct uit naar de juwelierszaak en uit een preliminair onderzoek ter plekke bleek dat een in het zwart geklede man, met een muts op en een vuurwapen in zijn hand, precies vóór ingang van de zaak met een touw vanuit de parkeergarage afdaalde en vervolgens de glazen deur met een moker trachtte open te breken, zonder succes. Een bewaker schoot op de dader en hij sloeg vervolgens op de vlucht. De agenten startten in verband hiermee direct met een zoektocht.

De gebruikte vluchtauto werd met behulp van alerte burgers een uur later in Saliña gesignaleerd en de dader, Andres B.Y. (18) uit Colombia, werd in de boeien geslagen.
Later werden Rendrick M. (21), Shervienne M. (23), Gefferzon M.R. (19) en Rionel H. (24) ingerekend. De mannen hebben allen een blanco strafblad.

Rendrick M. was degene die op de bewuste dag abseilde en in de media de naam ‘Spiderman’ kreeg. Hij verduidelijkte tijdens de zitting, dat hij zich in het verleden had opgegeven om politieagent te worden en hiervoor cursussen had gevolgd, waaronder het zogenoemde ‘rock climbing’. Hij verklaarde verder zowel bij de politie als tijdens de zitting, dat alle genoemde verdachten geholpen hebben met het beramen van de overval.

De Officier van Justitie (OvJ) wees in zijn requisitoir op de aard en de ernst van het feit, voornamelijk de nadelige gevolgen hiervan voor het toerisme en het trauma waarmee de werknemers van de juwelierszaak te kampen hebben gekregen. 'De verdachten hielden geen rekening met de gevolgen van hun handelingen maar waren enkel geïnteresseerd in hun eigen financieel gewin', aldus deOvJ.

De rechter zal zich over deze zaak buigen en zal op 30 september een uitspraak doen. De zaak tegen één van hen, de 24-jarige Rionel H., werd aangehouden en zal op 18 november worden voortgezet.

Stichting Curaçao Clean Up zorgt weer voor een schoon eiland

Zo'n 2.500 vrijwilligers maken ruim 40 locaties op Curaçao schoon
 
(Bron foto's:  Curaçao Clean Up)
Afval onder water in de oceaan geruimd door duikers


Naast de ongeveer 2.500 vrijwilligers die zich hadden aangemeld om deel te nemen aan de grootschalige opruimactie van de stichting Curaçao Clean Up (CCU), op meer dan veertig locaties op het eiland, was er vandaag, zaterdag 19 september 2015, ook sprake van tal van spontane initiatieven. Zo heeft een grote groep bewoners van Brievengat ook gehoor gegeven aan de oproep van het buurtcentrum om mee te helpen, zo zegt Maarten Schakel, CCU-bestuursvoorzitter vandaag in de Amigoe.
 
'Na ongeveer vierenhalve maand voorbereiding, is deze derde editie van de Clean Up soepel verlopen. Tja, inmiddels is het een herhalingsoefening, we hebben natuurlijk veel van de afgelopen edities geleerd. Wat opviel, is dat dit jaar ook veel jongeren betrokkenheid hebben getoond door zich voor de opruimwerkzaamheden aan te melden. Ik heb vele positieve reacties gehoord waarbij men zegt dat het voldoening geeft om een steentje bij te dragen aan de gezamenlijke inspanning om het eiland schoon te krijgen', aldus Schakel vanochtend.


 De opruimwerkzaamheden die voor de organisatie rond zes uur 's ochtends van start gingen en voor de vrijwilligers om half acht, werden tegen het middaguur afgerond, waarop Selikor met het transport van het afval kon starten. De organisatie benadrukte het belang van de schoonmaak door aan te halenm dat Curaçao meer dan 145.000 inwoners heeft, waarbij ieder ongeveer 2,5 kilo aan afval per dag produceert dat veelal ook als zwerfafval langs de kant van de weg, op het strand en in de zee belandt. Gewezen wordt op de medeverantwoordelijkheid van burgers om het eiland schoon te houden.

Het initiatief Curaçao Clean Up is ontstaan uit een groep bezorgde burgers en een aantal bedrijven en stichtingen, die zich als doel stelden om het eiland schoon te maken en te houden waarbij bewustwording wordt nagestreefd om zuiniger met het milieu om te gaan. In het creëren van bewustzijn haalt Schakel ook een nieuw initiatief aan dat vanuit de stichting is ingegeven, namelijk GreenKidz. 'Dit jaar zijn we ook bijzonder trots dat er 160 leerlingen van maar liefst vijf fo-scholen van het GreenKidz-project, Boka Ascencion mee hebben helpen opruimen. Uiteindelijk begint het toch allemaal bij de jeugd en vandaar dat dit project bijzonder van belang is qua vorming.'

Binnen het GreenKidz-project krijgen kinderen gastlessen op school met daarvoor speciaal ontwikkeld lesmateriaal over het belang van recycling. Middels ‘doe het zelf’ recycle-opdrachten in de klas, leren kinderen onder andere hoe lang het duurt voordat afval in de natuur wordt afgebroken en behoud van het milieu waarderen.

Duikinstructeur Hans Pleij, bestuurslid van de stichting en coördinator van de onderwater opruimwerkzaamheden, meldt dat het record van vorig jaar is gebroken met 125 duiken naar 131 afdalingen. Zo hebben vandaag drie groepen in de wateren van het Carcasbaai-schiereiland gedoken. Bij Directeursbaai zijn er twee gestripte motorgeraamtes opgedoken en zijn er tal van vislijnen doorgeknipt en verzameld.

'Mijn schatting is dat we ditmaal bij het schiereiland, onderwater, ongeveer 3 kuub afval hebben verzameld, wat veel minder is dan de 7 kuub van vorig jaar. Verder is er aan wal ook hard gewerkt. Zo heeft de groep die aan de kerk is verbonden die in het oude koetshuis gevestigd is (de oude Baya Beach Club), met inzet van veel vrijwilligers en materieel, behoorlijk wat afval verzameld. Even sloeg de fantasie op hol toen een groep op land, geschrokken een vondst van botten had gedaan. Bij nadere inspectie bleken het hondenresten te zijn. In totaal zijn er toch ook weer acht hondenresten aangetroffen op het Carcasbaai-schiereiland, aldus Pleij.

De stranden waar de opruimwerkzaamheden plaatsvonden, zijn: Caracasbaai, Directeursbaai, Jeremi, Klein Curaçao, Lagun, Marie Pampoen. De opruimwerkzaamheden op land werden bij Brievengat (omgeving Sentro Deportivo Kòrsou), Boca St. Michiel (omgeving Kaya Virtut), Hato (omgeving Grotten van Hato), Jan Thiel (Mirador), Matancia (omgeving Kaya Akoerio), Otrobanda (omgeving Megapier en Curom), Piscadera (ingang van de haven), Weg naar Playa Kanoa, Saliña (mangroven, omgeving Fokkerweg, Albert Schweitzer College en omgeving Kaminda Saliña), Scherpenheuvel (Kaya Mila, Kaya Cinthia) en Vredenberg (omgeving SUBT-stadion). In zee werd het afval opgedoken bij: Boca St. Michiel, Caracasbaai-schiereiland (Tug Boat), Directeursbaai, Jeremi, Lagun, Marie Pampoen, Pietermaai en het binnenwater van Sea Aquarium.

Nationale worstelselectie voor trainingsstage en interlandtoernooi naar Nederland

Interland tegen Nederland zondag 27 september in RotterdamDe nationale selectie van de Surinaamse Worstelfederatie (SWF) vertrekt morgen richting Nederland voor een trainingsstage en interlandtoernooi. In de selectie zitten zeven worstelaars, een scheidsrechters en enkele bestuursleden, aldus de SWF vandaag, zaterdag 19 september 2015, in een persbericht.

De trainers Michel Nathoe en Dennis Touw Ngie Tjouw waren al eerder vertrokken. De worstelaars zijn Fernando Ghoerahoe (WV Meerzorg), Antonio Troenodikromo (WV Commewijne), Micha Willems (SC Tatami), Rehiem Mohamed (Jai Hind), Akshay Mohan (Jai Hind), Mohamed Chiragalie (Hind-Keserie) en Widesh Ramcharan (Hind-Keserie). Als scheidsrechter gaat mee Parwesh Bhaggoe en de teammanager is Dara Ramcharan.

Afgelopen week heeft de SWF een motivatiesessie gehouden met de jongens en hen op het hart gedrukt zich als ambassadeurs te gedragen in Nederland. ‘Je vertegenwoordigt niet je club of buurt, maar je land’, sprak voorzitter Ravin Changoer. Hij verwacht dat de jongens, gezien het trainingsprogramma die ze in Suriname hebben afgewerkt, niets anders dan dat ze met de overwinning zullen terugkeren.

In Nederland zal zondag 27 september de interlandontmoeting tegen Nederland plaatsvinden. Het wordt de derde ontmoeting in evenveel jaren. Het toernooi wordt gehouden in Sportcentrum West te Rotterdam vanaf twee uur 's middags Nederlandse tijd. Voor en na dit toernooi zijn er trainingsstages gepland bij diverse Nederlandse clubs.
De delegatie wordt 9 oktober terugverwacht in Suriname.

Trendwatcher Bakas verstrikt in web belangenverstrengeling

Conservatieven-lieveling sprak VVD toe, maar verzweeg eigenbelang  


De bekende trendwatcher Adjiedj Bakas (Bron foto: Avi Goodall/bakas.nl/pers), geliefd in conservatieve kringen vanwege zijn populistische opvattingen, blijkt voor de VVD verzwegen te hebben dat hijzelf financieel belang had bij de 'trend' die hij 'watchte' in de hoofdstad, zo is vandaag, zaterdag 19 september 2015, te lezen op Joop.nl, van de omroep VARA.

Het Parool onthult, dat Bakas tijdens een lezing voor de VVD, college-partij in Amsterdam, lovende woorden uitte over een Chinese ondernemer. Hij verzweeg echter voor zijn gehoor, dat hij met de bewuste zakenman net een deal had gesloten.

Het Parool schrijft:

'Volgens het kadaster heeft Bakas op 25 juni van dit jaar zijn panden op de nummers 124 en 125 voor 3,65 miljoen euro verkocht aan de Chinees-Amsterdamse ondernemer Alex Chang. Diezelfde Chang werd door Bakas geprezen in zijn toespraak: 'Alex Chang bedacht voor de kade het Amsterdam Town House, dat zich onder meer richt op de creatieve industrie. (...) Prima idee, dus geef hem alle ruimte het te doen.' 

Bakas vertelde zijn gehoor niet over de deal. Bakas ontkent, dat er sprake was van opzet: 'Het gaat mij altijd om Amsterdam.'

'Geen sprake van financiële problemen bij Staatsolie'

Directeur Elias stoort zich aan zware aantijgingen Assembleelid Jogi (VHP)

(Bron foto: Staatsolie REP)

Voorzitter bond bij Staatsolie Read vindt uitspraken Jogi 'onverantwoordelijk en schadelijk'


Er is helemaal geen sprake van financiële problemen bij Staatsolie. Ook is de uitbreiding van de raffinaderij (REP, Refinery Expansion Project) redelijk goed op schema. Dat zegt algemeen directeur Rudolf Elias vandaag, zaterdag 19 september 2015, in de Ware Tijd, naar aanleiding van twijfels die onlangs hierover zijn uitgesproken door het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi. 

Ook ontkent Elias een grote overschrijding van het budget van de REP van rond de 750 miljoen Amerikaanse dollar. Jogi had gesuggereerd, dat de uitgaven aan de REP zouden zijn opgelopen naar boven de 1 miljard dollar. Daarnaast zou er sprake zijn van ernstige problemen waardoor de installatie niet volledig kan worden opgestart.

De directeur stoort zich nog erger aan de beweringen van Jogi over vermeende fraude en corruptie door directielieden. 'Als er een onderzoek naar mij wordt verricht weet ik 1.000 procent dat ik ongeschonden eruit kom. Dat geldt ook voor mijn collega's, tenzij het tegendeel met bewijsmateriaal wordt ontdekt. In het buitenland is het ondenkbaar dat men met zulke zware aantijgingen komt zonder bewijs.'
 
Ook voorzitter Lloyd Read van de Staatsolie Werknemersorganisatie is teleurgesteld in de 'onverantwoordelijke en schadelijke' uitlatingen. 'Alleen in Suriname werken zaken omgekeerd waarbij iemand schuldig is totdat zijn onschuld is bewezen. En al komt men tot de ontdekking dat er niets aan de hand is, is het kwaad al geschied in de vorm van materiële en immateriële schade.'

Volgens hem zou toenmalig parlementariër Arthur Tjin A Tsoi (NPS) het juiste voorbeeld hebben gegeven in de kwestie EBS, door bewijsmateriaal ter bestemder plekke te deponeren. 'Daardoor zijn zaken aan het rollen gebracht.

Somohardjo (PL): 'Het is afgelopen met bauxietsector in Suriname'


'Voor import bauxiet eerst miljoenen investeren om Surinamerivier uit te baggeren en dat geld hebben we niet'


Het is afgelopen met de bauxietsector in Suriname. Het land heeft het geld niet om de investeringen te plegen om deze industrie te redden en weer winstgevend te maken. Tot die conclusie komt Pertjajah Luhur-voorzitter Paul Somohardjo, zo bericht de Ware Tijd vandaag, zaterdag 19 september 2015. 

Eind november stopt Suralco de productie van aluinaarde te Paranam en sluit de raffinaderij. De Amerikaanse moedermaatschappij Alcoa zou volgens hem nooit een dochteronderneming afstoten die in staat is in de toekomst weer winst te maken.

Somohardjo stelt, dat miljoenen Amerikaanse dollars geïnvesteerd moeten worden om nieuwe bauxietvoorraden te exploiteren, geld dat het land momenteel niet heeft. Ook import van bauxiet is, aldus de politicus, financieel niet aantrekkelijk en mogelijk zelfs onuitvoerbaar vanwege de geringe diepgang van de Surinamerivier. 'We zouden eerst miljoenen moeten investeren om de rivier uit te baggeren en dat geld hebben we ook niet.'

Somohardjo vreest dat de ongeveer 2.000 gezinnen die direct en indirect afhankelijk zijn van de bauxietindustrie het de komende periode enorm moeilijk krijgen, een situatie die verergerd zal worden door de kostenverhogende maatregelen die de regering gaat doorvoeren en al doorgevoerd heeft. 'Ik denk niet dat de overheid deze arbeiders zal overnemen.'

VHP-leider Santokhi 'diep geraakt' door overlijden Harold Ramdani

'De VHP verliest een zeer waardevol, trouw en buitengewoon actief lid'


Nog geen twee weken terug had ik een lang gesprek met hem waarin hij onder meer uitvoerig vertelde over zijn succesvolle periode als lid van de Staatsraad en van zijn waardevolle bijdragen als president-commissaris bij het Staatsziekenfonds. Ik luisterde met interesse naar hem want wie Harold kende weet dat hij boeiend kon vertellen. Toen na bijkans twee uren wij het gesprek beëindigden, omdat hij een andere afspraak had en hij mij ten afscheid een hand gaf, kon ik niet bevroeden dat dit het laatste contact zou zijn tussen ons.

Ofschoon ik besef dat het leven vergankelijk is en ik in mijn spirituele beleving van het bestaan daar zoveel mogelijk rekening mee hou, moet ik bekennen dat het onverwachte overlijden van Harold een schok voor mij is geweest. Ook in de VHP, waar hij gerekend wordt tot een van de loyale 'stonfutu’s' , zal zijn heengaan een merkbare leegte achterlaten. Dit geldt vooral voor de mensen die op de donderdagavond speciaal naar de Olifant kwamen om te luisteren naar zijn eigen wijze van politieke nieuwsverstrekking.

Voor vele jongeren in de partij was 'oom Harold' een vaderfiguur, maar ook de meer ervaren leden konden altijd een beroep doen op zijn jarenlange ervaring als politicus , ondernemer, of als dienaar op het sociaal-maatschappelijk veld.

De VHP verliest met Harold Ramdhani een zeer waardevol, trouw en buitengewoon actief lid wiens verdiensten met erkentelijkheid in de kronieken van de partij zullen worden opgetekend.

Namens de VHP betuig ik met weemoed mijn innige medeleven met alle nabestaanden, in het bijzonder de naaste familie van Harold; ik wens hen zeer veel sterkte toe en bid dat allen de nodige kracht geschonken worden om door deze droeve donkere dagen heen te komen.

Chan Santokhi,
Voorzitter VHP'

Den Blauwvinger: Surinaamse burger draait op voor verkwistend beleid regering Bouterse-I

COLUMN: Regering verhoogt van ene op andere dag brandstof-, water- en stroomprijs – FEP-voorstellen door regering genegeerd

Dat wordt pinaren en extra hosselen – Inkomens stijgen niet en volkspresident mijdt confrontatie met het volk


De regering Bouterse-Adhin heeft ruim twee weken geleden, in de vroege ochtend van dinsdag 1 september, zijn ware gezicht al laten zien en getoond lak te hebben aan het parlement, het Financieel Economisch Platform en aan de burger. De burger die nog zo graag vijf jaar wilde. Als een dief in de nacht, let wel, van de portemonnee van de burger, was daar plotseling een persbericht van het ministerie van Financiën waarin werd aangekondigd, dat er ingaande dezelfde dag, 1 september dus, een zogenoemde solidariteitsheffing van 40 cent extra komt bovenop de prijs voor een liter benzine en diesel en dat de elektriciteits- en watertarieven per 15 september fors worden verhoogd, tot wel drie tot vier keer (een huishouden dat nu Srd 40 betaalt voor elektriciteit gaat na 15 september meer dan Srd 170 betalen. Voor iemand die Srd 160 betaalt, wordt het nieuw tarief Srd 500). 'Solidariteitsheffing'? Solidariteit met wie of wat? Niet met de burger, dat staat vast. Inmiddels is de verhoging van de tarieven uitgesteld – na gesprekken van president Desi Bouterse met de vakcentrales en organisaties uit het bedrijfsleven –, de tarieven gaan 'gefaseerd' worden ingevoerd. Met ingang van wanneer en hoe hoog de tarieven worden is vandaag, zaterdag 19 september 2015, nog niet bekend. De minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson, en de vakcentrales en het bedrijfsleven zijn vandaag nog steeds aan het steggelen over de hoogte van de nieuwe tarieven.

Woedende reacties
Op alle fronten werd meteen terecht, die 1e september, woedend en verbouwereerd gereageerd. Het land schudde op zijn grondvesten, het land leek in rep en roer. Vakbonden, aannemers, bushouders, rijstboeren, pomphouders, burgers, leden van het Financieel Economisch Platform, consumentenorganisaties en leden van De Nationale Assemblee zowel uit de oppositie als uit de coalitie. Het reces van het parlement werd ruw verstoord door het onbegrijpelijke in het holst van de nacht genomen regeringsbesluit.

Regering verschuilt zich te gemakkelijk vooral achter olie- en goudprijs
De regering liet via het ministerie van Financiën uitgebrachte persbericht onder andere weten: 
'De inkomsten van de overheid zijn door de snelle en aanhoudende verslechtering van de internationale olie- en goudprijzen ernstig onder druk komen te staan en hebben een dieptepunt bereikt. Vanaf 2012 heeft ons land meer dan 75 procent van de inkomsten uit olie en mijnbouw verloren en we verwachten geen noemenswaardige stijging van deze inkomsten in de komende 2 jaar'. In ons streven naar macro-economische stabiliteit en de financiële levensvatbaarheid van de Surinaamse economie te herstellen, zijn wij genoodzaakt meer te leunen op binnenlandse bronnen van inkomsten om zodoende de internationale schokken van de grondstoffensector te minimaliseren. Na lange beraadslagingen binnen de regering en overleg met de sociale partners, heeft de regering besloten om enkele noodzakelijke maatregelen te treffen. Enerzijds zullen er maatregelen zijn die gericht zijn op het verhogen van de overheidsinkomsten, terwijl er anderzijds maatregelen getroffen zullen worden om de overheidssubsidies af te bouwen.'

Overleg met sociale partners?
Die partners werden echter in eerste instantie compleet genegeerd, die hadden immers in de gesprekken met Bouterse gepleit voor een gefaseerde invoering van de prijsverhogingen.
Overigens had minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen nog geen twee weken voor 1 september verkondigd, dat de tarieven voor stroom niet zouden worden verhoogd zolang het justitieel- en politieonderzoek binnen de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) niet zijn beëindigd. Het volk wordt ermee opgezadeld om de regering uit het door de regering Bouterse-I gecreëerde financiële moeras te trekken, zonder enige vorm van overleg met wie of wat dan ook. Er werd geen enkele vorm van compensatie in het vooruitzicht gesteld voor de burger voor wie het inkomen hetzelfde blijft, maar de uitgaven explosief zullen gaan stijgen. Velen gaan gedwongen worden te pinaren en te hosselen om niet in de eigen misère te verdrinken.

'Zieltogend Suriname verhoogt de prijzen fors', kopte de Telegraaf dinsdag 1 september zelfs. Met andere woorden noodlijdend Suriname. Dat beeld heeft de wereld nu van Suriname.

Volkspresident voor het volk ontwijkt het volk
Zoals gezegd, vanuit alle fronten werd woedend en verontwaardigd gereageerd. De aanstichter van die woede en verontwaardiging heeft zich echter nauwelijks laten zien. Tot verontwaardiging van de oppositie in De Nationale Assemblee was Bouterse 10 september ook niet aanwezig toen een speciale openbare vergadering werd gehouden over de prijsverhogingen. Politici onderbraken hun reces. Maar, Bouterse had het te druk, zo liet hij weten na de beëdiging 11 september van de nieuwe leden van de Staatsraad. 'En, er waren toch genoeg ministers aanwezig, die meer van de zaak weten dan ik.' Ook zei hij, dat de maatregelen nodig zijn om de economie draaiende te houden. Bouterse, die zichzelf zo graag neerzet als volkspresident, lijkt echter maling te hebben aan dat volk. Als hij het volk serieus neemt en dus ook de vertegenwoordig(st)ers van dat volk in het parlement, dan was hij aanwezig geweest en had antwoord gegeven op de vele vragen van Assembleeleden. Hij bood wel zijn excuus aan voor de slechte communicatie met de samenleving over de maatregelen. Maar, wat heeft het volk – dat hij ontloopt – daaraan?

Tijdens de openbare vergadering maakte vicepresident Ashwin Adhin bekend, dat er een sociaal vangnet (Bron foto: orangemonday.nl) komt, bedoeld om de meest kwetsbaren in de samenleving te ondersteunen in verband met de kostenverhogende maatregelen van de regering. Ook wordt een solidariteitsfonds opgezet. Maar, hoe dat vangnet er precies uit gaat zien en wie er precies voor in aanmerking kunnen komen blijft vaag, neen, onduidelijk. Het lijkt sussende politieke cliché-praat. Vangnet? Hoe dan...?....tjoerie.

De politiek correcte vakcentrales
Terugdraaien van de prijsverhogingen was de eerste dagen na 1 september voor de regering niet aan de orde. Verzoeken uit het parlement om de verhogingen gefaseerd door te voeren werden door de regering aangehoord, maar of het een serieuze optie is voor de regering viel toen nog ernstig te betwijfelen. Bouterse is niet iemand die graag op zijn gezicht gaat ofwel gezichtsverlies lijdt. De man kan een flinke dosis arrogantie uitstralen. De oppositie, de vakbeweging en alle anderen met wie Bouterse in aanloop naar 1 september had gesproken, spraken tegen dovemansoren. Maar, dat hadden ze kunnen en moeten weten. Een vos verliest immers nooit zijn streken.
Gedwee werd de afgelopen weken door Jan en Alleman gereageerd op de regeringsmaatregelen. Ferme taal werd geuit, veel theater ook. Een enkel Assembleelid nam het woord actie in de mond en organisaties in de rijstsector dreigden met een landelijke actie. Dat was het. De vakbonden? Die stelden zich netjes, politiek correct op. Geen enkele oproep tot actie. Maar, RaVakSur (Raad van Vakcentrales in Suriname) liet wel constant weten tegen de verhogingen te zijn en voor een gefaseerde invoering ervan. En als klap op de vuurpijl werd 20% loonsverhoging voor ambtenaren gevraagd.....
Waar waren de vakcentrales met hun gedachten en verstand?
20% Salarisverhoging voor ambtenaren vragen, nu, in deze periode?
Hoe geloofwaardig is RaVakSur? Maar, door de opstelling van RaVakSur werd de invoering van de nieuwe tarieven voor water en stroom per 15 september wel voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Hieronder een overzicht van reacties na de bekendmaking door de regering op 1 september

VHP, Pertjajah Luhur, NPS en ABOP
De VHP, de Pertjajah Luhur (PL), de NPS en de ABOP verklaarden op 2 september 2015, dat zij in hun communicatie met de president steeds kenbaar hadden gemaakt geen voorstander te zijn van verhoging van de brandstofprijzen.

'Deze plotselinge prijsverhoging van brandstof wordt onzerzijds afgekeurd. Het gevaar is immers, dat de armoede sterker zal toeslaan en een groter deel van het volk onder de armoedegrens komt, zonder enige vooruitzicht op verbetering. (…) Het treffen van losse maatregelen is wederom dweilen met de open kraan, waarbij de samenleving weer moet inleveren en die verder onder druk komt. Door ons werd aanbevolen om het beleid eerst zorgvuldig voor te bereiden en met het volk te bespreken. Bij het treffen van zware maatregelen voor het volk, moest vooraf worden voorzien in opvang ter voorkoming van achteruitgang in de levensomstandigheden en ontwikkelingskansen van het volk. De genoemde partijen roepen de regering op, om de genomen maatregelen onmiddellijk terug te draaien en het te voeren beleid op een begroting te brengen en die voor te leggen aan DNA, zoals de Grondwet dat voorschrijft', aldus de partijen in hun verklaring.

Leden Financieel Economisch Platform
Diverse leden van het Financieel Economisch Platform (FEP) lieten 2 september weten, dat de regering hun voorstellen naast zich had neergelegd. Het FEP had onder andere voorgesteld om een extra governement-take te heffen, indien de wereldmarktprijs het toelaat, en de water- en elektriciteitstarieven gefaseerd te verhogen.

VHP-Assembleelid Mahinder Jogi
Het VHP-parlementslid Jogi zei 2 september: 'Verhogingen met zo'n impact wordt niet in het holst van de nacht met een persbericht bekendgemaakt.' Hij benadrukte, dat de volksvertegenwoordiging compleet buitenspel was gezet door de regering.

VHP-Assembleelid Shailendra Girjasing 
Het VHP-parlementslid Girjasing zei 2 september: 'De oorzaak van de prijsverhoging ligt niet bij de hoge rekening van de EBS, maar bij het verspillend beleid van de afgelopen vijf jaren. Wat wij moeten doen, is protesteren voor de woningen van de NDP’ers. Dit hebben ze ons absoluut niet verteld. De president heeft ons alleen verteld hoe rooskleurig het was. Misiekaba had het over Dubai en vandaag gaan wij richting Haïti. '

NPS-Assembleelid Patricia Etnel
Het NPS-parlementslid zei 2 september: 'Dit is vreselijk. De verhogingen zijn volksonvriendelijk.' Ze riep op tot stopzetten van de verhoging. Ze betoogde, dat Assembleeleden door het volk zijn aangesteld en dat daarom zij goedkeuring zouden moeten geven aan de verhoging van vaste lasten. 'Ik vind het heel erg wat gebeurt. Als iemand dit goed praat hou je niet van het volk. Wat willen wij van de burgerij?'

VHP-Assembleelid Dew Sharman
Dew Sharman van de VHP zei 2 september, dat de samenleving is overvallen met de maatregelen en hij voorspelde grote gevolgen van de maatregelen. De politicus verwachtte een ontevredenheidsgolf en zei, dat de samenleving voorbereid had moeten worden. 'Dat wat nu gepresenteerd wordt is niet wat de samenleving verwacht had.' Hij pleitte voor een vangnet voor minder draagkrachtigen.

NDP-Assembleelid Silvana Afonsoea
Parlementslid Silvana Afonsoea van de NDP zei 2 september het vreemd te vinden, dat van de ene op de andere dag een verhoging wordt ingevoerd. Ook zij vond, dat er overeenstemming met het parlement bereikt had moeten worden.

ABOP-Assembleelid Marinus Bee
'De regering moet de maatregelen aanhouden totdat in het parlement een discussie is gehouden over zulke ingrijpende besluiten. De oppositie moet het volk niet in de steek laten, maar krachtig haar stem laten horen.' Dit was 2 september een eerste reactie van het Assembleelid Marinus Bee (AC/ABOP).
Bee zei ook, dat de regering het volk heeft misleid. Tijdens de verkiezingscampagne was immers gezegd, dat het goed ging met de economie. Nu werd iets anders beweerd. Het Assembleelid vroeg zich af waarom president Desi Bouterse zoveel groepen gehoord heeft, als hij toen al wist dat de voorstellen niet meegenomen zouden worden. 'Waarom heeft hij zoveel tijd en energie gestopt hierin?'

Moederbond-voorzitter Errol Snijders
Errol Snijders reageerde op 2 september als volgt: 'Je kunt de gemeenschap niet straffen voor de onduidelijkheden bij de EBS.' Hij weest op het schokeffect die deze maatregelen teweeg zou brengen in de samenleving. 'Dit is niet goed.'

De Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur)
De Raad van Vakcentrales in Suriname (RaVakSur) zond 3 september een brief naar president Desi Bouterse waarin hem gevraagd werd de verhogingen die in het 'holst van de nacht' waren genomen, terug te draaien. Robby Berenstein, voorzitter van RaVakSur, zei dat na het spoedberaad dat de vakcentrales woensdag 2 september 2015 hielden.

Anthony Wong, voorzitter van de Algemene Aannemersvereniging (AAV)
De samenleving mag, na de verhoging van de tarieven voor stroom, water en benzine, erop rekenen dat ook de prijzen in de bouwsector aanzienlijk zullen stijgen. 'Alles zal duurder worden', waarschuwde voorzitter Anthony Wong van de Algemene Aannemersvereniging op 2 september. Hij verwachtte een gemiddelde prijsstijging van minimaal 20 procent over de gehele linie. 'De transportkosten, bouwkosten, bouwmaterialen en arbeidskosten worden hoger', voorspelde Wong.

Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelbare Ondernemingen in Suriname (AKMOS)
Sham Binda, voorzitter van de Associatie van Kleine en Middelbare Ondernemingen in Suriname, zei 2 september, dat vooral startende gezinnen die willen bouwen het zwaar krijgen. 'Sinds 1 september is benzine veertig cent duurder per liter. Ingaande 15 september worden stroom en water duurder. De prijsverhoging bij stroom ligt tussen de 50 en bijkans 280 procent, terwijl water over de gehele linie met bijna 280 procent de lucht in gaat. De economie zal massaal achteruit gaan. Het ziet er zorgwekkend uit', zei Binda, die deze ontwikkeling triest noemde. 'Het zijn ongenuanceerde verhogingen.'

Laurence Pereira, lid van de Raad van Commissarissen van de Melkcentrale
Laurence Pereira, lid van de Raad van Commissarissen van de Melkcentrale, zei 4 september niet te spreken te zijn over de door de regering aangekondigde maatregelen. De door de regering onlangs bekend gemaakte prijsverhogingen gaan volgens Pereira zware effecten hebben op de prijs van melk. 'We hadden met de president afgesproken dat er geen verhoging komt in de prijs van melk. Het zou de komende drie jaren precies zo blijven. Hij gooit nu 40 cent op de diesel. Hoe komen we zo uit? Melkcentrale gaat het niet kunnen betalen. Melkcentrale gaat kapot, failliet. Dit betekent de dood voor de sector. Het is niet alleen de melksector die problemen krijgt. Ook de rijstboeren krijgen zo meteen gigantische problemen. Er zijn dus meer bedrijven die naar de verdoemenis gaan. Met verhoging van de elektriciteits- en watertarieven krijgen wij nog meer problemen. Hoe wij dit gaan opvangen, weten wij niet', zei Pereira.

Radjoe Bikharie, voorzitter van de onlangs opgerichte Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP)
‘De verhoging van de heffingen op de brandstofprijs heeft de kopzorgen van de rijstboeren nog groter gemaakt. De boeren worstelden al met een te lage opkoopprijs van padie. Deze ligt nu zelfs onder de Srd 30 per baal natte padie, terwijl de kostprijs tussen de Srd 55 en 60 ligt. Brandstof is een van de belangrijke componenten bij de productie van padie. Dus de kostprijs gaat hierdoor verder omhoog, terwijl de verkoopprijs blijft dalen.’ Dit zei Radjoe Bikharie, voorzitter van de nieuwe Bond van Surinaamse Padieproducenten (BSP) 4 september 2015.
Volgens Bikharie heeft de voorgenomen verhoging van de stroom- en watertarieven de zaak ingewikkelder gemaakt. ‘Naast het feit, dat de rijstboeren padie produceren, zijn ze ook consumenten. Ze hadden het al zo moeilijk het hoofd boven water te houden, nu met de verhoging van vrijwel alle prijzen zullen ze nog harder getroffen worden.’

Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL)
'Het ziet er niet rooskleurig uit voor ambtenaren.' Wilgo Valies, voorzitter van de Bond van Leraren (BvL), voorziet een verdere verpaupering. Leerkrachten hebben de afgelopen vijf jaar geen salariscorrectie gehad, ondanks de jaarlijkse inflatie. 'Wij zijn al zeker met 20 procent achteruitgegaan in koopkracht.' Deze beperking zal volgens de vakbondsleider verder oplopen tot minimaal 30 procent, wegens de recent aangekondigde inkomstenverhogende maatregelen van de overheid. 'De werkende klasse moet steeds het gelag betalen. We willen zeker een bijdrage leveren als werkers om de economie van ons land gezond te maken, maar er moet eerst een aantal condities geschapen worden', aldus de vakbondsman vrijdag 4 september 2015.

Rust teruggekeerd
Het zijn slechts een paar - willekeurige - van de vele verontwaardigde reacties na 1 september. Inmiddels lijkt de rust te zijn teruggekeerd. Geen enkel protest, geen actie, geen staking. Suriname lijkt als mak schaap de prijsverhogingen te accepteren. Zijn de burgers bevreesd voor de regering, voor de president, of ziet men toch de noodzaak en rechtvaardigheid van de verhogingen in? Immers wat hebben zij de afgelopen betaald voor hun stroom- en waterverbruik aan de door de regering gesubsidieerde nutsbedrijven? Veel te weinig en velen zelfs niets.

Volkspresident, maar niet van het volk
Neemt niet weg, dat een wrange smaak achterblijft dat zij, de burgers, opdraaien voor een falend financieel beleid van de regering Bouterse-Ameerali van 2010-2015. Natuurlijk, daar zijn de dalende prijzen van olie en goud in de wereld, maar daar had de regering op moeten inspelen, omdat nu eenmaal bekend is, dat die prijzen wereldwijd aan schommelingen onderhevig zijn. Maar, de regering is daar blind voor geweest en lanceerde toch het ene na het andere (mega-)project, waarvan nu een aantal voor onbepaalde tijd in de ijskast is beland.

Om het eigen falende beleid nu in de schoot van de burger te werpen getuigt van minachting van het volk, het volk waarvan Bouterse maar blijft beweren en volhouden, de volkspresident te zijn, het volk dat hem blind voor een tweede termijn president heeft laten worden. Maar, de president heeft weer eens aan geloofwaardigheid ingeboet.

Hoogachtend,
Den Blauwvinger
19 september 2015
Amsterdam-Paramaribo


In 2005 werden door de regering Venetiaan-Sardjoe dratische maatregelen getroffen, waaronder de 100% verhoging van de brandstofprijs.Ondanks de massale protesten vanuit de Surinaamse gemeenschap,werden de maatregelen gewoon doorgevoerd:

Twee groene zeeschildpadden op Klein Curaçao krijgen satellietzender

Wetenschap- pers doen 4 jaar onderzoek naar ecologie zeeschild- padden in Caribisch gebied


Er is een nieuwe onderzoekssamenwerking op het gebied van zeeschildpadden op Curaçao, zo meldt Widecast-coördinator voor het eiland Sabine Berendse in een persbericht, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 19 september 2015.

Afgelopen week is er een samenwerking van start gegaan tussen CarMABI (Caribbean Marine Biological Institute), de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) en IMARES in Wageingen. Professor dr. P. (Per) J. Palsbøll (RUG), dr. L. (Lisa) E.Becking (Imares-WUR) en dr. M.J. Christianen (RUG) hebben in mei 2014 van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) fondsen ontvangen voor een vierjarig onderzoek naar de ecologie van Caribische zeeschildpadden.

In het huidige onderzoek zal middels ecologische experimenten, satellietzenders en moleculaire technieken gepoogd worden de zeeschildpaddenpopulaties rondom de eilanden nader in kaart te brengen en te bepalen of deze populaties groeien dan wel kleiner worden en met welke andere populaties zij in contact staan. Ook worden in het onderzoek de bedreigingen meegenomen voor de zeeschildpaddenpopulaties, zoals de gevolgen van klimaatverandering op habitats van kritisch belang voor bepaalde soorten, zoals zeegrasvelden en koraalriffen.

De resultaten van het onderzoek zullen moeten bijdragen aan het verbeteren van de bescherming van zeeschildpadden op de voormalige Nederlandse Antillen. In het kader van dit onderzoek werd een expeditie gedaan naar Klein Curaçao.

'De expeditie was erg geslaagd, want er is bij twee verschillende groene schildpadden succesvol een satellietzender geplaatst. De zender bestaat uit een klein kastje met een antenne die de plaats van de zeeschildpad aan een satelliet doorgeeft als deze boven water komt om adem te halen, waardoor hun migratieroutes het komende jaar online te volgen zullen zijn.'

De eerste zeeschildpad die een zender heeft gekregen is ‘Miss Mermaid’ genoemd, naar Mermaid Boattrips die het project sponsort. 'Als klap op de vuurpijl heeft Marjolijn Christianen nog een extra satelliettracker aan het Seaturtle Conservation Curaçao Project gedoneerd. Het doel is om deze tracker zo spoedig mogelijk te proberen te plaatsen op een derde zeeschildpad', aldus Berendse.

Naast het plaatsen van de satellietzenders op Klein Curacao, werden verschillende zeeschildpadden en mariene habitats onderzocht die van belang zijn voor zeeschildpadden op Klein Curaçao en bij Ascencion en Wacawa. Er werd gehoopt tenminste 20 schildpadden te kunnen onderzoeken, maar uiteindelijk is het gelukt, om maar liefst 32 schildpadden te onderzoeken door de fantastische ondersteuning van de vrijwilligers van het Sea Turtle Conservation project. Alle onderzochte schildpadden bleken in een goede gezondheid, zo bericht ESO News.

Er wordt door zowel CARMABI als door het team van de RUG teruggekeken naar een succesvolle start van een langdurige samenwerking voor het onderzoek naar zeeschildpadden op Curaçao.

Delegatie Jeugdparlement legt aantal brandende zaken voor aan MinOWC-minister Peneux

Jeugdparlement pleit voor bouw studentenflat voor studenten uit de verre districten


Hervorming Naschoolse Opvang staat ook op wensenlijst Jeugdparlement

 
Een delegatie van het Nationaal Jeugdparlement (NJP) heeft gisteren een ruim twee uur durend onderhoud gehad met minister Robert Peneux van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (MinOWC). De jeugdvertegenwoordigers grepen de ontmoeting aan om diverse brandende zaken voor te leggen aan de bewindsman. 'Wij willen deze zaken graag terugzien in het beleid van het ministerie', zegt Prya Sital, voorzitter van het NJP, vandaag, zaterdag 19 september 2015, op Starnieuws.

De jongeren hebben een document overhandigd aan Peneux waarin alle zaken die besproken zijn zijn uitgewerkt. Het gaat om de volgende punten:

1. Opzetten van een studentenflat vooral voor scholieren die van de verre districten naar de stad komen om onderwijs te genieten.
2. Het uitvoeren van zogenoemde 'Basic life skills and leadership' in het curriculum van het onderwijssysteem.
3. Inzetten van maatschappelijk werkers op alle GLO-, VOJ- en VOS-scholen.
4. Studieloopbaanbegeleiding voor leerlingen vanaf GLO-niveau.
5. In het leven roepen van een afdeling op het ministerie die zich specifiek bezig zal houden met  risicojongeren en de drop-outs. Het is daarbij van groot belang dat de gegevens van de jongeren accuraat opgeslagen wordt (met naam, leeftijd, telefoon nummer, e-mailadres, woonplaats en adres).
6. Hervorming van de Naschoolse Opvang.
7. Faciliteiten voor jongeren met een beperking.
8. Installeren van schoolbesturen op VOJ- en VOS-scholen.
9. Opzetten van een algemene bibliotheek in Wanica. Dit punt was het afgelopen jaar door jongeren op het districtscongres van Wanica ter discussie gesteld en de noodzaak ervan benadrukt.

Sital zegt, dat de delegatie van het NJP ook vragen heeft gesteld aan de minister over het uitbreiden van de schooluren. Peneux heeft aangegeven, dat er nog een nationaal congres zal worden gehouden. Het NJP zal daarbij betrokken worden.

Pertjajah Luhur verloot voedselpakketten onder leden

Somohardjo: 'De partij is solidair met de leden, iedereen heeft het moeilijk'

 
De Pertjajah Luhur (PL) wil leden tegemoet komen met voedselpakketten, die via het trekken van lidmaatschapsnummers zullen worden verstrekt. Vanaf 5 december, de verjaardag van de PL, zullen de loten worden getrokken. Het gaat om pakketten ter waarde van Srd 300. In eerste instantie worden 25 voedselpakketten verdeeld, zegt partijvoorzitter Paul Somohardjo vandaag, zaterdag 19 september 2015, op Starnieuws.

Indien een nummer getrokken wordt van een lid dat het pakket niet nodig heeft dan zal dat weer verloot worden, stelt Somohardjo.

De regering heeft de brandstofverhoging al doorgevoerd en is bezig met de tarieven van elektriciteit en water. 'De partij is solidair met de leden. Iedereen heeft het moeilijk. Wie een trouw lid is van de partij, kan in aanmerking komen voor zo'n pakket', zegt de politicus.

Wie een pakket wint, mag een keuze maken of hij of zij dit zal gebruiken voor voedsel, om brandstof te tanken, voor het betalen van de stroom- en waterrekening of voor het kopen van medicijnen. Er zijn mensen die op regelmatige basis bepaalde medicijnen moeten aanschaffen. Welk pakket iemand ook kiest, de waarde blijft Srd 300.

'Wij zijn bezig met de voorbereiding van dit pakket. Wij zullen ook met bevriende bedrijven praten om leden, op vertoon van hun lidmaatschapskaart, korting te geven', aldus Somohardjo. Alle leden die geregistreerd zijn, doen mee. Afhankelijk van hoeveel donateurs de partij zal kunnen interesseren voor dit project, zal het aantal pakketten worden uitgebreid.

Ruim 60% rijstboeren gebruikt Guyanees zaaizaad

SPBA-voorzitter: 'Door dit zaad kunnen de boeren kostenbesparend werken'

Rijstboeren hebben weinig vertrouwen in zaaizaad van ADRON


Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA), zegt vandaag, zaterdag 19 september 2015, op Starnieuws dat ruim zestig procent van de boeren  Guyanees zaaizaad heeft gebruikt. Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij, heeft echter gezegd, dat de prijs van Srd 50 per baal niet geldt voor mensen die zaaizaad uit Guyana gebruikt hebben. De Stichting Machinale Landbouw (SML) zal een baal padie opkopen voor Srd 50.

'De plant is niet gevoelig voor ziekten en plagen. De opbrengst is twee keer zoveel als die van de ADRON-lijnen (Anne van Dijk Rijst Onderzoekscentrum Nickerie). Dus, dit zaad zorgt ervoor dat de boeren kostenbesparend kunnen werken. De opkoopprijs laat veel te wensen over en we moeten zelf nagaan hoe we het hoofd boven water kunnen houden. De ADRON-lijnen zijn gevoelig voor schimmelziekten en plagen. De dertien lijnen die ADRON heeft moeten opgezuiverd worden', zegt Oemraw.

De SPBA-voorzitter stelt, dat er gezegd wordt dat de rijst bij het koken hard wordt. Oemraw snapt niet hoe het komt dat dit product van Guyana over de hele wereld geaccepteerd wordt, terwijl Suriname opmerkingen maakt over de kookkwaliteit. Door de vele voordelen van het zaad kan Guyana kostenbesparend produceren.

Soedeshchand Jairam, landbouwdeskundige, zegt dat er tegenstrijdige belangen spelen. Landbouwers streven naar lagere kostprijs en hogere opbrengsten. 'Het zaad van Guyana heeft een betere weerstand, hogere opbrengst en kiemt beter. Voor exporteurs is het belangrijk dat het product goede kook- en pelkwaliteiten bezit. Hierover kan ik geen informatie verschaffen. Wat wel een feit is, is dat Guyana moeiteloos kan exporteren en zelfs met de prijs kan spelen, omdat de kosten laag zijn.'

Landbouwer Dewkoemar Bishar heeft ingezaaid op Uitbreiding Henar serie 2 en 4. Hij had ingezaaid met het ADRON-rijstras, maar het zaad had hij niet bij ADRON gekocht. Ook Sandjai Jairam heeft op Henarpolder serie 9 en 10 ruim vier hectare ingezaaid met het zaaizaad van ADRON. Beide landbouwers willen overstappen naar het Guyanese zaaizaad. Zij zeggen dat ze geen vertrouwen hebben in ADRON.

'Eeuwig was er een tekort aan zaaizaad vanuit het ADRON. Eindelijk werd dit weggewerkt, maar aan de lijnen is er niet verder gewerkt. Om nu te werken aan een goed rijstras zal het vijf tot zes jaren duren. Maar Guyana heeft niet geslapen en overheerst nu in CARICOM', zeggen de boeren.

Suriname kent weer schaarste aan gesubsidieerde babymelk Nutrilon 1 en 2

Afgelopen twee weken zijn de 400 gram blikken Srd 5 duurder geworden

RGD bevestigt de schaarste


Moeders van zuigelingen kunnen al ruim een maand geen babymelk verkrijgen via de Stichting Regionale Gezondheidsdienst (RGD). Er blijkt een schaarste te zijn aan de gesubsidieerde babymelk Nutrilon 1 en 2, zo bericht Starnieuws vandaag, zaterdag 19 september 2015.

Ouders zijn ten einde raad en zijn nu gedwongen marktconform te betalen voor babyvoeding. In de afgelopen twee weken zijn de 400 gram blikken Nutrilon 1 en 2 op de schappen met Srd 5 verhoogd naar Srd 18.

Hariëtte Neslo, hoofd voorlichting bij RGD, bevestigt dat er een schaarste is. Volgens haar is dit al ruim zes weken het geval. Er is geen babymelk meer aangekocht en de subsidie aan de RGD is uitgebleven, zegt Neslo. Het ministerie van Volksgezondheid is hiervan op de hoogte.

In de kuststrook zijn meer dan 20 RGD-poliklinieken. In de afgelopen weken is geprobeerd om het weinige dat er was, evenredig te verspreiden. Volgens Neslo is de gesubsidieerde babymelk zo goed als op.

Al geruime tijd was de babyvoeding per kind gebracht naar twee blikken wekelijks. Eerder konden de ouders per keer acht blikken kopen. Er is geen zicht op wanneer dit probleem opgelost zal worden.

In april van dit jaar was er ook al een probleem met de babymelk en was die nauwelijks verkrijgbaar.
RGD-directrice Maaltie Sardjoe maakte 14 april bekend, dat de achterstallige schuld bij de overheid was opgelopen tot Srd 15 miljoen. De RGD was niet meer in staat de babyvoeding aan te schaffen.

Onwettig verzuim arbeiders nekt Food and Agricultural Industries, FAI

Voorzitter bond bacovenarbeiders Nickerie: 'Artsen werken mee aan verzuim werknemers'


De moeilijkheden waarmee het bacovenbedrijf Food and Agricultural Industries (FAI)in Nickerie kampt zijn vooral te wijten aan menselijke factoren. Het bedrijf heeft sinds de overname te maken met verliezen. Vorig jaar zijn zware verliezen geleden. De verliezen zijn van dien aard dat het voortbestaan van de onderneming in gevaar is, zo bericht Starnieuws zaterdag 19 september 2015.

Dayanand Dwarka, voorzitter van de bond van bacovenarbeiders van de afdeling Nickerie, steekt de hand in eigen boezem en zegt dat een klein groepje arbeiders het voor de rest bederft. Hij schetst dat 20 tot 30% van de arbeiders onwettig verzuimt, maar zich indekt door attesten van artsen.

Dwarka heeft met de artsen gesproken die hebben toegegeven dat ze attesten op verzoek verstrekken. Ze zeggen, dat ze geen andere keus hebben dan invulling te geven aan het verzoek van de arbeiders, 'anders zoeken ze een andere arts die ze wel een attest op verzoek geeft'. De bondsman keurt de houding van de artsen af, omdat 'de toekomst van de arbeiders op de klippen wordt geholpen'.  Als het bedrijf sluit, dan zijn de arbeiders hun baan kwijt, wat kan leiden tot sociale excessen.

De bacovenindustrie is een arbeidsintensieve sector. Voor het totaal areaal van 2.000 hectare dat in productie is, zijn 2.600 arbeiders nodig. 'Als 30% wegblijft, houdt dat in dat de anderen nog harder moeten werken en dat de aanplant niet optimaal wordt onderhouden.' Dwarka zegt, dat als de aanplant niet goed verzorgd wordt en de oogst niet op tijd geschiedt, je de grootste problemen krijgt. 'Zo zijn de bacoven die verscheept zijn bij aankomst in Europa rijp en moet er worden betaald om de lading te vernietigen.'

Samen met de directie, zet Dwarka zich in om de sector te behouden voor het land. 'Het belang van de werkattitude is moeilijk, maar niet onoverkomelijk. We gaan ervoor en zullen hemel en aarde bewegen om de sector te redden.'

Hij wijst erop, dat de directie en de bond er alles aan doen om de grote groep gemotiveerde hard werkende arbeiders te beschermen. De bacovensector met 1.300 arbeiders en de rijstsector met 1.200 boeren vormen de spil van het economisch leven in Nickerie. Dwarka hoopt te kunnen voorkomen dat er zich weer taferelen voordoen, zoals in 2002 met de sluiting van Surland NV.

'Curaçaose jeugd is respect kwijt en is in de ban van gangs'

Hoofdofficier van Justitie spreekt zijn zorgen uit over de jeugd op eiland

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)

De Jong spreekt kritische woorden bij installatie nieuwe rechters

 
De Curaçaose jeugd is de laatste jaren in de ban van de ‘gangs’. Dat baart hoofdofficier van Justitie Heiko de Jong zorgen, zo zei hij gisteren bij de installatie van de nieuwe rechters aan het Gemeenschappelijk Hof van Justitie, aldus het Antilliaans Dagblad vandaag, zaterdag 19 september 2015.

Uiterlijk vertoon van sieraden, geld en dure auto’s krijgt de nadruk in de levensstijl van gangleden en dat oefent aantrekkingskracht uit op de jeugd, zei De Jong.

Hieronder de volledige tekst van de toespraak van Heiko de Jong:

Jeugdparlement uit zorgen over prijsverhogingen in brief aan president Bouterse

'Jeugdparlement niet oneens met verhogingen, maar ze zijn te zwaar voor normale burger'


Het Nationaal Jeugdparlement heeft gisteren, vrijdag 18 september 2015, een brief gericht aan president Desi Bouterse over de maatregelen die onlangs door de regering zijn getroffen voor herstel van de economie. De jongerenorganisatie uit in de brief haar bezorgdheid over de negatieve gevolgen van de maatregelen voor haar doelgroep en doet enkele voorstellen om deze op te vangen: 

'Geachte President,

We hebben de afgelopen weken mogen vernemen over de tariefsverhogingen voor elektriciteit, water en brandstof. We zijn ons er van bewust dat met de genoemde tariefsverhogingen, in het bijzonder de verhoging van de nutsvoorzieningen, de prijzen van goederen in de winkels ook zullen stijgen. Ook zijn we op de hoogte van de precaire situatie waarin dit land verkeert, dus snappen wij ook dat er maatregelen getroffen moeten worden vanuit de overheid om de inkomsten te verhogen.

Gezien de precaire situatie van het land is het Jeugdparlement het niet oneens met verhogingen, maar zijn wij echter van mening dat de genoemde verhogingen te zwaar zijn voor de normale burger en dus het volk. Deze zullen, vooral op gezinnen directe alsook indirecte gevolgen hebben. Hierbij kunnen we de jongeren die deel uitmaken van de gezinnen niet wegdenken.

De jongeren die te kampen zullen hebben met de gevolgen van de voornoemde verhogingen zijn:
- jongeren die een gezin willen stichten of hebben gesticht en lening hebben bij een bankinstelling
- Jongeren die in internaten verblijven
- Jongeren die gebruik maken van het openbaar vervoer om de school te bezoeken
- Jongeren afkomstig uit sociaal zwakkere gezinnen
- Jongeren die dagelijks kopieerkosten maken voor hun studie

Enkele gevolgen hiervan kunnen zijn:
- Jongeren zullen weinig kansen nemen om te investeren. Ook zal het moeilijker worden voor de jongeren die gezinnen en een banklening hebben, gezien de kosten zullen stijgen.
- Kinderen zullen genoodzaakt zijn om een handje te helpen met de inkomsten van het gezin. Hierdoor bestaat de kans dat deze kinderen na schooluren zullen werken om zo te helpen met de gezinsinkomsten. Dit kan leiden tot slechte schoolresultaten, toename aan drop-out jongeren, toenemende jeugdcriminaliteit en kinderarbeid.
- Ouders die financieel niet uitkomen zullen genoodzaakt zijn om na werkuren elders een tweede baan te doen om zodoende hun gezin te verzorgen. Hierdoor zullen de ouders minder tijd en aandacht hebben voor hun kinderen. Dit kan leiden tot sociale problemen zoals gebroken gezinnen, jeugdcriminaliteit etc.
- Verhoging leidt tot de vraag naar meer werkgelegenheid maar daarentegen ook het afvloeien van arbeiders vanwege de vraag naar meer geld. Dus de sociale groepen en minder draagkrachtigen zullen het sowieso aan de lijve voelen.
- Gezien de tarieven van elektriciteit zullen toenemen, zullen de kopieerkosten ook stijgen. De grootste uitgave die het gros van studenten maken, zijn kopieerkosten. Deze studenten zullen dagelijks meer moeten uitgeven aan het kopiëren van studiemateriaal.
- De solidariteitsheffing op brandstof is met 40ct verhoogd, het gevolg hiervan kan zijn dat de bustarieven zullen toenemen. Er zijn heel veel studenten, vooral studenten van Universiteit en Hogescholen die dagelijks 2 bussen heen en terug pakken om de school te bezoeken. Deze studenten zullen dagelijks meer moeten uitgeven.

Het Jeugdparlement is bezorgd over haar doelgroep en wilt graag meer duidelijkheid over het beleid ten aanzien van het bovengenoemde. Bij deze vraagt het Jeugdparlement om haar schriftelijk of middels een gesprek te informeren over het beleid dat uw regering zal uitvoeren, afgestemd op de bovenstaande consequenties die de verhogingen met zich zullen meebrengen. Enkele zaken die volgens het Jeugdparlement ook onderzocht moeten worden en waarop de verhogingen afgestemd moeten zijn, zijn de inkomsten en de vaste lasten van het gros van de burgers van het land met de aangekondigde maatregelen. Verder is het van belang dat het volk goed voorgelicht wordt over het efficiënt bezuinigen van de nutsvoorzieningen, alvorens over te gaan tot de verhogingen hiervan.

Tot slot vinden wij het heel belangrijk dat er een transparant beleid wordt gevoerd en dat de samenleving wordt geïnformeerd.

In de hoop dat u ons spoedig informeert over het gevraagde verblijven wij.


Met jeugdvriendelijke groeten,
Mej. P. Sital BSc.
Voorzitter van het Nationaal jeugdparlement'

Vakbonden en bedrijfsleven wijzen nieuw voorstel NH-bewindsman stroomtarief grootverbruikers af

Minister Dodson presenteert aangepaste tariefvoorstellen

Voorstel: 45 cent per kWh
Voorstel voor grootverbruikers verhoogd van 89 naar 95 cent

 
Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen heeft gisteravond aangepaste tariefvoorstellen gepresenteerd aan het gezamenlijke bedrijfsleven en de vakbeweging. In plaats van 60 cent, waar de werkgevers en werknemers organisaties over vielen, ligt het voorstel van 45 cent voor een kilowattuur (kWh) op tafel. Maar, de 89 cent voor grootverbruikers is opgeschroefd naar 95 cent. Hier zijn het bedrijfsleven en de vakbeweging  niet eens mee, aldus Starnieuws vandaag, zaterdag 19 september 2015.

Minister Dodson hield een presentatie voor het bedrijfsleven en de vakbeweging. Er is geen overeenstemming bereikt over de nieuwe tarieven die gepresenteerd zijn. Afgesproken is, dat de organisaties met elkaar zullen afstemmen dit weekeinde. Besproken zal worden hoe de standpunten dichterbij elkaar gebracht kunnen worden.

De organisaties vinden dat de regering vasthoudt aan haar berekening, omdat weer andere tarieven omhoog gaan. Dit houdt in dat huishoudens die veel energie gebruiken, boven de werkelijke kostprijs moeten betalen. Het bedrijfsleven en de vakbeweging hebben aangegeven dat er sprake is van kruissubsidie. De regering heeft het over een solidariteitsheffing.

Ferdinand Welzijn, voorzitter van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, zei eerder dat de regering de mensen die niet in staat zijn de verhoogde tarieven te betalen, subjectsubsidie moet geven. De prijs kan niet worden afgewenteld op mensen die meer energie verbruiken.