maandag 28 september 2015

Man (61) verdacht van moord op echtgenote


Vrouw werd vaak door haar echtgenoot mishandeld

Arts stelt natuurlijke dood vast, maar obductieonderzoek toont bewijs van mishandeling


De 61-jarige Paina Tjokropawiro is vermoedelijk op 19 september door haar 52-jarige echtgenoot Rahamadali M. om het leven gebracht in hun woning in het district Commewijne. Dit meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 28 september 2015.

Uit het voorlopig onderzoek van de politie is komen vast te staan, dat het slachtoffer vaak werd mishandeld door haar partner. Het was bekend in de omgeving dat ze mishandeld werd, maar ze ontkende dat steeds. De vrouw werd ook geadviseerd aangifte te doen van mishandeling, maar zij heeft dit nooit gedaan.

Volgens verklaring van Rahamadali was hij thuis met Paina, toen zij op een gegeven moment aangaf dat ze zich onwel voelde en neerviel. Hij probeerde haar te reanimeren. Toen hij merkte dat het niet lukte, ging hij naar zijn zwager, die naast hem woont, om hulp te vragen. De zwager probeerde de vrouw te reanimeren, maar dat lukte ook hem niet. Hij schakelde vervolgens de politie in en een gealarmeerde arts stelde een natuurlijke dood vast.

Maar, omdat uit het buurtonderzoek bleek, dat de vrouw ook op die bewuste dag was mishandeld, heeft de politie na afstemming met een lid van het Openbaar Ministerie het lichaam in beslag genomen. Obductieonderzoek wees uit, dat het slachtoffer een kneuzing had aan haar schildklier. Paina moet een slag tegen haar strottenhoofd hebben gehad met een hard voorwerp, voordat zij dood neerviel.

De verdachte is aangehouden en in verzekering gesteld. De afdeling Kapitale Delicten van het korps onderzoekt de zaak verder.

Minister Moestadja wil definitief af van contractarbeid

'Het moment is hier'


'Wetsontwerpen inzake contractarbeid moeten met meeste urgentie op agenda Ministerraad'


Minister Soewarto Moestadja van Arbeid vindt het nu meer dan ooit tijd om contractarbeid voorgoed aan banden te leggen. Hij neemt zich voor dit in de komende tijd bespreekbaar te maken om ondersteuning te vinden binnen de regering. 'Het moment is hier', aldus de bewindsman vandaag, maandag 28 september 2015, in de Ware Tijd, doelend op de verschillende gevallen waarin bedrijven op grote schaal onder meer contractarbeiders willen afvloeien. Bij Suralco zijn ruim 1.200 contractarbeiders in onzekerheid door sluiting van het bedrijf. 

Moestadja zegt, dat het ministerie al geruime tijd wetsontwerpen heeft voorbereid die met name met contractarbeid te maken hebben. Hij heeft deze voorstellen vorige week opnieuw naar de vicepresident gestuurd. De bewindsman vindt, dat ze met de meeste urgentie op de agenda van de ministerraad geplaatst moeten worden.

Hij verwacht van een onderneming als de Amerikaanse multinational Alcoa, dat zij zich niet slechts zal bekommeren om een goede afvloeiingsregeling voor haar vast personeel, maar ook om een degelijke regeling met de contractanten. 'Wij gaan ervan uit dat ze ook die medeverantwoordelijkheid op zich zal nemen.'

Het ministerie zal zich volgens Moestadja niet op eigen initiatief mengen in de onderhandelingen van Suralco met de personeelsbond. Bij het afvloeien zijn er weliswaar regels waaraan het bedrijf zich hoort te houden en daarop zal het ministerie wel toezien. Ook bij het indienen van de ontslagen zal de Ontslagcommissie van het ministerie inzage hebben in de regelingen.

Vluchtpoging uit gevangenis op Curaçao door cipiers verijdeld

Ontsnappingspoging uit cellenblok met gevaarlijke gevangenen


Gevangenbewaarders van het Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) hebben gistermiddag een vluchtpoging uit blok 8 verijdeld. Het betreft hier een cellenblok waar gevaarlijke gevangenen worden opgesloten, aldus de Amigoe vanmiddag, maandag 28 september 2015.
   
De twee gedetineerden die getracht hadden weg te lopen zijn inmiddels in blok 6 opgesloten, bevestigt gevangenisdirecteur Urny Floran. Zij hadden een raamhekwerk vernield en hadden ook lakens klaargelegd om uit de cel te kunnen vluchten. De gevangenbewaarders merkten dat echter tijdens controles en sloegen alarm.

Tijdens een controle in deze cel troffen de bewaarders tevens een kleine hoeveelheid drugs aan, aldus Floran. Hoe de gevangenen aan de drugs en aan het voorwerp kwamen om de hekwerk open te zagen, wordt nog onderzocht.

Volgens Floran hebben de bewaarders een dag eerder op opgenomen beelden van beveiligingscamera’s buiten het gebouw opgemerkt, dat iemand spullen uit een voorbijrijdende auto over de omheining van de gevangenis gooide. Een onderzoek naar de gegooide spullen leverde niets op, aldus Floran.

Het gevangenismanagement heeft inmiddels aangifte gedaan bij de politie, die deze zaak verder zal onderzoeken. Als het onderzoek afgerond is, zullen maatregelen genomen worden tegen de betrokken gedetineerden.

Curaçaose schrijver Frank Martinus Arion (78) overleden

Beroemdste boek ‘Dubbelspel’, debutroman in 1973, wordt verfilmd

Arion was ernstig ziek


De Curaçaose schrijver Frank Martinus Arion (pseudoniem van Frank Efraim Martinus) is gisteravond op 78-jarige leeftijd overleden. Dat bevestigt minister van Cultuur Irene Dick (PS). Aanstaande vrijdag zal de minister stilstaan bij de rol van de schrijver voor de standaardisering van het Papiaments.  Dat doet ze op de school die hij mede heeft opgericht, Skol Humanista na Papiamentu (FSHP), aldus de Amigoe vandaag, maandag 28 september 2015.
 
'Het doet pijn om te horen dat hij ons heeft achtergelaten', zegt minister Dick. De laatste tijd ging de gezondheid van Martinus Arion achteruit. De minister hoorde gisteren, dat de schrijver in het ziekenhuis was opgenomen. 'Hij was ernstig ziek.' Vanmorgen bereikte haar het nieuws dat hij was overleden.

In het kader van de Siman di Kultura (cultuurweek) en de Internationale Dag van de Docent zal de minister bij Kolegio Erasmo stilstaan over de rol van Martinus Arion bij de standaardisering van het Papiaments. 'Normaal wordt de Internationale Dag van de Docent op 5 oktober gevierd. Dit jaar valt deze dag in de schoolvakantie. Daarom zullen we aanstaande vrijdag, 2 oktober, een uur ‘in de schoenen van een docent’ staan op Kolegio Erasmo', zegt Dick.

Volgens haar heeft hij veel betekend voor het ontastbaar cultureel erfgoed van Curaçao, namelijk het Papiaments. Hij heeft zich ruim dertig jaar ingezet om het Papiaments naar een hoger niveau te tillen en het aanzien voor deze creoolse taal te verhogen. Ook heeft gewerkt aan educatiemateriaal in het Papiaments. 'Mijn diepste condoleances gaan uit naar zijn familie, echtgenote en dochter en de gemeenschap van Skol Humanista na Papiamentu en iedereen van de taalgemeenschap op Curaçao', aldus de minister.


Martinus Arion schreef in het Nederlands en het Papiaments. Zijn beroemdste boek is ‘Dubbelspel’, de roman waarmee hij in 1973 debuteerde. Een boekverfilming is in de maak. De productie is dit weekeinde begonnen. Fundashon Bon Intenshon is een van de filmproducenten.

De roman wordt verfilmd door de Amerikaanse regisseur Ernest Dickerson, bekend van Do The Right Thing, Malcolm X, Juice, The Wire en de serie The Walking Dead, zo is te lezen op de website van uitgever De Bezige Bij. Gregory Elias, organisator van het Curaçao North Sea Jazz Festival en het Curaçao International Film Festival Rotterdam, zal samen met Lisa Cortés de film produceren. Cortés was eerder de producer van onder andere de film Precious, onderscheiden met een Academy Award. Grammy Award-winnaar Sergio George zal de filmmuziek componeren.

De plannen voor de verfilming van bestaan al lange tijd. Sinds de publicatie van het boek in 1973 zijn er verschillende filmproductiebedrijven geweest die het boek wilden verfilmen. Uitvoerend producent Ronald Timmermans heeft jarenlang gewerkt aan de scriptontwikkeling.

Regisseur Ernest Dickerson was direct gegrepen door het verhaal: 'Toen ik het script las, had ik de film direct voor ogen,' zegt hij. 'Het is een verhaal over alledaagse mensen die in lastige tijden moeten kiezen tussen moraal en overleving, een spanningsveld dat voor velen herkenbaar is.' In november zal de eerste draaidag zijn op Curaçao.
 
In het najaar van 2006 was Dubbelspel speerpunt van de campagne Nederland Leest. Dubbelspel werd gratis via de bibliotheken verspreid in een oplage van 575.000 exemplaren. Het einde van de campagne werd gemarkeerd door een reading van 'Dubbelspel' in Paradiso (Amsterdam), onder regie van John Leerdam. Aan de opvoering deed een keur van bekende Curaçaoënaars en Nederlanders mee. Een van de personages werd gespeeld door huidig premier van Nederland Mark Rutte. Overige rollen werden gespeeld door Paulette Smit, Raymi Sambo en Jörgen Raymann. De muzikale begeleiding werd verzorgd door Izaline Calister, Denise Jannah, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Giovanca Ostiana en Lesley Vos.

In 1975 doceerde hij aan het Instituut voor de Opleiding van Leraren in Paramaribo waar hij ook zijn vrouw ontmoette, de Surinaamse cultureel antropologe en dichter Trudi Guda. Ze kregen een dochter. Na de coup van Desi Bouterse vertrok het gezin naar Curaçao, waar Martinus Arion zich eindelijk op het werk kon richten dat hem fascineerde: de standaardisering van het Papiaments. Uiteindelijk richtte hij zijn eigen politieke partij op die deze taal moest beschermen voor de toekomst. In 1996 verscheen zijn dissertatie over de oorsprong van het Papiaments, waarop hij promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam: ‘The Kiss of a Slave. Papiamentu’s West-African Connections’.

In 1992 werd Martinus Arion benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. In december 2008 maakte hij bekend zijn lintje terug te willen geven aan de Staat der Nederlanden, omdat hij meende dat Nederland bezig was aan een herkolonisatie van de Antillen, door sanering van de Antilliaanse schulden te koppelen aan meer justitiële controle. In 2001 ontving hij de prestigieuze Premio Cola Debrot in de categorie literatuur. Sinds 15 augustus 2012 draagt de Nationale Bibliotheek van Curaçao de naam van de schrijver.
 
De stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek reageert bedroefd op het overlijden van de schrijver. Het boek Dubbelspel werd in 2006 tijdens de eerste editie van Nederland Leest in een oplage van 725.000 exemplaren cadeau gedaan aan de leden van de bibliotheek. 'Als een waar ambassadeur brak hij een lans voor lezen en de bibliotheek. De vraag naar zijn boek was zo groot dat er nog tijdens Nederland Leest een herdruk plaatsvond', aldus de stichting. Zo bericht de Telegraaf vandaag.

Directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer zegt verder: 'Wij hebben, naast de goede auteur die hij was, hem leren kennen als een markante persoonlijkheid en uiterst plezierig mens die de warmte van de Antillen met zich meebracht. Hij veroverde met zijn 'Dubbelspel' de hele bibliotheek op een hartverwarmende wijze.'

Bibliografie
1957 – Stemmen uit Afrika (gedichten)
1972 – Bibliografie van het Papiamentu
1973 – Dubbelspel
1974 – Sisyphiliaans alpinisme tegen miten
1975 – Afscheid van de koningin
1977 – Albert Helman, de eenzame jager
1979 – Nobele wilden
1993 – De ibismensmuis
1995 – De laatste vrijheid
1996 – The Kiss of a Slave. Papiamentu’s West-African Connections (proefschrift)
2001 – De eeuwige hond
2005 – Eén ding is droevig
2006 – De deserteurs
2006 – Drie romans (bevat: Afscheid van de koningin, Nobele wilden en De laatste vrijheid)

'Surinaams politiek systeem van leiders in jaren '50 heeft geen toekomst meer'

Suriname is toe aan nieuwe politieke start

Mr. dr. Hugo Fernandes Mendes spreekt op Jagernath Lachmon-lezing VHP-Nederland


Het politieke systeem van Suriname, dat de leiders in de jaren vijftig van de vorige eeuw hebben bedacht en ontwikkeld, heeft geen toekomst meer. Suriname is toe aan een nieuwe start waarin bestuurskracht voorop staat en het belang van de natie. De traditionele partijpolitiek is op sterven na dood. 'Het zal anders moeten.' Dit zei Mr. dr. Hugo Fernandes Mendes, die gisteren, zondag 27 september 2015, in Amsterdam de Jagernath Lachmon lezing uitsprak in het Planetarium aan de Kromwijkdreef. Het wetenschappelijk bureau van de VHP-Nederland organiseerde deze lezing voor de derde keer.

De inleider besprak het gedachtegoed van Jagernath Lachmon in het perspectief van 40 jaar onafhankelijkheid van Suriname. Welke ontwikkeling hebben de traditionele politieke partijen, zoals de VHP van Lachmon doorgemaakt en hoe is de parlementaire democratie in het staatsbestel na de onafhankelijkheid ingevuld?
Fernandes Mendes promoveerde in 1989 op een onderzoek naar dit staatsbestel. Hij heeft jarenlang de parlementaire democratie van Suriname verdedigd. Waarom? Het is in Suriname ontwikkeld en geeft veel kansen voor representatie. Ook in het bestuur van de multi-etnische samenleving. Voor de emancipatie en herkenbaarheid was het parlementair stelsel toch het beste wat er te krijgen is. In zijn proefschrift onderscheidde Fernandes Mendes drie perioden en ontwikkelingen in het staatsbestel van Suriname. Nu voegt hij er een vierde aan toe.

• De periode van de onafhankelijkheidsgrondwet 1975-1980
• De grondwetloze periode 1980-1987
• 1987 tot 2010: gedeeltelijk herstel van een constitutioneel staatsbestel. Einde militaire dominantie. De regering was door de invloed van het Junglecommando en de Tucajanas niet in staat om volledige soevereiniteit uit te oefenen over het gehele grondgebied van Suriname.
• 2010- heden: pas met de verkiezing van Bouterse tot president in 2010 kan worden gesteld dat het burgerlijk bestuur de volledige macht heeft ook over het leger als machtsapparaat en dat gezag kan worden uitgeoefend over het hele grondgebied. De formele constitutionele bevoegdheden zijn in overeenstemming met de materiële werkelijkheid. 'President Bouterse is ook de baas van commandant Bouterse. Suriname is dus wat mij betreft pas vanaf 2010 weer een parlementaire democratie.'


In het hedendaagse Suriname past veel meer een presidentieel stelsel, sprak Fernandes Mendes, 'maar dan moeten we wel toe naar een stelsel waarbij de president rechtstreeks gekozen wordt. De ontwikkeling van het land als natie staat volgens hem voorop. De bestuurskracht moet worden vergroot. Van de nieuwe generatie politici moet worden geëist dat ze er zitten voor de bevolking als geheel en niet voor een bepaalde groep. Om deze reden ben ik nu voor een presidentieel stelsel. Een semi-presidentieel stelsel waarin een combinatie van sterk bestuur en representatie mogelijk is, is ook een model dat uitgewerkt kan worden.'

Met de verkiezingen van 1987 kregen de oude politieke partijen volgens Fernandes Mendes een unieke kans om met een overweldigende electorale meerderheid een nieuwe start te maken. Maar, ze hebben het grandioos laten liggen en vervielen weer in 'patronage, cliëntelisme en etnisering'. Bij elke verkiezing na 1987 groeide de aanhang van Bouterse.

'In 2010 werd Bouterse president, toen nog met behulp van het opportunisme van Somohardjo en Brunswijk. In 2015 was die steun niet meer nodig. Het bewijs ligt er dat er vanaf 1987 - het jaar van de herkansing een steeds groter wordende kortsluiting is ontstaan in de relatie tussen de traditionele politieke partijen van weleer en het electoraat. De traditionele politiek zag dit wel maar bleef gevangen en verlamd in de oude werkwijzen van politiekvoering. De KTPI is geïmplodeerd, de NPS is gemarginaliseerd - heeft niet langer een betekenisvolle rol en functie en dreigt definitief te verdwijnen. De VHP heeft het beter gedaan dan deze twee maar is ook geen schim van wat het ooit geweest is. Bouterse heeft nu met steun van de kiezers de traditionele politiek verslagen.'

Dit verklaart volgens Fernandes Mendes waarom de traditionele politieke partijen na veertig jaar onafhankelijkheid geen toekomst meer hebben.

Op zo'n Jagernath Lachmon-lezing is natuurlijk de vraag van de VHP 'wat moeten wij dan doen?'. Fernandes Mendes: 'Santokhi en de VHP kunnen overleven. Maar, dan moet de VHP een transitieproces in. Open en transparant, democratisch, en het belangrijkste Santokhi moeten we net zo vaak zien in Albina als in Nickerie. En zijn directe omgeving moet de veelkleurigheid laten zien. Lijkt moeilijk maar de transitie is onvermijdelijk en zal zich uitbetalen.'

'Verder is het dringend nodig dat het huidige kiesstelsel wordt gemoderniseerd. Uit electoraal belang heeft geen enkele coalitie het tot nog toe aangedurfd de kieswet aan te passen. Dit heeft eigenlijk sinds het herstel van de democratie in 1987 geleid tot extreme vervorming van de volkswil. Het electoraat in stedelijke gebieden wordt op onvoorstelbare wijze ten achtergesteld. Dit terwijl overal ter wereld de economische, culturele, intellectuele kracht van steden wordt erkend. Het kiesstelsel leidt tot een vergruisd samengesteld parlement, stimuleert etnische blok vorming. Het kiesstelsel leidt tot zwakke en door de dreiging van overlopen zwakke regeringen. Het nieuwe kiesstelsel zal moeten kiezen voor regeerbaarheid in plaats van representatie. Mijn voorkeur is een evenredigheidsstelsel met een tenminste een halvering van het aantal kiesdistricten en de invoering van een kiesdrempel', aldus Mr. dr. Hugo Fernandes Mendes, die zondagmiddag in Amsterdam de J. Lachmon-lezing uitsprak.

Onder de aanwezigen bevonden zich ook Stanley Raghoebarsing, de voorzitter van de VHP-Adviesraad in Suriname en Bhagwan Gangaram Panday, bestuurslid van de VHP.

Roy Khemrad 


'De school'; Alphons Levens

De school


Wij zijn vergeten
in haast alle gesprekken en discussies
over ons onderwijs
dat de opleidingen tot leerkracht
in hun naam dragen
het woord pedagogisch.

Zijn wij vergeten
dat de school niet slechts gaat
over het vergaren van kennis…,
want wat hebben wij aan geschoolden
en hooggeschoolden
die de natie bedriegen en bestelen?

Alphons Levens,
27 september 2015.

Hof van Justitie wil haar archieven met vonnissen en beschikkingen digitaliseren

'Helaas, ons ICT-plan staat stil vanwege gebrek aan financiën'


Het Hof van Justitie (HvJ) wil overgaan tot het gebruik van de eigen schatten. 'Er ligt hier een goudmijn aan beslissingen van alle rechters uit alle jaren', zegt waarnemend Hof-president Iwan Rasoelbaks vandaag, maandag 25 september 2015, op Starnieuws. 

Stapels dossiers, dozen vol vonnissen en beschikkingen zijn weggestopt, wachtend om gedigitaliseerd te worden. Niet alleen rechters, griffiers, advocaten, juristen, notarissen, geschiedschrijvers, studenten, maar iedere geïnteresseerde burger zou ze via een knop op de computer moeten kunnen inkijken en gebruiken.

Rasoelbaks wijst op de dagelijkse stroom aan vonnissen bij het Hof. Deze voeden het archief dagelijks. Maar, de gemeenschap kan er niet optimaal van profiteren. 

'Helaas, ons ICT-plan staat stil vanwege gebrek aan financiën.' Op het Hof is men nu pas de fase ingegaan van operationaliseren van het zaakregistratiesysteem in de civiele sector. Elk proces begint met een registratie. Een ingediende zaak krijgt bijvoorbeeld een A.R.-nummer en komt vervolgens bij de bevoegde mensen terecht voor een ingangsdatum. 'Wij wilden dit ICT-gebeuren uitbreiden met documentbeheer en een uitsprakendatabank. Deze is opgezet rond 2009 en toen precies zo gebleven. Het ligt op een standalone PC hier.'

Het ICT-project is in 2005 gestart als onderdeel van de Modernisering en Verbetering Rechterlijke Organisatie, en maar deels uitgevoerd. De IT-deskundige stond in de startblokken, maar er was geen geld. Er moesten computers gekocht worden, servers opgezet worden, ICT managers aangetrokken worden om het geheel op te zetten en draaiende te houden. Ex-minister van Justitie en Politie Chandrikapersad Santokhi had faciliterend gewerkt, 'en de verwachting was dat iedere minister hierna zou faciliteren'.

Het Hof mag niet zelf projecten ter financiering indienen bij derden. Het moet allemaal comptabel via de ministeries van Justitie en Politie en Financiën. 'Als ik zelfstandig was, zou ik kunnen nagaan welke bronnen aan te boren. Maar, de overheid kan dit beperken, door zelf het geld te storten dat ik nodig heb om optimaal te functioneren.'

Rasoelbaks zegt, dat het moderniseringsprogramma in zijn geheel is goedgekeurd. 'Maar, ik moet per projectonderdeel steeds weer financiële goedkeuring aanvragen. Het stagneert enorm, het is niet slagvaardig en wij missen momentum.'

Los van de financiële middelen vrijmaken, is het diezelfde overheid die ook mede verantwoordelijk is voor de uitvoering van de projecten. Hij haalt als voorbeeld aan de renovatie van het Hof van Justitie aan de Tamarindelaan en de bouw van het Kantongerecht strafzaken aan de Wulfinghstraat. 'Staan de verantwoordelijken niet stil bij de gevolgen voor de rechtspraak? Het gevoel bekruipt mij alsof zaken niet vlot lopen voor deze Staatsmacht.'

De uitvoerende macht is goed gefaciliteerd, volgens Rasoelbaks, en kan de middelen beschikbaar stellen, consultants aantrekken en ICT processen opzetten, 'wij kunnen dat niet'.

Geen Srd 1 miljard achterstallige betalingen overheid, maar Srd 3 miljard

Ruim 15.000 reçu's niet gedekt door tegenprestaties of leveringen...

Mogelijk hebben personen jarenlang fictieve reçu's gedeclareerd


Het ministerie van Financiën heeft onlangs ruim 15.000 reçu’s die waren aangeboden voor uitbetaling afgekeurd. Nader onderzoek bracht aan het licht, dat voor het bedongen geld geen tegenprestatie of leveringen aan de overheid hebben plaatsgevonden, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 28 september 2015.

Hoeveel geld in totaal gemoeid ging met de afgewezen reçu's is onduidelijk. Het vermoeden is groot dat mensen jarenlang fictieve reçu's hebben gedeclareerd. Of er onderzoek komt naar deze malversaties is onduidelijk.

Tijdens een evaluatie van het ministerie is komen vast te staan, dat aan achterstallige betalingen aan leveranciers en dienstverleners de overheid nog ruim Srd 3 miljard moet ophoesten.

Een recente evaluatie van het aantal nog niet uitbetaalde reçu's, bracht aan het licht dat houders van nog zeker 62.000 van deze betaalstrookjes nog niet zijn vergoed. Aanvankelijk werd bij het ministerie van Financiën verondersteld, dat de betalingsachterstand ongeveer Srd 1 miljard bedroeg. Vanaf het moment dat de nieuwe regering is aangetreden, is een deel van de betalingsachterstand bij schuldeisers, onder wie aannemers, ingelopen.

Luis Brion herdacht en geëerd op Curaçao

Curaçaose militair en patriot overleed 194 jaar geleden

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
 
Tijdens een plechtige ceremonie, gisterochtend op het Brionplein te Otrobanda, werd Luis Brion herdacht en geëerd, zo bericht vandaag, maandag 28 september 2015, het Antilliaans Dagblad.

194 Jaar geleden overleed de Curaçaose militair en patriot. In leven vocht hij ten tijde van de Venezolaanse onafhankelijkheidsoorlog aan de zijde van de opstandelingen.

Aan het einde van zijn carrière was hij admiraal in de marine van Venezuela en Groot-Colombia. Elk jaar wordt hij op zijn sterfdag met de symbolische kranslegging herdacht.

Voorzitter Vereniging van Winkeliers: 'Koopkracht met 4% gedaald'

Meteen na aankondiging regeringsmaatregelen stegen prijzen van meeste producten

 
Rudi Balak, voorzitter van de Vereniging van Winkeliers, stelt vandaag, 28 september 2015, in het Dagblad Suriname, dat de koopkracht van de consument steeds aan het afnemen is. Volgens Balak is direct na de aankondiging van de impopulaire regeringsmaatregelen, een trend van verhoging van de prijzen op de meeste producten opgemerkt. 

‘Bepaalde prijzen zijn verhoogd. De verhoging van de prijzen in de winkels ligt tussen de 3% en 8%. De koopkracht is met een gemiddeld percentage van 4% gedaald. Het kan meer zijn, maar mijn rekensommetje brengt mij vooralsnog op 4%’, stelt Balak.

Sinds de aankondiging van de maatregelen van verhoging van de water-, energie- en brandstoftarieven wordt aangegeven dat de koopkracht zou afnemen. Na de doorvoering van de verhoogde government take op brandstofprijzen werd de stelling herhaald. Vandaag de dag spreekt men nog steeds van afname van de koopkracht van de consument.

Deze daling is een reactie op de aankondiging van de maatregelen en de doorvoering van de verhoging van de government take. De vaste lasten zijn nog niet verhoogd. De prijsverhoging is dus nog geen spin-off effect van de verhoging van de water- en energietarieven. Deze verhoging mondt dus uit in een daling van de koopkracht. Balak vindt ook, dat de consument een appeltje voor de dorst bewaart. ‘In de winkel verkochten wij bijvoorbeeld 10 broden voor een huishouden van 4 mensen. Vroeger kochten mensen de grote blikken sardien. Nu kopen dezelfde mensen precies wat ze nodig hebben. Als ze een klein blik sardien nodig hebben, dan kopen zij dat’, aldus Balak.

‘Winkeliers zijn geneigd direct na aankondiging van zulke maatregelen te denken aan prijsverhogingen. Maar, water en energie zijn maar twee componenten van het geheel.’ 

Volgens Balak moet de verhoging wel zodanig redelijk zijn dat het de winkelier niet dwingt om prijzen op te schroeven, waardoor het zodoende niet rendabel wordt voor de samenleving. ‘Wij van de vereniging zijn bereid om met en ieder te praten om consensus te bereiken over hoe wij verder moeten, maar als het besluit eenzijdig is, zal de overheid zeker vastzitten. Samen zijn wij sterk.’

Curaçaose minister Suzy Camelia-Römer doet aangifte van mishandeling

Minister krijgt stoot in rug van onbekende die zich discriminerend uitlaat over Antillianen


De Curaçaose minister Suzy Camelia-Römer van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning is door een voor haar onbekende man van achteren gestompt. Dat zegt de minister vandaag, maandag 28 september 2015, in het Antilliaans Dagblad. Het incident deed zich vorige week donderdag voor bij de opening van de Living Expo in het WTC. 

'Ik liep na de opening rond bij de expo die heel goed verzorgd was, toen ik op een geven moment door een Nederlands-Europees stel benaderd werd met de vraag of zij mij kon spreken. De man zei dat de toespraak die ik had gehouden niet van daadkracht getuigde. Ik antwoordde dat ik met een zestal projecten bezig ben, dat er nog zo’n twintig op stapel staan, en dat men mij over een half jaar daarover kan aanspreken.'

De man reageerde daarop met: 'Jullie Antillianen ondernemen niets. Wij Nederlanders hebben Pietermaai en de Penstraat ontwikkeld, wij hebben bij Pietermaai de stranden aangelegd. Jullie zeggen altijd dat er geen geld is.'

De minister kreeg niet de kans om de man te woord te staan, omdat hij haar niet liet uitpraten. 'Toen hij doorging op de toer van wij Nederlanders en jullie Antillianen ben ik weggelopen. Terwijl ik wegliep zei de man, zie je wel, jullie Antillianen hebben lange tenen.'

De bewindsvrouwe zegt, dat ze bij het weglopen voelde alsof ze in haar rug getikt of gestoten werd. 'Het ging allemaal heel snel. Ik kan niet zeggen of met een vinger in mijn rug werd gepriemd of dat ik een stoot kreeg. De dag daarop had ik last van pijn aan mijn rug, ik ben naar de huisarts gegaan, die zei dat ik een opgezwollen spier had.' De minister heeft aangifte van het incident gedaan, de politie moet de zaak nu verder afhandelen, zo stelt zij.

Camelia-Römer wilde in eerste instantie geen ruchtbaarheid geven aan het incident, maar het werd door sommige media opgepakt. 'Ik wil niet dat dit incident getrokken wordt in de sfeer van wij Curaçaoënaars tegen Nederlanders. Wat mij betreft is het een incident. Zaterdag zijn mijn man en ik nog met een bevriend Nederlands stel gaan eten en het was heel gezellig.'

De onbekende heeft zich discriminerend uitgelaten over Antillianen, zo merkt Camelia-Römer op. 'Ik heb op een gegeven moment nog tegen hem gezegd, dat mijn overgrootmoeder een Nederlandse is.'

Door het incident staat de beveiliging van bewindslieden weer in de aandacht. Volgens de bewindsvrouwe heeft de samenleving daarin een dubbele houding. 'Aan de ene kant is men soms kritisch over het feit dat bewindslieden beveiligd moeten worden en als er geen beveiliging is en er gebeurt wat, dan wordt er geroepen waar de beveiliging was. Persoonlijk ben ik van mening, dat ik me vrij moet kunnen bewegen, dat doe ik ook graag, niemand heeft het recht om zich in mijn persoonlijke sfeer op te dringen en aan mijn lichaam te komen.'

Voorlopige hechtenis oud-directeur EBS Vaseur opgeschort

Openbaar Ministerie gaat in hoger beroep tegen beslissing Hof van Justitie


De voorlopige hechtenis van de onlangs aangehouden oud-directeur van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS), Kenneth Vaseur, is vanmorgen, maandag 28 september 2015, door het Hof van Justitie opgeschort. Dat bericht de webeditie van het Dagblad Suriname.

Dit gebeurde nadat de advocaat van Vaseur een verzoek tot invrijheidstelling bij het Hof had ingediend. De rechter-commissaris had de aanhouding van Vaseur eerder met dertig dagen verlengd.

Willy Duiker, de inmiddels ontheven waarnemend algemeen directeur van EBS, blijft ingesloten.

Het OM gaat in hoger beroep in de zaak van Vaseur.

Bushouders nachtbussen NVB rijden al ruim twee weken niet

Overheid heeft bij diverse bushouders nachtbussen betalingsachterstand van meer dan jaar

NVB-directeur: 'Er is geen geld beschikbaar'


De vele passagiers die regelmatig gebruikmaken van de nachtbussen zijn al ruim twee weken verstoken van vervoer. Er zijn bushouders die al meer dan een jaar niet zijn uitbetaald. Ze hebben na prikacties besloten de bussen in de garage te houden. Andries Daniël heeft drie bussen en moet meer dan Srd 200.000 ontvangen van de overheid, aldus de Ware Tijd vandaag, maandag 28 september 2015.

De directeur van het Nationaal Vervoerbedrijf (NVB) heeft tegen hem gezegd, dat de overheid geen geld beschikbaar stelt. 'Er is geen zicht op betaling. De bussen rijden tegen een speciaal tarief. Het was een alternatief voor de armen en ze rijden ook in verlies latende gebieden', zegt Kenneth Themen, voorzitter bij de Organisatie van Bus- en boothouders in Suriname.

Hij vindt dat alleen al daarom de regering prioriteit moet geven aan betaling van de nachtbushouders. Hij herinnert eraan, dat de overheid bij bushouders die overdag rijden een betalingsachterstand van vier maanden heeft. Themen zegt dat het ministerie van TCT hiervoor verantwoordelijk is.

Eurtha Gravenbeek, die in een casino werkt, ervaart de gevolgen van de staking aan den lijve. Wanneer ze middernacht van haar werk komt, na vanaf vier uur te hebben gewerkt, wordt ze door transport van het werk afgezet te Lelydorp. Normaliter pakt ze daar dan de nachtbus van het NVB om naar de Meursweg, waar ze woont, te gaan. Nu kan dat niet.

Patricia Jabini, die werkt in het Sint Vincentius Ziekenhuis in Paramaribo, heeft door de staking van de nachtbussen al Srd 250 uitgegeven aan taxiritten. Zij woont te Zanderij.

Raad van Ministers beslist maandagavond 28 september over hoogte stroomtarieven

Samenleving wordt na beslissing geïnformeerd


De Raad van Ministers hakt vanavond, maandag 28 september 2015, tijdens haar wekelijkse vergadering, de knoop door over de verhoging van de stroomtarieven. Dat bericht de Ware Tijd vanochtend. De samenleving zal daarna geïnformeerd worden. 

Begin vorige week vergaderden technische commissies van de vakbeweging en het bedrijfsleven afzonderlijk met minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (zie foto) om hun reactie op voorstellen van de regering te presenteren.

De vakbeweging wil, dat bij de invoering van nieuwe stroomtarieven tegelijkertijd 'verlichtende maatregelen' moeten worden doorgevoerd. Voorgesteld is om samen met de inwerkingtreding van de verhoogde stroomtarieven een loonronde aan de ambtenaren te geven. Daarnaast is de regering geadviseerd de belastingvrije grens voor loontrekkers op te trekken.

Voor zowel de vakbeweging als het bedrijfsleven is het duidelijk dat de regering de tariefsverhoging onherroepelijk zal doordrukken. Over de hoogte van de tarieven is nog onduidelijkheid. De situatie over de tarievenberekening bij de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) zou worden bemoeilijkt door 'wurgcontracten' die gesloten zijn met Staatsolie.

Dodson heeft het bedrijfsleven en de vakbeweging gezegd de komende zes maanden te zullen werken aan het afbouwen van de fnuikende contracten. Vast staat, dat de regering wegens de zeer krappe positie van staatsfinanciën geen geld heeft om de EBS en de Surinaamsche Waterleidingmaatschappij langer te subsidiëren. Ze wilde per 15 september al de subsidie met 60 procent hebben teruggebracht, per 15 maart zou dat zijn opgelopen naar 80 procent en zes maanden verder zou er een zodanige situatie moeten zijn ontstaan dat de nutsbedrijven zelfvoorzienend zijn en de regering helemaal geen subsidie meer hoeft te geven.

Unieke beelden Starnieuws van maansverduistering boven SurinameEen maansverduistering ontstaat als de aarde precies tussen de zon en de maan in staat. De aarde houdt de zonnestralen tegen en de maan kan het licht dus niet naar de aarde kaatsen. Het zonlicht gaat wel langs de aarde. De dampkring buigt het dan af naar de maan. Rood licht wordt het best afgebogen. Daardoor kleurt de maan tijdens een verduistering rood. De Amerikanen spreken dan van een 'blood moon'. 

Van de VS tot India, via Europa en Afrika, hebben nieuwsgierigen vannacht de vreemde rode kleur van de zogenoemde 'superbloedmaan' bewonderd. Vanaf 2.11 uur GMT konden ze een uitzonderlijk grote en heldere maan zien, die rood kleurde. Volgens de ene 'een rijpe perzik', volgens de andere een 'robijn'.

De vorige 'superbloedmaan' dateert van 1982. Volgens de NASA inde VS zal de volgende zich niet voordoen voor 2033.

(Red. De Surinaamse Krant)

RGD-personeel legt werkt neer in reactie op overlijden hoofd Voorlichting Ritfeld

Personeel stelt bestuur en directie RGD verantwoordelijk voor dood Ritfeld


Personeel van de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) heeft het werk neergelegd. De werknemers stellen de directie en het bestuur van de RGD verantwoordelijk voor de dood van Raymond Ritfeld, hoofd van de afdeling Voorlichting. Kort nadat Ritfeld ontheven werd uit zijn functie overleed hij, zo bericht Starnieuws vanochtend, maandag 28 september 2015. 
 
Ritfeld werd ongeveer een week geleden ontheven uit zijn functie en volgens het personeel op de gang gezet om te werken. 'Woensdag is hij met spoed in het ziekenhuis opgenomen, omdat hij het niet meer kon opkroppen. Donderdag is hij overleden. Ook zijn verlof werd niet goedgekeurd, omdat men vond dat hij moet overdragen, wel hij zal nu overdragen in het mortuarium', aldus, zo schrijft de Ware Tijd, 'de getroffen' Sherida Egers.

'Vandaag is het Ritfeld, morgen is het iemand anders', stellen de actievoerders. Zij hebben moeite met het personeelsbeleid dat wordt gevoerd. Zij willen opheldering hebben over de gang van zaken. Het gaat om personeel van het hoofdkantoor en diverse poliklinieken.

Inmiddels heeft de vakbond de leiding van de actie overgenomen. Het is nog niet duidelijk wat er verder zal gebeuren. Ritfeld werd beschouwd als de guru van de RGD. 'Wij willen deze zaak niet zo laten', zegt een van de initiatiefnemers van de actie.

Jogi (VHP) en Breeveld (DOE) niet blij met export grote hoeveelheid hardhout naar China

Assem- bleeleden zien liever export eindpro- ductenDe Assembleeleden Carl Breeveld (DOE) en Mahinder Jogi (VHP) zien liever dat Suriname  eindproducten van hout of ten minste halffabricaat exporteert dan rondhout. Dat lieten ze afgelopen vrijdag blijken tijdens de openbare vergadering van De Nationale Assemblee. Zij zeiden moeite te hebben met de export van rondhout. Jogi en Breeveld reageerden hiermee op de export in een keer van 20.000 kubieke meter hardhout naar China.

Jogi vroeg zich, aldus Starnieuws vandaag, maandag 28 september 2015, hoeveel China betaalt voor het hout dat wordt afgenomen. In China wordt volgens hem 1.500 tot 2.000 Amerikaanse dollar betaald voor een kubieke meter rondhout. Hij zei verder, dat bij het slepen van een boomstam in het regenwoud veel schade wordt aangericht aan dat woud. Jogi stelde ook, dat Suriname grote problemen ondervindt door exporteur te blijven van grondstoffen. Door eindproducten te verkopen, komt er meer geld in het land, terwijl de werkgelegenheid toeneemt, aldus de beide parlementsleden.

Het is de eerste keer dat er zoveel hout in één keer het land uitgaat. Normaal wordt gemiddeld 11.000 kubieke meter aan hardhout per keer geëxporteerd. Breeveld zei blij te zijn met de inkomsten voor het land, maar hij pleit voor verdere bewerking van het hout in eigen land. Hij wees ook op het gevaar van transport van vol geladen houttrucks op de weg.

Minister Dodson: 'Ik ben niet teruggefloten door president Bouterse wat betreft de scalian-kwestie'

Linscheer: 'Beleid Commissie Ordening Goudsector gericht op verplaatsen scalians, niet op het ontmantelen'...


Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen zegt vandaag, maandag 28 september 2015, op Starnieuws dat hij niet is teruggefloten door president Desi Bouterse in de kwestie van de scalians op het stuwmeer. Hij reageert hiermee op opmerkingen van het VHP-Assembleelid Asiskumar Gajadien vrijdag in De Nationale Assemblee, dat de bewindsman 'schreeuwt dat de scalians ontmanteld zullen worden, maar dat de directeur Nationale Veiligheid, Melvin Linscheer, aangeeft dat niets ontmanteld zal worden'. Hij wil van de regering weten wat er gaat gebeuren.

Linscheer, voorzitter van het beleidsteam binnen de Commissie Ordening Goudsector (COG), zegt  dat hij niet in de positie is om welke minister dan ook terug te fluiten. Hij beweert ook nimmer te hebben gezegd in het interview, dat aan de opdracht van de minister voorbij wordt gegaan. De commissie heeft volgens de instellingsresolutie geen enkele bevoegdheid of autoriteit om de minister terug te fluiten. 'Het was niet het beleid van de COG om de scalians te ontmantelen, maar te verplaatsen in overleg met alle betrokkenen', aldus Linscheer. Hierbij zijn de ondernemers, de leefgemeenschappen, de districtscommissaris en de minister belangrijk.

Indien besloten wordt door het bevoegde gezag om de scalians te ontmantelen, zal daar uitvoering aan worden gegeven. Linscheer zegt verder, dat de commissie in het leven is geroepen door de president om de kleinschalige mijnbouw te ordenen. Dit is onderdeel van het beleid om de goudsector te ordenen, waarbij de kleinschalige mijnbouwers vanuit de illegaliteit via een proces van gedogen worden gebracht in de legaliteit. Het beleid wordt in de praktijk uitgevoerd door het managementteam van de commissie onder leiding van Gerold Dompig. Hij stelt, dat hij geen uitspraken heeft gedaan als directeur Nationale Veiligheid, maar als voorzitter van het beleidsteam. 'Maar als het bevoegde gezag anders beslist, dan heeft de commissie geen andere keus dan zich hierbij neer te leggen.'

Linscheer geeft aan dat de afgelopen periode niet alleen verschillende documenten geproduceerd zijn, maar ook strategieën zijn ontwikkeld die nu beleid zijn geworden voor bijvoorbeeld het ontruimen van grote gebieden met duizenden personen en verschillende belanghebbenden. 'En wij zijn erin geslaagd het beleid zodanig uit te voeren dat geweld er niet aan te pas hoeft te komen. We hebben in Suriname andere tijden gekend.' Hij heeft als voorbeelden van succesvolle ontruiming onder andere het Meriangebied waar het Amerikaanse bedrijf Newmont actief is en Maripaston waar het staatsbedrijf Grassalco nu goud mijnt.

'Het ontruimen en beslechten van geschillen tussen multinationals, grote Surinaamse ondernemers met porknokkers en leefgemeenschappen is zo intensief geweest. dat het een zware wissel heeft getrokken op zowel de personele als logistieke organisatie van de commissie, waardoor een aantal zaken dat was gepland voor de ordening, vertraging heeft opgelopen. Toch hebben wij werkgebieden kunnen afdwingen en ontwikkelen voor de kleinschalige mijnbouw en zijn reeds andere voorstellen uitgewerkt. Wij hebben reeds gedacht aan de opheffing van de commissie en het opzetten van een instituut dat samen met de Geologische Mijnbouwkundige dienst de ordening verder ter hand neemt', zegt Linscheer.

Ordening heeft volgens Linscheer alles te maken met de transitie van de kleinschalige mijnbouw van illegaal en minder professioneel naar legaal, milieu verantwoord en efficiënt. Om dit doel te bereiken is volgens hem een integrale aanpak een noodzaak. 'Het gaat immers hier om het belang van de kleinschalige mijnbouwers, de overheid en de lokale leefgemeenschappen die vaak overleven vanwege de goudactiviteiten in hun directe omgeving. Meer dan twintigduizend personen verdienen direct of indirect van de kleinschalige mijnbouw. Ook de overheid die weliswaar nog niet haar rechtmatig deel kan opeisen, verdient via royalty’s bij de export, de government-take op de brandstof (de schatting is dat voor de productie van 1 kil goud ongeveer 4.000 tot 6.000 liter diesel nodig is) en de belastingen die de grotere ondernemers die in de dienstverlening zitten, betalen. Bij de ordening is steeds rekening gehouden hiermee.

Deze kwestie is nu bij het Openbaar Ministerie, dat de scalianhouders heeft verhoord. De pontons zijn in beslag genomen en staan aan de ketting bij de post van de commissie bij het dorp Lebidoti. Dodson en Linscheer zeggen het onderzoek af te wachten.

Tweede Kamerleden Van Bommel (SP) en Sjoerdsma (D’66) willen dat Nederland alsnog hulp verleent bij zoekactie naar Hi-Jet heli

Van Bommel en Sjoerdsma willen antwoorden van minister Koenders


De Tweede Kamerleden Harry van Bommel van de Socialistische Partij (SP) en Sjoerd Sjoerdsma van D’66 willen dat Nederland alsnog hulp verleent bij de zoekactie naar de vermiste helikopter van Hi-Jet. Het toestel, met piloot Donavan van Embricqs (links op de foto) en  mecanicien Ryatno Kertodikromo aan boord, verdween de avond van 23 mei. 

De Kamerleden hebben 22 september vragen gesteld aan minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken: