donderdag 24 september 2015

Surinaams Nationaal Nierdialyse Centrum vrijwel failliet


Centrum zou betalingsachterstand van 400.000 hebben aan diverse materiaalleveranciersHet lijkt erop dat het Nationaal Nierdialyse Centrum (NNC) in Paramaribo de deuren moet sluiten. Dat melden verscheidene bronnen in Suriname, aldus niernieuws.nl vandaag, donderdag 24 september 2015.

Op dit moment telt het centrum 500 patiënten die al een tijd te maken hebben met tekorten aan dialysematerialen. Het centrum kan de rekeningen voor de disposables niet meer betalen en zou per direct dicht moeten.

De Patiëntenraad van het NNC heeft een brandbrief over de situatie geschreven naar de voorzitter van De Nationale Assemblee, de ministers van Financiën en Volksgezondheid, de directeur van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo en de leiding van NNC. 

Volgens de raad zijn de levens van de patiënten per direct in gevaar. De laatste tijd nam de kwaliteit van de behandelingen al gestaag af en de mogelijkheden om uit te wijken naar andere centra zijn beperkt.

Het Nationaal Nierdialysecentrum is gevestigd op het terrein van ‘s Lands Hospitaal. Het NNC zelf valt administratief  en bestuurlijk onder het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. De leiding van het NCC zou tegen patiëntenraadsleden hebben gezegd, dat het centrum met ingang van vandaag, 24 september, de deuren moet sluiten. Er zou sprake zijn van een betalingsachterstand van € 400.000 aan diverse materiaalleveranciers.

Binnenkort vertrekt lading 20.000 m3 hardhout uit Suriname in een keer naar China

Hout wordt geladen in de Yangtze Dignity in haven van Kuldipsingh te Livorno
 
(Bron foto: David Pratt/shipspotting.com)

Over enkele dagen zal ruim 20.000 kubieke meter Surinaams hardhout verscheept worden naar China. Het is de eerste keer, dat er zoveel hout in één keer wordt geëxporteerd. 'De Surinaamse houtexport gaat hiermee een nieuw tijdperk in', zegt Yuan Jun van CIMS-Tacoba Logs Exporting vandaag, donderdag 24 september 2015, op Starnieuws. 'Het ligt aan de overheid om de omstandigheden te creëren om de export naar een nog hoger niveau te tillen. Het betekent alleen maar meer inkomsten en werkgelegenheid voor Suriname.'

Het hout wordt geladen in de Yangtze Dignity uit Hong Kong, dat het grootste vrachtschip zou zijn dat ooit in Surinaamse wateren is geweest. Het laden gebeurt in de haven van Kuldipsingh te Livorno.

Het schip heeft een laadvermogen van 30.000 kubieke meter, aldus Balvansing Lakhisaran, directeur van de Stichting Bosbeheer en Bostoezicht. 'Maar, onze rivieren laten het niet toe dat er zoveel geladen kan worden. Daarom wordt er nu 15.000 kubieke meter ingeladen en op zee nog eens 5.000.' Kuldipsing Dock Facility biedt de mogelijkheid om de grote blokken hout direct op het schip te zetten. Het traditioneel laden van de vracht in containers is nadelig voor de export van hardhout. Op deze manier kunnen meer boomstammen voor minder geld worden geladen.

Normaal gaat er gemiddeld 11.000 kubiek meter hardhout per keer het land uit, zegt Lakisharan. Sinds januari is er vijf keer geëxporteerd naar China.

De Chinese ambassadeur, Yang Zigang, is ingenomen met de toename van de export. 'Voor Suriname heeft dit natuurlijk ook voordelen. Het betekent meer inkomsten voor de overheid, meer arbeidsplaatsen en het handelstekort zal gestaag afnemen.'

Het grootste deel van het hout komt uit de bossen van Para, Brokopondo, Sipaliwini en het stuwmeer.

Shanti Rama uit Venlo sleept voor Suriname in Costa Rica drie prijzen in de wacht bij Miss-verkiezing Reina Intercontinental

'Ik heb een onvergetelijke tijd gehad'


De 23-jarige Shanti Rama uit het Nederlandse Venlo, maar met Surinaamse roots, heeft van 13 tot en met 22 september met succes deelgenomen aan de internationale Miss-verkiezing Reina Intercontinantal in Costa Rica. Ze kwam uit voor Suriname, omdat haar ouders daar geboren zijn.

De jonge Shanti behaalde de 3e plaats - in totaal waren dertien landen vertegenwoordigd - en won ook nog eens tweee subtitels, namelijk  die van top model en het mooiste gezicht ofwel 'Rostro Bello'. De deelneemsters werden beoordeeld op karakter, performance, uiterlijk en intelligentie.

'Ik ben met 3 prijzen naar huis gegaan en ik heb een onvergetelijke tijd gehad', aldus Shanti.

(Bron foto's: Shanti Rama)

'Ik ben benaderd door Nanny Verwey-Nielen (Miss World Netherlands 1979), ook wel bekend als de missen moeder van Nederland. De verkiezing was op zoek naar geschikte meiden om Suriname te vertegenwoordigen, en omdat mijn beide ouders daar geboren zijn heb ik het recht om voor dat land uit te komen. De titel die ik gekregen heb is Reina Petite Surinam Intercontinental 2015', zo liet ze voor vertrek weten op 11 september via de Venlose nieuwswebsite Krag.nu.

De verkiezing bestond uit drie klassen, namelijk Teen (tot en met 17 jaar), Petite (tot en met 1.67m) en Miss (boven de 1.67m). Shanti nam deel aan de klasse Petite.

'Ondanks mijn lengte, ik ben 1.64 meter, wordt dit mijn derde missverkiezing en doe ik geregeld modellenwerk. Vorig jaar ben ik uitgeroepen tot Miss Congeniality 2014, bij de missverkiezing ‘Queen of the Benelux’, en heb ik Nederland vertegenwoordigd bij ‘Miss European’. Kleinere meiden kunnen dus verder komen in de modellen- en missenwereld. Zolang je je blijft inzetten en ervoor blijft gaan', aldus Shanti.

De Venlose houdt zich, zo berichtte Krag.nu, niet alleen bezig met haar uiterlijk. Integendeel. Het cliché dat beauty and brains niet samengaan helpt ze met gemak om zeep. De vierdejaarsstudente Medische Hulpverlening aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen gaat in oktober aan de slag voor de RVO, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken. Dat doet ze in afwachting van een afstudeerstage op de ambulance.

Een tweede Surinaamse, Sangeeta Toerab, heeft tijdens de verkiezing afgehaakt vanwege een allergische reactie veroorzaakt door een conflict met Nanny Verwey-Nielen waarover Sangeeta 20 september uitgebreid bericht op haar Facebook-pagina.

Tvenschedefm.nl berichtte maandag 21 september, dat Cherity Bhagoe afgelopen zondag tweede is geworden in de missverkiezing Reina Miss Intercontinental. De 21-jarige Cherity kwam uit voor India tijdens de verkiezing in Costa Rica. Voor India is het de hoogst behaalde titel in missverkiezingen van dit jaar. Panama won de wedstrijd.

Doordat India zelf het visum niet rond kreeg kon er geen Indiaas meisje afreizen naar Costa Rica. De organisatie ging in het buitenland op zoek naar het mooiste meisje met Indiase roots. De keuze viel op de Enschedese kapster. Ze won naast de titel 'First runner up' ook de prijs voor de mooiste ogen.

Er nam nog een Nederlandse deel voor een ander land aan de Miss Reina Intercontinental-verkiezing in Costa Rica, Caroline Dauphin. Zij zei 8 september op Dordrecht.net: 'Mijn naam is Caroline Dauphin, ik ben klein maar sterk van stuk, 25 lentes jong en vlieg over een week naar het mooie Costa Rica om daar mee te doen aan een Internationale Miss verkiezing Reina Intercontinental. Ik vertegenwoordig daar de Filippijnen als Reina Petite Filipinas. Een unieke kans om als petite dame van 1.52m mee te doen aan een internationale miss verkiezing.'

(Red. De Surinaamse Krant/Krag.nu/Tvenschedefm.nl/Dordrecht.net)

Probleem met airco in Sehos in Willemstad, Curaçao, is opgelost


'Ziekenhuis heeft nu aircosysteem dat aan internationale eisen voldoet'


Het aircoprobleem van de operatiekamers (OK’s) van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) in Willemstad op Curaçao, is opgelost. Dat zegt waarnemend medisch directeur Franke Scheper vandaag, 24 september 2015, in het Antilliaans Dagblad. Door het probleem met de airco’s in de OK’s moest met een aangepast schema worden gewerkt. Er konden alleen acute operaties plaatsvinden. Andere operaties werden uitgesteld en op de wachtlijst geplaatst. 

Sinds afgelopen weekend is de situatie genormaliseerd, zo gaf de waarnemend medisch directeur te kennen.

'En sinds maandag zijn we begonnen met een inhaalslag om alle operaties die we hebben moeten uitstellen zo snel mogelijk uit te voeren.'

Scheper verwacht, dat het Sehos over ongeveer twee weken weer op schema is. De interim-medisch directeur laat weten blij te zijn, dat het Sehos nu een aircosysteem heeft dat voldoet aan de internationale eisen waardoor het ziekenhuis nu ‘bedrijfszeker met 4 OK’s binnen en één buiten kan werken’.

'De OK buiten is voor eenvoudiger operaties. We draaien nu met vijf van de zeven OK’s. De overige twee moeten nog geopend worden. Eentje hopen we in de loop van de komende maanden te openen en de laatste opent als we het duurzaam project van herstel van het ziekenhuis afhebben. Dat kan nog even duren. Maar, tot die tijd draaien we met zes OK’s. En dat is prima', aldus Scheper.

CITRO op Curaçao boot rijker

De Zr.Ms. Friesland neemt boot mee aan boord

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)

De Citizens Rescue Organization (CITRO)op Curaçao  is een boot rijker. Defensie Caribisch Gebied laat weten, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, donderdag 24 september 2015, dat de Zr.Ms. Friesland, die onlangs de haven binnenvoer, een boot heeft meegenomen voor de Citro. 

De vrijwillige hulporganisatie werkt regelmatig met onder meer de Kustwacht samen.

MDPT wil een ‘natural gas terminal’ op Curaçao

Poten & Partners houdt openbare aanbesteding voor bouw terminal Bullenbaai


Het Multi Disciplinaire Project Team (MDPT), dat zich bezighoudt met de modernisering van de Isla-raffinaderij, heeft het Amerikaanse bureau Poten & Partners de opdracht gegeven om een openbare aanbesteding te houden voor de constructie, financiering en exploitatie van een ‘natural gas terminal’ op Curaçao. Dat bevestigt Werner Wiels, voorzitter van het MDPT (zie foto - bron: caribischnetwerk.ntr), vandaag, donderdag 24 september 2015, in het Antilliaans Dagblad. 

Met de bouw van de gasterminal bij Bullenbaai zou de Isla-raffinaderij al voordat het leasecontract met de lokale overheid in 2019 verstrijkt, over kunnen gaan tot het gebruik van gas dat milieuvriendelijker is.

'De regering heeft vanaf het begin als voorwaarde voor de modernisering gesteld dat de raffinaderij aan de internationaal geldende milieunormen moet voldoen. Gas is schoner voor het milieu, dat is ook de reden waarom er is gekozen om bij de modernisering van de Isla gas als brandstof te gaan gebruiken', aldus Wiels.

In een recente presentatie van het MDPT over de toekomstplannen voor de Isla-raffinaderij aan de regering is de positieve impact van gas op het milieu in tabellen weergegeven.

De nieuw te bouwen gasterminal bij Bullenbaai staat via pijpleidingen in verbinding met de raffinaderij. De Isla-raffinaderij kan met de bestaande installaties gemakkelijk overschakelen van olie op aardgas, aldus een niet met naam genoemde deskundige.

Het plan is dat schepen bij de nog te bouwen gasterminal bij Bullenbaai kunnen aanleggen om gas te leveren of in te laden. Niet alleen de Isla-raffinaderij, maar ook de leveranciers van utiliteiten aan de raffinaderij zoals de BOO/CRU en Aqualectra zullen overschakelen op gas, aldus een bron.

De Isla-raffinaderij en vakbond Petroleum Workers Federation Curaçao (PWFC) hebben in het verleden verklaard, dat de groene aanslag niet door de raffinaderij, maar door de BOO wordt veroorzaakt. De PWFC deed die verklaring nog vorige week. Met het overschakelen op gas zou het euvel van de groene aanslag op termijn opgelost kunnen worden.

De gasterminal is ook bedoeld om huishoudens van gas te voorzien. Arthur Con, directeur van Fundashon Kas Popular (FKP), bevestigt dat de stichting gesprekken heeft gevoerd met investeerders die geïnteresseerd zijn in de aanleg van de gasterminal. 'Daarbij is er ook over gesproken dat, in het geval er pijpleidingen van Bullenbaai naar de raffinaderij worden aangelegd voor het gas, er een aftakking komt voor de circa 4.000 te bouwen FKP-woningen bij Wechi. FKP is voorstander van een centrale gasvoorziening voor haar woningen, zo hebben wij dat aan de Moontjeweg en Kaya Triangel al gerealiseerd', aldus Con.

Kortlopende binnenlandse schuld Suriname omgezet in langlopende lening bij Centrale Bank

Regering neemt meteen voorschot op bij CBvSDe kortlopende binnenlandse schuld van de Staat Suriname is omgezet in een langlopende lening bij de Centrale Bank van Suriname (CBvS). Er is meteen een voorschot opgenomen bij de CBvS, die geconsolideerd is in de langlopende lening. De Nationale Assemblee is officieel op de hoogte hiervan gesteld. 

'Doordat de staatsinkomsten sterk gedaald zijn vanwege de grondstoffenprijsschok, dreigden de inkomsten en uitgaven van de overheid in structureel onevenwicht met elkaar te geraken', meldt de perschef van het Kabinet van de President, Cliffton Limburg, gisteren, woensdag 23 september 2015, in een persbericht.

In het bericht wordt aangegeven, dat de overheid in de gelegenheid moet worden gesteld om binnen een geïntegreerd macro-stabilisatiepakket de budgettaire maatregelen te treffen. Dit moet op de middellange en lange termijn de gezondheid van de overheidsfinanciën garanderen. Meegedeeld wordt dat de overheid in de afgelopen jaren achterstanden heeft opgelopen in het betalen van derden die goederen en diensten hebben geleverd. Er is een betalingsschema getroffen.

Een deel van de schuld is bestemd voor de financiering van de kapitaalinjectie aan twee staatsbanken. De Landbouwbank fuseert met de solvabele Volkscredietbank en Surinaamse Postspaarbank die niet volledig aan de toezicht vereisten van de CBvS voldeed.

De omzetting van korte naar lange schuld betekent niet het vieren van de teugels, maar verschaft de nodige uitgangspositie om de efficiëntie en transparantie van de overheidsfinanciën op te voeren, aldus het Kabinet van de President. De overeenkomst is volgens het bericht zorgvuldig getoetst aan de hand van de bepalingen in de Wet op de Staatsschuld en de Bankwet 1956.

VHP-boodschap offerfeest Ied-ul-Adha

'Laten we samen een beter Suriname maken'Eid-ul-Adha of het offerfeest. Dit offerfeest is het belangrijkste feest en wordt gevierd op de 10de dag van de laatste maand van de moslimkalender. Deze dag kondigt het einde van de Hadj oftewel de bedevaart naar Mekka aan. Eid is een heuglijke aangelegenheid, maar wordt niet gebruikt om zich uit te leven in eten, drinken en excessief gedrag. Het voornaamste doel is om God te bedanken voor de weg die Hij heeft vrijgemaakt om Hem te kennen. Eid wordt gevierd met een nadruk op de liefde voor God en de naasten; het bezoeken van vrienden, kennissen, armen en zieken en hen laten meedelen in het offer waarmee men God bedankt. 

De Heilige Koran vermeldt dat het vlees noch het bloed God bereikt, maar het Godvrezende motief dat daaraan ten grondslag ligt. Allah zegt in in de Heilige Koran dat het slachten van het vlees en het bloed niet zullen bereiken. Met andere woorden: het offer is een symbolische uitdrukking waarbij een moslim zijn bereidheid verklaart om ook zijn eigen leven voor de zaak van God in dienst te stellen.

Het offerfeest moedigt zo de moslims aan om de voorbeelden van profeet Abraham en Ismaël te volgen en bereid te zijn alles te doen wat God van hen verlangt. Moslims die het zich kunnen veroorloven, slachten op het offerfeest een dier om de deugden van profeet Abraham en zijn familie te herdenken. Het vlees wordt verdeeld onder de armen, zieken, vrienden en kennissen, als een feitelijk offer voor liefdadigheid.

De Islam is gestoeld op vijf zuilen, waarvan de Hadj er één is. Eenmaal in zijn/haar leven moet de moslim die daartoe lichamelijk en financieel in staat is, een hadj ondernemen. Ter completering van de Hadj wordt op de laatste dag een dier geofferd.

Het is echter niet zo dat je alleen door het slachten van een dier je offerplicht hebt vervuld. Vertaald naar de dagelijkse praktijk betekent het: het betalen van de armenbelasting, je medemens helpen, goed zijn voor je buren, mensen in nood bijstaan. Kortom het gaat er niet alleen om een dier te offeren, maar het gaat er om dat je door alle opofferingen een beter mens wordt teneinde je dienstbaar te maken voor je medemens. Op de dag van het offerfeest, offert iedere moslim die er geld voor heeft een dier. Offeren betekent in de islam niet alleen de bereidwilligheid om al je aardse belangen en je begeerten op te offeren omwille van de rechtschapenheid, maar ook de volledige onderwerping aan de wil van Allah. Door het offeren wordt er een sterke, eeuwigdurende en inspirerende traditie getoond van ware levenskracht van geloof, liefde, oprechtheid, gehoorzaamheid en nederigheid ten aanzien van Allah. Als ware moslim moet je, je leven lang offers brengen ten behoeve van de samenleving waar je deel van uitmaakt.

De mens is een sociaal wezen, dat deel uitmaakt van een gemeenschap. God heeft de mens verheven boven de andere wezens, waardoor er op de mens de verplichting rust goed te doen ten behoeve van de gemeenschap en van alle schepselen van God. Je bezittingen, je tijd, je geneugten opofferen om het hogere doel te bereiken, namelijk een goed mens, dat moet het ultieme streven van ieder mens zijn.

De Vooruitstrevende Hervormings-Partij (VHP) is al 66 jaar bezig opofferingen te brengen voor land en volk. Zij zal de strijd blijven voeren voor welvaart en welzijn van het volk. De partij streeft ernaar om in harmonie te leven met een ieder. Laten we samen, een beter Suriname maken.

De partij wenst de hele natie maar in het bijzonder de moslim broeders en zusters een gezegende Ied Ul Adha toe, met veel spirituele kracht, zegen, reinheid en bescherming van de Almachtige. Moge het gebed en het offer u verheffen tot een beter mens.