vrijdag 2 oktober 2015

Zaakgelastigde VS door ministerie van Buitenlandse Zaken ontbonden

Suriname niet blij met recente uitspraken recent vertrokken ambassadeur VS

Anina liet zich in media uit over economisch beleid Suriname en Dino Bouterse


De minister van Buitenlandse Zaken ad interim, Gillmore Hoefdraad, heeft de chargé d’affaires van de Verenigde Staten (VS) Valerie Belon, ontboden. Tijdens een kort onderhoud heeft Hoefdraad namens de regering zijn ernstige bezorgdheid geuit over recente uitspraken van de recent vertrokken ambassadeur van de Verenigde Staten in Suriname, Jay Anania.

De regering veroordeelt in sterke bewoordingen de uitlatingen van Anania over het Surinaams investerings- en economisch beleid alsmede die met betrekking tot het justitieel onderzoek over Dino Bouterse. De uitspraken van de ambassadeur in de media druisen in tegen internationale gebruiken van diplomatie en diplomatiek handelen en passen niet in het interstatelijke verkeer. Dit meldt het ministerie vanavond, vrijdag 2 oktober 2015, in een persbericht.

De minister deelde het regeringsstandpunt mee, dat de uitlatingen van ambassadeur Anania zoals verschenen in de media, een inbreuk plegen op de nationale soevereiniteit van de republiek Suriname.
De bewindsman heeft de zaakgelastigde om verduidelijking gevraagd of de door de voormalige ambassadeur gedane uitspraken het officiële standpunt van de regering van de Verenigde Staten vertegenwoordigen.

Volgens de minister zijn de gedane uitspraken niet in overeenstemming met het internationale principe van wederzijds respect. Hoefdraad zei dat de uitlatingen van de voormalige ambassadeur niet bevorderlijk zijn voor de relatie tussen de Suriname en de VS.

Dit berichtte De West vrijdagavond 2 oktober:

De scheidende ambassadeur van de Verenigde Staten van Amerika, Jay Anania, pleit ervoor dat er alsnog een justitieel onderzoek naar het voormalig hoofd van de Counter Terrorism Unit, Dino Bouterse, wordt opgestart. 

In een exclusief interview met De West stipt de VS-ambassadeur aan, dat het bevreemding bij hem wekt dat er geen enkele indicaties zijn dat er acties in die richting worden ondernomen. Dit, terwijl het wel was toegezegd na de arrestatie van de presidentszoon. 

'If I was a Surinamer, I would be concerned how it was so easy for Dino Bouterse to issue legitimate Surinamese passports with false identities. Somebody was doing this', meent Anania.Deze kwestie heeft hij niet besproken met de minister van Justitie en Politie, Jennifer Van Dijk-Silos, maar wel eerder aangekaart bij andere autoriteiten. De topdiplomaat benadrukt, dat de VS altijd bereid zijn medewerking te verlenen aan dergelijke onderzoeken, bovendien is er voldoende bewijsmateriaal verzameld, dat gaarne wordt doorgespeeld. 

'In the matter of Dino Bouterse, it’s a matter of public record. He was clearly involved in criminal activities that were very serious. The evidence against him was extremely strong. He plead guilty, so he is now suffering the consequences of those terrible decisions', weet Anania over de DEA-operatie in augustus 2013.

De ambassadeur vindt overigens de algemene veiligheidssituatie in Suriname een van de grote positieve aspecten van ons land. Hij wil het effect van criminaliteit in Suriname niet bagatelliseren, maar is van oordeel, dat als je de situatie vergelijkt met andere landen in de regio, het meevalt; je ziet hier geen druggangs die elkaar uitmoorden en er is geen hoog moordcijfer. 'Overall I would say, we feel quit safe in Suriname. I always felt safe here. There are certain places in the USA, where I would feel far more worried about than here.'

Jeangu Macrooy staat 7 november in finale Pop Secret in Atak te Enschede

Jeangu vormde in Suriname met tweelingbroer Xillan popdo Between Towers

(Bron foto: Huis aan Huis Enschede)

Jeangu Macrooy verruilde zijn leven in Suriname een jaar geleden voor een bestaan in Enschede. 'Ik studeerde aan het Conservatorium in Paramaribo, maar daar was geen richting songschrijven en daar wilde ik me juist in specialiseren. Ik had echter geen idee dat Enschede zo ver van Amsterdam en Rotterdam lag', zegt Macrooy vandaag, 2 oktober 2015, in Huis aan Huis Enschede.

In die steden woont familie van hem. 'Ik dacht dat ik in Nederland lekker bij hen in de buurt zou zijn, maar dat viel tegen. Had geen idee dat Enschede zo ver weg was. Gelukkig is er de trein.' Hij kan er inmiddels om lachen, voelt zich helemaal thuis op de Popacademie en in Enschede.

Of hij zich als songwriter ook ontwikkeld heeft, kan iedereen zelf beluisteren op zaterdag 7 november. Dan staat Macrooy in de finale van Pop Secret in Poppodium Atak in Enschede. Pop Secret is dé muzikale talentenjacht van Enschede en omstreken. Bestemd voor bands en acts van niveau die een stap verder willen in hun muzikale carrière. In voorjaar en zomer zijn de scouts op pad geweest om hen te selecteren. 'Ik vind eigenlijk dat je als muzikant geen competitie nodig hebt, maar het is natuurlijk wel een mooie gelegenheid om jezelf bekend te maken. Ik heb ook echt nagedacht over de show. Niet alleen de liedjes, maar ook de belichting en de performance moeten perfect zijn.'

Jeangu (21) vormde in Suriname samen met z’n tweelingbroer Xillan popduo Between Towers. 'Ik was dertien toen ik m’n eerste gitaar kreeg. Toen al besloot ik om later een professioneel muzikant te worden. Sindsdien heb ik hard gewerkt om m’n droom waar te maken. Onze dromen zijn ongeveer dezelfde. We hebben niet voor niets jarenlang samen songs geschreven. Ik wist wie we samen waren, nu wil ik weten wie ik zelf ben.'


'Mijn broer en ik gaven vroeger letterlijk al ons zakgeld uit aan nieuwe muziek. Voldaan fietsten we van de platenzaak naar huis met onze nieuwe aanwinst. Vol spanning wachtte ik bij de eerste keer luisteren op dat ene moment waarop de artiest zich helemaal zou blootgeven in een kwetsbaar en met rauwe emotie doordrenkt nummer. Omdat ik op een gegeven moment niet meer kon wachten op de songs van andere artiesten ben ik zelf gaan schrijven wat ik wilde horen.'

Jeangu’s muziek doet niet vermoeden dat hij Surinaamse roots heeft. 'Ik luisterde altijd veel naar Westerse muziek. Van Sam Cooke en Joni Mitchell tot John Mayer en de mainstreampop van Kelly Clarkson. Mijn stijl valt dan ook niet echt te omschrijven.'

Ziet hij Enschede als zijn eindstation of keert hij ooit terug naar Suriname? 'Ik wil vanuit Enschede mijn carrière verder ontwikkelen. Waar het me brengt zie ik vanzelf wel. Of ik weer met Xillan muziek ga maken? De tijd zal het leren.'

Boek over Lachmon’s verbroederingspolitiek in Suriname


Evert G. Gonesh belicht Lachmon’s perspectief op politieke ontwikkeling Suriname tweede helft 20e eeuw


Het boek ‘Jagernath Lachmon: Verbroederingspolitiek in Suriname’ van Evert G. Gonesh verschijnt 15 oktober. Jagernath Lachmon (1916-2001) is vanaf 1947 tot zijn heengaan actief betrokken geweest bij het politieke gebeuren in Suriname. Hij is niet alleen onafgebroken voorzitter van de VHP geweest, maar ook vele jaren voorzitter van de volksvertegenwoordiging. In het Guinness Book of Records van juni 1999 staat Lachmon geregistreerd als de toen langst zittende voorzitter van een parlement.

Aan zijn naam is de 'verbroederingspolitiek' verbonden, die was gericht op het delen van de macht tussen Suriname’s grootste bevolkingsgroepen. Gaandeweg is de verbroederingspolitiek een deel van de politieke cultuur van Suriname geworden.

In dit boek wordt de focus gericht op de rol van Lachmon als leider in de interetnische samenwerking. Daarmede tekent zich zijn betekenis voor het bevorderen van maatschappelijke vrede in multi-etnisch Suriname op indringende wijze af.

De auteur, Evert Guillaume Gonesh - eerder Evert Azimullah - (1938) is vooral bekend vanwege zijn functie als ambassadeur van de Republiek Suriname in Den Haag van 1994 – 2001. Onder zijn redactie verschenen eerder 'Van Brits-Indisch Emigrant tot Burger van Suriname' (1963) alsmede 'De realisering van het mogelijke: een greep uit de prestaties van de Regering-Sedney' (1973).

In 1986 bracht hij de eerste 40 jaren van het politieke leven van Lachmon in kaart met het boek 'Jagernath Lachmon, een politieke biografie'.

In zijn nieuw boek brengt hij op boeiende wijze Lachmon’s perspectief op de politieke ontwikkeling van Suriname in de tweede helft van de twintigste eeuw in beeld.

Advent Ziekenhuis in Damacor op Curaçao handelt in strijd met de wet

Geen vergunning zolang onduidelijkheid bestaat over gevestigde erfdienstbaarheid wijk


Het Advent Ziekenhuis in Damacor te Willemstad op Curaçao handelt in strijd met de wet en zal geen vergunning krijgen zolang er niet is uitgezocht hoe het zit met de gevestigde erfdienstbaarheid van de wijk Damacor, waaronder de vier kavels van het ziekenhuis. Dat bevestigt Ronny Cornelis, hoofd Inspectie van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO), vandaag, vrijdag 2 oktober 2015, in de Amigoe.
 
De erfdienstbaarheid is opgenomen in vrijwel alle koopaktes van de wijk Damacor en in de veilingvoorwaarden van de vier kavels waarop het ziekenhuis is gevestigd. Er is voorgesteld om de benodigde vergunningen, die worden verstrekt door MEO en het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur, aan te houden zolang dit niet is uitgezocht, zo laat Cornelis weten.

De gebouwen van de voormalige Taams Kliniek werden in mei via een veilig verkocht. Vier percelen gingen toen onder de hamer, waaronder de gebouwen aan de Schout bij Nacht Doormanweg 56, de Warawaraweg 4 en 9 en de Kinikiniweg 10. In opdracht van de Orco Bank werden de gebouwen geveild door notariskantoor Eshuis om een miljoenenschuld te vereffenen. Dit nadat het ziekenhuis al geruime tijd in financiële problemen verkeerde en hierdoor een betalingsachterstand van de hypotheek had opgelopen. Het ziekenhuis werd toen per opbod gekocht door de enige bieder, Antillean Adventist Hospital, beter bekend als het Advent Ziekenhuis.

In juli maakte de kliniek een doorstart onder de nieuwe eigenaar, waarna het laboratorium en de polikliniek werden geopend. Vorige week kondigde de directie van het ziekenhuis aan de afdeling interne geneeskunde te zullen openen. Ook maakte de directie kenbaar dat begin oktober het slaapcentrum haar deuren opent en dat er daarna gewerkt wordt aan de operatiekamers.

Gersji Pereira, inspecteur Volksgezondheid, zegt in een reactie dat het ziekenhuis tot 15 oktober de tijd heeft gekregen om de aanvragen in te dienen. Op de vraag of de kwestie rondom de erfdienstbaarheid in Damacor hem ter ore is gekomen, antwoordt hij: 'Ik kan me verder niet uitlaten over andere zaken dan de kwaliteit van de zorg.' Wel wist hij over de OK’s te vertellen dat een mogelijke opening afhangt van de condities van de kamers. 'Als die onveranderd blijven, dan zullen er maar weinig operaties mogelijk zijn in het ziekenhuis.'

Volgens Cornelis probeert het ziekenhuis door de aankondiging druk uit te oefenen op de overheid om de vergunningen zo snel mogelijk te verstrekken. 'Ze zijn koppig. Ik heb zondag nog contact gehad met het bestuur en ze gewaarschuwd dat ze pas hun deuren mogen openen als ze een vergunning in handen hebben', aldus het hoofd van de Inspectie (MEO). Secretaris-generaal Geraldine Christina van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur bevestigde dat het Advent Ziekenhuis ‘noch van ons ministerie, noch van de voormalige Milieudienst een vergunning heeft gekregen’.

Afgelopen maandag vond er een controle plaats door ambtenaren van het ministerie. Het ziekenhuis bleek de aanvragen voor de vergunningen inmiddels te hebben ingediend. Volgens Cornelis zou er echter onjuiste informatie zijn verspreid door een functionaris aangaande de vestigingsvergunning, aangezien er is verteld dat die vergunning niet nodig was, omdat het een stichting zonder winstoogmerk betreft. Volgens Cornelis klopt dit niet en is dit gemeld uit onwetendheid. 'Ik heb het nogmaals geverifieerd en ze moeten een vestigingsvergunning hebben, omdat ze geen non-profit instelling zijn.' Cornelis meldt dat het bestuur van het ziekenhuis aanstaande maandag wordt aangeschreven met de mededeling dat een functionaris van het ministerie per abuis onjuiste informatie heeft verstrekt.

Heropening gerenoveerde hulppoli's Calcutta en La Proveance laat al maanden op zich wachten

Dc Doebay: 'Het doet me ook pijn, we hebben met man en macht gewerkt'
 
RGD onderneemt geen actie


De hulppoli’s te Calcutta en La Proveance zijn al maanden geleden gerenoveerd, maar de heropening laat maar op zich wachten. ‘Het doet me ook pijn, we hebben met man en macht gewerkt’, aldus de deistrictscommissaris (dc) Lakshmienarain Doebay van Saramacca vandaag, vrijdag 2 oktober 2015, in het Dagblad Suriname.

Op het commissariaat was een beroep gedaan door de Regionale Gezondheidsdienst (RGD) om de hulppoli’s te renoveren. De civieltechnische afdeling van het commissariaat gaf gevolg hieraan. ‘Ze zagen eruit als koeienstallen’, zegt de dc.

Dat de hulppoli’s zitten te wachten op een heropening, baart ook Doebay grote zorgen. Hij geeft aan de noden van de gemeenschap te begrijpen, dat zij vele kilometers moeten afleggen voor een bezoek aan de dokter.

Doebay zegt verder, dat de hulppoli van Calcutta sedert juni al klaar is voor heropening. Het is de RGD die moet overgaan tot heropening van beide hulppoli’s.

Voorzitter VES: 'Economie van Suriname zal in 2016 waarschijnlijk verder krimpen'

Sowma: 'Groei economie zal ernstig afnemen, omdat overheid belangrijk- ste stuwende kracht is'


'De economie van Suriname zal in 2016 waarschijnlijk verder krimpen. De kans is zelfs zo groot dat al dit jaar een behoorlijke afname gemerkt zal worden.' Woorden van Waddy Sowma, voorzitter van de Vereniging van Economisten in Suriname (VES), vandaag, 2 oktober 2015, in de Ware Tijd, naar aanleiding van de Jaarrede van president Desi Bouterse afgelopen woensdag. 

'Het is goed dat er een sobere begroting op tafel is gelegd, gezien de ernstige financiële problemen in het land. Je mag nu niet groot dromen. Maar aan de andere kant is de realiteit dat de groei van de economie ernstig zal afnemen, omdat de overheid de belangrijkste stuwende kracht is. Dit is het dilemma waarmee de regering zit', stelt Sowma.

Volgens hem begonnen de problemen al in 2014 toen de economische groei met meer dan de helft vertraagde naar 1,8 procent. Tegelijkertijd begon de drastische val in de prijzen van goud en olie op de wereldmarkt.

'Dit jaar is de overheid in nog grotere financiële problemen gekomen, waardoor de groei verder is gestagneerd. Volgend jaar wordt het nog moeilijker.'

Sowma constateerde overigens weinig diepgang in de Jaarrede. 'Het is nu tijd geworden dat we duidelijke plannen presenteren met hoe wij onze doelen zullen bereiken, met studies vooraf naar de haalbaarheid.' Ook het plan om met het Amerikaanse Alcoa de bauxietsector nieuw leven in te blazen lijkt hem nog onrealistisch. Sowma is ook teleurgesteld, dat de president niet heeft gezegd hoe zal worden voorzien in de stijgende vraag naar energie in het land.

Ondernemers zien nut maatregelen doorvoerstop en opslagverbod entrepots niet in

'Overheid moet haar liquiditeitsproblemen niet verschuiven naar de ondernemers'


De particuliere entrepots op Nieuwe Haven waarin goederen zijn opgeslagen, moeten uiterlijk 16 november 2015 leeg zijn. De minister van Financiën, Gillmore Hoefdraad, heeft onlangs maatregelen aangekondigd gericht op het tegengaan van smokkel en corruptie. In dit kader heeft hij de doorvoerhandel stopgezet en de opslag in entrepots verboden. 

Volgens Michel Karsoredjo van de Inspectie der Invoerrechten en Accijnzen, die de inspecteur van douane vertegenwoordigde op een ondernemersavond in  het gebouw van de Kamer van Koophandel en Fabrieken (KKF), zijn deze maatregelen van tijdelijke aard. Hij gaf aan dat deze maatregelen door de regering zijn genomen om te kunnen werken aan nieuwe regels voor de ordening. 'Het is een voorlopige stop totdat er nadere regels zijn.'

Enkele ondernemers gaven aan moeite te hebben met de maatregelen. Zij zijn van mening dat de overheid haar liquiditeitsproblemen niet moet verschuiven naar de ondernemers. Zij vinden dat met het ASYCUDA-systeem (Automated SYstem for CUstoms DAta) kan worden nagegaan wie de malafide ondernemers onder hen zijn. Hierdoor hoeven de bonafide ondernemers niet te lijden onder de getroffen maatregelen. De maatregelen hadden volgens hun in zijn geheel vermeden kunnen worden.

De ondernemers betwisten voorts ook de bevoegdheid van de minister om regels in de Scheepvaartwet te wijzigen zonder tussenkomst van het parlement. Zij geven aan beschikkingen te hebben die hen het recht geven om hun goederen in entrepots op te slaan. Nu zijn deze beschikkingen niet ingetrokken, maar zijn zij door de maatregelen kennelijk van generlei waarde.

Anderzijds vinden de ondernemers het ook hoogst ongewoon dat het hen verboden wordt om goederen in entrepots op te slaan na een bepaalde datum, maar dat er geen sancties volgen indien zij dit toch wel zouden doen. De verboden kunnen volgens hun dan gerekend worden tot dode letters. De douane geeft aan dat de entrepots voor eerdergenoemde datum moeten zijn ‘uitgeslagen’ door middel van betaling, vrijstelling of vernietiging. De doorvoer van de goederen mag verder niet per korjaal geschieden, maar moet per veerboot gebeuren en de goederen moeten daarbij tevens verpakt zijn in containers. De tax-free shops bij de entrepots mogen slechts een beperkte hoeveelheid goederen in voorraad houden en hun bevoorrading moet rechtstreeks vanuit Nieuwe Haven of de luchthaven geschieden.

De voorzitter van de douanebond, Romeo Chin-A-Loi, en de ondervoorzitter van de KKF, gaven aan dat er een commissie zal worden samengesteld met vertegenwoordigers van beide partijen. Deze commissie zal dan de minister van Financiën vragen om een gesprek waarbij gevraagd zal woorden waarom de huidige Scheepvaartwet in deze terzijde is geschoven en wat het precieze doel van de maatregelen is.

Vaseur en Duiker blijven in voorarrest

OM stelt vordering in voor gerechtelijk vooronderzoek tegen Duiker, Vaseur en Van Kanten


De oud-directeur van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS), Kenneth Vaseur, blijft in voorarrest. Het hoger beroep van het Openbaar Ministerie (OM) is vandaag, vrijdag 2 oktober 2015, toegewezen door de raadkamer van het Hof van Justitie. Ook de op non-actief gestelde waarnemend directeur van de EBS, Willy Duiker, blijft in verzekering. Zijn advocaat had gevraagd hem in vrijheid te stellen, maar dit verzoek is afgewezen.

Starnieuws bericht te hebben vernomen, dat het OM een vordering ingesteld heeft voor een gerechtelijk vooronderzoek (gvo) tegen Duiker, Vaseur en Dick van Kanten, directeur van NV Greenland. Hij heeft in totaal 8,5 miljoen Amerikaanse dollar ontvangen van de EBS voor levering van een noodstroomaggregaat en twee mobiele noodstroominstallaties. De levering is echter uitgebleven.

Verwacht wordt dat de rechter-commissaris spoedig over zal gaan tot behandeling van het gvo.

SVB-voorzitter: 'Beoefenen van voetbal zal duurder worden'

Krishnadath uit sombere woorden tijdens SVB-jubileumfeest 95-jarig bestaan


'Het beoefenen van voetbal in het algemeen zal duurder worden.' Dit zei John Krishnadath, voorzitter van de Surinaamse Voetbal Bond (SVB), gisteren tijdens de viering van haar 95-jarig bestaan. Volgens de bondsvoorzitter zal door de verhogingen van de tarieven voor stroom en water en de inflatoire effecten hiervan, de SVB genoodzaakt zijn maatregelen te treffen.

De dienstverlening en voetbal in het algemeen zal volgens Krishnadath duurder worden. 'De SVB zal genoodzaakt zijn diep te snijden in vergoedingen of in personeel dat in welk verband dan ook diensten verleent aan de SVB.'

De lidorganisaties staan haast hetzelfde te wachten, stelde de voorzitter, ongeacht of deze organisaties met vrijwilligers werken of niet. 'De SVB zal over de hele linie de kosten verhalen, willen of niet, op de bonden, clubs, sporters.' Krishnadath verwacht verder dat ook donoren en sponsors zullen afhaken of minder bijdragen dan voorheen.

De voortekenen hebben zich vorige week al gemanifesteerd, sprakt Krishnadath. De topsectie clubs Caravaan en Papatam moesten vanwege financiële problemen afhaken. Ronnie Brunswijk (ABOP-voorzitter en -Assembleelid heeft het beheer van deze teams overgenomen en zij kunnen het komend competitiejaar gewoon deelnemen aan de competitie.

Curaçao Plaza Hotel & Casino gaat over in andere handen

(Bron foto: Antilliaans Dagblad)
Plaza-eigenaar Layne Rachowiczs: 'Een koopovereenkomst is getekend met Seaside G.M. Ltd.'


Curaçao Plaza Hotel & Casino gaat over in andere handen. In het Antilliaans Dagblad van vandaag, vrijdag 2 oktober 2015, bevestigt directeur Ramon Koffijberg van Curaçao Investment & Export Promotion Agency (Cinex) dat er een ‘overeenkomst onder voorbehoud is getekend’. Cinex, dat valt onder het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO), bestaat nu iets meer dan een jaar. 

Volgens Cinex Chronicles, een uitgave van de organisatie die zich inzet voor het aantrekken van directe buitenlandse investeringen en het bevorderingen van export, heeft Plazaeigenaar Layne Rachowiczs laten weten dat een koopovereenkomst is getekend met Seaside G.M. Ltd. Seaside zou niet alleen interesse hebben in de overname van het stadshotel plus casino in hartje Punda, maar wil de komende jaren nog meer investeren op Curaçao, aldus Cinex, dat onder leiding staat van directeur Koffijberg.

De verkoop van Plaza is een langdurig traject geweest en heeft een aantal jaren geduurd. Het is Cinex naar eigen zeggen gelukt om de stakeholders bij elkaar te brengen. Rachowiczs bedankt Cinex daarvoor. In een schrijven: 'We hebben u benaderd voor hulp en advies om het hotel en casino open en operationeel te houden en u heeft ons altijd bijgestaan', aldus de huidige eigenaar van het hotel gebouwd binnen het monumentale en historische Waterfort pal naast regeringscentrum Fort Amsterdam.

De afgelopen maanden is veel werk verzet in verband met de acquisitie, stelt de directeur van Seaside G.M. Ltd, Ralph G. Soldo, eveneens in een bedankbrief aan Cinex. De overname was mogelijk dankzij de begeleiding van deze MEO-instelling. Seaside is voornemens een managementcontract te sluiten met een nog niet bij naam bekende driesterrenhotelketen om het hotel en casino met ingang van 2016 te runnen. Overigens moet de overname nog wel definitief worden gemaakt. Daarvoor is het voor Seaside van belang dat aan alle voorwaarden van de overeenkomst wordt voldaan. Naar verluidt moet onder meer de schuld aan de crediteuren worden ‘gesetteld’. Dat gaat om vele miljoenen.

In 2016 worden134 sociale woningen op Curaçao opgeleverd; bouw start gefaseerd dit jaar

Woningen voor mensen met minimuminkomen van 1.400 gulden of minder

SOAW trekt 14 miljoen gulden voor bouw uit


Er zullen 134 sociale woningen op Curaçao gebouwd gaan worden in 2016 bestemd voor mensen met een minimumloon van 1.400 gulden of minder. De huur van deze woningen komt tussen de 100 en 250 gulden per maand te liggen. Dat maakten ministers Ruthmilda Larmonie-Cecilia van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn en Suzy Camelia-Römer van Verkeer (Bron foto: Antilliaans Dagblad), Vervoer en Ruimtelijke Planning gistermiddag gezamenlijk bekend tijdens de persconferentie van de Raad van Ministers in Fort Amsterdam, zo bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, vrijdag 2 oktober 2015.

'Er is een grote groep in de samenleving die niet meer dan het minimumloon verdient. De hoge huren op het eiland kunnen zij niet betalen. Daarom komen we nu gezamenlijk met deze sociale woningen, waarvoor SOAW 14 miljoen gulden uittrekt', aldus Larmonie-Cecilia.

Het ministerie van VVRP heeft terrein beschikbaar gesteld en investeert 7 miljoen gulden om deze terreinen bouwrijp te maken, aldus Camelia-Romer. 'Dit project is een voorbeeld van goede samenwerking tussen de ambtenaren van de twee ministeries, Fundashon Kas Popular en ook minister José Jardim van Financiën heeft ons bijgestaan om de financiële structuur goed te krijgen van dit project.'

Naast het realiseren van de sociale woningbouw zorgt SOAW ook voor een begeleidingstraject voor de families die in de woningen zullen komen, onder meer over onderhoud van de woningen. 'Daarnaast trekken we 1 miljoen gulden uit voor de infrastructuur voor de woningen.'

In oktober wordt begonnen met de bouw van de eerste woningen bij Tera Kòrá en Sapateer, die in mei 2016 opgeleverd zullen worden. In november wordt begonnen met de bouw van woningen bij Montaña die in juni volgend jaar worden opgeleverd, zo is de planning volgens minister Camelia-Romer. In Barber beginnen de bouwwerkzaamheden in december, waar zo’n dertig woningen gebouwd gaan worden, evenals in Sapateer waar de werkzaamheden in maart volgend jaar beginnen. Tot slot zal in juli volgend jaar begonnen worden met de bouw van 28 woningen in Bonam, die in april 2017 opgeleverd worden.

Ministerie van Arbeid keurt ontslagaanvraag Chinees houtbedrijf Greenheart af

Greenheart onderbouwt ontslagredenen niet met documenten

Bedrijf heeft ook niet in overleg met arbeiders naar oplossing gezocht


De Ontslagcommissie van het ministerie van Arbeid heeft de ontslagaanvraag van de Chinese houtmultinational Greenheart voor 105 werknemers niet gehonoreerd. In de beschikking van de commissie staat vermeld, dat het bedrijf de aangevoerde hoge loonkosten en ondermaatse prestaties van de werknemers niet heeft onderbouwd met documenten. Ook is er volgens de commissie geen sprake geweest van enig overleg met de werknemers om eventuele oplossingsmodellen. Dit bericht vandaag, vrijdag 2 oktober 2015, de Ware Tijd.

Dit blijkt uit het feit dat de arbeiders op 2 september zijn ingelicht over de op handen zijnde afvloeiing, terwijl op dezelfde dag de ontslagaanvraag is getekend door Greenheart. Deze aanvraag werd twee dagen later ingediend bij de ontslagcommissie.

'Wij hadden dit besluit verwacht, maar het probleem is hierdoor niet duurzaam opgelost. Greenheart moet cijfermatig aantonen hoe het bedrijf verliezen lijdt, waardoor we kunnen helpen de kwestie op te lossen of naar opties te kijken', zegt bondsvoorzitter Robby Berenstein in een eerste reactie.

Hij wijst erop, dat toen het bedrijf de bond op de hoogte had gesteld van het afvloeiingsplan, de werknemersorganisatie van de werkgever eistem dat het een duidelijk bedrijfsplan zou presenteren.
In het bedrijfsplan moet vermeld worden hoe het bedrijf winstgevend gemaakt zal worden. Er moet ook een afvloeiingsplan worden gemaakt, dat aangeeft welke mensen zouden moeten vertrekken. Hieraan dient een sociaal plan gekoppeld te worden, waarbij de betrokkenheid van het traditionele gezag van belang is wegens de invloed op de gemeenschap.

De bond constateert, dat in de afgelopen jaren aantoonbaar mismanagement heeft plaatsgevonden en dat dat op geen enkele wijze de werknemers mag worden aangerekend. Er is bijvoorbeeld een zagerij opgezet te Apoera waarvan de exploitatiekosten hoger zijn dan de inkomsten.

Greenheart was niet bereikbaar voor commentaar.

Somohardjo (PL) over Jaarrede Bouterse: 'De oude afgezaagde plaat uit de jaren '80 is weer afgedraaid'

'Hij is de persoon geweest die de harmonie heeft kapotgeslagen'

'Nu hij ons nodig heeft, praat hij over verzoening' -'Bouterse is motor achter armoede in het land'


'Kijk wie praat over nationale eenheid', reageert Pertjajah Luhur (PL)-Assembleelid en voorzitter van de partij Paul Somohardjo op de opmerkingen gemaakt door president Desi Bouterse tijdens zijn Jaarrede. Dat Bouterse in zijn Jaarrede de nationale eenheid en verzoening propageert, vindt Somohardjo een regelrecht lachertje. 'Hij is de persoon geweest die de harmonie heeft kapotgeslagen. Nu hij ons nodig heeft, praat hij over verzoening', aldus Somohardjo vandaag, vrijdag 2 oktober 2015, in het Dagblad Suriname.

Somohardjo somt de verschillende politieke partijen en combinaties op waaronder de A Combinatie, KTPI, Nieuw Suriname, PALU, NPS, VHP en ook zijn partij de PL, die allemaal het slachtoffer zijn geworden van het ‘uit elkaar slaan’ door Bouterse.

De Jaarrede op zich wordt door Somohardjo betiteld als ‘saai’. 'De oude afgezaagde plaat uit de jaren tachtig is weer afgedraaid.' Maar. voor Somohardjo is het wel historisch, dat voor het eerst in de geschiedenis, Bouterse zelf zijn troep moet opruimen. Na de periode van 1980 en 1987 en na 1996 is het de toenmalige Nieuw Front-regering geweest die het land van haar financiële malaise heeft hersteld. Volgens Somohardjo is Bouterse zelf de motor achter de armoede in het land. 'Altijd wanneer hij het voor het zeggen heeft, leeft het volk in armoede.' 

'De Jaarrede stelde ook niets voor voor het volk. Het volk wil horen hoe hij brood op de planken moet zetten, hoe hij de verhoogde prijs van basisgoederen en de stroom en waterrekeningen moet betalen.'

Somohardjo vindt, dat de Jaarrede doordrenkt was van afleidingsmanoeuvres om de aandacht elders te vestigen. Dat er mangrove geplant zal worden, vindt Somohardjo maar een rotzooi. 'Dit wil het volk niet horen. Laat er een wet komen die het vernietigen van mangrove strafbaar stelt.'

Somohardjo wijst er ook op, dat voor 1975 bij de grenzen van Suriname met Guyana, Frans Guyana en Brazilië betwiste gebieden waren. 'Ik heb dit in 1975 geëntameerd in de Tweede Kamer in Nederland, van hoe kan Suriname onafhankelijk worden, met zoveel betwiste gebieden? Dan komt Bouterse dit aanhalen in het parlement alsof hij het wiel opnieuw heeft uitgevonden.'

Personeel Vreemdelingenzaken ministerie van Justitie en Politie verplicht thuis

Minister Van Dijk-Silos: 'Er gebeuren allerlei onfrisse zaken'


Het totale personeel van de afdeling Vreemdelingenzaken van het ministerie van Justitie & Politie, is naar huis gestuurd. Volgens minister Jennifer van Dijk-Silos gebeuren er allerlei onfrisse zaken op de afdeling en viert corruptie er hoogtij. Dit bericht de Times of Suriname vrijdag 2 oktober 2015.

De afdeling die verblijfsvergunningen regelt voor buitenlanders is al jaren in opspraak. Tot nog toe heeft de politiek er de vingers niet aan gebrand. Integendeel, door politieke bemoeienis is de ambtelijke beerpunt van de afdeling vaak dichtgehouden, maar nu lijkt het mes er wel in te gaan.

'De personeelsleden hebben een brief gehad, waarin is aangegeven dat ze vanaf nu thuis mogen blijven', aldus Van Dijk-Silos.

Intussen loopt een onderzoek naar corruptie, dat geleid wordt door het Openbaar Ministerie. Eerder was al het hoofd van de afdeling ontheven op verdenking van het plegen van verboden handelingen. Kort na de aanvang van het onderzoek is het hoofdkwartier van Vreemdelingenzaken deels afgebrand. 'Een aantal documenten is verloren gegaan, maar het ministerie heeft gelukkig back-ups', aldus de bewindsvrouwe.

St. Vincentius Ziekenhuis opent nieuwe afdeling Acute Opname

Nieuwe afdeling voor patiënten die extra zorg nodig hebben
 
(Bron foto: St. Vincentius Ziekenhuis)

Het St. Vincentius Ziekenhuis heeft gisteren, donderdag 1 oktober 2015, zijn nieuwe afdeling Acute Opname opengesteld. Op deze hypermoderne afdeling worden patiënten opgenomen die extra zorg nodig hebben. De afdeling beschikt over zeven algemene bedden en twee isolatiebedden. De afdeling wordt gecoördineerd door interniste Karin Waldring. Voorlopig worden patiënten vanuit de disciplines acute interne geneeskunde en neurologie opgenomen. In een later stadium zullen, al naar de behoefte, meer categorieën van patiënten kunnen worden ondergebracht op de afdeling, zo laat het ziekenhuis in een persbericht weten.

De behoefte aan een afdeling Acute Opname is vooral ontstaan door de vergrote toestroom van patiënten die via de Spoedeisende Hulp (SEH) het ziekenhuis binnenkomen. Deze patiënten hebben vaak extra zorg nodig.

De totale investeringskosten voor de nieuwe afdeling bedragen ongeveer Srd 1.8 miljoen. De afdeling is gefinancierd met steun van donoren. Met name Staatsolie en de Centrale Bank van Suriname hebben fors bijgedragen aan de realisatie van de afdeling.

Alle bedden zijn voorzien van monitoren om de conditie van de patiënt nauwlettend in de gaten te kunnen houden. De afdeling beschikt verder over een centraal monitoringsysteem, waarbij alle patiënten vanuit de centrale post kunnen worden bewaakt. Over enige tijd zal de nieuwe afdeling Acute Opname worden uitgebreid met een cardiologische vleugel en een CCU (Coronary Care Unit), waardoor ook patiënten met hartklachten kunnen worden opgevangen.

Het personeel onder leiding van hoofdverpleegkundige Letitia May is al enige weken voorbereid op de nieuwe taken. Aan de ingebruikname van de nieuwe afdeling gisteren, is een inzegening door pater Karel Choenni, voorafgegaan. Alle aanwezigen spraken de hoop uit op voorspoedige zorg aan de patiënten die acute ziekenhuiszorg nodig hebben. De officiële opening van de nieuwe afdeling Acute Opname zal op een later tijdstip plaatsvinden.

'Prijsverschillen groenten op sommige plaatsen onacceptabel'

Voorzitter Landbouwcoöperatie Kwatta: 'Verkopers moeten niet onder voorwendsel van schaarste aan prijsopdrijving doen'


'De prijzen van groenten zijn al enige tijd met minimaal 200 procent gestegen, maar verkopers moeten niet onder het voorwendsel van schaarste aan prijsopdrijving doen', zegt de voorzitter van de Landbouwcoöperatie Kwatta, Wim Bainath, vandaag, vrijdag 2 oktober 2015, in de Ware Tijd. Bij groente gaat het volgens hem om vraag en aanbod. De afstand kan soms ook een rol spelen bij het bepalen van de prijs. 

Op sommige plekken is er een prijsverschil van veertig tot vijftig Surinaamse dollarcent. Dit vindt hij onacceptabel. Een hoopje antroewa kost doorgaans zes Surinaamse dollar, maar op sommige plaatsen wordt een prijs van tussen negen en tien dollar gehanteerd.

De coöperatie heeft niet de taak om over de groenteprijzen te waken, maar zij houdt de vinger wel aan de pols. 'De komende twee maanden zijn de duurste maanden. Voor de groenteboer is het hard, omdat gewassen door de droogte moeilijker groeien. Het onderhoud van de aanplant vereist dan ook veel meer tijd, waardoor de boeren minder kunnen planten met als gevolg een lagere productie.'

De coöperatie opent vanochtend aan de Ringweg een groente- en fruitwinkel om de consument in het noorden tegemoet te komen. 'We gaan proberen om groenten goedkoop te verkopen.'

De producten worden aangeleverd door de leden van de coöperatie. Een groentehandelaar van de Centrale Markt die al langer verkoopt, vindt prijsopdrijving niet nodig. Zelf probeert hij zijn groente zodanig te prijzen dat zijn omzet kan stijgen. 'De koopkracht is laag dus moet je hard werken om je producten kwijt te raken, anders zit je met alles.'

Houten woning in de as gelegd te Witsanti


Districtscommissaris De la Fuente zegt hulp toe aan getroffen familie van zes personen


Een houten woning is gisteren volledig in de as gelegd in het dorp Witsanti. De vrouw des huizes heeft brandwonden opgelopen. De brandweer kon niets meer uitrichten. De oorzaak van de brand is nog onduidelijk.

In het huis woonden zes personen. De vrouw had net schoolspullen en kleren voor haar kinderen gekocht. De kinderen zijn geschokt over het gebeurde en zouden hun moeder meteen hebben gevraagd, hoe ze nu naar school moeten gaan.

De districtscommissaris van Para, John de la Fuente, heeft inmiddels hulp toegezegd. Bryan Swedo, voorzitter van stichting Witsantie Educatief Centrum, zegt vandaag, vrijdag 2 oktober 2015, op Starnieuws dat de familie alle hulp kan gebruiken.

Museum Hilversum opent 3 oktober tentoonstelling Viviane Sassen met foto's uit Pikin Slee

In Pikin Slee portretteerde Sassen een jonge man genaamd Etan


Museum Hilversum aan de Kerkbrink 6 in Hilversum opent morgen de tentoonstelling 'Viviane Sassen' met de twee complete fotoseries 'Etan & Me' en 'Pikin Slee'. Het is voor het eerst dat deze series in Nederland te zien zijn, aldus de Nederlandse nieuwswebsite Dichtbij.nl, editie 't Gooi, vandaag, vrijdag 2 oktober 2015.

De Nederlandse fotografe Sassen is een beeldend kunstenaar die internationaal furore maakt. Ze is mode- én autonoom fotografe. In haar werk spelen uitbundige kleuren een even grote rol als diepe schaduwen, die in haar foto's aan bestaande vormen soms raadselachtige contouren geven.

Sassen maakte de series in Pikin Slee in Suriname, een van de grootste dorpen in het regenwoud aan de Boven-Surinamerivier. Al bij haar eerste bezoek aan Pikin Slee in 2012 was Sassen onder de indruk van de natuurlijke schoonheid van de bevolking, de Saramaka, en de traditionele leefstijl, waarin meer wereldse elementen bijna ongemerkt zijn geïntegreerd. Ver weg van de bewoonde wereld, zonder stromend water, elektriciteit, internet of begaanbare wegen. Het dorp is alleen per kano te bereiken. Ze verbouwen hun eigen voedsel op kleine stukjes grond en produceren onder andere cassavebrood, palmolie en gedroogde kokos.

In 'Pikin Slee' maakte Sassen een ingetogen zwart-wit serie. Door abstracte composities met gevoelsmatige haast ongrijpbare onderwerpen doet zij onderzoek naar de schoonheid van alledag, naar de creatieve eigenschappen van het gewone.

In Pikin Slee portretteerde ze een jonge man genaamd Etan en combineerde deze met wazige zelfportretten. Sommige foto’s zijn zo sterk vervormd dat het oorspronkelijke beeld ongrijpbaar wordt. Laat je meevoeren in een story van liefde en verlies, van Eros en Thanatos. Het is een verhaal over de verkenning van jezelf en de ander. Zijn we in staat om iemand echt te leren kennen, of kennen we ons zelf echt?


Naast de tentoonstelling kunnen bezoekers iedere zaterdag iets beleven rondom de het thema van de expositie. Deze activiteiten variëren van bijvoorbeeld een Museumlab met training van fotojournalist Raymond Rutting of een lezing van fotograaf des Vaderlands Ahmet Polat of popfotograaf Patricia Steur. Iedere dag is er om twee uur 's middags een gratis rondleiding en voor kinderen is er een speurtocht.

Houders Uniqa-telefoonnummer niet bereikbaar voor Telesur-bellers

Uniqa en nieuwe eigenaar Digicel hebben verzuimd TAS over overname te informeren

Bedrijven hebben ook verzuimd diverse benodigde documenten te overhandigen aan Telesur

 
Alle houders van een Uniqa-telefoonnummer kunnen sinds vandaag, vrijdag 2 oktober 2015, niet gebeld worden door Telesur-nummers. Er kan wel worden gebeld van Uniqa naar Telesur. Ook is er niets aan de hand met het belverkeer tussen Uniqa- en Digicelnummers. Het probleem is, dat Uniqa en haar nieuwe eigenaar, Digicel, hebben nagelaten om onder meer de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) te informeren over de overname, aldus de Ware Tijd.

Ook zouden enkele andere aspecten van juridische aard spelen, waardoor Telesur zich genoodzaakt voelde de connectie af te sluiten.

'We gaan vandaag de verantwoordelijken bijeen roepen om de knoop door te hakken', zegt minister Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme in een reactie. 'De samenleving mag niet de dupe worden van het doen of laten van één of meerdere maatschappijen.' Het gaat om een paar duizend mensen die gedupeerd zijn.

'Uniqa en Digicel hebben nagelaten om enkele administratieve en juridische documenten aan ons te overhandigen', verklaart Joan Jeffrey, woordvoerder van Telesur.

Het gaat volgens haar om documentatie en informatie die te maken hebben met nummerreeksen. 'Waar het om gaat is, dat Uniqa officieel aan Telesur heeft meegedeeld op 16 september dat zij haar operatie in Suriname beëindigd heeft. Maar, zij en Digicel hebben nagelaten om de nodige documenten, waartoe ze bij wet en door de Telecommunicatie Autoriteit Suriname (TAS) verplicht zijn, te overhandigen.'

'Ministers en politici rijden onnodig met veel sensatie door straten Suriname'

Girjasing (VHP): 'Een minister rijdt met loeiende sirene dwars door file heen'
 
'Ministers hebben een bevoorrechting die ongepast is'


Het VHP-Assembleelid Shailendra Girjasing zegt vandaag, vrijdag 2 oktober 2015, in het Dagblad Suriname zich te storen aan ministers en andere politici die volgens hem onnodig met veel sensatie door de straten van Suriname rijden. Hij is van mening dat ministers geen goden moeten spelen.

‘We merken dat een minister die woonachtig is in Commewijne, het presteert om dwars door de file heen met loeiende sirene, de file te passeren om naar het werk te gaan. Dit, terwijl er kilometers lange files zijn waarin mensen rustig zitten te wachten op hun beurt om door te rijden.' 

Het is volgens hem geen goed voorbeeld voor de jeugd en prikkelend voor de bevolking om te zien dat mensen die eerst normaal deden, plotseling dit gedrag gaan vertonen. 'De minister zou net zoals elk ander gewoon eerder moeten opstaan en in de rij gaan staan om op tijd aan het werk te kunnen zijn.'

Girjasing brengt gelijk ook het gedrag van de gewezen minister Edward Belfort van Justitie en Politie in herinnering. 'Hij heeft gewoon vijf jaar lang ambtsgelden genomen om zichzelf te beveiligen en vandaag loopt hij als een gewone burger rond. Wie wilde hem doodmaken? Niemand.'

De parlementariër vindt dat ministers zich direct verheven voelen boven het volk. 'Daarom kan zo'n minister nooit weten wat criminaliteit is en wat in de file staan betekent.' Ministers hebben volgens Girjasing een bevoorrechting die ongepast is. 'Suriname is geen staat waarin je verschillende klassen hebt. Hij is een normale burger, hij is alleen maar minister en moet rustig met mij in de rij kunnen staan. Dat kan pas respect opbrengen.'

Dode (26) bij steekpartij in Latour, Paramaribo

Woordenwisseling bij winkel eindigt in dodelijke steekpartij bij een kapperszaak


Bij een steekpartij in de Knikkerstraat in het ressort Latour is gisteravond een dode gevallen. De vermoedelijke verdachte is nog voortvluchtig. Volgens een ooggetuige, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, vrijdag 2 oktober 2015, begon de woordenwisseling tussen de verdachte en het latere slachtoffer aan de Toekomstweg bij een winkel tegenover de brandweer. 

De steekpartij, die ontstond na de woordenwisseling, vond plaats bij een barbershop aan de Knikkerstraat.

Het vermoeden bestaat dat verdachte  D. zich had teruggetrokken en op een onbewaakt moment het slachtoffer, de 26 jarige M. V., een fatale steek moet hebben toegebracht onder zijn linkerborst. Daarna vluchtte hij.
Volgens een andere ooggetuige was de politie al op de hoogte gesteld over de woordenwisseling, maar kwamen agenten pas ruim een kwartier later toen het conflict al was uitgemond in een steekpartij.
De politie heeft drie verschillende scherpe voorwerpen in beslag genomen. Het lichaam is in belang van het onderzoek in beslag genomen. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht. De afdeling Kapitale Delicten van het Korps Politie Suriname heeft de zaak in verder onderzoek.

Vaste Assembleecommissie Milieu en Klimaatverandering en CI-Suriname tekenen samenwerkingsconvenant

Commissie wil kennis CI-Suriname onder andere gebruiken in voorbereidingsfase nieuwe milieuwetten
 
(Bron afbeelding: unitednews.sr)


De vaste commissie Milieu en Klimaatverandering in de Nationale Assemblee en natuurbeschermingsorganisatie Conservation International Suriname (CI-Suriname) hebben vanochtend, vrijdag 2 oktober 2015, in het parlement een samenwerkingsconvenant ondertekend. De ondertekenaars zijn de directeur van CI-Suriname John Goedschalk en de voorzitter van de commissie André Misiekaba (NDP). Dit laat CI-Suriname weten in een persbericht.

De samenwerking wordt aangegaan voor een periode van vijf jaar en is bedoeld om concreet invulling te geven aan de nationale beleidsvoornemens ten aanzien van milieu en klimaatverandering.
De vaste commissie Milieu en Klimaatverandering heeft het initiaatief genomen tot de samenwerking met CI-Suriname.

Onder andere bij de voorbereiding van de diverse milieugerelateerde wetten, zoals de Waterbeschermingswet, Kustbeschermingswet, wetgeving ten aanzien van klimaatverandering en de revisie van de Natuurbeschermingswet wil de commissie graag samenwerken met CI-Suriname.

Misiekaba over de samenwerking met CI-Suriname: ‘Een concreet voorbeeld van onze samenwerking met CI-Suriname is onze Natuurbeschermingswet. Probleem is dat die wet dateert uit 1954 en op veel punten verouderd is. Iedereen is het erover eens dat deze wet vernieuwd moet worden, maar dat vergt enorm veel voorbereiding en afstemming met alle betrokken partijen. Als commissie hebben we echter maar beperkte capaciteit. Als onderdeel van de samenwerking met CI-Suriname is daarom opgenomen dat zij de coördinatie van dit intensieve traject voor de wetsherziening voor haar rekening zal nemen. Op die manier kunnen we samen zorgen voor een actueel wettelijk kader om onze natuur te beschermen tegen bedreigingen.’

De huidige regering heeft natuurbescherming en het bestrijden van klimaatverandering hoog op de agenda geplaatst. Zo opende het regeerakkoord 2015-2020 met het onderwerp ‘behoud van evenwichtige ecosystemen in het kader van duurzame ontwikkeling’ en wordt een centrale coördinatie nagestreefd op het niveau van het Kabinet van de President. In aansluiting daarop kwam het onderwerp klimaatverandering afgelopen woensdag ook prominent aan bod in de Jaarrede van President Bouterse.  Bouterse zei daar onder andere over: ‘Het beschermen van ons land en ons volk tegen de gevolgen van klimaatverandering zien wij als onze allereerste uitdaging en de Regering zal ferm hierin voorgaan.’

Goedschalk: 'We juichen het toe dat dat de overheid de bedreigingen als gevolg van klimaatverandering serieus neemt en maatregelen wil nemen. Het is een van de speerpunten van Conservation International Suriname om onze overheid te ondersteunen om die maatregelen zo effectief mogelijk te laten zijn. Wij delen dan ook graag onze internationale expertise met de leden van deze DNA commissie en daar waar mogelijk zullen we ook gerichte financiële steun en praktische ondersteuning verlenen.’

Regering wil in regeerperiode Suriname- en Nickerierivier en Saramaccadoorsteek uitbaggeren

Oud plan wordt na jaren weer uit een la getrokken en afgestoft

 
De Suriname- en de Nickerierivier en de Saramaccadoorsteek worden deze regeerperiode uitgebaggerd, althans dat zei president Desi Bouterse in zijn Jaarrede in het parlement afgelopen woensdag. Het plan wordt na elf jaar weer uit de ijskast gehaald. De vorige regering had zelfs al een aanbesteding gehouden, maar door tot nu toe onduidelijke redenen werk het werk niet gegund, zo bericht de Ware Tijd vandaag, vrijdag 2 oktober 2015.

Medio februari van dit jaar werd al bekend, dat de regering weer in overweging nam het oude plan voor het uitbaggeren van de Surinamerivier op te pakken. De zaak zou binnen de ministerraad besproken.

 'Wij hebben begrepen dat de regering van plan is om dit project dit jaar van de grond te krijgen', zei Andreas Talea, directeur van N.V. Havenbeheer 13 februari 2015 in de Ware Tijd. Michel Amafo, directeur van de Maritieme Autoriteit Suriname (MAS), wilde toen geen uitspraken doen zonder een officieel besluit van de regering.

Nu zegt Amafo: 'Dit soort projecten heeft een langere voorbereidingsperiode nodig en het is dus niet vreemd dat het wat tijd in beslag neemt.' De instructies van de regering worden afgewacht, dus net als in februari. 

Het baggeren van de drie waterwegen zal de scheepvaart ten goede komen en leiden tot verlaging van de productiekosten, waarmee de concurrentiepositie van Suriname verbeterd kan worden. De rivieren krijgen een grotere diepgang en kunnen dus grotere schepen doorlaten, waardoor per eenheid meer dan nu vervoerd zal kunnen worden. Nu is de scheepvaart afhankelijk van het getij.

De maximale toelaatbare diepgang van een schip is nu 4.5 meter bij eb. Door het baggeren zal de vaargeul gemiddeld 0.90 meter dieper worden. 


Het baggeren is een positief initiatief dat jaren geleden al aangekondigd is, zegt Paul Torilal, hoofd Commerciële Diensten bij Integra Marine, een havenoperator, die containers afwerkt. Het bedrijf kijkt er reikhalzend naar uit. 'Alles wat boven de huidige tarieven wordt doorgerekend, heeft een impact. Het moet wel redelijk zijn, maar dat zal eerst worden besproken.'

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Dierenasiel luidt de alarmbel: Mensen moeten stoppen met het dumpen van dieren

Te weinig mensen zijn bereid een dier te adopteren waardoor asiel overvol is

(Bron foto's)

Het dierenasiel barst uit zijn voegen. Momenteel is de populatie dieren het dubbele van de opvangcapaciteit en daardoor is kwalitatieve zorg voor de dieren in groot gevaar. De liefde voor huisdieren in Suriname weegt nog niet op tegen de onbarmhartigheid tegenover de viervoeters, zo schrijft de Ware Tijd vandaag, vrijdag 2 oktober 2015.

Het komt in toenemende mate voor, dat mensen gedumpte dieren niet meer op straat willen laten, maar ze naar het asiel brengen, omdat ze niet zelf voor de beesten kunnen zorgen. Maar, er vinden niet genoeg 'adopties' plaats, waardoor het asiel uit zijn voegen dreigt te barsten.

'Als elke dag een beroep vanuit de samenleving wordt gedaan om dieren op te vangen, maar daartegenover minder dieren worden geadopteerd, betekent het dat je langzaam dichtslibt en niet langer een dierwaardige opvang kan garanderen. En dat vinden wij van de Dierenbescherming een kwalijke zaak', zegt asielbeheerster Mariska Bemelmans.

Het asiel is ingericht voor vijfenzestig honden en twintig poezen die geplaatst moeten worden. Daarnaast is er tijdelijke opvangruimte voor tien tot twintig wekelijkse sterilisaties van dieren die op straat leven.

Voor het asiel zijn er verschillende opties om het probleem op te lossen, maar die zijn niet allemaal wenselijk. Bemelmans: 'Het alternatief is continu een vol asiel te hebben, waardoor je de dieren niet de zorg kan bieden die je zou willen, of je laat ze gewoon op straat. Maar, dan ga je terug in de tijd waarbij we allemaal langs de dozen heen lopen en doen alsof we niets zien.'

De andere optie is dat het asiel min of meer noodgedwongen gezonde dieren moet laten inslapen. 'Dat is iets waarvan het asiel geen voorstander is. Inslapen geldt alleen voor dieren die een uitzichtloze, pijnlijke lijdensweg tegemoet gaan.'

De noodkreet van het asiel blijft te allen tijde dat mensen moeten stoppen met dumpen van dieren.

Surinaamse Politiebond stapt naar rechter om uitbetaling overuren af te dwingen

Bestuur bond wil spoedig met minister rond tafel om pijnpunten te bespreken

 
De algemene ledenvergadering van de Surinaamse Politiebond (SPB) is er niet over te spreken dat geen overuren zijn betaald door de korpsleiding voor werk dat is verricht door haar leden. Het bestuur is gemachtigd om de kwestie voor te leggen aan de Kort Gedingrechter. Hier moet ook een dwangsom aan worden gekoppeld om te voorkomen dat dit weer gebeurt. De leden willen ook zekerheid hebben over wie de autoriteiten zijn die bevoegd zijn om overwerk te laten verrichten, waarvan de betaling is gegarandeerd. Dit bericht Starnieuws vandaag, vrijdag 2 oktober 2015.

De ruim 245 leden hebben in een motie ook goedgekeurd, dat het bestuur met de regering om tafel gaat zitten voor het realiseren van een wensenpakket. De werkomstandigheden op verschillende posten zijn slecht. Het bestuur wil zo snel mogelijk met minister Jennifer van Dijk-Silos naar oplossingen zoeken. De leden willen ook dat het bestuur van de bond medezeggenschap krijgt in het mutatie- en bevorderingsbeleid.

De tekst van de motie:

De Surinaamse Politiebond in Algemene Leden Vergadering bijéén op dinsdag 29 september 2015 om 12.00 uur in de Politie Academie aan de Commewijnestraat te Paramaribo:

GEHOORD:
1. De bezwaren en protesten van de leden m.b.t. het niet uitbetalen van verrichte overwerk over de maand juli 2015 door de werkgever, in deze de korpsleiding;
2. De uitéénzetting en behandeling alsook de reactie der leden m.b.t. een samengesteld wensenpakket 2015 van de SPB;
3. De toelichting door enkele ondertekenaars van de aanvraag van de algemene vergadering;
4. De bezwaren en protesten van de leden m.b.t. het mutatie- en het bevorderingsbeleid van het KPS;
5. De bezwaren en protesten van de leden die onder erbarmelijke omstandigheden op bepaalde plaatsen werkzaamheden verrichten
6. De reactie van het bestuur n.a.v. het onderhavige

GELET OP:
1. Het feit dat het niet de eerste keer is dat overwerk van korpsleden door de korpsleiding niet wordt uitbetaald.
2. Het feit dat het thans voor de leden erg onduidelijk is wie wel en wie niet de bevoegdheid heeft of hebben om het verrichte overwerk al dan niet te laten uitbetalen c.q. delen daarvan door te halen.
3. Het feit dat er een mutatiebeleid bestaat, dat door de korpsleiding is goedgekeurd.

OVERWEGENDE:
1. Dat naar aanleiding van het niet uitbetalen van het verrichte overwerk de leden thans in ernstige financiële problemen zijn geraakt m.b.t. het nakomen van hun maandelijkse verplichtingen en lasten.
2. Dat de leden het overwerk -zoals gebruikelijk- in opdracht van daartoe bevoegde autoriteiten hebben verricht, vide resolutie van 24 november 1972 no. 13635 GB 1972 no.142 aangehaald als “Regeling Politiewerktijden en Beloningen”.
3. Dat het nimmer zo kan zijn dat de korpsleiding naar eigen inzichten bepaald wanneer wel en wanneer niet het door leden, vaak al onder zeer moeilijke omstandigheden in opdracht verrichte overwerk, wordt uitbetaald of dat delen hiervan niet worden uitbetaald.
4. Dat door deze handeling van de korpsleiding het vertrouwen van de leden in de korpsleiding ernstig is aangetast
5. Dat het al te vaak voorkomt dat het door de korpsleiding opgemaakte- en goedgekeurde mutatiebeleid door dié zelfde korpsleiding niet in acht wordt genomen bij het muteren van leden.

BESLUITEN:
A. Het voorgelegd wensenpakket goed te keuren en het bestuur te machtigen om dit ten spoedigste aan de regering aan te bieden ter realisering c.q. ter bespreking daarvan.
B. Het bestuur te machtigen om de kwestie rond het niet uitbetalen van verrichte overwerk door de korpsleiding voor te leggen aan de kortgedingrechter, zodat daarover een uitspraak wordt gedaan, daaraan gekoppeld een dwangsom, zodat voor de toekomst het in ieder geval voor de leden duidelijk is wie de autoriteiten zijn die bevoegd zijn om overwerk te laten verrichten waarvan de betaling gegarandeerd is.
C. Het bestuur op te dragen om met de Minister zo spoedig mogelijk oplossingen te bewerkstelligen voor de slechte werkomstandigheden van de leden op de posten Cabanavo; Antonio do Brinco; Stolkertsijver; Klaaskreek; Djoemoe; Sarakreek en Burnside.
D. Eisen dat het bestuur van de Surinaamse Politiebond medezeggenschap krijgt in het mutatie- en bevorderingsbeleid van het Korps Politie Suriname, en gaan over tot de orde van de dag.

KLM-vlucht KL 714 van 1 oktober door technisch probleem niet vertrokken naar Schiphol

Vlucht staat gepland voor zaterdag 3 oktober om vier uur 's middags


De KLM-vlucht KL 714 is gisteren niet vertrokken naar Amsterdam. Passagiers hoorden op de Johan Adolf Pengelluchthaven pas dat er technische problemen waren. Eerst werd de vlucht vertraagd, maar uiteindelijk werd die alsnog geannuleerd.


Het benodigde motoronderdeel wordt vandaag vanuit Amsterdam ingevlogen. Dat heeft de KLM vanochtend bekendgemaakt.

De nieuwe vertrektijd van de KL 714 staat gepland voor morgen, zaterdag 3 oktober, om vier uur in de middag. De check-in balies zullen open zijn van elf uur 's morgens tot twee uur 's middags.

De KLM heeft de passagiers die niet woonachtig zijn in Suriname ondergebracht in hotels en biedt alle passagiers excuses aan voor het ongemak.