zondag 20 september 2015

Nederlandse vrouw (54) door piraten vermoord voor kust Colombiaanse stad Cartagena

Echtgenoot vrouw, afkomstig uit het Overijsselse Heino, blijft ongedeerd


De 54-jarige Nederlandse vrouw Durdana Putker uit het Overijsselse Heino -  een dorp tussen Zwolle en Raalte - is gisteravond in Colombia vermoord door piraten. Volgens de lokale politie probeerden zes mannen haar zeilboot Lazy Duck (Bron foto: blog.lazyduck.nl) te beroven bij de Rosario-eilanden, een Caribische archipel voor de kust van de toeristenstad Cartagena. 

De echtgenoot van de vrouw, die tijdens de overval in de badkamer zat, bleef ongedeerd.

De vrouw - van beroep stottertherapeute - kreeg, volgens de grootste Colombiaanse krant El Tiempo vandaag, zondag 20 september 2015, een fatale klap tegen haar hoofd. De verdachten sloegen daarna op de vlucht met omgerekend 60 euro van het echtpaar en lieten alle andere waardevolle objecten achter op het tien meter lange luxejacht.

De man (dierenarts) belde daarop de Colombiaanse politie, die een klopjacht heeft geopend op de daders.

Het echtpaar uit Heino maakt op zijn website melding van de aanschaf van hun schip Lazy Duck. 'Wij zijn in mei 2012 vertrokken om voor langere tijd zeilend meer van de wereld te kunnen zien.'

De twee kregen in mei nog bezoek van familie uit Nederland, die ze ontmoetten in Curaçao. Ook de ouders van Durdana waren daarbij aanwezig. Aan het avontuur van het paar is nu bruut een einde gekomen.

(Red. De Surinaamse Krant/El Tiempo/De Stentor)

Schrijfster Tessa Leuwsha presenteert zondag 27 september in Amsterdam haar nieuwste roman 'Fansi's stilte'

Leuwsha gaat in boek op zoek naar verhaal van haar grootmoeder Fansi


Tessa Leuwsha presenteert zondag 27 september vanaf vier uur 's middags in Amsterdam haar nieuwste roman 'Fansi's stilte'. 

Schrijfster Tessa Leuwsha verhuist van Nederland naar Suriname, aangetrokken door de liefde en het avontuur van een land in opbouw. Vijfentwintig jaar eerder deed haar Surinaamse oma Fansi het omgekeerde. Wie was die vreemde tropenvrouw die opeens bij haar vernederlandste kinderen en kleinkinderen op de stoep stond?

Tessa herinnert zich een strenge, zwijgzame vrouw die weigerde aardappels te eten. Waarom zweeg Fansi in alle talen over haar achtergrond?

In 'Fansi’s stilte' gaat Tessa Leuwsha op zoek naar het verhaal van haar grootmoeder en haar ooms en tantes, in Paramaribo, Nickerie, Eindhoven en de Achterhoek. Al lezend en luisterend beleeft zij de geschiedenis van Suriname en ontdekt hoe de slavernij, die relatief kort voor de geboorte van Fansi was afgeschaft, doorspeelde in het leven van haar grootmoeder – een dochter van een Engelse zendelinge en een zwarte man – en zelfs in dat van haar kinderen.

Tessa Leuwsha wordt geïnterviewd door Tanja Jadnanansing.
Live optreden van singer/songwriter Juansito
Boekverkoop - Tessa Leuwsha zal signeren.

De entree is gratis, maar vooraf aanmelden is verplicht.

Waar?
Vereniging Ons Suriname
Zeeburgerdijk 19-21
1093 SK Amsterdam
Te bereiken met tram 14 en bus 22 vanaf Adam C.S.
Tel: 020 - 693 50 57
E-mail: info@veronsur.org

LVV-minister komt rijstboeren tegemoet met 30 Amerikaanse dollar compensatie per hectare

SPBA-voorzitter Oemraw blij met beslissing minister Algoe: 'Regering maakt een gebaar'


Harrinanan Oemraw, voorzitter van de Padie Boeren Associatie (SPBA), is blij dat minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) de boeren tegemoet zal komen. Algoe biedt de boeren een compensatie van 30 Amerikaanse dollar per hectare en maakte duidelijk dat de beloofde 60 dollar nu niet haalbaar is. Oemraw laat zondag 20 september 2015, via Starnieuws weten, dat in elk geval de regering een gebaar maakt.


Oemraw stelt, dat de SPBA gevraagd had om de landbouwers een ruimte van vijf jaar te geven, zodat zij hun schulden kunnen aflossen.

'De minister heeft gezegd dat hij deze week hierop definitief zal antwoorden. Wel heeft hij meegedeeld dat vijf jaar te lang is en dat er hoogstwaarschijnlijk wel met een periode van een jaar gewerkt kan worden. De gesprekken met de diverse banken worden nog gevoerd', aldus Oemraw.

Boeren kunnen zich vanaf morgen laten registreren voor de beloofde compensatie. Daarna zal er overgegaan worden tot uitbetaling. De beloofde ureum kan nu niet gerealiseerd worden. Toch is Oemraw de LVV-bewindsman dankbaar, omdat hij de boeren de mogelijkheid heeft geboden om het hoofd boven water te houden.

NPS-afdeling Paramaribo kiest 18 oktober nieuw bestuur

Meerdere partijleden zouden voorzitter van NPS-Para- maribo willen worden


De afdeling Paramaribo van de Nationale Partij Suriname (NPS) kiest 16 oktober een nieuw bestuur. Dan zullen de voorzitter en maximaal veertien leden van het afdelingsbestuur worden gekozen. Alle afdelingen van de NPS houden verkiezingen. Bij Paramaribo heeft eerder John van Coblijn bedankt als voorzitter en lid en ook secretaris Sunil Oemrawsingh verliet de partij.

Kandidatenlijsten en zogenoemde bewilligingsformulieren kunnen door bevoegde personen van de onderafdelingen vanaf morgen, maandag, tot vrijdag worden afgehaald bij de verkiezingscommissie in partijcentrum Grun Dyari. Kandidatenlijsten moeten door ten minste vijf onderafdelingen worden ondertekend.

Starnieuws schrijft vanavond, zondag 20 september 2015, te hebben vernomen dat meerdere NPS'ers zich opmaken voor het voorzitterschap van de afdeling Paramaribo. Er zijn ruim 25 onderafdelingen die gerechtigd zijn kandidaten voor te dragen. Theoretisch kunnen vijf kandidaat-besturen worden ingediend. Het ziet er niet naar uit, aldus Starnieuws, dat Paramaribo met een consensuslijst zal komen.

Truck met boomstammen rijdt tegen vangrail op weg naar Brownsweg

'Trucks te zwaar beladen en vaak in slechte staat'


Een vol geladen truck met boomstammen is vanochtend, zondag 20 september 2015, bijna in een ravijn langs de weg naar Brownsweg terecht gekomen. De truck reed tegen de vangrail langs de weg die daardoor werd vernietigd. Het verkeer was urenlang gestremd, aldus Starnieuws.

De districtssecretaris van Brokopondo, Freddy Linga, zegt dat er een zeer gevaarlijke situatie is ontstaan ter hoogte van de Neslobrug. De vangrail is erg belangrijk in de bocht. Er wordt nog naar een oplossing gezocht.

Linga zegt verder, dat de trucks te zwaar beladen zijn en vaak in een slechte conditie verkeren. Er wordt geen rekening gehouden met het laadvermogen. In de bebouwde kom wordt hard gereden met de zwaar beladen trucks, aldus Linga.

Twee weken geleden heeft districtscommissaris Yvonne Pinas nog aangegeven, dat er een hefboom geplaatst zal worden. Aan de politie is het verzoek gedaan om controle uit te oefenen. De politie zou nog naar mogelijkheden zoeken, aangezien er onvoldoende voertuigen zijn om uit te rijden voor controle.

Kortsluiting uitgesloten als oorzaak brand pand ministerie van Justitie en Politie

Aannemelijk is dat sprake is geweest van 'menselijk handelen'


De brand in het gebouw van het ministerie van Justitie en Politie aan de Lim A Postraat in het centrum van Paramaribo afgelopen vrijdag, is niet ontstaan door een kortsluiting. Dit blijkt uit het voorlopige onderzoek van een speciaal onderzoeksteam van de politie, zo bericht Starnieuws zondagavond 20 september 2015.

Uit het technische en tactische onderzoek tot nu toe, blijkt dat het aannemelijk er hier sprake is geweest van menselijk handelen. Het onderzoeksteam heeft verder geconstateerd, dat er mogelijk meerdere personen betrokken zouden zijn geweest bij de brand. Uit het onderzoek moet echter nog blijken of de brand opzettelijk is gesticht.

Een aantal werknemers dat in het gebouw werkzaam was is voor morgen opgeroepen voor verhoor.

Het gebouw vatte vrijdagochtend vlam. Nadat de brand meester was en het pand was overgedragen door de brandweer, stond het gebouw aan het begin van de avond weer in lichterlaaie. Ook hiervoor moet een verklaring komen, zo schrijft Starnieuws.

Vertraagde SLM-vlucht vertrekt vanavond rond half elf

KLM streeft ernaar vertraagde vlucht morgen- avond uit te voeren


De vertraagde vlucht van de SLM vertrekt vanavond, zondag 20 september 2015, rond half elf naar Amsterdam. De vlucht kon gisteren niet worden uitgevoerd, na een incident met de KLM. Het toestel van de KLM dat aan het taxiën was voor vertrek, kwam met de vleugel tegen de wingtip van de SLM aan. Hierdoor moesten gisteravond beide vluchten naar Nederland worden geannuleerd.

Clyde Cairo, vicepresident Commercial Affairs van de SLM, zegt vandaag op Starnieuws, dat de navigatielens die beschadigd is geraakt, vanavond wordt vervangen. Het onderdeel komt vanuit Nederland via Curaçao naar Suriname.

De passagiers die gisteren op vertrek stonden, dienen zich te melden tussen half zes en half acht vanavond op de Johan Adolf Pengelluchthaven. De passagiers die voor vandaag geboekt staan, vertrekken morgenavond. Hun vlucht is ook met 24 uur vertraagd. Ook de vlucht vanuit Amsterdam is met 24 uur vertraagd.
  
Het streven van de KLM is om de geannuleerde vlucht van gisteravond, morgenavond uit te voeren. Dit is nog niet zeker, benadrukt de KLM in een persbericht. Zodra het duidelijk is wanneer de vlucht uitgevoerd kan worden, zal er een bekendmaking komen, deelt de KLM mee.

Informatie betreft de vertraagde KL 714 naar Amsterdam:De KL 714 van zaterdag 19 september vanuit Paramaribo met...
Posted by KLM Suriname on zondag 20 september 2015

Onderwijsdeskundige wil verbod op suikerhoudende dranken in scholen

'De vele calorieën die leerlingen naar binnen krijgen zorgen voor concentratieverlies'

(Bron foto: rethinksugarydrink.org.au)

Onderwijsdeskundige Winston de Randamie, hoofd Ouderparticipatie Stimulerende Unit (OSU), pleit voor een verbod op verkoop van suikerhoudende dranken in de scholen. De vele calorieën die leerlingen met deze dranken naar binnen krijgen zorgen voor concentratieverlies bij hen, zegt hij vandaag, zondag 20 september 2015, in de Ware Tijd Online.

De spin-off effecten van de aangekondigde verhogingen van nutstarieven zullen ook in het onderwijs duidelijk te merken zijn, aldus De Ramdamie. Hij verwacht dat scholieren nu steeds meer aangewezen zullen zijn op het voedsel zoals suikerhoudende frisdranken en snacks die 'op onze scholen aangeboden worden'.

De Randamie vreest dat suikervrije frisdranken of softdrinks met minder suiker duurder zullen worden, waardoor kinderen makkelijker zullen grijpen naar de goedkopere dranken met veel calorieën.

Het OSU-hoofd merkt op, dat er tegenwoordig steeds meer frisdranken met minder suiker verkrijgbaar zijn. 'Ook in reclames zien we vaker dranken met weinig calorieën. Door het drinken van suikerhoudende frisdranken krijg je al snel te veel energie naar binnen', zegt hij.

Minister Dodson geeft inzicht in totstandkoming tarieven voor stroom

NH, vakbeweging en bedrijfsleven hanteren verschillende brandstofprijzen

 
De vakbeweging, het bedrijfsleven en de regering gebruiken hetzelfde rekenmodel om de prijs van een kilowattuur (kWh) elektriciteit vast te kunnen stellen. Maar, er zijn vier punten van verschil, zegt minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) vandaag, zondag 20 september 2015, op Starnieuws. De regering komt op een prijs van 66 cent, terwijl de sociale partners op 43 cent per kWh komen.

De verschilpunten zijn de brandstofprijzen die gehanteerd worden. NH werkt met een gemiddelde van zes maanden 'fuel oil' en diesel. De vakbeweging en het bedrijfsleven werken met de beursprijs van 'crude oil' en diesel.

'Wij moeten rekening houden met de contracten van de NV Energiebedrijven Suriname, Suralco en Staatsolie, de ingebouwde toeslagen en het onderhoud van de netvoorzieningen', aldus Dodsont. Het is volgens de bewindsman noodzakelijk om het onderhoud te garanderen en ervoor te zorgen dat klanten die aangesloten moeten worden geen extra kosten in rekening gebracht worden voor kabels, travo's en dergelijke.

De minister zegt, dat de regering beseft dat 66 cent niet de beste en laagste prijs is, maar het gaat volgens hem om een startpunt. Er moet gewerkt worden aan betrouwbare energievoorziening voor nu en in de toekomst, geen extra kosten voor nieuwe aansluitingen, geen kruissubsidies buiten de eigen groepen (bedrijven subsidiëren geen huishoudens en omgekeerd ook niet) en vooral een efficiënt bedrijf. De kostenstructuur is volgens Dodson nu inzichtelijk gemaakt en kan er gestart worden met de efficiëntieslag.

Nu betaalt iedereen 20 cent voor een kWh. De kostprijs is volgens NH 66 cent. Het verschil wordt gesubsidieerd door de overheid, waarbij de bedrijven en de 12% van de huishoudens die veel elektriciteit gebruiken, het meest genieten.

NH heeft voorstellen gedaan waarin gesteld is dat iedereen moet betalen op basis van het daadwerkelijk verbruik. Minder draagkrachten moeten worden geholpen, stelt de minister. Daarnaast betaalt iedereen een abonnement dat afhankelijk is van de aansluiting. 1 Fase is Srd 10.85 per maand, terwijl 2 en 3 fase respectievelijk Srd 16.50 en Srd 18,25 per maand bedragen. 72% Van de gezinnen gebruikt tussen 0 en 400 kWh. De voorstellen zijn uitgewerkt in groepen van gebruikers voor de huishoudens. Het bedrijfsleven en de vakbeweging hebben een andere indeling gemaakt dan de regering.

De tarieven voor commerciële en industriële bedrijven zijn losgekoppeld van de huishoudelijke tarieven.

Er kon afgelopen vrijdag nog geen overeenstemming worden bereikt met de sociale partners. 'De ene vond dat het niet eerlijk is, dat de breedste schouders de zwaarste lasten moesten dragen, de andere vond dat na de aanpassing direct loonsverhoging moet volgen. Partijen konden elkaar om uiteenlopende redenen niet vinden', zegt Dodson.

Afgesproken is dat dit weekeinde in klein verband samen gekeken wordt naar de tarieven. Twee vertegenwoordigers van de organisaties zullen de zaken verder uitwerken en inhoudelijk buigen over het voorstel van de regering en eventueel met alternatieve scenario's komen. 'De regering zal een besluit nemen waarin het algemeen belang gediend wordt en waarbij continuïteit van de energievoorziening voor de totale samenleving gewaarborgd blijft', zegt de minister.

SLM-vlucht van zaterdagavond 19 september met 24 uur vertraagd

Navigatielens beschadigd doordat vleugel KLM-toestel SLM raakte


De Surinaamse Luchtvaart Maatschappij (SLM) heeft gisteravond rond elf uur besloten de vlucht naar Amsterdam te annuleren en met 24 uur te vertragen.  Dit zegt Clyde Cairo, vicepresident Commercial Affairs van de SLM, vanochtend, zondag 20 september 2015, op Starnieuws.

De KLM had eerder op de avond al het besluit genomen om niet meer te vertrekken. De vleugel van de KLM-Boeing kwam bij het taxiën voor vertrek aan tegen die van de SLM, die net was geland op de Johan Adolf Pengelluchthaven en al op z'n plek stond. De passagiers van de SLM waren nog aan boord, toen het incident zich voordeed. De zogenoemde navigatielens van het SLM-toestel is beschadigd geraakt.

Technici van de SLM hebben diverse controles uitgevoerd op het toestel. De gegevens zijn doorgestuurd naar technici in Frankrijk, aldus Cairo. 'Die navigatielens zal vervangen moeten worden, voordat met het toestel gevlogen kan worden', zegt Cairo. Het onderdeel moet worden ingevlogen.

Wanneer de gestrande passagiers vervoerd zullen worden, is nog niet duidelijk. Ook over de vlucht die gepland is vanuit Nederland naar Suriname vandaag, kan nog niks zinnigs worden gezegd. Cairo verwacht in de loop van de dag meer duidelijkheid. Er wordt gezocht naar mogelijkheden. 'Het gaat om een overmachtssituatie.' 
 
'Het gaat om een wingtip van de KLM Boeing die het uiteinde van de vleugel van het SLM toestel heeft geschampt. KLM-passagiers zijn uit het toestel gelaten en ondergebracht in hotels. Het incident deed zich vannacht (Nederlandse tijd) voor. We onderzoeken nu eerst wat de schade is voordat we onze passagiers naar Amsterdam kunnen terugvliegen', aldus een woordvoerder van de KLM op luchtvaartnieuws.nl

Afhankelijk van de schade zal KLM besluiten of er met de betreffende Boeing 747-400, de PH BFA,  kan worden teruggevlogen of dat een ander toestel de passagiers ophaalt en meeneemt.

(Red. De Surinaamse Krant/Starnieuws/luchtvaartnieuws.nl)

Panel van ’Welgeïnformeerd’, Radio Tamara, A'dam, vraagt zich af of Dew Baboeram/Sandew Hira werkelijk econoom is

'Welgeïnformeerd’ bespreekt verder onder andere de dood van Marcel Zeeuw en de grote brand in centrum Paramaribo

Wat was doel geheim gesprek Santokhi en Rusland met president Bouterse...


 Het wekelijkse actualiteitenprogramma ’Welgeïnformeerd’ van de lokale Amsterdamse zender Radio Tamara, heeft vanavond, zondag 20 september 2015, in het eerste uur van zes uur tot zeven uur (Nederlandse tijd), weer diverse interessante en vooral actuele Surinaamse gespreksonderwerpen:

* De Vluchtelingencrisis en Fort Europa
Hoe komt het dat deze vluchtelingencrisis is ontstaan?
En waarom kan er binnen de Europese Unie geen gedegen oplossing worden gevonden voor de crisis?
Kan men stellen dat de crisis veroorzaakt doordat de burgeroorlog in Syrië werd onderschat, of is deze crisis veroorzaakt doordat de huidige regels inzake asielaanvragen in het Schengengebied niet langer voldoen en aan verandering toe zijn?

* Prinsjesdag en de Miljoenennota
De eerste Prinsjesdag sinds 2008 met een positief economisch vooruitzicht. De meeste burgers gaan erop vooruit, behalve de mensen die het op dit moment reeds nauwelijks kunnen rooien. Het panel van 'Welgeïnformeerd’ bekijkt de voorgenomen plannen nader.

* De week van het Nederlandse populisme
Het Nederlandse parlement is tijdens de Algemene Beschouwingen door de voorman van de de PVV weggezet als een 'nepparlement'. De voorzitter van de Tweede Kamer zei desgevraagd tegen een journalist van Radio 1m dat iedereen mag zeggen wat ze willen, zolang de regels maar niet overtreden worden........met andere woorden....neks no fout. Ook premier Rutte deed een duit in het zakje... Jihaddis kunnen wat hem betreft, het liefst sneuvelen. De premier en de zittende Tweede Kamerleden die zulke boude uitspraken te doen, kan dat wel in een democratie?
Is Nederland nog wel een democratie?

In het tweede uur, van zeven uur tot acht uur, weer actuele onderwerpen over Suriname en Surinamers: 


* De steeds nijpender wordende financiële crisis

* De mogelijke plannen van het kabinet om de crisis te bezweren
In dit kader de pogingen van de president om met een zogenaamde 'brede basis' te regeren. Zijn de plannen van de president reëel of is er sprake van het afwentelen van verantwoordelijkheden? Moet bijvoorbeeld het geheime overleg tussen de president, de leiders van de VHP, Chandrikapersad Santhoki en de NPS, Gregory Rusland, gezien worden als poging daartoe, of is de president oprecht in zijn streven om de crisis met alle mogelijke middelen te bezweren?

* Korte berichten, zoals de dood van Marcel Zeeuw en opnieuw een grote brand, afgelopen vrijdag, in het centrum Paramaribo (zie foto top - bron: stichting Gebouwd Erfgoed Suriname)

* Waarheidsvinding en Leugens
Erasmus Rotterdam kan niet bevestigen dat de heer Dew Baboeram (Sandew Hira) inderdaad als econoom afstudeerde aan de Erasmus Universiteit. Ook andere bronnen konden dat niet bevestigen. Wat betekent een dergelijk manco voor de kwaliteit van het wetenschappelijk project van de heer Baboeram? Moeten we zijn pogingen om de waarheid te achterhalen nog serieus nemen?

De redactie van ’Welgeïnformeerd’ probeert de heer Rusland of de heer Santokhi te spreken over het geheim gesprek dat zij hebben gehad met de heer Bouterse.


De presentatie wordt deze keer verzorgd door Natascha Adama, Owen Venloo, en Iwan Bottse. 

Dit programma wordt vanavond (zondag 20 september 2015) tussen 22.00 uur en 24.00 uur ook uitgezonden in Amsterdam en omgeving via Salto, kanaal Caribbean FM, 105.5 kabel en 107.9 ether. Om 0.00 uur, dat is 19.00 uur Surinaamse tijd, volgt een herhaling van The Talk met Wayne Telgt. Online te beluisteren via www.radiotamara.com.

BuZa-minister Badrising voert kennismakingsgesprek met Indiase ambassader Murugesan

India steunt Suriname al vele jaren vooral in vorm van projecten
(Bron foto: BuZa)

Badrising hoopt op intensievere samenwerking op cultureel gebied


Minister Niermala Badrising van Buitenlandse Zaken (BuZa) en de Indiase ambassadeur Subashini Murugesan hebben vrijdag uitvoerig met elkaar gesproken over de samenwerking op diverse gebieden. Aan de orde kwam de benutting van trainingen die door de regering van India worden aangeboden. De Indiase ambassadeur gaf aan dat door de jaren heen veel Surinamers gebruik hebben gemaakt van de diverse opleidingsmogelijkheden. Haar land is bereid op basis van de behoeften van Suriname, meer beurzen toe te kennen indien deze binnen de gestelde 'deadlines' ingediend worden. Dit bericht het ministerie zaterdag 19 september 2015 in een persbericht.

Tijdens het overleg kwam ook de economische en technische samenwerking aan de orde, waarbij de ambassadeur aangaf dat India legio mogelijkheden heeft om ondersteunend te kunnen zijn voor de ontwikkelingsprioriteiten van Suriname. Concreet werden onder andere de beschikbaarstelling van experts uit India voor technische assistentie alsmede andere faciliteiten die verstrekt kunnen worden, genoemd.
Murugesan zei, dat India Suriname van dienst kon zijn met twee bijzondere schenkingsprojecten, te weten de renovatie van het mortuarium van 's Lands Hospitaal ter waarde van 311.567 Amerikaanse dollar en computers aan het NATIN (Natuurtechnisch Instituut) voor een bedrag van 169.400 Amerikaanse dollar.

Door de minister en de Indiase ambassadeur werd ook de stand van zaken van diverse projectvoorstellen, die door Suriname zijn ingediend voor financiering uit een door India aangeboden kredietlijn van 50 miljoen Amerikaanse dollar, besproken. Een aantal van deze projecten is reeds in een vergevorderd stadium van beoordeling door de verantwoordelijke autoriteiten. Sommige van deze projecten zullen een bijzondere bijdrage leveren aan de verdere ontwikkeling van de agrarische sector.

De samenwerking op het gebied van onder andere volksgezondheid, de agrarische sector, onderwijs, ICT, culturele uitwisseling en de mogelijkheden voor samenwerking inzake onderzoek naar medicinale planten, kwamen ook aan de orde.

Badrising en Murugesan erkenden het belang van politiek-diplomatieke samenwerking tussen beide landen op diverse multilaterale fora. Hierbij werd verwezen naar de recente bilaterale demarches over hervormingen binnen de VN veiligheidsraad. Ook werd gerefereerd aan de samenwerking tussen Caricom en India.

Suriname en India zijn diplomatieke betrekkingen aangegaan op 23 januari 1976. De bewindsvrouwe verzekerde de Indiase ambassadeur dat in de komende jaren Suriname nadere invulling zal geven aan de afspraken, die gemaakt zijn tussen beide landen om verdere verbreding van de bilaterale relatie tot stand te kunnen brengen. Zij benadrukte de bijzondere historische en culturele banden tussen beide landen en sprak de hoop uit dat ook op cultureel vlak er in de naaste toekomst een intensievere samenwerking tot stand gebracht kan worden.