maandag 5 oktober 2015

's Lands Hospitaal traint personeel in herkennen psychologische klachten bij personen

Ziekenhuis wil in 2016 als eerste ziekenhuis afdeling Medische Psychologie openen


Het ’s Lands Hospitaal is vandaag, maandag 5 oktober 2015, gestart met de training van verplegenden en zaalartsen in het herkennen, signaleren en begeleiden van personen met psychologische klachten. Het doel is om de training eind oktober af te ronden. Het ziekenhuis wil in 2016 als eerste ziekenhuis in het land een afdeling Medische Psychologie openen. Dit heeft s’ Lands vandaag in een persbericht bekendgemaakt. 

De trainingen zijn onderdeel van het pilotproject Medische Psychologie dat geïnitieerd is door 's Lands Hospitaal en dat gefinancierd wordt door de PAHO (Pan American Health Organization). Verder is het ook onderdeel van het project Nationaal Plan Geestelijke Gezondheid van het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens Zamora Pengel, beleidsadviseur van het ministerie van Volksgezondheid, kunnen geestelijke en lichamelijke gezondheidszorg niet meer afzonderlijk van elkaar gezien worden. 'Als je plotseling hoort dat je diabeet bent, ga je ook mentaal door een bepaald proces', stelt Pengel.

De trainingen zijn het eerste deel van het project. Het tweede deel bestaat uit een onderzoek waarin bij ongeveer 200 patiënten nagegaan wordt of zij naast lichamelijke klachten ook geestelijke klachten hebben en of zij behoefte hebben aan behandeling van die klachten.

Projectleider Karan Gokoel, die de trainingen verzorgt, vind dat het onderzoek broodnodig is. 'Het is vooral van belang omdat daarover op dit moment, geen cijfers zijn en je kunt geen afdeling opstarten zonden de benodigde data.'

Het voorstel voor het onderzoek ligt nu bij de ethische commissie van het ministerie van Volksgezondheid. Zodra die commissie toestemming geeft kan het onderzoek starten.

Aanrijding auto en bromfiets pal voor politiebureau Brownsweg

Bromfietser gewond afgevoerd naar AZP


De politie van Brownsweg moest zaterdag een aanrijding tussen een auto en een bromfiets onderzoeken. De aanrijding vond nota bene voor de deur van het politiebureau plaats, zo bericht de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 5 oktober 2015.

Volgens het voorlopig politieonderzoek reden beide bestuurders over de Brownsweg. Zij naderden elkaar vanuit tegenovergestelde richting. Toen zij elkaar genaderd waren, sloeg de bromfietser ter hoogte van het politiebureau plotseling rechtsaf, zonder rekening te houden met de auto die vanuit de tegenovergestelde richting kwam aangereden.

De atomobilist remde af, maar kon een aanrijding niet voorkomen. De bromfietser werd met een ambulance afgevoerd naar de afdeling Spoed Eisende hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). De politie vermeldt niet wat de verwondingen van de bromfietser zijn.

Het rijbewijs van de bestuurder is voor het verdere onderzoek ingevorderd. De zaak is overgedragen aan Verkeersunit regio Midden van het korps.

SWM neemt incassokantoor in gebruik te Onverwacht

'In 1933 opende Republiek waterproductielocatie en na 82 jaar voor het eerst een SWM- incassokantoor'
  
Bewoners willen ook graag een EBS-incassokantoor


De Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) heeft een incassokantoor in gebruik genomen te Onverwacht in het district Para. Districtscommissaris John de la Fuente zei bij die gelegenheid, dat Para hiermee een mijlpaal heeft bereikt. 'In 1933 is de opening geweest van de Republiek waterproductielocatie en nu na 82 jaar is voor het eerst een SWM- incassokantoor geopend', sprak De la Fuente, alds bericht vandaag, maandag 5 oktober 2015, het Burger Informatie Centrum (BIC) Saramacca.

De behoefte aan een incassokantoor van de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) is volgens De la Fuente ook heel groot. Er is een intekenlijst geproduceerd waarop bewoners van het district hun handtekening kunnen plaatsen om duidelijk te maken, dat de behoefte groot is aan een EBS-incassofaciliteit. Deze intekenlijst ligt in het nieuwe SWM-incassokantoor te Onverwacht.

Onderdirecteur SWM-Operations, Alwin Linger, heeft bij de opening beloofd dat de watervoorziening van de SWM verder uitgebreid zal worden naar woongemeenschappen waar nog geen waterleiding netwerk bestaat.

Volgens Linger moeten de verhoogde tarieven van SWM-rekeningen resulteren in betere voorzieningen en uitbreiding van SWM-faciliteiten. 'Als we vragen aan de gemeenschap om aan hun betalingsverplichting te voldoen, moeten wij ook voorzien in de faciliteiten voor het nakomen van die verplichtingen', zei Linger.

In het verleden moesten bewoners naar Lelydorp en in Paramaribo afreizen om hun rekeningen te betalen. Nu kunnen zij die extra kosten besparen en hun rekening in het dorp Onverwacht betalen.

Politie Saramacca arresteert tijdens controle zes illegale Dominicanen

Arrestanten in bezit van één paspoort en hadden kort verblijf van maand in Guyana


De politie van Saramacca heeft afgelopen zaterdag tijdens controle ter hoogte van de rotonde te Groningen zes illegale Dominicanen aangehouden. Dat meldt de afdeling Public Relations van het Korps Politie Suriname vandaag, maandag 5 oktober 2015.

Het zestal had slechts één paspoort bij zich, waarin stond aangegeven dat ze kort verblijf van een maand in Guyana hadden.

Via de back-track route zijn ze Suriname binnengekomen en probeerden verder hun weg te vinden. Het gaat om drie mannen, twee vrouwen en een jeugdige van 15 jaar.
De illegalen zijn in vreemdelingenbewaring genomen.

Bekende schrijver Frank Martins Arion begraven op Curaçao

Dochter Margina Isis brengt 'Summertime' ten gehore

(Bron foto: de Amigoe)
De bekende schrijver en medeoprichter van Skol Humanista na Papiamentu Frank Martinus Arion werd gisteren op Curaçao begraven. De emotionele plechtigheid had als thema ‘ta amor so po’, naar eerder werk van hem, zo bericht de Amigoe vandaag, maandag 5 oktober 2015.

Martinus Arions dochter Margina Isis bracht het lied Summertime ten gehore, een van zijn favoriete nummers.

De minister van Onderwijs en Cultuur Irene Dick hield een toespraak over het leven van Martinus Arion waarin ze het ontastbare culturele erfgoed benoemde dat hij heeft achtergelaten.

De schrijver is overleden op de eerste dag van de cultuurweek en begraven op de laatste. Martinus Arion, bekend geworden door zijn boek Dubbelspel, overleed op 78-jarige leeftijd na een ziekbed.

Maria Internaat en Suriname Candied Fruits verwerken samen posodiri

Begin 2016 liggen de eerste podosiriproducten onder de naam Maria Gardens Podosirisap in de winkels

(Bron foto: SCF)

Het Maria Internaat en Suriname Candied Fruits NV (SCF) hebben afgelopen zaterdag een samenwerkingsovereenkomst ondertekend waarmee de eerste stap is gezet om gezamenlijk podosiriproducten te ontwikkelen en op de nationale en internationale markt te brengen. Podosiri, ofwel açai, is de laatste jaren populairder geworden en er ontstaat een steeds grotere internationale markt. De samenwerkingspartners willen hierop inspelen en kwaliteitsproducten ontwikkelen en vermarkten. Beide samenwerkingspartners verheugen zich op een succesvolle samenwerking en verwachten er veel van, zo bericht SCF vandaag, maandag 5 oktober 2015.

Het Maria Internaat is een internaat op christelijke basis en heeft als belangrijke doelstelling om kinderen die in het internaat verblijven te helpen zich te ontwikkelen tot een volledig individu, zowel lichamelijk als spiritueel. Het internaat beschikt over onder andere de Maria Garden, een buitenverblijf van 17,5 hectare in Saramacca waar de kinderen wordt geleerd hoe zij de verschillende aanwezige gewassen en vissen kunnen verzorgen. Tevens worden zij getraind in het oogsten, produceren en commercialiseren van onder andere açai-/podosirieproducten. Daarnaast zijn zij intensief bezig met het leren beheersen van de theorie en praktijk van de aquaponics en aquacultuursystemen.

SCF is gespecialiseerd in het verwerken van tropisch fruit tot eindproducten. Hiervoor beschikt zij over een moderne en innovatieve fabriek in Saramacca. De fabriek voldoet aan alle internationale eisen op het gebied van kwaliteit en voedselveiligheid. SCF werkt in principe alleen met boeren die GLOBALG.A.P.-gecertificeerd zijn. De fabriek is zelf ISO 22000-gecertificeerd.

Recent heeft SCF een business plan voor 2016–2018 opgesteld waarin de verdere diversificatie van producten centraal staat. Op korte termijn zal er Linka hotsauce en chutney op de markt gebracht worden. Er zijn verder plannen om ook fruit te gaan drogen en inblikken en dus tevens plannen om podosiriproducten te ontwikkelen en vermarkten.

Aan podosiri worden allerlei gezonde eigenschappen toegekend. Acai bevat veel voedingstoffen zoals mineralen, vitaminen en antioxidanten. Deze kleine bes kan verder positief bijdragen aan de darmwerking. Het samenwerkingsverband zal starten met de productie van podosirisap en zal ondertussen werken aan de verdere ontwikkeling van andere producten zoals thee, energierepen, gezondheidscapsules en poeders.

De bedoeling is dat in de 1e helft van 2016 de eerste producten van podosiri onder de naam Maria Gardens Podosirisap in de winkels zullen liggen.

Hof van Justitie behandelt in zittingsjaar 2014-2015 986 straf- en 6.007 civiele zaken

ICT-toe- passingen worden node gemist binnen het Hof


Het Hof van Justitie (HvJ) is ondanks verschillende problemen erin geslaagd om een groot aantal rechtszaken in het zittingsjaar 2014/2015 af te handelen. Zo werden 6.007 civiele zaken in eerste aanleg afgehandeld. Het betreft de behandeling van 1.377 Kort Gedingzaken, 404 beschermingsbevelen, 821 echtscheidingen, 757 beslagen, 944 handelszaken en 546 zogenoemde extra judiciële zaken. Ook bij strafzaken is goed werk verricht, aldus het Dagblad Suriname maandag 5 oktober 2015. Hier gaat het om de behandeling van 986 zaken betreffende misdrijven. Hiervan zijn 826 reeds beslist. Inzake overtredingen zijn 12.900 zaken behandeld en beslist.

Waarnemend president van het HvJ, Iwan Rasoelbaks, laat weten dat de rechterlijke macht in het afgelopen zittingsjaar geprobeerd heeft om de organisatie draaiende te houden casu quo verbeteringen aan te brengen met als resultaat de volgende input en output in de civiele, ambtenaren- en strafsector. Hoeveel zaken thans concreet nog lopende zijn in de straf- en civiele sector in eerste aanleg voor dit nieuw zittingsjaar, kan hij helaas niet aangeven. Het gemis aan ICT-toepassingen in dit verband wordt hier ernstig gevoeld door het Hof, immers alles moet op de verschillende papieren rollen en registers worden nageteld. Volgens Rasoelbaks zullen deze gegevens naderhand beschikbaar komen en verwerkt worden in een door het Hof uit te geven verslag over de rechterlijke organisatie 2014/2015.

In de civiele sector in hoger beroep zijn volgens de Hof-president thans 369 civiele en ambtenarenzaken in behandeling, waarvan 268 zaken voor vonnis staan. Rasoelbaks stelt, dat het Hof alles wat in zijn vermogen ligt zal doen om hierin alsook in de lange uitsteldata voor vonnis in Kort Gedingzaken, verandering te brengen en dus de achterstanden in te lopen gedurende dit nieuwe zittingsjaar

Rasoelbaks zegt verder, dat het Hof bezig is projecten voor te bereiden teneinde deze oververhitte rollen enigszins af te koelen. Het Hof zal zich in dit verband op twee issues gaan focussen, namelijk een schrijfjuristenproject initiëren/uitvoeren en verder door rechters voor korte tijd vrij te stellen van hun reguliere rollen, opdat zij kunnen werken aan het inlopen van de achterstanden op voormelde oververhitte rollen.

'De resultaten hiervan zullen zich beginnen af te tekenen in de eerste helft van 2016. Het succes hiervan zal evenwel afhangen van het beschikbaar zijn van financiële middelen van de centrale overheid voor het schrijfjuristen-project', aldus de Hof-president.

Directeur CI-Suriname: 'Er wordt niets verdiend aan de natuurreservaten'

Goedschalk: 'Toerisme-operators moeten hun kwaliteit verbeteren'


John Goedschalk, directeur van Conservation International (CI) Suriname (Bron foto: eigen foto Red. De Surinaamse Krant), zegt vandaag, maandag 5 oktober 2015, in het Dagblad Suriname, dat het ordenen en op spoor brengen van de toerismesector de overheid niet veel zou hoeven te kosten. Hij reageert hiermee op hetgeen president Desi Bouterse 30 september in zijn Jaarrede heeft gezegd over de toerismesector.

Volgens Goedschalk zijn de eerste maatregelen die de overheid zou kunnen treffen, maatregelen die als incentives zullen werken. Met incentives bedoelt Goedschalk kortingen op belastingen, invoerrechtenvrije invoer, BTW, enzovoorts.

De overheid zou volgens hem moeten beginnen met het aanbrengen van standaardisatie van de toerisme operators. Als de operators voldoen aan al de standaarden, kunnen die operators voor incentives in aanmerking komen. Om voor deze incentives in aanmerking te komen, zullen de operators hun kwaliteit zeker willen verbeteren. 'Wij hebben hier een groot probleem met de kwaliteit. Het is onregelmatig', zegt Goedschalk.

Goedschalk zegt ook, dat er condities moeten worden geschapen voor buitenlandse investeringen. Het zou hierbij dus om public-private partnerships moeten gaan. Momenteel wordt er niets verdiend aan de Surinaamse natuurreservaten. Volgens Goedschalk zou het een goed idee zijn om met lokale, en/of internationale particuliere ondernemers de natuurreservaten tot verdienposten te maken, in plaats van een kostenpost te behouden. Dit concept is volgens Goedschalk afgelopen jaar nog aangeboden aan de regering. Voor de overheid is het volgens Goedschalk nooit mogelijk om de zelfde creativiteit te krijgen zoals bij een public-private partnership.

'Het hoeft de regering niet veel te kosten, als ze er iets aan willen doen. De overheid moet bereid zijn om een stapje terug te doen. Niet alles moet in eigen beheer worden gedaan. De overheid moet er alleen toezicht op houden. Ze moeten de creativiteit aan de dag leggen', aldus Goedschalk.

De president heeft in zijn Jaarrede veel woorden gewijd aan de toerismesector. Hij sprak over de verbetering van het toerismeproduct. Dit zal volgens de president moeten gebeuren middels het opzetten van een Tourism Board en de instelling van een toerismefonds. De president benadrukte de volledige benutting van de toerismepotentie van Suriname. Gezien het ontwerp van de begroting van het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme voor het jaar 2016, lijkt het er vooralsnog niet op, aldus het Dagblad Suriname, dat toerisme op de lijst van prioriteiten staat.

In het ontwerp zijn vooralsnog maar twee posten ingevuld die rechtstreeks met toerisme te maken hebben, namelijk de subsidies aan de Stichting Toerisme Suriname (Srd 3.000.000) en de Suriname Hospitality and Tourism Training (Srd 250.000). Voor de institutionele versterking van de luchtvaart, ordening transportsector en verbetering nationale en internationale veerdiensten is een bedrag van Srd 1.406.000 in de begroting opgenomen.

Hoofdinspecteur Rakijo weer vrij man

Advocaat Kanhai: 'Geen reden om mijn cliënt langer vast te houden'
 
 
De rechter heeft vandaag, maandag 5 oktober 2015, besloten dat hoofdinspecteur Robert Rakijo (Bron foto: Beta Debidien/de Ware Tijd) in vrijheid moet worden gesteld. De magistraat heeft het verzoek tot invrijheidstelling van de verdachte positief beoordeeld. Het verzoek was gedaan door zijn advocaten Irwin Kanhai en Humphrey Schurman, zo bericht Starnieuws.

Kanhai zegt, dat er geen reden was om zijn cliënt langer vast te houden. De inverzekeringstelling van Rakijo was eerder rechtmatig getoetst door rechter-commissaris Iwan Rasoelbaks. Zijn aanhouding werd met 30 dagen verlengd.

Het is nog niet duidelijk of het Openbaar Ministerie in beroep gaat tegen de beslissing tot vrijlating van Rakijo.

De hoofdinspecteur wordt onder andere verdacht van verduistering van boetegelden, uitlokking tot meineed, wederrechtelijke vrijheidsberoving, verduistering van staatseigendom en in beslag genomen goederen. Rakijo werd 12 september gearresteerd door de politie.

EBS-president-commissaris Krolis keurde ook 2.2 miljoen Amerikaanse dollar goed voor Duiker en Vaseur

Geld bestemd voor betaling aan Greenland voor kosten 'meerwerk mobiele noodstroominstallatie'

('Bron' foto: Dagblad Suriname)
VHP-Assembleeleden Gajadien en Jogi: Ook Krolis moet op non-actief worden gesteld


Het onlangs verrichtte financieel onderzoek bij de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) blijkt nog meer verrassingen op te leveren, zo schrijft het Dagblad Suriname vandaag, maandag 5 oktober 2015. Het rapport van de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) over vermeende malversaties binnen de EBS toont aan, dat president-commissaris Iwan Krolis mogelijk ook een vinger in de pap heeft gehad.

Krolis zou volgens de CLAD goedkeuring aan de toenmalig waarnemend algemeen directeur, Willy Duiker, en huidige technische directeur, Marcel Eyndhoven, hebben verleend om een bedrag van  2.228.144,06 Amerikaanse dollar goed te keuren om in de vorm van een ‘letter of credit’ te ontvangen. Het bedrag zou volgens de verklaring van Krolis bedoeld zijn om leverancier Greenland Development NV te betalen ten behoeve van de kosten ‘meerwerk mobiele noodstroominstallatie’.

Uit het onderzoek is ook naar voren gekomen, dat de EBS een extra bedrag diende te betalen voor ‘meerwerk’ aan mobiele noodstroominstallaties. Om de betaling mogelijk te maken, heeft de Raad van Commissarissen (RvC) de directie toestemming gegeven voor een investeringskrediet. Tegenover het CLAD-team stelde de EBS-leiding, dat de factuur voor het meerwerk nog niet is goedgekeurd, omdat de aankopen op basis van het eerste leveringscontract ‘niet volledig zijn geleverd’.

De CLAD plaatst vraagtekens bij de vraag waarom de RvC dan toestemming heeft verleend voor het aangaan van een lening om te betalen.

Als het aan de VHP-Assem- bleeleden Asiskumar Gajadien en Mahinder
Jogi ligt, moet Krolis ook op non-actief worden gesteld. Ook moeten minister Andy Rusland van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) en EBS-technisch directeur Marcel Eyndhoven een pas op de plaats maken. De onregelmatigheden die door de RvC van de EBS tijdens voorzitterschap van Rusland en de toenmalige directie hebben plaatsgevonden, worden volgens Gajadien normaal voortgezet door Krolis. Rusland was voor hij minister werd, voorzitter van de RvC bij het staatsbedrijf.

Door het beleid van deze personen zou het bedrijf terecht zijn gekomen in een schuldpositie van zo'n Srd 1,5 miljard. De bewindsman alleen zou in zijn oude functie een bedrag van 8.8 miljoen Amerikaanse dollar buiten wettelijke voorschriften om achteraf voor Greenland hebben goedgekeurd.

Hoewel de CLAD niet gedetailleerder over de betrokkenheid van Krolis schrijft, blijven de twee Assembleeleden erbij dat alle directieleden met de RvC naar huis moeten om het onderzoek niet te verstoren.

Leraar om het leven gekomen op LTS III in Kankantriestraat

Man zou in nek geraakt zijn door deel snijblad van 'grinder'


Een leraar is vandaag, maandag 5 oktober 2015, in een klaslokaal van de Lagere Technische School III (LTS III) in de Kankantriestraat in Paramaribo om het leven gekomen. Het schoolhoofd heeft de leerlingen naar huis gestuurd.

De politie, die ter plaatse was, heeft tegenover de Ware Tijd verklaard, dat de leraar met een 'grinder' in het lokaal bezig was. Hij gebruikte daarbij een snijblad dat een stuk te groot was. Deze ging tijdens de werkzaamheden kapot. Een deel van het blad is vervolgens tegen de rechterkant van de nek van het slachtoffer terechtgekomen. Hij probeerde hulp te zoeken, maar zakte na ongeveer dertig meter in elkaar.

Het is niet duidelijk of de leraar les gaf op het moment van het incident, dat rond half een vanmiddag plaatsvond. Zijn lichaam is in beslag genomen. Ook het gereedschap waarmee hij werkte is in beslag genomen.
Een delegatie van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur heeft zich op de school georiënteerd.


UPDATE: 's Avonds wordt bekend dat het slachtoffer de 56-jarige Romeo van Eer is. Hij zou alleen zijn geweest in een praktijklokaal.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Vernieuwde kinderboerderij bij Curaçao Zoo op dierendag heropend

Huisdieren uit diverse landen in kinderboerderij

(Bron foto: Curaçao Zoo/Facebook)

De vernieuwde kinderboerderij bij de Curaçao Zoo is gisteren, op dierendag, heropend. Dit bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 5 oktober. De dierentuin is bezig met een grote reconstructie en na twee jaar klussen door vele vrijwilligers konden zowel de dieren als bezoekers gisteren kennis maken met het nieuwe onderkomen. 

De kinderboerderij heeft als thema ‘de wereld rond’. Er zijn verschillende huisdieren te vinden uit diverse landen. Deze zijn verdeeld over acht verschillende gebieden. Zo is er behalve een kunuku-gebied bijvoorbeeld ook een Zaanse Schans. Hier wordt zowel ingegaan op de geschiedenis van de landen als van de dieren. De dieren kunnen op de boerderij volop worden geaaid, geknuffeld en, op gezette tijden, te eten worden gegeven.

De voltooiing van de kinderboerderij is te danken aan de stichting ‘Friends of the Curaçao Zoo’. Deze stichting met aan het roer Janis Vinck wist 250 vrienden van de dierentuin bijeen te brengen. Allemaal doneren ze maandelijks een minimum van 5 gulden. Op die manier kunnen verschillende projecten worden uitgevoerd en kan de dierentuin verder worden ontwikkeld.

De kinderboerderij is elke dag geopend. Het voeren van de beesten is alleen mogelijk tussen 10.00 uur en 11.00 uur en 16.00 uur en 17.00 uur. Het voer voor de beesten is te verkrijgen bij de dierentuin voor 5 gulden. 

De stichting ‘Friends of the Curaçao Zoo’ is nog altijd op zoek naar mede-vrienden. De aankomende periode wordt er actief leden geworven. Aanmelden kan ook door contact op te nemen via friends@curacaozoo.com of 7360188.

Bedrijven willen zonne-energiepark opzetten op Curaçao

Staten krijgt 9 oktober presentatie door bedrijven van project


Dynaf Caribbean en Maxwell Silver Corporate Finance, professionals in de bouw van zonne-energiecentrales, hebben in samenwerking met het Amerikaanse Quanten LLC. een ontwerp gemaakt voor een Solar Park op Curaçao. Deze bedrijven zouden dit ontwerp graag willen toelichten in de Statencommissie van Economische Ontwikkeling belast met energiezaken, aldus bericht het Antilliaans Dagblad vandaag, maandag 5 oktober 2015.

Dit blijkt uit een brief die verzonden is aan de Statenvoorzitter Mike Franco en voorzitter van de genoemde commissie Alex Rosaria (PAIS). Het verzoek voor een presentatie is gehonoreerd en zal plaatsvinden op vrijdag 9 oktober.

In de brief wordt uitgelegd: 'Quanten LLC, heeft in nauwe samenwerking met de US State Department (het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken) en het overzeese private investeringsbedrijf (Overseas Private Investment Cooperation, OPIC), een Solar Park ontwikkeld, speciaal voor Curaçao. Het aanbod is uniek in zijn opzet, prijs en financiering. Het park zal een toegevoegde waarde zijn voor Curaçao en de plannen voor een nieuwe energiemix die zal bijdragen aan een beter internationaal imago op het gebied van duurzame energie. Dit kan weer leiden tot het aantrekken van nieuwe investeerders. Het Solar Park zal ook een positieve impact hebben op de lokale werkgelegenheid.'

Het gaat om een 10 of 20 Megawatt (Mw) energiepark voor gebruik door Aqualectra, zo blijkt uit de aangeboden plannen. Het project is in de vorm van Design, Build and Operate en Quanten heeft al medewerking toegezegd gekregen van het US State Department voor de export van energietechnologie naar Curaçao.

De kosten voor een 10 Mw Solar Farm bedragen 24,7 miljoen dollar over 20 jaar en voor een 20 Mw Solar Farm, 49,4 miljoen dollar verspreid over 20 jaar. Quanten zal voor het project een lokaal bureau openen voor onderhoud en technisch onderhoud en zal zoveel mogelijk lokale werknemers inhuren tijdens de bouw, zo wordt beloofd.

NH werkt aan allesomvattend waterleidingbuizensysteem in kustvlakte Nickerie

Ook zullen waterbronnen worden verbeterd en oppervlaktewater gezuiverd

De SWM neemt de kustvlakte over


De Dienst Watervoorziening is al geruime tijd bezig om het kustgebied van Nickerie te ontsluiten en infrastructuur aan te leggen. Een masterplan, dat tot 2019 duurt, zal versneld worden uitgevoerd. Dat zei minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen afgelopen weekeinde tijdens zijn werkbezoek aan Nickerie. Het is de bedoeling om in 2016 te werken aan een allesomvattend buizensysteem in de kustvlakte, de waterbronnen te verbeteren en oppervlaktewater te zuiveren, zo bericht de Ware Tijd vandaag, maandag 5 oktober 2015.

'Dat is eigenlijk onmisbaar als je de hele kustvlakte wil ontsluiten wat betreft water', zegt hij. Hij wees er ook op, dat het overnemen van de drinkwaterdistributiestations in de kustvlakte door de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) onderdeel is van het beleid van NH. 'We gaan ervoor om de gebieden zo snel mogelijk te ontsluiten en over te dragen.'

Het ministerie heeft een nieuw beleid wat betreft tarieven voor elektriciteit en water 'en in het tariefsysteem zit ook overdracht naar de SWM, omdat de Dienst Watervoorziening (DWV) de infrastructuur niet heeft om te innen en al dit soort dingen te doen'.

Volgens Dodson zal deze dienst ondersteuning bieden, 'maar er moet ook een kruisbestuiving komen met SWM, want we zien dat er scheefgroei is. Dat niveauverschil willen wij wegwerken en de DWV het werk laten blijven doen'. Zij zal haar diensten blijven verlenen in gebieden die moeilijk begaanbaar en afgelegen zijn, zoals het binnenland. De SWM neemt de kustvlakte over en die zorgt ervoor dat het water van goede kwaliteit en duurzaam is, dat er continuïteit is en dat daadwerkelijk betaald wordt voor wat er gebruikt is.

Diverse verkeerslichten in Paramaribo zijn buiten werking

Aantal verkeerslichten is defect geraakt door aanrijdingen

(Bron foto: Dagblad Suriname)
De verkeersinfrastructuur en dan vooral verkeerslichten, laat de afgelopen tijd te wensen over. Dit wekt frustratie onder de weggebruikers. Het gaat of om doffe verkeerlichten of om verkeerslichten die helemaal niet werken, aldus het Dagblad Suriname vandaag, maandag 5 oktober 2015.

Henk Wip, hoofd afdeling Verkeer bij het ministerie bij Openbare Werken, beaamt ook dat de verkeersinfrastructuur de afgelopen tijd wat slechter aan het worden is. Ten aanzien van de verkeerslichten, die niet in werking zijn, zegt Wip dat daar veel schadegevallen bij zijn. Bij aanrijdingen en/of roekeloos rijgedrag zijn op kruispunten masten en verkeersinstallaties aangereden. In een maand tijd hebben zich zeker vier schadegevallen voorgedaan. Op het kruispunt Van ‘t Hogerhuysstraat-Willem Campagnestraat is een mast aangereden. Op de hoek van de Keizerstraat en de Fred Derbystraat is de mast beschadigd.

Op de hoek van de Johan Adolf Pengelstraat en Keizerstraat was ook een aanrijding, waarbij een ato in brand vloog, maar ook de mast. Bij het verkeerlicht Van Idsingastraat en de Dr. Sophie Redmondstraat heeft een nutsbedrijf werkzaamheden uitgevoerd, waarbij kabels kapot zijn getrokken. Aan het verkeerslicht Wilhelminastraat is schade ontstaan door werkzaamheden van aannemers van nutbedrijven. Aan de Gemenelandsweg-Zinniastraat is een problemen met het systeem. Dit verkeerslicht is al enige maanden defect. Het werd gerepareerd, maar viel na enkele dagen weer uit en werkt vandaag de dag nog niet.

Er is behoorlijk gesaneerd in de begroting van het ministerie van OW. Vanuit de afdeling worden volgens Wip zaken zeker aangekaart. Met de weinige middelen die er zijn, wordt getracht het systeem aan de praat te houden.

Wip zegt verder, dat vijf nieuwe systemen zijn aangekocht. Die zijn al in Suriname en zullen volgens Wip binnen niet al te lange tijd moeten worden geplaatst. Er is een aantal cruciale kruispunten waar prioriteit aan gegeven gaat worden, zoals Van ‘t Hogerhuysstraat-Willem Campagnestraat, Mr.J. Lachmonstraat, Coesewijnestraat, Kwattaweg-Kernkampweg en Ringweg- Charlesburg. Met het nieuwe systeem zal volgens Wip veel meer kunnen worden gedaan.

Negen kandidaten voor functie CARICOM Youth Ambassador presenteren zich aan Jeugdparlement

Verkiezing nieuwe CYA is 17 oktober


De nieuwe kandidaten die zich verkiesbaar hebben gesteld om CARICOM Youth Ambassador (CYA) te worden zijn bekend. De leden van het Jeugdparlement hebben afgelopen zaterdag kennisgemaakt met de kandidaten van CYA, aldus het Dagblad Suriname vandaag, maandag 5 oktober 2015.

Er zijn negen kandidaten, vijf dames en vier heren. De jongste kandidaat is de 17-jarige Muradin Mohamed.

Alle kandidaten zijn jongeren die in verschillende sociale organisaties actief zijn en al heel vroeg bezig waren met jeugd. Enkelen hebben zelfs aangegeven, dat dat de reden was dat zij zich verkiesbaar hebben gesteld als CYA.

Tijdens de kennismaking moesten de kandidaten zich presenteren aan de leden van het Jeugdparlement. Zij moesten onder meer aangeven waarom zij zich verkiesbaar hebben gesteld voor de functie van CYA, wat zij zullen doen binnen de twee jaren als CYA indien gekozen en hoe zij denken bepaalde zaken aan te pakken. Vooral ook belangrijk voor de Jeugdparlementsleden was hoe de kandidaten aan financiële middelen denken te kunnen komen om bepaalde zaken te bewerkstelligen.

Een CYA heeft een zittingstermijn van twee jaar. In die twee jaren heeft de CYA als taak jongeren bewust te maken wat de ontwikkelingen en voordelen zijn binnen de CARICOM Single Market. De verkiezingen worden uiteindelijk op 17 oktober gehouden, waar een commissie van zeven personen, allemaal leden van het Jeugdparlement, zullen beslissen wie de nieuwe CYA wordt.

Volgens voorzitter Prya Sital van het Jeugdparlement wordt er sowieso gelet op de kennis die de kandidaten beschikken over het programma en men moet een duidelijke visie hebben ten aanzien van hoe projecten aan te pakken. ‘Een aspect die ook heel belangrijk is, is dat er een heel goede samenwerking is tussen de CYA en het Jeugdparlement. Het Jeugdparlement zelf heeft ongeveer nog een zittingsjaar te gaan’, aldus Sital.

Er is wel een overeenkomst tussen Guyana en Suriname inzake het Tigrigebied/New River Triangle


Wetenschapper Soedamah: Een overeenkomst uit 1799  bepaalt dat Corantijnrivier aan Suriname toebehoort


Anders dan de Guyanese president David Granger beweert, is er volgens wetenschapper Lachman Soedamah wel degelijk een overeenkomst tussen Suriname en Guyana inzake het betwist Tigrigebied/New River Triangle, die aangeeft dat de Corantijnrivier aan Suriname toebehoort. Soedamah zegt dat die overeenkomst van 1799 dateert. Suriname en Guyana waren onder Britse protectie. De overeenkomst tussen de gouverneurs Juriaan François Frederici van Suriname en Abraham Jacob van Imbyze van Batenburg van Berbice/Guyana in 1799, legt de grens aan de westelijke oever van de Corantijn. Dit bericht vandaag, 5 oktober 2015, de Ware Tijd.

Uit deze overeenkomst is volgens hem af te leiden, dat de grens loopt langs de linkeroever en dat dus de Corantijn een nationale Surinaamse rivier is.

Dat Granger eind vorige week tijdens een persconferentie heeft aangegeven dat er geen overeenkomst bestaat over de Corantijnrivier, noemt Soedamah niet verbazingwekkend. De uitspraken van Granger zijn een reactie op de Jaarrede van president Desi Bouterse. Bouterse zei daarin, dat Tigri wederom op de politieke agenda van de Surinaamse regering met Guyana staat.

Soedamah zegt, dat Granger met zijn bewering over het ontbreken van een overeenkomst, zijn onderhandelingspositie probeert te verstevigen. Guyana zou als eis kunnen stellen de Corantijnrivier aan Suriname af te staan, in ruil voor het driehoeksgebied Tigri.

Soedamah, die in 2014 op de grenskwestie Suriname-Guyana is gepromoveerd aan de Open Universiteit in Heerlen, zegt dat alhoewel de overeenkomst van 1799 van voorlopige aard was, deze door de jaren heen een legaal en bindend karakter heeft gekregen. Ook internationaal.

Voorts zijn er volgens Soedamah genoeg praktijkvoorbeelden die aantonen, dat ook Guyana de Corantijnrivier als Surinaams territoir accepteert. In dat kader wijst hij op het groot aantal vissersboten dat illegaal op de Corantijnrivier aan het vissen was en door Suriname in beslag is genomen. Van Guyanese zijde is nimmer geprotesteerd. Bovendien vragen de Guyanezen ook vergunning bij Suriname aan om in de Corantijnrivier te mogen vissen.

OM wil CLAD rechtstreeks bij financiële onderzoeken betrekken

'Forensische accountants kunnen wenselijke bijdrage leveren aan aanpak financiële criminaliteit'


OM wil ook een klokkenluidersregeling


Het Openbaar Ministerie (OM) wil versterkt worden in de opsporing, door accountants van de Centrale Landsaccountantsdienst (CLAD) rechtstreeks te betrekken bij financiële onderzoekingen. Zij zullen als forensische deskundigen werken, zei waarnemend procureur-generaal (pg) Roy Baidjnath Panday afgelopen vrijdag bij de opening van het nieuwe zittingsjaar van het Hof van Justitie, aldus Starnieuws vandaag, maandag 5 oktober 2015. 'Het beschikbaar krijgen van forensische accountants zal een wenselijke bijdrage leveren aan de aanpak van de financiële criminaliteit, waaronder corruptie.'

'De mogelijkheden van het OM voor het inschakelen van de CLAD-accountants in financiële onderzoeken zijn afhankelijk van enerzijds de snelheid waarmee de minister van Financiën daartoe kan besluiten en anderzijds de beschikbare personele capaciteit bij de CLAD.'

Hij heeft de autoriteiten al gevraagd om een wijziging van de CLAD-wetgeving. De CLAD dient natuurlijk eerst meer accountants in dienst te nemen en het OM dient de bevoegdheid te krijgen om deze financiële deskundigen direct te kunnen betrekken in onderzoekszaken.

Naast de financiële criminaliteit, wil het OM alle overige ernstige vormen van criminaliteit op een deugdelijke wijze en met grotere trefzekerheid aanpakken. 'Het betaamt dan om tevens een klokkenluidersregeling in het leven te roepen.' Volgens Baidjnath Panday zal het opsporingsapparaat dan in staat zijn om een klokkenluider zodanig te bevragen, dat er voldoende startinformatie verkregen wordt. Dit stelt het OM dan in staat om verder onderzoek te doen naar gepleegde strafbare feiten.

Tegenover Starnieuws verduidelijkt de pg, dat de klokkenluider bij wet bescherming dient te genieten voor het melden van misstanden. Deze bescherming zou kunnen volgen op grond van de Wet bedreigde getuige (5 september 2002, SB 2002 no 70).

'Ook zal de Klokkenluiderswet procedureregels moeten bevatten en een instantie die de gegevens van de klokkenluider verzamelt, verwerkt, beoordeelt op correctheid en volledigheid. Dit, zodat geadviseerd kan worden voor het opstarten van een politioneel onderzoek.'

Minister Badrising spreekt bij VN haar Nederlandse collega Koenders

Gesprek tussen beide bewindslieden 'constructief'Afgelopen donderdagavond hebben de ministers van Buitenlandse Zaken (BuZa) van Suriname, Niermala Badrising, en Nederland, Bert Koenders (PvdA), gesprekken gevoerd over de bilaterale relatie tussen beide landen, zo bericht het Dagblad Suriname vandaag, maandag 5 oktober 2015.

Het gesprek vond plaats in New York in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Volgens een berichtje van de Nederlandse ambassade op haar Facebook-pagina was dit gesprek constructief.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van Suriname had in een eerder verschenen verklaring aangegeven, dat de gesprekken wederzijds respect en begrip als basis zouden hebben. Hierbij zou ook meegenomen worden het feit dat er een belangrijke culturele en historische verbintenis is tussen de beide landen, evenals het feit dat zo'n 300.000 Surinamers in Nederland wonen.

Nederland financiert, onder toezicht van BuZa, momenteel een ruim aantal twinningprojecten in Suriname op het gebied van justitie, sport, ontwikkeling, economie en milieu.


Gisteravond hebben de ministers van Buitenlandse Zaken van Nederland, Bert Koenders, en Suriname, Niermala Badrising,...
Posted by Nederlandse ambassade in Suriname on vrijdag 2 oktober 2015

PALU: Regering zal ongezonde wijze van begroten moeten stoppen

'Opstellen van begrotingen moet aan meer regels worden gebonden'

'Begrotingstekort veel groter dan wat door de regering wordt opgegeven'


Opeenvolgende regeringen hanteren een ongezonde wijze van begroten die hen in grote financiële problemen hebben gebracht, dit zegt oud-Assembleelid Henk Ramnandanlal van de PALU, na het bestuderen van de onlangs ingediende begrotingen en de Financiële Nota over het dienstjaar 2016. Hij zegt dat de onlangs ingediende begrotingen 2016 wat meer realistische cijfers bevatten van inkomsten en uitgaven die kennelijk toe te schrijven zijn aan de inzichten van de huidige Minister van Financiën Gillmore Hoefdraad. 

Maar, het opstellen van realistische begrotingen moet niet afhankelijk zijn van een toevallige minister. Het opstellen van begrotingen moet aan meer regels worden gebonden waardoor de kans op herhaling van problemen verminderd wordt, aldus de ondervoorzitter van de PALU.

Om te beginnen is het zo. dat de nieuwe begrote cijfers altijd worden afgezet tegen de onrealistische cijfers van vorige begrotingen. Willen we een meer realistische en haalbare begroting opstellen dan zal dit doorbroken moeten worden. De begrotingen van het komend jaar zullen minimaal afgezet moeten worden tegen realisaties van een jaar geleden en realisaties van de eerste helft van het lopend jaar. Dit is zeker nu haalbaar met het nieuw ingevoerd geautomatiseerd financieel systeem waarbij voorafgaand aan of mogelijk ook tegelijkertijd met het indienen van de begrotingen ook de slotrekeningen van het voorgaand jaar worden ingediend.

In de slotrekeningen staan de realisaties van de Surinaamse overheid. Tot op heden is nooit een slotrekening extensief behandeld en geëvalueerd door de regering en De Nationale Assemblee (DNA). Na kritieken vanuit de PALU-fractie zijn evaluatiesessies opgestart binnen DNA in 2012. De slotrekeningen over het dienstjaar 2012 zijn uiteindelijk voor het eerst in de geschiedenis van het parlement wettelijk op tijd ingediend in DNA voor behandeling. Jammer genoeg zijn toen deze slotrekeningen ingetrokken door president Bouterse om onduidelijke redenen.

Hoe kun je als beleidsmaker beoordelen of een begroting realistisch is als je geen kennis draagt van de meest recente realisaties en vooral niet hebt kunnen analyseren waarom bepaalde zaken wel en weer andere zaken niet zijn gerealiseerd, vraagt Ramnandanlal zich af.

Een andere onjuiste gang van zaken is dat leningen worden geboekt als inkomsten. Weer in de begrotingen 2016 zien wij dat terugkeren. Weliswaar is dit bedrag niet groot (Srd 109.2 miljoen), maar het betekent dat ons begrotingstekort veel groter is dan wat door de regering wordt opgegeven. In de Financiële Nota wordt aangegeven dat het tekort Srd 449.2 miljoen (2.4% van het BBP) bedraagt, terwijl in werkelijkheid dit Srd 558.4 miljoen (2.9% van het BBP) bedraagt.

Deze onjuiste wijze van begroten leidt ertoe, dat ministers denken dat ze beschikken over financiële middelen en vervolgens overgaan tot besteden aan het begin van het jaar. Achteraf als gedurende het jaar de leningen die als inkomsten zijn begroot niet doorgaan raakt de regering in problemen omdat de inmiddels bestede middelen elders gehaald moeten worden.

Vorig jaar waren de verschillen extreem groot tussen het opgegeven tekort (Srd 666.5 miljoen oftewel 3.4% van het BBP) en het werkelijk tekort (Srd 2809 miljoen oftewel 14.4% (!) van het BBP), waarbij ruim Srd 2.2 miljard aan leningen werden geboekt als inkomsten. Met de huidige financiële problemen en een nieuwe comptabiliteitswet in aantocht zal de regering deze ongezonde wijze van begroten moeten stoppen.

Begrotingen over de komende jaren zullen aan meer regels moeten worden gebonden. Anders zal het probleem van achterstallige betalingen en onvoorziene tekorten zich wederom herhalen in de toekomst.

De PALU

'Kort' rokje jeugdparlementslid Van Throo leidt tot wat beroering in Jeugdparlement...

'Plaatsvervangend voorzitter Grootfaam wil mij publiekelijk kapot maken'

Pangi brengt rust terug in vergaderzaal

 
Het korte rokje dat jeugdparlementariër Zenani van Throo van Paramaribo (Bron foto: Van Throo/Facebook) afgelopen zaterdag droeg tijdens een openbare vergadering van het Nationaal Jeugdparlement zorgde voor wat ophef en dat was voor De Ware Tijd aanleiding genoeg om er vandaag, maandag 5 oktober 2015, aandacht aan te besteden en dus nieuws van te maken.

De commotie begon toen de tweede plaatsvervangend voorzitter van het Jeugdparlement Georgette Grootfaam voorzitter Priya Sital erop wees, dat Van Throo zich volgens haar niet gepast had gekleed. Het lid Raynesh Haribhajan gooide er een schepje bovenop door te stellen, dat de kleding van Van Throo zou indruisen tegen het huishoudelijk reglement. Hij wilde dat ze zich ging omkleden.

Sital wilde de zaak in stemming brengen, maar kreeg weerstand van Haribhajan die steun kreeg van collega Dwight Prade. Deze leden wezen de voorzitter erop, dat over de kwestie niet gestemd mocht worden, maar dat Sital volgens het huishoudelijk reglement moest optreden. Uiteindelijk werd er wel gestemd en Van Throo moest de vergaderzaal verlaten, maar weigerde dat uiteraard te doen.

'Ik ga de zaal niet verlaten, omdat ik niet ben gekozen door jeugdparlementariërs', zei ze. Zij had toevallig een pangi bij zich wegens een sterfgeval. Twee kandidaten die een gooi doen naar de post van CARICOM-jeugdambassadeur, hielpen Van Throo om die pangi om te doen en daarmee was de rust teruggekeerd in de vergaderzaal.

Van Throo zegt in een reactie op de ophef, dat Grootfaam op de persoonlijke tour is. Ze stelt, dat het niet de eerste keer is geweest dat zij in dezelfde kledingstijl een vergadering heeft bijgewoond. Naar haar zeggen wil Grootfaam haar publiekelijk kapot maken, omdat er kandidaat-CARICOM-jeugdambassadeurs en vertegenwoordigers van de media aanwezig waren.

Zij zegt dat in het huishoudelijke reglement staat geschreven, dat een jeugdparlementariër zich niet ordinair mag kleden en vindt niet dat ze haar boekje te buiten is gegaan. Grootfaam ontkent echter, dat zij het persoonlijk had gemunt op Van Throo. Zij beweert, dat het huishoudelijk reglement aangeeft dat een rok tot onder de knie moet reiken.

(Red. De Surinaamse Krant/de Ware Tijd)

Nieuwe tarieven stroom en water 1 oktober ingegaan, maar juiste prijzen nog niet vastgesteld.....

Minister Dodson nog steeds in gesprek met bedrijfsleven en vakbonden

 
Hoewel de nieuwe tarieven voor elektriciteit en water per 1 oktober zijn ingegaan, zijn de exacte prijzen nog niet vastgesteld. Minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen laat vandaag, maandag 5 oktober 2015, via Starnieuws weten, dat verder gesproken wordt met het bedrijfsleven en de vakbeweging om de definitieve prijs vast te stellen. 

Voor de eerste zes maanden zal 60% van de verhoging worden doorberekend. Na drie maanden zal er 20% bovenop komen en per 1 oktober 2016 de rest. Bij de rekening van half september tot half oktober zal het nieuwe tarief merkbaar zijn.

Een spoedbijeenkomst met minister Dodson en de bedrijfslevensorganisaties vond gisteravond plaats. Er is geen overeenstemming bereikt, omdat er weer enkele veranderingen waren aangebracht. Deze week wordt verder gesproken.

Het vastrecht dat betaald werd is nu afgeschaft. In plaats daarvan zal per fase stroom een abonnement bij de NV Energiebedrijven Suriname (EBS) worden betaald. Wie een 1 fase stroomaansluiting heeft, betaalt Srd 10,85 voor het maandelijkse abonnement. Voor 2 fase is het tarief Srd 16,50 en voor 3 fase Srd 18,25 voor huishoudens en sociale instellingen. Daarnaast wordt voor het verbruik betaald in verschillende tariefgroepen. Er is ook rekening gehouden met een sociaal tarief voor de minst draagkrachtigen.

Het bedrijfsleven is het niet eens met de berekening van de kostprijs voor de grootverbruikers. De groep moet meer betalen dan de kostprijs. De regering gaat ervan uit dat binnen het bedrijfsleven, grootverbruikers meer kunnen betalen. Dit is een soort solidariteitsheffing. Het bedrijfsleven denkt daar echter totaal anders over, aangezien er sprake is van subsidie. De werkgeversorganisaties vinden dat het solidariteitsprincipe al tot uiting komt in het belastingstelsel waarin de brede schouders de zwaarste lasten dragen.

Verschillende abonnees van de EBS hebben afwijkende stroomrekeningen ontvangen voor de afgelopen maand. Minister Dodson zegt in een reactie, dat de meteropnames niet altijd consequent zijn doorgevoerd. Hier is streng op gelet de afgelopen periode. Hierdoor komt het, dat diverse mensen een hogere rekening hebben gekregen, terwijl anderen weer minder hebben betaald. Wie onterecht is aangeslagen, kan dit doorgeven aan de EBS, via de klachtenlijn of klantenservice.

Eigenaren scalians krijgen concessies op land

(Bron foto: ministerie van Natuurlijke Hulpbronnen)

Goudpontons worden ontmanteld in Marowijnekreek


De negen skalians die van het stuwmeer zijn verwijderd, zullen niet meer op water goudactiviteiten mogen ontplooien. Tijdens een gesprek met de eigenaren van de goudpontons, kwamen juridische aspecten ter tafel en is gezocht naar oplossingen. Zij zullen concessies aan land krijgen en de scalians dienen te worden ontmanteld. Dit zegt minister Regilio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen vandaag, maandag 5 oktober 2015, op Starnieuws.

Het gaat volgens een inventarisatie om vier scalianhouders. Er is een stuk grond aangewezen waar de scalianhouders een concessie gaan krijgen. De goudpontons zullen zich terugtrekken in de Marowijnekreek, waar ze ontmanteld gaan worden. Alle pontons zullen via een gps-systeem gecontroleerd worden. Niemand zal stiekem meer kunnen 'dredgen' op water.

Op de negen scalians is beslag gelegd. Dit kan worden opgeheven wanneer overeenstemming is bereikt en getekend, zegt Dodson. Hij verwacht dat het deze week zover is.

Dodson zegt verder, dat de waarnemend procureur-generaal, Roy Baidjnath Panday, een diepgaand onderzoek heeft ingesteld. De scalianeigenaren zijn gehoord. 'Vijf jaar lang werd een gedoogbeleid gevoerd, maar nu worden harde afspraken zwart op wit gemaakt', stelt Dodson.